oa - newsletter februarie 2011

11
NEWSLETTER Februarie 2011 OanaAntonescu Europarlamentar Oana Antonescu a gazduit reuniunea studentilor europeni la Farmacie

Upload: oana-antonescu

Post on 17-Mar-2016

228 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Newsletter-ul europarlamentarului Oana Antonescu - februarie 2011

TRANSCRIPT

Page 1: OA - newsletter februarie 2011

NEWSLETTER

Februarie 2011

OanaAntonescu Europarlamentar

Oana Antonescu a gazduit

reuniunea studentilor

europeni la Farmacie

Page 2: OA - newsletter februarie 2011

“Un sistem de sanatate functional este strans legat de buna pregatire si de bunele conditii de munca ale profesionistilor medicali. Pentru ca, la nivel comunitar, ne confruntam cu un deficit mare de forta de munca in domeniul sanatatii, cred ca Uniunea Europeana are nevoie astazi, mai mult ca oricand, de serviciile farmacistilor si ale profesionistilor din domeniul sanatatii in general.“

Oana Antonescu

La sfarsitul lunii februarie, europarlamentarul Oana Antonescu a gazduit la Bruxelles reuniunea anuala a studentilor europeni la Farmacie. Evenimentul, la care au participat si reprezentanti ai Comisiei Europene, a fost organizat in colaborare cu EPSA (Asociatia Studentilor Farmacisti Europeni), organizatie care reprezinta 120.000 de studenti din peste 33 tari europene. Oana Antonescu a sustinut, in cadrul mesajului transmis participantilor la eveniment, ca profesionistii din sistemul de sanatate – si in special tinerii aflati la inceput de drum – trebuie sprijiniti mai mult de catre autoritatile publice europene, deoarece intreg sistemul sanitar din UE se bazeaza pe profesionalismul si energia lor. Eurodeputata a atras atentia asupra nevoii de sustinere a fortei de munca din domeniul sanitar, care se confrunta cu mari dificultati in aceasta perioada de criza, oferind inclusiv exemplul Romaniei, stat afectat de migratia personalului sanitar catre alte tari.

EVENIMENT

Oana Antonescu a gazduit reuniunea

studentilor europeni la Farmacie

Page 3: OA - newsletter februarie 2011

DECLARATIE POLITICA

OT PDL se alatura in lupta Oanei Antonescu

impotriva “magazinelor de vise”

Organizatia de Tineret a PDL (OT PDL) a sustinut printr-o declaratie politica demersul Oanei Antonescu de lupta impotriva substantelor etnobotanice transmitand un mesaj ferm impotriva comertului acestor substante in toate formele sale, de la „magazinele de vise” existente la nivel national, la magazinele online care vand iluzii tinerilor din Romania pe Internet.

Prin intermediul europarlamentarului Oana Antonescu, OT PDL a actionat,

inca din 2009, la nivel european si national, pentru constientizarea riscului

reprezentat de substantele etnobotanice, pledand pentru interzicerea

comercializarii acestora in Romania si in Uniunea Europeana. Oana

Antonescu a propus Primului Ministru si Ministrului Sanatatii adoptarea modelului utilizat de Polonia in efortul de combatere a fenomenului

substantelor etnobotanice, dupa ce eurodeputata a initiat un dialog cu

deputatul european Boguslaw Sonik din Polonia, vicepresedinte al Comisiei

ENVI (Comisia de Mediu si Sanatate publica din Parlamentul European),

pentru a se informa cu privire la legislatia aplicata de statul polonez in combaterea fenomenului.

