123205185 cap 8 tipuri de degradari 8

4
CAP.8 TIPURI DE DEGRADĂRI APĂRUTE ÎN EXPLOATAREA CLĂDIRILOR Principalele degradări semnalate în decursul exploatării sunt: - fenomene de condens interior, care în unele cazuri conduc la apariţia mucegaiului; - diminuarea în timp a rezistenţei termice a elementelor de închidere; - infiltraţii de aer; - infiltraţii de apă; - degradarea tencuielilor exterioare. Cauzele care conduc la apariţia acestor degradări sunt: - cauze de concepţie; - cauze de execuţie; - cauze de exploatare. 8.1 Fenomene de condens interior Fenomenele de condens interior apar pe suprafaţa elementelor de închidere în cazul în care elementele respective au o rezistenţă specifică la transfer termic necorespunzătoare condiţiilor de microclimat interior (temperatura şi umiditatea relativă a aerului interior), ceea ce conduce la o temperatură pe suprafaţa interioară a elementelor de închidere mai mică decât temperatura punctului de rouă. Cauze de concepţie Rezistenţa la transfer termic a elementelor de închidere utilizate pe scară largă în România prezintă o diversitate foarte mare, fiind în funcţie de concepţia de proiectare şi execuţie a elementului de închidere, precum şi de perioada de realizare. Fenomenele de condens au apărut pe suprafeţele de beton: stâlpi, grinzi, centuri, buiandrugi (în cazul clădirilor având structura din zidărie portantă sau din cadre de beton armat cu zidărie de umplutură) sau pe nervurile din beton armat care asigură legătura între feţele de beton (în cazul clădirilor din panouri mari sau diafragme turnate în cofraje glisante). Fenomene de condens au mai apărut şi la unele elemente de construcţie la care au fost aplicate soluţii necorespunzătoare de îmbunătăţire a protecţiei termice, de exemplu realizarea stratului termoizolant suplimentar cu materiale neeficiente sau de grosime mică, placarea pe interior/exterior fără să se efectueze prelungirea izolaţiei termice suplimentare pe suprafeţele adiacente elementului placat (tavan, pereţi adiacenţi, atic) etc. De asemenea, fenomene de condens se semnalează în spatele izolaţiei termice suplimentare aplicate pe interior, în cazurile în care s-au folosit materiale termoizolante cu o slabă rezistenţă la difuzia vaporilor de apă. Cauze de execuţie Ca urmare a unei execuţii neîngrijite, se semnalează punţi termice de dimensiuni mai mari decât cele prevăzute în proiect, datorate: - dimensiunilor mai mari ale stâlpilor, grinzilor, centurilor sau buiandrugilor, în cazul închiderilor din zidărie; 111

Upload: emilia-pavel

Post on 13-Sep-2015

223 views

Category:

Documents


10 download

DESCRIPTION

Tipuri de Degradari

TRANSCRIPT

  • CAP.8 TIPURI DE DEGRADRI APRUTE N EXPLOATAREA CLDIRILORPrincipalele degradri semnalate n decursul exploatrii sunt:- fenomene de condens interior, care n unele cazuri conduc la apariia mucegaiului;- diminuarea n timp a rezistenei termice a elementelor de nchidere;- infiltraii de aer;- infiltraii de ap;- degradarea tencuielilor exterioare.

    Cauzele care conduc la apariia acestor degradri sunt:- cauze de concepie;- cauze de execuie;- cauze de exploatare.

    8.1 Fenomene de condens interiorFenomenele de condens interior apar pe suprafaa elementelor de nchidere n cazul n care elementele respective au o rezisten specific la transfer termic necorespunztoare condiiilor de microclimat interior (temperatura i umiditatea relativ a aerului interior), ceea ce conduce la o temperatur pe suprafaa interioar a elementelor de nchidere mai mic dect temperatura punctului de rou.

    Cauze de concepieRezistena la transfer termic a elementelor de nchidere utilizate pe scar larg n Romnia prezint o diversitate foarte mare, fiind n funcie de concepia de proiectare i execuie a elementului de nchidere, precum i de perioada de realizare.

    Fenomenele de condens au aprut pe suprafeele de beton: stlpi, grinzi, centuri, buiandrugi (n cazul cldirilor avnd structura din zidrie portant sau din cadre de beton armat cu zidrie de umplutur) sau pe nervurile din beton armat care asigur legtura ntre feele de beton (n cazul cldirilor din panouri mari sau diafragme turnate n cofraje glisante).

