revista feed back nr. 5-6 2009

160
1 pagina editorial Scriitorul român şi "istoriile" literaturii „La ce bun poetul pe vremuri de postmodernitate?” – ar fi parafraza exactă a acestui timp la mai vechea zisă a lui Hölderlin. Dar ea se poate extinde în general la scriitor, pentru că şi prozatorul şi eseistul, şi chiar autorul de teatru, dacă nu e scenograf la Hollywood, suferă de aceeaşi marginalizare. O ignobilă şi insuportabilă marginalizare, încât principiul controversat al artei pentru artă ar trebui repus pe tapet. De dragul sintezei însă, vom restricţiona ideile doar la condiţia poetului, adică la acea fiinţă zeiască şi fragilă, la marginalizarea căreia omenirea lucrează de vreo patru mii de ani. Adică de atunci de când poetul era şamanul, sacerdotul, vizionarul, al doilea om în stat fără de care un rege sau un împărat nu lua o decizie esenţială. Astăzi, ajuns în fundătura postmodernităţii, când pe străzi Iisus e plimbat pe sacoşe de plastic, iar Gioconda surâde de pe eticheta brichetei cu gaz, cine-l mai ia în seamă? Slab, palid, având elanul rupt şi o speranţă futuristă bucăţi, pe dedesubt, abia îşi poate ascunde condiţia de înger căzut. Fără doar şi poate, el se lasă cucerit de aerul magic al poeziei mari, adevărate din toate timpurile: de la Pindar la Dante, de la Milton la Hölderlin şi Eminescu, de la Rilke la Hlebnicov, de la Gibran la Borges, aceşti anahoreţi care au făcut ca limba poeziei să fie limbă în condiţia ei absolută. Fără doar şi poate, el îşi continuă coborârea în sine, în straturile profunde ale fiinţei, explorările prin metodele autocunoaşterii şi magiei revelante, pentru a afla câtimea aceea de frumos şi nemoarte şi a o dărui, după îndelungi ezitări şi prelucrări în creuzetele alchimice proprii şi ale limbii în care locuieşte, celor din jur, adică amatorilor de „plăcere nedefinită”. Să ne-amintim că în atât de citata Lettre du voyant adresată lui Demeny la 15 mai 1871, Rimbaud face referinţă la actul creaţiei: „Le poète se fit voyant par un long, immense et raisonné DÉRÈGLEMENT DE TOUS LES SENS [...] il s’agit de faire l’âme monstrueuse [...] énormité devenant norme [...] Cette langue sera de l’âme pour l’âme.” (Poetul devine vizionar printr-un îndelung, imens şi raţional DEREGLAJ AL TUTUROR SIMŢURILOR [...] e vorba să facă sufletul monstruos [...] enormitatea devenită normă [...] acesta va fi limbajul sufletului pentru suflet.) Ne întrebăm cât mai contează această comunicare, într-un moment în care în lume lucrurile s-au complicat, s-au amestecat, când domnesc atât de bine clowneria, histrionismul, legile senzaţiilor tari, când postmodernismul a creat probleme destabilizatoare la graniţa

Upload: robert-giles

Post on 16-Dec-2015

272 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

Revista Feed Back Nr. 5-6 2009

TRANSCRIPT

  • 1p a g i n a

    editorial

    Scriitorul romn i

    "istoriile" literaturiiLa ce bun poetul pe vremuri de postmodernitate? ar fi parafraza

    exact a acestui timp la mai vechea zis a lui Hlderlin. Dar ea se poate extinde n general la scriitor, pentru c i prozatorul i eseistul, i chiar autorul de teatru, dac nu e scenograf la Hollywood, sufer de aceeai marginalizare. O ignobil i insuportabil marginalizare, nct principiul controversat al artei pentru art ar trebui repus pe tapet.

    De dragul sintezei ns, vom restriciona ideile doar la condiia poetului, adic la acea fiin zeiasc i fragil, la marginalizarea creia omenirea lucreaz de vreo patru mii de ani. Adic de atunci de cnd poetul era amanul, sacerdotul, vizionarul, al doilea om n stat fr de care un rege sau un mprat nu lua o decizie esenial. Astzi, ajuns n fundtura postmodernitii, cnd pe strzi Iisus e plimbat pe sacoe de plastic, iar Gioconda surde de pe eticheta brichetei cu gaz, cine-l mai ia n seam? Slab, palid, avnd elanul rupt i o speran futurist buci, pe dedesubt, abia i poate ascunde condiia de nger czut. Fr doar i poate, el se las cucerit de aerul magic al poeziei mari, adevrate din toate timpurile: de la Pindar la Dante, de la Milton la Hlderlin i Eminescu, de la Rilke la Hlebnicov, de la Gibran la Borges, aceti anahorei care au fcut ca limba poeziei s fie limb n condiia ei absolut. Fr doar i poate, el i continu coborrea n sine, n straturile profunde ale fiinei, explorrile prin metodele autocunoaterii i magiei revelante, pentru a afla ctimea aceea de frumos i nemoarte i a o drui, dup ndelungi ezitri i prelucrri n creuzetele alchimice proprii i ale limbii n care locuiete, celor din jur, adic amatorilor de plcere nedefinit. S ne-amintim c n att de citata Lettre du voyant adresat lui Demeny la 15 mai 1871, Rimbaud face referin la actul creaiei: Le pote se fit voyant par un long, immense et raisonn DRGLEMENT DE TOUS LES SENS [...] il sagit de faire lme monstrueuse [...] normit devenant norme [...] Cette langue sera de lme pour lme. (Poetul devine vizionar printr-un ndelung, imens i raional DEREGLAJ AL TUTUROR SIMURILOR [...] e vorba s fac sufletul monstruos [...] enormitatea devenit norm [...] acesta va fi limbajul sufletului pentru suflet.) Ne ntrebm ct mai conteaz aceast comunicare, ntr-un moment n care n lume lucrurile s-au complicat, s-au amestecat, cnd domnesc att de bine clowneria, histrionismul, legile senzaiilor tari, cnd postmodernismul a creat probleme destabilizatoare la grania

  • 2pagina

    editorialgenurilor literare, iar cei adevrai nu se mai vd dintre veleitarii frivoli, grafomanii gunoi i impostorii agresivi (prezeni pn i n manualele de educaie colar!), exact ca n una din dureroasele constatri ale lui Borges: Europa i-a pierdut hegemonia. Totul se nvrte acum n jurul altor continente, de pild America, dar ea nu nseamn nimic. Secolul trecut n materie de cultur aparinea lui Whitman i Emerson. Cine le-a luat locul? Nite scriitori mediocri. Succesul nu nseamn nimic. Pornografia a luat locul literaturii adevrate. Totul se comercializeaz, pn i literatura.

    Ce poate face acela pentru care poezia e singurul scop al existenei, cel hrzit (prin nelesul cuvntului har), cel blestemat, cel hotrt de destin ntru realizarea armoniilor poetice, cel pentru care poezia face parte din iluzia universal, cel care se las cu voia sa distrus, devorat de forele imaginarului, cel pentru care, cu vorba unui poet grec, viaa e o form bolnvicioas a literaturii?

    i, n aceast perioad de derut i destabilitate spiritual, cnd o aburoas instituie universal lucreaz cu aplomb la globalizarea forat a culturii, cnd cei din tribul Ubu i pzitorii de capre din insula Patmos devin internaui, nu vom conteni s ndemnm poetul la respectarea inspiraiei, a magiei textului, la realizarea forei mantrice, la elitism, la amanism.

    Pe deasupra, poetul haric se afl la cheremul gusturilor i jocurilor de culise ale criticilor i istoricilor literari ierarhizani (fctori i de manuale colare), posesori ai unui tabel Mendeleev literar personal, adic ai celor mai hazardante istorii literare, nfundate de multe ori n partizanat ideologic sau spirit de gac. i cte astfel de istorii n-au aprut n ultimii ani! Iat: Istoria literaturii de azi pe mine de Marian Popa, incomplet, neadus la zi, dou volume crmidale, O panoram critic a poeziei romneti din secolul XX de Marin Mincu, O istorie a literaturii romne de la origini pn n prezent de Ion Rotaru (masiv, la 1336 pagini, format clinescian), Istoria literaturii romne de la creaia popular la postmodernism de Dumitru Micu, Istoria literaturii romne (vol. I-II-III) de Ioan Holban, mult discutata i disecata Iluziile literaturii romne a lui Eugen Negrici, Istoria literaturii contemporane (1941-2000) de Alex tefnescu, ilustrissim prin omisiuni sau Istoria critic a literaturii romne (1526 pagini), aceasta din urm o pretins istorie canonic a literaturii noastre n vrst de cinci secole, rod al unui delicat mimetism cultural cultivat pe malurile Dmboviei.

    Ceea ce e trist e c toate aceste istorii drm mituri, nu construiesc. Senzaia c ele se furesc politic i mimetic. C unele atitudini sunt chiar mpotriva marilor furitori de spirit (a se vedea doar sintagma cadavrul din debaracnd e vorba de cea mai mare personalitate pe care au dat-o aceste pmnturi dup Zamolxe: Eminescu), mpotriva suportului nostru spiritual care este tradiia.

    Dar ce poate face poetul haric, cel care nu are dect pasiunea devoratoare, inocena, gustul deertciunii, tiina ceremoniilor iluzioniste, vocaia sfierii orfice i contiina gratuitii actului? i, desigur, convingerea c Frumuseea lucreaz ncet, ca i Moartea.

    Daniel CORBU

  • 3p a g i n a

    provocri

    Este deja un loc comun, ndeosebi n domenile de investigare i analiz a limbajului, faptul c limba este vorbit exact pe msura uitrii ei, de ctre vorbitor. nsuirea limbii, n copilrie, se face incontinent, iar vorbirea limbii, n mare msur, se realizeaz tot printr-un proces incontient. Dac ar fi s contientizm, pe deplin, sensurile i semnificaiile cuvintelor pe care le folosim, dac ar trebui, de fiecare dat cnd nu suntem siguri asupra sensului unui termen, s consultm dicionarul, nu am mai ajunge s comunicm. Tocmai datorit acestei stri de lucruri destui gnditori au sugerat, de-a lungul timpului, c, de fapt, limba ne vorbete pe noi, i nu invers... Uitarea limbii, de ctre noi nine, constituie, totui, o exprimare puin forat, dat fiind c nu poi uita dect ceea ce ai cunoscut, cndva... Partea cea mai interesant este c limba dispune, totdeauna, de raiuni care o scutesc de intruziunea arbitrarului, n constituirea sa ca organism coerent i funcional, i, dei aceast constituire nu se realizeaz dect prin noi, indivizii, ea nu ne aparine dect ntr-o msur pe care nu o putem aproxima satisfctor. Ca multe alte lucruri, limba este un fenomen care fiineaz n noi nine, prin noi nine, devenind noi nine. Acest proces misterios, care ajunge s dea seama de chiar identitatea noastr, ne rmne, n multe privine, strin. De aici i contrarierea spiritului, cnd, ncercnd s-l deslueasc, are parte de neateptate surprize...

    Nu este lipsit de un real folos, n acest context, demersul contemporan (dar cu rdcini vechi, n istoria reflexiv a omenirii) de a investiga locurile comune ale gndirii i ale limbii... n sperana c, astfel, s-ar putea contura noi sensuri ale evoluiei spirituale viitoare, dincolo de limpezirile de moment. Un astfel de loc comun este, n opinia mea, i acela desemnat prin noiunea de experiment literar. Ce este, ce ar trebui s fie un experiment literar?

    Din punct de vedere epistemologic, experimentul este un proces provocat de agentul cunosctor contient, constnd n modificarea cel puin a unei variabile, din cmpul unui fenomen

    Sumar excurs n culisele noiunii de

    experiment literarfamiliar, n scopul de a se observa derularea respectivului fenomen n acest nou context. Cu alte cuvinte, experimentul, n accepiunea sa tiinific, se reduce, n esen, la un control riguros al condiiilor, n vederea sesizrii mai precise a legilor. S consultm, ns, o surs autorizat: experimentul este un procedeu de cercetare n tiin, care const n provocarea intenionat a unor fenomene n condiiile cele mai propice pentru studierea lor i a legilor care le guverneaz (DEX 1998).

