pozitia bor fata de transplantul de organe .2004

8
Facultatea de Teologie Ortodoxă, Cluj‑Napoca; Teologia socială ortodoxă – Documente; Sursa citată: www.teologia‑sociala.ro Poziția Bisericii Ortodoxe din România față de transplantul de organe (iunie 2004) Transplantul de ţesuturi şi de organe este una din formele de vârf ale practicii medicale contemporane, care transformă suferinţa în nădejde pentru mai multă viaţă. Este o performanţă a ştiinţei şi a practicii medicale pe care Biserica o binecuvintează atâta vreme cât, prin transplant, se rezolvă criza determinată de lipsa altor soluţii de vindecare şi se redă viaţa normală unei persoane, fără însă a i‑o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis pentru ca să trăiască altcineva. Definiţie. Prin ,,transplantul de ţesuturi şi/sau de organe se înţelege acea activitate medicală complexă care, în scop terapeutic, înlocuieşte ţesuturi şi/sau organe umane compromise morfologic şi funcţional, din corpul unui subiect uman cu alte structuri similare, dovedite ca fiind sănătoase. PRINCIPII GENERALE Viaţa specifică persoanei umane, unică şi irepetabilă, este un dar al lui Dumnezeu, înţeles ca vieţuire a sufletului în trup; creştinul va purta de grijă pentru amândouă, dar îi va acorda maxima importanţă sufletului, luptând pentru mântuirea sa. Actul de dăruire voită a vieţii pentru Dumnezeu ori pentru aproapele descoperă adevăratul sens al dragostei, de aceea dăruirea este mai dorită decât conservarea ei; pe aceste considerente se fundamentează eroismul dar mai ales martiriul. Darul vieţii constă în sfinţenia ei, de aceea urmărirea „calităţii vieţii” ar trebui să se facă pentru sporirea sfinţeniei, iar prelungirea vieţii pentru lucrarea mai departe a mântuirii şi prezenţa benefică a persoanei în mijlocul semenilor. Învăţătura ortodoxă acordă mare importanţă cinstirii trupului, atât în timpul vieţuirii lui, cât şi după moarte, şi aceasta pentru că trupul reprezintă o materie structurată de Dumnezeu în taina persoanei, Trupul „este templul Duhului Sfânt” ( I Corinteni 6, 9) şi, sub o formă spiritualizată, urmează să participe şi la viaţa de dincolo de mormânt. Moartea, ca despărţire a sufletului de trup, nu justifică ideea considerării trupului ca un obiect, care să poată fi folosit după bunul plac al unor terţe persoane.

Upload: radulescu-marius-constantin

Post on 08-Nov-2015

218 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

pozitia bor

TRANSCRIPT

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    PoziiaBisericiiOrtodoxedinRomniafadetransplantuldeorgane(iunie2004)

    Transplantuldeesuturiideorganeesteunadinformeledevrfalepracticiimedicalecontemporane,caretransformsuferinanndejdepentrumaimultvia.EsteoperformanatiineiiapracticiimedicalepecareBisericaobinecuvinteazattavremect,printransplant,serezolvcrizadeterminatdelipsaaltorsoluiidevindecareiseredviaanormaluneipersoane,frnsaioridicaalteia:nimeninutrebuieucispentrucastriascaltcineva.

    Deniie. Prin ,,transplantul de esuturi i/sau de organe se nelege aceaactivitatemedicalcomplexcare,nscopterapeutic,nlocuieteesuturii/sauorganeumane compromise morfologic i funcional, din corpul unui subiect umancualtestructurisimilare,doveditecaindsntoase.

