supliment casa sanatoasa octombrie 2012

24
octombrie 2012 Casa sănătoasă se distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus un produs supliment casa sanatoasa.indd 1 9/21/12 12:47 PM

Upload: medien-holding

Post on 24-Mar-2016

230 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Supliment Casa Sanatoasa octombrie 2012

TRANSCRIPT

octombrie 2012

Casa sănătoasăse distribuie gratuit împreună cu revistele Casa Mea, Planul Casei Mele, Căminul și Domus

un produs

supliment casa sanatoasa.indd 1 9/21/12 12:47 PM

supliment casa sanatoasa.indd 2 9/21/12 12:49 PM

3CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Sănătatea unei case se obţine treptat și trebuie conservată în timp, iar beneficiile sale sunt de neegalat. Încă de la piatra de temelie a unei case trebuie să gândiţi în perspectivă și să luaţi decizii înţelepte, în perfectă armonie unele cu altele. Dacă considerăm că o casă sănătoasă are secrete, atunci noi suntem gata să vi le dezvăluim în paginile care urmează, pentru că ne dorim ca toţi cititorii noștri să se bucure de un ambient plăcut, reconfortant și benefic pentru sănătate. În primul rând, trebuie să fiţi conștienţi de faptul că ceea ce vă înconjoră (forme, culori, texturi, luminozitate etc.) are o influenţă majoră asupra somnului, nivelului de energie, a stării de spirit și a sănătăţii fizice a celor care locuiesc acolo. Păstrarea

unui echilibru și a unui mediu sănătos este la îndemâna oricui prin respectarea câtorva reguli extrem de simple. Mai întâi creaţi un ambient armonios prin alegerea unor nuanţe pastelate și a unor obiecte de mobilier și de decor care se completează reciproc într-un echilibru perfect. În același timp este important să păstrați ordine și curăţenie perfectă în propria casă, dar și o temperatură moderată: 20-22 de grade Celsius. Aerisiți regulat camerele și încercați să păstrați un nivel optim de umiditate: între 30-50%. Alte sfaturi se referă la primirea plantelor în casa dvs., la permiterea luminii naturale să intre cu generozitate în încăperi și la personalizarea interioarelor, fără însă a le aglomera.

O casă sănătoasă vă garantează o viaţă confortabilă și lipsită de griji. Ce trebuie să faceţi pentru a vă bucura de o astfel de casă? E simplu. Respectaţi câteva reguli simple de construcţie, de amenajare și de dotare bazate pe materiale naturale, pe produse profesionale și performante, prietenoase cu mediul înconjurător și cu sănătatea celor dragi vouă.

Terapie pentru o casă sănătoasă

PublisherViorica IORGULESCURedactorSimona POPADesign graficAlice STOICESCUPrelucrare de imagineDaniel DRAGOMIRCorecturăMarius IANCUFotografiiShutterstock

Director de publicitateRadu GĂVRUȘ 0722.354.115PublicitateMihaela BALABAN 0727.089.273Șerban I. CORTISO 0723.677.353Adrian DINU 0722.250.070Bogdan TOMA 0723.358.877

Petruţa STOICA0733.110.320Marketing ManagerCătălin BINDEATraffic ManagerClaudia IONIŢĂDirector de producţieMihai VOIVODCorespondenţăO.P.33, C.P.52, București

Date de contactNerva Traian nr. 3,Bl. M 101, et. 5, sector 3, București021-20.28.270 (t)021-20.28.269 (f)TiparRadin Print prin reprezentantul pentru Romania 4 Colourswww.4colours.ro

supliment casa sanatoasa.indd 3 9/21/12 12:49 PM

4 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Respectaţi regulile de urbanism, pentru că în caz contrar problemele nu vor întârzia să apară! Faptul că nu ați știut o anumită prevedere a legii nu vă scutește de amenzi și de conflictele cu vecinii. În plus, ele trebuie luate în seamă pentru că au fost gândite de specialiști cu scopul ca fiecare proprietar să aibă parte de intimitate și siguranţă prin respectarea regulilor unei anumite comunităţi. Este important să acordați o atenţie deosebită așezării casei în funcţie de punctele cardinale, pentru a vă bucura cât mai mult timp de lumină naturală în toată casa. Ascultaţi părerea specialiștilor, pentru că indiferent cât de mult v-ați documentat pe această temă tot vor exista amănunte care vă vor scăpa. Căutați un arhitect și un inginer structurist care să vă inspire încredere și care să fie pe aceeași lungime de undă cu cerinţele familiei dvs. Spuneți-le de la început ce doriți, arătați-le fotografii cu casa visurilor, dar rămâneți deschis la sfaturile pe care vi le vor da. Alegeţi un proiect în perspectivă gândindu-vă la dinamica familiei dvs. și la necesităţile membrilor săi care sunt în continuă transformare. Cu toţii știm ce presupune deschiderea unui nou șantier pentru executarea de modificări sau extinderi ale unei case în momentul în care proprietarii locuiesc acolo. În plus, nici mutatul în altă casă nu este o activitate prea plăcută, mai ales când familia este mărită. Mizaţi pe calitatea materialelor de construcţie, pentru că o economie de care vă bucurați acum vă poate costa mult mai mult în viitor. Alegerea unor materiale de construcţie de calitate îndoielnică doar datorită faptului că sunt ieftine este o greșeală pe care o veți regreta în momentul în care acestea vor necesita reparaţii dese sau vor trebui înlocuite. Acordați o atenţie deosebită structurii de rezistenţă a casei, acoperișului, hidro și termoizolaţiilor, pentru că cele mai multe probleme, în timp, decurg de aici. Lucrați doar cu muncitori specializaţi, pentru că nimeni nu are cum să le știe pe toate (să se priceapă de minune atât la construcţii, cât și la instalaţii sau izolaţii).

