179846705 poduri din beton armat pdf

72
EDITURA DIDACTICa. $1 ;-EDAGOGICA BUCURESTI - 1981 PODURI . IDIN BETON ARMAT P. I. RADU E. NEGOESCU P IONESCU

Upload: vlasan-vlad

Post on 28-Dec-2015

978 views

Category:

Documents


163 download

TRANSCRIPT

Page 1: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

EDITURA DIDACTICa. $1 ;-EDAGOGICABUCURESTI - 1981

PODURI. IDIN BETON

ARMAT

P. I. RADU E. NEGOESCU P IONESCU

Page 2: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

Fig. 4.1. Trec.erea de 1a suprastructurl dalate la suprastructuri pe grinzi :Q - SUprastructurA dalat4; b - suprastructur~ pe grin~; 1 - portlun1 de placil suprtmate.

a

~.. . ....

Suprastructurile alcatuite din retele de grinzi se folosesc pe seara:arga ill constructia podurilor din bcton armat si beton precomprimat.

Podurile pe grinzi sin t constructii simple, se executa usor, iar infra­structurile au dimensiuni mici l1i se pot funda, de obicei, pe tipuri simplede fundatii. Prin folosirea un or betoane de marci ridicate ~ia armaturilorde inalta rezistenta, prin adoptarea unor sectiuni economics, a unor schemestatiee corespunzatoare, precum ~iprin alegerea unor procedee modernede executie, se obtine 0 competitivitate ridicata a suprastruoturilor pegrinzi, in raport cu alte tipuri de poduri.

Necesitatea acoperirii UnOI' deschideri tot mai man a impus trecereade la suprastructurile dalate, cu consumuri ridicate de beton si solicitariimportante produse de greutatea proprie, la suprastructurile pe grinzi,care elimina 1ntr-o masura importantii betonul situat in zona Intinsa si 0portiune din betonul cornprimat situ at 'in Imediata vecinatate a axei neutre(fig. 4.1).

Se ajunge astfel la 0 sectiune transversala, in care se mentin in zonalntinsa portiunile in care se monteaza armatura carcia i se asigura con­ditiilc de acoperire si de conlucrare cu betonul.

Scctiunea transversale astfel obtinuta, a:catuita din grmzi T cu placain zona comprimata, are greutate proprie redusa, iar capacitatca sa per­tanta ridicata asigura preluarea unor solicitari importante ; de aceea, estcP?~~biUi.cresterea apreciabila a deschiderilor podurilor pe grinzi, in con­dltii tehnlco-ecoaomice avantajoase.

4.1.1. NOTlUNI GENERAlE

4.1. ALCATUIREA SUPRASTRUCTURllOR

PODURI PEGRINZI

4

Page 3: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

Fi9. 4.4. Sectiunilc transversale ale,podurilor pc grinzi.

III

I<:: I ::::>'t, TIJ

I

I I IIf

IJ

0'r D--~-D,s

e

d

~---~-J-~---~Ic

II

[_---~--J"

~1.

a

Suprastructura unui pod pe grinzi este alciituitii dintr-o retea de grinziprinclpale si transversale (antretoaze), din placa carosabila si p.aca tro­tuarului (fig. 4.2).

La podurile de cale terata cu cuva de balast (fig. 4.3, a) se prevad tim­pane Iatcrale ~i placi de troruar in consola, Iar la podurile cu calea re~e­rnata direct (fig. 4.3, b), placa superioara este scoasa 10 console pentru (;11'­

culatia personalului de intretinere. Antretoazele, placa carosabila si p:acutrotuarului Iorrneaza impreuna platelajuZ ciiii. Acesta are rolul de a s~s­tine calea, de a imbunatati repartizarea transversals a incarcarilor mobile~i a asigura conlucrarea spa~iaHi a intregii retele.

Pcdurile pe grinzi pot fi clasificate dupa mai mulLc criterii; astfel :

• Dupa schema statica se pot realiza :- poduri pe grinzi sirnplu rezcmate ;- poduri pe grinzi continue;- poduri pe grinzi simplu rezemate, cu console;- poduri pe grinzi cu console ~i articulatii (Gerber) :- poduri pe grinzi incastrate in culee, solutie ce reprezin ta a "a~

rianta de tranzitie catre podurile pe cadre ~i este tot mai putin adoptatain prczent.

o

Fig. 4..'1. Suprastructure podurIlor de call'Ierata :

" - eaten o$e?.alil pe bal ast ; b - calea IlSC­,::stA PC tongrtne : 1 - grindA prmctpata : 2 -nrnpan : :r - pltlCIl tn eonsola ; " - antre­toad.: 5 - belcm de panta.: G - longnni\:

7 - traversa ; 8 - par-apet,

Fig. 4.2. Elementele prlncipale ale unut pod de sosca pe grinzi :I - grinzi prtncipale ; Z - antrctoaze: 3 - ptaca In oonsota : 'I - plac;l cerosabna:

5 - nervura Iongtrudtnata secuncara. '

2 ~8-8 J

].!

c-cA·! ~

Page 4: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

121

bFig. 4.6. Tipuri de rctcle pe grinzi.

q

Sectiunile transversale ale podurilor pe grinzi se pot grupa in douamari categorii :

- secttuni cu profil deschis ;- sectiuni casetate.Suprastructurile avind sectiuni cu profil deschis se alcatuiesc mai des

eu urmatoarele doua tipuri de dlspozitii ale grinzilor :- retele de grinzi formate din grinzi principale ~i grinzi transver­

sale (fig. 4.6, a si b) ;- retele complexe de grinzi formate din grinzi principale, grinzi

transversale (antretoaze) ~i grinzi longitudinale secundare (fig. 4.6, c).Aceste tipuri se refera atit 1a podurHe de sosea, cit si la unele poduri

de cale Ierata, in special 1a podurile eu calea [os, la care distanta Intrcgrinzile principale este mare (5,50-6,00 m).

Stabilirea nurnarului de grinzt principale ~i a distantei intre ele, de­terminarea elementelor geometrice ale grinzilor (inaltimea, latimea), ale­gerea grosimii placilor se fae din considerente tehnice !ji economice, pebaza studiului mai multor variante, in care parametrii fundamentali sint:deschiderea l?i lc1timea podului, schema statica a grinzilor principale, lnal­timea de constructie imp usa, modul de executie (monolit sau prefabricat),materialele folosite pentru realizarea suprastructurii (beton annat sau be­ton precornprimat) etc.

A-A 8-8 C-C

4.1.2. ALCATUIREA SEqlUNILOR TRANSVERSALEALE PODURILOR PE GRINZI

Realizarrle spectaculoase pe plan mondial ~i national dobindite prinprocedeu1 de executie in console a suprastructurii podurilor din beton pre­eomprimat au contribuit in mod hotartt 1a largirea ~imai aecentuata a do­meniului de utilizare a podurilor pe grinzl, dueind recordul mondial a:deschiderii la 229m (podu1 peste rlul Potomac 1aWashington - anul 1972).

120

• Dupd modul de aicatuire a sectiuniitrcsisuersaie :

- poduri pe grinzi late (eu sectiune drept­unghiulara, fig. 4.4, a) ;

- poduri pe grinzi in forma de T(fig. 4.4, b) ;

- poduri pe grinzi in dublu T (eli bulb,fig. 4.4, c) ;

- poduri pe grinzi eu buzunar (Iigu­ra 4.4, d) ;

- poduri .pe grinzi casetate : cu 0 caseta(fig. 4.4, e), eu doua sau mai multe casete

Fig. 4.5. Pod pe grinzi cu calca (fig. 4.4, g), ell 0 caseta ~i perete medianjos. (fig. 4.4, f), cu casete avind pereti inclinatt

(fig. 4.4, j) ;- poduri pe grinzi cu sectiuni speciale (fi~. 4.4, h ~i.i), utilizate :uai

rar, care urrnaresc realizarea unor efecte estetice deosebite ale podurilor.

• Dupa pozitia ciiii:- poduri pe grinzi eu calea sus ;- poduri pe grinzi eu calea jos (fig. 4.5), adoptate in special Ia podu-

rile de cale ferata, urmarindu-se reducerea Inaltimii de constructie.

• Dupd moduZde executie :- poduri pe grinzi exeeutate monolit, cu ajutorul unor esafodaje, sau

prin turnare in consola, pe tronsoane, fara esafodaje ;- poduri pe grinzi prefabricate sau preturnate ;- poduri ell executie mixta, 1a ca~e 0 1?arte din ele_men~esint pr~fa-

bricate, iar celelalte se executa monolit, prm turnare directs pe santier :_ poduri integral prefabricate si montat~ in amplasament, proecdeu

modern, cu avantaje tehnieo-economice deosebite.

• Dupii. tipurile de armiituri uiilizate :- poduri cu elemente care Iolosesc armatura moale, obisnuita :- poduri pe grinzi arm ate ell carcase sudate ;- poduri din beton precomprirnat, care utilizeaza armaturi de inalta

rezistenta, pretensionate ;- poduri eu armatura rigida. ,Podurile pe grinzi executate din beton annat ~i beton 'Pre?omprimat pre­

zinta importante avantaje eeonomice ~i de ordin constructiv, de aceea n.uun domeniu extrem de vast de utilizare, pentru 0 gama Intinsa de deschi­deri, de la deschideri mici ~i medii (10-15 m), pina la deschideri Ioartemari (80-100 m).

Podurile pe grinzi cu elemente prefabricate ofera posibilitati de fO.10-sire a unor metode moderne de eonstructie, imbinate eu procedee rapJdcde executie a unor lucrari de eonstructii-montaj. Totu!1i, uneori :e _impuncexeeutia monolita a un or poduri, a~a cum este cazul unoI' lucran cu ca­raeter de unieat aflate la distante mari de uzinele de prefablicate, pent~care costul util~jelor de transport, montaj ~i.al drumu:iJo~ de a.cc~s ar {lridieat. De asemenea executa rea unor pOdUfl cu desehldcl'l man ~l foartemari, sau avind supr~trueturi deosebite este mai avantajoasa in variantemonolite.

Page 5: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

123

beton precomprirnat. De asemenea, la podurile de sosea se folosesc destulde frecvent scheme statice eu grinzi cu console.

In marea majoritate a cazurilor, grinzl.e simplu rezemate se executaprerabricat, in timp ce grinzile continue sau eu console se executamonolit.

Pentru alcatuiri ale sectiunrlor transversale ale podurilor de sosea cain figura 4.7, d si e, armata cu carcase sudate, !atimea grinzilor poate fidestulde mica (h/b =5-8), de accea grinzile se mai numesc l1ig1'inzi ellpere1i subtiri. Daca armiHura estc realizata din vergele separate, Ui\imeagtinzilor trebuie sa fie mai mare (hlb= 2,5-4). Pentru podurile de caleferata. Uituni!c grinzilor in T sint cuprinse intre 40 ~i 80 cm, in functicde marimea deschiderii, ~i trebuie sa permita a~ezarea vergele:or necesarepcntru preluarea momentelor incovoietoare pe maximum trei rinduri, asi­gurindu-se distantele intre vergele recomandatc de prescriptiile in vigoare.

Pentru deschideri mai mari (peste 25m la podurile de ~osea), in scopulreducerii greutiitii proprii a grinzilor monolite, se adopta 0 ~atime varia­bila (fig. 4.4, d) realizindu-se grinzi cu bUZ1Lnal·.Latimea minima bo "ementine in zona centrala a deschiderii ~i se spore!?le, in una sau douatrcpte, pina la latimea maxima b in zona reazemelor, pentru a se asigurapreluarea satisfaditoare a eforturilor unitare principale de intindere.t\ceea~ ingro~are a inimii se rea;izeaza !?i la grinzile din beton precom­primat (cu bulb), de ]a 18 cm in zona centraI<'l, pina 1a lii\imea bulbului(pe reazeme).

La suprastructurile cu inaltimea de constructic limitata, pe linga spo­rirea ~atimii peretilor (inimilor) grinzilor, se poate trece ~i 1a cre~tereaImportanta a latimii talpilor inferioare sau 1a prcvedcrea unci pH~ciinfe­rioare continue (fig. 4.7, f).

La podurile pe grinzi cu console sau pe grinzi continue eu desehiderimari (30-50 m) se folosesc sectiuni d\.lblu T sau sectiulli case tate elL pe­reti. gro$i cu raportul h/b=3- ;)(fig. 4.7, f).

Fig. 4.7. '1'ipuri de secttuni transversale ale suprastructurrlor ell grinzi.ed

5-bmL h

9

r~l" .~; ' -l!J_ c

1 oJ"--

Studiul tehnico-economlc stabileste numaru; optim de grinzi, in con­ditiile date. In mod curent, pentru podurile de sosea executate monolit,avind latimea partii carosabile de 7,80 m, rezulta 0 solutie economics pen­tru conditiile tarii noastre eu doua grinzi principale in sectiune transver­sala, in limp ce pentru acelasi pod realizat cu grlnzi prefabricate, numaruloptim al grinzilor este de patru.

Pontru podurile de cale ferata, alegerea numarului de grinzi in sectlunstransversala este simplificata de faptul ca circulatia convoaielor se facepe 0 ca'e fixa. De aceea se aleg de obicei sectiuni cu doua grinzi. In acesteconditii sollcitarile date de Incarcarile permanente ~i mobile se transmitsimetric celor doua grinzL Doar solicitarile produse de actiunea vintuluisau a fortei de serpuire pot modifiea Intr-c anumita masura aceasta repar­title egala, Insa aceste forte nu intervin decisiv in dimension area grinzilor.Dispunerea simetrica a grinzilor in raport cu axa cail ferate de pe podconduce la admiterea ipotezei ca sclicitarlle din grinzi prod use de inearca­rile fundamentale sint egal repartizate. Uneori, pentru a se reduce Inal­tirnea de constructie, se adopts sectiuni ale podurilor de cale ferata eupatru grinzi, dispuse simetric cite doua sub axa fiecarei sine. Aceasta so­lutie nu este economics, conducind Ia cresterea consumului de beton ~ide arrnatura si in plus, creeaza incertitudini cu privire la repartitia trans­versala a incarcarilor. De aceea, cind se urmareste 0 reducere importantaa inaltimii de constructie pentru podurile de cale ferata, se recurge la co­bortrea nivelului caii la mijloc sau [os,

Dispunerea grinzilor in sectiune transversala hotaraste grosimea placii,in concordanta eu deschiderea de calcul a acesteia. De aeeea, recoman­darile din literatura referitoare la determinarea numarului de grinzi auo importanta orientativa deoarece fiecare varianta are avantajele l?i dez­avantajele ei.

Se disting doua tendinte actuale in literatura de specialitate cu privirela numarul de grinzt principale in sectiune : una care recomanda un nu­mar redus de grinzi (de obicei doua) ~i 0 placa de grosime importanta careconlucreaza cu grinzile principale ~i alta, care recomanda un numa; maimare d~ grinzi eu dimensiuni mai reduse ~i 0 placa mai putin puternica.

Vanetatea de aleatuire a podurilor pe grinzi este mult mai mare tipu­rile de sectiuni prezentate fiind doar orientative. Pe baza aces tor n'loduride a~c~tuire se pot face tot~i, unele precizihi in legiitura eu domeniul deacoperlre a deschidcrilor ~i recomandari privind schemele statice mate-rialele de executie etC'. '

~stfel, poduTile.pe pTi~~ late se utilizeaza in mod curent pentru aco­penrea llnor deschlden mlCl (6-12 m), in cazul simplei rezemilli . la 50-lut.ii.:e cu gr~nz~ continue, deschiderile pot atinge 12-15 m (fig.' 4.7, a).Utllizarea grmzIlor late la constructia podurilor eu deschideri mai mad?st7 con_ditionata de reducerea greutatii proprii, de aceea se .prevad goluri10 mterlOrul lor. Podurile pe grinzi late se preteazel la exeC'utie mono~itl'i,aUt datorita greututii proprii importante, cit ~i relativei u~urinte de exe­cuiare a cofrajelor ~i de dispunere a armaturilor.

Poduri~e cu grinzi T sau dublu T (cu bulb) se utilizeaza pentru deschi­d.eri:e cuprinse intre 15-35 m la podurile de ~osea ~i 10-30 m, la podu­nle de cale ferata (fig. 4.7, b ~i c). Pentru aceste deschideri se folosesc deobicei grinzi simplu rezemate din beton annat sau din beton precompri­mat. Pe~tru deschiderile mari se folosesc fie grinzi simplu rezemate exe­cutate din beton prccomprimutJ fie grinzi continue din beton arm at sau

Page 6: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

1~5

baFig. 4.8. Poduri de cale ferata eu ealea jos :

a - eu secllune drcptunghluln,.:.; b - cu grinZJ C\<lUllc.

4.1.3.1. Poduri executate monolit. Podurile pe grinzi din bcton armat,simplu rezemate, executate monolit se fo:osesc, uzual, ptna la deschideride 30 m, pentru podurile de sosea ~i cu dsschideri intre 9 ~i 2~m, pentr~cele de cale Ierata. Grinzile se executa cu tnaltime constants, eu valoriintre 1/7 ~i 1/14 din deschidere (si eh!ar 1/16 la.podurile de sosea). • yl

Podurile de sosea pe grinzi late (fig. 4.7, a) sirnplu rezemate au 0 ma ;-L L. y

time de eonstructie redusa. Inaltimea grinzilor late este h='t:i-15' rar 1a-tirnea b=O,80-1.20m sau b=(1,5-2) h. Solutii asemanato~e au fO.5tadoptate si la unele poduri de cale f'erata. asigurindu-se inscnerea lor 10

inaltimea de constructie disponibi'a. .'In scopul roduceri; la minimum a i~altimii. de constr.uc~le 1a podu~11e

de cale ferata. in R.F.G. au fost akatuite tabhere pc grmzl cu calea JOs.AsHel, in figura 4.8,a grinzile eu see\iuni drept~ng~i,::are pT,:zinta avan­taje legate de cofrarea simpla, disp~n~rea armat':ll'll III gnn~l, a?eora~eaarmaturii pentru preeomprimarea placH etc. InscrlCrea gabaritulul de Clr­cuJatie impune distante intre grinzi de .4,50y-4.80I1? Tro~uar~le :xecutat~In exteriorul gl'inzilor, la partea inIenoara a tablicrulUl aSlgura accesucomod pe pod la nivelul diii. . .

La varianta de aldituire din figLlra 4.8. b prin evazarea gnnzllor s~permite inscrierea gabaritului de cireuiatie in eonditiile mer:tine~ii un:ldeschideri re:ativ reduse a placii. Un alt ayantaj al acestel ,-an ante 11constituie includerea trotuarelor in sectiunea activa a grim:ilor. .

1n figura 4.9 este prezentat modul de ~leatuire a unei suprastructul'lpc grinzi simplu rezemate executate monolit. pentru UD pod de ~osea. So­lutia are doua grinzi situate la 5.00-5,50 m .~istan~a l?tre a~e, yl:gate cuantretoaze la 4-6 m distanta. Grosimea placll carosabile Va1'l8Zamtre 18!1i25 cm. Pentru realizarea pantei transversa:e neeesara evacuarii apeIorspre borduri, placa se eXe<Cutiicu ina1\ime variabila.

4.1.3. PODURI PE GRINZI SIMPLU REZEMATE

25 em) se poate considera rezemata pe doua laturi. I?e.altf;l, pla.ca ~apodurile de cale ferata fara cuva de balast n~ este soli~lta~a pr~cti~ dinincarearile mobile, acestea transmitlndu-se direct la grmzile .pr~clpale:

La podurile de -cale ferata, latimea antretoazelor nu trebuie sa scad asub 25 em. Antretoazele de pe reazeme au latimi mai mari (30-:-4~ em)!iar In cazul unor poduri cu grinzi inalte, se pot adopta valori ~l malridicate.

124

Pentru deschiderile rnari ~i foarte mari, la podurile de sosea (45-80 m)se folosese grinzi casetate cu. pereti subtiri (fig. 4.7, g), varianta deosebitde avantajoasa. Podurile cu sectiuni case tate s-au exeeutat din beton ar­mat, dar eel rnai frecvent din beton precomprimat, atit in varianta mo­nolita, cit !?i din elemente prefabricate. montate in console !?iasamblateprln postcomprimare, La podurile de cale terata care sustin un numar dedoua sau rnai multe linii este necesar sa se adopte, de asemenea, 0 sec­tiune transversals puternica (fig. 4.7. h) cu mare rigiditate :a incovoiere !?itorsiune, avlnd un eonsum minim de beton armat ~i solicitdri reduse dingreutatea propric.

La podurile de sosea, din modul de dispunere a grinzilor principale,a antretoazelor !1i eventual a grinzilor longitudinale secundare, rezultaea placa trebuie sa fie proiectata ea rezemata pe doua :aturi, daca distantadintre antretoaze este cuprinsa intre 2 ~i 4 r, unde r este distanta dintregrinzile prineipale, sau rezernata pe contur, daca distanta dintre autre­toaze nu dcpaseste 2 r (v. fig. 4.6, a si b). Astfcl, in mod curent, daca dis­tanta dintre grinzile principale la podurile de sosea nu depaseste 2,5-3,0 m se recomanda alegerea unei asemenea distante Intre antretoazeincit placa sa poata fi considerata ea rezemata pe doua laturi. In situatiacind distanta dintre grinzile principale este mai mare (3.0-6,0 m), pentrua se putea rnentine grosimea placii in limite economice avantajoase, se re­comanda ca placile sa se realizeze ou 0 rezemare pe eontur, astlel cciantretoazele se dispun la distante mai mici de 2 r. In Iigura 4.6, c supra­structura are si grinzi longitudinale secundare astfel ca deschiderea decalcul a placii este redusa !?i se poate men tine grosimea .placii in !imitcobi~nuite (12-15 em pentru convoaie ~oare .!?i15-25 cm pentru eonvoaiegrele), fara sa fie nevoie de 0 armare pe doua direetii, iar distanta intrcantretoaze se alege relativ redusa (sub valoarea 2 r).

La podurile de ~osea, se adopta console de trotuar eu lungimi de1,0-2,0 m (uneori se ajunge !?i1a console de 2,50m).

Distanta dintre antretoaze nu poate fi stabi!ita numai dupa criterii decalcul l1icomportare a pUicii, ci trebuie determinata ~i in functie de rigi­ditatea de ansamblu a retelei. In cazurile curente, se admite cii antretoa­zelc dispuse la distante intre 4,0 ~i 6,0 m asigura 0 legatura buna intregrinzile principale. Desigur, prezenta antretoazelor pe reazeme este abso­lut ob:igatorie. Latimea antretoazelor variaza 1a podurUe de ~osea intrc15 ~i 30 em. atingind uneori ~i valori de 40 em; latimea uzuala este de20em la antretoazele preeomprimate !?ide 25 em 1a antretoazele din betonarmat.

IniHtimea antretoazelor se alege pe criterii de rigiditate, urmiirind obti­nerea unei repartitii transversale eficiente. De aceea inaltimea antre­toaze:or nu poate fi mai mica decit 2/3 din inaltimea grinzilor principale.In mod curent, este egala eu cea a grinzilor principale, mai putin 5-10 cmpentru incruci!?area armaturilor din antretoaze eu cele din grinzi. De foartemulte 01'1, antretoaze1e de pe reazeme au aceea!?i inMp-me cu grinzileplincipale. .

La podurile de cale ferata cu calea sus, distanta diniTe grinzi:e prin­cipale nu depa!1e~te 2,00-2,40 m, pentru a se realiza 0 transmitere <Citmai directa la grinzi a inearciirilor mobile. 1n mod obi~nuit, distanta din­tre antretoaze se alege de 5-6 m, pentru podurile la care calea rcazemape balast ~i de 4-5 m, pentru podurile cu calca rezemata direct, pe lon­grine de beton armat. In aceste conditii, placa (avind grosimea de 20-

Page 7: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

127

cesara din cimp sl minimum doua vergele, iar 1a extrernitatile cu reazememobile eel putin 30%, ancorindu-se in mod corespunzator, si anume :

- vergelcle netede se prevad cu ctrlige ~i se ancoreaza dincolo de rea­zem ell 10 d atunci cind arrnatura transversala se asaza constructiv si 15 dcind aceasta armature rezulta din calcul (d esto diametrul vergelelor derezistenta) ;

- vergele!e din PC 52 ~i PC 60 pot fi prevazute cu indoiturl la 90~ale capetelor.

Armarea transuersalii se realizeaza eu vergele Inclinate si etrieri. Dinarmatura Iongitudinala se ridica vergele la 45° (uneori 60) fata de axaelementului. Ridicarea aeestor verge Ie poate fi Inceputa chiar din sectiu­nile 1n care arrnatura nu rnai este necesara din calculul in sectiuni nor­male, la starea Iimita de rezistenta, sau la starea Iimita de oboseala, pentrupodurUe de cale ferata. Distributia vcrgelelor inclinate in Iungul grinzilorse face in conformitate cu diagrams infasuratoare a fortelor taietoare, dardistanta dintre ele masurata pe axa longitudinala a grinzii, nu poate de­pa~i inaltimea h a grinzii. Vel'gelele inclinate se dispun, pe cit posibil, si­metric fata de un plan vertical care trcce prin axa longitudinala a grlnzii,neadmitindu-se vergele f!otante. Ancorarea vergelelor Inclinate se asigurain zone comprimate ale betonului, Iungirnea de ancoraj fiind eel putin 15 dpentru vergele netede ~i 10 d pentru cele cu profil periodic. Indoirea ver­gelelor se face dupa un arc de cere cu raza interioara de 10 d. Daca lungi­mea vergelelor nu este suficienta, se realizeaza innadirea lor cu suduraelectrica, Se recomanda sa se execute sudura cap 1a cap, prin topire inter­mediara. Daca se prevede innadirea prin suprapunere, zonele de supra­punere VOl' fi plasate in zonele comprimate ale betonu1ui Restrictii deo­sebit de severe se impun la podurile de cale ferata, unde fenomenul deoboseala a armaturilor (mai ales pe portiuni sudate) este deosebit deintens.

Pe fete1e laterale ale grinzilor se prevad vergele Iongitudinale, care aurolul de a reduce efectele contractiei betonului si ale momentelor de tor­siune. La grinzile cu Inaltim! mai rnari de 70 em se recomanda ca acestevergele sa .fie cu prom periodic. Pe fetele laterale din zona intlnsa a ini­milor grinzl.or (circa 1/3 din inaltimc) se prevad vergele cu diametrul de8-14 mm, a~ezate 1a distante de (8-12)d. Pe restu1 iniiltimii se previidvergele longitudinale de 6-10 mm diametru, 1a distante care sa nu depa­~eascii 33 em. Se recomandii ca sectiunea totala a aeestei armiHuri de pefe~ele laterale ale unei grinzi sa lie de aproximativ 0,0015 bh, iar la grio­zile eu inimi subtiri 0,0025 bh (b - grosimea inimii; h - iniiltimeagrinzii).

Pe zona intinsa (1/3 din Inal~ime) se recomanda sa se dispuna lateralcel putin 8% din sectiunea armcHurii longitudinale de rezistenta.

Etrierii rezultati din ca:cul ~i cei prevazu~i 'constructiv, Impreuna cuvergele1e 10ngitudina1e trebllie sa formeze 0 carcasa rigida, capabilil samentiml pozitia din proiect a armaturii de rezistentii. In fiecare eoH a1etrierului trebuie sa existe 0 vergea de rezistenta sau de montaj. La grinzi,intre doua ram uri ale aceluia~i etrier ,pot fi cuprinse cel mult 5 vergeleintinsc, a!iiezate pe un singur rind ~i cel mult 3 vergele comprimate. Dis­tanta intre etrierii care cuprind vergele intinse nu trebuie sa depa~eascii35 em sau 3/4 din in,Htimea grinzii. Etlierii care euprind vergele compri­mate de rezi<>tenta se a~aza la maximum 15 d (d - diametrul vergelelorde rezistentft) sau 50 em. Cind latimea grinzii depa~e~te 40 cm, se prevadetrieri dubli (eu 4 brate).

126

]<'ig. -l.11. Armarca unci grinzi ~implu rczcmatc penrru un pot.!de ~osca1 - gtindil principalA: 2 - antretoaza; J - ap~r31£ de reazem; .. _ cuzinc:.

A A·A_, ,.- ~T'- - ... _

~ff6

.Sustinerea trotuarului se face prin placi scoase in consola care in aee­!a~ltun~ completeaza zona comprirnata a betonului din grinzile principalein forma de T.

1.n figura 4.10 sint prezentate elementele principale privind alcatuireaunui pod de cale ferata sirnpla pe grinzi executate monolit, simplu reze­mate, cu calea sus.

Disp~nel'ea armatun] intr-o grinda simplu rezemata a unui pod desosea (fIg: 4.11). se face. in conformitate cu diagramele infa~uratoarc demomente mCOVoletoare~l forte taietoare.

Armiit~tra de_rezistentillongitudinalil este alcatuita in totalitate din otc~d: aceea~l marca: tn mod obi~nuit, etrierii ~ivergelele 10ngHudinaie prc­vazut~ cons_tructlv se confectioneaza din OB 37. Vergelele longitudinalede rezlstenta se pl'elungesc peste reazeme eel putin 25% din cantitatea nc-

Fig . .:f.lD. Alcatu iroa unul podde calc Icrati\ :

1- grlndl! ptinc1.plllli: 2 - unlc ,_toaza : 3 - Placll; 4 - ptae;! in

consoia,

Fig. -l.9. Suprastructura eu grinzi pentru podurile elt' so-c-a.

Page 8: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

1299 - PIJI1url din beton arma!------~--~------------------

1:"$RWR<:I<d~Q(WU%I' ~$ks<~r~Fig. 4.17. Suprastt'ucturacu grinzi T prefabricate$i portiuni de pJaca lur-

nate monolil.

Fig. 4.16. Suprastructuracu grinzi I prefabricate$i plact prefabricate mo­nolilizate dupa monlare.

Fig. 4.15. Suprastructuraell granzj I prefabricate,eu pladi $i an lretoaze

turnatc monolil.

Suprastructuri reolizaie din grinzi I prefabricate cu pZaca $i antretoa­zele turnate ulterior (fig. 4.15). Aeest mod de alcatuire a suprastructurilora fost adoptat in scopul reducerii numarului de grinzi ~i pentru a micsoragreutatea proprie a elementelor prefabricate. Acestea sint prevazute Iapartea superioara cu rnustati din otel-beton c~e se ingl~bea~a in l?l~c~,asigurindu-se astfel 0 buna cornportare la actiunea combmata a solicita­rilcr de incovolere si forfecare.

Suprastructuri cu grinzi I prefabricate §i eu pUici prefabricate mono­litizate dupii montaj (fig. 4.16). Prin aceasta solutie s-a urmarit crestereagradului de prefabricare, respectiv reducerea maxima a cantitatii de betonturnat pe loco Monolitizarea se realizeaza prin betonarea unor zone deplaca in dreptul grinzilor, in care patrund rnustatile din grinzi !1i cele dinplacile prefabricate.

Suprastructuri reolizaie din grinzi T prefabricate si eu portiuni deplaca tumate ulterior (fig. 4.17). Aceasta solutie este practic generalizatain prezent in tara noastra. In placa elementelor prefabricate se prevad ar­rnaturi care ies sub forma de mustati ~i se innadesc prin petrecere cu ar­rnaturile din zonele de placa monolite (fig. 4.18).

