rap bnr 2005_part2

of 54 /54
Raport anual 2005 Banca Naţională a României 9 Sinteza principalelor evoluţii economico-financiare în anul 2005 1. Principalii indicatori macroeconomici Anul 2005 se distinge în perioada de după 1989 prin multitudinea provocărilor cu care s-a confruntat Banca Naţională a României în formularea şi implementarea politicii monetare. Agendei extrem de încărcate a băncii centrale, care a cuprins mai multe evenimente majore trecerea la strategia de ţintire directă a inflaţiei, procesul de denominare a monedei naţionale, implementarea Sistemului Electronic de Plăţi , i s-a adăugat constrângerea rezultată din necesitatea continuării liberalizării contului de capital, conform angajamentelor asumate anterior în negocierile cu Uniunea Europeană. Toate acestea s-au desfăşurat pe fundalul unor politici guvernamentale în general prociclice, care au stimulat suplimentar cererea agregată într-un moment în care PIB se afla deja la un nivel peste potenţial, precum şi al celor mai grave inundaţii din ultimii 35 de ani. Condiţionări suplimentare, care au limitat sever marja de manevră a autorităţii monetare, au fost generate de unele evoluţii nefavorabile înregistrate pe plan extern, dintre care se detaşează creşterea preţului petrolului. Situarea ratelor dobânzilor pe principalele pieţe financiare externe la niveluri istoric reduse (mai ales în prima parte a anului 2005) a complicat şi mai mult luarea deciziilor de politică monetară. Pe parcursul intervalului analizat, accentuarea presiunilor infla- ţioniste şi îmbunătăţirea perspectivelor de creştere economică au determinat însă autorităţile monetare din Statele Unite şi din zona euro să majoreze ratele dobânzii de politică monetară, ceea ce a relaxat treptat marja de manevră a BNR în ultimele luni ale anului 2005 şi în prima jumătate a anului 2006. Ca urmare a aşteptărilor inflaţioniste în creştere la nivel mondial, mediul extern a consemnat şi o majorare semnificativă a preţului aurului, sugerând că economia globală intră într-o fază nouă a ciclului lung de dezvoltare. În pofida dificultăţilor menţionate, procesul de consolidare macroeconomică a continuat, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în anii anteriori 1 . Creşterea economică. PIB s-a majorat în anul 2005 cu 4,1 la sută, dinamica sa reală cunoscând o reducere la mai puţin de jumătate din nivelul anului precedent. Evoluţia a fost generată de diminuarea vitezei de creştere a cererii interne, de prezenţa şocurilor de ofertă, precum şi de adâncirea contribuţiei negative a exporturilor nete. Comparativ cu anul 2004, tiparul de creştere economică s-a modificat, formarea brută de capital fix redevenind componenta cea mai dinamică (+13 la sută) a cererii 1 Acest fapt a fost confirmat indirect de către Comisia Europeană, în a cărei percepţie factorii de risc privind aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 au fost exclusiv de natură extraeconomică.

Upload: id1777

Post on 10-Nov-2015

43 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Rap BNR 2005

TRANSCRIPT

 • Raport anual 2005

  Banca Naional a Romniei 9

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare n anul 2005

  1. Principalii indicatori macroeconomici Anul 2005 se distinge n perioada de dup 1989 prin multitudinea provocrilor cu care s-a confruntat Banca Naional a Romniei n formularea i implementarea politicii monetare. Agendei extrem de ncrcate a bncii centrale, care a cuprins mai multe evenimente majore trecerea la strategia de intire direct a inflaiei, procesul de denominare a monedei naionale, implementarea Sistemului Electronic de Pli , i s-a adugat constrngerea rezultat din necesitatea continurii liberalizrii contului de capital, conform angajamentelor asumate anterior n negocierile cu Uniunea European. Toate acestea s-au desfurat pe fundalul unor politici guvernamentale n general prociclice, care au stimulat suplimentar cererea agregat ntr-un moment n care PIB se afla deja la un nivel peste potenial, precum i al celor mai grave inundaii din ultimii 35 de ani.

  Condiionri suplimentare, care au limitat sever marja de manevr a autoritii monetare, au fost generate de unele evoluii nefavorabile nregistrate pe plan extern, dintre care se detaeaz creterea preului petrolului. Situarea ratelor dobnzilor pe principalele piee financiare externe la niveluri istoric reduse (mai ales n prima parte a anului 2005) a complicat i mai mult luarea deciziilor de politic monetar. Pe parcursul intervalului analizat, accentuarea presiunilor infla-ioniste i mbuntirea perspectivelor de cretere economic au determinat ns autoritile monetare din Statele Unite i din zona euro s majoreze ratele dobnzii de politic monetar, ceea ce a relaxat treptat marja de manevr a BNR n ultimele luni ale anului 2005 i n prima jumtate a anului 2006. Ca urmare a ateptrilor inflaioniste n cretere la nivel mondial, mediul extern a consemnat i o majorare semnificativ a preului aurului, sugernd c economia global intr ntr-o faz nou a ciclului lung de dezvoltare.

  n pofida dificultilor menionate, procesul de consolidare macroeconomic a continuat, chiar dac ntr-un ritm mai lent dect n anii anteriori1.

  Creterea economic. PIB s-a majorat n anul 2005 cu 4,1 la sut, dinamica sa real cunoscnd o reducere la mai puin de jumtate din nivelul anului precedent. Evoluia a fost generat de diminuarea vitezei de cretere a cererii interne, de prezena ocurilor de ofert, precum i de adncirea contribuiei negative a exporturilor nete.

  Comparativ cu anul 2004, tiparul de cretere economic s-a modificat, formarea brut de capital fix redevenind componenta cea mai dinamic (+13 la sut) a cererii

  1 Acest fapt a fost confirmat indirect de ctre Comisia European, n a crei percepie factorii de risc privind aderarea Romniei la Uniunea European la 1 ianuarie 2007 au fost exclusiv de natur extraeconomic.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  10 Banca Naional a Romniei

  agregate. n schimb, ritmul anual de cretere a consumului final s-a atenuat, componenta sa privat ncetinindu-i dinamica cu aproape 4 puncte procentuale (pn la 9 la sut). Aceast evoluie nu poate fi ns interpretat drept o slbire a presiunii inflaioniste exercitate de cererea de consum a populaiei, n condiiile n care cauza sa determinant a fost restrngerea mai accentuat a autoconsumului i a achiziiilor de pe piaa rneasc, pe fondul rezultatelor nesatisfctoare din agricultur, ceea ce a reprezentat un oc asupra ofertei (valoarea adugat brut aferent acestui sector economic a sczut cu 13,9 la sut, ca urmare a manifestrii unui efect de baz, dar i a condiiilor climaterice adverse din anul 2005). De altfel, achiziiile de bunuri i servicii din reeaua comercial i-au accelerat semnificativ dinamica (de la 12,5 la sut la 17,7 la sut), fiind stimulate n principal de creterea important a ctigurilor salariale, efect al introducerii cotei unice de impozitare, dar i al majorrii salariului minim brut pe economie, al negocierilor salariale din sectorul privat i al indexrilor acordate n sectorul public. Factori suplimentari de susinere a consumului populaiei au fost accesibilitatea surselor de finanare (att bancare2, ct i nebancare3), persistena fenomenului de ncetinire a economisirii i, ntr-o oarecare msur, creterea gradului de ocupare a forei de munc.

  Persistena nclinaiei spre consum a populaiei nu a antrenat i dinamizarea pro-duciei interne, ceea ce sugereaz accentuarea contribuiei importurilor la acomo-darea acestui segment de cerere, datorit rigiditii ofertei. Concluzia se verific att n cazul cererii de investiii, ct i al celei de consum productiv, industria romneasc ntmpinnd i n anul 2005 dificulti n satisfacerea exigenelor cererii. Slbirea performanei sectorului industrial (ritmul real al valorii adugate brute a sczut de la 6,5 la sut la 2,5 la sut) a fost alimentat i de ncetinirea creterii exporturilor, care la rndul ei a fost influenat n principal de trenarea activitii economice n zona euro, de mediul extern mai puin favorabil pentru anumite sectoare (n special metale i produse chimice), de evoluia cursului de schimb al leului, precum i de problemele de competitivitate nregistrate n ramuri reprezentative n structura exporturilor (metalurgia i industria uoar, aceasta din urm fiind afectat i de liberalizarea pieei internaionale a textilelor la nceputul intervalului analizat).

  Inflaia. Procesul dezinflaionist a continuat i n anul 2005, rata anual a inflaiei cobornd n luna decembrie la 8,6 la sut, cu 0,7 puncte procentuale sub nivelul atins n 2004; progresul a fost mult mai evident n cazul indicatorului calculat ca medie anual (-2,9 puncte procentuale, pn la 9 la sut), care s-a plasat pentru prima oar n ultimii 15 ani pe un palier exprimat printr-o singur cifr. Elemente de susinere a acestei evoluii au oferit: (i) conduita prudent a politicii monetare unde ansamblul condiiilor monetare s-a meninut restrictiv, cu precdere prin aprecierea nominal a monedei naionale n raport cu euro (cu 6 la sut, decembrie/decembrie) i prin msurile de natur administrativ i prudenial

  2 Chiar dac msurile de natur monetar, prudenial i administrativ adoptate de BNR au condus

  pe parcursul anului la temperarea ritmului anual de cretere a creditelor noi pe termen scurt i mediu acordate populaiei, acesta a depit 44 la sut n cazul componentei n lei i 27 la sut n cazul celei n euro (valori reale).

  3 Leasing auto, credite de consum acordate de companii specializate.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 11

  adoptate n vederea diminurii creterii creditului n valut; (ii) conduita fiscal restrictiv adoptat n cea mai mare parte a anului (concretizat ntr-un surplus bugetar de 1 la sut la finele lunii noiembrie), dar i (iii) dezvoltarea unui mediu puternic concurenial n sectorul de retail, cu efect i asupra competiiei din sectorul productiv (stimulat suplimentar de presiunea importurilor).

  Cu toate acestea, sub aciunea conjugat a ocurilor de natura ofertei i a persistenei excesului de cerere, rezultatul obinut la sfritul anului a depit marginal intervalul de 1 puncte procentuale care ncadra inta de 7,5 la sut. Pe partea ofertei, la ncetinirea vitezei de dezinflaie au contribuit:

  (i) coreciile aplicate preurilor administrate, a cror variaie anual a urcat la 14,2 la sut, nivel sensibil superior att mediei preurilor de consum, ct i celui din anul anterior. Principala influen a revenit ajustrilor operate asupra preurilor energiei electrice, termice i gazelor naturale, impuse de necesitatea acoperirii costurilor de producie, de angajamentul asumat fa de Comisia European de a alinia treptat preul de producie intern al gazelor naturale la cel de import, dar i de escaladarea preurilor externe ale produselor energetice;

  (ii) devansarea calendarului de majorare a accizelor la nivelul minim existent n Uniunea European;

  (iii) creterea semnificativ a preurilor volatile (+13,7 la sut), generat n cazul produselor alimentare din aceast categorie (legume, fructe, ou) de deficitul de ofert asociat anului agricol nesatisfctor i de perturbrile induse spre sfritul anului de extinderea focarelor de grip aviar, iar n cazul combus-tibililor de saltul abrupt al preului internaional al petrolului;

  (iv) insuficienta restructurare a economiei, determinant pentru capacitatea limitat a ofertei interne de a se adapta la profilul cererii.

  Concomitent, cererea de consum a populaiei a continuat s dezvolte presiuni infla-ioniste, extinderea resurselor financiare mobilizate n acest scop crend condiii favorabile dinamizrii achiziiilor de bunuri i servicii peste nivelul din 2004.

