revista presei -11 februarie 2015

42
FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT REVISTA PRESEI www.fsli.ro 1

Upload: hoangkhue

Post on 28-Jan-2017

226 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Revista presei -11 februarie 2015

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

1

Page 2: Revista presei -11 februarie 2015

11 februarie 2015

PREUNIVERSITARhttp://adevarul.ro/educatie/scoala/clasa-pregatitoare-2015-ministerul-educatiei-publicat-calendarul-metodologia-inscriere-clasa-zero-1_54da19e5448e03c0fd7885c9/index.htmlClasa pregătitoare 2015: calendarul şi metodologia de înscriere la clasa zeroClasa pregătitoare 2015. Calendarul pentru înscrierile la clasa pregătitoare 2015 şi metodologia de organizare a clasei zero 2015 au fost publicate de Ministerul Educaţiei.Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, faţă de proiectul publicat recent pe site-ul Ministerului Educaţiei. Astfel, prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I începe pe 23 februarie, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei. Clasa pregătitoare 2015: calendar înscrieri Potrivit Metodologiei de organizare a clasei pregătitoare 2015, părinţii, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Părinţii, ai căror copii nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învăţământul primar, în clasa I. De asemnea, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare 2015, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. La încheierea evaluării dezvoltării psihosomatice a fiecărui copil, rezultatul evaluării este comunicat, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. Metodologia mai arată că părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2015 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2015-2016, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi vor înscrie copiii la grădiniţă, în grupa mare. În clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare 2015 şi copii cu cerinţe educaţionale speciale cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar. La ce şcoală putem înscrie copilul Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere, se pot înmatricula copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în funcţie de solicitările părinţilor.

2

Page 3: Revista presei -11 februarie 2015

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice. Clasa pregătitoare 2015: criterii generale de departajare - existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; - existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi. Situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi; - existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; - existenţa unui frate sau soră în unitatea de învăţământ respectivă. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ şi pot fi aplicate după selecţia efectuată în funcţie de criteriile generale. Excepţie face criteriul specific de cunoaştere a limbii de predare, dacă unitatea de învăţământ predă în limba unei minorităţi, care devansează criteriile generale. Criteriile specifice nu pot include existenţa unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii. Pentru informaţii suplimentare, părinţii pot suna, gratuit, la un număr telverde, care va funcţiona pe perioada 16 februarie – 17 aprilie 2015. De asemenea, toate unităţile de învăţământ în care se va desfăşura activitatea clasei pregătitoare în anul şcolar 2015-2016, sunt obligate să organizeze o „Zi a porţilor deschise”, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii, zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/studiu-aproape-sfert-copiii-navigheaza-internet-vad-primesc-mesaje-continut-sexual-1_54da38c3448e03c0fd796770/index.htmlSTUDIU Aproape un sfert dintre copiii care navighează pe Internet văd sau primesc mesaje cu conţinut sexual Un studiu naţional privind utilizarea Internetului arată că 22% dintre copii au văzut sau primesc mesaje cu conţinut sexual. Dintre aceştia, aproape jumătate au primit mesaje sau imagini cu conţinut explicit, 8% au fost ademeniţi să vorbească despre acte sexuale, iar 5% spun că li s-a cerut o fotografie sau în înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.De asemenea, aproape jumătate dintre copiii care navighează pe Internet susţin că au fost jigniţi sau afectaţi emoţional în spaţiul virtual. Studiul a fost realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, sărbătorită astăzi. Comparativ cu situaţia de acum doi ani, rezultatele studiului mai arată că cyberbullying-ul (hărţuirea pe Internet) a crescut cu aproximativ 13 procente. “Ne îngrijorează creşterea procentului copiilor care declară că au fost hărţuiţi în mediul online precum şi creşterea procentului copiilor care afirmă că au

3

Page 4: Revista presei -11 februarie 2015

avut o experienţă neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului şi tehnologiei în mediul şcolar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar şi pregătirea cadrelor didactice cu privire la situaţiile cu potenţial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuşi prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Şcolar privind utilizarea în siguranţă a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale şi tabletelor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România. Studiul a reprezentat punctul de plecare al unei dezbateri ce şi-a propus să definească o metodologie adecvată pentru integrarea în programa şcolară, precum şi în politicile publice din domeniul educaţional, a modalităţilor de predare a siguranţei elevilor pe Internet, precum şi a utilizării noilor tehnologii la şcoală. Documentul va constitui un punct de plecare important în dezbaterile ulterioare atât din cadrul societăţii civile, cât şi din sectorul guvernamental pe marginea problematicii digitalizării educaţiei din România.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/burse-studiu-bacalaureatul-international-puse-bataie-trei-elevi-saraci-capitala-1_54d9d929448e03c0fd768a61/index.htmlBurse de studiu pentru Bacalaureatul Internaţional puse la bătaie pentru trei elevi săraci din CapitalăŞcoala Americană Internaţională din Bucureşti oferă trei burse integrale pentru elevi cu abilităţi academice remarcabile, dar care nu îşi permit financiar să urmeze cursurile Bacalaureatului Internaţional.Bursele acoperă integral taxele de şcolarizare pe parcursul celor patru sau cinci ani de studiu, precum şi costurile activităţilor extra-şcolare care completează educaţia formală. În clasele a XI-a şi a XII-a, elevii intră într-unul dintre cele mai riguroase programe de studii pre-universitare din lume, care se bazează pe un model universal, ce cuprinde multiple elemente de bună practică din sisteme educaţionale specifice mai multor ţări. Aceste cursuri îi pregătesc pe elevi pentru obţinerea Diplomei de Bacalaureat Internaţional, ce le poate oferi accesul la universităţi de top din întreaga lume. Programul de burse este dedicat elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, care locuiesc în Bucureşti şi demonstrează abilităţi academice remarcabile, dar au o situaţie financiară ce nu le permite achitarea taxelor de şcolarizare. Prelungirea anuală a bursei fiecărui beneficiar presupune o verificare a situaţiei financiare a elevului, a rezultatelor sale academice, a comportamentului, care trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele impuse de şcoală. Selecţie riguroasă Pentru înscrierea în competiţia pentru obţinerea burselor de studiu, dosarul elevilor trebuie să cuprindă, pe lângă documente şcolare şi financiare, şi două eseuri în limba engleză şi scrisori de recomandare din partea profesorilor.

4

Page 5: Revista presei -11 februarie 2015

Apoi, elevii vor susţine o serie de teste, printre care unul de limba engleză şi unul de matematică. Finaliştii urmează să susţină un interviu cu membrii conducerii şcolii particulare. Ce este Bacalaureatul Internaţional Dezvoltat în urmă cu 45 de ani, Bacalaureatul Internaţional este un program de studii destinat, iniţial, copiilor de diplomaţi, dar care a câştigat în timp popularitate, datorită recunoaşterii internaţionale a calităţii lui. A ajuns şi în România, regăsindu-se astăzi în oferta educaţională a trei şcoli private din Capitală: Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, Şcoala Internaţională Mark Twain şi Şcoala Europeană. Elevii care se ănscriu în acest program studiază şase materii de cultură generală, de la limba maternă şi limbi străine, până la ştiinţe socio-umane, exacte, ale naturii şi chiar arte, la alegere. În plus, urmează stagii de voluntariat şi predau la final un eseu. Trebuie să arate că tot ceea ce au învăţat în ultimii doi ani de liceu le-a oferit suficiente abilităţi încât să se descurce oriunde în lume, mai ales că au avut parte de cursuri şi examene într-o limbă străină. Evaluarea este externă, internaţională, iar plagiatul – exclus. Programul nu este încă recunoscut de Ministerul Educaţiei şi cei care vor să studieze la o facultate din ţară trebuie să treacă prin procesul de recunoaştere a diplomei, ca şi cum ar fi studiat peste hotare. Totuşi, există demersuri în Parlament pentru recunoaşterea acestor studii.

