subiecte olimpiada religie ialomita 2014

4
INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN IALOMIŢA OLIMPIADA DE RELIGIE, CULTUL CREŞTIN – ORTODOX Etapa județeană, 1 martie 2014 Clasa a VII-a Varianta 1 Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 3 ore. Se acordă 10 puncte din oficiu. Subiectul I ___ ____30 puncte Citiţi cu atenţie textul următor, apoi rezolvaţi cerinţele formulate: „Deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăţi. Dar întorcându-Ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce. Trimite- vei Duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pământului." (Psalmul CIII, 29-31) 1. Definiti termenul religios prin care Dumnezeu isi arata grija fata de creatie. 2. Prezentaţi actiunile prin care se manifesta grija lui Dumnezeu fata de intreaga creatie. 3. Identificati trei insusiri ale lui Dumnezeu ce se desprind din grija pe care o manifesta fata de creatie. 4. Explicati cum isi manifesta Dumnezeu grija faţă de om, în mod special. Subiectul II ____ _______ 20 puncte Alcătuiţi o compunere, de 10-12 rânduri, cu titlul:”Spălama-voi cu isop şi mă voi curații” în care să folosiţi: - cuvintele care definesc termenii cheie; - sintagma ,, acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat”; - autorul pildei; - mesajul moral şi spiritual al pildei; - simboluri prezente în pildă.

Upload: madalinaelena

Post on 13-Dec-2015

8 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Subiecte Olimpiada Religie Ialomita 2014 Varianta 1-clasa a VII-a

TRANSCRIPT

Page 1: Subiecte Olimpiada Religie Ialomita 2014

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN IALOMIŢA

OLIMPIADA DE RELIGIE, CULTUL CREŞTIN – ORTODOXEtapa județeană, 1 martie 2014

Clasa a VII-a Varianta 1

Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul efectiv de lucru este de 3 ore. Se acordă 10 puncte din oficiu.

Subiectul I ___ ____30 puncte

Citiţi cu atenţie textul următor, apoi rezolvaţi cerinţele formulate: „Deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăţi. Dar întorcându-Ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce. Trimite-vei Duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pământului." (Psalmul CIII, 29-31)1. Definiti termenul religios prin care Dumnezeu isi arata grija fata de creatie.2. Prezentaţi actiunile prin care se manifesta grija lui Dumnezeu fata de intreaga creatie.3. Identificati trei insusiri ale lui Dumnezeu ce se desprind din grija pe care o manifesta fata de creatie.4. Explicati cum isi manifesta Dumnezeu grija faţă de om, în mod special.

Subiectul II ____ _______ 20 puncte

Alcătuiţi o compunere, de 10-12 rânduri, cu titlul:”Spălama-voi cu isop şi mă voi curaţii” în care să folosiţi:

- cuvintele care definesc termenii cheie;- sintagma ,, acest fiu al meu mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat”;- autorul pildei;- mesajul moral şi spiritual al pildei;- simboluri prezente în pildă.

Subiectul III ___ ____ 40 puncte Pornind de la textul: “ Şi a zis către ei: Cine dintre voi, având un prieten şi se va duce la

el în miez de noapte şi-i va zice: Prietene, împrumută-mi trei pâini, Că a venit, din cale, un prieten la mine şi n-am ce să-i pun înainte” (din Luca 11; 5-6) elaboraţi o compunere de 1-2 pagini, în care sã prezentaţi importanţa prieteniei din perspectivă creştină.

Notă! Se punctează şi structurarea compoziţiei (introducere, cuprins, încheiere), înlănţuirea logică a ideilor, originalitatea lucrării, utilizarea adecvată a limbajului religios şi citarea din Sfânta Scriptură.

Page 2: Subiecte Olimpiada Religie Ialomita 2014

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN IALOMIŢA

OLIMPIADA DE RELIGIE, CULTUL CREŞTIN – ORTODOXEtapa județeană, 1 martie 2014

Clasa a VII-aBAREM DE CORECTARE ŞI NOTARE

Varianta 1 Nu se acordă punctaje intermediare, altele decât cele prevăzute explicit prin barem. Se vor puncta orice alte formulări și modalități de rezolvare corectă a cerințelor, în

acord cu ideile precizate în barem.

Subiectul I ___ ____30 puncte 1. Pentru definirea corectă a termenului religios se acordă 4 puncte, pentru răspuns parţial corect sau incomplet se acordă 2 puncte, pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acordă niciun punct;2. Pentru prezentarea corectă a actiunilor se acordă 6 puncte, pentru răspuns parţial corect sau incomplet se acordă 3 puncte, pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acordă niciun punct;3. Pentru identificarea corecta a insusirilor se acordă 6 puncte. Pentru răspuns parţial corect sau incomplet se acordă 3 puncte, pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acordă niciun punct;4. Pentru explicarea corectă se acordă 14 puncte , pentru răspuns parţial corect sau incomplet se acordă 7 puncte, pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acordă niciun punct.

Subiectul II _______ ___ 20 puncte

1. Pentru fiecare răspuns corect se acorda 5 puncte(5x4=20puncte), pentru răspuns parţial corect 2 puncte, pentru răspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acordă niciun punct;

Subiectul III _____ ____ ___ ____40 puncte a) Pentru formularea unui titlu sugestiv/ formularea unui titlu parţial adecvat /omiterea titlului ............................................................................................................................................6p/2p/ 0p b) Pentru prezentarea unei viziuni originale asupra temei propuse / prezentarea unei viziuni simpliste / lipsa originalității………………………….……………………....................14p/6p/0p c) încadrarea în limita de spațiu indicată.......……………… …………………………………..5 p d) Pentru construirea logică şi coerentă a textului, cu respectarea părţilor unei compuneri se acordă 5 puncte, pentru respectarea parţială a cerinţei se acordă 2 puncte, pentru nerespectarea cerinţei nu se acordă niciun punct; e) Pentru coerenta textului redactat se acordă 5 puncte, pentru lipsa coerentei textului nu se acordă niciun punct. f) Pentru utilizarea adecvată a limbajului religios şi citarea din Sfânta Scriptură se acordă 5 puncte, pentru respectarea parţială a cerinţei se acordă 2 puncte, pentru nerespectarea cerinţei nu se acordă niciun punct.

Total test - 90 de puncte. Se acordă 10 puncte din oficiu.Nota finală se stabileşte prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut.