vcraciun.ddns.netvcraciun.ddns.net/revista_bor/1893 04.pdfprocesele-varbale ale santului sinod....

96
/cg BISERICA ORTHODOXA ROMANA. DESBATERILE S-LUI SINOD DIN SESIUNEA DE PRIMAYARA. ANUL 1893. Revista Periodica Eclesiastica. ANUL AL XVII-lea, No. 4. TT I \ot.,10 SECTIA 1ST ORIE ct A rNr.:...47r.:1 BUCURETI. .97e-cf-ta/Ziz egYei.Oeiscesice:1 54. Str. Przxcipatele-Unite, 34, 1893. V,,,f4~Y Il II _ ( '>4 I l's s k 1 i,71/1-76z/ i,9:#,.7V;'1.~a 1 1 m 1 ....,,, 5 ,4.'N '') 6-&-a / t 11 ' 1 ./.-- www.dacoromanica.ro

Upload: others

Post on 12-Feb-2021

15 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • /cg

    BISERICA ORTHODOXA ROMANA.

    DESBATERILE

    S-LUI SINODDIN SESIUNEA DE PRIMAYARA.

    ANUL 1893.

    Revista Periodica Eclesiastica.

    ANUL AL XVII-lea, No. 4.

    TT I

    \ot.,10

    SECTIA 1ST ORIEct

    A rNr.:...47r.:1

    BUCURETI.

    .97e-cf-ta/Ziz egYei.Oeiscesice:1

    54. Str. Przxcipatele-Unite, 34,

    1893.

    V,,,f4~Y

    Il

    II_

    (

    '>4

    I

    l's

    s

    k 1 i,71/1-76z/ i,9:#,.7V;'1.~a

    1

    1 m

    1....,,,

    5,4.'N

    '')6-&-a

    /

    t 11 ' 1 ./.-- 1www.dacoromanica.ro

  • SANTUL SINODAL SANTEI

    BISERICI AUTOCEFALE ORTODOXE REAR

    P.----°6-..

    www.dacoromanica.ro

  • Procesele-Varbale ale Santului Sinod.

    Sesiunea de Prima -very a anulul 1893.

    Sedinta din 1 .310 1893.

    Sesiunea de primA-varA a S-tului Sinod s'a deschis eusolemnitatea obicinuita, facendu-se un Te-Deum in S-taMitropolie la orele 10 li jum6tate a. M. de cAtre P. S.Arhieret Gherasim Pite§teanu, fa0 find D. Ministru alCultelor tiii Instructiunei Pub lice, qi membrii S-tului Sinod.

    La orele 11 a. m. s'a facut santirea apex de cAtreP. S. Arhierea Ieronim Ploelteanu in sala qedintelor S-tuluiSinod.

    P. S. Episcop al Buz6ului, conform art. 10 din Le-gea pentrti alegerea Mitropolitilor §i Episcopilor eparhiqicum qi a constituireT S tului Sinod al SAntel Biserici au-tocefale Orthodoxe RomAne", ca cel max vechia in hirotonie,in lipsa I.T. P.P. S.S. Mitropoli4i, ocupA fotoliul preleden-Oa], dupe care apol D. Ministru al Cultelor qi InstrucOuneiPublice citelte Mesagiul Regal cu No. 1725 din 1 Mal1893, prin care declarA deschisa sesiunea de prima-vara aS-tului Sinod.

    Se face apelul nominal qi r6spund presenti numal 10P.P. S.S. membri, fiind absents I.I. P.P. S.S. Mitropoliti,P. S. Episcop al Dunarei de jos ci P.P. S.S. Arhierel :Ieremia GAlAteanu, I6nichie Bacaoanu §i Dositei Botolenenu.

    D. Ministru al Cultelor si Instrucriunet Publice: P.P.St1441 Parinli, fiind-ea nu sunte0 in nunArul cerut de

    www.dacoromanica.ro

  • 4 PROCESELE VERBALE ALE *EDINTELOR ST. SINOD

    Regulament, pentru a se putea tine qedinta, et ye rog s6,amfinati qedinta, pfin6, se va complecta S tul Sinod, fa/Aa se hotiiri clita.

    Voci : Prea bine.Sedinta se ridic6, Tar cea viit6re va fi atund dud

    P.P. S.S. membri cot fi In numerul cerut de Regulament.f Preqedinte : Inochentie Buzet.f Secretar: Dionisie Graiov6nu.

    Sedinta de la 7 Mat 1893.

    edinta se deschide la orele 9 a. m. sub preqedentiaI. P. S. Mitropolit al Moldovei.

    Se face apelul nominal gi respund presentl 14 P.P.S.S. membri, fiind absenti I. P. S. Mitropolit Primat qiP. S. Arhieret leremia Galati:3am].

    Se citelte sumarul qedinteI de la 15 Decembrie 1892,al sesiunei extraordinare li se primeste.

    I. P. S. Mitropolit al Moldovet: Acum trebue s6, pro-cedara la alegerea secretarilor biuroului; dar mai 'naintede a procede la ac6sta, dati-ml voe BA v6 intreb: N'ar fibine s6, declarAm tot pe aceTa, can at fost in sesiuneatrecuta?

    Voct: Nu. SA urm6,m conform regulamentului qi s6,'Ialegem prin vot.

    I. P. 8. .Mitropolit al Moldovet: Atunci asa BA facem.Se procede la alegerea secretarilor biuroului prin vot

    secret.1. P. S. Mitropolit al Moldova : Resultatul votului este:Votanti 13.Majoritate absoluta 7.At intrunit :P. S. Dionisie CraTovenu 10.

    If I6nichie B6.c66nu 9.11

    leronim Ploeltenu 6.Dosite Botoqenenu 1.

    Prin urmare P. P. S. S. Arhierel Dionisie CraioveanuF:,i Ioaniclue Baca6nu, earl at intrunit majoritatea cerutade Regulament, aunt proclamati secretarI ai biuroului.

    P. 8. Arltierea loanichie Bacaoanu : I. P. S. Preqe-

    www.dacoromanica.ro

  • PROMELE VERBALE ALE semincoR ST. S1NOD 5

    dinte ! Ve rog as iertati ea nu pot lua parte ca secretar.Eu am lucrat tot-deuna gi nu fug de munch, dar impre-jurarile find prea grele pentru mine, Ve rog same scutitYde acesta sarcina ; gi sa alegeti pe un altul, care va fi maitear. Ed nu me dad inlaturi de a fi numit in vre-o co.mis:une, unde void lucra, dar aci nu pot, mai ales ca nuaunt nici din localitate i cu acesta se intAmpla gi con-fusiune gi mai cu soma la gedintele din urma ale se-siunei.

    V'ag rugs dar, ca in locul med. sa alegem pe un altul,care este din localitate, lar pe mine sa r,e dispensati deacest servicid. Eti primes° a fi in vre-una din comisiuni.

    P. S. Episcop al Argesulia : Etl cred, ea cu totil sarugam pe P. S. loanichie, ca sa stea la postul care i s'aincredintat de S-tul Sinod, mai cu gala, ea in sesiunea a-cesta nu cred ca, o sa avem mult de lueru. Daca P. S. Saeste ingreuiat de alto afacerl, peite dispensam pentruo alts sesiune ; pentru acum Ins rugam sa stea lalocul

    I. P. 8. Mitropolit al Moldova : Daca, S-tul Sinod ga-segte de cuviinta sa, remand, P. S. Sa cred ca nu se opune.

    P. S. Ark. Dionisie Craioveanu : Cfind P. S. Idnichieva fi ocupat, declar ea void face eft tote luerarile.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : Acum P. S. secretarBA bine-voIasea a da citire sumarului gedintei de la 1 Mal.

    S. Dionisie Craiovenu, secretar, eitegte sumarulgedintei precedente.

    P. S. Episcop al Rimnicul0 : Rog pe P. S. secretar,ca sa amintesea prin sumar de TeDeumul facut gi de sfin-tirea apei.

    P. S. Arh. Dionisie Craioveanu : In procesul-verbal sespune de Te-Deum gi de sfintirea apes, iar aici in sumaram credut sa pun cu solemnitatea obicinuita.

    P. S. Episcop al Minaret' de jos : I. P. S. Ve rog sabine-voiti a face sa se rectifice in procesul-verbal, ca oilam lipsit de la deschiderea Sinod nu din rea vo-inta nici din vre-o pedica ore care, ci numal pentru ca n'amfost chlemat de I. P. S. Pregedinte al acestui sAnt Corp,gi dar eti negtiind nu puteam veni.

    S Arh. Dionisie Craioveanu : Void vice gi acesta.1. P. 8, Mitropolit al Moldova : Apol, atunci vor mai

    fi i altil cu acesta pretentiune,

    n t

    salsal

    set.

    - - -P.

    S-tolue

    P.

    www.dacoromanica.ro

  • C PROCESELE VERBAL21 E SED!NTELOR ST. S:NOD

    P. S. Arh. Calistrat Barladeanu: P. S. Epis ;op al Du-narei de jos sere a se rectifica in procesul-verbal, ca n'afost chTemat la deschiderea Stultit Sinod. I)eclar, ea, amfost autorisat de D. Ministru al Cultelor InstructiunelPublice, ca sa invit pe top P.P. S.S. membri at S-tululSinod in mod oficios, ast-fel s'a flout invitare qi P. S.Episcop al Dunarei de jos.

    P. S. Episcop al Dunaret de jos : Pant acum arla afost regula S -tulul Sinod, ca prelediatele sa ne invite inmod oficial.

    Eu invitatiune pentru deschiderea S-tulul Sinod nu potprimi de la Secretarul S tulul Sinod. Cand se §tie de top,cA Pregedintele de drept al S-tulut Sinod nu este demisio-nat qi nicl a ineuno§tiintat pe I. P. S. Mitropolit al Mol-dove cum ca s'a retras din functiunea de Mitropolit, euam socotit, ea adsta invitatiune din partea P. S. Secretaral S-tului Sinod, este in contra Regulamentuld i prinurmare ca neavenita.

    P. S. Episcop al klupilor : Nici eu n'am fost invitatla deschiderea Sinodului cu circulars sau eu adresa pre-ledintelui S-tulul Sinod, cum se facea inainte ; dar acesta,dup8 cum am inteles cu totil, a foot din imprejurarea,Mitropolitul Primat nu era aci. De indata insa ce am fostinItiintat, fie in mod oficios, fie in mod verbal,Eu unuln'am ltiut acesta de cat numal prin comunicatie verbalaam qi venit. Achta am voit BA constat.

    P. S. Arh. loantchie Bacetoanul: Eu am primit invitareformala, de la P. S. Calistrat pentru convocarea S-tululSinod, prin depe§a, in care iseale§te pentru pregedinteleS-tulul Sinod ; §i ell am re'spuns prin depe§A P. S Saletot in nume de preledinte, ea nu pot veni din causa in-treruperel comunicatiel provenita din inundatiile, earl aufost. Acea depe§A cred, cA este la biurou ca un comunicat.Prin urmare eu am fost convocat formal. Nu m6 ocupde loc de alte $mprejurart, de cat numal atat ca convo-carea este Mout& conform cu legea, pentru ea, in lege sedice, ca in lipsa I I. P.P. S.S. Mitropolip, vine de drepteel mal batre'n.

    P. S. Arh. Dositel Botwneanu: I. P. Santite, ved ca seface vorbA pentru eel eari au fost absent! la deschidereaS-tului Sinod. Si eu am fost absinte pentru ea am primitinvitatiunea Duminica, acesta a fost causa absentel den'am venit in cjitla de deschidere.

    A'

    kti

    qi

    Qi

    et

    www.dacoromanica.ro

  • PROCASELE VLRBALE ALE SEDINTELOR ST. SINOD 7

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : Ved., ea aci se face unfel de reclamil, din partea acelora, cari au lipsit de ladeschiderea sesiunel. In sensul acesta si eta am sii. lac re-clan* pentru °A ved, ca este un spirit red, diavolesc, carene denunta prin jurnale si ne arunca cum arunca matu-ratorul gunolul cu matura dupe lila, ea ne-am pus ingreva, ea n'am venit la Sinod li altele ; in care jurnale ?Chlar in cele guvernamentale. Dar cum eram sa vid eta ?Cum ? Lipseste Mitropolitul Primat, Intalul presedinte alS-tuluT Sinod. El bine, atunci trebuia sa me ineunostiin-Oze. Ed, care dupe lege trebuia sit preqedez, de undetrebuia sa me informez de lipsa I. P. S. Mitropolit Primat ?

    De la guvern n'am primit nici o adresa. Primesc adresaDirectorutul cancelariel S tulul Sinod. ApoY, me fertatl,nol qtim; ea Directorul cancelariel S tului Sinod n'are a-ac4sta autoritate de a ne convoca ; cu t6te ea. P. S. Sadice, ea a fost inorcinat de D. Ministru, dar nu still. pece cale este data acesta insarcinare, verbal said formal ?N'am primit nicY o invitatie qi de aceea n'am venit ladeschiderea S-tului Sinod.