http://adevarul.ro/locale/craiova/parintii-isi-inscrie-copiii-online-invatamantul-primar-In-judetul-dolj-5000-locuri-1_54da50d0448e03c0fd7a1436/index.htmlPărinţii îşi pot înscrie copiii online în învăţământul primar. În judeţul Dolj sunt peste 5000 de locuriCererile de înscriere în clasa pregătitoare vor putea fi complectate online sau la unitatea de învăţământ în perioada 23 februarie-13 martie, în intervalul orar 8,00 - 20,00 (luni-vineri), respectiv 9,00 - 13,00 (sâmbătă).Părinţii care doresc să îşi înscrie copiii în şcoli ce aparţin altor circumscripţii, inculsiv din alte localităţi, repartizarea se va face pe baza locurilor rămase libere. În planul de şcolarizare propus de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj există un număr de 252 de clase pregătitoare, cu 5.217 locuri.În perioada 23 februarie - 13 martie 2015, vor fi depuse cererile de înscriere în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie, iar între 23 martie şi 3 aprilie vor fi depuse solicitările de înscriere de către părinţii olicită înscrierea în altă şcoală decât cea de circumscripţie. Pe 10 aprilie vor fi afişate la fiecare şcoală listele finale ale copiilor înscrişi în clasa I. Calendarul înscrierii în învăţământul primar a fost decalat cu o săptămână, iar prima etapă a înscrierilor la clasa pregătitoare începe în 16 februarie, iar înscrierea direct în clasa I în 23 februarie, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei.

5

Page 6: Revista presei -11 februarie 2015

Dosarul de înscriere trebuie să conţină: o fotocopie a actului de identitate al părintelui, actul de identitate în original al părintelui, o fotocopie şi originalul certificatului de naştere al copilului, rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului – dacă se înscrie un copil care împlineşte şase ani după 31 august 2015, documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor generale – dacă înscrierea nu se face la şcoala de circumscripţie. În cazul în care părintele solicită înscrierea copilului la altă şcoală decât cea de circumscripţie, el va menţiona, prin bifarea acestei opţiuni în cererea-tip de înscriere, dacă este de acord cu înscrierea copilului în şcoala de circumscripţie în situaţia în care nu este admis la şcoala solicitată.

http://adevarul.ro/locale/zalau/aproape-700-elevi-salaj-vor-participa-luna-martie-testarea-pisa-scolile-selectate-1_54da0de6448e03c0fd78240d/index.htmlAproape 700 de elevi din Sălaj vor participa în luna martie la testarea PISA. Care sunt şcolile selectateAproape 700 de elevi din cinci unităţi de învăţământ din Sălaj vor participa, în luna martie, la testarea PISA, cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei.Potrivit informaţiilor primite marţi, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Marcel Lucaciu, testarea va avea loc în perioada 9-20 martie 2015, iar la ea vor participa elevii de 15 ani, adică elevii născuţi între 1.01. 1999 şi 31. 12. 1999. Din judeţul Sălaj, au fost selectaţi aleatoriu elevi din cinci unităţi de învăţământ (una din mediul rural şi celelalte patru din mediul urban). Este vorba despre Şcoala Gimnazială Nr.1 Horoatu Crasnei (5 elevi), Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou (109 elevi), Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău (232 elevi), Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu”Şimleu Silvaniei” (172 elevi, cu limbile de predare română şi maghiară) şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” (150 de elevi, cu limbile de predare română şi maghiară). Testarea PISA este cea mai amplă evaluare internaţională din domeniul educaţiei, care evaluează elevi cu vârsta de 15 ani, cărora le testează nivelul de pregătire pentru viaţa adultă. Testarea măsoară performanţele elevilor în domeniile Citire/ Lectură, Matematică şi Ştiinţe. Conform unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, România s-a plasat pe locul 45 în rândul celor 65 de ţări participante la testările Pisa (ţări OECD şi partenere), desfăşurate în 2012, aşa cum o arată Raportul emis, în data de 3 decembrie 2013, de Secretariatul pentru educaţie al OECD, la Paris. În acest fel, România a reuşit să înregistreze un progres, comparativ cu anul 2009, când se plasa pe locul 49 din 65, şi faţă de anul 2006, când ocupa locul 47 în rândul celor 57 de ţări testate. ”Alături de Bulgaria şi de Franţa, România face parte din grupul de ţări în care, în perioada 2000-2012, diferenţele de gen în performanţa la Citire/Lectură s-au modificat cu mai mult de 15 puncte de scor în favoarea fetelor. Este un semnal că fetele citesc”, punctează purtătorul de cuvânt, care este şi profesor şi inspector şcolar de limba română.

6

Page 7: Revista presei -11 februarie 2015

http://www.evz.ro/cine-pierde-batalia-pentru-clasa-0.html

Cine pierde bătălia pentru clasa 0 Pentru orice părinte decizia alegerii unei școli pentru cel mic este una extrem de dificilă. Reporterii EVZ au vizitat, incognito, șase școli bucureștene întrebând despre „oferta” pentru clasele pregătitoare.

Am încercat sa aflam ce -școala ne-ar atrage sa-l înscriem în clasa pregatitoare pe frațiorul nostru imaginar. Raidul nostru a vizat -șase ș-coli din Capitala, din pacate doar doua dintre ele având condiții de natura a ne convinge sa le alegem.

Profesori reticenți cu o categorie defavorizată

Scoala Gimnaziala „Rut”, din Ferentari, este o scoala privata, dedicata copiilor rromi. Nu percepe taxe ș-i se lauda pe site-ul propriu ca este „în sine o minune”. Ne aș-teptam la o abordare pe masura. Când colo, blocajul a venit chiar de la intrare. Agentul de paza ne-a refuzat categoric: „Nu se fac înscrieri astazi, veniti în martie“. Bărbatul nu s-a oprit și a comentat că i se pare aberantă iniţiativa unui părinte de a vizita şcoala înainte să îşi înscrie copiii: „Ce va intereseaza atât de mult cum apare o clasa? E o scoala cu sase bancuțe, în rest nu ai ce sa vezi, trebuie sa aveți aprobare speciala sa puteți intra în scoala“. Pâna la urma, o doamna profesoara aflata în apropiere a deschis în graba o sala de clasa în care doi copii de etnie rroma se aflau într-o banca, destul de speriați, cu capul în jos. „Asta e tot ce se poate vedea! Intrati pe site si puteți vedea acolo tot ce va intereseaza”, ne-a spus doamna profesoara.

Program strict de audiență

La Scoala Gimnaziala nr. 279 Sfinții Mihail si Gavril, situata în Cartierul Ghencea, te întâmpina de la intrare un mesaj destul de dur la prima vedere: „Accesul interzis parinilor”. Ce înscriere?Aici agentul de paza nici nu s-a sinchisit sa ne raspunda, aratându-ne anuntul respectiv. La directorul unității nu poți intra decât în audiență, după un orar bine stabilit.

Misiune imposibilă

Pentru parinții care au copii cu probleme de sanatate, devine deja o misiune imposibila conturarea unei opinii despre Scoala Speciala Constantin Paunescu, situata tot în cartierul Ghencea. Unitatea ș-colara este dedicata copiilor cu dizabilitați. Personalul s-a dovedit și aici reticent, excluzând din start posibilitatea de a vizita școala.

Așa da!

7

Page 8: Revista presei -11 februarie 2015

Am găsit și unități de învătămant mai primitoare. Ne-au convins școlile 168 și 157. La prima ne-a întâmpinat bibiotecarul, care ne-a facut un tur al scolii, iar o doamna învațatoare ne-a explicat cum se desfasoara orele. Deşi cei mici erau în vacanţă, clasele erau deja pregătite cu rechizitele necesare.

