55536330-fondul-monetar-internaŢional

Upload: mihaela-canar

Post on 14-Apr-2018

219 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    1/7

    ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVAFACULTATEA FINANE

    CATEDRA BNCI I ACTIVITATE BANCAR

    REFERATla disciplina universitar

    Moned i credit

    Fondul Monetar Interna ional i Banca Mondial

    Autor: studenta grupei FB-138 Can r Mihaela

    Coordonator tiinific: Ala Roller

    Chiinu 2013

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    2/7

    Cuprins:

    1. Fondul Monetar International

    2. Banca Mondiala

    3. Colaborarea RM cu FMI si Banca Mondiala

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    3/7

    1.FONDUL MONETAR INTERNAIONAL

    Fondul Monetar Internaional este o organizaie internaional cu 185 de ri membre, alcrei scop este s promoveze cooperarea monetara internaional, stabilitatea schimburilor ioferirea asistenei financiare rilor n scopul ajustrii balanei de pli externe.

    Fondul Monetar International, instituie specializat a ONU, monitorizeazdezvoltarea economic i financiar, la care se adaug acordarea de sfaturi menite s

    prentampine situaiile de criz.FMI acord rilor care au deficite ale balanei de pli, mprumuturi pentru a susine

    politicile propuse i a rezolva problemele aprute. Statele membre i pltesc Fondului Monetar, nfuncie de economia lor, o sum n aur, devize i moned naional. Acestea le fixeaz cota partece determin numrul de voturi n deliberrile Fondului, dar i importana tragerilor la care pot

    participa n cadrul instituiei. Accesul la aceste trageri atrage, pentru respectivul stat, msuri desupraveghere i control din partea FMI .

    FMI-ul este o instituie independent. El este condus de reprezentanii statelormembre, reunii n cadrul diferitelor instane de decizie.

    La conducere se afla Consiliul guvernatorilor, nvestit cu toate puterile, compusdin cte un guvernator din fiecare stat membru. Se reunete o dat pe an, n adunare general (nseptembrie sau octombrie), pentru a examina activitile FMI i pentru a adopta decizii importante,cum ar fi revizuirea Statutului sau admiterea de noi ri membre.

    Deoarece se reunesc rareori, guvernatorii deleag Consiliului de administratie omare parte din puterile lor. Cei 24 de administratori au sediul la Washington. Cinci dintre ei suntnumii n mod direct de ctre rile lor (SUA, Japonia, Germania, Franta i Marea Britanie). Rusia,China i Arabia Saudita au obinut, de asemenea, dreptul de a avea administratori proprii. Toate

    celelalte state membre trebuie s se reuneasc n cadrul unor circumscripii, adica pe grupede ri .La conducerea FMI se afl un director general, ales pe cinci ani, care dirijeaz

    serviciile i prezideaz Consiliul de administraie. Prin convenie tacit, directorul general esteun european , n timp ce preedintele Bncii Mondiale este un american . El este asistat detrei directori generali adjunci.

    Comitetul interimar a fost creat n 1974. El este compus, din 24 de membri, lanivel de minitri sau de guvernatori de bnci centrale, care se reunesc de dou ori pe an,

    primvara i cu ocazia Adunarii generale a guvernatorilor , pentru a propune acestora marileorientri ale sistemului monetar internaional i funcionare FMI-ului. Numrul redus almembrilor si i permite s fie un bun forum de discuii .

    Un al doilea organism consultativ, Comitetul de dezvoltare, este compus din24 de membri, minitri sau guvernatori, cu rol de consilieri pe lng guvernatorii FMI-ului iai Bncii Mondiale, n legtur cu problemele de transferri de resurse ctre rile n cursde dezvoltare. Acesta se reunete n acelai timp cu Comitetul interimar.

    DREPTURILE SPECIALE DE TRAGERE (DST) sunt prima monedainternaional creat vreodat de guverne. Aceasta moned a fost creat cu ocazia adunriianuale de la Rio de Janeiro, n 1967, pentru a furniza lichiditile necesare bunei funcionria sistemului monetar internaional, ntr-o epoc n care crearea de dolari necesar expansiuniimondiale a fost perceput ca insuficient. DST-ul este compus dintr-un grup de cincimonede crora le-a fost afectata o pondere.

