1995 pasti romania in tranzitie. caderea in viitor[1]

Upload: tristia

Post on 12-Oct-2015

26 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

History

TRANSCRIPT

  • Romnia n tranziie. Cderea n viitor

    Vladimir Pasti

    Editura Nemira, Bucureti, 1995

  • 2Introducere

    Orice analiz a tranziiei post-comuniste n general i a Romniei n particular trebuie snceap cu nelegerea politicilor Occidentale. Nu numai pentru c Occidentul a jucat un rol importantn declanarea procesului. Dar, n Romnia, ca n toat lumea est-european de altfel, ideea dominantera c, dup victoria asupra regimurilor politice comuniste, tranziia post-comunist era mai degrabtreaba Occidentului dect a autohtonilor. Uriaa popularitate de care s-a bucurat revoluia romn,televizat n ajunul Crciunului de toate televiziunile din lume, a ntrit i mai mult aceast idee laromni. Dup cum arta cu mult justee Mugur Isrescu, romnii se purtau ca i cum ar fi fostvictorioi i ar fi ateptat recompensele Occidentului pentru asta. Prin recompens nu nelegeau nimicmai puin dect un loc de onoare n concertul rilor europene i o integrare economic fcut cu maipuin duritate dect cea a Germaniei rsritene. n realitate, ei pierduser un rzboi, rzboiul rece, iarrefacerea zonei ntr-o manier asemntoare cu refacerea Germaniei dup rzboiul mondial, un soi dePlan Marshall pentru Europa de Est, era i imposibil i nici nu era la fel de necesar. La orizont nu seprofila amenintoare o Uniune Sovietic ostil Occidentului, victorioas i n plin ascensiune. nlocul ei, o Rusie slab, frmntat de dezordini politice i incertitudini economice cerea ea nsiajutor Occidentului. Cu toate acestea, la nceput, aceste lucruri nu au fost clare nici n Vest, nici n Est.

    1. Adaptarea la post-comunism

    n 1989, sistemul comunist european a explodat, iar capitalismul dezvoltat a rmas victorios sdomine lumea i s o modeleze dup chipul i asemnarea sa. Un asemenea viitor prea, cel puin nprima perioad de dup victoria mai mult sau mai puin panic a revoluiilor anti-comuniste din rileest-europene, ct se poate de normal. Imaginea dominant despre ce se ntmpl cu lumea nsuit attde opinia public din est i din Vest, ct i de politicieni i de specialitii tuturor domeniilor de analiz,era destul de asemntoare cu parabola fiului rtcitor. Estul comunist revenise "acas". Popoareleestului se eliberaser de "erezia" comunist, de micul grup de politicieni comuniti ce i inuse subascultare cu ajutorul poliiei, al tribunalelor speciale i al lagrelor i, mai ales, cu ajutorul tancurilorRusiei, ce i masca imperialismul sub ideologia i demagogia sovietic.

    Estul se atepta, desigur, ca, n cinstea acestei reveniri, Vestul s taie vielul cel mai gras.Douzeci de miliarde de dolari acordate Ungariei i alte patruzeci date Poloniei pentru a-i puteapregti "eliberarea" preau s arate c Vestul era hotrt s plteasc. Programele de ajutorare (de tipulPHARE) i creditele pe termen lung cu dobnzi mici acordate prin intermediul FMI i Bncii

  • 3Mondiale, dar mai ales nfiinarea Bncii Europene pentru Reconstrucie i Dezvoltare, ca ideclanarea unui proces accelerat de integrare a rilor foste comuniste n structurile Vest-europene (dela Consiliul Europei i pn la NATO), totul prea s arate c Vestul i ia foarte n serios rolul deintegrator al lumii nou descoperite.

    Iniial, euforia i optimismul dominaser i n atitudinea Vestului fa de Est. Vestul sepregtea ca, n echilibrul de fore care se stabilise ntre propria tabr, pe de o parte, i Rusia, pe dealta, s mai fac un pas nainte, "nghind", adic integrnd politic i economic acea zon de mrimemedie care a fost denumit Europa Central (Germania de Est, Polonia, Ungaria i Cehoslovacia) i alcrui control a asigurat Rusiei un important avantaj tactic vreme de jumtate de secol. O asemeneapolitic se integra n politica tradiional a Occidentului fa de Uniunea Sovietic i de blocul stateloraliate acesteia, aceea de a obine mici avantaje tactice, nclinind raportul de fore n favoarea sa, darfr a rupe de tot echilibrul format cu atta dificultate. Occidentul i dorea i chiar era pregtit sctige mici btlii, dar nu era pregtit nici ideologic, nici politic i nici economic s ctige rzboiul.Nu se atepta i nici nu era dispus la mai mult. Chiar i ntreaga Europ de est era pentru Occident oachiziie mai mare dect i dorea. Acceptase cu mulumire i chiar sprijinise cderea comunismului nri precum Romnia sau Bulgaria, aa cum ncurajase defeciunile republicilor periferice ale UniuniiSovietice, cum erau republicile baltice sau Moldova. Aprecia ca pe un avantaj tactic importantmeninerea la grania nsi a Uniunii Sovietice a unor regimuri politice pro-Occidentale. Dar,integrarea i a acestora n nou proiectata comunitate european era nu numai dificil, era chiarimposibil. Nu era vorba numai de o zon mai puin interesant, mai ndeprtat i, cultural, maidificil, n special prin ortodoxismul ei. Mai era i mai napoiat economic i, mai ales, prea mare.Integrarea Germaniei de Est de ctre Germania Occidental era o bun indicaie cu privire la mrimeaefortului i a resurselor necesare unui proces de integrare. De aceea, Occidentul european - i nprincipal Germania care, pe de o parte, urma s joace rolul principal n regiune, iar pe de alt parte,oricum avea de pltit cea mai mare parte a notei de plat - se strduiau s mpart zona n subregiuni is etapizeze pe ct posibil extinderea Occidentului spre Vest. Dar, n principiu, nu rezerva viitoruriprea diferite celor dou zone. Iar, dac n ceea ce privete resursele, acordau o prioritate net zonei deintegrare imediat - rile grupului de la Vishegrad - nu fceau nici-o diferen n modul de abordare altranziiei post-comuniste. Abordarea ideologic era dominant n toate cazurile.

    Dei elaborat la iueal n Vest, ea a fost nsuit i n Est care, oricum nu dispunea de nici-oalternativ i nici nu avea pe ce s se sprijine pentru a elabora una. "Perestroika", n diferite variante,de la cea sovietic la cea ungar, se dovedise un eec. Comunitii reformiti fuseser nlturai devalurile de schimbare strnite de propriile reforme. Noii lideri politici nu dispuneau de o strategie atranziiei sau de o teorie care s le permit s ncerce una, dar ddeau dovad de foarte multbunvoin, se bucurau de un important sprijin popular pentru realizarea unei asemenea tranziii iateptau ca Occidentul s le ofere soluia mpreun cu ajutorul.

  • 4Proiectul tranziiei a fost construit pe baza a ceea ce Galbraith a denumit "ideologia simplist".Unele cuvinte - i obiective - aveau valoare nu doar axiomatic, ci chiar sacro-sant - proprietateprivat, liber iniiativ, pia liber, concuren, etc. Aceiai situaie se reproducea i n privinapoliticului, unde termeni ca pluripartidism, libertate de expresie, alegeri libere, "intrare n Europa",aveau - i mai au nc - aceiai conotaie de infailibilitate ca i principiile de baz ale unei noi religii.Din pcate, valoarea acestor principii, cel puin n forma n care au fost ele preluate att n Vest ct in est, s-a dovedit a fi mai degrab un soi de ideologie comunist ntoars pe dos.

    "n prezent, mai multe ri din Europa de est s-au aruncat, sau sunt pe cale s o fac, n cel maimare experiment din istorie de la industrializarea stalinist forat din 1929. (...) Este o ironie faptul ctransformrile economice preconizate n aceste ri copiaz proiectul comunist. Ei implementeaz unproiect intelectual, un proiect dezvoltat ntre zidurile academiilor americane i promovat de instituiilefinanciare internaionale. Ei sunt radicali; intenioneaz s rstoarne toate relaiile sociale. i ofer unpanaceu simplu, un leac magic care, odat fluturat va vindeca toate relele. nlocuii "naionalizareamijloacelor de producie" cu "proprietatea privat" i "planul" cu "piaa" i putei lsa n rest neatinsstructura ideologiei"1.

    Cu toate acestea el a fost aplicat. Rezultatul nu a constat n integrarea Europei de Est nOccidentul dezvoltat. ns a nsemnat mai mult dect doar rspndirea unei ideologii. Pn la urm,aciunile economice i politice realiste, iniiate pe baze mult mai solide dect cele pur ideologice aufost cele care au prevalat. Ele au cristalizat dou tipuri de aciune ale Occidentului fa de est, diferite,dar complementare. Primul este o integrare bazat pe extinderea unei ri-metropol asupra zoneiintegrate. Modul n care Germania federal a integrat Germania de est este exemplul cel mai pur. El nupoate fi generalizat, iar Germania de est rmne un caz particular i necesarmente izolat. Cevaasemntor, dar la o scar mai redus se ntmpl n Cehia. Pe de alt parte, acest tip de integrare nicinu are nevoie de o teorie sau de un model oarecare. El nu este dect o simpl prelungire a metropoleipe un teritoriu i asupra unei populaii "curat" n prealabil, pe ct posibil, de toate particularitileistorice, culturale i sociale introduse de jumtatea de secol de regim comunist.

    Cum aa ceva nu este posibil n celelalte ri est-europene, integrarea acestora are un sens multmai restrictiv, avnd un caracter mai degrab de colonizare. Ea const n principal n preluarea de ctrecompanii Occidentale mai mari sau mai mici, a unor ntreprinderi, sau resurse, sau activiti etc. est-europene ca o consecin imediat a proceselor de privatizare i de atragere a inVestiiilor strine,procese declanate de toate rile est-europene. Rezultatul nu este crearea, aa cum s-a sperat, a uneieconomii capitaliste dezvoltate - condiie considerat indispensabil de ctre populaia rilor est-europene pentru a accepta tranziia i renunarea la securitatea social oferit de socialism. Nu, ccipiaa pe care se sprijin companiile inVestitoare este cea de origine. Aa cum prin construirea uneifabrici de avioane ntr-un lan de gru nu se ridic n nici-un fel nivelul tehnic i nici productivitatea

    1 Adam Przeworski - "Democracy and the Market. Political and economic reforms in Eastern Europe and Latin America", CambridgeUniversity Press, 1991, p 7.

  • 5muncii n agricultur - dei productivitatea medie a populaiei din zon poate s creasc simitor - totastfel nu se poate ajunge la o economie autohton dezvoltat doar prin crearea unor "prelungiri" sausubsidiari ai unor economii dezvoltate ntr-o ar fost socialist. n acest caz "colonizarea" nupresupune, din partea rii gazd, dect adoptarea legislaiei necesare i construirea infrastructuriilogistice, industriale i financiare favorabile funcionrii unor asemenea "colonii". Dar, chiar dacefectul nu este similar cu cel al dezvoltrii, prin "colonizare" se atinge mcar unul dintre obiectivelerevoluiilor est-europene - integrarea economic a acestora n sistemul mondial.

