29615083 piata de asigurari din romania

Upload: flori2009

Post on 08-Apr-2018

241 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    1/28

    P I A T A D E A S I G U R A R I I N R O M A N I AE V O L U T I E S I P E R S P E C T I V E

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    2/28

    CUPRINS

    Cap.1. Istoric al asigurarilorCap.2. Primele forme de organizareCap.3. Tipuri de asigurari

    Cap.4. OrganizatiiCap.5. LegislatieCap.6. Evolutia asigurarilor in RomaniaCap.7. Top-ul societatilor de asigurariCap.8. Analiza pietei de asigurari din Romania

    Bibliografie

    2

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    3/28

    Cap.1. Istoric al asigurarilor

    Aparitia ideii de asigurare

    Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avemcunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului:economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani,instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente, acesteadatand din timpuri mult mai vechi decat primele.

    Intr-o astfel de economie naturala, putem privi conceptul de asigurare ca pe o forma deajutorare intre indivizii din societate. De exemplu, daca o casa sufera un incendiudevastator, membrii comunitatii respective vor ajuta impreuna la reconstruirea casei;altfel, nu vor primi nici ei ajutor in viitor. Acest tip de asigurare a suprevietuit pana inzilele noastre in regiunile in care economiile de schimb moderne nu au patruns decatsuperficial (de exemplu in unele tari de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice)

    Aparitia asigurarilor in adevaratul sens al cuvantului

    Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, cresterea importantei Londrei ca si centru comerciala dus, de asemenea, la aparitia unei cereri reale pentru asigurare (mai precis de asiguraremaritima). La finalul anilor 1680, Edward LLOYD a deschis o cafenea care nu peste multtimp a devenit cel mai popular local printre proprietarii de nave, negutatori si capitanii denave, si, automat, o importanta sursa de informatii in domeniu. Acesta era locul principalde intalnire dintre partile care doreau sa-si asigure navele si cele care erau dispuse sasubscrie riscurile aferente.

    Astazi, LLOYDs of London reprezinta, ca structura, liderul pietei de asigurari maritimesi alte tipuri specializate, insa activitatea este destul de diferita fata de segmentulasigurarilor mai comune.

    Asigurarea, asa cum este perceputa in zilele noastre are ca izvor de aparitie MareleIncediu din Londra din anul 1666, cand au fost distruse 13.200 de case. In urma acestuidezastru, Nicholas BARBON a deschis primul birou pentru asigurarea cladirilor. In anul1680, englezul a infiintat prima companie de asigurari de incendii din Anglia,denumitaThe Fire Office.

    In Statele Unite, prima companie de asigurari a demarat activitatea tot prin incheiereaasigurarilor pentru incendii, cu sediul in Charles Town, (orasul Charleston de astazi,Carolina de Sud), in anul 1732.

    3

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    4/28

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    5/28

    Asocierea un mod de reducere a riscului

    el mai simplu mod de reducere a riscului este de a-l imparti. Pe baza contractelorcomerciale s-au creat diverse tipuri de asocieri care ofereau protectie impotriva riscului.Cand unul din parteneri dorea sa transporte marfa, iar celalalt dispunea de o nava, ei seputeau asocia pentru a transporta marfurile la destinatie, a le vinde si a imparti profitul.Daca nava care efectua transportul nu ajungea la destinatie, partile imparteau pierderea.

    Asigurarile maritime in evul mediu

    neori, riscul de dauna era transferat in schimbul achitarii unei prime, separat de

    cheltuielile implicate de transport. Desi reprezentau tranzactii individuale, acesteactivitati erau atat de inrudite, incat deseori erau incheiate in momente si locuri apropiate.Contractele de asigurare maritima veneau in intampinarea necesitatilor comertuluimedieval, ele fiind utilizate doar in masura in care cele doua parti ajungeau la un acordasupra elementelor contractului. Era mai usor sa inchei asigurari intr-un oras in careexista o anumita experienta in domeniu. Aceste orase aveau reputatia unor piete deasigurare active. De-a lungul secolelor, pe masura ce schimbarile de ordin politic sitehnologic au influentat viata economica, centrele europene ale asigurarilor s-au orientatdinspre orasele italiene spre cele mai mari centre comerciale din nord-vestul Europei:Anvers, Amsterdam si Londra.

    Londra si cafeneaua asigurarilor

    n evul Mediu, Anglia era considerata o natiune de comercianti. Comertul cucontinentul european s-a concentrat in jurul porturilor din SE tarii si al capitalei,

    5

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    6/28

    Londra. In secolul XV s-au utilizat modele de contracte de asigurare maritima de origineitaliana. Comerciantii londonezi subscriau contracte de asigurare maritima de origineitaliana si contracte de asigurari negociate de brokeri. Notarii intocmeau si eliberaupolitele si tot ei tineau registrele tuturor politelor incheiate. In anul 1576 a fost infiintata oCamera de Asigurari care a impus pana in 1690 ca toate politele semnate sa fie

    inregistrate la Royal Exchange. Printr-o hotarare a Parlamentului din 1601 se stabileastatutul legal al contractelor de asigurare maritima. Conform acestei hotarari,despagubirile din asigurare erau supuse sanctiunilor legale, iar guvernul urma sa impunaexecutia contractelor de asigurare si sa rezolve disputele. La sfarsitul secolului al XVII-lea, persoanele interesate in transporturi, sau care doreau sa investeasca in asemeneaactivitati, se intalneau la Cafeneaua Edward LIoyd's de pe strada Lombard, langa RoyalExchange. Se obisnuia ca cei adunati acolo sa incheie contracte de asigurare reciproceimpotriva pericolelor marine la care erau expusi transportatorii. In rubrica de observatiise descria nava, incarcatura, proprietarul, echipajul si destinatia. Participantii la asigurareisi completau numele si procentul de risc asigurat, dupa descrierea transportului pe care-lefectuau. Din acest motiv, cei care asigurau au devenit cunoscuti sub numele de

    subscriiptori. Fiecare subscriiptor garanta cu activele personale partea specificata dinoricare pierderi asigurate. Pentru o perioada de timp, Lloyd a editat un ziar, "lloyd'snews" care prezenta noutatile din transport maritim. Datorita legaturilor sale cutransportul maritim, cafeneaua era considerata centrul pietei asigurarilor maritime, fiindcunoscuta in secolul al XVIII-lea sub numele de London Lloyd's. Cu toate ca aveastatutul unei asociatii a subscriitorilor individuali, Lloyd's

    Cap.3. Tipuri de asigurari

    n aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-aconstituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu sigurantaunui lucru implinit.Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de

    oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.

