revista casa mea octombrie 2012

11
PLUS: CUM ALEGEM, FOCUS, INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ, GRĂDINI, CASA VERDE, TOP 5 SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE PE BAZĂ DE FIBRĂ DE CARBON Casa Mea CEA MAI VÂNDUTĂ REVISTĂ GLOSSY HOME&DECO ANUL XV, NR. 10, OCTOMBRIE 2012 CONSTRUIEŞTE CASA VISURILOR TALE! CASA MEA OCTOMBRIE 2012, PREŢ: 6,9 RON GRATIS 48 de pagini despre BĂI & CASA SĂNĂTOASĂ TOTUL DESPRE... Casa în stil american INSPIRAŢIE INTERNAŢIONALĂ case și grădini care te inspiră 11 Cum plantăm coniferele? CALENDARUL GRĂDINARULUI

Upload: casamearo

Post on 13-Mar-2016

239 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Revista Casa Mea octombrie 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Revista Casa Mea octombrie 2012

PLUS: CUM ALEGEM, FOCUS, INSPIRAȚIE TRADIȚIONALĂ, GRĂDINI, CASA VERDE, TOP 5

SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE PE BAZĂ DE FIBRĂ DE CARBON

Casa MeaCEA MAI VÂNDUTĂ REVISTĂ GLOSSY HOME&DECO ANUL XV, NR. 10, OCTOMBRIE 2012

CONSTRUIEŞTE CASA VISURILOR TALE!

Casa M

eaCO

NSTRU

IEŞTE CASA

VISU

RILOR TA

LE!A

NU

L XV, N

R. 10, O

CTO

MBRIE 2012, PREŢ: 6,9 LEI

CASA MEA OCTOMBRIE 2012, PREŢ: 6,9 RON

GRA

TIS 48 de pagini despre

BĂI & CASA SĂNĂTOASĂ

TOTUL DESPRE...

Casa în stil american

INSPIRAŢIE INTERNAŢIONALĂ

case șigrădinicare te inspiră

11

Cum plantăm coniferele?

CALENDARUL GRĂDINARULUI

Page 2: Revista Casa Mea octombrie 2012

E DITORIAL

Vă mulţumesc tuturor pentru mesaje şi vă aştept în continuare pe pagina noastră de Facebook: Casa Mea - construieşte casa visurilor tale!

Toamna vine cu oferte irezisti-bile pentru mansarda ta!Perioada 1 octombrie – 15 noiembrie este ideală pentru conservele de toamnă, dar si pentru amenajarea mansardei. Toţi cumpărătorii care achiziţionează în această toamnă ferestre de mansardă şi rulouri opace VELUX participante la campania promoţională naţională vor avea parte de tichete cadou în valoare de 150 de lei, pe care le pot folosi pentru aprovizionarea de toamnă.

Visând la o casă din lemn

[email protected]

Redactor-șef

Cu ceva timp în urmă, un coleg mi-a spus că îşi doreşte tare mult o casă din lemn, dar că probabil nu o va avea niciodată, pentru că soţia lui era total împotrivă. Ca ultimă încercare, m-a rugat pe mine să stau de vorbă cu ea, sperând că i-aş putea expune argumentele mai convingător decât o făcuse el. Nu ştiu dacă am avut cu-adevărat

vreo influenţă asupra deciziei lor finale, pentru că n-am făcut decât să le prezint avantajele, dar şi punctele slabe pe care le poate avea o construcţie din lemn. Cert este că, în prezent, au o frumoasă căsuţă de vacanţă din lemn, undeva pe lângă Cheia, unde se duc cu drag aproape în fiecare weekend. Chiar dacă personal prefer căldura şi farmecul special al unei case din lemn, trebuie să spun că, într-adevăr, avantajele pe care le implică o astfel de construcţie pot fi rapid anulate de o calitate defectuoasă a materiei prime, de erori de proiect sau de montaj. De aceea consider esenţială o documentare serioasă care să implice nu doar acumularea de informaţii tehnice, ci poate, cel puţin la fel de important, extragerea de învăţăminte din experienţele nefericite ale altor proprietari de case. Dacă vă număraţi printre cei care visează la o casă din lemn, vă recomand materialul de la pagina 58 despre casele de tip american, precum şi cele două prezentări care vă vor cuceri prin simplitate, dar şi prin aşezarea în actualitate a unor soluţii tradiţionale. Şi chiar dacă nu vă veţi construi niciodată o casă din lemn, răsfoind acest număr veţi putea visa împreună cu noi la un cămin în care natura, confortul, liniştea şi căldura să fie la ele acasă. La dvs. acasă.

