supliment piscina de la a la z mai 2012

16
piscina un produs mai 2012 se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus de la A la Z COPERTA buna piscine mai 2012.indd 1 4/20/2012 5:41:04 PM

Upload: medien-holding

Post on 11-Mar-2016

231 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

piscinaun produs

mai 2012se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus

de la A la ZCOPERTA buna piscine mai 2012.indd 1 4/20/2012 5:41:04 PM

Page 2: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

2 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

Piscina, oază de relaxare urbanăPentru cei care nu au timp de vacanţe, pentru cei care sunt în căutarea unui spaţiu de relaxare, intim şi confortabil, pentru cei care au o casă cu grădină, piscina devine o adevărată zonă de relaxare.

O prelungire feerică a locuinţei, înconjurată de spaţiu verde, piscina, în orice formă şi dimensiune, îşi găseşte tot mai des un loc în curţile noastre.

Şi pentru că a devenit un subiect de maxim interes, pentru că este perioada propice instalării unei piscine, v-am pregătit 16 pagini cu informaţii preţioase. Vă susţinem încă de la

început, din momentul în care aţi luat decizia de a avea o piscină şi până la final, când aceasta este gata instalată în curtea dumneavoastră şi necesită doar o amenajare pe măsura arhitecturii locuinţei şi a decorului peisagistic.

Astfel, indiferent de ipostaza în care vă aflaţi, în acest ghid veţi descoperi toţi paşii esenţiali care trebuie urmaţi pentru a vă cunoaşte mai bine piscina. Vă vom veni în ajutor şi atunci când veţi avea dileme în privinţa finisajelor, a corpurilor de iluminat şi a mobilierului potrivit, pentru ca piscina dumneavoastră să devină vedeta locuinţei, să capete personalitate, armonie şi să fie caracterizată de bun-gust.

PublisherViorica IORGULESCURedactoriCătălina COCA, Elena TURCUDesign graficIulian FILACHEPrelucrare de imagineDaniel DRAGOMIR

CorecturăMarius IANCUFotografiiShutterstock, RevePublicitateMihaela BALABAN (0727.089.273)Daniel CHIVU (0724.377.228)Şerban I. CORTISO (0723.677.353)Adrian DINU (0722.250.070)Bogdan TOMA (0723.358.877)

Marketing ManagerCătălin BINDEADirector de publicitateRadu GĂVRUŞ (0722.354.115)Tra�c ManagerClaudia IONIŢĂDirector de producţieMihai VOIVODCorespondenţăO.P.33, C.P.52, Bucureşti

Date de contactNerva Traian nr. 3,Bl. M 101, et. 5, sector 3, Bucureşti021-20.28.270 (t)021-20.28.269 (f)TiparRadin Print prin reprezentantul pentru Romania 4 Colourswww.4colours.ro

Foto: waterair

edito si cas edit.indd 2 4/20/2012 6:08:44 PM

Page 3: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 3

Fibrex, garanţia calităţii piscinei tale

Începând din anul 2001, moment în care şi-a făcut intrarea în segmentul piscinelor, şi până în prezent, Fibrex Co a realizat şi comercializat peste 500 de piscine atât în România, cât şi pe pieţele europene, devenind un nume cu greutate.

Piscinele Fibrex sunt piscine monobloc, care se livrează de-a gata, sub forma unei cuve confecţionate din răşini poliesterice speciale, armate cu fibră de sticlă. Interiorul unei piscine este acoperit cu gelcoat, un smalţ poliesteric deosebit de rezistent la intemperii, variaţii de temperatură, radiaţii UV, la uzură şi şocuri mecanice. Împreună cu produsul, Fibrex livrează toate echipamentele necesare bunei funcţionări a piscinei - pompe, filtre, lămpi, tablouri electrice, set complet de fitinguri şi robineţi. Fibrex a implementat Sistemul de Management al Calităţii ISO 9001-2000, Sistemul de Management al Sănătăţii şi Securităţii Ocupaţionale OHSAS 18001-2004 şi a fost demarată activitatea de implementare a Sistemului de Management de Mediu, conform cerinţelor SR EN ISO 14001:2005.

Alegând o piscină Fibrex beneficiezi de 3 avantaje majore:• costuri şi lucrări reduse pentru amplasarea unei piscine. Clientul trebuie să execute săpătura la locul de amplasare a viitoarei piscine şi, eventual, să toarne o placă de beton pe fundul gropii, în cazul în care terenul nu este suficient de rezistent. • raport calitate-preţ excepţional, având în vedere că se acordă o garanţie de 15 ani pentru corpul unei piscine şi de 2 ani pentru instalaţii; • piscinele din materiale compozite au calitatea de a fi calde, plăcute la atingere, dar în acelaşi timp uşor de curăţat şi igienizat cu detergenţi şi dezinfectanţi clasici.