Cum construiţi o casă sănătoasă

Așa cum am mai spus, o casă sănătoasă trebuie gândită de la început, încă din faza de proiect. Atunci trebuie să porniţi la drum cu scopul de a respecta regulile de urbanism, a alege cele mai bune materiale de construcţie, o echipă de muncitori pricepută, un arhitect și un inginer desăvârșit. Doar așa vă veţi asigura că viitoarea casă ”se va învârti după soare”.

supliment casa sanatoasa.indd 4 9/21/12 12:50 PM

supliment casa sanatoasa.indd 5 9/21/12 12:50 PM

Steprock ND – plăcile rigide de vată bazaltică pentru pardoseli, cu liant de răşină organică, hidrofobizate în masă, se utilizează pentru izolarea pardoselilor grele (sub şapă umedă armată). Sunt recomandate pentru izolarea fonică la zgomot de impact şi zgomot aerian a planşeelor intermediare.

Multirock – plăcile semi-rigide termoizolante multifuncţionale, cu liant de răşină organică, hidrofobizate în masă, se utilizează pentru izolarea termică, protecţia fonică şi protecţia la foc a acoperişurilor înclinate (a mansardelor), a planşeelor pe grinzi de lemn şi tavanelor suspendate, a pereţilor de compartimentare etc., acolo unde nu sunt necesare rezistențe mecanice.

Airrock LD – plăcile semi-rigide de vată bazaltică, cu liant de răşină organică, se utilizează pentru izolarea termică, protecţia fonică şi protecţia la foc a faţadelor ventilate, a faţadelor din casete metalice, a pereţilor de compartimentare şi a acoperişurilor înclinate (a mansardelor). Plăcile Airrock LD se pot monta în schelet de susţinere orizontal sau vertical. Se pot livra caşerate pe una sau ambele feţe cu folie de aluminiu sau cuîmpâslitură din fibră de sticlă de culoare albă sau neagră.

ROCKWOOL ROMÂNIA Str. Ocna Sibiului nr. 46 – 48, Sector 1, 014011, Bucureşti /

Telefon: +4 021 233 44 40 / Fax: +4 021 233 44 41 / E-mail: [email protected] / www.rockwool.ro

6 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

ROCKWOOL,clădiri mai bune pentru o viaţă mai bună

Sistemele şi soluţiile pentru creşterea eficienţei energetice, pentru izolare fonică şi protecţie la foc sunt un must have al unei case sănătoase. Rockwool pune la dispoziţie o gamă variată de produse care asigură o izolare eficientă, durabilă şi ecologică a pereţilor interiori şi a pardoselilor din orice casă. Astfel, cu un efort minim, veţi putea avea o casă în care să vă simţiţi confortabil şi care vă protejează familia de factorii extreni ce ar putea strica armonia căminului.

Proprietăţile 4 în 1 ale produselor Rockwool: • incombustibilitate (clasa A1 de reacţie la foc) – produsele Rockwool nu ard și rezistă la temperaturi peste1000°C, încetinind propagarea flăcărilor într-o clădire şi înlesnind intervenţiaechipelor de pompieri în caz de incendiu.• protecţie la zgomot – vata bazalticăRockwool reduce zgomotul și îmbunatatește acustica,crescând calitatea şi confortul vieţii în interior• durabilitate – structura minerală a produselor Rookwool le conferă stabilitate dimensională și rezistență de durată, asigurând performanța optimă pe întreaga durata de viață• sustenabilitate – produsele Rockwoolsunt realizate din rocă vulcanică, un material mineral care se găsește din abundență pe planeta noastră. Acesteasunt eco-friendly și 100% reciclabile.