Publisher Viorica IorgulescuRedactor-şef Oana WeinsteinArt Director Alice Stoicescu

Secretar de redacţie Mariana NicolaeRedactori Simona Popa, Costel Popa

Fotograf Alexandru Dan Credite foto: shutterstock.com

Fotografi e coperta: shutterstock.comCorector Marius Iancu

Advertising Sales ManagersBogdan Toma 0723.358.877Adrian Dinu 0722.250.070Petruța Stoica 0733.110.320

Mihaela Balaban 0727.089.273Serban I. Cortiso 0723.677.353Viorica Iorgulescu 0723.294.414

Traffi c Manager Claudia Ioniţă

Marketing Manager Cătălin Bindea

[email protected]

Casa Mea este o publicație lunară aHiparion Publishers,

parte a SC Media Gamma Publishers

Director general Adrian Rus

Director vânzări Home&Deco Radu Găvruş

Director producție Mihai Voivod

Prelucrare imagine Daniel Dragomir

Abonamente Constantin Badea

Telefon: [email protected]

Corespondență O.P. 33, C.P. 52, Bucureşti

E-mail: [email protected]

Adresa Nerva Traian nr. 3, bl. M 101, et. 5,

sector 3, BucureştiTelefon: 021-20.28.270

Fax: 021-20.28.269Membru fondator

Cătălin BerariTipărit la:

Radin Printprin reprezentantul pentru România

4 Colours www.4colours.ro

Distribuție: HIPARION DISTRIBUTION,

TUTUN ŞI ZIARE, MILLENIUM PRESS, HACHETTE DISTRIBUTION

CASA MEA ESTE O PUBLICAȚIE LUNARĂA MEDIEN HOLDING

Copyright Media Gamma PublishersCASA MEA este marcă înregistrată

ISSN 1454-0800Media Gamma Publishers este parte a grupului de fi rme

Revista Casa Mea benefi ciazã de rezultatede audiență conform Studiului Național de Audiență măsurate

în perioada mai 2011 - ianuarie 2012.

Reproducerea integrală sau parțială a textelor sau ilustrațiilor din revista Casa Mea este posibilă numai cu acordul prealabil scrisal Media Gamma Publishers. Întreaga responsabilitate pentru

conținutul materialelor revine autorilor acestora.

003 editorial.indd 3 9/21/12 7:49 PM

Page 3: Revista Casa Mea octombrie 2012

48 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

Conac clasicist transformat în simbol al Timişoarei În centrul Timișoarei, în apropierea unui parc, se află o clădire veche de aproape două secole, de care cei mai mulți localnici știu câte ceva.

Maiestuoasa construcție este în proprietatea unui fost om de afaceri care a ales să se retragă din vâltoarea pieței imobiliare pentru a se dedica unei vieți boeme, lipsite