Dintre produsele de ultimă oră, două piscine atrag atenţia în mod deosebit, fiind unice pe piaţă:• Primul model de piscină asupra căruia vă atragem atenţia este Capri. Acesta îmbină perfect designul extravagant cu funcţionaliatea desăvârşită. Latura îndepărtată este la un nivel mai scăzut decât conturul acesteia, astfel încât apa trece peste un grătar care acoperă toată această latură şi ajunge într-un rezervor tampon. De aici, apa este aspirată, trecută prin filtru şi refulată din nou în piscină, prin trei jeturi. Avantajele acestui sistem sunt nenumărate. Astfel, apa din piscină rămâne permanent la un nivel constant, pe luciul apei nu se formează valuri, iar curăţarea luciului şi procesul de filtrare sunt mult mai eficiente decât în cazul clasic. Nu în ultimul rând, în acest fel se asigură un efect spectaculos, în virutea căruia piscina Capri poate fi numită „piscină infinită”.Dimensiunile acesteia sunt: 1.050x356x146 cm.• Al doilea model este Ibiza, o piscină încadrată în categoria lux. Designul ei îmbină într-un mod plăcut liniile drepte cu cele curbe, astfel încât partea estetică se împleteşte armonios cu partea funcţională. Piscina dispune de un cămin propriu şi de instalaţie clasică pentru dotarea minipiscinei cu sistem de hidromasaj. Încorporarea unei minipiscine în zona treptelor reprezintă o idee excelentă, care va bucura orice viitor proprietar!

Dimensiunile acesteia sunt: 940x390x150 cm. www.fibrexco.ro

Capri

Ibiza

fibrex 1pag.indd 3 4/20/2012 5:54:40 PM

Page 4: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

4 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

Considerată o oază de relaxare şi un lux accesibil de-acum pentru multe persoane, piscina devine un subiect tot mai interesant în rândul proprietarilor de casă.

Construirea unei piscine îngropate

Unde construim piscina?

Înainte de a vă decide asupra modelului de piscină şi a echipei cu care veţi lucra pentru construirea acesteia trebuie să analizaţi spaţiul unde intenţionaţi să o instalaţi.În cazul în care nu doriţi să apelaţi la un specialist, vă recomandăm să ţineti cont de următoarele aspecte:1. Amplasarea piscinei se va face pe laturile cu cea mai mare însorire. Preferabil pe latura de S-SV. Majoritatea piscinelor funcţionează în sezonul cald, iar apa se încălzeşte de la soare;2. De asemenea, piscina trebuie amplasată la o distanţă rezonabilă faţă de locuinţă, astfel încât să contribuie la armonizarea spaţiului verde, să vă permită accesul rapid, precum şi supravegherea eficientă a celor mici;3. Intimitatea este un alt criteriu în funcţie de

care beneficiarul alege un anumit loc din grădină; altfel spus, vorbim despre protecţia vizuală;4. Direcţia vântului reprezintă un reper important care trebuie luat în considerare. Prezenţa intensă a acestuia va afecta caliatea apei din piscină şi va duce la evaporarea ei. O perdea verde, realizată din arbuşti decorativi, poate reprezenta o soluţie, un obstacol în calea vântului. Cu toate acestea, prezenţa pomilor în apropierea piscinelor nu este recomandată, deoarece devin o „umbrelă” în faţa soarelui, apa din bazin încălzindu-se mai greu. Mai mult, pomii devin un factor poluant prin intermediul frunzelor, polenului şi insectelor pe care le atrag;5. Montarea piscinei se mai poate face şi în funcţie de zona de odihnă (fotolii, șezlonguri), prevăzută cu sisteme de umbrire, care relaţionează cu bazinul de înot.

etape constructive.indd 4 4/20/2012 5:55:03 PM

Page 5: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 5

Tipuri şi soluţii constructive pentru piscine

După ce aţi stabilit amplasamentul al viitoarei piscine, trebuie să alegeţi soluţia constructivă cea mai potrivită dorinţelor dvs. Condiţii precum bugetul, durata de execuţie, constrângerile urbanistice, zona seismică şi nu în ultim rând, calitatea, certificările, asigurarea garanţiei şi service-ului post-garanţie sunt hotărâtoare pentru alegerea tipului şi structurii piscinei. Astfel, piscinele pot fi: modulare (din panouri de oţel), clasice (din beton) şi prefabricate (din polipropilenă sau fibră de sticlă), fiecare dintre aceste categorii având atât avantaje, cât şi dezavantaje (vezi tabelul).