Imbinarea antretoazelor se poate face prin sudarea vergelelor de re­zistenta ale acestora (vergele situate atit 1a ,partea inferioara, cit ~i 1a

•Fig. 4.14. 1mbinare umeda,

I lidc:8-B

81 OPIrJliuA I8J. t,.---rll.

~

Fig. 4.13. 1mbinare uscaUl.

~~~ CLf~ 11e

i :1. I

lJeftI/iu BOeMiu A

Fig. 4.12. SuprastrU('tudi<'u grinzi prefabricate

juxtapusc.

128

~I I I I II I t I It I I I It I t t II I I t I

£ a IS ::1 .E 3" -w t 3" 1: );I

Daca armatura de rezistenta a grinzilor se executa din OB 37, se pre­vad etrieri la 10 em, eu diametrul de minimum 8 mrn pe Iungimea de un­cora] a armaturu longitudinale, incepind de la capatul grinzii. De celernai multe ori, grinzile podurilor se arrneaza cu etrieri Inchisi.

4.1.3.2. Poduri de sosea realizate cu grinzl simplu rezemate prefabri­cate. In alcatuirea podurilor eu elemente de rezistenta prefabricate estenecesar ca intreaga structura sa fie segmentata in elemente de prefabri­cate, in asa fel ca acestea sa poata fi transportate si montate eu vehieulelesi dispozitivele existente in dotarea intreprinderilor specializate. Solutia dea se realiza intregul tablier prefabrieat nu este poslbila deeit in cazul po­detelor sau in cazurl <!u totul speciale. In aceasta solutie a fost executatpodul peste lacul Pontchartrain, S.U.A. eu lungimea totala de 38,00 km.Podul a fost realizat eu travee simplu rezernate, de 17,00 rn lungime ~i10,00 m liitime. Tablierele prefabricate au fost transportate pe apa ~imon­tate cu ajutorul unei macarale plutitoare (v. fig. 1.17).

4.1.3.2.1. Poduri de $osea din qriazi simpZu rezemate prefabricate mo­nobloc. Segmentarea suprastructurii unui pod se poate face dupa directieIongitudinala, transversala sau dupa ambele directii.

Segmentarea longitudinal a reprezinta solutia cea rnai simpla si esteaplicata la podete !ii poduri eu deschideri medii, grinzile prefabricindu-sedintr-o singura bucata, cu sectiuni in forma de dublu T sau casetate.

In aeest mod au fost realizate in strainatate poduri cu deschideri pinala aproximativ 65,00 In. In tara noastra, deschiderea maxima realizata estede 45,00 m 1a podurile de sosea ~i de 26,00m la podurile de cale ferata.Grinzile de 45,00 In ale viaductelor peste Dunare la Giurgeni- Vadul Oiiau ajuns 1agreutati de 1 400 kN (pe bucata).

In continuare sint prezentate tipurile de suprastructuri ale podurilorde sosea realizate eu grinzi prefabricate in diferitc perioade.

Suprastructuri realizate din grinzi T juxtapuse (fig. 4.12). Dupa ce grin­zile se asaza una linga alta, se realizeaza monolitizarea lor in dreptul antre­toazelor. Monolitizarea se realizeaza fie prin imbinare uscata (fig. 4.13),care consta in sudarea unoI' plaeute meta lice fixate pe antretoazele grin­zilor prefabricate, fie prin imbinare umedtl, betonind portiuni din antre­toaze, in care pan'und mustati a~e armaturilor sau inele din otel-beton(fig. 4.14).

Page 9: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

131

forme de grinzi cum ar fi II, T sau sectiuni casetate (fig. 4.22), pentru He­care din acestea existind posibilitat! de monolitizare specifice.

• Potiuri de sosec din qritizi simplu rezemate prefabricate monobloc,realieaie 111.tara noastrii. Primele poduri cu elemente prefabricate au fostexeeutate din beton annat, eu arrnatura obisnuita, montate sub forma devergele separate sau eu armatura grupata in carcase sudate (cunoscute subdenumirea de carcase Matarov),

In ,prezent, elernentele prefabricate pentru realizarea podurilor se eon­fectioneaza aproape exc1usiv din beton precomprimat.

Dintre Iucrarile de poduri remarcabile executate in tara noastra euelemente prefabricate din beton precomprirnat stnt de mentionat viaduc­tele podului de sosen peste Duniire la Giurgen'i-Vadul Ooii, dat in exploa­tare la sfirsitul anului 1970 (fig. 4.23). Viaductele sint realizate cu grinziprefabricate simplu rezemate din beton precomprimat, avtnd deschidereade calcul de 45,00 ill. In sectiune transversala (fig. 4.24) tablierul este alca­tuit din 4 grinzi de 2,80m Inaltime, asezate la distante de 4,30m. Grin­zile au sectiunea in forma de T: la partea superioara talpa de latime1,20 m, iar la partea inferioara bulbul de la1ime 0,70 m; grosimea inimiieste de 0,18m. Grinzile sint legate transversal .atit prin antretoazele a~e­zate la mijlocul, sfertul :;;i pe reazemele deschiderii, cit :;;i prin interrne­diul p!acii turn ate la partes superioara, jntre grinzi. Placa Iii antretoazeleau fost precomprimate eu fascicule postintinse.

Precornprimarea grinzilor s-a realizat cu ajutorul unor fascicule for­mate din 44 05 SBPT (R~ =16 500 daN/cmZ), prevazute Ia ambele capetecu ancoraje mel-con dublu, de tipul INCERC 100. Grinzile marginale aufost precomprimate eu 14 faseicule, iar eels centrale cu 13 fascicule, dincare in sectiunea de capat stnt ancorate 8 fascicule, restul fiind ancoratela partea superioara a grinzii.

Fig. 4.21. Precornprimarea transversala ta viaductele podului peste Dunare laGiurgeru=-Vadul Oii :

1 - grtn.ctli pPefabd,('.ata; 2 - aritretoaza eurnata monont.; 3 - iascicule pen+ru precou\Pn­rnerea pU'eii din 1205 Ia 35em; " - f,asclcule pentru precomprtrnarea antretoazet din 360 5.

n _._---_ / I IlI (7 / I

I ,, , I , iI f I , ,

I 2. • II; 1 , I , .. I I I I , I

, , r( I , , I

f 'r' 4)0 'I 4,,J!} '-I +,JU ~r

J

Fig. 4.20. Solidarrzarea grinzilor pre-fabricateprin precomprimaretransversals.

(. £

130

Fig. 4.19. Armarea antretoazelor in zonele betonate monolit.I

-" ~t1 ~---11=<=F_"~--+-+++44==1;:H -- ~-! :-_-_-_~::~~~~Il"". - _ -f1:;<*~~_+_H_+_+_li-*=t;Ii- - - -t ~ - - -~;t='~+_i>_4

~ ~~--~=l-+-+-++-+-~;;tf- --J~:--~b~__+__r;!.-~ ,;;,._

partes superioara) :;;ibetonarea ulterioara a acestor zone ale antretoazelorodata eu betonarea placii superioare (fig. 4.19).

'I'endinta actuala este ca legatura transversala intre grinzi sa se rea­lizeze prin precomprimarea antretoazelor (fig. 4.20), sau chiar prin pre­eomprimarea transversala a mtregti suprastructuri (fig. 4.21).

in afara de grinzile cu sectiuni in forma de T, I sau T cu bulb la par­tea Inferioara, au fost realizate suprastructuri de poduri folosind ~i alte

.,r---------~,~J ~~f- ~

r - - - - - - - --'"1... .../ ''-.JL J

fr L -.

,r-----~-------------,I

2

a

Fig. 4.18. Armarea placil carosa­bile la podurile de sosea eu grinzi

prefabricate :a - vedere: b - d:lspunerea vergeleloc:1- vergele din placa elernentelor 0\"1)_fabl'icate: .2 - verzeie montara in be-

tonul monont;

Page 10: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

I'tg. 4.25. Traseul fascicu1elor grinzil prefabricate precomprimate la podul pesteDunare la Giurgcni-Vadul on :

X- tasd.cUle 120 S pentru precomprtmaree 'PliIcU: 2 - lasc1cule 3505 pentru preeomprtmareaantre[08ze1.

.,....

. '

Fig. 4.23. Podul peste Dunare la Giurgeni-Vadul OiL

Fig. 4.22. Grinzi prefabricate cu diferiteforme ale sectluntt transversale. f:iIl,, ~

W~

~.~Itq

~~~i1 ~Im~

tf.25

t.:.ABi

r:.£55 SEF- sssfJ,W/l :J

~til :~ .Vr;. ,5,12

10;;

Fig. 4.24. Sectlune transversa Iiiprin viaductele podului peste Dunarela Giurgeni-Vadul OU.

I

t'f/l}fJ,aO

Page 11: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

______________________________ ~ ~ 1~5

In tabelul 4.2 se prezinta eforturile unitare din beton la nivelul fibreisuperioare l?i inferioare la grinzile rnonobloc, in sectiunea de la mijloculdeschiderii, in diverse faze de lucru. Aceste faze depind de procesul teh­nologic adoptat la realizarea grinzilor.

In faza I se efectueaza pretensionarea unui singur fascicul, rezultind pelntreaga sectiune eforturi unitare de compresiune, cu va~ori relativ mici,in scopul eliberarii intr-un timp cit mai scurt a spatiilor tehnologice. In

Fig. 4.26. Suprastructura tip rnonobloc ell lungtmca de 15,00m.

A _![JJ!!_ 70 f,fJ/ 2d~ LI' I' t1 I' j"

~':"'T"~1.1.6 .j. f,6! • I,_:: I. (.55,:. f,5S 1

Bj

cC-c

15,111/2Is'OQ/1fVJ!Z f~JQ/2

l2Z?;??' 2~~~uumu;,

8-8A-A

l_uJl8imea ~prastrue'l 12 I 15 I 18 I 21 I 2.. I 27 I so I 33tum. m

Descl1iderea deealeul, m 11,30 14,30 17,30 20,30 23,30 26,30 29,30 32,30

-- -Numlirul de grinziIn sectiunetransversala 6 6 <1 6 4 6 <1 4 4 4

-- ---- -- -- - -- -- --fnaltimea griozi-wr, m 0,85 0,95 1,25 1,05 1,40 1,25 1,60 1,75 1,90 2,05

-- -- -- -- -- -- -- -- r---Ortutatca uneigrinzi, kN 104 135 215 188 267 239 377 443 525 599

Materiale folosite Beton: B 500 prctabrlcat precomprl- Beton: B 400 prefabricntmat ~I B 400 monolit precomprlmat ~i

Otcl: SBP I, PC 52 ~i OB 37 B 400 monolit,Gtel: SBPI, PC 52 ~i

OB37

Tabelul 4.1CaracteristieUe eODlitruetive ale 8uprll5tn1eturUor eu gl'iuzi prefabricate din beton

preeomprimat monohloe eu IUDglmile de 12 -33 m

134

to figura 4.25 se prezinta traseul fasciculelor pentru grinda marginalii.Traseul este curb, atit in plan vertical, cit ~i in plan orizontal. Efortul uni­tar maxim de control s-a considerat 6,t=12 500 daN/cm2, reprezentindaproximativ 0,75 R~. Pretensionarea fasciculelor s-a executat in douaetape, ~i anume :

_ in etapa I, pe standul de turnare, s-au pretensionat prime le 10 fas-cicule (Cia-C.) ;

_ in etapa a II-a au fost pretensionate celelalte fascicule. Aceastaetapa s-a realizat dupa ce .grin~ile au fos.t montate ~i so!id~ate prin exe­cutarea portiunilor monotite din placa si a antretoazelor, lil dupa precom­primarea transversala a p:acii !ii a antretoazelor. Precomprimarea placiis-a realizat cu fascicule 120 5mm SBP I, asezate la distante de 35-40 em,prevazute la un capat cu ancoraj inel-con, iar la celalalt cu dorn, preten­sionarea fasciculelor realizlndu-se astfel de la un singur capat. Fasciculeleau un traseu curb care sa permitii urmarirea diagramei infasuratoare demomente: in dreptul grinzilor, momentele din placa sint negative, decifasciculele sint situate Ia partea superioara a placii, far in cimp momen­tele sint pozitive, deci Iasciculele sint situate la partea inferioara a placil(v. fig. 4.21).

• Proiecte tip de podurt de sosec pe grinzi simplu rezemate prefabri­care mono bloc. Proiectele tip sint intocmite pentru lungimi intre 12 ~i 33m,in soluti a cu grinzi prefabricate din beton precomprimat monobloc, cuarmaturi postintinse.

Pentru suprastructurile cu lungimi de 12-21 m proiectul tip cuprindedoua variante, ~i anume :

- suprastructuri cu sase grinzi in sectiune transversale, pentru su­prastructurile cu lungimile de 12, 15, 18 si 21 m ;

- suprastructuri cu patru grinzi in sectiune transversals, pentru su­prastructurile cu lungimi de 18 ~i 21 m.

Solidarizarea transversals a grinzilor prefabricate se realizeaza cu 0antretoaza in cimp ~i eu cite 0 antretoaza pe reazerne, armate cu otel­beton PC 52 sau precomprimate.

Pentru suprastructurile cu lungimile de 24-33 m, proiectul tip pre­vede grinzi care sa fie realizate prio preturnare pe santier, datorita di­mensiunilor ~i greutatilor mari ale acestora, In sectiune transversals seprevad patru grlnzi. Solidarizarea grinzilor este realizata cu 0 antretoazain cimp si cite una pe reazeme, executate din beton precomprlmat.

to tabelul 4.1 sint prezentate caracteristicile constructive ale supra­structurilor prefabricate din beton precomprimat monobloc eu lungirnilede 12-33 m, iar in figura 4.26 este indicat modul de alcatuire a unei su­prastructuri cu grinzl prefabricate monobloc precomprimat, cu lungimeade 15 m.

Pentru a se asigura executia usoara l?i unitormizarea cofrajelor, pro­ieetele tip adopta, in general, aceleasi dimensiuni ale grinzilor, variabilafund inaltimea grinzii ~i numarul fasciculelor pretensionate.

Grinzile tip permit realizarea unor suprastructuri eu latimea .partii ea­rosabile de 7,80 m ~i doua trotuare cu latimea de 1,00 m sau de 1,50 rn,Suprastructurile cu lungimi de 12-21 m pot prelua solicitarile corespun­zind clasei E sau I de incarcare, prin armarea diferitii a placii superioarea grinzii, prin modificarea numarului l?i a alciituirii fasciculelor de arma­tura pretensionat! din grinzi. Suprastructurile cu lungimile de 24-33 msint proiectate pentru solidtarile prod use de c!asa E de incarcare.

