revista feed back nr. 6 2008

76
1 pagina revist ã de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 200 8 editorial Poate că e nevoie să treci prin urdinişurile, noimele şi normele unor sărbători creştine anuale pentru a-ţi da seama de potopul de CD-uri şi cărţi, dar mai ales de CD-uri encomiastice care cîntă pe Dumnezeu („hai, hai, pă din dos pă după Rai!”), pe fiul lui Dumnezeu, Iisus, magii, vestirea, minunile. Orice cîntăreţ, fie că e pătruns de credinţă sau nu, fie că are har (propensiuni imnologice) sau voce ori nu, simte nevoia să se agaţe de brandul numit Dumnezeu. Cu bune foloase materiale, altfel nu s-ar povesti! Însă postmodernitatea, impusă în lume de cîteva decenii, a adus cu ea destule răsturnări, între care deconstrucţia şi pulverizarea miturilor. S-a trecut de la epoca mitizărilor, a miturilor construite cu grijă, care conţin atît imaginarul, dar şi gîndirea pozitivă, iluzia, ideile de bine şi moral, la cea a demitizării. Cei mai vîrstnici îşi aduc aminte de Biblia hazlie, o făcătură băşcălioasă apărută la Moskova şi tradusă în toate limbile lagărului socialist. Acest manual al ateilor, a fost prima mare încercare de demitizare. El a demonstrat ceva, pornind de la legenda regelui Midas, dar inversînd lucrurile: că tot aurul atins de unii în loc să se prefacă în frumuseţe aurită, se preface în zgură, gunoi, rugină, smîrcuri. Cîtă tristeţe! Eminescu a spus cîndva: „Ştim că nu trăim în lumea ce pe nesimţite cade?” Asta e senzaţia de acum, cînd parodia şi băşcălia sfidătoare, maşinaţiuni ale postmodernismului (termen şi concept dezbătute în cartea noastră Postmodernismul pe înţelesul tuturor, unde combăteam superficializarea gîndirii, apologiile „gîndirii slabe”) au devenit principale mijloace de investigare. E de-ajuns să intri în orice librărie din orice loc din „satul planetar” şi eşti frapat de spectaculoasa literatură denigratoare şi demitilizatoare legată de brandul numit Dumnezeu. Poţi vedea cum excelentului film „Iisus” al lui Zefirelli îi urmează o serie de filme postmoderne de la „Codul lui Da Vinci” realizat după cartea profanatoare Brandul numit Dumnezeu

Upload: robert-giles

Post on 05-Sep-2015

55 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

Revista Feed Back Nr. 6 2008

TRANSCRIPT

  • 1

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    editorial

    Poate c e nevoie s treci prin urdiniurile, noimele i normele unor srbtori cretine anuale pentru a-i da seama de potopul de CD-uri i cri, dar mai ales de CD-uri encomiastice care cnt pe Dumnezeu (hai, hai, p din dos p dup Rai!), pe fiul lui Dumnezeu, Iisus, magii, vestirea, minunile. Orice cntre, fie c e ptruns de credin sau nu, fie c are har (propensiuni imnologice) sau voce ori nu, simte nevoia s se agae de brandul numit Dumnezeu. Cu bune foloase materiale, altfel nu s-ar povesti! ns postmodernitatea, impus n lume de cteva decenii, a adus cu ea destule rsturnri, ntre care deconstrucia i pulverizarea miturilor. S-a trecut de la epoca mitizrilor, a miturilor construite cu grij, care conin att imaginarul, dar i gndirea pozitiv, iluzia, ideile de bine i moral, la cea a demitizrii. Cei mai vrstnici i aduc aminte de Biblia hazlie, o fctur bclioas aprut la Moskova i tradus n toate limbile lagrului socialist. Acest manual al ateilor, a fost prima mare ncercare de demitizare. El a demonstrat ceva, pornind de la legenda regelui Midas, dar inversnd lucrurile: c tot aurul atins de unii n loc s se prefac n frumusee aurit, se preface n zgur, gunoi, rugin, smrcuri. Ct tristee! Eminescu a spus cndva: tim c nu trim n lumea ce pe nesimite cade? Asta e senzaia de acum, cnd parodia i bclia sfidtoare, mainaiuni ale postmodernismului (termen i concept dezbtute n cartea noastr Postmodernismul pe nelesul tuturor, unde combteam superficializarea gndirii, apologiile gndirii slabe) au devenit principale mijloace de investigare. E de-ajuns s intri n orice librrie din orice loc din satul planetar i eti frapat de spectaculoasa literatur denigratoare i demitilizatoare legat de brandul numit Dumnezeu. Poi vedea cum excelentului film Iisus al lui Zefirelli i urmeaz o serie de filme postmoderne de la Codul lui Da Vinci realizat dup cartea profanatoare

    Brandul numit Dumnezeu

  • 2

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    a lui Dan Brown, best-seller aprut n peste treizeci de limbi, pn la cele n viziune porno. Poi rsfoi Codul lui Da Vinci. Sursele secrete a lui Jean-Jacques Bedu i chiar citi despre Streia Sionului, despre Rozacrucieni, despre Templieri i Francmasoni, despre Graal i despre Ordinul Friei Polare. Poi alege din raft Lexiconul erorilor biblice, de Walter-Jrg Langbein, un detectiv de erori ale crilor sfinte sau Pandora. Incidentul Iisus, de Frank Herbert i Bill Ransom, un tom despre trezirea din somnul criogenic pentru asumarea rolului mntuitorului. De eti interesat de evanghelii, poi afla, prin Barbara Thiering, c Evanghelia lui Ioan a fost scris de Iisus (nu conteaz c singura mrturie a scrierii lui Iisus este doar a unui cuvnt pe nisip!), poi rsfoi Evanghelia dup Iuda, de Benjamin Iscarioteanul (Ed. Macmillan, Londra, 2007), Evanghelia dup Toma, Evanghelia dup Darwin, A cincea evanghelie de P. Vandenberg, Evanghelia vagabonzilor a newyorkezului Brennan Maning sau, pur i simplu (lovitur sub centur!), Evanghelia dup Mc Donalds, n care autorul, Derek Tidball, v va vorbi despre filozofiile de via care se ascund n spatele imaginii sucului, hamburgerului, al pantofilor de sport sau al filmelor. De eti i mai indiscret, te poi avnta n lectura opului Convorbiri cu Iisus, de Ren Laurentin sau Francmasoneria, Venus i secretul vieii lui Isus, de Ch. Knight i R. Lomas (de aici poi afla despre copilul lui Iisus cu Maria Magdalena!) sau Amantele lui Isus, de Jacques Vodin sau Cum a murit de fapt Iisus? dup investigaiile medicului Luigi Malantrucco. Desigur, un romn (Dumitru Blaa) te va duce De la Zamolxe la Isus Hristos, un italian ca Atto Melani i poate vorbi despre Regulile jocului n alegerea papilor, Florian Garz despre Papa, marele spion, Mihaela Palade despre un excurs De la moartea lui Dumnezeu la moartea artei. Dac eti mai slab de nger, e bine a nu lua n seam topul fcut de americani nu demult, n care Iisus apare pe locul II la publicitate dup fotbalistul Beckham, Shakespeare pe locul III, iar Dumnezeu prinde cu greu un loc IV. Dac mai vrei s te ntorci la Doctrina secret a templierilor (Laurent de Vargas), la Secretele Vaticanului (I. Millenari) la Hitler contra Iuda (Sam Izdats) sau la Diavolul nfiat de Dumnezeu, e deja un hazard. Saturat de-atta demitizare postmodern, atta haloimis informaional, i vine s te retragi n pduri. Sau pe vreo insul pustie, asemenea lui Robinson Crusoe. n timp ce Dumezeu, mitizat sau demitizat, rmne un brand de exploatat n mod profitabil. Brandul numit Dumnezeu!

    Daniel CORBU

    editorial

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    3

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    Clin COCORA

    Neoavangarda

    noi paradigme

    provocri

    Avantgard sau Degenerarea Artei? A fost o ntrebare care s-a pus mereu de la nceputul secolului trecut. Definiiile estetice tradiionale au fost vehement negate de creatorii de art n manifeste. Iat i cteva mostre din sloganurile acestora: Jos arta, c s-a prostituat, O palm dat gustului public, Cititor, deparaziteaz-i creierul etc. Anii 1910-1930 au fost ani n care am asistat la o adevrat gueril mpotriva tradiionalismului. Un curent cu manifestare virulent a bntuit Europa i nu numai. Noi forme ale manifestrii artistice i literare erau propuse. Ca atare o ntrebare se impune ca necesar: ce anume a generat apariia valului avangardist?

    Rspunsul e parc mai uor de gsit la o privire atent acordat futurismului italian. Entuziasmul pentru produsele revoluiilor industriale nsoete micarea, Marinetti era un mare admirator al autoturismelor al deplasrii rapide, al comunicrii. Futurismul de altfel nu s-a cantonat strict la art i literatur, el, n manifestele sale propunea o revoluie n arhitectur i n design-ul utilitar. Dintre curentele avangardiste, futurismul este cel mai evident racordat schim-brilor tehnologice.

    Futurismul miltnd pentru inovare cultu-ral a creat odat cu primele manifeste un scandal n mas: prin temele abordate, prin renunarea la orice fel de pudibonderie, prin aerul de frond pe care l-a adus. Au aprut happening-urile care combinau poezie, teatru, muzic, art plastic i politic, fiind din start manifestri provocatoare, i simultan constituite ntr-un veritabil asalt asupra publicului. Performanele au fost violente. Totul a nceput ca un program planificat s sparg tradiionala, dar limitata relaie executant / spectator. A fost nevoie i de prezena poliiei, manifestrile fiind adesea pigmentate de injurii i obiecte aruncate pe scen. Spectatori i executani se angajau ntr-un act care sfida moravurile epocii.

    Pentru Marinetti, termenul,, Futurist sugera micare i vitez, strnind un sentiment de Science Fiction, de utopie, prin fantezie i prin exploatarea maxim tehnologiilor disponibile .

    Sunt evidente influenele schimbrilor de paradigm tehnologic i n dadaism i n suprarealism, ele fiind pn la urma urmelor cele mai apropiate rude ale futurismului.

    n mare msur manifestrile avangardiste erau de ateptat. Era necesar ca n domeniul artei s apar o adevrat revoluie din moment ce nceputul de secol era marcat de o schimbare a modului de locuire i comunicare, apruser: telefonul, telegraful, automobilul, avionul, radioul, filmul, fotografia, toate legate ntr-un fel sau altul de marile descoperiri n domeniul electricitii ... de aici, poate, mai important dect cele enumerate lumina artificial, lumina controlat de om.

    n consecin avangarda s-a aezat ntr-un rol teribil, acela de a da cale nvrii unor noi modaliti de a vedea i de a stpni lumea. Racordat la noile tehnologii, integrndu-le, folosindu-le fr rezerve avangarda a provocat furtun Bogia i diversitatea unor noi forme de art i a unor noi tehnici artistice de care avangarda s-a folosit a fcut s apar: colajul dadaist (poezii compuse din fragmente de ziar), fotomontajele, n fond rspunsuri la noua provocare i care reflect diversele moduri accesibile produciei artistice. n fond e doar o adaptare la o vrst a umanitii n ca-re industrializarea i dezvoltarea rapid proceselor tehnologice ctig teren n toate domeniile vieii. Limitele ntre diferite forme de art devin difuze. Diferitele micri de avangard caut i gsesc capaciti de exprimare a ideilor poetice spre exemplu, prin nsoirea lor cu sunetul i, mai ales imaginea. Poezie devine vizual sau sonor. Semnul grafic ctig n importan i ajunge a fi vector pentru mesaj.

    Putem, aadar, privi avangarda i ca o mpingere a frontierelor a ceea ce este acceptat ca un lucru normal sau status quo-ul n teritoriul culturii. Relevarea coordonatelor istorice, sociale, psihologice i filozofice ale nceputului de secol ne permit s vedem avangarda, ca motor al schimbului de idealuri sau valori care se manifest non - conformist i care duc la adoptarea unui nou stil de via. Creatorii avangarditi s-au manifestat ntr-o stare de antagonism reciproc fa de public,

  • 4

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    provocrict i fa de tradiie. Ca pionieri,avangarditii au ctigat popularitate, n lumea artelor, adugnd provocri noi tehnologiilor mass-media.

