23610047 luceafarul meu doc3d330

Upload: ccleo279

Post on 03-Jun-2018

217 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    1/10

    Luceaf rul

    nchis n magnifica lui strlucire i unitate refcut dup care a tnjit cu o dureroas idramatic sete ct a fost pe pmnt, adic n sfrire, fragmentare i imperfeciune, Eminescu

    ofer n cultura romneasc unul din cele mai izbitoare exemple i argumente pentrudescompunerea unei creaii care depete puterea de cuprindere a minii noastre omeneti, n prile ei constituti e! "riaul meca#nism iu al uni ersului su poetic se desface curiozitiinoastre analitice, iscodi#toare de taine ale creaiei, n piese care palpit, aspirnd la unitate!

    $arele ntreg descompus n fragmente, care numai la un prim ni el al abordrii aratrisipire i lips de armonie, a trecut prin aceast jertf din pricina incapacitii omului de a percepe totul altfel dect prin fragment, deoarece ntregul nu concord cu omul, dup %ictor&ugo!

    Exist la Eminescu, mai nti, un spaiu mitic! Eroul liric, personajul, intr ntr#uncadru fundamental diferit de tot ceea ce cunoscuse! 'entru poet exist o lumea celor vii , precum i o lumea celor mori ! ntre ele, ca un purgatoriu i ca un spaiu specific, se afltrmul celor i ii i mori, n egal msur! (rald i $aria )Strigoii), de pild, sunt, cum arspune (lgiradas *ulien +reimas, suflete moarte care duc o ia paralel cu a celor ii i suntdotate cu o prezen fizic-!

    .ei mai muli dintre eroii mitologiei eminesciene suntstpni ai vieii i ai morii !&/perion, fiin etern, ar dori s coboare printre muritori0 n poezia Memento mori, subnisipul arztor al pustiului, i duce iaa o lume insolit0 zmeul din Fata din grdina de aureste un daimon- aspirnd la fiinarea terestr!

    Lucrarea de marc a poetului este capodopera de geniu ,,Luceaf rul11! %aloarea esteuna inestimabil pentru poporul rom n c t i pentru literatura uni ersal ! Eminescu ddo a#d de maturitate creatoare i reu e te s f ureasc o oper pe care toate genera iileurm toare o or a ez ca m rturie asupra geniului creator ce a fost Eminescu! 2espre felulcum s#a nscut marele poem romantic, capodoper a creaiei lui Eminescu a lsat mrturiensui poetul! 2in mrturia sa reiese c pornind de la o surs, de la un iz or popular poemul atrecut printr#un ndelungat proces de creaie! 2up ceea ce spune rezult c principala surs deinspiraie a fost un basm popular romnesc cules i punlicat ntr#un memorial de cltorie,aprut la 3erlin n 4564 de ctre germanul 7unisch! 3asmul se intitula 8ata din grdina deaur! n acelai memorial de cltorie 7unisch a mai publicat un basm care asemenea a fostcunoscut de Eminescu, a preluat ce a i din aceasta, dar sursa principal rmne 8ata dingrdina de aur-! 9eprezint un moment de maxim ele aie a lirismului eminescian0 estecapodopera eminescian, o admirabil sintez a temelor i moti elor, atitudinilor poeticeeminesciene!

    .riticii literari d n Luceafrul o cheie de bolt a uni ersului poetic eminescian!ntlnim toate marile teme, moti e ale creaiei marelui poet: geniul, dragostea, natura,demonul, titanul, filozofia, cadrul nopturn, elementul neptunic!

    Luceafrul rmne un model de depire al gndirii mitice prin gndire filozofic! Luceafrul este publicat n anul 455; n (lmanahul

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    2/10

    lung de aur moale, A i cu ochii plini de jale A trestia#l ncununeaz A hainele#i scntejaz A hlungi i str ezii A pare un mort cu ochii ii=!

    $ihai Eminescu a pornit de la un basm popular, Fata n grdina de aur , basm cules degermanul 7enish n timpul unei cltorii n $untenia, n 4564!

    n basm era orba despre o tnr fat de#mprat, nchis de tatl ei ntr#un castel! "nzmeu se ndrgostete de ea, dar fata l respinge speriat de nemurirea lui! n cele din urmfata de#mprat i cere zmeului s de in muritor! @meul se duce la demiurg i#i cere s de inmuritor, dar este refuzat! n acest timp fata de#mprat se ndrgostete de un fecior de#mpratcu care fuge#n lume! @meul se rzbun pr lind o stnc pe fata de#mprat! >nrul moare el de durere!