    Alte efecte ale deschiderii unei noi zone de colonizare ntr-un moment n care capitalismul seadaptase la o lume finit i nchis sunt greu de prognozat n totalitate, dar nu ncape ndoial c ele seanun semnificative. Aa cum rsturnarea sistemului comunist a trezit la "btrnii" societilor est-europene nostalgiile perioadei interbelice, sau pre-comuniste, tot astfel, descoperirea noului continenteuro-asiatic de ctre capitalismul victorios a trezit reacii care amintesc de vrsta de aur a perioadei decolonizare a lumii din a doua jumtate a secolului trecut. Unele ri, cum ar fi Germania, Frana,Marea Britanie par, pe alocuri, a redeschide dosarele prfuite ale politicilor lor de la nceputulsecolului, pornind ns acum de pe bazele unei superioriti tehnologice, financiare i militareincomparabil mai ridicate dect n acele vremuri. Pe de alt parte, acum intr n joc o for supli-mentar, mai coerent i mai eficient uneori dect guvernele - multinaionalele, prea slabe acum unsecol pentru a fi jucat un rol cu adevrat important, actualmente mai puternice dect multe dinguvernele sau statele de a cror colonizare au nceput s se ocupe. Comportamentul lor este difereniat.ntr-un fel te compori pe pieele "civilizate" ale Occidentului i cu totul altfel n lumea lipsit de regulii coeren a rsritului. De unde tendina tot mai puternic a acestora de a reveni la procedeele i eticandoielnic a colonizrii, cu cortegiul ei de corupie, concuren neloial, intervenie militar, stimularea contrabandei i crimei organizate, evaziune fiscal i aranjamente financiare incorecte etc. n oricecaz, la nivelul celor "colonizai" apar reacii i consecine care amintesc, n parte, cel puin, de AmericaLatin, cu zbuciumata ei tranziie spre capitalism.

    Problema Est-European rmne o problem deschis i important pentru capitalismulvictorios. Este o problem pentru rezolvarea creia acestuia continu s-i lipseasc nu numai o teorie,dar i fundamentul acesteia, adic o abordare. i niciodat n faa capitalismului nu a fost ridicat oprovocare mai important dect aceasta. Dac, dup victoria sa asupra comunismului, capitalismul sedecide s transforme fosta Europ socialist ntr-un soi de lume a treia n plin Europ, aceasta vansemna pentru el o nfrngere la fel de grea ca cea suferit de comunism. Iar, pe termen lung, victoriaasupra comunismului se poate dovedit, atunci, a fi iluzorie. Pentru capitalism, faptul de a fi nfrntcomunismul nu reprezint dect o jumtate de victorie. Mai trebuie s dovedeasc c el poate reuiacolo unde comunismul a euat, adic n dezvoltarea economic i social a Europei de Est.

    Cci nici-una dintre toate aceste atitudini i abordri deja ncercate nu are ca rezultatpromovarea n est a capitalismului dezvoltat ci, dimpotriv, construirea unui soi de "lume a treia"european. Ea nu are, desigur, aceleai caracteristici n Germania de Est, pe care Germania de Vest se

  • 6strduiete, cu costuri uriae, tocmai s o fac s evite aceast soart, ca n Romnia au Bulgaria sauUcraina. Cehia, Ungaria, poate Polonia, rile mai dezvoltate ale fostului lagr socialist, tind s mbinecaracteristici ale lumii a treia cu caracteristici ale lumii dezvoltate Vest-europene. Depinde la ce parte amrului priveti. Pentru c, pn la urm, ceea ce conteaz este infrastructura economic i financiari, cealalt infrastructur, cea social i cultural, pe care se bazeaz acestea dou. Iar infrastructuriletind s se constituie n toate aceste ri, inclusiv n fosta Germanie de Est - dup un model asemntorcelui care a transformat sudul Italiei ntr-o parte a lumii a treia - dup caracteristicile de baz alesubdezvoltrii.

    Oricum, procesul de integrare al Europei rsritene pornise cnd, n 1991 explodeaz iUniunea Sovietic. Conductorii rui iau dou decizii extreme, att de ndrznee nct preauincredibile. nti, se hotresc s renune la propria lor periferie, la irul de republici sudice napoiatetehnologic, social i financiar i a cror ntreinere solicita Rusiei un efort pe care nu mai era dispus s-l fac. Toat istoria i experiena Vestului de dup al doilea rzboi mondial dovedise c o zon dedominan economic, financiar i militar este infinit mai ieftin i mai eficient dect o zon deocupaie. Iar Rusia, ultima dintre marii colonizatori ai lumii s-a decis, brusc, s renune la aceastructur vetust i ineficient care este imperiul colonial, cteva decenii dup Marea Britanie sauFrana.

    A doua decizie, nc mai bogat n consecine, a fost de a renuna la comunism. RenunareaRusiei la comunism a prut surprinztoare, dei ea era previzibil nc cu muli ani nainte i deveniseevident - era necesar - dup ce rile est-europene renunaser la acesta cu binecuvntarea Rusiei. Cutoate acestea, desfiinarea comunismului n Rusia a luat pe toat lumea, inclusiv pe rui, peneateptate. Pur i simplu, nici Estul, nici Vestul nu mai tiau care este micarea urmtoare.

    Intrarea Rusiei n acest proces a fcut ca toate marile probleme ale micilor ri est-europene sdevin minore i nesemnificative. Pentru prima dat, procesul de trecere de la comunism la capitalismera definit la adevratele lui dimensiuni. Abordarea prioritar financiar pe care o adoptase confortabilVestul dezvoltat fa de tranziia post-comunist s-a dovedit insuficient. Dac experiena Germanieide Vest n fosta Germanie comunist era edificatoare, atunci era clar c nu exist n tot Occidentuldezvoltat - inclusiv Japonia i zona dezvoltat a Pacificului - suficieni bani pentru a "plti"dezvoltarea i trecerea la capitalism a Rusiei. Iar, n privina Rusiei, era foarte clar c nu poat fi lsatpur si simplu s se prbueasc, opiune ce prea s se contureze n cazurile mai rebele ale tranziiei:Romnia, Bulgaria, Jugoslavia etc. i, pentru ca nimeni s nu aibe ndoieli n aceast privin, Rusia aavut grij s sublinieze mereu c alternativa la succesul su o reprezint dezastrul mondial i nu ocomfortabil re-echilibrare a lumii cu o Rusie sub-dezvoltat i care a renunat la statutul de mareputere. Dar, din 1991 i pn acum, eecurile Occidentului de a modela tranziia n est s-au succedatcontinuu. Rusia, mai mult dect orice alt ar fost comunist era dovada clar c trecerea spre"capitalism" ajunsese ntr-o nfundtur. Iar asta afecta nu numai Rusia, ci i Occidentul, precum icelelalte ri foste comuniste care acum asistau neputincioase la modificarea prioritilor n defavoarea

  • 7lor i n favoarea celor doi uriai care concentrau acum toat atenia i grosul resurselor Occidentale -Rusia i China. Rspunsul Vestului la aceast complicare imens a problemei iniiale a integrrii este"adaptarea la post-comunism".

    Adaptarea la post-comunism este, de fapt, modul prin care att estul ct i Vestul nlocuiescrealizarea unei integrri autentice i complete cu o aciune pe linia minimei rezistene - aceea de areaciona treptat la schimbrile pe care post-comunismul le introduce n realitile naionale ieuropene i de a se adapta la ele. Este o atitudine pragmatic care i are sursa n primul rnd n lipsaunui proiect, iar n al doilea rnd, n dificultile de a-l realiza. Pentru Vest, adaptarea la post-comunism rezult i ea ca urmare a eecului entuziasmului iniial, dominat de proiectele grandioase aleunor construcii europene sui-generis. Reunificarea Germaniei a fost singura component a acestoracare s-a realizat. Rzboiul fr sfrit al Jugoslaviei, ruperea Cehoslovaciei, descompunerea haotic aURSS, criza italian i redeschiderea problematicii minoritilor naionale sunt rmiele lipsite deglorie ale altora.

    Cam prin 1991, a nceput i Vestul s realizeze caracterul utopic al principalelor proiectepromovate fa de est, mai ales cel al transferului rapid i eficient al unui nou tip de economie, dupchipul i asemnarea celor din Occidentul dezvoltat. Rezultatul a fost o retragere treptat pe granielecerinelor ajustrii externe. n paralel, Occidentul european i-a reluat vechiul proiect al UniuniiEuropene - proiectul destinat iniial s echilibreze URSS-ul n Europa i s creeze un partener dedimensiuni comparabile pentru SUA. Este un proiect n care estul nu-i are locul dect la periferie.

    Desigur, cea mai bun ilustrare pentru problemele i evoluia atitudinii Vestului fa de est oreprezint rzboiul jugoslav. C Occidentul nu a vrut s-l declaneze, dar c totui a avut o contribuieesenial la declanarea lui, dovedete naivitatea i incompletitudinea evalurilor cu privire laadevarata stare de lucruri din est. C apoi nu a mai fost n stare s-l opreasc este cea mai puternicdovad a ineficienei abordrii de ctre Occident a problematicii est-europene. n prezent, principalapreocupare a Occidentului a devenit, pe de o parte, de a mpiedica extinderea lui, iar pe de alt parte,de a-l stopa, aproape oricum, numai s-l opreasc, dovedete c Occidentul a renunat la marileproiecte i a trecut la o politic mai realist, mai puin ambiioas i, n ansamblu, mai degrabdefensiv.

    Pus n faa uriaului complex de probleme noi i situaii inedite declanate de prbuireacomunismului est-european, Occidentul s-a pomenit n situaia ucenicului vrjitor. Cu diferena c nuexist nici-un maestru care s-l scoat din ncurctur. Soluia adoptat n final, este de a accepta oriceformul care i poate reduce problemele i poate pune un capac pe o zon care risc s devin din ce nce mai problematic. Cnd, dup revigorarea unui imperialism primitiv n Rusia srcit i derutat de"reform", preedintele SUA, Bill Clinton, declar public c reformele n Europa de Est ar trebui,poate, s aibe un ritm mai lent i s accepte forme intermediare "economiei de pia" i celei socialiste,aceasta nu este altceva dect declararea disponibilitii Occidentului de a accepta orice soluie pentruEuropa de est care reduce problemele n loc s le accentueze, dac permite integrarea extern a

  • 8acestora. Aceast poziie mai realist a Occidentului fa de propriile ateptri i cerine adresate rilorfoste comuniste, a avut ns i un revers. El a constat n redefinirea att a obiectivelor aciuniiOccidentale n Europa de est, ca i a intereselor sale n zon. Iar ele au fost, treptat, definite din ce n cemai restrns. Iar acest proces a fost cel care a generat i legitimat retragerea treptat a Occidentului dinrsrit.

    Caracteristica principal a retragerii Vestului este definirea treptat a intereselor acestuia nEuropa de est cu prioritate pe baza unor raiuni strategice i de securitate. O asemenea definirereprezint n bun msur o rentoarcere la poziia din timpul rzboiului rece. n prezent, Occidentuladopt o atitudine nou fa de est - evenimentele din Rusia i rzboiul din Jugoslavia au contat multn adoptarea ei - caracterizat i legitimat prin cteva idei dominante. Prima este c problemeleestului sunt prioritar ale estului i c el trebuie s i le rezolve singur. Nuana adugat aici, cOccidentul va sprijini aceste eforturi, nu implic mai mult dect un minim de prezent, n formaajutoarelor financiare i, eventual, politico-economice de tipul clauzei naiunii celei mai favorizate sauasocierii treptate, pe termen lung, la structurile economice, politice i de securitate ale UniuniiEuropene.

    A doua idee este c tranziia de la comunism la post-comunism este un proces complex indelungat, a crui accelerare este limitat de stresul impus populaiei de msurile de reform. Aceastidee, orict de plin de bun sim ar prea ea, nu este altceva dect expresia politicoas a condamnriilumii foste socialiste la a deveni o lume a treia, eventual de un tip nou. Ea implic i c Occidentul vaavea cerine mai puin radicale fa de est, dar i c nu va considera nc mult vreme de acum acesteri drept ri "normale". A treia idee este c tranziia, ca proces complex, trebuie s mai ngduie ncforme intermediare ntre cele dou tipuri de societi, att la nivel economic i social, ct i la nivelpolitic.