    Arta dup 1900 a devenit inovatoare i pentru c artistul, locuiete n aglomerri urbane, se deplaseaz anonim n mulimea de oameni, ntlnete un nivel superior de complexitate al lumii Este asaltat de o simultanitate de impresii pe care le transpune experimental la nivel artistic. Tehnicile colajului i ale montajului, de care am amintit mai sus au dobndit importan ntruct au fcut posibil ilustrarea diferitelor sfere ale existenei cotidiene simultan. Aadar schimbrile la nivel social sunt i ele determinante pentru avangard Mai mult artisti lupt i mpotriva granielor naionale sau lingvistice. Toate micrile de avangard au avut un puternic caracter internaional, i exponenii lor au fost destul de des cosmopolii. Au existat i ncercri de gsire a unor limbaje care s permit receptarea mesajului poetic dincolo de barierele limbii. Amintim aici ncercrile avangarditilor rui de a crea un limbaj transraional,. un limbaj care s permit nelegerea la un nivel translingvistic, o reinventare a semnului, practic, o reinventare care s permit i s faciliteze i dialogul ntre arte. Putem conchide nu numai ca a fost un contact intens ntre arte, dar a existat o continu colaborare i interaciune ntre ele nsele, astfel nct dup cum am vzut i n cazul futurismului, a fost schimbat modul artitilor de a comunica cu publicul.

    Contestatarii spun c noiunea de avan-garda este n primul rnd de interes istoric, aici ne permitem s-i contrazicem (chiar i pe cei care afirm c avangarda nu a produs valori autentice). Avangarda dincolo de propriile manifestri a generat o emulaie cultural de intensitate maxim conducnd n cele din urm la schimbri majore n art i literatura, dar, important de reinut i la nivel social.

    Experimentele avangarditilor au fost preluate i topite n cultura modern, multe dintre ele beneficiind i de atenia postmodernitilor, adevrai revalorizatori a experimentelor ncepute n primii ani ai secolului XX, astfel nct se poate vorbi chiar despre un rol major al avangardei istorice n aproape orice sector al culturii moderne. Totul poate fi pus, fr riscul de a grei, n strns corelare cu schimbarea de paradigm care a marcat nceputul secolului trecut, o schimbare de paradigm care cerea i o schimbare de mit i de tabuuri i la care micrile de avangard au cutat rspuns, att n plan estetic ct i n plan social. Avangarda a fost n esena ei motorul schimbrii de mentalitate, de aliniere la o noua paradigm propunnd simultan i noi mituri sociale.

    Dac anii de dup al doilea rzboi mondial au resuscitat fenomenul avangardist, muli vorbind, cu referire la perioada respectiv, de neoavangard, considerm c abia acest nceput

    de mileniu ofer premisele unei micri pline de for. Avem din nou o schimbare de paradigm cu impact major n toate domeniile existenei. Noile tehnologii din domeniul comunicaiilor permit i chiar oblig la stabilirea de noi tipuri de relaii interumane. Visul avangarditilor de la nceput de secol tinde s devin realitate dispar frontierele, cel puin n domeniul comunicaional, iar limba impus de tehnologii ncepe s devin tot mai mult limb de comunicare.

    Sfritul secolului al XX-lea a fost marcat de apariia unui fenomen nou mass-media electronic, un fenomen nsoit de profunde transformri la nivelul identitii culturale. De la telefon, radio, film, -a ajuns la televiziune i computer iar acum la integrarea lor ca multimedia. Noile sisteme de comunicaii pot fi percepute ca o cheie ctre un nou stadiu al identitii individuale n discursul din jurul noilor sisteme de comunicaii observm cum oricine poate produce i trimite un mesaj ctre oricine altcineva n sistem. Ce influen poate avea Internetul asupra dezvoltrii poeziei e lesne de vzut. Este evident c Internetul aduce o drastic reorientare logistic privind distribuia i promovarea, precum i crearea sau aprecierea poeziei. Putem vedea o explozie de site-uri de amatori, unde oamenii pot acum s i publice poezii, fr a trece prin sita unui editor profesionist.

    Faptul n sine poate prea minor. Nu este ns aa. Tocmai abundena de site-uri fac dovada c arta i poezia sunt nc prezente n atenia i preocuprile unui mare numr de oameni. Acesta este ns doar vrful aisbergului, mutaia vizibil, rapida dezvoltare tehnologic din mul-timedia i poate pemite s exercite o puternic influen asupra manifestrilor artistice contem-porane. Frontierele dintre arte devin mult mai permeabile, literatura poate deveni mereu mai spectaculoas, cuvntul e tot mai uor de nsoit de sunet i imagine, emoia este mai uor de creat. Poezia de exemplu, s-a mutat mai aproape de spectacol, fiind cu uurin nsoit pictur i sunet. Tehnologia ofer artei noi i fundamentale instrumente, experimentului i sunt deschise nebnuite mijloace de manifestare.

    Artistul i scriitorul, se vede n faa unui nelimitat numr de forme i metode de creaie, prin care principiile fundamentale ale artei sunt supuse unor radicale reevaluri. Fuziune dintre cuvnt i imagine, este mai la ndemn i permite o mai avansat explorare i manipulare a materialului poeziei acesta poate fi pus n valoare mai bine dect oricnd n spaiul cibernetic i ne referim la: circulaie, utilizare constructiv a instrumentelor web, interactivitatea i disponibilitatea pentru sinteza de elemente vizuale, verbale i sonore.

    Neo-avangarda poate veni la putere, un alt sistem de producere a obiectului artistic dar i de comunicare planetar i st la dispoziie.

  • Teatru Antic cu Calliope Moto:

    Trim ntr-o venic copilrienednd socoteal

    pomului vieiide faptele fcute la rdcin

    Naratorul :picur nisipul din clepsidrebob cu bob clipele se amesteci-n ceasuri micila orele de nebunie

    Virgil:m detept nainte de a strecura iadul de sub sprncenedoar sudoarea linitii mai biciuie urechea dornic de linguireacuvintelor de dragoste : ce bun eti tu brbate, eti zeul meuM nduioez i astfel m descopr bun (femeia din umbr rde.)apoi rtcesc singur pe drumul plin de nelinitiO voi silui pe Calliopemi zic vinovat chiar naintea crimeiam lins literele plpindentinzndu-mi pe gurpe nas, pe ochi, taina femeii tlhriteCe curv eti Calliope,m tulburi, m faci val de dorinapoi mi te dai ntreag la aliieu voi rmnedoar necatul din saliva poezieiBob cu bob se nsereazpeste teatrul sta gol

    Corul Antic :O mie i una de nopialearg poetulpe scrile arteipentru UNUL apanajpentru ALTUL- o sum de creaii sufletetierpuit lume fragmentat de haosCalliope:Sunt rvit de cderea frunzelorce poart ca i minedou fee, Janus

    una ntunecat, ntoars spre pmntuna strlucitoare i ntoars spre soarece-alegi din mine brbate?

    Virgil:O vreau aa cum edelicat ca o ramur de viin la poalele Olimpuluidndu-mi bucuria scrisuluimotivul vieii mele, muz, prieten , hai vino

    Naratorul:Cititorule blnd decide sfritul povetiiDu-te n pace la copiii taiculc-i cu capul pe crengi de mslin si cri de istorie.Noi nu mai tim nimic..

    O delt aparent un copil rostogolete cerul pe strad dincolo de timp n pmnt nu intr nimic ne atingem unghiile fr ntoarcere ne definesc alte umbre se deschid lacte numai la ore fixe nchidem inventarul culorilor nu mai e loc pentru vorbe de fum stm lipii ca ntr-o ap secat reflectai de o delt aparent

    Oglinzi

    voi bea mine lacrima neplns din ochiul cerului gtuit de aburirea oglinzilor frustate noi suntem ceea ce gndim (mi ticie-n ureche expresia unei armonii ncredibile This is it! ) pe coarda hazardului potrivit la nanosecund. aa...te atrag n cercul meu i vei veni strine s ne iubim pe l i t e r e voi recunoate plinul tu n golul din mine i zbaterea agonic doar de-mi vei lua n dini sfrcul uscat al poeziei mele i vei ptrunde adnc taina fiinei fr umbre soarbe-m iar buzele tale vor simi fiecare pictur de Rai prelins din cumpna cerului precum o petal de floare se ofilete nainte de a se nate

    Erika Eugenia KELLER

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    5

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    tineri poei

  • MOLOZdup Samuel Beckett

    GrindinM izbesc cuvintele ngheate de sensizbituri n easta care nu gndete audeMiopi orbecim bjbim orbecim bjbimnc un pic i vom fi orbinu vom mai auzi dect mugetul violent i rguitdin abatoarele de viteEgeeanul nsetat de lumin s-a sinucis de mult n mineSe mproac cu pietre din toate prilecu pietrele indiferenei i ale ignoranei ne omorm sfinii i nebuniindeprtndu-i tot mai mult de inimile sfrtecate cioprite de bunele noastre inteniiBura pe care fiecare zi mi-o aduce umbrete totul mprejurascunzndu-m pe mine mie nsumiVisul a nceput deja s putrezeascdevenind din ce n ce mai real un comar de proporii apocalipticeNu se mai url nu se mai ip se tace se faceNe sufocm ncet dar sigur desigurGrohimOmul e o fiin tot mai grohitoareSe rumeg cu stoicism atta grohialNu tiu voi nva scriuAfar burez nu bureaz

    AUD ROMNIA CNTND

    Aud Romnia cntnd imnuri vulgarevd Romnia dansnd n ritmuri orientaleaud Romnia cntnd n urale o aud cntndu-i becalulla nuni la botezuri la nmormntrise cerne dolarulcnt sicroitorese crpindu-i iubirile roase

    cnt n rime

    Constantin DRUGAS

    Ofelii-nglodate n strzi desfundatevisndu-se mioritic Luciucnt zugravul portarul instalatorulpompierul de-amor mistuiti i tnguie doruli ceretorul cu cntecul lui rguit mpnzete metroulcnt tinichigiul i vnztorul din pia

    cnt ntreaga Romnie din sear pn dimineacnt cu voci sugrumate de sete de foamede urcnt cu mini inspirate de telenovele sud- americaneAud Romnia nfiorat cntndi vd Romnia furat arznd

    ntre noi atrna o falie ntre noi atrna o falie pe care peam ncet i sigur ncet i singur, tu la un capt, eu la cellalt, ne ntlneam mereu la mijloc n miezul tristeii implacabile a singurtii care ne sorbea cu nghiituri mici, pe care o devoram cu sughiuri de team s nu care cumva s i risipim candoarea, ntre noi atrna o falie

    ECLIPS

    m uitam la tine atentcum se uit lumea la o eclips de soare,

    te priveam prin sticla fumurie a visuluii mi tiam rsuflarea n cioburile mici ale vorbelor tale

    tu nu vedeai dect fumul,i nu-mi auzeai gndurilelumina ncepuse s scadtute stingeai ncet arznd dorin

    gtul retezat al soarelui iroia uvoaie adnci de regretentunecate i melancolice;

    m uitam atent la tinei nc m mai uitfr s vd un gol inmenscare se lupt s ne umplprezenele.