de griji, în care să se poată bucura de compania celor dragi. „Înainte s-o cumpăr, casa a fost scoasă la licitație de mai multe ori, dar doar eu am avut doza de nebunie necesară să achiziționez o clădire aflată în paragină. Ceilalți cumpărători care au fost interesați de clădire nu au văzut sub pereții dărăpanati potențialul său. În plus, mulți s-au speriat de faptul că volumul de lucru în cazul unei restaurări este de trei ori mai mare decât cel depus pentru ridicarea din temelii a unei case noi. Același lucru este valabil și pentru buge-tul folosit”, ne-a povestit proprietarul, care spune că, în prezent, este foarte mândru de ceea ce a obținut. „Clădirea este un fel de simbol al Timișoarei. S-a împământenit deja obiceiul ca aproape toate miresele să vină să își facă poze în fața casei, așa cum se întâmplă în București cu Arcul de Triumf.” Revenind la lucrările de restaurare, proprietarul își amintește că a depus un volum de muncă imens, care poate fi cuantificat cu ajutorul celor peste 1.000 de tone de moloz rezultat în perioada șantierului. „O parte din anexe am fost nevoiți să le demolăm,

pentru că nu au mai avut nicio șansă de a fi salvate, aflându-se într-o stare avansată de degradare”, au mai spus proprietarii, care vor să se despartă de casa lor de suflet, întrucât se gândesc serios să se mute din țară într-o zonă mult mai liniștită.

LOCALIZARE: TIMIŞOARASUPRAFAŢĂ UTILĂ: 585 MPSUPRAFAŢĂ TEREN: 1500 MPNIVELURI: 2 (S+P)ANUL CONSTRUCŢIEI: 1840ANUL RESTAURĂRII: 2004IN

FO

În ciuda vechimii pivniţei, nu există infiltrații, iar cărămida care acoperă pereții și tavanul este cea originală.

RE PORTAJ top 5 case restaurate

046-054 R CC Top 5 case restaurate FF+CMYK+T+C2.indd 48 9/21/12 8:38 PM

Page 4: Revista Casa Mea octombrie 2012

4 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

ReportajeCasele cititorilor

06. TRADIŢIONALUL ADUS ÎN ACTUALITATEOricine a ajuns în ultimii ani la Gura Humorului şi a privit în direcția intrării în localitate dinspre Suceava, pe dealul din partea dreaptă, cu siguranţă a văzut, printre copaci, o casă ceîmbină tehnicile şi materialele de construcţie tradiţionale cu elemente moderne.

14. ÎN SPIRITUL TRADIŢIEI BUCOVINENECasa din localitatea Mănăstirea Humorului ne-a impresionat de la prima vedere, iar povestea– spusă cu mult har de proprietari în timp ce ne serveau cu cele mai bune poale-n-brâu pe care le-am mâncat vreodată – ne-a captivat pe deplin.

22. CASĂ CU PARFUM ITALIANProprietarul casei de la Buftea a ridicat această locuinţă după mai mulţi ani pe care i-a petrecut pe şantierele din străinătate.

30. O CASĂ CU SUFLETLemn, piatră naturală, şindrilă, decoraţiuni rustice şi obloane la ferestre, toate sunt elemente care ne amintesc de casa bunicii, dar care cu puţină îndemânare, imaginaţie şi bun-gust pot fi transpuse într-un proiect nou şi funcţional.

40. AUTONOMIE ENERGETICĂ PENTRU UN DOMENIU DE 6 HECTAREFamilia Bontaş a decis să îşi lase casa confortabilă de la Constanţa şi să se mute în celălalt colţ al ţării pentru a investi într-o amenajare piscicolă care s-a dezvoltat uşor, dar sigur de-a lungul a 15 ani.

Top 5 case restaurate

46. O VILĂ DE SECOL XX READUSĂ LA VIAŢĂAcest imobil compact și echilibrat, construit în primul sfert al secolului XX, cu o arhitectură eclectică, a fost readus la lumină grație unui proiect gândit.

SUMAR octombrie 2012

14

54

6

54

004-005 sumar.indd 4 9/21/12 7:51 PM

Page 5: Revista Casa Mea octombrie 2012

OCTOMBRIE 2012 CASA MEA 5

48. UN CONAC CLASICIST TRANSFORMAT ÎNTR-UN SIMBOL AL TIMIŞOAREIÎn centrul Timișoarei, în apropierea unui parc, se află o clădire veche de aproape două scecole, de care cei mai mulți localnici știu câte ceva.