Oamenii petrec majoritatea timpului în interior, acasă, la şcoală sau la locul de muncă. Aşa se face că performanţa clădirilor este vitală pentru siguranţa, confortul, sănătatea şi bunăstarea lor.

supliment casa sanatoasa.indd 6 9/21/12 6:06 PM

supliment casa sanatoasa.indd 7 9/21/12 6:07 PM

8 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Ce trebuie să faceți este simplu și la îndemâna oricui, așa că, în scurt timp, ceea ce acum va necesita un pic de concentrare, ulterior vă va intra în relex. Astfel vă veți convinge, mai re-pede decât credeți, cât de ușor vă puteţi împrieteni cu mediul, respectându-i resursele și protejându-le. Principiul după care trebuie să vă ghidați este simplu: nu lăsați să se consume mai mult decât e nevoie și investiți în tehnologie și în viitor.

10 sfaturi pentru a economisi energia1. Nu lăsați lumina aprinsă în camere în care nu stați, iar pentru spaţiile de trecere sau pentru cele exterioare montați sisteme cu senzori care permit aprinderea be-curilor, pentru scurt timp, doar când treceți pe acolo. 2. Folosiți mașina de spălat doar în momentul în care ați strâns cantitatea optimă de rufe murdare. Nu o lăsați să funcţioneze doar pe jumătate, pentru că irosiți curent și apă. 3. Scoateți electrocasnicele și electronicele din priză atunci când nu le folosiți. Acestea consumă energie și când sunt în stand-by. 4. Evitați luminozitatea sporită a ecranului televizoru-

lui și a calculatorului și volumul ridicat al difuzorului.5. Nu introduceți niciodată alimente calde în frigider, pentru că acesta va fi suprasolicitat și va consuma mai multă energie pentru a-și regla temperatura, și nu deschideți prea des ușa frigiderului pentru a evita risipa de energie.6. Înlocuiți becurile și electrocasnicele vechi cu consum ridicat cu unele performante de clasă energetică superioară. 7. Cumpărați termostate programabile și setați-le să se oprească atunci când nu sunteți în casă. Le puteţi programa să pornească încălzirea cu jumătate de oră înainte să vă întoarceți acasă.8. Dacă aveți ceva bani puși de-o parte, puteţi in-vesti în producerea individuală de energie prin in-stalarea panourilor solare, a unei minicentrale eo-liene sau prin exploatarea energiei geotermale. 9. Reabilitați termic clădirea în care locuiți.10. Montați ferestre eficiente termic care împiedică pierderile de temperatură și vă ajută să profitaţi cât mai mult de lumina naturală, pentru a nu fi nevoie să aprindeți becurile în timpul zilei.

Economisește și împrietenește-te cu mediul!

Într-o casă sănătoasă nimic nu se risipește, totul se consumă sau se conservă! Dacă veţi economisi energia, nu numai că vă veţi alinia curentului eco, protejând natura și propria dvs. sănătate, dar veţi face economii substanţiale și la factura de utilităţi.

supliment casa sanatoasa.indd 8 9/21/12 12:58 PM

9CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Electrocasnice inteligentePerformanţă crescută și un consum de energie scăzut. Acestea sunt cele mai importante atribute ale electrocasnicelor inteligente care ajută la păstrarea sănătăţii casei tale.

1. GENUS, CENTRALĂ TERMICĂ destinată atât pentru încălzire, cât și pentru apă caldă menajeră. Este cunoscută pentru efi cienţa sa sporită și pentru consumul redus. Preţ recomandat: 2.995 lei (TVA inclus și kit de evacuare). Ariston2. NUOS, ÎNCĂLZITOR DE APĂ CU POMPĂ DE CĂLDURĂ PENTRU PARDOSEALĂ. Răspunde nevoilor actuale privind economisirea de energie prin folosirea de tehnologii avansate. O alternativă ecologică la boilerele electrice datorită economiei de energie de până

la 70% pe care o poate aduce. Produsul este disponibil în varianta 200 și 250 l cu preţuri cuprinse între 8.500 – 9.300 lei. Ariston3. NUOS, ÎNCĂLZITOR DE APĂ CU POMPĂ DE CĂLDURĂ MURAL. Este o inovaţie tehnologică pe piaţa locală, producând apă caldă menajeră cu ajutorul căldurii absorbite din aer. Produsul este disponibil în variantele 80, 100, 120l cu preţuri cuprinse între 3.500 – 3.800 lei. Ariston4. CLAS PREMIUM, CENTRALĂ ÎN CONDENSARE. Este special creată pentru apartamente, cu schimbător

de oţel-inox și arzător cu premix. Preţ recomandat: 3.635 lei (TVA inclus și kit de evacuare). Ariston5. ASPIRATOR UMED USCAT „WD 2.200“ KÄRCHER. Putere: 1200 W. Capacitate absorbţie: 200 mbar. Volum rezervor: 12 l. Furtun de aspirare 1,9. Debit aer: 65 l/s. Alte dotări: fi ltru din burete, sac fi ltrant, cablu 4 m. Preţ: 249 lei. bauMax6. CURĂŢĂTOR CU PRESIUNE „K 2.14 PLUS“ KÄRCHER. Putere: 1300 W. Debit de apă: max. 340 l/h. Presiune max: 100 bar. Temperatura de lucru max.: 40 °C. Dotări:

freză pentru mizerie, fi ltru fi n pentru apă integrat. Preţ: 289 lei. bauMaxMAȘINĂ DE SPĂLAT INDESIT IWE6105 - ECO TIME cu încarcare frontală. Dimensiuni: 85x59.5x53.5. Viteza maximă de centrifugare: 1000 rpm. Clasă energetică A+. Opţiune călcare ușoară. Preţ: 1249 lei. bauMax8. COMBINĂ FRIGORIFICĂ INDESIT „BAAN 13“. Culoare: alb, dezgheţare automată frigider. Lăţime: 60 cm. Înălţime: 187,5 cm. Adâncime: 65,5 cm. Clasă energetică A+. Capacitate: 334 litri. Preţ: 1199 lei. bauMax

2 3 4

5 6 7 8

1

supliment casa sanatoasa.indd 9 9/21/12 12:51 PM

10 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

În prezent, producătorii de vopsele se întrec în a lansa pe piaţă produse prietenoase cu mediul, fabricate pe bază de apă, care nu mai elimină compuși volatili periculoși înainte și după ce suprafaţa vopsită s-a us-cat. Pentru a stopa „atacul chimic” al substanţelor periculoase folosite pentru acoperirea suprafeţor tencuite (din lemn sau metal) nu trebuie decât să treceţi la vopseaua ecologică pe

care o găsiţi în toate magazinele de specialitate, marcată corespunzător. Acest produs revoluţionar, indicat în special pentru lucrările executate în interior în spaţiile slab ventilate, dar și la exterior, este o vopsea la fabri-carea căreia nu s-au folosit pigmenţi toxici sau solvenţi. De obicei, vop-seaua ecologică este pe bază de apă, după modelul acuarelelor folosite de copii, dar cu o rezistenţă mult mai

mare conferită de materiile prime de origine minerală (calcar, făină de diverse roci – marmură și pigmenţi minerali), vegetală (ulei de in, rășină etc.) și animală (cazeină sau ceară de albine). Vopseaua ecologică poate fi folosită pentru tratarea lemnului, metalului și a elementelor de zidărie, gamele comercializate de producători fiind permanent îmbunătăţite. Așa se face că, mai nou, pe piaţă au fost lansate vopsele de exterior, cu adaos ceramic, particulele prezente în compoziţia lor reflectând căldura la exterior și conservând-o la interior. Pe lângă faptul că este inofensivă pentru sănătate și pentru mediul înconjurător, vopseaua ecologică mai prezintă o serie de avantaje printre care se numără ușurinţa în aplicare. Vopseaua non-toxică se diluează cu apă de la robinet, petele proaspete se șterg cu o cârpă înmuiată-n apă, nu își schimbă culoarea în timp, nu încarcă suprafeţele și nu emană vapori sau mirosuri neplăcute. Pe piaţă se găsesc și vopsele care au în compoziţie ioni de argint. Vopse-lele de acest fel luptă împotriva fungilor și a bacteriilor, asigurând un mediu curat, având efect anti-bacterian permanent. Din studiile efectuate în ultimii ani rezultă că argintul are proprietăţi antimicro-biene și reușește să anihileze până la 650 de tipuri de microbi patogeni.Vopselele de acest gen lasă peretele să respire, se aplică foarte ușor și au o excelentă rezistenţă la spălare și la frecare. De asemenea, se usucă rapid și nu își modifică proprietăţile în timp.

Vopselele ecologice: un plus pentru sănătate

Dacă și pentru dvs. amintirile legate de zilele în care se vopsea ceva în casă sunt asociate cu usturimea ochilor și iritarea nasului, trebuie să știţi că acele vremuri au apus de foarte mult timp.

supliment casa sanatoasa.indd 10 9/21/12 12:51 PM

supliment casa sanatoasa.indd 11 9/21/12 12:52 PM

12 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Argila este materia primă folosită din cele mai vechi timpuri în construcţii, iar mai nou, graţie tehnologiei avansate și ideilor ingenioase promovate de producătorii din domeniu, vechiul lut - un material ecologic, biologic, natural și viu - în stare pură sau îmbogăţit cu minerale (nisip, pietriș sau balast) ia forme dintre cele mai diverse, de la cărămidă presată la mortar, tencuială și ţiglă.