    Mai exist nc un sens, al termenului, utilizat cu precdere n art, n mod particular n literatur, care s-ar limita la folosirea cu caracter experimental a unor modaliti i tehnici noi (NODEX 2002). Totui, se observ, aceast definiie nu poate fi neleas n absena aprofundrii definiiei precedente, deoarece acest caracter experimental, la care ea trimite, este ct se poate de ambiguu. Suntem expediai, aadar, la nelesul termenului experiment, definit mai sus, se vede, exclusiv n accepiunea tiinei moderne. Ne-o spune aceeai surs: experimental desemneaz ceva care ine de experiment, care este bazat pe experiment, care rezult din experiment (NODEX 2002). Pn aici, aadar, nici un indiciu care s ne lmureasc asupra specificului noiunii de experiment literar! Iar dac vrem s o facem cantonndu-ne de cellalt neles al termenului experimental, anume bazat pe experien, rezultat din experien, cu titlu de ncercare (DEX 1998), ceea ce corespunde ntru totul sensului slab al termenului experiment (DEX 1998, NODEX 2002 etc), nu putem spera la o mai fericit lmurire. Aceasta ntruct termenul experien se refer la totalitatea cunotinelor pe care oamenii le dobndesc n mod nemijlocit despre realitatea nconjurtoare n procesul practicii social-istorice, al interaciunii materiale dintre om i lumea exterioar (DEX 1998), respectiv la un ansamblu de cunotine, ntr-un domeniu de activitate, achiziionate n procesul practicii ndelungate (NODEX 2002), putnd avea i sensul general de ncercare, prob fcut personal cu un lucru (DN 1986). Aadar, aproape orice poate constitui o experien, dat fiind c orice lucru, eveniment, fenomen etc, odat trecut prin filtrul propriei contiine, a i devenit o experien nenstrinabil a acesteia. S nsemne, aceasta, c orice ncercare literar poate s treac drept experiment literar? Cu siguran, revendicarea sensului general al termenilor experiment, experien, nu are cum s fie mulumitoare pentru teoreticianul literaturii

    Ciprian VOLOC

  • 4pagina

    sau pentru scriitor. Iar sensul restrns, am vzut, nu aduce prea mult lumin, n problema care ne intereseaz, trimindu-ne ctre experimentul tiinific, nu ctre cel literar.

    Poate ar trebui s ne oprim exclusiv asupra celui de-al doilea sens, menionat mai sus, al termenului experiment (NODEX 2002): folosirea (i n acest punct vom omite meniunea cu caracter experimental) unor modaliti i tehnici noi. Intrm, astfel, direct pe terenul istoriei literare, deoarece numai cunoscnd foarte bine trecutul literar va putea cunoate, cineva, care modaliti literare i care tehnici literare sunt noi... n primul rnd, termenul modalitate este extrem de ambiguu, iar, n al doilea rnd, termenul tehnic este oarecum nepotrivit, unui domeniu de creaie att de spontan, de alunecos, precum literatura (i, n genere, arta), care refuz aplicarea rigid, premeditat a unor mijloace, dup ce ele au fost definite, n prealabil, n vederea unui scop precis. Oricum, se pare c ne apropiem, totui, de un liman: i modalitatea, i tehnica, trimit la un ansamblu de procedee, deprinderi folosite ntr-un domeniu de activitate n vederea atingerii unui scop (DEX 1998, NODEX 2002). i n acest punct, ns, insistena asupra importanei contientizrii scopului creaiei, de ctre creatorul nsui, este de natur s provoace destule i serioase dispute... Mai mult dect att, cu aceast precizare ne vedem aruncai, iari, n cmpul istoriei literaturii i al istoriei criticii literare. S nsemne, oare, c numai un cunosctor meticulos al istoriei manifestrilor literare ar putea avansa, la un moment dat, un experiment literar? Sau, poate, oricine are dreptul s creeze, s inoveze, n universul procedeelor i tehnicilor literare, fr ns a fi ndreptit s pretind ca valorizarea proprie, a respectivelor achiziii, s fie n mod automat i recunoscut, de ctre ceilali? n acest caz, numai persoana ce reprezint o autoritate, n domeniu, ar putea cataloga, un procedeu, o inovaie, o invenie, drept experiment literar...

    Mai exist, ns, o cale de natur s faciliteze accesul la o mai subtil nelegere (din punctul meu de vedere) a subiectului de fa. Ceea ce am omis, mai sus, din raiuni metodologice, are puterea s ne ofere un indiciu preios, care s arunce o cu totul alt lumin asupra noiunii de experiment literar. Folosirea cu caracter experimental a unor modaliti i tehnici noi (NODEX 2002) poate nsemna c analogia cu experimentul tiinific, a experimentului literar, nu este chiar att de forat. Cel puin o caracteristic a experimentului tiinific nu a fost luat n considerare, pn acum: teoria asupra realitii (sau numai asupra unui aspect al ei) din perspectiva creia sunt operate modificrile variabilelor, modificri ce delimiteaz edificiul teoretic experimental. Fr o asemenea vedere prealabil, asupra strii de lucruri, asupra desfurrii fenomenului studiat, fr cunoaterea

    teoretic provizorie a legilor care l guverneaz i fr o minimal anticipare a rezultatelor interveniei experimentale, n cmpul realitii, experimentul propriu-zis nu este posibil. Ulterior, n urma nregistrii rezultatelor efective ale experimentului, are loc confruntarea cu anticiprile premergtoare experimentului, iar analiza acestei confruntri conduce la modificarea teoriei... Dup care cercul se repet, de fiecare dat la un alt nivel.

    De ce nu ar sta lucrurile n mod similar i n ceea ce privete experimentul literar? Ar nsemna ca scriitorul s dispun de o teorie, de o viziune, proprie sau nu, asupra unui aspect al fenomenului literar (limbaj/metalimbaj, proces de comunicare, proces de creaie, simbolistic, semioz, critic/metacritic etc.), iar modificarea uneia din variabilele (respectiv microvariabilele) acestuia s fie realizat tocmai n vederea accederii la o mai bun nelegere a sa! Experimentul literar ar constitui, n acest context, o tentativ de aprofundare, un act de cercetare propriu-zis, ale crui rezultate, n cazul reconsiderrii teoriilor existente, sau al promovrii unora noi, nu ar putea fi omise de ctre istoria literar! Creatorul ar aduce nu numai o form nou, n istoria literar, pe care criticii s o evalueze, ulterior, cznindu-se s-i arate importana sau insignifiana, eventual s o localizeze ntr-o taxonomie anume, s-i precizeze ascendenii i descendenii, ci ar releva un aspect esenial, al actului literar, ntr-o manier convingtoare, care l-ar impune de la sine. E drept, scriitorul ar trebui, inevitabil, s fie dublat de un teoretician i nu unul oarecare, ci unul care s intervin, critic, n procesul propriei creaii i al variantei ei colective. Dar, i poate c acesta este faptul cel mai semnificativ, demersul su s-ar constitui ntr-un act critic care determin, n chip decisiv, actul critic comun, n sensul c critica literar nu ar mai avea libertatea de a ignora, faptul, fr a se descalifica, definitiv, pe sine!

    nclin s cred c acesta este sensul tare al noiunii de experiment literar. Cellalt, sensul slab, l vd asemeni unei plase cu ochiuri largi, foarte largi, pe care pescarul, dorindu-i cu obstinaie petiorul de aur, o arunc, aleator, n noi i noi ape, fr a se alege dect cu efortul steril al cutrii literare (sau pseudoliterare) de sine. Problema este: ci dintre scriitori s-ar mai ncumeta, n acest caz (al asumrii sensului tare), s foloseasc, cu privire la propria creaie sau a celorlali, noiunea de experiment literar ?

    NOTDEX 1998: Dicionarul explicativ al limbii romne,

    Academia Romn, Institutul de Lingvistic Iorgu Iordan, Editura Univers Enciclopedic, Bucureti, 1998

    NODEX 2002: Noul dicionar explicativ al limbii romne, Editura Litera Internaional, Bucureti, 2002

    DN 1986: Dicionar de neologisme, Florin Marcu i Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureti, 1986

    provocri

  • 5p a g i n a

    eseu

    Constantin SEVERINMoto: Axiome: le synthetisme est la grande loi de

    lontologie(Gustave Flaubert, 1855)

    n ultimele decenii, filozofia a fost asediat de studiile multiculturale, artele i literatura de noile provocri teoretice iar tiina i tehnologia de experimentele artistice de avangard. Tot mai muli gnditori actuali par a fi convini c arta a devenit inseparabil de un cmp non-artistic, de tehnologie i informaie. Se produce un fenomen de hibridare care tinde s se constituie ntr-o mutaie cultural, o nou paradigm trans-estetic: studiile post-literare/post-literatura.

    Post-literatura este un concept care ar putea s descrie tensiunile i metamorfozele din cmpul creaiei contemporane, ncercrile de coabitare i chiar de fuzionare ntre domenii care i-au alctuit profiluri autonome n decursul timpului: filozofia, arta i tiina/tehnologia. Aceste tendine devin tot mai numeroase i pregnante n era realitii virtuale, fiind precedate de anumite texte inclasabile ale unor autori precum Deleuze, Barth, Beckett, Derrida, Pynchon, Barthes, Zukovsky i n special de scriitorul american Madison Morrison.

    Madison Morrison, cel care contribuie din plin la apariia i impunerea acestui fenomen, este un incredibil personaj conceptual fascinat de noua /vechea paradigm, veche fiindc aceasta a fost pentru prima dat experimentat de o personalitate dominant a Renaterii italiene, Leonardo da Vinci. Cel mai fabulos show de post-literatur ar fi s strngem mpreun, ntr-o coexisten liber i necontrolat, toate operele artistice, literare, filozofice i tiinifice/tehnologice ale lui Leonardo da Vinci i s le punem n relaii conforme cu practicile contemporane. MM ne reamintete c frontierele dintre mediile artistice i non-artistice nu mai snt valabile. n special proza sa e inseparabil de tehnologie i informaie(lap-topul este o unealt cotidian, website-ul su

    De la studiile culturale comparative la studiile

    post-literare: Gilles Deleuze i gndirea

    central-europeano nou frontier pentru proliferarea operei). n substana intim a scrisului su snt interconectate filozofia i psihologia, tiina i tehnologia, chiar politica. n noua paradigm Leonardo imaginea, figura i conceptul i-au asumat un statut post-literar.

    Termenul de post-literatur a fost lansat fr nici un ecou n cultura romn de erban Foar n 1991, dar ntr-un alt context i cu conotaii diferite; conteaz mai puin denumirea unui nou concept, important este viziunea cu care l umpli, un veritabil suflet al numelui. n lipsa unei armturi teoretice, noua paradigm ncepuse s se impun oricum prin realizri independente unele de altele din ntreaga lume, pe fondul unor discuii tot mai aprinse despre criza literaturii, excelent sintetizate ntr-un volum semnat de Adrian Marino, din care prelum un scurt fragment semnificativ pentru abordarea de fa: Abandonarea literaturii literale devine, n tot mai multe cercuri critico-teoretice, orientarea dominant. ntreaga tradiie a literaturii este subminat i contestat. Criza ideii de literatur atinge, n felul acesta, un moment esenial, nu nc bine scos n eviden(Biografia ideii de literatur, vol 6, 2000).

    Att omul de tiin ct i filozoful sau artistul snt preocupai s tie ct mai multe lucruri despre univers (devenit n primul rnd un univers de comunicare, Ernst H. Hutten), de aceea n cutrile lor exist numeroase locuri de intersecie. Uneori literatura a anticipat evenimente tiinifice semnificative. Logicile polivalente deschid orizonturi noi, de interes pentru creaia literar i artistic. Apar frecvent organizaii cinetice, echipe de proiect temporare, care pun n practic operele interdisciplinare. Industriile productoare de obiecte snt devansate n societile postindustriale de industriile de comunicare sau creatoare de experiene psihologice inedite, fapt remarcat de numeroi autori.

  • 6pagina

    Reunirea celor trei Haoide

    Gilles Deleuze, mai ales n opera sa trzie, atras se pare de disoluia eului, pragmatismul lingvistic i de mainile dorinei(les machines desirantes) concepute de prietenul su, Felix Guattari, pe care l-a cunoscut n 1969, a ncercat s ntemeieze o ontologie a multiplicitii i o metafizic a evenimentului, ambele putnd fi considerate i faete ale post-literaturii. Cuvintele lor cheie erau imagine, figur, concept (importante i pentru post-literatur); totul se petrecea ntr-o perioad n care se discuta tot mai fervent despre mutarea accentului de pe gnoseologie (n arta modern) pe ontologie(n arta post-modern). Din cartea pe care cei doi mari prieteni au semnat-o mpreun, Quest-ce que la philosophie?, aflm: Pe scurt, haosul are trei fiice, n funcie de planul pe care l ntretaie: snt Haoidele-arta, tiina i filozofia-ca forme de gndire sau de creaie. Se numesc Haoide realitile produse n planurile care ntretaie haosul. Putem aadar considera post-literatura tocmai reunirea celor trei Haoide, dei cei doi autori atrag atenia asupra faptului c cele trei planuri i componentele lor par a fi ireductibile (planul de imanen al filozofiei, planul de compoziie al artei i planul de referin sau de funcii i observatori pariali al tiinei). Ei cred c cele trei forme de gndire se intersecteaz, se mpletesc, dar fr sintez sau identificare. Peste cteva paragrafe, Deleuze&Guattari se refer totui i la posibilele interferene dintre acestea: Un prim tip de interferen apare atunci cnd un filozof ncearc s creeze conceptul unei senzaii sau al unei funcii (de exemplu conceptul propriu

    spaiului riemannian sau numrului iraional...)sau atunci cnd un om de tiin ncearc s creeze funcii de senzaii, precum Fechner sau teoriile culorii sau n cazul matematicii, n msura n care ea ar actualiza concepte virtuale; sau cnd un artist creeaz pure senzaii de concepte sau de funcii, dup cum putem vedea n cazul varietilor de art abstract sau n cazul lui Klee. n toate aceste cazuri regula este c disciplina interferent trebuie s-i foloseasc propriile sale mijloace.

