209783480-extracte-vegetale

7
Extracte Vegetale Extractele vegetale sunt preparate farmaceutice fluide, moi sau uscate, obtinute prin extractia produselor vegetale cu diferiti solventi, urmata de evaporarea partiala sau totala a solventului si aducerea masei reziduale sau a pulberii la concentratia sau la consistenta prevazuta. Extractia din plante are loc prin doua mecanisme principale, vehiculul actionand prin dizolvare si prin extractie. Dizolvarea directa a constituentilor se produce cand lichidul de extractie vine in contact cu celule sfaramate. Cu cat gradul de maruntire a drogului este mai mare, cu atat actiunea de dizolvare este mai intensa si mai extinsa la proportii mari de material.dizolvarea directa reprezinta o prima faza a extractiei cand se epuizeaza acea parte a materialului format din celule rupte. Extractia propriu-zisa este un proces mai complex, in care solventul actioneaza asupra celulelor intacte. Peretele celulozic al celulelor, uscat este adus intr-o stare in care poate permite trecerea solventului in interiorul celulelor prin absorbtia moleculelor de dizolvant care produce imbibarea membranelor. Acest mecanism este lent, duce la dizolvarea selectiva a constituentilor din produsul supus extractiei si este aplicat in masura mai mare cu apa sau amestecuri hidroalcoolice. În funcţie de consistenţă se pot obţine: -extracte fluide; -extracte moi care conţin cel mult 20% materii volatile; - extracte uscate – care conţin cel mult 5% materii volatile. Prepararea extractelor vegetale Pentru obţinerea extractelor vegetale, F.R. X prevede următoarele: Produsul vegetal adus la gradul de mărunţire prevăzut în monografia respectivă este supus, dacă este cazul unei prealabile degresări. Solvenţii utilizaţi pentru extracţie sunt: - apă acidulată; - apă alcalinizată; - alcool diluat (uneori alcool acidulat); - eter etc.

Upload: katiusha-peca

Post on 22-Dec-2015

226 views

Category:

Documents


9 download

DESCRIPTION

.

TRANSCRIPT

Page 1: 209783480-Extracte-Vegetale

Extracte VegetaleExtractele vegetale sunt preparate farmaceutice fluide, moi sau uscate, obtinute prin extractia produselor vegetale cu diferiti solventi, urmata de evaporarea partiala sau totala a solventului si aducerea masei reziduale sau a pulberii la concentratia sau la consistenta prevazuta.Extractia din plante are loc prin doua mecanisme principale, vehiculul actionand prin dizolvare si prin extractie.Dizolvarea directa a constituentilor se produce cand lichidul de extractie vine in contact cu celule sfaramate. Cu cat gradul de maruntire a drogului este mai mare, cu atat actiunea de dizolvare este mai intensa si mai extinsa la proportii mari de material.dizolvarea directa reprezinta o prima faza a extractiei cand se epuizeaza acea parte a materialului format din celule rupte.Extractia propriu-zisa este un proces mai complex, in care solventul actioneaza asupra celulelor intacte. Peretele celulozic al celulelor, uscat este adus intr-o stare in care poate permite trecerea solventului in interiorul celulelor prin absorbtia moleculelor de dizolvant care produce imbibarea membranelor. Acest mecanism este lent, duce la dizolvarea selectiva a constituentilor din produsul supus extractiei si este aplicat in masura mai mare cu apa sau amestecuri hidroalcoolice.În funcţie de consistenţă se pot obţine:-extracte fluide;-extracte moi care conţin cel mult 20% materii volatile;- extracte uscate – care conţin cel mult 5% materii volatile.Prepararea extractelor vegetalePentru obţinerea extractelor vegetale, F.R. X prevede următoarele: Produsul vegetal adus la gradul de mărunţire prevăzut în monografia respectivă este supus, dacă este cazul unei prealabile degresări. Solvenţii utilizaţi pentru extracţie sunt:- apă acidulată;- apă alcalinizată;- alcool diluat (uneori alcool acidulat);- eter etc.