Page 12: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

137

+198,9-8,6 -16,2 +179,8-33,S +146,5-35,1 -22,5 -5,3 +83,6-76,0 +7,6I--'-

-27,3 +1,1 +2,1 +0,3 +10,5 +10,8+19,1 +2,6 +12.0..L15.1-!-33.r. ..L78.7

~~~ +139,2-15,2 ~~~ ~.~r~I~1

+200,5-7,8 -16,5 +181,1-29,5 +151,6-31,8 -22,8 -5,4 +91,6-89,1 ~

-33,0 +0.9 +2,7 -11,4 +8,3 -3,1 +14,9 +3.0 +13,9+28,7+35,0 +63,7

+177,2-6,3 -14,4 +161,4-13,6 +147,8-32,5 -20,9 -3,7 +90,7-76,S +14,4

-31,9 +1,3 +2,6 -15,0 +21,4 +9,4 +13,9 +2,8 +24,3+50,4+32,7 ~

+187,0 -i,3 -15,4 +186,0-36,0 +150,0-36,4 -21,6 -6,5 +85,5-85,5 0

-22,8 +0,9 +1,6 -7,2 +20,7 +13,5+13,8 +1,9 +22,8+52,0+22,0 +74,0------ ~ ---+145,9-5,6 -10,6 +151,4-30,7 +120,7-36,8 -15,2 -6,3 +62,4-58,5 +3,9

-34,6 +1,5 +2,9 -11,5 +21,8 +10,3+15,7 +3,3 +20,2+49,5+38,2 +87,7

+186,4-7,6 -16.3 +179,7-31,1 +148,6-33,4 -22,9 -5.3 +87,0-81,0 +6,0

-26,9 +1.1 +2,0 -4,9 +9,9 +5,0 +18,0 +2,7 +13,3+39,0+35,9 +74,9

+14.8,1-5,8 -10,8 +148,4-14,3 +134.1-34.5 -17,8 -3,6 +78,2-68,6 +9,u

-38,7 +1.9 +3.2 -13.3 +28,0 +14,7+16,1 +3.1 +23,2+57.1+33,3 +90A

+223,5-11,6 -19,0 +197,9-40,2 +157,7-41,0 -2·1,8 -6,6 +85,3-84,5 +0,8---- ~-33,3 +1,4 +2,6 -8,9 +23,6 +14,7+16,0 +2,2 +22,4+55,3+22.1 +77.1

+171,9-7,0 -13,5 +15(l,4-34,2 +122.2-41,4 -17,1 -6,3 +57.4-57,1 +0,3~-37,4 +1,6 +3,0 -8,6 +23,2 +14,6 +16,7 +3,2 +19,2+53,7+36,4 ..L90,1--- --------- ---

+146,7-3.0 -11,1 +134,2 -9,9 +124,3-25,1 -15,9 -3,6 +79,7-71,9 ~

-34,1 +1,1 +2,8 -12,2 +18,1 +5.9 +13,1 +3,0 +20,8+42,8+37,7 +80.5

-25,1 +0,8 +2,2 -14,9 +13,7 -1.2 +10,0 +2,6 +21,2+32,6+32,1 +64,7

+145,2-4,8 -12,2 +151,3-22,7 +128,6-24.4 -18,2 -5,3 +80,7-79,0 +1,7--- 1- ~ ----25,S +0.5 +1,9 -11,8 +5,9 -5,9 +11,3 +2A +14,3+22,1+32,4 ~

9 161&II10 1813 19

Paza a V-aFaza a m·a Faza a IV·n I--~--~--~---t---~--II--~--~~~-----~--t

~;lc=8gcS:a:::_"~~eo!I,:l-

17

Fa~ a Tl-a

preeompriwate monobloe, In mlJlocu I deschl.derll, in dh'erse faze·

Tabelul 4.2

______ 13R . __

• Efortwile de tntindere au semnul negatlv

~ Faml1S'; e 6

!:: ...'" <.) iJ~ S .. "!Ii .. :;-; ... c

i~ 0 '" E Sa 0.E o e .. 'als,,,,, c:- ~i 1='0 iii s .S;

&l f -EG ~B~ E .Eo! .f!C) 0

~ ~ Q ]1 - ~ ""'- ""... ...... j'.E tiS .= c -c e'; "Ee t~ ....... d :I :I ~Sc :1-G ... -= ,,!;: "" ~:1 ';;1='0 ;:7- ~~~! c::

~~-d'" ;: ~£ i].§. ]'"..: . c ...«Z ..- e Il,- I<l'"Z--0 1 2 3 4 5 6 T 8

Grlnda (1.12+3.24)05 (1, -11,4 +17,6 +1,0 +7,2-- --marginala 16,48+60,9-32,5 -5,3 +23,112,00 6 a{

1 11,30 0,85(2·12+2'24)05Grlnda a, -6,8 +17,6 +0,5 +11,3

centrala 14,13_____;,_

a, +36,3-320 -2,7 +1.6- -- ----..!..

Grlnda (1.12+4.24)05 cr, -6,7 +24,2 +o.s +18,0

6marginalll 21,19

+53,6-44.6 -4.1 +4.~15,00 (1,2 14,30 0,95 -

Grlnda 4.2405 (1, -6,6 +24,1 +0,5 +18,0ceutrala 18,84

a, +53,6_.J.! 6 -·U +4.9- - f----!-Grlnda 4·3605 a, -14,5 +26,3 +1,2 +13.0

.. marglnals 28,24+71,3-<13,7-5,9 +2.1,718,00 CI,

3 17,30 -1,25 (2.24+2.36)05 -14,3 +26.2 +1,2 I L3.1Grluda a, --centrala 23,55CI, +70.4-430 -5,7 +21.i- -- -- f----!-

Grillda (1.24+3.36)05 (1, -15,4 +32,9 +1,2 +i8,7

18,00 6 margtnala 25,90+75,6-53 ..1 -6.0 +16.2CI,

4 17,30 1,05 ---- -_ -- --Grlnda (3·24+1·36)05 at -15,0 +32,7+1,2 I IS.nccntrala 21,19

-6.0 +16,9a, +75.4--52.5- -- -_ --Grinda 5·3605 CI. -1:1,0+:12.3+1.0 +:.10r3

21,00 4.marginalA 35,33 + ()3.4-53.5 -4.9 +5.1)CI,5 20,30 1,40

-_ --Grlnda 4·3605 CI4 -1:l.9 +32,3 +1,0 +20.4centrala 28,26 +5,0(1, +62,3-526 -4.7- -- ~Grlnda 4·3605 a. -H,8 +37,8 +1,2 +24,2

21,00 6marginal11 28,26

+72,4-613 -5,4 _+5,7a,6 20,30 1,25 ~Grlnda (2·24+2.36)05 ~ -14,6 +37,8 +1,2 +24.4centraUi 23,55

af +71.4 -60,4 -5A +5,6

Eforrorl Inbeton la Jlbra superloari ,I lnIerloMi la grlnzl prefabricate

Page 13: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

aIN't_r!qOO8:l (nluaruol'l c>lo QI~ 010 01°11~11r.)ap 10luawoW ::: rOM ~~ C'I ,... M~

... ('1 \0 \0 ~~..nUl)lS!Z<l-l'Ill .. ,... ... ... .......'[HUI!l ll<lJlJlSIII ItJ.ntJIJIJJA

...I

It)

I I,...

I I~

I\0

IC>.: ci co ...; CI) c:i 0d .'Q:l/NUP I !:! .r) .5 -('0 + + I co +:= "tl-.\1I: 'CZ1l)'1(\:lol !.J01JOJ3 + '" CI) ++ +c ~ CI) co.-. e--

I ° I '" I I I I,...

I..,.

~ "Uqow I'" .,) 0 .r) .r) 00 0 0 .,)lltpJj1:lUi alP !ollll.l0)3 ... c> '" N ..". O? r-- (1) \0- I T I J.. I + I- I \()

I0

IQ

I0

1

C'1.

I..,.

I."

.UU/l'-11!ll I. ..... I N' s- 00 ro:- '" 0 ..;~ '" ... ..,. <I) .., ~"tl-ln (l IlZUJ:I(UIOl p"1JOJ:f ... + + + + + + + +•ma/lI.'"llp 'n·Il II ooU13 ..... 00 ..... :D L.... '" 0 ..,.

.- .r) .... C'i ci o~ <'i .....::I ·,UIlXUP.I !~ll~u~1 (lJ<I)lJI1:> ;:: 1· ..... + ... + '" + ...S ·31~;>u.l1UO:>ujp IJtlP.QhI I I I I0:

s .HI:>/N'IlP N M N co: N M N M

(1, 'l!pu!~ll ;)P ,111uJ O;)O{ad .)lllll ~ c-i ...; c-i (T') ci ...; '" ...;..... I ... I ... I - I-aru H:>t!ld 'Ii "lO:)( a.t3SJn;, + + + +!~01lO;)tlol1UOOap utlltl.t:lJl(l

...,.

I00 I ...

I00

I'" I

r-

I '" Ir--

.W:l/NCl) 'l00U.J1t(\!~ I Cf>' .0

I00 <D ...; .; ...; oot"= + .- + ..... ,... C'l ... ('1

JeIllOJ,. '''111:> IlIP !HqJOJ:I I I + I + I... .,. (T') M, .". ... M r--

•m~/N')p ~ .; 00 c-: .... 00' 00 "" ",'q ... Cf> .... 00 .... ... N Cl..... ·C·Il l? U>-l!J :1(1)1011.ffil.J0m + + + + + _, + +..... +::I

~ 0I

Cl)

I0

Iq

IM

Iq

I '" I.-

0: .W:l/l'-TllP ·lll°tlOI1' 1 '" \0' .:> .r) :D ..... 0 ro:- o~

"" + I I ... + ...'11'CU.lDlU:>llidujp !JOlJoj3 T T I I

.- M co> C'I ... ... 0 00

.UD/ jI.'"Ui\ a) .n N 00 ...; 00 ,t) c>GO 0 ..... 00 _, C'I ... 0

"IEZUJ:lllIlOl J.lnpoj3 + ... + .L -< + ...+ T I + +

~ I...,.

ICI) I

..,.

IC'I

I(T')

I<D.

I...

,tn:l/k"llP I .... 00 <:> .a c-i ci .... 0·1 lldUltl 1!lUOl(:>ol;)llJn:> ... + I -r I + ... + ........ !~ a!t:>c.l1uO:>U!P I.r.lP.Q!d I I<: I

~ t'-.

I...

I'':

I...

IOC!.

I....

I~

1

....:.. •w:>/N'IlP I <0

... 0 __, o· __, ..; - "<1"N M N M M ..,.'""'

.,.'Calllllla"» lJ!P l.ffipoJa + I + I + I + I

Cl) 00 N ~. "" ~ ..,. 0.,ua/Nup ...; ~ o· ..,. N ..".' 00 ..;

on ... .... N N 00 ... 0:>·3JUw!Jdwo"JtlJ TtI!P IIOl.loJ::1 I .... I ... I .... I ...

+ + + +,m";) 'Ilullo~ol ·101 ·l:>;1S I· C'l151 ~I~I C'1151 ~I;I C'l1~'1~121NiSi Cl)1~

"'ri5t01. tlUIJOol0l·J~tUnN ....

l1.1tlO!J~JUI l:!Jq!.:I I.., I I I I I I I -l1.rIJOlolOOns ., .~ ., .~ ., .~ .,

'1Jll:l.l\pul :lP USU10I .. ~ I .... I ~ I ....

010 I °1°UI 'In:l{ll:> at> ·Plt(:lS3(l 1_ q~ OM

III ·"l:>nJlSU.uiru; ·"un,] \() ..,. 00r-:... .... ......ltlaJn:> .J~ I 0 .... I C\I

....,,;:.;1:'"f.., .,

"E,......""ISQor;E"ES..c,

-.:=>GIIS..=:=...ce:g1=0a~._§ .,

1<10:......

1"01)e~~!....,=-s:;.s-<II":...-- .... .,.c.,,;>I-ii:.~_"CO"'--=B-_=.::~::',= e.. -co'::.:>

~]-;;.c"-=..2..I)Co

-510:...c;::0:...,...SG:.c.!:!;::.2S-~

138

aceasta faza grinda este ridicata de pe standul de turnare, astfel ca asupraei actioneazaforta de precomprimare ~igreutatea proprie. In calculul sta­rilor de eforturi se au in vedere pierderile de eforturi produse de frecareafasciculelor pe peretii canalelor l?i cele produse de lunecari l?ideformatiilocale din ancoraje.

In [aza a II-a se pretensioneaza l?i celelalte Iascicule, La determinareaeforturilor unitare la fibrele extreme ale sectiunii de beton se au in vedereplerderile de tensiune la transfer, care pe linga cele din frecare si blocare,includ ~i pierderile de tensiune din intinderea succesiva a fasciculelor.Deasernenea,se considera ca pina Ia faza de montaj se consurnaaproxirnativ35--40 % din pierderile de tensiune reologice,provocate de relaxarea arma­turii pretensionate, contractia lji curgerea lenta a betonului.

In faza a III-a se toarna betonul rnonolit in placa carosabila dintregrinzi. In aceasta faza se schimba caracteristicile geometrice ale sectiunii,intrucit zona activa de placa cuprinde ~i portiunile de beton monolit.

In [aza a IV -c se executa: calea pe pod, trotuarul, parapetul, reali­zindu-se indircarea suprastructurii eu toata greutatea permanenta. Inaceasta etapa se iau in considerare diferente1ede 60-65% din pierderilede tensiune reologice, plus eforturile produse de eontractia placii mono­lite. Este de observat ea, in aceastftfaza, in care actioneaza toate incarca­rile permanente, pe toata seetiunea grinzii de ·lamijloeul deschiderii sedezvolta eforturi unitare de eompresiune destul de marioAcestor eforturili se suprapun eele date de incarearile utile. Starea de eforturi obp.nutapesectiune trebuie sa respecte conditiile prezentate la paragraful 3.7.

Dupa acumularea unei anurnite experiente in domeniul proiectarii l?ia1executiirii podurilor de l?oseacu elemente prefabricate din beton pre­eomprimat,s-a trecut la 0 diversificare a tipurilor de prefabricate. Astfel,suprastrueturile de 15 ; 18 ~i 21 m lungime se pot realiza in prezent cugrinzi prefabricate din beton precomprimat de inaltime redusa (hllr== 1,00 m), eu 8 grinzi in secp-unetransversala (fig.4.27).

Precomprimarea sectiunii de beton se realizeaza eu armiitura aderentapreintinsa alcatuita din toroane TBP 112 eli 704mm, SBP 1. Distanteledintre grinzi se aleg de 1,28 m ~i respectiv ,1,24m, in functie de marimeatrotuaru~ui l?ide modul de realizare a acestuia (tnonolit sau prefabricat).Aleatuirea suprastructurii este conceputa fara antretoaze in cimp sau pereazem, repartitia transversa1a a indirciirilor realizindu-se prin interme­diul pliicilor continuizate prin exeeutarea unor portiuni monolite de nu­mai 34 em sau 38em latime (v. fig. 4.27).

In tabelul 4.3 se prezinta starea de eforturi unitare in beton !a nivelulfibrelor extreme ale unei sectiuni din mijlocul deschiderii grinzilor, pen­tru diferite etape tehnologice~i de incarcare. Se observa din coloana 5 ca

Fig. 4.27. Suprastructure pe grinzt prefabricate ell armaturii prelntinsa. .

Page 14: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

141

,Asamblarea tronsoanelor In grinzi se rea,lizeaza eu ajutorul Iascicu­

lelor de armaturi postintinse, care tree prin golurile lasate in tronsoane

~~4.~. :Inainte de inceperea asambhlrii +-.-~-.--.~

tronsoanelor, este obligatol'ie veri- Z :c 1/2 - - Npfiearea lungimii elementelor, a -- I

distantei dintre punctele de reze- ~ Imare ~i a pozitiei canalelor Ipentru ~ ®asigurarea unei bune coincidente :::: . Ilji a continuit8tii. Eventualele co- 0

re('tari referltoare la lungimea to- ~. y'--'--'-- =+tala a eleonentului sa ipot efectua - ~ -NplNpJ Npl' Iprin variatia grosimii rosturilor, ~~ .::- Ifara ca acestea sa dep~easca limi- ~tele prevamte in project. Grosi- ~ ;~ I<E-mile rosturilor sint stabilite in _____:- Ifunctie de procedeul de executie ~i bde iniiltimea rostului, la aproxima- Fig. ,1.29.DiagramC de momente incovoic-tiv 1nun, in cazul executiei prin toare la grinzi cu armatura preintin~ :lipire cu ra~ini epoxidi~e :;;i de a - fad distrugere.a d~~~~~; b - eu adl'rcntli

Fig. 4.28.Grinzi prefabri­cate cu armature prein-

tins3 :a - zonele de d.l.slrugere aade.ren~ei 1a I!rlnz.lleeu tun­gunea de 15,18$121.m; b­secnune transversall\ prtngrindli; c - dlspunerea to­roanetor In secuune trans-

versata.

c-cb

f 18 c- ~

~ I j!J )<D I~~I 1

I I

~.;.

l!I JPJ , H5 7:- -,-fSPJI2 I

aA-A B-8

for1ia de ,precomprimare producepe seetiune ~i eforturi unitare nor­male de intindere in beton darcare sint anulate de eforturile' uni­tare de compresiune produse .degreutatea proprie a grinzii. In sec­tiunlle situate in apropierea rea­zemelor, eforturile unitare nor­male din greutatea proprie scadexistind pericolul fisurarii grinzll1a partea superioara, in Iaza detr~fer. Se evita acest neajunsprm scoaterea din lucru a unortoroane (2 si 3) in zonele de rea­zem Iprin distrugerea aderentei eubetonul. Aceste zone sint indicatein figura 4.28, a, iar numarul de

---;:-- toroane ~i pozitia acestora, in .fi-""'" gura 4.28, c.u;::: Acelasi procedeu este utilizat: ~i in cazul fi~iilor de dale cu goluri~ executate din beton precomprimatI:.. cu armaturi pretensionate ad;

rente. In figura 4.29 se prezintaschematic modlfioarea diagrameimomentelor incovoietoare pro­duse de forta -de IPrecom;pr.imareNl', comparativ, pentru douag.~inzi,.la una dintre ele aderentafund distrusa in zonele de reazempentru unele toroane. '

4.1.3.2.2.Poduri de sosen dingrinzi simplu rezemate prefabri­

" II II cate tronsonate. Realizarea podu­~!::~;;rilor de deschidere mare din grinzi---:---- prefabricate conduce la elemente- avind dimensiunile ~ greutatea:: destul .de mari, In cazul cind este

necesar tranSiPOrtul lor la distaotemad ~i in am;plasamente care nup.ermit accesul mijloacelor spe­clale de trans.port, realizarea po­durilor din elemente ,prefabricateirna>lica 0 serle de dificultati. Inaceste situatii au fost utilizategrinzi prefabricate realizate dintronsoane de lungime reZativmica.~i cu 0 greutate care sa pennitiitransportul lor la locul construc­tiei cu mijloace auto obi~nuite.

140

! ~Io ~IOa::: !:: ....... ~r---a CDO r-- ....a::: ... ~ .......0~"'" 0

I....:_

I<I>

I00..,; ..., ... cD N

~ ~ 0 + C!> +... +Qj +.0e ...

I"'" I

CD

IIt)

E-< ~,-; N .Q ~..... 00 co:> <I>

+ I + ICI>

IC>

Iq

Ico:>

::!.Q M ;Q .nIt) 00 <I>

+ + + +C'I .,., ~ ~

ee '¢" ci M .n+- <'"> + C'I

I I1-

'" .,.. '" co:>

~ N M ci M... I .... I+ -t-- 0

Ie>?

I0

Ico:>

:: c!>' n c) M.... .,.. - co:>+ I + }

It)

IM CD ....

~ O' ." uS ,...C'I .... ~ C'I+ + + ....

+0

Ie--

I0

I,...

'" ~ M 0' or)... .... ....+ I + I-." r- eo 00

.., O· .:5 .:5 0... <0 ... ~+ ~ ++ +- <I>

I00

ICO

ICD

.... ..; 0 ci v)+ C'I -j- ....

- I I<I>

Ieo

I<I>

I00

'"M c) .., 0>..,. ." .... It)

+ I + I-r- C') 00 ."

1.0.:5 ....' c!>. :e-co:> .... C'lI C'I I N+ +-

...C'I I~I ~I~I NIsi "<"1:5N'"~

..., I I I'" - ., ._C'< ~ I ,....,

°10- OM_; C..

- "'~... (t)

Page 15: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

't

Ji'ig. 4.32.Suprastructura viaductelor de oe DN6 cu deschidcrea de 30,00m :a - grmdA pl'e!abrlcatA precomprtmata folosita Ia reallzarea SU1)rastructurllor; b - sectlune

transversara prin suprastructura.

--, __.J.t-- • r-

r- of-""

F of

t--L.!_r-

R.. oj

I A-A

;~aWZl?ZZZZam2vt?Z2m2??> i2Z2'V,*27a22Z22mmalmzz?ZZZ?ZZZZ2mlf??ZZla~

§.:.Jl r.uo C - C a~------~-----=~

15--40 mm, in cazul executiei prin injectare, matare ~ turnare demortar.

Majoritatea podurilor de acest gen executate in tara noastra au folositproeedeul de matare a rosturilor cu mortar de maroa superioara, confec­tionat cu ciment cu intarire rapids.

Pentru a impiedica aderenta Intre fascicuJe ~i mortarul din rosturi,fasciculele se protejeaza cu mansoane din tabla.

Tronsoanele aduse de Ia fabrica (fig. 4.31, a) se asaza pe reazeme (ca-1aje, p1atforme, fundatii) netasabile, care trebuie sa perrnita scurtarea ele­mentului la precomprimare (fig. 4.31, b).

La asezarea tronsoanelor in pozitia de asamblare se asigura continui­tatea canalelor in dreptul rosturilor prin introducerea unor stuturi de ta­bla (nerecuperabile); se executa eventuale sprijiniri pentru a Impiedicarasturnarea ~i a asigura forma elernentului conform proiectului. In con­tinnare se rnateaza rosturile, se introdue fasciculele in canale (fig. 4.31. c!?id) ~i se executa pretensionarea acestora (fig. 4.31, e).

• In tara noastrii au fost executate multe poduri cu grinzi confec­tionate din tronsoane prefabricate, asamblate prin postintinderea fasci­culelor. Astfel, grinzile de 30,00 m deschidere (fig. 4.32) folosite 1a construi­rea majoritati! viaductelor de pe noua varianta a drurnului national nr. 6,pe sectorul Drobeta-Tr, Severin=-Orsova, varianta construita ca urmarea Iucrarilor hidroenergetice din zona Portile de Fier au utilizat tronsoanecu lungime de 3,00m ~i greutate de maximum 50 kN, ceea ce a permistransportul Ior cu autocarnioane obisnuite ptna 1a locul de executie a po­dului, unde s-a realizat asamblarea lor in grinzi.

143142

e

Fig. ~.31. Procesul tehnologic derealizare a grinzilor tronsonate.

dc

ba

Fig. 4.30. Tl'onsoanele grinzilor prefabricate.

Page 16: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

14511.- l'oduri fiio beton armftt

Iaza de transfer, pe linga eforturile din preeomprimare, trebuie avute invedere ~i cele din greutatea proprie a grinzii, ca urmare a ridicarii ei depe platforma de montare. Eforturile totale in aceasta faza sint foarte marila fibra inferioara ~i aproape nule la fibra superioara a grinzii (tabelul 4.5).

Suprapunind starii de eforturi din incarcarile permanente eforturileproduse de incarcar ile utile, rozulta ca pentru incarcarea cu convoiul Asosi cu oameni pe trotuare, la fibra inferioara se obtin eforturi unitare nor­male de compresiune de valori destul de mici, iar pentru inearcarea cuvehiculul Vso apar in grinzile marginale, la nivelul fibrei inferioare sieforturi de Intindere, dar cu valori red use (mai mici deeit rezistenta laintindere a betonului R, ), astfel incit nu exista pericolul fisurarii grinzilotpentru Incarcarile de exploatare.

4.1.3.2.3. Poduri de sosee din qriiizi simpiu. rezemate prefabricate fiiracmtretoaze. In ultima vreme la suprastructurile de poduri pe grinzi prefa­bricate se remarca tendinta de eliminare a antretoazelor, urmind ca re­partitia transversale a tncarcarilcr mobile sa se faca prin placa carosabila(fig. 4.34). Suprastructura cu doua grinzi prefabricate in seetiune trans­versala prezinta unele avantaje la executie prin manipularea unui numarmai mic de grinzi, Dintre dezavantajele aeestei alcatuiri sint de mentionat :

- inaltimea de constructie mare (1,81m pentru grinzi de 27,00 mlungirne) ;

- greutatea grinzilor mai mare, decl dificultati de manipulate, trans­port ~imontaj mai importan te ;

- distanta intre grinzi fiind mare (5,50 m), rezulta solicitari impor­tante in placa, ceea ce spore~te consumul de otel-beton in pladi.

De asemenea, se evidentiaza tendinta de reducere a manoperei la be­toanele ce se toarna monolit, prin inlocuirea cofrajelor olasice eu dale sub­tiri din beton armat care se Inglobeazii in placa turnata ulterior (fig. 4.35).Pentru aceasta suprastructurii ('u deschidel'ea de 31,00 m realizata eu doua

Fig. 4.33. Suprastructura tronsoriata tip eu Iungirnea de 30,00111 :

2fJ.

2fl I ijIfJ I 7,80 f.t:KJ

I 2% I 2%-- i --_ ~~~~I

, ~

II

f II ~I2.70 2,70 2.7fl

to20

.... "./ -,

-

11111 - _- -- .us 2,N 2,80 2.8/} 2.80 2,J1J/2

J J Jo.{){)/2 J J J

I

144

. Su:uplificari importante ale lucrarilor de cofrare se obtin in proieetelet~p prin adoptarea acelorasi dimensiuni ~i numar de fascicule pentru grin­zile cu lungimile de 24 ~i 27 m, respectiv pentru cele de 30 ~i 33 m.. ~el grinzile cu lungimile de 24 ~i 27 m se realizeaza eu tronsoaneIdentics, avtnd inaltimea de 1,60m, iar grinzile eu Iunglmile de 30 ~i 33 mau .tronsoane identiee, eu Inaltimea de 1,80m. La grinzile cu lungimi di­fent.e, dar de aceeasi Inaltime, pentru a asigura preluarea solicitarilor sestabileste in mod corespunzator numarul de fire din fasciculele de arma­tUra pretensionata.

Pentru executal'ea grinzilor este necesar ca precomprimarea sa seefectueze numai dupa ee mortaru1 folosit la matarea rosturilor dintretronsoane (mortar de ciment de mardi 500) a atins rezistenta necesara.. Pr~te~sionarea .armiHurilor se executa intr-o singura etapa, eu excep­tia grlOZllor margmale ale suprastructuri~or eu lungimea de 33,00 m. In

Lungimea suprastructurli rn 24- 27 30 :33

Dcschiderea de calcul m 23,25 26,25 29,25 32,25

NumaruI de grlnzl til sccuune transversala 4 4 4 -1

1nlil~imca grinzii m 1,60 1.60 1.80 1,80

de capat 38 38 38 38Greutatea unui lronson kN

intermediar 39 39 42 ·12

Bcton :B 500 prcfabricat prccomprtmatMatcria1c folosite ~ B400 monolit

oie . SBPT, PC 52 ~ OB 37

Caraewristlcile constructive ale suprastruetnrflorell gl"illzl prefabricate din bewn precomprimat tronsonata en hlDglmlle de 2-1-33 m

Tubelul 4.. ~

In sectiune transversals sint prevazute 4 grlnzl de 1',80m inaJ~me, a~e­zate la 2,70m distanta tntre axele lor.

Precomprimarea s-a realizat cu fascieule 360 5SBP I, in numar de8 la grinzile margin ale ~i 7 la cele centrale.

• Proiectele tip s-au intocmit pentru suprastructuri prefabricate lapoduri de sosea eu lungimi de 24, 27, 30 si 33 m. Suprastructurile au insectiune transversals patru grinzi principale si se pot adopta pentru latimiale partii carosabile de 7,80 m si doua trotuare de 1,00m sau de 1,50mIatime.

Grinzile se sclidarizeaza transversal cu antretoaze din beton precorn­primat : una in cimp si cite una pe fiecare reazem.

In tabelul 4.4 se prezinta caracteristicile constructive ale suprastructu­rilor prefabricate din beton precomprimat tronsonate, Iar in fig. 4.33 esteindicat modul de alcatuire a unei suprastructuri cu grinzi prefabricatetronsonate de 30m lungime.

Page 17: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

grinzi in sectiune transversals tronsonate, s-au adoptat elemente prefabri­cate de placa foarte usoare, eu grosimea de numai 5 em !?i cu nervur! ladistante de 1,41m. E:ementele de placa reazema pe grinzi !Ii peste ele setoarna betonul monolit eu grosimea de 15-30 em. Pentru 0 buna rcpar­titie transversals a lncarcarilor, placa este precornprimata transversa. Seobserva eii pentru echilibrarea solicitarilor din placa au Iost necesare con­sole de lungime mai mare, iar pe reazeme se pot prevedea armaturi pre­tensionate eu care sa se asigure continui tatea suprastructurii dupa intari­rea betonului monolit. La suprastructurile eu mai multe grinzi, elemen­tele prefabricate de placa pot avea dimensiuni mai mid !?inu mai aparenecesara prceomprimarea transversala.

S-au realizat suprastructuri eu placa prefabricate. din beton arrnat de7 em grosime (fig. 4.36) peste care s-a turnat beton monolit de 18 emgrosime.

In figura 4.37 se prezinta trei variante ce se pot aplica pentru deschi­deri ceva mai reduse. Elementele prefabricate se asaza joantiv, deci numai este necesara realizarea unui cofraj, fiind inglobate in betonul turnatulterior.

Pig. 4.3[;.Sccti uno trunsversalri pr iutr-o suprastructura pe doua grrnz! tronsonate Iiiplad'i pl'cialwicuttL

A-A

'IS

Ai fJ,(/1m UIJ

n M{CIl"i

J.t2

-Lf

IL 5,5Il/2 J

rf2st

Fig. 4.34. Secttunetransversale prin­tr-o suprastructuracu grinz] prefa­bricate fara autre-toaze (pod peste

Sire!.).

147

~ ~... ~ "";:: ~~ •~ '::5~ ;0:

~?:is .....~~~~~. ~~ <s

~..._ ~ ~""--a ~ ~ e.-...::. ~ ~c:....._" ~.. I... f... I'" I

~ ~~cJ ~~c:J~ ~CJ ~~CJ~·+ .... ..,t .... +"t .f.

Page 18: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

149

La proiectare se are in vederc in principal reducerea la mimmum agreutii~ prefabricatelor, realizata prin : Iolosirea unor materiale cu ca­racteristici mecanice superioare, adoptarea unor grinzi cu inima subtire,folosirea betonului precomprirnat, elirninarea de pe pod a prismei de ba­last (aproximativ 40 kN/m de pod). Dintre aceste masuri, renuntarea laprisma de balast a pus probleme deosebite constructorilor de poduri tinindseama de efectele vibratiilor ~i socuri.or produse de circulatia vehiculelor.In coneeptia specialistilor, prism a de balast pe pod asigura continultajeasi elasticitatea caii ferate, cu efecte pozitive asupra gradului de confort,comportarii podurilor !ji materialului rulant in exp!oatare. Dificu.tati deo­sehite a creat podurilor de cale Ierata fenomenul de oboseala, mai intcns lasuprastructurile cu calea rezernata direct (fara balast). Introdueerea beto­nului precomprimat in constructia podurilor de cale ferata a rezolvat inmare masura acest inconvenient.

Suprastructurile podurilor de cale ferata din beton armat pe grinzl dedeschideri mici au fost prefabricate in intregimc in unele tciri. Desigur,acest procedeu este limitat de greutatea ridicata a suprastructurilor si denecesitatea respectarii gabaritului de circulatie. In plus, este necesar sase tina seama ~i de starea de eforturi prod use in timpul transportului ~imontarii, evitindu-se tipurile de sectiuni eu directii diferite ale axelorprincipale in exploatare ~i la transport sau montaj.

Necesitatea reducerii greutatii prefabricatelor a condus Ia 0 rnodificareimportanta a sectiunilor transversale ale suprastructurilor de cale feratamonolite cunoscute, chiar ~i in cazurile cind se mentine asezarea diU pebalast. De exemplu, solutia eu elemente prefabricate in forma de II(fig. 4.38) a permis realizarea unei Inaltimi mid de constructie ~i reducereagreutati] prefabricatelor. Pentru fieeare situatie data, trebuie sa se stabi­Ieasca numarul de prefabricate in sectiune, functie de inaltimea de COD­structie disponlbila, greutati'e prefabricatelor, latimea infrastructuri­lor etc.o rezolvare buna s-a gasit la solutia prezentata in figura 4.39, in care

prefabricarea grinzilor gemene din beton annat este tnsotita de prefabri­carea elementelor de trotuar, iar ca.ea este rezernata pe grinzi prin inter­mediul unor traverse seurte din lemn. Inaltimea de constructie minimaasociata celorlalte avantaje ce decurg din folosirea prefabricatelor, a per­mis 0 utilizare larga a acestei so.utii in reteaua noastra de cale Ierata.

Conditii optime pentru extinderea prefabrtcarii ~i in domeniul con­structiei de poduri de cale ferata sint asigurate de folosirea betonului pre­comprimat, care ofera posibilitati largi pentru rcducerea greutatii pre­fabl'icatelor, ca uJ'mare a participfuii intregii seetiuni de beton la preluarea

Fig. 4.38. Secttunetransversala prin tr-osupraetructura cu

grin~iprefabricate desectiune re :

1 - prlsma de balast ;Z - buloane de sollttari­

zare.

148

4.1.~.3. Poduri de cale ferata realizate eu grinzi simplu rezemate pre­fabricate. Segmentarca unei suprastructuri de pod de cale terata in ele­mente prefabricate se face, de regula, prin rosturi longitudinale.

Suprastructurile podurilor de cale ferata realizute din grinzi prefabri­catt ~e deosebesc esen~ial ca alcatuirc de suprastl'uctw'ile monolite.

Fig. 4..'~. Scctiunl trnnsvr-rsalcprin auprastructurj roll clemente prof'abr-icato joantiveinglobatC'in beton monolit.

Fig. 4.36. Sectiune transversals printr-o suprastructura pc mai multe grinzi .!}i placaprcfabrleata.

16)17... !.A

2% ~. .-..F=.r'.,'.

1t-...~

~~k< ..., ~ ~ r'Il ~ Ik<: ~

-l4+- .[J,fJJ J.5fJ I J.5O I 3.50 II

I I I

Page 19: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

151

aratata alcatuirea unui pod de 18,70 m deschidere avind grinzile solidari­zate intre ele cu antretoaze metalice nituite. Calea este rezemata pe tra­verse din lemn, iar circulatia pietonilor se face pe dulapi prefabricati dinbeton armat care reazerna pe traverse lungi din beton armat scoase in con­sola. De rernarcat este faptul ca sinele nu reazema pe traverse le prefabri­cate din beton armat, pentru a nu le distruge, inaltimea acestora fiind maimica decit a traverselor din lemn. Aceasta solutie valorifica la maximumavantajele prefabricarii, lucrarile pe santier fiind exelusiv de construct ii­montaj.

Podul peste Prahova 1a Cimpina (fig. 4.41) a fost realizat .eu grinzi pre­fabricate de 26,00 m deschidere, executate 1a I.P.B. Aiud si transportate pecalea ferata cu ajutorul unor vagoane special amenajate. Suprastructurapodului este alcatuita eu 4 grinzi prefabricate. Grinzile se monolitizeazaprin betonarea placii Intre grinzi ~i executarea antretoazelor la Iata lo­cului. Peste placa se toarna apoi betonul de panta, se executa hidroizola­tia ~iprisma de balast. Adoptarea unui nurnar de 4 grinzi in sectiune trans­versala corespunde atit cerintei de reducere a in81timii de constructie, citsi Iirnitarii greutatii grinzilor prefabricate. In figura 4.42 sint indicate prin­cipalele elemente .geometrice ale unei grinzi prefabricate. Betonul este demardi B 400. Consumul de beton pentru 0 grinda este de 22,24 m3, iargreutatea unei grinzi este de 580 kN.

Armarea grinzii s-a realizat cu 8 fascicule alcatuite din 36 sirmcSBP I 0 5 mm. Traseele fasciculelor ~i ordinea de pretension are sint indi­cate in figura 4.42, b.

Numeroase administratii de cale ferata au realizat poduri pe grinziprefabricate din beton precomprimat in solutii variate. Astfel, in Cehoslo­vacia au fost realizate poduri cu suprastructuri din grinzi casetate (grinzi­cheson) pentru deschideri cuprinse Intre 17,00 ~i 26,00 m (fig. 4.43). Mares

Fig. 4.41. Pod de oale ferata realizatCll grlnz! prefabricate pe Iinia

Cimp'ina-Telega :1 - izolatle hldrOfU~a protejat!\ ell t.idll­rte de cllrli.micl1t; 2 - pietrts ell botova­

I.U!;; 3 - praf : 4 - sare compacta.

27/1127,/;1 27.~ 27.1,1

150

0/1

c-c8-8

" II I II, I' "'I' '....!.i' (Ii!:I :1: :11"-,', I, 'i'II 'I ,,,

'I' :' '! t---5II ", 'jl" 'I' I," I I I I

-1#.M 'I! ,'I :"~~~ l!J ~

'"'7Fig. 4.40. Pod eu gl' nziprefabricate precomprl­mate eu deschiderea de

18,70m:1 - eraversa 22X24-250; z -tabla StL-1atti: 3 - sparat dereazem mobJ!:4 - uparut dereazern rtx: 5 - cctoaneiotate; G - pllotl toran.

J t810t--

18711 18.70 15$5, 1.3%':: I~T ~ I U I _ =>< '3:,:;J... AI I I,\{I \,3 f7

I, .!!!!- 271'~ / r 1: I, I, \\ \ I, .fL~J':., ~ I..

,- ....._:~I..'""""~, --':JaJ , ""'':1_ oJ,,,,1 ___ -' _L_ .!

c5$.15

solicitarilor. Datorita insa variatiei mari a deschiderilor podurilor de calcferata, a inalpmilor de constructie ~i a unei frecvente de utilizare relativreduse, suprastrueturile din beton annat sau beton preeomprimat prezintao mare diversit:ate, .astfellnc1t abia recent s-au elaborat proiecte tip, pen­tru a~el: deschlderi care au 0 frecventa mai mare de utilizare pe reteauaferoviara .. Ill: ta~a noastra au fost .executate 0 serie de poduri de cale ferata pe

grmzi din beton precomprimat prefabricate. Astfel, in figura 4.40 estcH

Fig. 4.39. Suprastruc­tura eu grinzi prefa­bricate gemcne din

baton armat :1 - grtndA prefabticntll:Z - element prefabnC(lt

de trotuar.

Page 20: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

Fig. 4.45. Sectiunetransversala printr-osuprastructura eu

grinZi prefabricate 1.

II

104 I• IIIL-

-,+'

~!!tMnt:~ === lUIAj~..::w...l I~

II

-l

Fig. 4..-14.Prinderca elemente­lor prefabricate de trotuar de

grtnzile prefabricate:1 - grinds. prefabrtcatli: 2 - ele­

ment de trotuar: 3 - bulon.

1..12

~I.L -'--+-_-+ !-~=~

Fig. 4043. Sectiune trans­versala prill. suprastructuri

cu grinzi casetate :B. - ~ea I>uprastructurll:H, - iMUltru:Ia grtnzii casel.atc.

152

betonului este de 500sau 600 daN/cm2, iar armatura postintinsa (fascicule2407 nun) are rezistenta la rupere de 14000daN/cm2• Inaltimea grinzilorcasetate este de 1,15m pentru 1=17,00 m ~i 1,75m pentru Z=26,00 m.

Consolele de trotuar sint prefabricate separat ~i se fixeaza ulterior pesantier, printr-o tmbinare speciala cu ajutorul unor buloane (fig. 4.44)

Un viaduct pentru cale ferata dubla, avind lungimea de 400m a festrealizat cu grinzi prefabricate din beton precomprimat (13 deschideri) culungimea de 33m. Sub fiecare cale (curba R=35(!) m) au fost dispuse cite3 grinzi I prefabricate (fig. 4.45).Toate grinzile din sectiune realizate dinbeton marca B 600sint identice, pentru a simplifiea prefabricarea ~ia per-

bFig. 4.42. Grinzi prefabricate pentru realizarea suprastructurflor

eu patru grinzi in sectiune transversale :a - vedcre; b - traseu! wclcUlelor; 1 - ancore pentru maniputarea 2{2) 30;

2 - plaC\lte rneeauce.

a

A

~~~

157r. ~7#s Ii. IpS M,u.__,f-fll I I I 'i~ffl ~

~--, I~ V 2 ;~I~

!=Ii-~ tsJllh pi

Page 21: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

155

o rezolvare interesanta pentru alcatuirea unui tablier eu grinzi II dinbcton precomprimat este aratata in Iigura 4.49.

Modul de alcatuire a unor suprastructuri ale podurilor de cale feratain Franta, eu sectiuni casetate, pentru Iinii situate in aliniament, calcsimpla, dubla sau multi pla, eu diferite distante intre axele liniilor esteindicata in tigura 4.50.

In situatiile clnd inaltimea de constructie este sever limitata, se adoptasolutia eu calea jos. Rezolvarea data in aceste cazuri in U.R.S.S. pentrudeschideri cuprinse intre 12,00 ~i 27,00 m ~i modul de imbinare a placiicu grinzile principale este aratata in figurile 4.51 ~i 4.62 (pentru L=

--:\umarlll de Iascieule 2405 'S,.."lSc ....... ::s

tnall'ull'8 Liithm'lI Grosimea &,(jr.llnghncu grillzii tlil111i plUeii ",E Volumul101nl5. "'- de beton11 h h. _tl'm) (em! (e-n] (em)

la partea in- 1a J>.'!rlc,~ ::s:" (m')fcrioar.l (pc ...eosupcrsoara ""'"rtndurr) ~.r.=c~-

!l,OO 90 I 56 12 5~2=7 2 2 5,6011.00 121) 56 12 5+3=8 2 2 8,6015.00 1511 56 15 5-:-5= 10 2 2 11,6018,00 150 76 15 7+5+2=14 2 2 16,40:W,OO 210 76 15 7-1-7+2=16 2 2 26,5027.00 210 76 15 7+7+5+1=20 2 2 29,40:.13,00 240 76 20 7+7+5+:.H 2 2 42,40

+1+1=24

CararterLstieile Ilr1llzllor till1zate in U.R.S.S.peurrn suprnstrueturtle podur llor de enle rerata (fig. ·1.48.

Tabelul 1.7

Pi!}. 4.4.8. Gr-inzi tip prefabricate uttllzatc in U.R.S S.

154

In figura 4.48 si tabelul 4.7 sint prezentate elernentele caracteristicepentru grinzile tip prefabricate in U.R.S.S. din beton precomprimat, culungiml cuprinse intre 9,00 ~i :i3,OOm.

Lunglmea De-chlderea lniUlimea VoJumu1 de GrentateaNumliru1 beton In supra-totata de calcul grinzii de grtnzi structura g~~)ii(m) (m) (m) (m')

16,50 15.80 1.ID 2 33,50 46918.70 18.00 , J,55 2 12.40 58i2:1.60 22,90 1.85 2 61.70 82927,60 26.90 2.25 2 80.10 1076

I

CaraeterlstleiJe grlnzilor tipizaleeu armilturi pretenstonate utlllzate in U.R.S.S. (flg. 4.47.

Tobetu! I. e

mite refolosirea eofrajelor metalice. Dupa montarea grinzilor in amplas~­ment, intervalele dintre talpi:e superroare au fost betonate pentru obti­nerea unei legaturi mono lite intre grinzi.

Gama grinzilor din beton preeomprimat standardizate este Ioarte Iargain U.R.S.S., utilizindu-se in mod eurent grinzi in forma de 1 cu deschiderieuprinse intre 16,50 si 34,20 m realizate eu betoane de marci B 450-B 500(fig. 4.46). Consolele de trotuar ~i parapetul se realizeaza din elemente me­taliee. Slot folosite fascieule 2805 mm, cu rezistenta de rupere de15000 daN/em2• Inaltimile grinzilor sint 1/11-1/13 din dcsehidere.o varianta imbunatatitfl a acestei solutii este prezentata in figura 4.47.

Grinzile prefabricate din beton precomprirnat sint legate prin intermediulunei imbineri monolite care intervine intre cele doua semiantretoaze. Deasemenea, circulatia personalului de lntretinere se asigura pe trotuareexecutate din elemente prefabricate din beton armat sustinute pe console.Parapetul este metalic. In tabelul 4.6 sint prezentate principalele caracte­ristici ale acestor grinzi.

Pig. 4.47. Orinda prefabri­cata din beton precomprl­

mat eu semiantretoaza.Fig. 4.46. Suprastructura cu grmz] I

tipizate in U.n.S.s.

Page 22: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

11)7

Fig. 4.54. Suprastruc­tUra cu grlnzl prcla­brieatr- de sccttunc Tell plaf'ii in zona in­tlnsa ~i cuva de balastrealizata din beton

monolit.

= 18,00m). Grinzile au armature preintlnsa, dispusa reetiliniu, iar betonulare marca B 500. Plaea, realizata din beton B 400, prefabricata la dimen­siuni 3 X 4 m este plasata Intre talpile inferioare ale grinzilor, armaturasudindu-se de armatura moale a grinzilor. Se mateaza rosturile !ii serealizeaza precomprirnarea transversala eu fascicule 210 5 mm (3 mdistanta intre fascieulele transversale). Un alt mod de alcatuire a sec­tiunii transversale pentru un pod de eale ferata pe grinzi prefabricate dinbeton preeomprimat este aratat in figura 4.53.

Solutia Iolosita in S.U.A. pentru desehideri de 21,60m consta in reali­zarea unei conlucrari a grinzilor prefabricate eu dala dispusa Ia parteasuperioara, care asigura in acelasi timp rezemarea prismei de balast.

Solutii Ioarte reeente opteaza pentru grinzi de sectiune T eu placa inzona intinsa, iar euva de balast este realizata prin turnare monoli ta(fig. 4.54). !n Ielul acesta se reduce greutatea elcmentelor prefabricate sise Inlatura unele dificultati Ia executia cofrajului pentru turnarea placiimonolite la partea superioara. Cea mal marc deschidere realizata inaceasta solutie este de 33,50 m.

In ultirnii ani s-a realizat in tara noastra 0 larga actiune de introducerea betonului prccornprirnat in constructia podurilor de eale f'erata. Pe bazaunor studii ~i cercetari amanuntite S-CiU a.catuit Irrtr-o conceptie modernsproiecte tip pen tru suprastructuri de poduri pe grinzi avlnd deschidericuprinse Intrc 15,00 si 33,00 m.

Fig. 4.53.Suprastructura din grinziprefabricate ell placa turnata

ulterior.

Fig. 4.52. Modul de imbinare a pUicii eu grinda

Fig. 4.51. Suprastruetura dineiementc prefabricate cu calea

Jos :1 - zonA de monOli.tlZ4re.

Fig. 4.50.. Suprastruetura eu grinziprefabneate de sectiune easetata

utilizate in Franta. •

tg

Fig. 4.49. Suprast:uetura cu grinzi din betonprecomprtmat ell sectiune II.

Page 23: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

159

4.1.4. PODURI PE GRJNZI CU CONSOLE

Podurile pe grinzi eu console pot .fi realizate i~ diverse variantc, infunc\ie de conditiile loca:e ~i de avantaJele ce se urmaresc.

In figura 4.58 se prezinta schemele unor po~~ri pe gri~Z! cu cons01:spre rambleu. Caracteristica domina~ta a. sol~tlllor eonsta In fap~ul c~de 0 parte ~i de alta a pilelor eonsole~e aSlgura racordarea eu teraSclmentele, iar culeele smt eliminate.

Din aceasta rezulta importante avantaje economiee, (!o;;tul inve~titieireducindu-se in mod apreciabil. Din punct de vedere tehn:c, podurlle pegrinzi cu conso:e permit redueerea in~ltimii s~pra:truet~llor, ea urmarea reglarii valOlilor momentelor inCOYOletoaredm crmp ~l reazeme. Astfel,

iniH~imea grinzilor in cirop se poate admite h= (11- ]~)L pentru schema

rea butbului sl a placii superioare cu inima ~r~nzii se .men~ine a~ee~~i l?en­tru toate deschiderile, Iapt care reduce la mIrum~m ~podlmens:urul~ :~pa­rului metalic extensibil l?i pe aceasta cale se asigura un numar mate derefolosiri ale elementelor metalice componente. .

Trotuarele prefabricate din beton. annat ~a~ca. B ~50 si ,cu arm~tu~aPC 52 sint aceleasi atlt pentru podunle pe grmzi crt si pentru cele Ie?li­zate cu dale tip prefabricate. La betonare. se. inglobe.aza placutele metalice,care servesc la montarea trotuarelor pe grmzr sau da.e.

In figura 4.56 se prezinta dispozitia. gener.ala ~a ~nui ..pod realizat cugrinzi prefabricate tip de 30,00 m deschidere, iar 10 Iigura 4.57 planul decofraj al grinzii.

Des:hiderea grlnzll Lunglmea n hp hb j NlUnilrIascteuleL< grjnzii (em) (em) (ern) (em) 480Smm(m) (m)

15,00 16,00 150 25 40 30 7+1(50)

18,00 19,00 180 25 40 30 81-1(50)

21,00 22,00 210 25 50 30 9+1

2(.00 25,00 210 25 50 30 10+1

27,00 28,00 270 25 50 30 11+1

30,00 31,00 300 30 50 30 11+0

33,00 34,00 330 30 50 30 13+0

l-:lementele geometrlee ale grinzUor tip

Tabdul 4.8

138

a - sectiune tn clmp; b - secttuna ne reazem :1 - l{nndA prCfabricatA precomprimatA: Z _ eJemen~de trotuar din beton annat; 3 - fasclcule pemruorecomprtmare lransversalu: 4 - semfanlTetoaUi:

5 - mortar eu ciment RtM.