    6

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    tineri poei

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    7

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    tineri poei

    Mento sana n corp cu sana

    n f iecare weekend m-apuc cele mai abominabilecolici abdominale medicul de familie mi spune c e din cauzaalimentaiei proaste i neregulatei-am spus c are dreptate doar pe trei sferturi n sensul c trei sferturi mnnc neregulat i numai un sfert prost i amestecat c deasta-i generaia hamburger-manilor hambur-germanilor hamburgero-maniaci lor hamburgero-f i l i lorieri am mncat de pild i de poft un iaurt sana ceface doar 50 banipentru a crete maaaaareeeee i puteeeeernicapoi am servit de la prietena mea Jana profesoara desport nite mentosanei mi-a zis s fac jogging pentru a m fort i f ica c suntprea slab prea anemic prea anemonic prea mnemonicmi-a spus cu un ton superior c mens sana incorpore sanoc Cit ius Fortius Altius i alte prosti i lat inetiam rs mecherete trengrete i i -am replicat cla mine e mento sana n corp cu sanacum n-a gustat gluma Jana m-a pus s

    fac 3 ture deteren n r i tmul uneia singureca-n reclama aceea cumperi trei plteti ct unulc-aa-i n democraie n al imentaie n joggingnaiba s-o ia de micare motricdar fac alergarea cu srg s-i intru Janei n grai i ce frumoasseara poate o conving s ieim undeva la o pizza saula o mentosans o nv i eu ceva anatomie comparat cumprati apoi s dm iama n cofetri i n gelateri is ne rsfm, cu zaharicale pn devenim obezipe urm s dm jos ki logramele n plus doar sunt nenumrate produse de slbit cu numai 2 calori i i cu att de mult prospeime gata m-am hotrt n weekendul sta in post i staun patJana nu ine post dar va sta i ea n pat alturi demine - aa mi-a promis-are o metod de a- i pune n micare muchii de nu-iadevratdoar e profesoar de sport ce naibamai bine - i dau ei bani pe o lun de mentosane dects merg la medicul de familiecare o s-mi spun s in regim i s nu mai mnncpe apucatedac nu vreau s m apuce iar colici le i mtrici levoi mnca doar fructe de la Jana c ea are nitefructe gustoase tot anuli astfel , hrnit naturist voi avea motiv serios s mfortif ic i s fac ture prin caspentru ca mens- ul meu s se integreze n absolutulcorpore-lui eintr-o nou cur de mentosanei fructe f lambate

    Bogdan Nicolae GROZA

  • Este ceva tragic, i cu siguran o putere misterioas n poezia lui Adam Pusloji de-a exista n literatura romn ntr-un alt alt spaiu cultural, compensndu-i prin limb deteritorializarea printr-o reteritorializare n sens. n studiul su despre Kafka, G. Deleuze1 pledeaz pentru o singurtate a scrisului care nu se mai raporteaz organic la geografic i naional, ci i gsete resursele n propriul dialect, propriul deert. Un astfel de scris i mpinge deteritorializarea pn acolo unde nu mai rmn dect intensiti. Acestor intensiti, greu de definit, specifice spaiului mitteleuropen, le aparine i poetica lui Adam Pusloji nsrcinat pozitiv de o sintax a strigtului, descifrabil prin complementarita-te, prin raportare la cellalt: Ci, poetul e neam cu cine? Poetul, nscut la Kobinia pe valea Timocului, are devreme contiina tragic a maelstromului, a creuzetului balcanic hrzit ca destin (Sunt trist i nu tiu unde/ m aflu cu tine, Doamne. Eu sunt poetul nimnuia; Sunt trist i nu tiu unde) i se las biruit, cnd de o limb cnd de alta: pentru c exist versuri pe care/ le poi spune doar n srb (Psalm), iar altdat scrie rspicat: Eu sunt un srb de valah (Cine suntem, unde mergem?) Se nate, astfel, o singularitate a scrii-torului care nu provine din ruptura de limba matrice sau de adopie, ci dintr-o trie extras dinluntrul limbilor: precum rurile care-i con-duc viiturile prin subteran i revin, la suprafa la mari deprtri, mai viguroase. Sau, dup cum spune acelai Deleuze: o limb poate ndeplini o anumit funcie n cazul unei materii i alt funcie n cazul alteia. Fiecare funcie a limbajului se divizeaz la rndul ei, presupunnd centri de putere multipli. Funcia limbajului la Adam Pusloji este eminamente orfic: el i transform itinerariul (drumurile pe urmele lui Eminescu, Brnui) de asumare a tradiiei n corpus poetic; este o rememo-rializare a deteritorialitii pe care i-o nsuete ca jubilaie creatoare. Nu teritorialitatea i-o revendic poezia sa, ci intensitatea experienelor premergtoare lui ca forme originare, goetheene.

    Dac la Nichita Stnescu cuvn-tul atrage rea-lul, la Adam P. realul este interogativ, provoac demiurgia cuvntului: Oare/ suntem printre mori? Nu. Pentru c/ un om mort nici nu cnt, nici nu/ aude aa ceva. El tie stele, abisuri i cu Dumnezeu se recunoate mereu/ reciproc i venic, acum i aici (Cu attea pete negre). Nu realul ca teritorialitate srb sau romneasc este provocarea poeticii lui Adam P., ci propriul deert creator, propriul limbaj valahosrb, care penetreaz pe dinluntru cele dou teritorialiti: Ca poet,/ sunt redus la propriul meu limbaj (Ramuri gemene). E un limbaj suve-ran, puternic, capabil de a produce explozii precum acea zvcnire a ultimei autentice avan-garde europene din anii `80: klokotrismul (la care i-a avut alturi pe Aleksandar Sekuli i Ioan Flora).

    *

    n literatura romn Adam Pusloji sosete relativ trziu, abia n 1995, cu o prim plachet scris direct n romnete: Plng, nu plng (Ed. Augusta, Timioara). Avea deja aproape 20 de cri publicate n limba srb. La noi apruser: Pasrea dezaripat, 1972 traducere de N. Stnescu; Ap de but, 1986 traduceri de N. Stnescu i Ioan Flora; Nu-mi amintesc prea bine, bunul meu, 1986 traducere de Ioan Flora. Complezena criticii romneti i-a recunoscut, cu oscilaii, miracolul poeziei sale sau experi-mentul lingvistic filoromn. Distana2 s-a accentuat, post mortem Nichita, pe fundalul unui misionarism cruia i s-a dedicat de bun voie, - de a (re) prezenta inima care srbea a poetului din Ploieti, i, mai ales, datorit unei sinceriti dezinteresate de-a pstra prietenia (ca principiu de via R. Voncu) cu scriitori cunoscui nainte de 1990 (Adrian Punescu, Marin Sorescu, Eugen Simion) care nu mai dau bine n stafurile bucuretene. N-au contribuit prea mult la o mai bun receptare nici studiile, prefeele rmase cantonate n exaltri i stereotipuri de genul ambassador al poeziei romneti n Balcani, soldat al poeziei

    8

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    cronica literar

    George VULTURESCU

    Un discurs european ntr-un areal srbo-romn

  • romneti, vljgan care nu se las clcat de Istorie pe btturi, haiducul Adam etc., plutind pe lng proble-matica poeziei sale. De altfel, alctuirea ediiilor sale nu a slujit, aproape de loc, revelrii textului poetic, ci (cu excepia acelei din 1986, Ap de but, cu postfaa lui Mircea Tomu) au supralicitat atenia pe succesiunea spectaculoas a ima-ginilor fotografice i pe fervoarea arabescurilor manuscrise (vezi: Adaos, poeme directe, Ed. Cogito, Oradea, 1999; Versuri din mers, Fundaia Cultural Libra, 2003; Trimitor la vise, 2005; Tcere lustruit, Ed. Miastra, Tg. Jiu, 2006; Muritori, ce-i cu voi?/ Memorialul Ipoteti, 2007). Dintre ele, Versuri n mers este titlul de pn acum care exemplific cel mai bine modalitile de expresie a discursului poetic al lui Adam P. ca peregrinare rodnic (Marin Mincu) ntre spaiul cultural srb i cel romnesc. Volumul e eteroclit, un melaj ntre texte noi, fotografii i inserii (cu texte ale unor vechi traduceri de N. Stnescu i Ioan Flora, cu vechi prefae ale unor Eugen Simion, Mircea Tomu, M. Dinescu, Rzvan Voncu) este i cartea recent. La o prim vedere eti agasat de fotografii, de paginile manuscrise, dar, ncet ncet accepi evidena: eti ntr-un conclav, poetul a convocat tot spaiul istorico-literar romnesc. E un acompaniament, o legtur complice ntre text i semn. Adeseori textul e anost, searbd, trimind mereu la alte texte iconoclaste din poetica noastr. Dar n pagina de alturi, manuscrisul e o hart a unui psihic al febrelor, o fi clinic, cu tieturi, reveniri concentrice, precum simbolul sinelui la C. Brncui. Adam Pusloji i pune n scen cuvintele, le aliniaz precum un dresor pentru spectacol. Precum omul, Adam Pusloji i crile lui sunt un spectacol. Pagina e o aren. Cu intrare liber. Dar cu ieirea pe scut. Pentru c htrul Maestru al jocurilor cu mrgelele cuvintelor ne atrage pe nisipul cercului magic, juruindu-ne gladiatori cu propriile noastre fantasme: Numai aa vei supravieui, precum/ firul de arar n viscol... Asta tim: e o aren romano-romno-srb. Ci poetul e neam cu cine cnd scrie? Asta tim despre el: scrie despre omul n mers (Poezia i alte afiniti). Scrisul e singura mrturie despre faptul de-a fi viu (Scrisoare vie), este legitimarea sa. O expunere fizic, care anuleaz grania dintre autor i om, din moment ce ei reprezint o singur persoan, o singur via (Mariana Dan). Ori, cu cuvintele poetului: scrisul alpteaz moartea noastr comun (Desigur, exist undeva). Nu sunt bucurii n scris: rar, mai gsim n el cte un nger numai al tu, sau cte un cal de lemn/ tot numai al tu. De cele mai multe ori pentru poet scrisul e o oglind, o deschidere spre cellalt: cnd ne aducem aminte s ne privim/ Ne descoperim cu uimire frai. O deschidere nu numai spre contemplare, ci una spre ntlnirea fa ctre fa. Ea presupune cltoria ca ieire

    din tine nsui, ca iniiere, ca acces la toate feele lumii: Foarte mult/ doresc s triesc/ pretutindeni/ nu i nu/ ntr-un singur punct/ din care/ de obicei nu pot/ s vd mai mult/ de o singur dat/ de o singur stea (De obicei). Hotrt lucru, Adam are vocaia martiriului: legat de cmilele a dou limbi. Dei tie povestea (lui Ioan Vod Cel Cum-plit), el l strig mereu pe Cellalt pe fratele su. Pentru el ntlnirea cu lumea Celuilalt: Plec la nmormntare/ cu un singur cuvnt/ n buzunar.// Deschid un ochi/ spre venicie// Trenul cu scheletul/ de om// Nu sun mai mult/ unui necunoscut/ abia nscut// M opresc exact/ la muchia abisului// Unde mai mergi/ att de detept/ att de viu// Nu tiu nici eu/ unde exact sunt/ ateptat de maic-mea. (Iniial). Un om e un univers la Adam Pusloji. Nu sunt personaje n crile lui, ci universuri: Eminescu, Blaga, Nichita, Sorescu, Flora, Pitu, Petre Stoica... Niciodat acas, niciodat ntr-o singur inim (Cine suntem, unde mergem?), martirul lui e nentregul: Tu mori pe drum, Adame tot cltorind n toat literatura romn. E un martiriu n care poetul rmne Fr aprare: A sosit clipa cnd/ nu mai dedic/ nici-o poezie/ nimnuia// am devenit/ ru i mare/ un fel de animal/ naripat dar/ fr aprare// i totui/ m ntreb dac/ Dumnezeul din mine/ are voie s procedeze/ n aa fel// nu nu nu/ mi spune el/ eu nici nu sunt/ acum n tine// altarul meu/ a explodat n aer (2-3 aprilie 2004). Scriind, Adam Pusloji, vorbete cu cei mori (Nichita, Turcea, Flora, Sorescu), vorbete n locul lor, le provoac versurile, le continu sau le respune dndu-le propria voce, propria via. E o polemic amoroas, cu un singur preo-pinent care-i disput toate vocile, ntregul discurs (Un salut trziu lui Marin Sorescu; Undeva, spre Trgu-Jiu; Un alt dar, mirositor; Oul de smirn la Brila i Belgrad etc.), implicndu-i astfel n biografia sa dramatic confundat cu poezia nsi (Constantin Cublean). Non-conformismul poetului iese mereu n eviden, dalinian, genealoid, unificator punnd semnul egal ntre el i ceilali. Cu pre-dilecie e o linie continu ntre Adam i Nichita, cu fotografii fa ctre fa, netiind cine i dicteaz nc celuilalt: Vorbind, noi am trecut din neant spre lumin/ care ne cnt i ne va cnta/ de dou mii de ani (Triptic, n Plng, nu plng). Sunt multe crmizi i igle ale altora n aceste poeme, dar respiraia nsufleitoare e a lui Adam, el le-a provocat la o nou zvcnire arhitectural a unui nou poem: Afectivele unui biciclist/ din Serbia ncep/ cu un munte de sudoare/ nc de-atunci cnd/ am pedalat ca un nebun/ din sat n sat/ de la un munte la altul// trecut-au anii.../ pe bicicleta mea/ cu o singur roat/ activ i neobosit// Ct o via (Afective). Din coasta lui Adam i din limba valaho-srb s-a nscut Negledu, un spirit balcanic, care d cu tifla lumii. Un Kra al lui Ted Hughes, o fptur mirabil ieit din tablourile lui uculescu