50. RECONSTRUIT PE UN TUNEL SECRET Un conac boieresc vechi de aproape 100 de ani, cu ascunzători secrete și cu o legendă care merită spusă.

52. CONAC DIN 1880, RESTAURAT DE LA ZEROProprietarii, pasionați de arhitectură, au descis să scoată la lumină farmecul arhitectural al vremurilor de mult apuse.

54. CASĂ ȚĂRĂNEASCĂ SĂSEASCĂ DIN 1777 O locuință săsească tradițională, singura din județ realizată în acea perioadă şi care încă se mai află în picioare.

Ghidul Casa Mea56. INSPIRAŢIE INTERNAŢIONALĂCasa în stil american

64. CASA VERDECe trebuie să ştiţi când alegeţi un generator electric

66. FOCUSSpălătoria – unde o amplasăm şi cum o amenajăm

70. CUM ALEGEM...De ce ţigla ceramică este învelitoarea perfectă pentru orice proiect

72. INSPIRATIE TRADIŢIONALĂLucarna, un mod tradițional de a lumina mansarda

76. TOTUL DESPRE...Sistemele de încălzire pe bază de fibră de carbon, economice și eficiente

Exterior80. GRĂDINĂ O grădină desăvârşită pe malul Lacului Snagov

86. CALENDARUL GRĂDINARULUICum plantăm coniferele?

88. ÎN CURTECum putem folosi piatra în amenajările exterioare?

92. CASA MEA ÎN CĂLĂTORIEBucovina e mai aproape decât crezi

94. EVENIMENTE

56

66

72

80

004-005 sumar.indd 5 9/21/12 7:51 PM

Page 6: Revista Casa Mea octombrie 2012

OCTOMBRIE 2012 CASA MEA 15

RE PORTAJ casele cititorilor

În spiritul tradiţiei bucovineneCasa din localitatea Mănăstirea Humorului ne-a impresionat de la prima vedere, iar povestea– spusă cu mult har de proprietari în timp ce ne serveau cu cele mai bune poale-n brâu pe care le-am mâncat vreodată – ne-a captivat pe deplin. Concluzia a fost una singură: când construieşti respectând natura şi tradiţia rezultatul nu poate fi decât unul cu adevărat spectaculos. TEXT: SIMONA POPA FOTO: ALEXANDRU DAN

Proprietarul casei situate pe un drum retras, care se bifurcă din strada principală ce traversează localitatea Mănăstirea Humorului, ne-a primit într-o după-amia-

ză a unei veri târzii. Obişnuiţi cu canicula din Bucureşti, pentru noi zilele petrecute în Bucovina au fost o adevărată binecuvântare. Acesta însă nu a fost singurul lucru bun de pe urma căruia am profitat în cadrul deplasării de o săptă-mână în tărâmul mânăstirilor, pentru că aici am găsit mai mult de zece case extrem de frumoase pe care le veţi putea

descoperi treptat în numerele revistei care vor urma până la sfârşitul anului. Revenind însă la casa de la Mănăstirea Humorului putem spune că, în acest caz, ne-a impresionat nu doar arhitectura, ci şi povestea ei, care a început în 2009. A fost anul în care proprietarul, deţinătorul unui teren sălbatic de 6 hectare, a decis să construiască aici o casă pe care ulterior avea de gând să o transforme într-o pensiune ecologică unde oaspeţii săi să îşi hrănească mintea şi sufletul, bucurându-se de natură, de bucate alese, de linişte şi confort.

014-021 R CC Casa Irinuca 02 FF+CMYK+T+c2.indd 15 9/21/12 8:05 PM

Page 7: Revista Casa Mea octombrie 2012

56 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

GHID CASA MEA inspirație internațională

Casa în stil americanPână acum 10 ani le vedeam doar în filme și admiram stilul curat și detaliile elegante ale caselor în care locuiesc familiile de peste Ocean. Mai nou, stilul american, guvernat de funcționalitate, a reușit să cucerească o bună parte din Europa, și chiar multe familii de la noi au ales să trăiască în case construite după standarde americane. TEXT: SIMONA POPA

Dacă vă doriți o casă ieftină, care poate fi ridicată în orice sezon în mai puțin de trei luni, atunci puteți lua în calcul o locuință în stil american.

