12605412 managementul riscurilor irina

Upload: coditoiu-corina

Post on 06-Jul-2018

217 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/17/2019 12605412 Managementul Riscurilor Irina

    1/5

    MANAGEMENTUL RISCURILOR 

    Realizarea obiectivelor firmei presupune cunoaşterea şi asumarea unor riscuri

    multiple. Procesul de management al riscului cuprinde trei faze: identificarea riscului,analiza riscului şi reacţia la risc. Identificarea riscului se realizează prin întocmirea unor liste de control, organizarea unor şedinţe de identificare a riscurilor şi analizadocumentelor arhivate. Analiza riscului utilizează metode cum sunt: determinarea valoriiaşteptate, simularea Monte arlo şi arborii decizionali. Reacţia la risc cuprinde măsuri şiacţiuni pentru diminuarea, eliminarea sau repartizarea riscului.

    Realizarea obiectivelor şi proiectelor unei organizaţii presupune identificarea şiasumarea unor riscuri multiple, cum ar fi: schimbările de mediu sau interne, concepereaunor strategii nerealiste, erori şi omisiuni în proiectare şi e!ecuţie, etc.

     Numimrisc

     nesiguranţa asociată oricărui rezultat . "esiguranţa se poate referi la probabilitatea de apariţie a unui eveniment sau la influenţa, la efectul unui eveniment încazul în care acesta se produce. Riscul apare atunci c#nd:

    • un eveniment se produce sigur, dar rezultatul acestuia e nesigur$• efectul unui eveniment este cunoscut, dar apariţia evenimentului este nesigură$• at#t evenimentul c#t şi efectul acestuia sunt incerte.

      Riscul în activitatea unei firme se referă la probabilitatea de a nu se respectaobiectivele stabilite în termeni de performanta %nerealizarea standardelor de calitate&, program %nerespectarea termenului de e!ecuţie& si cost %depăşirea bugetului&.

      'lement de risc este orice element care are o probabilitate măsurabilă de a devia de la plan. (ceasta presupune desigur e!istenţa unui plan. )trategiile, planurile şi programelefirmei constituie elemente care permit prefigurarea realităţii şi apoi confruntarearealizărilor efective cu rezultatele aşteptate. Pentru realizarea obiectivelor firmei estenecesară derularea unor seturi de activităţi. * activitate, notată %a&, poate fi consideratăelement de risc dacă sunt îndeplinite simultan următoarele două condiţii:

      + P%a& - %-&

      %a& / + %0&

    unde: P%a& / probabilitatea ca un eveniment %a& să se producă

      '%a& / efectul evenimentului %a& asupra obiectivelor%a& / evaluarea monetară a lui '%a&

    Managementul riscului este un proces ciclic, cu mai multe faze distincte:identificarea riscului, analiza riscului şi reacţia la risc.

    -

  • 8/17/2019 12605412 Managementul Riscurilor Irina

    2/5

    1) Identificarea riscului

    1n faza de identificare a riscului se evaluează pericolele potenţiale, efectele şi probabilităţile de apariţie ale acestora pentru a decide care dintre riscuri trebuie prevenite.Practic, în această fază se identifică toate elementele care satisfac condiţiile %-& şi %0&.

    2otodată, se elimină riscurile neconcordante, adică acele elemente de risc cu probabilităţi reduse de apariţie sau cu un efect nesemnificativ. (ceasta înseamnă că pot finegli3ate acele elemente pentru care P%a& sau %a& tind către zero.

    4dentificarea riscurilor trebuie realizată în mod regulat. (ceasta trebuie să ia înconsiderare at#t riscurile interne c#t şi pe cele e!terne. Riscurile interne sunt riscuri pecare echipa managerială le poate controla sau influenţa, în timp ce riscurile e!terne nu seaflă sub controlul acesteia.

    Riscul poate fi identificat folosind diferite metode:

    • întocmirea unor liste de control care cuprind surse potenţiale de risc, cum ar fi:condiţii de mediu, rezultatele aşteptate, personalul, modificări ale obiectivelor,erorile şi omisiunile de proiectare şi e!ecuţie, estimările costurilor şi a termenelor de e!ecuţie etc.$

    • analiza documentelor disponibile în arhiva firmei, pentru identificarea problemelor care au apărut în situaţii similare celor curente$

    • utilizarea e!perienţei personalului direct productiv %şefi de secţii şi de echipe& prininvitarea acestora la o şedinţă formala de identificare a riscurilor. 5e multe orioamenii de pe teren sunt conştienţi de riscuri şi probleme pe care cei din birourinu le sesizează. * comunicare eficientă teren 6 birouri este una dintre cele mai bune surse de identificare şi diminuare a riscurilor$

    • identificarea riscurilor impuse din e!terior %prin legislaţie, schimbări în economie,tehnologie, relaţii cu sindicatele& prin desemnarea unei persoane care să participela întrunirile asociaţiilor profesionale, la conferinţe şi care să parcurgă publicaţiilede specialitate.