  Deficitul bugetului general consolidat al statului. Similar anului precedent, reducerea deficitului bugetar a contribuit la temperarea inflaiei n 2005, limitnd n acelai timp deteriorarea suplimentar a deficitului contului curent. Aspecte problematice au constituit ns, i n acest an, execuia neuniform a cheltuielilor bugetare (ntregul deficit s-a acumulat practic n ultima lun a anului), precum i ponderea insuficient a veniturilor i cheltuielilor bugetare n PIB (circa 30 la sut, nivel insuficient dac avem n vedere angajamentele legate de integrarea n Uniunea European).

  Conturile externe. Ritmul de cretere a exporturilor (17,5 la sut) a continuat s fie devansat semnificativ de cel al importurilor (23,9 la sut). Explicaiile includ (dar nu se limiteaz la):

  efectul aprecierii nominale a leului fa de euro;

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  12 Banca Naional a Romniei

  creterea salariilor reale ntr-un ritm mai rapid dect cel al productivitii muncii (n industrie);

  concurena acerb a rilor asiatice, n principal ca urmare a liberalizrii comerului mondial cu produse textile;

  trenarea activitii economice n zona euro, ndeosebi n Italia i Germania, principalele piee de desfacere pentru produsele romneti.

  n aceste condiii, ponderea deficitului contului curent n PIB a ajuns la 8,7 la sut, comparativ cu cea (revizuit) de 8,4 la sut nregistrat n 2004.

  Fr a ignora problemele de sustenabilitate pe termen mediu ridicate de un asemenea nivel al deficitului de cont curent, pe termen scurt pot fi menionai civa factori atenuani:

  deficitul a fost acoperit n proporie de 84 la sut prin investiii directe i transferuri de capital i numai diferena de 16 la sut prin mprumuturi pe termen mediu i lung;

  numai 15 la sut din importuri (respectiv 18 la sut din importuri, dac se consider i autoturismele ca bunuri de consum) sunt destinate consumului propriu-zis;

  situaia este mult mai puin preocupant ntr-o ar n care deficitul extern este generat n proporie de 0,8 la sut din PIB de ctre sectorul de stat i de 7,9 la sut din PIB de ctre sectorul privat, dect ntr-o ar n care ponderile celor dou sectoare ar fi egale4.

  omajul. Rata omajului a continuat s scad de la 6,3 la sut n decembrie 2004 la 5,9 la sut n decembrie 2005. Chiar dac pe o pia caracterizat printr-o migraie temporar a forei de munc n strintate astfel de cifre pierd din relevan, acestea par totui s reflecte o mai bun nregistrare a forei de munc n sectorul formal al economiei. Totodat, cifrele indic un nivel apropiat de ocuparea deplin, ceea ce poate explica majorrile salariale cu mult peste creterea productivitii muncii, precum i persistena presiunilor inflaioniste.

  2. Corelarea politicilor macroeconomice n cadrul negocierilor cu Comisia European privind Capitolul 4 Libera circulaie a capitalurilor, Romnia s-a angajat s liberalizeze cel mai important tip de tranzacie accesul nerezidenilor la conturi de depozit n lei deschise la bncile rezidente la nceputul anului 2004. Ulterior, avnd n vedere diferenialul de dobnd semnificativ (generat de o inflaie nc nalt n Romnia), autoritile romne au obinut amnarea cu circa un an, pn n aprilie 2005, a acestei etape de liberalizare. Datorit caracterului constrngtor al angajamentului, banca central a

  4 Aceasta, deoarece sectorul privat se poate replia, n caz de necesitate, mult mai rapid dect sectorul de stat, care prezint o anumit rigiditate. ntr-un anumit sens contabil, dar i economic, chiar simpla reducere a profiturilor reinvestite i a finanrilor contractate din strintate de ctre sectorul privat pentru a fi investite n Romnia poate aciona ca un cvasistabilizator automat, reducnd, ceteris paribus, deficitul contului curent.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 13

  demarat, ncepnd cu a doua jumtate a anului 2004, un proces de reducere accelerat a dobnzilor la lei, pentru a preveni intrri masive de capital speculativ ulterioare momentului liberalizrii. Concret, n semestrul II al anului 2004 rata dobnzii de politic monetar a fost redus treptat de la 21,25 la sut la 17 la sut, iar n primele luni ale anului 2005, de la 17 la sut la 12,5 la sut. Pentru ca aceast relaxare a politicii de dobnd s nu conduc la o reinflamare a inflaiei, BNR a permis o apreciere semnificativ n termeni nominali a cursului de schimb, indus de sporirea intrrilor de capital, limitndu-i treptat interveniile pe piaa valutar; ncepnd cu trimestrul IV 2005 banca central nu a mai intervenit pe aceast pia.

  n condiiile n care nu s-a observat o temperare a intrrilor de capital, care au ajuns la peste 1,2 miliarde euro n luna august, BNR a fost nevoit s continue politica de descurajare a influxurilor speculative, reducnd dobnda de politic monetar pn la 7,5 la sut n septembrie. Efectele reducerii substaniale a ratelor dobnzii au fost contrabalansate att de aprecierea cursului monedei naionale, ct i de msurile adoptate de BNR n sensul restricionrii creditului neguvernamental, mai ales a celui n valut, prin nsprirea semnificativ a unor prevederi din normele prudeniale.

  n consecin, n ultimul trimestru al anului situaia de pe pieele monetar i valu-tar s-a stabilizat n termeni relativi, dar echilibrul a rmas precar, cu principalele dobnzi din sistem negative n termeni reali (fa de inflaia ex post).

  De fapt, realitatea macroeconomic ulterioar momentului aprilie 2005 arat c efortul asociat procesului de integrare economic european a fost n mod obiectiv nsoit de reducerea marjei de manevr aflate la dispoziia autoritilor romne acestea nu-i mai pot permite rate ale dobnzii semnificativ diferite de cele din UE, n caz contrar existnd riscul unor influxuri masive de capital speculativ. Drept urmare, suprancrcarea politicii monetare devine nu numai ineficient, dar i contraproductiv din punct de vedere al unei creteri economice durabile, un mix adecvat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri) fiind esenial pentru meninerea echilibrului macroeconomic.

  Politica monetar. Conceperea i implementarea politicii monetare s-au confrun-tat n anul 2005 cu multiple provocri, care au presupus att modificri ale cadrului operaional, ct i acomodarea unor constrngeri temporare.

  Liberalizarea contului de capital. Principala provocare cu care s-a confruntat politica monetar n cursul anului 2005 a fost acomodarea necesitii continurii dezinflaiei cu limitele impuse utilizrii politicii de dobnzi de parcurgerea unor noi etape din calendarul de liberalizare a contului de capital. Nu numai rata dobnzii de politic monetar a fost redus de la 17 la sut n decembrie 2004 la 7,5 la sut n septembrie 2005, ci i ratele dobnzilor la facilitile permanente au fost coborte n dou etape (n aprilie i septembrie), pn la 14 la sut la facilitatea de credit i la 1 la sut la facilitatea de depozit. ntruct BNR a acceptat n unele perioade s nu sterilizeze complet lichiditatea excedentar, invitnd bncile comerciale s utilizeze facilitatea de depozit, rata medie efectiv de sterilizare a

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  14 Banca Naional a Romniei

  fost temporar inferioar ratei de politic monetar, situndu-se la circa 4-5 la sut. n acest context, rolul de principal prghie n lupta mpotriva inflaiei n ansamblul condiiilor monetare a revenit cursului de schimb (care a atins la sfritul lunii august 3,5111 RON/EUR, n scdere de la 3,9663 RON/EUR la sfritul anului 2004), alturi de msurile de natur administrativ i prudenial adoptate n vederea temperrii creterii creditului n valut.

  Adoptarea strategiei de intire direct a inflaiei. A doua provocare major pentru politica monetar a constituit-o trecerea, ncepnd cu luna august, la regimul de intire direct a inflaiei. Avnd n vedere condiiile restrictive menionate, se poate pune ntrebarea de ce BNR nu a optat pentru o amnare a implementrii noii strategii de politic monetar. Rspunsul trebuie s in seama de cel puin urmtoarele elemente: pe lng superioritatea sa intrinsec n materie de analiz i predicie fa de regimul anterior de intire a agregatelor monetare, ale crui performane se diminuau n contextul unor influxuri de capital substaniale i sistematice intirea direct a inflaiei are i cteva trsturi care impun modificarea comportamentului principalilor actori vizai. Astfel, printr-o mai bun comunicare cu publicul i printr-o mai mare transparen ilustrat, printre altele, de publicarea trimestrial a rapoartelor privind inflaia banca central ancoreaz ateptrile publicului i le confer acestora un caracter informat; datorit faptului c intele multianuale de inflaie sunt stabilite de comun acord cu Guvernul, este de ateptat un angajament sporit din partea acestuia n atingerea lor; nu n ultimul rnd, reprezentanii BNR i asum un mandat lipsit de echivoc n urmrirea, n primul rnd, a inflaiei, lsnd altor politici sarcina corectrii celorlalte dezechilibre macroeconomice. Desigur, crete i riscul de pierdere a credibilitii atunci cnd inta de inflaie este ratat. Dar dac aa cum s-a ntmplat n 2005 depirea este marginal, iar cauzele ei sunt anticipate i explicate publicului, acest risc poate fi minimizat.

  Totodat, politica monetar s-a confruntat cu continuarea tendinei de cretere a intermedierii financiare, dar cu modificarea structurii creditului neguvernamental n favoarea componentei n lei, ceea ce ar determina mbuntirea mecanismului de transmisie a impulsurilor politicii monetare5. Pentru a atinge acest deziderat, BNR a utilizat un mix de msuri, inclusiv de natur prudenial i administrativ. Astfel, rezervele minime obligatorii la depozitele n valut i-au mrit aria de cuprindere, n timp ce rata rezervelor minime obligatorii aferente depozitelor n lei a fost redus marginal, de la 18 la 16 la sut. Msurile de natur prudenial au vizat limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice, n sensul nspririi condiiilor de acces la mprumuturile bancare (implementate n august 2005). n ceea ce privete msurile cu caracter administrativ, acestea s-au referit n special la plafonarea gradului de expunere a bncilor comerciale fa de clienii neacoperii n mod natural la riscul valutar (intrate n vigoare n septembrie 2005).

  n anul 2005, gradul de monetizare a economiei, exprimat ca pondere a agregatului monetar M2 n PIB, s-a majorat la 30,1 la sut (fa de 26,2 la sut n 2004), n timp ce gradul de intermediere financiar, exprimat ca pondere a creditului

  5 Dac ponderea creditului exprimat n lei este redus, atunci i modificrile de dobnzi promovate de

  banca central sunt ineficace, afectnd doar o poriune limitat din masa monetar.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 15

  neguvernamental n PIB, a crescut la 21,1 la sut (comparativ cu 17,0 la sut n anul anterior). Creditul neguvernamental a nregistrat n anul 2005 un ritm real de cretere de 33,8 la sut, cu 7,6 puncte procentuale mai mare dect cel din anul anterior, n principal ca urmare a majorrii mai rapide a creditului n lei (+56,8 la sut), comparativ cu cea consemnat de creditul n valut (+18,9 la sut). n aceste condiii, dup un minim nregistrat n luna mai, creditul n lei a ajuns s reprezinte 46 la sut din totalul creditului neguvernamental, existnd premisele ca n anul 2006 componenta n lei s devin majoritar.