    Occidentul se retrage deci din Europa de est, n primul rnd prin renunarea la ideea integrriiacesteia i prin nlocuirea acestui obiectiv cu obiectivul limitat de a supravieui alturi de ea n condiiict mai bune. Sau, mai corect, cu obiectivul de a permite estului s supravieuiasc aa cum poate.Destul de repede dup revoluiile din 1989, Occidentul i-a limitat ambiiile la sprijinirea tranziieindreptat spre exterior. Pe cea de a doua, ce-a destinat transformrii interne, o las n ntregime ladiscreia acestuia. Pn ntr-att, nct acesta ar putea s nici nu o fac. Dac la nceput, imediat dup1989, Occidentul prea ingrijorat de posibilitatea unui asemenea eec, acum nu mai este. Renunnd laa mai promova "reete", renunnd la a mai presa pentru termene, msuri i caracterul radical alreformelor, acceptnd, treptat nu numai expertiza i motivaia autohtonilor, dar i opiunile acestora cuprivire la schimbrile interne, Occidentul transmite mesajul clar c rile Europei de est vor fi ceea cesunt n stare s ajung singure.

    Din acest moment, orice presiune din afar ctre tranziia orientat spre interior nceteaz. Iarest-europenii sunt lsai s fac ceea ce vor, sau, mai degrab, ceea ce sunt n stare. Mesajul dominantdevine: "Nimeni nu o s v rezolve problemele pe care trebuie s vi le rezolvai singuri". Una dintre

  • 9cauze este, am vzut deja, definirea unui nou centru de interes, mai puternic i mai atractiv dect fostaEurop comunist n China i Asia de Sud-Est. O alta o reprezint eecul ncercrilor de pn acum.La rndul su, eecul se datoreaz n mare parte, nenelegerii fenomenelor care au loc n Europa deest, iar, dup experiena jugoslav, Occidentul nu mai este dispus s mai greeasc odat grav. nsfrit, o alta este c Occidentul trebuie s fac fa problemelor legate de propria lui reformare.

    ncepnd cu 1993, cu acceptarea fr probleme a victoriei stngii n Polonia - un an mai trziui n Ungaria - i a dictaturii lui Eln n Rusia, Occidentul renun practic la tentativa de a mai modelaevoluiile interne ale Estului fost-comunist. Tot ceea ce mai dorete este doar o ajustare a acestuia,chiar i difereniat, dar care s permit integrarea internaional. Mai mult, el este dispus s-iadapteze propriile structuri n acest scop, s extind treptat i difereniat NATO, s asocieze, tottreptat, fostul bloc comunist la Uniunea European i, n general s gseasc compromisuri care spermit controlul crizelor probabile. Scit de aparenta insolubilitate a problemelor estului, preocupatde propriile sale probleme - unele dintre acestea generate chiar de revoluiile est-europene - ctremijlocul deceniului Occidentul pare mai degrab preocupat s-i defineasc o nou zon de interesprioritar n Pacific, acolo unde succesul pare a se nate din caracteristicile locale i care tinde s seafirme drept noul centru de greutate al economiei i fiananelor mondiale.

    Pentru Est n general, i pentru Romnia care ne intereseaz n primul rnd, cea mai importantconsecin este c responsabilitatea tranziiei i revine acum nu numai n mai mare msur, ci ntotalitate. Idea c Vestul nu numai va finana, dar pn la urm va mpinge cumva, chiar presnd, rileest-europene pe calea dezvoltrii este acum evident fals. Romnia care, oricum, chiar i n cele maiambiioase proiecte ale Occidentului era plasat totui numai la periferie, trebuie s fie cu att maicontient de faptul c propriul ei viitor depinde de ea nsi. Va beneficia de un ajutor financiar,economic i politic minimal, mai mare sau mai mic n funcie de evoluia situaiei strategice nregiune. Dar, restul va depinde exclusiv de ceea ce se ntmpl pe plan intern, de msura n care inelege propria tranziie i reuete s i-o ia n stpnire.

    2. Cele dou tranziii

    Revoluiile est-europene i prbuirea comunismului au fost rspunsul pe care societile est-europene l-au dat preiunii unor factori cu precdere externi. Chiar dac, pentru unele dintre ele aucontat i disfuncionaliti interne semnificative - cazul bisericii catolice n Polonia - de cele mai multeori chiar i acestea au fost rezultatul, mediat, tot al unor presiuni externe.

    Cea mai important presiune extern nu a fost de ordin politic, ci de ordin economic ifinanciar. n cursul deceniilor apte i opt, Occidentul dezvoltat reuete s creeze un sistem economicmondial care l are pe acesta - grupul celor douzeci sau treizeci de state dezvoltate, stratificate larndul lor - drept nucleu. Nucleu, nseamn aici c regulile fundamentale ale comerului mondial i, caurmare a influenelor acestuia, ale produciei mondiale, se stabilesc n cadrul nucleului.

  • 10

    Blocul comunist care, pn atunci, reuise s evite o confruntare economic direct cu nucleuldezvoltat al capitalismului a fost treptat absorbit n sistemul economic mondial. Or, marile salestructuri industriale, comerciale i de distribuie erau complet inadecvate regulilor i structurilor pecare noul sistem mondial le impunea cu o for cruia blocul comunist nu i se putea opune. Cauza erachiar n interiorul acestuia. Pe msur ce se dezvoltase, sistemul industrial comunist depindea tot maimult de legturile sale externe, de capacitatea de a exporta produse finite pentru a-i importa materiileprime de care avea nevoie pentru meninerea n funciune a instalaiilor i ntreprinderilor.

    O asemenea dependen era normal i nu avea de ce s surprind. Ea existase dintotdeauna,iar blocul comunist a ncercat s o rezolve n modul "tradiional" n care orice bloc industrial ncerca srezolve problema aprovizionrii cu materii prime i creerii de piee de desfacere - prin construireaunui soi de sistem semicolonial. Ca i blocul capitalist dezvoltat, blocul comunist s-a strduit sdefineasc un anumit sector al lumii a treia - bogat n resurse de materii prime i srac n produsemanufacturiere - care s reprezinte o pia sigur, controlat i acceptabil pentru materiile prime i,totodat, o desfacere sigur a produselor sale industriale. Astfel a luat natere lumea a treia "socialist"ca o zon de influen politic i economic a blocului comunist. Aceast zon interfera evident cu ceaa blocului capitalist i pentru controlul ei s-au purtat principalele btlii ale rzboiului rece.

    Dezvoltarea mai rapid a lumii capitaliste a reprezentat un handicap important al bloculuicomunist n competiia cu cel capitalist. Incapabil s utilizeze n aceast btlie prioritar economicbariere prioritar economice, blocul comunist le-a utilizat mai ales pe cele politice. Relaiile economiceprioritare erau asigurate astfel prin relaii prioritar politice, metoda cea mai simpl fiind de acondiiona sprijinul militar i politic indispensabil meninerii unui anumit regim politic - botezat ad-hoc "socialist" - de prioritatea acordat n relaiile economice. Asta conducea, desigur, la cuprindereantregii acestei zone n sfera de ineficien - sau de eficien inferioar - a economiei de tip comunist.Cu ct aceast diferen de eficien dintre cele dou blocuri economice se accentua, cu att era maicostisitor pentru lumea a treia s rmn n interiorul blocului economic comunist i, cu att mai mareera presiunea care se exercita indirect asupra acestuia.

    Dar, dei a pierdut btlia pentru cucerirea lumii a treia - lumea resurselor economice i apieelor de desfacere avantajoase -iar aceast pierdere a contat enorm n stabilirea unui bilan globalnegativ pentru blocul comunist, rzboiul a fost totui pierdut n primul rnd acas. Cci principalulpunct slab al sistemului industrial comunist nu l-a reprezentat incapacitatea sa de a-i asigura pieestabile pentru materiile prime i pentru desfacerea produselor sale industriale, ci dependena de nucleuldezvoltat al economiei capitaliste pentru a-i asigura chiar i simpla reproducie industrial.

    Unul dintre lucrurile mai puin observate a fost c ntregul sistem industrial comunist era nntregime importat din capitalism. Mai mult dect att, el era n ntregime dependent de comerul cucapitalismul dezvoltat pentru a se putea reproduce, adic pentru a putea funciona. Aceast dependena fost cea care a silit - fr putin de scpare - blocul economic comunist s participe la sistemuleconomic mondial i s accepte, vrnd-nevrnd regulile jocului economic stabilit n centrele

  • 11

    industriale ale capitalismului dezvoltat. Din acest moment, comunismul era deja nfrnt din punct devedere economic, pentru c, aa cum am mai spus, structurile sale economice, industriale, managerialeetc. nu se potriveau n nici-un fel cu cele ale acestui sistem mondial. Rezultatul era evident, un schimbfcut ntotdeauna n defavoarea sistemului economic comunist. O asemenea "nepotriveal" funcionea-z ca un aspirator, pe de o parte, pompnd resurse ctre nucleul sistemului, iar pe de alt parte,pompnd o "nepotriveal" i mai mare ctre locul de origine al resurselor i, deci, dezechilibrnd imai mult schimburile.

    O vreme, sistemul comunist s-a artat dispus s plteasc, ceea ce se traducea desigur, nimporturi scumpe i n exporturi ieftine, dezechilibrul balanei de pli cu nucleul capitalist dezvoltaturmnd s fie compensat din alte surse dect cele industriale. n absolut toate rile socialiste - dar ngrade diferite - una din surse a reprezentat-o reducerea consumului populaiei. Ceea ce desigur areprezentat un sistem de contra-propagand la propaganda oficial pro-comunist mai eficient dectorice puteau pune n und posturile de radio pro-Occidentale.

    Alte surse au diferit de la ar la ar. Rusia, de exemplu, a ncercat - i o bun bucat de vremea reuit - s compenseze acest deficit continuu prin exportul de materii prime neprelucrate. n deceniileal saptelea i al optulea, Romnia a utilizat n acest scop credite financiare obinute pe piaainternaional, valorificnd o conjunctur favorabil i gestul politic de non-conformism fa de tutelasovietic. Dar nici una dintre sursele acestea nu putea reprezenta un sistem, un mecanism cufuncionare continu i stabil care s permit supravieuirea sistemului industrial socialist.

    Principala cauz consta n faptul c acesta se potrivea tot mai puin cu sistemul economicmondial din care trebuia, totui, s-i asigure supravieuirea. Cnd aceast nepotriveal a devenitsuficient de mare, comunismul a clacat, mai nti i mai mult dect orice, ca sistem industrial. Cumprincipala criz a sistemului a constat n lipsa de coeren ntre caracteristicile economico-industrialeale estului socialist i ale sistemului mondial, atunci, toat aceast criz se rezolv n momentul n carecoerena este restabilit, iar sistemul fost socialist este, cumva, integrat n sistemul economic mondial.Dou lucruri importante trebuiesc observate n acest moment.

    n primul rnd, faptul c schimbrile necesare pentru integrarea economic a fostelor ricomuniste n sistemul economic mondial sunt vaste i complexe i necesit nu doar ajustrieconomice, dar, n acelai timp i ajustri politice i culturale importante. Noi mecanisme politice, noiraporturi ntre administraia de stat i populaie, dar mai ales ntre aceasta i economie, un nou sistemde luare a deciziilor n economie i industrie i relaii i criterii noi de distribuire a resurselor iveniturilor, toate aceste transformri trebuiesc realizate pentru ca lumea fost socialist s poat fiintegrat n sistemul economico-politic construit de Occidentul dezvoltat pentru ntreaga lume. Dacinem seama de punctul de plecare, adic de caracteristicile societilor comuniste est-europene, atunciansamblul acestor transformri justific pe deplin termenul de revoluie pentru descrierea lor global.Ceea ce este mai greu de acceptat este ideea c toate aceste transformri interne majore nu reprezintdect o adaptare la exterior.