    Fenomene de condens au mai aprut i la unele elemente de construcie la care au fost aplicate soluii necorespunztoare de mbuntire a proteciei termice, de exemplu realizarea stratului termoizolant suplimentar cu materiale neeficiente sau de grosime mic, placarea pe interior/exterior fr s se efectueze prelungirea izolaiei termice suplimentare pe suprafeele adiacente elementului placat (tavan, perei adiaceni, atic) etc. De asemenea, fenomene de condens se semnaleaz n spatele izolaiei termice suplimentare aplicate pe interior, n cazurile n care s-au folosit materiale termoizolante cu o slab rezisten la difuzia vaporilor de ap.

    Cauze de execuieCa urmare a unei execuii nengrijite, se semnaleaz puni termice de dimensiuni mai mari dect cele prevzute n proiect, datorate:- dimensiunilor mai mari ale stlpilor, grinzilor, centurilor sau buiandrugilor, n cazul nchiderilor din zidrie;

    111

  • - limilor mai mari dect cele proiectate, n cazul nervurilor din beton armat ale panourilor mari prefabricate;- omiterii montrii termoizolaiei la mbinarea dintre panourile mari i elementele interioare de compartimentare.

    Ca urmare a acestor deficiene crete procentul de puni termice, scznd n mod corespunztor rezistena termic a pereilor exteriori.

    Cauze de exploatarePrincipala cauz care conduce la fenomene de condens o constituie neasigurarea temperaturii aerului interior la valorile standardizate, pe fondul unor rezistene termice reduse.

    O alt cauz care a condus la amplificarea fenomenelor de condens din procesul de exploatare a constat n depirea umiditii relative interioare fa de cea luat n calcul la proiectare, care s-a datorat n principal: nclzirii suplimentare a locuinelor cu aragazul, ocuprii a una-dou camere nclzite suplimentar, reducerii aerisirii ncperilor, uscrii rufelor n interiorul ncperilor, prezenei plantelor de apartament, etc.

    8.2 Diminuarea n timp a rezistenei termice a elementelor de nchidereDiminuarea n timp a rezistenei termice a elementelor de nchidere se datoreaz, n principal, urmtoarelor cauze:- umezirii materialului termoizolant, situaie n care aerul din porii materialului a fost nlocuit cu apa provenit din condensarea vaporilor n structura peretelui;- degradrii termoizolaiei datorit ngheului apei din porii materialului;- creterii dimensiunilor rosturilor dintre plcile termoizolante datorit contraciilor n timp ale materialului termoizolant;- crerii unor zone neizolate la partea superioar a peretelui, respectiv micorarea grosimii termoizolaiei la planee, ca urmare a tasrii materialelor termoizolante.

    Cauze de concepieAcest tip de degradare a aprut la elementele de nchidere care nu au avut prevzut n structur, pe faa cald a termoizolaiei, o barier contra vaporilor eficient - n cazul pereilor, respectiv barier contra vaporilor i straturi de difuzie a vaporilor de ap - n cazul acoperiurilor. De asemenea, acest tip de degradare s-a mai semnalat i la pereii care la exterior au fost finisai cu un strat impermeabil la vapori (placaje ceramice glazurate) pe ntreaga suprafa exterioar a peretelui.

    Reducerea rezistenei termice s-a produs i datorit prevederii de materiale termoizolante necorespunztoare n raport cu aciunile i condiiile de exploatare.

    Cauze de execuieDiminuarea rezistenei termice n timp din cauza acumulrii de umiditate n interiorul elementului de nchidere sau degradrii produse de fenomenele

    112

  • repetate de nghe-dezghe se datoreaz, n principal, neasigurrii, la execuie, a continuitii barierei contra vaporilor sau a comunicrii directe a stratului de difuzie cu atmosfera exterioar.

    O alt cauz care a condus la diminuarea rezistenei termice a anvelopei a constituit-o execuia defectuoas, cu rosturi mai mari dect cele admisibile ntre plcile termoizolante, sau folosirea unor materiale termoizolante necorespunztoare (plci termoizolante de natur fibroas slab liate sau liate cu un material degradabil n timp).