Fig. ·1..55. Secliune transversata printr-o Supra.structura ti~ eu dow grinzi :

ba

In sec~june transversala(fig. 4.55) sup1'astructurile sintalcatuite din dOUl1grinzi cu ar­matura postrntinsa solidarizatetransversal prin precompri­mare. 'I'rotuarele sint realizatedin elemente prefabricate dinbeton annat, asamblato eu ele­mentele principals de rezistentaprin intermediul placutelor me­talice, inglobate in prefabricate~i eclisate eu sudura. Acesteelemente au mai multe func­tiuni : asigura inehiderea late­rala a cuvei de balast, sustin cir­culati a personalului de exploa­tare, permit montarea para­petului, asigura posibititateapozarn cablw'ilor pentru te­lecomunicatii si semnalizarebloc etc.

Calea pe pod are aceleasicaractertstict ca si in linie cu­

r.enta, atit pentru a asigura eJasticitatea caii, cit si pentru a' permits fl nc-tlOnarea in flux continuu a utilajelor grele pentru intre\inerca cciii.

Dorneniul de utilizare a proiectului tip:- linii simple in aliniament si curbo eu raza minima 300 m ;-:-:-li?i~ du~le in aliniament ~i curbe (R:;;..300 Ill), pentru diverse si-

tuatii privind distanta intre axele Jiniilor ;- linii multiple (triaje, statu etc.).

. Ce~e ~oua grinzi tip prefabricate din beton precomprimat sint asezatesimetrto 111 raport cu axa diii, la 2,00 m distanta interaxs.

Asamblaras lor se realizeaza prin precomprimare transversala, in drop­tul ~emlantl"etoazelor, turn ate odata cu Igrinzile prineipale. Aceasta solutieare ll:"portante avantaje practice, Ia executa rea '!ucrarilor de rnontaj. Res­tul ~lntre placiJe grinzilor 1?idintre semiantretoaze se mateaza eu mortarde Clment ell intarire rapida.

Grinzile prefabricate se executcl din beton marca B 400 si eu armaturap?stint~n5~ realizata din fascicule 4805 mm SBP 1. Mare~ majoritate adrmenSll~ni1or sectiunii se mentin aceleaeyi, indiferent de deschidere, pentrua crea unportante avantaje ale tipizarii lor. A~a cum rezulta din tabe­luI ~:8, :,a.:i~tia sect~un.i.i se realizeaza printr-un numal' minim de para­~etll: ma1tlmea gnnzll, numarul fasciculelor eyidispunerea lor in scc­tlUne. etc. In tabelul prezentat se observa ca urmatoare-le dimensiuni sint:.nentlDu.t~ const~t.:: gro~imea inimii in cimp - 18 em eyipe reazem _00 em, latrmea placll supenoare a grinzilor - 196 cm, grosimea acesteia _25 ~au ~Oem, latimea bulbului - 85 cm, iar ,malpmea bulbului se poatevana prIn dep!asarea pe vertica~a a fundului tiparului metalic. Racorda-

Page 24: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

11 - POduri din beron arrnae

:1

T

~I

- _I

~ ..,I V ~

!:li~~

~IIj_.

,J I;:m::::u

I ~ ~Vi~.~,. ...~ip..

I ~....-t

~<.> -I ¥l

'"..,,

I ~ I~

at-00'

I...

~...-t

~-

Page 25: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

zate joantiv !li care reazema cu un capiit pe 0 consola :nica, exec~ta~a I?eultima antretoaza a suprastructurii, iar cu celalalt capat pe 0 gnI~da. dinbeton armat tnglobata in terasamente. Placile sint ~~e~ate in panta ~l ·le­gate de consola antretoazei cu ajutorul uno~ bolturi ?in o~l-be~o~ fixatein antretoaze, care intra in mici Iocasuri circulare las at: m. placi. Uneledeia:ii de realizare a acestor placi de racordare sint date m figura 4.59.

La podurile eu contragreutati (fig. 4.60) se .urm~~e~te aceea~~ id~~, dea reduce valorile momente1or incovoietoare dm mlJlocul. deschiderii. ,Inaceasta solutie consolele se executa sub forma unor. cuve din b~ton armat,umplute cu un beton de mardi redusa. Acestea s~t ~plasate m .loca~unspecial amenajate, care sa permita comportarea efectlva a l~r. ca m~~e.con­sole, nefiind admise rezemari intimpliitoare ale contra~r.euw:tilor. Manmeacontragreutati1or se alege in functie de scopul urmarlt, ~l .anll_l?e, de amic~ora cit mai mult momentul pozitiv din mijlocul deschideru~ putindajunge chiar la va:oarea zero. Frin mic~orarea momentelor pozltlve se

163

Fig. 4.59. Placl de racordare eu tC1'8snmentclc :a '-- alcaruirea consrrucnva; b - armare pentru piaca 2,OOX1,lOXO,18 m; 1 - ?eton asiAl:tic; 2 _ strarurt ruttere ; 3 - aotretoaza de c.aplit; • - Pl~cll de racordare ; 5:-:- ~o:._tar de clment : 6 - \eavA cu diametrut intenor de Z5 mrn : 7 - chit bitUmlnos.grIndli. de rcz~marc PC terasamente: 9 - ancore din otet-beton DB31 pentru llecare

placa 2 020 mm.

b

14 3D : Iz y:, :l3

2,00

2f

162

din figura 4.58, a (inaltimea grinzllor cste constanta), iar in cazul grinzi­lor eu inaltime variabi.a (fig. 4.58, b) inaltimea in mijlocul deschiderii sepoate reduce si mai mult :

h,= (1~- l~)L,iar inaltimea pe reazem hr= (l6 - IlJL.Domeniul de aplicare a acestui sistem de poduri se refera la deschi­

deri cuprinse Intre 20 si 30 m. Marirnea consolei se recomanda sa fiec=(0,3-0,4) L, in functie de raportul dintre incarcarile utile si perrna­nente, urmarindu-se ca pentru incarcarea permanenta momentul din mij­Iocul deschtderit centrale sa fie zero. in functie de marimea consolclor, sepot modifica valorile diagramei lnfasuratoare de momente.

Adoptarca unor Iungimi de console prea mari nu este indicata, deoareccsiigeata aces tor console Ia trecerea vehiculelor grele este destul de mare,producindu-se degradari ale punctelor de racordare dintre suprastructuresi terasarnente ~i Implicit reducerea gradului de confort al circulatiei.Tocmai pentru a preintimpina aparitia unor asemenea sageti mari, pre­scriptiile de proiectare prevad ca sageata maxima la extremitatea conso­lei, produsa de inciircarile utile, sa nu depaseasca valoarea 1/250 din Iun­gimes consolei ~imaximum 3 ern.

Avlnd in vedere faptul di sage\ile consolelor pot depasi valorile carede~in~sc starea Iimita de deforrnatie, domeniul de utilizare a podurilor pegrmzi cu console este practic limitat la podurile de sosea, deoarece con­voaiele de calcul pentru podurile de cale ferata sint extrem de grele, iarcirculatia lor produce socuri si vibratii importante.

in zone Ie de racordare a consolelor eu terasamentele, sub partea caro­sabWi a drumului, se executa pUici de racordare al caror 1'01este de a ate­nua denivelari~e care apar din cauza tasarii pamintului din umplutura.PHicile de racordare se executa, de obicei, din elemente prefabricate a~e-

bFig. 4.58.Pod pe grimi ell console.

L

a

Page 26: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

165

Fig. 4.62. Podul peste Mures Ia Tg. Mures :1 - ancoraje fixe; Z - blOCde ancora] tip Baur-Lconhardt.

164

poate reduce in mod c2!:_espunzator si Inaltimea grinzilor, care poate

ajunge la valoarea h =Uo - 2~)L. 'I'inlnd seama ca pe reazeme rnomeotele

ne.?a~ive sln~ d~s.tnl ~e .mari, apare ca rationala utilizarea unor grlnzi eui~albme .va~labll~. In~ltlmea pe reazem ponte ajunge pioa '!a de 2 orl inat­timea grinzilor din rnijlocul desehiderii.

R~!llizarea pod~rilo~ ~e. grinzi cu console Incastrate in culee, pe cape­tele carora reazema grmz] independents (fig. 4.61), se justifica prin redu-

bFig. 4.60. Poduri pe grinzi cu console l)i contL'agreuta~j :

a - vedere; b - alcarutre.

Fig. 4.61. Podurtcu console ~i grinzi

indcpendentc.

cerea la maximum a mii:timii de constructie in mijlocul deschiderii.Aceasta conditie este irnpusa de cele mai multe ori de asigurarea unei anu­mite inaltimi libere sub pod.

Se recomanda respectarea unor anumite valor! ale raportului dintremarimea consolelor si a deschiderii independente. Astfel, lungirnea grin­zii independente !)e a.ege L,=(0,4-0,6) L, ceea ce permite realizarea unor

grinzi cu 0 Inaltime redusa h = L11 - 3~) L.Dezavantajul acestui tip de structura consta in faptul dl. sint necesare

culee rnasive, care tnglobeaza un volum mare de beton annat. De aseme­nea, pentru asigurarea stabilitatli, fundatiile culeelor se dezvolta mult,spre albie.o solutie tehnica [udicioasa 0 asigura utilizarea betonului precompri­

mat la realizarea podurilor eu console. In aeeste conditii se pot executastructuri cu inaltimi foarte reduse. De asemenea, se pot admite ~i alte va­lori ale raportului intre deschidere si 'lungimea consolelor decit cele indi­cate anterior. In acest mod s-a realizat in tara noastra podul peste Mure*LaTg. Mure$. Podul are 0 singura travee cu lungimea de 68,00 m si douaculee rnasive, in care slot Incastrate consolele de cite 25,00m lungime fie­care (fig. 4.62). Pe capetele acestor console reazema 0 travee independenta

a

Page 27: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

166

4.1.5. PODURI PE GRINZl GERBER

avind deschiderea de 18,00 m. Consolele au sectiuni casetate eu patru pe­reti, tar suprastructura independenta este alcatuita din patru grinzi in sec­tiune transversals, cu placa superioara, Consolele sint precomprimate cufascicule exterioare, dispuse nurnai la partea superioara a casetelor ~iavind la un capat ancoraje fixe, inglobate in bctonul din placa superioaraa consolei, iar la capatul dinspre culee, ancoraje mobile de tip Baur­Leonhardt. Dupa pretensionarea Iasciculelor, locasurile in care Iascicule.esint asezate au fost umplute cu beton, realizindu-se aderenta Intre aces tea~i betonul din structura.

In Iigura 4.63 este prezentat podul din Bucuresti peste riul Colentinala Pante.imon, executat din beton precomprimat, cu deschiderea de29,90 m ~i console de cite 11,50 m. Latimea partii carosabile este de18,00 m, iar trotuarele au la~imi de cite 3,00 m fiecare. Podul este realizatdin doua tabliere [uxtapuse. Sectiunea transversala a fiecarei suprastruc­turi este aldituitii din trei casete. Ca armatura au fost utilizate fasciculepretensionate de tip Leonhardt t?i Freyssinnet.

Fig. 4.63. Podul peste riul ColcntinaJa Pantelimon.

A--t

urrneaza sa se amplaseze articulatiile. Se obti':le in fe1~1 aces~a 0 ~istri­butie rationala a solicltarilor (momente tncovoietoare), ill special, d~n 1n­carcarile permanente. In plus, datorita schemeiy s~atice, ?are este stat~c. ~e:terminate, tasarile fundatiilor se pot produce ~ara a s~ ~tro~~ce sohcltaYlsuplirnentare in. suprastructura, astfel di solutia este indicata in cazul pa­minturilor de fundatie mai s-:abe.

Distrtbutia momentelor incovoietoare este asemanatoare cu aceea obti­nuta la grinzile continue, dar avind pozitirle punctclor de momente nulein dreptul artlculatiilor (fig. 4.64, a).

Acest tip de structura prezinta ~i unele dezavantaje. Din ~unct de ve­dere constructiv, executia articulatiilor este destul de complicata.! rezul­tind 0 armare suplimentara atit pentru preluarea momentelor din zonaarticulatiei, cit si pentru preluarea presiunilOl: locale. D__inJ?~nctul de vc­dere al exploatarii, articulatiile int~oduc. in dla~ram~ :age~l.iOI':p~cte deinflexiune, care fac sa se mareasca actiunea dinamica a ~car~rilor. 0suprastructure cu grinzi Gerber are unele ~ntr: re~~e fixe, rar altelemobile; la amplasarea acestor reazeme trebuie sa ~e tina seama de de_pla­sarile in :ung din cauza vari~tiilor ~e !en:-p:ratura. De a~em.enea, gnn~asimplu rezemata independenta trebuie sa alba un reazem fIX ~l .un~l mO~ll.In figura 4.64, a aparatele de reazcm sint amplasate astfel melt acestedeplasari sa fie minime.

Daca dimensiunile gabaritului nu impun 0 an~Wi des~hi~~rc, ra~or­tul dintre deschideri ~i lungimea consolelor rezulta pe Cl"l~~rll constr u~­tive l1ieconornice. Se cauta Sa se obtina mom~nte egale l~ mijlocul des(~hl­derilor si pe reazem. In acest caz raportul dmtr~ desCh~?erea ?entrnlu ,ll~i cea marginala l variaza in medie mtre 1,35 ~.l ~,6, llin~ w1,~15p~ntl.~grinzHe cu inaltimea constanta ~i 1,4-1,8 la grmzlle cu maltrme~l m~lmare pe reazem. Deschiderea grlnzii independente Zo este aprOXlll1atl,,:,0,5-0,6 din deschiderea cen trala, jar in cazul dnd rezultl1 0 in,Htime malmare pe reazem, aceasta va fi 1,5-1,8 din inaIVrnea din dmp. . ..

In cazul in care dimensiunile gabaritului impun 0 marire a deschl.derncentrale, apare pericolul de rasturnare a deschideri-!or laterale in ).uru~punctelor B ~i C (fig. 4.64, a) ; deci la alegerea raportului intre deschlden

167

Poduri'~e pe grinzi Gerber prezinta avantajul ca, 1a deschideri mari,permit realizarca unor suprastructuri economice, cu consumuri redusc demateriale, datoritii posibilitatii de a aIege dupa necesitiiti punctele in care

Fig. 4.64. Poduri pe grinzi Gerber:a - schema statlcl1 61 1ntll$l.lrAtoarea de mornente ; b - alcatUh-e.'t. suprastruc­

turii; m - aparat de reazern mobil; f - aparat de reazem we.

·:.:. ~. tII

.... ....

-f -11-- ... _ ....

l¥ -£ t 1t I" I

j

Page 28: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

169

6Fig, 4.68. PodUIipc grinzi continue:

a - eu inaltlme constanta : /) - ell illtUtlmc vartabna,

I,

H

Proiectarca si cxecutarca unor pcduri cu suprastructuri pe grinzi con­tinue (fig. 4.68) prezinta avantajele si dezavantajele care caracterizeaza,in general, comportarea structurilor static nedeterminatc. A\'antajcle po-

~=~::g,~.pi4.1.6. PODURI PE GRINZI CONTINUE

In figura 4.66 sint prezentate elernentele privind alcatuirea podului desosea peste rlul Ialomita la Slobozia, executat cu grinzi Gerber. iar in fi­gura 4.67 se prozinta un pasaj pe DN 6 Craiova-Drobeta-Tr. Severin rea­Iizat pe grinzi Gerber prefabricate din beton precomprirnat .

Fig. 4.67.Pasaj pc D.:>l".6 Cralova-c-Drobeta­Turnu Severin.

168

Fig. 4.66. Pod peste 1310-mlta Ia Slobozla :

1 - coloane din beton arrnat(dlametrull,74 m).

'''f,.~? 25./lJ/2 2S.{lQ/l f.f.fKJ 1 7$1.1Il ..a, ,

a -~ ~u ____ • '. I.,,,""'" --_ ...../

~~==-- fAlf !!l :. f.2.UJ ·or~ i -= - ~-.~-.: ~ ... V'-• ",! I , , ,~. I . ,

'f . ,~:J . ,

t' t:."!'w.:j I' l~,., C-c 0-0 ~ ,

tr',1'\',,:, .. A t.. ... 'I,

ff! ~ '"'-t 'I!,. , ":JJ U~ 27 f.9J 7,&7~7.,t l!i7/1 1.59 ,21 ill J!.f,DQII' '\' ,

C70JlJi2 ..:....f

~Fig. 4.65. Arruarca consolelor scurte la grin­

zlle Gerber.

in care:]\f.tab este rnomentul de

stabilitate produs de incarcarilepermanente de pe deschidereamarglnala, in raport eu punc­tul B;

~\f'd" - mornentul de rasturnare din Incarcarile permanente ~iutilede pe deschiderea centra Iii in raport cu acelasi punct.

Dispunerea armaturi lor la podurile pe grinzi Gerber se face in functiede diagramele so.icitarilor maxime, eu respectarea prevederilor construc­tive prezentate anterior. In plus, este necesara verifiearea consolei pe carereazema grinda independenta, Ia moment in sectiunea Inclinata,

Modul de arrnare a unei console scurte este prezentat in figura 4.65.La acest tip de element apare uneori neeesitatea ancorarii vergelelorintr-o zona de beton in tins, in vecinatatea reazemelor. Este Indicat caaceasta ancorare sa se fuca in zonele de solicitare minima.

trebuie avuta in vedere asigu­rarea unui coeficient de stabi­Iitate Ia rasturnare in valoarede eel putin 1,5 :

Page 29: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

171

h= Uo - 114)l2. pentru podurile de cale ferata,

iar pe reazem : H = (1,5-2,0) h.Racordarea lnaltimii din ctmp cu cea de pe reazem se face cu vute

drepte sau curbilinii, avind lungimea : l~= (0,15-0,20) l (fig. 4.70, a). Inmod curent, la podurile de cale ferata se adopta vute parabolice cu lungi­mea l~=0,5l (fig. 4.70, b). La asemenea grinzi cu Inaltime variabila inIunctie de marimea vutelor si de valoarea raportului dintre inaltimea depe reazem '~i din cimp, se pot realiza poduri pe grlnzi continue avind des­chiderea l2=(l,4-1,8) ll.

In practica s-au realizat structuri de poduri avlnd ~i alte valori alerapoartelor dintre deschideri sau inaltimi, dar aces tea au fast impuse deconditii speciale, cum ar fi, de exemplu, rnentinerea dnfrastructurilor unorpoduri mai vechi distruse. 0 alta situatie specials apare atunci cind seimpune ca una din deschideri sa alba marimea necesara pentru asigurareagabarituIui de navigatie. 10 aceste cazuri se pot face corectari ale solicl­tarilor prin deplasari de reazeme, tehnologii speciale de executia etc.

Astfel, la poclul peste Meuse din Liege (Pont des Arches - fig. 4.71, a),a fost impusa rnarimea deschiderii centrale, deoarece fundatiile pilelorvechiului pod distrus erau in stare buna. In acelasi timp lnaltimea de con­structie din centrul deschiderii s-a mentinut foarte redusa, pentru a seasigura gabaritul de navigatie necesar, precum ~i din imposibilitatea de ase modifica linia ro~ie. Inaltimea de construc~ie <I fost limitata la 0,77 m,l'cprezentind 1/83 din deschideren respectiva.

In aeeasta situatie, realizarea constructiei nu era posibila fara a seadopta procedee speciale, care sa permita reglarca solicitc'irilor, in a!la felincit in sectiunea din mijlocul deschiderii valorile acestora sa ponta fi pre­luate de 0 suprastructura ell inaltimea redusa.

Pont des Arches, avind schema statica ;din figura 4.71, b l?i secUuneatransversala din figura 4.71, c, a fost executat in doua faze. In prima fazas-au executat tronsoanele ABC ~i DEF (fig. 4.71, d), in zona centrala asuprastructurii lasindu-se un tronson de 4,00 m care sa fie betonat ulte­rior. Dupa executia acestor doua tronsoane s-a efectuat descintrarea lor,fiecare comportindu-se ea 0 grindA cu console; s-a executat apoi calea, pezonele BC l?i DE, iar in puncte:e C !?i D s-au aplicat doua folie concentratede 28,8 kN care au produs in punctele B ~iE momente negative.

Tn faza a doua s-a betonat zona CD, dar s-a Hisat in mijlocul ei un rostin forma de V, ceea ce a permis ca ~i pentru aceasti'l indrrcare podul sa secOh1porte ca doua grinzi avind fiecare Cite 0 consola, astfel ea in zona din

La podurile cu deschideri mal mad se rccomanda adoptarea unor grinzicu tnaltrme variabila, crescind din cimp spre reazeme, deoarece rnomen­tele pe reazeme stnt mai man decit cele din cimp. Se obtine in acest felo constructie mal rationala din punctul de vedere al distributiei materia­lului, cu un consum de otel mai mic, In schirnb se creeaza unele complicatii1aexecutia cofrajelor ~ia esafodajelor.

Inhltimile unor asemenea grinzi (v. fig. 4.68, b) se pot alege astfel :

h= LI6- 210)l2, pentru podurile de sosea

170

Fig. 4.69. Pod de :?oseape gl'lnzi continue cu inliWmc constanta.

h= (!-1~) l2pentru podurile de cale ferata,

In figura 4.69 este prezentat un pod de sosea pe grinzi continue cuiniiltime constanta.

durile pe grinzi continue decurg, in principal, din posibilrtatile de reglarea rapoartelor dintre valorile momentelor negative de pe reazemele inter­mediare ~i cele ale momentelor pozitive din cimpurile deschiderilor. Ast­Iel, in grinzile continue existenta momentelor negative pe reazeme contri­buie la reducerea momentelor pozitive din cimpul deschiderilor, ceca cepermite miesorarea in~iltimii grinzilor fats de grinzlle simplu rezemate,avind ca efect micsorarea volumului de beton arrnat pe metrul Iinlar depod, precum si reducerea consumului de otel-beton,

Grinzile continue prezinta avantaje si din punctul de vedere al dimen­siunilor infrastructurilor : pe fiecare pila se ~aza cite un singur aparat dereazem sub fiecare grinda, deci latimea pilei la parte a superioara este malmica decit in cazul pilelor Ia podurile pe grinzi simpIu rezemate, la carepe fiecare pila trebuie sa se aseze cite doua aparate de reazem.

Censidertndu-se ·:ungimea totala a podului, numarul de deschideri sestabileste pe baza unui calcul tehnico-economic, iar lungimea deschideri­lor se deterrnina astfel Incit valorile maxime ale momentelor din deschi­derile marginale ~i cele centrale sa fie comparabile, ceea ce duce la sim­plificarea executiei lucrarii,

La podurile pe grinzi continue cu 3 deschlderi raportul intre deschi­deri se adopta curent: l2=(1,25-1,40) ll. Inaltimea grinzilor principalepoate fi constants (fig. 4.68, a), avind valoarea :

,,= (1~ - 116)12 pen tru podurile de sosea

Page 30: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

173

Pentru reducerea momentelor maxime pozitive ce actioneaza in sec­tiunea din mijloeul deschiderii centrale s-au luat urrnatoarele masuri :

- calea s-a executat pe deschiderr'e marginale dupa inchiderea con­structiei, ceea ce a avut ca efect producerea unui moment negativ in des­chiderea centrala :

- prin tndeparrarea celor doua forte concentrate de 28,8kN aplicatein faza I, in zona centrale a grinzii continue s-a dezvoltat, de asemenea,un moment negativ.

Realizarea podului dupa procesul tehnologic deseris a permis reduce­rea momentului in mijlocul deschiderit centrale cu aproximativ 75% com­parativ eu 0 executie monolita clasica,

c

A -T c 0 ==F f

l::::::0 « rd

Fig. 4.71. Podul peste Meuse18Liege;

a - vedere; b - schemastart­eii; c - secnune transversaia ;a - schema de execuue.

a

172

mijlocul deschiderii centrale sa nu se produca moments pozitive, pentruaceasta faza.

Dupa asezarea ~i verificarea armaturflor dintre ce!e doua console s-a~to?at ~i rostul in forma de V, structura devenind in final 0 grinda con­tmu~, com~ortin~u-se ca atare numai pentru incarcarile ce actioneazadupa aceasta Inchidere a rostului.

Fig. 4.70. Poduri pe grinzi continue cu inaltitne variabila :a - pod de sosea cu vute drcpre ;

b - pod de cale fe.ai.lI cu vure parabouce,

b

a

Page 31: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

L I I' ,·'···il--~-~ --1J.1JJ/2 • I

~~---~]~~~~ .. ,~~ r.:-::~_~_.[, 0

A ~ ~~ ---i$?-----l--I I 8

Fi9. -,1.74.Pod de calc ferata pc grinzl continue cu inaltime variablla.

d'--IJ

-c:Pe{1fru ftcconsfZ< Z, < Z2Att> Alii' Alit

a

Ffg. 4.73. Cresterea bratuhri, interiorde pirghie:

a - p1acA intetioara 'In 7.0Il~ adiaeemAreazcmului intermediar; b - secuune T:e - scetiune T cu pl~d Ia nartea llltc­rloarA: d - secttune T eu intUtnnea mal

mare.

174 _

a - Unli da In"!lucntAale momeruetor tncovoietoarc: b­inf~",atoarea momentetor Ineovoietoare ; C - JjDli deinfluent/l ale rorteior liilNOal'c: d - iQfA~uni10arearorte-

lor taleloare.

Fig, 4.72. Linil de influen~a sl infa!jw'atori ale soli­cttarllor pentru grinda continua:

tI

IJ

Exista 0 foarte marevarietate de mijloaca caresa permita asemenea re­gIari ale solicitarilos in di­ferite sectiuni ale con­structiei, in conformitateou elementele date printema de proiectare a unuipod.

Calculul solicitiirilorgrin.zi1or continue se facecu ajutorul liniilor de in­fluenta, pe baza carora sedetermine diagramele in­f~uratoare ale momente­lor incovoietoare si 101'­tele taietoare. In Iiteraturatehnica exist! tabele pen-

~ Ii? tru calculul liniilor de in-$ Tt fluenti'i ale momentelor $1. ~c ~ fortelor tatetoare. In figura

~ 4.72 se prezinta unele din-~~ ~ 0 tre liniile de influenta

pentru M ~i T; preourn ~idiagramele inta~uratoareale solid tarilor M ~i Tpentru 0 grimia continuacu 3 deschideri.

Grinzile continue dinbeton armat se executa,

in general, cu secp.une T, talpa superioara fiind constituita din placa supe­rioara. 1n zonele centrale ale deschiderilor, unde momentele pozitive slntpredominante, armatura se dispune la partea inferioara a grinzilor, placade la partea superioara fiind comprimata. In zona reazemelor intermediaremomentele sint negative ~iau valori mai man decit cele pozitive, astfel caplaca superioara fiind situata in zona Intinsa, fisureaza (fig. 4.73, a). Dacazona comprimata (inferioara) este insuficienta, se dispune in zona reaze­melor placa inferioara (fig. 4.73, b). Pentru a asigura preluarea acestor rno­mente negative ~i a micsora cantitatea de armature necesara, se poaterecurge la cresterea lntHtimii grinzilor pe reazeme (fig. 4.73, c).

In figura 4.74 este prezentata alcatuirea unui pod de cale ferata pegrtnzi continue eu tnaltime variabila ~i placa la partea inferioara in zonareazemelor intermediare. Prin aceste masurt s-a asigurat eresterea bra­tuluf de pirghie al cuplului interior Z" iar seotiunea comprimata a 'fostsuplirnentata prin prevederea placii inferioare. Calea reazema pe longrine,ehminfndu-se prisma de balast.

In figura 4.75 este prezentata alcatuirea unui pod de cale ferata pegrinzi continue eu 3 deschideri (12,OO+19,OO+12~OOm), In zona reazeme­lor intermediare s-a Ingrosat inima grinzilor pentru a se asigura prelu­area momentelor incovoietoare negative. Trecerea de la momentele ma­xime pozitive la eele rnaxime negative se face treptat, astfel ca 0 partedin armatura necesara in cimp se ridica la partea superioara, participind

Page 32: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

12 - Podur! din baton annat

IL-,.o!~==;::===;;::=:::;::::::;=;;=;::" Ii1~

I~I~~I~

176

a bPig. 4.;6. Dispunerea armfitur-ii la un pod pe grinzi continue:

(I - In cimp ; b - pe r-eazem,

la preluarea rnornentelor negative din zona reazernelor intermediare(fig. 4.76).

In figura 4.77 este aratata arm area grinzii principale continue a podu­lui de cale Ierata din figura 4.75. Armatura de rezistenta este dispusa inconcordanta cu Infasuratorile momentelor incovoietoare ~i fortelortaietoare.

Pentru grinzi continue de deschideri marl se adopta seciiusii casetatecare asigura 0 buna repartitie a tncarcarilor utile intre diferitele grinzi,avind rigiditatea mare Ia torsiune. Sectiunile casetate prezinta distributia

Pig. 4.75. Pod de cale ieratA pe grinzi continue cu lapmevarlabila in zona reazemului intermediar :

1 - parapet din levi metauce : Z - traverse din temn22X24-2,50; 3 - Snpa din beton armat cu 'Piasa din strma cudiametnll de 5mm !>i ocruurt de 5 em; 4 - rost umplut eu

mastic bttummos.t

Page 33: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

179

culelor. In figura 4.78, c se prezinta 0 varlanta mal avantajoasa, cu traseerectilinil ale fasciculelor pe toata lungimea grinzii continue, plasate astfelInclt sa realizeze excentricltati favorabile in clmpuri l1i pe reazerne dinvariatia pozitiei eentrelor de grcutate ale sectiunilor grinzilor.o alta solutie care prezinta avantaje deosebite tehnico-economice la

realizarea podurilor pe grinzi continue consta in adoptarea unor grinziprefabricate precomprimate sirnplu rezcmate, continuizate prin postintin­derea fasciculelor 2 (fig. 4.78, d) ee se ancoreaza Ia partea superioara agrinzilor vecine. Fasciculele 1 se stabilesc astfel Incit sa fie asigurata pre­Iuarea solicitarilor din igrinda prefabricate produse de greutatea propriesau alte Incarcari din timpul transportului si montajului, In figura 4.78, ese arata 0 alta posibilitate de eontinuizare a grinzilor prin armaturile post­intinse 2, ancorate la partea inferioara. Solutiile de continuizare prezen­tate (fig. 4.78, d ~i e) au inconvenientul ea rostul dintre grinzi este situatin zona de moment maxim negativ. Se evita aceasta sltuatie prin dispune­rea rostului in zone;e de momente minima (fig. 4.78, f). In acest caz, estenecesani executarea unor reazeme provizorii care sa sustina grinzile pre­fabricate pe durata montarli ~i continuizarii lor.

Dintre podurile pe grinzi continue executate din beton preeomprimatin tara noastra cste podul de sosea pesteMure~ la CUd. Podul, dat in cir­culatie in anul 1959, arc doua dcschideri de cite 65,00m ~i sectiuneatransversals casetata cu inaitime variabila (fig. 4.79). Precomprimaroa s-area.izat cu ajutorul a 12 fascicule tip Baur-Leonhardt exterioare, fiecarefiind alcatuita din 256 sirrne SBP I 0 5 mm. Aceste fascicule slnt ancoratela una din extremitatile podului Intr-un bloc masiv de beton, constituindancorajul fix, iar Ja celalalt capat sint ancorate cite doua intr-un blocmobil din beton arrnat, avlnd 0 forma semicirculara : blocul este asezatin prelungirea suprastructurii. Intre blocul mobil, care constitute ancora­[ul tip Baur-Leonhardt, ~i extremitatea suprastructurii, se introduc presehidraulice eu ajutorul carora s-a realizat pretensionarea armaturilor. Infiecare dintre cele trei casete ale suprastructurii sint dispuse cite patrufascicule, din care doua au ancorajele mobile la un capat, iar ce1elaltedoua 1a capatul opus. Dupa pretensionare, fasciculele s-au inglobat intr-unbeton eu agregate fine, care sa le protejeze contra coroziunii. Inglobareafasciculelor in beton nu restabileste insa conluerarea acestora cu betonul.

