reporterul (20-26.04.2012)

8
Anul I • Nr. 5 • 20 - 26 aprilie 2012 [email protected] Tel. 0721.01.83.93 www.reporterul.ro ISSN 2284 – 886X ISSN-L # 2284 – 886X Ai ceva de v=ndut, vrei s\ cumperi, te-ai hot\r=t s\-]i schimbi ma[ina? Ai o singur\ solu]ie. Trimite anun]ul la [email protected]. E GRATUIT! Valabil doar pentru persoanele fizice. Boto[aniul, supravegheat video pentru descurajarea infractorilor Pie]e, pietonale, unit\]i de `nv\]\- m=nt, parcuri, inter- sec]ii vor fi suprave- gheate printr-un sis- tem cu camere vi- deo pentru a le oferi boto[\nenilor un plus de siguran- ]\ pe str\zile mu- nicipiului lor. Pro- iectul prin care se va asigura monito- rizarea video a unor “zone fier- bin]i” ale Boto[a- niului este realizat cu finan]are euro- pean\. Camerele video au fost am- plasate `n zone cu risc crescut de in- frac]ionalitate sau `n zone mai intens circulate. pagina 5 PROGRAMUL ZILELOR ORA{ULUI BOTO{ANI - APRILIE 2012 - CMYK pagina 4 Vacan]\ prelungit\ pentru s\rb\toarea municipiului pagina 3

Upload: dimitriu-adrian

Post on 11-Feb-2016

235 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

stirile care te intereseaza!

TRANSCRIPT

Page 1: reporterul (20-26.04.2012)

Anul I • Nr. 5 • 20 - 26 aprilie 2012 [email protected]. 0721.01.83.93

www.reporterul.roISSN 2284 – 886X ISSN-L # 2284 – 886XAi ceva de v=ndut, vrei s\ cumperi,

te-ai hot\r=t s\-]i schimbi ma[ina? Aio singur\ solu]ie. Trimite anun]ul la

[email protected]. E GRATUIT!Valabil doar pentru persoanele fizice.

Boto[aniul, supravegheat videopentru descurajarea infractorilorPie]e, pietonale,uni t\]i de `nv\]\ -m=nt, par curi, in ter -sec]ii vor fi su pra ve -gheate printr-un sis-tem cu camere vi -deo pentru a leofe ri boto [\ neni lorun plus de siguran -]\ pe str\zile mu -ni cipiului lor. Pro -iec tul prin care seva asi gura monito -ri zarea vi deo aunor “zone fier -bin]i” ale Boto[a -niului este realizatcu finan]are euro-pean\. Camerelevideo au fost am -pla sate `n zo ne curisc crescut de in -frac ]ionalitate sau`n zone mai intenscirculate.

pagina 5

PROGRAMUL ZILELORORA{ULUI BOTO{ANI

- APRILIE 2012 -

CMYK

pagina 4

Vacan]\prelungit\ pentru

s\rb\toareamunicipiului

pagina 3

Page 2: reporterul (20-26.04.2012)

2 20 - 26 aprilie 2012local

A fost o s\pt\m=n\ cumulte, prea multeaccidente pe [osele.Viteza, nerespectareadistan]ei regulamenta-re `ntre ma[inile dintrafic, au dus la o se -rie de evenimente ne -dorite, `n urma unuiastfel de accidentpierz=ndu-[i via]a opersoan\.

Un grav accident s-a produsmar]i, pe [oseaua care duce spreSuceava, la ie[irea din localita-tea Hu]ani. Dou\ ma[ini s-au iz -bit frontal dup\ o `ncercare dedep\[ire realizat\ de unul dintrecei doi [oferi.

Ionu] Nastasiu, de 26 de ani, lavolanul unui Opel Astra, a intratpe contrasens, `ncerc=nd s\ de -p\[easc\ mai multe ma[ini. S-alovit astfel frontal de un alt Opel,care venea dinspre Boto[ani`ndrept=ndu-se spre Dumbr\ -veni. ~n ma[ina care circula re -gulamentar se aflau cinci persoa-ne, `n timp ce `n cel\lalt Opel,intrat pe contrasens, se aflau [o -ferul [i un pasager. {ase persoa-ne accidentate au fost transpor-tate la spital, una dintre acestea,o femeie `n v=rst\ de 79 de ani,deced=nd la scurt timp dup\ cea fost internat\.

Preot accidentat pe Bulevardul

EminescuMiercuri, `ntr-un accident pro-

dus `n municipiu, a fost r\nitpreotul de la Biserica „CuvioasaParascheva”, accidentul av=ndloc pe Bulevardul Eminescu.Preo tul Visarion Viziteu, careslu je[te la Biserica de pe Pie to -nalul Unirii, a fost transportat laspital cu traumatism toracic [iabdominal. Acesta se afla lavolanul ma[inii sale, un VW Bo -ra, c=nd o alt\ ma[ina i-a lovitdin spate autoturismul. SlujitorulBisericii se deplasa cu ma[inadinspre strada Petru Rare[ sprestrada Nicolae Grigorescu. Dinspate a venit o autoutilitar\ con-dus\ de un t=n\r de 25 de ani.Ionu] Spotil\, conduc\torul au -to utilitarei, nu a ]inut cont de re -gulile care privesc distan]a mi -nim\ ce trebuie p\strat\ pentrusiguran]\ `ntre ma[inile aflate `ntrafic [i, c=nd ma[ina din fa]a saa fr=nat nu a mai putut opri [i alovit-o puternic. Ma[ina preotu-lui `n v=rst\ de 47 de ani a fostavariat\ destul de grav.

Lovit\ pe trecereade pietoni

Miercuri dup\-amiaz\, pe stra-da Grivi]a din municipiu, o fe -meie care traversa strada regula-mentar prin loc marcat pentrutre cere pietoni, a fost lovit\ de oma[in\. La volanul autoturismu-lui se afla V. Corneliu, de 38 ani,

din municipiul Boto[ani. Mari -cica P., de 50 de ani, traversastrada pe trecere pentru pietonisemnalizat\ prin indicatoare [imarcaje. ~n urma accidentului,femeia r\nit\ a fost transportat\la Spitalul Jude]ean Boto[ani,

un de a r\mas internat\. Condu -c\ torului auto i-au fost recoltateprobe biologice de s=nge `nvederea stabilirii alcoolemiei,fiind cercetat pentru infrac]iuneade v\t\mare corporal\ dinculp\.

Locuin]elenu se vormai vinde

sau `nchiriaf\r\

certificatenergetic

Cei care efectueaz\tranzac]ii imobiliarevor pl\ti `ntre 250 [i600 de lei pentrueli berarea certifica-tului energetic, `nfunc]ie de suprafa]acl\dirii sau aparta-mentului.

