newsletter pi decembrie 2013

16
NEWSLETTER #22 PRIMAINVEST CONSULTING Decembrie 2013 © Primainvest Consulting 2013

Upload: primainvest-consulting

Post on 16-Mar-2016

232 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Newsletter PI decembrie 2013

NEWSLETTER #22

PRIMAINVEST CONSULTING

Decembrie 2013

© Primainvest Consulting 2013

Page 2: Newsletter PI decembrie 2013

Mesajul CEO Primainvest Consulting

Astfel, la acest moment ne situăm printre companiile cele mai importante de consultanţă de afaceri şi financiară din mediul local şi regional. Cei 10 ani reprezintă şi o bornă importantă în evoluţia companiei, respectiv un moment de reorientare a strategiei şi serviciilor principale ale companiei. În contextul în care firma a acumulat o experienţă foarte bogată în cei 10 ani de operare şi a reusit să atragă colaboratori şi parteneri dintre cei mai buni pe specializările lor, ne aflăm la un moment în care putem şi dorim să orientăm compania către Servicii de Consultanţă foarte specializate şi cu valoare adaugată mare: Fuziuni şi Achiziţii, Dezvoltare Strategică, Consultanţă top management, Coaching pentru Startups. Sunt convins că avem toate atuurile pentru a dezvolta cu success aceste Servicii şi a ne diferenţia de restul pieţei locale de consultanţă, din păcate una destul de “îngustă” din punct de vedere al cifrei de afaceri, iar peste un orizont de 3-5 ani să vorbim de rezultate notabile în aceste segmente de consultanţă. Mulţumesc tuturor colegilor, colaboratorilor şi celor care susţin Primainvest Consulting. Vă doresc Sărbători Fericite şi un an 2014 cât mai prosper ! Florin Pop Managing Partner

Dragi clienţi şi colaboratori, Primainvest Consulting împlineşte la finele acestui an 2013, 10 ani de existenţă, evoluţie marcată prin numeroase reuşite şi aprecieri din partea clienţilor şi a comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea. Pe parcursul acestor ani au fost momente grele şi provocari, dar meritul firmei şi a celor care fac şi au făcut parte din această frumoasă echipă a fost acela că le-am depăşit mereu împreună.

Page 3: Newsletter PI decembrie 2013

Finanţări

Antreprenorii aflati la inceput de drum vor beneficia in 2014 de sprijin din partea statului in valoare de 20 de milioane de euro, prin cele doua programe guvernamentale: Programul pentru stimularea infiintarii si

dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (SRL-D).

Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare START.

Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini:

“Startup-urile au propriile programe de finantare, pe care le vom continua si in 2014. Din discutiile pe care le-am purtat cu domnul Daniel Chitoiu (ministrul Finantelor), vom pregati pentru bugetul anului viitor o alocare de 20 de milioane de euro“, a declarat pentru Finantare.ro ministrul Grapini.

Programele de sprijinire a tinerilor antreprenori se vor desfasura dupa noi reguli, fiind eliminat criteriul “primul venit, primul servit”, care a generat atatea nemultumiri in cazul ajutoarelor de minimis.

Mai multe detalii găsiţi accesând: www.manager.ro

20 de milioane de euro pentru startup-uri, in 2014

Page 4: Newsletter PI decembrie 2013

Finanţări

Antreprenorii din firmele mici şi mijlocii care vor să obţină un ajutor de stat de până la 100.000 de euro pentru a-şi dezvolta afacerea mai au de aşteptat până anul viitor pentru a-şi putea înscrie cererile de finanţare, potrivit unui răspuns al Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism, în urma unei solicitări a ZF.

„Sesiunea de înscrieri pentru schema de minimis se lansează la 15 ianuarie 2014, cu condiţia publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pentru anul 2014, cu evidenţierea distinctă a bugetului schemei. Proiectele se vor depune după închiderea sesiunii de înscrieri on-line. În forma iniţiala a HG 274/2013 (care reglementează schema de minimis – n.red.), aplicanţii beneficiau de finanţarea cheltuielilor în anii 2014 - 2015, prevedere legală ce nu a suferit modificări“, se arată în răspunsul instituţiei coordonate de ministrul Maria Grapini.

Schema de minimis, prin care statul a pus anul acesta la dispoziţie 500 de milioane de lei pentru IMM-uri, a stârnit un adevărat scandal în vara acestui an, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online.

Sesiunea de înscrieri, care a funcţionat după principiul „primul venit, primul servit“, a fost anulată din cauza erorilor informatice.

