2011-2012 - 02 - intoxicatia cu opiacee

3
Farmacologie – an universitar 2011-2012  Asist. univ. Dr. Liliana Tar  ău 1 INTOXICAŢIA CU OPIACEE INTOXICAIA ACUTĂ Morfina este un alcaloid din opiu. Administrarea la bolnavii cu dureri produce efect analgezic şi electiv (înlătură caracterul de suferină al senzaiei dureroase, care devine suportabil ă, cu creşterea moderat ă a pragului la durere). Efectul analgezic este maxim la 1 or ă de la administrarea subsutanat ă şi la 2 ore de la administrarea oral ă (durata efectului este de 4, respectiv, 7 ore). Administrarea i.v., în doze mari, determină o analgezie puternică, cu pierderea conştienei, care poate fi folosită în scop anestezic. La bolnavii cu anxietate şi agitaie, produce efect sedativ marcat, cu o nuană de euforie. Deprimarea respiratorie apare la doze terapeutice şi este maximă la doze toxice. Potenialul morfinei de a dezvolta dependenă (psihică, fizică) este mare. Efectele sale se datoreaz ă, în cea mai mare parte, stimulării receptorilor opioizi. Aciunea agonistă pe receptorii µ este responsabil ă de inhibarea senza iei dureroase la nivel supraspinal, deprimarea respiratorie, euforie, mioz ă, dependenă fizică. Aciunea pe receptorii k determină inhibarea senza iei dureroase la nivelul măduvei spinării, sedare, mioză. Dozarea morfinei impune mult ă prudenă, deoarece indicele său terapeutic este mic. Dozele maxime prevăzute în Farmacopeea Română sunt: 20 mg pentru o singură administrare sau 60 mg/24 ore. Exist ă posibilitatea apariiei de fenomene toxice acute, la doze ce depăşesc 30 mg i.v. sau s.c.; doze mari, de 60 mg parenteral sau 120 mg oral pot fi mortale. La copii sub 3 ani, doza de 1 mg este potenial mortală. Intoxicaia acută se poate produce prin supradozare, involuntar, în condi iile folosirii medicale sau voluntar, în scop suicidar. Riscul este mare la persoanele cu dependen ă şi tolerană, care sunt obişnuite cu doze mari, dar la care sensibilitatea revine dup ă cîteva zile de  întrerupere a substanei care a indus adicia. În administrarea acut ă a unei supradoze, opiaceele determin ă, iniial, o perioadă de hiperexcitabilitate (agitaie, prurit), euforie, halucina ii. Fenomenele apar la puin timp de la injectare sau ingestie şi evoluează progresiv: - greuri, vărsături alimentare sau bilioase; - torpoare, ”tres ăriri musculare” sau convulsii; - mioză punctiformă; - dispnee, edem pulmonar acut; - cianoză, bradipnee până la apnee; Urmează, la scut timp, faza inhibitorie la nivel central (persoana manifestă disforie, apatie, ostilitate, agresivitate), dizartrie, lentoare intelectual ă, alterări ale memoriei, ateniei, alterarea reflexelor, somnolen ă, contracii musculare involuntare. Fazele avansate ale intoxicaiei acute se caracterizează prin convulsii, comă, colaps, deces. Tratamentul  este specific, administrîndu-se antidotul: Naloxon (antagonist competitiv al receptorilor opiacei). De asemenea, se aplică măsurile generale nespecifice și se realizează resuscitare cardio- respiratorie.

Upload: bebelusha-ela

Post on 14-Oct-2015

15 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

farmaco iasi

TRANSCRIPT

  • 5/24/2018 2011-2012 - 02 - Intoxicatia Cu Opiacee

    1/3

    Farmacologie an universitar 2011-2012

    Asist. univ. Dr. Liliana Taru 1

    INTOXICAIA CU OPIACEE

    INTOXICAIA ACUT

    Morfina este un alcaloid din opiu.Administrarea la bolnavii cu dureri produce efect analgezic i electiv (nlturcaracterulde suferinal senzaiei dureroase, care devine suportabil, cu creterea moderata pragului ladurere).

    Efectul analgezic este maxim la 1 or de la administrarea subsutanat i la 2 ore de laadministrarea oral(durata efectului este de 4, respectiv, 7 ore).

    Administrarea i.v., n doze mari, determin o analgezie puternic, cu pierdereacontienei, care poate fi folositn scop anestezic.

    La bolnavii cu anxietate i agitaie, produce efect sedativ marcat, cu o nuande euforie.Deprimarea respiratorie apare la doze terapeutice i este maximla doze toxice.Potenialul morfinei de a dezvolta dependen(psihic, fizic) este mare.

