instalatia de aprindere dacia 1300

28
Cap. I Instalaţia de aprindere Dacia 1300 Constructia, functionarea, caracteristici Constructia: Autoturismul Dacia 1300 este echipa cu instalaţie electrica sub o tensiune normala de 12V. Instalaţia electrică generală a autoturismului este compusă din : -sursa de producere a curentului (alternatorul) -sursa de acumulare şi debitarea energiei electrice (bateria) -organele consumatoare de curent (echipamentul de aprindere, pornire, semnalizare, climatizare, etc.) -consumatoare suplimentare ca : ştergătorul de parbriz, lămpi interioare, etc. -cablu electric de înaltă şi joasă tensiune Funcţionarea: Toate elementele componente ale instalaţiei electrice sunt legate, în paralel, având un singur conductor, rolul celui de-al doilea conductor fiind preluat de

Upload: irimia-alexandru-ionut

Post on 20-Nov-2015

125 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Este un referat cu privire la instalata de aprinderea al automobilului dacia 1300

TRANSCRIPT

referat.ro

Cap. I

Instalaia de aprindere Dacia 1300

Constructia, functionarea, caracteristici

Constructia:

Autoturismul Dacia 1300 este echipa cu instalaie electrica sub o tensiune normala de 12V.

Instalaia electric general a autoturismului este compus din:

-sursa de producere a curentului (alternatorul)

-sursa de acumulare i debitarea energiei electrice (bateria)

-organele consumatoare de curent (echipamentul de aprindere, pornire, semnalizare, climatizare, etc.)

-consumatoare suplimentare ca: tergtorul de parbriz, lmpi interioare, etc.

-cablu electric de nalt i joas tensiune

Funcionarea:

Toate elementele componente ale instalaiei electrice sunt legate, n paralel, avnd un singur conductor, rolul celui de-al doilea conductor fiind preluat de ctre piesele metalice ale autoturismului. Echipamentul de aprindere al automobilului servete pentru producerea, ntr-un anumit moment, scnteilor electrice necesare aprinderii amestecului combustibilului din cilindri motorului. La motoare cu carburator, dup aspiraia i comprimarea amestecului carburant n cilindru, amestecul carburant este aprins de o scnteie electric produs de bujie. Pentru producerea scnteii ntre electrozii bujiei nu este suficient o tensiune de 6 sau 12V respectiv tensiunea pe care o are bateria, scnteia nu se poate produce dect dac bujia este alimentat cu tensiune de 15 000 20 000. Pentru a se produce o tensiune att de puternic este nevoie de un ansamblu de piese care lucreaz mpreun i care transform curentul electric de joas tensiune n curent de nalt tensiune.

n sistemul de aprindere prin scnteie cu baterie-bobin, prin intermediul unui transformator de tensiune denumit bobin de inducie ce transform curentul de joas tensiune, provenit de la bateria de acumulare, n curent de nalt tensiune necesar producerii scnteii ntre electrozii bujiei.

In afar de acest sistem mai exist aprindere electric cu ntlnit mai rar la autoturisme. Instalaia de aprindere prin bateri-bobin care are dou circuite i anume circuitul primar, prin care trece curentul de joas tensiune i circuitul secundar, prin care trece curentul de nalt tensiune.

Curentul este dat de bateria de 12V. Cnd se nchide contactul cu cheia n bobina de inducie intr curent prin circuitul de joas tensiune care ajunge la suport cnd contactele platinelor (contact fix i contact mobil) sunt nchise nu se produce curent de nalt tensiune , cnd o cam deschide contactele platinilor n nfurarea secundar se induce un curent de nalt tensiune care ajunge la rotorul distribuitorului apoi prin fie ajunge la bujie, care dau scnteie i aprind amestecul carburant din cilindru.

Instalaia de aprindere este format din:

Baterie, bobin de inducie care are dou nfurri; nfurarea primar i nfurare secundar de nalt tensiune, alternator, suport-distribuitor format din suport care are axul cu came, ciocanele i contactul fix i distribuitorul cu contactele laterale n capac, n exterior are capsula vacumatic i condensatorul, regulatorul centrifugal i bujiile care sunt montate n chiulas.

Cap. II

Bobina de inducie Dacia 1300. Construcie funionare, caracteristiciConstrucia:

Bobina de inducie este un transformator de curent care transform curentul de joas tensiune de 6V sau 12V n curent de nalt tensiune, de 15.000 20.000V.