    Esenialul resurselor de care dispune FMI-ul pentru a acorda credite esteformat din cotele-pri subscrise de statele membre. Cum cotele-parti sunt cteodat

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    4/7

    insuficiente pentru a rspunde rilor membre, FMI-ul face apel la resurse mprumutate.Cotele-pri reprezint capitalul FMI, adic fondurile proprii care-i permit s acorde credite.Fiecrui stat membru i se atribuie o cot-parte, element esenial n viaa instituiei, cci cota-

    parte servete la determinarea importanei drepturilor de vot i a mrimii eventualelor credite.Totalul acestor cote-pri se ridic astzi la 145 miliarde de DST , adic mai mult de 200miliarde de dolari.

    Una din misiunile cele mai importante ale FMI este aceea de a acorda crediterilor membre pentru a le ajuta s-i rezolve dificultile balanei lor de pli. Pentru multeri n curs de dezvoltare, FMI-ul este singura surs de finanare n devize: atunci cnd pieele

    private refuz s acorde mprumuturi, Fondul este deseori singura instituie capabil sacorde un credit n baza unui program de ajustare economic. Recurgerea la mprumuturirisc ns s schimbe natura Fondului, fcndu-l s semene mai mult cu o banca cemprumut ca s-i finaneze creditele, aa cum face Banca Mondial. rile membre audecis ca Fondul s rmn o instituie ale crei resurse provin n mod esenial din cotele-

    pri i au impus un plafon echivalent cu 60 % din valoarea total a acestora, adic suma pecare Fondul poate s o mprumute.

    Mai multe faciliti sunt oferite statelor membre. Alegerea facilitii cel maibine adaptate depinde de natura problemelor cu care se confrunt ara membr.

    Tranele de credit - Este vorba de politica de credit cea mai veche i cea mairspndit. Aceste credite sunt disponibile pentru rile membre n trane echivalente, fiecare,cu 25 % din cota parte. Pentru prima tran de credit, rile membre trebuie doar sdemonstreze dorina de a reechilibra balana de plai. Pentru tranele de credit ulterioare secere un acord de confirmare (denumit acord stand-by), bazat pe politici de stabilizareacoperind o perioad de unul sau doi ani.

    Facilitarea de ajustare structural rentrit (FASR) este rspunsul la eeculrelativ al programelor de ajustare tradiional n rile cele mai srace. Aceast facilitate puneaccentul pe creterea economic, pe lupta mpotriva srciei, pe reformele structurale i pe ofinanare extern adaptat pe o perioad de trei ani.

    Facilitatea de compensare i de finanare a cheltuielilor neprevzute are cascop s acopere pierderile temporare ale ncasrilor din exporturi i s finaneze o cretere acostului importurilor de cereale.

    Facilitatea pentru transformarea sistemic are ca scop sa permit o finanarea rilor n curs de tranziie care se confrunt cu dificulti ale balanei de pli din cauzadispariiei relaiei lor comerciale tradiionale n cadrul CAER sau din cauza creteriicosturilor energiei importate.

    Asistena financiar n caz de urgen permite acordarea unui ajutor financiarrilor membre care se confrunt cu probleme ale balanei de pli n cazul unei catastrofenaturale.

    ntr-o epoc n care cheltuielile de funcionare ale organizaiilor internaionaleatrag atenia n mod deosebit, n particular, cheltuielile Bncii Europene pentru Reconstrucie iDezvoltare n timpul primilor doi ani de existen, cheltuielile de funcionare ale FMI-uluisunt considerate , n general, ca fiind ponderate. Aceste cheltuieli de funcionare sunt finanate

    printr-un comision perceput din creditele acordate de ctre FMI. De fapt, ara care obine uncredit este obligat s plteasc FMI un comision. Invers, statele membre care au o poziiecreditoare primesc o remunerare fix, calculat pe baza ratei dobnzii DST-ului. Diferena ntre

    comisioanele primite i remunerrile vrsate confer Fondului un venit pozitiv pe careacesta l utilizeaz pentru acoperirea cheltuielilor de funcionare.

