noua pac 2014-2020

Upload: marius-vraja

Post on 03-Apr-2018

222 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    1/9

    UNIVERSITATEADESTIINTEAGRICOLESIMEDICINAVETERINARA

    CLUJ NAPOCA

    POLITICAAGRICOLCOMUNNPERSPECTIVAANULUI 2020PROPUNERILEGISLATIVE

    Masterand : Vraja Marius Iulian

    2013

    1

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    2/9

    Aceasta este o sintez a ctorva dintre principalele elemente ale reformei Politicii agricolecomune propus de comisarul Dacian Ciolo menit s ofere un punct de plecare pentrunavigarea prin cele 7 propuneri de regulament transmise Parlamentului European i

    Consiliului Uniunii Europene. Prin natura ei, aceast sintez nu poate acoperi toateaspectele reformei si nu intra n toate detaliile pentru fiecare msur prezentat.

    2

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    3/9

    I. REORGANIZAREA PLILOR DIRECTE

    Un cadru coerent pentru acordarea plilor directe

    n prezent, criteriile pe baza crora se acord plile directe nu sunt uniforme. Vechilestate membre ale UE (UE 15) au un sistem bazat pe o Schem Unic de Pli carecuprinde referine istorice legate de producia de pe vremea cnd aceasta erasubvenionat, sau o plat pe hectar, sau combinaii ntre cele dou. Cele mai multedintre noile state membre (UE-12) aplic o Schem de Plat Unic pe Suprafa. Inmare, aceasta este o sum unic pltit pentru fiecare hectar eligibil, calculat lamomentul aderrii lund n calcul un nivel de producie de referin. Noile statemembre parcurg o perioad de tranziie pn cnd pot acorda 100% din aceastplat, n cazul Romniei tranziia terminndu-se n 2016. Pn cnd se atinge nivelulde 100%, noile state membre pot acorda, din bani proprii, asa zisele pli naionalecomplementare directe

    Pachetul de reform propune ca dup 2013 aceste sisteme diferite s fie nlocuite cuSchema de Plat de Baz.

    Plile directe sunt un sprijin pentru susinerea venitului de baz al agricultorilor ncondiiile n care, la nivel european, acetia ctig n medie, cu 42% mai puin dectlucrtorii din celelalte sectoare economice.

    Aceast plat de baz va fi supus n continuare criteriilor de eco-condiionalitate(respectarea unor norme de mediu, de bun stare animal etc. existente i nprezent, dar care vor fi simplificate. v. mai jos)

    Convergen la nivel naional i ntre Statele membre

    Scopul aceste reforme este s reduc discrepanele ntre plile primite de agricultori,n diferite sectoare agricole, ntre regiuni, dar i ntre statele membre.

    Toate statele membre vor trebui s aplice un sistem unitar de plat la hectar la nivelnaional sau regional pn la nceputul anului 2019 (adic aceeai plat pentrufiecare hectar dintr-o regiune sau la nivel national, n funcie de alegerea statuluimembru).

    n conformitate cu Cadrul Financiar Multi-anual adoptat de Comisia European(proiectul de buget pentru 2014-2020), bugetele naionale pentru plile directe vor fiajustate astfel nct statele care primesc o plat la hectar mai mic de 90% din mediaUE 27 s primeasc mai mult. Diferena pn la 90% din media european va fi

    redus cu o treime.

    n condiiile n care pentru celelalte state membre plile directe scad sau suntmeninute la acelai nivel, Letonia, Estonia, Lituania, Romnia i Portugalia suntstatele membre care vor beneficia de o cretere a plilor directe n urmtoareaperioad.

    Letonia este cea care va beneficia de creterea plii la hectar, pornind ns de la celmai sczut nivel din UE. Datorit suprafeei mari de teren agricol, prin redistribuire,Romnia va primi bugetul cel mai mare.

    Comisia se angajeaz s discute atingerea convergenei complete prin distribuireaegal a plilor directe n Uniunea European n urmtorul Cadrul Financiar Multi-

    anual, dup 2020.

    3

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    4/9

    Plat pentru practici agricole durabile

    Pe lng plata de baz, fiecare ferm va primi o plat adiional pentru respectareaanumitor practici agricole benefice pentru mediu i n lupta mpotriva schimbrilorclimatice.

    Pentru aceste subvenii, statele membre vor folosi 30% din fondurile PAC destinateplilor directe. Este o prevedere obligatorie, exclus de la plafonarea plilor directe.