    PRINCIPIIGENERALE

    Viaaspecicpersoaneiumane,uniciirepetabil,esteundaralluiDumnezeu,nelescavieuireasuetuluintrup;cretinulvapurtadegrijpentruamndou,darivaacordamaximaimportansuetului,luptndpentrumntuireasa. Actul dedruire voit a vieii pentru Dumnezeuori pentru aproapele descoperadevratulsensaldragostei,deaceeadruireaestemaidoritdectconservareaei;peacesteconsiderentesefundamenteazeroismuldarmaialesmartiriul.Darulvieiiconstnsneniaei,deaceeaurmrireacalitiivieiiartrebuissefac pentru sporirea sneniei, iar prelungirea vieii pentru lucrarea mai departe amntuiriiiprezenabenecapersoaneinmijloculsemenilor.nvturaortodoxacordmareimportancinstiriitrupului,attntimpulvieuiriilui,ctidupmoarte,iaceastapentructrupulreprezintomateriestructuratdeDumnezeuntainapersoanei,TrupulestetemplulDuhuluiSfnt(ICorinteni6,9)i,suboformspiritualizat,urmeazsparticipeilaviaadedincolodemormnt.Moartea,cadesprireasuetuluidetrup,nujusticideeaconsiderriitrupuluicaunobiect,carespoatfolositdupbunulplacalunorterepersoane.

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    PRINCIPIISPECIALE

    Transplantul trebuie s aib la temelie iubirea cretin a celui ce druiete implinireaeiniubireaceluicareprimete.nacestsens,elvandepliniurmtoarelecondiii:

    1.srespectedemnitateapersoanei(donator,receptor,medic);2.saibscopterapeutic;3.senfolosulaproapelui;4.srespecteviaaichiarmoarteapersoaneiumane;5. s respecte drepturile omului i dimensiunea duhovniceasc a existenei

    umane,chiardinmomentulconceperiiacesteia;6. s nuedeterminat deoportunismepolitice saueconomice, decurioziti

    medicale,lamodnlumeanoastrsecularizat. Actuldedonaresaiblatemelieiubireacretinfadeaproapeleijertfelnicia;donareanupoateseobiectulunortranzacii;Prelevareaitransplantuldeorganeideesuturisefacenumainscopterapeutic;transplantulvatrebuissedovedeascauniculremediuvalidpentruprelungireaimbuntirea(ncazultransplantuluidecornee,depiele,etc)vieiiunuipacient; Pentru c prelevarea de organe presupune consimmntul donatorului, va deneacceptatprelevareadeesuturidelaunembrion,datindfaptulc,deiinvie,acestaestenimposibilitateadeaidaconsimmntul; Esteinadmisibilprovocareavoitamutilriisauadecesuluiprinprelevareaunororgane,chiarpentruscopuldeasalvaviaauneialtepersoane; Transplantulvabinejusticat:sevaurmriscopulimediatipetermenlungaltransplantrii,caiacordareauneicalitisatisfctoarevieiiprimitorului; Realizndusediniubireidinrespectfadeviaauman,transplantulvaluancalculviaapersoaneiumanentoatcomplexitateaei,nunumaiviaacareseconsumsubformilanivelexclusivbiologic,ciidimensiuneaduhovniceasc,eternavieiiomului.Fiindmetodexcepionaldetratament,transplantulestejusticatdupcesauepuizattoatecelelalteformeimodalitidetratament.

    RESPONSABILITATEAMEDICILOR

    DarulcunoateriiialdescopeririinoutiivinedelaDumnezeu;irevineomuluiresponsabilitateafolosiriiluinumpotrivaaproapeluiialumii,cipentrusprijinireaprezeneidemneapersoaneincreaieipentrumplinireasensuluiexistenei;

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    nacestcontext,medicultrebuiesaibcontiinacesteinstrumenticolaboratoralluiDumnezeu,nnlturareamanifestriiruluinlumecasuferin; Echipadetransplanttrebuiesinformeze,subtoateaspecteleindetaliu,attpedonatorul,ctipeprimitoruldeorgane,cuprivirelariscurile,beneciile,proceduraiconsecineleprelevriii,respectiv,implantuluideorgane,nctceivizaispoatluahotrreandeplincunotindecauz.

