58880025 destinul unui militar

Upload: ralucaelenapricop

Post on 18-Oct-2015

111 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

58880025 Destinul Unui Militar

TRANSCRIPT

  • ISBN 973-567-481-5

  • DESTINULUNUI MILITAR

    MARIN GR. NSTASE

  • DESTINULUNUI MILITAR

    MARIN GR. NSTASE

  • ngrijitor ediie: Dana BARB

    Copyright: Dana BARB 2004Costurile de editare i tiprire ale acestei lucrri au fost suportate de ctre deintorul

    copyright-ului

    Seciunea SPIRITUL UNEI COLI cuprinde texte din ediia documentar oimii de laMnstirea Dealu, Nicolae Roboiu, Sorin Enescu, Bucureti 1993

    BATERIA ALBASTR, autor Marin Gr. Nstase, reproduce ediia cu acelai nume aprutla Editura Militar n 1987

    Aprut la Bucureti n luna noiembrie 2004

    ISBN 973 567 481 5

    Tiprit la Regia Autonom Monitorul Oficial

    Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a RomnieiNSTASE, MARIN GR.

    Destinul unui militar / Marin Gr. Nstase Bucureti: Regia Autonom Monitorul Oficial,2004

    ISBN 9735674815

    821.135.1-94

  • 5SUMAR

    n loc de prefa / 7

    Argument / 9

    Un testament sui-generis / 11

    Cronologie / 15

    Spiritul unei coli / 19

    Bateria albastr / 39

    Ecouri / 127

    Lista publicaiilor / 135

  • 7N LOC DE PREFA

    Nu sunt un paseist. Sunt mai degrab un pragmatic care crede cviitorul se construiete pe o metabolizare corespunztoare a trecutului.

    Exist ns situaii, locuri, oameni aparinnd trecutului, care nucontenesc s exercite asupra mea o fascinaie cu totul deosebit.

    A vrea s m refer n special la unul dintre acestea: Liceul Militar dela Mnstirea Dealu, ctitoria de excepie a marelui om politic romnNicolae Filipescu, coala unde a avut ansa s nvee tatl meu. Fa demulte instituii de vrf ale nvmntului romnesc, aceasta avea ceva nplus care-i conferea o unicitate inconfundabil.

    Desigur, exista o rigurozitate ieit din comun a seleciei: n anul ncare a intrat tatl meu, pentru patruzeci de locuri cu burs au concurat circa1000 de candidai. Atunci tatl meu a reuit pe locul nti i s-a meninutastfel pn la sfritul liceului, cnd a fost ef de promoie.

    Exista, de asemenea, o pleiad de profesori strlucii. Acolo au predatntre alii Octav Onicescu, Nicolae Cartojan, D. Ionescu-Bujor, D.D. Botez,Aurel Bobescu, iar de soarta liceului s-au preocupat personal Nicolae Iorga,Simion Mehedini, Barbu t. Delavrancea, C.C. Arion, ca s nu citez dectcteva nume ilustre, dup cum nu poate fi trecut cu vederea nici calitateaexcepional a actului educaional.

    Exigena de baz a colii era s dea rii oameni nu numai binepregtii fizic i intelectual, ci n primul rnd caractere. Toate acestea iasigurau un prestigiu greu de egalat n peisajul colilor romneti aletimpului. Dar unicitatea venea de altundeva.

    Este de notorietate acel ritual de nceput de an colar cnd, dinordinul directorului colii, erau arse n faa elevilor scrisorile de

  • recomandare, pilele, indiferent de unde veneau. Nu este greu de imaginatimpactul educaional formidabil pe care-l genera acest gest asupra copiilorn formare. Era practic o execuie public, un adevrat autodaf albalcanismului.

    Mi-a permite s citez crezul lui Nicolae Filipescu la nfiinarealiceului militar: n acest loca de cultur, adumbrit de zidurile mnstirii,ridicat prin cucernicia Radului Voievod, cleasc-se ntru vecie generaii deeroi, de lei paralei, crescui aici, n frica lui Dumnezeu, dar numai a luiDumnezeu.

    Cred c tot ce s-a ntmplat mai trziu cu tatl meu: participarea laacel episod eroic al rzboiului cnd, cu o mn de muncitori de la fabricade muniie din Tohanu, a constituit faimoasa baterie albastr, pregtireaprofesional, doctoratul, inveniile, modul n care i-a construit viaa,comportamentul exemplar n familie i societate, toate i afl explicaia nfora germinativ acumulat n anii de formare de la Dealu.

    De asemenea, faptul c la 29 de ani a prsit cariera militar dinproprie iniiativ n favoarea unor opiuni civile: ntemeierea unei familii idesvrirea profesional, nu este strin de spiritul de la Dealu rzboiulse terminase, iar n viaa tatlui meu se consumase un episod eroic. Mauruli fcuse datoria i putea s se ocupe cu aceeai srguin i de altceva.

    Eu, n calitate de fiu, nu pot rmne indiferent la toate acestea. Viaatatlui meu m onoreaz i mi produce o mndrie greu de stpnit i moblig ntr-o msur egal. Cred c este ceva firesc.

    Sper c publicarea acestei cri, care cuprinde o scurt prezentare acolii minunate de la Mnstirea Dealu, date biografice i o reeditare aBateriei albastre, s ofere cititorului o imagine ct mai aproape de ceeace a fost tatl meu i un motiv de meditaie asupra rolului pe care l poateavea coala n destinul unui om, cu toate conotaiile care decurg de aici.

    Adrian NSTASE

  • 9ARGUMENT

    Demersul editorial de fa izvorte din necesitatea clarificrii unuiparadox referitor la viaa tatlui meu. n acest fel cred c se justific ipreocuparea, tot mai acaparatoare n ceea ce m privete, de a restitui oimagine cu valoare de experien uman i, de ce nu, de a-mi descrcantr-un fel sufletul, tiindu-mi datoria mplinit.

    Aa cum l-am cunoscut, dac se poate spune astfel, tatl meu a fosttoat viaa un civil, un intelectual cu gusturi i preocupri pe msur. A fostinginer, inventator, doctor n tiine, secretar tiinific la Academia Romn,un om sociabil, un estet rafinat, dar riguros i disciplinat.

    Mi-amintesc, totodat, c era un adevrat partizan, zelos i mptimit,al ntlnirilor cu colegii de liceu, cu diferite promoii. Este vorba de LiceulMilitar Mnstirea Dealu. Li se spunea mnstireni. Aici intervineparadoxul. Tatl meu, civilul de care aminteam, absolvent al LiceuluiMilitar Mnstirea Dealu, locotenent de artilerie, erou al unui episod cuconotaii de istorie naional n zilele ce au urmat imediat dup 23 August1944, comandant de baterie decorat la acea vreme cu cele mai semnificativedistincii militare, prsete totui, din proprie iniiativ, o carier militarce se anuna mai mult dect promitoare la vrsta de 29 de ani, pentru a sededica activitilor civile.

    Tot ce a urmat ns a stat sub semnul anilor petrecui n acest minunataezmnt. Tot ce a nvat acolo a fost pentru el ca o adevrat religie pecare niciodat n-a contenit s o practice. ntlnirile periodice la care aparticipat erau tot attea elogii aduse acestei instituii cu virtui profundeducaionale i pleiadei de profesori ilutri de acolo. Camaraderia,patriotismul, simul dreptii, elegana, dragostea i credina n frumusee iadevr erau doar civa din pilonii colii nfiinate de marele romn NicolaeFilipescu.

  • 10

    Civilul de mai trziu dou treimi din viaa sa n-a fost altceva dectcontinuarea mnstireanului de la Dealu. De aceea am optat i pentrutitlul Destinul unui militar.

    Iniial voiam doar s fac o republicare a crii Bateria Albastr,aprut la Editura Militar n anul 1987, dedicat episodului din august1944. Pe parcurs ns contiina paradoxului amintit mai sus a devenit totmai acut nct m-a determinat s includ n acest volum, alturi de ilustraii,i unele repere ale perioadei de formare, cu convingerea tot mai pronunatc aceasta va fi n folosul tinerilor cititori, pentru c personal cred cu trien fora bunului exemplu.

    Dana BARB

  • UN TESTAMENT SUI-GENERIS

  • Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    12

    Rndurile transcrise de pe coperta interioar acrii Bateria albastr sunt nu numai odedicaie pentru nepoata autorului; ele suntvalabile n egal msur pentru nepoii Andrei iMihnea i se constituie ca ndemn i nvturpentru generaiile care vor citi aceast lucrare.

    Pentru Anda-Teodora

    ca atunci cnd va putea s citeasc aceast carte s-iaminteasc de bunicul su.

    i ca un ndemn ntru dinuirea n sufletul su a unorsentimente frumoase de cinste, modestie, dragoste de munc, denvtur, de o permanent instruire, ca astfel s se realizeze nvia ca un om cult, demn de respect i cu un caracter ales. S fiicuminte n tot ce implic coninutul bogat al acestei noiuni! Saduci prinilor ti numai satisfacii i bucurii, convins fiind c i eivor face din educarea i pregtirea ta un ideal de via aa cum amfcut i eu i bunica ta pentru mama ta i fratele ei chiar dacaceasta i va obliga uneori (ca o datorie, dealtfel !) la renunri isacrificii.

    S ai grij ntotdeauna n alegerea cercului tu de prietene iprieteni pentru a nu te influena n rele ci numai n bine i frumos!Rog pe Dumnezeu s-i druiasc ani muli cu sntate i fericireiar la rndu-i s-i faci i tu datoria fa de copiii ti, ntru binele idinuirea neamului nostru strmoesc att de ncercat n ntreaga saistorie.

    Cu toat dragostea,

    4 iulie 1989 cnd ai mplinit vrsta de un an.

  • 15

    CRONOLOGIE SELECTIV

    31 mai 1917 Se nate Marin, fiul lui Grigore i al Profirei, familie de ranidin comuna Trteti, judeul Dmbovia.

    19241928 coala primar n satul natal. nvtorul su, ConstantinPopescu, va juca un rol determinant n viaa elevului su.n clasa a IV-a face o excursie la Mnstirea Dealu, pentru avizita mormntul lui Mihai Viteazul, loc unde se afla liceulmilitar nfiinat de marele patriot N. Filipescu (cel care,alturi de Barbu Delavrancea, a militat pentru Marea Uniremplinit la 1 Decembrie 1918. Ei nu aveau s mai ajung laevenimentul de la Alba Iulia. N. Filipescu murise n toamnaanului 1916).

    19291937 Studiaz la Liceul Militar N. Filipescu din Trgovite(Mnstirea Dealu). La admiterea n liceu, din aproape o miede candidai pentru 40 de locuri, obine locul I i bursaGeneral Marcu, burs oferit efilor de promoii. Pe toatperioada liceului a rmas bursier i premiant.

    1935 Societatea Gazeta Matematic i confer diploma n urmaconcursului la care a participat.

    1937 n iunie obine diploma de bacalaureat ca absolvent alLiceului Militar N. Filipescu din Trgovite (MnstireaDealu).

    19371938 Urmeaz coala pregtitoare de ofieri din Bucureti.19381940 coala de ofieri de artilerie Regele Carol I din Timioara unde

    i are ca profesori pe: Ilie Murgulescu la chimie i fizic, RemusRdule la electrotehnic i M. Ghermnescu la matematic.

  • n anii II i III ai colii de ofieri din Timioara face practicla Regimentul 2 Artilerie din Bucureti.

    1940 Absolvent al colii de ofieri de artilerie Regele Carol I, cugradul de sublocotenent. Ca ef de promoie avea dreptul laopiuni, iar cum regimentul la care fcuse practic a fostmutat, alege Regimentul 2 Artilerie de gard, cu sediul laDadilov, ntre Bucureti i Giurgiu, n apropiere de Comana.

    1941 Sublocotenent la Regimentul 2 Artilerie de gard.19411945 Student la Institutul Politehnic din Bucureti.19421943 Mobilizat i trimis la Trgor, lng Ploieti, n cadrul

    grupului 7 artilerie antiaerian.1944 Este trimis la Uzinele de armament Rogifer Tohanu Vechi

    n calitate de ofier-recepioner n comisia militar de recepiea muniiei; la comanda Corpului de Munte formeaz o bateriede artilerie alctuit din 56 de muncitori din fabric.mbrcai cu salopete albastre, acetia au intrat n istorie cuapelativul simbolic de Bateria albastr; pentru faptele lor dearme, au fost citai prin Ordinul de zi nr. 14 din 13 octombrie1944.

