221843806-parinti-buni

24
Parinti buni Despre noi Parinti de la A la Z Comunitatea profesionistilor Intreaba expertul Stiri si evenimente Contact

Upload: psitek-asociatia

Post on 22-Nov-2015

9 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Parinti buni

Despre noiParinti de la A la ZComunitatea profesionistilorIntreaba expertulStiri si evenimenteContact

Parinti de la A la Z0 (nou nascuti) - 3 aniPrescolariScolari miciPreadolescentiAdolescentiVideo

Reziliena - un cadou pentru via

Avem tendina de a idealiza copilria, considernd c este perioada cea mai lipsit de griji din viaa noastr. Cnd vorbim despre copilrie, de foarte puine ori ne gndim la vulnerabilitatea pe care o prezint copiii n acest moment al dezvoltrii lor, cnd satisfacerea tuturor nevoilor lor depinde, n cea mai mare msur, de persoanele semnificative din contextele lor de via (prini, cadre didactice).

Lipsa de disponibilitate a adulilor, ignorarea de ctre aduli a nevoilor emoionale ale copiilor, ca urmare a propriilor carene n sfera abilitilor sociale i emoionale, contribuie la vulnerabilizarea copiilor atunci cnd acetia se confunt cu anumite situaii de via. Unele dintre aceste situaii sunt dificile, cum ar fi adaptarea la un context educaional nou, altele pot fi foarte dificile cum ar fi trirea experienei de a fi umilit, hruit de un coleg de clas sau de a fi abuzat pe proprii prini. Toate aceste experiene negative amplific incertitudinea i nesigurana care reprezint o parte inerent a procesului de dezvoltare uman i astfel copilria devine orice altceva, dect momentul lipsit de griji. Abilitatea de a ne dezvolta corespunztor, n ciuda acestor ncercri dificile, se bazeaz pe ceea ce denumim generic, abilitile de rezilien.

Reziliena const ntr-o serie de abiliti care pot fi nvate. Construirea rezilienei - abilitatea de a ne adapta la evenimentele negative, traumatizante, amenintoare, care genereaz un nivel ridicat de stres - i ajut pe copii s nvee s i gestioneze n mod adecvat stresul, anxietatea i s i creasc tolerana la incertitudine. A fi rezilient nu nseamn c nu vom tri experiene dificile i implicit emoii de disconfort. A fi rezilient nseamn s nvm s ne adaptm la experina dificil i s facem fa emoiilor de disconfort cu care ne confruntm. Suferina i tristeea sunt reacii emoionale naturale i fireti, care apar atunci cnd noi trim o traum major, avem o pierdere semnificativ sau auzim c cineva apropiat a avut a pierdere sau o traum.

Recomandri pentru dezvoltarea rezilienei la copii i adolesceni.Adulii din contextele de via ale copiilor reprezint principalii actori implicai n dezvoltarea rezilienei la copii. Ei pot sprijini dezvoltarea rezilienei la copii, n msura n care, i dezvolt propria rezilien. Acest proces implic adoptarea unor comportamente i nvarea n timp, a unui mod particular de a gndi i a aciona.

1. Dezvoltai abilitile sociale i emoionale ale copiilor - construii o reea de suport social. nvai copiii cum s i fac prieteni i cum s i menin o relaie de prietenie. Empatia sau abilitatea de a te pune n papucii celuilalt, de a nelege cum se simte o alt persoan, de a simi suferina sau disconfortul celuilalt, reprezint o achiziie important n procesul de dezvoltare a rezilienei. Pentru a susine dezvoltarea abilitilor sociale i emoionale (s i fac prieteni, s i menin relaiile de prietenie, s manifeste empatie), este important s ncurajai copiii s adopte comportamente adecvate n interaciunea cu ceilali, s i judece propiile aciuni din perspectiva modului n care s-ar simi el, dac ar fi tratat n mod similar, s judece pe termen lung consecinele propiilor aciuni asupra celorlali, s identifice i s adopte comportamente prosociale de rezolvare a conflictelor aprute n interaciunea cu ceilali. Oferii copiilor o puternic reea de suport n familie, pentru a obine astfel, susinerea de care au nevoie, pentru gestionarea adecvat a momentelor inevitabile de tristee, dezamgire, neputin care apar n viaa lor. n contextul educaional, copiii au uneori nevoie de sprijinul cadrelor didactice pentru a reui s se integreze si s relaioneze cu colegii de coal. Conectarea cu ceilali ofer un puternic suport social i reprezint un factor cheie n dezvoltarea rezilienei la copii i adolesceni.