Execuiarea unui pod pe grinzi continue folosind grinzi prefabricate serealizeaza in mai multe faze.

In prima fazli, dupa executarea infrastructurilor, se transporta lji semonteaza grinzile confectionate in fabrica sau pe santier. Rezemarea grin­zilor se face pe dispozitive provizorii (fig. 4.80, a) eu asigurarea masurilorimpotrtva pericolului de rasturnare.

Faza a dotta se refera la armarea antretoazelor de deasupra reazeme­lor intermediare, pozarea aparatelor de rcazem definitive sub aceste antre­toaze ~i betonarea antretoazelor ~i a unor portiuni de plaea de lungimeal ~ia2 (fig. 4.80, d).

In faza a treia se pretcnsioneaze'i armatura din placa, deasupra reazc­melor intermediare. Aeeste armatUIi care prin pretensionare produc com­presiuni la partea superioara a seetiunii lji intinderi la partea inferioara,asigura preluarea momentelor negative de pe reazeme din incarcarile ceactioneazii asupra eonstruetiei dupa realizarea acestei etape.

178

~ateria1ului cea mai buna dupa axele principaIe, de aceea sint economice51au 0 comportare corespunzatoare 1a incovoiere ~i torsiune.

La grinzi:e continue din beton precomprimat, traseele fascieulelor u1'­maresc infa~uratorile de momente aUt in eazul grinzilor eu inaltime con­stanta (fig. 4.78, a), cit ~i pentru grinzile eu inal~ime variabila (fig. 4.78, b).Aceste solutii prezinta dezavantajul producerii unor pierderi mari de ten­siune din frecare, datorita 1ungimii mari ~i traseelor curbilinii a:e fasci-

qc---------:\J~,_7--<p ---iTr

Fig. 4.78. Grinzi conlinue din beton precomprimat :(l -. traseul fascicUlelor pentTU grinld cu tnanime constan'tl; II - idem, pentru grinzi ell1nAl~lme vanabilA; e - cu traseu rectilin1u; d - contlnuiz.area gr1n%1lor prefabricate eu fa9Cl­cule nosnnnnse: e - conttnutzare pe reazem; f - cantin1.dzare eu d.lspunerea rosturtlor tnzonele de momenle minime; 1 - Iascieulele grtnzllor simplu t'ezem.ate· Z - tascwUle de con-

tinUlzare; 3 - \fea7.eme provizoriJ; 4 - reazeme d~UVe.

2e

1 d

c

.ttt- ~ F-l. 1,/2b

'*dQ

I,

Page 34: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

181

Faza a patra cuprindc realizarea restului de placa (fig. 4.80, b), iardupa mtarirea betonului din placa, executarea diii pe pod.

Constructia suprastructurri conform acestei tehnologii necesi tii efec­tuarea ealeulelor statice In concordanta eu fazele de executie. Astfcl, 50:J­citarile produse de greutatea proprie a grinzii Iii de greutatea bctonuluiturnat in placile adiacente reazemelor Intermediare se stabilesc pe schemastatica de grinda simplu rezemata (fig. 4.80, a).

Soiicitarile produse de pretensionarea arrnaturilor din placa supe­rioara iii de greutatea placii turnata in faza Q patra se determlna peschema statics de grinda continua cu moment de Inertic variabil,(v. fig. 4.80, c), 10 reprezentind momentul ode inertie pentru grnd", iarI, - mornentul de inertia al seetiunii complete (eu placa la partea su­perioara). Pentru solieitarile din tncarcarea produsa de calc si din i lO~l'­carile utile struotura statica este 0 grinds continua cu moment de inertiaconstant IT'

Solieitari!c suplimentare care apar in structura din pretensionarea ar­miitur.i.lor din zona reazemelor se determina conaiderind Iortele de pre-

1, lr(' ~/

A-A

91 9, r A'I / I ::&$T, A,A :&::

~ ~

180

rtFig. -1.79.Podul peste Mures la Cuci :

~~ii~- ~SCiCuJelGXlG1215; 1 - ancoraj mobU Up Banr-Leonbardt: 2 - aneora] :fix (cu as-au~ I~SCiCUlelepretenstonate de la unut din capeee. Iar eu II cere pretensionate de la capAtul

ceJiilalt) •

2 ceo 0f

~ ~~~:tL

~:F~-. .~;;;_ l- .- ~ F-: f--- ~ I-:'rr

I j 56.00 ~- -

T

A-A15,75

1--15,7S

Page 35: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

182

Caracterul monolit a1 suprastructurilor podurilor pe grinzi <lin betonarmat si beton precomprimat face ea la preluarea solicitarilor date de in­carcarile utile ce actioneaza asupra podului sa participe toate elementele

4.2.1. METODE DE CALCUL PRIVIND REPARTITIA TRANSVERSALAA INCARCARllOR UTILE IN REfElELE DE GRINZI

4.2. ELEMENTE DE CALCUL PENTRU PROIECTAREASUPRASTRUCTURILORrODURILOR PE GRINZI

tensionare N ca 0 incarcare exterioara, iar ca necunoscuta se iau momen­tele incovoietoare X de pe reazemele intermediare.

Pe baza diagramelor M.v eyi MX=l se deterrnina valoarea necunoscu­tei X !?i diagram a de momente corespunzatoare care trebuie suprapusadiagramei de momcnte din celelalte incarcari.

In figura 4.81 se prezinta detaliul de realizare a grinzii in zona unuireazem intermediar. Prin <D Iii CD s-au notat armaturile pretensionate dinzona placii superioare, acestea fiind prezentate, ca pozitie, in sectiuneaB-B. Prin N. ~iNfl se noteaza rezultanta eforturilor din arrnaturile pre­tensionate de maroa <D, respectlv (2). Deoarece momentele negative dinzona reazemelor descresc destul de repede, armaturile pretensionate se re­comanda sa fie tntrerupte in mai mu.te sectiuni. Armaturile de rnarca <Dsi (2) au unul din capete cu aneoraj fix, situat la distanta b, si b2 de rea­zem, iar celalalt capat este prevazut eu ancoraj mobil situat la extremita­tea placii turn ate in Iaza a doua, ceea ce are ca efect 0 variatie in treptea momentului dat de Iortcle de pretensionare ~i 0 micsorare a cantitati! dearmature pretensionata, datorita reducerii lungimii acesteia (fig. 4.81, a).

a - dispunerca acmarunuor : b - dlagrarna momente)or din precomprimare ; 1 - gr1nzi "pre­fabricate; 2 - llIl'rrtatltrt pretenstonate din !ll'lnzUa pretablicatc; 3 - r-eazerne prcvtzorti ; 4 -

reazem -definitiv;<D ~i(2) armaturt prctenstonaee pentru contmulzare,

Fig. 4.81. Contmuizarea grlnzilor prefabricate:b

o1

<f) I-_ _....l>::L.----...... ,~':1

8-8A-A0:

Page 36: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

247

Infrastrueturile podurilor au rolul de a prelua Inoarcarile de la supra­struetura, prin intermediul aparatelor de reazem ~ia le transmite tere­nulul de fundatie, Infrastructurile se cornpun, in general, din fundatie ~ielevatie, iar dimensiunile acestora depind de marimea jncarcarilor trans­mise de suprastructura ~ de caracteristicile pammtului de fundatie.

Funds tiile infrastructurtlor podurllor pot fi fundatii direete, pe che­soane deschise, pe chesoanc eu aer eomprimat §i pe piloti sau coloane. Pro­blemele legate de alcatuirea, proieetarea ~iexecutarea fundatiilor infra-

4.4.1. AlCATUIREA CONSTRUCTIVAA INFRA$TRUCTURILOR PODURILOR

PE GRINZI

4.4. INFRASTRUCTURILE PODURILOR PE GRINZI

in care b. 1 este deplasarea orizontalA a suprastructurii.In prezent, in tara noastra sint tipizate aparate de reazem din neopren,

atit la podurile de sosea, cit ~ila cele de cale ferata (tabelele 4.14 ~i-1.15).

N.Mn I 2atfm'fI = ~20 daNem .Q·b

Grosimea totalil T a siraiurilor de neopren rezulta din conditia Iimitari!deformatiilor unghiulare 9 :

6.1T> 1,43III sau - <0,7,T

N",CI% d I .,at' mo,f= ...;120 aN em-Q·b

4.3.2.5. Calculul aparatelor de reazem din neopren. Pentru determina­rea dimensiunilor in plan se pune conditia ea presiunile efective sub apa­ratul de reazem sa nu produca strivire sau sa apara posibilitatea de alu­necare intre aparatul de reazem ~ielementele podului. Aceste condi1li sepot serie sub forma :

Fig. 4.148. Schema pentru calculujdlstantei Intre pendult O.

e6".,..=--­

Ucos-2

1,'min .. ,.Cunoseind unghiul IX ~iraza, se ob­tme lA?mea minima a pendulului :

2 . Ut!= rSln-'

2La aparatele de reazem alcatuite eu

doi penduli este necesar ca intre acestiasA existe 0 dlstanta minima (fig. 4.148):

Page 37: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

249

ji'ig. 4.151. Pilii masiva cu fundatie directa pentru podurile de cale ferata.

A.......

Amonk-Avo!

,IL I

/3-8

IUr=-

";-AFig. 4.149. Pile din beton simplu

...~..~.:..

fruct in sens longitudinal si transversal podului, in cazul elevatiilorde Inaltime mare si solicitate de mcarcart orizontale importante(fig. 4.150). Caracteristic este faptul ell fundatiile sint direete, tncas­trate in pamintul bun de fun dare. In situatii obisnuite, elevatiile sintmasive (fig. 4.151), executate din beton simplu, cu marea minimaB 150, iar cuzinetii ~i bancheta cuzinetilor se executa din beton ar­mat de marca minima B 200. Pe conturul elevatiei se toarna un stratde beton de fata vazuta, de 20 cm grosirne, turnat odata cu betonul deelevatie. Daca iniiltimile pilelor sint mari, elevatiile sint executate dinbeton armat, fie cu sectiune plina, fie cu sectiune casetata (fig. 4.152), infuncpe de: inaltimea ~i sectiunea transversala ale elevatiei, valoarea for­telor vertica1e ~i orizontale ce se transmit infrastructurii, rezistenta pa­mintului de fundatie etc. Forma si dimensiunile elevatiei depind ~i denatura obstacolului travers at ; daca pila este situata in albia unui rill,se arlopta solutia eu avantbec si arierbec (fig. 4.151), in timp ce pile leviaducte~or (fig. 4.150!ii 4.152) au elevatil simple, eu contur dreptun-

248 _

~ A

l f,...,.jV/...""r----·-------------~~-----------------~I II I

I I___________________ .J

r rstructurilor sint tratate in eursul de geotehnica st fundatii. Elevatiileinfrastrueturilor podurilor se alcatuiesc independent de modul de realizarea fundatiei, ele depinZind de marimea reactrunilor suprastructurii, de ca­raeterlsticile mecaniee ale materialului din care se executa elevatia sidimensiunile gabaritului ee trebuie asigurat. Alcatuirea elevatiilor este dife­rit~ pentru infrastructurlle intermediare, numite pile ~i pentru infrastruc­turile de capat, amplasate pe maluri, numite culee. Culeele preiau peli~ga :eae!iunile suprastructurii ~i impingerea parnintului din spatele lor,asigurind ill acest mod racordarea podului cu terasamentele.

Intructt modul de alcatuire a celor doua eategorii de infrastructuri estediferit, tlpurile de elevath ale infrastructurilor !?i calculul lor se prezinta

separat.4.4.1.1. Aldituirea pilelor.

In mod freevent elevatiile pile­lor podurllor de sosea si cele decale Ierata sint alcatuite ca cle­mente masive realizate din he­ton simplu sau cu paramentdin moloane (fig. 4.149).

Dimensiunile aeestor pile,la partea superioara, rezulta dinconditiile de amplasare a ;~pa­ratelor de reazem. Elevatiilepilelor pot avea sectiunea trans­

Fig. 4.150. Elevapa unor pile cu inliltlme mare. versala constants sau pot avea

Page 38: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

F· ~153 Pila unui pod de calc terata cu fundatie dlrecta Incastrata in sare,~..... . ~.

c-cNJ[-2,1lJ

8-8-

I-22/)9- 21,Od Ivc== I

I~c.__,..- -..!- - -5,55

I I-~-~

~Sl7/2 5,11/2

5

A-A18 NJJ:-2,/JQ-r-.-.-r.-1 .

251250

ghiular, de cele rnai multe ori numai ell fruct pe directia Iongitudinala apodului. In figura 4.153 se prezinta datele earacteristiee pentru pila unuipod de eale ferata avtnd suprastructura alcatuita cu 4 grinzi in sectiunetransversala. Fundatia pilei este directa ~i se Incastreaza intr-un strat desare pe 0 adincime de minimum 3m. Specific acestei solutii este modulin care se izoleaza incinta de fundatie pentru a impiedica circulatia apeiprin straturile de sare ~i deci se elimina riscul dizolvarii aeestui strat por­tanto Pe Inaltirnea corsspunzatoare nivelului maxim al apelor s-au pre­vazut avantbec ~i arlerbec, cu fundatia comuna eu cea a pilei.

Racordarea elevatiei eu fundatia se poate realiza uneori prin interme­diul unui cuzinet din beton armat. Pilele cu elevatii masive (fig. 4.151~i 4.153) se recornanda sa se adopte la podurile amplasate pe cursuri deapa. Pentru redueerea consumului de beton la viaducte se poate alegeelevatia lamelara, exeeutata din beton armat, cu console (fig. 4.154).Aceasta rezolvare prezinta avantaje tehnice ~i economice, in special incazurile unor viaducte care traverseaza viii adinci.

j'ig. 4.152.Pila unui pod de cale ferata cu sectiunea transversalsa elevatiei casetata.

A-A 8-8 c- C 0-0

--- --- --- r:c 0 I A_ _.%fAm.JI) _J4!_. _.-

l~ht~ ~~.

~[-[

r l' &1

°iA......

.... ~~ ~

Gt~

~

if

Page 39: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

253

aFig. 4.155. Pila din beton annat de inAltime mare:

o - clemente geometrtce; b - dlSpunereaal)aratelor de reazem~l a opruornor.

b

~~

i,I

r ;I

;1t :1

"I,I'

:1"I ',

~ :1,I,I':1",II;'IIIl! oW

L..

252

In figura 4.155 se prezinta modul de alcatuire ~i elementele geome­trice pentru 0 pila de jnal~ime mare. Elevatia este realizata din betonannat, eu 0 sectiune in forma de T, avind dimensiuni variind de la 1,80mla nivelul banchetei cuzinetilor, pina la 2,92m la rostul elevatie-Iundatie.Pe directie transversale, latimea elevatiei de 5,40m se rnentine constanta,iar la partea superioara sint prevazute doua console de cite 2,15m, careaslgura rezemarea grinzilor. In scopul preluarii fortelor seismice transver­sale, la nivelul superior al banehetei cuzinetilor sint prevazuti doi "opri­tori din beton annat. Plna la 5,00m deasupra rostului elevatie-Iundatie,elevatia este masiva, iar de la aceasta cota in sus elevatia este Iamelara,cu doua nervuri laterale. Aceasta solutie prezinta avantajul reducerii vo­lumului de beton in elevatie si, in acelasi timp, conduce la dimensiuniroduse ale fundatlei directe, ca urmare a reducerii greutatii proprii apilei, Este de subliniat ca, in condittile seismice ale regiunii, masurile sta­bilite due totodata la redueerea intensitatii solicitarilor produse de forteleseismice.

111 sttuatiile cind pamintul de fundare se afla la adlncimi mari ~i estenecesara strabaterea unor straturi neportante de parninturi, infrastructu­rile podurilor se realizeaza eu Iundatii indirecte. In figura 4.156 se pre­zintii elementele de alcatuire ale unor pile avind sistemul de fundare rea­lizat eu barete din beton arm at.

Sapaturile executate in transee adinci se executa freevent in taranoastra cu utilajele Kelly, ESGH ~i ELSE. Dispunerea in plan a baretelorse stabilesta in Iunctie de natura si marimea .solicitarilor transmise fun­datiei, In cazul prezentat, baretele se dispun cu dimensiunea mare pe di­rectia longitudlnala, pentru preluarea efieienta a momentelor mcovoie­toare produse de tncarcarile pe suprastructuri. Elevatia este de tip lamelareu console laterale.

Sistemul de fund are pentru pila prezentata in figura 4.157 este alea­tuit din celoane vertieale ~i inclinate de diametru 1,08m. Ca ~i la siste-

Fig. 4.154. Pile ell elevatia lamelara ~i console din beton annat.

r'------------, r-.-~,I... .J rJ '-,

t I I, t I I, I ,, 'A I ,'--------------' ..... '---- .1

L-.. _::J

,

Page 40: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

mul cu barete, la partea superioara se executa un radier care distribuiereactlunile transmise de infrastructure la toate coloanele, Elevatia lame­lara cu console prezinta partieularitatea ca latimea se micsoreaza catrebaza, de 1a 5,50m pina la 4,17m, reducindu-se consumul de beton annat~ greutatea proprie a pilei. In acelasi timp se realizeaza un aspect placut.Dispunetea in plan a coloanelor ~i alegerea lnclinarll ~i lungimii lor re­zulta in functie de natura ~imarimea reactiunilor transmise, de dimensiu­nile .pilei, natura ~i cota parnlntului de fundatie etc.o redueere substantlala a consumului de beton in elevatie ~i in fun­

datii. datorita scaderii greutatll ce se transmite la fundatii, este realizata Iaelevatitle in cadru, cu doi stilpi ~i rigla din beton armat (fig. 4.158). Ase­menea elevatii se adopta la pasaje, deoarece asigura 0 vizibilitate cores­punsatoare. Stllpii pot avea sectiunea transversala de fonna circulara saudreptunghlulara cu latura mare dupa directia solicitarii eu momente in­covoietoare importante.

La deschlderi mai mari ale suprastructurilor, solicltarile riglei produsede reaottunl devin importante, conducind la cresterea consumului de otel­beton, In aceste cazuri, solutii economiee la pilele-cadru se obtin prin rna­[orarea numarului de stUpi la trei sau patru (fig. 4.159).

r'--.,rL---"I II IIIL .J

A--t

....._.8-8A~ --

r'- .,.". <'.

r J - - ~ -I1 I

I, I, I, __ .... _ ..J

A-Ab

Fig. 4.151. Pila cu elevatia din stilpi fjirigla din beton annat:

(l - cu stUpi de secttune circulaTA: b - custUpj. 4e seettune drep~hiularQ: c - a1cA­

tutre,

255254

I!-.i \ ~ 1. i:t ~ "\f=~

,~ ••1

J r--. ~ .~~ r· >--~ .__ .~

1 :3I:1IIl

I ~ !t.....

IfJ

a

~ B...... KII I.IU

~III1 ,~ '1""'t~ ~l <00.... ~--~

t.,.. ... __ -1 '0, _-J (j

~...-- d_--"1

ZI :a.....·-~·3-~ ~ ..;s - I::., ..

I ;----- "d .2I:l s~'1

.., r- _ _ ., ;::I ••-...) ....e I.;1. IX> ...o .•

1:-- ~asQl'CQ:; v e.6S I

l!'I.J CD ........ - '"~ ~I <11." E .•

~ "P-<1S'!:I cu·_ ';'~ '0 r;

~ Qj iJ~ ;::I I

ZI T ~(J

~p:;....~~ -:.., ........... ~

~~

c:i._, ~

Page 41: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

17- Foouri din bet >nnrmat257

(fig. 4 162, a). La unele suprastructuri realizate din grinzi simplu rezemate,reazemul fix !;ii reazemul mobil sint amp lasate pe aceeasi pila. Pentru acomoensa diferenta de tn~iltime dintre cele doua tipuri de aparate de rea~

~ f' alzem este necesar sa se execute cuzinetul aparatului de reazern IX msus declt supralata rig lei supcrioare a pilei (fig. 4.162, b). Pentru a ~reaun aspect estetic placut, pe fetele laterale ale riglei se executa mal1t1Ianivelul cuzinetilor pentru aparatcle de reazem fixe.

Pentru cazurtle curcntc de poduri cu gabarit obisnuit se indica inanexele 4.7-4.10 unele dimensiuni informative pentru citeva tipuri deelevatii ale pilelor, in conformitate cu prevederile proiectelor directiveI.P.T.A.N.A.

Fig. 4.U;1. Elcvatia pilei podului peste Dunarc la Giur~eni-Vadul Oii (pilli lamelaracu console din bcton precomprlmatj.

tJ

!8l!I

'0 t6IJ I

..__ _...:...

mmrI 2/lf/ 'I

~

8-8

J/D 3/15

A-A-

256

Pentru realizarea unei Iundatii uniee, de dimensiuni reduse, elevatiapilei se poate alcatui sub forma unui cadru din beton armat eu stilpi in­clinati (fig. 4.160, a), solutie care are ~i avantajul unui aspect estetic. Lalatirn! mai mari ale partii carosabile, pentru a nu marl Incllnarea stilpilor,se adopta 0 solutie cu patru stilpi inclinati l1i rigla unica (fig. 4.160, b).

In afara aces tor alcatuiri ale pilelor, pentru lucrari deosebite sa poaterecurge la. realizarea unor tipuri speciale de elevatii pentru pile. Infigura 4.161 so prezinta elevatia pilei podului peste Dutuire la Giurgeni­VaduZOii, la care, datorita reactiunilor marl transmise de grinaile supra­structurii pe consolele pilelor, a fost necesara precornprirnarea acestorconsole.

La a.catulrea elevaliilor pilelor se pun ~i unele probleme specifice,referitoare In rezolvarea un or detalii, Astfel, in cazul in care conditiilede gabarit impun reduce rea inaltimii de constructie, este necesar ca riglasuperioara a elevatiei pilei sa fie inclusa in tnaltimea suprastrueturii

aFig. 4.160. Pile cu elcvatia din stilpi Inclinati din bcton arrnat,

Fig. 4.159. Pila cu elevajla din trei sau patru stllpt circular! si rigUi.din beton annat.

~~ r- ... -~r " •~ .. j rJ l,

I I

: I :1 I • IL J L .J

~ ~

I JT;nn ill~! L I'~iiH II:

'I'1~ t, I I

~-~~~A~~' ..:..:"~_ -'...:~_ L':_L"-~

A -,1

r~,~.,'-

Page 42: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

259

4.4.1.2. ,\ldituirca culeclor, Elevatiile euleelor podurilor de sosea ~i decale ferata se realizeaza, in general, sub forma unor blocuri masive dinbeton simplu, in care sint incastrate zidurile Intoarse ~i zidul de garda,care?asigura racordarea cu terasamentele (fig. 4.165).

Dimensiunile culeelor masive se stabilesc pe criterii constructive saude rezistenta, depinzind de caracteristicile suprastructurii, de tnaltime«terasamentelor, de cota rostului elevatie-fundatie etc. Latimea bancheteide rezemare rezulta din conditiile amplasarii cuzinetilor pentru sustinereaaparatelor de reazem ~i ale asigurarii ancorarii armaturii longitudinale "suprastructurii peste reazeme. Latimea culeei este, in general, egalacu la~imea partii carosabile si respectiv cu latimea platformei ciiiiCerate, iar trotuarele culeei sint scoase in console. Capetele zidurilor in­toarse patrund in terasamente cu 50-75 em, in vederea asigurarii stabi­lita~ii umpluturii de pamint intre zidurile intoarse. Pentru evacuarea apeice se acumuleaza in spatele elevatiei euleei, se prevede intre zidurile in­toarse 0 umplutura drenanta care sa conduce apele 1a 0 rigola amplasatala un nivel superior nivelului apelor mari. Caracteristicile mecanice alematerialului din care se executa asemenea culee rezulta din cliterii derezistenta ~i de durabilitate.

In figura 4.166 se prezinta alcutuirea ~i principalele dimensiuni aleunei culee de cale ferata cu fundatie dlrecta. La~imea culeei se alege in

Fig. 4.163.Pile prefabricate :I - element prcraortcat ; i - zonll executata monoUt; 3 - rundaue,

'1'''

t07!,'___,ill <7 .'. '/"~'''',

I I iI Ii I I

~pPJ ~ f 215/2 I 2.5f1i J ~ gStf2S /

v'

-~ •

8-8

258

. In tar~ noastra, la realizaraa unor pasaje au fost urilizate pile prefa­bricats (fig, _4.1?3). A?estea cons tau din doi stilpi prefabricati din betonarm at, prevazutl _cungle. la partea superioara, care sint legati prin zonac~n~la eXecutata mono.lIt, form1nd astfel 0 pila-cadru. Stilpii sint Incas­trati In blocul de fundatie exeeutat anterior. In figura 4.164 se indica mo­dul de arrnare a stilpilor prefabricatl.

La al~atuirea pilelor pentru pasaje, se impune adoptarsa unor masurteonstru~tIve. As~f~l, pilele pasajelor superioare au blocurile fundatiilorpr~lUf1glt~,cu l!uIllmum 85 em deasupra nive 'ului superior al traverselor,iai elevatiila srnt retrase cu eel putin 40 em in raport eu aeeste blocuri.De asemenec::, aldituir.ea caii ferate e~te obligatorie cu contrasins de ghi­dare. a .vehiculelor in caz de deraiere, pentru evitarea Iovirri pilelorpasafulu].. Pentr,: pasajele !nferioare, bordurile sint prevazute la 85 cm fata de

pile. Da.ca se adopta parapete de ghidaj, acestea se dispun Ia minimum40 em distanta de elevatiile pilelor si au inaltimea de 40 em.

~ilele .podurilo: care traverseaza eursuri de apa se alcatuiesc eu ele­vat~ masrve, prevazu~e cu avantbecuri ~i arierbecurt pina la un nivel cedepaseste cu cel putin 1,00m nive1ul apelor extraordinare. Dadi riultransporta g~:turi sau plutitori mad, se iau masuri de placare eu mo­loane., Se eVlta degradal'ea avantbecurilor prin inglobarea unor proiilurimetalice :n partea din fata, unde ~oeul produs de ghetul'i sau plutitorieste maXlm.

Fig. -:l.ltJ2. AlcAtuiri deosebiteale banchetei euztnetitor :

a - reducerea miiltimH .t> con­strucde; b - disnunerea aparate­lor de reazem fiX $1 mobil cu

In::U~medlfer!t...

ba

,A-A

7.50/2 J ,,~ 27,JO/2 ! A-t--t /fJ / I /

I I I I~r---- l:.;;;;...... I~1.55 ~ ~ ~ '1112~ .f() ~~ f,55,55 3,60/. t,6IJ/2 1.~

Page 43: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

261

.S:~

..(:);(3Eiiid<:.I&;I::

5.'"A..,;<.:>......,;0.~

~I""~

ZI~

~ ~ ~

2GO

itl

0-0

• 1¬ '"g)·U'@lJJ-I.ttlO

~

's-,

I -@~~~ I ~.::. $l ~.~

I~,

~ ~~@ ~

~~ c;".

~~®- f-®

It+++t-'t-'rt-HI

JI.

tJis ~

t~I,a jI.t;

I:~- ~-1 ~v---

~ "" ....®

~

3-3

~~ ;:: ~~3J. til 8' i ~I 7 II;

I VI P1 t-~{' A I tcw.:

p-:" ," ," I'"

~1)

!.m:~~~I!!_~ETtr9""'7"-F="'" ~ ~

~I

/..,~~~:-t:r:r:~

Toq:Ii:....,...,~ ~~~..,

Page 44: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

263

mod curent de 5,50m. Dimensiunile elevatiei 1anivelul rostului elevatie­fundatie si ale tiilpii fundatiei se stabilesc in functie de solicitarile produsede reaetiunile suprastructurii, de impingerea pamlntului ~igreutatea culeei.

Zidurile intoarse au Iungimi stabilite in functie de racordarea cu aripisau eu sferturi de con.

1n figura 4.167se prezinta alcatuirea unei culee pentru un pod de ~o­sea. Elevatia este masiva, iar sistemul de fundare este realizat cu haretedispuse in plan dupa directiile solicitarflor care se transmit la radier. 0centrare a incarcartlor se obtine prin dispunerea drenului din spatele cu­leei pe 0 consola, reducindu-se astfel valoarea momentului incovoietorprodus de impingerea terasamentelor.o importanta reducere a solicitarilor produse de iropingerea terasa­

mentelor se obtine daca se adopta culei inecate (fig. 4.168). Tera­samentele se executa cu un taluz pereat in fata culeei. Aceasta dispozitiese poate adopta in orice situafie in care prezenta terasamentelor in fata

Fig. 4.167. Culee maslva ~i Iundatladin baretc:

1 - bancbeta cuzrnetnor : 2 - elevatte:3 - zidul Intors ; 4. - radlcrul: 5 - ba­ret" ; 6 - rigola drenulul ; 7 - placa tro-

tuarufur.

{ E-£C1.....r 7 801

~.....

~......

,,~ .101-co,:; I

JL._

A----t

5

I ' I .{' 0--71

J_______

r- .J

2/~ ~6'

~ ...--.--- ... - .- y

11210 ~f.8l ~ 2.t,Q 'IDII~I I

II II--- 5~,i I

it1J1J 1.89/2-t 78D/2 1.f.lJ

".

,.S

I. ·c;::l •'O~... ~;J~(j~='-_COQ,(j

.S~"'(I)~;.:Be(1)'0

~8.:.a~....iii"~d-:;8-v~.",

<0 eoCOo..., .....,;c:j,~

~62

I IllOOtI

).r'~, I

" ,, I

"" I," I

""

. "II

Page 45: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

r - ----- 1~~-------.;, ,I I.....-1::;---- ...

265264

--_._.piCI

culeelor nu creeaza inconveniente in exploatare (de exemplu, la viaducte~ pasaje). Este de mentionat 0 reducere a excentricitatii cu care actio­neaza fortale la nivelul rostului elevatie-fundatie 91pe aceasta baza, 0 di­mensionare [udicioasa a culeei.

In general, solicitarile culeelor sint importante, fapt care conduce Iadimensiuni considerabile, deci la un consum important de beton. Dinaceste motive s-a trecut la adoptarea unor alcatuirl constructive la careimpingerea pamtntului sa nu se transmita integral culeei, ci unor dispo­zitive speciale (fig. 4.169).

In prezent, la inaltiml mai rnari ale terasamentelor, se adopts in modIrecvent, culee inecate, cu elevatti alcatuite din dol sau trei pereti dinbeton armat (fig. 4.170). Asemenea solutil sint economice, deoareee permitsa se reduca volumul betonului ant in elevatie, cit 9i in fundatie. Acestetipurl de culee se adopts ori de Cite ori exista posibilitatea ca umpluturasa se execute eu unghiul taluzului natural. Astfel, solutia se poate admitela pasaje, intrucit nu exista pericolul de afuiere a umpluturii de catre ape,dar trebuie remarcat ca pentru asigurarea gabaritului necesar unei caide comunicatie, suprastructura se prelungeste peste taluzul umpluturii.Chiar 9i in aceste conditii, solutia conduce 1a0 economie apreciabila, deoa­rece la culeele inecate se reduce substantial Impingerea pfunintului asupraculeei datorita micsorarit Hitimiisuprafetei pe care se exercita impingerea.

In figura 4.171, b este prezentata 0 solutie foarte avantajoasa pentruo culee fundata la 0 cota superioara, in umplutura rambleului, pe un patde balast, in cornparatie cu rezolvarea curenta (fig. 4.171, a). Din cornpa­rarea celor doua solutii la care terasamentele au aceeasi inaltlme, rezultaurrnatoarele eeonomii : 60% ciment, 80% otel-beton, greutatea culeei se

Fig, .J.,170. Culee lnecata cu elevatia din doi perett din beton armat :a - vedere ; b - alcMulre.

6

~....~~...~.....~<UQ

CJil'f +1.'1/ 't::

tJ(i~1 -e0Cor~ I ~rISf;!}~ -~

, I , :l'».' dI I ~L ___ J

c:

~

<.i

~~CJ

!,c:,'

'" ><'G

~, ;;.

