intrări de specialitate 2014

18
NOIEMBRIE 2014 BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA Publicații de specialitate Intrări noi

Upload: rmbiblioteci

Post on 22-Jun-2015

67 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: Intrări de specialitate 2014

NOIEMBRIE 2014

BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

Publicații de specialitateIntrări noi

Page 2: Intrări de specialitate 2014

Managementul bibliotecilor. Suport de curs / Ionel Enache-București: Editura Universității București,

2012.• Lucrarea de față constitue un ghid de management pentru cei cere

lucrează în servicii de informare (biblioteci,centre de informare,arhive)în structuri de dimensiuni mici,mijlocii  sau mari dar și un suport pentru studenți.Lucrarea de față se concentrează pe managementul serviciilor de informare  într-un mediu dinamic unde informația este esențială pentru menținerea competenței organizaționale prin satisfacerea clienților.Bazată pe o amplă bibliograffie ,lucrarea încearcă să reflecte tendințele moderne în management  printr-o abordare integrată a numeroase discipline actuale:managementul general,managemtnnul informației,biblioteconomie,managementul colecțiilor,arhive,sisteme de informare ,calculatoare și telecomunicații.Lucrarea este structurată în două părți și tratează procesele de management(planificarea,organizarea,coordonarea,antrenarea,control -evaluarea)și sisteme de management(informațional,decizional,organizatoric și metodologic)adaptate din managementul general și adoptate particularităților structurilor culturale,informaționale și documentare.

Page 3: Intrări de specialitate 2014

Moldovan Liliana. Pași prin bibliosferă.Interviuri.Vol.I.-Cluj Napoca: EcouTransilvan, 2011.- 234p.

Publicația cuprinde 21 de convorbiri cu directori de biblioteci, scriitori și specialiști din domeniul biblioteconomiei, constitue  interviuri despre viața în bibliotecă,despre provocările  "de ultima oră " ale meseriei de bibliotecar și despre activități și proiecte culturale, educaționale benefice și atractive.

Page 4: Intrări de specialitate 2014

130 de ani de bibliotecă publică la Brăila 1881-2011-Album foto-documentar.-Brăila: PROILAVIA, 2011. - 54p.

Ghidul de față este un sincer omagiu la aniversarea, în anul 2011, a trei instituții publice brăilene: Biblioteca Județeană "Panait Istrati“ și Muzeul Brăilei care împlinesc 130 de ani de la înființare,iar Consiliul Județean 530 de ani de la prima atestare documentară a Ținutului Brăilei.Cuprinde:Cuvînt inainte de directorul bibliotecii Dragoș Adrian Neagu (pe parcursul anilor colecțiile bibliotecii au fost îmbogățite an de an cu mii de cărți și publicații. Odată cu apariția de noi suporturi informaționale cu casete vidio ,CD-ul, DVD-UL, Internetul, catalogul on-line, care au transformat biblioteca într-un centru de lectură și informare pentru comunitate)

Page 5: Intrări de specialitate 2014

ASTRA BĂLAN 10 ani de activitate / Ioan Roman, Rodica Roman. - Galați: Axis Libri,

2012

Cercul literar ASTRA Bălan reprezintă singura manifestare culturală din localitate. Prin activitatea pe care o desfășoară, ține aprinsă flacăra culturii și valorii autentice din localitate. Și-a asumat rolul de a descoperi și a șlefui talentele locale. Rolul de a demonstra că și-n Bălan există talente, există valori.

Page 6: Intrări de specialitate 2014

Curcubeul peste timp.-Iași,2010.-174p.

Asociația Bibliotecarilor din învățământ-Filiala Vaslui. Casa corpului didactic Vaslui.Este un mesaj pentru...eternitate? după cum ne mărturisește autorul Tudor Pracsiu coordonator al bibliotecilor școlare.Găsim aici poze, dar și relatări de la cursuri de inițiere și de formare,expozitii, lansări de carți, spectacole muzicale, simpozioane, dezbateri, reviste și tipărituri.Cititorul și privitorul atent vor găsi în paginile acestei cărți consemnări emoționale și imagini cu oameni de suflet.

Page 7: Intrări de specialitate 2014

Pertreu Marta. Biblioteci în aer liber: Oameni, cărți, amintiri. - Iași, Polirom.- 2014.- 356p.