    1946 Este avansat la gradul de cpitan.La 25 septembrie este trecut, la cerere, n rezerv.La 13 octombrie i se acord diploma de inginer electro-mecanic cu meniunea cum laude.Dup terminarea rzboiului ing. Marin G. Nstase s-a dedicatcercetrii tiinifice i nvmntului universitar.

    1949 Se cstorete cu Elena, fiica Amaliei i a lui GheorgheDragomirescu.

    19491951 Inginer tehnic de specialitate la Ministerul Sntii.1950 La 22 iunie se nate fiul lor, Adrian.19511953 Institutul de proiectare i construcii speciale.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    16

  • 1953 La 10 februarie se nate fiica lor, Dana Marina.19531955 Institutul de Petrol, Gaze i Geologie asistent universitar.19551960 Academia Republicii Populare Romne, consilier tiinific i

    secretar tiinific al Academiei.19601964 Institutul de Mecanic Aplicat Traian Vuia, inginer pentru

    prototipuri.1964 La 10 august devine veteran de rzboi.

    La 28 martie este avansat la gradul de maior.1965 Este numit secretar tiinific al Comisiei de coroziune a

    Academiei R.P.R.19661972 Centrul de Mecanica Solidelor cercettor principal.

    La 26 septembrie 1969, Facultatea de Mecanic a InstitutuluiPolitehnic Timioara i confer titlul tiinific de doctoringiner pentru teza Contribuii n defectoscopia cu radiaiielectromagnetice penetrante.

    1971 La 29 septembrie este numit director adjunct tiinific laCentrul de Mecanica Solidelor.

    1972 La 6 decembrie obine certificate de inventator pentru soluiaDispozitiv reglabil pentru control vizual, recunoscndu-i-secalitatea de autor al inveniei cu toate drepturile ce decurg dinaceast calitate.n toat cariera sa, dr. ing. Marin Nstase a lucrat cu numeprestigioase ale tiinei din Romnia, ca de pild: acad. Carafoli,acad. tefan Milcu, acad. Cajal; ulterior, acetia i-au devenitbuni colaboratori i prieteni.Public numeroase lucrri tiinifice n domeniul defecto-scopiei nedistructive; cercetrile sale au avut o larg aplicabi-litate n industria din Romnia.

    19721977 Este numit director n Ministerul Educaiei i nvmntului,n cadrul Direciei nvmnt superior i cercetare tiinific;

    17

    Cronologie selectiv

  • Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    18

    conductor tiinific de doctorat n specialitatea ncercrinedistructive i defectologie industrial.

    1977 Pensionat pentru limit de vrst.1990 La 9 octombrie este avansat la gradul de locotenent-colonel (r).1994 Prin Ordinul nr. 235 din 25 noiembrie este avansat de la gradul

    de locotenent-colonel (r) la gradul de colonel n rezerv.1995 La 2 aprilie se stinge din via col. (r) Marin Nstase. Este

    nmormntat la cimitirul Ghencea Militar.IN MEMORIAM

    1999 28 august plac comemorativ amplasat la Podul Olt nmemoria voluntarilor de la uzina din Tohanu Vechi, care nvara anului 1944 au format Bateria albastr, comandat delt. ing. Marin Grigore Nstase.La 18 septembrie se ridic un monument la Tohanu Vechi,nchinat celor 57 de lupttori voluntari, membri ai legendareiBaterii albastre.

    PREMII I MEDALII1942 Decorat cu Ordinul Coroana Romniei, cu spade n grad de

    cavaler, cu panglic de Virtute Militar, pentru curajul idestoinicia de care a dat dovad pe cmpul de lupt.

    1944 Prin Ordinul de zi nr. 16 din 27 octombrie i se conferOrdinul Steaua Romniei, cu spad i panglic de VirtuteMilitar clasa a V-a pentru munca i priceperea de care a datdovad n campania pentru dezrobirea Transilvaniei de Nord.

    1962 La 5 noiembrie, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 829, i seconfer Ordinul Steaua Republicii Romne clasa a V-a,pentru fapte de arme svrite mpotriva Germaniei fasciste.

  • SPIRITUL UNEI COLI

  • 21

    LICEUL MILITAR DE LA MNSTIREA DEALU

    Liceul Militar de la Mnstirea Dealu a luat fiin n 1912, fiindctitoria marelui patriot Nicolae Filipescu, pe atunci ministru de rzboi.

    Mnstirea Dealu, necropol voievodal i sanctuar al neamuluiromnesc, ce adpostete capul marelui Voievod Mihai Viteazul, esteaezat pe un pinten de deal, la picioarele cruia Ialomia se strecoar domolpe la marginea Trgovitei.

    Ieind din vechea cetate de scaun, plin de amintirile glorioase aledomnitorilor munteni, ale patrioilor i crturarilor romni, cei 2 km de oseatrec peste linitita Ialomi i, strjuit de o parte i de alta de ValeaVoievozilor i Rzvad, urc printre livezi de pruni i nsorite vii spre vrfuldealului, unde se nal semea biserica Mnstirii Dealu, zidit de Radu celMare la nceputul anilor 1500.

    n acest loc mirific, inimosul patriot Nicolae Filipescu a nlat unaezmnt de coal romneasc, unde tinerele vlstare, venite din toatecolurile rii, urmau s-i lumineze mintea i s-i cleasc sufletul icorpul.

    Din aceast coal, generatoare de elite, promoii ntregi de absolvenis-au integrat n viaa neamului i au contribuit cu munc i abnegaie ladezvoltarea rii n toate domeniile i au inut sus renumele falnic al rii,peste hotare.

    Muli dintre ei se odihnesc sub glia sfnt a rii, czui n cele dourzboaie mondiale.

  • La acest liceu, elevii erau recrutai din toate straturile sociale i dintoate prile rii, prin serioase concursuri de admitere, n care se aveau nvedere criteriile morale i intelectuale ale candidailor, excluzndu-se oriceintervenie.

    mi amintesc cu mndrie de concursul de admitere n liceu n 1932, lacare am participat i reuit, concurs inut la ANEF i coala Militar deInfanterie, sus pe Dealul Spirii, n Bucureti. n careul colii, micii candidai(aproape 2000), nsoii de prinii lor, ateptau nceperea examenelor.

    Eram copii venii din toate prile rii, aa cum se vedea dupfrumoasele straie romneti cu care erau mbrcai mai mult de jumtate dincandidai, venii din satele frumoaselor noastre plaiuri romneti. i vd iacum n faa ochilor, dup mai bine de trei decenii, pe unii din actualii meicolegi astzi n via, alii dormind de mult sub glia neamului atunci niteprichindei mici, mbrcai n frumoasele costume ale Banatului, Moldovei,Ardealului sau Muscelului etc., pe alii n pantaloni scuri, toi ciripind plinide voioie, dar i ngrijorai de examenele care i ateptau.

    La un moment dat, murmurul general care domnea n curtea colii ancetat ca prin farmec. La un balcon a aprut un profesor mbrcat corect nhaine bleumarin, cravat neagr, cu prul nspicat i musta tiat scurt,nsoit de un coleg mai tnr, care adusese un co mare de nuiele, plin deplicuri multicolore.

    n linitea palpitnd, cu glas domol sau rspicat, se adreseazmulimii:

    Dragi candidai, sunt profesorul Ion Pavelescu, directorul de studiial liceului, i am adus n faa voastr un co plin de scrisori de recomandarei intervenii, venite pe adresa comandantului liceului, a directorului destudii i a unor profesori din comisia de examinare, din partea unor naltepersonaliti.

    Scrisorile sunt nedeschise i s-a hotrt ca, dup ce vor fi astfelartate, s fie arse.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    22

  • Voi, care suntei cele mai bune mldie pe care oraele i satele noastrele-au trimis astzi la acest concurs, nu avei nevoie de ele, aa c va trebui sdepunei toat priceperea i sufletul, ntr-o lupt dreapt i grea, pentru aocupa cu cinste un loc printre elevii de la Dealu, numai i numai prinmeritele voastre.

    V repet, lupta va fi grea, 4 lucrri scrise i 6 materii la oral, 2000candidai pe 40 locuri, toi suntei foarte buni, dar vor reui numai cei maibuni dintre cei mai buni.

    Comandantul liceului, colonelul Barbu Blcescu, i comisia deexaminare ureaz mult succes candidailor ntr-o lupt dreapt!

    ... i concursul a nceput printr-o prealabil i serioas vizit medical. Am amintit acest semnificativ episod pentru a se nelege, ca un

    exemplu, spiritul de nalt corectitudine ce era pus la baza nceputului devia ca elev mnstirean.

    O dat reuit n clasa I ca elev la Dealu, coala ne-a aprut la nceputde septembrie ca ceva minunat.

    De departe, pe vrf de deal, printre brazi i stejari, turnul mare i albcu acoperi conic de igl roie al liceului, cu tricolorul desfurat n vnt,strjuia majestuos lunca Ialomiei.

    Intrnd pe domeniul liceului, coala fr garduri i fr pori sedesfura naintea ochilor ca un mic i cochet orel, aezat pe o serie demici platforme tiate i amenajate n deal, i ascuns printre mici pdurici dearar i poiene cu flori.

    Pn unde se ntindea liceul pe deal, printre copaci, nimeni nu tiaprecis, nici chiar Costic Postvaru, simbolicul portar al liceului.

    Biserica lui Radu cel Mare era ncadrat de cldirea claselor ce avea ofrumoas teras cu coloane, adumbrit de plopi nali, cu vederea spre valeaIalomiei i Trgovite.

    Cldirea claselor cuprindea la parter clasele propriu-zise,laboratoarele, cancelariile, iar la etaj slile de muzic, sala de desen, uneledin locuinele profesorilor i birouri administrative.

    23

    Spiritul unei coli

  • Sus la etaj, pe sala unde era biroul comandantului liceului, se afla peun soclu nalt de marmur roie urna metalic, frumos cizelat i emailat,care adpostise nainte de Primul Rzboi Mondial i pn la aezarea luidefinitiv n mormntul de marmur alb din biseric craniul albit deinscripii pe el al marelui voievod Mihai Viteazul.

    Aceast urn este aezat acum tot la loc de cinste, la Muzeul MilitarCentral din Bucureti.

    nglobat n careul claselor, turnul ptrat al lui Bibescu, deschidea pesub el accesul n incint.

    Plecnd de la clase, din curtea mnstirii i trecnd pe sub acest turn,drumul erpuit trecea printre mici vile cochete, care erau locuite de ctreunii dintre ofierii i profesorii liceului care nu edeau n ora i se ndreptaspre locul slii de mese, infirmerie etc. i marele pavilion cu etaj aldormitoarelor.

    n spatele dormitoarelor, pe o alt platform mai nalt, se ntindeastadionul, sala de gimnastic i celelalte dependine ale liceului (dormitorultrupei, spltoria, grajdul, garajul etc.).

    Printre salcmi, tei, stejari i brazi erau presrate multiplele terenuri desport.

    Liceul militar de la Dealu avea program colar complex, ca al tuturorliceelor din ar, de la matematic i fizic la latin i greac, de la istorie igeografie la desen i muzic, de la romn la francez i german, de lafilozofie la educaie fizic etc.

    Era dotat cu un utilat laborator de tiine fizico-chimice, laborator detiine naturale, laborator psihotehnic, o bogat bibliotec, sal de muzicvocal i instrumental, sal de gimnastic, cinematograf etc., care s-audezvoltat i perfecionat pe parcurs.

    Iar secretul succesului nvmntului la liceul de la Dealu a constat nunumai n predarea cursurilor colare la un nivel ridicat de ctre cadreprofesionale de mare selecie i nsuirea cunotinelor de ctre elevi iobinerea de rezultate excelente la concursurile pe ar ci mai ales nmodul cum a fost conceput i organizat nvmntul n coal i n timpulliber al elevilor.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    24

  • Pentru a nelege corect viaa de la Dealu, voi trece n revist n modsuccint programul unei zile de lucru.

    Dup deteptarea de la ora 6, timp de 1/2 or elevii aveau programulde diminea de la dormitor, apoi timp de 1/4 or nviorarea de diminea program de alergare, gimnastic, apoi 1/4 or urma micul dejun. La ora 7elevii intrau n clase, unde continuau pregtirea leciilor, iar de la orele 813 cursuri, cu o pauz mai mare pentru o mic gustare la ora 11, adusla locul de clas.

    ntre orele 1313,30 dejunul i apoi pauz la dormitor pn la orele 15.Dup mas ntre orele 1516,45 program sportiv, dup care o mic

    gustare (iarna i ceai) iar ntre orele 1720 pregtirea leciilor la claselede studii.

    Seara 2020,30 cina, iar apoi program liber de sear la dormitor pnla orele 21,30 cnd se ddea stingerea.

    Elevii claselor mai mari puteau merge la bibliotec (aflat n cldireadormitoarelor) i continuau pregtirea leciilor sau citeau literatur pn laora 23.

    Smbta dup-amiaz era program liber la dormitoare, programadministrativ sau cine voia putea merge la clas sau sala de muzic etc.

    Duminicile i zilele de srbtoare deteptarea era cu o or mai trziu(ora 7), urmnd apoi programul de diminea i cteva ore de clas, apoicinematograf, iar dup-amiaz diverse manifestri sportive ntre clase,plimbri libere, vizita prinilor etc.

    Viaa de la Dealu cuprinznd un complex armonios de activitate, ncele ce urmeaz depnarea amintirilor o voi face, descriind n ordine viaacolar-didactic, cea cultural-artistic i cea educativ-sportiv, amintindu-mide profesorii i ofierii care s-au mpletit cu sufletul nostru pe parcursul seninal celor opt ani de liceu petrecui acolo.

    Ca un apendice la acest capitol, s-mi fie permis s amintesc dintrunceput despre un modest om, care, din tineree i pn la sfritul vieii, a triti a fost legat de plaiurile de la Dealu, fiind cunoscut de toate promoiile deelevi.

    25

    Spiritul unei coli

  • Cine nu l-a ndrgit pe Costic Postvaru, edecul liceului, rmas de lantemeierea din 1912, cnd fusese omul de serviciu al lui Nicolae Filipescu?

    Purta uniform militar i gradele onorifice de plutonier major i eraportarul liceului, care nu avea nici pori i nici garduri.

    Cnd nu funciona sistemul de sonerii pentru anunarea pauzei ntreore, nea Costic Postvaru, cu fluierul lui de arbitru atrnat de un nur kakila epolet, ndeplinea aceast funciune.

    De cele mai multe ori ncurca pauzele, cci pe lng c bea tutun frncetare, mai iubea i H2-uica.

    Era slab i sbrcit ca o mumie, ndrgit de toi elevii crora le spuneacu haz i mndrie c datorit tabacului i zemii de prune i s-a afumat iconservat carnea ca o pastram.

    Dup cte mi amintesc, edea ntr-o camer mic, lng sala clasei 1(se spunea c acolo gzduia Nicole Filipescu, atunci cnd venea la nceputpe la liceu), era singur, nu avea pe nimeni, doar amintirile.

    Cnd i cum a disprut dintre noi, nu tiu.

    ANUL 1912

    Despre Nicolae Filipescu, Delavrancea zicea c de ne-am prpdi cutoii i ar rmne numai el, neamul romnesc ar fi nc perfect reprezentat.

    Generalul inspector de armat Marcel Olteanu (ca maior, primulcomandant al liceului) n amintirile lui evoca figura marelui furar isemntor de idei, capabil n cel mai nalt grad s conceap i s svreasco oper mrea, preocupat continuu de nlarea neamului.

    Nicolae Filipescu tia bine c scadena unor rfuieli se apropie nubnuia totui c aa curnd dar tia bine c, abia ieii din beznangrozitoare a unor vitregi fataliti istorice, ne lipsea nc mult lumin i ne

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    26

  • lipsea mai ales tria i caracterul care s poat domina evenimentele ntrumrirea neamului i a patriei.

    De aici ideea unei coli noi, a crei temelie el o exprima n asecuvinte: Oameni de caracter, oameni de aciune.

    El nsui era prin excelen om de aciune i desconsidera sterilitateadoctrinarilor.

    i, n frmntrile lui pentru realizarea acestei coli, a fost spiritul sundemnat i de scrierile francezului Demolins care, luptnd n patria sa,Frana, cu nenchipuite adversiti, datorit rutinei, ridicase nu departe deParis, la Roches, o coal nou. Cartea sa, care a fcut vlv n toat lumea,era intitulat: A quoi tient la supriorit de la race Anglo-Saxone i nrezumat, zicea el, c aceast superioritate se datoreaz sistemului de educaiea colii englezeti, care fcuse deja pui i n alte ri: Elveia, Germania,America.

    Nicolae Filipescu, vizitnd asemenea coli n apus, i n special pe ceade la Roches (era prieten cu Demolins), i animat de puternicul supatriotism i-a propus s creeze i la noi o asemenea coal, pe principiilede baz ale colii noi, care n ultim analiz se reduceau la dou principale:

    a) S acorde aceeai importan educaiei morale, intelectuale i fizice.b) S scoat coala din atmosfera bolnvicioas i viciat a centrelor

    mari poluate i s o duc afar, la ar sau n pdure, n cele mai prielnicelocuri pentru o bun dezvoltare a tinerilor.

    i, Nicu Filipescu, dup ce a cutreierat ara n cutarea unei asemenealocaliti, s-a oprit ntr-o bun diminea cu mine la Mnstirea Dealu, peculmea luminoas, cu orizonturi largi care influeneaz spiritul n cel maifericit i generos sens i unde se gsete i un preios izvor de educaienaional: ctitoria lui Radu cel Mare, adpostind easta lui Mihai Viteazul,primul ctitor al unitii noastre naionale.

    Aici, la Dealu, a hotrt s zideasc coala i dup trei zile a i nceputtransportul materialelor, iar la 4 iunie 1912 va pune piatra fundamental aacestui liceu.

    27

    Spiritul unei coli

  • n octombrie 1912, liceul nu i-a putut deschide cursurile laMnstirea Dealu, deoarece cldirile necesare nu erau construite nc, aa ccoala a nceput cu dou clase, i a V-a ntr-o arip a cazrmii Regimentului6 Mihai Viteazul din Bucureti unde a funcionat pn la vacana de Patedin aprilie 1913, la terminarea acesteia elevii venind la Mnstire.

    ncadrarea liceului la acea dat:Comandant: Maior Marcel OlteanuAjutor de comandant: Cpitan Dumitru GrozeanuDirectori de studii: Prof. Nicolae BnescuComandantul companiei de elevi: Cpt. Gh. StnculescuComandani de plutoane: Lt. Constantin Panait,

    Lt. David Popescu,Lt. Alex. Manolescu,Lt. Victor Iliescu.

    Profesori: Preot Alex. Dolinescu religie,Nicolae Cartojan limba romn,Teodor Naum limba francez,Hans Platen limba german,Chiriac Furmuzache limba latin,Gheorghe Lazr istorie,Ion Pavelescu geografie,Valeriu Alaci matematici,Cristea Niculescu Constantin fizico-chimice,Dobre Ionescu-Bujor tiine naturale,Eduard Sulescu caligrafie i desen,Marcel Botez muzic,iar profesori de educaie fizic:Lt. David Popescu, Lt. Alex. Manolescu, D. Ciotori, Louis Blanc i Julien Bussire.

    n toamna anului 1913, liceul a funcionat cu clasele I, a II-a, a IV-a,a V-a i a VI-a, iar n toamna anului 1914 cu toate cele apte clase.

    n iulie 1915 a ieit prima promoie de absolveni ai liceului, iar niunie 1916 cea de-a doua.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    28

  • 29

    ANII GREI AI RZBOIULUI

    Primul Rzboi Mondial, care angrenase din 1914 majoritatea rilordin Europa, a cuprins i mica noastr ar.

    n august 1916 se decreteaz mobilizarea general i intrm n rzboialturi de rile Marii Antante.

    Visul lui Nicolae Filipescu, omul care a dorit i a luptat cu tot sufletuli toat fiina spre a dezrobi pmntul sfnt al Ardealului, ncepe s serealizeze.

    Vitezele batalioane romne ncep s treac Carpaii ca s eliberezepmnturile i fraii romni de sub mpilarea attor veacuri.

    Dar marele patriot romn n-a avut bucuria s-i vad visul mplinit,cci n matur tineree nchide ochii n 30 septembrie 1916, fiindnmormntat la cimitirul Belu din Bucureti.

    Liceul de la Mnstirea Dealu a fost reprezentat de profesorul TeodorNaum i o delegaie de elevi.

    n ziua de 16 noiembrie 1916, s-a dat ordin de evacuare a liceului nMoldova, punndu-i-se la dispoziie n acest scop trei vagoane.

    La data sus-menionat, funcionarea liceului a fost formal ntrerupt,elevii ncadrndu-se ntr-un liceu nou-nfiinat la Dorohoi, ce cuprindea toielevii din liceele militare refugiate.

    Liceul Militar de la Dorohoi, mutat n toamna anului 1917 la Iai, afuncionat n anul colar 19171918 n cldirea colii Normale VasileLupu. Abia n toamna anului 1918 elevii Liceului Militar Mnstirea Dealuau revenit acas.

    n timpul rzboiului, muli din ofierii liceului precum i din profesori ofieri de rezerv plecaser pe front ca s-i fac datoria. Alturi de ei,primele dou promoii de absolveni mnstireni, apoi ai colii militare, au

    Spiritul unei coli

  • luptat alturi de bravii notri ostai acoperindu-se de glorie pentru aprareai dezrobirea gliei strmoeti.

    Muli dintre ei dorm linitii c i-au fcut pe deplin sfnta datorie.Pe piatra monumentului de la intrarea n incinta colii se vd spate pe

    vecie numele eroilor pe care coala noastr i-a aruncat n focul luptelorpentru rentregirea neamului romnesc pe care nu au apucat s-o mai vad,pentru c aa cum au nvat la Dealu, au czut pentru nfptuirea acestuisfnt ideal.

    Destin comun cu al marelui Romn care a fost ctitorul acestui strlucitlca de cultur, rpus i el n pragul rentregirii de grijile, de frmntrile,de druirea cu care s-a dedicat acestei nobile nzuine.

    PRIMII DASCLI LA DEALU

    ncepnd cu anul 1912, an n care s-a nfiinat liceul militar de laMnstirea Dealu de ctre marele Romn, Nicolae Filipescu, a urmat operioad mare de avnt patriotic, ce a culminat cu nceperea i sfrireaPrimului Rzboi Mondial care a dus la ntregirea rii noastre.

    n aceast scurt perioad (19121918) dup cum am artat lanceput, liceul a avut ca prim comandant pe maiorul Marcel Olteanu, iar cadirector de studii pe prof. Nicolae Bnescu i apoi pe Ion Pavelescu.

    n aceast perioad corpul profesoral a avut urmtoarea ncadrare:Preotul Alex. Dolinescu religia, de numele lui fiind legat meritul de

    cpetenie c n timpul rzboiului din 1916 i al refugiului n Moldova andeplinit cu fidelitate sarcina fa de neam i de eroul romnismului,transportnd easta voievodului Mihai Viteazul de la Mnstirea Dealu laIai un drum plin de peripeii i punndu-l la adpost la Mitropolia dinIai.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    30

  • Profesorul Nicolae Cartojan, care a funcionat la catedra de limbromn (19121913). ncadrat apoi ca profesor la universitate, s-a afirmatca un ales istoric literar.

    Din operele sale pe care le avea n concept la Dealu au vzut luminatiparului Crile populare n literatura romn, Istoria literaturii romne etc.

    Gheorghe Giuglea (19141919) a cinstit catedra de limba romn;este filologul cu spirit geometric, cum l numete acad. Octav Onicescu.Un astfel de profesor i-a fost dat liceului unde a pregtit elevi ntr-oarmtur formativ a expresiei care se integra n modul cel mai natural nspiritul general al nvmntului. A fost profesor de filologie romanic laUniversitatea din Cluj, scriind studii de istoria limbii romne i raporturile eicu alte limbi romanice, studii de lexicologie i de toponimie etc.

    Au mai predat limba romn: Teodor Naum, Vasile Hanes, GheorgheBanea.

    Hans Platen i bucovineanul dr. Ion Grmad (erou al neamului) aupredat limba german.

    Chiriac Furmuzache profesor de limba latin a editat cuI. Ionescu Bujor cele mai bune manuale de limba latin i o gramatic latin morfologie i sintax foarte necesare cadrelor didactice i studenilor.

    Marin Liscu seniorul de vrst pregtit foarte bine rationemateriae profesor de latin. Dup obinerea doctoratului la Sorbona cuteza Marele istoric Tacit, a obinut titlul de profesor universitar.

    Dr. Teodor Naum, pe lng limba romn, a predat i limba latin.Talentul de poet l-a consacrat ca un bun traductor al operei lui Ovidius.Furea diferite versuri valorificate estetic i spiritual (afirmaacademicianul Octav Onicescu).

    Limba francez a fost predat de o serie de profesori pregtii: TeodorNaum, Petre Grim.