    2) Analiza riscului

    7aza de analiză a riscului ia în considerare riscurile identificate în prima fază şirealizează o cuantificare aprofundată a acestora. Pentru analiza riscului se foloseşte un

    instrumentar matematic divers, merg#nd de la analiza probabilistică la analiza Montearlo. (legerea instrumentarului matematic trebuie să fie adaptată necesităţilor analizei şisă ţină seama de acurateţea datelor disponibile.

    ea mai simplă metodă de cuantificare a riscurilor este aceea a valorii aşteptate%8(&, care se calculează ca produs între probabilităţile de apariţie ale anumitor evenimente şi efectele acestora:

    0

  • 8/17/2019 12605412 Managementul Riscurilor Irina

    3/5

  • 8/17/2019 12605412 Managementul Riscurilor Irina

    4/5

    (ceastă curbă ) arată probabilităţile cumulate ale realizării obiectivului p#nă la oanumită dată. 5e e!emplu, e!istă o probabilitate de ;+ ca obiectivul să fie atins în -

  • 8/17/2019 12605412 Managementul Riscurilor Irina

    5/5

    ele mai multe dintre opţiunile care elimină riscul tind să scoată organizaţia dinafaceri. * organizaţie cu aversiune prea mare faţă de risc nu va supravieţui mult timp şi ar trebui să6şi investească capitalul în altă parte.

    5iminuarea riscurilor se poate realiza printr6o serie de instrumente cum sunt:

    •  programarea. 5acă riscurile sunt legate de termenul de e!ecuţie programareaştiinţifică a activităţilor cu a3utorul graficelor reţea poate diminua riscurile înlimite rezonabile.

    • instruirea. Multe riscuri sunt legate de securitatea muncii. (ceasta influenţează productivitatea şi calitatea lucrărilor. Prin programe de instruire şi conştientizareîn domeniul securităţii muncii se poate reduce probabilitatea produceriiaccidentelor şi efectul acestora.

    • reproiectarea. Riscurile pot fi de multe ori diminuate printr6o reproiectare 3udicioasă a echipelor de muncă, flu!urilor de materiale, folosirii echipamentelor şi a forţei de muncă.

    Repartizarea riscurilor este de asemenea un instrument performant de managemental riscului. (ceasta se referă la părţile care vor accepta o parte sau întreagaresponsabilitate pentru consecinţele riscului. Repartizarea riscului trebuie să se facăţin#ndu6se seama de comportamentul faţă de risc al diferitelor organizaţii implicate. 1nacest sens regula generală de alocare a riscului este să se aloce riscul părţii care poate săîl suporte şi să îl controleze cel mai bine.

    )trategia de contractare constituie un mecanism esenţial în repartizarea riscului.Riscurile pe care şi le asumă firma sunt în mod obişnuit formalizate prin contracte cu beneficiarii. Riscurile legate de resursele umane sunt acoperite, cel puţin parţial, prin

    încheierea contractelor colective şi individuale de muncă. 1n ma3oritatea cazurilor,riscurile legate de materiale şi echipamente pot fi transferate furnizorilor acestora, pringaranţiile pe care aceştia le oferă. @nele riscuri pot fi îndepărtate prin încheierea unor contracte de asigurare. ompania de asigurări îşi asumă o parte din riscuri în schimbulunui preţ %prima de asigurare&. 5acă riscul se produce în condiţiile specificate princontractul de asigurare, asiguratorul va rambursa partea asigurată sau toate pierderilesuferite datorită riscului. 5acă riscul nu apare, asiguratorul păstrează prima de asigurare.

    @n proces formalizat de management al riscului va da rezultate pozitive numai dacăia în considerare toate aspectele acestuia. Performanţa în procesul de management alriscului este dată de calitatea managerilor şi a personalului implicat, şi anume de cea mai

    slabă verigă din cadrul său. Managerii firmei trebuie să se asigure că echipa carerealizează managementul riscului este competentă şi a găsit o cale de mi3loc întretehnicizarea e!cesivă a procesului şi acţiunea pe bază de intuiţie.

    ;