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    9

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    cronica literar

  • 10

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    cronica literarcu treizeci de ochi n frunte i treizeci n ceaf/ ntia ntlnire cu Negledu. Pentru c nu se satur de privit: Tot ce vd cu ochii/ m doare (Onirism). O privire proteguitoare (eti acum nve-mntat cu pielea mea ncercarea a cincea) ca o placent gata s nasc din nou i din nou frumuseea lumii. Pe frumuseea lumii el se simte pironit ca un Iisus: Grea e viaa, dar chinul ei/ nu va dura mai mult dect/ durerea pironului cel ascuit/ din stnga mea mn prin care/ i viitorul nostru ce mai/ rmne a nceput s urle./ Urlu i eu. Url i tu! mi/ spune pironul... eu am urlat/ de ajuns. Acum e rndul tu,/ frate piron din dreapta lui/ Iisus. Dar i mai greu este/ s te despari de o ran/ a lui, orict de viu el va fi/ astzi, aici, unde nimeni/ niciodat nu va supravieui/ uor i nu va depi definitiv/ dealul acesta, mai mic dect/ o biblie nc nescris. (Dialogul celor dou piroane din palmele lui Iisus). Ciclul lui Negledu este un poem eroicomic, o oglind purtat de-a lungul malului Dunrean, la interseciile lumii balcanice. Oracularul, profetismul, jocul ca lumea i jocul secund al artei, persiflarea istoriei i a miturilor sunt disputate de supraeul poetic-puslojician, predispus la dedublri. Mtile (ncercri le zice poetul), 16 fiind, sunt parabole (n care sunt condensate ritualuri, istorie i topos balcanic) despre moarte i via, previziuni i nvturi, pilde pentru supravieuitori. Negledu, al lui Adam Pusloji, repet, reface prin ncercrile sale, istoria cuplului adamic, temndu-se mereu c viaa se va ndeprta de poveste (A asea ncercare). Dar povestea se repet, grdina paradisiac devine ograd a omului, ar. ns undeva la periferie, iz-bucnete, primul foc. Acesta nu v spune nimic? avertizeaz poetul. Sus guverneaz zeii, jos legea istoriei: Scap cine poate// --- Apucai-v/ de snii mamelor voastre.// Salveaz-te.// Adnc n sn ascunde-i-v casa./ De azi nu va mai fi al vostru/ nimic din ce-ai avut ieri (A opta ncercare). Teroarea istoriei necesit nvturi pe msur: Ai uitat oare/ s-i iei cu tine lanul?/ i cel puin ai o lam la sn,/ o viper n buzunar, un pui de crocodil n chibrit,/ un bumerang n coaste/ otrav n nar,/ pistol n batist?... (ncercarea a cincea); sau: Noaptea cum i-este fiule?/ Fie-i cum mi-e ziua mie, mcar./ i mai pstrezi rutatea/ i flacra ochilor slbatici?... (ncercarea a noua). Este departe de aceste rnduri calmul nvtorilor lui Neagoe Basarab ctre fiul su! Existenialismul lui Adam Pusloji este unul frenetic, nu e timp s lncezeti, s simi greaa social: Cineva sdete ciuperci n jurul mprejurul meu/ Cu fluturele btut n frunte, merg mai departe/ Nu spun nimnui ct m roade pironul/ Anchetatorului lui Dumnezeu m spovedesc/ pe scurt,/ dar numai o dat pe an... (Mi-arunc privirea). Ritmul poemelor e alert, succesiunea tablourilor se succede trepidant cu

    suprapuneri mitologice peste prezentul aleator. E un loc de rscruci, Balcanii i Dunrea sunt mrci ale acestui topos cu vrtejuri ale istoriei. n ciuda rezonanei jucu-htre, Negledu este ferm conturat: straturile memoriei identitare, dezrdcinrile din timp i topos nu-i slbesc cele aisprezece suflete. Adam Pusloji a dat literaturii un prototip liric al diferitului, al artistului condamnat pentru vis: M-au prins cum privesc pe furi/ cerul de sud/ i ndeprtatele, nterzisele stele...// M-au surprins dormind/ i revisnd nimic./ aidoma tlharilor cei mai nrii... (A zecea ncercare). Prjolul strilor emoionale, luciditatea incifrat n act provoac la tot pasul simboluri ale dezagregrii. Ironia devine tragic, iar jocul un instrument de revelare a spaimei, derizoriului, a fragilitii lumii. Omul i valorile sale sunt puse la ndoial de ctre poetul profet, care simte, n spatele certitudinilor, freamtul surd al materiei n descom-punere (Rzvan Voncu). De aceea revolta, la acest poet cu o contiin mitteleuropean, traverseaz i transcede socialul ca un fulger invers: este o rivalitate demiurgic, cu netimpul, cu neantul surd. Metafora ltratului (a strigtului, de fapt), a exersrii revoltei, este una dintre cele mai tulburtoare din lirica noastr: Am ltrat astzi/ pentru ntia oar/.../ Sala n care repet/ e nenscuta lume,/ iar ce exist e numai/ visul cinelui c vreodat/ o, din os/ se va nate femeia./ Punei mna pe care n-o avei,/ deasupra ochilor ce nu-i avei/ i o s zrii/ c n jurul vostru i al pruncilor votri/ ce urmeaz s se nasc abia/ dintr-un viitor de abur/ nimic nu este nc./ i... dac ltrai/ nimeni n afar/ de btrna mea surd, moartea,-/ nu o s v aud, nimeni. (Urmtoarea ncercare a lui Negledu). Ciclul iniiatic, Negledu, este o biruin poetic: el relev o panoram a istoriei i miturilor balcanice, o tiin de-a ntreine i pune n scen buful (scenele irizri cu prezena femeii), care dau msura ntregului talent a lui Adam Pusloji. Temele grave, pe msura arderilor din acest spaiu geo-politic, ntrein o metafizic pe msur: N-ai vzut cum plng/ i asta nu e bine/ pentru nimeni.// Este treaba mea.// Atunci cnd Dumnezeu/ vrea s-mi intre-n ochi/ cnd simte nevoia s vin/ repede i ct mai aproape/ de inima mea i de pupile/ lsai-m n pace/ de tot. (Ademenire; ianuarie, 2004). La sfritul unui mileniu cu limbajele poeziei secu-larizate Adam Pusloji reface miracolul orfic: ... Cnd poate vulturul s atace omul?/ M-a ntrebat n scrisoarea de ieri, un prieten/ Cnd doarme i cnd viseaz vulturi/ i rspund acum (Sunt cel care).

    *

    Adam Pusloji nu i schimb structura diciunii de la un volum la altul. n subtextul acestui Hai s vorbim putem citi, de fapt,

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    11

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    cronica literartragismul acestui poet ndrgostit de (un) dialog romnesc pentru care i alege prieteni pe msur sau i convoac din moarte (Eminescu, Nichita, Marin Sorescu). n aceast nevoie de cellalt, el se prsete pe sine identi-ficndu-se total cu cel evocat; biografia sa devine viaa celorlali: M-am obinuit cu viaa altora/ iar a mea a devenit un bulgre de zpad/ i frunza umbrei mele migratoare (Primul val). Complementaritatea celuilalt nu e asumat histrionic, ca dublur, ca adaos, ci ca pierdere de substan a vieii. Din textile sale nu reiese clar cine e n via sau n moarte: sunt mai trist/ ca Iisus/ dac sunt Hristea// sunt/ i sunt iari/ i uit c sunt (Nebunia noastr). Colocvialitatea e devoratoare, corosiv, i macin i strigtul i urechea celui spre care se ndreapt. Adam Pusloji are o tiin a amnrii replicii: o intuiete, aproape c nu rezist s ne-o descrie, dar o suspend, monologul su st sub replica celuilalt ca sub un treang: De cte ori plec singur/ la drum i prsesc casa/ natal n favoarea bisericilor/ sau cimitirelor luminoase,/ Dumnezeu, personal,/ mi iese n cale/ cum ai vzut i tu/ i m srut ca pe un/ nou nscut: Hai, vino/ la mine, frate Adame!// Atunci eu uit de toate./ M cuprinde foamea adnc,/ rsul i plnsul m strnge/ la gt i uit de vederea mea./ Bine, am tiut c eu unde-mi/ locuiete moartea (Lozinca zilei de astzi). Fr a avea o ardoare religioas, fr s fie robit de anxi-etatea morii, de dramatismul ei, Adam Pusloji convieuiete cu moartea ceas de ceas (sunt un classic/ al morii, spune el n Undeva pe lume), se privesc reciproc ca ntr-o vntoare. Tema grav a crii este Apropierea: uneori, n captul tunelului, l bnuiete pe Dumnezeu, fratele omului, alteori accentual cade doar pe faptul c e important c eti nscut (De mulumire). Pnda reciproc ascunde ns htrul adevr: auzi, domnule drag i trist, / aici trebuie s te lmureti/ i s te trezeti la timp: cine i-a propus Apropierea! (Felul de apro-piere). n alctuirea crii, Adam Pusloji aaz alturi referine livreti, arhaice, din cultura srb, romneasc, balcanic; face referine la locuri geo-grafice din Romnia (Breaza, Bucureti, Casa lui Nichita) i mereu la Serbia ca topos al casei natale. Locurile seamn unul cu cellalt, i oamenii unii cu alii, i sfinii din icoanele vechi seamn cu oamenii (vezi Dinuire suprem). ndeterminrile geografice (Unde ncepe Romnia/ i unde se termin Serbia?/ i-invers? Mai bine nu intrm) ns nu dezorienteaz, nu tulbur, nu creeaz panic. Tragismul la omul lui Adam Pusliji pro-vine din raportul lui cu cosmicul, din bulversarea rnduielilor lumii sub aceast stea rsritean. Certitudinile lumii de azi sunt pr-buite: o bucat de dumnezeire dac ar cdea din cer pro-duce panic, nu tii ce s faci cu ea i e mai bine s-o restitui (O bucat de dumnezeire); rzboiul

    a devenit ceva obinuit: Serbia/ cnt i joac la ora ase/ dup rzboi. O lehamite grea troneaz peste acest col de lume: De ce s mai rmn pe-aici/ unde nimic sau aproape nimic/ deosebit i autohton (mcar/ n mod cloco-trist) nu este/ de ateptat?... (Cntarm de ajuns). O umbr trist trece pe drumurile din sate, ca n picturile lui Bosch, sau ale lui Brueghel: Poate el s fie/ de oriunde-/ dar astzi/ este al nostrum,/ numai al nostrum// asta mi spune/ o btrn oarb/ pe care am oprit-o/ din mers fulgertor/ la mijlo-cul satului// n spinare ea purta/ un munte de ghea/ pentru copii i nepoi,/ pentru fiare i animale,/ pentru iarb, pietre i nori// avea ea grij/ de satul nostrum ntreg! (De Sfntul Ioan al nostru). Greu de desprins de imaginea fascinant a omului Adam Pusloji, poezia sa (post-stnescian, cum i-o numete singur) este dova-da unui original i tulburtor discurs european dintr-un areal srbo-romn.

    Note

    1 Gilles Deleuze, Felix Guattari-Kafka. Pentru o literatur minor. Citatele reproduce ediia 2007, n trad. lui Bogdan Ghiu, Ed. Art.2 Lipsete din dicionarele Zaciu-Sasu, fiind inclus doar n Dicionarul Enciclopedic, vol. V, O-Q, 2004, Ed. Enciclopedic, p. 555-556; Dicionarul General al Literaturii Romne, P-R, Ed. Univers Enciclopedic, 2006, p. 484-485.

  • RECEPTAREA ACTUAL I DESTINUL POEZIEI LUI

    MIHAI EMINESCU.CELLALT EMINESCU

    Intrarea n lume a operei literare, n spe a poeziei, nseamn, n mod esenial, receptarea (lecturarea) i valorizarea ei de ctre cititor. Prin aceste acte, orice oper este, n cele din urm, apreciat sau depreciat.

    Aprecierea sau deprecierea operei de ctre lectorul comun sau cel de specialitate (criticul literar) constituie viaa n lume a operei, destinul ei. De fapt, calitatea receptorului care valorizeaz opera i calitatea operei sunt factorii principali ce determin destinul unei opere. Acestora li se adaug o serie de factori secunzi, care, n cazul poeziei lui Eminescu, sunt biografia poetului, conjunctura politic i mediatizarea/popularizarea intens a operei. Despre factorii ce determin destinul poeziei lui Eminescu i, mai departe, despre destinul operei poetice eminesciene mi propun s discut n continuare.