Proiectul de Ghid, cât şi grila de punctaj sunt publicate pe site-ul www.aippimm.ro.

„Pentru a evita apariţia unor disfuncţionalităţi în desfăşurarea sesiunii de înscriere, vom crea o comisie de evaluare a aplicaţiei formată din reprezentanţi ai instituţiilor statului care au competenţe în acest domeniu“, mai spun reprezentanţii Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism.

Sursa: http://www.zf.ro/

Schema de minimis – lansare estimativa 2014

Page 5: Newsletter PI decembrie 2013

Finanţări

Organizatiile care doresc sa solicite finantare in 2014 in cadrul Erasmus+, noul program al Uniunii Europene pentru educatie, formare profesionala, tineret si sport, pot incepe pregatirea cererilor lor de grant. Programul este deschis organizatiilor din domeniul educatiei, formarii profesionale, tineretului si sportului. Ele pot solicita finantarea online, incepand cu sfarsitul lunii ianuarie. Persoanele fizice nu pot solicita direct un grant, ci trebuie sa ia legatura cu universitatea, cu colegiul sau cu organizatia de care apartin, care se vor solicita grantul.

In 2014 vor fi disponibile, in cadrul programului Erasmus+, fonduri in valoare de 1,8 miliarde euro pentru:

a promova oportunitatile de mobilitate deschise studentilor, stagiarilor, cadrelor didactice si altor categorii de personal implicat in invatamant, tinerilor care participa la schimburile destinate lor si voluntarilor. Termenul pentru depunerea cererilor vizand proiecte care implica mobilitate este 17 martie 2014;

a crea sau a consolida parteneriate intre institutiile si organizatiile din domeniul invatamantului, formarii profesionale si tineretului, pe de o parte, si operatorii economici, pe de alta parte. Termenul pentru depunerea cererilor este aprilie 2014;

a sustine dialogul si a dezvolta o baza de cunostinte necesare pentru realizarea reformei in sistemele de educatie, de formare profesionala si in cele care vizeaza tineretul.

Consortiile, organizatiile si grupurile de coordonare pot

depune o singura cerere in numele mai multor

organizatii.

Pe langa universitati si institutii de formare profesionala,

vor beneficia de finantare, pentru prima data, noi

parteneriate inovatoare: asa-numitele „Aliante ale

cunoasterii” si „Aliante ale competentelor sectoriale” vor

crea sinergii intre educatie si munca, permitand

institutiilor de invatamant superior, furnizorilor de

formare profesionala si intreprinderilor sa promoveze

inovarea si spiritul antreprenorial si sa dezvolte noi

programe de invatamant si noi calificari pentru a atenua

problema deficitului de competente.

In domeniul sportului, accentul se pune pe proiecte

transnationale care sustin sportul de masa si care

abordeaza provocari transfrontaliere precum „aranjarea”

meciurilor, dopajul, violenta si rasismul si care

favorizeaza buna guvernanta, egalitatea de sanse intre

femei si barbati, incluziunea sociala si activitatea fizica

pentru toti.

Mai multe detalii găsiţi accesând:

http://www.fonduri-structurale.ro/

Ghidul Solicitantului pentru programul Erasmus+

Page 6: Newsletter PI decembrie 2013

Finanţări

Comisia Europeană a prezentat astăzi, pentru prima dată, cereri de proiecte din cadrul Orizont 2020, programul de cercetare și inovare cu un buget de 80 de miliarde EUR al Uniunii Europene. Finanțarea, care în primii doi ani ai programului se ridică la suma de 15 miliarde EUR, este destinată stimulării economiei din Europa bazate pe cunoaștere și abordează aspecte care vor avea un impact asupra vieții cetățenilor. Aceasta include 12 domenii în care se concentra acțiunile în 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistența medicală personalizată, securitatea digitală și proiectele urbane inteligente

Pentru prima dată, Comisia a precizat prioritățile de finanțare pe o perioadă de doi ani, oferind cercetătorilor și întreprinderilor mai multă certitudine decât oricând cu privire la direcția politicii de cercetare a UE.

Mai multe informatii puteti afla aici.

Sursa: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1232_ro.htm

Majoritatea cererilor din bugetul pe anul 2014 sunt deja deschise începând cu astăzi pentru depunerea de proiecte , iar alte cereri vor fi lansate pe parcursul anului. Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezintă un total de 7,8 miliarde EUR, finanțarea fiind orientată cu precădere către cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020: Excelența științifică: Circa 3 miliarde EUR, inclusiv 1,7

miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetării pentru cercetătorii de renume și 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetători (a se vedea MEMO/13/1123).