Material natural și ecologicŢigla ceramică este un material de construcţie ecologic, obţinut din argilă pură, amestecată cu apă, turnată în forme speciale, uscată și arsă în cuptoare cu gaz metan. Din acest procedeu decurg o mulţime de avantaje deloc de neglijat, chiar și pentru cei mai pretenţioși constructori și proprietari. Ţigla ceramică are culori naturale fără adaos de substanţe

chimice, așa că se va adapta ușor oricărui proiect și stil arhitectural. De asemenea, ţiglele sunt 100% reciclabile. Este important să știţi că materialele de construcţie ecologice sunt sinonime cu sănătatea, confortul și calitatea superioară, pentru că știm cu toţii că, oricât de mult ar avansa tehnica, nimeni nu va putea concura vreodată cu natura. Pentru că face parte din natură, argila reușește să ţină piept capriciilor vremii și intemperiilor; e rezistentă la radiaţii UV (fără să se degradeze și să-și schimbe culoarea), la ploi acide, la substanţe alcaline (excremente de păsări), la grindină, la greutatea zăpezii, îngheţ și chiar incendii. În plus, ţiglele ceramice lasă casa să respire și au o permeabilitate la vaporii de apă, în timp ce acoperișul este perfect etanș și împiedică pierderile de căldură. De asemenea, în timpul verii, acoperișul nu se încinge, menţinând o temperatură optimă în interior.

Acoperișul ceramic TONDACH,sănătate și confort

Acoperișul TONDACH aduce sănatate și confort în casele dumneavoastră, ţiglele ceramice din care este realizat fiind un material natural, ecologic și de calitate superioară certificată.

supliment casa sanatoasa.indd 12 9/21/12 12:52 PM

13CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Calitate superioară certificatăCalitatea ţiglelor ceramice oferite de TONDACH este conformă normelor NORM EN 1304, iar controlul extern al calităţii este efectuat de Institutul de Cercetare MA 39. Ţiglele ceramice TONDACH sunt certificate ISO prin Certificat EN ISO 9001 și, de asemenea, sunt distinse cu titlul ecologic “NATUREPLUS”. Acesta este o nouă marcă europeană de certificare a calităţii, care distinge cu premiile sale produsele ecologice, de calitate superioară, din domeniul locuinţelor și al materialelor de construcţii. Este de remarcat că TONDACH a fost prima societate austriacă premiată de către Renate Künast (Ministrul Mediului) cu această distincţie.

Confort în locuinţeÎn primul rând materialele naturale trăiesc, aducând sănătate și o calitate superioară în căminul dumneavoastră. De asemenea, argila asigură clima optimă la interior: aerisirea bună provoacă uscarea aerului, ţigla ceramică fiind recunoscută prin gradul înalt de izolare termică și fonică pe care îl realizează. Acoperișul înclinat reprezintă un important tampon termic, dar și o protecţie împotriva vântului și a furtunii. Orice proprietar

cunoaște sentimentul liniștitor și confortabila avut atunci când afară furtuna este în toi, iar familia sa beneficiază de un acoperiș sigur deasupra capului și este protejată. Aerisirea, iluminarea și însorirea adecvată sunt premisa pentru un cămin sănătos și confortabil, iar acoperișul înclinat prezintă avantajul posibilităţii montării de ferestre sau lucarne, oferind astfel locuitorilor o calitate a vieţii complet nouă.Investiţia într-un acoperiș TONDACH este una avantajoasă, pe viaţă, fără a avea grija cheltuielilor iniţiale. Ţigla ceramică are o durabilitate de 80-100 de ani – în realitate, chiar mai mare! – fără a necesita reparaţii și lucrări ulterioare de întreţinere, iar TONDACH România garantează pentru calitatea acoperișurilor pe care le propune pentru o perioadă de 30 de ani.

Material realizat cu sprijinul TONDACH România.

supliment casa sanatoasa.indd 13 9/21/12 12:52 PM

14 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Radiatoarele PURMO sunt proiectate ţinând seama de confort, eficienţă, stil și simplitate. Calitatea este principiul de bază al tuturor sistemelor PURMO, iar eficienţa energetică merge mână în mână cu designul deosebit al radiatoarelor. Procesul de instalare este rapid și fiecare unitate odată instalată este pregătită pentru decenii de utilizare fără griji privind operaţionalitatea. Radiatoarele pot fi folosite cu orice sursă de energie, de la pompe de căldură și centrale în condensaţie la energie solară sau hidro.

10 motive pentru a alege radiatoarele de joasă temperatură• se adaptează rapid la schimbările de temperatură;• oferă confort personalizat în fiecare încăpere;• radiatoarele bine plasate previn pierderile termice prin ferestre;• au reacţie rapidă la aportul de căldură în încăperi (oameni, aparate electrice);• au pierderi minime de energie termică în comparaţie cu alte emiţătoare de încălzire;• sunt potrivite pentru surse de energie regenerabilă;• practic, nu necesită întreţinere;

• au un ciclu de viaţă de câteva decenii;• radiatoarele sunt 100% reciclabile;• economisesc până la 15% din costurile energetice.

