raport de autoevaluare gradatie de merit 20121

8
RAPORT DE AUTOEVALUARE PERIOADA 1.09. 2007- 1.09. 2011 pentru ACORDAREA GRADAŢIEI DE MERIT 2012 NUMELE ŞI PRENUMELE: IONESCU LIDIA MIHAELA UNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: ŞCOALA ”SFÂNTUL VASILE” PLOIŞTI SPECIALITATEA: MATEMATICĂ VECHIME ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT: 35 ANI GRAD DIDACTIC I: DIN 1990 Criteriul general Rezultate/ activitate Obs. 1. Criteriul activităţ ilor complexe cu valoare instructi v- educatuvă a) Pentru obţinerea unor rezultate deosebite în pregătirea elevilor am urmărit: pregătirea lecţiilor Şi adaptarea metodelor temelor Şi claselor de elevi avute în această perioadă pregătirea continuă de specialitate Şi metodică prin participarea la comisii metodice Şi cercuri pedagogice lecţie clasa a V a 2008-2009 Unităţi de măsură Şi referat Elemente de geometrie Şi unităţi de măsură- exemple de activităţi de învăţare care să asigure atingerea competenţelor din programa clasei a V a. -aprilie 2009 Am urmărit atingerea standardelor curriculare la nivel maxim de către elevii mei, dovedite prin evaluări continue Şi periodece, la sfârŞitul fiecărui capitol, prin utilizarea ulterioară a oţiunilor învăţate în contexte noi. Astfel, în fiecare an mediile peste 8 au fost în procent de 78,78%, 90,90%, 76%, 96,96%, 80%, 92%,83,87% Şi ele sunt apropiate Şi confirmate de notele la tezele semestriale, cu subiecte peste nivelul mediu Şi care sunt: 75,75%, 84,84%, 72%, 90,40%,80%,72%,83,17% note peste 8. În acelaŞi timp am acordat o atenţie deosebită copiilor cu aptitudini mai scăzute la matematică,stimulându-i Copie proces verbal Anexa 1 Anexa 1 Anexa 1 Anexa 1

Upload: ungureanu-irina-maria

Post on 30-Nov-2015

2.665 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: Raport de Autoevaluare Gradatie de Merit 20121

RAPORT DE AUTOEVALUAREPERIOADA 1.09. 2007- 1.09. 2011

pentru ACORDAREA GRADAŢIEI DE MERIT 2012

NUMELE ŞI PRENUMELE: IONESCU LIDIA MIHAELAUNITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT: ŞCOALA ”SFÂNTUL VASILE” PLOIŞTISPECIALITATEA: MATEMATICĂVECHIME ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT: 35 ANIGRAD DIDACTIC I: DIN 1990Criteriul general

Rezultate/ activitate Obs.

1. Criteriul activităţilor complexe cu valoare instructiv- educatuvă

a) Pentru obţinerea unor rezultate deosebite în pregătirea elevilor am urmărit:

pregătirea lecţiilor Şi adaptarea metodelor temelor Şi claselor de elevi avute în această perioadă

pregătirea continuă de specialitate Şi metodică prin participarea la comisii metodice Şi cercuri pedagogice

lecţie clasa a V a 2008-2009 Unităţi de măsură Şi referat Elemente de geometrie Şi unităţi de măsură-

exemple de activităţi de învăţare care să asigure atingerea competenţelor din programa clasei a V a. -aprilie 2009 Am urmărit atingerea standardelor curriculare la nivel

maxim de către elevii mei, dovedite prin evaluări continue Şi periodece, la sfârŞitul fiecărui capitol, prin utilizarea ulterioară a oţiunilor învăţate în contexte noi. Astfel, în fiecare an mediile peste 8 au fost în procent de 78,78%, 90,90%, 76%, 96,96%, 80%, 92%,83,87% Şi ele sunt apropiate Şi confirmate de notele la tezele semestriale, cu subiecte peste nivelul mediu Şi care sunt: 75,75%, 84,84%, 72%, 90,40%,80%,72%,83,17% note peste 8.

În acelaŞi timp am acordat o atenţie deosebită copiilor cu aptitudini mai scăzute la matematică,stimulându-i pentru fiecare efort depus, astfel că mediile Şi notele la teze cuprinse în intervalul 5-6 este mic( 6,45%, 3,22%).

Rezultatele la testările naţionale au confirmat buna pregătire a elevilor. Astfel în 2009-2010 Şi 2007-2008 când elevii mei au susţinut evaluări externe, notele cuprinse în intervalul 9-10 au fost 64%, 68%, iar între 9-7 de32% Şi 23%.