    Asa dal., fiind-ca multi fac acesta declaratiune, ca n'amvenit pentru ca n'am fast instiintat formal. Acum in urmainsit, D. Ministru al Cultelor ml-a facut cunoscut oficial,nu Ohl dace, la ce1-1-alp a facut sad nu ounoscut, ed instiam primit o adresti, in care mi-se spune, ea dimisiuneaI. P. S. Mitropolit Primat, fiind primita, mi se face cu-noscut ea sa conduc lucrarile S -tulul Sinod.

    ileum, fiind instill:1Vat pe cale legalA, formall, am venit.P. 5; Episcop al Argepulut: Ea cred, ea incidentul a-

    cesta, n'ar fi fost bine sa se ridiee, dar fiind -ca, maY multi[P. P. S. S. spun, ca n'att fast invitaV, acesta a fast 'Atenumai o seapare din vedere.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova : Pe eine justificatl?P. S. Episcop al Argeplut. : Pe Directorul cancelarief

    S -tului Sinod, pentru ea lata cum a fost casul : In lipsaI. P. S. Mitropolit Primat, Directorul cancelariel, negreqit,ea n'a stint pro cedura dupe care se deschide S-tul Sinod.Asta-11 insA, &and audim chiar din gura I. P. S. V6stre,ca s'a primit dimisiunea I. P. S. Mitropolit Primat, ne bu-curam pentru ca, lucrurile s'au limpedit, fiind-ca Vi s'acomunicat o adresA, din partea D-lui Ministru de Culte,ca dimisiunea ex- Mitropolitulul s'a primit, qi I. P. S. V6s-

    www.dacoromanica.ro

  • 8 PROCESELE VERBALE ALB p,DINTEE OR ST. SINOD

    fait aiI avut buna-voin0 ea sA ne-o anuntall ca sit §timqi nol, Ili de aci fnainte sit procedAm In OM regulg lalucrArile S-tulul Sinod. Acesta am avut de dis.

    P. S. Episcop al Duna'ret de jos : La cele ce am ilia,mal adaog qi acestea, ca indatA ce am fost inItiintat, ca St.Sinod s'a deschis, care fnItiintare era iscalitd de P. S. E-piscop al Buzeulul pentru preqedinte, indatA gic, ce amvelut acea adres5, m'am grabit de am iscalit ca am veclutpi voiti fi tirmator. Mal am Insit de adaogat, ca not the!panii, aeum nu suntem fn§tiintatI in mod oficial de pri-mirea dimisiunel I. P. S. Mitropolit Prim at. Rog dar peI. P. S. Mitropolit al Moldovel care ne presideza, sA facAa ni se trimite Ili o asemenea adresa.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : Acea adres5, am uItat'oacasi pe mask dar am s'o aduc li s'o presint S tului Sinodca act oficial.

    P. S. Episcop al Dundre de jos: Forte bine.P. S. Episcop al Rimniculta : Ed unul nu pot impAr-

    tali opiniunea P. S. Episcop al Dunarel de jos, ca adicasit se maI cearA Ili o adoda, adresa pentru S-tul Sinod.Dupre legea organics pre§edentia S -tului Sinod, In absents,Mitropolitulul Primat, o are I. P. S. Mitropolit al Moldo-ye! ; iar guvernul, pe cat am auclit din cele declarate deI. P. Sa, s'a facut acestA datorie, comunicand, cil, dimisiuneaI. P. S. Mitropolit Primat este primita ; li prin urmare,lucrul este terminat.

    A ma! cere Inca o none adresA, ar fnsemna nu ittie. ce.Acesta nicl nu este in regulA. Guvernul Q'a facut datoriac§, a comunicat preledintelul S-tulul Sinod, adica I. P. S.Mitropolit al Moldovel; li I. P. S. Sa a bine-voit a ne-ocomunica aci In ledinp plenara.

    A§a dar ed cred, c5 cestiunea este terminate, Ili propun,ca incidentul sit se fnchidA.

    1. P. S. Mitropolit al Moldovel : §i eg all dori sa sefnchidd incidentul.

    Voct : Inchiderea discutiund.Se pune la vot inchiderea discutiunel qi se prime§te.Se comunica de la biurou petitiunea P. S. Ieremia

    GAlateanu prin care cere un congedid pentru Oita de 6Mal gi se aprobA.

    P. S. Episcop al Rimniculut : Dupe regulament, trebuesit alegern fntAI comisiunile gi pe urmA, vin cornunicaxile.

    www.dacoromanica.ro

  • PROCtSELE VERB ALE Al E $EDINTELOR ST. S1NOD 9

    I. P. S. 111itropolit al Moldova : Comisiunile se pot siegesi pe urma.

    Se comunicd de la biurod petitiunea P. S. Dositet Bo-toseneanu prin care cere un tong; lit de la 8 pAnit la 12Mai Ili se primeste.

    Mem, petitiunea preotulut I. Panaitescu din RimnicuValcei prin care se plange, cd a fost permutat de la bisericasa la o alt's biserica, si se trimite la comisiunea de petitiunt.

    Idem, petitiunea D hit Dragomir Dumitrescu, princare solicit, locul de redactor la Revista Biserica Ortho-dox Romans" si se trimite la comisiunea de petitiunt.

    Idem, petitiunea preotulut Simeon Popescu, pe Mug&care inaintezd larauririle cerute In cestiunea cathechismululset, si se trimite la comisiunea speciald.

    Idem, raportul Staritel Monastiret Varatecul, prin carese raga a stitrui pe langa G-uvern pentru ameliorarea 'egetClerulu!, si se trimite la comisiunea de petitiunt.

    Idem, petitiunea preotesel Neaga, so$ia preotulut FotinOprea, din judetul Constanta, comuna Beilic, prin carecere, ca sotul sell st serve sca la o biserica din Ora, de §ieste hirotonit in Bulgaria, si se trimite la comisiunea depetitiunt.

    Idem, petitiunea preotulut Ian Soroceanu, din comunaArdeoni, jud. Bacdd, prin care face apel contra sentinteiconsistoriulut de Roman, sub. No. 125.

    Idem, petitiunea D lin Ion C. Popescu din comunaMoron!, judetul Prahova pe langd care inaintezd, tin manus-cris de inv6tdmesnt religios spre aprobare, si se trimite lacomisiunea specials.

    Idem, petitiunea preotulut Joan Cucu, din EparhiaHusilor, prin care cere gratierea, si se trimite la comisiuneade petitiuni.

    Idem, petitiunea D-lut Al. M. lonescu pe langd ca-re inaintazd spre aprobare un manual de Istoria Sacrd. ;si se trimite la comisiunea pentru cercetarea cartilor di-dactice.

    Idem, petitiunea D-lut N. Niculescu pe langl careinaintka, spre aprobare dou6 manuscrise Cathechismulortodox"; si se trimite la comisiunea pentru cercetareacarOlor didactice.

    Idem, telegrama P. S. Ioanichie Bacaanu prin careanuntd, ca nu pate veni A, ia parte la deschiderea se-iunel S -lu! Sinod, din causa inundaiiilor ; si se ia act,

    www.dacoromanica.ro

  • 10 PROCESELE VERBXLE ALE SEDINTELOR ST. S1NOD

    Idem, adresa P. S. Episcop al Dungrei de jos re-lativ la calugarirea fratilor Onisim Potapof Andre Lev-cenco din schitul Saun si se trimite la comisiunea depetitiuni.

    Idem, frel adrese ale P. S. Episcop al ArgesuluIrelative la cAlugarirt si se trimit la comisiunea de peti-tiunl.

    Idem, 8 adrese ale P. S. Episcop al Husilor rela-tive la cAlugAriri si se trimit la comisiunea de petitiunt.

    Idem, raportul Directiunel Tipograflei Minor Bi-sericesi", cu No. 30 pe Tanga care fnaintezA socoteleletipografiel pe anul budgetar expirat ; se trimete la co-misiunea ad hoc.

    Idem, raportul comitetulut redactor al jurnalulutBiserica Ortodcxrt Ron:lama" cu No. 47 pe langa careInaint4zA, compturile jurnalulul pe anul budgetar expirat ;si se trimite la comisiunea ad-hoc.

    Idem, petitiunea Preotului Tomaziu pe MITA careinaint4za spre aprobare un manual, Testamentul VechiAQi Noti", unul de Morala Crestina ; si se trimit la comi-siunea pentru cercetarea cArtilor didactice.

    Idem, petitiunea preotulul I. Panaitescu din Ram-nicul Valcet prin care reinoeste cerere a ca positiunea sade preot sa fie regulatl, si se trimite la comisiunea depetitiunt.

    Idem, petitiunea D-lull Casandroiti, prin care re la-ma, contra preotulut Popescu din Ialomita si se trimitela comisiunea de petitiunl.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: Acum, ye rog, sa, pro-cedAm la alegerea comisiunet de petitiunt.

    Se procede la alegerea comisiunei de petitiuni prinvot secret.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : Resultatul votulul este.Votantl 14Majoritate absoluta 8

    Intrunit :P. S. Valerian Rilmnic4nu 1277 77

    Dositet Botosenenu 977 77

    Ieronim Ploecteanu 8/7 77 Episcop al Romanului 577 77 77 77

    Husilor 277 77 77

    Argeulut 2

    si

    AA

    71

    si

    1i

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE IMPALE ALE IfFD)NTE1 OR ST. SINOD 11

    71 17 17 77Dunarel de jos 2

    71 77

    MajoritateaG-erastrn Piteltenu 2.

    reglementara ati. tntrunit'o PP. SS. Vale-rian RO"mnicenu, Dositel Botoctenenu li Ieronim Ploe§tenu.

    Prin urmare PP. SS. Lor. vor fi membri al comisiunelde peticiunl.

    Acura, ye rog, sit procedam la alegerea comisiunel pen-tru cercetarea socotelelor tiFografiei qi jurnalulul Bise-rica Ortodoxa Romans".

    Se procede la alegerea comisiunel pentru cerceta-rea socotelelor Tipografiel li jurnalulul Biserica OrtodoxaRon:Anti, prin vot secret.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: Resultatul votulul este :Votantl 14.Majoritate absoluta 8.Ati Intrunit :P. S. Epis. al RinaniculuT 12.

    77 77Hulilor 7.

    77 27Dunarel de jos 6.

    77 77Romanului 4.

    7/ 1/ Argekailul 4.77

    Arh. Ioanichie Bacaonu 4.77 71

    leremia Galatenu 3.)7 Erase. al Buzeului 1.

    Arh. Dositel Boto§enau 1.I. P. S. Mitropolit al Moldova ': N'a Intrunit majori-

    tatea ceruta de Rcgulament, de cat P. S. Episcop al Rim-niculul. Prin urmare pentru cei 1-alp doul membri vomproceda din nog la alegere.

    Se procede din not la alegerea celor-l-all dour membri,pentru a forma comisiunea pentru luarea socotelelor jur-nalul Biserica Orthodox Romans ".

    I. P. 8. Mitropolit al Moldova .: Resultatul votului este :Votanti 14.Majoritate absoluta 8.Att intrunit :P. S. Episcop al Hu§ilor 12.

    )7 77 Argegulul 8.)7 71 77

    Dunarel de jos. 7.)7. Arh. Gerasim Pite§teanu 1.

    Prrn urmare P.P. SS. Episcopl al HuOlor cti al Argo-csului, care la al doilea acrutin ati intrunit wajoritatea gertAtii,

    "

    www.dacoromanica.ro

  • 12 PPOCgSFLE VERBAL g ALE $ED1NTELOR ST. S1NOD

    de Regulament, ImpreunA, cu P. S. Episcop al Rimniculul,vor forma comisiunea pentru cercetarea socotelelor Tipo-grafiel ii jurnalulul Biserica Orthodox& Romana".

    Prea Santitl Par;ntl, cea-1 alt& comisiune, rog, s'o lasampentru sedinta viitare.

    Sedinta viitore vom avea Mercurl, la 12 Mal, ca sä aibAtimp comisiunile s& lucreze. Asa .dar ridic sedinta.

    Sedinta se ridicA, lar cea viit6re se anuntA pentruMercurl, 12 Mal.

    t Presedinte: Iosif Mitropolit Moldovel.t Seeretar loanichie Bacaoanu.

    .5edinfa din 12 Mat 1893.

    edinta se deschide la orele 9 a. m. sub presedentiaP. S. Mitropolit al MoldovaSe face apelul nominal si respund presentl 14 P. P.

    S. S. Membri, fiind bolnav P. S. Episcop al Ramniculul.Se citeqte sumarul sedintei precedente $i se aprobA.Se comunicA, de la biuroA petitiunea D-lui B. Ionescu,

    Inv6tator din judetul Dambovita, prin care cere aproba-rea manuscrisulul intitulat Vechiul Testament", inaintatS-tululs Sinod de D. Ministru al Cult:lor, pe lang& adresacu No. 13.984/91, $i se trimite la comisiunea pentru cer-cetarea cArtilor didactice.

    Idem, petitiunea Economului I. Constantinescu, Pro-toiereA In pe lang& care inaintea, spre aprobarecrate dou6 exemplare din Istoria Vechiulul Noulul Tes-tament, $i se trimite la comisiunea pentru cercetarea car-tilor didactice.

    Idem, petitiunea Arhidiaconulul G. I. Gibescu, perangA care inaintezA spre aprobare un manuscris Intitulat

    17Teologia Pastorala", $i se trimite la comisiunea pentru

    cercetarea cArtilor didactice.Idem, dou6 adrese ale Episcopiei Ramniculul $i Nou-

    luf Severin, cu done dosare relative la calugarirl setrimit la comisiunea de petitiuni.