Care sunt etapele construirii unei piscine îngropate?

Indiferent că optezi pentru o piscină clasică, din beton armat, pentru una din polipropilenă, fibră de sticlă sau plăci de oţel, etapele construirii implică efort fizic, timp şi un buget considerabil.Este adevărat, cele care vin într-o formă gata stabilită sunt mult mai uşor de montat decât cele realizate din beton.Pentru piscina modulară Waterair, etapele construirii sunt următoarele:1. Alegerea kit-ului de piscină, precum şi opţionalele dorite: scări multifuncţionale, încălzire, iluminat etc.;

Piscine Modulare Waterair Piscine Clasice Beton Piscine PrefabricateAvantaje Dezavantaje Avantaje Dezavantaje Avantaje Dezavantaje

- Peste 200.000 de variante;- Rapiditate în instalare;- Testate Cetim, Veritas, TÜV;- Garanţie 20 ani;- Etanşeitate perfectă; opt tipuri de liner;- Economii cu până la 30% faţă de soluţia clasică;- Rapiditatea livrării pieselor de schimb, graţie unui sistem informaţional dedicat fiecărui client;- Fabricant francez, înfiinţat în 1972, cu capital social de 10 mil. euro.

- Forma limitată la 76 de modele cu 200.000 de variante;- Suprafaţă maximă de 200 mp;- Adâncimi care pleacă de la 1,20 m.

- Forme nelimitate;- Adâncimi nelimitate;- Posibil sistem de revărsare sau skimmer;-Posibil masă de masaj interioară;- Posibil placare cu vitroceramică.

- Necesită proiect de structură;- Sensibil la mişcări seismice;- Durată mare de execuţie;- Buget ridicat;- Necesitatea golirii totale după fiecare sezon.

- Instalare rapidă;- Preţ redus;

- Forme şi dimensiuni limitate de posibilitatea transportului rutier;- La cele din fibră de sticlă, după un timp trebuie refăcut smalţul poliesteric;- Garanţie redusă.

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 5

etape constructive.indd 5 4/20/2012 5:55:04 PM

Page 6: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

6 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

2. Stabilirea şi trasarea piscinei în teren;3. Obţinerea autorizaţiei de construire – operaţiune simplificată datorită faptului că kit-ul de piscină este uzinat şi posedă CE (nu este nevoie de proiect de execuţie, fiind suficient memoriul tehnic, cartea piscinei şi planul de amplasament);4. Săparea şi pregătirea terenului;5. Asamblarea şi aşezarea structurii;6. Stabilizarea fundului piscinei;7. Realizarea instalaţiei;8. Acoperirea cu liner şi umplerea cu apă;9. Aşezarea marginilor din piatră;10. Amenajarea plajei şi a împrejurimilor.

Finisaje pentru piscină

Pentru a crea un aspect deosebit, personalizat în funcţie de necesităţile beneficiarului, piscina clasică poate fi finisată cu ajutorul mai multor materiale pe care piaţa de desfacere le pune la dispoziţia clienţilor săi. Astfel, rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor, bazinele de apă căpătând un contur atractiv.Nu numai forma piscinei trebuie să fie în relaţie cu casa şi grădina, ci şi materialele de finisaj ale acesteia.În funcţie de buget, finisajul unei piscine poate fi format din: mozaic, gresie, liner, plăcuţe vitroceramice etc.Mozaicul şi gresia sunt două opţiuni cu numeroase avantaje, dintre care amintim rezistenţa în timp şi posibilitatea

etape constructive.indd 6 4/20/2012 5:55:27 PM

Page 7: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 7

realizării unor colaje spectaculoase din plăcile dure.Linerul reprezintă soluţia rapidă de a transforma bazinul de apă într-unul funcţional. Uşor de instalat, membrana armată care se mulează perfect pe toată suprafaţa piscinei (pe lângă faptul că are şi rol hidroizolator) reuşeşte să reproducă cu succes modelele clasice de finisaje obţinute cu ajutorul plăcilor de mozaic şi gresie.Ceea ce transformă cu adevărat decorul unei piscine este bordura, care, de asemenea, poate fi realizată din mai multe materiale. Cele mai „actuale” finisaje le constituie deck-ul, lemnul tratat împotriva umidităţii şi piatra naturală, creând un aspect exotic.Piscinele modulare Waterair pot fi echipate opţional cu numeroase echipamente menite să crească gradul de confort şi relaxare. Una dintre aceste bijuterii tehnice este scara Escaform Premium care a câştigat premiile

"Janus de L’industrie" şi "Observateur du Design". Pe lângă funcţionalitatea clasică, scara beneficiază de un spaţiu de relaxare prevăzut cu 10 duze balneo, încălzire, aromaterapie, iluminat discret, precum şi de o duză turbo pentru un masaj pe măsură.