Guvernul Rom=niei a a -pro bat un proiect de legeca re aduce noi complet\rile gisla]iei privind perfor-man]a energetic\ a cl\diri-lor (Legea nr. 372/2005).Mai exact este vorba de in -troducerea obliga]iei pentruproprietarii de imobile s\pre zinte un certificat de per-forman]\ energetic\ `n ca -zul v=nz\rii sau `nchirieriiunei locuin]e.

Proiectul aprobat de Gu -vernul Rom=niei va intra `ndez batere de urgen]\ `n Par -la ment, fiind vorba de o di -rec tiv\ obligatorie care tre-buie transpus\ `n legisla]iastatelor membre ale UniuniiEuropene p=n\ la data de 9iulie 2012. Noile prevederivor intra `n vigoare la 60 dezile de la data public\rii `nMo nitorul Oficial, cel maipro babil la sf=r[itul luniiaugust 2012.

Ce mai po]i citi pewww.reporterul.ro:

Ar fi corect ca cei carec=[tig\ mai mult s\

pl\teasc\ impozit maimare?

Rom=ni cu valizapreg\tit\ - s\ vin\ `n]ar\, sau s\ plece `n

str\in\tate?

C=]i bani au str=nsrom=nii care tr\iesc `nstr\in\tate, `n ultimul

deceniu

Topul scumpirilor

R\zboi de la cartofiipr\ji]i de la

McDonalds. Protec]iaConsumatorilor ia

atitudine

Vom pl\ti ni[te bani`n plus la orice con-sulta]ie sau investi-ga]ie medical\, pel=ng\ suma achitat\ laasigur\rile de s\n\ta -te. Acest lucru este ocertitudine. C=t vompl\ti, `nc\ nu se [tie.Oficialii sistemuluispun `ns\ c\ va fi vor -ba de sume modice.

De ani de zile se discut\ des-pre necesitatea introducerii co -pl\ ]ii `n s\n\tate. Ministerul S\ -n\t\]ii a f\cut `n aceast\ s\pt\ -m=n\ un prim pas pentru stabili-rea copl\]ii `n sistemul sanitar.Joi a fost supus dezbaterii publi-ce proiectul Legii copl\]ii. Con -form proiectului, cuantumul su -melor care vor reprezenta copla-ta asiguratului pentru unele ser-vicii din pachetul de baz\, pre-cum [i condi]iile `n care suntpl\tite acestea vor fi stabilite prin

contractul - cadru privind condi -]iile acord\rii asisten]ei medica-le `n cadrul sistemului de asigu -r\ri sociale de s\n\tate. Cu altecuvinte, o dat\ pe an, atuncic=nd Casa de Asigur\ri de S\ n\ -tate `ncheie contracte cu mediciide familie, cu spitalele [i ceilal]ifurnizori de servicii medicale, seva decide [i c=]i bani vom scoa-te din buzunar pentru coplata la

o consulta]ie la medicul de fami-lie, `n Policlinic\, pentru o inter-nare sau pentru un set de anali-ze medicale.

Se va stabili unplafon pentru coplata

pe un an de zileDe asemenea, suma maxim\

reprezent=nd coplata asiguratu-

lui `ntr-un an calendaristic se vastabili, ulterior, prin hot\r=re aGuvernului.

Coplata este un moderator `nac cesarea serviciilor medicaledin pachetul de servicii de baz\[i reprezint\ contribu]ia persona -l\ la plata serviciilor medicale.

„Introducerea tichetului mo -de ra tor de s\n\tate pentru co -pla ta unor servicii medicale `nsistemul asigur\rilor sociale des\n\tate are drept scop cre[terearesurselor financiare la nivelulsistemului care s\ conduc\ laco interesarea furnizorilor dinsistemul de s\n\tate pentru a asi-gura servicii eficiente [i de cali-tate, precum [i la alocarea maijudicioas\ a fondurilor astfel re -zultate, respectiv c\tre aceleseg mente ale sistemului caresunt efectiv solicitate pentruacor darea serviciilor de `ngrijirea s\n\t\]ii”, se arat\ `n motiva-rea pentru emiterea actului nor-mativ. Cu alte cuvinte, se ` n cear -c\ suplimentarea fondurilor pen-tru sus]inerea sistemului sanitar,cu ajutorul asigura]ilor, moti v=n -du-se c\ acest lucru ar duce laser vicii medicale mai de calitate.

Accidenta]i pe [osele

Coplata la medic, `n dezbatere public\

Page 3: reporterul (20-26.04.2012)

320 - 26 aprilie 2012 local

Moa[tele a 15 sfin]i, la

Biserica „IzvorulT\m\duirii”

Racla cu Moa[tele a 15sfin]i a fost adus\ mar]i dela Catedrala Mitropoli ta -n\ Ia[i. ~n Racla depus\ `ncurtea Bisericii din ParculTineretului se afl\ Moa[ -te le Sf=ntului MucenicHar alambie, ale Sf=ntuluiMucenic Modest, precum[i ale sfin]ilor Vartolomeu,Varnava, Filip, ale sfin]ilormucenici Mina si Panteli -mon, precum [i ale altoropt sfin]i. P=n\ duminic\,22 aprilie, la ora 17.00,credincio[ii se pot `nchi-na la moa[tele acestorsfin]i.

Rovinieta,pl\tit\ prin

SMSSistemul de plat\ a rovi-

nietei se va simplificafoar te mult. Un simpluSMS va fi suficient pentruplata acesteia. ~n acestscop se lucreaz\ la extin-derea sistemului informa-tic na]ional pentru emite-re, gestiune, monitorizare[i control a taxei de utili-zare a infrastructurii rutie-re. Proiectul privind extin-derea sistemului informa-tic este estimat la circa 40de milioane de lei.

Circula]ie`nchis\ ma[inilorpe o por]iune astr\zii VictoriaPe perioada manifest\ -

rilor prilejuite de ZileleOra [ului, traficul va fi `n -chis pe o por]iune dinstrada Victoria. Ma[inilenu vor putea circula de lamagazinul Belv p=n\ laBiserica Sf=ntul Gheor -ghe, exist=nd alternativaunor rute ocolitoare pestr\zile Calea Na]ional\ -Ion Pillat [i Grivi]ei - In -dependen]ei.

C\l\toriigratuite cu

tramvaiul pentrupersoanele cu

handicap grad IPrim\ria va oferi gratui-

tate la circula]ia cu tram-vaiul [i persoanelor cuhandicap grad I. Deciziaa fost luat\ `n urma uneisolicit\ri din partea Aso -cia]iei Nev\z\torilor dinRom=nia. „Bugetul muni-cipalit\]ii permite oferireaacestor gratuit\]i. Nu suntmulte persoane, de la ne -v\z\tori ar fi cam 30, darera pentru ei o problem\c=nd ajungeau `n ora[”, adeclarat primarul munici-piului.

SMS

Boto[\nenii pleca]is\ lucreze `n str\i n\ -tate sunt chema]i deprimar s\ `mp\rt\ -[eas c\ din experien -]a lor [i s\ aduc\ ast- fel un plus la dezvol-tarea municipiului.