Oameni deschiși la minte și la suflet

La Școala Generală nr. 157 „Ion Dumiriu”, situată în cartierul Militari, din nou o primire demnă de dat exemplu. Deși școala se afla în renovare, profesorii s-au arătat dornici de a primi noi elevi în anul viitor. Ne-au invitat în clase unde elevii de clasa 0 erau la programul de after-school. Cadrele didactice ne-au spus că elevii beneficiază de o atenție deosebită, iar la programul „Școală după școală” copiii fac lecții suplimentare și activități care să îi dezvolte intelectual. Ne-au invitat şi la ziua „porţilor deschise”, în 16 februarie, organizată de fiecare şcoală special pentru părinţii care vor să îşi înscrie copiii.

http://www.evz.ro/inscrieri-in-clasa-pregatitoare-doar-printr-o-aplicatie-care-indica-scoala-in-functie-de-adresa.html

Înscrieri în clasa pregătitoare DOAR printr-o APLICAȚIE care indică școala în funcție de adresăLa Timișoara Inspectoratul Școlar Județean nu va mai suplimenta clasele primare pentru părinții care locuiesc în alte cartiere dar țin să își dea copiii la anumite școli. După ce în anii trecuți sute de elevi au fost înscriși la alte școli decât cele de care aparțineau, anul acesta se iau măsuri.

Conducerea ISJ Timiș a anunțat că nu mai e de acord să închidă ochii și să suplimenteze în exces clasele de la școlile ”bune”, pentru a face loc copiilor ai căror părinți își cumpără flotante în cartierele privilegiate. „Nu vom mai suplimenta numărul de clase în școlile de elită, chiar dacă vor fi foarte mulți înscriși pentru că, în final, tot părinții vor fi nemulțumiți pentru că elevul va fi nevoit să facă ore de după-masa. La aceste școli nu avem spațiu în plus ca să formăm mai multe clase”, a precizat Aura Danielescu.

Instituția va începe înscrierile în clasa pregătitoare și o face exclusiv prin intermediul unei aplicații online, disponibilă din această săptămână pe pagina web. Cu ajutorul aplicației părinții află la ce unitate de învățământ pot să-și înscrie copilul în clasa pregătitoare sau în clasa I în funcție de strada pe care locuiesc.

100 de euro, viza de flotant

8

Page 9: Revista presei -11 februarie 2015

În anii precedenți, părinții au recurs la o „șmecherie” pentru a-și putea înscrie micuții în școlile de elită, în clasa pregătitoare, și și-au făcut viză de flotant în zonele din apropierea acestora. Afacerea a fost una bănoasă și s epractică de ani buni. Timișorenii au plătit în medie câte 100 de euro pentur viza de flotant. numai anul trecut s-au solicitat, în februarie, pentur înscerile la școală, aproape 400 de vize. În consecință, în școlile din centrul Timișoarei, reprezentanții ISJ Timiș au fost nevoiți să suplimenteze numărul de clase, însă anul acesta nu mai sunt dispuși la asemenea compromisuri care ngreunează procesul de învățământ. Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, anunță că, din acest an, nu va mai fi suplimentat numărul de clase în unitățile de învățământ care nu au spațiu suficient.

http://www.evz.ro/mii-de-elevi-invata-in-regim-simultan-intr-un-judet-din-romania.html

Mii de elevi învaţă în regim simultan într-un judeţ din România Aproximativ patru mii de elevi din judeţul Suceava, din învăţământul preuniversitar, învaţă în regim simultan, conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Mariana Drumea, informează Agerpres.Purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava a arătat că aproximativ 3.500 elevi din ciclul primar şi alţi 384 din învăţământul gimnazial studiază în regim simultan. Elevii din învăţământul primar care învaţă în acest regim sunt împărţiţi în 218 clase, iar cei de la gimnaziu în 24 clase.Drumea a exemplificat că în şcoala din comuna Adâncata,elevii de clasa a V-a şi a VIII-a învaţă împreună, la fel şi copiii din ciclul primar. Unitatea nu poate fi desfiinţată, pentru că în sat este un număr mare de elevi, dar nu suficient pentru înfiinţarea de clase cu regim de predare normal.Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a solicitat un microbuz şcolar pentru transportul elevilor din Feteşti la unitatea de învăţămînt din centrul comunei, distanţa fiind de aproximativ şase kilometri. IŞJ Suceava a înregistrat cererea, iar conducerea inspectoratului a spus că se află pe lista de priorităţi.                     

http://www.evz.ro/studiu-45-din-copii-afirma-ca-au-fost-jigniti-sau-afectati-emotional-pe-internet.html

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: 5% din copii afirmă că li s-a cerut o fotografie sau o înregistrare în care să-și arate părțile intime Organizația Salvați Copiii România a făcut publice rezultatele unui studiu din care rezultă că 22% din copii au văzut sau au primit mesaje cu caracter sexual, iar 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale.

9

Page 10: Revista presei -11 februarie 2015

Evenimentul, organizat astăzi de Ziua Internațională a Siguranţei pe Internet a fost deschis de prezentarea rezultatelor Studiului național privind utilizarea Internetului în familie, realizat de Salvaţi Copiii pentru proiectul Sigur.Info.

Datele au arătat că aproximativ 45% din copii afirmă ca au fost afectaţi emoţional sau jigniţi în ultimul an în spaţiul virtual. Totodată, 22% dintre copii afirmă că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre aceştia spunând că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conţinut explicit, 8% că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale şi 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să îşi arate părţile intime.

Comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim, desfăşurat de Salvaţi Copiii în urmă cu doi ani, se observă că bullying-ul în mediul offline a rămas relativ constant, însă cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 13 procente.

"Ne îngrijorează creşterea procentului copiilor care declară că au fost hărţuiţi în mediul online precum şi creşterea procentului copiilor care afirmă că au avut o experienţă neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului şi tehnologiei în mediul şcolar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar şi pregătirea cadrelor didactice cu privire la situaţiile cu potenţial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuşi prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Şcolar privind utilizarea în siguranţă a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale şi tabletelor“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv, Salvaţi Copiii România.

http://www.evz.ro/parintii-isi-pot-inscrie-copiii-online-in-invatamantul-primar-prima-etapa-va-incepe-in-curand.html

Părinţii îşi pot înscrie copiii online în învăţământul primar. Prima etapă va începe în curândPărinţii vor putea completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor în perioada 23 februarie - 13 martie, zilnic, în intervalul orar 8,00 - 20,00 (luni-vineri), respectiv 9,00 - 13,00 (sâmbătă), potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Înscrierea implică şi o evaluare a nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor, care potrivit metodologie în vigoare se va face în perioada  17 februarie-11 martie.În 16 martie vor fi procesate de către comisia naţională cererile de înscriere a copiilor în învăţământul primar cu ajutorul aplicaţiei informatice şi vor fi repartizaţi la şcoala de circumscripţie copii ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea de înscriere.Toţi copiii ai căror părinţi solicită

10

Page 11: Revista presei -11 februarie 2015

înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitate, potrivit metodologiei în vigoare.

 Metodologiea prevede de asemenea că părinţii care doresc să îşi înscrie copiii în şcoli ce aparţin altor circumscripţii, inculsiv din alte localităţi, repartizarea se va face pe baza locurilor rămase libere. Tot în această perioadă se va face admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare şi validarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ a listei candidaţilor admişi în această fază.

Părinţii care ratează această etapă de înscriere au la dispoziţie o a doua etapă care va avea loc între 24 martie - 3 aprilie, când vor putea fi depuse cereri de înscriere la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.

Potrivit calendarul aprobat de minister, înscrierea în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2014-2015 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I între 23 februarie - 13 martie vor fi depuse cererile de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie, la sediul unităţii de învăţământ respective.