Piscine Waterair... ne simţim bine împreună!

www.waterair.ro

etape constructive.indd 7 4/20/2012 6:05:36 PM

Page 8: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

8 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

Instalarea unei piscine devine o etapă tot mai solicitată în rândul beneficiarilor. Motivul? O piscină contribuie la sporirea confortului și, în plus, ridică destul costurile de vânzare ale proprietăţii.

Cum alegi piscina perfectă?

În funcţie de suprafaţa terenului care urmează să găzduiască un astfel de element, dar şi de bugetul celor care îşi doresc propriul bazin, piscinele se împart în două mari categorii: interioare şi exterioare, care la rândul lor pot fi:Exterioare:- piscine îngropate;- piscine supraterane; - piscine gonflabile.Interioare:- piscine îngropate;- piscine supraterane /swimspa-uri.

Piscinele îngropate sunt cele mai spectaculoase, avantajul lor major fiind acela că beneficiarul poate alege de la formă și dimensiuni (lungime, lăţime şi adâncime) până la finisaje, totul depinzând de suprafaţa terenului pusă la dispoziţie, precum şi de suma pe care proprietarul îşi permite s-o investească intr-un astfel de proiect. Mai mult, alegând o piscină îngropată, optaţi pentru rezistenţă şi durabilitate. Este recomandat ca forma piscinei să se armonizeze cu arhitectura casei.Ca soluţie constructivă, acestea implică un efort considerabil, atât financiar, cât şi din punctul de

tipuri de piscine.indd 8 4/20/2012 6:06:39 PM

Page 9: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 9

vedere al lucrărilor. În funcţie de tipul constructiv ales, timpul în care piscina este gata diferă.Consilierea din partea unui peisagist este necesară cu atât mai mult cu cât acesta, în funcţie de doleanţele dumneavoastră, va reuşi să transforme grădina – care include şi piscina – într-un spaţiu armonios, plăcut. Piscinele îngropate (construite) se recomandă a fi executate de către firme specializate cu experienţă în astfel de lucrări, precum Kasta Metal.

Piscinele îngropate se pot realiza din:- beton (construcţia clasică), finisat cu mozaic sau cu liner (folie PVC armat cu grosime de 1.5 mm); durata de execuţie a unei astfel de piscine este dată de timpul de uscare a betonului;- blocuri de polistiren, finisate cu mozaic sau cu liner; avantajul acestei construcţii este durata

redusă de execuţie şi diversitatea formelor;- panouri metalice din oţel galvanizat (modulare), finisate doar cu liner; construcţie rapidă: 7-10 zile; forme standard, dar şi forme libere;- fibră de sticlă (monococa), avantajoasă pentru o instalare rapidă, însă formele şi dimensiunile limitate reprezintă un dezavantaj

Accesoriile şi dotările pentru piscinele îngropate sunt numeroase: înot în contracurent, jeturi de hidromasaj, încălzire, trambuline, tobogane, acoperiri automate rigide, iluminat, scări cu trepte din fibră de sticlă şi altele, toate aceste elemente având rolul de a individualiza piscina.

Piscina supraterană este recomandată grădinilor cu suprafeţe medii sau caselor de vacanţă. Unul dintre avantajele majore este timpul scurt de instalare. Graţie manualului de instrucţiuni cu care vine însoţită, piscina supraterană poate fi montată fără asistenţă specializată. Unele piscine supraterane se pot demonta pe perioada de iarnă. Din lemn sau panouri de oţel, aceasta va deveni atracţia grădinii.Cu toate că beneficiarul este limitat din punctul de vedere al formei şi finisajului, prin intermediul accesoriilor (care pot fi achiziţionate opţional) piscina supraterană va căpăta noi perspective. Singura condiţie pe care aceasta o solicită este un montaj corect, pe o suprafaţă plană, betonată.

