il putem vedea pe dumnezeu in natura - ianuarie 2011[1]

12
11 ÎL PUTEM VEDEA PE DUMNEZEU ÎN NATURĂ Acest material a fost preluat de la KIDS QUEST şi tradus în exclusivitate de către KIDZ ROMÂNIA. Traducere: Lavinia Creac. Adaptare şi editare: Janet Cunningham Florentina Pali Gheorghiaş Drepturile de autor aparţin organizaţiei A.G. SUA. Acest material poate fi folosit GRATUIT pentru lucrul cu copiii din biserici şi şcolile locale, dar este INTERZISĂ REPRODUCEREA ŞI COPIEREA, sub orice formă, în vederea comercializării sau a altor scopuri ( website, DVD, CD, RTV, sau diferite publicaţii). Pentru alte informaţii, contactaţi-ne la [email protected] . KIDS QUEST Lecţia 1, Unit 2

Upload: timis-gabriel

Post on 10-Dec-2015

234 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Copii

TRANSCRIPT

Page 1: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

11

ÎL PUTEM VEDEA PE

DUMNEZEU ÎN NATURĂ

Acest material a fost preluat de la KIDS QUEST şi tradus în exclusivitate de către

KIDZ ROMÂNIA.

Traducere: Lavinia Creac.

Adaptare şi editare: Janet Cunningham

Florentina Pali Gheorghiaş

Drepturile de autor aparţin organizaţiei A.G. SUA.

Acest material poate fi folosit GRATUIT pentru lucrul cu copiii din biserici şi şcolile

locale, dar este INTERZISĂ REPRODUCEREA ŞI COPIEREA, sub orice formă, în

vederea comercializării sau a altor scopuri ( website, DVD, CD, RTV, sau diferite

publicaţii). Pentru alte informaţii, contactaţi-ne la [email protected] .

KIDS QUEST

Lecţia 1, Unit 2

Page 2: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

2

ÎL PUTEM VEDEA PE

DUMNEZEU ÎN NATURĂ

Cine este Dumnezeu?

Scopurile lecţiei:

Copiii vor înţelege că:

1. Ceea ce El a creat reflectă cine e.

2. Toţi oamenii pot vedea creaţia minunată şi

frumoasă ca fiind creaţia lui Dumnezeu.

3. Când privim natura, ar trebui să ne amintim

cine este Dumnezeu.

Lecţia Biblică: Psalmul 19:1-6 şi

Romani 1:20-25

Versetul de Memorat: “Cerurile spun slava lui

Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor

Lui.’’ (Psalmul 19:1)

Cuvântul din Vocabular: Veşnic

Page 3: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

3

* Introducerea învăţătorului în lecţie

Condiţiile de trai şi ceea ce înconjoară pe copii variază de la o regiune la alta. Totuşi, creaţia şi natura depăşesc orice limită. Oamenii de pretutindeni au şansa de a vedea minunata creaţie a lui Dumnezeu care reflectă puterea şi firea Lui divină. Şansa de a vedea există. Totuşi, unii nu văd, iar alţii aleg să nu vadă. Vrem să deschidem ochii copiilor către Dumnezeu prin natura care îi înconjoară în fiecare zi.

Introducerea copiilor în lecţie

Materiale:

1 bol

1 cutie şi ceva de legat

la ochi şi un prosop sau

o cârpă

5 sau 6 dintre

obiectele: o bucată

dintr-un fruct, o

legumă, o piatră mică, o

crenguţă, frunză,

floare, seminţe, blană

de animal, orez negătit

sau iarbă.

Dacă unele dintre

aceste obiecte nu sunt

disponibile, selectaţi

altele. Asiguraţi-vă că

obiectele sunt lucruri

găsite afară.

Pregătire: Adunaţi 5 sau 6 dintre obiectele listate. Pregătiţi o cuie cu o gaură pe una dintre părţi, suficient de mare pentru a

încăpea mâna unui copil. Cutia va acoperi bolul, astfel încât copiii nu pot vedea ce este în el. Dacă nu puteţi găsi o cutie, acoperiţi bolul cu un prosop sau cu o cârpă. Asiguraţi-vă că nu se poate vedea ce e în bol. De asemenea, puteţi lega copiii la ochi când sunt în faţa bolului.

Alegeţi copiii care să îl ajute pe învăţător. Luaţi câte un copil pentru fiecare obiect. Aduceţi obiectele selectate în faţa sălii. Pe rând, copiii vor fi puşi să

aleagă un obiect din bol. Asiguraţi-vă că nu pot vedea obiectele. Daţi copiilor suficient timp pentru a pipăi obiectele ca să ghicească ce sunt. Copilul trebuie să descrie cât mai bine obiectul când îl atinge. Apoi va spune clasei ce crede că este. După ce ghiceşte, scoateţi obiectul din bol şi vedeţi dacă a avut dreptate.

După ce toţi copiii aleşi au ghicit câte un obiect, învăţătorul va pune copiilor următoarele întrebări: Unde găsim toate aceste obiecte?(Le găsim afară.) Ce au toate acestea în comun? (Dumnezeu le-a creat.)

În timp ce copiii răspund la aceste întrebări, învăţătorul ar trebui să le insufle ideea că Dumnezeu a creat totul.

Activitate de învăţare

“În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi” (Romani 1:20).

Alegeţi copiii care să citească versetele care Îl descriu pe Dumnezeu.

Page 4: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

4

După ce au citit versetele, cereţi-le să sugereze o trăsătură a lui Dumnezeu menţionată în Scriptură.

Scrieţi trăsătura pe tablă, apoi întrebaţi-i pe copii câte elemente ale naturii le amintesc de aceste trăsături.

EXAMPLU: Iubitor (2 Cor. 1:3) mamele animalelor, mama, tata, bunicii; Blând (Mat. 11:29) briza dimineţii, pană, gâdilatul, vântul; Puternic (Ier. 32:18b) oceanul, leul, râul furios, taifunul; Măreţ (Psalm 92:5) universul, un copac mare, pământul, munţii; Minunat (Psalm 47:2) oceanul, stelele, luna; Bun (Marcu 10:18) hrană, copaci, plante; Atotştiutor (Psalm 139:1-4) cerul, corpul uman, pământul, seminţele; Răbdător (2 Petru 3:9) flori, legume, fiinţe; Invizibil (Col. 1:15) vânt, oxigen;

Putem învăţa mai multe despre cine este Dumnezeu când ne uităm

la natură. Dumnezeu a creat toată natura – munţii, junglele, râurile, lacurile, plantele şi animalele. Natura ne ajută să realizăm că Dumnezeu este puternic, atotştiutor, iubitor şi pur. Când ne uităm la toate felurile de animale şi plante, înţelegem că Dumnezeu este foarte creativ. El a creat, de asemenea, legi invizibile ale naturii care arată înţelepciunea şi ordinea Lui.

Obiectul Lecţiei

Materiale:

Măcelar;

Ulcior de apă.

Aşezaţi o găleată goală pe o masă ca să o poată vedea toată lumea. Să

aveţi un ulcior cu apă lângă. Arătaţi tuturor găleata goală: ,,Aceasta este o găleată goală. O să torn nişte apă în ea.’’ Turnaţi nişte apă - câţiva cm de pe fundul găleţii fiind destul. ,,Ce credeţi că se va întâmpla dacă voi răsturna găleata?’’ (Permiteţi să răspundă.) Copiii probabil vor răspunde “Apa se va vărsa.” ,,Ce se va întâmpla dacă voi răsuci găleata?’’ Unii vor şti că apa va rămâne în găleată, alţii nu. ,,Haideţi să aflăm’’. Răsuciţi găleata suficient de repede, astfel încât apa să nu curgă. Exersaţi înainte de lecţie pentru a evita surprizele neplăcute.

,,Dumnezeu a creat multe legi ale naturii. Una dintre ele este forţa centrifugă care ajută apa să rămână în găleată în această situaţie. Nu o putem vedea, dar ştim că există pentru că apa rămâne în găleată. O altă forţă pe care a creat-o Dumnezeu, este gravitatea. Ne împiedică pe noi să plutim pe pământ în timp ce acesta se roteşte. Dumnezeu a elaborat multe legi ale naturii. Cunoaşteţi alte legi ale naturii pe care Dumnezeu le-a creat şi nu le putem vedea? (Permiteţi să răspundă.) Unele răspunsuri ar putea fi: apa îngheaţă la 0 grade C, inerţia care ajută obiectele mobile să se mişte, păsările care migrează la sud iarna, etc.

