[scs]friloc - scientific paper

of 5/5
Reţea de socializare bazată pe geolocalizare în timp real pentru platforma Android™ Vlad Petre Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Secţia Calculatoare Email: [email protected] Abstract Telefoanele mobile au apărut din nevoia oamenilor de a fi mereu în contact unii cu alţii. Pe măsură ce capabilităţile acestor dispozitive au evoluat, oamenii au început să folosească tot mai mult, prin intermediul aplicaţiilor, servicii de socializare online precum Facebook™ sau Twitter™ pentru a comunica. Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte o evoluţie firească a acestui tip de servicii: o reţea de socializare bazată pe geolocalizare în timp real adresata în primul rând celor ce doresc să fie în contact permanent cu cei apropiaţi. Cuvinte cheie: Android, reţea de socializare, geolocalizare, timp real. 1. Introducere În ultimii ani, reţelele de socializare online au cunoscut o evoluţie fulminantă. Acest fenomen se datorează pe de-o parte nevoii umane de a fi mereu în contact unii cu ceilalţi, iar pe de altă parte se datorează evoluţiei tehnologice a terminalelor mobile [1]. Majoritatea reţelelor sociale din ziua de azi sunt orientate pe amiciţiile dintre utilizatori, pe nevoia de a partaja cat mai multe informaţii cu cât mai mulţi utilizatori, pe nevoia de a face publică locaţia utilizatorului la un anumit moment de timp. Prin lucrarea de faţă, doresc să abordez problema diferit. Astfel, lucrarea propune dezvoltarea unei platforme de socializare bazată pe geolocalizare în timp real. Soluţia este orientată pe prieteniile strâns legate şi apropiate dintre utilizatori şi propune ca utilizatorii înscrişi în această reţea să aibă posibilitatea de a interacţiona cu prietenii lor, de a consulta locaţia curentă a acestora pe hartă, precum şi de a partaja propria locaţie în reţea. 2. Analiza soluţiilor existente Există utilizatori de terminale mobile care doresc să fie în contact permanent cu cei apropiaţi (ex: familie, prieteni de-o viaţă). De asemenea, există situaţii temporare în care aparţinem de un grup social şi dorim să ne aflăm în contact permanent cu membrii acestuia (ex: ne aflăm într-o excursie la munte). La ora actuală, principalele reţele de socializare online sunt Facebook, Twitter şi Foursquare [2]. Facebook este o platformă de socializare orientată pe amiciţiile dintre utilizatori, un utilizator fiind încurajat să aibă cât mai mulţi amici. Twitter este o platformă de socializare orientată pe răspândirea de informaţii, un utilizator fiind încurajat să aibă cât mai mulţi urmăritori (în engleză followers). Iar Foursquare este o platformă de socializare orientată pe locaţia utilizatorilor la un anumit moment de timp, aceştia fiind încurajaţi să îşi facă cunoscută prezenţa într-un anumit punct de interes (muzeu, cafenea, campus etc.) pe Facebook şi/sau Facebook.

Post on 07-Nov-2014

456 views

Category:

Technology

1 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

  • 1. Reea de socializare bazat pe geolocalizare n timp real pentru platforma Android Vlad Petre Universitatea POLITEHNICA din Bucureti Facultatea de Automatic i Calculatoare, Secia Calculatoare Email: [email protected] Abstract Telefoanele mobile au aprut din nevoia oamenilor de a fi mereu n contact unii cu alii. Pe msur ce capabilitile acestor dispozitive au evoluat, oamenii au nceput s foloseasc tot mai mult, prin intermediul aplicaiilor, servicii de socializare online precum Facebook sau Twitter pentru a comunica. Lucrarea de fa i propune s prezinte o evoluie fireasc a acestui tip de servicii: o reea de socializare bazat pe geolocalizare n timp real adresata n primul rnd celor ce doresc s fie n contact permanent cu cei apropiai. Cuvinte cheie: Android, reea de socializare, geolocalizare, timp real.1. Introduceren ultimii ani, reelele de socializare online au cunoscut o evoluie fulminant. Acest fenomense datoreaz pe de-o parte nevoii umane de a fi mereu n contact unii cu ceilali, iar pe de altparte se datoreaz evoluiei tehnologice a terminalelor mobile [1].Majoritatea reelelor sociale din ziua de azi sunt orientate pe amiciiile dintre utilizatori, penevoia de a partaja cat mai multe informaii cu ct mai muli utilizatori, pe nevoia de a facepublic locaia utilizatorului la un anumit moment de timp.Prin lucrarea de fa, doresc s abordez problema diferit. Astfel, lucrarea propune dezvoltareaunei platforme de socializare bazat pe geolocalizare n timp real. Soluia este orientat peprieteniile strns legate i apropiate dintre utilizatori i propune ca utilizatorii nscrii naceast reea s aib posibilitatea de a interaciona cu prietenii lor, de a consulta locaiacurent a acestora pe hart, precum i de a partaja propria locaie n reea.2. Analiza soluiilor existenteExist utilizatori de terminale mobile care doresc s fie n contact permanent cu cei apropiai(ex: familie, prieteni de-o via). De asemenea, exist situaii temporare n care aparinem deun grup social i dorim s ne aflm n contact permanent cu membrii acestuia (ex: ne aflmntr-o excursie la munte).La ora actual, principalele reele de socializare online sunt Facebook, Twitter i Foursquare[2]. Facebook este o platform de socializare orientat pe amiciiile dintre utilizatori, unutilizator fiind ncurajat s aib ct mai muli amici. Twitter este o platform de socializareorientat pe rspndirea de informaii, un utilizator fiind ncurajat s aib ct mai muliurmritori (n englez followers). Iar Foursquare este o platform de socializare orientat pelocaia utilizatorilor la un anumit moment de timp, acetia fiind ncurajai s i faccunoscut prezena ntr-un anumit punct de interes (muzeu, cafenea, campus etc.) peFacebook i/sau Facebook.
  • 2. VLAD PETRE REEA DE SOCIALIZARE BAZAT PE GEOLOCALIZARE N TIMP REALSoluia propus de mine vine s acopere nevoia neexploatat prezentat n primul paragraf alacestui capitol, se adreseaz utilizatorilor cu prietenii strns legate ntre ei i se numeteFriLoc.Platforma FriLoc - friends locations - este o reea de socializare bazat pe locaia n timpreal a utilizatorilor. Platforma se adreseaz utilizatorilor de reele sociale, care folosesc nmod curent un terminal Android i au un abonament de internet pe mobil.n primul rnd, soluia propune ca utilizatorii nscrii n aceast reea s aib posibilitatea de ainteraciona cu ali utilizatori, de a consulta locaia curent a acestora pe hart, precum i de apartaja propria locaie n reea. De asemenea, soluia mai propune i posibilitatea utilizatorilorde a consulta anumite locaii de interes, de a acorda note i comentarii acestor locaii, de acrea i administra locaii de interes, precum i posibilitatea de a aduga geonotie pe hart.3. Trsturi cheien cele ce urmeaz, voi ncerca s prezint structurat, cteva trsturi ale platformei.3.1.1. Din punct de vedere al interaciunii utilizator-utilizator: un utilizator va putea s se mprieteneasc cu ali utilizatori; utilizatorul va putea s vad pe hart unde sunt prietenii si n timp real; utilizatorul va putea s interacioneze cu prietenii si prin mesaje; utilizatorul va putea s recomande locaii de interes prietenilor si (ex: o cafenea); utilizatorul va putea s organizeze un eveniment public, sa l plaseze pe hart i s l promoveze; participanii vor afla astfel mult mai uor de locaia unui eveniment (ex: http://patinoar.cs.pub.ro/ ).3.1.2. Din punct de vedere al interaciunii utilizator-telefon: utilizatorul va fi anunat printr-un semnal sonor daca un alt prieten de-al su se afl n aceeai zon cu el; un utilizator va putea s i pun reminder pe zon, iar n momentul n care trece prin acea zon, telefonul s nceap s sune (ex: nu e urgent, dar cnd o s am drum pe strada Maica Domnului, a vrea s mi cumpr un tranzistor); utilizare intuitiv i facil a aplicaiei (ex: printr-o simpla scuturare a telefonului, chiar daca acesta este blocat, utilizatorul s vad pre de cteva secunde ce interese sunt n zona curent).3.1.3. Din punct de vedere al interaciunii utilizator-locaie: utilizatorul va putea s vad locaiile de interes pe hart (ex: muzee, cafenele, cinematografe); utilizatorul va putea s vad ce locaii de interes sunt n zona sa (muzee, cafenele, etc.), precum i cteva informaii de actualitate (n timp real) legat de respectivele locaii (ex: ofertele zilei - ideea e ca unele locaii pot avea i un administrator); utilizatorul va putea s acorde o not unei locaii de interes precum i s vad ratingul actual al locaiei de interes; utilizatorul va putea s filtreze locaiile de pe hart n funcie de orar (daca e deschis sau nu la ora respectiv), de card-urile studeneti acceptate (ISIC, EURO