    Nicolae Bnescu, primul director de studii i profesor de limbafrancez, a fost propus de istoricul N. Iorga i confirmat de N. Filipescu.Erudit bizantinolog, a devenit rectorul Universitii din Cluj (19191938)

    31

    Spiritul unei coli

  • apoi, la Bucureti (19381947), vicepreedinte al Academiei Romne. Esteconsiderat printre acei nvai pe care istoriografia romneasc i-a datpatrimoniului istoriografiei universale.

    Dr. Alexandru Vasilescu, a predat cu mult contiinciozitate leciile deistorie, bogate n amnunte, care captivau pe elevii mnstireni (19141940).Prototip de erudit, iubitor de arhiv, de manuscrise i monumente legate deistoria romnilor, totul era cunoscut prin srguina sa i memoria-iprodigioas. Istoria pentru profesorul Alecu Vasilescu nu constituia doardate, ci problemele social-economice din rile Romneti n contact curile megiee.

    Leciile sale vibrau de patriotism, iar fotii si elevi i-au artatvalenele istorice n luptele de la Mrti, Mreti, Oituz i n altemprejurri care cereau curaj, temeritate i vitejie, n cele dou rzboaiemondiale.

    Ultima sa carte Oltenia sub Austrieci, tez de doctorat, atestcapacitatea sa de cercettor adnc al istoriei.

    Nicolae Gheorghiu (19131914), la geografie, a trecut apoi laSeminarul pedagogic Titu Maiorescu. A dat tiparului diferite manualedidactice geografice i a elaborat un documentat atlas geografic.

    Ion Pavelescu, titularul catedrei de geografie i director de studii alliceului, este apreciat de fostul lui coleg de la Dealu, acad. Octav Onicescu,ca un dascl nzestrat cu mult tiin i cu imaginaia vie care ddealeciilor sale de geografie i filozofie un deosebit farmec.

    Dr. Valeriu Alaci (19121914) a funcionat ca profesor de matematicila liceu, iar mai trziu n cadrul Universitii, unde a depus o rodnic muncla lucrrile de specialitate elaborate, precum i n reviste.

    Cezar Spineanu (19141919) profesor de matematici, doctor laSorbona. Colegul lui mai mic de la Dealu, Octav Onicescu l caracteriza: Eladucea, n nvmntul ce urma s profeseze, spiritul algebric al abstracteilui discipline.

    Octav Onicescu, venit la liceu ca tnr profesor de matematic, cugradul de soldat la coala de Ofieri de Artilerie i Geniu din Bucureti, ambriat dintr-un nceput cu cldur tinereasc viaa de la Dealu,

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    32

  • integrndu-se spiritului mnstirean. A instruit pe tinerii lui elevi i a fostiubit de ctre acetia.

    Nonagenar, decedat acum civa ani, profesor emerit, membru alAcademiei Romne, a adus o contribuie remarcabil la teoriaprobabilitilor, creia i-a dat o nou axiomatizare cu ajutorul noiunii defuncie-sum.

    Are lucrri n domeniul analizei matematice, geometriei, algebrei.Opera vestit Teoria probabilitilor i aplicaii (n colaborare), Numerei sisteme aleatoare au furit aureola savantului.

    Multele sale volume i lucrri atest vioiciunea sa intelectual,creatoare i rodnic.

    Membru al Academiei Romne, Academiei Legrange (Italia) i a altoracademii, fondator i rector al Institutului Center of Mechanical Sciencesdin Udine (Italia).

    La catedra de fizico-chimice s-au perindat o serie de profesori din careunii au devenit profesori la Universitate: Cristea Nicolescu-Ctin, dr. DanRdulescu, Gheorghe Pamfil, dr. D. Ionescu-Bujor, dr. D. Perieeanu iH. Savin.

    La tiinele naturale catedra a fost ilustrat de dr. Dobre Ionescu-Bujor.

    La filosofie profesor la nceput a fost Ion Pavelescu.Disciplina dreptului a fost ncredinat profesorilor: Ion Pavelescu,

    Marin Liscu.Muzica, nc de la nfiinarea liceului, a fost predat de profesorul

    Marcel Botez (19121915; 19181919), talentat organizator al corului de laDealu, ca mai trziu s conduc corala Cntarea Romniei, nfiinat de el,cu sediul n Bucureti.

    Inspector general pe ar, a elaborat o serie de manuale didactice, aorganizat excursii n strintate cu corala bucuretean pe care a condus-o nmod strlucit, promovnd melosul romnesc n concertele organizate.

    33

    Spiritul unei coli

  • Pictorul Eduard Sndulescu a predat la Dealu timp de 30 de anidesenul i caligrafia. Ca maestru al artei, a prezentat tablourile sale n diferiteexpoziii i mai ales la sala Dalles. Era de o modestie rar i de o eleganvestimentar aleas.

    Picturile sale se pot vedea la Ateneul Romn i la Mausoleul de laMreti; sunt imagini sub specie aeternitatis ale celui ce a cultivatfrumosul n sufletul tineretului de la Liceul Militar Mnstirea Dealu.

    COLARUL MNSTIREAN

    Rndurile ce urmeaz sunt extrase din cartea Portrete i controverse,vol. I a lui Petre Pandrea fost elev la Dealu (promoia VIII 1922), elecaracteriznd pe colarul mnstirean.

    n aceast coal model, ntemeiat de Nicolae Filipescu i organizatdup tipul colegiilor franceze i englezeti (n special dup Eton), seleciuneaera din cele mai riguroase, iar orgoliul suprem colar al vremii era ca s poiintra.

    Cum se definete tipul de colar mnstirean?Un elev de la Mnstirea Dealu, cu educaie complet n liceul model,

    plin ca un stup de resurse materiale i cu excepionali pedagogi, poate fiportretizat cu europenismul, drept qualit matresse.

    colarul de la Dealu imit pe micul gentilom de la Eton.Nu poart joben sau jabou, ci beret, dar nu-i lipsesc mnuile;

    botinele strlucesc; face du zilnic, se tunde sptmnal; hainele sunt clcate.Nu-i indiscret, nu njur, politeea i-a intrat n snge.

    Se cultiv camaraderia, fraternitatea, larga toleran (cei civa striniintrai, inclusiv evreii, erau pe picior de perfect egalitate). Sportivitatealiceului n-a dus la brutalizare sau brutalitate animalic.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    34

  • efii clasei, acea protipendad minor, se selectau singuri din colariidotai la partea literar sau la matematici. Se respect talentul.

    Munca excesiv, fr elegan vocaional, n-avea nici o cutare. Unmnstirean bun, blnd i tolerant deriva din obligaia i comportarea eticimpus de tabla de valori a internatului. Greelile copiilor nu se pedepseau.Se scoteau n eviden i se iertau dup o scurt moral.

    n clas funciona un tribunal format din cei mai buni colari, careaplicau penitene, cea mai grav era excluderea din comunitate prin refuzuloricrei conversaii.

    Cel decretat paria pentru o sptmn se zvrcolea n chinuriledispreului colectiv, n solitudine i tcere.

    Pedeapsa maxim se aplica periuelor, feloniilor i carieritilor.Nu numai elevii, ci i educatorii erau supui unei selecii riguroase,

    graie salarizrii mrite i a unor princiare avantaje de locuin (gratuit) ihran.

    Biblioteca general i bibliotecile pe clase au fost i au continuat a fidintre cele mai bogate.

    Dasclii i ofierii-pedagogi formau o familie cu ritualuri europeneoccidentale i cu politee englezeasc. Pilda mistuitoare era Eton. Ofieriintermediari erau stat-majoriti trecui n mod special pentru ntemeierea istilizarea colii prin Anglia, Danemarca i rile scandinave, de unde au adusgimnastica suedez i sporturi engleze (tenis, rugby, volley, football, scrim,nataie etc.).

    n coal nu se njura, nu existau violene brahiale sau mitocniicaragealeti. Se ncerca instaurarea unui olimpianism de factur anglo-saxon sau de fiord norvegian, ceva glacial i puritan, fr ironie i zeflemealocalnic balcano-levantin.

    Pepiniera liceului model de la Dealu scotea un nou tip uman de colaral crui cachet se cunotea n cele peste 30 de serii ieite de aici irevrsate n societatea romneasc, iar coala corespundea unui momentistoric inedit.

    35

    Spiritul unei coli

  • Liceul Militar Nicolae Filipescude la Mnstirea Dealu 19291937

    Clase: I...VIIIPROMOIA a 22-aef: Nstase Gr. Marin

    Absolveni: cl. I... VIII1. Atanasescu C. Radu tefan2. Badea N. Ion 3. Bocnele I. Nicolae4. Cercel C. Ovidiu Petre5. Daia N. Marin6. Diaconescu V. Mihai7. Dimian I. Constantin8. Dumitrescu I. Teodor9. Marinescu M. Eugen Constantin10. Mazilescu N. Constantin11. Mnac D. Vasile12. Nstase Gr. Marin13. Negoescu T. Virgil14. Ptru G. Ion15. Petcu A. Gheorghe16. Popescu M. Ion17. Postelnicu C. Mircea

    Absolveni18. Boiangiu I. Gheorghe (II...VIII)19. Ilie P. Ion (II...VIII)20. Marin C. Aurel (V...VIII)

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    36

  • 21. Mihilescu St. Gheorghe (III...VIII)22. Nicolescu F. Gheorghe (II...VIII)23. Popescu Nasta M. Dan Constantin Ion (IV... VIII)24. Simion G. Dimitrie (III...VIII)25. Zlteanu G. Constantin (I, II, VI...VIII)

    Elevi: diverse clase26. Atanasescu Hr. Emil (I...VI)27. Beiu Paladi G. Ernest (II)28. Bogil N. Zamfir (I...V)29. Boro C. Ilie Valentin (I, II)30. Budac Gh. Ion (IV)31. Budu Gh. Gheorghe (II...V)32. Constantinescu S. Radu Mircea (II...VI)33. Daderlat D. Ion (II)34. Eliad N. Nicolae (III)35. Gnescu N. Rne (V)36. Gdea I. Badea (I...V)37. Gnther I. Erich Valeriu (I,II)38. Ionescu D. Mihail (II...VI)39. Marinescu G. Richard Constantin (I,II)40. Mrgrit I. Ion (II)41. Milea I. Gheorghe (I...VI)42. Moscu D. Theodor (III...VI)43. Muat A. Gheorghe (I...VII)44. Nicolescu Gh. Oraiu (I...V)45. Prvnescu M. Gheorghe (I...V)46. Perianu St. Petrache (I)47. Petroel St. Gheorghe (V)48. Popa G. Virgil Mihail (I...V)

    37

    Spiritul unei coli

  • Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    38

    49. Popescu G. Spiridon (I...V)50. Popovici Gh. Florin Alexandru (IV.V)51. Prodan G. Constantin (I...IV)52. Racoeanu Gr. Constantin (I...V)53. Rdulescu F. Dorin (I...V)54. Runceanu N. Constantin (I...IV)55. Srbu A. Alexandru (I...V)56. Sghibar T. Ion (II, III)57. Simniceanu D. Constantin Vlad (V, VI)58. Spacov Pipsi Nicolae (I, II)59. Stnescu I. Alexandru (I, II)60. Stroescu C. Vasile (II)61. Suzeanu I. tefan (I...IV)62. tefnescu N. Eugen (I... VII)63. Teodoru V. Corneliu (IV)64. Tuf P. Marin (IV, V)65. eposu A. Toma (I)66. Vasilescu C. Ernest (III, IV)67. Voinescu M. Mircea (III...V)68. Volodihin F. Sergiu (III)

  • BATERIA ALBASTR

  • 41

    PE FGAUL AMINTIRILOR

    Exist amintiri vagi care te solicit cnd i cnd, fugitiv i vremelnic.Dar mai exist i altfel de amintiri, amintiri de o tenace consecven, att deorganic integrate fiinei tale, nct i trebuie un mare efort de detaare ca sle poi aeza la timpul trecut, spunnd despre ele c au fost. n ciudatimpului, neputincios s le altereze, acel cndva, sfidnd durata, nucontenete s-i bat n tmpla ta pulsul, fcndu-te s crezi c totul sepetrece nc hic et nunc.

    Pentru mine, o astfel de amintire rmne bateria albastr. O amintirenu numai a mea, dar i a altora. A celor care, muncitori fiind n acele zile degrea confruntare cu trupele fasciste, au devenit, peste noapte, servani,ochitori i comandani de tunuri, ntr-un cuvnt tunarii acestei baterii. Ca ia celor care, ocrotii de tirul ei protector, au reuit s reziste atacurilordezlnuite de trupele germane sau s-i continue ndeletnicirile de zi cu zi.