Introducerea Versetului de Memorat

“Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. ” (Psalmul 19:1).

Page 5: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

5

Pregătire: Scrieţi versetul pe tablă.

Versetul nostru de memorat pentru azi este “Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. ” (Psalmul 19:1). Cereţi copiilor să repete versetul împreună cu dumneavoastră.

,,Cerurile sunt mai mult din creaţia lui Dumnezeu! Cine îmi poate spune în ce zi a creat Dumnezeu cerurile? (Permiteţi să răspundă.) Aşa este; El a creat cerurile în a doua zi. Putem vedea măreţia Lui când ne uităm la cer noaptea şi încercăm să numărăm milioanele de stele. Cerurile sunt atât de vaste încât când ne uităm la Steaua Nordului sau Calea Lactee noaptea, un băiat sau o fată pot vedea aceeaşi stea sau aceeaşi Cale Lactee. Data viitoare când vă veţi uita la stele sau lună, gândiţi-vă că cerurile ne învaţă măreţia şi puterea lui Dumnezeu şi mulţumiţi-I pentru că vi s-a arătat prin creaţia Sa.’’

Jocul pentru Versetul de memorat

Împărţiţi copiii în două grupuri. Arătaţi către primul grup. Ei se vor ridica, vor spune primul cuvânt din verset şi apoi se vor aşeza. Arătaţi către al doilea grup. Se vor ridica, vor spune al doilea cuvânt din verset apoi se vor aşeza. Continuaţi astfel până se va spune întregul verset. Repetaţi acest lucru de câteva ori, din ce în ce mai repede. Alternaţi care grup să înceapă primul.

După ce versetul a fost spus astfel, puneţi un grup să se ridice şi să spună întregul verset, apoi celălalt grup.

Povestirea Biblică

Materiale:

5 monede;

Pix sau marker;

Scotch.

Versete Biblice:

Romani 11:22, 25;

Geneza 1:1;

Psalmul 19:1-6.

“Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură” Pregătire: O bucată de scotch trebuie să se lipească pe fiecare monedă. Scrieţi câte un număr de la 1 la 5 pe fiecare monedă.

,,Biblia ne spune: “S-au fălit că sunt înţelepţi, şi au înnebunit; şi au schimbat slava Dumnezeului nemuritor într-o icoană care seamănă cu omul muritor, păsări, dobitoace cu patru picioare şi târâtoare. De aceea, Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, să urmeze poftele inimilor lor; aşa că îşi necinstesc singuri trupurile; căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu, şi au slujit şi s-au închinat făpturii în

locul Făcătorului care este binecuvântat în veci! Amin.” (Romani 1:22,

25). Sunt mulţi oameni de ştiinţă care cred că lumea s-a creat prin

evoluţie. Evoluţionismul este teoria care susţine că lucrurile care au viaţă provin din forme anterioare. Ei nu cred că Dumnezeu a creat lumea. Aceşti oameni de ştiinţă au ales să creadă o ideea a unui om, în loc de Cuvântul lui Dumnezeu. Versetul pe care tocmai l-am citit spune: “au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu”

Ţineţi monedele într-o mână. ,,Am 5 monede în mână. Dacă voi lăsa aceste 5 monede să cadă, credeţi că nr. 1 va cădea prima, apoi nr. 2

Page 6: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

6

peste nr. 1, apoi nr. 3 peste nr. 2, iar nr. 4 peste nr. 3 şi nr. 5 peste nr. 4?’’ (Permiteţi să răspundă.) Scuturaţi monedele din mână. Aruncaţi-le.