    Ei merg mai departe n aceast prefigurare a unei noi paradigme, susinnd c exist trei tipuri de interferene: extrinseci, intrinseci i nelocalizate. Interferenele extrinseci se produc atunci cnd orice disciplin rmne prins n propriul su plan i utilizeaz propriile sale elemente (este i cazul unor texte semnate Deleuze sau Deleuze&Guattari). Interferenele intrinseci se realizeaz n momentul n care conceptele i personajele conceptuale par s ias din planul de imanen care le-ar corespunde, pentru a se strecura ntr-un alt plan printre funcii i observatori pariali sau printre senzaii i figuri estetice. Interferenele nelocalizate snt cele care fac s comunice genurile prin ceea ce le dezleag de ele nsele, planurile lor raportndu-se la un haos comun n care creierul plonjeaz.

    Dac acceptm noul concept de post-literatur (n lipsa unui termen mai inspirat), reunirea celor trei Haoide ar putea s se ntmple ntr-un loc pe care l-am putea numi nod de asamblare (un text, un film, o instalaie, o sal de spectacole sau de expoziii, un col din natur, un site pe Internet, etc). ntr-un asemenea nod de asamblare semnele coprezente ale unor evenimente, senzaii i stri de lucruri pot fi lsate s comunice spontan i s coexiste n libertate, fr a fi dirijate-o comuniune ntre cele trei Haoide. La rndul su, nodul de asamblare poate fi nchis (cele trei Haoide comunic doar ntre ele) sau deschis (cele trei Haoide comunic att ntre ele ct i cu universul).

    Un exemplu de post-literatur din galaxia virtual poate fi lmuritor. Leila Rae a devenit Master of Arts in English, n 1997, cu un proiect de revist virtual pe care l-a gndit pornind de la un concept deleuzian-rizom. Pentru Deleuze&Guattari un rizom nu are nceput i nici sfrit, fiind mereu la mijloc, ntre lucruri, o fiin , un intermezzo. Cunoscnd toate aceste lucruri, Leila Rae reunete pe acelai site(nodul de asamblare) imaginile unor opere de art, eseuri filozofice, texte literare i tiinifice. Ea lanseaz i un concept, versioning, care nseamn abilitatea de a crea i a utiliza diferite versiuni ale aceluiai document i recomand s ncepem

    eseuJe

    an M

    iro -

    Dut

    ch In

    teri

    or I

  • 7p a g i n a

    lectura revistei rizomatice de oriunde (start anywhere). Pe ecran apar numeroase link-uri n spatele crora gsim, ntr-o ordine aleatorie, mugurii spectrali ai rizomului: imagini ale unor opere de art i supermodele, fotografii, scurte povestiri, texte autobiografice, cri potale, tiri de pres, poveti pentru copii , citate din autorii preferai ai realizatoarei acestui event post-literar-Deleuze, Derrida, Barthes, Iser, apeluri ecologice, etc i bineneles, un necesar feed back pentru cititori. Steven Totosy de Zepetnek prefer de asemenea abordrile sistemice i empirice cu accentul pus pe metodologie. Unul dintre conceptele sale preferate, n-ntre(in-between) poate fi preluat i de teoreticienii post-literaturii. Componentele ei diferite se afl de fapt ntr-o poziie n-ntre, fiinnd fiecare n genul din care a provenit, dar n acelai timp i ntregenuri, datorit unui proces de deteritorializare care le permite interferenele i coabitarea. Deleuze&Guattari erau convini n Quest-ce que la philosophie?c empirismul este un mare creator de concepte, deoarece nu cunoate dect evenimente i alteriti.

    Despre fraternizarea ilicit dintre sfere ce ar trebui s fie distinctea scris i Steven Connor iar Scott Lash avansa i mai mult din punct de vedere teoretic pe acest drum post-literar, atunci cnd se referea la de-diferenierea sferelor distincte ale artei i explorarea deliberat a ceea ce exist-att de ocant dup opinia lui Fried-n spaiul dintre diferitele forme de art, mai curnd dect n interiorul sigur al acestora. Stephen Pfohl anticipeaz de asemenea noua paradigm atunci cnd amintete de domeniile forat delimitate ale filozofiei, literaturii, lingvisticii, istoriei, economiei, studiului feminist, psihanalizei, artelor iconice sau interpretative sau chiar fizicii teoretice.

    Un limbaj apropiat de cel interior

    Howard Fox consider c postmoder-nismul admite o imensitate de puncte de acces, o infinitate de reacii interpretative. Dup cum s-a constatat din exemplul de mai sus, acest lucru e valabil mai ales pentru post-literatur. Din cele expuse pn acum, probabil a devenit evident deosebirea dintre postmodernism i post-literatur. Postmodernismul nu reprezint o nou paradigm estetic, ci este o radicalizare a modernismului, cum cred numeroi teoreticieni, sau un dialog critic cu stilurile din trecut ale aceluiai gen de art. El nu este preocupat n mod programatic de dialogul interdisciplinar, de concepiile unificatoare i integratoare (poate adesea utopice) ale acestor sfere diferite

    ale cunoaterii i artelor. De cele mai multe ori postmodernismul, care face parte tot din vechea cultur a resentimentului, cum ar spune Nietzsche, este o veritabil fundtur estetic. n literatura romn acest lucru se poate observa uor examinnd experiena lui Mircea Crtrescu din Levantul, un model netransmisibil. Reluarea parodic i sincron a diverselor stiluri din trecutul unei literaturi ar deveni o ndeletnicire derizorie i ridicol, dac acest lucru l-ar face muli autori sau chiar unul, n caz c ar continua la nesfrit.

    Post-literatura este un concept care plutea n aer ntr-o perioad de complexificare a esteticului. Nu este totuna cu postmodernismul, ci reprezint o fa complex i actual a literaturii de dup literatur, obligat s treac de la retorica lingvistic la retorica imaginii i a creaiei interdisciplinare. Postmodernismul literar este fascinat n continuare de discursiv, la fel ca modernismul. Post-literatura este o cultur a contingenelor multiple, n principal nediscursiv i tragic.

    Ne putem ntreba dac ncercarea de apropiere a celor trei Haoide ar putea sluji la depirea culturii resentimentului. Poate c da, prin rolul crescut al hazardului, un catalizator al plasticitii i metamorfozelor, nlocuirea confruntrii dintre disciplinele interferente cu dialogul i coabitarea dintre ele, corporalizarea gndirii, diminuarea forelor reactive prin obsesia sintezei, deplasarea de la text la context, etc. Nu n ultimul rnd, importana sporit acordat conceptului n ultima paradigm cultural ar putea contribui la apariia unor personaje conceptuale care vor impune noua paradigm. Nu mai avem de ales ntre teorie (aa cum face metafizicianul) sau literatur(precum ironistul), ci

    eseu

  • 8pagina

    le deteritorializm pe ambele pentru a le reconstrui (transconstrui) ntr-un nod de asamblare sau pe teritoriul uneia dintre ele. Dac s-a putut afirma c pn acum am avut doar dou canoane, canonul Platon-Kant (metafizicieni) i canonul ironist (ironiti), de acum ncolo s-ar putea vorbi despre un al treilea canon, cel post-literar sau canonul Leonardo (ironiti metafizicieni). Richard Rorty a remarcat de altfel c filozoful german Martin Heidegger a fost obsedat de modul n care s combine ironia cu teoretizarea.Geoffrey Hartman i J. Hillis Miller pledeaz pentru interanjabilitatea dintre literatur i critic, iar Gina Puic are o viziune i mai radical n Fora conceptului: E suficient s asculi cu atenie astzi atmosfera general, , pentru a te convinge c la ora actual n lume micarea de idei asupra artei tinde s ntreac, dac nu s nlocuiasc de-a binele n unele cazuri, arta.Un valoros scriitor romn stabilit n SUA, Andrei Codrescu, pare a se simi excelent n aceast atmosfer post-literar, din moment ce spune ntr-un interviu: Religia mea este Creolizarea, Hibridarea, Varietatea, Imigrarea, Spargerea Genurilor, Braconajul, nclcarea Frontierelor, Schimbrile de Identitate, Generarea de Mti i Sincretismul.Pledoaria sa personal ar putea fi considerat n acelai timp o bun definiie a post-literaturii.

    n acest context, impactul gndirii lui Deleuze asupra evoluiei unui nou canon cultural este de netgduit; uneori poi avea senzaia c a face post-literatur nseamn a deveni un personaj conceptual deleuzian...

    De la studiile culturale comparative la post-literatur

    Pot fi detectate multiple asemnri ntre tendinele noi din domeniul studiilor comparative, aa cum se practic chiar n Europa Central i metoda lui Deleuze de a scrie post-filozofie (termen lansat de Richard Rorty, care poate fi identificat parial cu cel de post-literatur). Filozoful francez este un contemporan al viitoruluicare transcende att literatura comparat (n studiile sale despre Proust, Kafka, Melville, Carroll, Lawrence, Beckett, .a.) ct i filozofia printr-o scriitur personal n care gsim conexiuni frapante ntre diferitele discipline ale cunoaterii i artelor. Metoda lui Deleuze i trendurile n curs din cadrul studiilor comparative se bazeaz, dup opinia mea, pe aceeai strategie: cutarea de singulariti n diverse domenii ale gndirii i artei, urmat de gsirea unor legturi intime ntre ele i impunerea unor noi viziuni i concepte. Consider c un astfel de nou empirism, dar cu accentul pus pe holism i pe efortul cretiv mai degrab dect pe cel interpretativ, deschide calea de la literatura comparat i studiile culturale comparative ctre studiile post-literare/post-literatur.

    Un cunoscut eseist american de origine romn, Marcel Corni-Pope, relateaz ntr-o carte aprut n 2001 despre curentul avant-pop(Narrative Innovation and Cultural Rewriting in the Cold War Era and After), un fel de post-literatur american, un hibrid ntre avangard i pop-culture, text scriptic i text electronic. Autorul ncearc de asemenea s aplice la doi scriitori contemporani, Robert Coover i Thomas Pynchon, conceptul de polisistem(asemntor cu noiunea de structur rizomatic, dar o structur care interfereaz i suplimenteaz structuri apropiate). Extrem de interesante snt i experimentele sale cu studenii, legate de tehnologiile hipertextuale, care le ofer acestora posibilitatea de a se deplasa de la o prim lectur liniar la o explorare multisecvenial a textului.

    Literatura, n care creativitatea e guvernat de reguli, e nlocuit treptat de post-literatura schimbtoare de reguli (ruling changing creativity-Noam Chomsky). ntreguri fragmentare. Deviane radicale. Compoziii friabile.

    n post-literatur propoziia nu mai este o imagine a realitii (L. Wittgenstein), ci nsi realitatea (desigur, cel mai adesea virtual). Un limbaj-vitraliu, care nu reflect realitatea, ci i impune propria realitate estetic. Are loc o deplasare rapid de la text(care ncepe s joace un rol secundar) la imagine, de la limbajul discursiv la cel nediscursiv. Post-literatura tinde ctre un

    eseu

  • 9p a g i n a

    limbaj apropiat de cel interior, care este un colaj de imagini, de limbaj discursiv i nediscursiv. Toi aceti vectori snt n consonan cu principiile non-separabilitii i plenitudinii (wholeness-David Bohm) din tiinele complexitii. David Bohm este convins c limbajul clasic e impregnat de principiul frmirii; dei realitatea este continu, curgtoare, gndirea de azi este nc discontinu i fragmentar. Tot el recomand oamenilor de tiin ca analiza n pri s fie nlocuit printr-o descriere etajat a interdependenelor. n post-literatur cunoaterea lumii (proprie modernismului) e nlocuit de cunoaterea interaciunilor dintre lumi i a modului de a fi al acestor realiti de contact. Post-literatura este un canon ironist al contingenelor multiple, care tinde spre unificarea culturii centrate pe poetic, pe arta ce dezvolt sensibilitatea moral, cu cea bazat pe filozofie i tiin/tehnologie.

    n triada artist-obiect artistic-public, atenia se focalizeaz pe experiena special a publicului n prezena proiectului artistic. n loc de arta sau de literatura care imit realul, n post-literatur experimentm uneori realul care imit arta(Brett Yviet). Exist o mare for de imaginaie a realului i noi nu trebuie dect s nvm s ne fixm centurile de siguran n vrtejul su.