Între 23 martie - 3 aprilie se vor depune cererile de înscriere de către părinţii care solicită înscrierea în altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea, informează Agerpres.

http://www.evz.ro/un-profesor-de-matematica-din-bacau-a-fost-condamnat-la-trei-ani-de-puscarie-dupa-ce-a-luat-bani-de-la-elevi.html

Un profesor de matematică din Bacău a fost condamnat la trei ani de puşcărie după ce a luat bani de la elevi Un profesor de matematică din Oneşti a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată, după ce, în urmă cu trei ani, a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupţie în timp ce primea 350 de lei de la doi elevi.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pe Florin Constantin Enache, profesor de matematică la Colegiul Sportiv Oneşti, pentru că ar fi primit bani de la mai mulţi elevi cu titlul de

11

Page 12: Revista presei -11 februarie 2015

mediaţii, în schimbul cărora le-ar fi garantat promovarea examenelor de corigenţă, transmite corespondentul Mediafax.

Magistraţii au menţinut pedeapsa cu executare dată în iunie 2014 de Tribunalul Bacău, însă au majorat pedeapsa complementară, de a alege sau a fi ales, de a ocupa o funcţie publică şi de a ocupa un post de profesor, de la doi la cinci ani, după executarea celor trei ani de închisoare.

În acelaşi proces, Florin Enache a primit şi o pedeapsă de şase luni de închisoare pentru fals în înscrisuri oficiale, după ce ar fi făcut modificări în catalogul unei clase, la rubrica matematică, unui elev de-al său.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19344253-exclusiv-comparatie-intre-anglia-romania-matematica-pentru-clasa-invata-elevii-britanici-comparatie-noua-programa-scolara-din-romania.htm

EXCLUSIV Comparatie intre Anglia si Romania la Matematica pentru clasa a IV-a. Ce invata elevii britanici, in comparatie cu noua programa scolara din Romania In Anglia, elevii invata de la 10 ani ce inseamna numerele negative si sa traseze forme geometrice pe grafice cu axe de coordonate. In Romania, la aceeasi varsta copiii invata sa calculeze schimburi monetare in lei si euro, ce este piramida, cilindrul. Si in Anglia, si in Romania, elevii invata in ultima clasa a invatamantului primar sa faca probleme cu fractii, sa calculeze procente, aria si volumul corpurilor geometrice, sa faca transformari ale unitatilor de masura. Cum sunt prezentate insa informatiile si pe ce cade accentul?

HotNews.ro, cu ajutorul British Council, va prezinta, in oglinda, curriculumurile scolare la Matematica din Anglia si din Romania, pentru elevii de clasa a IV-a, la putin timp dupa ce ambele tari au introdus noi programe scolare

Vezi mai jos care sunt materiile obligatorii pentru copii, in Marea Britanie, in invatamantul primar care incepe de la 5 ani

In Romania, curriculumul scolar de clasa a IV-a a fost modificat in ianuarie 2015. Introducerea noii programe scolare continua practic schimbarile curriculare care au inceput in 2013. Astfel, elevii din Romania de clasa pregatitoare, din clasa I si clasa a II-a au in acest moment curriculumuri noi la toate materiile. In septembrie 2015 se va aplica noul curriculum la copiii care trec in clasa a III-a, iar in septembrie 2016 intra la clase noul curriculum de clasa a IV-a.

12

Page 13: Revista presei -11 februarie 2015

Ce vor invata, asadar, peste doi ani la Matematica elevii care acum sunt clasa a II-a? Si care este diferenta fata de ceea ce invata in Anglia, la Matematica, elevii de aceeasi varsta?

Romania - Noua programa de Matematica pentru clasa a IV-aNoile programe scolare pentru clasa a IV-a se vor aplica incepand cu anul scolar 2016-2017. Potrivit planului-cadru, elevii de clasa a IV-a fac 4 ore de Matematica pe saptamana.

1. Numerele naturale cuprinse intre 0-1 000 000- formare, citire, scriere, comparare, ordonare, rotunjire- scrierea numerelor cu cifrele romane I, V, X, L, C, D, M (in Anglia, elevii invata cu un an mai devreme decat noi cifrele romane pana la 1 000)

2. Adunarea si scaderea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000, fara trecere si cu trecere peste ordin - adunarea si scaderea; proprietati ale adunarii- numar necunoscut: aflare prin diverse metode (metoda mersului invers, metoda balantei)

3. Inmultirea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000- inmultirea unui numar cu 10, 100, 1 000- inmultirea numerelor cand factorii au cel mult trei cifre- proprietatile inmultirii

4. Impartirea numerelor naturale in concentrul 0-1 000 000- impartirea unui numar cu 10, 100, 1000- impartirea numerelor mai mici de 1 000 000 la un numar de cel mult doua cifre (cu rest zero sau diferit de zero)

5. Ordinea efectuarii operatiilor si folosirea parantezelor rotunde si patrate

Probleme care se rezolva prin operatiile aritmetice cunoscute; metoda reprezentarii grafice, metoda comparatiei, metoda mersului invers

6. Fractii cu numitorul mai mic sau egal cu 10 sau cu numitorul egal cu 100- diviziuni ale unui intreg: sutime; reprezentari prin desene- fractii subunitare, echiunitare, supraunitare- adunarea si scaderea fractiilor cu acelasi numitor- scrierea procentuala (numai pentru 25%, 50%, 75%)

7. Localizarea unor obiecte- terminologie specifica: paralel, perpendicular- coordonate intr-o reprezentare grafica sub forma de retea – harti

8. Figuri geometrice- drepte perpendiculare, paralele- unghiuri drepte, ascutite, obtuse

13

Page 14: Revista presei -11 februarie 2015

- poligoane: patrat, dreptunghi, romb, paralelogram, triunghi- cerc

9. Axa de simetriePerimetrulAria unei suprafete (prin reprezentari, estimand cu ajutorul unei retele de patrate cu latura de 1 cm)

10. Corpuri geometrice- cub, paralelipiped, piramida, cilindru, sfera, con (identificare, desfasurare, constructie folosind tipare sau diverse materiale)- volumul cubului si paralelipipedului (folosind cubul cu latura 1 cm)

11. Unitati de masura pentru lungime- unitati de masura: metrul, cu multiplii si submultiplii- transformari pentru lungime in limita operatiilor cunoscute- instrumente de masura: rigla, metrul de tamplarie, metrul de croitorie, ruleta- operatii cu unitatile de masura pentru lungime

12. Unitati de masura pentru volumul lichidelor- unitati de masura: litrul cu multiplii si submultiplii- transformari pentru volum in limita operatiilor cunoscute- operatii cu unitatile de masura pentru volumul lichidelor

13. Unitati de masura pentru masa- unitati de masura: kilogramul, multiplii si submultiplii (inclusiv tona si chintalul)- transformarile unitatilor de masura in limita operatiilor cunoscute- instrumente de masura: cantarul, balanta- operatii cu unitatile de masura pentru masa

14. Unitati de masura pentru timp- calculul unor intervale temporale, transformari din unitati mai mari in unitati mai mici de timp- instrumente de masura: ceasul, cronometrul

15. Unitati de masura monetare- unitati de masura: leul si banul, euro si eurocentul (monede si bancnote in uz)- schimburi monetare echivalente in aceeasi unitate monetara

16. Organizarea si reprezentarea datelor- date din tabele: analiza datelor, interpretare- grafice cu bare si liniare: construire, extragerea unor informatii si prelucrarea lor

Descarca de aici Programa scolara completa de Matematica - clasa a IV-a

Ce materii obligatorii fac elevii din invatamantul primar, in Romania:

14

Page 15: Revista presei -11 februarie 2015

Clasa Pregatitoare - Clasa a II-a (6-9 ani) - 9 materii obligatorii: Comunicare in limba romana, Limba moderna, Matematica, Stiinte ale naturii, Religie, Educatie fizica, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice, Dezvoltare personala. + 1 optional

Clasa a III-a (9-10 ani) - 10 materii obligatorii: Limba si literatura romana, Limba moderna, Matematica, Stiinte ale naturii, Educatie civica, Religie, Educatie fizica, Joc si miscare, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice. + 1 optional

Clasa a IV-a (10-11 ani) - 12 materii obligatorii: Limba si literatura romana, Limba moderna, Matematica, Stiinte ale naturii, Istorie, Geografie, Educatie civica, Religie, Educatie fizica, Joc si miscare, Muzica si miscare, Arte vizuale si abilitati practice. + 1 optional

Anglia - noua programa de Matematica pentru elevii de 10-11 ani

In Anglia, anul 2013 a fost marcat de dezbateri dure in ceea ce priveste programa pe care o fac elevii la clase, fiind anul in care curriculumurile scolare au fost modificate. A fost momentul in care autoritatile au spus: "Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curand toti vom munci pentru chinezi'. 