    Idem, petitiunea D-luT dr. N. Nitzulescu, profesorDecan al FacultAtel de Teologie, prin care solicit& pos-tul de membru Redactor la revista Biserica OrtodoxaRomana" reams vacant, se trimite la comisiunea de pe-t4iunl,

    Capitaid,

    v8

    si

    :

    I.

    si

    ci

    si

    si

    www.dacoromanica.ro

  • PilOCESELE VERBALE ALE SEDIN1EL011 ST. SINOD 18

    Idem, petitiunea D-lut Dr. Badea Ciresanu, profesorla Facultatea de Teo!ogie, prin care solicits acelall post,

    se trimite la oomisiunea de petitiunl.Idem, petitiunea Preotului G. Floru, profesor in Ca-

    pitald, pe lava care inaintezit spre aprobare un manu-scris intitulat Istoria Vechiului Testament", Ili se trimitela comisiunea pentru cercetarea cartilor didactice.

    Idem, unspre-clece adrese ale Mitropoliel Moldovei,relative la calugariri se trimit la comisiunea de peti-Ouni.

    Idem, 4 adrese ale Episcopiel Argequlut, relative laealugarirt, qi se trimit la comisiunea de petitiuni.

    I P. S. Mitropolit al Moldova. Am terminat cu co-munic5rile, acum intram in ordinea La ordineaVet avem raportele comisiunel de petitiuni.

    P. S. Episcop al Husilor. I. P. S-te $i P. P. S. S.,dupe cum se vede, eartile didactice de inveViment reli-gios se inmulcese, se aglomerdza la S-tul Sinod.

    In sesiunea trecuta, mi se pare, acum un an, s'a alescomisiunea ca sa cerceteze eke va card, era t. vre-o 11 lanumer, qi nu s'a cercetat de cat numal cate-va din ele.Acestt lucrare e greu sa se efectueze numal de membrilS tulut Sinod.

    Inca de acum un an, dace nu cum-va maT din 'na-into, s'a &cut o propunere in S-tul Sinod, ca sa se mo-difice regulamentul pentru cercetarea cartilor didactice deinvetament religios ; propunerea s'a luat in consideraOune,s'a ales. o comisiune qi s'a facut un proiect de Regula-ment; i acel proiect de regulament s'a amanat in dout$sesiuni, tot pentru cuirentul ca se vorbea de densul totcam la sfirlitul sesiuneT.

    Ed ast ruga pe S-tul Sinod ca, dace, va crede, sa seocupe din nog de acest regulament, sa face un nog re-gulament pentru cercetarea cfircilor didactice de inve0-mant religion ; pentru a nu vom putea not membril SlutSinod, sa le cercetam pe t6te. La aedsta lucrare nu totalse infig, este f6rte grea, e>1 unul singur o recunosc, deaceea, dam S-tul Sinod gaselte de cuviinta, et1 rog peS-tul Sinod, sa oranduiasea o nou6 comisiune, care, onsa face un nog proiect de Regulament, ori sa is in des-batere pe acela ce s'a facut de comisiunea de acum un an,

    despre care am vorbit. Acesta am avut de lie.

    si

    si

    si

    si

    tlilel.

    si

    1i

    www.dacoromanica.ro

  • 14 PROCESHLE VERBALH ALE $EDINTELOR ST. BINOt)

    P. S. 16nichie Baca6nu. Eli §tit ea a fost o comisiune,care a elaborat un regulament in aeestk privintA, §i acelregulament, este prea adeverat, s'a gasit in neputinta dea se intrebuinta, pentru ea era mai mult un regulamentpersonal de cat general. S'att facut cate-va propunerl deproiecte §i chlar proiecte earl at fost aduse la S.tul Sinodtiti at fost desbatute

    P. S. Episcop al Llwilor. Proiectul de care am vorbitet, n'a fost desbatut, ci amanat.

    P. S. 16nichie Bacaonul : De aceea et cred, ca n'ar finevoe de niel o comisiune; ca din not at 1 eercEtEze, cisA se aducti acel proiect sA se punk in desbaterea S-tuluISinod, si clack se va gAsi ban cu 6reeari modificAri, atse admits fli sA nu se mei oranduiase6, comisiune.

    I. P. S. kitropolit al Moldovei: Eli intreb pe S-tulSinod, data gaseqte de cuviintA ca O. se is in cercetareproectul de care a vorbit P. S. Episcop al Hu§ilor.

    P. S. Episcop al Argemlut: Nu §titi dad, S-tul Sinoda admis sat a respins propunerea P. S. Episcop al Hu-qilor, ca sa Itit sa iat cuventul §i A vorbesc in cestiu-nea de fatit.

    Voci : Nu s'a respins.P. S. Episcop al Argemlut: Atunci rog pe I. P. S.

    Mitropolit al Moldovel, sA bine voiascA a ruga pe comi-siunea, care a fost insgrcinata cu facerea acelui regula-ment, ca sa-1 inainteze S-tului Sinod.

    P. S. Episcop al 1-1u)silor : Este inaintat.P. S. Episcop al Arge,sului: DacA este inaintat sA i se

    dea citire spre a putea fi luat in consideratiune.Propunerea P, S. Episcop al Hutilor n'a fost de cat

    acesta, ell greutatile aunt forte marl pentru cercetarea car-tilor didactics religiose, care yin la S-tul Sinod ; qi co-misiunea care s'a ales in sesiunea trecutA pentru ac6sta,a fost cu neputintk de a se pronunta asupra manuscri-selor ce i s'at trimis qi deci P. S. Sa cere sA se facA unregulament care sA indestuleze asemenea cererl. Et rogpe I. P. S. Mitropolit al Moldovei, ca sit punt la vot pro-punerea ce s'a emis de P. S. Episcop al Hulilor.

    P. S. Episcop al Romanulut: Ea 'ml aduc aminte f6rtebine, di s'a amanat citirea acelui proiect de regulamentfiind-ci era sesiunea la sfar§i1. Fac apel tti la P. P. S. S.Secretari, sk spunk dart nu este aqa.

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VEREALE ALE $Eb1NTLLO1. ST, S1NOD itP. S. 16nichie Baca6nul: Et cred ca A ajurnAm ho-

    tararea ce voim sa dam asupra acestul proiect, pAna nevom convinge data a fost amanat sat respins.

    P. S. Episcop al Husilor: Daca se hotarasce BA se a-mane, atunci nu mai pot vorbi ; Hind ca. eram sA, vorbesc,ca dace se inlAtura acest proiect, ce este de facut cu car-tile care ne yin? Acesta eram BA clic; dar fiind-ca se a-mama pentru qe dinta viitare, renunt la cuvent.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova : Necesitatea ce se simtede acest Regulament se constata qi este reclamata. AcestRegulament eete deja facut, dar nu este citit, nu este a-probat de S-tul Sinod.

    Et dar, pun la vot opiniunea P. S. Episcop al Huqi-lor, dace, trebue BA ne ocupam de proiectul fAcut inaintesi care la finele sesiunel trecute a fost amanat, sat sa pro-cedAm la facerea until proect din not. Et din parte-reprimesc BA ne ocupam de acel proiect deja amt.

    Daca se primelte opiniunea P. S. Episcop al Husilor,trebue sa-I punem la ordinea (pie!, qi sa alegem tot odatali o comisiune, care sA1 cerceteze.

    P. S. Episcop al Husilor: Este comisiune specials pen-tru acesta, compusa, din P. P. S. S. Episcopi, al RA,mni-cului, al Dunarei de jos qi eti.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: Atunci P. P. S. S. mem-brig din comisiune aunt rugatl, sa bine-voiasca al Iua invedere li in qedinta viitdre sa se puns, la ordinea 4;lei.

    P. S. 16nichie Baca6nul: Comisiunea, care a elaboratacest proiect pentru cercetarea cArtilor didactics religiose,sa vie cu acel proiect, dar pant% atunci cred, di e bine sase amane alegerea comisiunei.

    P. S. Episcop al _Husilor: Daca este sa ne ocupAm deregulament qi sa se pun& la ordinea (stile in FI,edinta vii-tdre, atunci a'§i ruga sa se amane alegerea acestel comi-siuni, ca sa vedem ce se face on regulamentul; t}i pelanga acestea o comisiune de felul acesta este Inca alesadin anul trecut, care a cercetat cate-va artf, din care liet am cercetat una pe care am comunicat'o.

    Repet dar rugacinnea ea BA se amane alegerea uneT a-aemenea comisiuni, pans se va vedea ce se face cu re-gulamentul.

    P. S. Episcop al Argesulut: Eti nu aunt de parerea a-eeata. Mi se pare ea se confunda luorul, fiind-ea regula-

    www.dacoromanica.ro

  • IA PROCESELE VERLALE ALE §EDINTELOR ST. gINO6

    mental este pendinte si comisiuea de asemenea ; §i de in-datit ce am admis ca regulamentul sa-1 punem in discu-tiune in sedinta viit6re, atunci si comisiunea este in dreptsil, villa cu regulamentul, dar nu sa se alegA o altii. comi-siune.

    P. S. Episcop al Llufilor : Este cestiunea de comisiu-nea pentru cercetarea cartilor cars stint depuse la biurou.

    P. 8. Episcop al Argefului : Atuncl dar, panic la vo-tarea regulamentului, trebue FA se al6git o comisiune, caresit se ocupe cu cercetarea acelor cairn.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova: Ala dar comisiuneapentru cercetarea caqilor didactice o vom alege in Ile-dinta viit6re.

    Acum se intam in ordinea (pig. La ordinea (lila avemraportele comisiunea de petitiunl. P. S. Raportor este ru-gat sit bine- voiascit a le da citire.

    P. S. Valerian Ramniceanu raportor, citeste raportulcomisiunea de petitiuni asupra petitiunel D-lui Ioan V.Casandroiu, din comuna Tuta, judetul Ialomita, prin carese plange contra preotului Petre Popescu, pentru faptulcit in eliva de 4 Aprilie fiind alegere de consiliA comunalvi preotul find. interesat pentru alegerea unor asemeneapers6ne, a insultat pe rec'amant chiar in biuroul Prima-riel, dandu-1 anaftima.

    Asupra acestel pliingeri, comisiunea observe, cat supli-cantul, on din necunostinta, on din sfatuire gresita, a tre-cut peste chiriarhia respective, unde putea se si adre-seze plfingerea sa. Totusi Mind -ce este vorba de anafti-ma, ceea ce nu este permis de can6nele bisericesti a eser-cita preo01, si mai ales in casul de alegerl: De aceea estede opinie a se recomanda casul P. S. Eparhiot al locu-luT spre a urma comform legel (Canonelor).

    Se pune la vot opiniunea comisiunea si S-tul Sinodo aprobA.

    Idem, raportul comisiunea pentru tunderea in mona-hism a fratelui Ion Gheorghe Banciu, de 27 ant, din schi-tul Stanic6ra, Eparhia Argesului.

    Asupra acestel cestiunl, comisiunea, vec,I8nd ca, lipsestedin dosar formalitatea ceruta de Art. 4 din Regulamen-tul pentru Disciplina monahala, adica de a face al 2-leacerere in scris.

    Avend in vedere Art. 7 din sus citatul Regulament,

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VziBALE ALE SFAINTELOR ST. MOD 17

    ca termenul ispitirel canonice nu p6te fi mai putin de 6luni, dar nici mai mult de trel ani;

    Avend in vedere ca teaml acesta ca unul ce a servitin armata Austro-ungara, pole sA fie cautat de acesta pu-tere pe tale diplomatical spre a'si face datoria de reservist;

    Aveod in vedere ca monastirile n6stre sunt destinate apensiona pe parnenteni, iar nu pe eel ce sunt din alte t6rI

    unde faeut serviciul miiitar. Este de opinie ase amana cererea de calugarire pane, and fratele in ces-tiune va obtine actul legal de impamentenire.

    Accst resultat comisiunea cu respect 11 supune la de-finitiva hotarftre a Stului Sinod.

    P. S. Episcop al Argesulut: In ceea ce priveste ca nus'a acut a 2a cerere conform regulamentuluY, acesta matin tot d'auna $i la multi s'a intamplat multi s'al't fa-cut calugari nu la un an sail la trel, ci la 6 luny, dupecum s'a constatat viata for in monastire. In ceea ce pri-veste actul de impamentenire, comisiunea nu era in dreptsa, cOra un asemenea act. La not aci aunt multi, earl ailvenit de dincolo eart s'ati fAcut calugari fare, a li seinal cere acte de impamentenire. Cu acest frate insa tiecare monastirea are mare trebuinta, comisiunea voesteface o eseeptitme, cetendu I actul de impamentenire, cacu chipul acesta sa i se respinga, calugarirea.

    I. P. S. \rostra, 1. P. S. Presedinte, mat eu soma cafort Episcop al Eparhicl ArgaluluI, cun6steti forte binein ce situacie se gasesc monastirile din acea Eparhie, cuce greutate. clue viata $i cum se mica in nevointele forsufletest1 $i materiale; data s'ar respinge acestagArire, s'ar face un mare fell, cad la acel schit se smitemare trebuin0 de un asemenea om, mat cu soma ca a-cola sunt 6men1 Inaintati in virsta.

    Daca n'are actul de impamentenire comisiunea n'aredrept sa-1 cera, pentru ea, la not aunt multi 6men1 pio-fesori, magistrate, cArora le lipsesc actul de impamente-nire $i nu $i1 procurit de cat pe urma.

    Et. vo rog, BA primitl acesta calugarire.I. P. S. Mitropolit al Moldova: Actul de impamen-

    tenire, ca act de impamentenire, dar cestiunea dupe minetrebue privity din alt punct de vedere; $i anume, din punc-tul acela ca, el n'dre actul de emigrare sail de renuncarela protectiunea statului sm.