  • 12

    Pentru a o accepta, trebuie s nelegem c genul de integrare pe care l presupune acest nousistem economic mondial este esenial diferit de cel practicat pn prin ultimul ptrar al secolului alXX-lea. El nu se mai poate mrgini la o simpl cooperare ntre dou ri - ceea ce ar putea fi numitschimburi ntre "economii naionale". Legturile de care are nevoie sunt mult mai intime, presupunimplicri reciproce mai profunde i, de aceea, o similitudine de cadre legislative, instituionale icomportamentale. De aici, necesitatea transformrilor nu numai economice ale rilor est europene, dari politice, culturale i legislative. O economie ca cea a Romniei nu poate fi integrat n acest sistemeconomic european i mondial, dect dac permite o circulaie i, eventual, un transfer continuu ntoate domeniile (financiare, materiale, de tehnologie, de cunotine, de oameni etc.). Iar acest transferreciproc, pentru a fi posibil, are nevoie nu numai de statute asemntoare ale proprietii, ale libertiide micare i de decizie n raport cu administraia i guvernele, sau ali factori, dar i de o anumeintegrare politic i legislativ definit, de exemplu, detaliat de condiiile asocierii la ComunitateaEuropean.

    Cea de a doua concluzie, poate nc mai important dect prima, este c toat aceast revoluiea adaptrii la exterior, n ciuda vastitii i complexitii sale nu acoper toate aspectele tranziiei.Chiar dac nici-un domeniu al vieii politice, sociale, economice, culturale etc. nu este n ntregimeignorat - de la democraia politic, statutul proprietii i al inVestiiilor strine etc. i pn la politicilede protecie a mediului nconjurtor i la sistemele de asisten social sau sanitar etc. - totui, nici-unul dintre aceste domenii nu este transformat n toate aspectele sale. Dimpotriv, toate sunt ajustatedoar dintr-un singur punct de vedere, cel al necesitilor sistemul extern. Rmn nedeterminate toatecele ce se refer la cel de-al doilea grup de necesiti eseniale ale tuturor subsistemelor unei societi,cele strict interne.

    O ar fost comunist, cum este Romnia, pentru a se integra n realitatea economic, politici cultural a sistemului mondial dominant, trebuie s aduc modificri importante tuturor structurilori instituiilor sale. Unele dintre aceste modificri sunt chiar de detaliu. Dar toate se refer la acelailucru - coerena cu caracteristicile sistemului internaional. Toi factorii care influeneaz sau afecteazcumva aceast coeren vor fi modificai astfel nct, din disfuncionali n raport cu aceasta, cum erauprin specificul comunist al societii, s devin generatori ai acestei coerene. Aceast modificarepresupune o ntreag revoluie, att sunt de semnificative transformrile interne pe care le presupun.

    Dar toat aceast revoluie este numai parial. Nu sunt supui modificrii dect factorii care aulegtur cu aceast nevoie de coeren internaional. Mai mult nc. Dintre toate caracteristicileacestor factori numai cele care afecteaz integrarea n sistemul mondial au direciile de transformaredeterminate. Restul parametrilor si rmn la discreia societii respective. Ii poate modela cumdorete, sau poate s nu-i modeleze deloc.

    Iat-ne dintr-odat n faa nu a unei singure tranziii, ci a uneia duble. Pe de o parte, avem de aface cu o tranziie ndreptat spre exterior, cu obiectivul transformrii fostei societi socialisteromneti ntr-o societate capabil s se adapteze la sistemele europene i mondiale care se nasc acum,

  • 13

    n acest sfrit de secol. Este o tranziie complex i dificil, care aa cum am vzut, presupunetransformri n toate domeniile. Aici, beneficiem de un ghid Occidental care, chiar dac nu estentotdeauna foarte clar, este, la rndul su coordonat de caracteristicile nsei ale sistemuluiinternaional existent. Atunci cnd lipsete ghidul, avem mcar, n faa ochilor, modelul. Tot aici,beneficiem de un ajutor substanial. Toate programele de asisten oferite de Occident, de la celeumanitare i ecologice i pn la cele de restructurare sau de reform administrativ i politic serefer n exclusivitate la aceast integrare extern. Este, de altfel, i firesc s fie aa. Aceast tranziiendreptat spre exterior trebuie neaprat fcut. Dar, fcnd-o pe aceasta, nu trebuie nici-un moment so uitm pe a doua. Pentru c, mai avem de fcut nc o tranziie, de data aceasta ndreptat spreinterior.

    Sistemul politico-economic internaional (latura politic a acestui sistem nu mai poate fiseparat de cea economic, aa cum nu mai poate fi separat nici cea militaro-strategic, sau ceacultural) nu este dect parial un fel de pat al lui Procust pentru societile periferiei sale, acolo undese plaseaz, deocamdat, aproape toate rile foste socialiste i, n orice caz, Romnia. El acceptnumeroase tipuri i categorii de societi, iar o trecere n revist a societilor cuprinse deja n sistem -majoritatea societilor existente - ilustreaz cu uurin acest lucru. Tocmai n acest domeniu sedefinete nevoia unei a doua tranziii, sau unei componente orientate spre interior, complementarcomponentei orientate spre exterior a tranziiei romne. Romnia dorete, afirm frecvent i unanimacest lucru, s se integreze n sistemul european, pe cale de a se nate n jurul Uniunii Europene.Pentru aceasta, i-a luat deja angajamentul de a-i transforma propriile structuri i instituii astfel nctacestea s se "potriveasc" cu cele europene. Dincolo de aceasta, mai rmne s stabileasc ce fel desocietate european dorete s devin. i s dezvolte o a doua tranziie, orientat spre interior, spretransformarea societii "europene" romneti ntr-una care s semene cu modelul pe care i l-a propus.

    Aici, n privina celei de a doua tranziii, a tranziiei orientate spre interior, nu mai beneficiemnici de modele i nici de asisten tehnic. Beneficiem de dreptul sau posibilitatea de opiune, dar esteun avantaj ndoielnic de vreme ce nu prem a fi foarte contieni de nevoia acestei a doua tranziii. Maibeneficiem de un avantaj, cel puin la fel de ndoielnic ca i cel amintit mai nainte. De acela de a nuface nici-un fel de a doua tranziie. Nu exist presiuni externe speciale ndreptate n acest sens. Existunele presiuni interne, cele mai multe provenind din partea populaiei, dar ele sunt difuze i lipsite deprecizie, de vreme ce nevoia acestei a doua tranziii nu este nc contientizat nici la nivel economic,nici la nivel politic. Ea este resimit mai degrab ca o lips a celeilalte, a primei tranziii i cea maisimpl dintre soluii este s fie considerat un cost normal al acesteia. Asta te ajut s nu-i mai baicapul cu ce anume lipsete.

    Nu exist aproape nimic referitor la aceast a doua tranziie care s o determine i, prin aceasta,s o fac realizabil. Nici criterii de decizie, nici sisteme de valori - acestea sunt nc n refacere - nicinu este clar cine anume din societatea romneasc ar fi dispus s o sprijine, dac nu chiar s o i fac.De aceea avem de fcut acum fa unei tranziii n derut. Unele dintre puinele ncercri fcute pentru

  • 14

    a-i defini obiectivele, mcar parial, sau opiunile, chiar n forme primitive, s-au fcut cu attastngcie i lips de profesionalism nct au ajuns repede s apar mai degrab ca o contra-tranziie lacea ndreptat spre exterior. Au fost, de aceea, pe bun dreptate condamnate i, eecul lor, a condus lafel de repede la renunarea de a le mai cuta.

    n prezent, aceast a doua tranziie, derutat de eecuri, de lipsa de sprijin sau chiar deignorarea nevoii sale, a devenit doar o posibilitate care, pe msur ce timpul ne ndeprteaz demomentul iniial al lui decembrie 1989, devine tot mai puin probabil. i totui ea, mai mult chiardect prima tranziie, cea orientat spre exterior, a fost motivaia principal a celor mai muli care s-auridicat mpotriva lui Ceauescu atunci, au renunat la comunism i la securitatea oferit de acestaulterior i o resimt i n momentul de fa ca pe o lips pe care nu o pot pune n cuvinte, dar o potexprima ca lungul ir al aa-zisurilor costuri ale reformei. De la scderea nivelului de trai i pn lapierderea treptat a speranei de ctre un numr tot mai mare de oameni. Dar este o mare diferenntre aceast pierdere a speranei i cea care a condus, n 1989, la cderea sistemului comunist. Atunci,n 1989, s-a pierdut sperana n sistemul comunist. Acum, n anii tranziiei ndreptat spre exterior, sepierde sperana n orice sistem, de vreme ce nici renunarea la comunism nu a condus nicieri. Sepierde astfel sperana nu numai n viitor, dar i n schimbare. Ceea ce risc s condamne definitivansa pe care o are Romnia nc n aceti ani ai tranziiei, de a deveni contient de nevoia acestei adoua tranziii, de a o defini i de a o realiza.

    Ca despre oricare alt ar din est, despre Romnia nu se poate spune c renun sdesvreasc revoluia pe care a nceput-o (mai degrab, a crei posibilitate a deschis-o prinrsturnarea regimurilor politice comuniste). Ea este foarte puin contient de drumul deschis ninterior i-i epuizeaz cea mai mare parte a eforturilor pentru a-i adapta structurile interne laajustrile externe necesare. La aceast adaug,ca o a doua component, obiectivul pueril al ctigriiunei competiii imaginare cu celelalte ri est-europene, purtate n domeniul "reformei".

    Ajustarea la sistemul european este principalul obiectiv al reformei. Ctre aceasta se ndreapti ajutoarele i presiunile Occidentului i, cel puin n acest caz exist o direcie clar a schimbrii i ooarecare coeren, impus mai degrab de coerena modelului dect de contientizarea obiectivului.Dar i aceast coeren este limitat. Pentru c, cel mai frecvent obiectivele ei sunt definite superficial,ca simpl asemnare sau reproducere a structurilor familiare Vestului - de la proprietatea privat ipn la autonomia local sau drepturile individuale, de la instituiile politice i pn la programele deteleviziune sau magazinele cu produse de lux. Romnia pare hotrt s se adapteze la post-comunismcopiind forme, cadre i reglementri Occidentale. Introduse n societatea romneasc ele sufertransformri eseniale. O parte, cea mai superficial, cea mai implicat n adaptarea la Vest, partea depur comunicare cu formele similare sau corespondente ale lumii exterioare rmne, n principiu,nealterat. Dar cealalt, cea orientat spre interior, sufer transformri eseniale ale funcionalitii. Ease adapteaz la realitile interne i, n loc s le modifice ncepe s contribuie la reproducerea lor.

  • 15

    Toate acest forme, reglementri, cadre sunt instituii ale unor societi mult mai dezvoltatedect Romnia. Introducerea lor n Romnia nu genereaz ns dezvoltarea. Aceast credin apoliticienilor i ideologilor romni, profund greit, este surprinztor de rezistent. Ea reamintete deun comportament general uman, dar, din cauza asta, destul de primitiv. Undeva, ntr-una din insulelesudului n care funciona o baz militar american, aborigenii au observat c americanii scot dinfrigidere tot felul de bunti. Dup plecarea acestora, ei au construit din placaje o form care imita unfrigider i au rmas uimii i dezamgii c nuntru nu creteau aceleai bunti ca i n frigidereleamericane. Iluzia c transfernd formele Occidentale n Romnia este suficient pentru a face tranziiaeste de aceiai natur cu cea a aborigenilor i cu ct renunm la ea mai repede, cu att mai bine.

    Asta nu nseamn c trebuie s renunm la a mai importa forme Occidentale. Ele suntnecesare n primul rnd pentru a asigura integrarea n sistemul internaional, i cel economic i celpolitic sau strategic. Nu trebuie ns s ne ateptm ca ele s produc mai mult dect att. Apoi,trebuie neaprat s ne concentrm asupra tranziiei interne, adic asupra dezvoltrii, cci despre ea estevorba. Tranziia extern, adic integrarea n structurile, mecanismele i circuitele internaionale estedeparte de a fi epuizat. Aici ns, principalele jaloane au fost puse. Mai greu, mai trziu, Romnia afost totui acceptat n comunitatea internaional i a reuit s introduc cele mai importante dintreschimbrile necesare pentru asta. De aici ncolo, modul n care se desfoar n continuare integrareainternaional depinde n mai mare msur de caracteristicile interne ale rii i de evoluia celeilaltetranziii, cea orientat spre interior, dect de jocul politico-diplomatic internaional. Iar aceast a douatranziie reclam schimbri mai profunde, mai coerente i mai concentrate dect cele de pn acum. Iaracestea nu vin de la sine i, dup cum am vzut, nici nu vor fi fcute sau impuse pentru noi de alii. inici nu vin de la sine.