Sunt mii de boto[\neni care aureu[it `n str\in\tate s\ `[i fac\ unrost, s\ ob]in\ rezultate deosebi-te `n munca lor [i care au cu ces\ se laude c=nd ajung acas\,ca re au o experien]\ de `mp\r t\ -[it. Ace[tia ar putea s\ ajute ora -[ul din care au plecat, `mp\r t\ -[ind din ceea ce au v\zut, dinceea ce cunosc, din modul devia]\ [i buna practic\ a comuni -t\]ilor `n care s-au integrat dup\plecarea din ]ar\.

Primarul C\t\lin Flutur a spusrecent c\ vrea s\ se `nt=lneasc\cu cei care au ob]inut rezultatede excep]ie `n str\in\tate, pentruca ace[tia s\-i povesteasc\ cumeste acolo unde `[i duc ei traiulacum, ce este gre[it la noi, cums-ar putea „importa” anumiteprac tici, idei benefice pentrucomunitatea noastr\ local\.

Primarul C\t\linFlutur: „S\ ne

povesteasc\ ce artrebui s\ facem ca

s\ fie mai binepentru Boto[ani”~ntotdeauna este o dovad\ de

`n]elepciune s\ [tii s\ `nve]i de la

al]ii ceea ce fac mai bine dec=ttine, iar edilul Boto[aniului esteconvins c\ sunt multe lucruri pecare am putea s\ le perfec ]io n\mdac\ am fructifica experien ]acelor care au trecut gra ni]a [i auf\cut cinste locului din care auplecat. De altfel, primarul sus]inec\ a [i avut de c=teva ori `n ulti-mele luni discu]ii cu persoane

din diaspora cu rezultate deose-bite, plecate de pe me leagurileboto[\nene. „Sunt `n diasporaboto[\neni de renume, cu rezul-tate deosebite. Eu am a vut ocazias\ iau leg\tura cu c=]i va dintre ei[i a[ vrea s\ reali z\m `nt=lniri cuc=te un bo to [\nean din acesta `nfiecare lu n\. S\ ne povesteasc\cum este acolo, ce este bine

acolo [i ce ar trebui s\ facem nois\ fie mai bi ne pentru Boto[ani”,a spus C\ t\ lin Flutur.

Primarul este de p\rere c\ oastfel de `nt=lnire cu oameni ca -re au tr\it ani de zile pe alte me -lea guri ar putea `nsemna o ade -v\ rat\ absorb]ie de experien]\ [iprac tic\ pozitiv\ care s\ ajuteora[ul.

Boto[\nenii din diaspora,chema]i s\ ajute ora[ul natal

Olimpiadele na]ionale au fost [i`n acest an prilej pentru eviden ]ie -rea unor elevi boto[\neni. Olim -piada na]ional\ de chimie le-a datmotive de satisfac]ie cadrelordidactice de la un prestigios cole-giu boto[\nean. Trei ele ve, toatede la Colegiul Na ]ional „MihaiEm inescu” din Bo to[ani, s-au `n -tors cu men]iuni de la faza na -]ional\ a Olim pia dei de chimie.Una dintre acestea se va preg\ti

cu lotul na]ional pentru Olim -piada interna]ional\ la aceast\materie. Teodora Co roam\ aob]inut men]iune [i a fost inclus\`n urma rezultatului s\u `n Lotulolimpic l\rgit al Ro m=niei pentruOlimpiada interna]ional\. Men -]iuni speciale au ob]inut [i Cla u -dia Timofti [i Lau ra Vasilica Arse -nie. Toate cele trei eleve au fostpre g\tite de pro fesorii MihaelaHristea [i Constantin Guceanu.

Pentru a le oferi ele -vilor posibilitatea s\participe, luni, la ma -nifest\rile dedicateZi lelor municipiuluiBoto[ani, primarulC\t\lin Flutur a solici-tat Inspectoratului{colar Jude]ean s\sus pende cursurile pe23 aprilie.

De S\rb\toarea Sf. Mare Mu -cenic Gheorghe, elevii au acces

gratuit la muzeele din munici-piu, dar au ocazia [i s\ participela multe alte manifest\ri cultura-le sau sportive. Tot luni se orga-nizeaz\ [i T=rgul liceelor.

„Am adresat o solicitare Ins -pec to ratului {colar ca luni s\ nuse ]in\ cursuri `n municipiul Bo -to[ani. Dorim ca elevii s\ parti-cipe la ac]iunile ce se vor orga-niza de Zilele Municipiului. Suntcompeti]ii sportive, spectacole,t=rgul liceelor. De asemenea, amavut o discu]ie [i am solicitat camuzeele s\ fie vizitate gratuit dec\tre elevi”, a declarat primarulC\t\lin Flutur.

Vacan]\prelungit\ pentru

s\rb\toareamunicipiului

Eleve de la ColegiulEminescu, eviden]iate

la OlimpiadaNa]ional\ de Chimie

Page 4: reporterul (20-26.04.2012)

CMYK

4 20 - 26 aprilie 2012administra]ie

Peste 80 de me[teripopulari vor luaparte la finele aces-tei s\pt\m=ni lacea de-a VI-a edi]iea T=rgului Me[te ril-or Populari.

Organizat de Centrul Jude]eanpentru Promovarea [i Conser va -rea Culturii Tradi]ionale Boto -[ani, cu sprijinul Prim\riei Boto -[ani, evenimentul `[i propune s\pun\ `n valoare adev\rateleme[te[uguri populare rom=ne[ti.Pentru aceasta, organizatorii s-au `ntrecut pe ei, aduc=nd anulacesta, la t=rg, me[teri din toatezonele etnografice ale ]\rii dar [idin Republica Moldova. Printre

me[terii prezen]i se va afla pentruprima dat\ `n cei 6 ani de c=ndBoto[aniul g\zduie[te a ceas t\manifestare, unul dintre cei maibuni cerami[ti din ]ar\, care locu-ie[te la Teleorman. Zo nele Mehe -din]i, Maramure[, Ar ge[ [i bi ne -`n]eles Moldova vor fi reprezen-tate la aceast\ manifestare.

„Vom avea me[teri din raioane-le Glodeni, Soroca, Drochia dinRepublica Moldova, din Ardeal,Maramure[, Arge[, Me he din]i [iMoldova. Pentru prima dat\ vaveni de la Teleorman unul din ceimai buni cerami[ti din ]ar\. Vorparticipa la deschidere pre[edin]iiraioanelor Glodeni, Drochia,Soroca, [efii centrelor de cultur\ai localit\]ilor amintite precum [ipre [edintele Consiliului Jude]ean,domnul Mihai }=buleac [i dom-nul primar C\t\lin Flutur”, a de -clarat Ion Ilie, [eful Centrului deCrea]ie Boto[ani.