Dintre absolvenţii claselor a 8 a ce au fost elevii mei, în 2008 Şi 2010 au intrat la clasele de matematică- informatică de la CNILC Şi CNMV un număr de23 respectiv 16 elevi reprezentând 74% Şi 64% dintre elevii claselor.

Lucrând cu elevi cu o personalitate accentuată, a trebuit să aleg cele mai variate metode de lucru: individual, în echipe omogene sau eterogene, utilizarea proiectelor (Relaţiile metrice Şi utilizarea lor practică, Asemănarea triunghiurilor Şi aplicabilitatea lor cotidiană , Fracţiile zecimale Şi mediul înconjurător) etc.

b) Am utilizat aplicaţiile AEL în lecţii de geometrie construcţia bisectoarei, a mediatoarei, a

Copie proces verbal

Anexa 1

Anexa 1

Anexa 1

Anexa 1

Anexa 2

Anexa 2

Page 2: Raport de Autoevaluare Gradatie de Merit 20121

perpendicularei, transformări geometrice etc.c)Pregătirea elevilor pentru participarea la concursuri judeţene, interjudeţene Şi naţionale a stat în atenţia mea permanant, considerând că aceste participări reprezintă un antrenament continuu Şi necesar pentru obţinerea performanţei.Am însoţit elevii la concursuri cum ar fi: Regalul Generaţiei XXI, Mihai Eminescu, Grigore Moisil, Inteligenţe Prahovene,Jose Marti, Pitagora, La Şcoala cu ceas,Canguru, +_Poezie,Rezultatele se regăsesc în anexa 2d)Am participat la pregătirea propriilor elevi pentru prezentarea la olimpiade, am însoţit elevii de clasa a V a Şi a VI a la faza naţională-Râmnicu Vâlcea 2007, am desfăŞurat activităţi de pregatire a elevilor la Centul de Excelenţă.

f)Activităţi culturale Şi educative organizate în această perioadă: Concurs interjudeţean de matematică ”Discipolii lui Lazăr”-7 ediţii, Simpozion naţional ”Optimizarea procesului de învăţământ”- 6 ediţii, activităţi organizate de ZIUA ŞCOLII, parteneriate educative cu instituţiile de cultură Şi artă, parteneriate profesionale, Serbări Şcolare, parteneriate cu instituţii similare din Râmnicu Vâlcea, Craiova,Proiect de parteneriat cu părinţii UNITATE ŞI CONTINUITATE ÎNTRE CICLUL PRIMAR ŞI CEL GIMNAZIAL. Obiectivul general: realizarea unui ciclu de dezbateri privind nevoia de educaţie a părinţilor în legătură cu relaţia Şcolii noastre cu familia. Pentru părinţi: a)Sensibilizarea părinţilor faţă de politica de educaţie a Şcolii;

b) Implicarea părinţilor în deciziile Şcolii, decizii care privesc formarea Şi dezvoltarea copiilor lor.

Pentru elevi:a) Atenuarea Şocului Şcolar caracteristic trecerii

copiilor de la ciclul primar la cel gimnazial, prin activităţi de contact direct cu profesorii din gimnaziu;

b) Realizarea unor activităţi comune ale elevilor din ciclul primar( în special cei din clasele a IV-a) cu elevii din gimnaziu, în scopul optimizării integrării lor în ciclul gimnazial.

Pentru cadre didactice:a) Conştientizarea permanentizării legăturii şcoală-

familie, pentru generalizarea succesului Şcolar (socializarea copiilor, adaptarea lor la specificul activităţii în gimnaziu precum Şi obţinerea unor rezultate performante);

b) Implicarea învăţătorilor Şi profesorilor în realizarea unor forme alternative de organizare a procesului Şcolar la gimnaziu( clase specile, clase de nivel, grupe de lucru diferenţiate):

c) Optimizarea competenţei pedagogice a profesorilor. parteneriatului Comenius Regio “Cooperation between

the educational institutions and parents providing qualitative education of the primary school children” in localitatea Vratsa, Bulgaria.

Anexa 3

Anexa 4

Anexa 5

Page 3: Raport de Autoevaluare Gradatie de Merit 20121

Proiectul este parte a programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, fiind finanţat de Comisia Europeană şi asistat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – Comenius.

