newsletter psd 25 iunie - 1 iulie 2012

12

Upload: victor-ponta

Post on 31-Mar-2016

242 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Newsletter PSD 25 iunie - 1 iulie 2012

TRANSCRIPT

25 iunie – 1 iulie 2012

„Cred ca am reprezentat Romania cat am putut de bine la aceste discutii”, a declarat primul ministru Victor Ponta

Guvernul a transmis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare in care solicita ca premierul Victor Ponta sa se adreseze Legislativului

Intre 25 si 28 iunie a avut loc reuniunea grupului S&D din cadrul Parlamentului European la Bucuresti.

25 iunie – 1 iulie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta a fost prezent in cadrul Consiliului European de la Bruxelles, unde a reprezentat Romania in fata liderilor europeni si a participat la negocieri pe teme de maxim interes pentru tara, precum pastrarea alocarilor de fonduri europene pentru exercitiul financiar 2014-2020 si intrarea in Spatiul Schengen.

„Cred ca am reprezentat Romania cat am putut de bine la aceste discutii", a declarat primul-ministru, care a marturisit ca a fost primit "extrem de bine"

de membrii Consiliului European. „Mi-am coordonat in mod informal pozitia cu premierul polonez Donald Tusk, pentru ca eu vad Romania ca avand nevoie de o relatie cu Polonia cu adevarat strategica. Pot doar sa spun ca am primit inclusiv mesaje personale, pe care, la momentul potrivit, o sa vi le spun. Cel care m-a impresionat cel mai mult a fost de la domnul Juncker (Jean-Claude Juncker, seful Eurogrup)”, a declarat Victor Ponta. Premierul a precizat ca liderii europeni s-au aratat multumiti de faptul ca Romania a

25 iunie – 1 iulie 2012

respectat coordonatele acordurilor cu FMI, iar tara noastra nu va avea fonduri europene reduse prin viitorul buget al UE - 2014-2020. „Am primit asigurari ca fondurile afectate pactului de crestere economica si locuri de munca nu vor proveni din fondurile europene pentru ca Romania, pe ultimul loc in UE la absorbtia lor, ar fi avut cel mai mult de suferit”.

Victor Ponta a mentionat ca nici fondurile agricole, nici cele structurale si de coeziune nu vor fi afectate: „Romania nu va avea fonduri europene reduse nici in privinta platilor directe pe agricultura si nici in privinta fondurilor structurale. Este obligatia noastra de a ne imbunatati capacitatea de absorbtie si de a indentifica prioritatile pentru Romania astfel incat sa folosim cu adevarat fondurile europene”. Primul ministru al Romaniei a avut ocazia, de asemenea, sa se intretina cu o serie de lideri din tarile membre UE, printre care presedintele Frantei, Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel. La venirea sa la reuniune premierul roman a

fost primit de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Seful Guvernului a purtat discutii, de asemenea, cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Victor Ponta s-a declarat multumit de existenta unui acord in Consiliul European pentru pactul de crestere. „Sunt foarte bucuros pentru Romania. Aflam faptul ca exista un consens si un acord pentru pactul de crestere. Era absolut necesar ca o tara ca Romania (...) sa aiba un semnal la nivel european ca exista solutii de crestere economica si creare de locuri de munca”, a afirmat premierul. Romania are de asemenea toate sansele sa obtina, in aceasta toamna, un vot favorabil din partea Uniunii Europene cu privire la intrarea in Spatiul Schengen. Premierul Victor Ponta spune ca aderarea va incepe prin ridicarea controalelor la granitele aeriene si maritime. Ulterior, putem spera la ridicarea controalelor la granitele terestre.

25 iunie – 1 iulie 2012

Guvernul a transmis presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare in care solicita ca premierul Victor Ponta sa se adreseze Legislativului pentru a prezenta raportul activitatilor la Consiliul European din 28 - 29 iunie. Parlamentarii USL urmeaza sa propuna in Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului convocarea unei sedinte extraordinare de plen reunit. "Cuvantul care a aparut cel mai des in luarile de pozitie, si sper sa nu comit o indiscretie, a fost referirea la deciziile si colaborarea cu parlamentul national. Fiecare premier a invocat decizii, colaborari. Am luat decizia de a solicita Parlamentul Romaniei ca saptamana viitoare, intr-o sesiune extraordinara, sa imi permita sa ma adresez Parlamentului pentru a prezenta concluziile acestei reuniuni si pentru a incepe impreuna sa luam masurile legislative si administrative necesare pentru a putea beneficia de pactul de crestere economica", a spus Victor Ponta. Premierul a mai precizat ca va discuta si cu presedintele Basescu: "Il voi informa pe presedintele Romaniei asupra tuturor problemelor si aspectelor discutate in acest moment si cred ca am reprezentat cat am putut de bine Romania". Prezentarea in Parlament a activitatii de la Bruxelles era prevazuta in declaratia adoptata de Legislativ prin care forul s-a pronuntat pentru ca premierul sa reprezinte Romania la Consiliul European din 28 - 29 iunie. Pe 12 iunie, plenul Parlamentului a adoptat o declaratie prin care recomanda reprezentarea Romaniei de catre premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European.

