reabilitarea termica 2003

Upload: tuhan-vasile

Post on 05-Apr-2018

218 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/2/2019 Reabilitarea termica 2003

    1/5

    1

    CUPRINS

    Introducere ......................................................................................................... 2

    CAPITOLUL 1

    Procesul de reabilitare termic1.1Necesitatea reabilitrii termice.......................................................................... 2

    1.2 Avantaje obinute n urma reabilitrii termice .................................................. 3

    1.3 Dezavantajele reabilitrii termice a cldirilor de locuit .................................... 3

  • 8/2/2019 Reabilitarea termica 2003

    2/5

    2

    Introducere

    Energia utilizat pentru nclzirea i rcirea cldirilor este de ordinul a 30% dinconsumul energetic mondial. n foarte puine locuri din lume cldirile nu au nevoie denclzire sau rcire pentru a exista conditii normale de lucru i via. Practic, toate aspecteleconstructive ale cldirilor pot fi examinate i mbuntite pentru reducerea consumuluienergetic.

    Consumul de energie pe locuitor n Romnia este cu 50% mai mare dect media UniuniiEuropene. Acest lucru poate fi explicat att prin intensitatea energetic foarte mare dinindustrie, ct i prin risipa energetic exagerat din cldiri. Ani de zile s-au construit cldiri delocuit cu o slab protecie termic i n general cu materiale termoizolante de slab calitate.Rezistena termic a ferestrelor i usilor este de 3, respectiv 5 ori mai mic dect n Occident,ceea ce nseamn pierderi uriae de cldura. Avnd n vedere i pierderile mult mai mari prin

    perei se ajunge ca pentru un apartament de 2 camere din Romnia s se consume de 2 ori maimult caldur fa de un apartament de 4 camere n Germania.

    Consumul necesar pentru nclzirea/ rcirea cldirilor poate fi redus prin mbuntiriaduse sistemului de nclzire i climatizare i printr-o mai bun izolare termic a pereilor ispaiilor vitrate. Prin reabilitarea termic a cldirilor consumul de energie scade cu cel puin40%.

  • 8/2/2019 Reabilitarea termica 2003

    3/5

    3

    CAPITOLUL 1

    PROCESUL DE REABILITARE TERMIC

    Reabilitarea termic nseamn creterea performanei energetice a cldirilor lanivelul cerinelor actuale prin aplicarea de materiale termoizolante pe pereii exteriori,

    planeul peste subsol i pe terase, precum i prin modernizarea instalaiilor de ncalzire ipreparare a apei calde de consum, nlocuirea ferestrelor i uilor cu altele mai performanteenergetic.

    Msurile de reabilitare termic urmresc mbuntirea confortului termic n locuinei totodat reducerea consumurilor energetice ale cldirii. Corecta apreciere a consumurilorenergetice presupune cu necesitate contorizarea individual a energiei termice pentruncalzirea spatiilor i prepararea apei calde de consum.

    Reabilitarea termic a blocurilor de locuine este un program promovat de Ministerul

    DezvoltriiRegionale i Locuinei n colaborare cuautoritile administraiei publice locale.Reglementrile legislative n domeniu au fost numeroase, printre acestea numrndu-

    se Ordonana de urgen nr. 18 din 4 martie 2009 privind creterea performaneienergetice a blocurilor de locuine care stabilete lucrrile de intervenie pentru izolareatermic a blocurilor de locuine construite dup proiecte elaborate n perioada 1950-1990,etapele necesare realizrii lucrrilor, modul de finanare a acestora, precum i obligaiile irspunderile autoritilor administraiei publice i ale asociaiilor de proprietari.

    Realizarea lucrrilor de intervenie are ca scop creterea performanei energetice a blocurilor de locuine i, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizriilocuinei, att pe perioada iernii cat si pe timp de canicul.

    n baza unui studiu efectuat de Ministerul Dezvoltrii Regionale i Locuinei pe ocldire de locuit multietajat (P+10E), s-a constatat c prin pereii exteriori se pierdeaproximativ 33% din energia termic total consumat, prin acoperiul i planeul pestesubsol neizolate se pierde aproximativ 11%, iar restul prin ferestre i ui. Prin programul dereabilitare energetic a imobilelor se va obtine o scdere a consumului de energie i implicit acosturilor de ntreinere cu aproximativ 40-60% din valorile actuale, reducerea emisiilor

    poluante generate de consumul de energie i nun ultimul rnd, mbuntirea condiiilor deigien i a confortului termic.