';r.~ c::I, E

co

~a~,cO""..,;

~ 0,--,---, ;:II

~ I

~IT~.... I

II ,

'-'- --.,

Fig. 4.169.Dispozitivespeciale de preluare a Impingerii pomintului.

Page 46: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

267

1 - pilOt}pre!abrlcat} din beton arm at : Z - stnpl pre­fnbrlcati din beton armat; 3 - radler : 4 - bancheta

cuztnetllor Sl zl"durJle Intoarsc.

8.... II

Fig .4.173. Culee executata din etemente prefa­bricate:

8-8 r'!.Mlt 'A

reduce cu 60%, Iar volumu1 de manopera scade cu aproximativ 17%. Ase­menea culee fundate in rambleu se pot adopta 1a pasaje ~i poduri provi­zorii, clnd nu exista .pericclul de afuiere, iar deschiderile marginale sintde marirni relativ reduse. Se impun 0 compactare riguroasa a pamintuluidin rambleu 11irealizarea unui strat de balast de 0 grosime care sa asiguretransmiterea pe 0 suprafata cit mai mare a presiunilor date de culee.o solutie eficienta pentru alcatuirea euleelor eu Iundatii indirecte se

prezinta in figura 4.172. Ca 11iin cazul solutiei dill figura 4.170, elevatiaeste fermata din doi pereti din beton arm at, pe care se executa 1a parteasuperioara bancheta cuzinetilor. Ineastrarea peretilor nu se realizeaza in­tr-un radier comun, ci sint legatimtre ei printr-o rigla transversals dinbeton armat. Se obtin astfel importante avantaje prin reducerea consumuluide beton si otel, prin eliminarea radierului, dar in acelasi timp se micso­reaza indireare verticala ce se transmite coloanelor, corespunzator greutatiimasei de parnint ce ar fi fost sustinuta de radier. Solutii eficiente se potadopta ~i pentru executarea culeelor cu elemente prefabricate. Astfel, inU.R.S.S. s-au realizat culee cu elevatii din stllpi prefabricati din beton ar­mat (fig. 4.11-3) 1jicu fundatii pe piloti prefabricati din beton armat. Radie­rul este turnat la fata locului impreuna cu bancheta cuzinetilor, zidul degeuda 11izidurile intoarse. Incastrarea elementelor prefabricate ale elevatieiin radier se asigura prin patrunderea aeestora in lacasuri special amenajate1ii turnarea unui mortar de ciment.

In figura 4.174 culeele sint alcatuite dupa aceleasi principii, numai difun'darea se realizeaza pe coloane de diametru mare, fara radier, jar ele­vatia este alcatuita din eoloane sau stilpi din beton arm at. In functie deconditiile locale, se pot adopta culee numai eu coloane verticale (figura4.174, a) sau eli coloaneverticale 1ji inelinate (fig.4.174, b). ....

In general, la podurile de 8~osea 1jide cale ferata raeor­darea podurilor eu terasa­mentele se realizeaza cusferturi de con. La podurilecare traverseaza cursuri deapa sau in cazul unor iniil- ~+-----+r"f<-fLItimi mari de terasamente,sfet turile de con se pereaza.Percul sfertului de con areo fundatie de suprafata, co­borWi sub adtncimea de 1n­ghet, daca nu exista pericolde afuiere.

Pentru asigurarea uneitreceri line a autovehicule­lor de pe pod pe terasamente,se folosese placl de racordare,asozate intre zidurile in­toarse, care reazema cu uncaput pe 0 consola a ziduluide garda, iar cu celalalt ca-

IFig. 4.172. Culee inecata cu elevatia.din dol pereti din beton arrnat 1?i fun­datia din coloane cu diametrul de

80cm.

266

A-A

a bFig. 4.171. Alcatuire avantajoasa de cUlei:

4 - cu pereU din beton annat; b - cu fundare].a 0 cota supertoara.

e ....

.·4'" .,: _.. ~ ". '::'l' 0.·.:.· ....0 " .,' ': • ". ~ : d •• ;- •• D••

......

Page 47: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

269

Fig. 4.175. Dispunerea armatu­rilor in zidurile tntoarse $i in

zidul de garda :1 - bancheta cuzlnetilor; 2 - zidde gacdtl.; 3 - zld Intors; 4 - pl.aca

trotuarullli.

c-c

c,__

J

268

c

8-8,fl~r4~2 JI

J

,

pat pe 0 grinda de beton arm at sub forma unei talpi asezate pe tera­samente. Aceste placi de racordare se aseamana cu ce1e Iolosite la podu­rile pe grinzi cu console.

Pentru cazurile curente de .poduri de sosea se dau In anexele 4.11-4.13unele dimensiuni informative pentru citeva tipuri de elevatii ale culeelor.

In functie de modul de alcatuire a unei culee ~i de transmitere a In­carcarilor, rezulta necesara dimensionarea elementelor componente. Astfel,este neeesara dimensionarea armaturtl zidurilor Intoarse, considerate In-

t

a 6Fig. 4.174. Culee prefabricate fundate pe coloane de diametru mare:

a - cu cotoane verticale; b - cu coloaneverttcate ~ 1ncl1nate; 1 - cotcana de dlameeru mare:Z - eotoane sau stllpi din beton ermat; 3 - batOn de monounzare : {- bancheta cU2inctllor

$i zidUl de gardl1.

,4.4.2.1. Prlnclpii generale de proiectare. Proiectarea infrastructurilor

din zidarif, beton sau beton armat pentru podurile de sosea, cale feratasau combinate include unele elemente comune. Astfel, la proiectarea infra­structurilor trebuie sa fie respectate prevederile standardelor ~i ale pre­scriptlilor tehnice cu privire 1a gabarite. Elementele de constructie aleinfrastructurilor se executa cu materials care trebuie sa indeplineascar-onditia de mardi minima a betoanelor ~i rezistenta minima de rupereIn compresiune a pietrei Iolosita in zidaril. Fundatiile masive din betonsimplu, situate in teren fara ape subterane, se executa cu betoane demardi minima 100 daN/cm": daca sint in teren cu apa subterana, marcaminima prescrisa este de 150 daN/cm2• Elevatiile masive din beton simpluse executa cu betoane de mardi minima 150 daN/cm2, iar daca acesteasint supuse actiunli perrnanente a apeIor, maroa minima necesara este de200 daN/cm2• Elevatiile din beton armat se pot executa cu betoane demardi minima 200 daN/cm2• Cuzinetii din beton armat se executa cubctoane B 250, iar pendulii din beson armat eu betoane B 300. Podurilepeste fluviul Dunarea ~i peste riurtle Mures, Olt, Somes, Siret sau pestelacurile de acumulare au infrastructurile situate permanent sub nivelu1unor ape cu mare adincime, de aceea se realizeaza cu betoane pentru COD­structii hidrotehnice (STAS 6102-69). Daca betoanele se afla in mediiagrcsive, se iau masuri de asigurare impotriva dcgradarii ~i actiunii deInghet-dczghet prin utilizarea tipurilor de ciment, a agregatelor ~i a pie­trei naturale (in zidarri) corespunzator agresivitatii respective, prin reali­zarea unui grad de impermeabilitate a betonului care se impune etc.

Infrastructurile se calculeaza In diferitele starl lirnita, pentru cele treigruparl de actiuni :

- gruparea I, fundarnentala ;- gruparea u II-a, fundamentala-suplimentata ;- gruparea a ill-a, speciala.Startle limitii 1a care se calculeazc1 infrastructurile sint unntitoarele :- stari limite. ultime (starea limitii de rezistenVi ~i starea limitii de

stabilitate a pozitiei - rasturnare, lunecare) ;- stari limitii ale exploatarii normale (starea limita de fisurare, sta­

rea limitc1de deformatie - tasari, rotiri).Infrastructurile nu se verifica 1a obosealc1.<;;i in calculul solicitarilor nU

se ia in considerare coeficientul de im,pact.Calculul infrastructuriZOT la starea limitii de rezistentii se efectueaza

ea ~ipentru suprastructuri (STAS 10111/2-77).

4.4.2. CONSIDERATII PRIVIND PROIECTAREA INFRASTRUCTURllOR

castrate in corpul culeei. Se dimensloneaza armatura ce trebuie dispusala partea superloara a zidului in tors (maroa <D pe fig. 4.175) pentru pre­luarea Incarcarilor din greutatea proprie ~i a eelor ce pot actiona pe zidulintors, precum si armatura dispusa pe partea interioara a zidului (marca(2) pe fig. 4.175) pentru preluarea impingerii parnlntului. Pe Iata exte­rioara a zidului Intors, armatura se dispune constructiv.

Armatura zidului de garda se deterrnina pentru preluarea impingeriipiimintului din spatele elevatiei culeei. Zidul de garda se considera in­castrat in zidurile intoarse si In bancheta cuzinetilor (fig. 4.175).

A 8-8-f-

I 1.80 ~ II,I IJ._..1 ~ _.lr,-_1' I I

A-f

8~IfI I

~1. 1

~ r~~ 3111/2. -. /es !2.:.£ •

Page 48: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

271

rile normate permanente Iii temporare de lunga durata si Iimitarea valo­rilor lor astfel :

- tasarea tota~a (in em) a unei infrastructuri sa nu depaseasca va­loarea 1,5../1;

- diferenta tasarrlor totale uniforme (in em) ale infrastructurilor ala-turate sa nu depaseasca valoarea 0,1'5 ./1;

- deplasarea orizontala a partii superioare a infrastructurii, produsade tasarea neuniforma si de deforrnatia elastica a elementelor infrastruc-turn sa nu depaseasca valoarea O,5.JT.

Prin l s-a notat desehiderea minima alaturata infrastrueturii calculate,exprimata in metri, dar nu mai mica de 25 m.

Colculele la stiiri limitli se efeetueaza eel putin in dreptul rosturilordintre elevatie ~i fundatie ~i dintre fundatie si teren, precum ~i in drep­tul schimbartlor de sectiuni.

La rostul dintre fundatie ~i teren se iac ~i verificarile in Iegatura cuterenul de fundatie ~i sistemul de fundare adoptat (fundatii directe, fun­datil pe piloti, coloane etc.).

Pentru euleele cu stilpi izolatl sau cu elemente de latime redusa, Irn­pingerea pamintului se considera pentru fiecare snip san element, pe 0latime dubla, daca distanta dintre stilpi sau elemente este mai mare decttde trei ori grosimea stilpului sau a elernentului. In caz contrar, impin­gerea pamintului se ia pentru intreaga latime a euleei, intre fetele exte­rioare ale stilpilor (elementelor) marginali.

La podurile de eale Ierata cu 0 singura deschidere (de maximum 10 m)~i la podurile de sosea (de maximum 20m), eu suprastructuri alcatuitedin grinzi sau dale din beton arrnat, culeele pot fi calculate in ipoteza casuprastructura constituic un element de legatura Intre culee. In acestscop, se prevad reazeme care sa poata transmite la suprastruetura solici­tarile produse de fortele care actioneaza asupra culeelor.

Adincimea de fundare a infrastructurilor (STAS 1242/1-73) se stabi-leste tinind seama de :

- conditiile geologtce ~i hidrotehnic:c ;- adincimea de inghet (STAS 6054-64) ;- adincimea stratului de fundare nealterat in care trebuie sa fie in-

castrate fundatia ;- adincimea de afuiere, daca nu se iau masuri de protejare (radiere,

saltele de faseine etc.) ;- adlncirea albici datorita e\'entualelor lucrari de regulalizare si de

imbunata-pri funciare ; ,- influenta reciproca a fundatiilor existente ~i a celor noi.Solutia de fundare se stabile~te pe baza studillor geotehnice, care tre­

bUie sa indice: sistemul de fundare, stratul in care se fundeaza, adinci­mea de fundare, presiunea de baza pe teren ~i sporurile ei de adincime,forma t:;i marime etc.

La-proiectarea infrastructurilor fUndate in terenuri care 5e altereaza in?ont,:ct. cu apa, se indica prin proiect ca betonarea funda'Uei sa se execute~ec_iiat dupa terminarea sapaturilor. La terenurile stincoase. adincimeanunnnii de incastrare a fundatiei in stratul nealterat este de 50 em. Fun­dapil7 infrastructurilor trebuie sa fie eu cel putin 50 em mai jOs dedta_?incnnea d~ inghet (eonsiderata de 80-120 cm). In terenurile afuiabile,emd nu se lau masuri pentru stabiiizarea fundului albiei se recomandAea talpa fundatiei sa fie astfel jncastrata in teren, incit niv'elul acesteia sa

270

Fig. 4.177.Schemade calcuI pentru verificarea lalunecare a inirnstructurilor;

". - componenle taneen~e: N. - componente nor­male.

~l Hz ~. (/- - - -.__ _ __;__ --J _(/

sint Iortele componente tangentiale care actioneaza pe sectluneaconsiderata :

- fortele componente normale pe seetiunea considerata ;- coeficientul de frecare. Pentru rosturile intermediare ale

infrastructurilor, se ia t=0,60.N7",,, • Starea Zimitli dl [isu-, rare Ia elementele din beton

simplu sau din zidarie depiatra este ac;igurata prin Ji­mitarea exeentricita\ii re­zultantei fortelor, iar la ele­mentcle din bcton armat -prin limitarea deschidcrii fi­$uri101'.In zona nivelului va­riabil al apelor ~isub nivelulapeloI', fisurile elementelordin beton armat nu trebuiesa aiba deschideri maL maride 0,1 mm.

• Starea limitCi.de defor'­matie a infrastructurilor severifica prin determinareatasarilor produse de incareii-

in care:Hi

• Starea limitli de stabilitate la rlisturnare, in rosturile elernentelor dezidarie sau din beton simplu ~i la nivelul talpii fundatiei este asiguratadaca punctul de aplicare a rezultantei incarcarilor in rostul respectiv,avind excentricitatea de calcul eoe se gase~te pe suprafata limitata decurbele stabilite cu relatia (fig. 4.176) :

( !:=.)2+(ey)2 ~ m,~ ~ .

in care m este un coeficient al conditiilor de lucru, a ('a1'ui valoare seinidica in standard, in functie de forma rostului verificat ~i de natura tere­nului de fundatie.

• Starea limitli de stabilitate La Iumecare in rosturile elementelor dinzidarie sau din beton simplu si la nivelul talpi! fundatiei, se verittca curelatia (fig. 4.177) :

Fig. 4.176. schema de calcul pen­tru vertficarca la rastumar . a in­

Irastructartlor.)(

Page 49: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

273

Fig. 4.180.Dispunerea arma­turilor intr-un rawer Incar­cat centric ~i rezemat pe

patru piloti.

If! - Poduri din beton armat272

se gaseasca mai jos deeit nivelul afuierilor maxime posibile, generalesau locale.

Adincimea de fund are sub nivelul afuierilor maxime posibile se admitede 2,50 m, daca adincimea de fundare sub cota fundului albiei nu depa­seste 10m ~i de 5,00 m daca adincimea de fundare sub eota Iundului albieleste mai mare de 10m.

Rostul elevatie-fundatie trebuie prevazut 1a urmatoarele niveluri :- la culee, eel putin cu 50 em sub nivelu1 fundului albiei, considerat

in fata culeelor ;- la pile, sub fundul albiei din talveg ;- la viaducte ~i pasaje, cu cel putin 50 em sub nivelul terenului.Conturul fundatiei se recomanda sa fie cu 5 em in afara conturului

elevatiei, pentru a se permite montarea cofrajelor.Fetele vazute ale elevatiilor se executa eu un strat de beton de fata

vazuta. de eel putin 20 em grosime, alcatuit eu agregate sortate special.Betonul de fata viizuta se toarna odata eu betonul din elevatie.

4.4.2.2. Proiectarea radierelor fundattilor indirecte, Calculul ~i arma­rea radierelor infrastructurilor fundate indirect (cu piloti, coloane, ba­rete ctc.) se efectueaza in Iunctie de distanta dintre plloti ~i de modul dealcatuire a elevatiilor acestor infrastructuri : srilpi izolati, Ipereti, elevatiimasive etc.

Elementele geometrice ale radierului, in special inaltimea acestuia, sestabilesc in func\ie de distanta dintre piloti (eoloane) astfel incit sistemul

I de forte care se transmite ele­mentelor sa fie in echilibru :_L compresiunile D produse in

, radier de elementelc de con-t struc~ie de deasupra sa for­

meze impreuna cu rcactiu­nile din pilotii D" l?i fort-eleZ de intindere preluate dearmaturile din radier, un sis­tem de forte in cchiJibru(fig. 4.17&,a).

In figura 4.179 se pre­zinta modul de actionare afortelor asupra unui radiersituat deasupra a doi piioti,actionat de un stilp iz01at,precum ~i modul de distri­buire a arma.tUl'ilor in radier.Armatura dispu~a in radier

Fig. 4.178. Schema de0., transmitere a reactiuni­

lor de la elovatie prin ra­dier la pilot! sau coloane,

pe directia pilotilor, este ancorata cu ajutorulunor vergele transversale inchise, astfel incitnu mai este necesar sa se prevada cirlige pentruanmlturile de rezisten tao

S-a demonstrat ca, in situatiile cind numa­rul vergelelor rezuItate din calcul trebuie ase­zate 1a distante mici, de exemplu, in cazurilectnd e<2d~este mai indicate asezarea vergele­lor pe doua rmduri, decit sa se puna 0 parte dinarmaturcl in afara Iatimii pilotului.

In cazul unor radiere care transmit Incarca­rile 1a trei sau mai multi piloti dispusi pe maimulte directii, se constituie mai mu1te zonecomprimate prin care fortele se transmit la pi-10\1. Acestor zone de compresiune le cores­pund zone de intindere situate deasupra ftecarui pilot, dupa direc­tia cea mai scurta dintre piloti (fig. 4.180). Hotaritoare pentru compor­tarea buna a radi.erului este asezarea armaturilor cit mai concentratedeasupra pilotilor. In nici un caz nu este indicat sa se distribuie arrnaturape Uitimea de radier cuprinsa intre piloti, dat fiind Iaptul di zona com­prirnata prin care se transmits Iorta de la infrastructura (stilp, perete)Ia piloti are traseul eel mai scurt. Studiile experimentale au aratatca in cazul cind s-ar prevedea armature si intre piloti, se mobili­zeaza in aceste zone dintre piloti 0 parte din forta de compresiune si inmod eorespunzator, 0 parte din rorta de intindere, care nu se poate trans­mite Ia piloti (v. fig. 4.178, b). Se prevad in aceasta situatie etrieri speciali.

In figura 4.181 este aratat modul in care se produce fisurarea radie­rului inmomentul care precede ruperea, in eazul in care armatura situatadeasupra pilotilor (~i in apropierea acestora) este insuficienta.

La un radier cu piloti situati la distante mari (dt>3d) este necesarsa se prevada 0 armatura pe tot conturu1 radierului, care sa asigure trans­miterea fortelor 1a pilo\i (fig. 4.182).

Pentru radierele pe care reazema elevatii sub forma unui perete(fig. 4.183), armatura de rezistent<\ se dispune deasupra pilotilor, iar subperete - la partea inferioara a radierului - se prevede 0 cantitate dearmatura determinata, asimilind elementul cu 0 grinda-perete.

Ca ~i in cazul grinzilor-perete, se recomandii allezarea armaturii rezul­tate din calcu1 pe 0 ina1time cuprinsa intre 0,1 ~i 0,2 h. In zona reaze­melor (deci deasupra pilotilor) se previid etrieri inehi!ii pentru asigurareaancorarii armaturii.

Infrastructurile unor pod uri de ,deschideri mari, la care se transmitreacp.uni importante, se recomandA sa se alcatuiasca cu radiere cu arma­turi pretensionate.

4.4.2.3. Proiectarea fundatiilor pabsr. In cazul stUpilor prefabrica~i,a diror incaitrare este asiguraUl ca in figura 4.184, recomandarile din pre­scriptiile germane indica modul de transmitere a reactiunilor ~i m~men-:­telor la blocul de iundatie, care depinde de elemente1e geometnce ~lde armarea elementelor. Este necesar ca suprafetele in contact sa fieplane !?irugoase pentru a asigura aderenta betonului turn at pentru fixare,iar calita1ea acestui beton sa fie aeeealli cu a betonului din care au fostconfectionati stilpii.

Fig. 4.179. Dispunerea armalurilor intr-un radierindlrcat pe 0 suprara~a redusa.

Q

Page 50: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

275

0 "-= ::t:~ ........:t:r-. :t:1"~">I'" .C ~

:J <.>

274

t pe supra-!!_, . - radiere incarca e. . armaturtlor m. 4.183. Dispunerea fete extinse.hg.

. unerea armaturil inFig. 4.182.D:spa cate pe suprateteradlerele Inc rred usc.

-,..!

::::t::lI-

I

~ ~~ ~ r

I:-

I~ JJI; ~-

. or

8 -,I ,.::::1 ~ <:::':::'E

/ . I~I-~ -/

~.

'~

t::£::~ 1C~~ ~I~.~ r- --J

hema de IlsurareFig. 4.181.. Sc. cazul arml!.riiunul radier Ina insuftcicnte.

Page 51: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

277276

loane sau barete ~i determinarea variatiei momen!.elor tncovoietoare pelnaltirnea acestora constitute un domeniu in care intervin foarte multi pa­rarnetri, a carer evaluare exacta in calcule comporta unele dificultati. Deexemplu, diagrama de variatie a mornentu.ui incovoietor pe Inaltimeacoloanei din iigura 4.185 este direct dependents de mcdul in care Be apre­ciaza distrIbutia presiunilor active ~i pasive pe coloana. 1n Iunctie de dia­grama de mornente, rezulta dispunerea arrnaturfi longitudinale de rezis­tenta ~i anume: 1a partea superioara a coloanei, in zona Incastrarii inradier, se prevad 18 vergele de 22mm diarnetru, iar 'in par tea inferloara18016 mm. Coloana este armata l?i eu 0 freta de 8 rnm diametru ~i pasulde 15cm. Armatura longitudinala a coloanei se ancoreaza in radial' cumustiiti de 100em lungime.

In figura 4.186 sint prezentate deta:iile de armare ale unei barete de2,60m laiime 1,>i 80em grosime. La realizarea earcaselor sint folosite plasesudate tip, de 6m lungime. Armatura longitudinala de rezistenta variazape inaltime de In 40025 mm (1a pal'tea superioarci), pina la 14025 nunPC 52, in treimea inferioara. 0 mai marc rigiditate transversala a carca­selor se asiguni prin prevedereo din loc in loc a unor trien.

Fig. 4.18j. Dispuncrea armaturlt mtr-o coloana in functie de solicitarea cumemento 1m'OVOctoare :

J - sudurn cu un s.:ngurcordon (inexterior),

J[ este momentul de incastrare ce se transmite 1a Iundatie, consi­derat la nivelul A-A;

S - componenta verticala a reactiunii stilpului, calculate inplanul A-A;

d - dimensiunea stilpului pe direclia de actiune a momentuluiIncovoietor.

Se eonsidera distributia presiunilor si a fortelor ca in figura 4.184, a.Arrnatura orizontala CD situata la partes superloara a peretilor paharu-lui trebuie sa preia forta 110• fiecarul perete revenindu-i forta ~ n; Pen­

tru excentricitati man, este necesara armarea peretilor eu plase situatela interior si exterior cu vergele pe directia Iongitudinala !1i transversalaa peretilor, asa cum se indica in Iigura 4.184,b.

Pentru 'ex~~~tricitati rnici (M ~ 0.15) ~i dimensiuni reduse estc sufi-s,«dent ~a se prevada 0 armatura inchisa pe partea exterioara a peretilor(fig. 4.184,c). Peretii situati pe directia rezultantei eforturilor de compre­siune flo pot Ii considerati ca doua console incastrate in fundatie, asupracarora actioneaza sistemul de forte din figura 4.184,a.

Forta de smulgere Zr este preluata de armatura (2) , ancorata pina latalpa fundatiei.

In peretii situati pe directie perpendiculara in raport cu rezultanta Hose prevede aceeasi armature CD Ia partea superioara.

Rezultanta HII poate fi transmisa la fundatie fara a se prevedea 0 a1'­matura suplimentara, deoarece in aceasta interactiune srilp-fundatie nuse dezvolta nici 0 Iorta concentrata. Armarea stilpilor se realizeaza cu ver­gele Iongitudinale, de la care transmiterea eforturilor la armature dinfundatie se face asa cum se arata in figura 4.184,b.

Placa fundatiei se calculeaza la incovoiere in sectiunea I-I(fig: 4.184,a).

In cazul cind suprafetele in contact ale stflpului cu peretii paharuluinu sint rugoase ci netede (fig. 4.184,d), pentru 0 buna incastrare este ne­cesar ea adincimea de patrundere a stilpului in pahar sa fie majorata, de1,40ri rata de cazul anterior.

De data aceasta distributia presiunilor de contact este modificata, iarbratul de pirghie a1f~rtelor Ho ~iHu este Z= ~ ·t.

34:4.2.4. Armarea coloanelor ~i baretelor. In proiectarea infrastructurilor

cu slsteme de fundare indirecta, calculul distribunei solicita1'i1orla co-

unde :

JIt:;;..2 d pentru -- =--200N.d I

Grosimea d, a peretelui trebuie sa fie: d,:> _!_ w unde w este cea mai2 •midi dimensiune a gauri], dar eel putin 10ern. Adincimea de incastrare astilpului in pahar t trebuie sa indepltneasca urrnatoarele conditii :

M _t~ 1,2 d pentru cazul -- ~ 0,];)

1\'·(/

Page 52: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

279

a bFig. 4.18i. Executia elevatiilor infraslruelurilor eu cofraje obisnulte :

a - pentru pWi; b - penrru eutee.

4.4.3. EXECUTAREA ElEVATlllOR INFRASTRUCTURllORDE PODURI

Executarea elevatiilor infrastructurilor de poduri din beton sau betonannat se realizeaza prin turnarea betonului in cofraje din lemn sau me­talice. Cofrajele folosite la executarea podurilor trebuie sa Indeplineascao serie de conditii, ~i anume :

- sa fie rezistente ~i rigide ;- sa fie etanse, lpentru a nupermite .pierderea partilor fine din beton ;- suprafata ce vine in contact eu betonul sa fie plana ~i neteda, pen-

tru eliminarea unor Iucrari de finisaj ;- sa se execute simplu, sa se monteze si sa se decofreze usor, Ull'a

degradarea elementului de beton ;- sa foloseasca in cantitati reduse materialele deficitare ~i sa permita

un numar mare de refolosiri.Cofrajele obisnuite din scindurt ~i dulapi, folosite pina nu de mult la

executarea podurilor, au devenit neeconomice, consumind un material ce~e cere valorificat superior.

in figura 4.187, a se prezinta un asernenea cofraj pentru elevatia uneipile. Se observa ca, pe zonele curbe, scindurile cofrajului se dispun ver­tical, dupa generatoare. In figura 4.187,b se arata alcatuirea unui cofrajpentru elevatia unei eulee inecate.

Pentru reducerea consumului de material lernnos ~i a cresterii producti­vitatii muncil au foot studiate sisteme de eofraje care sa le Inlocuiasca pecele obisnuite.

Prin analiza posibilitatilor de tipizare a cofrajelor pentru diferite ele­mente se preconizeaza folosirea panourilor de cofraje, a elementelor tip deasamblare ~i montaj pentru panourile de cofraj ~i a elementelor de susti­nere a panourilor de cofraj.

Panourile de cofra] sint realizate dintr-o rama de lemn pe eare esteaplicat un placaj de tip F (tego) rezultind elemente usor de manevrat simodulat. Un asemenea panou poate fi folosit de 25 de ori. 10 ideea redu­cedi consumului de material lemnos, se pot folosi tipuri de panouri decofraj cu elemente combinate eu metal sau nurnai din metaL Astfel, aufost realizate panouri de cofraj cu ramil din tabla ambutisata sl p!adi dinplacaj tego sau eu placa din tabla, cele metalice permitind un numar de]00 refolosiri.

278

~l_.,~I~1.--~--_.~L--~~~_.~I.----~~---"II_t~-~ M m m ~

IlZ~Jf«)

~~

l ~ --t ~, ~ ~ .,,-~"tU 1 J! rr :H < ! tIPt, + ~ ~

t f lit ft:: l:! l,l,-~

,~ <::)

~----~----_I~· M~ ~'~I ~ __~i (¥J'9 ~ . ~ 00'9 I~

__ IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII~flIIt 113{Z ('IPlPpnJ' PS'P/d ~ ~

Page 53: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

281

tAt--

-B-f --

A-A

(I

Fig. -4.190. Cofrajul consolelor pileiorIamelare :

a - vedere; b - atcaiutre; 1 - proillurime1Ellce:2 - panade iemn: 3 - jul(Ul'I:4 - oanourr de cofraj: 5 - pllr:l.pei.

de principiu a unui astfel de cofraj este aratata in figura 4.188 b, iar in fi­gura 4.188, c, se observa cofrajul in timpul executiei.

De asemenea, pentru executarea elevatiilor pilelor cu sectiunea trans­versalA plina sau casetate de inaitime mare se pot folosi cofraje glisante(fig. 4.189, a). Asemenea cofraje permit realizarea Iii a elevatiilor de pileeu sectiunea transversals variabila.

Pentru executarea console lor la pilele Iamelare din beton arm at, infigura 4.190, b se arata modul de alcatuire a co£rajului, iar in fi­gura 4.190, a se prezinta modul de alcatuire a cofrajului pentru consolelcpilelor Iamelare ale podului peste Dunare la Giurgeni-Vadul OiL

Pentru executarea elevatiilor pilelor din beton armat eu stilpi circu­lari Iii riglii se folosesc cofraje metalice circulare la cofrarea stilpilor.Acestea permit realizarea unui grad ridicat de refolosire, iar pentru rig!ase foloseste un cofraj de tipul celui reprezentat in figura 4.191, care sesprijina pe stilpii executati Intr-o etapa anterioara.

Inainte de batonare se face 0 verificare a cofrajului, care consta inverifkarea dimensiunilor ~i formei, a modului de asigurare a rezistentei

280

. La uncle poduri realizatc in ultimii ani s-au folosit sistema de cof'ra]en.Ol,. I?entru .elemente tip ell aceeasi sectiune transversale sau eu caractc­rtstici .. specIale (lnaltime mare), care au dus In cresterea productivitatiimuncn si la imbunatatirea calitatii lucrarilor,

Pentru realizarea elevatiilor Infrastructurllor viaductelor de Ia Por­tile de Fier au fost folosite cofraje ca~aratoare sau autoportante. Schema

Fig. 4.1S9. Cofraje glisante :a - vederc : b - atcatutroa de princlplu; 1 - panou de corraj : Z - neton turnat In ell'v,\ip'

3 - prcse de rtdtcara a cofraJului; ;I - vergele de armatura ; 5 - pl!ltformc de iucru. .

a

a hFig. 4.1S8. Cofraje c,Wiratoore sau autoportante :

It - vcdere : b - al('tliuil'ea de prmctptu: 1 - panou de corraj : 2 - spr!jlnJrlle cotraruru,3 - beton turnet anterior; 4 - butoane de anroraj; 5 - plattorme tie iucru,

Page 54: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

283

Dupa lntroducerea podului provizoriu in cale, pr~mel~ conv?aie v~rcireula cu viteza limitata (5 krn/ora) dupa care se admite circulatia cu v~­teza de maximum 30km/ora, tintndu-se podul provizoriu sub observatlepermanenta, pentru a se interveni daca exista pericolul de tasare sau depierdere a stabilitatii blocurilor de fundatie.

La scoaterea podului provizoriu, umplutura din terasamente se com­pacteaza, iar ultimele straturi, pe 0 grosime de aproximativ 1,20 m se in­locuiese eu 0 saltea din piatra sparta.

Nu se admit joante pe podul provizoriu. Aeestea VOl' fi dispuse la dis­tante de minimum 3 m de capetele podului.

Fig. 4.192. Pod provlzorlu cu profilur'i metalice pentru traversarea unei sllpAturi.