    Cauze de exploatareAcest tip de degradare a fost ntlnit la elementele de construcie ale ncperilor cu umiditi relative interioare ridicate sau la care elementele de nchidere au prezentat fenomene de condens pe suprafaa lor interioar.

    8.3 Infiltraii de aerInfiltraiile de aer se semnaleaz n zona elementelor de tmplrie exterioar. Aceste infiltraii au ca efect principal scderea confortului termic interior, n special n zone din vecintatea ferestrelor sau uilor exterioare i creterea consumului de combustibil n exploatare.

    Cauze de concepieIn majoritatea cazurilor a fost utilizat tmplrie cu permeabilitate la aer ridicat (fr garnituri de etanare sau cu garnituri cu durabilitate sczut), etaneitatea tmplriei fiind realizat doar prin profilul tocului i cercevelelor, iar etaneitatea geamurilor prin intermediul chitului de geam sau prin baghete de lemn.

    O alt cauz o constituie neetanarea cu material termoizolant a spaiului de aer creat ntre tocul tmplriei i golul de tmplrie din elementul de nchidere.

    Cauze de execuieAcest tip de degradri se datoreaz n principal:- abaterilor dimensionale mai mari dect cele admisibile cu care s-au executat elementele de tmplrie;- utilizarea materialului lemnos umed;- neasigurrii continuitii chitului de geam i a garniturilor de etanare;- executrii n perei a unor goluri cu abateri mai mari dect cele admisibile;- neexecutrii etanrii cu material termoizolant a spaiului liber dintre tocul tmplriei i golul din perete.

    Cauze de exploatareInfiltraiile de aer se datoreaz n principal degradrii lemnului din care este confecionat tmplria sau mbtrnirii cordonului de chit sau a garniturii de etanare i datorit neexecutrii corespunztoare a lucrrilor de ntreinere.

    8.4 Infiltraii de apInfiltraiile de ap apar la elementele de nchidere atunci cnd s-a degradat

    113

  • stratul impermeabil de protecie de pe faa exterioar. Cele mai des ntlnite sunt: - infiltraiile de ap din acoperi;- infiltraiile de ap din subsoluri;- infiltraiile de ap din rosturile dintre elementele prefabricate de faad.

    Cauze de concepieLa acoperi, infiltraiile de ap se datoreaz degradrii structurii hidroizolante. Acest defect apare la acoperiurile la care structura hidrofug sau stratul de protecie al hidroizolaiei nu au fost alese corespunztor.

    S-a semnalat degradarea stratului hidroizolant i datorit incompatibilitii conlucrrii dintre stratul hidroizolant i stratul termoizolant pe care acesta a fost lipit. Acest fenomen se observ n special n cazul lipirii stratului hidroizolant direct pe stratul de polistiren celular.

    Infiltraiile de ap au aprut i ca urmare a reducerii numrului de straturi hidroizolante, eliminrii stratului de difuzie, a barierei contra vaporilor sau a proteciei hidroizolaiei, ca urmare a unor msuri nejustificate de reducere a costurilor i consumurilor materiale.

    Infiltraiile de ap din subsoluri s-au datorat neasigurrii continuitii straturilor hidroizolante orizontale i verticale, alegerii unei structuri necorespunztoare sau ancorrii insuficiente a straturilor hidroizolante, n cazul apelor cu presiune.

    Cauze de execuieInfiltraiile de ap se datoreaz n principal neasigurrii continuitii straturilor hidroizolante (petrecerii insuficiente, lipsei straturilor hidroizolante suplimentare la racordarea elementelor orizontale cu cele verticale), nelipirii uniforme a foliilor de etanare, neasigurrii continuitii cordonului de chit de etanare i executrii necorespunztoare a lucrrilor pregtitoare pentru aplicarea acestora.

    Cauze de exploatareInfiltraiile de ap s-au produs datorit deteriorrii hidroizolaiei la acoperiuri din cauza circulaiei sau depozitrii unor obiecte care au depit sarcinile admisibile ale structurilor hidroizolante sau din cauza montrii ulterioare de antene sau captatori solari pe acoperiuri etc.

    Infiltraiile de ap dintre rosturile panourilor mari s-au datorat mbtrnirii materialelor utilizate la nchiderea rosturilor (foliei hidroizolante i a chitului de etanare - n cazul sistemului cu rosturi nchise sau deteriorrii profilelor din PVC - n cazul sistemului cu rosturi deschise).

    114