Transformă-ţi radiatorul clasic profilat în Purmo cu faţă planăVrei o casă mai frumoasă, modernă, dar și confortabilă? Nimic mai simplu. Schimbă comanda ta de radiator clasic cu faţă profilată cu unul PURMO cu faţă plană, atrăgător și eficient energetic. Vei beneficia de calitatea tehnicilor inovatoare PURMO, dar și de rafinamentul acestor radiatoare, construite și cu scop estetic, decorativ, nu doar de încălzire a oricărui interior. Pe lângă modelele seducătoare de radiatoare cu faţă plană, PURMO vine acum și cu o ofertă imbatabilă: poţi alege un radiator PURMO PLAN sau PURMO RAMO cu faţă plană la un preţ cu doar 15% mai mare decât radiatoarele clasice PURMO COMPACT cu faţă profilată. Promoţia este valabilă până la data de 31 decembrie 2012, pentru radiatoarele PURMO PLAN COMPACT, PURMO PLAN VENTIL COMPACT, PURMO RAMO COMPACT și PURMO RAMO VENTIL COMPACT.

Eficienţă și eleganţă cu radiatoarele Purmo cu faţă plană

Sistemele de încălzire cu radiatoare de joasă temperatură aduc căldură și confort în orice încăpere. Dovedite a fi cu cel puţin 15% mai eficiente decât alte emiţătoare de încălzire, aceste sisteme fac posibilă menţinerea unui climat interior ideal pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afară. Mai mult, radiatoarele Purmo cu faţa plană oferă și un plus de valoare estetică în orice interior.

Purmo Ramo Compact:

eleganţă cu inserţii discrete

Purmo Plan Compact:

un plus de valoare estetică

Evoluţia radiatoarelor Purmo:

de la clasic la modern – aceeași

eficienţă energetică, mai mult stil

supliment casa sanatoasa.indd 14 9/21/12 6:08 PM

supliment casa sanatoasa.indd 15 9/21/12 12:52 PM

16 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Produse pentruo casă sănătoasă

O casă sănătoasă înseamnă o familie sănătoasă. În aceste condiţii, alegerea unor produse ecologice pentru construirea și decorarea locuinţei trebuie să devină o prioritate pentru fi ecare dintre noi, întrucât benefi ciile sunt de nepreţuit.

1. VOPSEA LAVABILĂ PENTRU INTERIOR 15 L „EXPERTWEISS“. Marcă: Genius Pro. Capacitate de acoperire: 7 mp/l /strat. Volum: 15 litri. Culoare: alb. Preţ: 179 lei. bauMax2. LAC LUCIOS ECOLAC INCOLOR 4 LITRI – PENTRU PARCHET/MOBILĂ. Vopsea ecologică. Preţ: 134.9 lei. Praktiker3. VOPSEA ACRILICĂ ECOLUX 0,75 LITRI – RECOMANDATĂ PENTRU ZIDĂRIE/LEMN/METAL. Vopsea

ecologică. Preţ: 32.99 lei. Praktiker4. VOPSEA INTERIOR ALPINA NATURAWEISS 10 L. Timp de uscare 4-6 ore la +20 grade C. Putere de acoperire aproximativ 65 – 75 mp/l/strat. Preţ: 149,9 lei. Produs disponibil doar în magazinele Bricostore Chiajna, Pantelimon, Orhideea, Ploiești și Băneasa 5. LAZUR SADOLIN TINOVA 0,75 L. Timp de uscare 24 de ore. Putere de acoperire 12 - 14 mp/l/strat. Culori pe

bază de apă. Diverse culori. Disponibil și la 2,5 l. Preţ: 59,99 lei. Bricostore 6. FĂRAȘ CU COADĂ. Dimensiune: 60 cm. Preţ: 9,99 lei. Bricostore 7. CĂRĂMIDĂ BRAC 290x240x238 mm, 55B/MCZ sau 365x240x238 mm, 44B/MCZ. Preţul de vânzare începe de la 199.99 lei/m3 zidărie. Bricostore8. VOPSEA INTERIOR ECO KRAFT 9 LITRI. Timp de uscare 4-6 ore la +25 grade C. Putere de acoperire aprox. 9 mp/l/strat. Preţ: 179,99 lei. Bricostore

1

6

2

34

5

7

8

supliment casa sanatoasa.indd 16 9/21/12 12:53 PM

supliment casa sanatoasa.indd 17 9/21/12 12:53 PM

18 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Sunt casa și curtea dumneavoastră locuri sigure pentru copii? Dacă nu, învăţaţi să le transformaţi în locuri de joacă prietenoase și să preîntâmpinaţi evenimentele care ar pune în pericol liniștea familiei. În acest caz, este indicat să vă gândiţi la toate „zonele vulnerabile”, chiar și la cele care la prima vedere par inofensive, și să acţionaţi în consecinţă, după ce încercaţi să vedeţi spaţiul din perspectiva celui mic.