Autoarea, este scriitor și profesor. Mărturisește că fiind studentă la Universitatea din Cluj venea des la Biblioteca Universitară unde se simțea acasă. Mai visează la o bibliotecă cu rafturi înalte până la cer  așezate drept în iarbă, rafturile sunt doldora de cărți frumoase. Din acest vis repetat a și intitulat  în 1990, când a fost înființată revista Apostrof, una din rubrici, acea destinată literaturii universale, cu numele de "Biblioteca în aer liber"Volumul cuprinde o parte din publicatii din anii 1990-2013.

Page 8: Intrări de specialitate 2014

Calendar național 2014. – Chișinău: BNRM, 2013.- 378p.

Este o publicație depolitizată și nepărtinitoare, are un caracter enciclopedic, cuprinzând nume de referință din toate domeniile. Pivotul Calendarului îl formează numele de personalități din (sau legate de ) teritoriul Moldovei. Publicația include nume de referință din cultura și civilizația universală cu o selecție mai largă a numelor din culturile și civilizațiile vecine, istoria și prezentul cărora se interferează cu istoria și prezentul Moldovei.Criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric. Sunt incluse personalități cu o contribuție deosebită la dazvoltarea unui sau altui domeniu, la mișcarea de idei, la progresul culturii și civilizației. Articolele (datele) poartă un caracter strict enciclopedic, excluzându-se comentariile subiective de orice ordin. În Calendar sunt incluse numai date rotunde, începând cu 50 de ani.

Page 9: Intrări de specialitate 2014

Aniversări culturale.../Bibl.Naț.pentru Copii "Ion Creangă"; alcăt.: Maria Harea, Diana Sochircă, Lilia

Tcaci. – Chișinău, 2012. – 208 p.   Publicațiea Bibliotecii Naționale pentru Copii  "Ion

Creangă" a devenit deja tradițională. Lucrarea prezintă date remarcabile ale anului 2013. O bună parte din datele publicației vizează scriitorii pentru copii, altele sunt în legătură cu personalitățile marcante ale litetaturii, științei,artei universale, a căror activitate prezintă interes pentru copii.Unele date,nominalizate în Enumerare,sunt însemnate cu asterisc(*), ceea ce înseamnă că acestea pot fi găsite în continuarea lucrării,fiind urmate de scurte date biografice, bibliografii.Bibliografiile sunt alcătuite în baza colecțiilor Bibliotecii Naționale pentru Copii  "Ion Creangă" și conțin cărți,articole din cărți și publicații periodice,materiale audiovizuale. Descrierile bibliografice sunt aranjate în ordine alfabetică la cărți și în ordine invers cronologică la publicații periodice.

Page 10: Intrări de specialitate 2014

Derșiman Ioan.Însemnări și dedicații pe cărți/din fondul de carte al bibliotecii.-Oradea: Editura Universității, 2011.-340p.

Lucratea include un număr mare de carți a Bibliotecii Universității  din Oradea .Un număr de 3272 ex. din biblioteca academicianului Mircea Zaciu au fost donate.Din ele 500 de volume cuprind dedicații,iar 200 autografe și insemnări.Publicația cuprinde următoarele capitole:I. Fondul special de carte al bibliotecii universității din Oradea-document și literatură1. Un manuscris al Monicăi Lovinescu2. Dedicații pe cărți pentru criticul Mircea ZaciuIII.Oradea și orădenii în vremea revistei FamiliaIV. Dandysmul-mod de valorizare a existențeiV. Omăsură a destrămării-despre proza lui Johan CalvusVI. Profesorul livrat școlarilor săi VII.Catilinari și temperatori VII. Catilinari și temperatoriVIII.Catilinarii eminescieni și temperatorii caragialieni- climatul și ideile epociiIX. Falanga junimistă în învățământX. Teza de doctorat a lui Horia-Petra-Petrescu despre Ion Luca Caragiale (Leipzig,1910)

Page 11: Intrări de specialitate 2014

Integrare prin cercetare și inovare/Conferința științifică.-26-28 septembrie 2013.-Rezumate ale comunicărilor.-Ch.:USM, 2013.-184p.

Lucrarea cuprinde un șir de rezumate ale comunicărilor de la conferința științifică care a avut loc la USM  în perioada 26-28 septembrie 2013. Un șir de autori, profesori universitari, și-au exprimat părerile asupra problemelor actuale în domeniu.

Page 12: Intrări de specialitate 2014

Rață Valeriu.Biblioteca Municipală: portret din profil cultural/cronici,comentarii și recenzii.-Ch.,2013.-260p.