    O amintire a oamenilor, dar i a pmntului. A acestui sfnt pmntromnesc care, drept avertisment pentru orice duman, are ncrustat nfiecare brazd, pe fiecare piatr, pe fiecare fir de iarb, pe orice frunz,deviza a generaii i generaii de eroi care, din acea var fierbinte a anului1917, la Mrti, Mreti i Oituz, s-a dltuit n memoria naiunii, prinfapta prinilor notri, n cuvinte de foc: Pe-aici nu se trece!

    Amintiri azi.... Atunci ns...?Atunci... Ne aflam n acel an de mare rscruce a istoriei noastre: 1944.Venise ziua Eliberrii: 23 August. Fierbinile zile de var i

    intensificau combustia pe msur ce, angajat n insurecia naionaldeclanat, ntregul nostru popor i apra fiina i demnitatea ntr-o lupt pevia i pe moarte cu forele Wehrmachtului ale detestatului dictator Hitler.

    n zilele lui august 1944, n acele zile de glorie i sacrificiu, a luatnatere bateria albastr.

  • Locul de obrie: n ara Brsei, la poalele Muntelui Piatra Craiului,la fostele uzine de armament Rogifer din Tohanu Vechi.

    Cum i de ce m aflam eu atunci la aceste uzine?Cum a luat fiin aceast baterie? Cum s-a organizat? Cine erau

    componenii ei i cum au putut fi instruii din mers, n condiiileconfruntrii directe cu inamicul, pe diferitele funciuni necesare ntr-obaterie de artilerie? Ce rol a avut, unde i cum a acionat aceast subunitatede tip popular? Ce misiuni a avut? Cum a reuit s fac fa momentelorgrele de confruntare cu trupele hitleriste i horthyste?

    Iat deci ntrebri i nc multe altele la care voi ncerca s rspundn aceast carte.

    O fac pentru c am fost comandantul acestei baterii primul eicomandant, precum i... cel din urm , pentru c m oblig memoriaevenimentului i apoi simmntul c pot aduce, prin aceasta, un omagiuacelor minunai muncitori i bateriei albastre dintre care unii nu mai suntn via , oameni care, fr o instrucie prealabil n arma artileriei, auputut s svreasc fapte de arme ce au ndreptit citarea lor prin ordin dezi pe ntreaga armat romneasc.

    Timpul trece... Evenimentele ns rmn ncrustate n sufletul imemoria noastr, incluzndu-se, totodat, n destinul larg cuprinztor alPatriei.

    Am dat atunci o lupt. Dar n-am dat-o spre gloria noastr personal.Nici din orgoliu. Mndri de faptele noastre de arme, da, am fost. Orgolioi ingmfai, niciodat. i noi ca i muli alii ne-am fcut datoria.

    Sigur, n acele momente grele, de mare tensiune pentru ntreaga ar,au fost i alte locuri i alte situaii de ncletare unde s-au nfptuit acte deeroism cel puin similare cu cele ale bateriei albastre. Acte de eroismcunoscute sau necunoscute. Oricum, tot n fgaul cel mare al istoriei riinoastre se revrsau...

    De la nceput vreau s cer ngduin i iertare cititorului. ngduin,pentru c nu va fi o carte cu veleiti literare. Iertare, dac, pe parcursul celorce le voi relata, m voi lsa chemat i de mrturisirea altor amintiri isentimente legate indirect de aciunea principal, dar care, ntr-un fel, o pot

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    42

  • face mai bine neleas. La cei 27 de ani, pe care i aveam n acel august1944, trisem totui o serie de momente i fapte de via, cu rol determinantn formarea mea ca mod de comportare, de atitudine.

    Amintiri... sentimente... Da! Pentru c, precum este firesc, alturi deraiune fiineaz, cu drepturi egale, i impulsul+sentimentul.

    De altfel, numai aa cred c am putut fptui, eu i ceilali tovari aimei, aciunea care constituie momentul central al acestor evocri, momentieit din orice canoane i la care nu raiunea ne-a fost resortul determinant;raiunea am chemat-o la ordinele patriei, ale propriei noastre contiine,acolo, n faa inamicului, pentru a gsi cele mai bune rspunsuri, n funciede situaiile aprute n timpul luptelor.

    Ce altceva poate fi dac nu emoia sentimentelor ce m cuprind? Defiecare dat cnd mi amintesc m ntreb: oare ce resorturi sufleteti l-audeterminat pe muncitorul Ion Octavian de a insista att de mult s vin slupte alturi de noi, n ciuda faptului c era surdomut i care, dndu-i-semisiunea de trgtor, era att de atent nct, la semnalul dat, o dat cucomanda foc, imediat pleca spre fasciti i lovitura tunului su? Nu esteacesta un exemplu de deosebit druire chiar pn la sacrificiu pornitdin cel mai nalt i ales impuls sentiment al dragostei de ar?

    Amintiri... Mrturisesc c de multe ori am rmas ndelung aplecatasupra colii de hrtie, copleit de avalana acestor amintiri care m presau,fiecare n parte, dorind s ias la suprafa, s fie exprimate, de unde, poate,nu cea mai bun redare n succesiunea i formularea lor. Oamenii au fost ivor rmne handicapai de faptul c, nu ntotdeauna, exprimarea mai alesn scris poate s urmreasc i s redea fidel gndurile, sentimentele...

    Aadar, paginile s-au adugat cu greu. Fr ndoial c mult mai greumi-a fost atunci n faa inamicului. Dar, atunci, am reuit, am nvins. Acuma fi mulumit dac aceast carte, prin rndurile sale, va reui i ea stransmit un modest, dar cald mesaj pentru dragostea de ar, pentru aprarealibertii i demnitii ei, pentru pace ntre oameni i popoare.

    Tristele lecii ale istoriei oblig la singura alternativ neleapt,cuminte: n loc de rzboaie cu milioane de victime nevinovate, s triumfelupta pentru pstrarea i consolidarea pcii. Pacea a fost i rmne, frndoial, cerina i dorina cea mai arztoare a oamenilor-oameni... i

    43

    Bateria albastr

  • aceast cerin este cu att mai stringent n situaia la care s-a ajuns nprezent, cnd folosirea imensului arsenal de arme de distrugere n mas nucleare, chimice i de alt natur ar duce, practic, la dispariia vieii peplaneta Pmnt. Fr ndoial c aceast vrere a mea ca unul din cei nscuin timpul Primului Rzboi Mondial, cnd tatl meu se afla pe front i apoi camartor i participant n marea conflagraie a celui de Al Doilea RzboiMondial aparine ntregii mele generaii, generaiilor mai tinere,cvasitotalitii omenirii. Dar, fiindc aa cum spune un dicton pacea secucerete i nu se dobndete, toate popoarele lumii trebuie s lupte, pentrua determina factorii de decizie efi de state i guverne s ne dea liniteanecesar i asigurarea unor condiii echitabile de progres i prosperitate prinhotrri i msuri efective de dezarmare i pace.

    Animat de gndurile expuse anterior, m-am simit obligat s consult is citez i relatri din diverse lucrri publicate privind evenimentele deatunci, precum i pe cele premergtoare sau ulterioare i care pot constituiprilej de reflecie i meditaie aa cum au constituit i pentru mine attpentru cei ce le-au trit dar, mai ales, pentru generaiile tinere care nu le-aucunoscut direct.

    Despre bateria albastr i despre cei ce au alctuit-o s-a mai scris ndiverse lucrri i publicaii. Acum, eu fostul ei comandant am consideratde a mea datorie de a relata unele fapte i evenimente, aa cum le-am trit ile-am vzut eu, aa cum s-au ntiprit ele n contiina mea...

    DE LA FACULTATE LA UZINA DE ARMAMENT DIN TOHAN

    Era n ziua de 7 aprilie 1944. M aflam n trenul accelerat Bucureti-Braov. Cltoream n picioare... Nici nu s-ar fi putut altfel, cnd zeci debtrni, femei i copii cltoreau n aceleai condiii, plini de spaim idornici s se pun la adpost, de furia rzboiului, pe alte meleaguri ale rii.ncepuser evacurile organizate sau neorganizate.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    44

  • colile erau nchise. Se evacuau i unele instituii. Trenul deiaccelerat oprea aproape n toate staiile, parc dorind s-i ajute pe cei ce-icutau gzduire prin sate, pe la rude, pe la cunoscui sau... oriunde puteauntlni omenie, nelegere.

    Unul din episoadele tulburtoare ale rzboiului...Priveam la figurile marcate de clipele de groaz trite cu cteva zile n

    urm i gndurile m purtau ctre puternicul bombardament al aviaieiamericane asupra Capitalei, din 4 aprilie 1944... Cel mai greu au fost loviteCalea Griviei, Gara de Nord, Atelierele i triajul C.F.R.

    M aflam atunci printre ofierii activi eram locotenent de artilerie.Pe baza aprobrii Marelui Stat Major al Armatei i n urma reuitei laconcursul de admitere, urmam cursurile colii Politehnice din Bucureti,Facultatea de electromecanic. Eram n anul IV. Acolo, la coala Politehnic situat n apropierea Grii de Nord m-a prins bombardamentul. Dupncetarea lui i dup ce ne-am dezmeticit i am ieit n strad, am pornit, nuspre cas (locuiam n cartierul Colentina), ci pe Calea Griviei. Doream saflu ce s-a ntmplat cu familia unui unchi de-al meu care locuia napropierea atelierelor C.F.R. Imagini de infern! Poate c o comparaie s-arputea face pstrnd desigur proporiile cu clipele trite la cutremurul din4 martie 1977. Numai c unul a fost dezlanuit de stihiile oarbe ale naturii,iar cellalt de oameni mpotriva oamenilor!

    Pe Calea Griviei, scene de groaz... Case drmate, incendii, oamenimori sau rnii sub darmturi, plnsete, strigte, tragedii... Cei valizialergau unde i cum puteau s ajute mai repede, mai cu folos. Pentru csolidaritatea oamenilor, n momente de grea ncercare, s-a manifestat, dinplin, i atunci.

    Am ajuns abia spre sear la casa unchiului meu. Era ntreag, dar acasnu se afla dect un vr mai mic; toi ceilali erau plecai n cutarea i ajutorulprietenilor i cunoscuilor lor de-o via, grivienii...

    Ce a nsemnat acea zi 4 aprilie 1944 n viaa Bucuretilor?Iat o singur relatare din presa de atunci: Era o zi frumoas de

    primvar. Cu cer senin, cu soare mult. Prin curile caselor, cei dinti mugurise aninaser ndrznei i tineri de ramurile liliacului. i parc era un fcut:

    45

    Bateria albastr

  • n dimineaa aceea toate preau frumoase... Nimic nu vestea grozvia careavea s vin n ntiul ceas al dup-amiezii... Timp de o or, moartea adomnit atotputernic, ngrozitoare, nebun pe strzile Capitalei. Au curspumni de snge nevinovat din viei tinere. Din viei spre apusul vieii...(Universul din 9 aprilie 1944).

    Oraul Ploieti fusese bombardat a doua zi, la 5 aprilie 1944,bombardament efectuat de la mare nlime.

    Gndurile m-au purtat ns i mai n urm, la bombardamentul de la1 august 1943, efectuat de la joas nlime, i la care fusesem martor eunsumi. Mobilizat de la coala Politehnic, vara aceea comandam o secie deartilerie antiaerian, lng fosta rafinrie Vega, cnd, pentru prima oar, nacea zi, am vzut venind imensele fortree zburtoare, la circa 100 m.nlime. Erau att de aproape de pmnt nct se vedeau piloii, se vedeaubombele lansate... Rezervoare de petrol i benzin explodnd, avioane nflcri prbuindu-se...

    Aa cum s-a constatat i recunoscut ulterior, a fost o aciune deosebitde riscant i temerar din partea aviaiei americane, o aciune ncheiat cupierderi mari, deoarece aceast zon petrolier obiectiv de importanstrategic era puternic aprat de artileria antiaerian.

    Cnd oamenii au trit sau vzut astfel de orori, ca i altele, mult maimari, care s-au petrecut n cel de Al Doilea Rzboi Mondial, aceeaiconcluzie unic, raional i responsabil, se impune : ntre rzboi i pace,pentru viitor, oamenii-oameni nu au de fcut dect o singur alegere: pacea !

    PE FRUMOASELE MELEAGURI ALE RII BRSEI

    Ajuns n gara Braov, mi-am continuat drumul, cu un alt tren, ctreZrneti, pentru a m prezenta la Uzina de armament Rogifer din TohanuVechi. Dup nchiderea cursurilor la coala Politehnic n urma

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    46

  • bombardamentului din 4 aprilie primisem ordin de la Direcia superioartehnic a armatei, de care aparineam, s m prezint la aceast uzin, camembru n Comisia militar de recepie a muniiei. De asemenea, urma sefectuez ca student practica n producie aferent anului IV. n uzin sefabrica muniie de artilerie i de infanterie ; era situat ntre Tohan iZrneti, n partea dinspre Bran, la poalele Muntelui Piatra Craiului.