    Textualismul virtual

    Cmpul estetic-matrice al post-literaturii se nate din atmosfera epocii actuale, considerat de Virgil Nemoianu postmodern, postcolonialist, postindustrial i postcretin. O societate n care comunitatea a fost nlocuit de comunicare, fabricarea informaiilor pure depete n importan pe cea a materialelor brute, vizualul televizat i prezena virtual pun n umbr textul tiprit, se modific relaiile dintre oameni i chiar natura uman, cresc tensiunile dintre globalism i multiculturalism, se produce un proces vizibil de relativizare a valorilor, un joc parodic cu istoria i, n sfrit, n privina religiozitii conteaz mai mult partea spiritual, mistic, dect cea teologic /dogmatic (Virgil Nemoianu, Notes sur letat de postmodernite, 1995).

    Literatura e dominat de textualismul scriptural, iar post-literatura de textualismul mediatic sau virtual. Cel de-al doilea propune o deplasare a accentului narativ spre mijloacele i procedeele artei cibernetice: imagerie virtual, simulri tridimensionale, , jocuri interactive, etc(Ion Manolescu, La prose postmoderniste et le textualisme mediatique, 1995). Aa cum bine mai remarc Ion Manolescu n acelai studiu,

    n cazul textualismului virtual nu se mai poate vorbi de cititor, ci de un lector-spectator, iar fascinaia pe care textualismul mediatic o exercit asupra lectorului-spectator rezult din anularea frontierelor ntre dorin i realitate: dictatura imaginii abolete orice convenie scriptural, transformnd lectura ntr-un act de hipnoz i de seducie vizual; ntre semnul grafic i imaginea sa acustic se creeaz o falie n care, ghidai de principiul freudian al plcerii, ptrundem din ce n ce mai profund.

    Unul dintre cei mai importani teoreticieni ai realitii virtuale, Michael Heim, autor al unor cri extraordinare precum The Methaphysics of Virtual Realityi Virtual Realism, ambele publicate de Oxford University Press, avertizeaz chiar despre impactul limbajului mainiiasupra fiinei umane i literaturii: Dar adevrul e c limbajul mainii ia limbajul n stpnire, i n felul acesta lucreaz asupra esenei fiinei umane(...). Literatura se modific, de asemenea, n momentul n care cuvntul scris devine text electronic. Pe computere, literatura prezint un sistem de referine nelimitat pentru toate creaiile simbolice. Potrivit filozofului american, hipertextul, intertextualitatea, infomania favorizeaz stilul non-linear i asociativ, saltul, intuiia, sinteza, dar erodeaz capacitatea noastr de nelegere a sensurilor.

    Un cunoscut profesor universitar i scriitor american, Jascha Kessler, susine c dup ce a predat timp de 50 de ani literatura modern i creative writing, a observat c tinerii din noile generaii snt n mod evident mai puin inteligeni, mai puin informai i mai slab pregtii pentru a nelege limbajul dect cei dinainte. Dar i contrariul este probabil adevrat: ei snt mai detepi, mai experimentai, i mult mai bine informai despre natura lumii i a variatelor experiene umane dect cei de dinaintea lor(Between Alpha and Omega, 2002). Prin urmare Kessler atrage atenia n acelai material c experiena estetic n ce privete obiectele create de om pentru a fi contemplate a fost de asemenea alterat, fapt care afecteaz receptarea poeziei i a celorlalte arte n formele lor tradiionale.

    Multe proiecte artistice recente trecute n revist de Michael Heim n cartea Virtual Realism pot fi ncadrate n conceptul de post-literatur. Extrem de interesant este grupul OSMOSE din Montreal, coordonat de Char Davies i susinut de SoftImage (Microsoft). Din echip mai fac parte graficianul Georges Mauro, specialistul n soft-realitate virtual John Harrison, muzicianul Rick Bidlack i experta n design i procesare a sunetului, Dorota Blaszczak.

    eseu

  • 10pagina

    OSMOSE este un spaiu virtual de imersie care exploreaz conexiunile dintre Natura exterioar i Sinele interior. Opera pune n valoare potenialul spaiului virtual de imersie ca mediu pentru expresia vizual/aural i experiena kinestetic a ideilor filozofice. n biologie, osmoza este un proces care implic trecerea de pe o parte pe cealalt a membranei. Osmoza ca metafor nseamn transcenderea diferenelor prin absorbie mutual, disoluia granielor dintre interior i exterior, comuniunea sinelui cu lumea, dorul de Cellalt, susin membrii grupului. Cteva texte literare sau non-literare, peisaje virtuale i o muzic stranie se ntreptrund n aa fel nct lectorul-spectator devine resensibilizat fa de propria fiin.Meditaie filozofic, art/literatur i tiin/tehnologie, iat toate componentele post-literaturii prezente n manifestrile echipei interdisciplinare OSMOSE.

    Fenomenul capt amploare pe zi ce trece i se poate susine deja c nu mai este vorba de indivizi izolai interesai de vis, de virtual, ci o ntreag lume se deplaseaz n miezul visului, al realitii virtuale. Exist ns ntotdeauna i riscul realizrii unui mixtum compositum (amestec artificial i nereuit), de aceea contestrile vor fi tot mai vehemente. Monica Spiridon considera de pild c n felul acesta ia natere un trafic de concepte i metode cu dou sensuri de circulaie-pe ct de riscant pe att de bizar. (Postmodernismul: o btlie cu povestiri, 2002). Despre noua paradigm, pe care nu o numete post-literatur i nu o delimiteaz de postmodernism, la fel ca toi autorii citai anterior, crede cu toat convingerea c n numele pluralismului, ea ar avea ca rezultat supersimplificarea literaturii, ca i a teoriei, a artelor, ca i a tiinelor, intuindu-le pe toate acestea ntr-un tipar monolitic, exclusivist i nerentabil cultural. Indiferent de existena unor opinii pro sau contra, grupurile de genul OSMOSE vor prolifera n viitor i vor constitui o alternativ care nu poate fi trecut sub tcere la disciplinele tradiionale literar-artistice (care n mod evident nu vor disprea, dar vor avea o audien tot mai redus pe msur ce limbajul mediatic i va impune supremaia).

    Post-literatura i timpul

    Orice nou canon cultural are o relaie particular cu timpul; de altfel pentru Henri Bergson timpul este sinonim cu creaia. n teoriile morfologice recente timpul purttor de diferene, ramificat, diferit cadenat, devine nsi substana lucrurilor. Din aceast perspectiv ne putem ntreba dac nu cumva chiar generarea formelor

    naturale este o confruntare tainic ntre diferite forme de timp. Relaiile dintre spirit i timp, dintre energie i timp rmn nc neelucidate. Probabil n orice reuit estetic timpul fuzioneaz cu spiritul, iar n caz contrar nu se mai poate vorbi de dulcea durat bergsonian, ci de un timp-zombi i de o art spectral.

    Dac modernitatea a spaializat timpul, atunci postmodernitatea retemporalizeaz spaiul; soliditatea spaiului i a locului n spaiu se supune mobilitii descentrate a informaiei i plasamentului, observa David Harvey n The Condition of Postmodernity, 1989. Post-literatura este o literatur-art rizomatic aparinnd postmodernitii-o epoc a timpului intensiv al telecomunicaiilor (idem). Despre o accelerare a timpului relateaz i Michael Heim n Methaphysics of Virtual Reality, dar i despre o ncercare de a atinge simultaneitatea temporal proprie acelei VISIO DEI despre care amintea Leibniz. Probabil simultaneitatea temporal este i idealul unor grupri post-literare precum OSMOSE. TIMPUL INTERIOR al post-literaturii pare s fie apropiat de acea viziune a timpului exprimat de cel mai copleitor scriitor post-literar al vremurilor noastre, Madison Morrison: (...)timpul merge nainte i napoi simultan. Cu alte cuvinte, noi trim att n viitor ct i n trecut, ca i n prezent (The Sentence Commuted, 2005).

    n eseul The Tragedy of Central Europe(NYRB, 1984), Milan Kundera considera c n Europa Central popoarele snt definite n primul rnd de cultur i destin, nu de geografie. Dac i ducem mai departe ideea, putem susine c Europa Central este o civilizaie a noimelor temporale, marcat de impalpabil, imaterial, instabilitate, interiorizare i metafizic. Timpul nseamn succesiune.

    Poate c Europa Occidental i SUA reprezint o civilizaie a noimelor spaiale, cu accentul pus pe plenitudine, materie, echilibru, exteriorizare, pragmatism. Spaiul se caracterizeaz prin simultaneitate.

    S-ar putea afirma aadar c occidentalii au geniul spaiului (realitatea virtual, un spaiu ngheat, lipsit de dimensiunea temporal a aprut n SUA) iar central-europenii pe cel al timpului, dei de multe ori astfel de verdicte pot fi simplificatoare sau nerelevante. Sinteza, marea lege a ontologiei(Flaubert, 1855), poate transforma o succesiune n simultaneitate i probabil a sosit timpul unei comuniuni ntre Orient i Occident, la care pot contribui i experimentele de post-literatur.

    (Din cartea Marele Joc, n curs de apariie)

    eseu

  • 11p a g i n a

    tineri poei

    Dan IORDACHE

    Pasul din aer

    Dac vorbele mele nu vor ajunge la tine va fi din cauza publicitii, n definitiv cerul s-a vndut cel mai bine, Totul ar iei ca un picior ridicat n aer, din care poi nva despre frunza ce cade n van, seara, de nu plete nainte copacul, Uneori m gndesc la lumea noastr pe-ntuneric, mi spun c apocalipsa a trecut i nici n-am observat, asemenea unei eclipse de soare autocolat pe nopile albe, Ce nu nteleg, este, cum a putut cineva s verifice, c, odat ce ai clcat greit, vei fi ntrebat dincolo, de parc ne-am judeca singuri, sau, dumnezeu e cu noi.

    Meditaie

    stau relaxat n vrful catargului, e aproape somn i pmtul ar trebui s fie alb s-l pot zri cu ochi ncenuai, sunt aici, santinela uitat de dumnezeul luminii, numai coaste i mrul lui Adam, n vnt m asemn corbiilor vikinge, cum stau cu faa pironit de-o turla n care se-ndeas toate ofurile ca-ntr-o muschet i ...buff!

    e iari zi lucrtoare, stau relaxat n vrful unui catarg nepenit pe marea de acum.

    Matematic

    mi calculez btile inimii s-mi ajung s m ridic de pe ringul de metastaz-a luminii, ntre dou runde defileaz femei frumoase ce-i tremur pulpele ludnd reflectoarelor plcua legii ncrustat cu viaa mea, Cu o mn mi spl pieptul, simultan cealalt o trec prin pr n cutarea golului lsat de prima mngiere.

    Parc cu platani

    M voi duce s ma-ntlnesc cu luna ! Mi-am zis undeva pe la amiaz . O bunic i un baieel au cotit-o spre aleea pe care timpul fonea sub picioare, Un om cu sprncene pescuia vntul de pe bicicleta la care ltra un cael ataat se pare de fata cu cosie blonde, Trei elevi de liceu se mbujoraser de tabloul frigului ce va veni peste ei, Eram i eu acolo, n colul ochiului, sub forma unui cal legat de-un platan eczematic, Mai se putea vedea o pastil scpat de o prezent ce-a fost, oarecnd?, dureroas, M voi duce s ma-ntlnesc cu luna ! Mi-am zis dar luna lipsea din lumina pictat.

    n spatele catapetesmei

    n altar draperiile tremur - celularul e pus pe vibraii heruvimul se sperie n zig zag sub tirurile tunurilor luminii din fereti, cartea uitat pe mas e deschis la primul om, n genunchi Dumnezeu i d, i ia, suflarea.