    $ihai Eminescu nu s#a mulumit s ersifice basmul ci a supus materialul folcloricunui proces de abstractizare i de spiritualizare! ( regndit i a modificat personajele isemnificaiile creaiei populare!

    @meul din fora rului a de enit prin imobilizri repetate &/perion, simbol al genuilui0fata de mprat a trecut i ea printr#un proces de spiritualizare pentru a corespunde aspiraiilorlui &/perion! 8iul de mprat a de enit .tlin, simbolul omului obinuit0 demiurgul a de enito proiecie abstract, .reatorul! 'rincipala modificare se refer ns la suprimarea rzbunrii!&/perion nu se mai rzbun, ca zmeul din basm, pentru c rzbunarea nu se potri ete cuesena sa superioar!

    ntre 45BC#45BD $ihai Eminescu elaboreaz prima ariant a poemului care setermin cu blestemul zeului:Un chin s-avei: de-a nu muri de-odat

    2up 455C elaboreaz nc cinci ariante a poemului!(lturi de iz oarelefolclorice i motivul Zburtorului , Fata din grdina de aur i

    Miran !i frumoasa fr car" $ihai Eminescu a mai folositizvoare filozofice : concepiadespre geniu a lui

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    3/10

    HG 9entoarcerea Luceafrului la locul lui pe cer i constatarea c fata de mparat nu s#a pututrupe din cercul ei strmt!

    Tabloul nt i din structura poeziei este o po este fantastica de iubire intre Luceafar)geniu, fiinta superioaraG si fata de imparat )aflata la arsta cand poate fi tulburata de@burator0 dar si simbol al omului comunG! 2ragostea lor poate fi azuta ca o atractie acontrariilor, caci .atalina aspira spre absolut in timp ce Luceafarul doreste sa cunoascaconcretul! %isul tinerei fete trebuie interpretat drept criza puberala, dorinta de realizare prindragoste ce este rezol ata mitologic prin moti ul @buratorului! .adrul desfasurarii acesteiidile este atat cosmic cat si teluric, in timp ce atmosfera este gra a, solemna! +esturile celordoi sunt protocolare pentru ca ei apartin unor lumi total diferite!

    >abloul ne prezint o fantastic po este de iubire ntre dou fiine aparinnd unor lumidiferite! .ontemplnd de la fereastra dinspre mare a castelului Luceafrul de sear sendrgostete de o preafrumoas fat de mparat! 8ata la rndul ei este cuprins de acelaisentiment! n concepia fetei Luceafrul este un spirit, pentru chemarea cruia trebuie oformul magic de descntec! 2escifrnd alegoria, putem spune c sensul ei este c pmnteanul aspir ctre absolut!n timp ce spiritul aspir simte ne oia concretului! 'entru al putea chema lnga ea fata folosete descntecul: =.obori n jos Luceafr blnd !!!= !

    8iinele supranaturale au posibilitatea de a metamorfoza! ntocmai ca n basm,Luceafrul, la chemarea fetei se arunc n mare i preschimbat ntr#un tnar palid, cu prul deaur i ochi scnteietori, purtnd un gulgiu nt, ncununat cu trestii apare n faa fetei ca unnger, ca un zeu! I in it pe fat n palatele lui de pe fundul oceanului unde toat lumea s#oasculte pe ea! $etamorfoza Luceafrului pune la contribuie mituri cosmogonice, asfel la prima ntrupare Luceafrul are prinii cerul i marea:

    =?ar cerul este tatl meu Fi mum mea e marea=!

    @eii snt nemuritori i Luceafrul metamorfozat n Jeptun este =un mort frumos cuochii ii= deoarece nemurirea este pentru muritorii de rnd o form a morii! 2e aceea fata demprat are o senzaie de frig!

    =.ci eu sunt ie, tu eti mort Fi ochiul tu m#n ghea!=

    'este cte a nopi fata chem din nou pe Luceafr, acesta o ascult i din ilehaosului a nd ca tat soarele i mam marea apare din nou n faa fetei! (cum inen esmntat n negru i purtnd pe iele negre de pr o coroan ce pare c arde:

    =Ichii mari i minunai i lucesc himeric .a dou patimi fr si=

    nfiarea este acum demonic, pentru c s#a nscut din soare i noapte: dup &esiodnoaptea este zeia umbrelor, fiica haosului, mama tuturor zeielor! 2e data aceasta tnarul

    demonic i fgduiete miresii sale cununi de stele i ofer cerul pe care s rsar maistrlucitoare dect celelalte! 2ar i de data aceasta fata i refuz apropierea i simte senzaia declduri!

    (legoria este c fata este ncapabil s ias din condiia ei pentru a con ieui cuLuceafrul i cere acestuia s de in muritor ca i ea!