    CONSIMMNTUL

    Deisearmcdonareaesteexpresiea iubirii, eanunatenicidecumobligaiamoraldeadona;actuldedonareestemanifestareadepliniindubitabilavoineilibere;Seimpunesolicitareaiobinereaconsimmntuluinscrisprealabil,expresiliberaldonatoruluisaualpersoaneiterecreialegeaipermiteacestfapt;deasemenea,sevasolicitaiacordulscrisalprimitorului; Numaiconsimmntul contiental donatorului i descoperiubireai spirituldejertf,ncredereaiinteresulpentruaproapele; Rudeniile ar putea si ofere consimmntul pentru transplantul de organe, nnumelecelorapropiai(copii,minori)iatuncicndeinuomaipotface(dincauzasituaieincareceivizaisegsesc),maialescestemaigreusdecizipentrutrupulaltuiadectpentrualtu.Deaceealegeatrebuiesprevadreguliclarecuprivirelaconsimmnt,pentruevitareabnuieliidecomercializareaorganelordectrerudenii;Estepreferabilnsacordulprealabilalecreipersoane,pentruprelevareadeorganedup decesul ei sau mcar transmiterea ctre rudenii a dorinei sale n acest sens,indiferent dac poziia este pro sau contra; aceasta pentru c numai n cazulconsimmntuluiexplicitalpersoaneisepoatevorbidespreunactdegenerozitateiiubire,decidedonare;Nonrefuzulrudelorlaprelevareadeorganedupdecesulpacientuluinupoateinterpretatdreptconsimmnt.

    DONATORUL

    1.ncazuldonatoruluiviu,transplantulsevafacenumaicurespectareaurmtoarelornorme:

    semajorisendeplintateafacultilormintale; sisegarantezecviaanuivapusnpericol;

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    sieprezentateriscurileiconsecineleasuprasntiiiasupracapacitiidemuncpecareprelevareadeorganelepoateprovoca;

    sidatnmodprealabil,liber,expres,contientiinformatconsimmntuln scris pentru prelevare. n cazul donatorului minor, consimmntul va acordatdectreprinisaudectretutoriilegali,respectnduselibertateaidemnitateaminorului;

    actuldedonarevaexpresinuprezumat.

    2.ncazuldonatoruluidecedat: echipa care a constatat decesul unei persoane nu va aceeai cu cea care

    urmeazsfactransplantul; mediciicareconstatdecesulsuntresponsabilipentrusituaiilencaremoartea

    nuaintervenitefectivsaueanuafostbineconstatat.

    PRIMITORUL

    Primitorulivadaconsimmntulnscrispentruefectuareatransplantuluiivainformatobiectivasupraanselordereuitatransplantului.

    nselecionareapacienilorcroraurmeazsliseefectuezetransplantul,seimpune ca medicii care iau deciziile de transplantare s aplice exclusiv criteriulterapeutic,adicsseaibnvedere:

    1.urgenatransplantrii;2.posibilitateadereuit;3.previziuneacaorganulssepoattransplanta;4.prioritateacererii.

    ntructtransplantularecaracterterapeutic,seleciapacienilornutrebuiesempiedicatsauviciatdemotivedeordinrasial,socialeconomic,religiosetc., cideterminatdecondiiioptimedereuitatransplantuluiidenalitateaacestuia

    DESPREMOARTE

    moartea,dinpunctdevederecretin,aredouaccepiuni:

    a)ndeprtareaomuluideDumnezeuprinpcat(moartecarepoatetemporarsauvenic,nfunciedegravitateapcatului,depocinasaulipsaacesteia);

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    b) moartea zic concretizat prin desprirea suetului de trup. Tot efortulcretin este acela de a scpa de moartea venic prin comuniunea dinamic cuDumnezeu n Hristos, prin Duhul Sfnt. Aceasta nuexcludegrija pentrucondiiile,momentulimodalitateaseparriisuetuluidetrup.

    moartea,dinpunctdevederemedicalilegal, estecunoscutnmaimultefeluriianume:

    a) moarte aparent (funciile vitale sunt att de mult slbite nct nu pot perceputedectcuaparatespeciale);

    b) moarteclinic (funciilevitaleauncetatfrssealteratncstructurilenmod ireversibil; de aceea este posibil ca aceste funcii s e reactivate prin terapiaintensivireanimare);

    c)moartebiologic(seproduceatuncicndorganelevitaleauintratdejanprocesdealterare,adicanceputprocesuldenecrozareaesuturilor);

    d)moartecerebral.