    Acordul de vointa este primul principiu de baza care permite realizarea unui contractintre asigurat si asigurator, prin care asiguratul beneficiaza de protectie pentru riscurile pecare si le-a asumat asiguratorul. Asiguratorul printr-un contract de asigurare se obliga saplateasca contravaloarea daunelor in cazul producerii unuia din riscurile asumate.

    6

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    7/28

    n alt principiu pe care il are asigurarea este principiul mutualitatii prin care fiecareasigurat contribuie cu o suma de bani, numita prima de asigurare, la crearea fondului deasigurare din care asiguratorul acopera daunele suferite de asigurati.

    Contractul incheiat intre un asigurat si asigurator este denumit contract de asigurare

    sau polita de asigurare. Sub aspect juridic acesta prezinta caracteristicile unui contract:

    consensual

    datorita faptului ca aceasta se incheie numai prin acordul partilor;

    sinalagmatic

    prin faptul ca fiecare parte are anumite obligatii;

    aleatoriu

    reprezentat de faptul, ca la incheierea asigurarii asiguratul si asiguratorul nu cunoscefectele, avantajele, sau pierderile ce vor rezulta;

    adeziune

    prin acceptarea lui de catre asigurat cu toate ca a fost redactat de catre societatea deasigurari, asiguratul avand posibilitatea de a respinge;

    oneros

    pentru ca fiecare parte urmareste sa obtina un avantaj sau o facilitate pentruprestatia pe care o face sau se obliga sa o faca.

    succesiv

    datorita valabilitatii pentru o perioada mai lunga de timp prima se poate plati in mai

    multe rate, protectia fiind continua din partea asiguratorului.

    Asigurarea transfera riscurile si totodata daunele unei persoane catre o societate deasigurari oferind securitate financiara.

    Transferul riscului prin distributie a fost determinat in antichitate de catre navigatorisi transportatori ai bunurilor pe apa prin impartirea marfurilor pe mai multe nave, acestafiind un mod de protectie.

    7

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    8/28

    Metodele de asigurare s-au dezvoltat o data cu nevoile de protectie existente la unmoment dat pentru oameni si afacerile acestora. Astfel oamenii de afaceri au inteles safoloseasca asigurarea pentru a micsora riscurile ce pot aparea in tranzactiile comerciale si celelegate de protectia patrimoniului.

    Asigurari de autovehicule

    RCACascoCarte VerdeCargo

    Asigurari de bunuri

    Locuinte si bunuriEchipamente electronice

    Birouri si magazine

    Asigurari de raspundere civila

    GeneralaUnitati turistice si hoteliereUnitati de service autoTransportatoriProducatori

    Asigurari de persoane

    Viata si pensie privataAccidente ale angajatilorAsistenta medicala pentru calatorii in strainatate

    Asigurari de raspundere profesionala

    Medici, asistenti, farmacistiAvocatiNotariExperti contabili si contabili autorizatiTraducatori si interpretiContabili autorizati

    8

    http://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=RCAhttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cascohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Carte%20Verdehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cargohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Locuinte%20si%20bunurihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Echipamente%20electronicehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Birouri%20si%20magazinehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Generalahttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Unitati%20turistice%20si%20hotelierehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Unitati%20de%20service%20autohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Transportatorihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Producatorihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Viata%20si%20pensie%20privatahttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Accidente%20ale%20angajatilorhttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Asistenta%20medicala%20pentru%20calatorii%20in%20strainatatehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Medici,%20asistenti,%20farmacistihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Avocatihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Notarihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Experti%20contabili%20si%20contabili%20autorizatihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Traducatori%20si%20interpretihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Contabili%20autorizatihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=RCAhttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cascohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Carte%20Verdehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cargohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Locuinte%20si%20bunurihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Echipamente%20electronicehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Birouri%20si%20magazinehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Generalahttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Unitati%20turistice%20si%20hotelierehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Unitati%20de%20service%20autohttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Transportatorihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Producatorihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Viata%20si%20pensie%20privatahttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Accidente%20ale%20angajatilorhttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Asistenta%20medicala%20pentru%20calatorii%20in%20strainatatehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Medici,%20asistenti,%20farmacistihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Avocatihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Notarihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Experti%20contabili%20si%20contabili%20autorizatihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Traducatori%20si%20interpretihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Contabili%20autorizati
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    9/28

    Arhitecti si proiectantiCadre didacticeAdministratori juridici si lichidatori

    asigurarea RCA asigurari privind echipamentulelectronic

    asigurari casco asigurari medicale pentru calatoriiin strainatate

    asigurari privind bunurile asigurari privind cladirileapartinand persoanelor fizice

    carte verde conditii generale privindasigurarea de raspundere civila legala

    asigurari de viata

    Cap.4. Organizatii

    AGENTUL DE ASIGURARI

    gentul de asigurare este persoana fizica sau juridica abilitata, in baza autorizariiunui asigurator, sa negocieze sau sa incheie in numele si in contul asiguratorului

    9

    http://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Arhitecti%20si%20proiectantihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cadre%20didacticehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Administratori%20juridici%20si%20lichidatorihttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asigurare_rca.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_01.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_01.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_03.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_03.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_05.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_05.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_06.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_06.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_07.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_07.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_08.phphttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Arhitecti%20si%20proiectantihttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Cadre%20didacticehttp://www.romasig.ro/tipuri_asigurari.php?tip=Administratori%20juridici%20si%20lichidatorihttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asigurare_rca.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_01.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_01.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_03.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_03.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_05.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_05.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_06.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_07.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_07.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/asigurari/asig_tip_08.php
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    10/28

    contracte de asigurare cu tertii, conform conditiilor stipulate in contractul de mandatincheiat, fara sa aiba calitatea de asigurator sau broker de asigurare.

