intrări noi de specilaitate - 2015

19
Biblioteca Naţională a RM Publicaţii de specialitate Întrări noi Tr. IV, 2015

Upload: rmbiblioteci

Post on 11-Apr-2017

120 views

Category:

Education


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Intrări noi de specilaitate - 2015

Biblioteca Naţională a RM

Publicații de specialitateÎntrări noi Tr. IV, 2015

Page 2: Intrări noi de specilaitate - 2015

Alexe Rău. Omul oglindirii polivalente / alcăt.: Raisa Mahu, Ecaterina Dimitric. – Chișinău: bnrm, 2015. -196p.

Publicația include articole despre activitatea lui Alexe Rău la cei 60 de ani. Contribuțiile sale la dezvoltarea biblioteconomiei, a stiințelor filisofice, legate nu doar de dimensiunea teoretică, ci și de dimensiunea lor practică, aplicativă. Aceste valori sunt apreciate de către colegi, savanți, cei care l-au cunoscut. Împlinirea a 60 de ani de viață a maestrului Alexe Rău îi obligă pe cei care l-au cunoscut, i-au cunoscut opera să spună un cuvânt. El fiind un profesionist prin experiență, un bun cunoscător al sistemului informațional biblioteconomic. A fost bibliotecarul, omul credinței adevărate, a credinței în marele rosturi ale cărții.

Page 3: Intrări noi de specilaitate - 2015

Publicația este un studiu asupra opiniilor cititorilor și este realizat de către Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cu spriginul Camerei Naționale a Cărții și al biblioitecilor publice din Republica Moldova.

Scopul acestui studiu este evidențierea calității activității editoriale, din anul de referință și stimularea creației literare și a studiului istoriei

Topul celor mai citite 10 cărți 2013.- Chșinău.- BNRM. -32 p.

Page 4: Intrări noi de specilaitate - 2015

Lucrarea de față s-a născut din nevoia de a structura informația legată de aceste servicii,astfel încât bibliotecarilor să le fie de folos când propun să implimenteze noi servicii de bibliotecă. Prima parte a lucrării prezintă câteva aspecte teoretice de care trebue de ținut cont atunci când creăm un serviciu de bibliotecă. Partea a doua conține metode practice și se bazează pe baza  datelor prelucrate pe parcursul anului 2012 a tuturor bibliotecilor județene românești. Această lucrare își propune șă realizeze o imagine cât mai complectă asupra serviciilor din bibliotecile publice

Ciorapu Corina. Servicii pentru comunitate în bibliotecile publice din România. - : Proilavia, 2013.- 86 p.

Page 5: Intrări noi de specilaitate - 2015

Numai cercetarea salvează / Ion Stoica Constanța; Ex.Ponto, 2013.

Publicația   este o lucrare echilibrată, profundă, convingătoare, care operează cu criterii. Cititorului i se propune un nivel de voință, de energie bine orientată,  de curajoasă asumare de riscuri, efort necesar de a rezolva probleme de mare actualitate pentru sporirea accesibilității informației, de a opera cu elemente constructive pentru cunoașterea  socio-umană.

Printre ideile introduse de autoare în lucrare este  promovarea competenței, ideie rar adoptată în literatura de specialitate.

Page 6: Intrări noi de specilaitate - 2015

Tratat de biblioteconomie. Vol.I Biblioteconomia generală. / coord.: prof. univ. Mircea Regneală ; întrod.; prof. univ. Mircea Regneală. – Ed. provizoTrie. - București, 2013.- 471 p.

Volumul I cu care începe Tratatului de biblioteconomie cuprinde Biblioteconomia generală și are un caracter  întroductiv, general. Lucrarea cuprinde trei capitole mari.

Primul caputol este un compendiu al scrisului, cărții și bibliotecilor și cuprinde mai multe aspecte privite sub raport universal, dar și național. Capitolul II și III se ocupă cu problemele biblioteconomice.În Capitolul II sunt dezvoltate teme legate de biblioteconomia universală. Ultimul Capitol cu bibliografia românească. materialul este periodizat: De la începuturi până la șfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Perioada comunistă. Perioada postcomunistă.

Prin această lucrare autorii vor să arăte tuturor că profesia de bibliotecar există cu adevărat, că avem un loc distinct în rândul profesiilor intelectuale și că avem lucrările noastre reprezentative.

Page 7: Intrări noi de specilaitate - 2015

Oameni în memoria Calațului. Aniversări 2011. Coordonator: prof. dr. Zamfir Ilie, director al Bibliotecii Județene „V. A. Urechia” .- Galați, 2013. – 488 p.