    Moarteacerebral

    Constatareamoriizicenuesteobiectivulteologieisauallosoei,ciinederesortul tiinelormedicalei juridice. Pnnudemult, eraconsideratmoartaceapersoan creia inima ia ncetat s mai bat i creia i lipsea respiraia. Datorittehnicilordereanimaresaajunslaconvingereacmoarteaesteunprocesiceanuestenmodnecesarlegatdencetareabtilorinimii.

    Moartea,cancetareefectivavieii,presupune:1.oprireainimii;2.absenarespiraieispontane;

    3.moarteacerebral.Acestetreicondiiitrebuiendeplinite,concomitentintotalitate,pentruaseevitaeroriregretabile.

    Precizriesenialecuprivirelaconceptuldemoartecerebral:1.moarteacerebralreprezintmedicalalterarea ireversibil avieiicelulelor

    creierului (cortex, cerebel i trunchi cerebral), care provoac ncetarea denitiv afunciilorencefaluluintreg,ceeacenseamnimposibilitateaorganismuluiumandeamainrelaiecumediulideaiasigurairealizapropriaexisten,caracterspeciciobligatoriundenireavieiiumane;

    2.nutrebuieconfundatmoarteacerebralcumoarteabiologic;

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    3.dinpunctdevederejuridic,moarteaesteconsideratunasingur,ianumeceadeclaratdinpunctdevederemedical.

    Criteriile potrivit crora poate declarat moartea cerebral, din punct devederelegal,sunt:

    1. examen clinic, constnd n: constatarea comei profunde, asc, areactiv,absenareexelordetrunchicerebral(nmodspecialabsenareexelorfotomotoricorneean);

    2.absenaventilaieispontane,conrmatdetestuldeapnee(launPaCO2de60mmHg);

    3.doutraseeEEG,efectuatela6ore,caresatestelipsaelectrogenezeicorticale.

    Moartea,ncalitatedeseparareasuetuluidetrup,rmneotain.Nimeninuvaputeaspunecupreciziecseparareaaceastacoincidecumoarteacerebral;poatescoincid,poatespreceadsaupoatesurmezemoriicerebrale.

    FiindcreatdupchipulluiDumnezeu,omulestenelesisepunenvaloaren msura n care reect n el prototipul su. Atta vremect mplinete poruncaiubiriiirmnenDumnezeu,careesteiubire,estemembrualBisericiiluiHristos.

    naceastperspectiv,druireaunuiorgan,aunuiesutichiarauneipicturide snge, din dragoste fa de aproapele, nseamn autodruirea i autojertreantreguluiomninteriorulaceluiaiTrupmisticalluiHristos,ceeaceexcludeprivireatrupului omului ca pe un simplumijloc de nsntoire zic a cuiva sau ca pe omagaziedeorganedeschimb.

    CONCLUZII

    Bisericabinecuvinteazoricepracticmedicalnvedereareduceriisuferineidinlume,prinurmareitransplantulefectuatcurespectfadeprimitoridedonator,viusaumort.Trupulomenescnensueittrebuiesaibpartedetotrespectulnostru.

    Bisericaprevinenspetoisneleagtransplantulcapeopracticmedicalmenitnlturrii suferinei membrilorei i nucapeunacaresalimentezeideeaautonomieivieiiziceiaeternizriiacesteia,ndetrimentulcredineinviaaetern(adevratavia)ineglijndusepregtireapentruaceasta.