    Societatea n care trim acum nu este o societate orientat spre dezvoltare. Cele mai multedintre structurile i mecanismele ei fundamentale sunt cele ale fostei societi socialiste, a creidezvoltare s-a oprit pe la nceputul anilor '80. Schimbrile de dup revoluie au alterat multe dincaracteristicile acestor structuri i mecanisme, dar rezultatul nu a fost declanarea dezvoltrii. Cele maimulte dintre aceste schimbri nu au avut ca rost dect s permit unor forme sui-generis ale vechilorstructuri s se reproduc. Iar n unele cazuri le-au forat s se ntoarc i mai mult n timp. ntr-o epocn care se discut despre societatea post-industrial ca despre o realitate care deja tinde a fi depit,una dintre cele mai consecvente caracteristici ale schimbrilor i adaptrilor spontane care au loc nRomnia este de a genera trsturi proprii societilor pre-industriale. Indiferent de nume, ele sunttipice subdezvoltrii. Sursa lor principal este n economie, dar i dezvolt corespondeni la nivelulpoliticului, al structurilor sociale, al comportamentelor i chiar n domenii care preau a fi depitpentru totdeauna acest stadiu, cum este cel al educaiei. Iar acum, toate aceste componente se sprijini se stimuleaz reciproc, adncindu-ne din ce n ce mai mult n subdezvoltare. Dac tranziia spontancontinu, dac nu se intervine repede i ferm pentru modelarea tranziiei orientate spre interior cuobiectivul direct de a impune dezvoltarea, s-ar putea ca soarta Romniei s fie decis pentru muli ani

  • 16

    de acum nainte. Deoarece aceast tendin este deja instalat i tot ce-i trebuie ca s se realizeze esteca toat lumea s continue s fac ceea ce a fcut i pn acum, atunci ea este cea mai probabil.

    Exist ns i posibilitatea de a evita subdezvoltare. O ans poate s izvorasc tocmai dinfaptul c, deocamdat condamnat la periferie, Romnia respinge, din mndrie naional i din orgoliulde a fi, totui, cea mai mare ar a regiunii sud-estice, periferia. O a doua ans, poate consta dinlibertatea de micare pe care, pentru prima dat n ntreaga sa istorie, Romnia pare s o aibe,neinclus nc n nici-o sfer clar de influen. n sfrit, ar putea contribui la ansele Romniei oschimbare de atitudine. Dac, obosit s repete tuturor marilor puteri ale lumii dezvoltate ct deimportant este prin atuu-rile strategice i potenialul su n sperana de a le convinge c este ninteresul lor s-i subvenioneze nerealizrile, Romnia se hotrte s-i valorifice aceste atuuripoteniale. Ca aproape niciodat n istorie, transformarea unei anse poteniale, ntr-o ans realdepinde doar de dou lucruri aparent simple: de cunoaterea propriei realiti i de capacitatea de atransforma aceast cunoatere n bazele unei aciuni coerente de dezvoltare.

    Rostul acestei cri este s propun construirea, pentru Romnia i oamenii si, a unui viitorcare s nu semene cu cel pe care l contureaz tendinele realitilor stabilizate n ultimii cinci ani.Premisa de baz este c aceste realiti sunt neplcute i indezirabile i trebuie schimbate. Cartea defa nu se adreseaz celor care se simt mulumii de ei nii i de lumea care a crescut n jurul lor.

    Desigur, un viitor nu poate fi proiectat fr a nelege prezentul i o bun parte din trecut. Deaceea o prim parte a crii este o analiz a prezentului i a scurtei sale istorii - cum s-a nscut el dinruinele fostului regim. Dei cea mai lung, aceast parte nu este i cea mai important. Mult maiimportant este ultima parte, cea referitoare la ce anume ar trebui Romnia s ncerce i cum anume sepoate face o asemenea ncercare. Acest drum propus nu este o descoperire, ci o invenie. El are la bazo serie de opiuni, ntemeiate, la rndul lor n valori pe care autorul consider c ar trebui puse lafundamentul noii societi ce ar urma s fie construit. Alte opiuni, bazate pe alte valori, vor conducela alt drum i la o alt societate. Deja un set de asemenea alte opiuni funcioneaz, pentru c societateaprezent nu seamn cu cea pe care o propune cartea i nici nu va ajunge vreodat s semene froperarea unor schimbri majore. Dar, opiunile i valorile sunt, aa cum arat i numele lor, oproblem de alegere, de preferine i, n cele din urm, de interese, personale, de grup sau naionale. Iaralegerea aceasta trebuie s o fac fiecare n parte, desigur, dup ce a decis s fac ceva.

  • 17

    I. Eecul tranziiei interne

    1. Optimismul dezastrului

    Motivul care a dus la scrierea acestei cri este nemulumirea fa de modul n care s-adesfutrat tranziia intern i mai ales fa de rezultatele ei. O asemenea nemulumire nu este izolat.Dac este s dm crezare sondajelor de opinie, cei mai muli dintre romni sunt nemulumii.Nemulumii de ce s-a ntmplat cu economia rii dup revoluie. Nemulumii c cea mai mare partea populaiei a srcit i triete acum chiar mai ru, n unele cazuri dect nainte de revoluie. Sunt maimuli oameni care se hrnesc mai prost, dei acum magazinele sunt pline, dar ei pur i simplu nu-i potpermite s-i cumpere mncarea de care au nevoie. Sunt mai muli copii care nu se duc la coal i unnumr tot mai mare de copii i tineri va prsi de acum ncolo coala mai devreme, ceea ce nseamnc vor fi mai puin instruii dect generaiile care i-au precedat. Sunt mai muli btrni care nu-i maipot permite nici-un fel de recreere i crora pensiile le asigur o subzisten tot mai precar. Sunt totmai muli bolnavi care nu-i mai pot plti tratamentul medical de care au neaprat nevoie. i sunt totmai muli aduli care nu au unde s munceasc, nu au cu ce s se ntrein i nu au cu ce s-i ntreinfamiliile.

    n schimb, s-au amplificat aproape toate fenomenele i lucrurile neplcute. A crescut cri-inalitatea, strzile oraelor sunt din ce n ce mai puin sigure i au aprut o serie de delicte care pn larevoluie erau de neconceput n Romnia, cum ar fi drogurile i criminalii narmai cu arme de foc.Corupia administraiei i conductorilor economici s-a amplificat pn a reuit s se transforme, dinexcepie, n regula de aur a succesului n afaceri. Serviciile sanitare s-au nrutit n loc s se m-bunteasc, n spitale continu s nu se gseasc medicamentele necesare, ngrijirea bolnavilor s fieaproximativ, iar hrana proast, n ciuda valurilor de ajutoare si acte de filantropie fcute de comunita-tea rilor dezvoltate n sprijinul Romniei. Au reaprut boli pe care le consideram disprute din ar,unele precum malaria, ca urmare a degradrii mediului nconjurtor, altele pentru c a reaprutmalnutriia, iar condiiile de igien public s-au degradat continuu. Oraele continu s fie murdare,pline de gropi, prost aprovizionate cu energie, ap i cldur, iar serviciile publice, de la post itelefoane i pn la transporturi i ordine public continu s fie sub standardele europene minime, deipreurile lor au crescut vertiginos n ultimii cinci ani. i, ca un simbol al tuturor acestor acestora,construciile neterminate ale lui 1989 rmn n continuare neterminate.

    Peste toate acestea se ntinde optimismul oficial. n toate timpurile i n toate regimurile,guvernanii au fost optimiti i au vzut cu predilecie jumtatea cea plin a sticlei, cea plin curealizri. Discursul politic rostit n faa btrnilor conductori ai Troiei de tnrul Paris, cu mai mult de

  • 18

    trei milenii n urm, este o bun dovad c, dintotdeauna, optimismul oficial a fost prezent chiar i npragul dezastrului. Puin lume i mai aduce acum aminte de cuvntarea lui Ceauescu de la ultimulcongres al partidului comunist romn. Cu numai o lun naintea revoluiei care avea s mture regimulpolitic existent, eful i simbolul acestuia era, cel puin cnd se adresa celorlali, plin de optimism.Guvernele post-revoluionare ale Romniei nu au fcut, n aceast privin, nici-o excepie. Auenumerat ntotdeauna cu entuziasm realizrile. Uneori au trecut pe lista acestora i unele lucruri pecare, pn la discursul respectiv, le-am fi considerat mai degrab nempliniri. Ele au fost prezentatedrept "intervenii chirurgicale" n transformarea societii - dureroase, e adevrat, dar fr ele nu sepoate ajunge la mai bine. Pentru a ajunge n paradis, romnii, se pare, trebuie mai nti s treac prinpurgatoriu.

    Peste optimismul bilanurilor, se suprapune optimismul i mai accentuat al privirii aruncate nviitor. Cel puin la fiecare ase luni, primul ministru n exerciiu sau, uneori, ntregul guvern, seadreseaz populaiei anunnd c foarte curnd, chiar din trimestrul urmtor uneori, va ncepe att deateptata redresare economic. De fiecare dat, statisticile oficiale ne conving c ea este pe undeva peaproape, iar specialitii pot deja observa semnele mbucurtoare ale revirimentului dei, n viaa detoate zilele, efectele pozitive vor mai ntrzia o vreme.

    Este evident c, cu fiecare dintre aceste discursuri, guvernanii vor s conving populaia c auguvernat bine, c exist realizri, iar aceste realizri se vor concretiza ct de curnd n binefaceripentru cei guvernai. O asemenea atitudine a guvernanilor nu are de ce s ne mire. Dar, de fiecare dato mare parte a populaiei a dat crezare acestor discursuri i prezentri n roz a situaiei. Ideea de baz aomului obinuit, dup ce ascult un asemenea discurs rostit la televiziune sau n faa parlamentuluieste c, la urma urmei, lucrurile nu stau chiar aa de ru, uite cte ceva s-a mai fcut i, n curnd, va fimult mai bine ca acum. Aceasta atitudine mpciuitoare a omului de rnd nu dovedete credibilitateaguvernanilor, aa cum le place lor s cread. Ea arat numai ct de dornic este populaia s poatspera, s poat privi cu ncredere spre un viitor mai bun, dac nu imediat, mcar rezonabil de apropiat.Pentru a fugi de necazurile prezentului, unii se refugiaz n trecut. Urmndu-i guvernanii, populaiaRomniei prefer s se refugieze n viitor.

    Nu este uor pentru c, desigur, optimismul oficial a fost de fiecare dat infirmat de realitate.Asta nu i-a descurajat pe guvernani s fie optimiti, iar pe oameni s-i ia n serios. Att pe guvernaniicare sunt la guvernare, ct i pe guvernanii care sunt n opoziie. Toi sunt guvrnani, dar desigur,predicile lor sunt diferite. n vreme ce guvernanii care sunt la guvernare subliniaz realizrile i leaeaz ca temei ale speranelor proiectate spre viitor, guvernanii care sunt n opoziie subliniaznerealizrile i aeaz ca fundament al unui viitor pe care i ei l vd n roz, trecerea lor din opoziie laguvernare. i unii i alii afirm aceleai bune intenii i, mai ales, aceleai obiective, fiecaremanifestndu-i ncrederea c este capabil s le ating i convingerea c "ceilali" sunt incapabili s ofac, fie din incompeten, fie din rea intenie, fie din amndou. Aceste obiective, care adunate la unloc reprezint reeta fericirii tuturor n Romnia, nu sunt altceva dect obiectivele guvernrilor

  • 19

    anterioare. Ele presupun aplicarea acelorai msuri care, pn atunci, au dat gre i cam aceleaiexplicaii ale eecului. n octombrie 1991, cnd a preluat guvernarea, Theodor Stolojan a anunat caobiectiv principal al guvernului su "creterea zero". Creterea zero, adic lipsa oricrei creterieconomice nu prea este o realizare cu care s te poi mndri i rareori guvernele i-au propus-o ca intultim a politicii lor economice. Dar, pentru o economie care, n doi ani de zile i redusese produsulbrut cu mai mult de o treime, oprirea scderii produciei ar fi fost o realizare important. Iar, pe de altparte, guvernul Stolojan, nu era dect un guvern intermediar, de "ateptare". El urma doar spregteasc terenul pentru noul guvern, rezultat din alegerile din toamna lui 1992, care avea s treacla adevrata cretere economic pozitiv. Aa c, din motive politico-propagandistice i pentru c nforma "scderea economic zero", obiectivul era i mai puin atrgtor, Stolojan a construit conceptulde "cretere economic zero" i conceptul a prins.