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    5/7

    2.BANCA MONDIAL

    Dupa al II-lea razboi mondial, delegati din toate natiunile aliate s-au intalnit la BrettonWoods in cadrul Conferintei Financiare si Monetare ale Natiunilor Unite , ce avea ca scop refacereasistemul economic international .In cadrul conferintei , pe langa stabilirea aurului ca etalon s-ahotarat infiintarea Fondului Monetar International si a Bancii Internationale pentru Reconstructie siDezvoltare (IBRD),IBRD fiind in prezent una din cele cinci institutii care formeaza BancaMondiala.

    Alaturi de IBRD institutiile care formeaza Banca Mondiale sunt : Asociatia Internationala deDezvoltare (IDA), Corporatia Financiara Internationala (IFC), Agentia de Garantare Multilaterala aInvestitiilor (MIGA) si Centrul International de Reglementare a Conflictelor din DomeniulInvestitiilor (ICSID).

    Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si Asociata Internationala deDezvoltare apartin si sunt operate de cele 185 de state membre.

    Prin traditie conducerea WB revine Statelor Unite (momentan adjudecata de PaulWolfowitz, fost Secretar al Apararii). Cand se vorbeste despre Banca Mondiala, se face referinta ingeneral la activitatile IBRD, aceasta fiind responsabila pentru 80% din imprumuturile BanciiMondiale. IBRD nu are actionari iar puterea de vot este distribuita intre tarile membre. Regulile

    privind modalitatea de alocare a voturilor au fost stabilite la infiintarea Bancii. Statele Unitecontribuind initial cu 75% din capitalul de infiintare, a fost intotdeauna statul cu cele mai multevoturi, in prezent circa 17% si este urmat de Japonia cu 7,9%. Pentru a opera o modificaresemnificativa in politica Bancii este necesara o majoritate de voturi de 85%, Statele Unite fiindsingura tara cu drept de veto.

    Telul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) este de a reducesaracia in tarile slab dezvoltate prin promovarea dezvoltarii sustinute de imprumuturi , garantii ,

    servicii de analiza si consultanta.Fondurile IBRD provin din emisia de obligatiuni in cadrul pietelor financiare din lumeaintreaga.

    Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA) joaca un rol cheie in misiunea BanciiMondiale de combatere a saraciei.Atentia IDA este concentrata in special asupra celor mai saracetari unde venitul pe cap de locuitor este mai mic de 885$ , carora le acorda imprumuturi faradobanda. IDA .Creditele acordate de catre IDA sunt esalonate pe o perioada de 35-40 de ani si

    beneficiaza si de o perioada de gratie de 10 ani.Fondurile IDA provin din donatiile facute o data la trei ani de catre guvernele tarilor

    dezvoltate.Fonduri aditionale provin si din rambursarea de fonduri din imprumuturile anterioare.

    Institutiile afiliateCorporatia Financiara Internationala a fost infiintata in 1956 in scopul incurajarii activitatii

    sectorului particular in tarile in curs de dezvoltare. IFC realizeaza aceasta in primul rand prin treitipuri de activitati: finantarea de proiecte ale sectorului particular, sprijinirea societatilor din tarile incurs de dezvoltare in vederea mobilizarii finantelor pe pietele internationale si acordarea de serviciide consiliere si asistenta tehnica firmelor si guvernelor.

    IFC ofera societatilor din tarile in dezvoltare membre o serie completa de produse financiaresi servicii:

    imprumuturi pe termen lung in valute principale, cu rate ale dobanzii fixe sau variabile; investitii de capital ; instrumente tip-capital (imprumuturi subordonate, actiuni preferentiale, bilete de venituri); garantii si finantare standby; managment-ul riscurilor (intermedierea unor operatiuni de swap valutar sau al dobanzilor).IFC percepe pentru produsele sale tarifele pietii si nu accepta garantii guvernamentale.