    Cele trei msuri vizate sunt:- meninerea punilor permanente; i- diversificarea culturilor (un agricultor trebuie sa cultive cel putin 3 culturi pe

    terenul su, nici una neputnd depasi 70% din terenul arabil, iar cea de a treiareprezentnd cel puin 5% din acesta); i

    - meninerea unor rezervoare ecologice de cel puin 7% din terenul agricol

    (excluznd punile permanente) - de exemplu capetele de teren, copaci,elemente de peisaj, biotopuri, zone tampon, perdele forestiere de proteciempotriva eroziunii solului etc.

    Productorii din sectorul agriculturii ecologice sunt prezumai a respecta practicileagricole durabile n baza certificrii, acest model de agricultur aducnd prin naturasa beneficii clare mediului.

    Sprijin pentru micii fermieri

    Pn la data de 15 octombrie 2014 orice agricultor beneficiar de pli directe pentruanul 2014 poate decide ca din anul respectiv s participe la Schema pentru MiciiFermieri .

    Prin aceast schem, un stat membru va putea face o plat fix ctre miculproductor cuprins ntre 500 i 1000 de Euro/an indiferent de mrime fermei lui, necondiionat de aplicarea practicilor agricole durabile (greening) i cu procedurimult simplificate n ceea ce privete eco-condiionalitatea.

    Suma exact va fi decis de fiecare Stat membru, fie n funcie de plata medie pebeneficiar, fie n funcie de plata medie pe hectar, la o ferma de 3 ha.

    Costul total al acestei scheme nu poate depi 10% din bugetul alocat pl ilor directe pentru statul n cauza i de aceea nivelul pl ilor poate fi ajustat n caz de nevoie.

    Micii productori vor putea beneficia i de serviciile de consultan i de sprijin pentrudezvoltare economic i restructurare finanate n cadrul programului de dezvoltarerural (v. mai jos)

    Aceast schem este obligatorie pentru statele membre i facultativ pentruagricultori.

    Aceasta schem va fi nsoit n programele de dezvoltare rural de o schem derestructurare agricol care ncurajeaz ieirea micilor agricultori prin transferulpermanent al terenurilor catre ali fermieri, printr-o plat egala cu 120% din plata pecare micul fermier ar fi primit-o n cadrul schemei pentru mici fermieri. Cele douascheme formeaza un dispozitiv comun simplificare-restructurare.

    4

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    5/9

    Sprijin pentru tinerii agricultori

    Plata de baz pentru un nou tnr fermier (pn n 40 de ani) va fi suplimentat cu25% pe perioada primilor 5 ani. Aceast regul este limitat la maximum dimensiunii medii a fermelor in acel stat

    membru. Pentru statele cu ferme mici, limita este de 25 de ha. Aceasta msur va fi finanat

    cu pn la 2% din fondurile PAC destinate fiecrui stat membru.

    Pli directe cuplate

    Pentru a preveni efectele adverse ale redistribuirii plilor directe la nivel naional i a

    ine cont de condiiile existente n diferite state membre, acestea au opiunea de aacorda un ajutor financiar suplimentar sub forma de pli directe cuplate, adic legatede un factor de producie (ovine, caprine, bovine) sau producerea unui anumit produs(o anumit cultur).

    Aceste pli suplimentare vor fi limitate la 5% din fondurile pentru pl ile directe destinate statului n cauz, dac pn acum el folosea 0-5% din fonduri pentru plicuplate, sau la 10% dac nivelul actual era de 5-10%.

    O rat mai mare pentru plile cuplate poate fi aprobat de Comisie n cazurijustificate.

    Pli directe numai pentru agricultorii activi

    Comisia European propune o definiie mai clar a agricultorilor activi, pentru arezolva unele carene legislative, obiectivul fiind excluderea de la plile PAC a celornu au nicio legtur real, tangibil cu agricultura.

    Definiia exclude de la aceste pli persoanele/firmele pentru care subveniile PAC arreprezenta mai puin de 5% din ncasrile lor din aciuni non-agricole, sau care deinterenuri potrivite pentru punat sau cultivarea plantelor, dar pentru care nuefectueaz activitile minime cerute de legislaia naionala.

    Sunt exceptai de la aceste reguli acei fermieri care n anul anterior au primit ca plidirecte mai puin de 5000 de Euro.

    Plafonarea plilor directe

    Suma plilor directe primite de o singur ferm prin Schema de Plat de Baz estelimitat la 300000 Euro pe an.

    Plile directe vor fi reduse cu 70% pentru plile ntre 250000 i 300000; cu 40%pentru cele ntre 200000 i 250000 i cu 20% pentru cele ntre 150000 i 200000.

    Pentru a nu defavoriza fermele care creeaz locuri de munc, acestea pot scdeacosturile cu salariile (inclusiv impozitele i contribuiile sociale) din anul anterior,nainte de a calcula suma plilor directe supus regulilor plafonrii.