    $i '11-a i

    §i

    a

    1i

    ei

    g,

    www.dacoromanica.ro

  • 18 1ROCEgELE VEIRBALE ALE SEDINTE OR ST. SINOD

    P. S. Episcop al Argeplui: Are act de reserva in ar-mata.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova : Are act de reserva,dar n'are act de emigrare. El p6te sa fie cautat la re-servele lul si atunci ce facem nol cu el. eel din Ora luiIL descalugarese si 11 imbraca, militareste.

    P. S. Episcop al Argefululs : Ed nu staruesc, dar el peteBali procure acest act mai targid.

    I. P. S. Mitropolit al Moldovel: Ed pun Ia vot con-clusiunile raportului comisiunei, tine este pentru, sit bine-voiasca. a ridica mama.

    S'a primit. Prin urmare s'a respins calugarirea.P. S. Valerian Ramniceanu raportor, citeste rapor-

    tul comisiunel de petitiunl pentru tunderea in monahisma frateluT Gheorghe Dieu de 55 anT, din schitul StAni-sera, Eparhia Argesului.

    Asupra acestei cestiunl, comisiunea constatA, ca numitulfrate este locuitor din altA tern uncle s'a facut viata si s'adat si tributul de sange, si acum la betrenete vine BA sefaca pensionar in una din monastirile Romanies.

    Comisiunea, este dar de opiniune a fi admis numitulfrate la calugarire, dupe ce va presenta actul de 10(10-mentenire in Romania.

    P. S. Episcop al Argemluf : Eu ass dori A stid dacAcomisiunea este In majoritate iscalita in acest report.

    P. S. Arh. Valerian Rornniceanu: Suntem iscaliti ate 11trel membri comisiunei.

    P. S. Episcop al Argemlut : Cu parere de red ved, ca,procedura care a emis'o acum comisiunea, nu a fost nici-°data in S-tul Sinod. Niel °data comisiunea n'a facut casde acesta, ca sa, cera, respingerea calugarirel pe un asemenea motiv, ca, suplicantul n'a cerut pentru a data 6ra,d'a fi in monastire dupe o luny de 4ile conform Regulamen-tulul. Apoi aci s'ati Meat calugarni farit formele regulate,fans acte si fare, sa facts stagiul in monastirea de calugAri,si S tul Sinod nu'l-a gasit ca stint in neregulA. Apoi, I. P.S. Vesta stiti, ca, mai tots calugaril can aunt in schitulStanisera aunt veniti de dincolo $i noT trebue sAl primimsi sit le dam ospitalitate in monastirile nostre.

    In monastirile n6stre, mai cu semA cele de la munteBunt bArbati si femei veniti de dincolo, si dacit n'ar fi a-cestia, atunci n'am mai avea nici un cAlugar,

    www.dacoromanica.ro

  • PTIOCESELE VERBALE ALE stb N'IPLDR ST. SINOD

    Dad nu primitl adsta, atund desfiintap monastirile.Comisiunea procedezA f6rte reit, cg, face cate-un asemeneaobstacol de 6re ce procedura eT este cu totul deosebita deprocedura care a urmat ;Ana acum.

    P. S. Irk. Valerian Rthnniceanu: Nol Comisiunea, ne-am aratat parerea si lAsam, ca S-tul Sinod sg, hotarascAcum va crede.

    P. S. Episcop al Hwilor : I. P. S. Pre§edinte si PreaSantip! Eii tot-deuna am fost pentru mentinerea Regula-mentulul in vig6re. Data P. S. Episcop al Argesului vine

    ne acusa ce, am calcat Regulamentul, acesta este o ne-regularitate si o lucrare, care de si s'a f tout pAna acum,eti rog pe S-tul Sinod, cA de acum inainte sA nu se malfad, si sa fim in limitele RegulatnentuluT ; citcl tam cat nolvom. pAzi Regulamentul S-tulut Sinod, intru atata avemsA fim la locul nostru §i nu avem a ne teme de nimic.SA me lerte P. S. Episcopul Argesului, cg, ceea ce s'afaeut piing, acum nu a fost caleare de Regulament, ci nu-mal o neregularitate care nu s'a observat.

    De aceea, eft rog pe Stul Sinod, ca, de acum inainte sApezim Regulamentul nesehimbat in totul.

    P. S. AM. I6nichie Bacddnul: i ell aunt de pArereaP. S. Episcop al Husilor, dar cu 6re care adaos. Fiind eanol pang, acum n'am Lost sesisati de adstit stare siP. S. Episcop al Argesului declarA, ca s'aa faeut Inaintemulte calugArirI de acestea, gi de 6re ce still, de la Rim-nic, cg, eparhia Argesulul are monastirT unde se adApostescmulti de p'este muncT, Eli cred, ea ar fi bine ca de acuminainte stt nu se mat fad asa cum s'a facut pans acum ;fuse, aceea cari s'ai'l primit pane acum se. se ealugar6sce.,dar sa se puns o stavila de acum inainte.

    P. S. Episcop al Argeoului: Ell n'am venit cu calugA-rill la Stul Sinod de aunt ani, pe dud g,1 it all venit cucleciml de calugarirl qi au fost primite fie in conformitatecu Regulamentul, fie afarA de Regulament.

    Acum, dace, se face o indreptare a Regulamentulul cumine, eft tail retrag calugeririle.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova' : Vo rog, sA nu venimcu amenintari. Ea un lucru n'am inteles adineaorl, si m'amesprimat cum este logic, adicA dace, are act de emigrare,fiind-cA asa se care la top, care aunt din streinittate. P.S. Episcop al ArgesuluT a gis, cg, aunt multi cari find

    li

    insult

    IJ

    www.dacoromanica.ro

  • 20 PROCESELE VERBALE ALE ScDitVr8LOR ST. SINLM

    profesorl magistratl vin pe urma de cer ImpAmenteni-rea. Dar impAnaentenirea se dti, cand presinta acte de e-emigrare prin care constatl, el, el a renuncat la autoritateaterei de uncle este, se considers ca pament6u, actulacela de emigrare se la fn consideratie.

    P. S. Episcop al Arge,sulta : La eel dintAI am renut4at,dar la eel de at doilea nu. De aceea declar, ca- ml retragcalugAririle fiind-ca \red, el se face un inceput cu mine.

    1, P. S. Mitropolit al Moldova: Apot, P. Stintite Frate,repet Inca ()data: Tali pare WI ea, ved un fel de amenin-tare In cuvintele P. S. Vostre.

    Prin urmare, ell pun la vot conclusiunile raportulul co-misiunel. Cine este pentru, sA binevoiasca a ridica mftna.

    S'a primit conclusiunile raportulul comisiunel.P. S. Episcop al Romanulut : Fiind-ea eel -l-alt a fost in

    armata, este o necesitate ca BA aiba actul de emigrare.Acesla rose, este in vtirsta inaintatA, on] de 55 anI, §i dupecum declarA P. S. Episcop al ArgeluluI, este forte tre-buitor milnastira

    De aceea, ail fi de pArere ca sA i-se aprobe caluga-rirea.

    Vod Acum s'a Inchis discnciunea.P. S. Episcop al Argeplza : Eu am declarat ca-ml re

    trag1. P. S. Mitropolit al Moldova : EA, in fata tonulul

    ameninlAtor, cu care vorbeSte P. S. Episcop al ArgeBuluI,ridic sedinca.

    Pe and voi0 sA avem Bedinp,?Voce : Pe Vinerl..1. P. S. Mitropolit al Moldova : Atunci §edintA vom

    avea Vinerl, 14 Ma!, tot la orele 9 a. m.Sedinta se ridicA Bi se anuntA cea viit6ra pentru Vi-

    ner!, 14 MaT, orele 9 a. m.

    t Precedinte : Iosif Mitropolitul Moldovat Secretar: 16nichie Belagnu.

    qi qi

    cAlugaririle.

    Qi

    si

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESEI E Vr REALE ALE St DINTELOR ST. S1NOD 21.

    ),Sledinta din 14 Maki 1893.

    Sedinta se deschide la orele 9 a. m. sub preledintaI. P. S. Mitropolit al MoldoveY.

    --Se face apelul nominal respund presents 15 P. P.S. S. Membri.

    Se eite§te sumarul qedintei precedente.P. S. Valerian Ramnicau: Cer sa se faca o rectificare

    in sumar: Comisiunea in raport n'a cerut respingerea ca-lugarirel pers6nelor recomandate, ci amanarea for puns cevor presenta actul de impamantenire.

    I. P. S. Mitropolit al Moldovei : Se va rectifica. Alivoi insa sit Fltiu in ce sens fost faeute conclusiunile ra-portului?

    P. S. Valerian Reimnicku: Conclusiunile raportulul auntpentru a se amana calugarirea, pans ce vor indeplini for-malitatile cerute de regulament.

    Voci: S-tul Sinod a primit conclusiunile raportulul.I. P. S. Mitropolit al Moldova : Da, 'ml aduc aminte

    ca aceste conclusiuni aI iritat prea mult pe P. S. Epis-cop al Argeqului, pentru care am fost silit sa ridic ledintaprecedents.

    P. S. Episcop at Argemlui : I. P. S. Stepane. Ed num'am gandit ca sa irit pa nimeni, ci am gig ea dam& mise reaping calugaririle, mi le retrag. EIS nici nu m'amgandit la una ca acesta, nici nu putea fi o suparareca mi retrag actele mete.

    Se pune la vot sumarul ledintei precedente on ree-tificarile cerute, se aproba.

    Se comunica de la biurou petitiunea D-lui V. A. U-reche prin care cere de la S-tul Sinod ea daruesca unrand de card bisericeqt1 bibliotecel din Galati.

    I. P. S. Mitropolit at Moldova : Acesta este o frum6sa,dorinta $i -1 face lauds, D-luI V. Alexandrescu Ureche, cacretin i literat. Ace3ta petitiune, eI cred ca trebue sain6rga la comisiunea de petitiuni.

    P. S. Episcopul Ifwilor. Nu qtiu daca ac4sta petitiunemai este nevoe ca sa m6rga la comisiune. EA cred ca s'arputea tranla chiar acum. Prin aceAa petitiune petitiona-rul cere un rand de carte bisericegti pentru biblioteca cea infiintat la Galati, cred eft nu mai are nevoe sitmerga la comisiune.

    VT.T.1.

    sa

    qi

    si

    all

    Qi

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 22 PROASELE VFEBXLE ALE EED1NTELOR ST. STINTOD

    P. S. Episcop al ROmniculul. P. S. Episcop al Hu§i-lor ne propune, ea, asupra acestet petiOuni sa ne pronun-titm acum indata.

    Regulamentul interior al S-lut Sinod prevede, ca totepetitiunile sa naergit la comisiunea de petitiunt acestacomisiune da opiniunea sa, S-tul Sinod hotara§te.

    De aceea ye rog, ea §i acestA petitiune asema,nat regu-lamentului, sa se trimitA la comisiunea de petitiunt, qidupa ce comisiunea va veni cu raportul seii, not ne vomda euventul nostru.

    P. S. Episcop al Dunaret de-jos: 1. P. S. Preqedinteregulamentul S lul Sinod a§a vice, ca ort ce peticiune samergik la comisiune. Acosta este o regul generals, pentruea comisiunea sA aibA elementele necesare, sa judice dupitacte intr'un mod sart altul, ca prim judecAtor §i deaopiniunea. Dar in casul de fats fiind o lucrare simpla, u§6rd,dupa cum se vede din insuqt resumatul facut de biurott,

    S-tul Sinod nu erect cl p6te sa aibA de la comisiunemaI multe lAmuriri in acestA cestiune, de cat ceea ce s'aspus.

    De aceea v'a§1 ruga al se tranleze acum cestiunea faraa mat merge la comisiune.

    P. S. Episcop al Rimnicului Eau stAruesc sa remanemin Regulament. P. S. Ep;scop at Dundral-de jos dice, cas'ar putea tranqa cestiunea chiar acuma, fara a mai mergecererile la comisiunea de petitiunt.

    Nu este ma. Ed cer, ca sa, nArgit la comisiunea de pe-ticiunt; caci comisiunea p6te aduce mat multA luminA, a-supra cuprindere1 din petitiune, cand cer ca petitiunea sase trimita la comisiunea de petitiuni sa nu se creda, caett sunt in contra celor continute de petitiune.

    SA lasAm dar, ea mergA petitiunea pe ca1ea ei legala,dupA cum ()ere Regulamentul §i in urnart, vom vedea ceeste de fAcut.

    P. 8. Valerian Rimnianu. Ed nu sunt contra opiniu-nel fie a se trimite la comisiunea de petitiunt, pentrucomisiunea luerand, are sa, dea o lumina, 6re-care.

    Dar pentru ea, comisiunea de pet4iunt este forte ocu-path., act aft ruga pe S tul Sinod ea ae6sta cestiune s'orecomande comisiunea care este insareinata cu cereetareasocotelelor jurnalului §i tipografiel, fiind-ca, membrit ace-lel coniisiuni, cu ocasiunea cercetiirel tipografiel, at. oca-

    tit

    st.'0

    li

    :

    ca,

    ;

    si

    www.dacoromanica.ro

  • PI OCeSELE Vr.R13ALE ALE SED1NTELOR ST. MOD 23

    siune sa vada dacA in adev6r mal este material de ajuns,ca sa, p6tA da gratis, pe and not, orl cat am vot, nuputem sa ne intrerupem de la ocupatiunea nastrA sAne ocupArn de acbtA cestiune, adica nu putem merge latipografie sA vedem data mat Bunt, sail nu eArti.