2. ncurajai copiii s ofere ajutorul altor persoane, care au nevoie de ajutor. Copiii care se simt neputincioi pot s i reduc neputina prin ajutorarea altora. Implicai copiii n aciuni de voluntariat potrivite nivelului lor de dezvoltare, solicitai asisten n efectuarea unor sarcini, sprijinii-i s identifice diferite modaliti prin care i pot ajuta colegii n contextul colar.

3. Stabilii i respectai rutinele zilnice. Respectarea rutinelor zilnice (de mas, de somn, de efectuare a temelor) ofer copiilor confort, siguran i predictibilite. Toi copiii de vrst precolar, sub 7 ani, au nevoie de un mediu predictibil pentru a se putea dezvolta corespunztor.

4. Limitai accesul copiilor la situaii i mesaje care au un puternic potenial de ameninare. nvai copiii cum s se focuseze pe alte informaii dect cele care i ngrijoreaz foarte mult. ngrijorrile copiilor au de cele mai multe ori legtur cu informaiile la care ei sunt expui, prin prisma internetului, tirilor sau conversaiilor adulilor la care asist. n consecin, asigurai-v c proprii copii iau o pauz de la expunerea la astfel de informaii. n contextul educaional, copiii sunt adesea valorizai n funcie de performanele academice, ceea ce reprezint un factor de risc pentru dezvoltarea diferitelor probleme emoionale (anxietate, depresie). Cadrele didactice pot contribui la construirea rezilienei, n contextul educaional, prin alocarea, pe parcursul unei zile de coal, a unui timp nestructurat care s le permit copiilor s fie creativi.

5. nvai copiii s aib grij de propria persoan. Adoptai un stil de viaa sntos i oferii copiilor dvs. un bun exemplu. Copiii nva, prin exemplul oferit de prini, c este important s i aloce timp pentru a mnca sntos, pentru a face micare i a se odihni. Asigurai-v c programul copiilor dvs.respect un echilibru ntre activitile care implic efort i cele de relaxare. Respectarea momentelor de joc liber reprezint o condiie esenial n dezvoltarea adecvat a copiilor. Preocuparea fa de starea de bine a propriei persoane, ajut copiii s aib un stil de via echilibrat i s achiziioneze resursele necesare gestionrii momentelor dificile din viaa lor.

6. nvai copiii s i stabileasc obiective rezonabile i s iniieze aciuni n conformitate cu ceea ce i propun. Orice pas mrunt pe care copiii l fac n acord cu obiectivele pe care i le propun, are o importan deosebit. Oferii mesaje de laud prin care s evideniai progresul fcut i efortul investit. Astfel copiii vor fi contieni de ceea ce au reuit s fac i se vor focusa pe ceea ce a reuit i nu pe ceea ce nu au reuit. Acest mod de abordare sprijin copiii s i construiasc reziliena prin faptul c i nva s i depsesc provocrile acionnd.

7. Cultivai copilului dvs. o imagine de sine pozitiv. Sprijinii copiii s i reaminteasc experienele de succes n gestionarea situaiilor dificile din viaa lor. Ajutai-i s neleag c aceste provocri din trecut i-au ntrit i i ajut, pe viitor, s fac fa provocrilor. Ajutai-i s aib ncredere n abilitatea lor de a rezolva probleme i de a lua decizii corecte, prin implicarea timpurie n contexte care s permit exersarea a acestor abiliti. Oferii copiilor un bun exemplu personal n folosirea umorului n diferite situaii de via. n contextul educaional, ajutai copiii s identifice maniera n care realizrile lor individuale sau comportamentul lor individual contribuie la climatul i starea de bine din clas.