C\t\lin Flutur: „E o manifestare

care contribuie dinplin la promovareabrandului nostru

cultural”T=rgul Me[terilor Populari se

va desf\[ura `n perioada 20-23

aprilie pe pietonalul Unirii. Des -chiderea va avea loc vineri, `n -ce p=nd cu ora 12.00. „Este o tra -di]ie frumoas\ ca atunci c=nd nes\rb\torim ora[ul, s\-i avem al\ -turi de noi [i pe ace[ti iscusi]ime[teri populari care vin de de -parte pentru a ne ar\ta cele mainoi me[te[uguri la care au lu -crat. Ne bucur\m s\ putem g\z -dui aceast\ manifestare organi-zat\ cu sprijinul [i buna grij\ a

domnului director al Centruluide Crea]ie, Ion Ilie. Ne bucur\m,an de an de o prezen]\ nume-roa s\ din partea me[terilor po -pulari, care aduc la Boto[anitra di]iile populare rom=ne[ti [i,pot s\ spun cu satisfac]ie c\ e omanifestare care contribuie dinplin la promovarea `n tara [i din-colo de grani]ele ei a branduluinostru cultural”, a declarat pri-marul C\t\lin Flutur.

20-23 aprilie. Pietonalul UniriiT=rgul Me[te[ugarilorOrganizatori: Consiliul Jude]ean Boto[ani, Cen -

trul Jude]ean pentru Conservarea [i Promo vareaCulturii Tradi]ionale Boto[ani, Consiliul Local [iPrim\ria Municipiului Boto[ani

Joi, 19 aprilieOrele 18-23. SpectacolInvita]i: Rapsozii Boto[anilor, Sofia Vico vean ca,

Cristina Gheorghiu, Cozmi]\ Lascarache, TrifanB\l\uc\.

Loca]ie: Centrul vechi

Vineri, 20 aprilieTeatrul „Mihai Eminescu” - Expozitia documen-

tara de numismatica si filatelie - „PERSONA LIT|}IBOTO{|NENE” - activitatea este realizata, in zile-le de 20, 21, 22 Aprilie 2012, de c\tre membriicercurilor de numismatic\ [i filatelie de laAsocia]ia Cultural\ ARLECHIN Boto [ani [i Aso -cia]ia Jude]ean\ a Organizatorilor de EvenimenteBoto[ani, coordona]i de domnul prof. LudvicSchibinschi

Orele 18-23. SpectacolTrupe invitate: Trupe locale, BANDIDOS, NI CO -

LALoca]ie: Centrul vechi

S=mb\t\, 21 aprilieOrele 12.00. Teatrul „Mihai Eminescu”Expozi]ia de fotografie - „Oamenii din be]e de

chibrit” - activitate realizat\ de c\tre Marius Pe tres -cu membru al Clubului Fotografilor Boto [ani.

Orele 11.00. Sala de Marmur\ a Teatrului „Mi haiEminescu” - Lansarea de carte a volumului „NoulTestament. Apocalipsa lui Ioan” - edi]ie bilingv\

tra dus\ [i comentat\ de Cristian B\dili]\ ap\rut\ laEditura Adev\rul Holding [i Con fe rin ]a „Teme con-troversate din Apocalips\” sus ]i nu t\ de CristianB\dili]\, cu participarea extraordinar\ a domnuluiTheodor Paleologu [i a scriitorului Dan Lungu

Orele 18-23. SpectacolTrupe invitate: Trupe locale, F|R| ZAH|R, BE RE

GRATISLoca]ie: Centrul vechi

Duminica, 22 aprilieOrele 17. Biserica „Sf. Gheorghe” - Aducerea

Moa[telor Sf. Mare Mucenic Gheorghe de la Bi -serica Feredeni. Oficierea slujbei de Vecernie.

Orele 18-23. SpectacolTrupe invitate: Trupe locale, SILVIA DUMITRES-

CU, HARALoca]ie: Centrul vechiOrele 23. Spectacol - Foc de ArtificiiLoca]ie: Centrul vechi

Luni, 23 AprilieOra 9.00. Biserica „Sf. Gheorghe” - Oficierea Sf.

Liturghii, fiind invitat ~nalt Preasfin]itul Ca linic Bo -to[\neanul Episcop Vicar al Ar hi episcopiei Ia[i.

Hramul Ora[ului.Orele 17.00. Foaierul Teatrului „Mihai Emi -

nescu” vernisajul expozi]iei de numismatic\ „Mo -men te din istoria Boto[anilor”

Orele 18.00. Sala Mare a Teatrului „Mihai Emi -nescu” - Spectacolul „O noapte nebun\!” de RayCoo ney, Regia Alexandru Vasilache - intrare li be r\.

Orele 18.30. Sala Casei de Cultur\ a Sindicatelor- Concert festiv sus]inut de Orchestra Simfonic\ aFilarmonicii de Stat Boto[ani - intrare liber\.

~n program: muzic\ din filme [i pagini orchestra-le de divertisment.

T=rgul Me[terilor Populari, omanifestare de tradi]ie la Boto[ani

PROGRAM AL ZILELOR ORA{ULUIBOTO{ANI - APRILIE 2012

Sarmale, vin [i cozonac de la Prim\rieCa `n fiecare an, [i de aceast\ dat\ municipalitatea se `ncadreaz\ `n

tradi]ia de a le oferi boto[\nenilor, dup\ slujba de la Biserica Sf. Gheor -ghe, produse tradi]ionale, ca la hram. S\rm\lu]e, cozonac [i c=te un paharcu vin li se vor servi credincio[ilor luni, de Sf. Gheorghe, dup\ slujba dela Biserica cu acest hram. La Cantina de ajutor social a Prim\riei Bo to[anisunt `n preg\tire nu mai pu]in de 6.000 de por]ii pentru boto[\neni.

La Biserica Sf. Gheorghe dinmunicipiu, boto[\nenii se vorputea `nchina [i `n acest an lamoa[tele Sf. Mare MucenicGheorghe, aduse de la BisericaFeredeni. La ora 17.00 sunt a[ -teptate s\ poposeasc\ `n curtea

l\ca[ului de cult moa[tele Sf=n -tului. ~n aceea[i sear\, va fi ofi-ciat\ slujba de vecernie, iar adoua zi, diminea]\, la ora 9.00,va fi oficiat\ Sf. Liturghie, pentrucare este a[teptat PS CalinicBoto[\neanul.

Moa[tele Sf. Mare Mucenic Gheorgheajung duminic\ la Boto[ani

Imagini din prima sear\ de spectacol

Page 5: reporterul (20-26.04.2012)

CMYK

520 - 26 aprilie 2012 administra]ie

Guvernan]ii preg\tesc unproiect prin care, `n colabo-rarea cu firme private, se vatrece la construc]ia delocuin]e pentru `nchiriere,dar cu chirii acceptabilepentru majoritatea familiilor.

Este vorba de un proiect pilot al Mi -nis terului Dezvolt\rii Regionale [i Tu ris -mului, care se va derula prin ANL.