    Ed, rog dar pe S-tul Sinod, ca acesta petitiune s'o tri-mita la comisiunea pentru cercetarea socotelelor tipo-grafiel.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova: Cum v6d, aci cunt trelopinii, una a P. S. Episcop al Hugi lor, ca cestiunea sAse transeze acum ; alta a P. S. Epis-cop al Rimnieulul casa se trimita la comisiunea de peticiunl o a treia a P.S. Valerian Ramnic4nu, care cere ca sA se trimita la co-misiunea pentru cercetarea socotelelor tipografiel.

    P. S. Episcopul Rimniculut: M6 asociez qi ell la opini-unea P. S. Valerian Ramniceanu.

    1. P. S. Mitropolit al Moldova: Atund pun la vot 0-piniunea P. S. Valerian Rimniceanu, ca acesta petitiunesA se trimita la comisiunea pentru cercetarea socotelilortipografiel. Cine este pentru ss bine-voiascA a ridica mama.

    S'a primit.Se comunicA de la biurou 10 adrese in alAturare cu 10

    dosare ale Mitropoliel Ungro-Vlahiel, relative la calugit-qi se trimit la comisiunea de petitiunl.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : ComunicArile Wad ter-minat. Acum intrAm la ordinea

    La ordinea Pei avem mal multe rap6rte ale comisiu-neI de petitiuni. P. S. Raportor este rugat a le da citire.

    P. S. Valerian Rimniceanu raportor eiteste raportulcomisiuneT de petitiuni relativ la cererile facute in partede D-nil Dr. N. Nitzulescu, Dragomir Dumitrescu Ba-dea Cireseanu de a fi numiti membri in comitetul redac-tor al jurnalulul Biserica Ortodox RomanA" in locul de-venit vacant i care raport este In coprinderea urmAt6re:

    Inalt Prea SAntite StepAne.

    Comisiunea de petitiuni a S tului Sinod a luat in ob-servare trel suplici a trel solieitatorl loculul vacant ce ar6mas in comitetul redactor al jurnaluluI Biseriea Orto-doxA Romans ", dupA trecerea P. S. Innochentie la scau-nul de Episcop al RomanuluI, §i a veq.ut ca personele ce

    $i

    riri,

    si

    1i

    tti

    www.dacoromanica.ro

  • *24 PROCESELE V_REAI_E ALE SED'NTET,OR ST. SINOD

    at aratat dorinta a ocupa acest post, aunt trei dot-WA inteologie, profesor!, al facultAtl n6stre de Teologie, amume :Dnil Dragomir Dumitrescu, Badea Oire s an u gi DecanulFacultatel, N. Nitzules2u, ale caror cerer s'a recomandatde Stul Sinod acestel comisiuuT.

    In privinta capacitAtel personelor citate, comisiunea n'aretimie de obiectat, tots stunt bun! gi au drepturl egale inprivinta titlurilor.

    Articolul 7 din Regulamentul jurnaluluI biserieesc pres-Nis ea membr;I comitetuluT redactor se nurnesc de S tulSinod; fail a se limita caracterul acestor pers6ne ; darse intelege ca, In genere din totti sfera activitatel nOstreeiintifice teologice, adicA: ea S-tul Sinod are putere a a-lege gi a numi gi afarA, din ccrcul solicitatorilor, gi daces'ar esi pErsOne speciale in alt ram, care sa aiba nog Imult timp de la altos functiunl, spre a se deda Cu maTmutt interes Qi devotament in luerarea acestul jurnal, a-cesta ar aduce maT mult profit bisericeT gi ar respundegi la dorinta intimA, a comisiunea. To'ugl comisiuneafind datOre a se pronunta, erre din aceste treT persOnecc r etilionhA intrunegte maT multe conditiuni eserqialevocatiunef de redactor la jurnalul bisericesc, inainte dea se pronunta se gaseqte dat6re a mArturisi, ca se vedepuss intr'o positiune dificilA, din care ar putea a se sus-trage numal prin un concurs care singur ar putea fi ex-presia adeverulul si a dreptAtel. Concursul intl.& gi pA-trunde in totul, puind in relief tote calitatile interibre giexteriors ale capacitatel candidatuluT, pe cftnd comisiuneanu pote examina de cat numal partea exteriors, gi in a-cestA, privintA vine all indeplini insArcinarea in modulurmA tor.

    Dintre acegt1 trei candidati D. Badea Ciregeanu este eelma! non Dr. in Teologie, nedistingendu.se pant in pre.sent cu sorierT teologice date publicitatel, nisi ca publicistpe terenul biseticese, gi de aceea comisiunea credo caD-sa p6te MrA Jena a lrisa terenul luptei celor-lalti dullconcurenv.

    FAcend examenul tot exterior al celor clout concurenticomisiunea incepe cu D. Nitzule len, onorabil Decanul al fa-cultAtel nostre de Teologie. Domnia sa este un barbatf Orte capabil, energic gi de o ativitate prodigi6s5, cats o-cupA tregeatedre salariate la trel institute iublice religi-

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERBAis At F. VI:mil E. OR ST. S1NuD 25

    6se, afar& de aceea de Decanat. In lungul timp de 24 antde profesorat s'a destins cu cate-va opere if ciintifice datela lumina, pe arenalntinsa a publicitatel ins& nu s'a preailustrat $i comisiunea crede ea din lipsa de timp, findforte ocupat cu numer6sele sale servicii publice. 0 cali-tate insO mai lipseste D. NI Decan, ca nu este asa de fortein limba Elena ca rivalul sett, si se stie ca la jurnalulnostru bisericesc se face si cercetarea cartilor bisericesti,call trebue comparate cu originalele din limba greca.

    Spre a pune capat cugetarei sale, comisiunea crede caD. Dragomir Dumitrescu, ca elenist bun, fiind-ca a stu-diat teologia in limba elena, autor al cator-va opere reli-giose, si publicist distins si apreciat Inca la revista teolo-gica din Iasi, osebit ca s1 -a intins cercul cunostinteIor saleteologice prin un curs recent de cats -va ant, pe la Uni-versitati din Europa, ar fi mai competent si mat capabila colaboia la ameliorarea jurnalului S-lui Sinod, find- caeel pun in present este mai liber, ctiel are o singura ca-tedra la facultatea de Teologie , si mai este in favoreasa si alegerea provisorie, ce a facut in persona sa I. P. S.Mitropolit Primat dimisionat, carele cil aeest titlu 1-a si nu-mit in comitetul redactor inc 1 de la 1 Ianuarie anul es-pirat.

    Peniru aceste c)nsideratiuni comisiunea, in majoritatefixandu-s1 alegerea in pers6na D-lui Dr. Dragomir Dumi-treseu, vine cu respect a supune opiniunea sa la cunos-tinta S-tului Sinod, spre a decide cele ce va crede de cu-viintt.

    (ss Arhiereul Valerian, Dosothet Botopnenu.

    Opiniunea separates.

    Avend in vedere cererea D-Ior D-ri N. Nitzulescu, Dra-gomir Dumitrescu si Badea Cireseanu pentru postul decolaborator la revista eclesiastica Biserica ortodoxa Ro-ruanA" li considerand. ci D. Nitzulescu este mult ocupatcu trei catedre, unde preda cursurile si prin urmare arfi impedicat la implinirea datoriilor relative la postul decolaborator.

    Ave"nd in vedere, ca, D. Dragomir Dumitrescu este o-cupat cu predarea cursurilor la Universitaie, precum sien afacerile S teT Mitropolii din IV, prin care ocupaOuni

    www.dacoromanica.ro

  • 26 PROCESELE VhRBALE ALE SEDINTELOR ST. Sac D

    ar fi tmpedicat in colaborarea la revista indicatA la c-r-cetarea cOrtilor bisericeqtY.

    Avand in vedere cA D. Cireffenu este ocupat numal cupredarea cursulul Ia Universitate, farA, a mal avea i altoocupatiuni, de undo resultA c6, dispune de timp pentru a

    indeplini obligatiunile pentru acest post de colaborator.Opiniez, ca dintre acelti trel Domnl Doctori aspirants

    pentru postul de colaborator la Biserica Ortodox5, Ro-mantt", D. Cirel4nu sate in drept de a ocupa acest post.

    (ss) Arhiereu leronim.

    P. 8. Episcop al Rdmniculut: I. P. S. St6pane! Malcred de trebuintA sA declar, c& tots petitionaril acel-

    tia imi aunt forte apropiatil de inima mea. Ada bune6raD. Nitzuleseu ml a fort coleg mat multi alai la SiminarIa Facultatea de Teologie Qi prin urmare, cum am qis,este un bArbat forte apropiat de sufletul meil. D. Drago-mir qi D. Cirepanu mi -au foot scolarl ; prin urmareace§t. a pe o ail& eale asemenea fOrte apropiatt sufletululmet. De aceea, cand este vorba despre mine personal, ellafg impArti postul vacant de membru la Redactia revistel

    Biserica OrtodoxA, Romans" in trel egale, ci o partedin redactiune afp' duce.o unuia, cea-l-altA parte altula, gicea de a treia unuia din eel tret petitionary.

    Fiind ca tos6, postul nu se p6te ImpArtT, eu trebue prinurmare sA, m6 botArtise pentru unul din eel trey postulantI.

    ArAtand consideratiunile personale, ce am pentru fie-care din petitionari, sit intru acum In discutiunea rapor-tulul, ce ne a presentat comisiunea as petitiunl.

    Prin raportul comisiunei asupra acestor petitiuni P. S.Raportor ne aratA mat multe considerente, in virtutea c&-rora trage conclusiunea, cum cA, eel mat meritos pentruacest& functiune ar fi D. Dragomir Dumitrescu. Nu'i negD-luT Dragomir Dumitrescu capacitatea, timpul posibi-litate de a lucra la Revista Biserica Ortodox& RomanA".P. S. Ieronim Ploecit6nu a formulat o opiniune In minori.tate pentru D. Cirecenu, aducend in sprijinul opiniunesale timpul eel disponibil al D-lui Cirepanu.

    Intorcendu-m6 lara§1 la raportul comisiunet, am auditintro alte considerente, i acesta, el D. Dragomir a fortnumit deja de fostul Mitropolit Primat in mod provisoriu,

    prin urmare, ar trebui 0-1 nurairn pe D-sa,

    qi

    pant

    gi

    fatal,

    si

    gi

    gi

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VEPBALE ALE 3EDINFEtoR ST, S1NuD 27

    Niel unul, sit ma credetl din considerentele, aduse atatde P. S. Raportor cat si de membrul, ce esprimat o-piniunea in minoritate, pe mine nu m'a convins ea trebuesa convenim asupra uneia sa>a cele1-1-alte persone. Exa-minarea, ce raportul spune ca a fame° asupra cestiuneleste pentru mine nu destul de convingatare si apoi si nefundatA; in cat sa ma credetl ca, ell unul n'all fi subscrisacest raport. Din contra et., in locul raprtorului, asi ficercetat lucrarile literare ale fie-carul petitionar, le-all ficomparat, si din acesta examinare asl fi tras o conclusi-une, pe care o supuneam aprecierel Slut Sinod. De aceeacred, ca positiunea S tului Sinod, aceea care este con-forma $i eu Art 7 din regulamentul pentru Revista bi-serieesca Fit& intru acOsta. Sa. trecem peste aceste petitiunlpur simplu, si die sa trecem la ordinea dile!, ramanandSlul Sinod libera sa actiune ; aceia a alegere viitorululmembru in comitetul redactor. Apol conform acestul Art.7, suntem datorl sa facem alegere; cad acest articol gla-sueste in ast-fel; pentru redactarea si administratiuneajurnalului bisericesc se va institui un comitet compus dintrek membrl redactorl responsabill. Membril acestuI eo-mitet se vor numi de S tul Sinod.

    Prin urmare vedetl, nier numirea, facuta pans acum inpersona D. Dragomir Dumitrescu, fie ea chiar si proviso-rie, si niel recomandatiile, ce ne fac membrii comisiunelde petitiunl nu sunt conforme cu Regulamentul. De aceeaInca °data, repet Qi rog pe S tul Sinod, sit trOca la ordi-nea dilel, remanendu-I libera actiune de a hotari prin a-legere pe membrul comitetulul, in conformitate cu Art. 7din regulament.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: P. P. S. S. Parintl, P.S. Episcop al Ramnicului se baska pe Art. 7 din regula-ment, tli negresit ca nu ne putem basa pe aiteeva de catpe art. din Regulament si dice ca S-tul Sinod numeste.Dar Stul Sinod cum o sa numesca alt-fel de cat prin fi-liera acesta? Fie.care doritor vine sist arata dorinta sa.S-tul Sinod are o comisiune alesa intr'adins pentru peti-VunI, pentru ctirti si pentru altele. Raportorul; unul dinmembril comisiunel, prin raport vine ci1s1 esprimA opiniunea ce a format'o in cestiunea aceste petitiunl si aratamodul, calea si filiera, prin care S-tul Sinod pote sasjunga la o hotarare ca BA numeasca pe un membru

    s'a

    si

    www.dacoromanica.ro

  • 28 PROCESELE Vc 11 BALE All SI- D.NTELOR ST. SINOD

    in comitetul redactor. Acum, propunerea P. S. Episcop alRimnicului nu stiu ce sens are.

