primul razboi mondial 2013

Upload: monstrete

Post on 16-Oct-2015

12 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

TEST

TRANSCRIPT

PRIMUL RZBOI MONDIAL NUMRUL I

Citii cu atenie textele istorice apoi rspundei la cerine:

A: Pericolele mari cauzate de evenimentele din Balcani preau nvinse cnd, prin asasinarea amicului meu, arhiducele Franz Ferdinand, se deschide un abis. naltul meu coaliat, mpratul Franz Iosif, a fost nevoit s pun mna pe arme, pentru a apra sigurana statului su n contra intrigilor pornite dintr-un stat vecin (...) dar i se pune n cale Imperiul rusesc. Nu numai datoria noastr de coaliat ne oblig a fi de partea AustroUngariei ci avem marea datorie de a apra poziia noastr proprie impus de cultura comun a ambelor noastre state. (Discursul mpratului german Wilhelm al II-lea, august 1914)1. Transcriei din text fragmentul care se refer la evenimentul considerat pretextul Primului Rzboi Mondial. 5 p

2. Pornind de la sursa A, menionai motivele invocate de Germania pentru intrarea n rzboi. 5p

3. Precizai secolul la care se refer sursa A. 5 p

4. Menionai 3 cauze care au contribuit la izbucnirea Primului Rzboi Mondial. 6 p

5. Precizai cte un eveniment din desfurarea Primului Rzboi Mondial care a avut loc n anii: 1914, 1916, 1917, 1918. 12 p

6. Definii termenii: armistiiu, front, rzboi de micare. 9 p

B: Art. 1. Frana, Marea Britanie, Italia i Rusia garanteaz integritatea teritorial a Regatului Romniei pe toat ntinderea frontierelor sale actuale.

Art. II. Romnia se angajeaz s declare rzboi i s atace AustroUngaria n condiiile prevzute de Convenia militar, Romnia se angajeaz totodat s nceteze, din momentul declarrii rboiului, toate relaiile economice i schimburile comerciale cu toi inamicii Aliailor. Art. III. Frana, Marea Britanie, Italia i Rusia recunosc Romniei dreptul de a anexa teritoriile monarhiei austro ungare.

Art. V. Frana, Marea Britanie, Italia i Rusia, pe de o parte, i Romnia pe de alt parte, se angajeaz s nu ncheie pace separat (... )

(Fragment din Convenia politic semnat n august 1916 ntre Romnia i rile Antantei)

7. Transcriei din sursa B o obligaie pe care Romnia i-a asuma fa de Frana, Marea Britanie, Rusia i Italia. 5 p

8.Transcriei din sursa B o obligaie pe care Aliaii i-o asumau fa de Romnia. 5 p

9. Transcriei din sursa B dou informaii aflate n relaie cauz-efect. 5 p

10. Menionai poziia adoptat de Romnia fa de rzboi n anul 1914. 5 p

11. Precizai scopul pentru care a participat Romnia la Primul Rzboi Mondial. 5 p

12. Precizai doi dintre inamicii Aliailor la care face referire fragmentul sublinat din sursa B. 6 p

13. Menionai o urmare a participrii Romniei la Primul Rzboi Mondial. 5 p

14. Precizai dou fapte istorice referitoare la participarea Romniei la Primul Rzboi Mondial n afara celor la care fac referire sursele istorice. 8 p 15. Menionai care sunt teritoriile monarhiei austro-ungare la care face referire sursa B. 6 pPRIMUL RZBOI MONDIAL NUMRUL IICitii cu atenie textele istorice apoi rspundei la cerine:

A. La 19 august 1914, preedintele american Wilson a lansat Apelul ctre poporul american n care anuna o politic de strict neutralitate i chiar recomanda americanilor s nu i manifeste simpatia fa de vreuna dintre gruprile beligerante. Neutralitatea pe care o recomanda preedintele nu era atunci contestat de nimeni. Dar nu va fi i o neutralitate economic i financiar. ncepnd din toamna anului 1914, exportatorii americani au nceput s primeasc, ntr-un ritm din ce n ce mai alert, comenzi pentru furnituri de rzboi. Aceste legturi economice erau stabilite, aproape n exclusivitate, cu Marea Britanie i Frana, din moment ce Germania era supus blocadei. n plus, bncile americane au fost autorizate s acorde deschideri de credite pentru Frana i Marea Britanie. SUA stabiliser cu Marea Britanie i Frana legturi economice i financiare, care asigurau unei majoriti a populaiei americane un grad de prosperitate.

Amploarea acestor relaii comerciale avea s antreneze dificulti de natur politic. Mari exportatoare, SUA aveau un interes major n a vedea meninut libertatea navigaiei n Atlantic; ele se reclamau adepte ale principiului libertii mrilor. (Pierre Renouvin Primul Rzboi Mondial)1. Formulai, pe baza sursei A, un punct de vedere referitor la neutralitatea SUA fa de Primul Rzboi Mondial.5p2. Selectai din sursa A dou informaii aflate n relaie cauz-efect. 5 p3. Precizai, pe baza sursei A, un motiv pentru care SUA susineau principiul libertii mrilor. 5 p4. Menionai anul n care SUA au intrat n rzboi. 4 p5. Precizai trei urmri ale Primului Rzboi Mondial. 6 p6. Precizai cte un eveniment din desfurarea Primului Rzboi Mondial care a avut loc n anii: 1914, 1916, 1917, 1918. 12 p

7. Definii termenii: neutralitate, rzboi de poziii, beligerani. 9 p

B. Rzboiul din 1916-1918 se aseamn n multe privine cu rzboiul din 1877-1878, dar prezint, n acelai timp, i aspecte cu totul diferite. Obiectivele sale sunt, ca i la 1877-1878, de ordin naional, sunt prescrise de o istorie care a meninut poporul romn scindat din punct de vedere politic i care a nscris unitatea sa ca pe una din sarcinile de baz ale veacului al XIX-lea i la nceputul veacului nostru. L-au nsufleit aceleai aspiraii, a fost hranit de aceleai idealuri. Apoi (...), i n acest rzboi elementul fundamental de lupt a fost tot ranul romn care a acceptat cu curaj i brbie ncercarea aspr a istoriei.

n ce privete ns circumstanele concrete i condiiile general-istorice, ca i desfurarea luptei, rzboiul ca angrenaj politico-militar se deosebete mult de cel din 1877-1878. Un fenomen de alte dimensiuni, de alt amploare, cu alte soliciti, cu alte rsfrngeri asupra vieii poporului romn, cu alte exigene tehnice-militare, cu alte faza evolutive. (Damian Hurezeanu, Participarea rnimii la rzboaiele cu caracter naional ale Romniei n epoca modern: 1877-1878; 1916-1918)

8. Pornind de la sursa B, menionai o asemnare ntre rzboaiele la care au participat romnii la 1877-1878 i 1916-1918. 5 p9. Pornind de la sursa B, menionai o deosebire ntre rzboaiele la care au participat romnii la 1877-1878 i 1916-1918. 5 p10. Selectai din sursa B un ideal pentru care au luptat romnii n secolul al XIX-lea i la nceputul secolului al XX-lea. 5 p11. Precizai din sursa A elementul fundamental de lupt care a asigura victoria, att la 1877-1878, ct i la 1916-1918. 3 p

12. Precizai numele regelui care se afla pe tronul Romniei n anul intrrii n rzboi. 3 p

13. Menionai numele alianei de partea creia a intrat Romnia n Primul Rzboi Mondial. 5 p

14. Menionai scopul pentru care Romnia a participat la Primul Rzboi Mondial. 3 p

15. Precizai o urmare a participrii Romniei la Primul Rzboi Mondial. 3 p