    La comisia militar am fost primit de ctre vicepreedintele acesteia,cpitanul Ion Grama un ardelean care mi-a ctigat de la bun nceputsimpatia, prin felul lui de a fi sincer, modest, deschis. El m-a ndrumat tottimpul cu grij i afeciune. Am fost instruit asupra ndatoririlor pe care leavea comisia militar, mi s-a dat s studiez caietul pentru controlul irecepia muniiei de artilerie i, nu dup mult timp, am trecut efectiv landeplinirea acestei activiti, att n cursul procesului de fabricaie ct i, nfaza final, de ncercare a proiectilelor de artilerie prin trageri efectuate lapoligon.

    Comisia militar de recepie, al crei preedinte era colonelul GrigoreAnastasescu, era format din doi cpitani, doi locoteneni (dintre care unuleram eu prslea, cum se spune) i trei tehnicieni.

    Director general al uzinei era colonelul n rezerv Chiril erbu. Nu maitiu dac era i inginer. Director era ing. Dionisie Tatulea.

    Uzina era ncadrat cu ingineri, maitri i muncitori cu o bunpregtire profesional, necesar diferitelor procese de fabricaie i impus deprofilul respectiv. Muncitorii se formaser, n general, din rani proveniidin satele nvecinate care, lucrnd ntr-o astfel de uzin, erau mobilizai peloc. Existau secii de uzinare a muniiei i secii de ncrcare i montaj aleacesteia. Ultimele ca i depozitele de trotil i de pulberi erau aezate ladistane mai mari de primele, avnd un regim de lucru i de sigurandeosebite, desigur, n vederea evitrii eventualelor explozii.

    Practica de student o fceam ntr-una din halele uzinei. O hal mare ncare se aflau zeci de maini-unelte, aezate pe mai multe rnduri paralelentre ele, dar n diagonal fa de culoarul de circulaie a oamenilor,materialelor, semifabricatelor i produselor finite. Toate aceste maini eraudestinate diferitelor operaii de prelucrare : strunjire, frezare, rabotare,mortezare, gurire, polizare... Operaii deloc uoare, pentru c se cerea o

    47

    Bateria albastr

  • precizie de prelucrare nalt, deci o bun pregtire, concentrare i atenie dinpartea muncitorilor. Se lucra n trei schimburi.

    Dei eram unul din membrii comisiei militare de control i recepie aproduselor uzinei, n scurt timp, relaiile dintre mine, maitrii i muncitoriiuzinei au devenit dintre cele mai bune, izvorte din respect, ncredere iafeciune reciproc. Cum a fost posibil ? Poate i pentru c mi-am amintit iam pus n practic unele din sfaturile pe care mi le dduse bunul meu tat :Ai grij cum te pori ! S nu fi ngmfat ! Fii cuminte i la locul tu ! S nuuii niciodat de unde ai plecat !...

    Deoarece maitrii i muncitorii aveau o pregtire practic mai bogatdect a mea, cunotinele pe care mi le nsuisem la cursuri fiind mai ales denatur teoretic, mi-am zis c nu voi pierde nici un galon dac le voimrturisi deschis acest lucru.

    Ai vrea s-mi ari i mie care sunt prile componente, lanurilecinematice, modul de funcionare i operaiile ce se pot executa la aceststrung revolver ? l-am ntrebat, ntr-o zi, pe eful de atelier, maistrulAlexandru Ioni.

    Pi, dumneavoastr nu le cunoatei ? Numai aa... din cri. Teoretic, dar nu i practic. Dar n-o s vi le pot arta pe toate astzi. Nici vorb. O s mi le artai treptat, dup cum o s ai i dumneata timp.

    Poate c, pe parcurs, o s-i art i eu cum se calculeaz o cam, o roatdinat...

    Bine, domnule locotenent. Pn la urm, poate m-oi nvaa s i lucrez, ct de ct, la strungul sta ! Asta mai va... Dar, de !... urma alege. Nea Ioni, chiar dac n-oi scoate strungar din mine, o palinc tot

    bem mpreun..., aa-i ? i tot astfel s-a ntmplat i cu muncitorul Gavril Morea care lucra la

    o main de frezat, cu muncitorul Gheorghe Petrue la o main de polizat,

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    48

  • cu muncitorul Iosif Drug la o main de gurit, cu muncitorul tefanBotorog de la sculrie... Ne-am mprietenit, din mers, nvnd unii de laalii, muncind, glumind, ba chiar i cinstindu-ne cu cte un phrel n timpulnostru liber.

    De altfel, aa s-a ntmplat, cred eu, c ne-am gsit pe aceeailungime de und, atunci, la ora H, cnd s-a format bateria albastr.

    Uzina reprezenta, n fapt, o sucursal a fostelor uzine Malaxa-Rogifer societate mixt romno-german n acei ani din Bucureti icare se dezvoltase prin evacuarea unei pri din utilaje i muncitori, dupnceperea bombardamentului asupra Capitalei.

    Muncitorii, maitrii, inginerii i funcionarii uzinei locuiau n sateledin apropiere, n Tohanu Vechi, n Zrneti i n Bran sau, ceva mai departe,n Rnov, Cristian i Braov, de unde fceau naveta cu trenul.

    Tohanu Vechi unde locuiam i eu era un sat de buni i vrednicigospodari. Casele, construite n cunoscutul stil ardelenesc, erau pe ct devechi, pe att de bine ntreinute. Frumoasele livezi cu pomi fructiferi erau nacea primvar precum nite tablouri mirifice de verdea i flori; dominantns fiinau prunii, din al cror rod tohnenii i fceau uica i, mai ales,faina lor palinc.

    ntreaga regiune, parte component a rii Brsei i pe care ocunoteam prima oar, era de un pitoresc i o frumusee aparte. Nu trebuias te deplasezi mult ca s vizitezi i s admiri Branul, cu binecunoscutul sucastel, loc att de mult prezent n istoria poporului nostru, ca punct de trecerei legtur ntre locuitorii din ara Romneasc a Munteniei i cei din araRomneasc a Transilvaniei ale cror drumuri treceau prin cetateaBraovului. Sau... s porneti s urci Piatra Craiului; s urci mereu n spiralpn unde te in puterile i curajul, oferindu-i, ca rsplat, priveliti deneuitat. Sau... s porneti spre Plaiul Foii, aezat la confluena a dou vi cecoboar erpuind printre muni, unde natura e att de darnic n fantastic isplendoare... i unde, pe malul rului Brsa, poi asculta clipocitul cristalinal apei, vrnd parc s te fac atent la desvrita linite din jur...

    Am rmas cu nostalgia acestor locuri pe care le-am mai vizitat demulte ori i dup aceea, mnat att de amintiri ct i de dorul dupfrumuseea acestui col de ar. n anii ce au urmat, am avut adesea ocazia s

    49

    Bateria albastr

  • cltoresc i n alte ri i de fiecare dat am trit sentimentul de satisfaciepe care i-l d neasemuita frumusee a rii noastre.

    Timpul, cnd stteam acas, mi-l petreceam n tovria crilor imuzicii. Plcerea i gustul pentru muzic le-am dobndit nc de cnd eramelev la liceul militar de la Mnstirea Dealu, admirabil dascl fiindu-miAurel Bobescu. Aveam un aparat de radio cu ajutorul cruia, prinintermediul diferitelor posturi de transmisie, cutam s aflu ultimele noutii evenimente de pe fronturile de lupt din est i din vest. Rezulta tot mai clarc trupele fasciste sufereau nfrngeri grele, c erau mpinse tot mai multctre brlogul de unde plecaser i c victoria final va fi de parteaNaiunilor Unite. Dar pn atunci... nc noi jertfe, eforturi i sacrificii!Uneori se transmitea muzic aparinnd unor cunoscui compozitorigermani. Atunci, o crud ntrebare aprea n mintea mea: cum era oareposibil ca acest popor german, care a dat asemenea oameni de mare i aleasvaloare pentru progresul culturii i tiinei universale, precum: Beethoven,Goethe, Schiller, Kant, Leibniz, Max Planck, Bach, Wagner, Schumann,Brahms, Kepler, Gutenberg, Drer i muli alii, s dea i oameni care, princoncepiile i aciunile lor iresponsabile, s aduc atta ru semenilor lor?M gndeam, n primul rnd, la acei propovduitori i exponeni cruzi airasismului, la Rosenberg, Goebbels, Himmler, Goering i la cei din anturajullor, care i-au netezit drumul i l-au sprijinit fanatic pe fhrerul lor,colericul i dementul dictator, Hitler. Rspunsul l-am gsit n cunoscutulproverb: fiecare pdure cu uscturile sale, uscturi care n vreme de secetse nmulesc. i... mare secet se abtuse atunci asupra poporuluigerman!... i tot n nelepciunea popular am aflat un al doilea rspuns:avem dreptul s urm i s ardem uscturile poporului german, dar nu sextrapolm, s generalizm acest rspuns i la ceea ce a fost i a rmas bun,sntos i valoros la acest talentat i harnic popor.

    Acum, dup anii scuri de la sfritul celui de Al Doilea RzboiMondial, din aceast lecie trist, tragic a istoriei mondiale o singurconcluzie fireasc, neleapt se impune: fie ca din atta ru i suferinpricinuite de hitlerism poporul german s se reabiliteze i s se afirme,alturi de celelalte popoare, prin contribuii active la o politic de pace,nelegere i colaborare, fr noi confruntri armate!... Pentru c nc o dats-a dovedit c cine scoate sabia de sabie va muri!

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    50

  • 51

    PRELIMINARII

    Zilele primverii, zilele verii se scurgeau, aducnd cu ele mereu noiveti n legtur cu evoluia situaiei pe diversele fronturi ale confruntriiarmate dintre forele Axei i cele ale Naiunile Unite. Ascultnd tirile laaparatul meu de radio puteam s-mi fac, ct de ct, o idee asupra mersuluievenimentelor. De altfel, comentarii i discuii pe tema rzboiului aveau locn cadrul uzinei.

    Armatele sovietice ddeau lovituri tot mai puternice celor hitleriste inaintau pe tot frontul; aliaii debarcaser n Normandia; aviaia anglo-american bombarda tot mai intens orae i obiective germane, slbind idezorganiznd astfel maina de rzboi nazist; la 20 iulie 1944 s-a produsatentatul mpotriva lui Hitler, deci manifestri de opoziie chiar la elacas... Creteau astfel speranele noastre, optimismul nostru, ncrederea napropierea zilei de eliberare a rii de sub jugul fascist.

    n ce m privete, dei un scriitor, ntr-o carte a sa, n care a relatat idespre faptele de arme ale bateriei albastre m-a prezentat ca pe un tnrcomunist, cred c ar fi incorect s las s se cread c acesta era, atunci,adevrul. mi iubeam ara, pe care voiam s o vd rentregit, liber i pedeplin independent. Ca fiu de ran cunoscusem srcia i umilirile... nplus, sentimentele care m determinau s nu simpatizez armata hitlerist is doresc din tot sufletul eliberarea rii mele de sub jugul fascist eraugenerate i de alte cauze. Aveam de pltit nite polie unor arogani ofierinaziti care se i vedeau Gauleiteri n ara noastr i cu care m nfruntasemde cteva ori cnd fusesem obligat s particip la unele cursuri la care eiapreau n rol de instructori. n demnitatea mea de ofier romn ef depromoie m simisem obligat s le demonstrez c suntem mai binepregtii i c nu avem nimic de nvat de la ei. Cutau s ne impresionezeprin dotarea lor militar superioar, ns eu nelegeam s rmn totui pepoziie srac dar mndru. Toate acestea, inclusiv refuzul de a pleca la

    Bateria albastr

  • specializare n Germania, mi-au adus, desigur, neplceri. Ce fel deneplceri? Le voi povesti mai trziu.

    n acele zile mi aprea tot mai evident ura muncitorilor din uzin, antregului popor, fa de regimul de dictatur care nhmase ara, att dinpunct de vedere economic ct i militar, la nefastul car hitlerist, mereunestul n cucerirea i asuprirea, prin for, a noi teritorii i popoare. Romniierau mpotriva rzboaielor de cotropire purtate de hitleriti.