    La aceast cerere Luceafrul rspunde afirmati din cu intele sale reieind sacrificiulsuprem pe care e gata s#l fac n schimb pe o srutare- pentru a do edi fetei c o iubete!

    2e aceea e hotrt s se nasc din pcat i s fie dezlegat de nemurire!.ontemplnd n fiecare sear Luceafrul simte o atracie fa de acesta =l ede azi, l

    ede mini A astfel dorina#i gata=! (propierea ntre ea i Luceafr se petrece n stare de isare:=iar ea orbind cu el n somn=! 8ata este dominat de nostalgia cerului i ca atare ridicatdeasupra semenilor! Luceafrul este zut n dimensiuni excepionale, fapt pe care fata l pricepe cu toat micimea ei pmntean! Luceafrul este zut de tnra fat n sufletul creia

    ;

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    4/10

    se trezete dorina ce se ntruchipeaz n cele dou chemri, care sunt de fapt parc doudescntece la adresa Luceafrului:

    =.obori n jos Luceafr blnd(lunecnd pe#o raz,

    'trunde#n cas i n gndFi iaa#mi lumineaz!=9spunsul lui la chemarea fetei semnific aspiraia pmnteanului ctre absolut i a

    spiritului superior pentru concret pmntesc!Al doilea tablou descrie un inceput de idila intre smeni0 ca atare cadrul este doar

    terestru! .ei doi tineri pot fi azuti ca simbol al KperechiiK in plan uman! 2esi, la inceput.atalina ezita intre ideal si real, in fond ea il accepta pe .atalin, realizand ca ei doi sunt partedin aceeasi lume! ?ntr#un astfel de cadru atmosfera este intima, cu gesturi familiale, stereotipe!.omunicarea este acum directa, nu se mai face prin intermediul isului, ca in tabloul anterior!

    (cest tablou se desfoara n plan terestru, n plan uman, este idila dintre .tlin i.tlina, idil care simbolizeaz repeziciunea cu care se stabilete legtura sentimental ntrereprezentanii lumii inferioare! ( em aici o atmosfer intim, familiar! (cum eroina nu maieste preafrumoasa fat de mparat, ea de ine .tlina, ceea ce simbolizeaz faptul c acumeste o fat ca oricare alta cu un nume comun, care se poate ndrgosti rapid de un biatoarecare! .tlin este iclean copil de cas, un paj din prejma mprtesei, biat din flori darndrzne cu ochii! "rmrind#o pa .tlina socotete c e momentul s#i ncerce norocul i prinznd#o ntr#un ungher i ser ete .tlinei o ade arat lecie de dragoste!

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    5/10

    remelnicului, cci chemarea fetei de mprat de ctre Luceafr, n lumea lui celest, nu poatensemna dect trecerea iubirii n absolutul etern al spaiului spiritual!

    >atl Lucefrului este de data aceasta focul, soarele nsui, iar muma, noaptea! 2up&esiod, Joaptea, zeia tenebrelor, fiica &aosului, este mama tuturor zeilor! 'ortretul esterealizat prin epitete antepuse: mndru chip-, negru giulgi-, epitetul dublu ochii mari iminunai-, epitetul ad erbial lucesc adnc himeric-, in ersiunea i comparaia .oroana#iarde pare-!

    8ata este incapabil s ias din condiia ei de muritor i pentru a con ieui cuLuceafrul i cere s fie muritor ca i ea!

    'rpastia dintre ei nu poate fi umplut de dorina ei nelmurit, ci de nepotolita lui setede dragoste:-2a, m oi nate din pcat,

    'rimind o alt lege,.u ecinicia sunt legat,.i oi s m dezlege!- 8ata de mprat este pentru Lucefr nu

    numai obiectul cunoaterii sale, ci i iubita sa, obiectul unei pasiuni arztoare! $istuitoarea sasete de iubire l determin s se hotrasc la sacrificiu: abandonarea condiiei sale de fiinnemuritoare &otrrea de ine simbol al iubirii zute ca ideal tangibil doar prin credin,de odamentul i sacrificiul! n ordinea alegoric a poemului, ea echi aleaz cu puterea lui dea#idepi condiia i de a se consacra exclusi obiectului cunoaterii!

    ?dila .tlin .tlina surprinde dragostea posibil, la ni el uman, n limiteleaspiraiei lumii contingentului! .tlin, pajul cu noroc, este stpnit titanic de concret iimediat, susinnd astfel, prin contrast, spaiul absolutului, al lumii superioare reprezentat deLuceafr! +esturile sale sunt ale unui nsetat de olupti, iar limbajul este adec at acestormicri sufleteti: ?a las1 cat#i de treab-, 2#mi pace, fugi departe-, din bob n bob-,

    stai cu biniorul-, arz#o focul-!