    1.1. Necesitatea reabilitrii termiceReabilitarea termic este necesar deoarece:

    Majoritatea blocurilor de locuine din Romnia, construite dup proiecteelaborate n perioada 19501990, prezint un nivel sczut de izolare termic,iar aceasta se traduce n facturi maripentru nclzire.

    Pe perioada iernii, mare parte din cldura unui apartament se pierde din cauzagradului redus de izolare termic, dei locatarii o pltesc. Astfel soluiamontrii stratului termoizolant pe suprafaa exterioar a pereilor prezintavantajul ca limita de nghe se afl n afara zidului iar pereii exteriori se vornclzi odat cu camera, ei nmagazinnd cldura. In acest mod, dup oprirea

    nclzirii,camera nu se va rci brusc, deoarece clduranmagazinat de perete

  • 8/2/2019 Reabilitarea termica 2003

    4/5

    4

    va fi eliberat n ncpere ca n cazul unei sobe de teracot. Astfel, va fiasigurat un climat constant n ncpere.

    Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din Romnia consum de dou orimai mult energie termic dect un apartament din alte ri europene. Acest

    lucru duce la facturi mari la ntreinere.

    Reabilitarea termic a blocului va reduce factura de ntreinere pe perioadaiernii cu pn la 40%.

    Pe timp de var, locuinele izolate asigur confortul termic fr cheltuielisuplimentare pentru aerul condiionat.

    Reabilitarea termic duce la dispariia fenomenului de igrasie. Reabilitarea termic presupune i refacerea faadelor blocurilor. n prezent

    elementele de construcii ale faadelor sunt n cele mai multe cazuri deterioratei cu potenial risc de prbuire. Izolarea termic cu polistiren nu afecteaz nuafecteaz structura de rezisten a cldirii, astfel nct polistirenul permiterefacerea faadei, pstrarea detaliilor arhitecturale i ofer posibilitatea mascriieventualelor fisuri ale pereilor. n urma reabilitrii, mediul n care trim, va fiunul mai agreabil.

    1.2. Avantaje obinute n urma reabilitrii termicen urma reabilitrii termice a blocurilor de locuine comunitatea obine o serie de

    avantaje cum ar fi:

    Reducerea cheltuielilor cu combustibilii; banii astfel economisii putnd fifolosii pentru alte proiecte locale importante.

    Crearea de noi locuri de munc n domeniul construciilor. Protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser. Schimbarea aspectului blocurilor de locuine iimplicit al localitilor.

    1.3. Dezavantajele reabilitrii termice a cldirilor de locuitProgramul naional de reabilitare termic prezint, de asemenea i o serie de

    dezavantaje care necesit atenie:

    Lucrrile de reabilitare termic se efectueaz doar la exterior (izolarea termica pereilor exteriori, nlocuirea ferestrelor i a uilor exterioare existente,izolarea fonic a balcoanelor, etc).

  • 8/2/2019 Reabilitarea termica 2003

    5/5

    5

    Se omit lucrrile de reabilitare a cldirilor la interior, problemele de fondrmnnd aceleai:

    o Subsoluri insalubre, de cele mai multe ori inundate, ca urmare ainfiltraiilor produse prin fisurarea evilor. Apa deversat nsubsolurile blocurilor afecteaz grav structura de rezisten a

    cldirilor.o Acoperiuri pline de fisuri care permit infiltraia apelor

    provenite din precipitaiile solide sau lichide.o Termoizolarea conductelor ce permit nclzireai alimentarea cu

    ap rece i cald.

    Realizarea lucrrilor de reabilitare termic, fr a se ine cont de anotimp,respectiv de condiiile meteorologice;

    Termoizolarea exterioar se realizeaz integral la nivelul cldirilor i nuindividual, respectiv fragmentat, n dreptul fiecrui apartament.

    Realizarea unei izolri termice exterioare cu materiale slab calitative, nneconcordan cu cele stabilite de legislaia n vigoare:

    o Micorarea costurilor prin utilizarea de polistiren de grosimidiferite, materialele de construcie din care este realizatcldirea de locuit i starea de degradare a acesteia.

    Termoizolaia nu reprezint totui o soluie definitiv mpotriva igrasiei,deoarece ntre plcile de polistiren i perete poate aprea umezeala, care ntimp duce la apariia mucegaiului.

    Calitatea slab a lucrrii de reabilitare duce la apariia condensului.Incapacitatea de aplicare a materialului termoizolant n toate spaiile unde sedorete reducerea transferului de cldur, reduce eficiena ntregii lucrri.Apariia condensului se materializeaz prin termoizolaia umed i prinexfolierea vopselei la exterior.