Piscina gonflabilă e cea mai ieftină variantă, fiind ideală pentru cei mici. Pentru a trece mai uşor peste vara caniculară, piscina gonflabilă devine soluţia ideală atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii. La ora actuală, piaţa de specialitate pune la dispoziţia doritorilor numeroase modele; astfel, piscinele gonflabile variază de la formă și capacitate până la sistemele auxiliare cu care pot veni însoţite. Chiar dacă nu prezintă rezistenţă la fel de mare ca cele îngropate sau supraterane, pentru faptul că pot fi instalate în timp record, chiar şi în 10 minute, oriunde în interiorul grădinii, piscinele gonflabile câştigă tot mai mult teren pentru casele de vacanţă.

tipuri de piscine.indd 9 4/20/2012 5:56:46 PM

Page 10: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

10 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

În ceea ce priveşte piscina de interior, aceasta prezintă cele mai ridicate costuri, însă satisfacţia este maximă având în vedere faptul că beneficiarul se poate bucura de clipe de relaxare şi mişcare din belşug, în orice moment al anului. Pe lângă suprafaţa generoasă pe care trebuie să i-o alocaţi piscinei, trebuie să luaţi în calcul un sistem de încălzire optim atât pentru apa din bazin, cât şi pentru încăperea propriu-zisă. De asemenea, vaporii calzi intraţi în contact cu suprafeţele reci vor da naştere condensului, motiv pentru care trebuie să asiguraţi o bună ventilaţie şi un nivel optim de umiditate apelând la dezumidificatoarele pentru piscină.Un alt aspect de care trebuie să tineţi cont este designul acesteia. Piscina interioară vine ca o completare a locuinţei, fapt pentru care trebuie să respecte abordarea stilistică deja existentă.La interior, la fel de bine îşi poate găsi locul şi o mini-piscină supraterană, altfel spus un swimspa. Acesta este recomandat

pentru amenajarea unei zone de relaxare, din care nu ar trebui să lipsească nici sauna sau cabina cu infraroşu.

Costuri de întreţinere pe perioada veriiIndiferent de tipul piscinei pentru care optaţi, apa din bazin trebuie să fie tratată. Costurile de întreţinere diferă în funcţie de mai mulţi factori: dimensionarea corectă a echipamentelor (filtru şi pompă), dimensiunea piscinei (volumul de apă), temperatura mediului ambiental şi condiţiile atmosferice (ploi, vânt), duritatea apei, numărul celor care folosesc piscina etc. În magazinele specializate se găsesc substanţe care sunt folosite la intreţinerea/tratarea apei de piscină (clor, antialge, pH plus, pH minus). Pe ambalajul fiecărui produs veţi găsi indicaţiile de care aveţi nevoie. Apa din piscinele îngropate (construite) poate fi schimbată o singură dată pe sezon numai dacă beneficiază de o întreţinere corectă şi piscina este dotată cu echipamente performante.

tipuri de piscine.indd 10 4/20/2012 5:56:39 PM

Page 11: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 11

Soluţii efi ciente de curăţare

1. Dozator plutitor pentru tratarea apei şi a suprafeţelor care intră în contact cu apa; Preţ: 24.99 lei; bauMax2. Soluţie anti-alge, 1 kg; curăţă apa din piscină; împiedică dezvoltarea algelor; Preţ: 18.99 lei; bauMax3. Multitablete cu timp lung de dizolvare, 1 kg; Preţ: 44.99 lei; bauMax4. Robot pentru curăţarea piscinelor Polaris 9400 Sport; cu ajutorul celor 4 roţi trece peste orice obstacol; ActivMotion Sensor; curăţare perfectă

în 1.5 ore; Preţ: la cerere; REVE5. Robot pentru curăţarea piscinelor Polaris 3900 Sport; tehnologie de înaltă calitate Sistem PosiDrive pe toate cele 4 roţi, 3 jeturi, 40GPM, capacitate pungă deşeuri: 4 l; carcasă din plastic rezistent şi oţel; design inovator; Preţ: la cerere; REVE6. Zodiac T5; ideal pentru curăţarea piscinei în orice sezon; două discuri independente pentru aderenţă şi fl exibilitate; Preţ: la cerere; REVE

7. Sondă de nivel cu plutitor cu contact magnetic pentru indicarea nivelului scăzut de chimicale în rezervor; Preţ: la cerere; Stefani Pool8. Unitatea de dozare şi control My Pool PH sau REDOX este concepută pentru a menţine sub control automat nivelul de aciditate (PH-ul), precum şi pentru dezinfectarea optimă şi sigură a apei în piscinele private; Preţ: la cerere; Stefani Pool

12

3

1

curăţare

4

5

6

78

shop piscine 1pag.indd 11 4/20/2012 5:57:13 PM

Page 12: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

12 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

Durata de viaţă a unei piscine şi aspectul îngrijit al acesteia depind de întreţinerea şi curăţarea periodică a apei, a finisajelor şi a bazinului.