C1. Prepararea extractelor fluide Extractele fluide se obţin prin macerare, macerare repetată şi percolare conform regulilor prevăzute la monografia „Tincturae” cu următoarele precizări: La prepararea extractelor fluide prin percolare se folosesc 100g produs vegetal din care se obţine separat o primă fracţiune de 80g lichid extractiv. Se continuă percolarea până la epuizarea produsului vegetal. Percolatele rezultate se concentrează sub presiune redusă la o temperatură care să nu depăşească 800C până la îndepărtarea solventului de extracţie. Reziduul se dizolvă în prima fracţiune şi se completează cu acelaş solvent la 100g sau la concentraţia în principii active prevăzută. Extractele obţinute se lasă la temperatura de 5-100C timp de 6 zile şi se filtrează evitând pierderile prin evaporare.C2. Prepararea extractelor moi şi uscatePrepararea acestor tipuri de extracte se efectuează prin supunerea soluţiilor extractive (obţinute prin cele trei metode oficinale în F.R. X monografia „Tincturae”), la diferite tratamente pentru îndepărtarea substanţelor balast şi concentrarea prin distilarea sub presiune scăzută la temperaturi de cel mult 500C.

Page 2: 209783480-Extracte-Vegetale

În cazul extractelor moi soluţiile extractive se concentrează până la obţinerea unei mase vâscoase cu un conţinut de cel mult 20% materii volatile. În cazul extractelor uscate, după îndepărtarea solventului de extracţie prin distilare, rezidul se usucă la vid la o temperatură care să nu depăşească 500C iar extractul uscat să conţină cel mult 5% materii volatile. Extractele moi şi uscate care conţin principii puternic active şi toxice se dozează şi se aduc prin diluare cu pulberi inerte, solubile şi nehigroscopice la concentraţia în principii active prevăzută.Pentru concentrarea soluţiilor extractive se pot utiliza diferite aparate.Un astfel de aparat se compune din:- recipient de evaporare prevăzut cu o manta de încălzire reglabilă;- refrigerent;- sursă de vid;- manometru;- spărgător de spumă;- recipient de colectare.În industrie se utilizează instalaţii de capacitate mare (aproximativ 100 litri) fabricate din oţel inox sau sticlă termorezistentă la care evaporatorul este rotativ (vezi Figura 6).

Figura 6. Evaporator rotativ pentru concentrarea soluţiilor extractive

Recipientul rotativ funcţionează sub presiune redusă, are aceleaşi componente prezentate anterior dar în plus este necesar un sistem de reglare a vitezei de rotaţie a recipientului evaporator. Sistemul de încălzire este de obicei electric. Pentru concentrarea soluţiilor extractive se poate aplica, congelarea urmată de evapoarea în vid la temperatura de sub 300C. În acest mod se evită degradarea substanţele termolabile. Se pot pierde însă până la 10% din principiile active care rămân în gheaţă. Evaporarea soluţiilor extractive se face până la o anumită concentraţie, cazul extractelor moi (cel mult 20% material volatil) iar pentru extractele uscate până la cel mult 5% material volatil.Uscarea poate fi realizată şi în:- etuva cu vid;- uscător cu valţuri care sunt formate din 2 cilindri metalici încălziţi în interior cu vapori de apă sau electric, iar extractul prelucrat trebuie să prezinte o minimă fluiditate încât să formeze pe suprafaţa de contact cu valţurile un strat subţire. Cilindrii se rotesc lent (7-8 turaţii/min) iar uscarea durează în medie 8 secunde astfel încât sunt protejate substanţele

Page 3: 209783480-Extracte-Vegetale

termolabile.