  • 12pagina

    tineri poei

    Aida HANCER

    Tmpla

    ai putea s i gdili tmpla pn la provocarei s nu-i dai pistoluls vezi cum tremur cum se zbate pe sub fire de prplantate intenionat n pielea cea mai subiresub care se ascunde cel mai greu creiero tmpl care zvcneteo poezie care se sucete ca un cearaf plin de ap

    ai putea s i juri ci vei sruta buzele cu pistolul tmplei tale

    c n urmtorul moment lumina se va nglbenica n interiorul unui bostan varanu poate s doar atunci cndi se ia respiraia pentru crespiraia nu face parte din tinee organul comun

    dar tu i iubeti tmplainima capului care bate a mortciune ntreinuti-a bijuteriica o mn creia i se ntinde pistoluldar degetele i se taie cu lama de fricdoar durerea nu trebuie s aib culoare doar formi urli ntr-o pung de hrtie ca n bisericclaxoanele par s se roage afar numaipunga e plin de mizerieplmnii numai au dect putere s foneascintri cu totul n punga de hrtieca ntr-o capel din curtea spitalului 9

    linitete-te aceasta este un conflict i poate deveni

    le tien est le mien again

    m ntorc obosit din mijlocul lor

    cum dimineaa se apleac linititpeste balustrada de la parterun soare mort pregtit s nviercete i mai mult aerulnoi ncadrm frumos splaiul independeneiapa ne refuz imaginile ni le ntoarcenoi cei din ru suntem noicei pe strad nepotrivii

    soarele caut o palm n care s scuipe aurdar noi avem pumnii strninuntru i nafarnu e nevoie s fumezi aceste fabrici din pieptul tuse odihnesc acumnvelite, ca pentru nuntntr-o mantie roie

    nimic uman se pogoar peste noine ia n braei nfige degetul rece ntre tmpla meai le tien est le mien againi tmpla tadar eti fratele meu siamezsi dmbovia e limba mea carese plimb linititpe tmpla oraului bucureti dimineaa

    pietrele care cresc n cer

    mergeam ca abia azvrlitdintr-o buctrie pe strado singur stare se culc alturi de o singur ideeeste femeia unui singur brbat i brbatul uneisingure arme

    mi rmsese n mna dreapt calitatea de arm a furculieii mai ales foamea cuitului

    mcar s fi avut mirosul tu n nrile cinelui

    s se fac ploaie parfumul de piele s ne umple demicri lipicioasen seara asta stelele-s unsuroasei parc se mbrncesc de ciuda neoanelor

    cei fr dragoste mnnc n linite pielea plin de alunie a prieteniloreu pipi doar o singur bttur. a mamei melei ceva se hurduc

    ei srut lingurile deapoii le nfig n gtnoroc!spun pentru c am nghiit pietrele care cresc n cer

  • 13p a g i n a

    Alberto M. POPESCO

    tineri poei

    Text cu o femeie frumoas

    Doar o femeie cu o privire, nimic altceva tcere n care te poi neca repet, doar o femeie cu o singur privire i att n urma mea un ir de celule att a rmas se alungesc, se alungesc pn la ea pe umeri am cteva livezi de fructe exotice, poi muca printre coaste mi iese noaptea ca un copil rtacit vrei s-l adopi aa c te apropii de el i i spui o poveste n care mama lui l gsete ntr-un bob de strugure ... mai stai puin, i spun dar ea tace, i atunci mna mea se desface ca un nvod n preajma brcii i prinde faa n mini nchide ochii i... mi se face fric e scena pe care o tiu de mult de aici nu m pot deplasa dect cu harta degetele mi se ncovoaie instantaneu ca i cnd ar apuca o greutate enorm limba se oprete undeva n colul gurii iar sngele se lovete asurzitor de pereii venelor ca o mare agitat brusc intru n erecie, ea se duce spre pat, se dezbrac ncet i urmeaz cele mai frumoase 24 minute din viaa mea

    O zi n care se moare din dragoste

    Dac inima ta ar fi o barc m-a urca n ea fr nicio ezitare n fiecare noapte i a fotografia fiecare celul, fiecare micare ca un turist japonez nimerit pe Il Canal grande din Veneia

    a rtci prin tine ca un pirat fr corabie, fr plasturele care i acoper ochiul scos, fr pistoale, fr piciorul de lemn m-a opri doar n cimitirul unde zac toi iubiii ti i-a saluta prietenete apoi voi bea cteva carafe de vin rece povestind despre tine i buzele tale i m-a culca alturi de ei ateptnd dimineaa s-mi reiau odiseea dar ntr-o zi a fi att de obosit nct nu a mai putea s m trezesc dintre ei rmnnd nfipt ca o cruce pe mormntul pe care mi l-ai spat atunci cnd mi-ai zis c m iubeti

    Nu te ndrgosti niciodat de un poet

    Femeie, Nu te ndrgosti niciodat de un poet Vei rmne fr nopi Fr andrele, fr placent, fr masc de oxigen Vei nva s bei snge proaspt dimineaa din pahare subiri de plastic S te dezbraci n mijlocul inimii lui i cum s te lai mucat de fiecare sfrc repetnd n netire cele 10 porunci O s adormi strns n braele ca ntr-o cutie cu amfetamine i vor muri prinii, fraii, surorile, prietenii, dumnezeii Vei rtci singur prin scri de bloc, printre strofe sterpe Cerind, plngnd, blestemnd, fumnd, implornd O clip de moarte, o clip de neiubire Vei presimi orice cutremur Orice furtun, orice btaie din aripi Vei gsi sticle cu scrisori de dragoste Aduse de reflux n faa uii tale de bloc Te vei bucura ca un copil cnd potaul i v lasa un e-mail de la el, printre facturi i spamuri Vei fi blestemat ca o ibovnic ce a nscut un vers monstruos Un viitor genocid i un volum n care nimeni nu tie cum Se moare din dragoste

  • 14pagina

    Emilian Valeriu PAL

    tineri poei

    protege moi

    i se ntmpl nu?s-i fie att de dor de oameni nct s iei din tine vrtejca i cum ai iei dintr-un apartament trntind ua ahce bine i-ar prinde un apartament-s mergi pe strad gngurind i oamenii s te mngie pe cretet ca soarele ntr-o dup amiaz molatecs stai de vorb cu ei de parc nu i-ai vzut demults-i ntrebi de una de altace-au mai fcut de la ultima creteredac s-au tunsei s-i cumpere pine ori s trimit bani prin money gram

    sigurai nevoie i de tandreeca broasca estoas de nisipai nevoie s i se fac un bine la rndul tu s faci binei pmntul s se nvrt n felul sta

    sigur i se mai ntmpls visezi pepeni

    *ntr-un an n care crbuii vor lua locul oameniloro s am o iubit cu prul mai lung dect undiele pescariloreu o s m nchipui napoleonmi voi aeza cortul n gara de nord ca la poalele moscoveii-i voi scrie scrisori despre nzpezirile prin care trec

    *

    mi se ntmpl i mie s visez pepenii broaste estoaseuneori chiar visez oamenice fericire ce fericirentreb toi ghicitorii de vise ce nseamncnd visezi oameni

    *voi avea cea mai mic femeie din lumecare m iart de cte ori uit s-i aduc ceva cnd m ntorc acascare m iart de cte ori zac fr vlagtrenul gfie ca un cosa nduitoraul meu plnge i-au crescut dini de laptenu pot s-l ajuteu sunt mpratul pepenilor galbeni i verzin iubita mea i-au fcut culcu dou slujitoareuna care m spal ziuai una care m vindec noaptea

    turtle blues

    1. iubita mea a primit ce i-a dorit cel mai multdin pieptul meu i-a fcut cas cu dou camerentr-una dorm toi ai notricamera ei e rotund are podea de lemnacolo crete un lan de floarea-soareluiea spune c n vise e posibil orice

    dimineaa mi deschide coastele largs intre aerulscutur cearafurile face din mn copiilorntreab ngrijoratcum o s-i nvm s citeasc pe-ai notri

    cnd facem dragoste sub noi dumnezeu desparte pmntul de apeinventeaz plantele de aloe oameni i iepurinoi credem c dumnezeu e un pinguinrmne cu noi toat viaa

    2.nainte s-adoarm iubita mea se leagno privesc pe furi mi vine s-i spunraymond youre an excelent drivernchide ochii se leagn mi vine s-i spunjanis i guess youre just like a turtle

    o ntreb dac ai muri azi i mine ai trece n rndul sfinilorcare ar fi prima minune pe care ai face-osau primul om pe care l-ai ajutaea mi rspunde micuule tomdac un copil m-ar ruga s ningmai devreme cu o sptmn a pocni din degetei-ar ncepe s ning

  • 15p a g i n a

    tineri poei3.smbta i spune ecaterinaimperiul ei se ntinde pn dincolo de luna n ultim ptrareu sunt grifonulmuscalulde paz pus minilor sale

    joia i spune mashaduce mncare brbailor din taigaeu nu-mi doresc dect s fiu o bucat de turbs-i in de cald toat iarnaori o lumnare de seu cnd macin grulse-ntunec repede n partea noastr de lume

    4.se mai ntmpl s pierdem ceva importantun om sau un melcsau un fel de a spuneatunci ngropm sub copaci cutii de chibrituricu toate onorurile ce se cuvin unui fluture mort

    noaptea din pilot i iese doar capulun pui de vulpe ieind prima oar din vizuinm ntreab dac-am visat vreodat c moare mamami spune e ca atunci micuule tome ca atunci cnd i intr prul n gur i nu mai tiice se ntmpl afar

    5. se strnge n jurul meu ca o sepiem las nghiit sunt un pete care existdoar s-o hrneasc

    e linite n canary wharf avocaii comand cu voce sczutnacho sau cofee no sugar pleasem trezesc dintr-un vis cad n alt visbuimac i spun s ne grbimde azi soarele va mai arde un milion de ani apoi se va stingepn atuncistrng toate vieuitoarele cnd va veni timpulo s intru n ea ca noe n arc

    6. de preferat absenei este falsa absenstau fr vlag n cadcapul mi-e gol ca o gamel uitat-n traneede undeva rzbat zgomote par a fi tietorii de lemnedar nue nc-o main ce nu pornete

    de preferat visului e visarea cu ochii deschii

    janis i guess youre just like a turtleiubita mea rde i ce dac soarele se va stingen ea e cald ca la tropice

    7.apoi the next best thing un volum de drept administrativpuin jazz virginia wolfn lipsa ei pesc uor printre uile ntredeschiseprintre farfuriile spartengrop aripi de fluture sub fiecare copacfredonez amazing grace i alte cntece de pierzaniearipi de fluture darul iubiteisau costumul meu de duminic

    8.oraul meu e pustiu puii au eclozatau plecat n madrid sau n belfastau rmas doar castanii s lucreze pmntuliubita mea a stat dou zile aici i a crezut n mine

    a fi vrut s am foci dresate sau uri polari care s mnnce din palmn-am avut ce s-i daudoar o moar dezafectatun pod de pe care priveam imaginare baleneo banc udea mi spunea nu-i f griji mi ghicea viitoruln frunze de floarea-patelui

    9.de preferat distanei este falsa distanca atunci cnd ajungi ntr-un gang i te aperi de ploaiei spui c vei ajunge acas trziuapoi te cuprinde o linite hrnitoarei aduci aminte c de fapt pieptul tu e o rulotn care locuiesc cei ce conteaz i c ea nu e singurnu suntem singuri toi avem cte un pinguincare ne ine de urt pn la regsire

    de preferat nopii e noaptea polarcnd iubita mea are timp s-mi nvee tot trupulde parc-ar nva s conduc o sanie tras de cinicare o duce ntotdeauna acas

    10.nainte s-adoarmi lipete urechea de pieptul meu vrea s ghiceascce trenuri mai vince iarb mai crete

  • 16pagina

    Liviu ANtONESEI Dei primesc mereu mesaje de alertprine-maildesprepericolelenenumrateprincaretrec,laolaltcuntreagalume,dinpricinaconspiraiilormaimici,maimari,cndnude-adreptulglobale,mrturisescc,lanceput,cndcolegulPetruClejmi-apropustemaaceastaspretratarepentrurevistapecareoediteaz,nuamfost foarte entuziasmat. Pur i simplu, nu-miimaginam c pot fi preamulte persoane cares ia asemenea elucubraii n serios. Oricum,nu credeam cpot fi foartemultedintre celecare au acces la informaii, care citesc cri,ziare,urmrescemisiunitiinifice,auacceslainternet,sntdeci,mcarnprincipiu,activeicriticenraportcuinformaiilecucareaude-aface.RezultateledelaanchetatipVoxPopulidedicat ns teoriei conspiraiei, n aceastpublicaie, mi-au tulburat ns convingerealegat de scepticismul metodologic cartezianpecarelintuiamsituatlatemeliacapacitilorde cunoatere ale fiinelor nzestrate curaiune,distribuitprintreacestea,credeam,cuaceeai generozitate pe care acelaiDescarteso bnuia n ce privete bunul sim. i mipare ru c am refuzat solicitarea amiculuimeu. Dar nu voi refuza i solicitarea cesteireviste, care mi-a solicitat un eseu pentruacest numr. Iat, refuznd un prieten, mindecuvntfadealiicuratconspiraie! Desigur,nanchetaamintit,nuevorbadespre o cercetare sociologic aplicat unuieantionconstruitdupcriteriiletiinificealereprezentativitii.Estevorba,nfapt,despreopopulaieselectat,nsfiindselectatdupuncriteriureferitorlacapacitateadeinformareiaccesullainformaiepentrucoasemeneapopulaie constituie publicul acelei revisteelectronice!,ngrijorareameaestecuattmaimare,pentrucproporiilesntpurisimplu