Întreţinerea şicurăţarea piscinelor

Ţinând cont de faptul că piscina necesită „tratamente” speciale în funcţie de anotimp, pentru fiecare etapă premergătoare îngrijirii acesteia aveţi nevoie de echipamente adecvate.

Pregătirea piscinelor pentru sezonul estival/hibernal

Deschiderea sezonului estival înseamnă multe ore şi weekenduri petrecute la soare, la plajă şi în piscină. De aceea, piscina trebuie să fie pregătită pentru astfel de activităţi; trebuie să se „dezmorţească” din iarna grea printr-o curăţare eficientă. În mod evident, curăţarea apei din piscină este pe primul loc în topul priorităţilor. După o iarnă grea în care bazinul nu a fost folosit, praful, depunerile de calcar sau frunzele și insectele trebuie îndepărtate. De asemenea, curăţarea apei este un proces relativ uşor, dacă aveţi la dispoziţie echipamentele necesare şi urmaţi câţiva paşi simpli. Pe lângă faptul că apa trebuie să fie proaspătă şi schimbată periodic, igienizarea ei este la fel de importantă. Totodată, este posibil ca, în timp, din cauza temperaturilor scăzute şi a depunerilor masive de zăpadă, finisajele

unei piscine exterioare să fie afectate. S-ar putea ca, uneori, chitul de rosturi să se degradeze (în cazul bazinelor placate cu gresie şi faianţă) şi prin urmare să necesite înlocuirea sau ca scara de acces să fie acoperită de depuneri de tartru, ce trebuie îndepărtate. Eliminarea impurităţilor şi pregătirea piscinei pentru un nou sezon estival încep cu golirea bazinului de apă, după care atât pereţii, cât şi scara se vor şterge cu soluţii chimice de curăţare, detartrante, cu ajutorul unei cârpe moi. S-ar putea ca şi corpurile de iluminat subacvatice să necesite atenţia noastră.

Aceeaşi meticulozitate intervine şi când vine vorba de pregătirea piscinei pentru anotimpul hibernal. Există două soluţii: fie goliţi complet bazinul de apă, fie păstraţi apa, dar vă asiguraţi că aceasta este curată şi nu conţine nicio urmă de particule solide (frunze, insecte etc.). Dacă optaţi pentru a doua variantă, este bine să ştiţi că apa se tratează cu soluţii speciale care asigură protecţie pe parcursul iernii. Montarea prelatei reprezintă ultimul pas ce trebuie făcut în îngrijirea piscinei pentru sezonul rece. Acest lucru este posibil după ce restul de echipamente şi accesorii au fost dezasamblate cu grijă.

solutii de curat si echip piscine.indd 12 4/20/2012 5:57:29 PM

Page 13: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 13

Echipamente recomandate pentru curăţarea piscinelor

Cele mai importante echipamente pentru îngrijirea piscinei sunt următoarele:- aspirator şi accesorii aferente pentru fiecare colţ al bazinului;- perii pentru diferite întrebuinţări (frecare, aspirare) pentru suprafaţa apei, pereţii piscinei sau fundul bazinului;- plasă de suprafaţă şi adâncime;- termometru digital sau analogic care să permită citirea cu exactitate a temperaturii apei din piscină, atât în grade Celsius, cât şi Fahrenheit; - mâner telescopic din aluminiu care să se poată extinde de la 5 la 10 m;- furtun de aspirare;- sistem de electroliză a sării care să dezinfecteze apa din piscină;- clorinator plutitor pentru tratarea apei care permite dozarea cu uşurinţă a chimicalelor în piscină, datorită formei sale ergonomice;- pompe şi filtre.

Sisteme de încălzire pentru piscine

Încălzirea apei din piscină nu este un lux, ci o necesitate, fie că vorbim de piscine acoperite sau în aer liber. O piscină încălzită nu sporeşte doar confortul, ci şi perioada de utilizare a acesteia, în sensul că sezonul călduros poate fi prelungit

până la începutul toamnei. În plus, de multe ori se întâmplă să avem parte de zile însorite, dar apa din piscină să fie rece sau călduţă, iar nu pe cât de caldă ne-am dori noi. În funcţie de tipul piscinei şi de cât de des este folosită (în timpul săptămânii sau doar în weekend) puteţi alege între o pompă de căldură, schimbătoare de căldură legate la centrala din casă sau încălzitoare electrice. De asemenea, o soluţie ecologică şi economică este folosirea sistemelor solare pentru încălzirea apei. Un astfel de sistem este compus din panouri solare conectate între ele prin care circulă direct apa din piscină. Încălzirea apei cu ajutorul acestor echipamente depinde de suprafaţa pe care sunt montate panourile solare (între 50% şi 85% din suprafaţa totală), de orientarea panourilor către soare, dar şi de panta suprafeţei pe care sunt montate.