    Agentii de asigurare reprezinta un mod de distributie al societatilor de asigurarepentru vanzarea politelor de asigurare.

    - Agentii de asigurare vand politele de asigurare ale unui asigurator sau in anumitesituatii pot sa vanda polite ale mai multor asiguratori dar numai pentru un singur tip deasigurare de la fiecare asigurator.

    - Agentii reprezinta interesele societatii de asigurare primind in schimb uncomision sau salariu. Sunt anumite cazuri cand acestia sunt platiti in functie deun plan de realizari dinainte stabilit de catre societatea de asigurari.o alta forma de organizare a agentilor de asigurare este ca persoana fizicaautorizata care poate lucra full-time sau part-time pentru societatea deasigurari pe care o reprezinta.

    MODALITATE DE ACTIUNE

    sigurarea compenseaza financiar efectele unui eveniment nefavorabil. Fondurile pentrucompensarea financiara a asiguratului sunt create de asigurator din primele platite depersoanele sau organizatiile care au cumparat asigurari.

    Asiguratul prin despagubirile primite este repus in situatia financiara pe care a avut-oinainte de producerea unui eveniment asigurat. Acest lucru exprima scopul principal alunei asigurari, compensarea pierderilor suferite si nu obtinerea unui profit.

    In schimbul primelor de asigurare alocate unor fonduri speciale, asiguratorul acceptariscul unor despagubiri, in cazul in care detinatorul politei va suferi un prejudiciu.

    Asigurarea este o metoda de transfer al riscului de la persoanele fizice si juridice catresocietatile de asigurari care isi asuma riscul.

    Daunele materiale si financiare sunt despagubite de catre societatea de asiguraripersoanei asigurate, titularului asigurarii din fondurile special create prin primele deasigurare platite de asigurati.

    Despagubirile se platesc asiguratului in urma producerii unor pagube din riscuriasigurate ce au fost stipulate prin contractul de asigurare.

    Cheltuielile necesare reparatiei unui bun asigurat sau inlocuirii acestuia pot cuprindein limita sumei asigurate din polita, costul la data daunei al reparatiilor, refacerii,

    10

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    11/28

    restaurarii, reconditionarii sau inlocuirii partilor avariate sau distruse, precum si almanoperei.

    BROKERII DE ASIGURARI

    rokerul de asigurare este persoana juridica romana sau straina ori societatea mutualaautorizata in conditiile legii, care, pentru clientii sai, negociaza sau incheie contracte deasigurare si acorda alte servicii in legatura cu protectia impotriva riscurilor sau curegularizarea daunelor.

    Importanta pe care o acordam faptului c producerea unui risc care a fost ignoratatrage dup sine pierderi financiare, reprezinta esenta intelegerii activitatii desfasurate de

    profesionistii in asigurari.Consecintele pe care le manifesta expunerea la risc inseamna mult mai mult decatvaloarea unui transfer al riscului catre o societate de asigurari.

    Practic numai o analiza specializata poate arata dimensiunea costurilor financiareinitiale ce inlocuiesc pierderile posibile in cazul producerii unui risc asigurat.

    Relatia pe care o are un broker de asigurari cu un client al sau este o relatie departeneriat, brokerul reprezentand interesele asiguratului in fata societatilor de asigurari.

    Forma de organizare a unui broker de asigurari este ca persoana juridica specializata

    in transferul riscului prin activitatea de asigurare.

    Brokerul de asigurare asista clientul in relatia cu societatea de asigurari pentrucumpararea unei polite de asigurare sau pentru conceperea unui program special adaptatanalizei de management al riscului.

    Pentru un program de asigurare deja existent al unui asigurator, brokerul poateverifica sau chiar negocia conditiile contractuale si prima de asigurare pe care o platesteclientul sau.

    Un alt serviciu important pe care il poate face un broker este consultanta sau chiar

    asistenta in cazul dosarelor de dauna pentru clientii sai.

    Veniturile unui broker sunt de obicei din comisionul primit de la societatea deasigurari pentru asigurarile pe care acesta le cumpara in numele clientilor sai.Pentruseviciile pe care le face un broker acesta este platit de catre de catre societatea deasigurari sau de reasigurari prin aplicarea unei cote procentuale asupra primei deasigurare sau de reasigurare pe care o plateste clientul.

    11

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    12/28

    In lume exista foarte multi brokeri care lucreaza la nivel international pentru a fi maiaproape de interesele clientilor si pentru a cunoaste permanent situatia pietelor deasigurari si reasigurari in special in marile centre financiare ale lumii.

    Stabilirea unei strategii pentru gasirea unei solutii optime la o situatie concreta

    porneste de la identificarea riscurilor, evaluarea acestora, continuand cu elaborarea unuiprogram de acoperire a riscului iar in final gestionarea si controlul acestora pe intregadurata a protectiei.

    Brokerii de asigurare prin serviciile de consultanta oferite au un rol foarte importantin reducerea cheltuielilor privind acoperirea riscului si monitorizarea unui program deasigurare, fiind astfel considerati experti in asigurari.

    ORGANIZATII

    Organizatii de asigurare de tip mutual

    ceste organizatii efectueaza operatii de asigurare pentru membrii lor, potrivitinstitutelor acestora, avand la baza principiul mutualitatii. Ele nu urmaresc obtinerea deprofit ci ajutarea membrilor lor.

    Fiecare membru al unei organizatii mutuale este in acelasi timp asigurat si asigurator.In calitate de asigurat fiecare membru al grupului participa la formarea fondului comun

    de asigurare cu contributia ce a fost stabilita. Din acest fond se acopera daunele suferite laasigurarile de bunuri si de raspundere civila si se achita sumele asigurate la asigurarile depersoane.

    La sfarsitul anului se procedeaza la regularizarea contributiilor in functie de marimeareala a daunelor si, respectiv, a sumelor asigurate, achitate ori ramase de plata,majorandu-se sau micsorandu-se dupa caz.

    In unele tari in situatia in care anumite organizatii mutuale cum ar fi cele dindomeniul agriculturii, nu-si pot acoperi integral cheltuielile de asigurare din propriilecontributii, in completarea acestora primesc subventii de la stat.