    1. Calitatea receptorului i destinul poeziei

    Orice oper se ofer unui public receptor. Oprindu-ne asupra acestui public, vom constata ns c nu exist un nivel unic, omogen de receptare, ci niveluri de receptare, calitatea receptorilor i a valorizatorilor operei fiind ntotdeauna diferit. Un lector competent i un lector necompetent vor judeca de regul opera, una i aceeai oper.

    Orice oper este supus unei valorizri competente, estetice (corecte), aadar n conformitate cu conceptul (genul) operei, dup cum ea este supus unei valorizri necompetente, neestetice, profane (incorecte), care nu ine seama de fiina poeziei, ci doar de gustul needucat al lectorului sau de canonul la mod. Aa nct ceea ce va aprecia lectorul comun va respinge iniiatul, iar argumentele de valoare ale iniiatului vor fi, de regul,

    argumentele lipsei de valoare a operei, pentru neiniiat. Dar cu asemenea judeci contrare asupra uneia i aceleiai opere, ce destin va avea ea?

    Ce destin poate avea poezia lui Eminescu, poezie care a ptruns n toate mediile sociale i care este cntrit, ntotdeauna, cu msuri diferite? Adic de cititori competeni i de cititori mai puin competeni, dac nu profani de-a dreptul?

    2. Biografia poetului, criteriu de judecat estetic

    Biografia lui Eminescu este n acelai timp stranie, romantic, dureroas. Plecarea de acas, pe jos, la vrsta de 15 ani, viaa dezordonat, dragostea nemplinit pentru Veronica, ajuns din persoan intim persoan public, munca extenuant la Timpul, puternica contiin social i naional a poetului, lupta cu demagogia Puterii, beiile, propagarea n mass-media a portretului su de frumos i mndru adolescent, n contrast cu viaa social n zdrene, boala, viaa n ospiciu, moartea n condiii misterioase, singurtatea, aa-zisa srcie a poetului, provocat, bineneles, de regimul burghez, toate aceste elemente biografice vor fi rezonat puternic n sufletul romnului, care, trind atta vreme n lesa propriei istorii, va fi recunoscut n Eminescu glasul propriilor nostalgii i al propriilor revolte.

    Aceast bun primire afectiv a omului Eminescu, a biografiei sale n sufletul nostru a fcut ca noi s-i apreciem poezia avnd ca argument chiar aceast biografie, chiar sentimentul pe care ea ni l-a lsat. n plus, aura creat de mijloacele de mediatizare n jurul persoanei lui Eminescu s-a rsfrnt, i ea, asupra judecii noastre. Cum s te ndoieti de

    12

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    Virgil DIACONU

    apostrof

  • poezia aceluia care este pus lng icoan? Ai comite o impietate, un sacrilegiu. i totui, dac este adevrat c biografia unui autor poate fi prelucrat estetic n propria oper, biografia n sine nu constituie un fapt estetic i, ca atare, ea nu poate deveni un criteriu n judecarea operei.

    3. Conjunctura politic, factor de destin

    Poezia lui Eminescu a fost valorizat de-a lungul mai multor tipuri de regimuri politice, care i-au pus amprenta asupra judecilor lectorilor. Dezavuat n vremea proletcultismului, poezia lui Eminescu aproape c a fost redus la mprat i proletar i Scrisoarea III, dou dintre extrem de puinele, dac nu singurele poezii care erau pomenite, fragmentar, n manualele colare ale acelor ani.

    Fericita scoatere de sub cenzur, prin anii 70, a operei eminesciene a nsemnat, de fapt, tratarea ei ntr-un canon politic ceva mai lejer. i totui, studii apsate pe temele Eminescu i poezia popular, Natura n poezia lui Eminescu, Sentimentul patriotic n poezia lui Eminescu propuneau lectorului o anume nelegere i viziune asupra operei n ansamblul ei. Ca s nu mai spunem c, prin mprat i proletar i datorit naionalismului su, Eminescu a putut fi anexat marxismului. Poate c aceste atitudini au constituit nceputul dilatrii, al supradimensionrii operei poetice, paaportul politic al sanctificrii poetului. Pentru c, pn n anul 1990, despre Eminescu aproape c nu s-a vorbit dect la superlativ: poetul naional, poetul nepereche, cel mai mare poet romn, geniul eminescian, omul total al culturii romne etc.

    Firete, conjunctura politic anterioar anului 1990 a fcut posibile toate aceste etichetri. Dup cum libertatea politic de astzi ne ngduie s semnalm i s cntrim toate aceste lucruri, aadar, s divulgm receptarea parial deformat i pgubitoare a poeziei eminesciene. Semn c acest factor conjunctura politic este un factor de destin. Conjunctura politic fie c nu ne ngduie dect punctul de vedere oficial asupra operei, convenabil puterii, care ne deformeaz sau tinde s ne deformeze ideologic spiritul critic, fie c ne ofer libertatea propriei viziuni. Oricum, nu putem rmne la nelesul pe care l-a primit opera poetic eminescian sub ghilotina politic a criticilor devotai puterii totalitare.

    4. Eminescu, poetul fr cri Atunci cnd emitem judeci asupra

    operei unui poet o facem pornind de la crile care i compun opera. Judecm crile, iar nu poemele disparate ale poetului.

    Judecm o carte sau alta pentru c ea, cartea de poezie, este mai mult dect poemele care o compun, mai mult dect un sumar ntmpltor de poeme i mai mult dect suma total de poeme pe care poetul le-a scris. Cartea are o estetic a sa ca ntreg: poemele crii formeaz un corp, de fapt unul i acelai corp liric, vizionar, tensional, formal. Iar aceast estetic a ntregului nu poate fi aplicat dect de autorul poemelor. Singur poetul este ndreptit s-i gndeasc o carte sau alta, pentru c el o gndete la cota propriilor exigene: selecia, ordonarea i lucrarea poemelor crii urmeaz chiar principiile autorului poemelor.

    Dar atunci cnd vorbim despre poezia lui Eminescu, la ce cri scrise i gndite de poet ne referim? La cartea alctuit de Titu Maiorescu? De Ion Scurtu? De Perpessicius, de Zoe Dumitrescu-Buulenga, de Mircea Ciobanu?

    Cercettorul poeziei lui Eminescu va fi obligat s constate faptul c cel mai mare poet romn nu i-a publicat nici o carte de poezie ntocmit, gndit de el nsui. Dup cum nu a semnat nici o carte de proz sau de publicistic. Eminescu nu este autorul crilor de poezie care se vnd sub semntura sa, ci doar autorul unor poeme pe care alii le-au adunat, dincolo de criteriile i consimmntul poetului, n cartea sau crile ce-i poart numele. Aa nct nici nu ne putem atepta ca aceste cri s exprime o idee de formare, s posede o construcie gndit de poet. i mai ales nu ne ateptm ca ele s conin aceleai poeme pe care Eminescu le-ar fi inclus n crile sale. De altfel, tim c ediia princeps a poeziilor sale (Poezii, 1883), ngrijit de Titu Maiorescu, l-a nemulumit pe poet.

    n cazul lui Eminescu, judecile critice nu au ca obiect, aadar, cartea ntocmit de Eminescu nsui, ci doar crile altora sau suma de poeme adunat de Perpessicius n volumele OPERE II i OPERE III, opera-laborator, nefinisat, opera n lucru.

    5. Calitatea poeziei lui EminescuPrejudecata care ne bntuie atunci cnd

    judecm opera unui poet este aceea c noi ar

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    13

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    apostrof

  • trebui s lum n considerare numai prile mplinite ale operei, numai vrfurile ei. Acest punct de vedere recunoate, cel puin, diferena valoric dintre poemele unui autor de marc. Recunoate un fapt trecut cel mai adesea sub tcere, i anume acela c una i aceeai oper de valoare se constituie din poeme de valoare i din poeme de valoare medie sau de-a dreptul minore. De fapt, o seciune valoric i o seciune pseudovaloric constituie una i aceeai oper de valoare

    Avnd ca obiect al judecilor sale estetice opera, lectorul valorizator judec de fapt un obiect divizat valoric, dou seciuni, dou opere. Putem noi, n calitate de lectori-valorizatori ai operei, s dm atenie numai uneia dintre seciuni i s o ignorm pe cealalt? Atta vreme ct poezia se constituie din cele dou seciuni i ct autorul i-a lansat n lume ntreaga oper, iar nu fragmente din ea, ct poetul a socotit c ntreaga sa creaie se ridic la nivelul poeziei i c ea l reprezint ca atare, lectorul valorizator va trebui s dea atenie operei n totalitatea ei, adic operei compuse din cele dou seciuni. De fapt, cum aceste seciuni sunt amestecate n oper, chiar lectorului-valorizator i revine sarcina s le identifice i s le judece.

    n cazul lui Eminescu, pentru c nu exist o carte a sa, obiectul judecilor rmne s fie opera poetic, oper ce este mprit valoric. Pentru c opera lui Eminescu prezint att o seciune nalt liric i vizionar, meditativ, original i novatoare poetic (opera major), ct i o seciune romanioas, mimetic din punct de vedere vizionar, naiv, descriptiv-naturalist, pregnant epic, narativ (adevrate poeme epice scrise n vers clasic), lipsit de tensiune liric i poetic (opera minor).

    Ce destin poate avea poezia lui Eminescu dac ea este scindat calitativ? n fond, cele dou seciuni ale operei ne determin s vorbim despre destinul fiecreia dintre ele Pe de alt parte, lectorul care valorizeaz opera cunoate i el aceeai scindare, atta vreme ct exist un lector competent i unul necompetent, profan.

    6. Mitul poeziei lui Eminescu Pentru cei mai muli, cele mai puternice

    contacte cu poezia lui Eminescu nu se stabilesc prin lecturarea poeziei, a ntregii poezii, ci pe ci ocolite: nvmnt, radio, televiziune, pres scris, critic de specialitate, medalioane literare, folclor etc.

    Selectnd adesea poezii nesemnificative

    i comentndu-le prtinitor din spaima mistic de a nu ifona imaginea poetului naional, supraevalund, aadar, piesele mai puin sau prea puin realizate, mediatizarea/popularizarea aceasta face cel mai mare deserviciu operei, pentru c ea neglijeaz i ascunde poemele sensibile, de valoare ale poetului. Dar i face deservicii i potenialului receptor al poeziei lui Eminescu, pentru c, pe de o parte, i ndreapt atenia ctre un obiect poetic nesemnificativ, iar pe de alt parte, pentru c i deformeaz acestuia modul de a valoriza. Cel puin pn n anul 1990, mediatizarea neselectiv i apsat a poeziei lui Eminescu a cioprit statuia poetului, dei intenia ei era s o consolideze. Reluat metronomic anual, odat la srbtorirea naterii poetului, iar alt dat la comemorarea lui, aceast mediatizare/popularizare neprofesionist, care trece n hiperbol produciile poetice puin mplinite, i creeaz poetului un fel de poveste, un mit. Noi suntem ndoctrinai cu povestea mreiei unei opere, cu mitul ei i, fiind astfel, avem cele mai sigure anse s deformm i s fetiizm la rndu-ne. Din nenorocire, noi nu mai judecm cu propria sensibilitate poezia lui Eminescu, ci ne facem criteriu de judecare i evaluare din mitul poeziei: gndim prin ceea ce se gndete n genere, adic prin ceea ce gndete media neiniiat poetic sau opinia public Nici nu l mai citim, nici nu-l mai gustm noi nine pe Eminescu, ci l primim gata citit i gata gustat. Nu ne mai intereseaz s descoperim noi poezia lui Eminescu, nu mai dm noi nine piept cu uraganul avem la ndemn opinia comun, lejer, confortabil, cu care nu ne vom face, nu-i aa, niciodat de rs Dar acest fel de a gndi, de a valoriza prin delegaie, pe mna altuia, prin hrnicia folcloric a preajmei noastre cultural-educative, prin creierul pauper al majoritii neiniiate ne divulg drept victime ale propriei ignorane. Vom emite aceleai judeci i vom falsifica n continuare poezia lui Eminescu.