„ A  vă iubi țara înseamnă a vă iubi trecutul și ca să iubiți trecutul trebue șă-l cunoașteți. Răscoliți dar arhivele și bibliotecile și în ele veți învăța iubirea de țară...” Autorii...

 Volumul de față include în paginile sale destinele unor actori remarcabili, a unor compozitori de renume  și altor personalități ai Galațului.Toate fișele bibliografice  incluse în lucrare sunt însoțite de o bogată iconografie, cuvinte memorabile, semnăturile personalităților, descoperite în colecțiile bibliotecii și completate pe alocuri cu alte documente, în format tipărit sau electronic.    

Page 8: Intrări noi de specilaitate - 2015

Bravoveanu, Mioara. Conceptul de informații clasificate: istorie și actualitate.  Târgoviște:  Bibliotheca, 2013.- 246

p.     Publicația conține informații utile despre securitatea informațională .Este alcătuită din trei capitole, Concluzii și Bibliografie

 Capitolul 1: Scurt istoric privind conceptul de informații clasificate (trecutul și prezentul) în noua eră informațională, securitatea în con textul globalizării.Conceptul de de informații clasificate în România. Accesul la informare în baza legilor.

Capitolul 2: Abordarea conceptului de informații clasificate în țările NATO, ale UE și în Russia

3: Un nou concept privind informațiile clasificate în România după 1989

Noțiunile prezente în lucrare se adresează tuturor celor care au lucrat sau lucrează cu informații. Lucrarea este susținută de legislația în vigoare și răspunde nivelului actual de experiență.

Page 9: Intrări noi de specilaitate - 2015

 Biblioteca județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița: Monografie / Victor Petrescu, Agreș Erich. - Târgoviște: Biblioteca, 2013.-185 p.

În cele 11 capitole ale monografiei s-a făcut o radiografie a evoluției actului lecturii publice, în strânsă legătură ce bogatele tradiții ale spiritualității târgoviștene, evidențiindu-se rolul determinat între instituțiile culturale, în spriginul comunității locale. Lucrarea este dedicată celor care au slujit de-a lungul timpului această instituție, dar și colaboratorilor din arealul spiritual al Târgoviștei.

Page 10: Intrări noi de specilaitate - 2015

Ungureanu Elena. Hypertextul. -Chișinău: Arc, 2014. -280 p.

Publicația este recomandată specialiștilor în teoria comunicării  tradiționale și comunicării online, lingviștilor, bibliotecarilor, specialiștilor in domeniul tehnologiei informaționale, profesorilor, studenților și tuturor celor ce manifestă interes în special față de comunicarea online.

Page 11: Intrări noi de specilaitate - 2015

Volovici Maria-Rodica.,Volovici Daniel.  Tehnici  moderne de găsire a informațiilor căutate. - Sibiu: Editura Universitii „Lucian Blaga”, 2013.

Obiectivul principal al publicației este acela de a crește disponibilitatea informației, în special a celei științifice într-o universitate.Cartea este structurată în șase capitole.Capitolul 1. Informația și universul informațional (se realizează o analiză aprofundată a conceptului de informație, accentuînd problemele legate de comunicarea informației.Capitolul 2. Se realizează aspectele informaționale care afectează managementul universitar.  Capitolul3. Se prezintă conceptul de document.Capitolul 4. Se face o sinteză critică a stadiului actual al cunoașterii în domeniul împărțirii documentelor.Capitolul 5. Reprezintă o scurtă trecere în revistă a problemelor caracteristice managementului documentelor.Capitolul 6. Se dezvoltă mai multe metode originale de clusterizare a articolelor științifice.

Page 12: Intrări noi de specilaitate - 2015

Calendar național 2015.- Chișinău: BNRM, 2015.- 410 p. Este o publicație depolitizatăcu caracter enciclopedic,  care cuprinde nume de referință din toate domeniile. Pivotul Calendarului îl formează numele de personalități din (sau legate de) teritoriul Moldovei. Publicația include nume de referință din cultura și civilizația universală cu o selecție mai largă a numelor din culturile și civilizațiile vecine, istoria și prezentul cărora se interferează cu istoria și prezentul Moldovei.Criteriul principal de selectare a numelor este cel valoric. Sunt incluse personalități cu o contribuție deosebită la dezvoltarea unui sau altui domeniu, la mișcarea de idei, la progresul culturii și civilizației. Articolele (datele) poartă un caracter strict enciclopedic, excluzându-se comentariile subiective de orice ordin.