    Pentru c vede n donatorul de organe un om capabil s se autojertfeasc,Bisericasocotetecacestatrebuiesmplineascgestulsudindragostefade

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    aproapele,debunvoie,nurmauneiinformricorecteiaunuiconsimmntliberiindependentdeoriceinuenstrindecontiinasa.

    Aceleaiexigenetrebuiesemplinitederudeleceluidecedat,responsabiledetrupulacestuiai dispusesofereanumiteorganealedefunctuluipentrutransplant.

    Biserica respect dorinaprimitorului dea tri mai mult sau n condiii maibune, dar i exprim cu att mai mult respectul pentru actele de iubire,autojertreinelegerealedonatorului.

    Bisericaseopuneoricrei tranzacii cuorganeumanei oricrei exploatri astrilordecriziavulnerabilitilorpotenialilordonatori(lipsadelibertatepsihicsauzic,penuriasocial).

    nprivinadeclarriimoriireale(prsireatrupuluidectresuet)identicatcumoarteacerebrallegaldeclarat,Bisericacererespectareaexactacriteriilorde diagnosticare a morii cerebrale i respectiv, legale. Este legiferat cadeclararea morii cerebrale so fac o echip medicolegal neimplicat naciuneadetransplant,pebazacriteriilorcliniceidelaboratorexistente.

    Biserica nu poate de acord cu transplantul esuturilor embrionare carecomportrisculafectriisntiiftuluiinicicuutilizareapentrutransplantaorganelornounscuiloracefalisauhidrocefalici.negalmsur,nupoatedeacordcutendinaunoradeadevenidonatorideorgane,cucondiiaseeutanasiai.

    Consimmntul informat i lucid de ai oferi un organ, n via saudupmoarte, pentru binele semenului suferind, din iubire fa de acesta idezinteresat,precumihotrrearudelordeapermiteprelevareadeesuturisauorganenvedereatransplantuluidelatrupuriledecedatealecelorfadecareaudrepturilegale,respectnduselegea,suntnacordcumoralacretin.

    Bisericabinecuvinteazpersoanelecarepotface,eventual,asemeneasacricii,dar n egal msur, nelege pe cei care nu pot face aceasta, respectndlibertateadedecizieaecruiom.

    Deopotriv,aretoatnelegereapentruceicareidorescscpareadesuferiniprelungireavieiizice,indncredinatcprelungireavieiizicevaoferiacestoraansaapropieriideDumnezeuiaprogresuluiduhovnicesc.

    Binecuvntndefortulmedicilorpentrueforturiledepusenvedereareduceriisuferineidinlumeiprintransplantuldeorgane,precumijertfacelordispuis le ofere, Biserica nu poate ncuraja negativismul nejusticat al altora(negativism care ar consta e n refuzul donrii de organe, e n refuzulacceptriioricreiformedetransplantcumarchiaritransfuziadesnge).Dacviaaaproapelui,ceaziciceaduhovniceasc,estegarantat,niciun

  • FacultateadeTeologieOrtodox,ClujNapoca;TeologiasocialortodoxDocumente;Sursacitat:www.teologiasociala.ro

    sacriciunuestepreamare,cucondiia:snuuciziunomspreapromitesauadaviaaltuia.

    n acelai timp, este necesar ca druirea desinei generozitatea donatorilorpentru transplantul de organe s nu e manipulat ca pretext sau paravanpentru prot nanciar nedemn, care nu nnobileaz, ci degradeaz inauman.

    Cretinii, e ei personal medical, donatori, beneciari sau intermediari, nutrebuie s promoveze tiina fr contiin etic i responsabilitate fa dedemnitateauman.Deaceea,seimpuneopermanentprivegherespiritualipastoral, un discernmnt spiritual activ privind scopurile declarate inedeclaratealetransplantuluideorgane.

    TextaprobatnedinaSfntuluiSinodalBORdin1517iunie2004.

    RESPONSABILITATEA MEDICILORDONATORULPRIMITORULDESPRE MOARTE