    7. Concluzii i perspectivePosibilitatea de a reaeza lucrurile, de a

    face n fond dreptate poeziei eminesciene pare iluzorie: nu poi spulbera prea lesne un mit care, hrnit fiind de performerii mediocritii, ne hrnete la rndul su lenea de a gndi sau platitudinea. i poate c ceea ce deranjeaz mai mult este spulberarea valorizrii oficiale, ntunecarea aurei ce i s-a creat, smulgerea lui Eminescu din atrofia etichetrilor academice

    14

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    apostrof

  • sau de manual, demascarea adoraiei religioase nscute n jurul biografiei poetului i al creaiei sale, impresia c intrm cu barda n patrimoniul naional Nu are importan c prin mitul Eminescu i falsificm poezia, c oferim lumii un fals, un surogat de Eminescu; important este s-i pstrm imaginea fabricat, opinia oficial i s-o tabuizm mai departe. De ce s iubim cu temei filonul aurifer al operei, cnd este mai comod s idolatrizm de-a valma aurul i zgura? i totui, dac ai ca daimon poezia, nu poi dect s faci dreptate poeziei, iar nu s salvezi imaginea fabricat a poetului.

    Nu suntem primii care ne punem n mod liber, deschis ntrebri cu privire la poezia lui Eminescu. Din nefericire, sub umbrela aceleiai liberti de opinie s-a minimalizat i negat fr argumente temeinice ntreaga poezie scris de poet vezi revista Dilema din 27 februarie 1998 i noile manuale colare, care ne las s nelegem c Eminescu este doar un poet printre muli alii

    Iat-ne, aadar, mutai de pe piedestalul elogiilor fr temei pe eafodul criticii oarbe, autiste, care nu vede nimic valoros n poezia eminescian. De fapt, att supradimensionarea, ct i minimalizarea operei lui Eminescu sunt atitudinile critice extreme i deformante de care a avut parte poezia sa nu doar acum, ci dintotdeauna; i de care va avea parte i n viitor, pentru c proasta receptare (nelegere) i valorizare nu va ceda cu una, cu dou.

    Iat de ce critica trebuie s despart apele de uscat i s pun la locul cuvenit att reuitele, ct i nereuitele operei poetice eminesciene. Oricine sesizeaz diferena dintre Hai n codrul cu verdea i Nu credeam s-nv a muri vreodat va fi determinat s recunoasc faptul c poezia lui Eminescu este scindat valoric i c ea nu poate fi tratat, evaluat otova. Opera major i opera minor sunt realitile de necontestat ale poeziei lui Eminescu i ele trebuie evideniate ca atare. Dar dac nu putem trece sub tcere seciunea minor a operei, ara pustie a versului, din care opinia public face adesea statuie, nu putem ignora nici seciunea major a operei, poeziile de valoare, percutante, pentru care cel puin versurile de mai jos depun mrturie:

    Okeanos plnge pe canale;Era pe cnd nu s-a zrit, / Azi o vedem, i nu e;Cnd ptruns de sine nsui odihnea cel neptruns;Nu credeam s-nv a muri vreodat;De plnge Demiurgos, doar el i tie plnsu-i;

    Unde-s irurile clare din viaa-mi s le spun?Ah! organele-s sfrmate i maestru e nebun.

    i iat finalul, extraordinar, al poeziei Melancolie:

    Pe inima-mi pustie zadarnic mna-mi iu,Ea bate ca i cariul ncet ntr-un sicriu.i cnd gndesc la viaa-mi, mi pare c ea curncet repovestit de o strin gur,Ca i cnd n-ar fi viaa-mi, ca i cnd n-a fi fost.Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rostDe-mi iu la el urechea - i rd de cte-ascultCa de dureri strine? Parc-am murit de mult.

    Att opera, prin mplinirile i nemplinirile ei, ct i capacitatea noastr de a nelege sau de a nu nelege fenomenul poetic n genere fac ntotdeauna ca destinul operei lui Eminescu s fie ambiguu: pe de o parte, valorizarea comun, necompetent sacralizeaz opera minor i ignor sau devalorizeaz poezia de valoare, iar pe de alt parte, valorizarea critic competent lumineaz i salveaz seciunea valoroas a operei, demontnd totodat mitul operei, sacralitatea poetului naional livrat angro superstiiei sau spiritului nostru religios extins asupra culturii.

    Valorizarea critic competent are meritul de a descoperi seciunea cu adevrat mplinit a operei lui Eminescu i de a trezi n absolut sufletele care o caut, prin scnteia pe care o arunc splendorii din adncuri. Spun Eminescu i gndesc la acesta din urm, al adncurilor, la cellalt Eminescu.

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    15

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    apostrof

  • Claudia RADU

    16

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    pictopoezia

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    17

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    pictopoezia

  • 18

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    Horia ZILIERU

    Discurs despre sex

    i spionaj poetic

    Fericit c femeia arab era neistovita inspiratoare a poetului, c brbatul preislamic adora femeia, vinul i cntecul, rostesc unei imaginate lumi feminine: aqmar, badr, gazal, adin, zab, visnd c descopr, prin polifonia stranie, pluralitatea sufletelor. Identificnd (prin cluzul meu autonom) eroarea tributar senzitiv a cuplurilor. Cuplul Urwa/ Afra pe vremea preislamic devenise mormnt astral. Aproape o perfecional legend. Dup naterea Islamului, Qays/ Layla simbolizeaz (fr nici o ierarhie abuziv) aprinderea focului pasiunii. Layla, simulnd dilema disperrii, prin arm, graie i ecluziune moral, i inspira idolul pasional pn la cele mai penibile clipe ale vieii, cnd inspiratul se va confrunta cu moartea. Un Antara plecat la oaste (ca ntr-o lamentoas poem bolintinean!) i evoc polisemnatic muza n toiul btliei: aminte mi-am adus de tine, cnd lancea se nfrupta din trupul meu; O, ct mi doream s srut luciul sabiei moarte, ateptnd execuia, striga flmnd i nsetat prezena multndrgitei, fericit i n prigoan: Cel de Sus mi-e martor dorului de tine, cnd sabia caraghioas e sub omuorul gtului meu. Graie versurilor inspirate de compozita sa amant fu iertat, relundu-i slujirea nalt a amorului. Nu n zadar, ntr-o meditaie a lui Jalaluddin Rummy, amorul se reoglindete n memoria paradisiac: Vorbind cu trandafirul i nflorii deplinul.

    n versetele galante, lamentoase ale lui Umar Ibn Ab figureaz numele a patruzeci de femei. Rpitoarea, harpia Aroua (sun frumos: aroua, ca un pahar ce nuntru e plin de hrpire i de necumptare, cum ar rosti evanghelistul) se rsluda c prin tribul ei trecuser patruzeci de prdalnici viforoi, dar moartea i-a fost rpit, pe rnd, dei n-au bolit dect de amoreal. Fr tria rbdrii

    Amor trit i autentic, Wallada nu mai e, la solstiiu, satelita zaydunian. Imagini

    preluate de la poeii deertului, r o z a r i u / metafore o translau n varii comparaii cu pietrele preioase. Cercettorii nc nu s-au pus de acord dac era blond sau brun, versurile Magistrului obscuriznd rivalitatea brun blond. Minunea cu buze ntunecate/ posomorte i cu imeni ochi de gazel fu vzut i ca mulatr, datorit adjectivelor din descrieri: Oricum, printr-un strmo motenise snge european: limbaj evocator i semantic ncrcat, adaug cercettorul.

    Repet: poetul arab prefera s se exprime la masculin, cnd, quasi solemn liturgic, decadena numele multndrgostitei, facilitnd versificarea i meninnd un riguros ritm interior. Vocabula habib, adic amant prin duhul coninut activeaz discursul poetic amoros: de curtuazie, carnal, pasional, spiritual. La masculin, habib desemneaz amndou sexele.

    Din acest unghi, aa zisa poezie pervers, obscen sau depravat nu e dect badinajul spre a distra auditoriul. Dar rimele? Fiind i noi un dannunzio-an obsedat de ideea de bolt. Rima poate orienta poetul (o spun poeii arabi) n alegerea lexical rar. Cu ct se ncastrau mai multe rime interioare n vers, multndrgita i plinea statornicia credincioas. Magistrul Zaydun exploata acele rime interioare verosimile la pnd. nsi poezia era definit: cuvinte msurate i rimate; msurate i potrivite arghezian: al-kalam al-mawzun al mukaffa. Versul clasic ncheindu-se sistematic i metodologic prin aceeai rim.

    Nefiind opac la tain, pe scara climax vedem cutate acele rime stimulatoare extazului sexual. Rime focare, accesorii/ ascensoare la torpilorimare (ne urmuzim noi). Reversul? Transcriu poemul Rimele de Montale: Rimele sunt mai scitoare dect/ doamnele Sfntului Vinceniu: bat la u/ i struie. E imposibil s le respingi/ i, cu condiia s rmn afar sunt suportate./ Poetul decent le nltur/ (rimele le ascunde, trieaz, ncearc/ o contraband. Dar farnicile ard/ de zel i mai devreme sau mai trziu (ruinele i btrnele)/ bat din nou i sunt tot ele.

    blitz-ul lui eros

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    19

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    blitz-ul lui eros

    Logodna rimelor: Doar c-o sgeat dreapt s tragi cu arcu-nvei,/ dar strmbe acel suflet i are-a lui sgei.

    Nocturn, mi-i asum, pe Wallada i Ibn Zaydun (cluzele mele spre eternul feminin, fr amprenta senzual, femininul sacru fiind zeia Venus steaua Rsritului) visndu-m (cine mi pune grile izobare?) n acel vistor simbolizndu-l pe Amor/ fiul Aphroditei, redndu-i centrul unificator: moarte/ via. Decznd, eu orb pe orbit, partenogenetic, imaginnd zeiti n pereche, murmurnd: tcerea mea e piatra de-ncercare/ urjas e fora teyes strlucire/ i djna ca plebe substantivul care/ lucreaz adjectivul n turnire/ rupndu-i nervii-n fir de patrafire/ rmas n veac la punctul de plecare. Confund, dup ipostas, eternul cel feminin cu sinuoasa nclecarea/desc n cutarea graalului; acel vas sfnt caliciu al liturghiei dintru nceput a sngelui Salvatorului: crucificarea, Cina, Eucaristia luminii n durere.

    O parte a vieii bunilor mei cluzi n streina lume somnambul mi-i verbul/ turn secat al izolrii. Urmndu-i n piezi, c le tiu amprenta carbonic foarte departe de ndrile fantasiei. M simt protejat (da kbl) de limba lui Iacov prect patele semnific trecerea babilonului. Auz clopote scpate din frnghie i cuvinte potrivite ngam/ ngaim arhipelaguri. Luai, cetitorii mei, (visndu-m c nu-s singurul cupol spre zenit) nav, turl, cruce, ue de altar i dai-le teroarea existenei. Existena nopii de rai. Observai tendina, de dincolo, la independen?...

    S-l ascultm, cup de pmnt, pe neleptul Ibn Arab, pn pupila (pe cuvinte torturante) devine lentil de astrolog eretic. Eu, desfrunzit de epilepsia n a/real, tiu multe despre srutul amanilor: cel nominal (doar gur pe gur), cel nfrigurat (palpitnd gur pe gur), cel n seism (femeia muc buza inferioar a brbatului), cel n cruce, drept (buzele alipite n pereche), cel nclinat (capetele se apleac pisc i noroi), cel n roat tras pe roat (rotaia rozei n cuminecare), cel obstinat (nteind btile limbii mpleticite), cel drept-cuviincios (ndrituind magma ruinilor privirii pribege)

    De ce?, nu mi-a imagina ochii Walladei dilatai n impulsul de sexualizare?; pe-ai lui Zaydun: ostenii n cearcn meta/ literar de pustnic tnguind: O, a vzut din cer pre ea. Nu e mitul misteriul cel mai nalt? i spaiul obtuz de osnd n clarviziune acel Amor che mouve il sole e laltre stelle.

    n supranatural, nimicul nc nu le pervertea fiorul poetic, trirea artistic. Pessoa vorbea (la cte veacuri dup?), de graia feminin a mersului de pederast.