,,În niciun caz monedele nu vor cădea din mâna mea în ordinea corectă şi nici nu vor ateriza una peste cealaltă. Când oamenii de ştiinţă spun că lumea a luat fiinţă prin evoluţie seamănă cu acest moment când spunem că monedele vor cădea în ordinea corectă una peste cealaltă. Am numai 5 monede. Imaginaţi-vă miile de elemente care trebuie să fie în ordinea corespunzătoare pentru lumea noastră ca Universul să funcţioneze bine. Biblia ne spune: “La început, Dumnezeu a creat cerurile şi pământurile” (Geneza 1:1). Deşi lumea noastră a fost foarte afectată de păcat, mai putem vedea gloria lui Dumnezeu în creaţia Sa. Psalmii vorbesc adesea despre gloria şi măreţia creaţiei lui Dumnezeu. Acest pasaj este din Psalmi 19:1-6: “Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mâinilor Lui. O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el. Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit: dar răsunetul lor străbate tot pământul, şi glasul lor merge până la marginile lumii. În ceruri El a întins un cort soarelui. Şi soarele, ca un mire, care iese din odaia lui de nuntă, se aruncă în drumul lui cu bucuria unui viteaz: răsare la un capăt al cerurilor, şi îşi isprăveşte drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui. “

,,Creaţia lui Dumnezeu ar trebui să ne amintească de cât de mare şi măreţ este El. În fiecare zi vedem lucruri minunate pe care le-a creat Dumnezeu. De cele mai multe ori nu ne oprim să-I mulţumim pentru creaţia Sa. Aceste versete vorbesc despre ceruri, stele şi soare, dar ele nu sunt singurele lucruri din natură care dau glorie lui Dumnezeu. Care sunt alte lucruri din natură pe care le vedem zilnic şi ne amintesc cât de măreţ este Dumnezeu?’’ (Permiteţi să răspundă.) Unele răspunsuri pot include: nori, ploaie, copaci, plante şi păsări.

Povestea pentru Aplicarea Practică

Materiale:

5 coli de carton sau

hârtie mai groasă;

Sfoară;

Marker.

“Creşterea unei grădini” Pregătire: Faceţi două găuri în vârful cartonului sau hârtiei. Treceţi sfoara prin găuri. Sfoara trebuie să fie suficient de lungă pentru a fi agăţată la gâtul unui copil. Semnele vor fi scrise astfel:

Semnul nr. 1 – Dl. Înţelept Semnul nr. 2 – Jackie Semnul nr. 3 – Sămânţa Pe cealaltă parte a semnului pentru bob

scrieţi Mazăre Alegeţi cinci elevi pentru a juca rolurile din poveste; daţi-le instrucţiuni în

faţa clasei. Fiecare copil va face gesturi în funcţie de ce va spune povestea. Când “Jackie” plantează sămânţa, ia “sămânţa” în mână până la grădina ei. “Sămânţa” se culcă la pământ ghemuit, în timp ce “Jackie” turteşte pământul peste “sămânţă”. În timp ce povestea continuă şi “sămânţa” începe să crească, “sămânţa” se îndreaptă şi se ridică în picioare. Când “sămânţa” a crescut în mazăre, copilul care joacă acest rol se ridică drept în picioare şi întoarce semnul pe partea unde scrie “Mazăre”. Când povestea spune

Page 7: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

7

“ploaie”, personajul “ploaie” îşi ridică mâna şi îşi mişcă degetele ca şi cum ar veni ploaia. Când povestea spune “soare”, “Soarele” îşi ridică mâinile deasupra capului făcând un cerc mare.

Invitaţi pe copiii participanţi să vină în faţa clasei. Puneţi-i să îşi pună unul dintre cele 5 semne. Indicaţi-le cum să îşi interpreteze rolurile în timp ce spuneţi povestea. Spuneţi clasei să bată din picioare în podea când aud cuvântul “Ploaie”. Când vor auzi cuvântul “buruieni”, copiii se vor lua de gât ca şi cum s-ar sugruma.

POVESTEA: ,,Dl. Înţelept creştea cele mai frumoase legume din zonă. El locuia la

marginea drumului încovoiat, peste pod, imediat după vechea moară. Când picioarele îţi erau obosite de la atâta mers, ştiai că aproape ai ajuns. Fata mersese până la fermierul înţelept de multe ori cu mama ei să cumpere legume. Azi era diferit. Azi, copila mergea să îl întrebe pe Dl. Înţelept secretul pentru a creşte cele mai bune legume din sat.