Page 13: Intrări noi de specilaitate - 2015

Porumbeanu Madge Octavia-Luciana. Bibliotecile medicale și utilizatorii de informații din Români în epoca dicitală. Ed. a 2-a, rev. și adăug. - București: Editura Universității, 2013.- 224p.

Publicație dedicată categoriilor de biblioteci universitare specializate și utilizatorilor specifici și urmărește prezentarea situației actuale și a elementelor de modernizare înregistrate îm ultimii ani în activitatea acestor structuri.     Studiul are un cadru general, în care se înscriu realitățile și urmărește aspecte, fenomene și procese legate de structura și infrastructura bibliotecilor, de tradițiile și înnoirile înregistrate, de suportul material, dotările tehnologice, resursele umane, dar și de compartamentul și așteptările utilizatorilor, de relațiile cu bibliotecarul, de tehnicile muncii intelectuale și noile tehnologii ale informării și comunicării.

Page 14: Intrări noi de specilaitate - 2015

Gala lauriaților premiilor naționale GALEX. / Ediția a IV-a, 2014.-Chișinău, 2014.- 22 p.

Lucrarea este o prezentare a Premiilor GALEX acordate de Liga Bibliotecarilor și de Biblioteca Națională.Publicația include câteva capitole și anume:.Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilir.Cel mai bunfondaror de bibliotecă .Cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii.Cel mai bun editor susținător al bibliotecilor.Cel mai bun mecena al bibliotecarilor.Cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilir , cărții și lecturii în mass –media.Cel mai bun filantrop al Bibliotecii Naționale.Cel mai bun bibliotecar din bibliotecile publice.Cel mai bun proiect biblioteconomic.Cel mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomie

Page 15: Intrări noi de specilaitate - 2015

Casa cărții din șoseaua Hâncești: 20 de ani de activitate (1994-2014).- Chișinău, 2014.- 60p.

Casa cărții din șoseaua Hâncești: 20 de ani de activitate (1994-2014).- Chișinău, 2014.- 60p.

Este o publicație ce cuprinde articole despre  activitatea bibliotecii  „Ovidius”, filială a bibliotecii municipale  „B. H Hașdeu”. În lucrare sunt incluse diferite evenimente și acțiuni ce au avut loc timp de 20 de ani la această bibliotecă.

Page 16: Intrări noi de specilaitate - 2015

Istoria cărții și bibliotecilor. Contribuții la un concept de actualitate.Târgoviște: Editura Bibliotheca, 2013.-202p.

Autorii acestei lucrări , reputați specialiști, și-au propus să susțină cercetarea științifică în domeniul cărții, biblioteconomii și științei informării. Ei susțin că meseria nu este doar o slujbă de funcționar, indiferent de grad, ci a citi, a studia, a schimba idei și opinii cu alți oameni interesați de carte și bibliotecă, fără alt profit decât cel intelectual și moral.

Page 17: Intrări noi de specilaitate - 2015

Уайт Эндрю. Статистические методы работы с электронными документами в библиотечной сфереб или Э-метрики ( пер. с англю А. И. Земскова). Науч. ред. пер. Я. Л. Шрвйберг. -Москва: Омега-Л. 2006.-393 с.,ил.табл.

După structura și caracterul său, publicația poate fi folosită cu succes în calitate de lucrare metodică. Publicația descrie metodele statistice analizate de mai mulți ani în mai multe servicii, schimbările ce au loc în domeniul statisticii debibliotecă.

Page 18: Intrări noi de specilaitate - 2015

Aspects of Digital Library. –Laksevag: Akademisk Forling, 2006. - 283 p.

Cartea de față sa născut din colaborarea a două biblioteci universitare: Biblioteca Universității din Bergen și Biblioteca universității din Brașov. Este o publicație, în care autorii dezvăluie provocările bibliotecii  digitale. Lucrarea este impărțită în două părți. Prima parte conține 12 capitole a Bibliotecii din Bergen și ultima parte conține un capitol mare, divizat în șase sub-capitole a bibliotecii  din Brasov. Această colaborare a fost și va continua să fie avantajoasă pentru ambele instituții și de mare folos  bibliotecilor  din toate țările lumii.

Page 19: Intrări noi de specilaitate - 2015

Vă mulțumim pentru atenție!

.Elaborare: Valentina Pesterean, specialist principal, serviciul Dezviltare în biblioteconomie, BNRM.