Bobina de inducie este constituit dintr-o nfurare primar, format din 200 300 de spire din srm de cupru izolat, de circa 1mm grosime, nfurate pe un miez de fier moale; i o nfurare secundar care are 15.000 20.000 de spire, fcute dintr-o srm de cupru izolat foarte subire (0,1 mm grosime). Aceste nfurri sunt protejate de un nveli de tabl n interiorul cruia se afl fixat, printr-o mas izolat, capacul de protecie, fcut dintr-un material izolant(bachelit).

Capetele nfurrii primare sunt legate la cele dou borne, fixate n capac. nfurarea secundar are unul dintre capete legat la un capt al nfurrii primare, iar cellalt capt este legat la borna fiei centrale a capacului izolat al bobinei de inducie.

Funcionarea:

Funcionarea bobinei de inducie se bazeaz pe fenomenul induciei electromagnetice, potrivit cruia, prin ntreruperea curentului de joas tensiune din nfurarea primar, ia natere n nfurarea secundar un curent de nalt tensiune. Acest fenomen se explic prin variaia cmpului magnetic, creat de nfurarea primar, care scade de la valoarea de regim la 0 i ale crei linii de cmp magnetic (de for) ntretaie spirele nfurrii secundare.

Valoarea pn la care crete curentul n nfurarea primar i deci, tensiunea n nfurarea secundar, depind de intervalul de timp n care contactele stau nchise. Cnd turaia motorului este mai redus, acest interval este mai mare i deci, curentul va crete mai mult dect n cazul turaiilor mari, cnd intervalul de timp este redus. Dac rezistena electric a circuitului este mic, la turaii mici ale motorului, curentul crete mult i are loc supranclzirea bobinei datorit efectului Joule.

Introducnd n circuitul nfurrii primare ntre borne o rezisten suplimentar (variator), a crui mrime variaz cu temperatura, se va evita supranclzirea bobinei. La aceast rezisten, rezistena sa electric crete odat cu temperatura care, la rndul ei este n funcie de intensitatea curentului ce o parcurge. De aceea, pentru a se obine scntei mai puternice la pornire, cnd motorul este rece, se ntrebuineaz bobine cu variator.

Variatorul se monteaz cu nfurarea primar a bobinei de inducie i are rolul de a mri intensitatea curentului produs de bobin la pornire i la turaii mici ale motorului.

Controlul exterior al bobinei de inducie

Acesta trebuie s se fac nainte de ncercare i cuprinde urmtoarele operaii:

verificarea carcasei metalice i a capacului din material presat care nu trebuie s aib fisuri i crpturi adnci. Zgrieturile i fisurile nu trebuie s se ntind pe o suprafa de 5 mm i nu trebuie s depeasc adncituri de 0,5 mm.

Verificarea etaneitii i mbinrii sudate a capacului bobinei

Verificarea bornei de legtur la nalt tensiune care trebuie s fie curat; de asemenea i bornele de legtur la joas tensiune nu trebuie s fie oxidate sau murdare.

Bobina de inducie trebuie s fie curat i uscat pentru c umiditatea i murdria favorizeaz scurgerile de cureni care reduc puterea bobinei i ngreuneaz sau fac nesigur aprinderea. nfurarea de joas tensiune se controleaz cu lampa de control sau cu ohmmetrul dac nu este ntrerupt.

Rezistena defect poate fi nlocuit cu alta din oel cu diametrul de 0,4 mm, lungimea de 1,3 m i cu rezistena de circa 1,25- 1,4 ohm. Valoarea rezistenelor nu se schimb n funcionare, dect foarte puin ea lucrnd puin nclzit la pornire este scurtcircuitat, mrind puterea aprinderii. La cureni mici nu se nclzete i are o rezisten mic, astfel c nu reduce tensiunea care revine nfurrii primare, dar la cureni prea mari, nclzindu-se puternic, reduce curentul i puterea aprinderii. ntruct aceste rezistene pot ajunge la temperaturi de +300 C, trebuie s se observe ca montarea bobinei s se fac ntr-un loc ferit de orice pericol de ardere sau inflamare.

nfurarea de nalt tensiune se verific n curent alternativ cu o lamp de control de 220V (ntre o borna joas tensiune i borna de nalt tensiune. Rezistena suplimentar de pornire (variatorul) se insereaz n circuitul primar. Distana ntre eclatori se regleaz la 7mm. Dac bobina nu s-a nclzit ns, ncercarea poate fi fcut la turaiile mici reglnd distana cu 2mm mai mult. Creterea temperaturii n nfurarea primar a bobinei de inducie i mrete rezistena electric si i scade curentul primar micornd puterea de aprindere.