8-8 c- C

2,SP r 2.J8 ~I

8 f.US

~'I • I ::--_-_-_-_

282

In exploatarea cailor ferate pot aparea situatii speciale, create de de­gradarea locala a terasarnentelor, sau de necesitatea executarii unor lu­crari care impun dislocarea pe anumite zone a terasamentelor ~i execu­tarea unor sapaturi, cum ar fi, de exemplu, repararea unor podete, repara­rea zidurilor de garda si a cuzinetilor la unele culee, sau chiar executareaunor infrastructuri noi. Aceste tipuri de lucrari se executa sub circulatie,eu asigurarea neconditionata a sigurantei circulatiei, eu un numar minimde inehideri de linie si cu respectarea duratei maxime acondate pentruinchiderile de circulatie.

In aceste Imprejurari se recurge la executarea unor poduri provi­zori! (fig. 4.192). Un asernenoa pod provizoriu este alcatuit dintr-un tabliermetalic eu calea sus sau cu calea 1amijloc, In functie de Inaltimea de con­structie disponibila, ,~i infrastrueturi alcatuite din blocuri de beton dernarca B 100, fundate in terasamente. Suprastructura podurilor provizoriieste alcatuita din grinzi metaliee de inventar, asamblate cu buloane.

Culeele se executa in inehideri de circulatie, sau daca acest lucru nueste posibil, se executa la adapostul unor .podete provizorii.

In functie de modul de executie a sapaturilor in gropi, se stabilesc Ii­mitele maxime ale latimilor gropilor ce se pot sapa la taluz 2 : 3 sau cusprijiniri.

4.4.4. EXECUTAREA FUNDATIlLORCU AJUTORUL PODURllOR PROVIZORII

si stabilitatit pe timpul betonarri. Se euraiA eofrajul de aschiile ~ rume­gusul de lemn rezul'tat la confection are. Se ,prevad in acest scop ferestrela partea inferioara a elevatiei ~i care se astupa la inceperea operatiei debetonare. Este, de asemenea, necesara umezirea cofrajelor, pentru a nuIl absorbita apa din beton ~i pentru marirea etanseitatii lor prin umflare.

Fig. 4.191. Cofrajul riglclor la pilele eu elevatie din stilpi circulari si rig13din beton arrnat :

1 - stllpl rurmatt tn coJ)ra,1cmctance circuiare : Z - proflluri mctallce: 3 - panadial ternn ; ~ - panourt de corraf.

r: ,I II Ii. II II II Il .J

r-L-J-,I I: II II II I

8: I~L __ • '"

I ,,-_J __ J_,I II I: II II II 'I I~-__• --.J

A-A-,

Page 55: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

443

Procedeele de montara a elementelor prefabricate ale podurilor sintVan ate, acestea deplnzind de conditiile locale in care se executa podurile,greutatile grinzilor, posibtlitatile de acces ale dispozitivelor de transport~iridicat, inaltimea la care trebuie ridicate prefabricatele etc.

7.4. PROCEDEE DE MONTARE A GRINZllOR PREFABRICATE

. Rezemarea grinzflor pe vagoane trebuie Sa fie conforma cu schema deInC'arcarea vagoanelor respective. Grinzile trebuie ,sa fie calate~iancorate.

If) figura 7.26 se prezinta doua procedee simple de descarcare din va­goalIea grinzilor din beton arrnat.

bFig. 7.26. Descarcarea elementelor prefabricate din vagoane de cale ferata :

a - ru ajutorul cadretor portal; b - cu ajutorul grinzU de ridicare; 1 - grindA din betonarrnat : Z - cadru POna1; 3 - eablu de ancoraf : f - grindA de ridicare;S - eric; 6 - eon­

srructtc dIn lemn ecarrsat.

1

f/

Fig. 7.2';. 'I'ranspor tul clernentelor prefabricate pe calea ferala :1 - diSpozitl\' de rezemare stmplu sau cu pivot.

d

...,--,) () /7t

) ()-(),) -) (

f .-j I

I~I() ..t •

00 00c

()b ..,IA'8

b

gl18

...()

1

I() rH (;~)fH ()

a

Page 56: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

445

ridicare, insa este necesar ca deschiderea macaralei sa fie suficient de marepentru a se putea amplasa grinzile pe reazeme. Aceasta metoda se f010-seste cind terenul permite accesul macaralei paralel cu axa longitudinalaa podului. Asemenea conditii se mai intilnesc la pasaje ~i la poduri pestealbii plate si uscate.

Montarea grinzilor in deschidere se poate realiza in mai multe moduri~i anurne (fig. 7.28) :

- grinzile usoare se monteaza in mod curent cu 0 singura macara,fara rnodificarea deschiderii macaralei, cu 0 singura station are la nivslsuperior sau la nivelul terenului ;

- grinzile de greutati mai man, datorita imposibilitatii de rotire amacaralei la 1800 sub incarcare, se monteaza fie cu ajutorul unei singuremacarale cu doua stationari, fie cu doua macarale. In timpul ridicaril ~ideplasarii grinzilor cu ajutorul a doua macarale, palanele lor trebuie safie in pozttie verticala. Pentru aceasta, una din macarale care are deschi­derea mai mare trebuie sa se deplaseze incet pe orizontala.

In figura 7.29 se prezinta unele detalii ale proeesului de montare agrinzilor cu ajutorul unci rnacarale care se deplaseaza pe teren.

Platforma de asamblare sau de depozitare a .prefabricatelor se executaparalel eu podul, in dreptul deschiderii, la 0 distanta care sa permits lua­rea grinzilor de pe platforma ~i asezarea lor pe infrastructuri. Pozitia rna­caralei va fi paralela cu podul, intre platforma ~i pod (fig. 7.29, b).

Operatia de montare cu macaraua consta in ridicarea grinzilor de peplatforma, rotirea lor ~i asezarea pe bancheta infrastructurilor. Din aceastapozitie grinzile sint deplasate pe baneheta la pozitia lor din proiect, prinripare cu ajutorul unor carucioare speciale (fig. 7.29,a).

La acest tip de montaj, tensiunea din cablul de prindere a grinzii pro­duce asupra talpii superioare 0 solicitare de compresiune H (fig. 7.29, c).De cxemplu, pentru 0 grinda de 33,00 m deschidere cu 0 greutate de520kN ~i Ia care cablul face cu orizontala un unghi de 22°, valoarea com­ponentei orizontale II este de 645 kN. Valoarea ~i excentricitatea ac'esteiforte mtroduc in grinda stari de eforturi ~i de deformatie importante, carepot fi reglate prin dispozitive de prindere (fig. 7.30), care permit aplicareaIortei H cu excentricitatea dorita.

Pentru ca in timpul montajului sa nu apara solicitari suplimentarefata de cele care se dezvolta in exploatare, se adopta dispozitive metalice(de exemplu, traverse rnetalica de care se suspenda grinda prefabricata).In Iigura 7.31 se arata modul de suspendare a unei grinzi prefabricate dinbeton precomprimat de 46,60 m deschidere (1900 kN greutate) ~i menta­rea pe infrastructuri cu ajutorul unci hidromacarale de tip Ajax (2 500 kNcapacitate). Grinda metalica cu zabrele pentru manipulare l?igrinda prefa­bricata au practic aceeasi deschidere, astfel inclt prinderea sa se realizezein axele de rezernare ale grinzii in exploatare, iar fortele orizontale slntpreluate de grinda rnetalica eu zabrele.

444

F'ig. 7.28. Scheme de montare a elementelor prefabricate cu macarale : ,a - ell 0 macara sta\ionarA In axa podUlU1, cu rottre la 180'; b - eu 0 macara stational''' in~r-~pontie paralelA cu axa pOdulUi; C - eu 0 macara dispusA tn axa podulUI. care so rot<'ste S.se deplaseazA; d - cu douAmacarare, eu rotlrea uneta Si rotlrea Si depIasaTea celei de a d01l3.l - element prefabricat; Z - macara; 3 - Intrnstructurll podulul; 4 - axa longitudln.U\ a

podulUi; 1$1 U - etape de montare.

c

df

Montarea grinzilor in deschidere se poate face fie cu ajutorul unei rna­carale amplasate la nivelul caii pe pod (fig. 7.27, a), fie cu macaraua lanivelul terenului (fig. 7.27, b) sau pe pontoane.

In primul caz macaraua lucreaza cu deschidere orizontala mare, avind,in eonsecinta, 0 capacitate de ridicare redusa, In al doilea caz macaraualucreaza cu deschidere orizontala minima ~i deci are 0 capacitate mare de

2 I f 2

7.4.1. MONTAREA CU AJUTORUL MACARALElORcu BRAT MOBIL

ba

Fig. 7.27. POtitiarnacaralei 1amon­tarea grinzilorprefabricate Ind8SChidere :

" $1 I, - deschldereamacaralei In rllPOrteu axul de roure,

r.I,

Page 57: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

446 447

C

Fig. 7.29. Montarea grinzilor prefabricate ell 0 singura maeara,

lJ Fig. 7.31. Manipularea grinzilor prefabricate eu traverse metalica,Ia podul peste golful Maracaibo.

In prezent, in dotarea Intreprinderilor noastre constructoare de podurise gasesc macarale de mare capacitate de tip Gottwald (fig. 7.32)~iColes(fig. 1.33 ~i 7.34),care pot fi folosite la montarea suprastructurilor podu­rilor prefabricate.

Folosirea prefabricatelor intr-o rnasura tot mai mare in executareaunor constructii de cele mai diverse tipuri irnpulsioneaza in permanents

6/2

A ·A

{/

Oefo/iv/ fJ

fig. 7.30. Dlspozltiv de prindere agrinzilor prefabricate.

Page 58: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

/nj/hmn rl7rl~q~rlg,(;~re1lj,~~l77e~)I; Fo,:" tTl' rldlc"re

fi,sdl" "tYr)>"~jcuc./<!I~ /Jr~ C<llilie ~,PM.Qmah ,Far,,- c,;/d/e.r...IltPt:d~ oPrlo,Che co c,;/~'e'eN!',J 1.1 cir!t.q 1"ler",/ /.rr;1!- 1.1'c/"rh~ 1,,1'1: la ~R VI hi ItNm m m ,

Sd!ledtd de 12;20m S<igea/a de 21(,'10 m I.36£ ':~ T"$ G"?d/) ;>JoP 26"61':} I - I"'(~ ",fO KS.:J 1.7502 !'81'S - - - 1£,to 'I,I~ .16.",:" (1$1) 1./110 2.1717 I 3JQ/) 11(lQ I,7.62 J'.'7...'O 2?11tJ 9(ll} IJ1I!' 2.1'1Q 21i'75 750 ".9,1" .9~>O 20,JJ) ?UO {lQ(l 2290 ?U(JY) ~7.f 6t'C,57 'M? 10'$ J';J 1i'7S 2:lJO ,fI7S -(4(1 4f?2t; .5,61) /,.1.'$' .,so .US 21.2/) I.JOU JSfI .:J/.'1'70 - - - - 21.Q(l I/UO 2'>17 :;15';0 - - - - 20.10 95Q 22.. ;>.IF ;- - - - 1720 70P ~2S ,;.......'-~-c - - - - I.(f,u/) 51'S - I

t-;t.;"" --- - - - 7..//) 47S - I.

,5'ii.9e.7Ia de s(jS!l m SagedtoJ de .16,60 m:-_,,;: C'9.6Q ,"~Sfj 1 7.17 7'>0 J5.1O 26"$0 7(l() ?(,,, ?t:u~ :!17m I S.f7 SSP J.!:6'O IO$Q 5 IltJ S

~.!.? 2J).,Q t:.fJ'Q I .dli! 0125 35..10 IS~7 .17'> JI '.-',Z7 76,$Q '.?~f ~'/.2 337 3480 12&.2 27S .1I~.v 27/J() IP7S 2.<'> 275 J'r.JtJ 'liSP 197 2f.!.2U 2?RJ 91'; '87 225 ",.7 gq; "SO' r~u 2.I:?C 7aJ - 17S '~.Jc 6'7!F r~. UI3 I 5q - - ·~7tJ S/2 - I4..Ntl 2t7.$'} ! 0I:/? , - i'IJ,J<J "0() -;?,7.W; 1.;.7.7 I .J-V - - 25,.6Q .11.2 -,lfl.!>L' I),?O ?"'S - - 22,1)(1 25}')

SageaN ~ (l2.7tJ m S,jge~/dde su/)m;#~ #I,9!J T /8.7$ - f - - I - -1'::"£.'7 .('.0 I ISiL_ - I - - I , -

_!.i,2.? -If,1O T '~~!l!.._f---: - :950 I IOJ -1'S.~r ~.'t! I /"?;:S - s02tJ S'a!"~i"1' ..r.:J<'J T If ~..- , - - 019.80 712 -

~-:<" .'rIIO i~.· - - - ~.:rll ,'(Xl -~., _!7?- t 0IT> - - "~~tJ «s» -2~:~.- sss» I jQ7 - , ~.& JtJ2

1-. -2~••{/) - P;J' I .??;r - t , H.6f1 n,f' -

~£& !!Jd rz.r - - 4)N 175 -

..! Ii'

~D ~ p

:.....~"J: 1f .LT\./i I'\. I. ft ft II II~ -~ 7. n'"M~f "...~\! II.: ID!~-t-'l~ 0 , 0

"t..'!7.... -:J

r0 /J;iwmilll1;~~

~+ 7~ o::! W,Jim"IJ/ in mi.z., A tn A I c 0s C 5.dJ Lr 0 ltJf

r-t;-+-~§_J r'f_'-~J 2,#

. "~.~'":~t~·"·toiij ,~~ ,

Fig. 7.33. Macara Coles-Gargantua.448'.... .. ...

_.-

._ -I-

;~6

~:-'" ". ~.-r - ~ - 1':-; '-. ~~'~d..· f1 ~ ~ ~

_-- "~l-'~ ':1 '/ II_- ~--- -~\\~~U11 ~ s ~

(~ --.-~~/.--~\::}.---- _. -~ ~ ~}-::~~C:::~LJ-~ I /, ~ _ - - ."/ I §

_ '~~11 \,J-l.';;:--~ .....1

~ ----~~~--'--~~\~~~~~~~~~I~V~~~-r--~~--~--r--.~

I-~~'~\_-+---+--~--~--~--+---+---~--~~~~---+--~~-:~-+--~\~~-+-~--~-+-~--~--+-~~-+-;---~~~ ~

1\ ~\, 1~~r

Page 59: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

~ ~~

~'r ~$i'~, t:::J

/

\'

Fig. 7.32. Macara Gottwold.

:ifI>;c0.c::!e::tCT

5:>.J>...3~

'oj~.~....!-'>

~P>0Il>0;Il>()0

1%,C)Il>0;011Il>::J-c::!"

r;0~bJ~~~I~ct-. ~ ~I~~ ~I{~sl"d~~I~~,~.I4>lt..I~I~ !~~~

,~Ifl; ,<0 'oJ~;~ ..,I~ ; <'.,1·' ;S; !.l 'i. ,,~, ~~~~:~!S~ ~Iti" .. ~ ::;1~,I'tl~ ~~ ~:t; ~ ~~I"",~ "''' o..~