    Aceasta noutate conceptual a fost singurul ctig real, pentru c economia a continuat sdescreasc. Un an mai trziu, guvernul Vcroiu, cel cruia, n strategia pus la punct pe vremeaguvernrii Stolojan, i-ar fi revenit perioada roz a creterii economice pozitive, a adoptat obiectivul"creterii economice zero" drept principal int a "noii" sale strategii economice (care, n principal aconstat n aplicarea acelor msuri pe care guvernul Stolojan le ncepuse, dar nu apucase s le terminenainte de alegeri). n cei doi ani de guvernare de dup septembrie 1992, atingerea acestui celebru nivelal creterii economice zero a fost anunat de cteva ori de statisticile oficiale. Mai mult, utilizndcomparaii ba cu lunile anterioare, ba cu perioade similare ale anului anterior etc. i alte subterfugii decare statistica economic nu duce lips niciodat, s-a putut din cnd n cnd crea impresia c, pn laurm, ceva chiar a nceput s creasc. Nu era ntotdeauna vorba de acelai indicator: uneori eraproducia industrial, alteori exportul, alteori era vorba de o scdere a deficitului balanei comercialeetc. Oricum, se putea crea senzaia c mcar pe alocuri apar semnele unei mbuniri. Cu toate acestea,pn acum cel puin, obiectivul "Stolojan" nu a fost nc atins.

    Este sigur, ns, c, n cele din urm, va fi realizat. O economie nu poate s scad la infinit.Aa cum o piatr aruncat n fntn va ajunge pn la urm la fundul acesteia, orict de lung i-ar ficderea, tot aa i o economie va scdea pn va ajunge la nivelul la care scderea n continuare numai este posibil i atunci, orice micare se va face n sens invers. Chiar i pentru o economie n crizprofund, cum este cea a Romniei acum, vine un moment cnd o scdere n continuare a producieinu mai este posibil, chiar i numai pentru c se produce att de puin. n acel moment se atinge multdorita "cretere zero", dar ea, desigur, nu nseamn nici-un fel de realizare. i nici nu nseamn c s-aajuns la un bun punct de plecare, la o platform de unde va ncepe neaprat procesul invers, aldezvoltrii fr oprire.

  • 20

    Criza economic

    Trebuie s lsm deoparte optimismul oficial, s renunm la comoditatea de a spera, fr untemei real, c lucrurile se vor ndrepta cumva de la sine i s privim n fa realitatea c, la cinci ani dela revoluia din decembrie 1989, Romnia nu a rezolvat nici una dintre problemele care au dus laprbuirea regimului anterior. Ba, pe unele dintre ele chiar le-a agravat i, n plus, a mai adugat uneleprobleme noi, care, pe atunci, nu apruser nc. Criza economic actual nu este altceva dect oprelungire a crizei economice dinainte de revoluie. Romnia continu s se confrunte cu o crizenergetic cronic. Este adevrat c acum nu se mai ntrerupe alimentarea locuinelor cu curent electricn timpul iernii, sau, chiar n timpul verii, atunci cnd apa n lacurile de acumulare ale hidrocentraleloratinge un nivel prea sczut. Motivul principal, ns, nu este c a crescut semnificativ producia decurent electric, ci c, urmare a scderii produciei industriale, s-a redus i consumul de curent electricn economie. Dar nici-un pas semnificativ nou nu s-a fcut ctre soluionarea problemei energetice.Termocentralele, mai ales termocentralele pe crbune, continu s funcioneze defectuos. Centralaatomo-electric de la Cernavod - care este un proiect al vechiului regim - nu a fost pus n funciunenici mcar parial pn acum. Problemele de producere i distribuire a cldurii i apei calde n oraermn cele care au fost. Iarna n locuine continu s fie frig, apa cald se distribuie numai dup unorar prestabilit, iar problemele alimentrii oraelor cu ap potabil au crescut dup revoluie n loc sfie rezolvate. Problema energetic continu s existe. E adevrat, n bun msur i-a modificatnfiarea. n mare msur, din motivele pe care le-am amintit, ea nu mai apare ca o lips cronic deenergie electric i termic. Dar, a luat forma nou a costului foarte ridicat al energiei. Preulcurentului electric a crescut de cteva ori de la revoluie i pn acum, iar toate aceste creteri depreuri, care ridic apoi preurile produselor industriale pn la nivelul la care le fac imposibil devndut,

    Criza energetic nu era, desigur, singura criz cu care se confrunta economia fostului regim.Cel puin la fel de important era criza tehnologic. Prin anii 60-70, urmare a unor eforturi in-vestiionale impresionante, o bun parte din industria romneasc i-a nnoit tehnologiile. Chiar dacaceast nnoire nu s-a fcut dup un program de prioriti bine pus la punct i nici nu a constat npreluarea celor mai noi tehnologii existente chiar i n acei ani, ea a nsemnat mult pentru economiaromneasc i a permis creterea economic din acea perioad. Ctre sfritul deceniului al optulea in tot deceniul al noulea, nnoirea tehnologic s-a oprit. Tehnologiile achiziionate cu dou decenii nurm sunt acum uzate moral, iar unele i fizic. Mai mult, ele au nceput s se degradeze nc din anii80, cnd s-a forat nlocuirea importurilor cu gsirea unor soluii autohtone chiar i atunci cnd astansemna o improvizaie tehnic i o deteriorare sensibil a parametrilor. Imediat dup revoluie,nnoirea tehnologic a fost considerat o prioritate imediat. Cel puin discursiv, nevoia de noitehnologii a ocupat un loc de frunte n cuvntri, programe i dezbateri. Dup cinci ani de discursuri,rata schimbrii tehnologice este dezamgitoare. Romnia a continuat s cheltuiasc cea mai mare parte

  • 21

    a resurselor, inclusiv fondurile mprumutate din exterior, pentru meninerea n funciune atehnologiilor existente i mult mai puin, dezamgitor de puin, pentru modernizarea lor sau pentruachiziionarea de noi tehnologii. Iar atunci cnd ele au fost totui achiziionate, aceast achiziie s-afcut suficient de nendemnatic pentru ca rezultatele s fie cel puin ndoielnice. Dou exemple pot fiedificatoare. Primul a devenit celebru pentru ca s-a ncercat transformarea lui ntr-un scandal politic.Este vorba de modernizarea flotei TAROM, prin achiziionarea de noi avioane: tip Airbus i Boeing.Compania este acum n pragul falimentului. Cel de al doilea este cazul rafinrii Midia, care dup ce i-a modernizat i completat tehnologia a ajuns cap de list ntre ntreprinderile care trebuie restructurate,cci nu numai c nu este capabil s-i plteasc investiia fcut, dar nu poate funciona dect dacface noi datorii.

    Criza economic se datoreaz, n parte, i unei crize de management. Romnii nu au fostcontieni c poate exista i o asemenea criz pn cnd nu s-a observat c ntreprinderi care ar trebuitotui s supravieuiasc se afl n pragul falimentului, sau mai merg numai pentru c refuz s-iplteasc datoriile, dar continu s fac altele. O criz de management ntr-o companie sau ntre-prindere se rezolv de regul prin schimbarea manegerilor existeni cu unii noi, dar o criz demanagement la nivel naional nu se poate rezolva pentru c nu exist noi manageri. Ar trebui, pe de oparte, re-educai cei existeni, iar, pe de alt parte, trecut la pregtirea masiv i sistematic a unormanageri noi i tineri. Nimic din toate acestea nu se ntmpl i, ca urmare, criza managerial vacontinua s afecteze profund economia, cu predilecie industria.

    S-a spus de attea ori c economia romneasc este caracterizat de o productivitate netinferioar oricror standarde europene sau dezvoltate, nct aproape nu merit repetat. Ceea ce meritns, este s subliniem dou aspecte. Criza productivitii n economia romneasc - i mai ales nindustrie - a aprut i s-a accentuat n vechiul regim. Romnia post-revoluionar a motenit-o dar, nunumai c nu a rezolvat-o, dar a i agravat-o. Un singur lucru a sczut n Romnia mai mult dectproducia industrial, iar acesta este productivitatea muncii. Se poate invoca c unele din cauzelescderii productivitii sunt de natur politic. Se poate, dar nu cred c asta este important. Nu cred ctrebuie s considerm explicaia mai important dect rezultatul. Rezultatul este c criza productivitiimuncii continu, ba chiar s-a agravat, iar cinci ani de reforme post-revoluionare nu au mbuntitsituaia cu nimic. Acelai lucru se poate spune i despre criza calitii, care nsoete celelalte crize aleeconomiei. Vechiul regim dusese o politic deliberat de reducere a calitii unor bunuri de consumpentru a mpiedica creterea preului acestora sau pentru a nu fi nevoit s importe materiale, materiiprime i componente. Dup revoluie aceast politic a ncetat, importul de componente de calitatesuperioar a crescut, dar calitatea produselor nu s-a mbuntit. Pe alocuri chiar s-a degradat. Esteadevrat, acum aceste minusuri de calitate nu se mai datoreaz, sau nu mai pot fi puse pe lipsaimportului. Abia acum a devenit evident c ele se datoreaz tuturor celorlalte crize amintite pnacum: tehnologiile vechi i neperformante, deficienele de management, productivitatea sczut ilipsa de disciplin a forei de munc, etc.

  • 22

    Este sigur c industria sufer de mai multe boli dect cele care aici au fost utilizate pentru ailustra c, dup cinci ani de revoluie avem nc n faa noastr aceleai probleme pe care i Ceauescuse strduia, fr succes, s le rezolve. In aceiai situaie se afl i agricultura i transporturile icomerul, inclusiv cel exterior i sistemul financiar. Faptul c vechiul regim politic a fost rsturnat, iarCeauescu (care este doar un nume pentru un grup mai larg de conductori politici) nu mai conduce ipolitica i economia, nu a adus nimic nou nici n abordarea i nici n rezolvarea acestor probleme. Nusuntem acum cu nimic mai aproape de soluionarea lor dect eram n decembrie 1989. Dac neateptam ca victoria politic din decembrie 1989 s fie urmat de schimbri masive n economieateptrile noastre s-au realizat numai parial. Au avut loc schimbri importante n economie, uneleintroduse chiar de noii conductori sub numele de "reform economic". Altele, mai numeroase nc,s-au dezvoltat singure, ca rezultat nepreconizat al aciunii la ntmplare a milioanelor de oameni.Dintre schimbrile introduse unele au intenionat, fr s reueasc, modernizarea economiei. Cele maimulte dintre ele au fost ns orientate spre redistribuirea controlului asupra resurselor. Asta este oformulare n jargon tiinific a unei realiti care, spus de-a dreptul i n limbaj obinuit, nseamn ccinci ani de zile ne-am preocupat de cum s mprim ntre noi uriaa avuie a fostei Romnii socialistei mai puin, sau de loc, de cum s rezolvm problemele care au fcut din aceast uria avuie maidegrab o povar dect un avantaj.