8. Adoptati un mod de a privi n perspectiv situaiile de via. Chiar i atunci cnd copiii se confrunt cu evenimente dureroase, sprjinii-i s vad situaia ntr-un context mai larg, pe termen lung. Chiar dac copiii sunt precolari i prea mici pentru a avea o perspectiv pe termen lung, ajutai-i s vad cum va arta viitorul lor, dincolo de situaia curent, scond n eviden lucrurile bune care se pot ntmpla. Accentuarea aspectelor pozitive care pot aprea n viitor, exerseaz abilitatea copiilor de a remarca cu precdere lucrurile bune care li se ntmpl n via i faptul c pot merge nainte, chiar dac n prezent, trec printr-un moment extrem de dificil.

9. Oferii copiilor oportunitatea de a se autodezvlui. Momentele dificile sunt adesea momente n care copiii nva lucruri despre ei nii. Ajutai copiii s se opreasc i s analizeze maniera n care au fcut fa situaiei, pentru a nva despre cum au reuit s depeasc momentul dificil. n contextul educaional, se pot planifica sesiuni de discuii despre momentele dificile prin care au trecut copiii i despre ce a nvat fiecare din confruntarea cu ele.

10. Acceptai schimbarea ca parte natural a vieii noastre. Schimbrile pot fi adesea nfricotoare pentru copii i adolesceni. Ajutai copiii s vad schimbarea ca fiind o parte natural a vieii noastre. De exemplu, noile obiective iau locul celor care au fost deja realizate iar n contextul educaional poate fi evideniat modul n care schimbarea apare cnd elevii trec de la o clas la alta, de la un nivel de colarizare, la altul. De asemenea, este important s se discute modul n care aceste schimbri influeneaz dezvoltarea lor.

Sorina PETRICpsiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental

HomeDespre mine

.

Monica David

"Tu poti infaptui ceea ce eu nu pot. Eu pot infaptui ceea ce tu nu poti. Impreuna putem face lucruri minunate." Maica Tereza

Feeds: Posts Comments

Caracteristicile comunicarii ineficiente

Cinci secrete ale unei comunicari eficiente

Rezilienta ca resursa interna

11/10/2010 by natasamonica

22 Votes

Quantcast

Rezilienta ca resursa interna

Ce anume implica termenul de rezilienta ?

Initial termenul de rezilienta era folosit in fizica si facea referire la proprietatea unui metal de a reveni la forma initiala dupa ce a fost intins, indoit. Ulterior, acest concept a fost extins si in sfera psihologiei si s-a cristalizat de-a lungul anilor in urma interesului manifestat de psihologi privind capacitatea individului de a face fata traumelor, schimbarilor majore. Primele cercetari dateaza din anii 60 cand psihologii au remarcat ca desi unii copii au trait intr-un mediu ostil, s-au confruntat cu saracia, cu foametea, cu boli sau cu situatii de razboi, s-au dezvoltat bine si si-au format o asa-zisa elasticitate . Astfel putem spune ca rezilienta reprezinta capacitatea individului de a-si reveni rapid dupa o boala, o schimbare, sau o calamitate.

Cercetatorii au identificat o serie de caracteristici ale persoanelor reziliente, cum ar fi : increderea in propriile abilitati, o imagine de sine pozitiva, o viata sociala activa, flexibilitate in fata schimbarii, tendinta de a vedea partea plina a paharului , un sens al vietii, retea de prieteni activa, capacitatea de rezolvare a problemelor, stabilirea de obiective, atentie catre interior, spre propriile nevoi si dorinte.

De ce se vorbeste tot mai des despre acest concept ?