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    6/7

    Capitalul actionar, varsat in intregime, provine de la tarile membre si puterea devotare este proportionala cu numarul de actiuni detinute. Capitalul autorizat al IFC este de 2,45miliarde de dolari.

    Consiliul Guvernatorilor delega multe dintre puterile sale Consiliului de Directori,compus din Directorii Executivi ai BIRD, care reprezinta tarile membre ale IFC. Consiliul deDirectori examineaza toate proiectele.

    IFC este afiliata la BIRD, dar are propriul capital, statut si personal. Desi in generalactivitatea IFC se deruleaza independent de a BIRD-ului, cele doua institutii isi coordoneazaactivitatea in multe domenii.

    Investitiile de capital si cele tip-capital ale IFC sunt realizate din capital propriu -totalul capitalului varsat si profiturile retinute. Majoritatea fondurilor necesare pentru operatiunilesale de acordare de imprumuturi provin din imprumuturi de pe pietele financiare internationalefacute prin emisiuni de obligatii publice si plasamente private, in timp ce o mica proportie este luatacu imprumut de la BIRD.

    Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA) are rolul de a incurajareainvestitiilor directe in tarile in curs de dezvoltare . MIGA ofera garantii investitorilor straini in cazul

    pierderilor cauzate de riscuri non-comerciale.Astfel MIGA ofera trei servicii esentiale investitorilor:

    asigurarea riscului politic pentru investitorii straini in tarile in curs de dezvoltare , asistenta tehnicapentru imbunatatire climatului investitional si promovarea oportunitatilor , medierea disputelorpentru a inlatura eventualele obstacole in calea viitoarelor investitii.

    Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor(ICSID). In diverse randuri Banca Mondiala ca institutie si presedintele bancii au asistat inmedierea si concilierea disputelor intre investitori si guverne. Infiintarea acestei institutii a fost in

    primul rand pentru a nu mai implica presedintele in acest gen de dispute.

  • 7/27/2019 55536330-FONDUL-MONETAR-INTERNAIONAL

    7/7

    3.Colaborarea Republicii Moldova cu FMI si BancaMondiala R. Moldova a devenit membru al FMI la 12 august 1992, dup achitarea cotei sale care

    constituie 90 mln DST; La 30 iunie 1995 Moldova a acceptat prevederile Articolului VIII, Seciunile 2, 3 i 4 ale

    Statutului FMI, fapt care a permis liberalizarea operaiunilor valutare curente. Republica Moldova conform hotrrii Parlamentului din 28.07.92 a fost acceptat aderarea

    Moldovei la BIRD, CFI, AID i AMGI. Calitatea de membru al Republica Moldova laMIGA a fost recunoscut la 9.06.93 dup ce a fost achitat cota capitalului subscris de 960mii DST.

    Incepind cu a.1993, RM a beneficiat de urmatoarele acorduri cu FMI pentru sustinereaprogramelor de ajustare economica: Mecanismul de finantare compensatorie si exceptionala,Mecanisumul finantarii reformelor structurale, acordurile Stand-by, Mecanismele de finantarelargita si Mecanismele de reducere a saraciei si crestere economica.Suma totala a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 174,5 milioane DST(cca 265milioane dolari SUA) la finele lunii iulie 2010. In 2009 Moldova a beneficiat , de asemenea, deo alocare unica de DST in suma de 117.71 milioane DST

    La 12 august 1992 RM a devenit membru al Bancii Internationale pentru Reconstructie siDezvoltare. Principalele obiective ale Bancii Mondiale sunt de a ajuta republica in mentinereastabilitatii si cresterii macroeconomice, dezvoltarea sectorului privat, imbunatatirea guvernarii,sustinerea reformei sectorului public si altele. In concordanta cu obiectivul principal-finantarea

    proiectelor de dezvoltare, Banca Mondiala pina in prezent a finantat in RM 53 de proiecte in sumade 592 milioane de dolari SUA. Acum sunt in curs de implementare 29 de proiecte.