„Programul se va realiza prin `ncheie-rea de contracte de concesiune de lu -cr\ri publice [i are scopul de a permiteaccesul la o locuin]\ a persoanelor carenu au suficiente resurse pentru a o a chi -zi]iona de pe pia]a liber\”, precizeaz\un comunicat al Guvernului.

De remarcat este c\ se inten]ioneaz\s\ se ]in\ `n fr=u nivelul chiriei, care nuva putea dep\[i o treime din salariulme diu net pe economie. La momentulactual, o treime din salariul mediu net

pe economie `nseamn\ aproximativ 120de euro pe luna. Asupra valorii minimese va c\dea de acord pe parcurs, ]i n=n -du-se cont de valoarea stabilit\ pentruamortizarea investi]iei `n locuin]\.

Firma privat\ va construi, dar va [i ad -ministra locuin]ele, va colecta chiriile [icheltuielile de `ntre]inere.

Banii colecta]i din chirii vor ajunge labu getul statului (50%), la investitorulprivat (30%) [i la ANL (20%).

Ce condi]ii trebuie`ndeplinite de solicita]iilocuin]elor cu chirie `ncadrul acestui proiect

Titularul cererii trebuie s\ aib\ ovechime ne`ntrerupt\ `n munc\ de celpu]in un an. Venitul mediu pe membrude familie nu trebuie s\ fie mai mic de50% din salariul mediu brut pe econo-mie, dar nici s\ dep\[easc\ acest sala-riu. ~n plus, solicitantul unei astfel de lo -

cuin]e, dar [i ceilal]i membri ai familieisale nu trebuie s\ de]in\ o alt\ locuin]\`n proprietate sau alt\ locuin]\ cu chirieproprietate de stat `n localitatea `n carea solicitat locuin]a. De asemenea, vormai fi [i alte criterii de ierarhizare, cupunctaj ce urmeaz\ s\ se stabileasc\.

~n comunicatul Guvernului se maiarat\ c\ se urmeaz\ s\ se fac\ analizade impact asupra bugetului. „A[tept\mrezultatul analizei [i atunci vedem `n cem\sur\ proiectul are sustenabilitate”, semai men]ioneaz\ `n comunicatul Gu -vernului.

Un nou proiect cu locuin]e ANL de `nchiriat

Pie]e, pietonale, uni t\]ide `nv\]\m=nt, par curi,intersec]ii vor fi supra -vegheate printr-un sis-tem cu camere videopentru a le oferi boto -[\ neni lor un plus desiguran]\ pe str\zilemu ni cipiului lor. Pro -iec tul prin care se vaasi gura monitorizareavi deo a unor “zonefier bin]i” ale Boto[a -niului este realizat cufinan]are european\.Camerele video au fostamplasate `n zo ne curisc crescut de infrac -]ionalitate sau `n zonemai intens circulate.

Miercuri, `n prezen]a primaru-lui C\t\lin Flutur [i a altor repre-zentan]i ai Prim\riei Boto[ani,pre cum [i a unor directori deins titu]ii publice, a fost marcat\finalizarea proiectului g=nditpentru sporirea siguran]ei cet\ ]e -nilor. Punerea `n aplicare a Pro -iectului “Cre[terea siguran]ei [iprevenirea criminalit\]ii `n zonade ac]iune a municipiului Bo to -[ani, prin achizi]ionarea deechi pamente specifice [i amena-jarea unui centru de suprave-ghe re” a fost posibil\ datorit\finan]\rii prin Fondul Europeande Dezvoltare Regional\.

Zonele `n care aufost amplasatecamerele video

57 de camere video vor fi totat=]ia „ochi vigilen]i” `n 31 depuncte din municipiu. Cele maimulte camere au fost amplasate`n zone ale unor unit\]i de `n -v\]\m=nt. {colile 2, 3, 8, 11, 12,Grup {colar Petru Rare[, LiceulGrigore Antipa, Colegiul Na ]io -nal „Mihai Eminescu” sunt uni -t\]ile [colare care vor beneficiade supravegherea cu camerevideo `n cadrul sistemului im ple-mentat prin acest proiect. Deasemenea, cu camere de supra-veghere video vor mai fiurm\rite zonele PietonaluluiUnirii, Pietonalului Transilva -niei, dar [i Parcul Mihai Emi -nescu, Parcul Tineretului,Cen trul istoric [i Pia]a Viilor.

Cum se va realizamonitorizarea

Pe l=ng\ cele 57 de camerevideo, sistemul de supraveghe-re mai este compus dintr-unsub sistem de comunica]ii [iunul de monitorizare [i control.Centrul de comand\ unde sunturm\rite imaginile furnizateprin camerele video este am pla-sat `n cl\direa St\rii Civile, aco -lo unde func]ioneaz\ [i Po li]iaLocal\. Camerele video sunt deultim\ genera]ie, cu zoom carenu iart\ nimic pe o zon\ `ntins\pe zeci de metri. Imaginile vor fistocate timp de 30 de zile [i vorputea fi folosite [i de Inspecto -ratul de Poli]ie Jude]ean.

Boto[aniul, supravegheat videopentru descurajarea infractorilor

„Cre[terea siguran]ei [i prevenirea crimina-

lit\]ii sunt importante pentru cet\]enii din mu -

ni cipiul Boto[ani. Noi am pornit ini]ial cu ceva

ase m\n\tor `n Pia]a Central\ iar statisticile ne

arat\ c\ de atunci pia]a a devenit un loc mult

mai sigur. Este un proiect care poate fi dezvol-

tat ulterior [i este de o importan]\ major\, va

aju ta mult Boto[aniul”, a precizat primarul C\ -

t\ lin Flutur. Edilul a mai ar\tat c\ acest proiect

este de fapt un r\spuns la cerin]ele cet\]enilor,

a fost realizat ca urmare a unor sondaje `n care

ace[tia [i-au ar\tat dorin]a de a se sim]i mai si -

guri pe str\zile ora[ului lor.Valoarea proiectului este de peste 2,7 milioa-

ne de lei.

Proiectul este rezultatul sond\riidorin]elor boto[\nenilor

Page 6: reporterul (20-26.04.2012)

6 20 - 26 aprilie 2012magazin

• V=nd urgent teren, 5.000 mp, la [osea, `n apropiere de satIpote[ti-Boto[ani. Telefon 0748.752.569. Pre] negociabil.

NUUITA!

Trimite anun]urile la adresa

[email protected] sauprin SMS la num\rul detelefon 0721.01.83.93.

Valabil pentru persoanele fizice.

~n fiecare an, la 23aprilie, `l pr\znuimpe Sf=ntul Mare Mu -cenic Gheorghe,pur t\torul de bi ru in -]\. Sf=ntul Gheorghes-a n\scut `n Capa -docia, din p\rin]icre[tini. A urmatcariera militar\ [i aajuns comandant `narmata ~mp\ratuluiDiocle]ian.