    Efectele sale se datoreaz, n cea mai mare parte, stimulrii receptorilor opioizi. Aciuneaagonistpe receptorii este responsabilde inhibarea senzaiei dureroase la nivel supraspinal,deprimarea respiratorie, euforie, mioz, dependen fizic. Aciunea pe receptorii k determininhibarea senzaiei dureroase la nivelul mduvei spinrii, sedare, mioz.

    Dozarea morfinei impune mult pruden, deoarece indicele su terapeutic este mic.Dozele maxime prevzute n Farmacopeea Romn sunt: 20 mg pentru o singur administraresau 60 mg/24 ore.

    Existposibilitatea apariiei de fenomene toxice acute, la doze ce depesc 30 mg i.v. saus.c.; doze mari, de 60 mg parenteral sau 120 mg oral pot fi mortale. La copii sub 3 ani, doza de 1mg este potenial mortal.

    Intoxicaia acut se poate produce prin supradozare, involuntar, n condiiile folosirii

    medicale sau voluntar, n scop suicidar. Riscul este mare la persoanele cu dependen itoleran, care sunt obinuite cu doze mari, dar la care sensibilitatea revine dupcteva zile dentrerupere a substanei care a indus adicia.

    n administrarea acut a unei supradoze, opiaceele determin, iniial, o perioad dehiperexcitabilitate (agitaie, prurit), euforie, halucinaii.

    Fenomenele apar la puin timp de la injectare sau ingestie i evolueazprogresiv:- greuri, vrsturi alimentare sau bilioase;- torpoare, tresriri musculare sau convulsii;- miozpunctiform;- dispnee, edem pulmonar acut;- cianoz, bradipnee pnla apnee;

    Urmeaz, la scut timp, faza inhibitorie la nivel central (persoana manifest disforie,apatie, ostilitate, agresivitate), dizartrie, lentoare intelectual, alterri ale memoriei, ateniei,alterarea reflexelor, somnolen, contracii musculare involuntare. Fazele avansate aleintoxicaiei acute se caracterizeazprin convulsii, com, colaps, deces.

    Tratamentuleste specific, administrndu-se antidotul: Naloxon (antagonist competitiv alreceptorilor opiacei).

    De asemenea, se aplicmsurile generale nespecifice i se realizeazresuscitare cardio-respiratorie.

  • 5/24/2018 2011-2012 - 02 - Intoxicatia Cu Opiacee

    2/3

    Farmacologie an universitar 2011-2012

    Asist. univ. Dr. Liliana Taru 2

    ADICIA LA OPIACEE

    Administrarea cronic a morfinei n scopuri medicale poate fi urmat de dezvoltarea

    toleranei i chiar a dependenei. Tolerana la opiacee se dezvolt cu rapiditate pentru efecteleanalgetic, euforizant, hipnotic (n general pentru efectele cu o importantcomponentnervoascentral).

    De asemenea, administrarea repetatcrete semnificativ doza letal. Fade o dozletalde 30 mg morfinparenteral sau 120 mg oral pentru un adult normal, non-tolerant, doza letalpoate crete la peste 2 g morfinintravenos, administrate pe parcursul a 2 3 ore, frmodificriimportante ale tensiunii arteriale i frecvenei cardiace (Koob G.F. i Le Moal M., 2006).ATENIE ! la bolnavii care au dezvoltat toleran, deoarece, cteva zile de pauzpot face cadozele mari, suportate anterior, sdevinmortale.

    Pericolul principal n folosirea opiaceelor const n dezvoltarea dependenei. Aceastaeste de tip complet, incluznd dependenpsihic, toleran, dependenfizic(manifestatprin

    sindrom de abstinenla ntreruperea brusca administrrii) i psihotoxicitate.Dependena psihicconstn necesitatea constrngtoare de ordin psihologic, de a folosiopiacee, cu efect euforizant, cu realizarea nepsrii fa de agresiuni i dureri. La aceasta, seadaugfactori individuali i influene negative de ordin social.

    Tolerana i dependena fizic se dezvoltconcomitent, la administrri repetate de dozeterapeutice de morfin. Tolerana face necesar folosirea de doze progresiv mai mari, pentru aobine efectul dorit (ea intereseazefectele analgezic, euforizant, sedativ, deprimant, vomitiv). nacelai timp, crete doza letal, bolnavii ajungnd ssuporte cantiti foarte mari de morfin. ngeneral, tolerana apare cu att mai repede i este cu att mai semnificativ, cu ct seadministreazdoze mai mari la intervale mai scurte, dar, fenomenul este iniiat de la prima doz.Bolnavii tolerani la un opiaceu prezint, de regul, tolerani la alte opiacee.