    Imitaia de lan i u zidit le era, ieirea fr statui ale fugii din Egipt. Mntuindu-ne ne

    proteg pe noi candid nc mai creznd c poesia (ca experien religioas) presupune, fericit, a fi Maic n ceruri n toat buntatea n vitruviul Divin, carne i snge, revelaie i revolt. Splendoarea neviciat ne ndrum calea de acces spre karma. Unde-i cel adevrat, axiomul? Mnnci o coaj de pine, ntr-un veac steril, pne necrescut (coapt fr drojdie). Altcum, ntre zeiti/ pereche, suflul tu opac nu e dect cpstru, fru i gaic de pufoaic scuipat

    Starea de eclips a Walladei ar fi lebda cednd lui Zeus. Precum n sculptura din Florena, leda stnd cu mna pe lebed (Andreea del Sarto). Sentimental, ca la galer legat cu lanuri de-o vsl. Metaforic! Leinul i se disipa (inventez) n stilul arheologilor mergtori n genunchi prin ruinele fantasmelor ca o adolescent trdat de diafanul plictis al trupului.

    Zaydun, surs neepuizat a ntregului potenial afectiv, i apra incontientul de neghiobiile zdrncnite ale mult prea modetilor versetostihuitori. Visul, hymera amoriului i sunt cluzi n slbateca splendoare (Barbu). Ignor grandilocvena, rspntie i duh cat n a/real energia luminoas a frumuseii divine. Poeii lumii vorbesc despre cel de-al doilea suflet. S rememorm: Dante, n Vita Nova, contemplnd-o pe Beatrice ca pe o rpit podoab, exclam: aceea nu e femeie. n Coran, verginele houris sunt domnioarele paradisului din grdinile lui Allah. Natur compozit, imago: soiile celeste. Maitreya (zaceri ca n romanul lui Eliade) simbolizeaz credina n noua vrst de aur. Dar cine juca rolul principal n relaia cu incontientul? Ct numai visul le transla voina suprem prin Israfil. Amndoi, tinznd mna n deertul care cretea n fa, luau ca obid ncarnarea iraional a verbului poetic. (A desena-o pe Wallada tind diametral ruinele Babilonului: suflet/ trup/ spirit chinoros). Visez i eu, ndrgostit de ei, o transmigraie n karma. Ca ntr-un poem mistic de Catherine de Sienne, limbul flcrii de cear preajm a dragostei prin rugciune. n chilia ncuiat cu cheia penitenei. ntrbndu-m/v: care i unde este epicentrul angoasei fiinei n faa morii? Din cele trei mistere (sacre) a alege, n gest nchis barbian, mntuirea; Din ceas, dedus adncul acestei calme creste,/ Intrat n oglind prin mntuit azur,/ Tind pe necarea cirezilor agreste,/ n grupurile apei, un joc secund, mai pur.

    ntocmai/ dogma, Zaydun ura maniera plat. Ca iniiaii, verbul i era piatr preioas a ne/ njosirii fiinei prin dragoste. Libido-ul, anestezia obscuritii. Cei doi versani: teama i veneraia. Realitatea proprie ntre amant i iubit transmis indirect: khabar. Tiai-l din khabar pe k, ntru estetica sunetului. Rmne ceva (!) ce poate fi cetit pe romnete.

  • 20

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    eseu

    n sfera receptrii largi, poezia n general a fost mereu perceput sub semnul transcenderii limitelor, a transcrierii metaforice a inefabilului i a nvecinrii cu metafizicul. Lund ns ca etalon liniile acestei definiii intuitive a lirismului, nchegat din ceea ce constituie de multe ori universul de ateptare al lectorului, cum am putea judeca o poezie precum cea a lui Geo Dumitrescu, poezie care sfideaz canoanele att formale, dar mai ales de coninut, care nimicete printr-o ironie insurgent aproape toate obinuinele liricii tradiionale, care mpletete demistifi-carea cu dezgolirea brut a realitii? Aadar nu trans-cendere, ci coborre brutal ntre limitele neidealizate ale lumii, nu metafizic, ci perspectiv incisiv i sarcastic. Este aceasta atunci o nonpoezie? n fapt, dorina de etichetare a liricii lui Geo Dumitrescu, de aezare cuminte ntr-o csu sau alta a literaturii nu ar face dect s evidenieze mai mult ca oricnd sterilitatea i inadecvarea acestui proces, accentund fluctuaiile infinite ale poeziei dintotdeauna care presupune o permanent reorganizare a substanei ce nu va permite niciodat delimitarea unor granie riguros matematice. n acest sens, ca toat poezia secolului al XX-lea (mai ales cea din a doua jumtate), nu se poate vorbi n cazul lui Geo Dumitrescu de o nonpoezie, ci de un alt fel de poezie. Lirica aceasta noncomformist arunc astfel o provocare receptrii att obinuite, ct i critice, n aceeai manier n care a fcut-o avangarda sau mult mai trziu postmodernismul. n msura n care nu reprezint rodul unui exhibiionism gol, artificial, orice prezen notabil valoric aa cum este Geo Dumitrescu care deviaz totui de la canon, necesit ntr-un final o redefinire a poeticului. De altfel, n acest punct const pn la urm marca identitii literare asumarea unui destin difereniat, individual, dar care s lase o pecete valoric, s imprime o direcie. Poate ar fi prea mult spus c Geo Dumitrescu ar constitui un creator de tendine literare, cu toate c am putea gsi reverberaii ale stilului su la Marin Sorescu sau Mircea Dinescu.

    Geo Dumitrescu voluptile sarcasmului

    Avnd n vedere c am stabilit ceea ce nu este poezia lui Geo Dumitrescu canonic, metafizic sau idealist, ce este pn la urm aceast poezie? n ce anume i se ncheag mecanismele? Lectura textelor predispune ntr-adevr la o raportare inversat la ceea ce este deja familiar, la o definire prin negaie, iar riscul unei astfel de viziuni estetice a revoltei i a trrii n deriziune a marilor tabuuri lirice este de a fi perceput exclusiv drept oglindire ironic, depersonalizat pn la urm, a substanei care este respins. Cu toate acestea, lirica lui Geo Dumitrescu i coaguleaz cteva atribute proprii autenticitate, incisivitate, deconspirare a contingentului, stil colocvial i autocritic, ironia ca semn aici al unei sclipitoare inteligene lirice.

    Acestea sunt coordonatele n care se nscrie primul volum Libertatea de a trage cu puca (1946), de altfel i cel mai reuit al poetului. Dei scrise majoritatea la persoana I, poeziile nu contureaz confesiuni vibrante ale tririlor, ci mai degrab mimeaz subiectivismul n liniile perverti-toare ale autoironiei. n acest sens, se realizeaz o anumit detaare a discursului liric n concordan cu asumarea unei liberti de expresie, cci ceea ce se urmrete este mai mult o cinic dezmembrare a structurilor tradiionale ale poeziei, dect exorcizarea propriilor sentimente: Acum pictez un tablou mare - / vreau s-mi fac un autoportret. / Aici o s desenez inima o gmlie de chibrit, / aici, creierul un aparat sacru i concret. [...] aici n col o s-i pictez gndurile - / o claie inform de rufe murdare.[...] Dou aripi vor fi probabil i urechile, / fruntea cutat o scar spre infinit, / buzele, arc perfect, vor reprezenta pentru eternitate / obsesia roie a srutului-mit.1 (Portret) Desacralizarea este impulsiv, necrutoare imitarea n linia sarcasmului, a rutinei metafizice ce presupune aruncarea-n transcendent ca reet a reuitei literare are efectele unei distanri reci, orgolioase de aceast manier de a scrie poezie. Sfidarea fi i turbulent a conveniilor face din acest tip de lirism unul puin confortabil care marcheaz ns, dincolo de asperitile sale, coordonatele

    Monica BOOIU

  • revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    21

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    eseuunei deziluzii dulci-amare: Un ochi atent va mai putea zri, n fine, / cicatricea unei guri n frunte, / sau, n maldrul recuzitelor inutile, / ceva ce ar putea s semene a ideal sau a munte...(Portret) Versurile surprind pe de o parte poate falsificarea idealului, dar pe de alt parte i nerecu-noaterea acestuia.

    Macularea aspiraiilor care devin inutile i insuficiente este o obsesie a universului poetic al lui Geo Dumitrescu. A visa ntr-o lume pervertit reprezint un reflex ridicol i puternic contrastant cu ceea ce ofer realitatea. Acesta e mesajul care se transmite prin semnele inversate ale cinismului, dar sugestia de profunzime pare s vizeze totui o ncredere ascuns a poetului n ideal. Ceea ce se mimeaz este atitudinea celorlali sancionat de altfel prin ironie, este dezolarea de moment. Jocul este unul subtil: Privii, iat-ne peste cer / - pasrea noastr n-are aripi, nici bot, - / n urm rd toate gmliile chibriturilor cu creier / i rsun toate basmele lui don Quijote. (Od)

    Perspectiva impur, scoas de sub semnul idealului, contamineaz i erosul. Poemele de iubire nu foarte multe de altfel sunt scrise n aceeai manier a infestrii sentimentelor cu scepticism, a ascunderii adevrurilor grele, profunde n spatele ironiei: ntr-o zi, cnd vei pleca din hum, ca nu tiu ce plant sinuciga, / cnd vei iei din pmntul proprietar care urc n tine victorios i umil, / prin vinele tale, n plmnii ti, n srutul i ochii ti, / atunci vei fi probabil nevasta mea i te vei plimba, n sfrit, n automobil. // Atunci vom ara n devlmie hectarele tale de certitudini / - pmnt gras, negru, pmnt limpede i gustos - / voi lsa fleacurile astea rimate, ca s-i fac plcere / i voi ncleca tractorul cu sete i cu mai mult folos. (Scrisoare nou) S fie versurile o aluzie parodic la smntorism? Chiar dac nu, impresia pe care o genereaz textul este de nimicire sarcastic. Aceeai tonalitate poate chiar mai dur totui o ntlnim n Dram n parc: Femeia avea ochi obosii i buze de anilin; / i numram indiferent degetele minii reci. / Era frig, trziu, minutele defilau seci / i ne privea de sus, cu capul gol, o lun plin. [...] Femeia avea ochi obosii i buze de anilin; / a fi putut s o srut pn dimineaa - / dar ea voia bani i eu vream s fiu singur.../ Era acesta un motiv pentru ca vreunul din noi s-i ia viaa? ... se produce o depoetizare a iubirii, o plasare a erosului sub zodiile unui materialism dur, ale unei realiti mult prea concrete singurtatea era mai ieftin / chiar dect mbririle ei... n concordan cu aceast pulverizare a mitului iubirii, se traseaz i liniile cadrului care se subsumeaz unei viziuni a deconstruciei , a anulrii perspectivelor, subliniind severitatea imaginii: toamna beat i pierduse toate vanitile (Dram n parc ) sau Luna, obez i coleric, se dezbrca pentru noapte. / Prea c se ine acolo un dialog cu calm disperare;

    mi venea s strig ca de la galerie: / - Mai tare, pentru Dumnezeu, mai tare!... (Aventur n cer) Predomin deconspirarea, scotocirea nucitoare n gurile realitii: tii nu-i adevrat nici c stelele au coluri - / le-am vzut eu cu ochii pe onoarea mea! / Erau rotunde, buhite i murdare / i nici una din ele nu se mica. (Aventur n cer) Nu este o contaminare a realitii cu povara sinelui ca la Bacovia, ci este mai degrab expresia unei frustrri amare i mnioase a descoperirii faptului c la captul idealului nu se afl nimic, c iluziile sunt doar iluzii i nici mcar poezia nu are puterea de a le cultiva.