    Fondurile economisite prin plafonare rmn la dispoziia fiecrui stat, fiind transferate

    ctre programul de dezvoltare rural, pentru a susine proiecte de inovare i investiiipentru fermieri, i pentru grupuri opera ionale n cadrul Parteneriatului European pentru Inovare.

    5

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    6/9

    Sprijin pentru zonele defavorizate natural

    Statele membre (sau regiunile) pot oferi o subvenie suplimentar zonelordefavorizate natural (conform definiiilor din regulile programului de dezvoltare rural)de pn la 5% din fondurile alocate plilor directe.

    Aceasta msur este opional i nu afecteaz plile destinate zonelor defavorizatenatural (LFA) prin programul de dezvoltare rural.

    Transferul fondurilor ntre cei doi piloni ai PAC (Pli directe i dezvoltare rural)

    Statele membre vor avea posibilitatea de a transfera pn la 10% din fondurileprimite prin PAC pentru pli directe (pilonul I) ctre programul de dezvoltare rural(pilonul II)

    Statele membre care primesc mai puin de 90% din media la nivel European a plilor

    directe, vor putea transfera pana la 5% din fondurile de dezvoltare rurala ctre pltidirecte (din pilonul II n pilonul I)

    Terenul eligibil

    Viitoarea Politic agricol comun propune 2014 ca an de referin pentru terenurileeligibile, dar n legtur cu beneficiarii de pli directe n 2011, pentru a evitaspeculaiile cu terenuri agricole.

    Simplificarea criteriilor de eco-condiionalitate: Plile directe ctre fermieri vor continua s fie condiionate de ndeplinirea unor

    cerine de baz legate de protecia mediului, bunstarea animalelor i standardelefitosanitare i veterinare.

    Intr-un efort de simplificare, se reduce ns numrul Cerinelor Statutorii deManagement de la 18 la 13 si al Bunelor Condiii Agricole i de Mediu de la 15 la 8,de exemplu, prin excluderea acelor elemente irelevante pentru agricultori.

    Se propune de asemenea includerea n msurile de eco-condiionalitate a Directiveicadru a Apei i a Directivei Utilizrii Durabile a Pesticidelor, din momentul n care seconstat c acestea sunt corect aplicate n toate statele membre iar responsabilitile

    fermierilor sunt clar identificate.

    II. MECANISMELEDEGESTIONAREAPIEEI

    Sistemele existente de intervenie public i ajutor pentru stocaj privat i-audovedit eficiena ca mecanisme de siguran pentru sprijinirea productorilor nmomentul n care pe pia apare o criz. Reforma PAC propune flexibilizarea ieficientizarea lor.

    Se introduce a nou clauz de salvgardare pentru toate sectoarele agricole, care vapermite Comisiei s ia msuri de urgen ca rspuns la dezechilibre generale de

    pia aa cum au fost msurile luate n mai - iulie 2011 n timpul crizei e-coli care a

    6

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    7/9

    aectat productorii de legume i fructe. Aceste msuri vor fi finanate din Rezerva deCriz prevzuta n Cadrul Financiar Multi-anual 2014-2020

    Pentru a ntri poziia de negociere a fermierilor n lanul alimentar, Comisia doretesa vad o mai bun organizare pe sectoare.

    Regulile existente pentru recunoaterea Organizaiilor de Productori i aorganizaiilor inter-sectoare sunt acum extinse pentru a acoperi toate sectoarele - cumai multe opiuni pentru a crea astfel de organizaii ale productorilor cu finanare dinprogramul de dezvoltare rural (v. mai jos).

    Avnd n vedere c se prevede deja ncetarea cotelor de lapte i a drepturilor deplantare, Comisia intenioneaz s nchid i ultimul regim de cot, cel pentru zahr.Acesta ar urma sa expire pe 30 Septembrie 2015. O nchidere a sistemului de coteeste singura opiune pentru a oferi sectorului o perspectiv pe termen lung, avnd invedere ca cele mai multe ri n curs de dezvoltare au acces liber pe piaa UE iarexporturile UE sunt limitate de regulile OMC (atta timp cat se menin cotele). Pentru

    perioada ulterioara renunrii la cote, zaharul alb va fi eligibil pentru ajutorul de stocajprivat, i se vor stabili prevederi standard pentru acordurile dintre fabricile de zahr siproductori.