Astfel de reședințe au o durată de viață de peste 100 de ani, în cazul în care sunt întreținute corespunzător și sunt proiec-tate să facă față cu brio cutremurelor și dezlănțuirii naturii la cele mai înalte cote. Așa se explică de ce în America, după ce anumite regiuni sunt măturate de tornade, casele rămân în picioare necesitând doar reparații exterioare. Iulian Cernat, unul dintre constructorii care au introdus pe piața din România acest concept, își amintește că în urmă cu 10 ani clienții erau extrem de reticenți la un astfel de proiect, fiind convinși că nimic nu se compară cu o casă din cărămidă. ”În timp, proprietarii s-au convins de avantajele și beneficiile unei case din lemn, așa că reședințele în stil american au început să câștige teren mai ales în vestul României, acolo unde oa-menii sunt mai deschiși la nou. Acum avem comenzi în toată

țara, întrucât costul unei astfel de locuințe este chiar și cu 50% mai mic decât al unei case clasice din cărămidă. Un alt avantaj este acela că pot fi ridicate chiar și iarna, cu condiția să nu ningă abundent, și sunt predate la cheie într-un timp estimat de maximum trei luni, în funcție de suprafața utilă și de complexitatea proiectului. Cel mai des pentru construcţie se folosesc panouri termoizolante de tip sandviș, care asigură un consum de energie redus pentru încălzirea locuinţei în perioada de iarnă. În general, noi realizăm casa pe structu-ră din lemn, dar există posibilitatea – cu un preț ceva mai mare – să ridicăm locuința și pe proiect din metal”, a declarat constructorul. În ceea ce privește prețul, după ce ne-a precizat că acesta este estimativ și se calculează în funcție de fiecare proiect în parte și în funcție de finisajele alese de proprietar, dl. Cernat ne-a spus că un metru pătrat construit, la cheie, costă în jur de 400 de euro, ceea ce înseamnă că o locuință cu o suprafață de 150 mp poate fi ridicată cu 60.000 de euro.

056 R Casa americana.indd 56 9/21/12 8:43 PM

Page 8: Revista Casa Mea octombrie 2012

66 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

GHIDUL CASA MEA focus

Să presupunem că aveţi la dispoziţie un spaţiu sufi cient de mare, astfel încât după compar-timentarea întregii locuinţe v-a mai rămas o încăpere în plus cu care nu ştiţi ce să faceţi. Ei bine, una dintre opţiuni ar fi transformarea ei în spălătorie.TEXT: COSTEL POPA

SPĂLĂTORIA:unde o amplasăm și cum o amenajăm

066 GCM F Spalatorie FF+CMYK+T+c2.indd 66 9/21/12 8:48 PM

Page 9: Revista Casa Mea octombrie 2012

GHIDUL CASA MEA inspirație tradițională

72 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

LUCARNA, modul tradițional de a lumina mansarda

Lucarna este mai mult decât un simplu accent frumos dat acoperișului, putând fi și o soluție inspirată de a adăuga un plus de luminozitate mansardei sau podului. TEXT: COSTEL POPA

Aceste structuri tradiționale sunt elemente de arhi-

tectură ce reprezintă o fereastră verticală dispusă pe

acoperiș, ce are în principal rolul de a lumina podul

sau mansarda unei clădiri. Lucranele au un acoperiș propriu,

care, cel puțin în parte, este poziționat în panta învelitorii.

Amplasate și construite corect, ele pot înfrumuseța toată par-

tea superioară a casei, fi ind destul de populare în întreaga lume,

mai ales la clădirile vechi. Le întâlnim însă și la construcțiile noi,

deoarece se pot adăuga cu ușurință peste învelitoarea casei.