    P. S. Episcop al DunareY-de jos: Este in contra regula-mentulul la care face alusie.

    I. P. S. Mitropolit al Moldovei: Ea v'am atras atenti-unea asupra cuventului ea S-tul Sinod numeste. Dar cumo sA, numOscA de cat pe acesta cale ?! Remana acum cafrAtiile vostre sa hotaratT.

    P. S. Episcop al Rimnicului ruga, pe P. S. Episcopal Dunarei-de-jos, sa-mt spunk in ce sens am vorbit edcontra Art. 7 din regulament.

    P. S. Episcop al Dunarei-de-jos: 1. P. S. Presedinte,cestiunea ridicata de P. S. Episcop al Rimniculul, dupamine, este o cestiune de Regulament. Nu vorbesc asupraargumentelnr7raportulu1, fiind-c6, am prietenie pentru cu-tare sad cutare persOnA.

    Ed credeam ca P. S. Episcop al Rimniculul Noulut Se-verin, luand cuveatul In acesta cestiune, are sit ne deg Orecare lamurirl, sa combats opiniunile raportulul in esenta1W, sad sa le primesca. Acesta era cestiunea, data cum-vavoia sa ridice cestiunea, care a ridicat'o, putea sa is cu-ventul in cestiune de Regulament sail in cestiune

    ca sa stie si S-tul Sinod. P. S. Sa ne-a plimbat print6te opiniunile raportulul comisiuneT, si ale majoritAteiale minoritatei. Ed cred, ca la urma urmei are sa se pro-nunte pentru o pers6nA dar liber este sa se pronuntepentru tine va voi, sag pentru nici unul. Pe mine m'amirat' propunerea P. S. Sale ca S-tul Sinod sa treeala ordinea dileT petitiunile acelor trei petitionari si sit aspronunte el. Data ar fi fost un singur suplicant, petitio-onar, p6te ca ar fi avut iputina dreptate, dar and aunt trelnu cred ca putem sa facem alt-fel de cum am facut. Adi-neauri P. S. Sa asupra unel cestiuni cunoscuta de la in-ceput 'Ana la sfirsit, a cerut sa as urmeze conform RPgu-lamentulw insit in cestiunea, unde in adever comisiuneaa cautat sa ne aduca luminile sale cum lea adus,cada &cut o scurtA separatiune a pers6nelor,voete sa esimdin regulament. S-tul Sinod nu putea sa inlature petitiu-nile, care vin la biurod, ci conform Regulamentului, tre-buia sa le primOsca, sa le inregistreze, sa le trimita la co-misiune, sa faca in fine cum va crede de euviinta.

    Prim urmare nu era in drept P. S. Episcop al Rainni-

    ; AMY

    preala-billi,

    ;

    si

    si

    ;

    www.dacoromanica.ro

  • PtoictsKE VER13ALE ALE E.IDINTk LOR ST. :Ann

    eului sa ne spun none ca sa urnaiim alt-fel de cat cumsere Regulamentul nostru. Formalitatile Regulamentuluifiind indeplinite, si trebuia sa fie indeplinite, S-tul Sinodare sa se pronunte, acum pur si simplu asupra conclusiu-nilor raportului. Tot S-tul Sinod are sä se pronunte, el vahotari, el va numi si va face ce va crede de cuviinta. A-cestea aveam de observat, asupra propunereT P. S. Episcopal Rimnicului.

    P. S. Episcopal Rinznicului: Dupe esplicarile, date deP. S. Episcop al Dunarei de jos asupra opiniunel male,ed ved si mai mult, ca am dreptate, si anume e5, P. S. Savede in intorsetura, ce s'a dat acestel cestiunl, o proceduraminunata reglementara, asa cum ne convine noue.

    P. S. Episcop al Dunarel de jos : Cum (pee Regula-mentul ?

    P. S. Episcop al _Rim,niculta : Ed am spus, ca n'am opi-niuni individuale, ci me nit numaT in Regulament. Regu-lamentul 4ice Membrii aunt numiti de Sinod. Cand fuseS-tul Sinod are inaintea sa mai multe pers6ne, demne dea putea fi membri la jurnalul Biserica Orthodox Ro-mans"; (And S tul Sinod are trei petitiuni a trel pers6ne,caril cer acelasi lucru, si carii intrunesc aceleasi conditiuni ;eU nu inteleg, care alta ar fi procedura cea mai nemeritaa S tuluT Sinod. Va fi aceea, care o da comisiunea, sadprocedura de a trece la alegeri ? Eu asa stir si judec ;consciinta mea asa ImT diction. Cand am inaintea mea maimulte cererl de aceeasi nature, judec ca si raportoru], caprocedura -cea mai nemerita n'ar putea fi alta, de cat unfel de concurs. Dar pentru ca aci concursul, proprid 4is,nu sl p6te avea locul, find ca avem inaintea n6stra opleiada intrega de barbati, capabill de a lucra si cari in-trunesc t6te conditiunile, de a face parte din comitetulredactor al jurnalului Biserica Orthodox& Romftna", efinu gasesc alta procedura mai nemerita, pentru S-tul Sinod,de cat sa treca pur si simplu asupra petitiunilor saproceda la alegere.

    P. S. Episcop al Dunaret de jos: P. Santite al Rimnicu-lui, propunerea ce faced, trebuia s'o keep acum trel 4ile,calla s'ad presentat petitiunile si s'ad trimis la comisiuneade petitiuni; atuncT trebuia ridicat acest incident, iar nuacum. Ce avem sä facem acum? Sa inlaturam un raportal comisiunel si sa ajungem la ce? ApoT, pentru Dum-

    ci

    ff

    www.dacoromanica.ro

  • 86 PROCESELE 7EREALE ALE §r bINTELOR ST. SINslOb

    necjen, trebue se avem putina defereutil pentru comisiune.Pentru acesta eu rog 85, se voteze conclusiunile raportulul.

    P. S. lonichie Baca6nul: Eu cred ca cestiunt de felulacestia au mat fost la S tul Sinod ; adica voesc sa die an-tecedente de felul acesta au ma! fost. Ed, de qi n'am fostin Sf. Sinod cand s'ad mat numit pars 5ne in comitetul re-dactor al jurnalulut, a81 ruga cu tote acestea pe S-tulSinod, ca s5, procedeze tot in modul cum s'a procedat,cand mai numit qi alp membril redactor!.

    P. S. Episcop al Huoilor : Eu cred ca trebue sa urmamideea P. S. Ionichie Baca6nul. Dar ma! Intaid sa vedemcare este interesul ce ne preocupa pe no!, pentru ce notne preocupam de alegerea cutarei sati eutArel persone? Hiemi se pare ea avem un interes forte mare; qi nu numalinteresul de a avea colaboratorl la jurnal, dar acest co.mitet asta-4t ma! are Inca o datorie pusa de S-tul Sino 1,

    acesta este corectarea carOlor biserice§tI.P. S. Episcop al Romanulul in calitate de redactor al

    carplor biserice8ti, a corectat pans acum 5-6 carp bise-ricegtl. Prin urmare pers6na, pe care no! o vom alege,trebue sa fie in stare, trebue sa.I stea prin putintit dea se putea ocupa de ala tr6ba; cad este o mare greu-tate de a face o corectura, nu numal ca stil, dar chiar dea face o corectura ordinarl, i de aceea eti a'§1 propunenu neg meritul membrilor, cad au solicitat ; din contra,tetra D. Nitzulescu am o mare iubire gi o mare stimI ;

    mat ales pentru ca D-lut dad a fost cu mine in co-misiunea pentru corectarea cArPlor, a lucrat forte mult,afara de D. Erbiceanu de la Iasi. Asa dar n'alY putea satie nimic de D. Nitzulescu, asemenea nic! de D. Dragomir Dumitrescu, care este tot asemenea capabil. D. Ci-reqanu este mat ten5r, mat neesperimentat, dar cu tote a-eestea nu 1'4 putea reproba, cand n'am avea altul matpropriu, care sa se p6t5, ocupa mat mull de jurnal i matcu deosebire de corectarea cartilor.

    Acum dace voim se alegem un om care sa se ocupe...P. S. Episcop al Ramniculut : Va sa Mica suntep pen-

    tru alegere.P. S. Episcop al Hu,silor : Da, sint pentru alegere. Atund

    eu im! permit a eqi din limitele raportulut, a propune oalts pers6nA, cred ca pers6na care s'ar putea ocupa matde apr6pe cu lucrareanu este vorba de capacitate, ca-

    s'ad

    ci

    ci

    cici

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESI LE VERBALE ALE IEDINTE1012 ST. SINOD M

    pacitatea o all top dar care sa se pot& ocupa mat multar fi E3onomul Alexandra Mironescu, profesor la Facul-tatea de Teologie.

    Ac4sta este opinia mea, Ili rog sa nu se supere nimeni.Cine se va uni eu (Musa, bine, tine nu, n'am nirnic de cps.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: Asupra acestel cesti-tiuni s'a vorbit destul de mult, prin urmare, v6 rog, sainchidem discutiunea.

    Pun la vot conclusiunile raportulul comisiunei.S'a respins.Pun la vot opiniunea P. S. Episcop al Ramnieului de

    a se procede la alegere.S'a primit.Se procede la alegerea prin vot secret a unul mem-

    in comitetul redactor al jurnalulul Biserica Ortodox& Ro-mano".

    1. P. S. Mitropolit al Moldova: Resultatul votuluT:Votanti 15.Majoritate absoluta 8.At intrunit :D. Dragomir Dumitrescu . . . . 7 voturI.Economul Alexandra Mironescu 6

    71

    D. Badea Cireseanu 117

    Un vot alb.Asa dar ne avend niel unul majoritate cerutti de Re-

    gulament se va proceda a II -a dr& la alegere.Se procede pentru a II a 6r& la alegere.Resultatul votuluY este :Votantl 15.Majoritatea absoluta. 8.Ate intrunit: D-1 Dragomir Demetrescu 8, Ee. Mirones-

    cu 6, D. B. Cireseanu 1.Prin urmare D. Dragomir Dumitrescu a intrunit ma

    joritatea cerut% de regulament, va fi numit membru re-dactor in comitetul jurnalulul Biserica Ortodox& Ro-mana,".

    P. S. Episcop al Rthnniculta: I. P. S Presedinte ! A-celasi regulament, in virtutea caruia am ales pe al treileamembru in comitetul redactor al jurnalulul Biserica Orto-doxl Romana", prevede ca acest comitet sa, ail:A un pre-sedinte. P. S. Episcop al Romanulul, care a fost mal 'naintemembru al comitetulul redactor, a fost si presedintele ace-

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERLALE ALE LbINTEL OR ST. §INOO

    lul comitet. Acum ne remane dar sa alegem si un prese-dinte in acest comitet; cAel eu D. Dragomir Dumitrescu,pe care '1 -am ales membru s'a complectat numeral de trelmembril in comitet, dupa cum care regulamentul. Prin ur-mare, comform art. 17 din regulamentul pentru jurnalulbisericesc, care (lice : Unul din membri va fi denumit pre-sedinte de catre S-tul Sinod, ell asi propune dar ca sA tre-cem imediat la alegerea acestu! presedinte. Comitttul secompune din: P. S. Gerasim Pitesteanu, D. C. Erbiceanu§i D. Dragomir Dumitrescu. S-tul Sinod este liber sa alegaca presedinte pe oil-tine va voi din aceste tre! pers6ne.

    P. S. Episcop al Arge,sulut : Daca s'ar fi ales -tot co-mitetul, putea S tul Sinod sa proceda $i la alegerea pre-sedintelul. Dar fiind-ca comitetul exists qi not n'am ales decat un sirigur membru, cu care am complectat numeral detrel membri in comitetul redactor, de drept este ca pre-sedinte al acestui comitet qi ca cel ma! vechiti. P. S. Ge-rasim Pitesteanu ; si deer nisi nu maI este trebainta sa ma!procedam la o noue alegere. Dupa cat aunt informat, co-mitetul si-a §i ales pe presedinte.

    P. 8. Episcop al fluoilor : El suut de parere, ca in vir-tutea Art. 17, pe care l'a invocat P. S. Episcop al Ram-niculuI, sa proclamam de presedinte al comitetulul pe P.S. Gerasim Pitesteanu.

    I. A S. Mitropolit al Moldova : La acestea aveam liel de cis ceva, Vecilend el in acest- comitet, a,sa cum esteel compus din t6te punctele de vedere, P. S. Gerasim Pi-test6nu are tot dreptul de a fi proclamat de presedinte alacestu! comitet. Cine este pentru sa hine-voiasca a ridicamans.

    S'a primit cu unanimitatea voturilor.P. S. Valerian Rarnniceanu, raportor, citelte raportul

    comisiunei in privinta ealugarirel efeetuata in eas de bolaasupra fratilor Andre! Levenco de 75 anT si Onisim Po-tapof de 72 an!, ambi! din Schitul Saun, Eparhia Duna-ro de jos. Cel d'intaill prin calugarire a Nat numele deArsenic, iar cel de al douilea de Onufrie.

    Comisiunea veg.end ea faptul citat s'a petrecut in con-ditianile premise de regulament, opineza a se recunostecalugarirea numitilor frati.

    S-tul Sinod aproba conclusiunile raportulul.Mem; raportul comisiunet de peticiuni relativ la plan-

    n

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERBATA ALE EDiNTtLOR ST. S1Not 83

    gerea preotului loan Panaitescu, din Rimnicul-Velcel, princare arata ca este nemultumit de hotararea data in con-tra sa de catre consistoriul eparhial respectiv.Comisiunea, v6o4end, ca P. S. Director al S-tului Sinod n'aindeplinit formalitatile prescrise de Art. 47 c1 48 pentruprocedura in materie de judecata bisericesea, n'a putut in-tra in fondul cestiunel qi core sa se inapoeze spre complec-tare.