~n anul 303, `mp\ratul a dat undecret prin care to]i cre[tiniierau obliga]i s\ se lepede de cre-din]a `n Hristos [i s\ se `nchinezeilor. Sf=ntul Gheorghe, pentruc\ nu a vrut s\ jertfeasc\ zeilor,a fost condamnat la moarte prindecapitare `n anul 303, `n ziuade 23 aprilie.

Biserica cre[tin\ serbeaz\ ziuamor]ii sfin]ilor ca ziua lor dena[tere. Numai Fecioara Maria[i Sf=ntul Ioan Botez\torul facexcep]ie de la aceast\ regul\.

Sf=ntul Gheorghe `n iconografie

Iconografia p\streaz\ imagi-nea Sf=ntului Gheorghe c\larepe un cal, str\pung=nd cu suli]aun balaur. Este vorba despre ole gend\ pioas\, `n care Sf=ntul

Gheorghe salveaz\ cetatea Si -lena, din provincia Libiei, terori-zat\ de un balaur. Aceast\ ima -gine a sf=ntului a r\mas `n amin-tirea oamenilor ca model de cu -raj `n lupta cu diavolul. Mai estereprezentat `ntr-o mantie ro[ie,culoare tradi]ional\ pentru unmartir, dar [i ca r\zboinic pedes-tru sau ca tribun militar `n ve[ -

minte patriciene, cu o diadem\metalic\ pe cap, cu o plato[\sub mantie, ]in=nd o cruce `nm=na dreapt\ [i o sabie `n m=nast=ng\.

~n 1222, regele Angliei, Ri -chard Inim\ de Leu, l-a ales peSf=ntul Gheorghe patronul spiri-tual al Casei Regale [i al `ntregii]\ri.

~n prima vineri dup\Pa[ti, Biserica Orto -dox\ s\rb\tore[teIzvorul T\m\duirii.Este un praznic `nchi-nat Maicii Domnului,menit s\ arate rolulFecioarei Maria `nlucrarea m=ntuiriioamenilor. Numele deIzvorul T\m\duiriiaminte[te de o seriede minuni s\v=r[ite laun izvor aflat `n apro-pierea Constantino po -lului.

Potrivit tradi]iei, Leon cel Ma -re, cu pu]in timp `nainte de aajunge `mp\rat, se plimba prin-tr-o p\dure din apropierea Cons -tantinopolului. ~nt=lne[te unb\tr=n orb care `i cere s\-i deaap\ [i s\-l duc\ `n cetate. Leonnu g\se[te izvor `n apropiere,dar aude glasul Maicii Dom nu -lui spun=ndu-i: „Nu este nevoies\ te ostene[ti, c\ci apa esteaproape! P\trunde, Leone, maiad=nc `n aceast\ p\dure [i lu=ndcu m=inile apa tulbure potole[tesetea orbului [i apoi unge cu eaochii lui cei `ntuneca]i”. Leon af\cut astfel, a g\sit izvorul, i-adat orbului s\ bea [i i-a redat [ivederea cu apa cu care i-a sp\latochii. Leon a construit l=ng\acel izvor o biseric\. De-a lun-gul timpului, se spune c\ apaacestui izvor a vindecat multe

boli [i a t\m\duit diferite r\ni [isuferin]e.

Izvoaret\m\duitoare la noi `n ]ar\

M\n\stirea Ghighiu este cu -nos cut\ nu doar prin icoana f\ -c\toare de minuni a MaiciiDom nului, adus\ aici `n anul1958, ci [i prin izvorul ei t\m\ -duitor.

La M\n\stirea Dervent, pe lo -cul unde Sf=ntul Apostol Andreia f\cut o minune, exist\ un altiz vor cu ap\ vindec\toare.

Un alt loc `n care putem g\siiz vor cu apa vindec\toare esteM\n\stirea Hor\icioara. Pelerinidin toata ]ara vin la cele trei m\ -n\stiri s\ primeasc\ apa de laaceste izvoare minunate.

Izvorul T\m\duirii - praznic`nchinat Maicii Domnului

~n tradi]ia popular\, Sf=ntul Gheorghe estecunoscut sub numele de S=n-George. Esteconsiderat a fi un zeu al vegeta]iei, protectoral naturii `nverzite, al vitelor [i al oilor.

~n spiritualitatea popular\, `ntre S=n-Geor -ge [i S=medru (Sf=ntul Dumitru) exist\ o `n]e -legere cosmic\. Se spune c\ atunci c=ndbroa [tele c=nt\ pentru prima oar\, S=n-Geor -ge ia cheile de la S=medru pentru a deschidedrumul naturii spre via]\.

~n diminea]a zilei de S=n-George, capul fa -miliei, `ntotdeauna un b\rbat, a[eza la st=lpiipor]ilor [i ai caselor, la ferestrele [i u[ile case-lor [i grajdurilor, `n gr\dini [i pe morminteledin cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea c\oamenii, vitele [i sem\n\turile erau protejatede for]ele malefice.

Ramurile verzi erau p\strate peste an pen-tru a fi folosite drept leacuri `mpotriva bolilor.Ele erau puse [i `n hrana animalelor, `n cre-din]a c\ acestea vor fi protejate de putereaduhurilor rele.

Fetele de m\ritat a[teptaus\-[i vad\ ursitul

~n ajunul zilei de S=n-George, fetele de m\ ri -tat credeau c\ ̀ [i pot vedea ursitul dac\ priveau,

`n aceast\ noapte, `ntr-o cof\ plin\ cu ap\.Exista [i obiceiul ca `n diminea]a zilei de

23 aprilie, fetele s\ pun\ `n mijlocul drumu-lui brazde verzi, `mpodobite cu coroni]e,pen tru a observa care fecior va c\lca pesteele. Dac\ fl\c\ii ce le erau dragi nu c\lcau pecoroni]e, fetele credeau c\ `n acel an se vorc\s\tori. Brazdele [i coroni]ele erau p\stratepeste an, pentru a se face cu ele farmece dedragoste sau pentru a fi folosite ca remediu `nameliorarea diferitelor boli.

Tot `n diminea]a zilei de 23 aprilie, fetelemergeau pe furi[ `n p\dure pentru a culegem\ tr\gun\ [i n\valnic. Aceste plante eraupuse `n pod sau sub strea[in\, `n credin]a c\ele le vor aduce pe]itori boga]i.

{i fl\c\ii `[i vedeau viitorul

`n cofa cu ap\Fl\c\ii c\utau `n diminea]a zilei de 23 apri-

lie, iarba fiarelor, planta miraculoas\ ce pu -tea s\ sf\r=me lac\tele. ~n ajunul s\rb\torii,tinerii mergeau `ntr-o dumbrav\ cu o cof\ cuap\ ne`nceput\. Vasul era ascuns `ntr-un locdoar de el [tiut. La r\s\ritul soarelui fiecare

pri vea `n cofa cu ap\. Daca `n vas se afla unfir de iarb\, credeau c\ se vor c\s\tori cu fataiubit\. Dimpotriv\, dac\ `n ap\ se afla o floa-re uscat\, era semn ca t=n\rul nu se va `nsura`n acel an, iar dac\ g\seau p\m=nt, se credeac\ feciorul va muri `n cur=nd.