    Teoria conspiraiei, un ochi pe fa, un ochi pe dos

    bulversante.Pescurt,delainstalareaancheteii pn nmomentul n care scriu acest eseu,duminic24mai,dimineaa,1036depersoaneauaccesat-oicamunsfert,maiprecis224aurspunsntrebrii.Dintreacetia,98,adic44%,credcteoriaconspiraieiexplicmaitotcese ntmpl n lume, 59, deci 26%, socotescc aceasta are o aplicare limitat, 50, circa22% , snt de prere c teoria e o inepie iun simptom al paranoiei, n vreme ce doar8 persoane, adic 17% rspundpur i simplucu nu tiu. Prin urmare, aproape jumtatedin cei care auavut amabilitatea s rspundanchetei pn n momentul n care scriu euarticolul cred c teoria conspiraiei explicmai tot ce se petrece n lume. i este vorbadespre persoane, n principiu, informate! Nucredcproporiilesevorschimbafoartemultpn la sfritul anchetei de acolo, pentru caproximativ aceleai proporii, la un numrmaimicde repondeni, nregistrasem i joi laprnz.Casnuexisteambiguiti,mrturisescpeloccamoptatncdelainstalareaancheteipesitepentrucelde-altreilearspunsposibil,deci socotesc teoria conspiraiei o inepie iun simptom al paranoiei. Mai cred ns cformula are nevoie de nite precizri. Primapleacdelaconstatareacacesttipdeteorii,caoricarealtele,aunevoiedeautoriidepublic.Dac autorii trebuie s fie neaprat structuriparanoice,orimcarparanoide,pentrupublic,iniial,sntsuficienteinepia,credulitateasau,cuovorbveche,srciacuduhul,careulterior,pemsuracreteriiconvingerii,caredetermintransformarea din simplu consumator nautor sau mcar n transmitor fervent aladevrului, poate evolua spre paranoidie.Saudoarspreprostiecronic,careeste,vorbalui D. I. Suchianu, o psihoz normal!n fond, teoria conspiraiei este o teorie detip omnibus, care i selecteaz elementele depeste toticareambiioneazsexplice totul,

    eseu

  • 17p a g i n a

    esut pe sistemul un ochi pe fa, un ochipe dos. Deci amestec adevrurile i chiarevidenelecuipotezedeclaratedreptevidenei cu neadevruri grosolane, totul dup ologic de tip paranoic, specificul acesteia estec procedeaz foarte riguros n argumentaieplecnd de la premise false. Pe aceasta i ifundamenteazsuccesulatentlaargumentaie,publicul nu mai este atent la premise. Ceeace ajut succesul este puternica dimensiunemoral a acestei teorii ntotdeauna autorula aflat un uria secret malefic, care pune npericol viaa ntregii umaniti i pe care ldenun cu vehemen solicitnd sprijinultuturor n acest uria denu. Cine nu este, nadncul su, laolalt cu binele i mpotrivarului?Cinenuvreassesalvezeissalvezentreagaumanitatederiiacesteilumi?Iat,n spatele teorii conspiraiei, poate fi sesizati o dimensiune gnostic, chiar dac naiv imalformat e vorba de lupta fiilor luminiimpotriva fiilor ntunericului pn la urm!i mai este ceva, fascinaia exercitat asupranoastr de operele de ficiune construite prinapelullateoriaconspiraiei.InamiculstatuluicuMelGibson esteun filmpalpitant, la fel omulime de alte thriller-uri cinematograficesau literare. i, adesea, se poate ntmpla cadinpricina forei artistice ale acestora s trecipenebgatede seamgraniadintre ficiuneafermectoareairealitateanoastrceadetoatezileleiechiarreconfortantspuineputineletale, lenea ta de gndire ori fapt pe seamainteniilormaleficeiacomplotuluialtora.icuctacetialiisntmaimisterioi,maioculi,cuattprestigiulnfrngeriitaleestemaimare,nu? nultimaversiunedeteorieaconspiraieipecareamprimit-oprine-mail,inclusivdelaprietenul Petru Clej, ns doar ca materialdidactic, Noua ordine mondial, asocieremalefic de organizaii, instituii, indivizi,societi secrete i tot neamul lor, conspir,mai ales prin mijloace bio-chimice, pentru areduce umanitatea la 1 miliard de persoanei pentru a o supune controlului total! Sntdate i cteva exemple de cercettori care aupus n evidenpericolelepentru sntate aleunora din substanele ce intr n compoziiahraneinoastre,uneledintreexemplesntreale,altele inventate, dup principiul un ochi pefa,altulpedos.Rmnctevamicimistere.De ce numai un miliard de oameni, cnd opopulaiemaimare nseamnpiamaimare

    i profituri mai mari? i, pn la urm, aialte satisfacii cnd transformi n sclavi maimuli oameni! C una este s fie un miliard,i cu totul altceva 6, 7, 10 miliarde! Poatec i androizii de pe alte planete! Dac totsntamintiteefectelenocivealeedulcoranilor,nedovedite nc tiinific!, de ce nu se spunenimic despre efectele toxice ale zahruluirafinat i ale glutenului, produse naturale!,care n cazul diabeticilor, primul, i al celorcaresuferdeceleachie,aldoilea,pot fi chiarfatale?IaramesteculdeCocaColaibomboanementolate nu topete metalul, dup cum auavutuniirdareasverificeexperimental!Daraputeada contra-exemplemcarpemsuraexemplelor din teorie! ns nu aa poate fiea combtut eficient, ci aplicndu-i proprialogic!Devremececonduce,pedeoparte, laaneantizarea capacitilor de cunoatere i aspirituluicriticaleconsumatorilorsi,iarpede alta, la demobilizare, n ciuda faptului cpretinde cmobilizeaz,de cenu a crede cteoriaconspiraieiestetotoconspiraie?Unfeldeconspiraieanebunilormpotrivaprotilor!

    Salvador Dali-The Lugubrious Gameeseu

  • 18pagina

    blitz-ul lui Eros

    Horia ZILIERU

    Discurs despre sex i spionaj poetic

    Aadar, Ibn Zaydun (magistrul) i Wallada (ucenica) urc a doua treapt a legturii lor: a mrturisirii. Amorul (cum am mai spus), dup neleptul Ibn Arab, e germinal/ seminal (hubb) a crui puritate penetreaz inima i a crui limpiditate nu-i supus stricciunilor accidentale. Afeciunea/ ataamentul (wadd) suport i pierzania. Cel ptima acut/ intens (ashadda) sucomb n paroxism. Marii ndrgostii l accept pe cel adorativ: nsuit, n extaz, ca vrednic act creator (khalq). El, iubitorul unei singure femei, sfidnd catastrofa nfrngerii, rmne n raza fiinei iubite, manifestnd, ntre convivi, repulsia mpotriva infidelitii. Iubea n ea castitatea, inteligena, gravitatea. Accept i singurtatea: O, graie ie am devenit celebru/ inima mea nelinitit bate pentru tine/ cnd nu te vd, nu aflu pe altcineva s-mi ntrerup singurtatea/ cnd mi eti alturi, lumea ntreag e aici. tia, dare, eclatanta Wallada c se lansa n cea mai cunoscut aventur amoroas a epocii? Aici, jos, suntem ntr-o situare intermediar (precar), ntre polii extremi: al Unitii divine i al recunoaterii Domnului - grandoarea/mreia. Visa, ns, c va rmne ca simbol al libertii femeii n Spania musulman. Setea de Amor independent, nocturn i nrjitor. Sigur, cuta n magistru modelul de autoritate. Frumuseea ei nsemna (ca la magi) aur, smirn i tmie: tribut, sacrificiu/ mblsmarea morilor. El era precum cel de-al patrulea mag (Artaban), care n-a mai ajuns la ntlnirea cu ceilali, fiind chiop. i avea ca daruri: o piatr de safir, o piatr de rubin i o perl. Ajunse prea trziu: Domnul era rstignit. Dar, n drumul su, cu piatra de safir a salvat un copil de uciderea prin sabie; cu preul de pe

    rubin, a ndestulat un btrn n pragul morii de foame; iar cu perla a rscumprat o jun sclav levit.

    Unde-i gsim amprenta carbonic a povetii? n poezie, ea fiind prezena/ absena mntuitoare. i-l imagina Wallada pe acel mag n Zaydun? Atta timp (poetic) ct btrneea e (?!) un pseudonim al unei vrste. Fiindc, obsedat (translnd lumnri de basm oriental), recit dup Kavafis: napoi eu nu vreau s privesc, m sperii/ ce iute sporete iru-ntunecat,/ ce iute se-nmulesc lumnrile stinse. Dar le amn ziua despririi: trup i suflet. Dac nu va fi fost i ea, desprirea, imaginat: amor, pasiune, moarte. Erau pe treapta aceea: f, aadar, ce vrei cu mine, prin tine. Din nchisoarea ochilor contempl epuizarea n dan a coapselor, tmplele bat dincolo de cuvinte (rma aqa), scad temndu-se de simulacru. Puroiul (gisilin) greaa vulcanului amorsat din cnd n cnd caut craterul devastator. Numai inspiraia rmne la primele lumini/ lumnri. Mai e o vam pn la dublul obscur: simbolul Margaretei din Faust.

    Magistrul Ibn Zaydun, curtenitor i galant, e tot n faza legitim a mrturisitorului fericit. Inamic al libertinajului, i triete la apogeu iubirea nchinat unei singure femei, zeflemiznd, la ceasuri intime, pe mai tnrul Ibn Hazm experimentalist al amorurilor ce-i puneau la grea cazn memoria, mprind n dreapta i stnga ludroenia belign. Talent ieit din comun, cuta n femeie, incorigibil, ntr-o febr surd, cheful i desftarea. Aproape clasic, adulatul de contemporani nu se abate de la calea de acces n cutarea eternului feminin. El nu-l accept n sfera spiritualului pe Judas:

  • 19p a g i n a

    blitz-ul lui Erostrdtorul, personificarea obsesiei diabolice (apud Max Jacob). Poezie i via consun tristeea metafizic. Demonul feroce al existenei pmntene e privit ca un cabotin, atrgnd prada prin viciile cele mai sofisticate. ine la distan ispita ntunecrii morale, blamndu-i pe infatuai, pedani i ireproabili uzai n percepte golite de substana mistic. Apr periplul dogmei orientale, ncarcernd rul, veghind fiina teluric.

    Ar merita s-i aducem n sprijin corul celor cinci fecioare, care aveau ulei n candele, nu pe acelea nedemne s fie primite la ntmpinarea Mielului Mire. Textele poetice sunt dovada nlimii morale. nc, ruinarea nu-l atinge, cderea din extaz nu-i inspir, comaruri. Iradiaz compasiune i veneraie. Iat punctele cardinale: N. influeneaz; S. retragerea; E. consolarea; W. vindecarea. (Eu, rtcitul dup secole i secole, prin sahara vieii lui, l-a ntreba: oare? Adevrata dragoste nu e oarb?).

    Wallada flirteaz cu timidele patimi ale boemei/boemiei. Ironia capt accente freatice. Blndeea neepuizat e anestezicul apatiei clasicului; mngierile luminoase sunt ca o perfuzie a voluptii ardente. Elocvena tcerii suport ornduiala de sus: sinceritate i rbdare; orice glorie trece prin durere.

    Limbi clevetitoare, harpii n npustire concur n a-i deforma imaginea poetei: unica mijlocitoare a mesajului amoros. Poetul cltorete sub alte ceruri, distanele sunt grav povar, rivalitile i exercit n urm-i, prin ncruciare, focul concentrat al hruirii: Hazm i pune n atac perfidia-i sofisticat; Abdus, rival declarat, la rndu-i, toat puterea sadic. Nu ne este clar de ce e nchis; evadeaz, e prins, eliberat dup tergiversri, o caut pe adorata Prines, scrie n perioade alternnd mpcarea cu disperarea, solitudinea de fugar, obstacolele sporesc succesiv, insurmontabile, strig din umilina izvortoare de declin: ntoarce-mi spatele, te voi urma. Vorbete-mi, te voi asculta. Cere-mi, m voi supune.

    Ruptura, emblema amanilor n veac, nu le mai mpreuneaz privirile la orizont inel lng inel. Unde mai ncheag opaluri gemnd aura protectoare?