In Anglia, invatamantul primar incepe la 5 ani (in Romania, invatamantul primar incepe la 6 ani, cu clasa pregatitoare). Noua programa prevede ca elevii vor invata la aceasta varsta programare, iar la Matematica invata primele notiuni despre Fractii la 5 ani.

In septembrie 2013, Guvernul Britanic a publicat si noul curriculum de Matematica pentru elevii de 10-11 ani (echivalentul clasei a IV-a in Romania). O jumatate de an mai tarziu, dupa ce au fost publicate rezultatele testelor PISA si acestea au aratat ca Marea Britanie este pe locul 26, Guvernul Marii Britanii a decis sa aduca 60 de profesori din Shanghai-China (locul I la testele PISA) in UK, pentru a ridica nivelul elevilor la Matematica.

Secretarul de stat britanic din Educatie a declarat atunci ca diferentele semnificative ale sistemului de educatie din Shanghai fata de cel britanic sunt metodele de predare si mentalitatea pozitiva. Elizabeth Truss a explicat ca modul in care este abordata materia Matematica in China vine in contrast cu "cultura anti-matematica in vigoare la noi de atatia ani".

Curriculumul de Matematica din Marea Britanie

In Marea Britanie, invatamantul primar incepe la 5 ani, iar curriculumul scolar este structurat pe "key stages", adica pe grupe de varste, au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii British Council in Romania. Cu ajutorul acestora, am identificat ce anume invata elevii de 10-11 ani in Marea Britanie.

Curriculumul scolar de Matematica a fost introdus la clase din septembrie 2014.

15

Page 16: Revista presei -11 februarie 2015

Curriculumul scolar britanic prevede la Matematica, pentru elevii de 10 ani, urmatoarele:

Numerele pana la 10 000 000:- copiii sunt invatati la aceasta varsta sa citeasca, sa scrie si sa compare numele pana la 10 000 000 si sa stabileasca valoarea fiecarei cifre- sa rotunjeasca numerele pana la un nivel cerut de precizie - sa foloseasca numere negative in context si sa calculeze diferite intervale peste zero  - sa rezolve probleme teoretice si practice care implica toate notiunile de mai sus

Adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea:- sa inmulteasca numere formate din pana la 4 cifre cu un numar intreg format din 2 cifre- impartirea numerelor de pana la 4 cifre la un numar intreg de 2 cifre si interpretarea restului sub forma de numere intregi, fractii sau prin rotunjire, in functie de context- sa efectueze calcule mental, inclusiv cu operatii mixte si numere mari- sa identifice factori comuni, multipli comuni si numere prime- sa isi foloseasca cunostintele cu privire la ordinea operatiilor, astfel incat sa efectueze calcule care implica cele 4 operatii- sa rezolve probleme in mai multi pasi cu adunari si scaderi, sa decida ce operatii si metode sa foloseasca si sa spuna de ce - sa rezolve probleme cu adunari, scaderi, inmultiri si impartiri- sa foloseasca estimarile pentru a verifica raspunsurile la calcule si sa stabileasca, in contextul unei probleme, un anumit grad de precizie

Vezi aici exemple de operatii pe care elevii trebuie sa le invete si metodele predate la clasa, in Marea Britanie

Autorii programei le recomanda profesorilor sa le predea elevilor ordinea operatiilor matematice folosind parantezele (de exemplu: 2 + 1 x 3 = 5 si (2+1) x 3 = 9).

Fractii (inclusiv zecimale si procente):- sa foloseasca factorii comuni pentru a simplifica fractiile; sa foloseasca multiplii comuni pentru a exprima fractiile cu acelasi numitor- sa compare si sa ordoneze fractiile, inclusiv fractiile > 1 - sa adune si sa scada fractiile cu numitori diferiti si numere mixte, folosind conceptul fractiilor echivalente- sa inmulteasca perechi simple de fractii si sa scrie raspunsul in forma sa cea mai simpla [de exemplu: 1/4 x 1/2 = 1/8]- sa imparta fractii la un intreg [de exemplu: 1/3 : 2 = 1/6]- sa asocieze o fractie cu impartirea si sa calculeze echivalentii fractiei zecimale [de exemplu, 0,375] pentru o fractie simpla [de exemplu, 3/8]- sa identifice valoarea fiecarei cifre in numere date cu pana la 3 zecimale, sa inmulteasca si sa imparta numere la 10, 100 si 1000, dand raspunsuri de pana la 3 zecimale.

16

Page 17: Revista presei -11 februarie 2015

- sa inmulteasca numere formate dintr-o cifra cu pana la doua zecimale cu numere intregi- sa foloseasca metode scrise de impartire, in cazurile in care raspunsul are pana la doua zecimale - sa rezolve probleme care necesita ca raspunsurile sa fie rotunjite pana la un grad specific de precizie- sa isi aminteasca si sa foloseasca echivalentele intre fractii simple, zecimale si procente, in contexte diferite

Profesorii din Marea Britanie sunt sfatuiti sa inceapa predarea acestui capitol cu operatii unde numitorul unei fractii este multiplu al celeilalte (de exemplu, 1/2 + 1/8 = 5/8), si pornind de aici problemele sa varieze si sa creasca in complexitate. De asemenea, ministerul ii indeamna pe profesori sa foloseasca la clasa imagini, pentru a-i ajuta pe elevi sa inteleaga mai bine fractiile.

Rapoarte si proportii:- elevii trebuie sa rezolve probleme care implica procentaje [de exemplu, sa calculeze 15% din 360], precum si folosirea procentelor pentru comparare- sa rezolve probleme care implica forme asemanatoare, unde dimensiunea este cunoscuta sau poate fi gasita- sa rezolve probleme care implica distribuirea inegala si grupuri, folosind cunostintele despre fractii si multipli (de exemplu: ¬la fiecare ou, ai nevoie de trei linguri de faina¬ sau ¬3/5 din clasa sunt baieti¬ ). Autorii programei precizeaza ca aceste probleme reprezinta fundamentul pentru aprofundarea ulterioara a rapoartelor si proportiilor. 

Algebra:- elevii vor fi invatati sa foloseasca formule simple- sa genereze si sa descrie secvente de numere- sa formuleze algebric probleme in care un numar este lipsa (exercitii cu o necunoscuta) - sa gaseasca perechi de numere dintr-o ecuatie cu doua necunoscute- sa enumere posibilitatile de combinare a doua variabile

Unitati de masura:- elevii sunt invatati sa rezolve probleme de calcul si transformare a unitatilor de masura, folosind notatiile zecimale cu pana la 3 zecimale, acolo unde este cazul- sa foloseasca, sa citeasca, sa scrie si sa transforme intre ele unitatile de masura standard, transformand unitati de masura pentru lungime, masa, volum si timp de la o unitate mica la una mai mare si viceversa, folosind notatii cu pana la trei zecimale - sa faca transformari intre mile si kilometric- sa recunoasca faptul ca forme cu aceeasi arie pot avea perimetre diferite si viceversa- sa recunoasca situatiile cand pot folosi formule pentru arie si volum- sa calculeze aria paralelogramului si triunghiului- sa calculeze, sa estimeze si sa compare volumul cubului, folosind unitati de masura standard, inclusiv centimetrul cub (cm3), metrul cub (m3) si cu extindere la alte unitati [de exemplu, mm3 si km3]

17

Page 18: Revista presei -11 februarie 2015

Ministerul ii sfatuieste pe profesori sa foloseasca reprezentarile grafice pentru ca elevii sa inteleaga mai usor transformarile, precum si sa foloseasca numerele intregi pozitive si negative pentru a-i invata pe elevi unitatile de masura pentru temperatura. 