  Msurile de politic monetar, implementate prin operaiuni open market (incluznd atragerea de depozite i emiterea de certificate de depozit de ctre BNR), au condus la o pondere n PIB a volumului total al operaiunilor de sterilizare de 61,7 la sut fa de 44,4 la sut n 2004, n timp ce costurile asociate, reprezentnd dobnzile pltite de BNR, au sczut de la 0,9 la 0,6 la sut din PIB.

  Denominarea monedei naionale. Pregtit ndelung (actul normativ de reglemen-tare a aprut nc din 2004 Legea nr. 348), denominarea monedei naionale a fost un proces necesar, deoarece:

  a dat un semnal de ncheiere a unui ciclu inflaionist; a simplificat mult nregistrrile contabile i informatice; a urmrit obinuirea publicului cu mrimi monetare compatibile cu cele din

  zona euro, n perspectiva aderrii n viitor a Romniei la aceasta;

  a contribuit la ameliorarea imaginii externe, n condiiile n care, dintre rile europene, numai Romnia i Turcia nu i ncheiaser procesul de reform monetar;

  s-a bazat pe o analiz cost-beneficiu din care reieea c pstrarea vechilor cupiuri ar fi fost mai costisitoare dect emiterea unor cupiuri noi.

  Pe ansamblu, procesul denominrii s-a desfurat cu succes, publicul fiind informat din timp i primind favorabil noile nsemne monetare. Un rol important n creterea ncrederii l au i durata mare a circulaiei duale (1 iulie 2005-31 decembrie 2006), precum i posibilitatea preschimbrii ulterioare fr limit de termen a vechilor nsemne monetare la sediile BNR. Totodat, efectul inflaionist al msurii a fost insesizabil, n condiiile n care comercianii au fost obligai la afiarea dual a preurilor, ncepnd cu luna martie a anului 2005.

  Intrarea n funciune a Sistemului Electronic de Pli (SEP). n anul 2005 au intrat n funciune, ealonat, cele trei componente ale sistemului electronic de pli: sistemul pentru pli de mare valoare (ReGIS) la 8 aprilie, cel pentru pli de mic valoare (SENT) la 13 mai i sistemul pentru titlurile de stat (SaFIR) la 3 octombrie.

  Principalele ctiguri obinute prin implementarea acestor componente constau n:

  reducerea semnificativ a timpilor de tranzacionare i decontare; scderea substanial a costurilor pentru bnci i beneficiari; de exemplu, la

  subsistemele ReGIS i SENT a avut loc o reducere cu circa 65 la sut a comisioanelor n perioada martie 2005-martie 2006;

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  16 Banca Naional a Romniei

  asigurarea condiiilor pentru conectarea SEP la sistemul european TARGET, dup aderarea Romniei la UE.

  Politica fiscal. Deficitul bugetului consolidat, programat la 0,7 la sut din PIB (i ulterior revizuit la 1 la sut din PIB, pentru a acoperi pierderile cauzate de inundaii), a constituit un permanent subiect de discuii ntre Guvern i echipa de experi ai Fondului Monetar Internaional. Acetia considerau c un deficit mai strns (sub 0,5 la sut din PIB) era necesar pentru a contribui mai activ la lupta mpotriva inflaiei n condiiile n care politica monetar era constrns de obiective conflictuale precum i pentru a limita, fie i numai marginal, adncirea deficitului de cont curent. De partea lor, autoritile guvernamentale invocau urmtoarele argumente:

  necesitatea de a se finana, prin cheltuieli bugetare, lucrri de infrastructur, chiar cu preul majorrii deficitelor, precum i posibilitatea accesului prin cofinanare la fonduri de preaderare;

  dorina de a obine, printr-o forare a creterii PIB, o scurtare a timpului istoric necesar pentru ajungerea din urm a statelor membre ale UE;

  situaia atipic din Romnia, unde prudena n materie de deficit bugetar contrasta puternic cu atitudinea membrilor mai vechi sau mai noi ai UE vizavi de ndeplinirea criteriilor Pactului de Stabilitate i Cretere.

  n cele din urm, deficitul efectiv, de 0,8 la sut din PIB, a constituit o performan mai bun dect n anul 2004, contribuind de facto la reducerea inflaiei.

  Alte subiecte intens dezbtute au fost reducerea impozitului pe profit de la 25 la sut la 16 la sut i introducerea cotei unice de 16 la sut pentru impozitul pe venit, adoptate de noul Guvern n conformitate cu angajamentele asumate n campania electoral. Problema nu consta att n pierderea de resurse bugetare (estimate la circa 1 la sut din PIB, dar compensate de creterea cu un cuantum similar a ncasrilor din TVA i accize), ct n stimularea suplimentar a cererii de consum, reducerea de impozite suprapunndu-se creterilor semnificative ale salariilor n termeni reali, ntr-o economie deja supranclzit.

  Politica veniturilor. n anul 2005, politica veniturilor s-a caracterizat printr-o conduit relaxat, contribuind la meninerea excesului de cerere i, n consecin, la temperarea procesului dezinflaionist. Cele mai importante coordonate ale politicii veniturilor au fost: (i) majorarea cu 8 la sut a salariilor brute reale n sectorul bu-getar, pe seama indexrilor anuale acordate, dar i a modificrilor aduse sistemului de salarizare a funcionarilor publici (n cazul salariului net, creterea a fost de 15,4 la sut, decalajul de ritm datorndu-se influenei introducerii cotei unice de impozitare); (ii) majorarea cu 3,3 la sut n termeni reali a veniturilor disponibile ale populaiei, provenite din surse bugetare i extrabugetare6, cea mai important dintre componente (pensia din sistemul asigurrilor sociale de stat) beneficiind de acordarea indexrilor periodice i de desfurarea unei noi etape din procesul de

  6 Asigurrile sociale de stat, ajutorul pentru omaj i asigurrile de sntate.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 17

  recalculare a pensiilor. n ceea ce privete salariul minim brut pe economie, cre-terea a fost limitat la 10,7 la sut (pn la 310 RON), ns negocierile derulate ntre confederaiile sindicale i patronate au ridicat procentul la 17,9 la sut, cuan-tumul specificat n contractul colectiv de munc la nivel naional fiind de 330 RON.

  Politica n domeniul preurilor administrate. Alturi de politica veniturilor, acest domeniu a avut o contribuie major n ncetinirea ritmului dezinflaiei i n depirea obiectivului de inflaie al bncii centrale. Trebuie ns precizat c pro-cesul de liberalizare a preurilor administrate a demarat n Romnia relativ trziu comparativ cu rile central-europene (dup 8-9 ani) i de la niveluri inferioare. Tot ce se poate spera n aceast materie este o ealonare predictibil i implementat conform calendarului stabilit, care s permit o absorbie gradual a ajustrilor de preuri administrate n politica general de scdere a inflaiei fr a fi afectate anticipaiile inflaioniste.

  Politica structural. Investiiile strine realizate n ultimii cinci-ase ani au nceput s dea rezultate, n sensul c, pentru prima dat, n cadrul clasamentelor in-dustriale, firmele profitabile le depesc, att ca numr, ct i ca valoare, pe cele neprofitabile. Chiar dac mediul economic este mult mbuntit, mai rmn nc multe guri negre, firme insuficient restructurate care produc pierderi i arierate. n acest context, capt o mare importan privatizrile semnificative ale anului, ncepnd cu BCR (cumprat de Erste Bank) i continund cu Distrigaz Sud (Gaz de France), Distrigaz Nord (E.ON Ruhrgas), Electrica Moldova (E.ON Energie) i Electrica Oltenia (CEZ Praga).

  Volumul total al arieratelor agenilor economici cu capital de stat monitorizai conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 79/2001 a sczut de la 10,4 miliarde RON la 9,9 miliarde RON (la 8,9 miliarde RON, ca efect al Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 37/2004 privind msuri de diminuare a arieratelor din economie, cu modificrile i completrile ulterioare), dar arieratele totale ctre bugetul general consolidat au crescut de la 4,2 miliarde RON la 4,6 miliarde RON. Acest fapt arat c este necesar ca statul s continue eforturile de mbuntire i ntrire a disciplinei financiare, situaie cu att mai preocupant cu ct arieratele ctre buget, considerate ajutor de stat, nu vor mai fi acceptate de Uniunea European fr o fundamentare solid.

  3. Integrarea european i relaiile cu organismele internaionale n anul 2005 a continuat monitorizarea angajamentelor asumate de BNR n procesul de negociere pentru capitolele aferente sistemului bancar romnesc. O importan deosebit a avut continuarea liberalizrii contului de capital, prin permiterea accesului nerezidenilor la conturi de depozit n lei deschise la instituii financiare rezidente, ncepnd cu aprilie 2005, decizie care a influenat major conduita politicii monetare pe parcursul ntregului an. De asemenea, tot n contextul respectrii angajamentelor asumate n cadrul negocierilor privind Capitolul 4 Libera circulaie a capitalurilor, au fost ridicate, ncepnd cu luna

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  18 Banca Naional a Romniei

  iulie 2005, restriciile impuse deschiderii de conturi curente i de depozit de ctre rezideni la bnci din strintate. Prin urmare, singurele operaiuni de natura contului de capital supuse n continuare autorizrii bncii centrale7 sunt cele cu instrumente de pia monetar, efectuate de nerezideni pe teritoriul Romniei (eliminarea restriciilor asociate fiind stabilit pentru septembrie 2006).

  O alt contribuie a BNR la procesul de integrare european o constituie elaborarea seciunilor aferente cadrului macroeconomic, politicii monetare i de curs de schimb i sectorului bancar din cadrul documentelor strategice:

  Programul Economic de Preaderare (PEP), ediia 2005; Planul Naional de Dezvoltare 2007-2013 (PND); Raportul asupra progreselor nregistrate n pregtirea pentru aderarea la

  Uniunea European.

  Ca urmare a semnrii, la 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare a Romniei la Uniunea European, BNR a obinut statutul de observator activ la structurile i sub-structurile forumurilor europene, n mod special n cadrul Sistemului European al Bncilor Centrale (SEBC). Se vor asigura n acest fel adncirea colaborrii cu Banca Central European (BCE), familiarizarea BNR cu mecanismele insti-tuionale i cu procedurile de lucru ale BCE, preluarea de ctre Banca Naional a unor noi responsabiliti, care s-i permit acesteia la momentul aderrii asumarea statutului de membru cu drepturi depline. Concret, guvernatorul BNR particip trimestrial la lucrrile Consiliului General al SEBC, alturi de ceilali guvernatori ai bncilor centrale din statele membre, plus Bulgaria. De asemenea, BNR particip cu regularitate la reuniunile tuturor celor 12 comitete ale SEBC, precum i la reuniunile grupurilor de lucru. Totodat, reprezentanii BNR particip cu statut de observator activ la ECOFIN i EFC.