    III. DEZVOLTARE RURAL

    Elementele principale ale conceptului de dezvoltare rural, bazat pe scheme multi-anuale,co-finanate de statele membre (sau regiunile lor), care funcioneaz foarte bine, vor fi

    meninute. Cele trei axe nu vor mai fi necesare deoarece se urmreste o focalizare peobinerea de rezultate i aceeai msur poate contribui concomitent la atingerea mai multorobiective. Prin urmare, respunynd obiectivelor Strategiei Europa 2020, cele noi aseprioriti ale dezvoltrii rurale vor fi:

    ncurajarea transferului de expertiza si inovarii Creterea competitivitii Consolidarea filierelor agroalimentare i gestionarea riscului n agricultur Refacerea, conservarea i ntrirea ecosistemelor Promovarea folosirii eficiente a resurselor i tranziia spre o economie cu emissi

    reduse de carbon Promovarea incluziunii sociale, reducerea srciei i dezvoltarea economic in

    zonele rurale;

    A fost elaborat un pachet de msuri, astfel nct fiecare stat membru s poat propuneprograme i alocri financiare combinnd acele masuri care rspund nevoilor sale specifice.

    n plan bugetar, va exista o schimbare n distribuirea fondurilor de dezvoltare rural pe ri,pe criterii mai obiective - ce vor fi stabilite de Comisie ulterior. Ratele de cofinanare de ctreUE vor fi de 85% pentru regiunile mai puin dezvoltate, regiunile periferice i insulele mici dinmarea Egee, i de 50% in alte regiuni.

    Rata de cofinanare poate crete pentru msurile de transfer de expertiz i inovare,

    cooperare, crearea grupurilor de productori, instalarea tinerilor n agricultur i proiecteleLEADER.

    7

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    8/9

    In plus, va fi posibil crearea de sub-programe care s vizeze categorii sensibile (tinerifermieri; fermele mici), zone sensibile (zonele de munte), circuitele scurte (sisteme devanzare direct). De asemenea, aceste sub-programe vor putea viza anumite nevoi specificelegate de restructurarea unor sectoare care ar avea un impact considerabil n procesul dedezvoltare a anumitor zone rurale.

    PACHETULSIMPLIFICATDEMSURIDEDEZVOLTARERURAL:

    Inovare: aceasta tem cheie, orizontal - incluznd Parteneriatul European pentruInovare si Premiul pentru Inovare - are ca scop promovarea utilizrii eficiente aresurselor, creterea productivitii, reducerea emisiilor, dezvoltarea durabil aagriculturii, pdurilor i zonelor rurale, pe baza unei cooperri mai strnse ntreagricultur i cercetare.

    Expertiz o agricultura bazat pe cunoatere: consolidarea Serviciilor de

    Consultan Agricol (legate i de adaptarea la schimbrile climatice i reducereaefectelor lor, de protecia mediului, de dezvoltare economic i pregtireprofesional)

    Restructurare/Investiii/Modernizare: cu sprijin financiar nerambursabil

    Tinerii Agricultori o combinaie de msuri precum granturi de pn la 70.000 Europentru instalarea tinerilor fermieri, formare profesional i servicii de consultan.

    Micii fermieri: finanri de pn la 15.000 Euro/ferma mic pentru pornirea uneiafaceri

    Instrumente de gestionarea riscului: asigurri i fonduri mutuale pentruasigurarea produciei mpotriva condiiilor de clim, bolilor animale. Masurile au fostextinse i pentru a include opiunea de stabilizare a veniturilor (care va permiteacoperirea cu pn la 70% a pierderilor, dintr-un fonduri mutual, dac veniturile scadcu 30%). Pentru fiecare euro pltit dintr-un astfel de fond mutual, UE pltete 0,65Euro n plus. .

    Organizaiile Productorilor i Asociaiile de Organizaii: sprijin pentru creareaunei organizaii de productori pe baza unui plan de afaceri, limitat la grupuri care sencadreaz n definiia IMM

    Scheme agro-ecologice i pli legate de clim: o mai mare flexibilitate nncheierea de contracte, legate de formare/informare

    Agricultura ecologic: conversie i meninere

    Zone defavorizate natural: se propune o noua clasificare a acestor zone pe baza a8 criterii bio-fizice. Statele membre au libertatea de a defini pn la 10% din terenulagricol ca zon cu dificulti specifice, pentru meninerea sau mbuntirea protecieimediului nconjurtor

    Zonele montane: pentru aceste zone, precum i pentru cele situate la peste 62 Nsprijinul financiar poate crete pn la 300 Euro/ha (de la 250 Euro/ha)

    8

  • 7/28/2019 Noua PAC 2014-2020

    9/9

    Cooperare: sprijin pentru diverse forme de cooperare, inclusiv pentru promovareanoilor produse, a pieelor locale i circuitelor scurte; i pentru abordri comune peproiecte de mediu

    Servicii de baz i dezvoltarea satelor investiii n infrastructur de broadband i

    n energii regenerabile care pot depi scara redus de investii LEADER: pachetul de demarare LEADER pentru sprijinirea crerii grupurilor sistrategiilor de tip LEADER; promovarea flexibilitii n combinarea altor fonduri peplan local (de ex. cooperarea urban-rural).

    9