    Pentru a ilustra acest curs nefast al istoriei de atunci, s amintim cprintre armele folosite cu perfidie i fr mustrri de contiin de ctrehitleriti a fost i crima mpotriva oamenilor politici care i deranjau nsocotelile lor i, dup cum se tie, nu numai mpotriva acestora attnaintea ct i n timpul rzboiului. i ca o mostr n acest sens, iat ce aflmde la un apreciat cronicar diplomatic interbelic care a cunoscut ndeaproapepersonalitile politice ale timpului i desfurarea evenimentelor n cadrulfostei Ligi a Naiunilor de la Geneva:

    Nu voi uita niciodat vizita pe care am fcut-o la Paris ambasadoruluiGermaniei, Roland Koester, o namil de om nalt de doi metri [...] mi facecunoscut c a fost asasinat premierul Romniei, Duca; eful ntregii politicifrancofile din Balcani a fost dobort cu dou gloane de revolver [delegionari M.N.] chiar n dimineaa aceea, ntr-o gar [decembrie 1933, ngara Sinaia M.N.].

    Vzndu-mi indignarea i tristeea, mi spune: Ei bine, aflai c la Berlin unii naziti pretind c, cu cinci sau ase

    asemenea asasinate politice, Germania ar putea face economie de un rzboii ar obine tot ce ar vrea n Europa! [...]

    Ambasadorul nira: Mai nti e vorba de Dollfuss: singurul austriac care, dup prerea

    Berlinului, se opune ntr-adevar Anschluss-ului. Dar se socotete c va fiasasinat de ai si, cci numrul partizanilor Anschluss-ului crete n fiecarezi n Austria! Al doilea asasinat indispensabil, dup cte se spune, trebuie sfie cel al regelui Alexandru al Iugoslaviei. Ei pretind c dup dispariia lui seduce pe copc unitatea Iugoslaviei i ntreaga politic de alian ntre Franai Balcani.

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    52

  • Apoi ar voi s termine cu Titulescu, aliat credincios al Parisului iLondrei. Poate c au socotit c asasinarea lui Duca era necesar, dar nu tiunimic! n orice caz, pretind c n ziua n care va disprea Benes, minoritilegermane din Cehoslovacia se vor ntoarce cu iueala fulgerului la Republicade la Weimar!

    Pn acum nu sunt dect patru, domnule ambasador. Da, dar se pare c nazitii se gndesc c, atta timp ct regele Albert

    va fi n via, Belgia nu va intra niciodat n sistemul german.Koester face o pauz lung. Apoi continu: Pe legea mea, cred c ar fi foarte fericii s vad disprnd n Frana

    pe unii dintre minitrii sau preedinii votri.Am scurtat vizita.Mi-am reamintit de aceast ntrevedere cu ocazia sfritului tragic al

    regelui Albert i a asasinrii lui Dollfuss, a lui Alexandru al Iugoslaviei i alui Barthou [fost ministru de externe al Franei i partizan al alianei cu rileMicii nelegeri i cu Uniunea Sovietic, mpotriva pericolului nazist M.N.]. (Genevive Tabouis, 20 de ani de tensiune diplomatic, p. 193).

    Odios! Diabolic!i astfel a urmat ntregul ir de asasinate, antaje, ultimatumuri,

    dictate, nscenri, folosirea coloanei a cincea, sfidarea opiniei publiceinternaionale etc. care pentru noi cei ce am trit acele vremuri au nsemnatacumulri de resentimente ce trebuiau s-i gseasc ntr-o bun zi ziuascadenei descrcarea, rzbunarea, precum un resort asupra cruia seexercit continuu noi presiuni i care deodat se destinde brusc.

    Care romn ar fi putut uita i ierta acel odios Dictat fascist de la Viena?El a nsemnat, n istoria poporului nostru, un moment pe ct de dureros peatt de catalizator al contiinei de neam, al revoltei i urii mpotrivafacismului. Iar sub o cenu de conjunctur mocnea n sufletul romnului-romn, ateptnd ora revanei, ora dreptii.

    ntr-adevr, cum ai fi putut s concepi i s accepi o astfel de sentin!n ce m privete ca ofier romn trisem din plin acele zile negre, cuaceleai sentimente de revolt, de indignare i ur pentru modul brutal cum

    53

    Bateria albastr

  • se umblase pe harta rii, mutilnd-o. Personal, participasem la manifestaiadin Piaa Universitii iar, ulterior, am avut ocazia mpreun cu colegii dean de la coala Politehnic s ascult povestit toat desfurarea odiosuluiDictat de la Viena de nsui fostul ministru de externe al Romniei, MihailManoilescu, care ne era profesor de economie politic.

    De altfel, vestea Dictatului de la Viena a fost primit cu adnc mniei revolt de ntreaga noastr armat, militarii fiind alturi de masele largipopulare n marile adunri i demonstraii de protest organizate atunci nntreaga ar. Eliberarea prii de nord a Transilvaniei devenise cuvntulde contiin, de ordine i de aciune ce polariza i cataliza, de fapt, rezistenantregului nostru popor. Militarii romni, ncepnd cu soldaii i terminndcu cadrele din conducerea superioar a armatei, ntr-o strns unitate devoin i de aciune cu ntreaga naiune, n ciuda planurilor i hotrriloraventuriste ale lui Ion Antonescu, au fost n permanen i constant cuprivirea spre Ardeal, spre fraii lor aflai sub povara apstoare a ocupaieihorthyste. Militarii romni nu voiau s lupte dect n Ardeal i pentrueliberarea Ardealului, nu pentru alte scopuri.

    Revolta poporului nostru mpotriva Dictatului de la Viena a nceput screasc i mai mult pe msur ce se aflau veti privind modul de comportareal horthytilor dup ocuparea prii de nord a Transilvaniei. n acest sens,este revelatoare sinteza naintat de Serviciul special de informaiiPreediniei Consiliului de Minitri asupra atrocitilor svrite ntre1 septembrie 1940 i 15 mai 1941:

    n septembrie, octombrie i noiembrie 1940, populaia romneasc debatin din Transilvania de nord, care ajunge din nou sub stpnireaUngariei, a trit unele dintre cele mai grele ncercri ale existenei sale.

    Asasinatele, schingiuirile, arestrile, internrile n lagre, tlhriile,jafurile, devastrile de sate romneti, pngririle, profanrile, incendierile,drmrile de biserici, expulzrile, convertirile forate i alte acte de teroarecomise de unguri mpotriva populaiei romne i ating apogeul n lunileartate, dar ele nu se sfresc aici, ci continu [...].

    n intervalul de la 1 septembrie 1940 la 15 mai 1941, teroareantreinut de guvernul horthyst asupra populaiei romne din Transilvaniade nord se oglindete n urmtorul sinistru lan de atrociti: omoruri i

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    54

  • asasinate: 919; schingiuiri: 771; bti: 3 373; arestri: 13 359; profanri:117; devastri n mas: 96; devastri rzlee: 405 [...].

    Din cauza terorii dezlnuite de guvernul maghiar, ntre 1 septembrie1940 i 15 mai 1941, Transilvania cedat a fost evacuat de aproape 150 000de locuitori romni, ntre care se aflau i aproximativ 20 000 de romniexpulzai. (23 August 1944, Documente, p. 263).

    i pentru ca imaginea s fie i mai complet, iat ce putea s debitezeo minte turbat de horthyst, conform notei informative naintate PreedinieiConsiliului de Minitri, la 30 octombrie 1943, de ctre Eugen Cristescu,eful Serviciului special de informaii:

    n cadrul serbrilor naionale organizate n Ungaria i Ardealul ocupatcu ocazia zilei Sf. tefan, n ziua de 8 august a.c., baronul Atzel Ede a inutla imleul Silvaniei un discurs cu atacuri neobinuit de vehemente chiarpentru mentalitatea maghiar la adresa Romniei i a neamului romnesc,spunnd, printre altele, c:

    Pe... valahi..., ca pe cei mai nverunai dumani ai notri, trebuie s-iextirpm, trebuie s-i asasinm...

    Vom organiza o noapte a Sfntului Bartolomeu i vom extirpa icopilul din pntecele mamei... (Ibidem, p. 600).

    n tot acest rstimp, revolta ntregului nostru popor cretea, semanifesta. ( n tot mai multe glasuri se fcea simit aceast revolt.)

    Astfel, Nicolae Iorga, n septembrie 1940, a scris dou articole pentrua fi publicate n Neamul romnesc, dar cenzura legionar le-a oprit sajung la cunotina opiniei publice.

    n primul articol, marele nostru istoric scria:Cei care au dat Ungariei un milion i mai bine de romni credeau

    poate c trecerea nedreapt la un stat (Ungaria horthyst), care n-avea n aceaparte a Ardealului majoritatea populaiei, va fi ceva asemntor cuschimburile de pmnturi din lumea cretin i civilizat. Dar nc o dats-a dovedit c mari greeli fac diplomaii i oamenii politici cnd dispun, frnici o cunotin a lucrurilor i a oamenilor, de inuturi care au ajuns satrne de voina lor.

    55

    Bateria albastr

  • Ce s-a petrecut acolo, la luarea n stpnire de armata i stpnireaungar, sub ochii lor i fr nici o ncercare de a opri, ba chiar cubinevoitorul lor concurs, ntrece orice nchipuire...

    Statul romn va face ce crede. Din partea noastr, n-avem dect unsfat. A nu se clinti un fir de pr din capul unui cetean maghiar al Romniei.E cea mai teribil pedeaps ce putem da chinuitorilor i asasinilor.(Magazin istoric nr. 4/1984, p.10)

    Iar n cel de-al doilea articol:mprejurrile interne despre care se va putea vorbi cu deplin

    perspectiv numai dup mult vreme, dac nu ne mulumim cu simple iluzii,rein ntreaga atenie a naiei noastre... n judecata lumii, care nu ne cunoatedestul pentru a ne putea preui, se rostesc cuvinte asupra prezentului iviitorului nostru, sentine care ne dor!

    Preocuprile noastre de astzi ating statul, care poate suferi multeschimbri, dar aceste dureri i jigniri ating trupul venic viu i n temeiurilesale neschimbate ale naiei. Ea ne cheam pe cei de deasupra, a crorsolidaritate s-a rupt tocmai acum, la rnile ei. i de dnsele trebuie s neocupm, mai ales fcnd s renasc din suferina de azi, speranele demine. (Ibidem, p. 11)

    O confirmare a acestei atitudini generale a poporului nostru fa deDictatul de la Viena i de urmrile sale o gsim i n telegrama pe careAsociaia romnilor expulzai din Ardealul cedat prin verdictul de la Vienao adresa, la 22 octombrie 1940, unor personaliti ale vieii politice iculturale din Romnia:

    Am lsat pmntul Ardealului n snge, sub domnia tiranic iabuziv a administraiei maghiare. Armata (horthyst) ne-a ocupat toateaverile, nstpnindu-se pe locuinele, birourile profesionale, moiile noastrei ntreaga avere a societilor comerciale romne...

    Toat suflarea romneasc, de la cel mai umil ran pn la vldiciinotri, este inut sub o teroare barbar prin vlul morii, al arestrilor, alpercheziiilor n miez de noapte cu ridicarea familiilor, prin aciunea bandelororganizate de leventiti, de grzi ceteneti i grzile fotilor lupttori(organizaii paramilitare fasciste), ce ziua i noaptea, prin omoruri i bti,

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    56

  • spargeri de geamuri i percheziiile ce le executau, rspndesc groaza,producnd victime omeneti, deteriornd bunurile romneti, toate acionnddup programul i cu ajutorul fi al armatei, al poliiei i al jandarmeriei...

    Intelectualii, comercianii, meseriaii i fruntaii rani sunt expulzaicu miile, dezrdcinndu-i din mijlocul poporului lor, cu scopuri binedeterminate... (Ibidem)

    i n acest caz am face desigur o greeal dac am generaliza, dac amidentifica poporul ungar cu uscturile lui horthyste de atunci, cu faptelereprobabile ale acestora sau ale altora de aceeai spe.

    n legtur cu Dictatul de la Viena doresc s mai informez pe cititoriiacestei cri c nsui Hitler, actorul principal al ntregului scenariu, arecunoscut pn la urm nedreptatea ce ni s-a fcut prin acest dictat, aa cumrezult din memoriile lui Otto Skorzeny.

    Cnd Hitler a fost informat c Horthy trateaz n ascuns cu aliaii, dupce pn atunci i se artase ca unul din ciracii si devotai, el l-a chemat peSkorzeny, cruia i-a dat ordin s-l captureze pe regentul Ungariei(Operaiunea Panzerfaust, 16 octombrie 1944, aa cum l rpise i peMussolini).