  Pe linia asistenei nerambursabile acordate din fonduri europene, Banca Naional a Romniei beneficiaz n prezent de o linie de finanare de 2,516 milioane euro n cadrul programului PHARE 2003, destinat realizrii urmtoarelor subproiecte: (i) ntrirea funciei de supraveghere bancar bazat pe rezultatele analizei de risc; (ii) mbuntirea competitivitii i soliditii instituiilor de credit; (iii) implemen-tarea standardelor europene n statistica conturilor financiare naionale; (iv) mbu-ntirea expertizei BNR n domeniul juridic; (v) armonizarea activitilor de audit intern cu practica bncilor centrale din statele membre; (vi) continuarea armonizrii legislative n domeniul reglementrii bancare. O importan deosebit are proiectul de nfrire Armonizarea legislativ i ntrirea capacitii administrative a BNR, lansat la 24 martie 2005, care beneficiaz de asistena unui consoriu format din bncile centrale ale Franei, Italiei i Olandei.

  n relaia cu FMI s-au consemnat cteva misiuni ale experilor acestei instituii pentru efectuarea, mpreun cu autoritile romne, a celei de a doua i a treia examinri a derulrii aranjamentului stand-by de supraveghere preventiv. Absena unei viziuni comune n ceea ce privete politica fiscal att pe termen scurt, ct i

  7 Cu excepia achiziiilor de terenuri de ctre nerezideni, pentru care exist derogri temporare.

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 19

  pe termen mediu i lung a fcut ca la sfritul anului 2005 aranjamentul s fie suspendat provizoriu. Cu toate acestea, colaborarea dintre BNR i FMI continu pe multiple planuri, att prin consultrile periodice n cadrul prevederilor Art. IV din Statutul FMI, ct i sub forma aciunilor de asisten tehnic pe linia implementrii regimului de intire a inflaiei i a organizrii n comun a unor conferine (n octombrie 2005, conferina regional Creterea rapid a creditului bancar destinat sectorului privat, la care au participat reprezentani ai bncilor centrale din 21 de ri din Europa Central i de Est i ai unor organizaii internaionale).

  n ceea ce privete ageniile de rating, acestea au continuat s mbunteasc i n 2005 calificativele acordate Romniei. Astfel, Moodys a crescut (la 2 martie 2005) calificativele la Ba1 pentru datoria n valut i la Aa3 pentru cea exprimat n moned naional. Totodat, Standard&Poors a ridicat (la 6 septembrie 2005) rating-ul pentru datoria pe termen lung de la BB+ la BBB pentru cea n valut i de la BBB la BBB pentru cea n moned naional.

  4. Sistemul bancar Pe parcursul anului 2005, sistemul bancar a cunoscut o consolidare semnificativ, susinut n principal de procesul de restructurare i privatizare. Principalele modificri structurale consemnate au vizat:

  intrarea n cea de a treia i ultima etap a privatizrii Bncii Comerciale Romne, respectiv negocierea vnzrii pachetului majoritar de aciuni ctre un investitor strategic. Ctigtoare a licitaiei pentru preluarea BCR a fost desemnat banca austriac Erste Bank, care a oferit pentru pachetul majoritar aproximativ 3,75 miliarde euro;

  aprobarea strategiei de privatizare a Casei de Economii i Consemnaiuni; autorizarea celei de a doua bnci specializate n acordarea de credite pentru

  construcia de locuine, HVB Banca pentru Locuine;

  retragerea autorizaiei de funcionare a sucursalei din Romnia a bncii National Bank of Greece, ca urmare a transferului activelor i pasivelor, precum i a vnzrii mijloacelor fixe ale acesteia ctre Banca Romneasc.

  Ca rezultat al acestor evenimente, din totalul celor 40 de instituii de credit n funciune (inclusiv CREDITCOOP, singura reea cooperatist autorizat pn n prezent), dou rmn ncadrate n categoria bncilor de stat, opt au capital majoritar privat romnesc, iar 30 aparin capitalului strin (inclusiv sucursalele bncilor strine). Totodat, ponderea activelor deinute de bncile cu capital privat sau majoritar privat n totalul activelor sistemului bancar romnesc a crescut la 94 la sut, iar ponderea activelor bncilor cu capital strin sau majoritar strin a ajuns la 62,2 la sut. Gradul de concentrare a sistemului bancar a rmas comparabil cu cel al rilor din Uniunea European, primele cinci bnci deinnd circa 60 la sut din pia.

  Restructurarea sistemului bancar, diversificarea portofoliului de produse oferite de bnci i creterea puterii de cumprare a populaiei au dus la majorarea ponderii activelor instituiilor de credit n PIB de la 36,6 la sut n 2004 la 44,8 la sut la finele anului 2005. Datorit politicii prudente impuse de banca central, ponderea

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  20 Banca Naional a Romniei

  creditului n valut a sczut de la 60,8 la sut din volumul total al creditelor neguvernamentale n decembrie 2004 la 54 la sut n decembrie 2005 i la 48,5 la sut n aprilie 2006, n cadrul unui proces care continu. Creditul acordat populaiei i-a majorat ponderea n totalul creditului neguvernamental de la 28,4 la sut n decembrie 2004 la 35,2 la sut n decembrie 2005, cu o dinamic deosebit a creditului de consum, alturi de creterea cererii populaiei pentru creditele ipotecare i imobiliare.

  Indicatorii de eficien ai sistemului bancar au rmas la valori confortabile, chiar dac n uor regres fa de anul precedent. Astfel, indicatorul de rentabilitate financiar (ROE) s-a situat la 12,7 la sut, indicatorul de rentabilitate economic (ROA) a fost de 1,6 la sut, n timp ce indicatorul agregat de solvabilitate a fost de 21,1 la sut, cu mult deasupra limitei minime reglementate de 12 la sut.

  Principalul indicator de cuantificare a riscului de credit, respectiv ponderea expu-nerii neajustate aferente creditelor i dobnzilor clasificate n categoriile ndoielnic i pierdere n total portofoliu, a continuat s scad de la 2,85 la sut n anul precedent la 2,6 la sut n 2005, cel mai redus nivel din ultimul deceniu. Aceste progrese au condus la consolidarea unui sistem bancar competitiv i stabil, cu o capacitate ntrit de gestionare a riscurilor.

  Tendinele favorabile desprinse din analiza principalilor indicatori economici i de pruden bancar sunt confirmate i de rezultatele simulrilor realizate pe baza tehnicilor de evaluare a rezistenei la ocuri a sistemului bancar i a bncilor individuale (stress testing). Chiar ntr-un scenariu extrem de nefavorabil presupunnd o depreciere a monedei naionale cu 18,6 la sut i o reducere a ratei dobnzii cu 6,7 puncte procentuale a rezultat un risc sistemic foarte sczut, sectorul bancar romnesc fiind n general bine capitalizat i cu o lichiditate consistent. Practic, n condiiile definite n scenariul de criz, nu au existat cazuri de intrare n faliment a vreunei instituii de credit.

  Principalele reglementri emise din punct de vedere prudenial au fost Normele BNR nr. 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice care prevd plafonarea ponderii serviciului total al datoriei la maximum 40 la sut din veniturile nete ale acestora, precum i unificarea regimului creditelor imobiliare cu cel al creditelor ipotecare i limitarea angajamentelor astfel rezultate la cel mult 35 la sut din veniturile nete i Normele BNR nr. 11/2005 privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din creditele n valut, care prevd c expunerea unei bnci din credite n valut acordate clienilor neacoperii n mod natural la riscul valutar este de maximum 300 la sut din fondurile proprii. Ambele norme, pe lng caracterul prudenial evident, au avut i implicaii asupra politicii monetare, tempernd expansiunea prea rapid a creditului i ndeosebi a componentei sale n valut.

  O reglementare foarte important n ceea ce privete ncheierea procesului de liberalizare a contului de capital este Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar. Principalele sale prevederi vizeaz:

  stabilirea datei-limit (1 septembrie 2006) pn la care vor fi liberalizate toate tipurile de tranzacii aferente contului de capital, n conformitate cu angajamentele asumate fa de Uniunea European;

 • Raport anual 2005

  Sinteza principalelor evoluii economico-financiare

  Banca Naional a Romniei 21

  definirea msurilor de salvgardare care pot fi luate de BNR, cu respectarea acquis-ului comunitar;

  crearea unui cadru mult simplificat de desfurare a operaiunilor valutare.

  Tot n cursul anului 2005 au fost iniiate dou proiecte de anvergur n domeniul prudenei bancare. Astfel, pentru implementarea la nivel naional a noilor cerine de capital conform Acordului Basel II, BNR a demarat un proiect care vizeaz revizuirea ntregului cadru legal i de reglementare aplicabil instituiilor de credit. Proiectul noii legi, care va reglementa n mod unitar regimul instituiilor de credit, va cuprinde prevederi generale n care se vor regsi cerinele armonizate la nivel comunitar, precum i dispoziii specifice diverselor categorii de instituii de credit (bnci, organizaii cooperatiste de credit, case de economii pentru domeniul locativ, instituii emitente de moned electronic etc.).

  Un alt angajament asumat n cadrul negocierilor cu Uniunea European este cel referitor la implementarea Directivei 2002/87/CE privind conglomeratele finan-ciare. n acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial, avnd ca sarcin corelarea strategiilor sectoriale din domeniul financiar i aplicarea noului cadru legislativ la 1 ianuarie 2007. Pentru acest proiect, Banca Naional a Romniei beneficiaz de asisten tehnic n cadrul Conveniei de twinning ncheiate cu un consoriu de bnci centrale (Frana, Italia, Olanda), precum i de experiena specialitilor comunitari n cadrul unor activiti finanate din fonduri TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange).

  Referitor la activitatea de autorizare, n perioada iunie-noiembrie 2005 a fost analizat cererea de autorizare a reelei cooperatiste de credit RoCredit, provenind din reorganizarea reelelor cooperatiste de credit Aurora Romn, Creditul Romnesc i Concordia Romn. Procesul s-a finalizat prin respingerea cererii de autorizare, precum i a contestaiei formulate. Organizaiile cooperatiste de credit care nu obin autorizaia de funcionare dup epuizarea cilor legale de atac se vor dizolva de drept i vor intra n lichidare.

  n ceea ce privete reglementarea activitii de creditare desfurate de instituii financiare nebancare (societi de leasing, fonduri de garantare, societi de credit ipotecar, case de amanet, case de ajutor reciproc, companii de credit de consum etc.), aceasta este necesar att din perspectiva protejrii corespunztoare a populaiei, ct i pentru asigurarea unor condiii concureniale egale ntre aceste instituii i bncile comerciale, n contextul expansiunii substaniale a finanrii oferite de acest tip de instituii financiare nebancare neguvernamentale. Astfel, spre sfritul anului 2005, BNR a accelerat procesul de extindere a ariei sale de regle-mentare i supraveghere i asupra acestor instituii, fiind finalizat proiectul actului normativ specific.

  n acest context, la nceputul anului 2006 a fost emis Ordonana Guvernului nr. 28/26.01.2006 privind reglementarea unor msuri financiar-fiscale care conine dispoziii privind activitatea de creditare desfurat de instituii financiare nebancare. Ordonana creeaz cadrul legal de acces la activitatea de creditare a instituiilor financiare nebancare (IFN), constituite cu scopul de a desfura, cu titlu profesional, activiti de creditare n sens larg, stabilind n acest sens condiii minime, uniforme i nediscriminatorii de participare n pia.

 • Raport anual 2005

  22 Banca Naional a Romniei

  Capitolul I. Politica monetar a Bncii Naionale a Romniei

  Obiectivul politicii monetare Potrivit statutului su1, BNR are ca obiectiv fundamental asigurarea i meninerea stabilitii preurilor, principala atribuie a bncii centrale constituind-o conceperea i implementarea politicii monetare.

  n contextul specific al anului 2005, sarcina care a revenit bncii centrale a fost aceea de a asigura continuitatea dezinflaiei i de a consolida tendina constant des-cendent pe care s-a plasat rata anual a inflaiei (decembrie/decembrie), ncepnd cu anul 2000. Att inta de inflaie pentru anul 2005, stabilit iniial la 7 la sut (decembrie/decembrie), ct i orientrile majore ale politicii monetare pentru acest interval au fost configurate n consonan cu prevederile Strategiei naionale de dezvoltare economic a Romniei pe termen mediu, precum i cu angajamentele asumate de autoritile romne prin documentele programatice elaborate n contextul procesului de negociere a aderrii Romniei la Uniunea European (Programul Economic de Preaderare i Planul Naional de Dezvoltare).