    Tontinele

    ceste asociatii se constituie pentru o perioada determinata de timp, in decursulcareia membrii asociatiei varsa la fondul comun o cotizatie anuala care variaza in functie

    12

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    13/28

    de varsta. La expirarea termenului pentru care a fost constituita suma rezultata dincapitalizarea cotizatiei de-a lungul anilor se imparte intre membri supravietuitori.Asociatii asemanatoare se organizeaza si pentru cazuri de deces.

    Societatile cooperatiste

    cestea sunt un alt tip de societati de asigurare care au fost constituite cu un scopprecis, de a face asiguararea disponibila pentru o anumita organizatie sau grup de entitatiin schimbul unor prime. Aceste organizatii cuprind societatile captive, grupurile deretinere a riscului si grupurile de achizitie.

    Societatile captive in esenta lor asigura riscul proprietarilor societatii. Scopul urmariteste acela de a finanta despagubirile cuvenite pentru daunele suportate de proprietari.

    Aceasta metoda se mai numeste si autoasigurare formalizata.

    Unele state au promulgat legi specifice pentru a facilita constituirea si functionareaorganizatiilor captive, in cadrul jurisdictiei respective.

    De asemenea exista o legislatie specifica si pentru constituirea grupurilor de retinere ariscului si grupurilor de achizitie.

    Organizatiile fratesti

    ceste organizatii seamana cu societatile mutuale numai ca ele combina rolul deasigurator cu o functie sociala sau de investitie. In primul rand acestea se ocupa deasigurarile de viata si medicale.

    Alte societati de asigurare

    nele din societatile de asigurare nu se pot incadra exact in nici una din categoriile

    amintite. De exemplu, o organizatie de ocrotire a sanatatii poate fi o organizatienonprofit, sau poate urmari obtinerea unui profit. In ambele cazuri, organizatia ofera oanumita lista de servicii medicale, in schimbul unei plati periodice facute de catre membiiacesteia.

    Cotizatia de membru este platita lunar si nu depinde de starea de sanatate amembrului platitor sau de volumul seviciilor medicale folosite pentru unele servicii se potsolicita plati suplimentare. Organizatiile Blues (Blue Cross si Blue Shield) sunt si ele

    13

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    14/28

    greu de incadrat intr-o anumita categorie. Ambele sunt organizatii nonprofit. Ele au fostconstituite initial de catre asociatiile spitalicesti pentru a asigura plata facturilor despitalizare.

    Organizatiile Blue Shield asigura taxele chirurgicale. Initial, au fost infiintate de

    asociatiile medicale, dar nu mai sunt controlate de acestea. In ultimii ani au patruns pepiata asigurarilor sau au inceput sa concureze cu asiguratorii si alte institutii financiare. Inunele state, bancile de economii mutuale s-au lansat in afaceri cu asigurari de viata.Acestea actioneaza ca asiguratori si nu ca agenti sau brokeri. Legile federale si unele legistatale interzic bancilor si holdingurilor bancare sa activeze ca asiguratori, desi inanumite conditii acetstea pot functiona ca agenti sau brokeri de asigurare.

    Cateva holdinguri bancare detin, alaturi de bani sau societati de imprumut saueconomii, si societati de asigurari. Unele banci concureaza cu societatile de asigurari,folosind instrumentele bancare bancare traditionale pentru a indeplini functii traditionaleale asigurarilor. de exemplu, unele banci promoveaza scrisorile de credit in locul

    obligatiunilor garantate.

    De asemenea, scrisorile de credit inlocuiesc asigurarea pentru obligatiunilemunicipale, care protejeaza investitorii in cazul in care municipalitatea nu poate sa-sionoreze platile catre detinatorii de obligatiuni. Totusi acest tip de concurenta nu estedeocamdata foarte important pentru domeniul asigurarilor.

    UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din

    Romania

    UNSAR- s-a constituit in anul 1994 ca organizatie profesionala,neguvernamentala, apolitica, independenta, cu caracter nelucrativ, creata

    in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor sireasigurarilor pe plan intern si international.

    UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta inAsigurari din Romania

    UNSICARa luat fiinta in Septembrie 2000, la initiativa unui grup de 12societati de intermediere si consultanta in asigurari, ca organizatie non-profit,neguvernamentala si apolitica, avand personalitate juridica inconformitate cu O.G. nr. 26/2000

    14

    http://www.1asig.ro/UNSAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Asigurare-si-Reasigurare-din-Romania-articol-2,8-18056-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Asigurare-si-Reasigurare-din-Romania-articol-2,8-18056-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSICAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Intermediere-si-Consultanta-in-Asigurari-din-Romania-articol-2,8-18057-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSICAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Intermediere-si-Consultanta-in-Asigurari-din-Romania-articol-2,8-18057-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Asigurare-si-Reasigurare-din-Romania-articol-2,8-18056-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Asigurare-si-Reasigurare-din-Romania-articol-2,8-18056-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSICAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Intermediere-si-Consultanta-in-Asigurari-din-Romania-articol-2,8-18057-0.htmhttp://www.1asig.ro/UNSICAR-Uniunea-Nationala-a-Societatilor-de-Intermediere-si-Consultanta-in-Asigurari-din-Romania-articol-2,8-18057-0.htm
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    15/28

    B.A.A.R. - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania

    B.A.A.R. reprezinta asociatia profesionala care este membra a ConsiliuluiBirourilor si care este formata din toate societatile de asiguraredin Romania autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto

    obligatorie si, dupa caz, si mandatate sa elibereze documente de asigurare deraspundere civila auto "Carte Verde"

    Institutul de Asigurari

    Institutul de Asigurari a fost infiintat ca persoana juridica in data de 15septembrie 2001, in conformitate cu prevederile Ordonatede Urgenta aGuvernului Romaniei nr. 26/11 ianuarie 2000.

    ARA - Asociatia Romana de Actuariat

    ARA este o organizatie infiintata in toamna anului 1999, activitatile sale educationaleincepand insa in anul 1998.