    P. S. Arh. Valerian Rimniceanu : Art. 47 ci 48 din Re-gulament spun, ca dace cestiunea venita la Sinod este apel,Directorul cancelariel este dator sa dea relatinnl, dad.reclamantul are dreptate BA fad, apel sat nu.

    P. S. Episcop al Dunare de jos : Et, pe cat sint infor-mat, Itid ea din partea acestul preot ail venit mat multepetitiuni fli decl trebue sä fie mal multe rap6rte asupraacelieao cestiunI. EA all erode, ca ar fi bine, ca sa se totote petitiunile §i sa se face un raport general asupra tu-turor, cad alt-fel, comisiunea se pOte intampla sa se pro-nu* inteun fel printr'un raport, gi alt-fel prin altul, asupraaceluiall lucru.

    P. S. Episcop al LIzoilor : Dupe regulament n'at dreptulsa fad, apel la S-tul Sinod, de cat numai aceea cari whatcaterisici. Indata ce un preot nu este caterisit, ci i s'a a-plicat o pedeapsa disciplinarg, de catre Chiriarhia respec-tiva, n'are dreptul 064 (Bea apel.

    Prin urmare, data din petitiunea acestul preot, nu seconstata ea el este caterisit, et all credo ea o putem punela dosar pur Eli simplu, film nicl o hotarire.

    I. P. S. Mitropolit al Moldova: Din raport am auditca i s'a aplicat o pedeapsa care nu este prevquta in re-gulament. Cam ce pedeap3a i s'a aplicat ?

    P. 8. Valerian Ramniceanu: Nu este caterisit, dar nu-m.! are voe A servesca in Eparhia aceea.

    P. S. Episcop al Reinaniculut : Cestiunea adusa in S-tulSinod de preotul I. Panaitescu prin petitiunea sa, este o ces-tiune de curate discipline. N'am as fac istoricul purtariloraces tui preot ; cad nu'Ini propun, ca O. arat culpabilitateasat neculpabilitatea lul faca cu Chiriarhia. Voit . spline nu-ma! atat, ca pedepsa, ce i s'a aplicat de catre consistorit li

    3,www.dacoromanica.ro

  • 34 PROESELE VERBALH ALE §E131NTELOk ST. SINOt1

    pe care am confirmat'o qi ell, este o pedepsa dictate., deinsarg imprejurarile in care s'a aflat el §i cu parohul de latiseria.

    Et, nu o-data, ci de maY multe ory batut, all marscu amenintgrile pang acolo, in cat e.1 declarat ca e.1 sa seucida unul pre altul. Eu intreb pe S-tul Sinod, nu ca sujudice, dar ca salt dea opinia, ce eram sg fac de cat sa des-part pe aceqtt 6ment ; §i ca se. -I despart am aprobat hotarareaconsistoriula i fiind-ca amenduol erati veniti la oral dela sate, i-am trimis la urma lor. Parohul colegul lui s'atidus ; acesta insa, care a reclamat la S-tul Sinod, nu vo-elte sa se supuna hotararel consistoriulut. El, e prea adeverat, este venit in Ramnic din Eparhia Argeplui, pa andse afla director al Episcopiel cumnatul dacg este salugm cunoqtinta maY de apr6pe de antecedentele acestulpreot, ruga pe P. S. Episcop al Argelului, ca se. trimitaQl P. S. Sa dosarul relativ la stremutarea preotulul Panai-tescu in Eparhia RamniculuY.

    In scurt consistoriul Eparhiel Ramniculut, avend in ve-dere desele certurl judecatt ale Preotulul Panaitescu eucolegul sett, a opinat, ca amenduoi preotit vr-jrnaqt sa fietrimicil la urma lor, adeca la tare.,, de unde venise, qi ell amconfirmat acesta sentinta. Tam fn scurt cum stall lucrurilecu acest preot ; dare. ell nu merg pane, acolo, ca se. -1 trimitin altg Eparhie. In oral nu mal p6te sta, la tara insa, i-amspus'o prin cumnatul sell, care a venit la mine, sä p6teduce, eautand a'f}1 gasi un loc.

    P. S. Episcop al Dunard de jos: Eu pentru a doua6ra, ear cuventul ca sa se adune t6te petitiunile qi comi-siunea sá vie cu un raport general asupra lor, iar nu asu-pra aceleta0 cestiuni, sg vie cu cinct raporte.

    1. P. 8. Mitropolit al Moldov': Pun la vot propunereaP. S. Episcop al Dunarel de jos, el sg se amane cestiu-nea pane, cand comisiunea va veni cu un raport generalasupra tuturor petitiunilor date de preotul Panaitescu.

    S'a primit.P. S. Valerian, raportor, eiteqte raportul comisiuneY

    de petitiunf In privinta apelulul fficut de preotul Ioan So-x ocenu din comuna ArdeoaniI din judetul

    A supra acestel cestiuni avend in vedere Art. 44 din re-gulamentul pentru procedura in materie de judecata biseriasca, care arata ca apelul se face numaY In casurl de

    s'ar'i li

    qi

    BM i

    all

    li

    Bead.

    www.dacoromanica.ro

  • PROCASELE 'VERBALE ALE SEDINTELOR ST. SINOD 35

    caterisire si degradarea din tr4pta preotesca, n'a putut in-tra in fondul cestiunei pentru cuventul, ca P. S. Directoral S-tului Sinod n'a indeplinit prescriptiunile Art. 48 dinacelas regulament care (lice ca : in intervalul sesiunilorS-tului Sinod, Directorul studiaza tote cestiunile apelate,cerend prin presedinte actele relative la cazuri, observavaliditatea sali ntvaliditatea lor, si data are drept de apelsaii nu ; deui opineaza a se inapoia petitiunea spre a seurma conform regulamentului, lasandu-se casul la apreci-erea Episcopului Eparhiot.

    P. S. Arh. Calistrat Barladau: I. P. S. Presedinte ! P.S. Raportor ne spune, ca n'a putut intra in cercetarea fon-dului cestiund, fiind-ca nu s'a indeplinit prescriptiunileArt. 48 din regulamentul S-lui Sinod. Dar tot P. S. de-clara, ca asemenea procedure, se urmeza numai in casulde caterisire si nici decum la oprire provisorie, dupa cumse presinta cestiunea preotului Ioan Soroceanu. Asa fiindlucrul P. S. Raportor n'are dreptate, caci numai in cas decaterisire un preot pote face apel contra sentinteT consis-toriului ca Stul Sinod sa vada data a fost sat. nu binejudecat. Acest preot este oprit de serviciile preotesti petimp limitat de 6 luni de chile si nefiind caterisit rog peS tul Sinod, sa, nu admita conclusiunile raportului, cad nuaunt basate pe dreptate.

    P. S. Valerian Rimniceanu : Din relatiunea care o facepreotul suplicant se vede ca el apelka contra sentinteiconsistoriului. Daca este apel sa vita in regula, far datanu este apel, nu este de conpetinta Sinod, ei de aadministratiuni eparhiale. In sensul acesta am facut ra-portul.

    P. S. 16nichie Bacaoanu: Relativ la acest preot pot siea sa ye spun ca este un turburator. El a venit BA, facaapel la Sinod si nici nu este caterisit. Daca a fost oprit deserviciu pentru 6 luni de c ile, Episcopul respectiv gra-tiat acum me mir ca mai face apel la Sinod.

    P. S. Episcop al Romanului : Acest preot este gratiat.P. S. Episcop al Relmniculut : Ed observ, ca comisi-

    unea de petitiuni prin raportul sett a fost forte nedr6ptacu Directorul cancelarid S lui Sinod ; fiind ca spune caDirectorul n'a &cut raport, si sa arate, data petitiuneaeste un apel sat& o petitiune de o alta natura.

    Din tote cele cuprinse prin raport, se face o confusiu-

    §i

    §i

    S -tulul

    l'a

    www.dacoromanica.ro

  • 36 PROCESELE VEREALPI ALE hD1NT ELOR ST. S1NOD

    ne asupra termenului de apel ; i deci trebue sä ne inte-legem odata asupra acestuf termen ; cad daca nu vomficsa bine intelesul acestui cuvent, tot- dO-una are sa se faca,confusiune.

    Eta, provocat de P. S. Raportor, am vorbit in parti-cular asupra acestui felit. de petitiuni, miam aratatparerea, ca cestiunea este de discipline bisencescrt, careadupe Regulamentele S -lul Sinod legea sinodalA, estelasata la congtiinta chiriarhului ; P. S. Raportor insaeste de altii opinie. De acela acum voesc se vorbesc a-supra naturel sentintelor consistoriale apelurile ce sefac la S-tul Sinod.

    Sentintele consistorielor ndstre, privite fiind din punc-tul de privire al dreptulul comun. sint semine cu sentin-tele tribunalelor, i ale trebuesc O. fie si confirmate de E-piscop, ca sa devina ecsecutorii ; adeett, cum am glee cudreptul comun, avem o judecata in consistoriA Qi alta inape! la Episcop. Cand insa sentinta consistoriulul cuprin-de o caterisire, Episcopul confirm& acea sentintl, eatrece in recurs la S-tul Sinod, care judeca procedura, a-decA calla aplicarea Regulamentulul respectiv. S tul Si-nod insa, prin regulamentele sale a aplicat numirea deapel la sentintele reeurse in Sinod. De aid acea confusiune din partea P. S. Raportor, care core, ca tote peti-tiunile sa fi insotite de un raport din partea biroului. Bi-roul prin Directorul cancelariei S lui Sinod este tinut saface raport numai asupra petitiunilor, care apeleza sentin-tele de caterisire. De indatl ce Raportorul a velut, capetitiunea are Rita cuprindere, era dator sa nu mai for-muleze ast-feliti de invinuirl Biroului ; dar

    I. P. S. Mitropolit al Moldova : Dupa cum vad cestiu-nea este simplificata, ast-fel el acesta petitiune pote safie tutors& la administratiunea Eparhiel de Roman, eacestiune disciplinarl. Pun dar la vot conclusiunile rapor-tului comisiunel.

    S'a primit..P. S. Valerian Rimnicenu Raportor, eiteste raportul

    comisiuni pentru tunderea in monahism a surorilor PatinaMarinescu de 49 ani, Ioana H. Nichita de 43 ani, Tudo-rs Roseti de 40 ani, Elena Boiescu de 45 ani, AnicaOtescu de 47 ani, Ruxandra Suditu de 61 ani, Maria N.Popotu de 44 ani ci Anica Potolea de 43 ant, tote dinmonastirea Adam Eparhia Huqilor.

    1i

    si

    de...

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE ViRBALE ALE SEDINTELOR ST. SINOD 37

    Comisiunea, gAsind indeplinite formalitAtile cerute deregulament, este de opinie a li se admite calugArirea.

    Se pune la vot conclusiunile raportului si se aproba.I. P. S. Mitropolit al Moldova : Ore le find inaintate

    ridic sedinta.Sedinta viitore pe cand void 81 fie ?

    Voct : Pe Mercurl 19 Mai.P. P. Mitropolit al Moldova: Atunci dar sedinta vii-

    t6re va fi MercurT 19 Mal.Sedinta se ridic si cea viit6re se anunta pentru Mer-

    curl 19 Mal.

    t Presedinte : losif Mitropolit Moldova.t Secretar : Dionisie Craiovenu.

    $edinta din 19 .31af 1893.

    Sedinta se desehide la ora 9 'fa a. m. sub presedintaP. S. Episcop al Buzeului, ca eel maT vechiu in hiroto-nie, find. lips 1. P. S. Mitropolit at Moldovel.

    Se face apelul nominal si r6spund presentl 14 P. P.S. S. membril, fiind lips I. P. S. Mitropolit at Moldova.

    Se citeste sumarul sedintel precedente.P. S. Episcop al Ramniculut: Rog pe P. S. Secretar,

    ca in sumar, unde se (lice, ca propunerea pentru alege-rea unui membru in comitetul redactor al Revistel s'afacut de P. S. Episcop al Ramnicului si ztil Husului, sAse rectifice in sensul, c acea propunere s'a formulat nu-mai de P. S. Episcop at Husilor.

    P. S. Episcop al Buaulut Prepdinte: Se va face recti-&area ceruta.

    Pun la vot sumarul sedintei precedente.S'a primit.Se comuniel de la biurott maT multe adrese ale S -tel

    Mitropolit a Ungro-Vlahiei relative la calugarirl si se tri-mit la comisiunea de petitiuni.

    Idem, mai multe adrese de la diferite Episcopil relati-ve la cfilugariri si se trimit la comisiunea de petitiunT.

    Idem, petitiunea locuitorilor din comuna Marcea, Jude.tul Vftleea, prin care cer gratierea preotulul for VasilePetrescu oprit din serviciil, care se trimite la comisiunea depetitiuni.

    Idem, raportul Tipografiel Cartilor Bisericestl", prin

    I.

    www.dacoromanica.ro

  • 38 PROCESELE VBRBALP1 ALE SSDINTELOR ST. SfNOD

    care cere ca cu ocasia tiparirel Mineelor sa se tipar6selTipicul, si se trimite la comisiunea respective.Idem, petitiunea preutulul G. Flom, prin care cere a i

    se tnapoia manuscrisul Istoria Sacra a Vechiulul Testament" spre a-1 complecta.