  1. Provocrile politicii monetare intirea direct a inflaiei i liberalizarea contului de capital

  Conceperea i implementarea politicii monetare s-au confruntat n anul 2005 cu multiple provocri att n plan strategic, ct i n plan tactic. Planul strategic al politicii monetare a presupus eforturi considerabile, n condiiile n care autoritatea monetar i-a intensificat n prima parte a anului 2005 activitatea de pregtire a trecerii la intirea direct a inflaiei2 i a adoptat n mod oficial noul regim n luna august. Prin recurgerea la aceast schimbare, BNR i-a asumat n mod clar sarcina de a urmri consecvent realizarea obiectivului su fundamental, responsabilitatea n atingerea intei de inflaie fiind, de asemenea, mai bine evideniat, n timp ce transparena politicii monetare a sporit.

  Decizia de trecere la intirea direct a inflaiei a fost adoptat doar dup ce precon-diiile specifice acestei schimbri au fost ndeplinite, fiind recunoscut faptul c eficacitatea acestei strategii de politic monetar depindea de: (i) coborrea ratei anuale a inflaiei sub nivelul de 10 la sut; (ii) acumularea unui ctig de credibili-tate de ctre banca central; (iii) ntrirea independenei de jure3 i de facto a BNR; (iv) restrngerea dominanei fiscale, derularea procesului de consolidare fiscal i ameliorarea coordonrii dintre politica fiscal i cea monetar; (v) relativa flexibili-

  1 Legea nr. 312/2004. 2 Demersurile BNR de creare a cadrului organizatoric, tehnic i decizional necesar implementrii noii

  strategii de politic monetar au durat 16 luni i au beneficiat de asisten tehnic acordat de Fondul Monetar Internaional i de Banca Naional a Cehiei.

  3 Prin intrarea n vigoare a noului Statut al BNR.

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 23

  zare a cursului de schimb al leului i reducerea gradului de vulnerabilitate a econo-miei la fluctuaiile acestei variabile; (vi) nsntoirea i ntrirea sistemului bancar i creterea intermedierii bancare; (vii) sporirea transparenei bncii centrale, precum i a ariei i intensitii comunicrii BNR cu publicul i cu pieele financiare, inclusiv n ceea ce privete aspectele legate de noua strategie de politic monetar i de pregtirea adoptrii acesteia; (viii) conturarea mai clar a comportamentelor macroeconomice i a mecanismelor de funcionare a economiei, necesar identificrii i creterii eficacitii canalelor de transmisie monetar.

  Consiliul de administraie al BNR a decis s imprime noii strategii de politic monetar a bncii centrale urmtoarele caracteristici definitorii: (i) exprimarea intei de inflaie n termenii headline inflation (indicele preurilor de consum), avnd n vedere familiaritatea publicului cu acest indicator i nevoia de a asigura transparena i credibilitatea deciziilor de politic monetar; (ii) stabilirea intei ca punct central ncadrat de un interval de variaie (1 puncte procentuale) n scopul ancorrii eficiente a anticipaiilor inflaioniste; (iii) anunarea unor inte anuale de inflaie pentru un orizont mai lung de timp (iniial 2 ani), ceea ce accentueaz perspectiva necesar pe termen mediu a politicii monetare; (iv) continuarea practicrii flotrii controlate a cursului de schimb; (v) specificarea clar a circum-stanelor excepionale i (vi) stabilirea i anunarea intei de inflaie de ctre BNR mpreun cu Guvernul.

  Provocarea major pentru banca central a constituit-o contextul economic complex i dificil al anului 2005, caracterizat prin aspecte potenial conflictuale din perspectiva conducerii politicii monetare. Astfel, banca central s-a confruntat n intervalul analizat cu dilema generat, pe de o parte, de creterea presiunilor inflaioniste i, pe de alt parte, de amplificarea intrrilor de capital volatil ca efect al liberalizrii accesului nerezidenilor la constituirea de depozite la termen n lei. Presiunile inflaioniste au fost alimentate simultan de persistena excedentului de cerere, indus, n principal, de relaxarea fiscalitii i a politicii salariale, precum i de puternicele ocuri de natura ofertei provocate de ajustarea substanial a preurilor administrate, dar i de aciunea unor factori naturali (inundaii) i externi (creterea preului petrolului pe pieele internaionale).

  La rndul lor, intrrile de capital asociate derulrii unei etape importante de libe-ralizare a micrilor de capital au fost atrase de: (i) diferenialul nalt al ratelor dobnzilor fa de pieele internaionale i (ii) trendul de apreciere nominal a leului n raport cu euro, care s-a declanat n noiembrie 2004, investitorii miznd, de asemenea, pe prelungirea fr inversri a acestor evoluii, n condiiile antici-prii meninerii unei conduite a politicii monetare consistente cu contextul macro-economic specific i cu strategia de intire direct a inflaiei (implicnd de jure utilizarea ratei dobnzii ca principal prghie i creterea gradului de flexibilitate a cursului de schimb).

  Efectele adverse ale acestor intrri de capital au fost rapide, constnd, n principal, n creterea puternic a presiunilor asupra cursului de schimb al leului, precum i n sporirea lichiditii excedentare din sistem i a costurilor suportate de BNR, n condiiile n care o parte din acest capital a fost sterilizat. Preocuparea bncii centrale pentru riscul amplificrii intrrilor de capital volatil era justificat,

 • Raport anual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  24 Banca Naional a Romniei

  ndeosebi, de posibilitatea producerii unei aprecieri excesive a leului care s fie urmat de o depreciere corectiv relativ brutal, periculoas din perspectiva asigurrii sustenabilitii dezinflaiei i a stabilitii financiare (avnd n vedere asimetria transmiterii micrilor de curs n inflaie, mai puternic n cazul deprecierii dect n cel al aprecierii leului).

  La complicarea contextului macroeconomic a mai contribuit devierea sensibil, n prima parte a anului, a dezinflaiei de la traiectoria vizat, datorat, n principal, impactului exercitat asupra indicelui general al preurilor de consum de creterea peste ateptri a preurilor carburanilor i ale unor produse vegetale (legume). Punnd n balan nevoia de a-i consolida credibilitatea prin atingerea obiectivului de inflaie, pe de o parte, i cerina de a spori rolul ancorrii anticipaiilor publicului prin inta de inflaie anunat, pe de alt parte, i innd seama de totalitatea aspectelor care restricionau pe termen scurt eficacitatea politicii monetare4, banca central a decis n luna august s revizuiasc la 7,5 la sut inta anual de inflaie. Chiar i n aceste condiii, persistena presiunilor exercitate asupra inflaiei de baz de ritmurile nalte de cretere a preurilor serviciilor, precum i posibilitatea amplificrii efectelor secundare ale ajustrilor de preuri administrate programate pentru lunile urmtoare au continuat s reprezinte un risc din perspectiva meninerii dezinflaiei pe trendul dorit.

  2. Implementarea politicii monetare Contextul macroeconomic a solicitat adaptarea manierei de implementare a politicii monetare la specificul interaciunii dintre factorii de risc inflaionist predominani i constrngerile temporare manifestate n aceast perioad. Astfel, printr-un comportament activ banca central a fcut eforturi s reconcilieze necesitatea de a contracara riscurile pe termen scurt cu obiectivul de asigurare a sustenabilitii pe termen mediu i lung a dezinflaiei. Sub aceast presiune autoritatea monetar a optat pentru soluia relaxrii etapizate a politicii ratei dobnzii i pentru compensarea relativei pierderi de autonomie i de eficacitate a acesteia prin intermediul altor prghii aflate la dispoziia sa; mix-ul de msuri complementare adoptate i implementate de BNR a fost conceput astfel nct s se imprime condiiilor monetare n sens larg restrictivitatea necesar continurii decelerrii sustenabile a inflaiei. Instrumentele mai puin tradiionale pe care BNR le-a inclus n acest mix au fost mecanismul rezervelor minime obligatorii5, unele msuri de natur prudenial6 i altele cu caracter administrativ7, ultimele dou categorii avnd prioritar menirea s prezerve stabilitatea financiar, dar i s

  4 Inclusiv lag-urile inerente transmiterii impulsurilor de politic monetar. 5 BNR a sporit n mai multe etape restrictivitatea mecanismului rezervelor minime obligatorii aferente

  depozitelor n valut ale instituiilor de credit i a relaxat uor mecanismul similar pentru pasivele n lei.

  6 Acestea au constat n modificarea prevederilor normelor privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice, n sensul nspririi condiiilor de accesare a mprumuturilor bancare (implementat n 28 august 2005).

  7 Acestea s-au concretizat, n principal, n plafonarea gradului de expunere rezultat din acordarea de credite n valut persoanelor fizice i juridice (neacoperite n mod natural fa de riscul valutar care induce risc de credit instituiilor de credit finanatoare) la maximum 300 la sut n raport cu fondurile proprii ale acestora (intrat n vigoare n 26 septembrie 2005).

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 25

  consolideze funcionalitatea i eficacitatea canalului creditului i implicit ale celui al ratei dobnzii; totodat au fost valorificate n mai mare msur valenele antiinflaioniste implicite ale cursului de schimb, leul consemnnd n acest an o apreciere nominal substanial fa de euro i dolarul SUA. n plus, spre sfritul anului, BNR a accelerat procesul de extindere a ariei sale de reglementare i supraveghere i asupra instituiilor financiare nebancare, fiind finalizat proiectul actului normativ specific.

  Relaxarea politicii ratei dobnzii s-a realizat att prin coborrea ratelor dobnzilor reprezentative ale bncii centrale, ct mai ales prin slbirea controlului asupra lichiditii din sistemul bancar. Intensitatea procesului de relaxare a politicii ratei dobnzii nu a fost ns constant de-a lungul anului, aceasta fiind ajustat n funcie de factorii specifici de influen. Astfel, dup ce la mijlocul anului BNR a ncetinit acest proces, n ncercarea de a contracara tendina de supranclzire a economiei, n intervalul septembrie-octombrie banca central a accelerat coborrea ratei medii a dobnzilor la operaiunile de absorbie monetar (aceasta atingnd minimumul istoric) pentru a dezamorsa puseul intrrilor de capital speculativ pe piaa finan-ciar intern.

  Acesta a fost declanat n luna iulie, pe fondul (i) meninerii diferenialului nalt al ratelor dobnzilor i al (ii) formrii ateptrilor de prelungire a trendului de apre-ciere n termeni nominali a leului n raport cu euro, inclusiv ca efect al anunrii adoptrii de ctre BNR a strategiei de intire direct a inflaiei (august 2005); BNR a fost nevoit chiar s intensifice pe parcursul verii practica interveniilor pe piaa valutar pentru a descuraja aceste intrri de capital prin compromiterea antici-paiilor de apreciere nominal i prin accentuarea impredictibilitii cursului de schimb al leului, dar i pentru a preveni producerea unei aprecieri excesive a monedei naionale.

  n schimb, n noiembrie, BNR a stopat procesul de relaxare implicit a politicii ratei dobnzii i a reaezat pe un trend ascendent randamentul mediu al plasamen-telor efectuate de instituiile de credit la banca central8, n condiiile n care deve-niser evidente tendina de agravare a dezechilibrelor macroeconomice, pe de o parte, i temperarea presiunilor exercitate de intrrile de capital asupra cursului de schimb al leului, pe de alt parte; totodat, ncepnd cu a doua jumtate a lunii octombrie au fost stopate i interveniile bncii centrale pe piaa valutar.

  ntr-un asemenea context, banca central a atribuit, cu prioritate, msurilor comple-mentare misiunea de temperare a ritmului de cretere a creditului neguvernamental, mai cu seam a componentei sale n valut i, implicit, de calmare a cererii interne, n special a cererii de consum a populaiei. Creterea riscant de alert a consumului populaiei a avut ca motor principal majorarea substanial consemnat de venitul disponibil al acestui segment, ca urmare a: (i) acordrii unor sporuri salariale semnificative n ultima parte a anului 2004; (ii) reducerii cotei impozitului pe venit cu ncepere din ianuarie 2005; (iii) amplificrii remiterilor muncitorilor romni din

  8 Constnd n: depozite pe termen de o lun, certificate de depozit cu termen de trei luni i depozite

  ON (facilitatea de depozit).