Eliminaţi obstacolele!Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi, înainte de a lăsa copilul să se joace nesupravegheat, este o curăţenie generală,

atât în casă, cât și afară. Cu această ocazie înlăturaţi din calea lui obiecte din sticlă, pietrele, bucăţile de metal, crengile și orice l-ar putea răni în mod accidental. Este indicat ca întreaga casă și curte să fie degajate de toate obiectele inutile. În plus, aveţi grijă să nu lăsaţi la voia întâmplării obiecte de grădinărit, ustensilele necesare zonei barbeque sau substanţele chimice de curăţat sau pentru îndepărtarea insectelor. O atenţie deosebită trebuie acordată marginilor și colţurilor ascuţite ale obiectelor de mobilier și ale gardurilor, care, dacă sunt la îndemâna copiilor, trebuie protejate cu dispozitive speciale din plastic moale.

Transformă casa și grădina într-un univers prietenos pentru copilul tău

Deși suntem cu toţii tentaţi să spunem că nu există loc mai sigur pentru membrii familiei ca acasă, acest lucru poate fi contrazis cu ușurinţă în cazul familiilor cu copii mici. Cei mici, mereu curioși și puși pe joacă, sunt dornici să se aventureze în cele mai ascunse unghere ale casei, ale anexelor gospodărești și ale grădinii.

supliment casa sanatoasa.indd 18 9/21/12 12:54 PM

19CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Pariaţi pe Eco!Nu folosiţi agenţi chimici pentru cățărare, dezinsecţie, îngrășarea pământului și tratarea plantelor, pentru că acestea ar putea ajunge în mod accidental în organismul copiilor și i-ar putea îmbolnăvi sau chiar otrăvi. Este știut faptul că cei mici sunt tentaţi să bage totul în gură, să mănânce iarbă sau, după ce au atins diferite suprafeţe, să își sugă degetele sau să își atingă faţa și ochii. Vestea bună este că plantele pot fi tratate împotriva dăunătorilor și cu substanţe naturale, complet inofensive pentru cei mici.

Covoarele și gazonul previn loviturileDacă aveţi copii, atunci când amenajaţi casa și proiectaţi grădina aveţi grijă să gândiţi o suprafaţă cât mai mică acoperită cu beton, dale sau zgură, întrucât acestea sunt dure, iar cel mic s-ar putea lovi serios. În plus, la interior, peste zonele acoperite cu plăci ceramice și cu parchet, amplsaţi covoare moi din fibre naturale. Car-petele și suprafeţele acoperite cu gazon sunt foarte pri-etenoase cu cei mici, care pot cădea și se pot rostologi aici în voie fără să-și provoace leziuni. De asemenea, este foarte important să vă asiguraţi că cei mici nu au ac-ces la suprafeţe înalte (ca de exemplu, o terasă sau scările de interior) de unde să poată cădea în gol. Împiedicaţi-le accesul în aceste perimetre cu o poartă pe care să o ţineţi mereu închisă atunci când nu sunteţi în preajma.

Fără acces la piscinăPiscina este locul în care copilul poate merge numai sub supravegherea atentă a unui adult. Poziţionaţi bazinul într-o zonă în care cel mic să nu poată ajunge prea ușor, întrucât în orice moment se poate dezechilibra și cădea în apă. Dacă nu aveţi cum să îngrădiţi zona, puteţi monta o acoperire culisantă a piscinei pentru a evita orice fel de accident. Ceea ce trebuie să știţi este că un copil mic nu are nevoie “de un ocean” pentru a se îneca, iar accidente stupide se pot întâm-pla la tot pasul, indiferent că-i vorba de o găleată sau un iaz.

Delimitaţi-i teritoriulOricât de atent aţi transforma casa și curtea în locuri sigure pentru cel mic, tot pot apărea detalii care să vă scape din vedere. Delimitaţi (înconjuraţi) cu un gărduleţ spaţiul de joacă dedicat copilului. Gardul trebuie să fie din plastic, fără muchii tăioase, iar jucăriile care se găsesc aici trebuie să fie potrivite vârstei lui. Aici puteţi lăsa copilul în siguranţă preţ de câteva minute până mergeţi în casă sau în timp ce vorbiţi la telefon. Amplasaţi leagănul și toboganul în imediata vecinătate a gărduleţului și explicaţi-i că le poate folosi numai când este un adult în preajmă. Dacă va sta în terito-riul său prietenos, atunci nu va avea acces la prize și nici nu va trage de obiectele de pe rafturi sau de pe masă care ar putea să cadă peste el și să îl rănească.