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    6/10

    conductor de oti sau nelept! 2emiurgul este dispus s#i dea pmntu#n lung i marea#nlarg A 2ar moartea nu se poate-!

    Luceafrul este o parte a uni ersului, celui tot- pe care o reprezenta 2emiurgul, iar alrupe din acest sistem ar nsemna distrugerea echilibrului uni ersal!

    Fi atunci ca un ultim argument, 2emiurgul l ndeamn pe &/perion s pri easc spre pmntul rtcitor s ad ce#l ateapt!Este surprins cltoria Luceafrului printre stele i con orbirea cu demiurgul! ( emuna dintre cele mai grandioase iziuni cosmice, cosmogonie! %iteza cu care zboare Luceafruleste iteza Luminii: ='orni Luceafrul! .reteau A n cer a lui aripe A Fi cei de mii de anitreceau A n tot attea clipe!=! 'oetul materializeaz, ideile abstraciunile, lucreaz cu ideeaoriginii lumii, a infinitului! %iteza zborului este concretizat prin fulger: = 'rea un fulgernentrerupt A 9tcitor prin ele! =! ( em o cltorie regresi spre demiurg, el cltornd sprenceputul lumii! ( em un peisaj cosmic )6N#BCG: =.ci unde # ajunge nu#i rotar, A Jici ochispre a cunoate, A Fi remea#ncearc n zadar A 2in goluri a se nate AA Ju e nimic i totui eI sete care#l soarbe, A E un adnc asemene A "itrii celei oarbe!=! ?maginea haosului sematerializeaz prin i i dealuri! "manizarea Luceafrului se realizeaz prin cu ntul =dor=din ersul: El zboar, gnd prutat de dor=! n aceast cltorie se dez luie firea titanic al lui&/perion! El cltorete n sens regresi ! >riete n sens in ers istoria creaiei n acel id primar dinainte de nceperea lumii, unde nu exist nici timp, nici spaiu c doar setea uitrii!

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    7/10

    Al patrulea tablou ne duce din nou n planul terestru dar i n cel uni ersal cosmic!&/perion de enit din nou Luceafr se ntoarce pe cer i i re ars din nou razele

    asupra 'mntului!n acest tablou a em un foarte frumos pastel terestru care contrasteaz cu pastelulcosmic din partea a ;#a! Luceafrul descoper pe crrile din crnguri sub iruri lungi de tei

    doi tineri ndrgostii care edeau singuri! 8ata l ede i l cheam s#i lumineze norocul!Iamenii snt fiine trectoare! Ei au doar stele cu noroc n timp ce Luceafrul nu cunoatemoarte! $hnit de cele ce ede, Luceafrul nu mai cade din naltul la chemarea fetei ci seretrage n singurtatea lui constatnd cu amrciune:

    =.e#i pas ie chip de lut2aco#i fi eu sau altulO >rind n cercul ostru strmt Jorocul petrece .i eu n lumea mea m simt Jemuritor i rece=!Luceafrul este un domn al nopii nstelate, este nger, este o fiin neptunic,

    este o fiin uranic, este chip de demon, este un titan romantic, este o frumusee ceimpresioneaz i nspimnt n acelai timp! Jumele lui &/perion duce iari la iz oarelemitologiei: &/perion este unul din cei ase titani, are ca mam pe +aia )'mntulG i ca tat pe "ranus ).erulG! 2up 'aracelsius este un archeu, o entitate nemuritoare, unul din spiriteleeterne care particip alturi de spiritul uni ersal ntruchipat n poem de 2emiurg, la crearea"ni ersului! 2up &esiod, &/perion, di initate subolimpic, este un alt fiu al .erului, tatl

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    8/10

    Fi focul din pri ire,Fi pentru toate d#mi n schimbI or de iubire!-

    2ar @iditorul, contiina nemuririi lui fiind, nu#i poate da aceast dezlegare fr a senega pe sine nsui: ?ar tu &/perion rmi

    Iriunde ai apune!!!!-! ntr#o alt ariant a Luceafrului-rspunsul 2emiurgului era: >u nu mi ceri numai minuni.i s m neg pe mine!- 2emiurgul nu mai poate

    acorda lui &/perion o or de iubire- n perspecti a morii, pentru c aceasta ar nsemnadezechilibrarea sistemului uni ersal, dat odata pentru totdeauna! Luceafrul apare ca simbol algenialitii absolute!