 • Raport anual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  26 Banca Naional a Romniei

  strintate i (iv) creterii numrului de salariai din economie. Un stimul adiional al cererii de consum l-a constituit, n prima parte a anului, manifestarea efectelor de avuie i de bilan ale aprecierii nominale a leului fa de euro, concretizat n ncurajarea deciziei de a cheltui imediat (pentru achiziionarea de bunuri importate) n detrimentul celei de a economisi, precum i n amplificarea cererii de mprumuturi n devize, prin denaturarea percepiei populaiei asupra riscurilor asociate acestei categorii de credite. Pe parcursul anului, consumul gospodriilor a mai fost impulsionat de coborrea puternic a ratelor dobnzilor practicate de bnci, proces care a favorizat expansiunea creditelor n lei i a descurajat economisirea n moned naional, pe fundalul unei uniformizri a consumului (consumption smoothing) de durat mai ndelungat, bazat i pe anticiparea unor venituri personale sporite dup aderarea la Uniunea European.

  Creditul neguvernamental

  0

  10

  20

  30

  40

  50

  60

  70

  80

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  variaie anual (%)

  lei valut

  Depozite la bnci

  0

  10

  20

  30

  40

  50

  60

  70

  80

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  variaie anual (%)

  lei

  valut

  n 2005, politica monetar a urmrit temperarea dinamicii creditului neguverna-mental total, abordnd n acest sens diminuarea ritmului de cretere9 a mpru-muturilor n devize ale persoanelor fizice. Aceasta a consemnat cu ncepere din al doilea trimestru al anului o pierdere treptat de vigoare; la finele anului, rata anual de cretere a soldului acestor mprumuturi a atins 86,4 la sut, njum-tindu-se fa de decembrie 2004. n schimb, creditele n lei acordate populaiei au intrat pe o traiectorie ascendent (ritmul real anual de cretere atingnd n decembrie 71,3 la sut), acest segment beneficiind de o mbuntire consistent a condiiilor de acces la mprumuturi, ca urmare a coborrii rapide a ratelor dobn-zilor solicitate de bnci10; valoarea medie lunar a acestor randamente (12,9 la sut) a ajuns la finele anului 2005 la jumtatea celei aferente perioadei similare a anului precedent, egalnd-o totodat, n premier, pe cea practicat de bnci n relaia cu companiile. Ritmul declinului ratelor dobnzilor a depit ateptrile, nteirea concurenei din sistemul bancar determinnd instituiile preocupate de extinderea cotelor de pia s majoreze numrul i s creasc agresivitatea campaniilor

  9 Calculat pe baza soldurilor exprimate n euro. 10 Pentru noile mprumuturi.

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 27

  promoionale11; n ultima parte a anului, reducerea acestor rate de dobnd a fost impulsionat i de revizuirea strategiilor unor bnci, ca reacie la adoptarea i aplicarea noilor norme ale BNR privind plafonarea gradului de expunere a unei instituii de credit rezultat din acordarea de credite n valut.

  Bncile au operat scderi consistente i asupra randamentelor aferente depozitelor la termen, fiind afectate astfel cererea de moned naional destinat economisirii i, implicit, comportamentul de consum; cu ncepere din al doilea trimestru al anului, ritmul anual real de cretere a economiilor n lei ale populaiei a manifestat o tendin aproape continu de declin, atingnd la finele anului 14,9 la sut, fa de 25,1 la sut n decembrie 2004. Totodat, s-a perpetuat fenomenul de migrare a plasamentelor bancare ale persoanelor fizice nspre conturile curente, creterea popularitii acestor instrumente fiind explicat de rspndirea practicii achitrii drepturilor salariale i a pensiilor prin intermediul cardurilor de debit (crora le sunt ataate, de regul, faciliti de creditare), precum i de promovarea de ctre bnci a unor produse noi, mai flexibile i mai atractive fa de depozitele clasice la termen.

  Ratele medii ale dobnzii n sistemul bancar

  0

  5

  10

  15

  20

  25

  30

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  procente pe anpopulaie

  ageni economici

  credite RON

  0

  5

  10

  15

  20

  25

  30

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  procente pe an

  populaieageni economici

  depozite RON

  Reflectnd aceste evoluii, economisirea bancar net a populaiei12 a fost marcat n intervalul martie-octombrie de o tendin accentuat de deteriorare, creia i-a urmat o relativ redresare; aceasta a fost ns de proporii prea modeste pentru a determina revenirea pn la finele anului 2005 a variaiei anuale a acestui indicator la valori reale pozitive.

  Alturi de cererea de consum a populaiei, la sporirea n ritm susinut a absorbiei interne a contribuit i revigorarea treptat a cererii de investiii a sectorului privat, impulsionat att de reducerea poverii fiscale (diminuarea de la 25 la 16 la sut a cotei impozitului pe profit), ct i de creterea i diversificarea fluxurilor de finanare a investiiilor, o surs important constituind-o investiiile directe ale nerezidenilor, componenta acestora reprezentat de creditele de tip mam-fiic care au revenit sectorului nebancar majorndu-se de 2,2 ori. n acelai timp, creditele externe pe 11 Bncile au recurs ndeosebi la majorarea plafoanelor de creditare i la prelungirea termenelor de

  acordare a mprumuturilor. 12 Calculat ca diferen ntre depozitele totale ale acestui segment i mprumuturi.

 • Raport anual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  28 Banca Naional a Romniei

  termen mediu i lung de care a beneficiat acest sector13 le-au devansat de peste 2,4 ori pe cele din anul precedent (sporind de la 483 la 1 163 milioane euro), iar soldul mprumuturilor pe termen mediu i lung acordate de instituiile de credit rezidente agenilor economici a crescut n termeni reali cu 31,0 la sut.

  n aceste condiii, relativa scdere de dinamic pe care a consemnat-o absorbia intern n acest an (8,3 la sut, comparativ cu 12,1 la sut n 2004) a constituit aproape n exclusivitate efectul ocurilor suferite de oferta intern (scderea sever a produciei agricole14 i declinul substanial al ritmului de cretere a produciei industriale), care s-au regsit pe partea cererii, n special n reducerea sever a autoconsumului i n ampla variaie negativ a stocurilor. n consecin, presiunile exercitate de cererea total asupra ofertei totale au rmas ridicate.

  Sectorul extern a continuat s absoarb o parte substanial a acestor presiuni prin dinamizarea puternic a importurilor, favorizat i de evoluia cursului de schimb al leului, deficitul balanei comerciale amplificndu-se cu 46,6 la sut fa de anul anterior. n aceste condiii, creterea economic s-a ncetinit comparativ cu anul precedent, rata anual de cretere a PIB cobornd de la 8,4 la 4,1 la sut.

  Deficitul balanei comerciale

  0

  10

  20

  30

  40

  50

  60

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  variaie anual (%)

  Contribuia componentelor cererii la dinamica PIB

  -8

  -4

  0

  4

  8

  12

  16

  20

  2005I

  II

  III

  IV

  puncte procentuale

  -8

  -4

  0

  4

  8

  12

  16

  20variaie anual (%)

  export netformare brut de capital fixconsum final totalPIB real (scala din dreapta)

  Uoara atenuare a presiunilor inflaioniste ale cererii produs prin accentuarea reorientrii cheltuielilor interne spre piaa extern, relevat, de altfel, de scderea la 5,6 la sut a ratei anuale a inflaiei CORE2 (de la 8,3 la sut n decembrie 2004), nu a compensat dect parial impactul deosebit de puternic pe care aciunea facto-rilor ofertei l-a exercitat n acest an asupra ritmului de cretere a preurilor cu am-nuntul. O influen negativ major att direct i propagat, ct i prin interme-diul anticipaiilor au avut ajustrile de preuri administrate, a cror amplitudine a fost net superioar celei din anul precedent15; cele mai semnificative creteri de 13 Intrri brute. 14 Valoarea adugat brut din agricultur a sczut cu 13,8 la sut. 15 n luna decembrie 2005, rata anual de cretere a preurilor administrate a fost de 14,2 la sut

  (9,9 la sut n decembrie 2004).

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 29

  ritm au consemnat preul gazelor naturale i cel al energiei termice, precum i ta-rifele aplicate serviciilor telefonice. La frnarea dezinflaiei a contribuit i evoluia preurilor volatile, care a reflectat att impactul deteriorrii condiiilor meteorologice i al inundaiilor asupra produciei agricole, ct i efectul persis-tenei tensiunilor pe piaa petrolului. Influena nefavorabil a variaiei altor preuri internaionale a fost ns moderat de prelungirea trendului de apreciere nominal a leului fa de euro, ntrirea monedei naionale favoriznd, totodat, calmarea anti-cipaiilor inflaioniste. Acest efect benefic s-a manifestat pe durata primelor opt luni ale anului (interval n care leul s-a ntrit n termeni nominali cu 10,6 la sut fa de euro comparativ cu finele anului precedent), cursul de schimb suferind n septembrie o inversare de traiectorie; n luna decembrie, leul continua ns s consemneze fa de euro o apreciere de o amplitudine superioar celei din anul 2004 (6,0 la sut n termeni nominali i 15,1 la sut n termeni reali).

  Preurile de consum al populaiei

  0

  4

  8

  12

  16

  20

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  variaie anual (%)totalvolatile*administrate

  *) legume, fructe, ou, combustibili

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  variaie anual (%)

  0

  4

  8

  12

  16

  20CORE2CORE2 alimentareCORE2 nealimentareCORE2 servicii

  Sub impactul conjugat al acestor evoluii, rata anual a inflaiei i-a ntrerupt n mai multe rnduri (n lunile aprilie, mai i noiembrie) trendul descendent, plasndu-se la finele anului la 8,6 la sut, cu 0,1 puncte procentuale peste limita superioar a intervalului de variaie ce a ncadrat inta anual.

  3. Utilizarea instrumentelor politicii monetare Cadrul operaional al politicii monetare a fost marcat n acest an de activismul fr precedent al bncii centrale i de modul n care BNR i-a adaptat continuu tactica la condiiile concrete de implementare a politicii sale. Astfel, relaxarea politicii ratei dobnzii s-a realizat, n special, prin intermediul manierei de derulare a operaiunilor de pia ale bncii centrale i, ulterior, prin relaxarea controlului asupra lichiditii din sistemul bancar.

  ncepnd din a doua jumtate a lunii ianuarie, banca central a modificat caracte-risticile operaiunilor sale cu depozite, organiznd licitaii de volum cu plafon al ratei dobnzii implicit inferior ratei dobnzii de politic monetar; cele dou randamente au fost reunificate n luna august (la un nivel de 8,5 la sut, superior cu 0,5 puncte

 • Raport anual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  30 Banca Naional a Romniei

  procentuale celui mediu efectiv). Pe fondul revenirii n for a intrrilor de capital speculativ, BNR a amorsat ulterior un proces de relaxare a controlului lichiditii, iniiind practica sterilizrii pariale a excedentului de lichiditate prin intermediul operaiunilor de pia; astfel, ncepnd cu a doua parte a lunii august, atragerea de depozite pe termen de o lun s-a realizat prin intermediul licitaiilor de volum, la rat fix de dobnd (rata dobnzii de politic monetar). Banca central a redus gradual volumul de rezerve excedentare absorbit prin intermediul acestui instrument i al certificatelor de depozit, astfel nct instituiile de credit au apelat tot mai intens facilitatea de depozit oferit de BNR; n aceste condiii, ponderea soldului mediu zilnic al operaiunilor de pia n excedentul total de moned absorbit de banca central a ajuns n octombrie la un nivel minim de 56,4 la sut16, iar media randamentelor aferente plasamentelor efectuate la BNR a nregistrat o scdere puternic.