Bobinele de inducie moderne, cu izolaia n ulei, se rcesc mai bine astfel s au o putere mai mare, fapt care le face mai sigure n funcionare.

Caracteristica tensiunii unei bobine de inducie la pornire se determin dup lungimea scnteii msurat n mm, la o tensiune de alimentare egal cu jumtate din valoarea nominal, la o turaie corespunztoare unui numr de 300 de scntei/minut. Aceast valoare este cuprins ntre 7-10 mm. Lungimea scnteii n funcionarea normal se determin la tensiunea nominal la 3000 sau 3600 scntei/min, valoarea ei fiind cuprins ntre 9-18 mm. Numrul maxim de scntei pe minut este o alt caracteristic care se obine pentru o distan de 6-7 mm ntre eclatori, valorile fiind cuprinse ntre 8-19.000 scntei/minut.

Puterea medie consumat (msurat n W) se determin la turaia de 1000 rot/min la motor, valoarea ei fiind cuprins ntre 6-34W pentru bobine cu 1-6 cilindrii. Ca exemplu, tipul nou de bobin Garbe - Lahmezer consum n repaus 4,4A, produce o scnteie care are o lungime de 15 mm la 3000 scntei/minut i poate produce 19.000 scntei/minut. Ea cntrete numai 740 g. n mod analog, o bobin de inducie Prufrex Luper consum n repaus 4,6A, produce o scnteie care are o lungime de 19 mm la 3000 scntei/minut i poate produce pn la 17.400 scntei/minut.

Caracteristica tensiunii bobinei de inducie bobinei de inducie se poate i in condiii care in seama de presiunea amestecului carburant din cilindrii motorului, sub care se produc scnteile dintre electrozii bujiilor.

Caracteristicile de funcionare ale bobinei de inducie

Pentru a ridica caracteristicile de funcionare ale bobinei de inducie se folosete montajul anterior fixndu-se distana ntre eclatori la 7mm. Msurarea se face numai la un eclator.

La anumite valori ale turaiei arborelui cu came, acre se fixeaz la valori din 200 n 200 rot/min, pn la 2000-2500 rot/min se mrete distana eclatorilor pn nu se mai produc scntei; se noteaz curentul primar, n A i distana ntre electrozi, n mm. Bobina de inducie este legat n serie cu rezistena suplimentar de pornire.

ncrcarea se repet i dup montarea unei rezistene derivaie R de 1Mohm n paralel cu electrozii eclatorului de ncercare; ea reprezint scurgerile de curent i scprile dintre electrozii bujiei datorit depunerilor din restul arderilor.

ncercarea se face cu o rezisten suplimentar (variator) normal care -si schimb valoarea rezistene n funcie de temperatura de nclzirea cu o rezisten suplimentar constant (din manganin sau constantan) de circa 1,25-1,35 ohm, care avnd un coeficient mic de temperatur al rezistivitii foarte mic -si menine valoarea rezistenei neschimbat. Aceste caracteristici sunt prezentate pentru a se observa comportarea bobinei de inducie.

Tensiunea secundar se msoar greu, cu aparate de msur mai complicate, astfel c practic se evit acest lucru considerndu-se c pentru distana de 1mm, ntre electrozii eclatorului corespunde o tensiune de aproximativ 3000 V; la 3mm corespunde 6000 V; la 5mm corespunde 8500 V; la 13mm corespunde 16200 V; la 16mm corespunde 18000 V.