„Tinerii trebuie avertizati

in privinta pericolului reprezentat de

substantele etnobotanice. Credem ca, pe langa

eforturile institutionale, e nevoie de un efort al intregii societati, prin care

cat mai multi romani sa se pronunte deschis

impotriva consumului si comertului cu „vise”, pentru a le atrage atentia

tinerilor sa evite acest pericol pentru viata lor”

OT PDL

Page 4: OA - newsletter februarie 2011

INTREBARE

Obligativitatea vizelor pentru Canada

pentru cetatenii cehi, romani si bulgari

Oana Antonescu a adresat, alaturi de alti colegi din grupul PPE, o intrebare cu solicitare de raspuns oral Comisiei Europene pe subiectul obligativitatii vizelor pentru Canada pentru cetatenii cehi, romani si bulgari. In opinia europarlamentarilor populari, situatia actuala in ceea ce priveste obligativitatea vizelor pentru Canada pentru cetatenii cehi, romani si bulgari submineaza politica comuna a UE in domeniul vizelor, care se bazeaza pe reciprocitate si este menita sa promoveze libertatea de miscare pentru toti cetatenii UE. Tocmai de aceea, nu ar trebui sa existe indoieli ca, in aceasta chestiune, Comisia este de partea cetatenilor UE si a statelor membre UE. In caz contrar, europarlamentarii s-au aratat ingrijorati si au subliniat ca politica comuna a UE in domeniul vizelor si-ar pierde sensul. Conform recensamantului din 2006 din Canada, existau aproape 200.000 de romani, 98.000 de cehi si 27.000 de bulgari stabiliti in aceasta tara. Conform unor surse neoficiale, se estimeaza ca doar numarul canadienilor de origine romana ajunge la circa 400.000 de locuitori.

„Ce masuri concrete

va lua Comisia pentru a

implementa declaratia

summitului UE-Canada

din 2010, care include

un angajament de a

rezolva restul

chestiunilor care stau

in calea calatoriilor

fara vize

pentru toti cetatenii

UE?”

Page 5: OA - newsletter februarie 2011

CAMPANIE

Oana Antonescu – sustinatoarea modelului

polonez in lupta impotriva etnobotanicelor

“Modelul polonez afirma ca, in plus fata de interzicerea unor substante psihotrope, directia corecta si eficienta in lupta cu acest fenomen ar trebui sa fie interzicerea magazinelor care comercializeaza astfel de produse si construirea unor bariere ample in calea autorizarii lor”

Oana Antonescu

Oana Antonescu a salutat decizia guvernului Romaniei de a adopta modelul polonez pentru combaterea comertului de substante etnobotanice si a subliniat ca este nevoie de eforturi sustinute pentru oprirea vanzarii acestora online. Eurodeputata a atras atentia inca din noiembrie 2010 cu privire la eficienta legislatiei poloneze in interzicerea substantelor psihotrope si inchiderea „magazinelor de vise”. Decizia luata de Ministerul Sanatatii in luna februarie este un semnal ferm pe care executivul il transmite in lupta impotriva pericolului etnobotanicelor. Adoptarea modelului polonez in lupta cu substantele psihotrope si psihoactive va duce, in opinia Oanei Antonescu, la inchiderea tuturor „magazinelor de vise” din Romania. Oana Antonescu a facut referire la un sondaj realizat de CIADO in 2010, care arata ca 69% din tinerii romani considera ca inchiderea magazinelor de vise nu va rezolva problema consumului substantelor etnobotanice. Aceasta considera ca autoritatile trebuie sa fie prezente pe Internet, pentru ca batalia in 2011 se va da in spatiul virtual.

Page 6: OA - newsletter februarie 2011

DEZBATERE

Celulele stem prelevate din cordonul ombilical

La Strasbourg, Oana Antonescu a avut o interventie pe subiectul celulelor stem prelevate din sangele din cordonul ombilical. Europarlamentarul PDL a sustinut nevoia informarii pacientilor si medicilor cu privire la procedura prelevarii acestor celule, dar si importanta mentinerii standardelor minime de calitate si siguranta in toate statele membre UE. Celulele stem sangvine s-au dovedit foarte eficiente in tratarea mai multor afectiuni debilitante, iar un mare numar de studii clinice sunt in desfasurare in prezent. Spre deosebire de recoltarea altor celule stem, prelevarea de celulele stem din sangele din cordonul ombilical este lipsita de dureri atat pentru mama, cat si pentru copil si, de asemenea, reprezinta o sursa importanta de celule stem tinere si nediferentiate.