    ADAR - Asociatia de Drept a Asiguratorilor din Romania

    ADAR - Asociatia de Drept al Asigurarilor din Romania a fost infiintata in anul 1991de un grup de juristi care activau in domeniul asigurarilor.

    Cap.5. Legislatie

    LEGEA Nr. 698 din 10 februarie 2006

    privind pensiile facultativeParlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Ordonanta de urgenta Nr. 201 din 22 decembrie 2005

    pentru modificarea i completarea Legii nr. 32/2000 privind societile de asigurare isupravegherea asigurrilor

    Publicat n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1191 din 29 decembrie 2005

    15

    http://www.1asig.ro/B-A-A-R-Biroul-Asiguratorilor-Auto-din-Romania-articol-2,8-18150-0.htmhttp://www.1asig.ro/Institutul-de-Asigurari-articol-2,8-18151-0.htmhttp://www.1asig.ro/ARA-Asociatia-Romana-de-Actuariat-articol-2,8-18152-0.htmhttp://www.1asig.ro/ADAR-Asociatia-de-Drept-a-Asiguratorilor-din-Romania-articol-2,8-18153-0.htmhttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=50http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=48http://www.1asig.ro/B-A-A-R-Biroul-Asiguratorilor-Auto-din-Romania-articol-2,8-18150-0.htmhttp://www.1asig.ro/Institutul-de-Asigurari-articol-2,8-18151-0.htmhttp://www.1asig.ro/ARA-Asociatia-Romana-de-Actuariat-articol-2,8-18152-0.htmhttp://www.1asig.ro/ADAR-Asociatia-de-Drept-a-Asiguratorilor-din-Romania-articol-2,8-18153-0.htmhttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=50http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=48
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    16/28

    Ordonanta de urgenta Nr. 189 din 21 decembrie 2005

    pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere nmatriculate din 21decembrie 2005

    Publicata n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1179 din 28 decembrie 2005

    LEGE Nr. 313 din 10 noiembrie 2005

    pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind nfiintarea,organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

    LEGE Nr. 283 din 5 octombrie 2005

    privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 61/2005 pentru modificareasi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Ordonanta de Urgenta nr. 61/2005 din 23 iunie 2005

    pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile sireasigurarile in Romnia

    Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.562 din 30 iunie 2005

    Legea Nr. 503 din 17 noiembrie 2004

    privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurarePublicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1193 din 14 decembrie 2004

    Legea Nr. 403 din 11 octombrie 2004

    pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare sisupravegherea asigurarilor

    Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 976 din 25 octombrie 2004

    Legea Nr. 249 din 9 iunie 2004

    privind pensiile ocupationaleParlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Legea Nr. 240 din 7 iunie 2004

    privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte.Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    16

    http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=49http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=39http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=40http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=42http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=37http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=38http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l249.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l240.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=49http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=39http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=40http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=42http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=37http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legi.php?id=38http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l249.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l240.php
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    17/28

    Legea Nr. 212 din 27 mai 2004

    privind asigurarile private de sanatate.Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Legea Nr. 172 din 14 mai 2004

    pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile sireasigurarile n Romnia Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Legea nr. 76 din 12 martie 2003

    pentru modificarea si completarea Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare sisupravegherea asigurarilor

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Legea 32 din 03 apr 2000

    privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor. Publicata in MonitorulOficial al Romaniei nr. 148 din 10 aprilie 2000.

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Legea 136 din 29 dec 1995

    privind asigurarile si reasigurarile in Romania. Publicata in Monitorul Oficial alRomaniei nr. 303 din 30 decembrie 1995.

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Cap.6. Evolutia asigurarilor in Romania

    ctivitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila,desfasurata in tara noastra, se intinde pe o perioada de peste 130 de ani, care poate fiimpartita in trei etape distincte

    Asigurarile in perioada 1871 - 1948 - Societati de asigurari private

    Asigurarile in conditiile economiei planificate 1949-1990

    17

    http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l212.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l172.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l76.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l32.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l32.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l136.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p1%23p1http://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p2%23p2http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l212.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l172.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l76.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l32.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l136.phphttp://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p1%23p1http://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p2%23p2
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    18/28

    Asigurarile dupa 1990

    Asigurarile in perioada 1871 - 1948 - Societati de asigurari private

    martie 1871 a fost constituita prima societate de asigurare "Dacia" cu un capital socialde 3 milioane de lei si avand ca membrii fondatori personalitati marcante ale vietiipolitice, sociale si economice: B. Boerescu, T.F. Negroponte, G. Gh. Cantacuzino,Menelas Ghermani, Th. Mehedinteanu, St. Ioanide, C. Deroussi, V.C. Porumbaru siAlexandru Zissu.

    1873 a fost infiintata societatea de asigurari "Romania" cu un capital social de 2milioane lei. Aceasta s-a bucurat de sprijinul unor personalitati de prim rang: Beizadea D.Grigore Ghica, principele Al. B. Stirbei, Mihail Kogalniceanu.

    1881 cele doua societati "Dacia" si "Romania" au fuzionat si au creat societatea"Dacia-Romania" care a devenit una din cele mai puternice societati de asigurare din taranoastra din acea perioada.

    1882 a fost infiintata societatea de asigurari "Nationala" cu un capital de 3 milioanelei. Printre fondatorii societatii se pot enumera: I. Marghiloman, D. Sturza, P.Gradisteanu, Gh. C. Filipescu, J. M. Elias, Emil Constantinescu, Menelas Ghermani,Teodor Rosetti, N. I. Crissoveloni, Ioan S. Bratianu si altii.

    1897 a fost infiintata la Braila, societatea "Generala", de cercurile comerciale din

    Braila si Galati, cu colaborarea bancii Marmorosch, Blank & Co.

    1907, a fost infiintata societatea "Agricola", care practica asigurari legate deagricultura si alte tipuri de asigurari; in 1930 a fuzionat cu "Fonciera" - Cluj, devenindastfel "Agricola -Fonciera".

    1920, s-a constituit societatea "Steaua Romaniei", cu un capital de 2 milioane de lei,care in 1932 a fuzionat cu "Ancora", ajungand la 12 milioane de lei capital; in 1936 a

    18

    http://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p3%23p3http://www.portaldeasigurari.ro/traditie/trad_ev.php#p3%23p3
  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    19/28

    preluat portofoliul romanesc al societatii "Phoenix" din Viena, aflata in lichidare,majorand capitalul la 20 de milioane.