Ca exemplu, se dau caracteristicile normale ale bobinei de inducie tip B-1 funcionnd cu ruptorul distribuitor R-20:

tensiune normal a nfurrii primare (contactele nchise) 12 + 0,2V;

rezistena nfurrii primare ,1,954 ;

rezistena nfurrii secundare 3880 ;

tensiunea de ncercare a izolaiei nfurrii primare, 500V;

curentul primar maxim, la tensiune normal i temperatura de 20 C, 3A rezultnd o putere de 12V*3A=36W

Distana ntre electrozi la ncercarea producerii nentrerupte a scnteii la un dispozitiv de ncercare trebuie s fie:

n stare rece, la turaia arborelui cu came de 1900 rot/min, de 7mm.

n stare cald, la aceiai turaie, de 7mm;

la turaia arborelui cu came de 1000 rot/min, de 9mm;

la o stare rece, la turaia de 1900 rot/min i cu o rezisten de scurgeri n paralel de 1M , de 5mm.

ncercrile diverselor bobine de inducia la care nu se cunosc toate caracteristicile date de fabrica constructoare, trebuie s se fac comparativ cu datele rezultate prin ncercri fcute la bobine de inducie pe tipul respectiv, cu un ruptor-distribuitor i dispozitiv corespunztor destinat acestor ncercri. Trebuie determinate cel puin urmtoarele date care s pstreze ntr-un tabel pentru comparare:

curentul primar n stare de repaus, la tensiunea normal (4,6-5,3A)

lungimea scnteii la 400 rot/min, corespunztoare pornirii (10-20mm)

turaia maxim de producere a scnteii de 7-8mm lungime (1600-3000 rot/min)

tensiunea primar minim de producere a scnteii(cuprins ntre 2,8-4,1V la bobinele de 6V i dublu la cele de 12V)

Avnd aceste date, se pot face i nlocuiri de bobine de inducie cu altele de alt fabricaie care au aceleai caracteristici.

Cap. III

Bujia

Bujia are rolul de a conduce curentul de tensiune nalt n camera de ardere i de a produce aprinderea fluidului motor prin scnteia care apare ntre electrozi.

n timpul funcionrii motorului, prile principale ale bujiei, n special izolatorul i electrodul central se nclzete.

Solicitrile termice ale bujiei sunt cauzate de diferena de temperatur care exist ntre partea care intr n camera de ardere i partea expus mediului ambiant, precum i de variaiile de temperatur ale gazelor pe ciclu, cuprinse ntre 50..120 C n perioada admisiei i 2000 2800 C n perioada arderii. n timpul funcionrii, fluxului termic se transmite prin radiaia fluidului, prin conducta chiuloasei i prin radiaie i convecie mediului exterior.

Funcionarea optim a bujiei are loc atunci cnd partea inferioar a izolatorului are o temperatur n jur de 500600 C cnd se asigur aa-zisa auto curire a bujiei (depunerile se ard). La temperaturi de peste 800 900 C ale izolatorului i ale izolatorului electrodului central au loc aprinderi secundare (preaprinderi) ale fluidului motor. n acest caz motorul pierde din putere i funcioneaz cu bti. n unele cazuri aprinderea amestecului poate avea loc chiar n timpul aspiraiei, aprnd mpucturi n carburator i chiar pericol de incendiu.

Alegerea corespunztoare este deci de mare importan. Aceasta presupune cunoaterea valorii termice a bujiei, care reflect capacitatea bujiei de a transmite cldura din camera de ardere ctre mediul exterior.

Se deosebesc bujii calde, cu partea interioar a izolatorului mai lung i bujii reci, cu partea inferioar a izolatorului mai scurt. Bujiile calde au valori termice mari. Valorile termice standardizate ale bujiilor simbolizarea veche, sunt: 99, 145, 175, 195, 225, 240, 260, 280, 310, 340, 360, 370, 400.

Prin utilizarea unor electrozi centrali cu miez de cupru i manta din nichel-crom se obin o serie de avantaje. O astfel de bujie acoper un domeniu mai larg de valori termice (cel puin dou valori termice ale bujiilor normale). Aceste bujii numite i super termo elastice asigur porniri mai rapide (la pornire ntr-un timp scurt atinge temperatura de regim), iar la funcionarea motorului n sarcin sau suprasarcin. Nu se supranclzete (miezul din cupru asigur un bun transfer al cldurii).

n funcionare bujia trebuie s reziste i la solicitri electrice, mecanice i chimice. Solicitri electrice apar din cauza tensiunilor ridicate 48 KV la regim normal i 1115 KV la pornirea motorului rece. Solicitrile mecanice se datoreaz variaiei presiunilor gazelor din cilindrii, ct i variailor i ocurilor care apar n timpul funcionrii. Bujiile s fie astfel construite nct s asigure etaneitatea la presiunea de funcionare.