Jackie, fetiţa, voia să îşi facă o grădină. Ea voia să crească legume pentru ca să nu mai fie nevoie ca mama ei să vină pe jos de 2 ori pe săptămână la ferma Dlui Înţelept. A aşteptat cu răbdare până când mama ei a cumpărat morcovi, roşii şi mazăre. Apoi Jackie l-a întrebat pe Dl. Înţelept marea întrebare: “Care este secretul pentru a creşte cele mai bune legume din oraş?”

Fermierul înţelept s-a uitat la ea “Secretul?” a zis el. Ea a dat din cap. “Vreau să plantez o grădină şi vreau să cresc

legume ca ale dumneavoastră.” Dl. Înţelept a zâmbit “Ei bine,” s-a scărpinat în cap. “Cred că prima

dată trebuie să începi cu seminţe bune. Pune-le unde este mult soare (soarele acţionează) Apoi, trebuie să îndepărtezi buruienile (buruienile acţionează.) şi natura va avea grijă de restul.”

Nu a părut prea greu pentru fată. “De unde iau seminţe bune?” a întrebat ea.

”Plantele produc seminţe, pentru a face mai multe ca ele. Deci găseşte o legumă bună, şi vei avea o sămânţă bună.”, i-a zis Dl. Înţelept.

Jackie şi-a dat seama că avea nevoie de seminţe de la Dl. Înţelept. Până la urmă, legumele lui erau cele mai bune. Aşa că a căutat în buzunar monedele pe care le economisise şi a cumpărat câteva seminţe de la fermier. (Jackie ia de mână “sămânţa” şi o duce acasă.)

Când Jackie s-a întors acasă, a început chiar atunci să planteze în grădină. A luat sămânţa bună, a pus-o în pământ şi a acoperit-o cu pământ. (“Sămânţa” se ghemuieşte la pământ.) Jackie s-a uitat la cer şi a văzut că norii acopereau soarele. Apoi a început să plouă. Era o ploaie blândă peste grădina ei nouă. (copilul ploaie imită ploaia blândă.)

În dimineaţa următoare, Jackie a fugit afară la grădina ei să vadă dacă sămânţa ei a crescut vreun pic. Pământul era umed de la ploaie (imită ploaia blândă) şi soarele dimineţii (imită soarele) strălucea încălzind solul. Jackie a zâmbit. Totul era bine.

Peste câteva zile, Jackie a făcut acelaşi lucru. A verificat dacă este vreun semn de creştere dar nu era nimic. Apoi ploaia (imită ploaia blând) a venit. A udat micuţa grădină, la început blând, iar apoi a plouat din ce în ce mai tare (imită ploaia puternică). Când s-a oprit, a ieşit soarele şi a strălucit peste sămânţă.

Asta s-a întâmplat mai multe zile; soarele (imită soarele) strălucea şi

Page 8: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

8

ploaia (imită ploaia) venea şi soarele (imită soarele) strălucea, iar ploaia venea. Totul părea să fie în regulă, dar nu era rod! Au fost câteva buruieni (imită buruienile) pe care Jackie le-a îndepărtat cu grijă. Ea aştepta un semn de la sămânţă, dar nu era nimic. A suspinat.

Ziua următoare Jackie s-a trezit devreme şi a mers pe drum, peste pod imediat după moara veche. Picioarele începuseră să-i obosească de la atâta mers, aşa că ştia că nu mai avea mult până la Dl. Înţelept. L-a găsit pe fermier culegând mazăre de pe un pământ plin de rod.

Ea i-a zis cum s-a îngrijit de mica grădină şi cum a smuls buruienile (imită buruienile), şi că a fost destulă ploaie (imită ploaia) şi multă lumină şi căldură (imită soarele). Totuşi nu avea nicio plantă. “ Ar putea ca sămânţa să nu fie bună?” a întrebat ea. Poate ar trebui să sap şi să pun o altă sămânţă.’’