    1923, a fost infiintata societatea "Asigurarea Romaneasca", cu un capital de 4milioane de lei; extinderea activitatii sale in asigurarile de viata fara examinare medicala

    (asigurari populare) i-a adus bune rezultate. Conform datelor din acea perioada,societatea se afla in anul 1937 in topul societatilor de asigurari

    Asigurarile in conditiile economiei planificate 1949-1990

    in iunie 1948, activitatea de asigurare a fost organizata pe baze noi. Societatile deasigurari au trecut in proprietatea statului cu toate activele si pasivele lor. Institutiilepublice de asigurari au fost incorporate si ele in noile structuri organizatorice aleeconomiei nationale planificate. In domeniul asigurarilor, a fost creata societatea"Sovrom-Asigurare".

    n anul 1952, a fost organizata Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS, cu capitalintegral roman, institutie specializata in operatiuni de asigurari, reasigurari si comisariatde avarie. Crearea ADAS marcheaza instituirea monopolului de stat in domeniul

    asigurarilor. Pe teritoriul Romaniei a functionat un singur asigurator, in locul multiplelorsocietati private de asigurari, cate fiintasera in deceniile anterioare.

    Asigurarile dupa 1990

    n locul Administratiei Asigurarilor de Stat, care si-a incetat activitateape data de 31 decembrie 1990, au luat fiinta trei societati cornerciale pe actiuni in

    domeniul asigurarilor:

    -Societatea "Asigurarea Romaneasca S.A.", care a preluat activele aferenteasigurarilor facultative de viata, cele aferente asigurarilor obligatorii, asigurarilorfacultative de autoturisme si altor asigurari in suma de 1 000 milioane si, in limiteleacestora, pasivele corespunzatoare, precum si bunurile imobile apartinand ADAS, inclusein capital;

    19

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    20/28

    -Societatea "Astra S.A." a preluat activele societatilor mixte, cu participarea ADASdin strainatate, cele aferente asigurarilor si operatiilor de reasigurare in relatiile custrainatatea, in suma de 3 000 milioane de lei, si, in limitele acestora, pasivelecorespunzatoare;

    -Agentia "Carom S.A." a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea siplata despagubirilor in cazurile de pagube produse in Romania, cand raspunderea revineunor asigurati la societati de asigurari din strainatate. In anul 1991 a fost adoptata Legeanr. 47 privind constituirea si functionarea societatilor comerciale din domeniulasigurarilor iar in anul 1995 Legea nr.136 privind asigurarile si reasigurarile.

    -In luna septembrie 1990 a fost infiintata prima societate cu capital integral privat dinRomania, UNITA S.R.L cu sediul la Timisoara.

    -Guvernul Romaniei a infiintat Banca de Export Import a Romaniei S.A. -EXIMBANK, avand capital integral de stat. Aceasta societate practica asigurari pentrucredite la export impotriva riscului de neplata.

    -In anul 1992 s-au infiintat societatile AGRAS, ASIGURARE REASIGURARIARDAF, ROUMANIE ASSURANCE INTERNATIONAL.

    -In anul 1993 s-au infiintat societatile ASIGURAREA ANGLO - ROMANA,GENERALA ASIGURARI.

    -In anul 1994 cel mai mare grup de asigurari si servicii financiare din lume, AIG -American International Group a venit in Romania prin divizia de asigurari generale.

    -In anul 1994 a fost infiintata UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor deAsigurare si Reasigurare din Romania.

    -In anul 1994 s-au infiintat societatile ASITRANS, ASIGURARI ION TIRIAC -ASIT care in anul 2000 si-a schimbat denumirea in ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI.

    -In anul 1995 s-au infiintat societatile ASIGURAREA POPULARA ROMANA,OMNIASIG, SARA - ASIG (care in anul 1996 si-a schimbat numele in SARAMERKUR).

    -In anul 1996 s-au infiintat societatile ASIBAN SOCIETATE DE ASIGURARE SIREASIGURARE, ATLASSIB SOCIETATE DE ASIGURARI.

    -In anul 1997 s-a infiintat societatea Nationale Nederlaneden Asigurari de Viata carein prezent are denumirea ING Nederlanden Asigurari de Viata, GARANTA.

    -In anul 1999 a fost infiintat, in Craiova, brokerul de asigurari ROMASIG INVESTS.R.L.

    20

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    21/28

    -In anul 1999 s-a infiintat AIG Life Asigurari Romania S.A., divizia de asigurari deviata si pensie privata a companiei AIG.

    -In anul 2001 s-a infiintat CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

    Cap.7. Top-ul societatilor de asigurari

    21

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    22/28

    TOP 10 COMPANII DE ASIGURARI PRIME BRUTE SUBSCRISE IN 2006 DIN ASIGURARI GENERALE

    Cota de piata 2006Nr.Compania

    PRIMEBRUTE

    SUBSCR

    ISEDIN

    ASI

    GURARIGENER

    ALE

    2006

    2005

    mil. EUR mil. RON mil. EUR mil. RON

    291,86 1.028,66 221,25 801,68

    2.OMNIASIG 152,10 536,07 116,36 421,61 30,72 21,25 11,69

    3.ASIROM 144,64 509,77 135,51 491,00 6,74 -1,00 11,11

    4.BCR Asigurari 120,29 423,96 60,50 219,23 98,81 84,40 9,24

    5.ASIBAN 106,52 375,44 70,66 256,03 50,75 39,83 8,18

    6.ASTRA 85,87 302,67 46,25 167,59 85,67 72,21 6,60

    7.GENERALI* 73,77 260,00 30,32 109,88 143,27 125,64 5,67

    8.UNITA 73,55 259,22 65,90 238,76 11,61 3,53 5,65

    9.BT Asigurari 57,14 201,40 26,94 97,62 112,11 96,74 4,39

    10.ARDAF 54,02 190,39 62,85 227,74 -14,05 -20,28 4,15

    TOTAL TOP 10 1.159,76 4.087,57 836,55 3.031,14 38,64 28,59 89,10

    TOTAL 1.301,66 4.587,69 932,60 3.379,17 39,57 29,46 100,00

    Sursa: Insurance PROFILE (www.insuranceprofile.ro)Ratele de crestere sunt calcualte in functie de cursul mediu BNR astfel - 2006: 1EUR=3,5245 RON; 2005: 1EUR=3,6234 RON; rata inflatiei in 2006 = 4,87%Daca nu se specifica altfel, datele provin din declaratiile companiilor de asigurare pentru Insurance PROFILE.