    Ruptura! ntre Wallada i Zaydun, seisme i desprinderea tectonic. Magistrul se simte abandonat ntr-o catacomb (kata-combe, tietur n stuf vulcanic) semnnd cu nite morminte de pe la nceputurile cretinismului. Plpie limbul flcrii de cear. Ct (nc) mai este simbol al dragostei prin rugciune.

    M i visez topozugrav bntuit de stihuri amorite. Cu harpa/ haipie nveninndu-l pe arhimon Ibn Abdus. Zmnglind un metatext conclav al penitenei. Pn exorcizez demonul erudiiei. Strigndu-i din extaz: stigmata! Jeluind n karma.

    Ninge ceea ce mai rmne dup moartea focului: cenua rezidual. n form de cruce. Nu-i mai nconjoar capul lumina n nimb. Sufletul va fi intrat pe la poarta Domnului n Babilon? Oul orfic cade din coroana regal. Cine a rostit, ntiul, Israfel? Acela, dup Azrael, al patrulea n ierarhie (Coranul). Pierdute-s verginile cu ochi negri (houris) prin grdinile celeste ale lui Allah. L-am evocat, reflectnd la maytreya (credina n noua vrst de aur): Dar cine-i el? cu vocile de fum/ i d asinul s-l nhami i plngi/ cu funia tcerii te ncingi/ n carnea pur simurile cinci/ cu miere le astupi atunci/ acum/ i fugi n somn la domnul israfel/ dar cine-i el?. i ntre voluptate i abandonare, pmntean Wallada ncorporeaz din blciuri decadente, pierzndu-i potenialul afectiv, manifestarea negativ. O bntuie dorina pasional ca pe fiica lui Uranos?

    Binomul chinez: yang/ yin e Ibn Abdus, rivalul Magistrului, tributar al amorului fizic, non-spiritual. Zadarnic prsitul i scria: Cnd limba mea va lua locul panei, s-mi dezlegi mistuirea; din nchisoare: n fiece clip, eu te contemplu astru nocturn,/ mi amintesc de tine aa cum se recheam reflexele lucrurilor; din ntoarcerea interioar: Ct mi-a dori ca ntunecarea aceasta s se prelungeasc,/ ca s-mi ia cu sine posomorrea inimii mele i tot ceea ce reflect tenebrele. Durere abisal, inepuizare moral. Dar nici rug, nici milostivire ascultate. Ziua despririi (yawmu-al-bayn), nedreapt i perfid, l ngenunche: Dac ntlnirea noastr e fr mplinire, aici, jos, ne vom revedea n Ziua judecii de-apoi. nva rbdarea ncrncenrii n tristee. Amnat-i mpcarea cerit primitiv voluntar. Inocent, amrt, suspus izolrii, magiei impure, ateptnd ntunecarea, scrie o suta dou hemistihuri: perle rare n poezia arab. Desprirea fiind tema care acoper un ntreg secol: lamentaiile funebre, nlate-s spre a-mi trgna moartea. Caut imagini de eternitate, implornd-o: mi plimb ochii ti pe rndurile pe care le-am scris/ vei gsi acolo lacrimile necate n cerneal. Inspiratoarea, de-acum a suferinei, i arat dedublarea demoniac. Nunta sufletului n accese de mnie capt o frenezie maladiv. La el, erezia mbtrnirii; la ea, oglind/ reflex/ imagine, splendoarea (n sens mistic) viciat. Misterul rului?...

  • 20pagina

    tudor GHIDEANU

    Nicieri, poate, ca n cultura romneasc modern, nu este prezent mai caracteristic alturi de ondulaiune , o frecven cum este aceea a ideii de constan, de invariant esenial, de perenitate transistoric. Astfel stau lucrurile la Eminescu (raporturi constante n micarea etern), la Blaga (matrice stilistic i boicot al istoriei), la Onicescu (mecanica invariantiv), la Mircea Eliade (abolirea timpului profan). Aceast prezen, a crei soluie de comunitate i continuitate nu mai poate fi - ignorat, apare ca o dominant stilistic exprimat independent, fr filiaie difuzionist, de la unu la mai muli ce i are desigur temeiul i geneza n unitatea de convingere istoric (ceea ce este mai mult dect un plural cognitiv) asupra stabilitii unei opiuni arhaice sau, mai limpede spus, legmntului de eternitate cu acea Mutter Erde care este Patria.

    Oricum, o rezisten fa de corupia caducizant i de scepticismul acceptrii unei temporaliti dispersive, cratileene, este, de departe, o caracteristic a exemplaritii spiritualitii romneti, venic ncreztoare n ceea ce rmne, i nicidecum n ceea ce trece (Apa trece, pietrele rmn, Ce e val, ca valul trece). Opera lui Mircea Eliade este una din culorile fundamentale ale acestui spectru unitar care ntruchipeaz o spontaneitate creatoare.

    S-a vorbit, probabil cu temei, despre fenomenologie i despre hermeneutic la Mircea Eliade, pornindu-se de la o insolit cutare i ntemeiere a sensului, dup cum s-a vorbit i despre un structuralism sui generis i despre metodologie arhetipal. Esenialul inconfundabil rmne ns n creaia sa ontologia, care fr a repudia nelesul pozitiv sau negativ al Istoriei, divulg acea mbtrnire axiologic pe care o poart temporalitatea dispersiv a operei umane. Ceea ce este i mai profund, este faptul c

    Mircea Eliade i ontologia perenitii

    absena unui mesaj transistoric sau euarea n ideea eschatoiogic a unui sfrit al istoriei, l-au determinat pe gnditorul romn s scape de la uitare i de la fad nelegere structurile mereu prezente ale unei ontologii arhaice (Mircea Eliade, Le Mythe de leternel retour, Gallimard, 1969, p. 1011).

    Analog procedurii lui Claude Levi-Strauss, asistm la o regndire a valorii ontologice a Timpului. Numai c, n vreme ce filosoful etnolog suspend metodic diacronia, spre a recepta preeminena sincronic a unei ordini intelective, ce devanseaz nsi socialitatea, Mircea Eliade este frapat de o atitudine, proprie societilor tradiionale, care este o valorizare metafizic a existenei umane, anume: nostalgia lor pentru o rentoarcere periodic la timpul mitic al originilor, la Marele Timp (Ibid., p. 9). ntr-un firesc spectru de complementaritate cercettoare, care cuprinde etnologia (C. Levi-Strauss .a.), psihologia profunzimilor sau incontientului, conjugat cu teoria arhetipurilor (C. G. Jung .a.), Mircea Eliade aduce experiena istoricului religiilor i a filosofului mitologiei. El asum riscul plenar de a detecta principiile ontologiei arhaice, convins c pe aceast cale problemele cardinale ale metafizicii ar putea fi rennoite (Ibid. p. 10). Or, metafizica lumii arhaice i dezvluie coerena afirmaiilor despre realitate, ntr-un sistem de simboluri, mituri i rituri, ocolind mediaia conceptual.

    Propriul ontologiei arhaice rezid n convingerea c obiectele lumii exterioare nu au valoare intrinsec autonom. Un obiect sau o aciune dobndesc o valoare i, fcnd aceasta, devin reale, pentru c ele particip, ntr-un fel sau altul, la o realitate care le transcende (Ibid. p. 14). ntr-o astfel de ontologie nu avem de-a face cu dualitatea platonician dintre esen i aparen, idee i copie imperfect, ci mai curnd cu ceea ce Sergiu Al.-George gsea ca fiind specific semiozei indiene, unde simbolul reveleaz deopotriv ct i oculteaz (Cf. Arhaic i universal, India n contiina cultural romneasc, Ed. Eminescu, 1981). O roc, ne spune Eliade, se

    eseu

  • 21p a g i n a

    reveleaz ca sacr pentru c existena ei nsi este o hierofanie, ea este ceea ce nu este omul. Ea rezist timpului, realitatea ei se dubleaz de perenitate (Mircea Eliade, op. cit., p. 14). Elementul de transcenden este nsui sacrul, care poate nsemna saturaie de fiin, posesie de mana, acuzarea unui anume simbolism, comemorarea unui act mitic etc. Tot ceea ce are valoare i fiin a fost pus i trit anterior de un altul, un altul care nu era om (Ibid. p. 15).

    Aceast prezentificare permanent sau discontinu a unei anterioriti a paradigmei unui gest non-uman, situat illo tempore, n acel Urezit al originilor, este fondul ontologiei originale al gndirii mitice sau tradiionale. Participaia la aceast anterioritate face posibil punerea reitii, care este deopotriv: a realitii, a sensului, a transcendenei datului. Probabil aflat, filosoficete, sub patronajul fecund al metafizicii aristotelico-schellingiene, n care actul are o preeminen funciar fa de potent, Mircea Eliade dezvluie pe o cale cu totul proprie mecanismul gndirii arhaice, apelnd la trei categorii de fapte ale mitologiei : 1. n care realitatea este funcie de imitarea unui arhetip celest; 2. care ne arat cum realitatea este conferit prin participarea la simbolismul Centrului (Axis Mundi); 3. care i dobndesc sensul numai pentru c ele repet contient acte aidoma, puse ab origine de eroi, strmoi, zei (Cf. Ibid. p. 16).

    Ontologia lui Mircea Eliade nu se poate confunda cu ontologia arhaic, pentru motivul foarte important c demersul metodologic este un instrument complex i suplu, care nu pune fa n fa dou modaliti ale gndirii pur i simplu (vezi CI. Levi-Strauss, Gndirea slbatic i Antropologia structural), ci caut s deceleze permanenele unei experiene totale care este creaie prin nsi abolirea timpului empiric. Filosoful care nc din 1937 tatona invarianii unei cunoateri gordiene, cunoatere netemtoare n faa levitaiei i incombustiunii care ncalc legile cunoscute ale naturii , cel pentru care fidelitatea nsemna refuzul aventurii i originalitii, Mircea Eliade, al crui profund sim al istoriei contemporane l fcea s observe c melancolia omului modern const n faptul de a-i fi pierdut corespondenele cosmico (Fragmentarium, n LHerne, 1978, p. 7678), instituia o programatic anamnez a timpului cnd omul se afla n armonie cu ntregul cosmos, cnd se cldea o coresponden ntre riturile sale i ritmurile universului. Aceast responsabil finalitate filosofic umanist este peste tot prezent

    n opera lui Eliade.Momentul metodologic este pandantul

    necesar al ontologiei, nct refleciile lui Julien Ris despre tripla deschidere teoretic, istoric, fenomenologic i hermeneutic, a cugetrii lui Eliade, este cu totul just, aceste adevrate coordonate carteziene reuind s contureze cele dou axe ale manifestrii mitice: sacrul i simbolul (vezi Histoire des religions, phnomenologie, hermneutique, n LHerne, p. 8187). ntr-adevr, Eliade relev c sacrul irumpe n lume ca o hierofanie, ca un transcendent care frecventeaz organic orice dat empiric n faa cruia se afl contiina i aciunea arhaic: rituri, mituri, simboluri, cosmologii etc. Complementar, simbolul prelungete sau constituie o hierofanie. El reveleaz o realitate sacr sau cosmologic pe care nici o alt manifestare nu este n msur s o reveleze (M. Eliade, Trite de lhistoire des religions, Paris, 1974, p. 375).

    Genernd o adevrat fractur a unidimensionalului, cum a spus-o att de potrivit Gilbert Durand, metodologia lui Eliade a produs o autentic schimbare de direcie a antropologiei contemporane. Nu poate fi nicidecum vorba despre o dificultate metodologic, nclinnd spre precara, fuziune dintre inducie i intuiia de esene fenomenologic (dup cum observa greind esenial Douglas Allen n LAnalise phnomnologique de lexprience religieuse, LHerne, p. 135136), deoarece dac apelm la textele filosofului, ne ntmpin o alt lumin nelegtoare: Important scrie Eliade este de a integra rezultatele diverselor demersuri ale spiritului, i nu de a le confunda. Metoda cea mai sigur, n istoria religiilor ca peste tot, rmne totdeauna de a studia un fenomen n propriul su plan de referin, urmnd s integrm apoi rezultatele acestui demers ntr-o perspectiv mai larg (s.n. T.G.) (M. Eliade, Mythes, rves et mystres, Gallimard, 1957, p. 12).