supliment casa sanatoasa.indd 19 9/21/12 6:14 PM

20 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Indiferent de modul în care vă doriți să arate casa visurilor, o reședinţă sănătoasă se construiește cu materiale naturale de cea mai bună calitate. În aceste condiţii, sfatul specialiștilor este să mizați pe lemn și cărămidă pentru structura ei, lemn și piatră naturală pentru finisaje, ţiglă ceramică, șindrilă sau stuf pentru acoperiș și împletituri și ţesături naturale pentru interior. Nu uitați să păstrați resurse financiare din bugetul de care dispuneși și pentru a amenaja o grădină frumoasă în care să vă relaxați alături de cei dragi. Casele din lemn asigură un ambient propice unei vieţi sănătoase. În interiorul unei astfel de case nu veţi avea niciodată probleme în asigurarea unei umidităţi propice, iar o locuinţă care nu are probleme cu gradul de umiditate va avea și o temperatură constantă. Casele din lemn sunt recomandate persoanelor cu probleme ale aparatului respirator sau celor alergici la praf, ajutând chiar la ameliorarea acestor afecţiuni.

Mizează pemateriale naturale

Asemenea unui organism viu, o casă trebuie să fie sănătoasă atât la interior, cât și la exterior, așa că o atenţie deosebită trebuie acordată materialelor de construcţie pe care le alegeţi pentru construcţia sa.

supliment casa sanatoasa.indd 20 9/21/12 6:16 PM

supliment casa sanatoasa.indd 21 9/21/12 6:14 PM

22 CASA SĂNĂTOASĂ | OCTOMBRIE 2012

Cărămida naturală se obţine dintr-un amestec format din argilă, rumeguș cernut fin și apă, ars la 1000 ºC în cuptoare speciale. Un perete de cărămidă absoarbe energia naturală de la soare și păstrează în același timp căldura emanată din interior, asigurând o izolare termică foarte eficientă. În plus, pereţii din cărămidă ceramică asigură un trai liniștit printr-o izolaţie fonică cu grad de eficienţă ridicat. Piatra naturală este un finisaj despre care se spune că nu are moarte. Acest material poate fi folosit cu succes pentru finisarea suprafeţelor interioare sau exterioare, cu un efect estetic desăvârșit. Piatra naturală conferă eleganţă și asigură o atmosferă primitoare în orice locuinţă. Se caracterizează prin rezistenţă îndelungată în timp, se îngrijește și se curăţă foarte ușor.Ţigla ceramică este obţinută din argilă pură amestecată cu apă, uscată și arsă în cuptoare cu gaz metan. Culorile sale sunt naturale, fără adaos de substanţe chimice. Un material natural înseamnă sănătate, confort și calitate superioară în orice cămin, iar culorile naturale inspiră căldură și ospitalitate. Prin folosirea ţiglelor ceramice veţi obţine o ventilare perfectă a zonei superioare a casei și nu vă veţi lovi niciodată de problema aerului uscat în propria locuinţă. Șindrila din lemn este un alt material de construcţie 100% natural care are o mulţime de avantaje pentru sănătatea proprietarilor, graţie capacităţii sale de ventilare a zonei superioare a casei și de păstrare a unei

umidităţi și temperaturi optime în interior. Șindrila din lemn este o învelitoare tradiţională ce conferă un farmec aparte oricărei case indiferent de zona în care este amplasată. Acest material protejează împotriva umezelii (apa se scurge paralel cu șindrila), e flexibil la temperaturi scăzute, are greutate redusă și este ecologic. Acoperișul din stuf asigură un climat sănătos în casă graţie unei izolaţii perfecte. Într-o astfel de locuinţă nu veţi avea niciodată nevoie de aer condiţionat pe timpul verii oricât de mult ar urca temperaturile exterioare. În plus, iarna veţi consuma mai puţine resurse pentru încălzirea interioarelor, întrucât energia termică este conservată. Acoperișul de stuf protejează bine casa de ploaie și de apă și nu putrezește, având nevoie de o întreţinere minimă odată de 3-4 ani. Cu cât este mai abruptă panta acoperișului, cu atât apa se va revărsa mai eficient, iar acoperișul va fi mai durabil.Împletiturile și ţesăturile naturale pentru decorarea interiorului sunt cea mai inspirată alegere pentru a vă asigura că membrii familiei, indiferent de vârstă, își vor păstra sănătatea și nu vor deveni predispuși la alergii. Fibrele naturale sunt confortabile, ușor de curăţat și se integrează perfect oricărui interior indiferent de stilul pe care îl abordaţi. Sunt perfecte pentru draperii, huse, tapiserii, covoare, pături, lenjerii sau prosoape. În ceea ce privește împletiturile naturale, acestea se regăsesc în obiecte de mobilier pentru terasă sau interior, coșuri sau obiecte de decor.

supliment casa sanatoasa.indd 22 9/21/12 6:16 PM

supliment casa sanatoasa.indd 23 9/21/12 6:14 PM

supliment casa sanatoasa.indd 24 9/21/12 6:10 PM