    Sunt de reinut cele spuse, cu acea ocazie, de Hitler lui Skorzeny: Aceasta nu se va ntmpla! spune Hitler cu o voce ferm. Regentul

    crede c este un mare politician. Se pare ntr-adevr c exist o memoriescurt la Budapesta! Fr ndoial s-a uitat c la 25 noiembrie 1941 s-arennoit pentru cinci ani pactul anti-comintern.

    Dar s-a uitat i c dumneavoastr el se ntoarce ctre Ribbentrop ai dat la Viena, la 29 august 1940, o anumit sentin arbitrar? Aceastsentin a permis Ungariei s primeasc cea mai mare parte a Transilvaniei.(Otto Skorzeny, La guerre inconnue, p. 282)

    Dup cum se tie, dup Dictatul de la Viena, poporul nostru a trebuits suporte i alte, multe, momente triste n conjunctura istoric nefavorabilcu care am fost confruntai n acei ani: regimul de dictatur antonescian,asasinatele comise de legionari, ocuparea rii i exploatarea bogiilor salede ctre hitleriti, trrea n rzboiul antisovietic, atitudinea arogant ahitleritilor fa de poporul nostru i fa de armata romn i cte altele.

    57

    Bateria albastr

  • Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    58

    CND A VENIT ORA H

    M aflam acas cnd, deodat, nu cu mult nainte de ora 22,emisiunea radio s-a ntrerupt i apoi, ... vocea crainicului care anunaasculttorilor s nu nchid aparatele deoarece n curnd va urma uncomunicat foarte important.

    Emoie... ateptarea care da clipelor dimensiuni atemporale... Setransmitea muzic i se revenea cu anunul de a nu se nchide aparateledeoarece va urma...

    n fine, a urmat proclamaia efului statului* care aducea la cunotinanaiunii i lumii ntregi vestea rsturnrii dictaturii antonesciene i ancetrii ostilitilor cu Naiunile Unite:

    Romni,n ceasul cel mai greu al datoriei noastre, am socotit, n deplin

    nelegere cu poporul, c nu este dect o singur cale pentru salvarea rii dela o catastrof total: ieirea noastr din aliana cu puterile Axei i imediatancetare a rzboiului cu Naiunile Unite.

    Un nou guvern de uniune naional a fost nsrcinat s aduc landeplinire voina hotrt a rii de a ncheia pacea cu Naiunile Unite.Romnia a acceptat armistiiul oferit de Uniunea Sovietic, Marea Britaniei Statele Unite ale Americii. Din aceast moment nceteaz lupta i orice actde ostilitate mpotriva armatei sovietice precum i starea de rzboi cu MareaBritanie i Statele Unite. Primii pe soldaii acestor armate cu ncredere.Naiunile Unite ne-au garantat independena rii i neamestecul n treburilenoastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea Dictatului de la Viena, princare Transilvania ne-a fost rpit. (Universul din 25 august 1944)

    Coninutul ei a fost difuzat de mai multe ori n acea noapte.* Regele Mihai.

  • Romni,Poporul nostru nelege s fie singur stpn pe soarta sa. Oricine s-ar

    mpotrivi hotrrii noastre liber luate i care nu atinge drepturile nimnuieste un duman al neamului nostru.

    Ordon armatei i chem poporul s lupte prin orice mijloace i cu oricesacrificii mpotriva lor.

    Toi cetenii s se strng n jurul Guvernului pentru salvarea patriei.Cel care nu va da ascultare guvernului se opune voinei poporului i este untrdtor de ar. (Ibidem)

    Cei care au trit acele clipe i amintesc, desigur, nsemntateadeosebit pe care au avut-o pentru poporul nostru. Era ca un imens oftat deuurare, ca o desctuare precum un resort care a fost inut apsat de o forexterioar i care, o dat scpat de sub apsare, izbucnete liber la adevratasa vrere i dimensiune. Sentimente de adnc i nermurit bucurie istpneanu inima, inima n care pn acum mocniser resentimente, restritei tristee!...

    Romni,Dictatura a luat sfrit i cu ea nceteaz toate asupririle. Noul guvern

    nseamn nceputul unei ere noi n care drepturile i libertile tuturorcetenilor rii sunt garantate i vor fi respectate.

    Alturi de armatele aliate i cu ajutorul lor, mobiliznd toate forelenaiunii, vom trece hotarele impuse prin actul nedemn de la Viena pentru aelibera pmntul Transilvaniei noastre de sub ocupaia strin.

    Romni,De curajul cu care vom apra cu armele n mn independena

    mpotriva oricrui atentat la dreptul nostru de a ne hotr singuri soartadepinde viitorul rii noastre.

    Cu deplin ncredere n viitorul Neamului Romnesc s pim hotripe drumul nfptuirii Romniei de mine, al unei Romnii libere, puternicei fericite. (Ibidem)

    59

    Bateria albastr

  • Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    60

    Simeam nevoia s comunic cu cineva. Am pornit ctre camera n carelocuiau gazdele mele. Era lumin, semn c nu dormeau. Am btut la u iam intrat. Ascultaser i ei proclamaia i erau stpnii de aceeai puternicemoie. Am ieit apoi mpreun la poart. Pe strad, ca i noi, muli alitohneni, care i manifestau bucuria i ncrederea n noul viitor al rii. istrigau vecinii pentru a le comunica marea veste, vorbeau, gesticulau, sembriau i... probabil c n-a lipsit, n continuare, nici ciocnirea paharelorcu palinc.

    Cred c atunci s-a trit o noapte alb de ctre toi cei care au ascultataceast mare veste a sfritului dictaturii antonesciene i a trecerii noastrealturi de armatele aliate.

    A doua zi, o mare parte din personalul uzinei s-a prezentat la lucru maidevreme dect ora normal. Figurile destinse, gesturile, vorbele oamenilorexprimau, toate, bucuria i fericirea tririi acestei zile de adevratsrbtoare. Se discuta aprins, se ddea glas sentimentelor de satisfacie imulumire, se transmiteau de ndat ce se aflau noile veti asupramersului evenimentelor.

    n aceste zile i ntr-o astfel de atmosfer a aprut necesitatea formriibateriei albastre. O dat cu ea s-au organizat i alte formaiuni populare delupt ntre care un loc central le-a revenit grzilor patriotice.

    Mai nainte ns de a trece la relatarea episoadelor legate deconstituirea bateriei albastre, pentru a fi situate i nelese n contextulgeneral al insureciei naionale armate antifasciste, consider necesar s nereamintim pe scurt principalele aciuni care au dus la declanarearevoluiei din august 1944 i au fcut-o posibil, precum i modul cum s-audesfurat evenimentele ndeosebi n oraul i regiunea Braov n orelei zilele imediat urmtoare acelei ore H (ora 22, ziua 23 august).

  • 61

    MEMORIA UNOR ZILE FIERBINI

    n vara anului 1944, lupta de eliberare a poporului romn se ndreptacu pai mari ctre deznodmntul final, pe msur ce condiiile interne iinternaionale deveneau tot mai favorabile. n ar, cele mai largi forepolitice naionale, democratice i antifasciste se aliau n acest scop. Acesta afost un factor de o importan hotrtoare pentru organizarea i desfurareacu succes a insureciei naionale armate antifasciste. Pe plan extern seurmrea i se evalua situaia politico-militar, n est i vest, cu deosebireloviturile zdrobitoare primite de trupele hitleriste din partea armatelorsovietice, pentru a se alege momentul cel mai potrivit pentru declanareainsureciei.

    ntoarcerea armelor de ctre armata romn i participarea ei lanfptuirea actului crucial de la 23 August 1944 se nscriu ntre evenimentelecele mai interesante ale celui de Al Doilea Rzboi Mondial, un astfel deeveniment, cu efectele imediate i cu totul surprinztoare pe care le-a avut,cu implicaiile i consecinele sale asupra desfurrilor militare, fiind cutotul singular i fr precedent n istorie. Faptul c armata romn, ntotalitatea ei, fie c unitile se gseau n dispozitiv de lupt, intercalate incorsetate de unitile germane, fie c se aflau n interior, n diferitegarnizoane de pe cuprinsul rii, a ntors armele mpotriva Wehrmachtuluinazist a fost considerat o bun perioad de timp, peste hotare, ca un fapt greude explicat. Cum a fost cu putin ca dintr-o dat s-au ntrebat i poate semai ntreab nc unii istorici de peste hotare ntreaga armat romn, careavea o structur organizatoric i de conducere complex, se afla dislocatpe spaii geografice ntinse, s ntoarc frontul cu 180 de grade, fr nici odefeciune de conducere sau de execuie?

    Conform directivei operativ-strategice adoptate, loviturile principalempotriva ocupanilor hitleriti urmau s se dea n Bucureti, Ploieti iValea Prahovei, unde acetia aveau concentrate majoritatea trupelor dininteriorul rii i unde, totodat, existau cele mai puternice fore

    Bateria albastr

  • insurecionale. S-a avut n vedere, de asemenea, necesitatea degajrii deforele inamice i meninerea celor mai importante puncte strategice care sasigure succesul ntregii aciuni.

    Dup 3 zile de lupte ndrjite (24-26 august) care au reliefat unimpresionant eroism popular, unitile militare din Bucureti, de subcomanda generalului Iosif Teodorescu, mpreun cu formaiunile patrioticede lupt, au curat Capitala de hitleriti, stpnind oraul i zdrnicindncercrile acestora de a nbui insurecia.

    La 28 august depuneau armele n apropiere de Ploieti, constrni decomandamentul i unitile Armatei a 4-a romne, generalii Reiner Stahel iAlfred Gerstenberg, comandanii rmielor trupelor care ncercaser sduc la ndeplinire misiunea dat de Hitler, n noaptea de 23 spre 24 august,de a nbui n snge insurecia. Stahel, devenit expert n materie dereprimare a luptei de eliberare, ndeosebi prin aciunea mpotriva insurecieide la Varovia, punea punct carierei sale monstruoase pe malurile ruluiPrahova din Romnia. (Marea conflagraie a secolului XX, p. 384)

    Dup Bucureti, zona Ploieti i zona Prahovei au cunoscut crnceneconfruntri cu inamicul. Att forele romne ct i cele germane acordau oimportan deosebit acestei regiuni petrolifere, la care se aduga totodat iimportana strategic a cii ferate i oselei naionale Bucureti-Predeal-Braov. i aici trupele Corpului 5 teritorial, ajutate de diferite altedetaamente narmate, formaiuni de lupt patriotice i formaiuni depremilitari, au reuit s neutralizeze aciunile forelor hitleriste, s ledezarmeze i s ocupe toate obiectivele importante din regiune.

    Care era ns situaia i cum se desfurau evenimentele n aceste zilen oraul i regiunea Braov, unde se localizeaz i faptele de arme alebateriei albastre ?

    Aici, conducerea i desfurarea aciunilor armate mpotriva trupelorhitleriste au aparinut Corpului de Munte, al crui comandant era generalulde divizie Ion Dumitrache, ef de stat major fiind colonelul Atanase Chiri.

    Braovul important centru industrial al rii i regiuneanconjurtoare trebuiau pstrate cu orice pre de Comandamentul Romn,deoarece formau o important baz de plecare pentru operaiile ulterioare n

    Destinul unui militar Marin Gr. Nstase

    62

  • vederea eliberrii prii de nord a Transilvaniei. (colonel Atanase Chiri,Luptele din zona Braov, p. 86)

    Concomitent cu aciunile armate pentru dezarmarea inamicului iocuparea obiectivelor importante din ora i din regiune trebuiau luatemsuri pentru oprirea oricrei jonciuni i regrupri a forelor hitleriste dinacest centru strategic cu cele de la sud i est de Munii Carpai, prinnchiderea celor cinci defilee care ar fi permis aceast afluire : pe ValeaBuzului, pe valea Teleajenului, prin Predelu, pe Valea Prahovei i prinPasul Bran. n principal, trebuiau mpiedicate forele fasciste din zonaSf. Gheorghe i cele n retragere de pe Valea Prahovei de a se regrupa i punestpnire pe oraul Braov.

    Comandamentul german fascist n vederea sprijinirii trupelor saledin regiunea petrolifer i apoi a asigurrii retragerii acestor trupe de la nordde Carpai a urmrit s transforme oraul Braov i mprejurimile sale ntr-un bastion de aprare, una din misiunile imediate ale forelor hitleristefiind ocuparea Braovului i a pasului de la Predeal cu scopul de a organizao poziie de rezisten. (Ibidem, p. 88)

    ncepnd nc din noaptea de 23 august 1944 i pn n ziua de25 august, n urma msurilor luate de comandamentul Corpului de Munte,prin aciunile de lupt curajoase duse de ostaii romni, ajutai de