Odata cu dezvoltarea psihologiei ca stiinta, studiile s-au concentrat mai mult spre cercetarea cauzelor si tratarea tulburarilor mentale si mai putin in a identifica indicatorii sanatatii mentale. In urma calamitatilor naturale, situatiilor de razboi, a holocaustului, bombei de la Hiroshima, evenimentelor din 11 septembrie, s-a formulat din ce in ce mai des intrebarea cum unii oameni reusesc sa invinga dificultati extreme si sa devina chiar mai puternici si mai echilibrati decat inainte. Societatea moderna implica multe provocari, traim vremuri agitate in care au loc schimbari prea mari si prea rapide pentru multi oameni. Astfel, s-a incercat crearea unui profil al personalitatii supravietuitorului care sa ne ajute sa identificam si sa ne dezvoltam acele abilitati necesare pentru a face fata schimbarilor si provocarilor din societatea moderna. Din cauza ritmului alert in care traim si a schimbarilor continue carora trebuie sa le facem fata, aceasta abilitate este tot mai apreciata si cautata in plan profesional.

Este rezilienta o calitate innascuta sau una dobandita pe parcurs ?

Cu totii avem un potential innascut. Este important ce facem ulterior cu acest potential. Este bine sa intelegem ca noi, fiintele umane, suntem capabile de a invata si de a ne insusi noi abilitati la orice varsta. Unii oameni se nasc cu o rezilienta mai mare decat altii. Asta nu inseamna ca nu ne-o putem insusi.Rezilienta se castiga, se dezvolta.

Ce atuuri are o femeie rezilienta si ce neajunsuri are una fara aceasta inzestrare ?

O femeie rezilienta are incredere in propriile capacitati, se adapteaza cu usurinta schimbarilor, are o atitudine pozitiva, stie ce-si doreste si face demersuri in acest sens. Daca viata ii va oferi lamai, ea va reusi sa faca limonada. O femeie mai putin rezilienta va avea tendinta sa se victimizeze si sa se culpabilizeze si va vedea de cele mai multe ori partile negative ale evenimentelor, o acceptare fatalista a acestora, fapt ce nu-i va permite sa mearga mai departe.

Cum ar putea deveni o femeie mai rezilienta/ flexibila/ adaptabila in viata de zi cu zi ?

Orice persoana poate deveni mai rezilienta daca isi doreste acest lucru.Oamenii au o predispozitie innascuta de a-si dezvolta rezilienta si adaptabilitatea la schimbare. Evident acest lucru presupune un efort sustinut si implica introspectie, un proces continuu de dezvoltare a abilitatilor si explorarea a punctelor forte. Acest proces include:construirea unei imagini pozitive despre sine prin identificarea punctelor forte, a experientelor de viata depasite cu succes, evidentierea reusitelor si realizarilorcultivarea unui scop al vietii si un sens al existentei propriicrearea unui cerc de prieteni sustinatoriflexibilizare in fata schimbariioptimismdezvoltarea capacitatii de rezolvare a problemelor prin identificarea unor noi solutii creativementinerea contactului cu propriile nevoi si dorinte si satisfacerea acestorastabilirea propriilor obiective de viata

Din experienta mea ca psihoterapeut am constatat faptul ca femeile care apeleaza la un moment dat la psihoterapie reusesc sa-si identifice noi resurse interioare si noi modalitati de a face fata provocarilor vietii. Dezechilibrele care apar, de obicei, au legatura cu un sentiment de confuzie privind identitatea personala si cu un contact precar cu nevoile si dorintele interioare. Odata puse in contact, odata ce persoana intelege cine este si ce poate, devine constienta de propriile resurse si va gasi noi modalitati de satisfacere a acestor nevoi. Acest lucru va determina o stare de bine interior si va conduce la o crestere a capacitatii de adaptare la noi situatii, o crestere a rezilientei.

Sugestii utile pentru femeile foarte solicitate din ziua de azi, care jongleaza intre familie, birou, intalniri business, cerc de prieteni etc. ?