Participarea la seminarul din cadrul proiectului european ”Dialog cu UE-Vocile cetăţenilor Europei”

Participarea la schimbul de experienţă cu tema Educaţie Interculturală-Grecia-Katerini 2009

Parteneriat cu Oracle Think.com. Proiect educaţional interjudeţean ”Unitate în

diversitate” g) Am sprijinit Şi stimulat elevii Şcolii cât Şi proprii elevi

pentru a participa la selecţia pentru clasele de excelenţă. Astfel în fiecare an Şcoala a avut elevi selectaţi pentru cursurile de axcelenţă Şi care sau evidenţiat prin activitatea la cursuri. De asemenea am participat ca propunător la clasa a V a, primind Diplomă de excelenţă în fiecare an.

h) In calitate de conducător al instituţiei, dar Şi ca profesor am căutat realizarea echităţii în educaţie. Astfel am organizat Şi desfăŞurat activităţi de sprijin pentru elevii cu probleme de adaptare Şcolară, am urmărit integrarea copiilor cu handicap în învăţământul de masă.

Participarea, ca formator la proiectul POSDRU. ŞI TU POŢI SĂ MERGI LA ŞCOALĂ, m-a determinat să mă implic mai mult în integrarea copiilor rromi în ŞcoalăŞcolarizând elevi de naţionalitate turcă am urmărit integrarea lor în colectivele existente Şi evoluţia lor Şcolară acordându-le tot sprijinul.i) Am organizat cu colectivele de elevi Şi profesori

activităţi de parteneriat cu toate instituţiile de cultură din municipiu, cu ADPP PloieŞti în vederea îngrijirii spatiului verde din Parcul dendrologic, am participat la plantări de arbori Şi arbuŞti pe Bulevardul Republicii.

j) Cu sprijinul părinţilor am organizat activităţi de ajutorare a familiilor nevoiaŞe, dar Şi a copiilor din centrele de plasament Şi de la Valea Screzii

k) În calitate de coordonator al întregii activităţi din Şcoală am participat la conceperea Şi buna desfăŞurare a acestora: Activităţi dedicate Zilei Şcolii, activităţi culturale, întâlniri cu diverse personalităţi, îndrumarea colectivelor redacţionale ale revistei Şcolii, organizarea Simpozionului naţional, etc.

l) Preocupată de propria pregătire didactică,am finalizat în anul 2008 Masterul în management educţional Şi integrare Europeană IPG. PloieŞti (90 cred.)

m) In perioada evaluată am participat la următoarele cursuri de formare:

Manager de proiect-2009Manager financiar- 2009Programul naţional de dezvoltare a competenţelor de evaluare a cadrelor didactice-2009Formare de consilieri Şi asistenţi suport pentru implementarea strategiei de descentralizare a învăţământului preuniversitar- 2010Instruirea în societatea cunoaşterii- 2010-2011Leadership Şi management educaţional în sistem descentralizat-2011Programul de perfecţionare pentru ocupaţia de

Anexa 6

Anexa 7

Anexa 8

Anexa 9

Anexa 10

Anexa 10

Page 4: Raport de Autoevaluare Gradatie de Merit 20121

formator- 2011Formator de formatori-AS.Tineri pentru viitor- 2011

n) În anul Şcolar 2010-2011 am avut în atenţia mea integrarea în grădiniţa Ion Creangă aunei fetiţe cu cerinţe educative speciale Şi pe care educatoarea nu dorea să o primească. Cu ajutorul ISJ Prahova Şi a CJRAE Prahova am realizat un program de integrare Şi supraveghere a copilului respectiv Şi am organizat unprogram de consiliere a părinţilor preŞcolarilor din grupa mică.