25 iunie – 1 iulie 2012

Prim-ministrul Victor Ponta si-a exprimat speranta ca Romania va putea intra intr-o noua era a politicii europene, cu prilejul reuniunii grupului S&D dedicata problemelor europene. Premierul a dorit sa le multumeasca socialistilor europeni prezenti la Bucuresti pentru solidaritatea aratata atat in perioada opozitiei, cat si in prezent, cand PSD se afla la guvernare. “Cred ca vom putea intra intr-o noua era din punct de vedere al politicii europene. (...) Am format un guvern acum aproape 50 de zile, am fost in opozitie o lunga perioada de timp si solidaritatea pe care am simtit-o din partea grupului S&D a fost extrem de importanta. Cand am cautat ajutorul dumneavoastra, l-am primit. (...) In ultimele 50 de zile am trait cea mai dificila perioada din viata mea politica”, a spus presedintele PSD. Desi a recunoscut ca lupta din Opozitie a fost pentru PSD mai dificila decat s-a asteptat, Victor Ponta a punctat ca s-a reusit rasturnarea Guvernului nu pentru ca cetatenii Romaniei se plictisisera de masurile de austeritate, care fusesera luate inca din 2010, ci pentru ca acestia s-au saturat mai degraba de coruptie si de lipsa totala de competenta. Prim-ministrul a promis ca va incerca sa readuca tara spre principiile si standardele democratiei europene. “Pare ciudat, dar acesta este un lucru pentru care trebuie sa luptam in continuare. Cred ca este datoria noastra politica sa intelegem ca orice facem trebuie facut cu legitimitatea cetatenilor”, a mai spus premierul.

25 iunie – 1 iulie 2012

Intre 25 si 28 iunie a avut loc reuniunea grupului S&D din cadrul Parlamentului European la Bucuresti. Prezent la aceasta reuniune, presedintele grupului socialistilor si democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat ca se afla la Bucuresti pentru ca se doreste

sprijinirea aspiratiilor poporului roman pe plan economic, social si extern si pentru a saluta venirea la putere a executivului condus de Victor Ponta. Totodata, oficialul european a subliniat ca actualul executiv are sustinerea necesara din

partea grupului S&D, remarcand totusi ca “guvernul are o sarcina foarte dificila intr-un mediu advers”.

“Opozitia nu usureaza sarcina Guvernului. Presedintele este din Opozitie, la fel ca si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. Cu toate acestea, Victor Ponta a reusit sa obtina majoritatea in Parlament”, a afirmat Hannes Swoboda. In plus, liderul socialist si-a exprimat speranta ca USL va obtine “un succes rasunator la alegeri” si a subliniat faptul ca Romania “va iesi intarita din aceasta lupta”.

Presedintele Hannes Swobodaa fost prezent in Romania pentru reuniunea grupului S&D din cadrul Parlamentului European, care a avut loc la Bucuresti si a fost gazduita de Partidul Social Democrat.

25 iunie – 1 iulie 2012

Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a participat la cea de-a 23-a sesiunea anuala a Forumului Crans Montana, care a avut loc in perioada 28 iunie - 1 iulie la Baku, abordand tema generala ''Cum va arata lumea de maine si cum va face ea fata problematicii resursele energetice?''. „La sesiune participa, prin traditie - oameni politici (sefi sau fosti sefi de stat si de guvern, ministri, parlamentari), reprezentanti ai cercurilor de afaceri, oameni de stiinta, universitari, cercetatori - interesati in tematica propusa dezbaterii. Voi lua parte (asa cum am facut-o si cu prilejul altor sesiuni anuale, incepand cu anul 1991), alaturi de alti participanti din tara noastra (parlamentari, reprezentanti ai unor companii si institutii de cercetare si management)”, a detaliat presedintele de onoare al PSD. Criza mondiala, saracia, globalizarea, energia si necesitatea folosirii rationale a resurselor naturale au fost doar cateva dintre temele abordate de fostul presedinte Ion Iliescu in cadrul celor doua alocutiuni sustinute. Sesiunea s-a desfasurat sub presedintia si cu participarea presedintelui Republicii Azerbaidjan, Ilhan Aliev.