    Datele aferente anului 2005 sunt preluate din Raportul CSA

    Top 10 Clasament Asigurari Non-Viata

    COMPANIEPRIME BRUTESUBSCRISE

    RON m.1. ALLIANZ-TIRIAC 1,028.662. OMNIASIG 536.07

    3. ASIROM 509.774. BCR Asigurari 423.965. ASIBAN 375.446. ASTRA-UNIQA 302.677. GENERALI* 260.008. UNITA 259.229. BT Asigurari 201.40

    10. ARDAF 190.39*Estimare PROFIL Asigurari

    Top 10 Clasament Asigurari de Viata

    COMPANIEPRIME BRUTESUBSCRISE

    RON m.1. ING Asigurari de Viata 431,342. AIG Life 139,823. ASIROM 90,924. ALLIANZ-TIRIAC 87,185. GRAWE 64,546. AVIVA 63,997. ASIBAN 61,388. BCR Asigurari de Viata* 50,009. OMNIASIG Life 47,5910. GENERALI* 41,00*Estimare PROFIL Asigurari

    Clasamentul primilor 10 brokeraj de asigurari din Romaniapentru 2006 - rezultate neauditate(conform Revistei de Specialitate PROFIL Asigurari)

    Top 10 Clasament Brokeri

    COMPANIEPRIME BRUTE

    INTERMEDIATERON m.

    1. PORSCHE Broker128,22

    2. MARSH* 101,533. AON Romania 77,744. ASIGEST 62,765. HVB Insurance 61,12

    6. VBL Broker 43,987. ACTIV Asigurari 43,598. GRAS SAVOYE Romania 41,039. INK Consultanta 34,5010. EURIAL* 34,36*Estimare PROFIL Asigurari

    22

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    23/28

    Cap.8. Analiza pietei de asigurari din Romania

    topul societatilor

    in functie de volumul despagubirilor brute platite din asigurari directe

    Nr.Crt Denumire societateDespagubiri platite

    - mil lei -

    Pondere intotal

    despagubiri(%)

    1 ASIROM 801.998,39 32,21

    2 OMNIASIG 352.084,96 14,143 ALLIANZ TIRIAC 224.823,35 9,034 ARDAF 204.989,29 8,235 GRUP AS 74.384 2,996 UNITA 71.029,11 2,857 ASIBAN 53.093,38 2,138 A.I.G. 33.613 1,359 METROPOL 33.050,76 1,33

    10 B.T.R. 29.639,72 1,19 TOTAL 1.878.705,96 75,45

    rimele 3 societati, Asirom, Omniasig si Allianz Tiriac, auplatit impreuna un volum de despagubiri de 1.378.906,7 mil.lei, adica 55,38% din totalul despagubirilor platite desocietatile de asigurari anul trecut. Primele 3 societati, Asirom,Omniasig si Allianz Tiriac, au platit impreuna un volum de

    despagubiri de 1.378.906,7 mil. lei, adica 55,38% din totalul despagubirilor platite desocietatile de asigurari anul trecut.

    23

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    24/28

    topul societatilor

    autorizate pentru practicarea categoriei de asigurari de raspundere civila auto obligatorie in

    functie de primele incasate in 2000

    Nr.Crt Denumire societatePrime incasate

    in 2000- mil lei -

    Prime

    incasatein 1999

    - mil lei -

    Crestere2000/1999

    (%)

    Pondere2000(%)

    1 ASIROM S.A. 582.987,39 503.373 15,82 39,802 ASTRA S.A. 216.803,54 139.058 55,91 14,803 ARDAF S.A. 142.576,47 101.991 39,79 9,734 GRUP AS S.A. 130.896,81 28.956 352,05 8,945 ALLIANZ TIRIAC S.A. 101.020,2 22.203 354,98 6,90

    6 OMNIASIG S.A. 77.129,49 53.940 42,99 5,267 UNITA S.A. 75.604,9 66.688 13,37 5,168 METROPOL S.A. 45.507,54 35.662 27,61 3,119 INTERAMERICAN S.A. 32.451,69 7.277 345,95 2,2210 ASIRAG S.A. 31.672 15.876 99,5 2,1611 A.P.R. S.A. 12.825,4 - - 0,87

    12 CROMA S.A. 7.807,81 - - 0,5313 AGRAS S.A. 7.660,96 10,2 75007,45 0,52

    TOTAL 1.464.944,2 975.034.2 50,25 100

    in datele prezentate mai sus rezulta urmatoarele:- cresteri importante ale volumului de prime au inregistrat

    societatile: Grup As, volumul primelor incasate de aceastacrescand anul trecut cu 352,05% fata de 1999 (prin deflatare,

    rezultand o crestere reala cu 221,29%) pana la 130.896,81 mil. lei si societatea Asirag,care a incasat 31.672 mil. lei, cu 99,49% mai mult decat in anul anterior (in crestere cu41,78% in termeni reali).

    - lidera clasamentului a continuat sa ramana Asirom S.A., cu un volum de primeincasate de 582.987,39 milioane lei..

    - si societatile Astra si Omniasig au inregistrat cresteri ale primelor incasate, de

    55,91%, respectiv 42,99%, influenta ratei inflatiei determinand cresteri, de 10,8% sirespectiv 1,56%.

    24

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    25/28

    Nr. Societate Mil. euro Ponderea %

    1 ALLIANZTIRIAC 237,00 19,74

    2 ASIROM 133,89 11,15

    3 OMNIASIG 103,64 8,63

    4 ASIBAN 93,20 7,76

    5 ING Asigurari de Viata 89,95 7,49

    6 BCR Asigurari 81,82 6,81

    7 ASTRA-UNIQA 72,17 6,01

    8 UNITA 52,03 4,33

    9 GENERALI 47,17 3,93

    10 ARDAF 45,68 3,81

    TOTAL TOP 10 956,54 79,68

    Nota:

    Surse - Datele financiare trimise de catre companii pentru Insurance PROFILE;Totalul subscrierilor la nivelul pietei este prezentat potrivit CSA.