“Să sapi?” a ţipat el. “Vezi mazărea mea?” Jackie a dat din cap. Spera că nu îl enervase. Dar trebuia să fie o

explicaţie. “Acestea provin din acelaşi soi de sămânţă,” fermierul a zis mai

blând. “Nu este sămânţa, copilă, este aşteptarea. Tu ţi-ai făcut partea. Acum trebuie să ai răbdare şi să laşi natura să-şi facă partea ei. Vezi tu, este o lege a naturii. Se numeşte semănat şi cules. Asta înseamnă că, dacă plantăm, vom avea şi o recoltă. Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Biblie, ne spune asta. Nu trebuie să te îngrijorezi de sămânţa ta, copilă. Trebuie doar să aştepţi şi să te încrezi în Dumnezeu.

Jackie s-a întors acasă cu o speranţă nouă. Încă verifica grădina în fiecare zi. Se uita la soare (imită soarele) şi ploaie (imită ploaia) şi smulgea buruienile (imită buruienile). Dar nu era îngrijorată. Deşi nu putea vedea, ştia că în fiecare zi, sămânţa creştea şi curând va ieşi din pământ. Avea credinţă. Şi aştepta.

Într-o dimineaţă, Jackie s-a dus să verifice grădina. Şi acolo era o tulpină! Din acea zi, soarele a strălucit (imită soarele), ploaia (imită ploaia) a udat şi mazărea a început să crească mare, puternic şi sănătoasă. A făcut mazăre delicioasă. Era destulă pentru mama lui Jackie şi câţiva vecini’’.

Concluzia Lecţiei

Am învăţat multe despre Dumnezeu azi. Am văzut cum ne-a înzestrat, are grijă de noi şi ni se face cunoscut prin natură. Ştim din Biblie şi că Dumnezeu ne-a dat ceva mai măreţ decât cerul şi pământul de lângă noi. Dumnezeu a făcut o cale pentru noi să fim iertaţi de păcatele noastre. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său, Isus, pe pământ ca să arate oamenilor cât de mult i-a iubit. Isus ne poate lua păcatul. Îl putem ruga pe Isus să vină şi să locuiască în vieţile noastre.

1. Dacă ai vrea să Îl rogi pe Dumnezeu să-ţi ia păcatul ridică o mână. (Invitaţi copiii să se ridice sau să ridice o mână dacă ar vrea sa Îl invite pe Isus în vieţile lor. Conduceţi-i într-o rugăciune de salvare. După ce s-au rugat ei, învăţătorul trebuie să se roage pentru copii. Este bine să luaţi aceşti copii deoparte ca un adult să poată vorbi cu fiecare în parte despre decizia lor.)

2. Următorul exerciţiu este pentru copiii ce rămân. Acum, îl vom lăuda

Page 9: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

9

pe Domnul pentru toate lucrurile minunate pe care le-a creat. Am nevoie de trei voluntari ca să citească din Biblie nişte versete de laudă. (Alegeţi 3 copii care ştiu să citească să se ducă în faţa clasei şi să citească următoarele versete.)

Psalmul 52:9 - “Te voi lăuda totdeauna, pentru că ai lucrat; şi, în faţa copiilor Tăi, voi nădăjdui în Numele Tău, căci este binevoitor.” Psalmul 92:4 - “Căci Tu mă înveseleşti cu lucrările Tale, Doamne, şi eu cânt de veselie, când văd lucrarea mâinilor Tale.” Psalmul 107:22 - “Să-I aducă jertfe de mulţumiri, şi să vestească lucrările Lui cu strigăte de bucurie.”

Haideţi să mulţumim Dumnezeului nostru. Toţi să se ridice şi să repete următoarele fraze. “Mulţumim, Doamne, pentru creaţia Ta.” (Aşteptaţi să repete fraza.) “Mulţumim, Doamne, pentru apa pe care ai făcut-o.” (Aşteptaţi să repete fraza.) “Mulţumim, Doamne, pentru plantele care cresc.”

