tipuri stingatoare.doc

of 9 /9
STINGATOR PORTABIL CU SPUMA CHIMICA TIP C9 AGENT DE STINGERE UTILIZAT Acest stingator utilizeaza , ca agent stingator spuma chimica , obtinuta in reactia dintre o substanta acida ( sulfat de aluminiu ) si una bazica ( bicarbonat insotita de degajarea unui gaz inert , de obicei bioxid de carbon . MODUL DE UTILIZARE : - se desfunda ajutajul cu o sarma sau un cui ; - se agita prin rasturnare de 4 -5 ori pentru ca cele doua solutii sa se ames ele , dupa care se tine cu capacul in jos ; - se indreapta ajutajul de aacuare spre locul incendiului ; !n urma reactiei celor doua solutii se formeaza spuma chimica ale carei bule cu bioxid de carbon . "tingatorul functioneaza pana la golirea completa , deoarece reactia o data i , nu mai poate fi oprita . #atorita bioxidului de carbon rezultat in urma reactiei , presiunea in stinga spuma este eacuata prin ajutaj . $olumul spumei obtinute este de %-& ori mai mare solutiilor folosite la incarcare . CONTROLUL INCARCATURII "e executa din ' in ' luni , in primul an dupa incarcare , la toate aparatele dupa expirarea termenului de un an , din in luni , prin sondaj la - stingatoa grupa incarcate la aceeasi data si pastrate in aceleasi conditii .

Upload: mititelu-liviu

Post on 07-Oct-2015

19 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

STINGATOR PORTABIL CU SPUMA CHIMICA TIP C9

STINGATOR PORTABIL CU SPUMA CHIMICA TIP C9

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza , ca agent stingator spuma chimica , obtinuta in general prin reactia dintre o substanta acida ( sulfat de aluminiu ) si una bazica ( bicarbonat de sodiu ) reactie insotita de degajarea unui gaz inert , de obicei bioxid de carbon .

MODUL DE UTILIZARE :

- se desfunda ajutajul cu o sarma sau un cui ;

- se agita prin rasturnare de 4 -5 ori pentru ca cele doua solutii sa se amestece bine intre ele , dupa care se tine cu capacul in jos ;

- se indreapta ajutajul de avacuare spre locul incendiului ;

In urma reactiei celor doua solutii se formeaza spuma chimica ale carei bule sunt umplute cu bioxid de carbon .

Stingatorul functioneaza pana la golirea completa , deoarece reactia o data inceputa , nu mai poate fi oprita .

Datorita bioxidului de carbon rezultat in urma reactiei , presiunea in stingator creste si spuma este evacuata prin ajutaj . Volumul spumei obtinute este de 7-9 ori mai mare decat cel al solutiilor folosite la incarcare .

CONTROLUL INCARCATURII

Se executa din 6 in 6 luni , in primul an dupa incarcare , la toate aparatele din dotare , iar dupa expirarea termenului de un an , din 3 in 3 luni , prin sondaj la 1-3 stingatoare de aceeasi grupa incarcate la aceeasi data si pastrate in aceleasi conditii .

STINGATOR PORTATIV CU BIOXID DE CARBON

( ZAPADA CARBONICA )

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza ca agent de stingere bioxidul de carbon . Acesta este folosit cu ajutorul stingatoarelor cat si in instalatiile fixe , fiind in general utilizat la stingerea incendiilor de natura electrica , in muzee , expozitii , biblioteci , deoarece zapada carbonica este rea conducatoare de electricitate si nu distruge obiectele cu care vine in contact .

MODUL DE UTILIZARE

Pentru punerea in functiune a stingatorului se deschide robinetul buteliei si se indreapta difuzorul catre incendiu .

Prin deschiderea robinetului , bioxidul de carbon lichid aflat sub presiune iese pe teava sifon si , prin furtunul de cauciuc , patrunde in difuzor . In difuzor , datorita fenomenului de detenta (trecerea de la un volum mic si presiune mare la volum mare si presiune mica ) , temperatura bioxidului de carbon scade sub temperatura de solidificare ( -780C ) si trece in stare solida sub forma de fulgi de zapada carbonica . Zapada carbonica astfel formata este evacuata prin difuzor prin gura acestuia spre focarul incendiului .

NOTA : Exista si stingatoare la care furtunul si difuzorul sunt inlocuite cu o palnie metalica racordata direct la iesirea din robinet .

CONTROLUL INCARCATURII

Incarcarea buteliei cu bioxid de carbon la o presiune de 60-75 atm. se face numai de fabricile producatoare si de atelierele specializate si autorizate . Controlul incarcaturii se face prin cantarirea stingatorului .