Figura 7. Uscător cu valţuri

Pentru uscare se pot utiliza şi alte aparate ca de exemplu nebulizatorul

Figura 8. Nebulizator cilindro-conic, cu aer cald, care funcţionează prin centrifugare

Principiul de funcţionare a aparatului este următorul. Lichidul extractiv este adus la suprapresiune (30-200 atm) pe discuri care se rotesc cu viteză foarte mare (5.000-20.000 turaţii/min). Ajuns în aceste discuri prevăzute cu duze foarte fine, lichidul este pulverizat sub formă de particule foarte fine apoi se usucă instantaneu datorită unui curent de aer cald (aproximativ 1500C) care se ridică vertical în aparatul unde s-a format ceaţa fină. Dezavantajul metodei constă în faptul că se pierde solventul.

Exemple de extracte oficinale în F.R. X :1. Extractum Belladonnae Siccum - Extract uscat de mătrăgună PreparareBelladonnae folium (V) gta 100Alcoholum dilutum q.s.Aqua destillata q.s.Saccharum lactis q.s.

Page 4: 209783480-Extracte-Vegetale

Prepararea se face prin percolare conform prevederilor monografiei „Extracta”.Acţiune farmacologică şi întrebuinţări: antispastic neurotrop (parasimpatolitic).2.Extractum Frangulae Fluidum- Extract fluid de cruşinPreparareFrangulae cortex (III) gta 100Alcoholum 800 q.s.Prepararea se face prin percolare conform prevederilor monografiei „Extracta”.Acţiune farmacologică şi întrebuinţări: laxativ3. Extractum Ratanhiae Siccum- Extract uscat de rataniaPreparareRatanhiae radix (IV) gta 100Chloroformium 5g/l q.s.Prepararea se face prin percolare conform prevederilor monografiei „Extracta”.Acţiune farmacologică şi întrebuinţări: astringent, antidiareic.4. Extractum Valerianae Spissum-Extact moale de odoleanPreparareValerianae rhizoma cum radicibus (IV) 100gAlcoholum dilutum q.s.Prepararea se face prin percolare conform prevederilor monografiei „Extracta”.Acţiune farmacologică şi întrebuinţări: sedativControlul extractelor Caracterele organoleptice reprezinta indicii pretioase in recunoasterea extractelor.Extractele fluide se prezinta ca lichide limpezi,colorate cu gustul si mirosul specific produsului vegetal din care au fost obtinute. Sunt miscibile cu dizolvantul folosit la preparare dar la diluare cu apa se tulbura. Au densitatea cuprinsa intre 1;1,01;1,25Extractele moi se prezinta ca o masa vascoasa,semisolida,colorata, omogena; la intinderea extractului pe o placa de sticla nu trebuie sa apara particule solide. Culoarea la aceste extracte poate fi mai putin intensa daca concentrarea s-a facut la vid.Extractele uscate se prezinta sub forma de pulbere,sau masa spongioasa, care se pulverizeaza usor.Pentru stabilirea calitatii extractelor se pot executa o serie de probe privind continutul in fier(cel mult 0,1% la extractele fluide si 0,04% la cele moi si uscate), in metale grele(cel mult 0,01% la extractele fluide si 0,04% la cele moi si uscate) reziduu prin evaporare,pierderea prin uscare si continutul in alcool.Determinarile cantitative sunt mentionate in farmacopee in special la extractele cu principii active energice (beladona,china,cola,frangula,hidrastis,nuca vomica).Conservarea extractelorExtractele fluide care contin alcaloizi si glicozide sufera ca si tincturile, o serie de descompuneri, in special, de natura hidrolitica sau oxidativa. De aceea farmacopeea mentioneaza ca extractele fluide au o conservare limitata si recomanda verificarea continutului dupa 2 ani.Extractele se pastreaza in vase cu capacitate mica,bine inchise, ferite de lumina si la loc racoros. Extractele fluide se pastreaza de obicei in borcane de portelan bine astupate si la loc racoros.Extractele moi se pastreaza de obicei in borcane de portelan bine astupate.

Page 5: 209783480-Extracte-Vegetale

Extractele uscate se pastreaza in borcane de capacitate mica astupate cu dopuri de parafina si la loc uscat. Se recomanda chiar pastrarea in flacoane.Procesul de extractie este determinat de o serie de factori care depind de: a) produsul vegetal, b) de solvent si c) de conditiile de lucru.