In contextul in care celulele stem par

noul „El Dorado”

al cercetarilor in domeniul sanatatii, multi cercetatori se grabesc sa abordeze aceasta nisa fara

sa se asigure ca ating

toate standardele

de calitate si securitate necesare acestor proceduri.

Oana Antonescu

Page 7: OA - newsletter februarie 2011

BRUXELLES

Recunoasterea de catre UE a genocidului împotriva

romilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial

“Istoricul Michael Billig sintetizeaza principiul doctrinei rasei superioare prin afirmatia: <<Omul nu este ucis pentru ceea ce face, ci pentru ceea ce este>>. Aceasta fraza poate rezuma trista realitate a momentului in care mai mult de un milion de romi au fost oprimati si privati de orice libertate, inclusiv de cea de a procrea”

Oana Antonescu

OMANIEI Oana Antonescu a salutat initiativa Presedintelui Parlamentului European,

Jerzy Buzek, de a solicita Uniunii Europene sa recunoască oficial genocidul impotriva populatiei de etnie roma infaptuit de nazisti si de aliatii lor in timpul celui de Al doilea Razboi Mondial, pentru ca reprezinta un pas inainte in lupta pentru apararea drepturilor celei mai raspandite minoritati etnice din Europa. Eurodeputata a subliniat ca zeci de mii de persoane apartinand populatiei de etnie roma au fost supuse torturii ori omorate pe teritoriile estice ocupate, iar alte mii si-au pierdut viata in lagarele de concentrare ale regimului nazist. Oana Antonescu a aratat este nevoie de masuri concrete la nivel comunitar pentru a combate rasismul, pentru a lupta impotriva excluziunii sociale. Aceasta a mai sustinut ca nevoia unei cooperari mai eficiente si unui schimb de bune practici la nivel comunitar intre strategiile nationale si europene pentru incluziunea romilor.

Page 8: OA - newsletter februarie 2011

STRASBOURG

Orientarile privind politicile de ocupare

a fortei de munca

In dezbaterea propunerii de rezolutie referitoare la punerea in aplicare a orientarilor privind politicile de ocupare a fortei de munca in Uniunea Europeana, Oana Antonescu considera ca statele membre si UE trebuie sa se angajeze in eleborarea unei strategii coordonate de ocupare a fortei de munca. Aceasta strategie va trebui, in opinia europarlamentarului PDL, sa promoveze un capital uman competent, calificat si adaptabil. Oana Antonescu a votat in favoarea rezolutiei si a sustinut initiativa raportoarei de a promova lupta impotriva excluderii sociale si reducerea saraciei ca obiective vitale ale Strategiei UE 2020. Printre punctele avute in vedere de eurodeputata in acest sens, se regasesc reducerea somajului structural si promovarea calitatii locurilor de munca, dar si imbunatatirea performantei sistemelor de educatie.

„Cresterea participarii pe piata

muncii inclusiv a sub-categoriilor

specifice de populatie, reducerea

somajului structural si

promovarea calitatii locurilor de

munca, dezvoltarea unei forte de

munca calificate care sa raspunda

nevoilor pietei muncii si

imbunatatirea performantei

sistemelor de educatie care sa

asigure formare profesionala la

toate nivelurile sunt cateva din

liniile directoare privind

ocuparea fortei de munca la nivel

comunitar.”

Page 9: OA - newsletter februarie 2011

Mass media

Oana Antonescu in presa

Page 10: OA - newsletter februarie 2011

Februarie in PE

Activitate in

Parlamentul European

Prezenta – 98.91%

12 interventii in sedinta plenara

1 intrebare adresata Comisiei Europene

1 propunere comuna de rezolutie

Page 11: OA - newsletter februarie 2011

CONTACT

Bruxelles: Parlement Européen Bat. Altiero Spinelli 10E153 60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60 B-1047 Tel. : +32 (0)2 28 45107 Fax : +32 (0)2 28 49107 Strasbourg: Parlement Européen Bat. Louise Weiss T08032 1, avenue du Président

Robert Schuman CS 91024 F-67070 Tel. : +33 (0)3 88 1 75107 Fax : +33 (0)3 88 1 79107

www.oanaantonescu.ro E-mail: [email protected]