Cine doarme va fi somnoros

tot anulFemeile c\s\torite mergeau `n p\dure [i cu -

legeau plante doar de ele [tiute (mulg\toare,un tul vacii), pe care le ad\ugau `n hrana ani-ma lelor, `n credin]a c\ vacile vor da multlapte [i de bun\ calitate.

Nimeni nu avea voie s\ doarm\ `n aceastazi deoarece se credea c\ acel care `ncalc\ in -ter dic]ia, avea s\ fie somnoros `ntregul an.

Urzica, stimulent pentru h\rnicie

Urzicatul era un alt obicei practicat de S=n-George. Exista convingerea c\ prin urzicat eivor fi mai ageri, mai harnici [i mai s\n\to[ide-a lungul `ntregii veri care urma s\ `ncea p\.

Dintre toate obiceiurile enumerate, `n co -mu nit\]ile s\te[ti contemporane se mai p\s -treaz\ doar obiceiul `mpodobirii st=lpilor dela poart\ cu ramuri verzi.

Sf=ntul Gheorghe,purt\torul de biruin]\,patronul spiritual al

municipiului Boto[ani

Obiceiuri de Sf=ntul Gheorghe

Page 7: reporterul (20-26.04.2012)

720 - 26 aprilie 2012 timp liber

BerbecApar oameni de nic\ieri care te ajut\ s\-]i schimbi concep -

]iile de via]\. Te `ntorci `n timp [i analizezi situa]ii mai vechicare au r\mas `n aer. De asemenea, te treze[ti cu un chefnebun de vorb\, de comunicare `n general. De[i sim]ul umo-rului este tot `n]ep\tor, rolul t\u e cel de a aduce veselia peunde treci.

TaurE posibil s\ sim]i o mai mare nevoie de singur\tate, pentru

a practica introspec]ia sau medita]ia. Te fr\m=nt\ ni[te g=nduri[i, atunci c=nd e[ti numai tu cu tine [i reu[e[ti s\-]i lini[te[timintea, s-ar putea s\ prime[ti r\spunsurile pe care le c\utai.

GemeniF\r\ s\ stai pe g=nduri, e bine s\ dai curs provoc\rii, pentru

c\ se las\ cu aventur\. E[ti tot mai activ `n grupuri [i adop]ipozi]ia avocatului care ap\r\ o cauz\ ori lupt\ pentru al]ii.Ie[i pu]in din starea de agita]ie [i te `ntorci mai mult c\tre tine.

RacCuriozitatea, s\-i spunem, poate fi `ns\ foarte util\, pentru

c\ po]i afla detalii importante [i s\ aju]i mai departe de cine-va. E[ti un fel de intermediar, care se pune la dispozi]ia celor-lal]i [i `[i ofer\ sprijinul necondi]ionat. De asemenea, po]i s\iei leg\tura cu oameni din diverse categorii sociale [i s\ tragiconcluzii despre tine.

LeuE posibil s\-]i dai seama c\ ai judecat gre[it anumi]i oameni,

c\ te-ai l\sat ghidat dup\ aparen]e sau dup\ impulsul de mo -ment. S-ar putea s\ descoperi c\, `n lacul unde vedeai numainoroi pe fund, ies la suprafa]\ nuferi. ~ncepe o etap\ de afir-mare social\ sau profesional\ pentru tine. E[ti tot mai prezent`n via]a public\, cuno[ti mai mul]i oameni, te implici `n maimulte activit\]i.

FecioaraSe creeaz\ pentru tine contexte favorabile, e[ti sus]inut `n

proiectele pe care ai de g=nd s\ le duci la `ndeplinire. De dataaceasta, prime[ti sprijinul, banii sau recomand\rile de careaveai nevoie. ~n plus, `]i urmezi instinctele [i te po]i `ndreptacu succes spre studii ezoterice sau spirituale. Te intereseaz\tot mai mult s\ te `n]elegi pe tine, ca s\ `n]elegi cum g=ndesc[i func]ioneaz\ oamenii `n general.

Balan]aAi o mare for]\ de convingere, dar e foarte important acum

s\ nu faci lucrurile de capul t\u, ci s\ ai `ncredere `n intui]iaomului de l=ng\ tine. Chiar dac\ ]i-e greu s\ recuno[ti, sfatu-rile pe care le prime[ti se pot dovedi extrem de pre]ioase. De -vii interesat de afaceri sau de administrarea bunurilor celor-lal]i. Te bucuri de beneficii de pe urma bunelor asocieri sau aiocazia s\ cheltuie[ti banii partenerului.

Scorpion~ncepi s\-ti dai seama ce te-ar reprezenta mai bine din punct

de vedere profesional, cum ai vrea s\ c=[tigi bani. Spui lucru-rilor pe nume, `nve]i s\ impui limite, iar deschiderea [i hot\ -r= rea o s\ vezi c\, `n loc s\ te `ngroape, te salveaz\. Po]i ob -]ine cu for]a o sum\ de bani care nu vine dec=t dac\ tu `]i ceridrepturile!

S\get\tor~]i po]i asuma un rol pentru care nu ai avut energia [i cura-

jul la `nceputul lunii martie. Din diverse motive, ai vrut s\ faciceva [i ai dat `napoi, numai c\ acum se `ntrunesc toate con -di]iile s\ mergi mai departe. Te po]i pune foarte bine `n valoa-re, iar comunicarea [i argumentarea sunt punctele tale forte.

CapricornE posibil s\ devii tot mai con[tient c\ ai ni[te r\ni de vinde-

cat, c\ nu `nt=mpl\tor te-ai n\scut unde te-ai n\scut [i c\ `]ipo]i ajuta p\rin]ii sau rudele s\ creasc\ odat\ cu tine. Daidovad\ de un interes neobi[nuit fa]\ de problemele locuin]ei,fa]\ de patrimoniu, fa]\ de mo[teniri. De asemenea, `]i ridiciprobleme serioase legate de redecor\ri sau chiar de o schim-bare de locuin]\.

V\rs\torAcum, apar din nou oamenii, se recreeaz\ contextul care `]i

permite s\ ba]i palma [i s\ ie[i `n avantaj. Lucrurile se petrecc=nd te-ai fi a[teptat mai pu]in sau c=nd renun]ase[i la ultimasperan]\. Prime[ti o lec]ie foarte important\ acum: abia atuncic=nd te abandonezi cu totul, la[i via]a s\ curg\ [i lucrurile s\se `nt=mple, abia atunci Dumnezeu face minuni.