    Dependena fizic se manifest prin apariia sindromului de abstinen, atunci cnd seoprete brusc tratamentul prelungit cu opiacee sau cnd se administreaz un antagonist alreceptorilor opiacei.

    n cazul morfinei, fenomenul de abstinen propriu-zis apare dup 12 ore de la ultimaprizi se dezvoltprogresiv, devenind maxim n 2-3 zile. Clinic, se manifestprin:

    - anxietate, cscat frecvent; agitaie; insomnie, dureri musculare;- hipersecreie nazal, lacrimal; midriaz;- polipnee, tahicardie, HTA, crampe abdominale;- vrsturi, diaree, frisoane;- sudoraie; uneori, apare deshidratare important, acidoz, colaps.

    Sindromul de abstinen are dou faze. Prima faz (numit faza acut) dureaz7-10

    zile i se manifest prin lcrimare, rinoree, hiperpnee, hipertermie, midriaz, HTA, vrsturi,dureri musculare, micri involuntare, anxietate, ostilitate, apoi, n formele severe, colapsvascular, deces.

    Dac se depete aceast perioad a sindromului de abstinen, poate apare o fazsecundar, dup 26-30 de sptmni, caracterizat prin: hipotensiune arterial, bradicardie,midriazi scderea rspunsului la variaiile de concentraii ale CO2.

    Nou-nscutul de la mam morfinoman poate prezenta simptome de abstinen,iritabilitate, strnuturi, cscat, hiperreflexie, tremor, tahipnee, diaree, vrsturi, febr.

  • 5/24/2018 2011-2012 - 02 - Intoxicatia Cu Opiacee

    3/3

    Farmacologie an universitar 2011-2012

    Asist. univ. Dr. Liliana Taru 3

    Tolerana la opiacee se caracterizeaz i prin scurtarea duratei de aciune. Se obinetoleran i la efectul deprimant respirator, dar, la efectul miotic, constipant i de producere arigiditii tronculare, tolerana este minim. n ceea ce privete dezvoltarea toleranei la efectulanalgezic, responsabile sunt modificrile de la nivelul cornului dorsal al mduvei spinrii, iarsistemul nervos enteric sufero serie de modificri, care permit dezvoltarea toleranei la opiacee

    (tolerana la efectul de scdere a motilitii tubului digestiv fiind totui, aa cu s-a mai amintit,minim).O problem relativ controversat rmne dezvoltarea dependenei iatrogene la

    administrarea morfinei. Se apreciaz c mai puin de 1% din pacieni aflai sub tratament cumorfin dezvolt dependen, ns datele n acest sens sunt foarte dificil de evaluat i estenecesarraportarea lor sistematic(Boureau F. et al, 1992).

    La persoanele dependente, timpul scurs de la ultima administrare a morfinei pn lainstalarea sindromului de abstinen este de aproximativ 14 20 de ore, scznd cu ctdependena este mai puternic. Sindromul de abstinen secundar administrrii morfinei areintensitate maxim la 36 48 ore de la administrarea ultimei doze, principalele simptomeatenundu-se pnla extincie dup5 10 zile de la ultima dozde opiaceu administrat (Koob

    G.F. i Le Moal M., 2006).Sindromul de abstinen determinat de stoparea brusc a administrrii opiaceelor secaracterizeaz printr-o veritabil furtun vegetativ, cu lcrimare, rinoree, cscat, transpiraie,hipersecreie bronic, hipertensiune arterial, tahicardie, midriaz, hipertermie, diaree (poatealterna cu constipaie), deprimare respiratorie dup o perioad de polipnee, tremor, anorexie,crampe musculare, greuri, piloerecie (consecin a hipotermiei), anxietate, ostilitate,agresivitate, lipsde control a micrilor, lipsde coordonare motorie, lentoare psihointelectual,alterri ale memoriei, ateniei, reflexelor.

    Tratamentul adiciei la opiaceeeste dificil.Pentru a evita sindromul de abstinen grav, Morfina poate fi nlocuit cu Metadon

    (care, suprimatla rndul ei, provoacun sindrom de abstinenrelativ uor).Se poate folosi n terapia adiciei Clonidin(simpaticolitic central) sau un beta1-blocant,care opresc eliberarea excesiv de noradrenalin i furtuna vegetativ declanat. Simultan seadministreazi antagoniti competitivi ai receptorilor pentru opioizi, pentru a accelera revenireala sensibilitatea anterioarfade opiopeptidele endogene i fade opiaceele endogene.

    Dupdezintoxicare, se pot administra timp ndelungat doze mici de antagonist: Naloxon,Naltrexon, Nalmefen (care ofer protecie fa de o eventual reluare a toxicului, evitnddependena i sindromul de abstinen).