Poziția de lider în sectorul industrial: 1,8 miliarde EUR pentru sprijinirea poziției de lider în sectorul industrial a Europei în domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricație, robotica, biotehnologiile și spațiul.

Provocările societale: 2,8 miliarde EUR pentru proiecte inovatoare destinate celor șapte provocări societale din cadrul programului Orizont 2020, în ansamblu: sănătate; agricultură, sectorul maritim și bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficientă a resurselor și materii prime; societăți reflexive; securitate.

Programul Orizont 2020

Page 7: Newsletter PI decembrie 2013

Finanţări

Beneficiari eligibili: Autoritati ale administratiei publice locale, in parteneriat cu grupuri de initiativa ale comunitatilor beneficiare si ONG-uri

Valoarea finantarii acordate per proiect: 40.000-200.000 euro

Terman de depunere: 25 februarie 2014

Finantator: Guvernul statelor Norvegia, Islanda, Liechtenstein, prin mecanismul financiar al Spatiului Economic European (SEE)

Operator program: Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS)

Buget total al programului: 5.176.471 euro

Arii tematice: Implementarea de masuri integrate, efective si

eficiente, adresate grupurilor de copii si tineri vulnerabili, care se confrunta cu riscuri specifice, in vederea promovarii incluziunii sociale

Dezvoltarea de initiative menite sa reduca inegalitatile si sa imbunatateasca masurile de combatere a discriminarii grupurilor vulnerabile si excluziunea lor sociala si economica

Rezultate asteptate: Infiintarea unor noi servicii sau a unor componente

noi in cadrul unor servicii deja existente care sa ofere asistenta integrata pentru un numar de 7.000 de copii si tineri aflati in situatii de risc (din care 2.000 de copii si 800 de tineri de etnie roma);

8.000 de parinti/tutori ai copiilor si tinerilor aflati in situatii de risc (dintre care 3.000 de etnie roma) care primesc servicii specifice de suport;

300 de profesionisti (inclusiv de etnie roma) care furnizeaza servicii copiilor/tinerilor aflati in situatii de risc instruiti;

Imbunatatirea frecventei scolare, in special in randul copiilor de etnie roma, inclusiv cresterea accesului si participarii la educatia prescolara;

Cresterea nivelului de constientizare privind importanta educatiei in randul familiilor de etnie roma si a comunitatilor locale,in general;

O mai buna dezvoltare a abilitatilor de viata in randul copiilor si tinerilor institutionalizati sau apartinand altor grupuri vulnerabile; [...]

Mai multe informaţii aici

Sursa: www.fonduri-structurale.ro

Schema de granturi – LOCAL

Page 8: Newsletter PI decembrie 2013

Serviciul M&A Primainvest

Anul 2013 a marcat intensificarea interesului pentru segmentul de Fuziuni si Achizitii si dezvoltarea unei directii strategice de dezvoltare in cadrul Primainvest Consulting. Demersul este unul indraznet mai ales din punctul de vedere al caracterului ingust al pietei de profil in Romania.

Cu toate acestea, rezultatele preliminare ale primului an de activitate pentru serviciul de M&A Primainvest sunt incurajatoare si vor constitui un fundament solid pentru viitor.

Platforma de M&A a Primainvest Consulting numara la finalul anului 2013: 100 de contacte directe validate din mediul investitional (atat persoane fizice, cat si investitori institutionali), cat si peste 500 de contacte indirecte (prin intermediul canalelor proprii de distribuire a informatiilor cu privire la oportunitatile investitionale).

Pentru anul 2014, Serviciul M&A Primainvest isi propune urmatoarele obiective: Eficientizarea activitatii de matching intre

antreprenori/initiatori si investitori;

Cresterea performantei sistemului de analiza si promovare a oportunitatilor investitionale;

Extinderea platformei de M&A;

Identificarea unor noi modalitati de promovare si comunicare a oportunitatilor investitionale, respectiv cresterea gradului de interactivitate.

Astfel, in anul 2014 Primainvest Fuziuni si Achizitii isi propune sa aduca o contributie semnificativa la promovarea oportunitatilor investitionale viabile si de a realiza o punte de legatura intre resursele si necesitatile investitionale la nivel regional.

Activitate pe anul 2013

Page 9: Newsletter PI decembrie 2013

Serviciul M&A Primainvest

In conditiile in care doriti sa primiti informatii cu

privire la oportunitatile investitionale promovate de

Primainvest, va invitam sa ne transmiteti acest lucru

pe email, la adresa [email protected], urmand ca

noi sa va contactam si sa va furnizam periodic oferta

noastra.

