raspuns mai ref plata politisti si conducatori auto 24-04-2015

5
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE CENTRUL DE PRESĂ Domnului Firicel Alexandru, În legătură cu solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Direcţia Informare şi Relaţii Publice cu numărul de mai sus şi la Direcţia Secretariat General şi Protocol cu nr. 38759 din 06.04.2015, vă aducem la cunoştinţă punctul de vedere al structurii de specialitate din cadrul Aparatului Central al M.A.I., după cum urmează: Potrivit art. 34 din anexa VII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, "maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii voluntari, agenţii de poliţie şi cei din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul contractual care desfăşoară activităţi de conducători de autovehicule, inclusiv cei care conduc motociclete cu ataş, care, prin natura muncii, lucrează peste programul normal de lucru, inclusiv în zilele de repaus săptămânal sau în zilele în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, şi cărora nu li se poate acorda timp liber corespunzător au dreptul la o compensaţie de 5-25% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, în conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite". Conform pct. 2 din anexa nr. 5 la Ordinul m.a.i. nr. S/214/2011 pentru aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar, poliţiştilor şi personalului civil din Ministerul Afacerilor Interne, cu modificările şi completările ulterioare, "compensaţia se acordă numai maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi Bucureşti, 24.04.2015

Upload: spr-diamantul-s13

Post on 06-Sep-2015

3 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

MAI - despre plata politistilor "si conducatori auto"

TRANSCRIPT

MINISTERUL AFACERILOR INTERNEDIRECIA INFORMARE I RELAII PUBLICECENTRUL DE PRES

Bucureti, 24.04.2015Nr. 4518929

Domnului Firicel Alexandru,

n legtur cu solicitarea dumneavoastr, nregistrat la Direcia Informare i Relaii Publice cu numrul de mai sus i la Direcia Secretariat General i Protocol cu nr. 38759 din 06.04.2015, v aducem la cunotin punctul de vedere al structurii de specialitate din cadrul Aparatului Central al M.A.I., dup cum urmeaz: Potrivit art. 34 din anexa VII la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitar a personalului pltit din fonduri publice, cu modificrile i completrile ulterioare, "maitrii militari, subofierii, soldaii i gradaii voluntari, agenii de poliie i cei din sistemul administraiei penitenciare i personalul contractual care desfoar activiti de conductori de autovehicule, inclusiv cei care conduc motociclete cu ata, care, prin natura muncii, lucreaz peste programul normal de lucru, inclusiv n zilele de repaus sptmnal sau n zilele n care, n conformitate cu reglementrile n vigoare, nu se lucreaz, i crora nu li se poate acorda timp liber corespunztor au dreptul la o compensaie de 5-25% din solda de funcie/salariul de funcie/salariul de baz, n conformitate cu normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite".

Conform pct. 2 din anexa nr. 5 la Ordinul m.a.i. nr. S/214/2011 pentru aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar, poliitilor i personalului civil din Ministerul Afacerilor Interne, cu modificrile i completrile ulterioare, "compensaia se acord numai maitrilor militari, subofierilor, soldailor i gradailor voluntari, agenilor de poliie i personalului contractual ncadrai/ncadrat n funcia de conductor auto prevzut n statul de organizare precum i celor ncadrai n alte funcii, care au trecut n statul de organizare pe lng funcia respectiv i pe cea de conductor auto, cu condiia s aib n primire autovehicule i s efectueze munc peste programul normal de lucru n aceast calitate".

Dreptul salarial reglementat la art. 34 din anexa VII la Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificrile i completrile ulterioare, anexa prin care se reglementeaz salarizarea personalului din familia ocupaional de funcii bugetare din sistemul de aprare, ordine public i siguran naional, a fost instituit ca element salarial specific personalului respectiv, drept prim, prin art. 51 i 52 din Decretul nr. 4/1951 pentru stabilirea drepturilor bneti ale personalului forelor armate ale Republicii Populare Romne, fiind acordat pentru "oferii pe orice tip de autovehicul, care menin vehiculele pe care lucreaz n perfect stare de funcionare i realizeaz economii nsemnate de carburani i materiale de ntreinere, dac lucreaz fr nlocuitor peste timpul de munc obinuit".Ulterior, n contextul modificrilor aduse de dezvoltarea bazei tehnico-materiale, de perfecionarea continu a relaiilor de munc i de stabilire a principiilor generale ale sistemului de retribuire, dreptul n discuie este prevzut la art. 17 din Decretul Consiliului de Stat nr. 163/1975 privind retribuirea personalului militar i civil din Ministerul Aprrii Naionale, Ministerul de Interne i din alte uniti din sectorul special. Astfel, "subofierii conductori de autovehicule, inclusiv cei ce conduc motociclete cu ata, care prin natura muncii lucreaz peste programul normal de lucru, au dreptul la o indemnizaie de 5-25% din retribuia de funcie, pe baz de regulamente elaborate de () cu avizul Ministerului Muncii", iar "de acest drept beneficiaz i subofierii ncadrai pe alte funcii dect cele de conductori auto, dac n statele de organizare au trecut, pe lng funcia pe care o ocup, i funcia de conductor auto i numai dac cei n cauz au n primire autovehicule i efectueaz munc peste programul normal de lucru n aceast calitate".