Pe[tiBucur\-te de fiecare clip\ [i nu-]i face griji pentru a doua zi,

pentru c\ nu reu[e[ti dec=t s\-]i creezi o stare de agita]ie carenu-]i aduce nimic bun. Po]i `ncepe colabor\ri avantajoase oripo]i relansa o activitate din care s\ ob]ii venituri `n mod regu-lat. Tocmai c=nd ]i-ai luat g=ndul de la ni[te venituri care numai soseau, ele apar `n mod spectaculos.

horoscop

Grila jocului este unp\trat de nou\ pe no -u\ c\su]e, subdivizat`n tot at=tea p\ trateidentice, numite re -giuni. Regula joculuieste simpl\: fiecarer=nd, coloan\ sau re -giune nu trebuie s\con]in\ dec=t o dat\cifrele de la unu lanou\. Formulat altfel,fiecare ansamblu tre-buie s\ con]in\ cifrelede la unu la nou\ osin gur\ dat\.

1 8 6

5 1 9 7 8 4

6 2 8

6 4 7 5

4 8 5 3

5 9 3 4

3 7 6

5 7 3 9 4 2

8 4 7

Caloriile pe care leaduc condimentele

`n m=ncare

Spune adio calcaruluiOglinda de la baie se abure[te frecvent [i se p\teaz\ dincauza calcarului. Pentru a-l elimina, pulverizeaz\ pe supra-fa]a oglinzii o solu]ie din ap\ [i o]et [i las-o s\ ac]ionezec=teva minute. {terge apoi surplusul cu o c=rp\ uscat\.

~n felurile de m=ncarepe care le prepar\mzilnic apar o mul]imede produse desprecare cei mai mul]idintre noi habar nuau c=te calorii con]in.

Dac\ vrei s\ afli ce aport calo-ric aduc cele mai importantecondimente [i produse pe carele folose[ti `n buc\t\rie, dar [iunele gust\ri cump\rate de perafturile magazinelor, lyla.ro a`ntocmit un mic tabel de calo-rii pentru acestea.

Calorii la 100 degrame de produs:

Arpagic - 32Baz\ pentru m=ncare legume

delikat - 120Busuioc uscat - 251Busuioc verde - 27Chili pudr\ - 314Chimen semin]e - 333Cimbru uscat - 272Cimbru verde - 101Coriandru frunze - 23Coriandru uscat - 279Cui[oare - 323Drojdie uscat\ - 295Frunze de p\trunjel - 36

Ghimbir m\cinat - 347Ghimbir proasp\t - 80Granule usturoi - 332Ketchup - 109Leu[tean - 37M\rar - 43M\rar uscat - 253Mu[tar - 67Nuc[oar\ m\cinat\ - 525Oregano uscat - 306Paprika - 289P\trunjel uscat - 276Piper negru - 255Rozmarin proasp\t - 131Rozmarin uscat - 331Scor]i[oar\ m\cinat\ - 261

Usturoi - 137Alune pr\jite [i s\rate - 596Bake rolls cu usturoi - 445Biscui]i de cas\ - 392Chips cartofi - 536Chips chio barbeque - 530Chips cu branz\ cheese - 553Chips cu sare - 530Chips paprika - 489Grisine cu sare - 277Popcorn bacon - 427Popcorn cu ca[caval -475Popcorn cu unt pentru micro -

un de - 420Pufule]i - 445Tortilla chips sare - 469

Page 8: reporterul (20-26.04.2012)

CMYK

8 20 - 26 aprilie 2012funny

WWIIKKII LLUUCCKKYY

NOT|: Aceast\ rubric\ esteun pamflet [i trebuie

tratat\ ca atare.Imaginile reprezint\

trucaje.

Portariuccalc\ pe

urmele luiOprisanuCe mai pot promite politicie-

nii! Candidatul USL la Prim\riaBoto[ani, Ovidiu Portariuc,cal c\ pe urmele fostului pre-tendent la candidatura pentruPrim\rie, Gabriel Opri[anu. Ca[i colegul s\u de partid, promi-te locuri de munc\ cu duiu-mul. Mut\ Agen]ia pentru Ocu -parea For]ei de Munc\ la Pri -m\ rie. Mai face [i Birou de re -la]ii externe pentru a atrage in -vestitorii din afara ]\rii.

„Vom avea ambasadorii no[ -tri, care vor merge s\ prezinteoportunit\]ile noastre ca ora[”,a declarat, legat de acest su -biect, candidatul USL. Cu altecu vinte, la prim\rie vor fi oa -meni care se vor plimba prinstr\i n\tate pe banii no[tri, `nscopuri „nobile”.

Rezultatul: vor da buzna laBo to[ani investitorii din toat\lumea.

CCaannddiiddaattuull UUSSLL [[ii iinnvvaazziiaa aaffaacceerrii[[ttiilloorr

Yes!Am adus investi-

tori!!!

Ovi!Nu s\ri a[a. C\

n-am b\tut `nc\palma.

Sfaturi pentru fiuUn evreu `i d\ sfaturi fiului lui:- Fiul meu, dac\ vrei s\ fii un bun om

de afaceri, trebuie s\ fii cinstit! Tot dea -una trebuie s\-]i ]ii cuv=ntul dat! Uit\-tela mine: am zis c\ iau, am luat! Am zisc\ dau, am zis!

{edin]a~ntr-o multina]ional\ `n prima zi [e din -

]\, discu]ii... La un moment dat, Geor -gic\ se ridic\, se uit\ la ceas:

- E trecut de ora 17, m\ scuza]i, darchiar nu mai pot s\ stau. La revedere!

A doua zi, iar [edin]\, planuri, buge-te,... Georgic\ se ridic\ se uit\ la ceas:

- E trecut de ora 17, m\ scuza]i, darchiar nu mai pot s\ stau. La revedere!

A treia zi, iar [edin]\, dezbateri aprin-se, bugete,... Georgic\ se ridic\ se uit\ laceas:

- E trecut de ora 17, m\ scuza]i, darchiar nu mai pot s\ stau mai mult. Larevedere!

Enervat, directorul:- Dar ce-i cu acest individ de tot se

ridic\ `n toiul discu]iilor [i pleac\?Managerul r\spunde:- Este `n concediu!!!

Efectele crizei financiareinterna]ionale

Multe b\nci au probleme [i falimen-teaz\ `n aceast\ perioad\. Acest lucru num-a `ngrijorat p=n\ recent, c=nd ammers la banc\ [i i-am `ntrebat de un cre-dit, iar bancherul mi-a r\spuns: „Foartebine! C=t po]i s\ ne `mprumu]i?”.

Primul milion de dolariUn milionar American `[i aminte[te

cum a devenit el milionar:- C=nd am fost b\iat, am venit `n Ame -

rica. ~n buzunar nu am avut dec=t 2 cen]i.

Am cump\rat dou\ mere murdare, le-amsp\lat, [i le-am v=ndut cu 4 cen]i fiecare.Apoi am cump\rat tot cu banii aceia 4mere, [i le-am v=ndut cu 8 cen]i fiecare...

- {i ce-a urmat dup\ aceasta?- A murit m\tu]a mea [i mi-a l\sat o

avere de 1 milion de dolari.

Bancuri cu oameni de afaceri