    Revoluia din decembrie 1989 a fost o revoluie exclusiv politic. Ea nu putea s schimbeeconomia ntr-o sptmn, aa cum a fcut cu sistemul politic. Dar criza economiei socialiste a fost,fr nici-o ndoial, unul dintre principalele motive care au dus la izbucnirea revoluiei. Regimulpolitic a fost drmat n momentul n care a devenit evident pentru toat lumea c el este cel care seopune cu ncpnare unor schimbri att de necesare i de evidente n economie. i dei nu exista oviziune ct de ct clar a acestor schimbri, totui nimeni nu i le nchipuia ca pe o criz economicprelungit, ca pe o continu prbuire a economiei, fr ca aceast prbuire mcar s fie nsoit de oschimbare a ei. nceput politic, revoluia avea indiscutabil o finalitate economic i social, iaraceasta nu numai c nu s-a realizat, dar nici mcar nu a nceput.

    Minoritatea care se mbogete i majoritatea care srcete

    Criza economic este singura despre care nu se poate s nu se recunoasc c este o criz. Prease vede cu ochiul liber, iar rezultatele nu pot fi interpretate prea diferit, din cauza evidenei care leimpune. De aceea, principala form de contracarare a acestei realiti neplcute, la care apeleaz iguvernanii i populaia, este optimismul legat de viitor, aceast repetare continu a unor lozinci cucaracter terapeutic, de tipul "este tranziie, va trece, suferinele i pierderile sunt necesare, va fi maibine n curnd" etc. Exist ns alte domenii n care criza este cel puin la fel de puternic, darelementele ei sunt att de noi, nct nimeni nu nelege exact cum s le interpreteze. i atunci se alege,desigur, o interpretare festivist.

  • 23

    Cea mai grav dintre toate aceste crize nc nepercepute acut ca atare este criza social.Socialismul a fost o societate egalitarist. Chiar dac nu toat lumea tria la fel, ba n unele privinediferenele erau extrem de mari, totui, mcar afirma aceast intenie de egalitarism. Era un egalitarismdestul de prost neles, pentru c obiectivul lui consta n asigurarea unor niveluri minime i nu a unorniveluri maxime. n bun msur era construit dup principiul omorrii caprei vecinului - ideeageneral fiind c toat lumea trebuie s se mulumeasc cu un minim considerat necesar i posibilpentru societate. Socialismul era astfel gndit nct reprezenta un sistem de distribuire egalitar asrciei. Nimnui nu i se permitea, cu excepia ctorva categorii privilegiate prin apropierea decentrele de putere, s depeasc acel nivel minim, impus ca nivel general.

    Revoluia a frmat acest principiu egalitarist i l-a nlocuit cu un principiu elitist. Nu esteafirmat niciodat cu claritate, pentru c este contraproductiv att politic, ct i electoral, dar toatemsurile i aciunile ntreprinse l traduc n realitate cu o consecven care nu s-a aplicat i la altetransformri. Principiul elitist afirm c ntr-o societate se constituie elite, iar acestora li se cuvinte maimult, ba chiar mult mai mult dect oamenilor de rnd din acea societate. Nu s-a afirmat niciodat clarcum se pot constitui aceste elite, dar ele au izbucnit practic imediat dup revoluie, grupndu-se n celpuin dou categorii: o elit a puterii i o elit a banilor. Iniial au fost separate, drumul ctre putere icel ctre avere prnd a reprezenta dou traiectorii complet diferite i care se excludeau reciproc. Darfoarte repede, la numai un an, doi de la revoluie cele dou elite au nceput s se apropie una decealalt pentru c evident aveau nevoie s se sprijine reciproc. Puterea politic i administrativ arenevoie de bani pentru a se menine, iar elita de avere are nevoie de sprijin politic i administrativpentru a-i avea banii n siguran i, mai ales, pentru a face i mai muli bani.

    Aa c, o prim caracteristic a crizei sociale care se dezvolt acum n Romnia, ca o urmaredirect a revoluiei i a tranziiei care i-a urmat, este polarizarea social. Cele dou elite, pe de o parte,i grosul populaiei pe de alt parte, tind s se deprteze tot mai mult una de alta n privina veniturilor,condiiilor de trai (de la mncare, locuin i mbrcminte pn la accesul la educaie, timp liber iservicii sociale) i chiar i a unor elemente ale calitii vieii cum ar fi drepturile omului sau libertileindividuale, care, teoretic, nu depind de locul ocupat n societate, dar, uite, c practic ajung s depind.Pentru c sistemul administrativ, cel judectoresc, poliia, ba chiar i opinia public tind s tratezepreferenial elitele i s dezavantajeze oamenii "de rnd". Se poate discuta mult dac polarizarea estesau nu necesar, util, poate chiar de dorit. Se poate argumenta c elitele sunt necesare i c fiecarear a prosperat i datorit existenei i activitii elitelor sale. Se i face. O asemenea discuie a fostfoarte la mod n Europa n tot secolul trecut i o bun bucat i din secolul actual, cam pn pe lasfritul primului rzboi mondial. Romnia n tranziie, care nu pare a fi nvat ceva din istoria pre-comunist i repet fenomenele sociale ale nceputurilor capitalismului n occident, a reluat odat cuprocesele sociale ale acelei perioade i dezbaterile i ideologiile acelor vremuri.

    Ceea ce face ns ca toate aceste dezbateri i argumentri s fie inutile este faptul c polarizarease face nu numai prin desprinderea elitelor de masa populaiei, ci i prin regresul generalizat al

  • 24

    nivelului de trai i al calitii vieii categoriilor majoritare. Polarizarea n Romnia se face printr-odubl micare. n vreme ce elitele achiziioneaz tot mai mult putere i averi tot mai mari, ridicndu-se astfel deasupra nivelului mediu n toate aspectele vieii cotidiene, marea majoritate a populaiei faceun drum invers. Populaia pierde tot mai mult din putere i, mai ales, srcete cu tot atta rapiditate cucare elitele se mbogesc. Cu aceast ocazie nu numai c elitele i ridic semnificativ nivelul de traipeste cel avut nainte de revoluie, ceea ce nici nu este ru deloc. Dar, n acelai timp polarizarea seproduce i pentru c majoritatea populaiei i coboar nivelul de trai mult sub cel avut nainte derevoluie. Iar acest lucru n Romnia nu este de suportat. Romnia avea un nivel de trai extrem desczut nc nainte de decembrie 1989. Scderea lui n continuare este inacceptabil. i, cu toateacestea, el a nceput s scad nc din 1991, iar scderea s-a accentuat i mai mult n ultimii doi ani.

    Din aceast cauz, discuia despre elite este n bun msur lipsit de sens. Preocupareaprincipal nu trebuie s o reprezint elitele, ci majoritatea populaiei i micarea social negativ careare loc la nivelul acesteia. S-ar putea s nu fie grav, ba chiar s fie benefic c un numr mic deceteni, s zicem unu la sut din populaie, se mbogete acumulnd milioane de dolari n averipersonale. Dar sigur este extrem de grav c peste nouzeci la sut din populaie a srcit material i sedegradeaz spiritual, uman i chiar biologic. Iar acest lucru este inacceptabil. Att din considerenteumanitare, ct i din considerente pragmatice. Orict de cinici am fi, tot trebuie s ne dm seama cprincipalul potenial al unei societi este calitatea oamenilor si, iar srcia este principalul factor dedegradare a acestei caliti.

    La fel de ngrijortor este i faptul c ntre aceste dou poluri, ntre elite i oamenii de rnd,sau, folosind terminologia care s-a rspndit n occident, ntre cei care au i cei care nu au (the havesand the haves not) este un gol. Ideea achiziionat din occident despre structura ideal a unei societimoderne afirm c aceasta ar trebui s aib la un pol o elit restrns numericete, puternic i bogat,la polul opus, un grup de asemenea restrns de categorii defavorizate, ca urmare a unor handicapurieconomice, sociale, culturale sau chiar fizice, iar ntre aceste dou extreme, marea mas a populaieigrupat n aa numita clas de mijloc. Ideea c i n Romnia ar trebui s apar aceast clas de mijloc,care reprezint fora cea mai activ i mai dinamic a unei societi, coloana ei vertebral .a.m.d. afost nsuit cu entuziasm de toate partidele i toi politicienii. Este o idee generoas care prezint celpuin dou avantaje imense. n primul rnd, mut atenia i discuia de la cei doi poli, stnjenitoripentru c ne duc cu gndul la o criz social. n al doilea rnd, permite o ntoarcere la procedeul att dendrgit de toat lumea de a colora viitorul ntr-un roz nejustificat de altceva dect de caracterul extremde neplcut al prezentului. Astfel nct polului inferior, polului dezavantajat, srcit i n plindegradare i se poate descrie idealul fericit al clasei de mijloc. n realitate nu exist nici-un semn, nici-otendin i nici-un proces care s justifice speranele legate de apariia acestei clase de mijloc. Romnianu este pe cale s dezvolte o structur social specific societilor moderne i dezvoltate, ci s refacstructura social din perioada interbelic. cu diferena c, n locul unei mari mase de rani sraci, va

  • 25

    avea o mas tot att de mare de muncitori sraci. O privire aruncat rilor srace dar semi-urbanizatedin America Latin sau Africa ne poate edifica n privina perspectivelor.

    n sfrit, al treilea motiv de ngrijorare legat de apariia proaspetelor elite post-revoluionareeste comportamentul acestora. Cci faptul c formarea elitelor este nsoit de marginalizarea grosuluipopulaiei nu este numai o nefericit coinciden. Dimpotriv, cele dou micri sociale, una deridicare deasupra nivelului mediu, caracteristic elitelor, iar cealalt de coborre sub acesta,caracteristic populaiei n general, sunt legate ntre ele. Mai exact, prima o genereaz pe a doua.Formarea unui pol majoritar defavorizat este rezultatul formrii elitelor. Pur i simplu, acesteaacumuleaz tot mai mult putere i tot mai muli bani reducnd tot mai mult partea de putere care arputea reveni populaiei i punnd mna pe o parte, tot mai mare, a veniturilor care, altfel, i-ar reveniacesteia. n aceast privin exist o diferen nsemnat ntre elitele care se afirm de cinci ani ncoacen Romnia i elitele societilor moderne. Acestea din urm sunt n cea mai mare parte funcionale nsocietate. Ele stimuleaz producerea unei bogii suplimentare i mrirea volumului de putere generalen societate i, este adevrat, pretind o parte din acestea. Dar pretind i preiau mai puin dect reuescs produc n plus. Astfel nct ele sunt de acceptat, mpreun cu privilegiile lor, pur i simplu pentruc, pe msur ce ele se mbogesc sau devin mai puternice, ntreaga societate, adic toi cetenii sembogesc i devin mai puternici. i chiar dac fiecare dintre ceteni o face ntr-o msur mai micdect membrii elitelor, atunci cnd msori puterea i bogia acumulate de toi cetenii la un loc,rezultatul obinut este mult mai mare dect puterea i bogia suplimentare acumulate de elite. Astfelnct elitele continu s rmn elite, dar diferena dintre ele i ceteanul de rnd tinde mai degrab sse atenueze dect s se mreasc.

    Evident nu aa ceva are loc acum n Romnia i tocmai de aceea avem de a face cu o crizsocial i nu cu un simplu proces de restructurare social. Criza social const n principal ntr-unansamblu de fenomene sociale, unele greu de observat n viaa cotidian, altele, cum este srcia, multmai evidente. Peste toate aceste fenomene se ntinde ns i o construcie ideologic, adic sisteme devalori, moduri de a gndi i comportamente tipice, care sunt cel puin la fel de ngrijortoare ca iprocesele sociale n sine. Tonul l dau, evident, elitele. Viteza cu care s-au format este uluitoare. nceea ce privete elita de bani, rapiditatea cu care acest mic grup de oameni a acumulat averi uriae i-auimit i pe milionarii occidentali. Rate ale profitului ca cele pe care le-a obinut proaspta clas debusiness-men romni sunt nu numai neobinuite, dar sunt chiar inacceptabile ntr-o societate normal.Trebuie adugat c viteza ridicat i msura nalt n care a fost acumulat puterea nu a strnitnedumeriri. Occidentalii aveau oricum o prere eronat despre modul n care n fosta Romnieceauist puterea era concentrat n mna unui mic grup de oameni, aa nct acum li s-a prut doar cmicul grup dinainte de decembrie 1989 a fost pur i simplu nlocuit de un alt mic grup, de dupdecembrie 1989. Tocmai de aceea continu s clasifice Romnia printre rile foste comuniste "de unreformism limitat". Opoziia politic, care prefer imaginea eronat c ea nu particip la putere, a

  • 26

    ntrit aceast superstiie. n realitate, acumularea de putere nu a rmas cu nimic n urma acumulrii debogie: nici n privina rapiditii, nici n ceea ce privete principala metod, aceea de a lua de la alii.