Aadar, ncepnd de la acest moment, dreptul salarial de 5-25% a fost i este acordat numai cu respectarea condiiilor menionate legate de funcia de conductor auto, fiind prevzute astfel de condiii (conform susinerilor Ministerului Muncii) "tocmai n scopul ca unitile s nu fac abuzuri n aceast privin, innd seama c ncepnd cu data de 1 februarie 1976, dac nu s-ar fi fcut o astfel de prevedere ne-am fi putut afla n situaia ca unitile s aloce la drepturi de indemnizaie pe toi oferii din unitate".

De altfel, prin regulamentele elaborate cu avizul Ministerului Muncii, pentru a se evita posibilitatea s se acorde din eroare indemnizaia respectiv, s-au stabilit i situaiile concrete n care personalul poate beneficia de dreptul n discuie: cei numii n funcia de conductor auto (I, II sau III) i cei numii pe funcii de subofier operativ (i conductor auto), agent circulaie (i conductor auto), agent de ordine (i conductor auto), etc.

Se observ c principiile de acordare a acestui drept salarial au fost respectate i n prezent, iar condiiile referitoare la funcia de conductor auto prevzute la pct. 2 din anexa nr. 5 la Ordinul m.a.i. nr. S/214/2011, cu modificrile i completrile ulterioare, nu fac dect s reflecte acest lucru n aplicarea bazei legale de nivel superior, n concordan cu principiile de elaborare legislaiei unitare ce reglementeaz salarizarea, convenite n anul 2010 cu partenerii sociali, instituiile publice ce gestioneaz problematica salarizrii personalului bugetar i cu partidele politice, reglementarea dreptului fiind acceptat n aceast formul legislativ.

La activitile de elaborare a legislaiei unitare ce reglementeaz salarizarea, pentru evitarea confuziei, compensaia a fost susinut ca reprezentnd un drept cuvenit doar ocupaiei de conductor de autovehicule, ce este specialitatea (calificarea) exercitat efectiv la locul de munc, exprimat prin funcia corespunztoare sau printr-o funcie pe lng cea de profesie a specialitii (calificrii) obinut prin studii sau statut.

Precizm c aceast compensaie se acord doar n cazul personalului nominalizat de lege care desfoar efectiv activiti de conductori de autovehicule, inclusiv cei care conduc motociclete cu ata, care, prin natura muncii, lucreaz peste programul normal de lucru, inclusiv n zilele de repaus sptmnal sau n zilele n care, n conformitate cu reglementrile n vigoare, nu se lucreaz, i crora nu li se poate acorda timp liber corespunztor, iar pentru personalul care utilizeaz autovehicule din dotarea instituiei pentru ndeplinirea atribuiilor de serviciu (ofieri i ageni/subofieri de ordine public, de circulaie, etc.) n aceeai situaie se poate acorda drepturile cuvenite muncii prestate peste durata normal a timpului de lucru sau n zilele menionate, potrivit legii.

Menionm c, potrivit grupei minore 832 din Ordinul ministrului muncii, familiei i proteciei sociale nr. 1832/2011 privind aprobarea Clasificrii ocupaiilor din Romnia - nivel de ocupaie (ase caractere), cu modificrile i completrile ulterioare, conductorii de autovehicule conduc motociclete, triciclete cu motor, autoturisme sau microbuze/camionete pentru transportul pasagerilor, materialelor sau mrfurilor, aspect ce se reflect n ndatoririle sau atribuiile stabilite exclusiv pentru funciile de conductor auto prevzute n statele de organizare.

Responsabil de informarea publicComisar ef de poliie Gabriel Mitroiu