    Clasamentul primelor 20 companii de asigurare din Romania pe primul semestru al

    anului 2006

    TOP 20 - Prime brute subscrise asigurari de viata si non viata in primul semestru alanului 2006

    Nr. Societate Mil. euro Ponderea %

    1 ALLIANZTIRIAC 153,00 19,21

    2 ASIROM 98,47 12,36

    3 OMNIASIG 64,12 8,05

    4 ING 60,17 7,56

    5 ASIBAN 57,47 7,22

    6 ASTRA 51,84 6,51

    7 BCR ASIGURARI 50,51 6,34

    8 GENERALI 37,77 4,74

    9 UNITA 35,16 4,41

    10 ARDAF 34,65 4,35

    25

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    26/28

    11 BT ASIGURARI 26,03 3,27

    12 AIG LIFE 18,53 2,33

    13 AIG ROMANIA 17,75 2,23

    14 CARPATICA ASIG 13,22 1,66

    15 GARANTA 10,40 1,3116 ASITRANS 9,84 1,23

    17 AVIVA 8,43 1,06

    18 INTERAMERICAN 8,06 1,01

    19 ASITO KAPITAL 6,77 0,85

    20 GRAWE 6,39 0,80

    TOTAL TOP 20 796,45 100,00

    Primele brute subscrise la nivelul pietei asigurarilor, in primele 6 luni aleanului in curs, au depasit 2,8 mld. RON (aproape 800 mil. EUR) in crestere realain moneda nationala cu aproape 16 procente comparativ cu rezultateleconsemnate la nivelul pietei in primele 6 luni ale anului precedent. Crestereanominala in moneda europeana a depasit 28%.

    ALLIANZ-TIRIAC isi pastreaza pozitia de lider al pietei asigurarilordetinand, in perioada analizata o cota de piata de 19,21%. Pe locul secund sepozitioneaza ASIROM, cu 12,4% din piata, iar pozitia a treia este ocupata deOMNIASIG care a realizat putin peste 8 procente din totalul subscrierilor dinprimele 6 luni ale anului in curs.

    Primele 10 companii in ordinea primelor brute subscrise au totalizat 80,75%din piata, un procent similar cu cel consemnat in perioada corespondenta aanului precedent. Singurele companii din TOP 10 care au inregistrat scaderi inmoneda europeana comparativ cu rezultatele inregistrate in anul precedent suntUNITA si ARDAF.

    Cea mai spectaculoasa evolutie la nivelul pietei a avut-o BT Asigurari care arealizat o crestere nominala in moneda europeana care a depasit 183 de procente,cresterea reala in moneda nationala depasind 155% raportat la cifrele aferentesemestrului intai al anului precedent, rezultatele consemnate plasand compania

    la un pas de TOP 10.

    26

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    27/28

    Violeta CIURELGeneral ManagerEuropean andInternational AffairsING Group

    Problema sistemelor nationale de pensii se agraveaza din ce in ce mai mult, in tot maimulte tari din lume. Sistemele de pensii pay-as-you-go (PAYG), bazate exclusiv pesolidaritatea dintre generatii, se confrunta cu probleme tot mai dificil de rezolvat.

    Originea acestora se afla in evolutia si tendintele demografice privind imbatranireapopulatiei concomitent cu reducerea natalitatii, cresterea duratei medii de viata, inflatie,in costurile tot mai mari necesitate de perioada post-activa, in pensionarea timpurie, incresterea calitatii vietii si, nu in ultimul rand, in reducerea ratei de dependenta (respectivscaderea numarului de contribuabili si cresterea numarului pensionarilor).

    Cu astfel de situatii se confrunta majoritatea tarilor lumii. Daca ne referim numai la

    Uniunea Europeana, schimbarile demografice vor remodela intreaga economie sisocietate. Tendintele rezultate din reducerea natalitatii, cresterea duratei medii de viata sia sperantei de viata la nastere, precum si imbatranirea generatiei "baby-boom" contribuiela fenomenul de imbatranire a populatiei. In acelasi grup de tari se estimeaza ca, intre anii2005-2050, se va modifica fundamental structura populatiei pe grupe de varsta.

    Cei cu varste de peste 65 de ani vor reprezenta in anul 2050 peste 30% din totalulpopulatiei, fata de 17% in prezent, in timp ce ponderea populatiei de 24 de ani, se vareduce in acelasi interval de timp, de la 30% la 23% (Vezi The European Commission'smagazine on employment and social affairs, Social Agenda, A Europe of all Ages,May 2005). Acest proces va fi asemanator in multe alte tari, Japonia si Coreea de Sud

    fiind primele in acest clasament.

    Toate aceste fenomene genereaza presiuni foarte mari asupra bugetelor de asigurarisociale, care nu mai pot face fata nivelurilor de cheltuieli pe care le implica platapensiilor. Este vorba atat de nivelul acestora, cat si de durata mult mai mare in carepensiile trebuie platite celor in drept. De aceea, in multe tari sunt deja ingrijoratoareconsecintele financiare ale tendintelor demografice si se incearca gasirea unor solutii caresa fie echitabile pentru toate generatiile existente la un moment dat in societate, precum sipentru generatiile viitoare.

    Bibliografie Ciurel, Violeta-Asigurari si reasigurari: abordari teoretice si practice

    internationale, Ed.All Beck, Bucuresti, 2000

    Constantinescu, D.A. s.a. -Tratat de asigurari, S.C. NationalaS.A.,Bucuresti, 1999

    27

  • 8/7/2019 29615083 Piata de Asigurari Din Romania

    28/28

    Legea 136/2005- privind asigurarile si reasigurarile in Romania.Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 303 din 30 decembrie 1995.

    Legea 32/2000 - privind societatile de asigurare si supraveghereaasigurarilor. Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 148 din 10 aprilie2000.

    www.asigurari.ro