  Volumul sterilizrii

  0

  5 000

  10 000

  15 000

  20 000

  25 000

  30 000

  I2005

  F M A M I I A S O N D

  milioane RON; stoc mediu zilnic

  facilitatea de depozitCDdepozite atrase

  Volumul sterilizrii/contul curent al bncilor

  0

  1

  2

  3

  4

  I2004

  M M I S N I2005

  M M I S N

  La relaxarea politicii ratei dobnzii a contribuit i coborrea ratelor dobnzilor reprezentative ale bncii centrale, care a fost realizat ns mai lent, autoritatea monetar miznd n continuare pe efectul de semnal al acestora; rata dobnzii de politic monetar a fost redus succesiv de la 17 la sut n decembrie 2004 pn la un nivel de 7,5 la sut (n septembrie 2005), iar ratele dobnzilor la facilitile permanente au fost coborte n dou etape (lunile aprilie i septembrie), pn la 14 la sut (la facilitatea de credit) i, respectiv, 1 la sut (la facilitatea de depozit).

  Declinul ratei medii a dobnzii la operaiunile de absorbie monetar a continuat pn n luna noiembrie, cnd traiectoria acesteia a fost inversat, ca reacie la con-turarea unei tendine de cretere, cel puin pe termen scurt, a presiunilor infla-ioniste ale cererii (inclusiv sub impactul relaxrii puternice a politicii fiscale prin majorarea substanial a volumului cheltuielilor sectorului public la sfritul exerciiului fiscal anual). 16 n prima parte a anului aceast pondere a variat ntre 97,5 i 99,9 la sut.

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 31

  Volumul lichiditii excedentare absorbite de BNR a atins n 2005 valori record, banca central urmrind s neutralizeze amplul impact expansionist al factorilor autonomi ai lichiditii. Principala surs a injeciilor de moned a constituit-o decontarea cumprrilor de valut efectuate de BNR, a cror valoare a atins n 2005 maximul istoric. Drenarea excedentului de lichiditate a condus la creterea de peste 1,9 ori a soldului mediu zilnic al operaiunilor de pia ale bncii centrale comparativ cu anul 2004; la rndul su, soldul mediu al plasamentelor bncilor la BNR s-a dublat fa de anul precedent, valoarea sa devansnd de aproape trei ori nivelul mediu al conturilor curente ale instituiilor de credit la BNR (n 2004, acest raport a fost de 1,9). Reducerea ratelor dobnzilor i scderea relativ a ponderii volumului de lichiditate sterilizat prin intermediul operaiunilor de pia au avut ca efect o uoar diminuare a costurilor BNR asociate controlului lichiditii (la 0,6 la sut din PIB).

  Rate ale dobnzii

  0

  5

  10

  15

  20

  25

  30

  ian.

  05

  feb.

  05

  mar

  .05

  apr.0

  5

  mai

  .05

  iun.

  05

  iul.0

  5

  aug.

  05

  sep.

  05

  oct.0

  5

  nov.

  05

  dec.

  05

  procente pe an rata dobnzii de politic monetarrata dobnzii la facilitatea de creditrata dobnzii la facilitatea de depozitBUBOR 1W

  Configuraia cadrului operaional al politicii monetare a fost marcat i de decizia BNR de a continua s majoreze costul aferent atragerii de resurse n valut com-parativ cu cel aferent atragerii de resurse n lei de ctre instituiile de credit, prin aceasta urmrindu-se s se descurajeze creditarea n valut i s se consolideze canalele tradiionale de transmisie monetar. Astfel, banca central a extins gradual aplicarea nivelului de 30 la sut al ratei rezervelor minime obligatorii asupra pasivelor n valut ale bncilor cu scadene reziduale mai mari de doi ani; la finele anului, BNR a majorat aceast rat la 35 la sut, decizia fiind aplicat ncepnd cu perioada 24 ianuarie-23 februarie 2006. n schimb, BNR a redus cu dou puncte procentuale (pn la 16 la sut) rata rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor n lei cu scadena mai mic de doi ani (msura a intrat n vigoare ncepnd cu perioada de aplicare cuprins ntre 24 august i 23 septembrie 2005).

 • Raport anual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  32 Banca Naional a Romniei

  4. Orientrile politicii monetare n perioada urmtoare, BNR va urmri s consolideze procesul dezinflaiei, continund s implementeze politica monetar n contextul strategiei de intire direct a inflaiei. Pentru orizontul temporal vizat de aceast strategie (doi ani), intele anuale de inflaie care decurg din prevederile Strategiei naionale de dezvol-tare economic a Romniei pe termen mediu, precum i din angajamentele asumate de autoritile romne prin documentele programatice elaborate n contextul procesului de negociere a aderrii Romniei la UE (Programul Economic de Preaderare i Planul Naional de Dezvoltare) descriu o traiectorie descendent, nivelurile lor fiind de 5 la sut 1 puncte procentuale pentru 2006 i de 4 la sut 1 puncte procentuale pentru anul 2007.

  Aceste inte anuale de inflaie au fost confirmate i anunate oficial de ctre BNR n Raportul asupra inflaiei februarie 2006, cu toate c proiecia pe termen mediu realizat n cadrul bncii centrale la nceputul anului 2006 i riscurile inflaioniste asociate termenului scurt al acesteia au relevat caracterul lor ambiios. Prin ne-recurgerea, n aceste condiii, la rectificarea intelor de inflaie, autoritatea mone-tar a dorit, pe de o parte, s-i manifeste angajamentul fa de obiectivele for-mulate anterior, i, pe de alt parte, s reconfirme concentrarea ateniei sale asupra intei stabilite pentru orizontul temporal mai ndelungat, cea care poate fi vizat prin instrumentele politicii monetare, ncurajnd n acelai timp meninerea unui mix prudent de politici macroeconomice, care s contribuie echilibrat la realizarea dezinflaiei programate. Astfel, aceast opiune a BNR incumb hotrrea sa de a atinge inta de inflaie a anului 2007, n pofida faptului c pe termen scurt rata inflaiei proiectate se plaseaz deasupra traiectoriei programate a dezinflaiei, devierea de la int fiind considerat a fi temporar. Din perspectiva implementrii politicii monetare n contextul strategiei de intire direct a inflaiei, n favoarea meninerii intelor au mai pledat:

  necesitatea de a se realiza o mai bun ancorare a anticipaiilor inflaioniste i de a se orienta n consecin deciziile operatorilor economici, avndu-se n vedere faptul c o eventual revizuire ascendent a intei de inflaie pe 2006 ar fi condus la deteriorarea sensibil a performanelor procesului dezinflaiei pe termen mediu, complicnd conduita politicii monetare n viitor;

  nevoia de aciune ferm i imediat a bncii centrale, n condiiile n care efectele msurilor de politic monetar sunt transmise cu un anumit decalaj de timp la nivelul evoluiei inflaiei, prin intermediul influenei exercitate asupra cererii agregate.

  Coborrea ratei anuale a inflaiei la nivelul de 4 la sut la sfritul anului 2007 necesit implementarea unui set auster de politici macroeconomice, incluznd politica monetar, care s determine reducerea continu a excedentului de cerere pn la valori negative n raport cu PIB potenial i care s tempereze anticipaiile inflaioniste. Pentru a rspunde prompt acestei cerine, banca central a ntrit politica monetar chiar de la nceputul anului 2006, fiind hotrt s continue s-i

 • Raportanual 2005

  Capitolul I. Politica monetar a BNR

  Banca Naional a Romniei 33

  sporeasc restrictivitatea prin utilizarea concertat a tuturor instrumentelor aflate la dispoziia sa. Potrivit abordrii BNR, prelungirea trendului de nsprire a condi-iilor monetare se va realiza att prin intermediul cadrului operaional al politicii monetare specific strategiei de intire direct a inflaiei, ct i prin consolidarea mix-ului de msuri de natur prudenial i administrativ la care a apelat ncepnd cu anul 2005.

  Din aceast perspectiv, BNR va continua s creasc fermitatea politicii ratei dobnzii, inclusiv prin exercitarea unui control strict asupra condiiilor lichiditii de pe piaa monetar i s valorifice efectele dezinflaioniste ale evoluiei cursului de schimb al leului n raport cu euro. Rolul politicii ratei dobnzii, precum i cel de semnal al ratei dobnzii de politic monetar se vor consolida, ceea ce va spori eficacitatea ancorrii anticipaiilor inflaioniste. Totodat, aceast variabil de politic monetar va fi calibrat astfel nct s asigure meninerea unui ritm adecvat i sustenabil al creditrii i s stimuleze procesul de economisire n moned naional. La rndul su, mix-ul de msuri prudeniale i administrative implementat de BNR va continua s acioneze n direcia lrgirii ariei de influen a politicii monetare prin restrngerea creditrii n valut n favoarea celei n moned naional, dar i a meninerii stabilitii financiare.

  Chiar i n aceste condiii, ncadrarea dezinflaiei pe traiectoria prognozat nu este lipsit de riscuri i incertitudini. Surse majore de incertitudine i de risc mai ales din perspectiva impactului lor asupra anticipaiilor inflaioniste le reprezint n perioada urmtoare calendarul i magnitudinea ajustrilor de preuri administrate, precum i modificrile ce ar putea fi aduse regimului fiscal. n acelai timp, poteniala atitudine mai lax a politicii fiscale i a celei a veniturilor ar putea ncetini sau chiar stopa anticipatul trend de scdere a excedentului de cerere. n plus, creterea peste ateptri a intrrilor de capital strin ar putea genera un nivel mai nalt al surplusului de cerere agregat. La ncetinirea sau chiar stoparea dezinflaiei ar mai putea contribui, n orizontul vizat de politica monetar, anumite ocuri externe neanticipate (preurile ieiului i gazelor naturale), dar i ocuri similare interne (preurile unor produse alimentare), precum i eventualele deprecieri substaniale i persistente ale cursului de schimb.

 • Raport anual 2005

  34 Banca Naional a Romniei

  Capitolul II. Supravegherea prudenial i stabilitatea financiar

  1. Supravegherea prudenial a instituiilor de credit

  1.1. Structura sectorului bancar

  Pe parcursul anului 2005, sectorul bancar a cunoscut o consolidare semnificativ, susinut, n principal, de procesul de restructurare i privatizare. Din aceast perspectiv, evenimentele care au avut un impact important n anul 2005 au fost:

  intrarea n cea de-a treia i ultima etap a privatizrii Bncii Comerciale Romne, respectiv negocierea vnzrii pachetului majoritar de aciuni ctre un investitor strategic. Ctigtoare a licitaiei pentru preluarea BCR a fost desemnat banca austriac Erste Bank, care a oferit pentru pachetul majoritar aproximativ 3,75 miliarde euro;

  aprobarea strategiei de privatizare a Casei de Economii i Consemnaiuni; autorizarea celei de-a doua bnci specializate n acordarea de credite pentru

  construcia de locuine, respectiv HVB Banca pentru Locuine;

  retragerea autorizaiei de funcionare sucursalei din Romnia a bncii National Bank of Greece, ca urmare a transferului activelor i pasivelor, precum i a vnzrii mijloacelor fixe ale acesteia ctre Banca Romneasc.