STINGATOR PORTATIV CU PRAF SI BIOXID DE CARBON

CU BUTELIE INTERIOARA

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest atingator utilizeaza ca agent de stingere produse uscate pulverulente numite FLOREX( bicarbonatul de potasiu + adjuvanti solizi care-i confera stabilitate ) .

Acest tip de stingator se foloseste la stingerea incendiilor la motoare cu ardere interna , motoare si instalatii electrice aflate sub tensiune , precum si acolo unde stingerea cu apa este contraindicata .

MOD DE UTILIZARE

Inainte de folosire , recipientul se va agita prin rasturnare de cateva ori .

Se prinde furtunul cu mana stanga .

Se scoate agrafa (siguranta ) de siguranta .

Se percuteaza membrana buteliei de CO2 prin lovirea percutorului . Nu se va sta aplecat cu capul deasupra stingatorului .

Se proiecteaza pulberea la baza focului acoperindu-se intreaga suprafata incendiata .

In timpul functionarii , recipientul se va balansa usor .

CONTROLUL INCARCATURII

Este necesar ca de doua ori pe an , sa se controleze starea prafului din corpul stingatorului si in cazul ca prezinta aglomerari ( bulgari ) sa se treaca printr-o sita deasa . Totodata se verifica prin cantarire cantitatea de bioxid de carbon din butelie , care , in functie de tipul stingatorului , trebuie sa fie de 190, 330 sau 475 g , cand butelia a pierdut circa 20-25 % din greutate , se inlocuieste .

STINGATORUL TRANSPORTABIL CU SPUMA CHIMICA

( C90, C180 )

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza ca agent de stingere spuma chimica obtinuta in general prin reactia dintre o substanta acida ( sulfat de aluminiu ) si una bazica ( bicarbonat de sodiu ) , reactie insotita de degajarea unui gaz inert , de obicei bioxid de carbon .

MODUL DE UTILIZARE

Stingatorul se transporta pana in apropierea incendiului si se pune in functiune astfel :

- se deschide pana la refuz robinetul tevii de evacuare , se scoate furtunul de la suport , se indreapta ajutajul de refulare catre locul incendiului si se deschide robinetul tubului central prin manuirea rotii de manevrare ;

- se inclina stingatorul cu partea din fata in jos , agitandu-se de 4-5 ori prin coborare si ridicare , astfel ca solutia acida sa vina in contact cu cea bazica . Pe timpul utilizarii se tine in permanenta cu partea din fata in jos .

CONTROLUL INCARCATURII

Se executa din 6 in 6 luni , in primul an dupa incarcare , la toate aparatele din dotare , iar dupa expirarea termenului de un an , din 3 in 3 luni , prin sondaj la 1-3 stingatoare de aceeasi grupa incarcate la aceeasi data si pastrate in aceleasi conditii .

STINGATORUL TRANSPORTABIL CU PRAF SI BIOXID DE CARBON

EMBED PBrush AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza ca agent de stingere produse uscate pulverulente denumite FLOREX.

Stingatorul cu praf si CO2 se foloseste la stingerea incendiilor izbucnite la motoare cu ardere interna , motoare si instalatii elcetrice aflate sub tensiune , precum si acolo unde stingerea cu apa sau spuma este contraindicata .

MODUL DE UTILIZARE

Stingatorul se transporta pana in apropierea incendiului .

Se intinde furtunul spre locul incendiului .

Se deschide robinetul de la butelia cu bioxid de carbon .

Se indreapta jetul de praf la baza flacarii .

In timpul utilizarii pozitia stingatorului este oblica cu cercul metalic asezat pe sol . De regula sunt necesare doua persoane la utilizarea stingatorului . In cazul utilizarii stingatorului de o singura persoana , teava de refulare a prafului va fi tinuta in permanenta in mana , inclusiv la deschiderea ventilului de la butelia cu bioxid de carbon .

CONTROLUL INCARCATURII

Este necesar ca de doua ori pe an sa se controleze starea prafului din corpul stingatorului . Daca prezinta aglomerari ( bulgari ) sa se treaca printr-o sita deasa . Totodata se verifica prin cantarire , cantitatea de bioxid de carbon din butelie . Cantitatea cu care este incarcata : 125 kg praf si 3 kg bioxid de carbon ( la o presiune de 60-75 atm ). Cand butelia a pierdut cca. 20-25 % din greutate , se inlocuieste .STINGATORUL PORTATIV CU PRAF SI BIOXID DE CARBON

CU BUTELIE EXTERIOARA

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza ca agent de stingere produse uscate pulverulente denumite FLOREX .

Stingatorul cu praf si CO2 se foloseste la stingerea incendiilor izbucnite la motoare cu ardere interna , motoare si instalatii electrice aflate sub tensiune , precum si acolo unde stingerea cu apa sau spuma este contraindicata .