    Atragerea-n jos, coborrea-n profan a motivelor dezvoltate poetic anterior ine de insurgena fa de tipare, dar i de descoperirea brutal a limitelor prin nvala elementelor cotidiene: Norii fluturau pelerinele lor cenuii, zdrenuite, / cu ridicole elanuri medievale - / nu se vedea nici un alcov unde btrna libidinoas / i-ar fi putut ascunde nocturnele hemoragii banale. (Aventur n cer) Perspectiva este una grotesc, neptoare i corespunde pn la urm unei crize ontologice. Scrise n anii celui de-Al Doilea Rzboi Mondial, aceste poezii par s reflecte abrutizarea i violenta rsturnare a valorilor acelui timp. Relevant e poezia Od care traseaz prin dedicaie drama acestei generaii a morii: Colegilor mei de coal czui n rzboi, iar prin tem vizeaz ridicolul literaturii, a poeziei prin gratuitatea ei inefabil n faa destrmrii universului: Pentru dispreul crucilor nirate, / acestui gnd rsrit aproape, / nchin braele cu tmia forei / i toate visurile luate de ape. [...] Nu v temei, prieteni, zburm, / iat-ne sus, peste timp, peste om, / n curnd l vei vedea pe Dante i pe Adam / mncnd alegorii din acelai pom.[...] Mai sus, mai sus! vom trece de Dumnezeu / - pmntul este o virgul, cerul un ban - / de sete, de veacuri suntem bei, / pentru dispreul tuturor crucilor nirate, / pentru chibriturile cu creier, de jos, / pentru acest prea frumos gnd rsrit peste noapte, / s nu mai scriem, biei!... mbinarea concretului cu abstractul are ca efect crearea unei tonaliti oarecum aspre, a unei poezii ce se situeaz ntr-o zon de ntreptrundere a lucrurilor cu sentimen-tele. n fapt, tririle alunec spre lucruri, transfigurndu-le. Deziluzia rzboiului, absurditatea luptei i a morii strivesc cinic orice ideal. Hrana cu vise este inutil n faa morii, scrisul e neputincios aceasta e semnificaia ultimului vers care vizeaz de fapt o intertextualitate ironic (puternic asemntoare cu ceea ce vor construi postmodernitii mai trziu) cu ndemnul lui Ion Heliade Rdulescu. n acest fel, se demitizeaz statutul poetului turnul de filde sau soclurile, nemurirea se prbuesc strivite ironic. Atitudinea este pn la urm dur, obraznic.

    De altfel, problematica scrisului, a creaiei

  • i a creatorului este prezent i n multe alte poezii ale lui Geo Dumitrescu, pus obsesiv ns sub semnul deconstruciei, al unei lupte mnioase i mai ales cinice cu tradiia: Ar trebui s nal ctre o himeric iubit / aceleai patetice, moi i dulci lamentri, / moartea ar trebui s-mi fie o mare ispit / i s-mi fac din toate nimicurile ntrebri. // ar trebui poate s ghicesc n noapte / chemrile unui nebnuit / i s plng chinuit de nlimea pereilor / sau de nu tiu ce vis neisprvit... // Din toate astea nu se-ntmpl nimic - / sunt attea lucruri din care poi s faci o poezie!... / Fapt e c cerul este tot albastru / i stelele mai mult dect o mie... (Literatur) Verbul a trebui aezat la condiional optativ marcheaz existena unei matrice, a unui sistem prestabilit subsumat artificialului, dar i obligativitatea creatorului de a-i nsui aceste ingrediente tradiionale de a scrie poezie. Forma verbului ns instaureaz totodat un raport tensionat ntre ceea ce este necesar sau impus i ceea ce este cu adevrat firesc. Acest ar trebui implic de fapt o continuare dar nu o fac. Din nou, ipostaza asumat e cea a rebelului, aflat ntr-o continu cutare a libertii dincolo de constrngerile conveniilor.

    Uneori, cutarea este asociat ns chinului de a nvinge foaia alb tcerea devine un obstacol (altfel aadar dect la Blaga, de exemplu unde tcerea asigura un fel de cocon protector): Creionul i gndul, inerte. Foaia e totui alb. / nu e prima dat cnd tcerea mi se pare un aisberg. / Pereii pier imaculai n infinit / i mi-e cu neputin s-mi reprezint cuvntul . // Dac a agita inexplicabil foaia, / fitul hrtiei ar indica o prezen, / ntunericul ar putea s devie alb i sonor... / (Dar numai gndul asta e un semn de demen!) // Atunci? S dorm, s gndesc? (Lucrurile sunt obositor de clare...) / Pereii pier irezistibil n infinit. / Nu e prima dat cnd singurtatea mi se pare un imens aisberg... / - prieten musc, bine-ai venit!... (Insomnie) Sentimentul de para-lizie devine surs a unei frustrri agasante - incapacitatea creaiei dezgolete i descumpnete. A scrie despre imposibilitatea de a scrie este un joc metatextual fascinant care vizeaz totodat o relaionare subtil cu tot ce nseamn anterioritatea literar care nbu prin con-inuturile deja exploatate dorina de originalitate. n acelai timp sugestiile acestei tceri obstacol concretizeaz aa dup cum am mai afirmat, semnul unei crize a fiinei, idee accentuat n text prin utilizarea parantezelor explicative Dar numai gndul asta e un semn de demen! sau Lucrurile sunt obositor de clare... Aceste paranteze ce ntrerup aparent discursul spre a-l redi-reciona, au un efect aparte combinnd n mod para-doxal, oximoronic, subminarea cu accentuarea pe de alt parte a

    ideii. Acestea rmn pn la urm imagini ale zbuciumului, ale unei triri intense asociate contientizrii acute i dureroase a sinelui, a realitii. Astfel, sub faldurile ironiei se ascunde de multe ori cutarea eului: Sunt bolnav i aprins ca un caldarm bucuretean - / o s mor, asta e sigur puin mi pas! / mi pare ru doar c n-am dect douzeci de ani, / c nu tiu cine sunt i din creionul sta ce-ar fi putut s ias. (Rnduri pentru un eventual deces)

    Figurile de stil sunt construite n liniile aceleiai demitizri prezente i la nivelul coninutului. Pendularea nspre concret ine de impunerea realitilor fizice, palpabile procedeu menit s demistifice, desigur, dar marcnd totodat parc i o ncercare de a gsi printre elementele materiale un punct de sprijin.

    Versurile se ncheag mereu la Geo Dumitrescu dintr-un amestec de profunzime i aparent super-ficialitate printre sclipirile tiului sarcastic, se citete uneori adevrata confesiune dureroas i amar: Mi-au plcut florile, toate florile, / s zdrobesc n pumni sntatea lor de hum i snge. (Rnduri pentru un eventual deces) Exist n acelai timp n aceste versuri n toate versurile lui Geo Dumitrescu o predispoziie ctre autodistrugere asociat cu ideea neputinei, mai ales n ceea ce privete creaia. Obsesia scrisului este atotprezent fie ca tem de sine stttoare dup cum sugera poemul Literatur citat anterior fie n mpletire fertil cu alte teme i motive iubirea, rzboiul, asperitile socialului etc. n Poem final: Odat o s-mi ceri mai mult: s-i vnd versul, / s te las s-mi asculi sngele cum sun, / s te las s-i speli minile n apele sufletului, / sau cine tie ce-ai s-mi mai ceri, fecioar nebun... sau n Ipoteze Cteodat mi-ar plcea s ai mai mult de paisprezece ani, / s fii mai puin inteligent i mai degrab cast, / s umbli descul prin buctrie / i s te cheme cineva, posesiv, umilitor i vulgar, // Nu tiu dac te-a iubi mai mult atunci / poate c a scrie aceleai rnduri aspre, sceptice i fr poezie / i a cugeta, la fel, cu nelinite i amuzament, / la bazinul tu prea larg i la snii de strict simetrie. discursul alunec subtil dinspre linia erosului nspre cea a artei poetice. De observat, nc o dat, desacralizarea brutal a iubirii. De fapt, mecanismul este acelai ca i-n cazul literaturii: prietene, versul e otrav i pinea e scump i rea. (Romantism) scrisul nu mai este un panaceu, un semn la izbvirii. Prbuirea n concret prin asocierea fcut i prin epitetele scump i rea accentueaz nctuarea n graniele unei realiti neidealizate, aflate de altfel sub povara rzboiului, surprins cinic: Suntem oameni inteligeni i-e mai mare dragul!... / Vom avea i noi s povestim de-un rzboi / frumos, mare, epopeic, nemaivzut, / la care

    22

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008

    eseu

  • ehe! Am luat parte i noi!... (Romantism) Poezia n ntregul ei surprinde un aspru contrast dintre esen i aparen ceea ce subliniaz aceeai clip prezent nbuitoare i rea: Mine o s vie primvara cu flori multe i inutile - / dar fetele sunt dactilografe i luna e ptat de venin, / nopile sunt sticloase ca ochii morilor / i ca s te mai mbei trebuie s bei spirt, nu vin... Prin enumeraie i adresri directe, discursul liric capt dinamism, intensitate, dnd mai mult for mesajului transmis: tii, omule nou, ieri am plecat cu nchipuirea / peste ntinderile tale de pmnt i via... / Nu credeam c femeia ta e main de gtit cu petrol / i c-i nnozi ireturile cu aparatul n fiecare diminea.[...] Eu i spun c tiu s fac versuri / tu i ncreeti fruntea de muama bronzat, / mi demonstrezi c elevatorul sta reprezint una sut mii brae omeneti / i cugei cordial c poezia este iremediabil demodat. (Ford) Dincolo de cinism, se simte acut deziluzia privitoare la aceast mecanicizare a lumii care duce-n final la anularea dimensiunii spirituale. Din aceast cetate a noului, se va dori iari alungarea poeilor.

    Dezamgirea, nemplinirea se ncheag i n poezia La moartea unui fabricant de iluzii, viznd contrastele ntre aspiraii i rezultatele lor amare, ntre adevr i minciun, ntre dorine i finalitatea grotesc: Hei, hooman btrn, veacule muribund, / ai isprvit prin a pieri de pcatele tale - / din cavourile tcute de srm ghimpat / nu te vor scoate o mie de mii de macarale // Fanfaron, perfid, te ludai cu lumin i generozitate - / cineva spunea c eti cel mai modern i cel mai detept; / ce-am s rd cnd oi vedea minile tale murdare de bani i de snge / definitiv ncruciate pe piept. [...] De altfel, prietenul meu proorocul mi-a spus acum / c tu eti anacronic i pe bun dreptate desuet - / se zice c ai inventat tot felul de iluzii prea colorate i prea fragile / i toat lumea are impresia c ai fost i puin cochet. // O, veac melancolic i cabotin, vei duce-n groapa ta o mie de mini enorme, / o mie de cri nelepte, o mie de mini misterioase i vetede, / o mie de blesteme, decaloguri, drapele i alte vanitoase forme. Poezia anticip profetic (fiind scris n 1942) deziluzia cumplit, ucigtoare pe care a lsat-o n urm veacul al XX-lea prin dou rzboia mondiale i attea regimuri totalitare. Discursul dur, puternic, animat prin personificare i invocaie surprinde marasmul dezvluit cu brutalitate de impactul cu o realitate necrutoare. Se sugereaz, ntr-o tonalitate intens, ironia ontologic ntruct curgerea temporal nu presupune dect o nlnuire de capcane preschimbate ns n iluzii prea colorate i prea fragile. Din aceast perspectiv, destinul universal devine o desfurare de un histrionism gratuit ascunznd sub promisiunile zgomo-toase

    sau sclipirile demagogice, realitatea dur, supus ntru totul thanatosului.

    Rzboiul rmne principala surs de dis/trugere moral i fizic. Poezia care concretizeaz cel mai bine aceast imagine este cea care d i numele volumului Libertatea de a trage cu puca. Titlul e construit pe un joc paradoxal al absenei i prezenei. Libertatea care presupune desigur eliberarea ntr-o manier pozitiv deriv aici ntr-un joc al morii. Libertatea de a trage cu puca e permis doar n contextul nimicitor al rzboiului. Nu e vorba de o izbvire aadar, ci de condiia tragic a fiinei care devine liber s omoare cci, de fapt, acesta este substratul titlului i esena ntregii poezii asumarea dreptului de a ucide. Dup secole de civilizaie i de aspiraii ctre lumin, omul i reia libertatea instinctual de a omor.

    Poezia este splendid construit printr-o tehnic a gradaiei, amplificnd treptat imaginile i sentimentul aproape apocaliptic. Dimensiunile cadrului se lrgesc n cercuri concentrice, pornind de la imaginea thanatic a gropii negre simbol al infernului relund i integrnd apoi elementul uman pus, desigur, la rndul su sub semnul morii: n groapa neagr, poate chiar ntr-un cimitir, / oamenii, prietenii mei narmai i ascultau propriile oapte - / toi erau murdari, slabi, i patetici ca-n Shakespeare, / i numrau gloanele i zilele i ndjduiau un atac peste noapte. Aceast prim strof introduce prin acel poate folosit n incipit ideea incertitudinii i a atmosferei halucinante. Aceleai ritmuri ironice, specifice lui Geo Dumitrescu, puncteaz mai pregnant absurdul, ilogicul i n principal trauma morii.

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    23

    pagina

    revist de experiment literar FEED BACK nr. 6 / iunie / 2008

    eseu

  • 24

    pagina

    revistde experiment literar FEED BACK nr. 6/ iunie / 2008rev