De asemenea, acum elevilor le pot fi introduse primele notiuni despre unitatile de masura pentru viteza, prevede programa britanica. 

Geometrie - proprietati si forme:- elevii vor fi invatati sa deseneze in doua dimensiuni, folosind unitati de lungime si unghiuri date- sa recunoasca, sa descrie si sa construiasca forme simple in trei dimensiuni- sa compare si sa clasifice forme geometrice pe baza proprietatilor si dimensiunilor acestora, precum si sa gaseasca unghiuri cu dimensiuni necunoscute in orice triunghi, patrulater si poligon regulat- sa ilustreze si sa numeasca parti ale cercului, inclusiv raza, diametrul si circumferinta si sa stie ca diametrul este dublul razei

Elevii vor face la clasa desene exacte, folosind instrumentele de masura si notatiile pentru a marca liniile si unghiurile, se arata in programa. Elevii vor descrie la clasa proprietatile formelor geometrice si vor trebuie sa stie sa explice modul in care unghiuri si lungimi necunoscute pot fi derivate din unitati cunoscute, precizeaza documentul, unde sunt date ca exemple: d= 2 x r; a = 180 - (b+c).

 Geometrie - pozitia si directia:- elevii sunt invatati sa descrie pozitia pe un grafic cu axe de coordonate (cu cele patru cadrane) - sa traseze si sa traduca forme simple pe un grafic cu axe de coordinate

Programa le recomanda profesorilor sa ii invete pe elevi sa traseze dreptunghiuri, paralelograme si romburi, cu specificatii pe axele de coordonate, in cele patru cadrane, si apoi sa calculeze coordonatele lipsa folosindu-se de proprietatile formelor geometrice. 

Statistica:- elevii sunt invatati sa interpreteze si sa construiasca diagrame radiale (pie charts), sa traseze grafice liniare si sa le foloseasca in rezolvarea de probleme - sa calculeze si sa interpreteze media

In partea de recomandari, autorii programei explica faptul ca elevii vor face legaturi intre cunostintele pe care le-au acumulat despre unghiuri, fractii si procente, pentru a interpreta diagramele radiale (pie charts).

Descarca de aici Curriculumul integral de Matematica din Anglia pentru tot invatamantul primar (de la 5 ani, pana la 11 ani). Curriculumul pentru echivalentul clasei a IV-a in Romania incepe la pagina 39

18

Page 19: Revista presei -11 februarie 2015

Ce materii obligatorii fac elevii din invatamantul primar, in Marea Britanie:Varsta 5-7 ani (Key stage 1) - 11 materii obligatorii: Engleza, Matematica, Stiinte, Arta si design, Informatica, Design si tehnologie, Geografie, Istorie, Muzica, Educatie fizica, ReligieVarsta 7-11 ani (Key stage 2) - 12 materii obligatorii: Engleza, Matematica, Stiinte, Arta si design, Informatica, Design si tehnologie, Limba straina, Geografie, Istorie, Muzica, Educatie fizica, Religie

Precizam ca, de la 11 ani, elevii invata in scoala Educatie sexuala. Sursa

In urma cu 30 de ani. Ce invatau parintii de astazi, in Romania, la Matematica in clasa a IV-a in 1984Pentru cei care astazi au copii in clasele primare si care au terminat invatamantul primar in urma cu 30 de ani, iata cum arata cuprinsul manualului de Matematica de clasa a IV-a in 1984:

I. RecapitulareII. Numere natural

1. Notiuni introductive; numararea2. Citirea si scrierea numerelor naturale; compararea numerelor naturale.3. Cifre romane 4. Operatii cu numere naturale: adunarea, scaderea, inmultirea,

impartirea5. Exercitii si problem

III. - Unitati de masura: metrul, litrul, kilogramul, unitati de masurat timpulIV. Fractii

1. Notiunea de fractie2. Fractii egale3. Compararea fractiilor4. Adunarea fractiilor care au acelasi numitor5. Scaderea fractiilor care au acelasi numitor6. Probleme de aflare a marimii unei parti cand se cunoaste marimea

intregului7. Probleme care se rezolva folosind regula de trei simpla (metoda

reducerii la unitate)8. Exercitii si probleme - pentru verificarea cunostintelor

V. Fractii zecimale1. Notiunea de fractie zecimala2. Compararea fractiilor zecimale3. Adunarea fractiilor zecimale4. Scaderea fractiilor zecimale5. Inmultirea fractiilor zecimale6. Impartirea unei fractii zecimale la 10, 100, 1 0007. Transformari cu multiplii si submultiplii unitatilor de masura8. Probleme de aflare a distantei, a vitezei (medii) si a timpului

19

Page 20: Revista presei -11 februarie 2015

9. Exercitii si probleme - pentru verificarea cunostintelor

VI. Notiuni de geometrie1. Recapitulari si completari2. Unitati de arie si transformari. Ariile unor suprafete: aria dreptunghiului

si aria patratului3. Corpuri geometrice

VII. Exercitii si probleme recapitulativeA. Scrierea si citirea numerelor; operatii cu numere; transformari cu

multiplii si submultiplii; unitatile de masuraB. MultimiC. Elemente de geometrieD. Probleme diverse - ordonate pe grupe de preocupari din practica vietii

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/-elevii-din-letea-nu-au-apa-366979Elevii din Letea nu au apăCu ocazia Crăciunului pe rit vechi, reprezentanții Asociației Salvați Dunărea și Delta au vizitat cele mai izolate zone ale Deltei pentru a oferi peste 800 de cadouri copiilor.

”Am vizitat multe școli și am fost impresionați de primire și de condițiile în care învățau copiii, cu câteva excepții, dintre care cea mai serioasă în Letea: lipsa apei menajere și potabile din școală”, spun aceștia. Aici, copiii din grădiniță și clasele I-IV care învață acolo nu au nici apă curentă și nici vreo fântână în apropiere. Mulți dintre ei merg pe jos kilometri întregi și cu apă la purtător, în fiecare zi. Directorul școlii și profesorii au reușit renovarea clădirii, dar nu și-au mai permis efectiv racordarea la apă.

”Autoritățile au alte priorități și atunci ne revine nouă sarcina de a ajuta această comunitate. În funcție de ce fonduri vom strânge, vom putea racorda școala la apă de la o fântână din sat cu 200 de metri de țeavă și hidrofor sau le vom face o fântână chiar în curtea școlii”, spun reprezentanții asociației. Detalii pe site-ul: http://salvatidelta.ro/implica-te/doneaza.

http://www.ziare.com/scoala/universitati/scoala-americana-internationala-din-bucuresti-anunta-noul-

20

Page 21: Revista presei -11 februarie 2015

program-de-burse-pentru-anul-scolar-2015-2016-1347374

Scoala Americana Internationala din Bucuresti anunta noul program de burse pentru anul scolar 2015-2016

Scoala Americana Internationala din Bucuresti anunta inceperea perioadei de inscrieri pentru programul de burse integrale de 4 sau 5 ani, oferite in fiecare an elevilor care doresc sa isi dezvolte aptitudinile urmand cursurile Bacalaureatului International.

Anul acesta, Scoala Americana Internationala din Bucuresti ofera trei burse integrale incepand cu anul scolar 2015-2016.

Pentru acest program de burse, pot candida elevi care in prezent sunt in clasele a VII-a si a VIII-a, in orice institutii de invatamant, elevi care demonstreaza abilitati academice remarcabile, o situatie financiara ce nu le permite achitarea taxelor de scolarizare, precum si participarea in activitati extracuriculare care sa faca dovada unei mai mari implicari si a unui comportament etic. Elevii trebuie sa aiba domiciliul in Bucuresti.