    Refuzul identificrii omologiei cu reducia este o exigen aprig respectat de filosof, deoarece nu odat onirismul s-a substituit realei aproximri a mitului, aidoma chipului n care explicaia sociologic tinde s ia locul proieciei estetice. n conexiune funciar cu imperativele metodologiei, Eliade i dezvluie dialectic ontologia, care n fond folosind o expresie a lui Mikel Dufrenne nu este altceva dect o metafizic a conaturalitii omului i universului. Definiia inconfundabil a mitului este pe deplin simptomatic pentru ontologia lui Mircea Eliade. Mitul scrie filosoful se definete prin modul su de a fi: el nu se las sesizat ca mit dect n msura n care el

    eseu

  • 22pagina

    reveleaz c ceva s-a manifestat deplin, i aceast manifestare este totodat creatoare i exemplar, pentru c ea ntemeiaz deopotriv o structur a realului ca i un comportament uman. Un mit povestete totdeauna c ceva s-a petrecut realmente, c un eveniment a avut loc n sensul tare (propriu n.n.) al termenului, fie c este vorba despre creaia lumii, sau despre cea mai insignifiant specie animal sau vegetal, sau despre o instituie. Faptul nsui de a spune ceea ce s-a petrecut reveleaz cum existena n chestiune s-a realizat (i acest cum ine de asemenea locul de pentru ce). Or, actul venirii la fiin este totodat emergena unei realiti i dezvluirea structurilor sale fundamentale. Cnd mitul cosmogonic povestete cum a fost creat Lumea, el reveleaz totodat emergena acestei realiti totale care este Cosmosul, i regimul su ontologic: el spune n ce sens Lumea este. Cosmogonia este de asemenea o ontofanie, manifestarea plenar a Fiinei. i pentru c toate miturile particip ntr-un fel la tipul mitului cosmogonic cci orice istorie a ceea ce s-a petrecut in illo tempore nu este dect o variant a istoriei exemplare: cum Lumea a venit s ia fiin urmeaz c orice mitologie este o ontofanie (Ibidem, p. 13).

    Acest lung citat este fundamental semnificativ pentru monismul ontologic al lui Eliade, care ocolete dialectic orice specie de dogmatism realist (n-sinele total independent de contiin), dar, mai mult dect att, el depete cu vigoare ceea ce reprezint meritul definitiv orice cerc fenomenologic de spea cogito cogitata qua cogitata i orice cerc hermeneutic (prenelegerea nelegerii), cazuri contemporane de filosofii orizontale idealisme proaste, subiectiviste. Aprecierea abrupt a lui Adrian Marino, c orientarea fundamental a gndirii lui Mircea Eliade nu este nici metafizic, nici interesat exclusiv de ontologie. (A. Marino, Hermeneutica lui Mircea Eliade, Dacia, 1980, p. 11) este cel puin neatent.

    Exist n cugetarea marelui savant, scriitor i filosof, o verticalitate, de genul distinciei schellingiene ntre Fond (Grund) i Fiin (Wesen), n care dualitatea la urm urmei epistemic (i hegelian) dintre fiin (Wesen) i esen (Wesen), este transcendat (pentru c ntemeiat) de un Urgrund care este i un Ungrund. Verticalitatea ontologiei lui Eliade transpare cu eviden n conceptul emergenei care presupune n mod necesar: anterioritatea ntemeietoare a unui vorgeschichtlichzeit, illo tempore de unde irumpe sacrul n lume, i,

    pe de alt parte presupune revelarea n cmpul apariiei, ontofanie, experien povestitoare (dicitur), mit, fa constant, invariant (n diversitate) a ceea ce este atingere nemijlocit (inesse, unmittelbar).

    Pentru a proba consecvena unei coerene a demiurgiei lui Mircea Eliade, ar ajunge doar cteva exemple din beletristica sa (vezi n curte la Dionis i Tineree fr de tineree) la care, adugite, argumentele teoretice reuesc s destinuie sensul unei verticaliti metafizice, regimul ontologic (M. Eliade, Mythes, rves et mystres, p. 14) al adevratei exemplariti i universaliti de comportament care este mitul, n mit i prin mit, individul particip la exemplaritate (model pentru toi) i la eternitate (illo tempore). Eliade precizeaz c mitul este asumat de om ca fiin total, el nu se adreseaz numai inteligenei sau imaginaiei sale. Cnd nu mai este asumat ca o revelaie de mistere, mitul se degradeaz, el se ntunec, devine o poveste sau legend (Ibid.)

    n deosebire radical de spaiul oniric expus haosului relativitii totale (Ibid. p. 16), ontologia arhaic pune sacrul (deci este o theofanie), ca Altul prin excelen, transcendentul, transpersonalul, constituind dup cum argumenteaz istoricul religiilor soluia radical a oricrei crize existeniale (Ibid.).

    Excelena ontologiei culturalului istoric, pe care a edificat-o Mircea Eliade, este o convingere unanim a timpului nostru, nct o reiterare evaluativ nici nu adaug nici nu tirbete din spectrul complex al valorii sale unice, inconfundabile. Este ns bucuria unei exegeze s constate c mai ales analiznd atitudinea modernului fa de Timp, se poate descoperi camuflajul comportamentului su mitologic (Les mythes du monde moderne, n op. cit., p. 33), c angoasa n faa timpului istoric este consubstanial condiiei umane. Astfel snt lucrurile, o repetare ritual o cosmologiei n ritmurile construirii (Meterul Manole), coincidena timpului ritualic cu timpul mitic al nceputului, disjuncia timp profan timp mitic, renegarea ciclic a timpului etc, aceast etern rentoarcere ce obsedeaz proiecia tradiional a perenitii trdeaz o ontologie necontaminat de timp i devenire (Le Mythe de leternel retour, p. 108).

    Refuzul istoriei aparente, empirice, nu este n fond un refuz al istoriei eseniale, exemplare, pentru c ideea unei anumite normaliti a suferinei suportate n istorie deine i complementul solid, acela de a nu pierde

    eseu

  • 23p a g i n a

    contactul cu fiina. Comportamentul omului societilor tradiionale care pentru Eliade este n primul rnd omul rezistent al societilor agricole europene se opune lumii profane a irealitii (a dispersiei i incontienei valorice) pe care a suportat-o i o mai suport, ca pe o teroare a istoriei (Ibid., p. 163170). Pentru c un astfel de om are ce pstra, el nu pune vrsta de aur nici n fa, nici n spate, el nu asum pasiv dezamgirea heideggerian numai un dumnezeu ne mai poate salva), ci militeaz spre a putea pstra o motenire.

    Istoricul religiilor, care este Mircea Eliade, nu este un antiistorist, i reproul care i s-a fcut adesea, de a fi neglijat structurile sociale empirice (vezi i Marc Aug, Symbole, Fonction, Historie, LEsprit critique, Hachette, Paris, 1979, p. 118119), nu fac dect s prelungeasc o prejudecat. Gnditorului care a utilizat n chip constant complementaritatea perspectivelor: istoric, etnologic, fenomenologic, hermeneutic etc. i se cuvine o critic pe msur, strin oricrui parti-pris. nelepciunea este rezonana profund a unei ontologii a perenului care, cu ochii ctre ceea ce persist n fiin, ntrevede, astzi, dou pericole recunoscute: pe de o parte, Istoria ar putea ceea ce nici Cosmosul, nici omul, nici hazardul n-au reuit s fac s aneantizeze specia uman nsi n totalitatea sa (Ibid. p. 177), pe de alt parte, de a vedea n omul societii tradiionale o reintegrare aberant a istoriei (adic a libertii i a noutii) n Natur (n care totul se repet) (Ibid. p. 178).

    Mircea Eliade a surprins ca puini alii tensiunea care menine omul contemporan ntre natur i istorie, ntre necesitate i libertate, ntre prospectiv i regenerare colectiv, ntre destin i timp, ntre religie i tiin. Cu o rar capacitate a slujirii actului creator, printr-o expresie de factur goethean, mbinnd erudiia i discursivitatea teoretic, experiena Simbolic i formele non-discursive, el ntrunete superbele atribute ale unei fiine a totalitii, universalitii i exemplaritii. Savant de mondial notorietate, scriitor i filosof, Mircea Eliade nu a deschis doar geana unei incerte interogaii asupra fiinei, creaia sa asum plenar omul ca fiin total i istoria ca destin. Pe drept cuvnt, Sergiu Al-George spunea: A oferi un sens istoriei nseamn a descoperi c necesitatea este o alt fa a contigenei, cci orice sens se instituie printr-o necesitate; a recunoate necesitatea presupune implicit acordul, fr care nu exist sens... A transcende suferina prin descoperirea sensului inaparent al Istoriei este un act care convertete absurdul n semnificativ (S. Al. George, Temps, histoire et destin, LHerne, p. 344). Exist, ntr-adevr, un acord, o consonan de spirit i de suflet, cu o fiin care s-a revelat i n Eminescu, Brncui, Blaga, Enescu i toi cei care nseamn omul venic tnr al culturii romneti. Exist la Eliade o astfel de creaie care este o transparen, o revendicare i o imputaie, o singur Iubire.

    eseu

  • 24pagina

    cronica literar

    theodor CODREANU

    Dup 1989, s-a produs o schimbare brusc n cariera de critic literar a lui Nicolae Manolescu: n primul rnd, autorul a abandonat cronica literar curent, adic tocmai pariul su cultural, care fcuse din el, n ochii multora, cel mai prestigios critic de ntmpinare de dup Eugen Lovinescu. Altfel spus, esteticul a lsat loc ideologului i, apoi, omului politic. ntr-adevr, Nicolae Manolescu a preferat s semneze editoriale n Romnia literar, s apar la televizor, s construiasc un partid politic i chiar s candideze, fr succes, la preedinia Romniei, pentru ca, finalmente, s se mulumeasc cu preedinia Uniunii Scriitorilor i cu un post de ambasador al Romniei la UNESCO. Toate acestea, ns, s-au dovedit a fi o bun faad n spatele creia d-l Manolescu a dus la bun sfrit proiectul de anvergur clinescian al Istoriei critice a literaturii romne, carte finalizat editorial n 2008, la Editura Paralela 45 din Piteti, nsumnd 1526 de pagini. O asemenea isprav crturreasc sporete, desigur, complexitatea personalitii lui Nicolae Manolescu, oglindind, simptomatic, grija raionalist-maiorescian cu care el i-a construit o carier impresionant, strbtnd, cu o rar miestrie, att istoria comunismului romnesc, ct i cei patru lustri ai postcomunismului.

    S recunoatem aici fora personalitii lui Nicolae Manolescu: numai o voin imens, un orgoliu supradimensionat (pe care autorul i-l neag strategic n epilogul Istoriei), ajutat, desigur, de un indiscutabil talent att literar, ct i managerial, au fcut ca omul s reueasc mpotriva unor obstacole reale sau construite ad-hoc, ca un veritabil Dinu Pturic sau, de ce nu, ca extraordinarul personaj al istoriei moderne romneti, care a fost Nicolae Ceauescu, tizul su. Comparaia nu e hazardat i nici tendenioas, de vreme ce, cum observa Canetti,

    Istoria literaturii "la dou mini"

    n umbra oricrei reuite publice se ascunde voina de putere a vntorului primordial. Cu o bun intuiie a nuanelor, Adrian Alui Gheorghe corobora ambiia de a construi o cas a poporului cu aceea de a scrie o istorie monumental a literaturii, referitor chiar la cazul n spe1. Lucrnd, ndeobte, cu armele culturii, Nicolae Manolescu nu-l putea avea ca model exemplar dect pe Titu Maiorescu, despre care a i scris o carte. nc de la Theresianum, Maiorescu se ciocnise de nfumurarea colegilor nemi, pe care i-a propus s-i depeasc; apoi, harul su de lider i-a creat orgoliul de a fi un Iisus al filosofiei i al logicii, nconjurat de apostoli, viitoarea Junime fiind marea lui oper. La fel va proceda Nicolae Manolescu, furitorul Cenaclului de Luni, nconjurat ndeobte de generaia 80, fiindc cele anterioare se desfuraser prea mult prin individualiti eterogene i prea puin dispuse a-l venera. Cnd postul Realitatea TV a organizat ultimul top al personalitilor din diverse domenii, premiul cel mare, n breasl, nu-l putea obine dect Nicolae Manolescu, proaspt autor al Istoriei critice a literaturii romne, prezentat ca number one de ctre Alex. tefnescu, acesta din urm mulumindu-se cu locul secund din anturajul marelui critic. Liber cugettorii, cum se declar i Nicolae Manolescu, au mreaa trufie luciferic de a se substitui Mntuitorului, ca mntuitori, la rndu-le, mcar n cadrul restrns al unui domeniu, n cazul nostru literatura. Istoria critic a literaturii romne pleac din asemenea resorturi chiar mrturisite, cum vom vedea. Firete, n ultim instan conteaz nu resorturile, ci efectele asupra culturii, ntru totul benefice n ceea ce-l privete pe Maiorescu. S vedem i n ce msur o va face Istoria lui Nicolae Manolescu. Cu siguran, ntr-o prim etap aceast carte va strni reacii contradictorii, ntre encomiastic (recent, la Focani, Liviu Ioan Stoiciu profetiza c Istoria va fi declarat de

    1 Cf. dialogul cu Dumitru Augustin Doman din Arge, ianu