In viata oricarei persoane este bine sa existe un echilibru in toate domeniile vietii. Femeia moderna, este acea femeie care doreste atat o cariera de succes, cat si o familie sanatoasa. Uneori tendinta acesteia este de se concentra mai mult catre lucrurile care trebuie si sa neglijeze ceea ce are nevoie si-si doreste. Trebuie sa performez la birou, trebuie sa acord atentie sotului, trebuie sa petrec timp cu copiii, trebuie sa ma vad cu prietenii, trebuie, trebuie, trebuie O viata echilibrata presupune a fi responsabil cu tine insuti. Intr-o viata tumultoasa, cu multe schimbari si responsabilitati este bine sa ne ascultam . Asta inseamna sa ne acordam noua insine timp. Sa ne rasfatam sa facem lucruri si pentru noi. Uneori un masaj, o sauna, o masa luata in oras intr-un ambient placut, ne poate ajuta sa ne incarcam bateriile. O femeie moderna se imparte intre munca de la birou si familie. Ce ar fi daca si-ar face timp pentru ea, doar pentru ea. Cateva minute pe zi, in care sa isi permita sa uite de valtoarea vietii si sa se scufunde in lecturarea unui roman, de exemplu. Lucrurile marunte de zi cu zi, a face un masaj, a citi cateva randuri dintr-o carte, a face cativa pasi intr-un parc, pot face o mare diferenta. Important este sa devenim constienti si de nevoile noastre si sa facem ceva in privinta lor.

interviu realizat de Monica Neagu, Harpers Baazar

Share this:

Facebook5

Like this:

Related

Cum ne pregatim de un An NouIn "Articole"

Imaginea de sineIn "Articole"

Despre asertivitateIn "Anunturi"

Posted in Articole, Dezvoltare personala, Psihologie | 2 Comments

2 Responses

on 09/03/2011 at 14:04 | Reply Alexandru

Interesanta abordare ale avantajelor rezilientei, dna Monica D.! De ce numai pentru femei? Sunt la curent cu subiectul, poate colaboram, da ? Alexandru

on 09/03/2011 at 21:10 | Reply natasamonica

Buna Alexandru,

Atat intrebarile cat si raspunsurile au fost elaborate pentru un articol care a fost publicat intr-o revista pentru femei Harpers Baazar. In ceea ce priveste o posibila colaborare, sunt deschisa.

Comments RSS

Leave a Reply

Enter your comment here...Enter your comment here...

Gravatar

WordPress.com Logo

Twitter picture

Facebook photo

Google+ photo

ArchivesApril 2012 (2)February 2012 (1)December 2011 (1)March 2011 (1)February 2011 (4)October 2010 (2)August 2010 (1)July 2010 (2)May 2010 (3)April 2010 (5)March 2010 (9)February 2010 (4)January 2010 (32)

CategoriesAnunturi (7) Articole (28) Dezvoltare personala (22) Intrebari si raspunsuri (1) Personal (3) Povestiri si metafore (19) Psihologie (25) Teste (7)

Top PostsUrme pe nisipDespre mineZodiile si chakreleCele cinci limbaje ale scuzelorImportanta rezilientei

Top Rated

Posts

All | Today | This Week | This MonthIntrebari si raspunsuri 5/5 (113 votes)Urme pe nisip 5/5 (17 votes)Trei concepte despre sine 5/5 (14 votes)Descopera-ti propriul limbaj al scuzelor 5/5 (13 votes)Cum ne aranjam biroul 5/5 (12 votes)Quantcast

Email Subscription

Click pentru a te inscrie pe blog si a primi noutati pe email.

Join 23 other followers

BlogrollBlogul despre frumuseteClinica Oana NicolauCrazyforvintageDorina StamateI am vintageRetrolibraryTravel Studio

MetaRegisterLog inEntries RSSComments RSSWordPress.com

Blog at WordPress.com.

The MistyLook Theme.

Follow

Follow Monica David

Get every new post delivered to your Inbox.

Powered by WordPress.com

Ads by ShowPasswordAd Options

Ads by ShowPasswordAd Options

Cele mai recente articole

Cum putem gestiona critica? Cum s fiu un printe de succes? Explicaii despre cum se dezvolt fricile i ngrijorrile n viaa copilului Cum recunoatem diferitele tipologii ale tulburrilor de anxietate la copii i adolesceni?Ce sunt exerciiile de vizualizare?

Abonare newsletter

Copyright 2013 Salvati Copiii Romania.Toate drepturile rezervate.

Ads by ShowPasswordAd Options