Bursele oferite de Scoala Americana Internationala din Bucuresti acopera integral taxele de scolarizare pe parcursul celor 4 sau 5 ani de studiu, precum si costurile activitatilor extra-scolare benefice si necesare pentru o experienta educationala completa. Programul de burse ofera acces elevilor la un program de studii international si accesul la universitati de top din intreaga lume.

Castigatorii burselor se vor pregati in scopul obtinerii Diplomei de Bacalaureat International, in urma programului desfasurat pe parcursul claselor a XI-a si a XII-a.

Bacalaureatul International reprezinta unul dintre cele mai riguroase cursuri pre-universitare din lume si se bazeaza pe un model universal, ce cuprinde multiple elemente de buna practica din sisteme educationale specifice mai multor tari.

De-a lungul anilor, majoritatea bursierilor absolventi ai Scolii Americane Internationale din Bucuresti, care au obtinut diploma de Bacalaureat International, au fost acceptati cu bursa totala sau partiala de catre cele mai apreciate universitati din Europa, America de Nord sau Canada.

Prelungirea anuala a bursei fiecarui beneficiar presupune o verificare a situatiei financiare a elevului, a rezultatelor sale academice, a comportamentului, care trebuie sa fie in concordanta cu cerintele impuse de o scoala privata de top.

21

Page 22: Revista presei -11 februarie 2015

Elevii interesati sunt invitati, impreuna cu parintii, in data de 19 februarie 2015, ora 18:00, la o Sesiune de Informare, pentru a afla mai multe detalii privind programul de burse.

Prezenta la aceasta sesiune de informare se va face pe baza de inscriere in prealabil la numarul de telefon 021204-4209 sau prin e-mail la adresa [email protected]. Nu se va permite accesul in campus fara inregistrare in prealabil si fara prezentarea actelor de identitate. Prezenta la aceasta sesiune de informare nu este obligatorie pentru depunerea unui dosar de candidatura.

INFORMATII DESPRE INSCRIEREA IN COMPETITIA PENTRU BURSE

Pentru inscrierea in concurs sunt solicitate urmatoarele documente:

- Formularul de inscriere completat si semnat (acesta se poate solicita la: Cristina Marcu, telefon: 021 204-4209, e-mail: [email protected]) - Un eseu scris in limba engleza conform criteriilor incluse in formularul de inscriere - Un eseu / portofoliu cu tema: "Who I am as a learner" - Originalul foii matricole care sa prezinte evolutia scolara in ultimii doi ani, cat si primul semestru al anului scolar in curs - Completarea unor formulare tip de recomandare: acestea trebuie solicitate la adresa de email de mai sus (este necesara trimiterea acestora in plicuri sigilate si semnate de profesori) - Copii dupa fisele fiscale din ultimii doi ani ale parintilor - Adeverintele de salariu ale parintilor

- O descriere a cheltuielilor lunare ale familiei elevuluiDepunerea documentelor necesare pentru inscrierea in concurs se va face in data de 14 martie 2015, la sediul Scolii Americane.

In aceeasi zi, la ora 08:30, cei ce doresc sa se inscrie in competitia pentru burse vor sustine o serie de teste, printre care unul de limba engleza si unul de matematica, ce vor dura in total trei ore.

Pentru testari (obligatorii pentru depunerea candidaturii), este necesara inscrierea prealabila prin persoana de contact de mai sus. Nu este permis accesul pentru testari elevilor care nu au fost inscrisi in prealabil.

Finalistii vor fi invitati sa sustina un interviu cu membri ai Comitetului pentru Acordarea Burselor din cadrul Scolii Americane Internationale din Bucuresti in jurul datei de 2 mai 2015.

Castigatorii burselor vor fi anuntati pana in data de 15 mai 2015, cand vor fi chemati la Biroul de Admiteri pentru a completa formularele necesare.

Pentru mai multe informatii va rugam contactati:

22

Page 23: Revista presei -11 februarie 2015

Catalina Gardescu- Manager of Admissions and External Relations, American International School of Bucharest

Pipera Tunari 196 Voluntari, Ilfov, Romania, 077190

Tel: 021204-4333

[email protected]

Despre American International School of BucharestAmerican International School of Bucharest este cea mai veche si mai extinsa scoala internationala din Bucuresti. Infiintata de Ambasada Statelor Unite in 1962, AISB educa in prezent peste 800 de elevi din peste 53 de tari.

UNIVERSITARhttp://adevarul.ro/educatie/studii-in-strainatate/interviurile-adevarul-reviro-studii-londra-

23

Page 24: Revista presei -11 februarie 2015

experienta-munca-bruxelles-comisia-europeana-1_54d9df01448e03c0fd76bcd1/index.html

Interviurile Adevărul - Reviro. Studii la Londra şi experienţă de muncă la Bruxelles, la Comisia EuropeanăAstăzi, la Adevărul Live, am vorbit cu o tânără care a făcut cercetare despre identităţi sociale şi impactul schimbării de sistem (comunism) asupra acestora, în Albania, împreună cu o echipă de antropologi de la Harvard şi Cambridge şi care a făcut practică la ministerul de interne din Marea Britanie.Roxana Dumitrache este absolventă de Ştiinte Politice de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucuresti, unde şi-a demonstrat pasiunea şi interesul pentru domeniul politic participând la olimpiade de comunicare pe tematici politice, câştigând premiul de Best Delegate at The European Parliament şi participând într-o simulare, unde a reprezentat România în cadrul Commission of Civil Liberties and Justice. Primul master l-a facut tot la SNSPA, în domeniul Teorie şi Analiză Politică. A fost plecată în Albania cu o echipă de antropologi de la universităţile Harvard şi Cambridge pentru a face cercetare despre identităţile sociale şi impactul schimbării de sistem (comunism) asupra acestora. Fiind singura femeie din echipă, a avut şansa să interacţioneze atât cu femei Creştin-Ortodoxe, cât şi cu cele musulmane, având şansa să facă cercetare asupra discrepanţei dintre genuri. A urmat apoi un master la London School of Economics and Political Science din Londra, pe tema Idei şi Identităţi Europene, pe care l-a terminat cu Magna cum laude. În Londra, Roxana a făcut practică la Ministerul de Interne, în departamentul de relaţii cu publicul. A lucrat un an la Comisia Europeană din Bruxelles ca manager în Directoratul de Information Society and Media. Pratic s-a ocupat de agenda digitală pentru tineri, a Uniunii Europene. Între 2013-2014 a lucrat în poziţia de consultant politic pentru organizarea alegerilor europene. Cercetarea sa de piaţă s-a comcentrat pe politicile de gen, în mod special violenţa între genuri. A lansat cu aceasta ocazie o campanie naţională numită – „Femeie, nu victimă!”. În prezent este scrie ficţiune şi non-ficţiune, şi este consultant pentru Comisia Europeana pe chestiunea agendei digitale. Reconectarea cu România O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei. Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