La an aniversar 135 de la fondarea Bibliotecii Municipale "B.P.Hajdeu" și 10 ani de la apariția primului număr al revistei Biblio Polis.Aici sunt adunate cronici, consemnări și recenzii, care au apărut în diverse surse mass-media, dar majoritatea în Biblio Polis, despre activitățile care au loc la Sediul Central al BM și la filialele ei, cu ce se ocupă  colaboratorii, în special bibliotecarii; ce cărți, reviste pot fi lecturate aici, ce evenimente s-au desfășurat și ce personalități a adunat .

Page 13: Intrări de specialitate 2014

Buletin bibliologic Nr.19 / BNRM, alc. A. Andrieș-Chișinău, BNRM, 2014.-20p.

Publicația "Buletin bibliologic" Nr.19 cuprinde descriierile bibliografice ale documentelor ce țin de domeniul bibliologiei apărute în țară și peste hotare, intrate în colecția Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova în perioada 2011-2012. Materialele sunt sistematizate în baza C.Z.U., în interiorul compartamentului fiind plasate în ordine alfabetică a titlurilor sau numelor autorilor. Descrierile bibliografice sunt realizate conform staddardelor interstatale GOST 7.1-2003.Publicația conține câteva indexuri: de nume și titluri, de nume proprii, de subiecte, resurse. Lucrarea este utilă specialiștilor în domeniu și altor categorii de beneficiari.

Page 14: Intrări de specialitate 2014

Российская Национальная Библиотека. К 200-летию со дня открытия.- Санкт-Петербург, 2014. – 312 с.

Albumul pregătit către 200 de ani de la deschiderea Bibliotecii Naționale  Ruse  - prima bibliotecă publică a țării deschide o vastă activitate a Bibliotecii, care ocupă un loc de cinste în istoria culturii universale și ruse. În album se vorbește despre remarcabilile materiale care se păstrează  în Bibliotecă  ceia ce îi dă posibilitatea de a fi numită una dintre primele biblioteci din lume după fondul bogat pe care îl deține.Album de fotografii și comentarii despre activitatea Bibliotecii Naționale a Rusiei. Albumul e bogat ilustrat,sunt expuse manuscrese,cărți rare,dicționare,materiale pentru studierea istoriei topografice,cărți de cultură și artă din sec.XV.,cărți din biblioteca personală a lui Voltair, dintre publicațiile autorilor arabi fac parte carțile de istorie, artă, filosofie etc. O bogată colecție în limba ebraică, coreană, mongoleză, turcă și alte limbi din Asia și Africa. Din fondul bibliotecii mai face parte o bogată colecție de hărți, ediții periodice, cărți muzicale, grafică.

Page 15: Intrări de specialitate 2014

Российская Национальная Библиотека.- Санкт-Петербург, 2013

Albumul prezintă 90 ilustrate despre Biblioteca Națională a Rusiei. Inaugurată după inițiativa Ecaterinei a II la 16(27 mai)1795 biblioteca este prima bibliotecă publică a țării și depozitul național de carte al Rusiei. Deschisă pentru cititori la 2 (14) ianuarie 1814 Biblioteca devine primul centru cultural și științific   al capitalei de nord. În album sunt descrise etapele dezvoltării bibliotecii, care pănă în prezent rămăne mândria națională  a culturii, care păstrând tradițiile întratrâ în activitatea informațională actuală. Fondul bibliotecii ocupă unul dintre primele locuri în lume alături de cele mai mari biblioteci ca Biblioteca Congresului SUA , Biblioteca Britanică din Londra, Biblioteca Națională a Franței, Biblioteca  din Moscova.

Page 16: Intrări de specialitate 2014

Алгулиев, Р. М., Салманова, П. М. Информационное общество: интересные хронологические факты. – Баку, 2014. – 169 с.

Publicația este un ghid de informare a cetățenilor despte istoria apariției tehnologiei informaționale, dezvoltarea ei. Sunt prezentate  diferite descoperiri, date despre renumiți specialiști, companii importante, istoria apariției și dezvoltării lor, care au jucat un rol deosebit în dezvoltarea tehnologiei informaționale.

Page 17: Intrări de specialitate 2014

Turkish libraries in transition: new opportunities and chalenges / Didar Bayir. - Istanbul, 2008. – 158 p.

Publicația reprezintă un studiu privind activitatea și noile tendințe a bibliotecilor din Turcia.

Page 18: Intrări de specialitate 2014

Vă mulțumim pentru atenție!

Elaborare: Valentina Peșterean, specialist principal,

serviciul Dezvoltare în biblioteconomie, BNRM