T +40(0) 269 560780F +40(0) 269 560799M+40(0) 728 [email protected]

Piscine prefabricate, montaj în două zile, garanţie 15 ani.

solutii de curat si echip piscine.indd 13 4/20/2012 5:57:38 PM

Page 14: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

14 PISCINA de la A la Z | MAI 2012

Deşi pare a fi un subiect a cărui importanţă nu stârneşte preocupări majore proprietarilor, amenajarea piscinei reprezintă o alegere de care depind multe alte aspecte, cum ar fi designul acesteia, siguranţa şi confortul utilizatorilor, dar şi durabilitatea unei construcţii de calitate.

Cum amenajezi o piscină şi de ce accesorii ai nevoie?

Există cel puțin trei elemente de care trebuie să ţineţi cont când vine vorba de amenajarea unei piscine, şi anume mobilierul întrebuinţat în apropierea piscinelor şi pe terasă, corpurile de iluminat (acvatice şi exterioare) şi accesoriile folosite în scopuri de siguranţă, utilitate sau design.

Cum alegem mobilierul de exterior?

În general, un mobilier de terasă se referă la un set format din scaune şi măsuţe ce pot fi amplasate fie în imediata apropiere a piscinei, fie într-o zonă delimitată care coincide adesea cu terasa. Astfel, primul aspect ce trebuie urmărit în alegerea mobilierului de exterior este acela al materialelor şi al rezistenţei acestora la diverşi „factori de risc”, cum ar fi umiditatea, soarele, intemperiile,

şocurile mecanice şi implicit rezistenţa în timp. În linii mari, cele mai întâlnite şi recomandate materiale sunt: bambusul, ratanul, răchita şi/sau aluminiul, dar şi plasticul. Dacă răchita este un material popular datorită preţului său accesibil, aluminiul este o variantă uşoară ce permite manevrarea mobilierului dintr-o parte în alta fără prea mult efort. Teak-ul reprezintă şi el o soluţie eficientă. Rezistent la umezeală, mucegai, raze UV şi insecte, acest tip de material este uşor de întreţinut şi îşi menţine aspectul „proaspăt” pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, mobilierului din plastic are avantajul că este produs într-o multitudine de forme şi culori, urmărind, de cele mai multe ori, un design minimalist. Deşi mai rar întâlnit, salcâmul îşi face şi el apariţia sub formă de măsuţe de

cum amenajam piscina.indd 14 4/20/2012 5:58:10 PM

Page 15: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

PISCINA de la A la Z | MAI 2012 15

terasă, alături de sticla transparentă sau colorată. O categorie aparte o reprezintă mobilierul de exterior pliabil, adică acele piese de mobilier ce pot fi stivuite, devenind astfel ergonomice şi avantajoase. Ele pot fi depozitate în spaţii mici sau medii, pe timpul iernii sau când prezenţa lor nu este necesară. Fie că optaţi pentru o linie clasică, rustică, modernă sau minimalistă, recomandarea noastră este aceea ca mobilierul de terasă să fie o continuare spre exterior a stilului interior al casei. Astfel, există o comunicare plăcută între cele două zone şi nu se creează nicio discrepanţă care să ne afecteze vizual şi psihic, la nivelul confortului emoţional. În acelaşi context intră şi definirea culorilor. Fiind vorba de vară, soare şi mult optimism, culorile îndrăzneţe sunt cea mai bună alegere pentru persoanele tinere, moderne, nonconformiste. Verde, galben, roşu, turcoaz sunt doar câteva sugestii. Iar pentru un look interesant sau șic optați şi pentru imprimeuri, fie ele dungi, carouri, florale sau alb&negru. Nuanţele neutre de bej, grej, maro, pastel pot fi întâlnite într-o amenajare tradiţională, elegantă.