24

Page 25: Revista presei -11 februarie 2015

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el. Cele mai importante declaraţii: Adevărul: De ce ai ales SNSPA? Roxana Dumitrache: Am dat la SNSPA pentru că îmin placea Filosofia, dar doream şi ceva mai aplicat. Mie mi-a plăcut foarte mult facultatea şi încă din anul I a început şi experienţa mea internaţională. Am plecat la fel de fel de workshop-uri şi evenimente în SUA şi Europa. Am ales mai apoi London School of Economics and Political Science din Londra, datorită oraşului. I-am audiat pe Dalai Lama sau pe Hillary Clinton şi a fost extraordinar. Adevărul: Ce ai învăţat de la ei? Roxana Dumitrache: Cu Dalai Lama a fost o experienţă mistică. Am mers să îi punem întrebări despre Tibet şi statutul teritorial al ţării, căci eram studenţi la Ştiinţe politice, însă Dalai Lama a început să ne vorbească despre nesiguranţele fiecărui individ. Daca de obicei se iese zgomotos de la astfel de conferinţe, atunci a fost o linişte totală. Adevărul: Ce ai adus în România din experienţa ta internaţională? Roxana Dumitrache: Cu siguranţă de sine şi cu convingerea că pot crea solidaritate în România. Este păcat că nu avem aşa ceva în zona studenţilor. Avem extrem de mulţi tineri valoroşi şi nu există liantul, agregatorul dintre noi. Cred că putem crea un agregator de elită. Adevărul: Ce poţi să ne spui despre experienţa ta la Comisia Europeană? Roxana Dumitrache: A fost prima mea experienţă de muncă, n-am crezut că voi fi acceptată, dar am avut şansa unor oameni care au investit foarte multă încredere în mine. Fiind un directorat digital, miza erau competenţele digitale în rândul tinerilor şi copiilor. Adevărul: Când te-ai întors în România şi de ce? Roxana Dumitrache: M-am întors dintr-un simţ al datoriei. Sunt un exemplu fericit al şcolii româneşti, dar n-aş fi reuşit fără profesorii extraordinari de aici care m-au ghidat. Adevărul: Ce vrei să faci acum în România? Roxana Dumitrache: Am venit încărcată de idei. Se întâmplă rar ca un student care a studiat în străinătate să fie curtat de companii când se întoarce în ţară, iar aici intervine Reviro. Nu a fost cazul meu pentru că m-am întors cu foarte multe proiecte în minte. Momentan sunt dedicată scrisului, toată viaţa mi-am dorit să scriu literatură, dar n-am avut niciodată curaj să o fac.

http://adevarul.ro/educatie/universitar/despre-drumul-facultate-job-adevarul-live-1400-1_54d9daeb448e03c0fd76981a/index.htmlVIDEO Despre drumul de la facultate la primul job, la Adevărul LiveMarţi, la Adevărul Live, am vorbit despre cum pot studenţii să facă legătura dintre facultate şi piaţa muncii, de ce aptitudini au nevoie şi cum pot să

25

Page 26: Revista presei -11 februarie 2015

dezvolte abilităţile profesionale de care au nevoie şi pe care nu le învaţă la universitate.În studio au fost prezenţi Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România şi Claudiu Jojatu, expert în comunicare şi fondatorul unei companii de advertising, care a pus bazele şi unei şcoli de formare pentru tineri, GROW. Am dezbătut cum pot tinerii să facă primul pas spre piaţa muncii, de ce aptitudini au nevoie pentru a face asta şi cât de relevant este ceea ce învaţă în facultate în meserie. În general, tinerii nu se angajează în domeniul pe care îl studiază la facultate, găsind în schimb domenii adiacente, unde există locuri de muncă. De cele mai multe ori, din cauza lipsei de orientare profesională, tinerii sunt dezorientaţi şi nu ştiu ce să facă pentru a reuşi să se angajeze. Experţii invitaţi la emisiune le vor da sfaturi pentru a-i ajuta în acest demers. Cele mai importante declaraţii: Adevărul: Ai înfiinţat şcoala Grow. Ce a stat la baza acestei iniţiative? Claudiu Jojatu: Am descoperit că şcoala nu te învaţă să fii antreprenor. Am terminat o şcoală de management. Am încercat să găsesc cursuri şi oameni care să mă înveţe să fac asta. Îi învăţăm pe cursanţi fel de fel de trucuri din domeniu, de exemplu, că trebuie să te adresezi exact publicului ţintă, conceptul se numeşte contextual marketing. Avem traineri foarte bine specializati, de exemplu îl avem pe Matei Psatta, care vorbeşte despre social media, îl avem pe Vlad care ne spune cum să vii relevant din punct de vedere al jurnalismului şi al textelor scrise. Adevărul: Au românii spirit antreprenorial? Claudiu Jojatu: Îmi place să cred că da, cu condiţia să nu încerce să le facă pe toate. Înţeleg că se întâmplă în general din cauza costurilor, dar nu vei face altceva decât să peticeşti. Adevărul: Cu ce aşteptări vin tinerii angajaţi în compania ta? Claudiu Jojatu: În general, cu aşteptări prea mari. Contează mult entuziasmul, altfel nu va încerca să înveţe şi nu va dori să crească. Mă interesează oamenii care întreabă 'de ce?', 'cum?' sau care mă contrazică atunci când consideră. Vreau să cred că m-am înconjurat de oameni mai inteligenţi ca mine. De asemenea, este foarte bine să faci traininguri si voluntariat. În mediul ONG este o mare lipsă de voluntari care doresc să se implice cu adevărat. De asemenea, este important ca tinerii să ştie să facă networking, nu să meargă la un training doar pentru o hârtie. Mihai Dragoş: Angajatorii mari nici nu se mai uită la "hârtii". Îşi sau seama de abilităţile tale din interviu sau alte teste. Claudiu Jojatu: E important ca atunci când te decizi să faci cursuri, să ştii că acele cursuri sunt de calitate. Din fericire, avem în România şi astfel de traininguri, aşa că cel mai important este să îţi doreşti să înveţi. Adevărul: Sunt utile târgurile de joburi organizate de universităţi, cum este cel al ASE-ului? Mihai Dragoş: Depinde de târgul de joburi, de domeniu. Există târguri regionale organizate de ONG-uri, pe zona tehnică sunt foarte multe, pe limbi străine. Sunt utile în măsura în care vin angajatori chiar interesaţi să angajeze pe cineva. Investitorii care vor să dezvolte afaceri în ţară se uită inclusiv la cât de bine pregătiţi sunt studenţii, cum arată piaţa muncii.

26

Page 27: Revista presei -11 februarie 2015

http://adevarul.ro/news/societate/cine-romanii-aloca-zecii-mii-euro-mba-1_54dafdb8448e03c0fd7dc55a/index.htmlCine sunt românii care alocă zecii de mii de euro pentru un MBAMBA-urile nu mai aduc neapărat o mărire de salariu. Te-ai fi gândit? Poate că nu, dar de ce au mai urmat ei un MBA sau de ce te-ai mai înscrie tu la o şcoala de business? Există, totusi, câteva argumente, chiar dacă s-ar putea să te coste 35.000 de euro şi nu primeşti niciun ban sau doar o parte de la compania la care lucrezi.La sfarsitul lunii ianuarie, 18 manageri si antreprenori din Romania au absolvit programul Executive MBA din cadrul WU Academy, o scoala de business din Viena. Programul dureaza 1 an si 5 luni si costa 35.000 de euro, suma pe care romanii au achitat-o din fonduri proprii, in principal, iar cei mai norocosi, din fondurile companiei. Cristian Eduard Ionescu, director general adjunct la Allianz Tiriac Insurance, a primit sustinere financiara de 50% din partea companiei. Insa, mai mult decat finantare, pentru un MBA ai nevoie si de timp. Finantare partial din propriul buzunar, partial din partea companiei a fost si in cazul lui Radu Pojoga, country manager pe Romania si Bulgaria la MoneyGram, alt absolvent roman din cadrul WU Academy. Pentru alti absolventi romani, investitia in MBA a venit din partea companiei.. proprii. "La mine a fost finantare din partea companiei pe care o detin", spune razand Cristian Dinca, fondatorul si proprietarul companiei de software DCS+Travel Technologies. Si in cazul lui Ovidiu-Ioan Dumitru, proprietarul companiei de turism Ovi Group, este investitie personala. El este si lector universitar la Academia de Studii Economice, unde de asemenea exista un program de MBA, insa profesorul si antreprenorul roman a preferat sa urmeze cursurile universitatii din Viena. Managerii spun ca, intr-adevar, companiile vin cu anumite conditii cand acopera o parte din costul unui MBA. In cazul unuia dintre ei, pentru ca suma de companie sa fie mai mare, conditia era sa lucreze inca minimum trei ani in aceeasi companie. "Conditiile companiei difera de la una la alta. E clar ca compania isi doreste sa aplici cunostintele in job, cu tot ce presupune o pozitie de executive, de la people management, la performanta. Dar clar ti se cere o performanta mai buna", a spus unul dintre absolventii romani despre ce la ce se asteapta companiile de la ei dupa un program de MBA.

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.

27