osuarul sedlec (kutna hora)

of 11 /11
Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Upload: buta-alin

Post on 30-Dec-2015

19 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Osuarul de la Kutna Hora

TRANSCRIPT

Page 1: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Page 2: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Scurt istoric

În secolul XIII s-au descoperit mari depozite de argint în Kutna Hora. Mulți oameni au sosit în oraș împinși de ambiția de a se îmbogăți săpând după argint.

Page 3: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Dar odată cu mineritul a sosit și o epidemie care a făcut ravagii printre locuitori, umplând cimitirul. Capacitatea cimitirului era limitată, așa că au hotărât să construiască o capelă pentru a depozita oasele. 

Page 4: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

 Unui călugar i-a venit ideea de a utiliza oasele pelvisului și craniile pentru decorarea capelei, dar munca lui a rămas neterminată. František Rint a muncit la terminarea acestui proiect folosind oasele a mai mult de 40.000 de persoane.

Page 5: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

 Se spune că cimitirul era atât de renumit încât oamenii își donau rămășițele pentru a fi folosite ca parte a acestei creații. Niciun oscior din scheletul uman nu a rămas neutilizat.

Page 6: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

În anul 1995 Kutná Hora a fost declarat sit de patrimoniu mondial şi este de atunci protejat  de UNESCO. În prezent oraşul beneficiază de turişti şi de fabrica de tutun Philip Morris. La Nord de Kutná Hora este Sedlec, unde, în secolul al XIX-lea, osuarul cistercian a fost transformat într-o operă de artă macabră de către. Se găsesc acolo ostensorii,  candelabre şi chiar şi blazonul familiei Schwarzenberg din oase umane.

Page 7: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Osuarul – capela cimitirului, datând din secolul al XIV-lea, a fost reconstruită în stil baroc de J.B. Santini. Oasele, care decorează interiorul capelei din secolul al XVI-lea, provin din cimitirul alăturat.

Page 8: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Când familia Schwarzenberg a achiziţionat mănăstirea Sedlec în 1870, aceştia au permis unui cioplitor în lemn din partea locului să rearanjeze creativ oasele care fuseseră aşezate în criptă timp de secole.

Page 9: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Rezultatul a fost spectaculos – ghirlande de cranii şi femururi se înşiră de la tavanul  boltit, în timp ce la mijloc se leagănă un candelabru mare ce conţine cel puţin câte un os uman din fiecare

fel.

Page 10: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

 Patru piramide gigantice din oase stivuite îndesate în fiecare dintre colţurile capelei, potire şi ostensorii din oase

împodobesc altarul.

Page 11: Osuarul Sedlec (Kutna Hora)

Surse:

• http://sabrinaineurope.wordpress.com/tag/kutna-hora/

• http://www.prague.fm/ro/7609/kutna-hora-5/

• http://chrisalida.wordpress.com/2009/05/16/kutna-hora-osuarul-sedlec/• www.9gag.com

Realizat de Buta Alin