    S. Sinod aproba a i se tnapoia manuscriptul.Idem, urmatorea propunere, care conform Regulamen-

    tulul se citeste de P. S. Ioanichie Baca6nul.

    PROPUNERE

    In vedere cs noua lege privit6re la clerul mirenseminarii, Incepe a se aplica imediat, mat ales in ce pH-veste conditiunele pentru hirotonie ; In vedere ea dupeacesta lege, cursul invetaturilor seminariale se urea la 8clam, si posiciunea viitorilor absolventi in ce privesce e-tatea, pana, acum a fost cam ingreuitore ; $i considerandea etatea canonica pentru eandidatil de hirotonie in preotera de 30 ant, far pentru Diacont de 25 ant, acestevarste cu timpul s'all tot redus, in cat la not s'a pogo-rat varsta pana la 21 de ant ; considerand Inca, ca niciin trecutul nostru istoric- bisericesc, nu s'a tinut gma, custricteVa de etatea canonica, clot am avut Diacont cu e-tatea de 16-18 ant, Preott numat de la 18-20 ant,am avut Inca si Arhierel, ba chiar si Episcopi $i Mitro-politl in etate de 22-25 ant.

    Basalt pe aceste temeiurt, sub semnatii, propunem :Si se modifies Art. 4 din Regulamentul pentru bunaconduits a clerulut in genere" ; in schinabul, ca hiroto-niile seminaristilor, pe un oare-care timp, IA se consi-dere ca legiuite, incepend cu etatea de 21 ant".

    (es) Inocentie Episcop Romanulut.Arhiereul Ieremia GalWanu.

    17Bnichie Bacaonu,

    77Dionisie Craioveanu.

    17Ieronim Ploesteanu.

    P. S. Episcop al Rdmniculuf : Conform Regulamentu-lul, propunere, trebue ss se eitesca, in tret sedintsconsecutive.

    S. Sinod aproba.P. S. Episcop al Husilor raportor, citeste raportul

    comisiunel pentru cercetarea easel Tipografiet CarOorBiaericelti" in cuprinderea urmatore :

    $i

    [mesa

    si

    si

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERBALE ALE SED1N1ELOR ST. SYNOD 39

    Prea SAncici Pgrincl!Comisiunea ad-hoc compusa din P. S. Episcop al Rim-

    niculul Noul Severin, P. S. Episcop al ArgquluT sub-semnatul Raportor, instituita de Santul Sinod in sedintade la 17 ale curentel, pentru luarea socotelelor Tipogra-fieT Cartilor Bisericesti" intrunindu-se si constituindu-sesub prqedintia P. S. Episcop de Argq, a luat in cerce-tare situatiunea financiara de veniturf si cheltuell distri-buita pe lunt categoric de pe anul budgetar 1892.93,cum si 15 tablourl, cart cuprind 1ncasarile si rem4itelede incasat de pe 21 felurf de alit puse iu venclare ; peCarl acte Domnul Director al Tipografiel le-a inaintatS-tulur Sinod pe langa raportul No. 3o din 1 Maio.

    Comisiunea observand aceste acte a constatat :1) C veniturile Tipografiel pe anul 1892-93 sunt de leT

    45,314 ban! 73, la cart adaogandu-se si suma de leT 6778ban! 35, numerariu aflat in casa Ia r Aprilie 1892, da tota-lul general la veniturT de le! 52,093, ban! 8, si

    2) CA cheltuelile in cursul acestuT an sunt de lei 49,398ban! 74, maT remanend in casa la flnele Lune! Martie a.c. suma de leT 2694, ban! 34, carT adAogendu-se Ia sumacheltuita, acelas total general ca qi la veniturl, adicade lei 52,093, ban! 8.

    Veniturile realisate in decursul anulul 1892-93 provin:Lei b.

    r) Din numerariul aflat in casa la [ Aprilie 1892 67782) Din imprimatul revisteTBiserica Ortodoxa". 5000

    35

    3) Din diferite imprimate 5210 754) De pe cartea Evhologiil (prin ProtoiereT) . 724 655) Liturgierul 599 756) Apostolul 750

    168[25757) Evangelia

    8) Raportul Comisiune! S-tuluT Sinod . 116 759) Psaltirea (prin Protoierel) 433 98

    ro) Penticostariul 799 4011) Octoihul mare 1954 20

    5o12) Triodiul 163213) Prohodul 40 8or4) Aghiazmatarul 269 6o15) Orologiul (format mare) 15916) Evangelia in 12 limb!. . 14 4017) PredicT 194 4018) Viata repausatilor notri 42 35

    i

    i;ii

    da

    .

    www.dacoromanica.ro

  • 40 PROCESELE VERBALE ALE SEDINTELOR ST. SINOD

    19) Regulamentul 1620) Din vendarea a 209 corpurl de carti si 26

    Prohode la Onor. Minister de culte si dinalte venituri extraordinare 18,526 95

    21) Din desfacerT directe a mat multor carp,ce se afla in depositul TipografieT precum:Regulamentele, Predici, Bib liT, Orologil, A-ghiazmatare si alte carp bisericesti . . . 7147 25

    Total. 52,093 o8Cheltuelile facute sunt:1) Pentru plata personalulul administrativ. . 50402) , , , de culegatorie. . 9308 143) * , , atelierulul de masisif . 2473 494) * , materialulul tipografic ca :

    liters, cernela, hartie, cleit, etc. . . . 24,220 195) CheltuelT de legatorie . . ..... 4934 206) Cheltueli pentru material combustibil. . 1600 487) , de cancelarie si coresponden0. 190 348) , merunte si estraordinare . . 1631 90

    Total 49398 74la care adaogendu-se si suma aflata in casala 1 Aprilie 1893, de 2694 34da totalul general.de . ,. 52093 Og

    Dupa acestea Comisiunea observand cele 15 tablourTde sumele datorite si achitarl de catre ProtoereT in de-cursul anulul 1892-93 pentru 21 categoril de carp dis-tribuite pentru vendare si anume: 1) Biblia, 2) PredicT,3) StudiT, 4) Noul Testament, 5) Aghiazmatarul, 6) 0-rologiul mare, 7) Liturgia, 8) Apostolul, g) Evhologiul,to) Evangelia, it) Regulamentul, 12) Psaltirea, 13) Penti-costariul, 14) Raportul cu distribuirea parohielor, 15) Oc-toihul, 16) Triodiul, 17) Prohodul, 18) Viata repausaOlornostri, 19) Evangelia in 12 limbl, 20) Orologiul mic (editiaII) si 21) Arhieraticonul, a constatat a : suma datoritapentru cartile distribuite spre vanzare este de leT 37,537bull 30, din care s'a incasat in bani 9429 lei, 78 banT;Tar in remise si cheltuell leT 2024, banT 40, cad sumeincasate, adunate la un loc, dau suma de leT 11,454, banT18, maT remaitend de incasat de la totT protoiereil sumade leT 26,083 banT 15.

    Tote sumele de la veniturT si de la cheltuell prevedute

    .

    . .

    . . .

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERBALIO ALA: SPDINTELOR ST. S1NOD 41

    in situqiunea financiarti de pe anul 1892-93, cum qi acelecuprinse in cele 15 tabloarT de datoriT incastiri in banl,remise alte cheltuell, confruntandu-le cu registrele res-pective, casa qi piesele justificative de cheltuell aflate in-tr'un anume dosar s'au grtsit in OM regula, i ca ast-felComisiunea vine cu tot respectul a ruga pe S-tul Sinodsa aprobe socotelile Tipografiel Cartilor Biserice§a" peanul budgetar 1892-93, adica de la I Aprilie 1892 Orala finele luneT Martie 1893.

    Pe langa acestea, Comisiunea a primit cloud petiOunia doul impiegati aT TipografieT, i anume: una de la D-1I. Badulescu, comptabilul directiuneT tipografice, iar altade la D-1 Zamfir Ionescu, dirigintele lucrarilor tipografi-el, grin cars solicita crescerea salariilor ce at. Primulsustine cererea sa, pe considerentul, ca lucrarile de comp-tabilitate s'au Inmultit, aceea ce'l reclama a se ocupa con-tinutA in cancelarie; iar al doilea pe resonul ca pe Tangapropria lui atributiune de diriginte al lucrarilor din tipo-grafie, mai ocupa de acum 4 anT serviciul de maOnisticare atuncl se platia cu 140 lel pe luna.

    Comisiunea land act de aceste cereri pe carl le-a ga-sit drepte, este de parere ca S-tul Sinod, sa acorde pe-titionarilor Cate o adaogire de salariu cu Incepere de laAprilie espirat Si anume: D-lui Comptabil, care e absol-vent al Facultatei de teologie, eke 20 lei pe luna, Tar

    Diriginte, Zamfir lonescu, de asemenea 20 lei petuna.

    Acesta fiind resultatul lucrarei Comisiunel, cu profundrespect se supune aprecierel si aprobarei S -tulul Sinod.

    S.S. Preqedinte: Ghenadie Argeq.

    S.S. Membn G. Itenadie al Ramniculut.Raportor Silvestru Hupilor.

    Se pune la vot conclusiunile raportulul i se primesc.Idem, raportul comisiunel pentru cercetarea socote-

    lelor jurnalulul Biserica Ortodoxa RomAna" :

    Prea SAnti Pgrinfl!

    Comisiunea ad-hoc pentru cercetarea compturilor Ti-pografieT gektilor Biserice§tia i a Revistel

  • 42 PROCESELE VERBALE ALE SEDINTELOR ST. SINOD

    todoxa Romana', compusA din P. S. Episcop al Rimni-cului Noul Severin, P. S. Episcop al Argesului si sub-semnatul raportor, intrunindune si constituindu-ne subpresedentia P. S. Episcop de Arges in 4iva de 12 ale cu-rentei, am luat in cercetare, compturile revisteT ,BiserieaOrtodoxA Romana,, cornpuse din: Situatiunea case jur-nalului pe anul al XVI-lea, anul budgetar 1892-93, precumsi 12 tablouri dintre care io continend datoriile si achi-tarile Protoiereilor pe aniT al VIEXVI inclusiv, at rr-learemisele scAdute pe anil al VII-XV inclusiv; iar al XII -;eaabonamentele pe anul al XVII (1893-94).

    Observend tote aceste acte, comisiunea a constatat:1) CA veniturile reale in banl pe anal budgetar 1892.93

    (XVI) sunt de: lel 26,647, banl 25, la cari adaogendu sesi numerariul aflat in casa la 1 Aprilie t892 in suma deleT 1663, bans 11, cla totalul general la veniturl de 28,310lei si 36 bans.

    Veniturile cases jurnalului pe acest an sunt formate dinincasarile a parte din remaqitele de pe aniT VIIXV in-clusiv ([883-189r-92 Aprilie r), din abonamentele anululXVI (1892.93), din abonamente directe si din venitnri ex-traordinare, si anume:

    I) Din remgsitele incasate pe anul al VIII . .2) , , , , ,

    1886, IX 1885

    Lei b.

    4 8o

    'si trimestrul Ianuarie 349 903) Din remasitele incasate pe anul al X, 1886-87 7924) , , , D , , XI 1887 88 1537 155) 2 I P D D 3 XII 1888-89 2363 806) , , 3 3 , , XIII 1889-90 1667 607) '

    1

    , , P s . .3 NIV 1 R 90-91 3980 758) P D , 3 XV 1891-92 11108 759) Abonamentele anului al XVI 1892-93 4753 20to) Abonamentele directe. . . 81 30ii) VeniturT extraordinare..... . . 812) Numerarul aflat in casa la r Aprilie 1892 . . 1663 ii

    Total general. . 28,310 36Pe langO acesta suma incasabila in bans, re-

    dactiunea a trecut ca incasate si sumele urmA.tore :

    Lei. b.I) Remisa la totalul general de mai sus in

    sums de 665o 15

    .

    www.dacoromanica.ro

  • PROCESELE VERBALE ALE SEDINIBLOR ST. SINOD 43

    2) In recipise inapoiete si cheltueli de ale Pro-toereilor 2605 to

    1) In remisele Protoiereilor, pe anil VIIXVinsclusiv, earl rernasese nescaclute dupa siste-mul comp-tabilitMer de inainte . . . . 12762 57

    Total. 22,017 82Asa ca, trebue sa fie considerate ca incasata

    nu numal suma de lei 28,310 bani 36, ci siacesta din urma, cu care se descarca comp-tabilitatea. Adunand suma incasata inbani impreuna cu cea trecuta incasata inremise, recipise si alte cheltueli, da sumatotala de 50328 18care scadendu-se din suma totala de venituriprevecuta in budgetul anului 1892-93, careeste de lei 129,369, banl 16, r6tnane din pre-vederile budgetare un excedent de : . . 7904o 98

    Pe langa acestea, fiind-ca in prevederile bud-getare pe anul 1892-93 au fost calculate 3500abonamente, cam egalau cu suma de 42000lei, pe and In realitate au fost numal 337oabonamente, cart valoreza 4044o lei, ur-meza a se scadea Inca num6rul de 13o abo-namente in sum& de 156oiar acesta suma scgclenduse din exedentulde mar sus, adica din 79,040 lei, 98 bardremane ca escedent suma de : . . . . 77480 98

    Ma! scaclendu-se Inca din prevederile budge-tare, ca abonamente directe si venituri ex-tra ordinare, din suma de 1900 lei, suma de 1810 7ocare nu s'a putut realisa, remane Ca