Anexa 11

2.Performanţe deosebite în inovarea didactică

a) membru asociat al revistei Axioma, publicând probleme propuse, probleme propuse pentru concursul Discipolii lui Lazăr Şi apărute în culegerile ”Matematică-olimpiade Şi concursuri Şcolare”.Cu ocazia Simpozionului naţional ”Optimizarea procesului de învăţământ”,în calitate de director, am contribuit, alături de colegii coordonatori,la elaborarea lucrărilor: Iniţiativă Şi creativitate didactică/2007, Lecţia microsistem de instruire/2008, Şcoala dincolo de graniţele unei lecţii/2009, Dimensiunea complexă a profesiei de cadru didactic/2010.În fiecare an Şcolar, la clasele la care am predat, am avut ore de opţional pentru care am elaborat programa Şi suportol de curs. De exemplu în anul Şcolar 2010-2011 am desfăŞurat cursul opţional Elemente de geometrie clasică la clasa a VII a, aprobat de inspectorii de specialitate.b) În aceste lucrări, înregistrate cu ISBN/ISSN, am Şi publicat articolele: Şcoala ca o organizaţie care învaţă, concept strategic al managementului educaţional/ 2007, Proiect didactic-aplicaţii-perimetrul triunghiului, pătratului Şi al dreptunghiului/2008,Parteneriate Comenius multilaterale Şi bilaterale-noi oportunităţi pentru creŞterea calităţii în educaţia Şcolară/2009, Relaţia Şcoală-familie-societate între teorie Şi practică/2010.c) Am organizt Şi participat cu comunicări la simpozioanele organizate în aceŞti ani, atât la nivel judeţean, naţional (vezi b). Am participat la sesiunea de comunicări Ştiinţifice de la Sinaia, alături de colega mea Pană Tatiana, cu comunicarea ”Lecţii practice Şi atractive de matematică inspirate de N:A:S:A,Am participat, în calitate de formator, la Schimbul de experienţă Educaţie interculturală, ce a avut loc în Grecia-katerini,/2009În 2008, am participat, cu comunicarea „Utilizarea instruirii programate cu ajutorul calculatorului în predarea matematicii”, la Sesiunea de comunicări Ştiinţifice ” Matematica: Interferenţă de clasic Şi modern” ediţia a III a, la Universitatea de stat din TiraspolAm participat, în calitate de formator, la Formarea competenţelor de evaluare a cadrelor didactice în specialitatea matematică,în 2008. Prin lucrările prezentate am contribuit la cercetarea Ştiinţifică de specialitate sau în domeniul problematicii învăţământului Şi educaţiei.

Anexa 12

Anexa 4

Anexa 4

Anexa 13

Anexa 14

Page 5: Raport de Autoevaluare Gradatie de Merit 20121

d) Am fost membru în Consiliul consultativ-management 2010-2011, am făcut parte din comisia de examen la concursul de ocupare a funcţiei de director, am fost membră a comisiilor de examen naţional Şi de Bac 2009, 2010, 2011.

3. Participarea la proiecte în cadrul programelor de reformă coordonate de ISJ, MEdCTS, alţi parteneri

Am participat în perioada 2009-2010 la proictul Comenius Regio “Cooperation between the educational institutions and parents providing qualitative education of the primary school children” in localitatea Vratsa, Bulgaria. La  întâlnirea de proiect au participat 30 de persoane, profesori, directori, inspectori, profesori metodiŞti Şi părinţi,din cadrul instituţiilor implicate din cele două ţări partenere (România -Bulgaria). În cadrul proiectului, la Şcoala SF. VASILE s-a desfăŞurat activitatea ”Parteneriatul părinţi- copii pentru învăţarea limbii engleze” condus de doamnele Marcela Claudia Călineci Şi Florentina Marcinschi, participând profesoriŞi părinţi din Bulgaria Vratsa.Un alt proiect de cercetare-acţiune privind ancorarea activităţii didactice la interesele părinţilor s-a derulat în anul Şcolar 2008-2009 cu tema ”Unitate Şi continuitate între ciclul primar Şi cel gimnazial”

Anexa 5

Anexa 15

4. Contribuţia la creşterea prestigiului unităţii de învăţământ/ conexe, făcând vizibile rezultatele acesteia în presă, pe site-urile educaţionale, prin sporirea calităţii actului educaţional, manifestat prin locul ocupat de şcoală în ierarhia stabilită de ISJ

a) martie 2009 Cercul pedagogic al profesorilor de matematică desfăŞurând lecţia demonstrativă Unităţi de măsură pentru lungime-clasa a V a Şi contribuind la realizarea referatului cu tema ”Elemente de geometrie Şi unităţi de măsură. Exemple de activităţi de învăţare care să asigure atingerea competenţelor din programa clasei a V a”b) Ca director al instituţiei m-a preocupat atragerea de resurse financiare, atât de la sponsori, din inchirieri de spaţii, cât Şi din donaţii ale părinţilor cu ajutorul cărora am realizat dotarea Şi modernizarea permanentă a bazei materiale: calculatoare, laptopuri, video proiectoare, plasme, având ca efect creşterea calităţii instituţiei şi a procesului de predare-învăţare-evaluare.c) Majoritatea proiectelor cu părinţii, parteneriatele profesionale, concursurilor organizate au fost cu finanţare extrabugetară. Acreditarea Grădiniţei Ion Creangă s-a făcut din venituri proprii.d) La nivelul instituţiei am organizat Şi realizat parteneriate cu Poliţia de proximitate, cu Direcţia antidrog, cu Muzeul de Biologie umană, cu Biblioteca N. Iorga.e) Am organizat în Şcoală, cu sprijinul ISJ Prahova Şi a CCD Prahova, cursuri de formare profesională cum ar fi Formarea competenţelor de evaluare a cadrelor didactice în specialitatea matematică,în 2008.

Anexa 16

Anexa 17

Anexa 18