    Acest proces rapid a fost nsoit de formarea la nivelul elitelor a unor moduri de a gndi, de aevalua realitatea i de a se comporta n cadrul ei cu totul disfuncional i pentru societate i, chiar,pentru elitele nsi. Elitele n ascensiune i-au dezvolat o ideologie conform creia totul li se cuvine itotul le este permis. Chiar dac, formal, anumite lucruri sunt interzise, aceste interdicii nu trebuieaplicate elitelor. Orice mijloace sunt bune dac i permit realizarea scopului. Corupia, furtul, abuzulde putere, neglijena i lipsa de responsabilitate, toate aceste maladii sociale ale tranziie nu suntaltceva dect forme concrete prin care elitele i afirm i supremaia i dorina de a-i acceleraformarea. Nu are importan cum strngi banii, ct vreme asta te face din ce n ce mai bogat. Nu areimportan cum ajungi s concentrezi puterea dac asta se termin prin avea i mai mult putere. Iarceea ce este cel mai dramatic este faptul c aceste reguli nescrise, mpotriva crora tocmai elitele ipmai tare, au ajuns s fie acceptate de ntreaga populaie ca pe o normalitate a tranziiei. Astfel nct,prin pasivitate, blazare i individualism, tocmai cei care sunt deposedai i de bunuri i de putere ajungs sprijine acest proces. Rezultatul final este cel formulat de Trahanache: "o societate fr prinipuri,carevaszic c nu le are!". Numai c la Caragiale, comicul acoper amrciunea. Atunci cnd nu maieste vorba de o pies de teatru ci de o realitate social concret, situaia este mult mai dramatic.

    Concluzia neprtinitoare este c, n domeniul social, revoluia a avut cu totul alte efecte dectcele care erau de ateptat. Ca i n alte domenii, cel politic sau cel economic, ea a pit cu dreptul; arealizat cu succes o prim faz, cea de destrmare a unor structuri sociale care nu mai mulumeau penimeni. Aceast faz destructiv nu a mai fost ns urmat de una constructiv. Revoluia nu a pusnimic n locul a ceea ce a destrmat, iar realitatea, care nu suport goluri, a declanat o lung serie deprocese spontane de schimbare. nainte chiar s ne dm seama c ele au loc, efectele lor au nceput sse stabilizeze spnd nite tendine de evoluie ulterioar care au darul nu numai s fac prezentulneplcut, dar i s ne ngrijoreze cu privire la viitor. n privina realitilor sociale, revoluia a nceputbine, dar s-a oprit nainte s-i fac n ntregime treaba. Ca i n cazul economiei, ca i n cazulpoliticului, ea a rmas neterminat.

    Confuzia "intrrii n Europa"

    Nu este exagerat s afirmm c unul dintre motivele pentru care revoluia romna a izbucnit ia avut succes l reprezint izolarea internaional n care Ceauescu adusese ara. Romnia fusesentotdeauna puternic legat de lumea exterioar care funciona nu numai ca partener economic, dar ica termen de referin n viaa de toate zilele. n ciuda regimului restrictiv al contactelor cu strintatea,mai ales cu lumea occidental, ctre acestea se orientau att conductorii industriali ct i populaia dinRomnia. Aceast orientare tradiional a romnilor a fost i mai mult ntrit de politica extern dusde Romnia dup 1968, caracterizat printr-o orientare prioritar ctre occident. Motivele principale

  • 27

    erau, desigur, de natur economic. Romnia avea nevoie de occident ca de principala surs financiar- pentru finanarea dezvoltrii - i tehnologic. Mai mult, cum, dup anii 60 fie ca urmare a uneistrategii, fie din cauza conjuncturilor, industria romneasc ncepea s se axeze tot mai mult pepetrochimie, iar cele mai importante resurse petroliere se aflau sub controlul occidentului i se vindeauprin intermediul pieei acestuia. n anii 70 ns, politica prioritar orientat spre occident a Romnieincepe s se modifice. ncercnd s profite de superioritatea de dezvoltare fa de rile lumii a treia,economia romneasc ncepe s fie orientat spre exporturi masive n aceast zon, n schimbul unormaterii prime indispensabile funcionrii ei. Aceast cotitur a reprezentat nu numai prima modificareimportant de politic extern dup deschiderea spre occident fcut n 1968, dar i prima etap nprocesul de izolare politic i economic a rii pe plan internaional.

    Aparent, desigur, lucrurile nu stteau aa, dar semnificaia unei asemenea mutaii era maiprofund dect teoria simpl a schimbului tradiional dintre produsele manufacturate i materiileprime. n realitate, economia socialist romneasc care se ciocnise deja cu piaa internaional odatcu deschiderea relaiilor spre occidentul dezvoltat, reintra, odat cu mutarea centrului de greutate ctrelumea a treia, sub ocrotirea relaiilor politice. Turneele africane i sud-americane ale lui Ceauescu, cai crearea unor relaii prefereniale cu unele dintre statele orientului apropiat, aveau ca rost s creezeprivilegii comerciale i economice pe baza unor criterii politice. n cele din urm, America Latin nu areprezentat niciodat un succes pentru politica extern i de comer exterior a Romniei. Vizitele, attcele dinainte, ca i cele de dup revoluie au rmas simple aciuni protocolare, atunci cnd nu au avutobiective prioritar turistice. Dar Africa, aflat la intersecia sferelor de influen occidentale, sovieticei chinezeti i n care marea putere care tutela politic regimului local definea totodat i parteneriicomerciali, era ideal pentru o asemenea strategie. Iar, pe msur, ce comunismul tindea s se izolezepe plan internaional pentru a evita o confruntare economic pe care nu putea dect s o piard,relaiile politice reprezentau criteriul esenial al relaiilor economice.

    n felul acesta, ncetul cu ncetul Romnia a nceput s se orienteze economic nu dup criteriicomerciale ci dup criterii politice. Iar pe msur ce regimul de la Bucureti devenea tot mai puinpopular i tot mai izolat fa de lumea dezvoltat, tindea tot mai mult s-i limiteze i relaiilecomerciale la rile care i mprteau situaia - erau la fel de izolate sau puin agreate din cauzaregimului politic, ca i Romnia. n asemenea situaie era Irakul lui Sadam Hussein, Libia lui Gadaffi,Iranul fundamentalist i o bun parte dintre rile Africii negre.

    n a doua jumtate a deceniului al noulea, cnd fa de regimul lui Ceauescu occidentul atrecut de la rceal la represalii, iar acesta a rspuns cu aceai moned, la o scar evident dis-proporionat, izolarea internaional a Romniei a devenit aproape total, iar ara trecea ntr-un soi deautarhie economic asemntoare celei din timpul unui rzboi fr aliai. O asemenea politic a fostprofund dezagreat de romni. Cu ct regimul comunist restrngea mai mult contactele cu occidentuli fcea mai dificil comunicarea cu acesta, cu att erau i populaia i liderii economici mai ateni imai nclinai spre acesta. De la posturile de radio occidentale i pn la produsele culturale occidentale,

  • 28

    Romnia nghiea cu aviditate tot ce venea din occident. Revoluia a aprut n aceast privin ca oeliberare de o restricie artificial impus i un mare pas fcut de ar pentru a se reintegra ncomunitatea internainal.

    Vreme de o sptmn se prea c, n aceast privin, revoluia nseam un succes total, iarRomnia va fi reprimit n lumea "civilizat" - adic dezvoltat - precum fiul risipitor din Biblie.Televizat n direct i preluat de toate posturile de televiziune importante din lume, revoluia romna generat o simpatie extraordinar a opiniei publice internaionale fa de Romnia i romni. Romniaa devenit imediat principalul centru de preocupare nu numai al masss-mediei ci i al instituiilor iorganizaiilor umanitare i se prea c i politicienii vor fi purtai de acest val de entuziasm general. Eposibil ca o asemenea oportunitate s fi existat ntr-adevr, iar politicienii revoluiei, lipsii deexperiena relaiilor internaionale s o fi ratat. Este la fel de posibil ca specialitii cancelariiloroccidentale s fi avut din capul locului o alt evaluare i o alt atitudine fa de Romnia dect opiniapublic. Cert este c foarte curnd ara s-a pomenit la fel de izolat internaional ca i pn la revoluie.

    Au urmat cinci ani de eforturi politice pentru ca Romnia s ajung s fie acceptat decomunitatea internaional. ncetul cu ncetul, extrem de ncet, Romnia a devenit stat asocial la PiaaComun, a fost primit n Consiliul Europei dup trguial extrem de umilitoare, a reprimit clauzanaiunii celei mai favorizate de la Statele Unite - dup ce-i fusese refuzat n 1992 - a devenit unul dinmembrii Parteneriatului pentru pace construit n jurul NATO i a primit, dup multe trguieli iovieli, o serie de mprumuturi i credite de la instituiile financiare internaionale. n 1993 i 1994toi aceti pai timizi pe arena internaional au fost, desigur, nregistrai la rubrica realizri politice,dar n realitate ei nu au anulat, ci doar au atenuat poziia marginal pe care Romnia continu s oocupe n arena internaional. Una peste alta, ele nu nseamn altceva dect c Romnia nu mai esteprivit ca o ar anatemizat, ca un fel de Irak sau Libie n mijlocul Europei. Nici nu exist vre-unmotiv real pentru o asemenea ostracizare i acest lucru l-au neles pn la urm pn i politicieniioccidentali. Dar, asta nu mpiedic ca Romnia s fie considerat un soi de ar de mna a treia sau apatra, un fel de ru necesar pe care nu poi s-l lai cu totul deoparte, dar cu care nici nu vrei s ai preamult de a face.

    Problema relaiilor internaionale ale Romniei a fost probabil cea mai dezbtut problem nviaa politic intern a rii. Vreme de cinci ani, opoziia a utilizat presiunea internaional i eecurilepoliticii externe oficiale ce motiv de campanie electoral. La rmdul ei, guvernarea s-a grbit s-ipun eecurile n crca opoziiei, acuznd-o pe aceasta de sabotare pe plan internaional a intereselornaionale ale rii. Iar atunci cnd nici-una dintre explicaiile de acest fel nu preau a fi suficiente,atunci se apela la unguri. Ungurii sunt de vin c Romnia i guvernarea ei au o imagine att deproast n occident i c ara continu s fie privit ca un outsider, dei, desigur, romnii au o cu totulalt prere despre propria lor importan i despre locul care li se cuvine pe plan internaional.

    Relaiile internaionale reprezint un hi de interese contradictorii i destul de confuze pentrutoat lumea. Mai ales dup 1989, rile occidentale au dovedit c nu acioneaz pe plan internaional

  • 29

    nici consecvent, nici de comun acord. La fel au acionat i n privina Romniei. Este, de asemenea,probabil ca toate explicaiile s fie parial adevrate. Conducerea politic a Romniei de dup revoluienu a fost niciodat i nu este nici acum agreat n mod deosebit de cancelariile occidentale i categoricdezagreat de mass-media. Liderii politici ai opoziiei au ncercat s stimuleze presiunile occidentalepentru a-i facilita drumul spre preluarea puterii pe plan intern. Iar lobby-uri maghiare exist n toaterile dezvoltate i niciodat nu au fost favorabile Romniei. Dar categoric nici una dintre acesteconjuncturi i nici mcar toate la un loc nu pot reprezenta explicaia pentru situaia actual a Romniei.Realitatea este c, nimerind dintr-odat ntr-o s