MODUL DE UTILIZARE

Pentru punerea in functiune a stingatorului se indeparteaza capacelul de la palnia tronconica si apoi se deschide progresiv robinetul buteliei cu bioxid de carbon si se indreapta jetul de praf catre locul incendiului . Bioxidul de carbon sub presiune patrunde prin orificiile serpentinei in masa de praf , antrenand-o catre palnia tronconica , si de aici , prin ajutajul acestuia , spre locul incendiului , sub forma unui jet de praf de cca. 3,5 m lungime .

CONTROLUL INCARCATURII

Este necesar ca de doua ori pe an , sa se controleze starea prafului din corpul stingatorului si in cazul ca prezinta aglomerari ( bulgari ) sa se treaca printr-o sita deasa . Totodata se verifica prin cantarire , cantitatea de bioxid de carbon din butelie , care , in functie de tipul stingatorului trebuie sa fie de 190 , 330 sau 475 g . Cand butelia a pierdut cca. 20-25 % din greutate , se inlocuieste .

STINGATORUL PORTATIV CU PRAF SI BIOXID DE CARBON

tip P3 ,P6 ,P10 cu functionare prin presurizare

EMBED PBrush

AGENT DE STINGERE UTILIZAT

Acest stingator utilizeaza ca agent de stingere produse uscate pulverulente denumite FLOREX

( bicarbonat de potasiu + adjuvanti solizi care-i confera stabilitate ).

MODUL DE UTILIZARE

Se agita recipientul prin rasturnare de cateva ori .

Se trage siguranta .

Se prinde furtunul .

Se apasa puternic parghia .

Se lasa parghia si se asteapta 5-8 secunde ( aceasta operatie este foarte importanta ) .

Se indreapta furtunul ( orificiul de evacuare ) spre baza focului si se apasa parghia .

Dupa utilizare se va introduce siguranta inapoi si se va trimite la incarcat .

Pentru evitarea unor accidente in timpul utilizarii stingatorului nu se va sta cu corpul aplecat deasupra acestuia .

CONTROLUL INCARCATURII

Este necesar ca de doua ori pe an , sa se controleze starea prafului din corpul stingatorului si in cazul ca prezinta aglomerari ( bulgari ) sa se treaca printr-o sita deasa . Totodata se verifica prin cantarire , cantitatea de bioxid de carbon din butelie , care , in functie de tipul stingatorului trebuie sa fie de 190 , 330 sau 475 g . Cand butelia a pierdut cca. 20-25 % din greutate , se nlocuiete.

Stingtoare incendiu cu spum mecanic presurizate permanentSM3SM3SM6SM6SM9 SM9

Cantitate: 3 litriMasa: 5.4kgDiametru: 133mmnlime: 425mmFocar: 5A/34B

Tip: portativ

Cantitate: 6 litriMasa: 8.2kgDiametru: 152mmnlime: 630mmFocar: 8A/89B

Tip: portativ

Cantitate: 9 litriMasa: 14.2kgDiametru: 180mmnlime: 660mmFocar: 13A/144B

Tip: portativ

SM9 AluminiuSM50SM50SM100SM100

Stingtorul SM9 are i varianta din aluminiu, mai uor, mai rezistent la factorii corozivi.

Tip: portativCantitate: 50 litri Masa: 102kgDiametru: 330mm nlime: 1250mmFocar: A/BTip: transportabil

Cantitate: 100 litri Masa: 155kgDiametru: 400mm nlime: 1350mmFocar: A/B Tip: transportabil

P1P1P3P3P5P5 P6P6

Cantitate: 1kg Masa: 1.8kgDiametru:80mm Inaltime:390mmFocar:5A/21B/Cportativ

Cantitate: 3kg Masa: 5.4kgDiametru:133mm Inaltime:425mmFocar: 13A/55B/Cportativ

Cantitate: 5kg Masa: 6.9kgDiametru:152mm Inaltime:500mmFocar: 13A/70B/Cportativ

Cantitate: 6kgMasa: 8.2kgDiametru:152mmInaltime:630mmFocar:21A/113B/Cportativ

P10P10P20P20P50P50P100P100

Cantitate: 10kgMasa: 15.2kgDiametru:180mmInaltime: 660mmFocar:27A/144B/C

portativ

Cantitate: 20kgMasa: 47.8kgDiametru: 330mmInaltime:1000mmFocar: A/B/C

transportabil

Cantitate: 50kgMasa: 102kgDiametru: 330mmInaltime:1250mmFocar: A/B/C

transportabilCantitate: 100kgMasa: 155kgDiametru:400mmInaltime:1350mmFocar:A/B/Ctransportabil