    ?ubirea este idealul tangibil doar prin de otament, jertf i de aceea geniul poate s#idepeasc propria condiie, de, propria subiecti itate i s se consacre obiectului cunoaterii

    setea de repaus- este oboseala de eternitate:Fi din repaus m#am nscut,

    $i#e sete de repaus!-&otrrea Lucefrului echi aleaz cu o schimbare a legilor firii! .nd stabileti o

    poziie net dintre lumea trectoare a oamenilor i lumea etern, ai crui reprezentani sunt2emiurgul i Lucefrul, poetul d orbelor celui dinti densitate aforestic i frumuseemetaforic: .nd aluri afl un mormnt

    9sar n urm aluri,- pentru ideea succesiuniigeneraiilor de oameni!

    %ersurile Ei numai doar dureaz#n nt2eerte idealuri!!!- sunt o definiie filosofic a nestatorniciei sorii omeneti a

    fragilitii fiinei umane i, n termeni schopenhauerieni, a oinei oarbe de a tri!.onfruntarea este ca un nceput de definiie a celor dou esene antonimice: eternitatea

    i efemerul: Ei doar au stele cu norocFi prigoniri de soarte! Joi nu a em nici timp, nici locFi nu cunoatem moarte!-

    .eea ce conduce mai mult la trezirea contiinei de sine sunt rspunsurile i ofertele lui2emiurg n care se arat cum se ridic deasupra spaiului i timpului orice aloare creatoare:artistul, conductorul de popoare, glasul lui Irfeu!

    'ersonajele de in simboluri mitice ale tendinelor contradictorii din sufletul poetului,carese simte, ca orice creator de geniu, deopotri slab i puternic, muritor i nemuritor om izeu!

    n Luceafrul-, antonimia oin contiin, instinct raiune e tradus epic n

    prepotri irea imposibil de mpcat ntre .tlina i &/perion! 8iina creia i se consacrase adepit criza pro ocat de nostalgia necunoscutului de deasupra ei a re enit la condiiacomun tuturor celor deopotri cu ea!

    9esemnarea n lumea lui-, nemuritor i rece, este resemnarea ideal la care tindeorice om superior cu contiina ridicrii lui din condiia umanului! 9spunsul final alLuceafrului este constatarea rece, obiecti , a diferenelor fundamentale ntre dou lumiantonimice: una trind starea pur a contemplaiei, cealalt starea instinctualitii oarbe ncercul strmt al norocului, al ansei de a se mplini sau a neansei!

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    9/10

    &/perion capt, n Luceafrul- alte semnificaii simbolice! .apabil de o hotrrece#i afecteaz nsi condiia lui de nemuritor, el ni se nfieaz ca un >itan al mitologiei pgne sau ca un

  • 8/12/2019 23610047 Luceafarul Meu Doc3d330

    10/10

    ?deile filozofice care strabat poemul sunt exprimate prin maxime, sentinte, precepte morale )inrostirea 2emiurguluiG, ceea ce confera ersurilor aloare gnomica! (poi puritatea stilului esteobtinuta prin preponderenta termenilor de origine latina! Eminescu alorifica mai ales fondulromanesc de cu inte, si integreaza in text expresii populare, acceptand un numar mic deneologisme )KhaosK, KidealK, KpalatK, etcG! .a efect, limbajul e curat romanesc, inteligibiltoti, natural!%ersurile se caracterizeaza printr#o muzicalitate sugerata de efectele euforice ale cu intelor side schema prozodica in ariabila: catrenele de B#5 silabe in ritm iambic, cunosc o permanentaalternanta intre rimele masculine si feminine!

    'articulariti de stilLimpezimea clasic a fost obinut printr#un proces de scuturare a "odoabelor

    stilistice )>udor %ianuG! 'oetul renun la ornamentele bogate obinnd o expresie poetic deo mare simplitate i rafinament! ( eliminat din descrierea iniial a fetei epitetul ornantluminoas precum i metaforele botaniceun ghiocel de fat, zoologiceo "asre de fat,acceptnd la urm forma cea mai simpl a superlai ului popularo "rea frumoas fat! (folosit adjecti e mai puine pentru a nu ncrca textul cu elemente descripti e: n ;ND de

    ersuri apar numai 5N de adjecti e!E primare gnomic, aforistic ! este o expresie care conine maxime, sentine,

    formulate n chip memorabil!Purtarea limba"ului ! $ihai Eminescu alorific mai ales fondul romnesc de

    cu inte, integrnd n text expresii i construcii populare0 folosete foarte puine neologisme:demon, himeric, idel, palat!

    Powered by http://www.referat.ro/cel mai tare site cu referate

    4C

    http://www.referat.ro/http://www.referat.ro/