~ h~~~~ ~ i%~ ~~ ~:t~~" ..... ~~~~ ,~~ ~~ t!1 " ~

I ~1~1~~ ,~ ~~t·~)i <s ~i~i~'=>,~....S i;; ~ (~~ ~ ~~ ~~ ~~ ~ ~

I I I I ~~ ~ y"~.~ V) I '~~j~~. I ~. y, 1 "~ . '(,j-~ ''0 ;--- - )1) 1-~ roI <:J I s:; ~'tl q,....

~~~ ~~~ ~ , ~ ...... \0.,'1,. ,"- "<0 ~~ ~~ ~. ~ ~".) ~~ ~~Q,,'- t" q, ~~~~ ~

I ~~ ~~" ~I~ ~~~ ~ ~~ <::4 ~~ ~, r I I I\){ ~~ ~ ;;-..~~ ~ .~,i- ,~ ~ ,~ ~~ - ~ ~I~l~~ tg ~

I s ..,,, ~ " '" ~~ ~ i4' ~" ,,~~

~~ ~I I I , . I I I . . , , .. I I~ ~~ I I I I I ~h;~~ ~~ q: ~I '" ~'- (. ~- ;:~ ~

"~'\) .. ,1>,,,, .., ~ ... "'~~~ ~

~I I I I I I ; I I I J I '~ ~~ ~~~

, I I I I~ Cl!~ ~~ ilt~ ~

~~:~f~t

~ ~~ ~!S .~ .~~~:~...... ~~ ~ ~ ~ -".~~~ ;-n~~~ ~~ ~IS~

~1 I~~

"-'I'" I ~~ai~.~I! <:l ~~ ~~ W~ ~~ ~~~ ~~ ~~ ~~ ~~ ~~I~~ "Ii~ ~ ~~. ~. ~'...t;

~ ~ ~ ~,"~" ~~ ... ~ ~ "'''' ,to, 0)'0 ~ ~~ ~~ ~ , to, ,,~ ~~ ~~ ~t! ~ ~ ~;::~ .~ I , ~~ ~~ I... ~~ ~ ~1'1\1 ~~ 'lI~ ~ ~~ ~~ ~ ~~ \:;~ N~I ~ ~~ ~(;(<:)

I .~ '\) 'II .~~ ,&; .<:::

~ ~ ~ 9;- ~" .... 'I)'" .... " ~ ~'II 'I)'" " .... " ::::I I ~ tl ~ ~I I I I I I I I I I . I I I I ~~ ~;:: ~~ I I "'~~~ ~<lt ~~ :'j' ~'<.. t.,;. ~

I I-- ~ ~~ t ~

, .... 'I)'" '" ...~ "- .... '" '\)'" ",,,-~<\o ~I ~~I I I I I I I I I I I I I I ~~ ~~ ~~~ ~ ~~ ~N ~~ I<::l~ ~ ~

IiXUI

nso

S

.. .,. .. _.. "". .,7 fL'o 17 S, 1.'5 sr ~nl ~~.•. 6Q . S,

\ II " IJ9 eo "" _)0 218 JI4 0/1 ;" 4~ &1)\ 9 ,q 117 GI) il r. I .:~ 'PQ JI/I III 2~)9 J>& co

10 lD IQI) Oil 74 III J< ttl' ,-""

?()I J"J "'\ T! se U " I' '.~I k 1 n~ ~~ I: ,., ..tr «s IS Ii/) IJ IF kJ . IJJ .-s~

\ Jianr fkTIi/lCdn! o.~.I,!~l'vld/!' '*~V'~/Ptf~~-:;;:::·::'~7:1..?P1i.;",f"'-':I"'f>"h.;t!e C......;r..,J., ... ,'t- '.~'.-.. . 'to·,".'/'~; "'."~1_J1""t~~i t., ,1.. ,( •"t_,!;. ..• • _,.' t.. "...t.:f'Q

\ 4.~'·(,.• ;;~, ~- ~ I':,;du~".'·f ~ ;v, 'r ~t~' ~~/. f;~.::;. ;;'-::.;;;,Yo\ '" I¥I ,;"i;;. ~~ •.r &Sf) .lSSG .l.f (J'D 371; Il Mil JGlG rr It'll str« I.

\ (5 IiQD ~~,;-*I-W .1111) is 7!111 NI& JI '9Q JIU ~~" S # I(j,}Q oM 1'1 rio. :19 777 2U& .1J, "JO et» :.sI 5U fOJ' GO :71 /191 SQ 1S NU ss

\ r ;s 1-1 j~~ l!G SI1 .U to 5T &.JZ !Q4

K- .~ ~_, ru ,. .' ,,-I 6iJ "'., 6if--o(J_ ~4 Uf #r12 6D i, 40 E<7 o a\ ' '" Ill' t~..~. "''' <In GQ J~S J

I dj _" /7... .':1,] 'I'! JIQ ttl h' ~-rr rro ~"'8 <lU

'\ ;/ -. fil 15, :'5..( 1M} 'tfl J<J ,'II 21 • 'G M 1 'J

~' 0·! /1r:.y; /Ijl f:"/~ cY r:('J~~ i!' :U:;NII oto 'JJ/vr.?H~ u,-<,.v= .0 ()~;~ / ~''''-1 -c / ",'%( ·0,/' j,r, 1-

I:UJI:',v

tf6:; '* I'1JM;, ~4mo,.114,."In Inl~r/lH l.i(,i"

"

J

,;..,p. ~co ./

" /10__

IJ

4 (

,

Page 60: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

451

Macaraua portal este un cadru metalic avind deschiderea variabila infunctia de liitimea podului care se construieste. Stilpii se alcatuiesc, deobicei, din panouri metalice cu zabrele, prinse cu buloane, Iar rigla esteun prom L Pe talpa inferioara a riglei ruleaza caruciorul cirligului actio-

7.4.2. MONTAREA GRINZILOR CU AJUTORUL MACARALELOR PORTALCARE SE DEPLASEAZA PE ESTACADE

SAU PODURI PROVIZORII

Fi9. 7.36. Montarea grinzflor prefab!'i9<l:tea~e­unui pasaj superior eu macara de cale terata

Ardell.

Fig. 7.35. Macurfl cu capacitate de i-Idicarede 1650kN.

dezvoltarea mijloacelor de ridi­care. In figura 7.35 sint prezen­tate caracteristici1e unei maca­tale de 1650 kN capacitate deridicare, avind 0 mare raza deaetiune, iar tnaltimea maxima.de ridicare de 121m.

Un procedeu eficient demontare a e1ementelor prefabri­cate ale unui pasaj superior esteindicat in figura 7.36 in care sefolose~te macaraua de cale fe­rata tip Ardelt (capacitate ma­ximii de ridicare de 650kN),sxistenta in dotarea administra­tiei romane de cale Ierata. Du­rata de executie a pasajului esteredusa, iar tirnpul de intreru­pere a circulatiei pe calea ferataeste minim.

De asemenea, macaraua Ar­delt se utilizeaza in mod curentIa introduce rea l;li scoaterea dincale a unor suprastructuri depoduri de cale ferata.

In figura 7.37 sint date indi­catii eu privire la pozitiile bra­tului macaralei Ardelt ~i capa­citatea de ridicare corespunza­toare acestor pozitii, precum siclemente referitoare Ia gabari­tul macara1ei in timpul func­l,iOIl?rii. In tabelul 7.1 se daugreutatile elementelor ce pot firidicate la cirligul mic, in func­tie de lnclinarea bratului maca­ralei ~i de modul de sprijinire(calare) a maoaralei,

Se mai poate folosi $i rna­caraua pentru cale ferata tipE.D.K 1000, avind 0 capacitatede ridicare sporita de 1 250 kN(fig. 7.38).

Fi,g. 7.34.Macara Coles-Centurion.

IOr!c' -o-:;;;;QYCu//3' 1'0-,;1,;ae r'{NUirc- I/k!sdt/q' ..re~ Ct/ CCl/<vIJ IdracCJY<&'IJ C1Icd-o/e lal'ac.;>l-ve

R ~a.lL' la/Nul s?ale ic>1e.raJ s};ale /a/era/ -sp",'e /.;r/e,rd.l'.leN 18# /..?I( IfI.! kif ktV kJl 41/m

Stigea/a rle l$,aJm Stifeala rle I&.~m

3,ti_6 11:>1 CJ fl75/)P 4a:~ 4a:J() - - - -~S7 eaaa g(}()o 3125 .112S 8S0() 8~.O J1700 Jilt) a6'.ltJ 'Yl&:tJ '10!'1 f) 2/517 2()()O 717(]0 70() a 210.0 /9Z$7;62 k.;i:·; () <'1ft' ?J /650 15.,/1 42() (J 42(,0 llif) (J ISO£).914 !II12.f J?SQ /?50 1125 .Nat J2(JO 122,> // SOf'PM .?,NO 2/£(1 9?S 850 .??5'0 2i?SO sa.o tJ2S15?() - - - - IS 50 IS:?" s sa 6' 7~

Sagn/a de .18,.'illrJ7 Sa',fealO' de 39. CClm

762 easa J.;;tS17 /-17$ MOe - - ..9/4 .J?.f't/ .].15.7 /200 «es JO().O JO(}O 1f~5 1(150

IE'29 2(00 ?t70Ci t! ",-;5 »sa 2171717 1950 750 7l}{1

("ltl (55,!} IH.ftl ii$ s·.f/7 /$75 I#tJO SS(J ,,(1'0/6'30 12ao /1775 soa 45/} /.~ .'>'17 117<5 42,{ .775

aU!? !J5!) 6'/i17 37S 325 gOO 77S 300 e 7,)

<>';'-10 avo -c7S ;]00 .??, ?SD 625 ;>517 eo ()<>{4tl 7r}il 575 PSD P()O C(JO sa 0 1'5'17 -..?,7..$'u - - S(} 0 ~?S - --

SajC'<lIO' tie 4£7t;m Sageal<Jde s~.Jpm ,riigE';;131i tf,(lt)P'I(CI.I c.;(ilje)

.9.14 28 so 28()O 1'075 "'000 - -12217 I5'SO 1900 72'5 6'75 /tl(}O 1'7?5' 1.6'17() 'oQ(J1$.<?iZ 14.50 1.750 s ,?o· ';'So t.J S'tl /30:'0 '275 ,:!/JO

/8~?tJ 1/(/:1 /oeO J7.J .125 (0 "tJ !JStJ 975' 6'7;5

21..117 875 7:;'9 .?5(1 ees 82.f 72,5 ?tl~ ~().O

.?~ sca 2(70 -tSQ elf 5Z" ea.a ,~;1?5

.£>7.417 576' 475 - .f25 .;50 47S 4(f.()

Jtl,StJ 4.[0 .715 . ",<5 .750 .??5 ?7.;0-

711kN7U,t1{711/(1{ lP.fkN fPSkN t{/Ok/{ fa?kKCapacitatea de r'idicare a macaralei. COles-Centurion

~;'7lff.,illni.J;","I)/ in m

A 5.~JH ~IJOL fJ.J9If 1041£1 !,Jll.1 J,l!7_q *.Z7

L~tiinl'fJ6" s«: Ijl1dl.1.f5 m

Page 61: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

/1...' ~ 1;::01 Vp,-t..

. tlJ#~/d_~flJI;r~?,In&.' NUJI!!7

rii!l~""!If!.4.r.1U,Dtr.;; "'PI/Ill

IVUJ:1!~tlIiIIP,,!

452

hlaea1'3 sprljlniti'l pe 8 reazerue (,\U contragrcutate Macarn sprijinitli pe4 reazcme extremeto1!lla ~ieu contragreutate totalro

C11'ligul marc Clrligul ode Ctrligul mare Ctrligul mic

G,'t'utatea I Bratu! Greutatea I Bra"j:ul Grcututea I Bmtul Greutntca I Bm11l1(k"l (m) (lu~) (JIl) (kN) On) (kN) (rn)

200 16,00 150 8,60- 90 16,00 80 17,50-17.50

2;30 14,00 - - 110 14,00 90 16.00

2&0 l~.OO - - 1 HI 12.00 110 1.1.50

:;luI) 10,50 - - 170 10,50 130 13,00

470 9,00 - - 215 9,00 15t1 11,30

5iO 8,00 - - 2!iO 8,00 150 10,00

650 7,50 - - 281) 7,50 150 8,60

Capaettatea de-ddi(lare a maearalet de eale ierata ARDm,T

Tabelul 7.1

Fig. 7.37. Macara Ardell.

Page 62: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

435

aFig. 7.40. Montarea elementelor prefabricate cu un pod provizoriu :

a - vedere ; b - pod provtzortu.

Fig. 1.39. Montareagrinzilor prefabricatecu ajutorul Dlacarale-

lor portal :1 - grindii prefabrtcatli;Z - macara pOrtal; 3 -cate de rulare ; f - in-fr.astructurlle podulUi

orovtaortu.

7.4.3. MONTAREA ELEMENTELORPREFABRICATECU AJUTORULUNUI POD PROVIZORIU

In aceasta metoda, de-a lungul inIrastrueturilor podului se construiesteun pod provizoriu prevazut cu cai de rulare (fig. 7.40, a). Grinzile prefa­bricate asezate pe carucioare sint deplasate in lungul podului pe acest podpina in dreptul deschiderii, de unde sint ripate (deplasate transversal)pind in dreptul pozitiei lor definitive, tot pe cm de rulare, cu ajutorul ca­rt.lcibarelor. Se folosese, de obicei, carucioare care asigura deplasarea Ion­gitudH)ala ~i transversala (carucioare eu dubla directie).

r I.J.5Q

434

8-8

~g-#t~~, • I I' t I

" ....£

A -,.4

nat de un troliu meeanic ~i care serveste la deplasarea grinzii in directietransversala podului,

Pentru montaj se folosesc doua asemenea macarale portal, iar pentrudeplasarea lor in lungul podului - em de rulare eu sine de cale feratamontate pe podurl provizorii (fig. 7.39).

Podurile provizorii au suprastructura alcatuita din grinzi metalice, iarinirastructura din elemente metalice de inventar. Exeeutarea podurilorprovizorii din lemn nu este indicata, avind consum mare de materiallemnos.

Montajul eu ajutorul macaralelor portal este un procedeu sigur ~i ex­perimentat, dar prezinta dezavantajul unei durate suplimentare pentruexecutarea podurilor provizorii.

Page 63: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

457

clnd reazemul din fata (prevazut cu papucul de rezemare) ajunge In drep­tul pilei, apoi se face calarea acestui reazem, transformindu-se astfelgrinda dintr-o grinda cu consola intr-o grinda continua eu doua deschi­deri II ~i 12. Pentru a se evita pericolul de rasturnare a grinzii rnetalice intirnpul lansarii, In dreptul primului reazern se prevede 0 contragreutate.

Dupa aducerea grinzii metalice in pozitia de lucru, se lanseaza grin­ztle: prefabricate in deschidere, folosind pentru aceasta operatie carncioa­rele care ruleaza pe grinda metalica. Deplasarea grinzilor din axa grinziimetalice de lansare si asezarea lor in pozitia definitiva prevazuta in pro­iect se realizeaza prin ripare, eu ajutorul unor carucioare. Dupa lansareagrinzilor prefabricate din deschiderea prima I?iasezarea lor in pozitie de­finitiva, aces tea se rigidizeaza pe reazerne eu juguri, dupa care se mon­teaza caile de rulare ale grinzii metalice. Se lanseaza pe aceste cai derulare grinda metalica pina clnd reazemul din fata ajunge pe pila urrna­toare, dupa care operatiile se repeta.

Se pot de asemenea, fclosi grinzi metaliee de Iansare alcatuite dinpanouri de inventar de 3,50 m la care barele sint imbinate la noduri cusudura. Aceste panouri se asambleaza pe santiere cu buloane realizindgrinzi de Iansare cu lungimea de 55,00 m (fig. 7.42). Intrucit aceasta grindanu are contragreutate ~i raportul Intre deschiderile 11 Iii 12 este mare, peri­colul de rasturnare In lansarea in consola este evident. Pentru evitareaaccstu] pericol este necesar ca lansarea sa se faca eu grinda prefabricatea~ezata pe caruclorul de lansare la capatul grinzii metalice ; astfcl se inlo­cuic~te efectul contragreutatii, iar deplasarea grinzii metalice ~i a celciprefabricate se realizea7.a concomitent. Dupa rezemarea glinzii metaliee?e lansare pe infrastructura montajul grinzilor prefabricate se face ca10 cazul precedent.

Fig. 7.42. Montarea grmzllor prefabricatecu ajutorul unel grinz! metalice alcatuita

din panouri.

A·A

" .1H _.fS .fS1 .£.517 5.JIJ 5.JIJ i 5.~ 5.511 5.51 5.id, ..lr\ I I I I I 111\ If -

~

-~ ~I Ir- J.J.DI -~ J.t'»

456

cFig. i.41. Montarea gt'lnzilor prefabricate eu lungimea de 24-30 In ('U ajulor.ll lInl'i

grinzi metalicc de lansare :o I>i b - vederi; e - sChem11: ~ - grlndll me'"..allcAde lansare; Z - (.:ontrtl~eulnle; :; - "!tU­

clor de lansare; 4 - C<llede rularc; J - grlndtl prelabrieat;).

ba

Grinda metalica de Iansare este alcatuita ca 0 grinda continua eu douadeschideri II ~i l2 din elemente metalice de inventar tip U.I.~1 .• reze­mata pe cadre metalice rigide.

Doua dintre aceste cadre sint asezate pe carucioare de rulare, iar altreilea (eel din fatA) este prevazut cu un papuc de rezemare. Aeest dispo­zitiv de lansare este prevazut de asemenea cu doua carucioare pentru de­plasarea longitudinala a grinzii prefabricate, carucioare care ruleaza pegrinda U.l.K.M.

In capatul podului se amenajeaza 0 platforma pentru asamblarea 8rinziirnetalice de lansare ~i a grinzilor precomprimate, cind acestea sint alca'tllitedin tronsoane. Operatia propriu-zisa de montare a grinzilor se face inmai rnulte etape (fig. 7.41). Se lanseaza in consola grmda metalica pina

7.U. MONTAREA ElEMENTElOR PREFABRICATE CU AJUTORULUNEI GRINZI METAUCE DE LANSARE

Podul provizoriu (fig. 7.40, b) se executa la fel ca eel pentru deplasareamaearalelor portal, eu ealea de rulare la nivelul banchetei cuzinetilor.In aceasta situatie, zidul de garda al culeei se executa dupa montarea ele­mentelor suprastructurh.

Page 64: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

In figura 7.46 este prezentat un mod de executie utilizat, de obicei, incazul suprastructurilor de poduri realizate din tronsoane prefabricate,asmnblate pe 0 plattorma special amenajata pe terasamentele de la un capatal podului si trase in deschideri. Un asemenea procedeu de executie prezintaavantajul eliminarii eonsumului de lemn sau metal in esafodaje. Pentrufaza de Iansare se executa palee provizorii, amplasate astfel Incit solici­t~ri1e care apar in suprastructure pe durata Iansarti sa fie limitate .

.Numarul !,li pozitia fasciculelor postintinse, precum si valoarea fortelorde precomprimare sint precizate pentru faza de montaj (fig. 7.46, b), res­pectiv pentru faza finala (fig. 7.46, c).o alta solutie care permite redueerea momentelor incovoietoare in

grinzi pe durata Iansarii !?i care evita neeesitatea construirii unor palee

7.4.7. MONTAREA SUPRASTRUCTURILOR DE PODURIPRIN iMPINGERE

obicei, sub forma de palee triunghiulara eu 0 talpa de rezemare, care ser­veste ~i la deplasarea lor transversala. La ambele capete ale bigii sint pre­vazute palane pentru cablurile care servesc la rnanevrarea grinzilor eese monteaza.o schema a montarii grinzilor cu ajutorul bigilor este prezentata in

fl~ra 7.44, iar in figura 7.45 se dau earaeteristieile elementelor folosite13 Iansarea eu 0 biga a unor grinzi de 14m, respectiv la lansarea eu douahigi a unor grmzi de 20 m deschidere.

Sprefrq/fJ.J7 /(/I

--ftpt't-;;~11

rpn irQ/iII JtJkH 5

Fig. 7.4.5. Montareagrinzilor cu biga :a - cu 0 blgA; b -cu douA bigl; 1 -billa eu diametrul de-10 em: Z - cArucio!'de 100kN; 3 - caru­etor de 150leN; 4-PIli.a1l eu douA rolede JOOkN: s - palsn,'u ttel. role de 150kN;6 - cale de rutare cuecartament de 1m sl$inti Up 24; 1 - ea­btu cu dlametru de20mm pentru tansa­re; • - eablu eudiametru dE' 16mm

ocnsru ancorare.

459

Fig. 7.·H.Montarea unei grlnzi prefabricate ou ajutorul bigtlor :l - caructor de tansare : 2 - palan montat pe blgA; 3 - palan ancorat de te,'en; 4 - cubtul

de Iansare ; S - cabtut de ancorare ~ gr1.n~ii; 6 - cabiut de ancorare al bigil.

-__ -_-_

Bigile sint eatarge de montaj executate din Iernn sau din metal, carese asaza in pozitie verticala (sau eu 0 mica indinare) ~i sint sustinute deun sistem de tiranti Iegati Ia capatul superior. Bigile se construiesc, de

6

7.4.6. MONTAREA SUPRASTRUCTURILORCU AJUTORUL MACARALELOR CATARG (BIGI)

Aceasta metoda consta in aducerea gt inzilor in desehiderea respectivepe 0 eale de rulare par~ela eu pod~l, amp~asata la nivelul t~r:nul_ui ~iridicarea grinzilor pe infrastructuri, Iolosind doua planuri mclmate(fig. 7.43). . ~ A • _ • • _ • ••

Metoda nu este indieata cmd mal~lnlea la care trebwe sa fie ridicategrinzile este mare, din cauza consumului exagerat de material metalienecesar pentru realizarea planurilor lnclinate.

7.4.5. MONTAREA GRINZILOR CU AJUTORULUNOR PLANURI INCLINATE METALICE

Fig. 7.43. Montarea grinziior prefabricate cu ajutorul planurl lor Inclinate rnetahcc.

r:_-.,~tC .:~ .... ~!;:~c::-_::_~.,t~ ~~ L~ .~~m\

Page 65: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

Tn Iuncrie de conditiile locale ~i de organizare generala a exccutieilucrarilor se pot imagina si realiza si alte dispozitive pentru montareaele:nt'lltelor prefabricate ale podurilor, Asemenea dispozitive au fost fo­IOSlte ~a montarea grinzilor de beton precomprimat ale viaductelor po­du!uj peste Dunare la Giurgeni-Va'dui OiL Grinzile au fost executate pe~antje-.pe poligoanc special amenajatc, care permiteau executa rea 1?i de-

7.4.8. DISPOZITIVE SPECIALE DE MONTARE

- durata de montare ~i de demontaro a cof'rajului este redusa ;- armatura se poate prefabrica ;- distants de transport pentru arrnaturi ~i beton este redusa ;- se repeta cicluri de operatii identice ;- lucrarile 5e pot executa Ia adapost, pe durate intinse ale anului

calendaristic.Falfl de metodele clasice de executie, acest procedeu a condus la ceo­

nomn de 5 pina In 10% din valoarea suprastructurii podului.

A" .. As • nlllem~ lifet',SdIo0fljulufPr.·.. I} • lflf,dsfrvdvrt1e I'lJtfului

Fig.7 ..rl. Montajul unci suprustructurt prln Irnpingcre Ioloslnd hobanc.

=r=e~~,~~."...- P,m#.?/qrt p.;k::i tit IJdtll1l.II """"kcvm,,,;

-1r'J/"r~.II/ic.lir: titnrlQn-Pr~~"'n".im3f'r"tiitili,,;

043A. A,1 P, ~ oS Il.=LC:tJ c,•

• J. • ,. • ••

4, A2 A3 A~ As1 IIrJJJOf5J1lIS.MIfI.J7K;W :JS.7/J I;J,GD.Ia. _ ••• Ie J. ..,.

·1(30

provizcrii este prezentata in figura 7.47. Prezentarea unor faze caracte­ristice din timpul lansarii tablierului poate asigura Intelegerea roluluihobanelor ~i in acelasi timp a importantei deosebile a suprnnarii paleelorprovizorii, mai, ales in cazul unor viii adinci.o varianta a acestui procedeu de executare a podurilor consta in f010-

sirea unor tronsoane mari preturnate, avind in mod obisnuit Iungimea 10plna la 30m. Tronsoanele se toarna in cofraje metalice fixe, situate. inspatele culeelor, unele in continuarea celorlalte, apoi se asambleaza prinprecomprimars. Impingerea suprastructurii in deschidere se face in etapesuccesive, corespunzind lungimii unui tronson. In mod obisnuit, tirnpulnecesar pentru turnarea unui tronson de suprastructura nu depas..:~!?te0saptamina, oricare ar fi lungimea lui. Daca se folosesc: un cofraj metalicdernontabil si cimenturi cu Intarire rapids sau se aplica tratamente ter­mice pentru grabirea Intaririi betonului, este posibil sa se reduca timpulde realizare a unui tronson.

Pentru micsorarea lungimii consolelor de tablier se mai pot Iolosigrinzi metalice cu avanbec. Acest procedeu s-a dovedit a fi eficient Iaconstruirea unor poduri lungi sau care traverseaza vai adinci.

Se stie ca trei sint factorii principali care deterrnina costul podurilorexecutate din beton precomprimat : materialele, man opera si cofrajele.

ell toate progresele considerabile realizate in. metodele convention alede constructie, costul cofrajelor ~i al cintrelor sau esafodajelor se ridiCfiintotdeauna la 20-30 % din costul total al suprastructurii. In procesul pre­zentat, costul manoperei, al cofrajelor ~i cintrelor se poate reducedeoarece :

- echipamentul necesar este simplu ~i putin costisitoI';- se folose~te un cofraj fL'( ~i scurt, care se refolose!1te de un numur

mare de ori;

cFig. 7.·1G.Suprastructura montata prtn Impingere :

(! - montarea u-onsoanelor pe ptattorma de asambtare $1 reauzarce nrecornprtmaru iehnologiC("b - rmpanger-ca In descmdere : c - suprastructura executata C'Il pozl\1a definit.i.v(l a fasciculc.lof

de precomprtmare ; A-D - palel provtzoru.

.4 A

..:J;;r~-" ..

b

a

!.Cf.Ptlm1--

Page 66: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

463462

La cxecutarea unei suprastructuri continue (72,60 m+84,90 m++84,90 m+35,80 m) realizata din tronsoane mari prefabricate s-a folositprocedeul prezentat in figura 7.51.

Elementele prefabricate au fost asezate in pozitie definitiva, rezemindpe esafodajels realizate din piese metalice de inventar. Dupa Irma­direa armaturilor, au fost turnate tronsoanele monolite de 50 cm1ungime ~i placile inferioare situate in dreptul reazemelor intermediare.E~afodajele s-au demontat aupa intiirirea betonului tw·nat 1a fata 10cului~iprecomprimarea suprastructurii. Adoptarea acestei solutii este conditio-

7.4.10. MONTAREA SUPRASTRUCTURILORDE PODURI REALIZATEDIN TRONSOANE PREFABRICATE,CU AJUTORUL

UNOR E$AFODAJE

In situatia cind podurile traverseaza ape adinci, se poate adopta me­toda de montare prin plutire (fig. 7.49). Grinzile sau chiar suprastructurain intregime sint montate pe 0 platforma amenajata pe cheu, prevazutacu dE ~i carueioare de Iansare. Slepul Iestat este adus la mal, suprastruc­tura podului este Iansata si apoi rezemata la capat pe slep. Ridiearea la­blierului 1a nivelul aparatelor de reazem sc realizeaza prin scoaterea les­tului din slepuri.

In vederea preluarfi mornentelor negative care apar In Iaza do Ian­sare, a fost conceput un dispozitiv-catarg. In eontinuare se trage ::jupl'a­structura in deschidere, se a~aza in amplasament pe calaje ~i apoi pe apa­rate de reazem.o alta varianta a montajului unei deschlderi intregi prin plutire c~ns!a

in executarea suprastructurii pe 0 platform a (fig. 7.50), riparea acesteta In

pozitarea mai multo!" grinzi, Din aceste poligoane, grinzilo au fost preluatepe doua carucioare, cu ajutorul carora s-au transportat pe cai de ripare~i lansare plna in amplasamentul de montaj. Din aceasta pozitie au fostridicate cu ajutorul unor dispozitive ell brat oscilant fixate pe riglapilelor ell ajutorul unor buloane (fig. 7.48).

Capaeitatea de ridicare a fiecarui dispozitiv a Iost de 800 kN (greutateaunei grinzi fiind de aproximativ 1400 kN). Grinzile au Iost rldicate pinadeasupra nivelului cuzinetilor, de unde - prin Inclinarea bratului aces­tor dispozitive de rnontaj - grinzile au fost asezate pe carucioare deriparc, amenajate pe rig1ele pilelor. Cu aceste carucioare au fest deplasatein pozitia lor definitive.

pozitia care perrnite celor doua slepuri sa 0 preia lii transportarea ei prinplutire (in contracurent) plna, in amplasament, unde se asaza pe calajepe infrastructuri.

Existu posibilitatea de a se simplifica mult operatiunile de manevrarepentru montarea unei suprastructuri prefabricate daca aceasta este incar­cata pe un singur slep. In acest caz se adopts solutii deosebite pentru aevita rezemarea in consola a tablierului, de exemplu prin utilizarea unorgrinzi metalice (fig. 7.50, b ~i c).

Procedeele de transportare si asezare a suprastructurilor 'prin plutirese recornanda cind aeestea au greutati foarte mari, iar r1urile sint sufi­cient de adinci. Montarea unei suprastructuri intregi eu ajutorul unei ma­carale plutitoare de mare capacitate s-a utilizat la executarea poduluiPontchartrain din S.U.A.

Nurnarul mare de suprastructuri identiee a creat avantaje irnportantepentru prefabricarea grinzilor, pentru montare. Se poate observa cD.lamontaj s-a fo1osit un cadru metalic, care a perrnis suspendarea suprastruc­turii in macara, iara a se introduce solicitari suplirnentare (v. fig. 1.17).7.4.9. MONTAREA SUPRASTRUCTURILORPODURILOR

PRIN PlUTIRE

fn bFig. 7.4/i.Dispozilivespecialede montarca grinzilor prefabricate:

a - dl~POliti\" de nrmcere a grinzH: b - dispozttlv de rldlcare cu brat oscnam.

e

r"": ;2'" Bt_=-",=-:::-::::-:=..-:;;;==:==_=_="",.a.taM zi

Fig. ,AD. Montarca grinzflorprefabricate prin plutire.

Page 67: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

46530- Poduri din beton armat

c

8-8

Fig. 7.52.Executia in consola a unuipod din beton armat :

a - exeeutta amorset prtn turnare pee!;a.fodaj; b - exeeutta tronsonului T.;c - executia tronsonului T,: 1 ~ %urantt ; :1 - platform a de Iueru ; 4-

contraxreutate.

A-Aa

Utilizarea pe scara larga a procedeului de executie in consola a podu­rilor din beton arrnat ~i beton precomprimat se explica prin tendinta ge­nerala de economisire a materialelor de constructie necesare la executiaclasica pe esafodaje, precurn ~i de reducere a timpului de executie a con­struc1iei prin folosirea de elemente prefabricate. Eliminarea esafodajelorla podurile executate in consola recomanda ca acest procedeu sa fie indi­cat In citeva situatii caracteristice, ~i anurne ;

- la podurile care traverseaza vai adinci sl de lungime mare;_ pentru podurile la care se impune respectarea pe tot timpul coo­

structiei a unui gabarit de navigatie de dimensiuni apreciabile ;- la podurile cu infrastructuri Inalte.Primele poduri construite in consola au iost executate din beton armat,

la care armature de rezistenta se tnnadea eu ajutorul unor mansoane file­tate sau prin sudura (tfig,7.52). In partea superioara a suprastructurii deja

7.5. PODURI EXECUTATEIN CONSOLA

nata de posibllrtattle de executare a paleelor (nivel scazut al apelor, adin­cime mica sau rnedie a vaii etc.) ~i de dotarea intreprinderii eu materialede inventar.

464

Fig. 7.51. MOnUlN'a suprastructurrlor cu ajutorul el?aiudajl'lOl".

c

Ji'ig. 7.50. Moniarea suprastructurilor prtn ptunrc :a ~i c - en un !;lep 1>1grindil metalle(1: l:> - CU douflstepurt : 1 - platiorma de executle a SllpraslnlCIW'il.

a

Page 68: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

4137

ill realizarea unor incastrari provizorii in dreptul pilelor (fig. 7.54, a), fiese executa la inceput deschiderile marginate folosindu-se esafodajele, dupacare se continua executia 'in con sola a deschiderii centrale (fig. 7.52, a),sau se executa un cadru rigid in zona infrastructurilor (fig. 7.54, b).

Tehnologiile de realizare a podurilor prin procedeul de executie inconsole prezinta 0 mare varietate. Se dau in continuare unele detalii pri­vind modul in care s-au exeeutat la noi in tara citeva poduri din acest tip,precum si unele tehnologii speciale folosite la lucrarile din strainatate.

Podul peste Cerna la Orsoua (v. fig. 5.32) a fost executat prin menta­rea in consola a tronsoanelor prefabricate cu ajutorul unei macarale Got­twald de 800 kN capacitate ~i doua dispozitive metalice de sustinere, fi­xate pe tronsoanele precomprimate anterior. Dispozitivul de sustinere areaproximativ 50 kN greutate ~i este alcatuit din doua grinzi-zavor :;;i4 grinzi tubulare montate in dreptul peretilor tronsoanelor ~i anume:doua slut prinse de tronsonul montat anterior si altele doua de tronsonulce urmeaza sa se monteze. In interiorul acestor grinzi tubulare culiseazagrinzile-zavor.

Procedeul tehnologic se desfasoara pe faze, dupa cum urmeaza(fig. 7.55) :

- faza I : montarea dispozitlvelor de sustinere-grinda tubulara I detronsonul precomprimat anterior; grinda tubulara 2 de 'tronscnul ce ur­rneaza a Iimontat (fig. 7.55, a) ;

- jaza a II-a: ridicarea tronsonului A eu ajutorul unei macarale(fig. 7.55, b) ;

- jaza a lJI-a: introduce rea grinzii-zavor, a dispozitivului de susti­nere in grinda tubulara 2 ~i eliberarea macaralei de greutatea tronsonu­lUi A (fig. 7.55, c). Se monteaza sehela de lucru la tronsonul A ~i se rididitr~nsonul B cu acee~i maeara, repetindu-se operatiile de introducere agrmzii-zavor etc. ~i la tronsonul B (fig. 7.55, d) ;

- faza a IV-a: intrdducereu fasciculelor pentru precomptimarea tron­soanelor A ~i B, matarea rosturilor cu mortar sau lipirea lor cu ra~iniepoxidice ~i, in final, precomprimarea aeestor tronsoane (fig. 7.55, e).

Pentru celelalte tronsoane opera~iile se repeta.Tn faza a llI-a de executie grinzile tubulare ~i grinzile-zavor asigura

apropierea ~i departarea tronsonuiui de virful consolei precomprimate, eualutorul a doua vinciuri hidraulice. Reglarile mici de orodinul a 2-4 em peverticalii ~ipe orizontala a tronsonului sustinut de catre dispozitiv, in ve-

Fig. 7.54. Realizarea rczomarl! pe infrastrucrurtle Intermediare :CI- l::lCastrarC provtzorie : b - n!zemare pc cadre ~ide: 1 - reazem provizoriu: 1 - le~l~m

de.tin1tiv: 3 - tasC1CIIIde precomprtmare- 4 - cadr u rigid.

L ---:x-----------~r--ltJC--_ -------::t;---~...;'1tf~ ~jl,I I " "f '4Y/J.'$.'W~ • I I ,~_~ ..: L_J y :""J

o

466

executata se monteaza profiluri metalice fixate de suprastructura eu aj u­torul unor ancore pentru asigurarea stabilitatii ~i avtnd 0 zona din Iungi­mea lor in consola, De aceasta consola, prin intermediul tirantilor 1 .!1i 2(fig. 7.52) este agatata platforma care foloseste la cofrare~ s~pras~ructuriipe lungimea ZI. Se armeaza acest tronson T1, se betoneaza si d~pa. ce be.tonul a ajuns la marca prevazuta in protect, se deplaseaza profilurlle me­talice 1otr-o noua pozitie, pentru executia tronsonului .T2. In toate acesiefaze de Iucru trebuie asigurata stabilitatea constructiei. .. .

Un dispozitiv de constructie simpla pentru betonare~ structu~ll inconsola (fig. 7.53) consta dintr-un esafodaj in consola, sustinut de tiran.~cu ajutorul caruciorului care se deplaseaza pe sinele montate. in zona dejaexecutata a grinzii. Esafodajul consta din doua fer~e verticale, contra:vintuite transversal. Partea din spate a fermelor se fixeaza cu 0 centurade grinda executata, la partea inferi.oara. Descintr~r~a se ~e~lizeaza cu 0pres a hidraulica, dupa care esafodajul se lanseaza 10 pozitia ~rma~oar~cu ajutorul carucioarelor mobile. Deplasarea fermelor Ia partea mfenoaraa grinzii exeeutate se asigura ell ajutorul unor role.

Executia in consola a podurilor s-a extins considerabil prin foiOSlrcabetonului precomprimat. La inceput, s-a utilizat metoda turnarii in con:sola, care ca ~i la podurile din beton armat, prezinta dezavantajul ca dupaturnarea fiecarui tronson trebuie ~teptat pina clnd betonul ajungc Jamarca prevazuta, dupa care se realizeaza pretensionarea armaturilor. Inprezent, de 0 larga riispindire se bucura metoda execu tarii in consolli fo­losind elemente tronsonate prefabricate, cu implicatii deosebite asuprareducerii duratei de executie a podului.

At'it la podurile pe cadre, cit ~i la cele pe grinzi continue sau eu arti­culatii, executia incepe din zona reazemelor intermediare, turnindu-se be­tonul in consola sau montindu-se elementele prefabricate ~n cele doua de:­chideri, operatiile exeeutindu-se simetric, pentru a nu se produce dezcchl­libra rea constructiei prin 10carcarea nesimetrica. La podur~le p~ :adre,stUpii acestora pot prelua unele solicitiiri din 10carcarea neslmetnC3, d~rla grinzile cu rezemari simple, pentru faza de constructie se recurgc fle

~Fig. 7.53. Dispozifiv ell ferme pentru betonarea in consola :

1 - pre:sl!hldrauUc4 pentru regtarea po~t!ei :fenuei $i descmtrare : Z - tirant( reglt­bill: 3 - grJndA transversalA; 4 - ferma ~n consoia ; 5 - cabturt pentru m.anevr-are..

fennel; 6 - rrouu,

A-A ~.

0 Q I

J,/ Sr

Page 69: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

------~~~~-- __ ~ ~ ~ ~469468

derea asigurarii unei asamblari corecte s-au facut eu ajutorul unor~uruburi.

Proeedeul de montare a tronsoanelor descris mai sus se Ioloseste dacaexista posibilitati de acces pentru macarale t?i daca inaltimea de Ia terenplna 1a suprastructura podului este mai midi decit inaltirnea maxima lacare poate ridica macaraua ironsoanele respective.o alta realizarc in tara noastra in dorneniul podurilor executate in con­

sola 0 reprezinta uiaductui Ciitu$a. In prima etapa au fost executati stilpiicadrelor, dupa care s-a eontinuat eu executa rea monolita a unei parti dinrigla (10,30m), simetric fata de axa stilpilor, pentru a se crea spatiul ne­cesar montarii carucioarelcr folosite Ia executia in consola (fig. 7.56).

La baza stilpului se due, en ajutorul unor trailere doua tronsoane si­metriee montate fiecare pe cite 0 platforrna. Pe aceste platforme se gaseseinstalate tamburele en fasciculele de precomprimare, utilajele de preten­sionare ~i alte dispozitive de lucru. Platformele stnt ridicate eu ajutorulunor palane ale carucicrului de sarcina piria in dreptul intradosului tron­sonului To, de unde stnt deplasate in lungul viaduetului cu ajutorul eartl­cioarelor de lansare, pina in dreptul ultimului tronson montat anterior.In aeeasta pozitie caruciorul de lansare este ancorat in spate de supra­structura podului eu ajutorul unor dispozitive speciale.

In eontinuare, platform a este deplasata eu ajutorul caruciorului desarcina care rulcaza pe grinda consola a caruciorului de lansare plna cind

Fig. 7.55. Procesul tchnologic de cxecutio in consola cu ajutorul grinzii-7.u\·or.ed

f 2222

co

Page 70: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

471

Fig. i.59. Tipurilc de prefabricate foloslte :1 - COlOMa; 2 - s:tindli de coronamener 3 - element pretabrlcat pentru etevatta puet:

A-D - etcmerue prcrabrlc~1:epen~t'usupra...tructura,

+- 1- J/KlJ-$/Jrlk/(

223/kN

Fig. 7.58. Pod In Olanda executat in consola,

470

Fig. 7.5i. Fazele de executie a podului pesteSomes Ia Salu Mare.

llf'= =il

~...

tronsonul a ajuns in pozlua ne­ccsara de montaj, Se continuaoperatia de ridicare a tronsonu­lui pina Ia pozitia definitiva dinproiect, se introduc fasciculelede precomprimare in golurileprevazute de tronsoane dupaca re se toarna mortar in rostuldintre tronsoane. Dupa Intari­rea acestui mortar se intind fas­ciculele de precomprimara con­form prevederilor din proiect,se executa injectarea si betona­) ea blocurilor de ancorare alefasciculelor pretensionate. Inacelasi mod se procedeaza pen-11'U montarea tronsoanelor ur­matoare.

Podul peste Somes la SatuMare a fost realizat prin proee­deul de executie in consola(fig. 7.57).

lti faza I, dupa executareafundatiilor pe chesoane lii tur­narea stilpilor verticali ai ca­

drului, s-a realizat cu ajutorul unor esafodaje 0 amorsa monolita ce cu­prinde consolele cadrului si tronsoane de cite 18,00 m lungime din deschi­dcrea centrale.

In [aza a II-a, dupa intarirea betonului din amorse ~i pretensionareafasciculelor necesare in aceasta faza, s-au realizat in continuare prin tur­nare in consola spre axa deschiderii, inca doua tronsoane de :16,00m lun­gime fiecare, prin betonarea succesiva a unor zone de 3,00 m lungime.

Tn faza a III-a, dupa intarirea ultimului tronson turnat ~i pretensio­narea ultimelor fascicule necesare in aceasta Iaza, cu ajutorul unui esafo­daj agatat de capetele celot" doua console, s-a realizat ultimul tronson(1~,OOm) pentru inchiderea structurii.

In [aza a IV-a, s-au blocat tirantii si s-au indepartat reazemelc pro­vizcrii interrnediare pe care s-au turn at amorsele.

In [aza a V-a, s-au realizat consolele de trotuar, calea ~i parapetul.Dintre podurile mai reprezentative executate in strainatate trebuie

mentionat poduZ construit in Olanda (fig. 7.58), in special pentru gradulinalt de prefabricare a elementelor podului, atit ale infrastructurilor, cit fliale suprastructurii. In figura 7.59 se prezinta schematic tipurile !?i greu­tatile elementelor prefabricate transportate pe apa cu vase special amena­jate, iar in figura 7.60 sint indicate fazele de executie pentru riglele cadre­lor. Iolosindu-se in acest scop 0 grinda metalica cu zabrele.

Podul de cole terata. La Vourte, executat peste Rhone (fig. 7.61), re­prezinta una dintre cele mai remarcabile realizari in domeniul podurilorpe cadre din beton precomprimat. Executia acestui pod s-a Iacut in con­ditii cu totul particulare, folosindu-se inmod [udicios datele locale. Podulare cinci travel de cite 60 m Iungime, sustinute pe cadre dublu articulateavind 56m deschidere. Aceste dirnensiuni au fost adrnise a priori pentru

Page 71: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

473

Fig. 7.61. Podul de cale ferata La voulte.

A-A 8-8 "C

FoZI} 111-0 __.., .._-- __, • .J2n'n'iunU8¥"'U*hhiitr

Fig. 7.60. Fazele de executie ale r iglcl suprastruct II':'.

a se putea folosi fundatiile podului pe arce din font! distrus in timpul raz­boiului. Sectiunea transversala a riglei este alcatuita dintr-un cheson cutrei goluri, de 5,50 m latime ~i cu inaltimea constanta de 2,425m. StUpiiau, de asemenea, sectiune casetata, cu Inaltimea variabila : 3,50 m la in­castrarea in rigla ~i 1,50 m in dreptul articulatiilor. In dreptul pilelor sintprevazuts grinzi independente care reazema pe cadrele din traverseleadiacente, de 8,00m deschidere, asigurind continuitatea tablierului. Poduleste vizitabil pe intreaga sa lungime prin interiorul casetelor.

Procesul tehnologic de executie a podului La Voulte a continut in prin­cipal urrnatoarele faze de executie :

- construirea in prealabil a stilpilor eu ajutorul unor esafodaje verti­cale exeeutate pe pile ~i realizarea unor cadre stabile, de forma triunghiu­lara, prin precomprirnarea provizorie a grinzilor independente de 8,00 mdeschidere situate la partea superioara (fig. 7.62) ;

- executarea riglelor cadrelor pe tronsoane succesive (fig. 7.63, a) sisimetrice, turnate in consola (2,75 m lungime) cu ajutorul unor cof'rajeglisante sustinuta pe grinzi metalice de inventar (tip Bailey), lansate dinpila in pila. Fasciculele au fost pretensionate pe masura executarii tron­soanelor in consola ;

- reglarea eforturilor in cadrele triplu articulate (inainte de blocareaarticulatiilor din mijlocul deschiderflorj pentru actiunea Incarcarilor per­manente (in special produse de balast), pentru definirea cu precizie a efor-

Fig. 7.62. Executla stllpilor cadrulUi podului La Voulte :1 - COfraj inleriOr; t - corra] exterior; :1 - gIinda metalJcA tiP Bailey; {­

cAruc.iar; 5 - grindA de rezemare; 6 - TOst•a­•filzo Yi-q

T

T-•-•

!dZIl /(1 __ .. , .... 't!lttU9;,,·******'i" ...UUl;Fuzo11-(/ -_ .. , .. .r.:::'" ~!¥nh ¥!Tn..t¥ 'nil;IdZll1/h __ .... .1.1' ~u ***i:i:# ,,i 8 * Ii ';'

I C I C I I

Fl/zo iY-o __ ........ 2.Ue.:.;*ii!j"t.:.w='uunr;.I 0 I O. I

FuZll r, --, •.r'Z..:::.:at:.:.:::.::::.9:''!!!lhU'Y

-;_ •~ ~7J12;/J I2.IJ.f 12;ff ~lJll-2,2fI ~Z.9J WI t,(J 1NJ .95.fJIJ 1t7.51J

-JD/){I, Wi - ~ i :~w

<dZ7-=

+I7.IJ 0 C 8 A 8 C IJ IJ C B A 8 C IJ

U -=- ---T----------rve: ~IJ/){I 2J,W211.9~kll I

Page 72: 179846705 Poduri Din Beton Armat PDF

Pentru executia podurilor pe bolti si arce este necesara de cele maimulte ori realizarea unor constructii provizorii, numite cintre, capabilesa preia incarcanle din greutatea betonului proaspat, utilajelor 9i mate­rialelor folosite la betonare.

Dupa modul de alcatuire si, in special, dupa modul de rezemare, cin­tl'ele podurilor pe bolti si arce se pot incadra in doua rnari categorii :cintre rigide ~icintre elastice.

Cinirele rig ide se alcatuiesc ca si esafodajele, avind puncte de reze­mare pe intreaga deschidere a boltii sau a arcului, Incarcarile cintruluisint transmise 1a Iundatiile provizorii prin intermediul unor elementecomprim ate verticale sau Inclinate.

7.6. PROCEDEE DE EXECUTIE A PODURILORPE BOLTr ~I ARCE

turilor inainte de a fi transforrnate in cadre static nedeterminate, elimi­rrind 0 mare parte din efectele contractiei ~icurgerii lente a betonului :

- blocarea articulatiel provizorii prin completarea ~i matarea rostuluicentral ~i pretensionarea armaturilor care realizeaza continuizarea riglei(fig. 7.63,b) ;

- verificarea definltiva a fasciculelor pretensionate pentru intregulansamblu al lucrarii ~iinjectarea mortarului in canale;

- executa rea lucrarilor auxiliare, la grinzile independente situatedeasupra pilelor.

Problemele de executie, odata concepute si incadrate in procese tehno­logice precise, au ridicat doua aspecte esentiale : calitatea materialelorpuse in opera ~icontrolul precomprimarii realizate efectiv.

bFig. 7.63. Exccutia riglelor cadrului podului La Voulte :

a - betonaree. In eonsola : b - dtspunerea tasc1cutelor de precompr1mare; 1 - cotraj :z - gnnda metalicA tip Bailey: 3 - grlndA de rezemare.

1910scitble1~rqsckvle

55.00

a52/o,fC'icv/eI

TrohSO/J

,