DOUĂ TIPURI DE LUCARNE PRACTICE

În funcție de forma și modul de amplasare există mai multe

tipuri de lucarne. Printre cele mai cunoscute sunt cele tip

casetă, foarte răspândite la proprietățile vechi din Marea

Britanie. Sunt apreciate atât de constructori, cât și de pro-

prietari, deoarece sunt mai ieftine și se construiesc relativ

ușor. Având un acoperiș plat, acestea se amplasează cât

mai aproape de marginea învelitorii, putând fi construite

cu o înălțime mai mare decât restul tipurilor de lucarne.

Cele late, așa cum le sugerează și numele, se realizează pe în-

treaga lățime a învelitorii și pot fi extrem de spațioase, ceea ce

asigură o foarte bună luminozitate podului sau mansardei. Însă

costul de execuție este ceva mai ridicat. De asemenea, în cazul

montării unor astfel de lucarne trebuie să acordati o atenție

sporită dimensiunilor, deoarcece dacă le faceți prea mari pot

da senzația de disproporționalitate cu restul clădirii. Totodată,

trebuie făcute într-un stil cât mai apropiat de arhitectura

casei. Aceste tipuri se montează de obicei deasupra teraselor,

putând diferi ca dimensiuni și în funcție de spațiul acestora.

072-073 GCM IT Lucarna FF+CMYK+T+C2+PC.indd 72 9/21/12 8:52 PM

Page 10: Revista Casa Mea octombrie 2012

80 CASA MEA OCTOMBRIE 2012

EXTE RIOR grădini

080 E G Gradina Snagov ff+T+c2.indd 80 9/21/12 8:59 PM

Page 11: Revista Casa Mea octombrie 2012

OCTOMBRIE 2012 CASA MEA 81

P roprietarii nu se află la prima experienţă în domeniul amenajărilor peisagistice şi interioare – construcţia, decorarea casei de vacanţă de la Snagov, şi amenajarea grădinii fiind ca o joacă. Ei spun că secretul unei

grădini de vis este să te laşi inspirat de cadrul natural care o înconjoară atunci când este poziţionată într-o zonă cu potenţial. De-a lungul timpului, grădina a trecut prin mai multe procese de reamenajare şi îmbunătăţire, de întreţinerea plantelor şi a gazonului ocupându-se în mod constant o persoană special angajată în acest scop. De altfel, acesta este unul dintre cele mai importante „secrete” ale unei grădini frumoase care are nevoie, cel puţin de trei ori pe săptămână, de lucrări specifice de întreţinere, dar şi de un sistem de irigaţii performant. Grădina de la Snagov este structurată în două zone distincte, situate pe două niveluri de înălţime diferite. Prima este în imediata vecinătate a casei, fiind gândită ca o prelungire a terasei de mari dimensiuni, unde cei ai casei şi invitaţii lor pot petreace seri şi dimineţi fermecătoare. Aici se află şezlonguri poziţionate direct pe gazon, un foişor, zona de barbeque şi mai multe straturi de flori şi arbuşti, care au rolul de a înveseli şi a umple de viaţă întregul perimetru. În partea inferioară a grădinii se află zona de lounge, unde găsim un foişor construit pe orizontală (pentru un somn de după-amiază odihnitor), piscina, un baldachin, un hamac, pontonul care asigură trecerea spre lac şi o arie de conversaţie mobilată modern cu fotolii cu design avangardist.

EXTE RIOR grădini

O grădină desăvârşită pe malul Lacului SnagovÎn numărul trecut al revistei Casa Mea v-am prezentat reşedinţa unei familii din Bucureşti, oază de linişte şi relaxare situată pe malul Lacului Snagov. Acum desăvârşim tabloul prin publicarea poveştii unei grădini complete, izolate de vecini şi de lume, în care atunci când intri te deconectezi de viaţa cotidiană. TEXT: SIMONA POPA

080 E G Gradina Snagov ff+T+c2.indd 81 9/21/12 8:59 PM