energie.gov.roenergie.gov.ro/.../referat-aprobare-proceduri-urgenta.docx · web viewÎn...

2
Direcţia Generală Țiţei și Gaze Naturale Nr. APROB MINISTRU An ton ANTON REFERAT DE APROBARE proiect de Ordin al ministrului energiei privind aprobarea procedurilor de urgență cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea Planului de urgență pentru gestionarea situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionarea cu țiței şi/sau produse petroliere, a situațiilor de urgență deosebită şi a situațiilor de criză locală Legea nr. 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere transpune Directiva 2009/119/CE a Consiliului privind obligaţia statelor membre de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei şi /sau de produse petroliere şi stabileşte condiţiile de constituire şi menţinere a unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranţei în aprovizionare, în cazul situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionare, al situaţiilor de urgenţă deosebită sau al situaţiilor de criză locală. În conformitate cu dispoziţiile art. 2 lit. (aa) din Legea nr. 85/2018, Ministerul Energiei este desemnat autoritate competentă şi are atribuţii de coordonare, constituire, menţinere, control şi supraveghere a stocurilor minime. Prin Hotărârea Guvernului nr. 795/2018 a fost aprobat Planul de urgenţă pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală. În conformitate cu prevederile art. 24, alin. (3) din lege, după aprobarea planului de urgenţă, autoritatea competentă va aproba, în termen de 60 de zile, procedurile de urgenţă cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgenţă. În acest sens, Ministerul Energiei a elaborat Procedurile de urgenţă cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgenţă pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de

Upload: others

Post on 27-Dec-2019

0 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: energie.gov.roenergie.gov.ro/.../referat-aprobare-proceduri-urgenta.docx · Web viewÎn conformitate cu dispoziţiile art. 2 lit. (aa) din Legea nr. 85/2018, Ministerul Energiei este

Direcţia Generală Țiței și Gaze Naturale

Nr.

APROB MINISTRU

Anton ANTON

REFERAT DE APROBAREproiect de Ordin al ministrului energiei privind aprobarea procedurilor de urgență cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea Planului de urgență pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră

în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală

Legea nr. 85/2018 privind constituirea şi menţinerea unor rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere transpune Directiva 2009/119/CE a Consiliului privind obligaţia statelor membre de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei şi /sau de produse petroliere şi stabileşte condiţiile de constituire şi menţinere a unui nivel minim al stocurilor de ţiţei şi/sau produse petroliere, în scopul garantării siguranţei în aprovizionare, în cazul situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionare, al situaţiilor de urgenţă deosebită sau al situaţiilor de criză locală.

În conformitate cu dispoziţiile art. 2 lit. (aa) din Legea nr. 85/2018, Ministerul Energiei este desemnat autoritate competentă și are atribuţii de coordonare, constituire, menţinere, control şi supraveghere a stocurilor minime.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 795/2018 a fost aprobat Planul de urgență pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală.

În conformitate cu prevederile art. 24, alin. (3) din lege, după aprobarea planului de urgenţă, autoritatea competentă va aproba, în termen de 60 de zile, procedurile de urgenţă cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgenţă.

În acest sens, Ministerul Energiei a elaborat Procedurile de urgență cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgență pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgență în toate etapele existenței unei situații de urgență.

Faţă de cele de mai sus, s-a elaborat alăturatul proiect de ordin pentru aprobarea Procedurilor de urgență cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgență pentru gestionarea situaţiilor de disfuncţionalitate majoră în aprovizionarea cu ţiţei şi/sau produse petroliere, a situaţiilor de urgenţă deosebită şi a situaţiilor de criză locală pe care, dacă sunteţi de acord, vă rugăm să-l aprobaţi.