Promovare

Page 10: Newsletter PI decembrie 2013

M&A Primainvest

Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect Tip

oportunitate Descriere Propunere

investiţonală Observaţii

Katapulta E-commerce Platforma e-commerce, oferire de spatii si

instrumente de realizare rapida, personalizare de

website pentru antreprenori si designeri web. NOU:

strategie freemium!

50,000 Euro (40%

din firma)

-

Eurosan Medical Proiect european de servicii medicale integrate

(unitate de servicii ambulatorii de reabilitare,

recuperare balneo-fizico-psihomedicale, de

medicină sportivă, dar şi un centru de zi pentru

tratamentul situaţiilor acute de criză - psihoterapie

şi pentru recuperare). Situare: Cluj-Napoca,

rezidential. Inaugurare: martie 2014

500,000 Euro (80%

din firma)

-

RO-IMOBILE E-commerce Portal de imobiliare cu servicii orientate

preponderent spre agentiile imobiliare dar si

persoane fizice, cu extindere spre banci, asigurari.

Venituri din pachete cu abonament, publicitate,

anunturi sponsorizate etc.

15,000 Euro (100%

din firma)

-

Proiect FotoVoltaic

– 1MW

Energie verde Proiect de Parc Fotovoltaic, cu toate avizele si

autorizatiile obtinute. Gata de constructie.

100,000 Euro (100%

din firma)

-

Proiect FotoVoltaic

– 3MW

Energie verde Proiect de Parc Fotovoltaic, cu toate avizele si

autorizatiile obtinute. Gata de constructie.

130,000 Euro (100%

din firma)

-

Proiect FotoVoltaic

– 4MW

Energie verde Proiect de Parc Fotovoltaic, cu toate avizele si

autorizatiile obtinute. Gata de constructie.

400,000 Euro (100%

din firma)

-

Page 11: Newsletter PI decembrie 2013

M&A Primainvest

Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect Tip

oportunitate Descriere Propunere

investiţonală Observaţii

Proiect Biogaz

Satu Mare 1

(1 MW)

Energie verde Proiect de energie regenerabila (biogaz), in Satu

Mare, capacitate 1MW.

260.000 Euro (100

din firma)

-

Proiect Biogaz

Satu Mare 2

(1 MW)

Energie verde Proiect de energie regenerabila (biogaz), in Satu

Mare, capacitate 1MW.

160.000 Euro

(100% din firma)

-

Proiect Biogaz

Carei

(3 MW)

Energie verde Proiect de energie regenerabila (biogaz), in

Carei, capacitate 3MW.

Discutie/negociere,

variante de

preluare.

4 milioane

investiti de catre

asociatul

german, 4

milioane de

investit

Parking

Automatizat

(70 locuri)

Servicii Parcare subterana supraetajata, cu sistem lift

automatizat, in Cluj-Napoca, situare ultra

centrala, capacitate 70 de locuri.

1,350,000 Euro

(90% din firma)

-

Centru de Afaceri

Zalau

Servicii Proiect de constructie a unui centru modern si

extins de afaceri in Zalau. Suprafata utila 3,780

mp (D + P + 4E). Cu finantare nerambursabila

partiala prin POR 4.1.

800,000 Euro

(100% din firma)

Contract

finanţare

aprobat si

semnat

Fabrica de Ferestre

si Usi din PVC

Industrial Proiect aprobat FEADR masura 312.

Constructia si dotarea completa a unei fabrici de

ferestre si usi din PVC. Localitatea Mintiu

Gherlii, Cluj.

50,000 Euro (100%

din firma)

Startup FEADR

312, aprobat

Page 12: Newsletter PI decembrie 2013

M&A Primainvest

Lista actualizată a oportunităţilor investiţionale Proiect Tip

oportunitate Descriere Propunere

investiţonală Observaţii

Fabrica de

Sticla

Termoizolanta

Industrial Proiect aprobat FEADR masura 312. Constructia si

dotarea completa a unei fabrici de sticla termoizolanta

pentru ferestre si usi. Localitatea Bunesti, Cluj.

50,000 Euro (100%

din firma)

Startup

FEADR 312,

aprobat

Fabrica de

Infolierea

Profile PVC

Industrial Proiect aprobat FEADR masura 312. Constructia si

dotarea unei fabrici de infoliere profile PVS.

Localitatea Iclod, Cluj.

50,000 Euro (100%

din firma)

Startup

FEADR 312,

aprobat

Teren

constructie

imobil, Oradea

Imobiliare Teren intravilan central, Oradea, 284 mp, destinaţie

construcţie office sau locuinţe ( P + 3 E, 184 mp

construiţi per nivel (proiect).