25 iunie – 1 iulie 2012

Ministrul Justitiei Titus Corlatean s-a intalnit la Bucuresti cu o delegatie irakiana condusa de consilierul pentru securitate nationala Falih Faisal Fahad al Fayyadh. Ministrul Corlatean a subliniat existenta unor relatii politice bilaterale puternice si a reamintit de excelenta cooperare la nivel parlamentar dintre cele doua tari. Titus Corlatean a amintit deschiderea partii romane de a impartasi partenerilor irakieni din expertiza proprie in dificilul proces al tranzitiei de la dictatura la un regim democratic. Cele doua parti au exprimat sprijinul pentru investitii reciproce in economiile celor douatari, precum si pentru o stransa colaborare in domeniile justitiei si in cel al securitatii. De asemenea, partea romana a lansat invitatia pentru efectuarea de vizite in Romania din partea unor delegatii irakiene atat la nivel parlamentar, cat si guvernamental.

25 iunie – 1 iulie 2012

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu va fi niciodata de acord sa se reinceapa vanatoarea in Delta Dunarii si a adaugat ca doreste ca Guvernul sa adopte in cadrul sedintei „o pozitie foarte clara” in acest sens. „Eu personal nu voi fi niciodata de acord ca sa se reinceapa vanatoarea in Delta Dunarii. Respect decizia Parlamentului, inteleg ca nu este o decizie formala in acest sens, dar s-a adoptat o anumita lege si vreau sa precizam pozitia Guvernului si mecanismele prin care vom proteja ceea ce este o bogatie a Romaniei care nu poate fi afectata de nimeni. Nici de Parlament, nici de Guvern, nici de interese private in acest sens”, a explicat Prim-Ministrul. Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a semnat un Ordin de Ministru care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii. ”Dunarea si Delta sunt mai mult decat spatii geografice sau preocupari de mediu, sunt spatii ale traditiei, adevarate comori culturale. Pentru a proteja biodiversitatea extraordinara a Deltei am pregatit un Ordin de Ministru, care va pleca luni la Monitorul Oficial pentru publicare, care prevede interzicerea vanatorii in Delta Dunarii, cu exceptia acelor animale daunatoare, care prin inmultire excesiva pot duce la dezechilibre ecologice majore. Si ma refer la speciile sacal, lup, vulpe etc., care vor putea fi vanate doar prin vanatoarea de extractie, in cantitatile stabilite prin ordin al ministrului Mediului si Padurilor”.

25 iunie – 1 iulie 2012

Minodora Cliveti: Colegii din PE s-au aratat foarte placut suprinsi de prestatia premierului Ponta Europarlamentarul Minodora Cliveti considera ca „prestatia politica si dialogurile premierului Ponta la reuniunea grupului socialistilor si democratilor din PE, care a avut loc la Bucuresti, au fost extrem de apreciate de catre colegii din Parlamentul European”. Minodora Cliveti a precizat ca europarlamentarii prezenti in Capitala au subliniat „felul deschis, sincer, pertinent in care premierul Romaniei a prezentat deputatilor europeni situatia Romaniei si sperantele acesteia pentru viitorul nostru european”.

Catalin Ivan considera ca Premierul Victor Ponta a reprezentat Romania cu cinste la Bruxelles Liderul eurodeputatilor PSD, Catalin Ivan, a declarat ca prezenta lui Victor Ponta la Consiliul European este fireasca, avand in vedere agenda discutiilor si ca premierul reprezinta cu cinste Romania. “Premierul Victor Ponta reprezinta Romania cu cinste la Bruxelles. Tara noastra va avea de castigat prin prezenta premierului la reuniunea Consiliului European. Viitorul Romaniei si al Uniunii Europene trebuie construit de catre toate generatiile politice, prin dialog, prin cooperare si prin depasirea conflictelor politice sterile si a ambitiilor marunte”, a declarat Catalin Ivan.

Corina Cretu considera ca Presedintele Grupului PPE l-a atacat pe Premier pentru a compromite reuniunea grupului S&D de la Bucuresti Vicepresedintele PSD Corina Cretu a atras atentia ca interventia liderului de grup al PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a reprezentat o tentativa, care nu il onoreaza, de a compromite succesul reuniunii grupului S&D din PE de la Bucuresti. ”Domnul Daul a fost scos in fata sa spuna ceva, dupa reuniunea de succes a grupului S&D la Bucuresti si dupa semnalele clare de sustinere transmise premierului Romaniei de catre domnul Hannes Swoboda. Evenimentul de la Bucuresti nu a fost doar un succes politic pentru PSD, ci unul diplomatic pentru Romania, in perspectiva viitoarelor decizii din plan european (…) Oare domnul Daul se va disocia de PDL daca toate mizeriile pe care le-au aruncat democrat-

liberalii se dovedesc false, asa cum am toata convingerea ca se va intampla?”

25 iunie – 1 iulie 2012