Solicitrile chimice se refer n special la electrozi, care se _____ n cazul unor materiale necorespunztoare.

ntreinerea bujiilor este simpl n raport cu restul aparatelor, dar prezint mare importan asupra funcionrii motorului. Pentru buna funcionare trebuie s se msoare i s se regleze din cnd n cnd distana ntre electrozi. Pentru acesta trebuie s se foloseasc scule speciale i calibre fabricate n acest sens. ndreptarea electrozilor se face prin ndoire cu o cheie special n aa fel, nct s nu se sprijine pe electrodul central, ci pe marginea metalic a corpului bujiei; n acest fel nu se distruge electrodul i izolatorul central. La aceast operaie bujia se ine n mn. Motorul merge mai bine dac electrozii uzai sunt reglai la distana normal. Pentru msurarea corect a distanelor se folosesc calibre rotunde care pot avea diametrul de 0,7mm, 0,6mm, 0,5mm, 0,4mm, n funcie de tipul motorului.

Durata funcionrii bujiei se d de fabrica constructoare care poate fi:

la motoare n patru timpi de 15000 km

la motoare n doi timpi 10000km

se poate considera s la motoarele sub 25 CP durata de funcionare a bujiilor este de 15000 km, la cele pn la 35 CP este de 10000 km, iar la vele pn la 50 CP este de 8000 km. Normele sunt generale i presupun alegerea corect a bujiei (n funcie de regimul de lucru al automobilului) i motorul n bun stare de funcionare.

Bujia nu lucreaz corect i se uzeaz mai repede cnd carburatorul nu este bine reglat, avansul aprinderii necorect sau dac instalaia de rcire i echipamentul de aprindere sunt defecte. Verificarea funcionrii corecte a bujiei se poate face n diferite moduri montnd pe motoare de ncercare n anumite regimuri; se prevd cinci cicluri de funcionare dup urmtoarele regimuri:

o or la turaia minim a motorului

o jumtate de or la sarcin medie

o jumtate de or la sarcin maxim

bujia nereglat i necurat n timpul acestor regimuri i care corespunde ncercrilor este bun.

Cap. IV

Defecte ale instalaiei de aprindere. Cauze i remedieri

Defectele echipamentului de aprindere i detectarea lor

Verificarea echipamentului de aprindere se face dup controlul bateriei de acumulatoare.

Defectul. Aprindere neregulat.

Cauze i remedii:

1. conductele de nalt tensiune sunt strpunse sau nu au continuitate sigur, astfel c trebuie nlocuite sau puse n ordine.

2. descrcri sau scurgeri la capacul izolant al bobinei de inducie sau de la distribuitor; este necesar s se nlocuiasc capacele izolante strpunse sau defecte.

3. ruptorul are contactele murdare sau oxidate i trebuie curite.

4. deschiderea contactelor de la ruptor se face neregulat; este necesar s se regleze deschiderea contactelor i s se strng bine uruburile sau contrapiulia de blocare a plcii contactului fix.

5. ruptorul are contactele dereglate; trebuie s se pun n ordine contactele, s se regleze deschiderea lor i s blocheze poziia normal de lucru.

6. ciocnelul este nepenit sau blocat astfel c trebuie s fie curat i uns cu cteva picturi de ulei

7. condensatorul face scurtcircuit din cnd n cnd, are ntreruperi sau izolaie defectuoas i trebuie s fie nlocuit

Defectul. Aprinderea este nereglat la turaii mari.

Cauze i remedii:

1. conductele de aprindere sunt strpunse sau fac legturi slabe; este necesar s se nlocuiasc conductele defecte, s se fixeze i s se strng capetele de aprindere.

2. legturile n circuitul de joas tensiune sunt slabe; trebuie s se verifice continuitatea lui, s se strng uruburile de fixare i s se refac lipiturile.

3. capacul izolant al bobinei de inducie sau al distribuitorului este murdar, permite descrcri ntmpltoare sau este strpuns; este necesar s se curee sau s se nlocuiasc piesele arse, strpunse sau care permit descrcrile.

4. contactele de la ruptor se deschid neregulat; trebuie s se regleze deschiderea contactelor i s se blocheze poziia normal de lucru a lor.

5. presiunea contactelor este insuficient; se verific tensiunea arcului i se repar sau se nlocuiete arcul rupt, dup care se verific din nou fora de apsare a contactelor.

6. contactele ruptorului sunt dereglate; trebuie s se regleze distana dintre ele i s se blocheze prin strngerea uruburilor respective.