65,000 Euro -

Pensiunea

History, Tg.

Mures

Imobiliare Pensiune de lux situata la 40 km de Tg. Mures,

suprafata cosntruita 2,000 mp, teren 1,5 ha, 10 camere.

1,600,000 Euro -

Pensiunea

Sintioana, Cluj

Imobiliare Cabana moderna, deosebita la, ultra dotata, la 10 km de

Gherla, Cluj. Suprafata utila construita 500 mp, teren

11 ha din care luciu de apa 7 ha. Destinatie: aquapark,

turism, complex hotelier, business.

650,000 Euro -

Teren Arad Imobiliare Teren de 14 ha (posibilitate + 14 ha), persoana fizica,

unic proprietar, zona Arad Vest. Destinatie: Constructii

industriale, activităţi logistice, parcuri fotovoltaice,

proiecte agricole.

1 Euro/mp -

Imobil de

vanzare Tg-

Mures

Imobiliare Imobil situat in centrul mun. Tg-Mures, construit in

sec. XIX, recent renovat integral. Poate fi utilizat ca si

cladire office.

1,400,000 Euro -

Service auto Servicii Cluj-Napoca 130.000 Euro (100%

din companie)

Page 13: Newsletter PI decembrie 2013

Mesajul echipei Primainvest Consulting

Adin Pop Senior Advisor M&A Primainvest Consulting

Tudor Oprisor Consultant – colaborator Primainvest Consulting

“Consider ca anul 2013 a fost unul benefic pentru dezvoltarea Primainvest, in special pe partea de Fuziuni si Achizitii si sunt multumit de ceea ce am reusit sa realizam in aceasta faza incipienta. Platforma de investitori pe care am creat-o constituie o baza solida pentru activitatea din perioada care va urma si imi doresc sa contribuim permanent la dezvoltarea serviciului M&A Primainvest, precum si a pietei de fuziuni si achizitii. Clientilor si colaboratorilor nostri le doresc sa aiba un an 2014 binecuvantat si plin de impliniri atat pe plan profesional, cat si personal.”

“Personal, cred ca activitatea Primainvest pentru anul 2013 a fost finalizata cu succes, avand in vedere ceea ce ne-am propus la inceputul anului. Sunt multumit ca fac parte din echipa Primainvest si am reusit sa contribui la elaborarea si implementarea cu succes a proiectelor de finantare pentru multi antreprenori ambitiosi, pentru care am un respect deosebit. De asemenea, consider ca am reusit sa continuam cu succes campania de informare cu privire la finantari si oportunitati investitionale, contribuind astfel la cresterea nivelului de constientizare a publicului. Le doresc clientilor si colaboratorilor Primainvest toate cele bune si un an 2014 plin de prosperitate, cu multe impliniri si multe bucurii.”

Page 14: Newsletter PI decembrie 2013

Evenimente

09 decembrie 2013: Primainvest Consulting a participat la webinarul organizat de SSIF Tradeville „Ce urmează după Romgaz”. În cadrul webinarului, s-au realizat predictii cu privire la surprizele in FOREX pe 2014, s-au prezentat actiunile avand potential de crestere comparabil cu Bank of Ireland. De asemenea, s-a discutat daca mai este aurul o oportunitate.

09 decembrie 2013: Tudor Oprişor – consultant colaborator în cadrul companiei Primainvest Consulting – a participat la seminarul „Situațiile financiare în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS)”, organizat de Association of Chartered Certified Accountants ACCA Romania in parteneriat cu Departamentul de Contabilitate si Audit, FSEGA. Evenimentul a avut loc in Aula Magna a Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj-Napoca si a numarat speakeri de marca din cadrul comunitatii academice si a organismelor profesionale, precum: Andreia Stanciu, Director ACCA Europa de Sud Est

Prof. Univ. Dr. Adriana Tiron Tudor, Director Departament Contabilitate și Audit, FSEGA, UBB

Prof. Univ. Dr. Ana Morariu, Vice-președinte CAFR

Dănuț Mureșan, Președinte filiala CECCAR Cluj, Vice-președinte CNIPMMR

cu participarea Primainvest Consulting în luna noiembrie

Page 15: Newsletter PI decembrie 2013
Page 16: Newsletter PI decembrie 2013

Echipa Primainvest Consulting

Puteţi să ne contactaţi via:

E-mail: [email protected]

Telefon: +40 756 269 858

Fax: +40 364 814 833

© Primainvest Consulting 2013