Accesorii şi corpuri de iluminat

Pe lângă mobilierul propriu-zis, o piscină amenajată corect din toate punctele de vedere are nevoie şi de alte accesorii,

precum şi de corpuri de iluminat. Pentru siguranţa copiilor, de exemplu, puteţi opta pentru un accesoriu extrem de util, şi anume alarmele cu senzori. Sunt uşor de montat şi de reglat, timpul de răspuns al senzorului este între 3-13 secunde, prezintă alarmă sonoră şi vizuală, sunt complet impermeabile şi detectează o greutate de cel puţin 5-6 kg, cum ar fi cazul unui copil foarte mic sau al unui animal. Parapetul are aceeaşi utilitate. Cu ajutorul lui puteţi împrejmui piscina, evitând astfel producerea unui incident neplăcut. În plus, parapetul nu va strica aspectul piscinei, deoarece se montează la o anumită distanţă de marginea ei şi este, de cele mai multe ori, transparent.Prelatele, scările şi umbrelele sunt alte accesorii ce vin în completarea piscinelor. Scările – în acest caz fac referire la cele portabile – facilitează accesul în piscina gonflabilă. Iluminarea într-o piscină are două roluri: de siguranţă şi decor. În ceea ce priveşte siguranţa, iluminarea este necesară pentru evitarea accidentelor. De aceea, este bine ca zona scărilor să fie iluminată suficient şi corect. Referitor la decor, putem vorbi de corpuri de iluminat subacvatice şi de suprafaţă. Ele sunt capabile să creeze un ambient plăcut, în funcţie de locul unde sunt amplasate şi de modelul corpului de iluminat. În plus, chiar dacă vorbim de un mediu acvatic sau predispus umidităţii ridicate, ele sunt fiabile și au o durată de viaţă foarte lungă; astfel, investiţia făcută se recuperează relativ uşor.

Reve – Constructor de vise®

Nu lăsa căldura verii să te copleşească, optează pentru o sursă de relaxare continuă, pentru un strop dintr-o vacanţă binemeritată!

Dă sens visurilor tale transformându-le în realitate! Reve – Constructor de vise® vine în întâmpinarea tuturor celor care îşi doresc vara aceasta, în propria curte, un bazin inedit.Gama largă de produse a fost concepută pentru a satisface cerinţele celor mai

exigenţi clienţi din domeniul public sau privat. Astfel, fie că intenţionezi să-ţi instalezi o piscină în grădina din spatele casei sau să-ţi amenajezi un mic colţ de rai, numit Spa, fie că eşti în căutarea unor soluţii optime de relaxare pentru un centru Welness sau o piscină destinată publicului larg, Reve – Constructor de vise® a găsit deja răspunsurile. Piscine modulare din oţel, piscine clasice din beton, piscine isoblok, piscine supraterane, saune, băi de abur, Spa, echipamente, soluţii pentru tratarea apei,

dezumidificatoare, finisaje, jocuri acvatice şi alte accesorii. Reve – Constructor de vise®: cele mai noi creaţii, cele mai rapide soluţii, profesionalism şi încredere!

Date de contact:EMBITEH GRUP SRL, Str. Doina nr. 17, Sector 5, BucureştiTel: [email protected] www.reve-saune.ro www.reve-shop.ro www.reve-spa.ro

cum amenajam piscina.indd 15 4/20/2012 5:58:18 PM

Page 16: Supliment Piscina de la A la Z mai 2012

Ascultă-l pe bauMax:

„MONTEAZĂ-ȚI PISCINE MARI

CA SĂ AI SENZAȚII TARI!”””

la comandă!la comandă!la comandă!

în bauMax

www.bauMax.ro

Piscinele Fibrex sunt piscine monobloc, care se livrează de-a gata, sub forma unei cuve confecţionate din răşini poliesterice speciale, armate cu fi bră de sticlă. Interiorul unei piscine este acoperit cu gelcoat, un smalţ poliesteric deosebit de rezistent la intemperii, variaţii de temperatură, radiaţii UV, uzură şi şocuri mecanice. Împreună cu produsul, sunt livrate toate echipamentele necesare bunei funcţionări a piscinei - pompe, fi ltre, lămpi, tablouri electrice, set complet de fi tinguri şi robineţi. Cumpărând aceste piscine benefi ciezi de 3 avantaje majore:

• costuri şi lucrări reduse pentru amplasarea unei piscine. Clientul trebuie să execute săpătura la locul de amplasare a viitoarei piscine şi eventual să toarne o placă de beton pe fundul gropii, în cazul în care terenul nu este sufi cient de rezistent. • raport calitate-preţ excepţional. Se acordă o garanţie de 15 ani pentru corpul unei piscine şi de 2 ani pentru instalaţii; • piscinele din materiale compozite au calitatea de a fi calde, plăcute la atingere, dar în acelaşi timp uşor de curăţat şi igienizat cu detergenţi şi dezinfectanţi clasici.

sortiment disponibil

Macheta Baumax.indd 16 4/20/2012 6:24:56 PM