  Dac n anul anterior au fost finalizate primele dou etape ale procesului de privatizare a celei mai mari bnci romneti, Banca Comercial Romn, respectiv transferul proprietii asupra pachetului de aciuni reprezentnd 25 la sut din capitalul bncii n favoarea BERD i CFI i a unui procent de 8 la sut ctre salariaii bncii, anul 2005 a marcat intrarea n cea de-a treia i ultima etap a privatizrii, respectiv negocierea vnzrii pachetului majoritar de aciuni ctre un investitor strategic.

  Strategia de privatizare a impus ca investitorul strategic s fie selectat din rndul unor instituii financiar-bancare internaionale reputate sau al unui grup (consoriu) de investitori din care cel puin unul s fie instituie financiar-bancar internaional cu o reputaie solid. n aceast competiie, pentru a prelua pachetul de 62 la sut din aciunile BCR, au rmas 10 entiti: Fortis, Millennium Banco Comercial Portugues, Banca Naional a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas, ABN Amro (ulterior ABN Amro s-a retras din cursa pentru privatizare). Ca urmare a evalurii ofertelor finale cuprinznd o ofert tehnic i una financiar, Erste Bank i Millennium Banco Comercial Portugues au fost selectate i invitate s nceap negocierile finale pentru preluarea pachetului majoritar de aciuni al BCR, etap n care cele dou bnci au naintat oferte financiare mbuntite.

 • Raport anual 2005

  Capitolul II. Supravegherea prudenial i stabilitatea financiar

  Banca Naional a Romniei 35

  Dup deschiderea ofertelor finale, mbuntite i irevocabile, depuse de cei doi investitori selectai, la data de 21 decembrie 2005 Erste Bank a fost desemnat ctigtoarea licitaiei pentru preluarea BCR, ntruct a oferit cel mai mare pre, aproximativ 3,75 miliarde euro. Potrivit contractului de vnzare-cumprare, noul acionar majoritar al BCR va prelua pachetul de 36,88 la sut deinut de stat, la care se adaug pachetul de 25 la sut al BERD i CFI. n continuare, vor rmne ne-modificate participaiile Societilor de Investiii Financiare, care, mpreun, dein 30,12 la sut din aciuni, precum i pachetul de 8 la sut deinut de angajaii BCR.

  Strategia de privatizare a Casei de Economii i Consemnaiuni, stabilit n cursul anului 2005 prin Hotrrea Guvernului nr. 806/2005, a suferit ulterior mai multe modificri (Hotrrea Guvernului nr. 573/26.04.2006). Potrivit ultimei variante, pachetul majoritar de 69,9 la sut din aciunile bncii va fi vndut ctre un investitor strategic (o instituie financiar-bancar de reputaie internaional sau un consoriu de investitori din care s fac parte cel puin o instituie financiar-bancar de reputaie internaional). Acest pachet cuprinde i aciunile reprezentnd 9,9 la sut din capitalul CEC, care, potrivit legii, revin Fondului Proprietatea. Un procent de 5 la sut din capitalul social total al CEC va fi vndut angajailor i pensionarilor CEC, iar statul va decide dac va vinde parial sau n ntregime restul de 25,1 la sut din aciunile care i mai rmn dup finalizarea vnzrii pachetului majoritar de aciuni. Aceasta se va efectua n trei etape, i anume, prin depunerea ofertelor preliminare neangajante, a ofertelor finale angajante i a ofertelor financiare finale angajante mbuntite.

  Tabel 1. Cota de pia a bncilor i a sucursalelor bncilor strine

  mil. RON % mil. RON % mil. RON %Bnci cu capital romnesc, 25 225,9 41,8 34 059,4 37,9 48 391,7 37,8din care :- cu capital majoritar de stat 22 655,4 37,5 6 194,1 6,9 7 644,4 6,0- cu capital majoritar privat 2 570,5 4,3 27 865,3 31,0 40 747,3 31,8Bnci cu capital majoritar strin 30 547,7 50,5 48 053,7 53,6 70 091,8 54,7I. Total bnci comerciale 55 773,6 92,3 82 113,1 91,5 118 483,5 92,5II. Sucursalele bncilor strine 4 684,5 7,7 7 661,2 8,5 9 606,1 7,5Total bnci cu capital majoritar privat,inclusiv sucursalele bncilor strine 37 802,7 62,5 83 580,2 93,1 120 445,2 94,0Total bnci cu capital majoritar strin,inclusiv sucursalele bncilor strine 35 232,2 58,2 55 714,9 62,1 79 697,9 62,2Total sistem bancar (I+II) 60 458,1 100,0 89 774,3 100,0 128 089,6 100,0

  2003 2004 2005

  -sfritul perioadei-Activ net bilanier

  Pe fondul acestor realizri, se poate aprecia c n prezent sistemul bancar romnesc s-a apropiat semnificativ de o privatizare integral. La finele anului 2005, ponderea activelor deinute de bncile cu capital privat sau majoritar privat n totalul activelor sistemului bancar romnesc era de 94,0 la sut (iar ponderea activelor bncilor cu capital strin sau majoritar strin, inclusiv sucursalele bncilor strine,

 • Raport anual 2005

  Capitolul II. Supravegherea prudenial i stabilitatea financiar

  36 Banca Naional a Romniei

  a fost de 62,2 la sut), n timp ce bncile cu capital integral sau majoritar de stat dein o pondere de numai 6,0 la sut.

  Din punct de vedere al gradului de capitalizare a sistemului bancar, s-a remarcat creterea capitalului social/de dotare, la sfritul anului 2005 fa de 2004, att n termeni nominali, cu 49,9 la sut, ct i n termeni reali, cu 38,0 la sut.

  Tabel 2. Ponderea bncilor i a sucursalelor bncilor strine n volumul agregat al capitalului

  -sfritul perioadei-

  mil. RON % mil. RON % mil. RON %Bnci cu capital romnesc, 1 347,7 33,7 1 507,7 30,7 2 287,7 31,1din care:- cu capital majoritar de stat 1 027,3 25,7 234,8 4,8 886,9 12,0- cu capital majoritar privat 320,4 8,0 1 272,9 25,9 1 400,8 19,1Bnci cu capital majoritar strin 2 327,1 58,2 3 108,1 63,2 4 561,2 61,9I. Total bnci comerciale 3 674,8 91,9 4 615,8 93,9 6 848,9 93,0II. Sucursalele bncilor strine 322,2 8,1 298,1 6,1 517,0 7,0Total bnci cu capital majoritar privat, inclusiv sucursalele bncilor strine 2 969,7 74,3 4 679,1 95,2 6 479,0 88,0Total bnci cu capital majoritar strin, inclusiv sucursalele bncilor strine 2 649,3 66,3 3 406,2 69,3 5 078,2 68,9Total sistem bancar (I+II) 3 997,0 100,0 4 913,9 100,0 7 365,9 100,0

  Capital social/de dotare2003 2004 2005

  Din totalul celor 40 de instituii de credit n funciune, dou rmn ncadrate n categoria bncilor de stat (CEC i Eximbank), opt dein capital majoritar privat romnesc (inclusiv CREDITCOOP), iar 30 capital strin (inclusiv sucursalele bncilor strine).

  Tabel 3. Instituiile de credit pe forme de proprietatenumr de bnci, sfritul perioadei

  1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005Bnci, din care: 31 33 36 34 33 33 31 30 32 33Bnci cu capital integral sau majoritar de stat, din care: 7 7 7 4 4 3 3 3 2 2- cu capital integral de stat 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1- cu capital majoritar de stat 6 6 6 3 3 2 2 2 1 1Bnci cu capital majoritar privat, din care:

  24 26 29 30 29 30 28 27 30 31

  - cu capital majoritar autohton 14 13 13 11 8 6 4 6 7 7- cu capital majoritar strin 10 13 16 19 21 24 24 21 23 24Sucursalele bncilor strine 9 10 9 7 8 8 8 8 7 6

  Total sistem bancar 40 43 45 41 41 41 39 38 39 39CREDITCOOP - - - - - - - 1 1 1

 • Raport anual 2005

  Capitolul II. Supravegherea prudenial i stabilitatea financiar

  Banca Naional a Romniei 37

  Din punct de vedere al rii de origine a capitalului investit n bncile i sucursalele bncilor strine care funcioneaz pe piaa bancar romneasc, primele trei locuri au fost ocupate de Austria (cu 21,8 la sut n capitalul total al sistemului bancar), Grecia (cu 12,4 la sut) i Olanda (cu 8,2 la sut).

  Tabel 4. Participaiile strine la capitalul bncilor comerciale i al sucursalelor bncilor strine din Romnia la 31 decembrie 2005

  mil. RON %Austria 1 602,6 21,8Grecia 912,7 12,4Olanda 605,9 8,2Italia 429,6 5,8Frana 411,2 5,6BERD i CFI 330,5 4,5Ungaria 191,0 2,6SUA 138,3 1,9Marea Britanie 106,5 1,4Germania 95,8 1,3Cipru 92,8 1,3Alte ri 160,7 2,1Capitalul strin agregat pe sistem bancar 5 077,6 68,9

  Capitalul total al sistemului bancar 7 365,9 100,0

  Dei competiia la nivelul sistemului bancar este n cretere de la un an la altul, anul 2005 s-a remarcat prin meninerea gradului nalt de concentrare a sistemului bancar. Primele 5 bnci romneti n funcie de mrimea activelor (BCR, BRD-Groupe Socit Gnrale, Raiffeisen Bank, HVB Bank, Bancpost) deineau 58,7 la sut din activele bilaniere agregate, 61,1 la sut din totalul creditelor acordate, 57,0 la sut din depozitele atrase, 60,1 la sut din titlurile de stat i 55,2 la sut din capitalurile proprii ale bncilor comerciale romneti.

  1.2. Performane i perspective Anul 2005 a adus n Romnia o serie de elemente de noutate, dar i de risc, cum ar fi adoptarea strategiei de intire direct a inflaiei, continuarea procesului de liberalizare a contului de capital, implementarea denominrii monedei naionale, intrarea n funciune a Sistemului Electronic de Pli, precum i creterea flexibilitii regimului de curs de schimb. De asemenea, un moment extrem de important pentru activitatea instituiilor de credit a fost i este, n continuare, transpunerea i implementarea cerinelor europene privind Noul Acord de Capital.

  Totodat, s-au nregistrat o serie de progrese n sensul realizrii unui sector bancar competitiv i stabil, format din bnci care s asigure o intermediere financiar pe criterii de eficien. Creterea susinut a gradului de capitalizare a bncilor i calitatea ridicat a activelor au contribuit la ntrirea capacitii acestora de gestionare a riscurilor.

  Restructurarea sectorului bancar, diversificarea portofoliului de produse oferite de bnci i creterea puterii de cumprare a populaiei au dus la majorarea ponderii n

 • Raport anual 2005

  Capitolul II. Supravegherea prudenial i stabilitatea financiar

  38 Banca Naional a Romniei

  PIB a activelor sectorului instituiilor de credit cel mai important segment al sistemului financiar romnesc de la 36,6 la sut la finele anului 2004 la aproximativ 44,8 la sut n 2005, precum i la expansiunea activelor bancare n 2005, comparativ cu anul 2004 (cu 42,6 la sut n termeni nominali, respectiv 31,3 la sut n termeni reali).

  Dinamica indicatorilor financiar-contabili i prudeniali a fost influenat de temperarea activitii de creditare, n condiiile meninerii unor valori subunitare ale indicatorilor privind creditele restante i ndoielnice, de creterea volumului cap