7. ciocnelul este defect; trebuie s fie nlocuit.

8. condensatorul este defect; trebuie s fie nlocuit.

9. Arborele ruptorului - distribuitor are joc prea mare; se nlocuiete cnd este prea uzat sau se ****** nlocuindu-se arborele cu altul de diametrul potrivit.

Defectul. Motorul d rateuri la ambalare.

Cauze i remedii:

1. arcul ruptorului este slab;(constatarea se face prim msurarea cu dinamometrul) arcul trebuie s fie ntrit sau nlocuit.

2. braul ruptorului se mic greu, arborele ruptorului se rotete anormal, prea mic pentru nchiderea contactelor , arborele cu came este uzat, condensatorul are scurgeri de curent etc.; este necesar ca s se curee i s se ung arborele cu came i s se nlocuiasc piesele uzate (arbore, condensator etc.)Defectul. Motorul bate la turaii mici.

Cauza i remediul: arcurile regulatorului centrifugal sunt rupte sau slbite i trebuie nlocuite. Verificarea se face cu dinamometrul.

Defectul. Motorul bate la turaii mari.

Cauze i remedii:

1. avansul la aprindere este prea mare. Aceasta se consta cu ajutorul dispozitivului de msurare a avansului aprinderii

2. regulatorul prin depresiune al avansului la aprindere este reglat greit; se trage sau mpinge tija de reglaj.

3. arcul din spatele membranei regulatorului prin depresiune este slbit sau rupt; trebuie s se regleze avansul aprinderii, s se nlocuiasc arcul sau s se schimbe regulatorul prin depresiune.

Defectul. Motorul se nclzete prea tare cnd merge cu clapeta de admisiune nchis parial.

Cauza i remediul: ntrzierea prea mare la aprindere datorit unui defect la regulatorul de avans prin depresiune; este necesar s se controleze conducta i legtura ntre regulator i clapeta de admisiune sau etaneitatea membranei. Membrana trebuie s fie strns etan.

Defectul. Motorul bate la orice regim.

Cauza i remediul: avansul este prea mare la aprindere, corectorul octanic este dereglat carburatorul este prea puin antidetonant; este necesar s se regleze avansul la aprindere la valoarea normal.

Defectul. Aprinderea nu are loc.

Cauze i remedii:

1. legturi ntrerupte; se verific i se nltur defectul

2. nfurrile bobinei de inducie sunt fie ntrerupte, fie scurtcircuitate; trebuie s fie nlocuite.

3. contactele ruptorului sunt prea deschise sau numai nchise; este necesar s se regleze deschiderea contactelor i s se blocheze ruptorul.

4. ciocnelul este blocat pe axul su; trebuie s fie demontat, curat i uns cu cteva picturi de ulei.

5. condensatorul este ntrerupt sau scurtcircuitat; trebuie s fie nlocuit.

Cap V

Memoriu justificativ

Am ales aceast tem Instalaia de aprindere Dacia 1300 deoarece m-i s-a prut interesant i am vrut s aflu mai multe despre instalaia de aprindere.

La partea teoretic am dorit s realizez un proiect n care s vorbesc despre instalaia de aprindere Dacia 1300. la parte practic am vrut s realizez un panou cu instalaia de aprindere, iar ca plan un desen cu frna simplex.

Astfel am realizat un proiect format din 5 capitole:

la capitolul I am scris despre construcia i funcionarea instalaiei de aprindere Dacia 1300.

La capitolul II am scris despre construcia i funcionarea bobinei de inducie.

La capitolul II am scris despre construcia i funcionarea bujiei.

iar capitolul IV conine defectele, cauzele i remedierile instalaiei de aprindere

Ca parte practic am realizat un aparat n care sunt prezentate prile componente ale instalaiei de aprindere: ruptor-distribuitor, bobin de inducie, fie i bujii.

Bibliografie

Depanarea automobilelor, Pavelescu T.

Ed. Tehnic

Automobilul de la A la Z,

Ed. MilitarProtecia muncii

La executarea lucrrilor de ntreinere i reparare a instalaiei de aprindere trebuie respectate urmtoarele reguli de protecia muncii.

trebuie s fim mbrcai corespunztor pentru executarea lucrrilor.

Borna de la baterie trebuie luat jos pentru a evita scurtcircuitarea instalaiei.

Este interzis contactul cu apa a prilor instalaiei deoarece pot aprea scurtcircuite.