Provocarea Săptămânală

Pentru această săptămână provocarea voastră este să-mi scrieţi un

bilet în care să spuneţi pentru care creaţie a lui Dumnezeu sunteţi mulţumitori. Poate fi orice a creat Dumnezeu. Poate fi o mâncare preferată pe care a creat-o Dumnezeu sau o floare, un copac sau un animal. El le-a făcut pe toate, deci aveţi de unde alege! Aduceţi-mi biletul săptămâna viitoare şi îl vom lăuda împreună pentru minunata Lui creaţie.

Recapitularea jocului

Materiale:

Tablă;

Cretă;

Hârtie;

Pix;

Coş;

Pungă sau cutie.

“Extragerea întrebărilor” Pregătire: Scrieţi întrebări recapitulative pe bucăţi de hârtie, împachetaţi-le şi puneţi-le într-o cutie, pungă sau alt container.

Împărţiţi copiii în 2 echipe. Asiguraţi-vă de varietatea de vârstă din

ambele grupe. Alegeţi un copil din prima echipă să extragă o întrebare. Copilul poate citi întrebarea echipei lui ori o poate citi învăţătorul. Dacă copilul ales nu ştie să răspundă la întrebare, poate cere ajutorul echipei, dacă membrii echipei cred că ştiu

După ce cei doi membri au dat răspunsul lor, copilul ales trebuie să decidă care răspuns va fi ales ca fiind corect. Dacă răspunsul lor este corect, primesc 100 puncte. Apoi este rândul celei de-a doua echipe să extragă o întrebare. Continuaţi astfel. Prima echipă care ajunge la 600 de puncte câştigă.

Întrebări:

1. Ce putem învăţa despre Dumnezeu din natură şi univers? (Că El e puternic, infinit, creator, iubitor, etc.)

2. Este bine să ne rugăm la animale, stele sau copaci? (Nu)

3. Din ce carte din Biblie este versetul nostru de memorat? (Psalmi)

Page 10: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

10

4. Dl. Înţelept creştea cele mai bune ____________ din sat. (Umpleţi spaţiul) (Legume)

5. _________ spun slava lui Dumnezeu. (Cerurile)

6. __________ lor vesteşte lucrarea mâinilor Sale.(Întinderea)

7. Veşnic înseamnă __________. (fără început sau sfârşit, care ţine etern.)

8. Unii oameni nu cred că Dumnezeu a creat lumea. Cum cred aceşti oameni că a apărut pământul? (Evoluţia)

9. Cum îşi dădea seama Jackie că era aproape de ferma Dlui Înţelept? (Picioarele începeau să-i obosească foarte tare.)

Pentru ce sunt buni copacii? (lemn pentru construcţia clădirilor şi încălzire, umbră, frumuseţe, oxigen, case pentru păsări şi alte animale, etc.)

Cuvântul din Vocabular

Alfa şi Omega

sunt prima şi ultima

literă din alfabetul

grecesc. Numai cartea

Apocalipsei se refera la

Dumnezeu ca “Afla şi

Omega”. Dumnezeu este

Veşnic – fără început sau sfârşit, care ţine etern.

Pregătire: Pe un carton sau pe tablă, desenaţi diagrama următoare de 2 ori, câte una pentru fiecare echipă.

_____ _____ _____ _____ _____ _____ _____ 1 2 3 4 5 6 7 Tăiaţi 7 bucăţi de hârtie de aproximativ 3cm x 3cm. Pe fiecare bucată

scrieţi unul din numerele de mai sus. Puneţi bucăţile de hârtie într-un coş, pungă de hârtie. Pregătiţi 2 seturi de numere, câte unul pentru fiecare echipă.

,,Câţi dintre voi aveţi un ceas la mână?’’ (Permiteţi să răspundă.) ,,De ce purtăm ceasuri?’’ (Permiteţi să răspundă.) ,,Timpul este foarte important pentru mulţi dintre oameni. Purtăm ceasuri, agăţăm ceasuri pe pereţii caselor noastre şi avem alarme care sună să ne trezească. Folosim calendare pentru a şti în ce dată suntem. Avem grijă să ştim când este ziua noastră pentru a ţine cont cât de bătrâni suntem. Cuvântul nostru din vocabular de azi este “veşnic”. Definiţia lui este fără început şi sfârşit, care ţine etern. Ştim că toţi din această sală avem un început. Majoritatea ştim când este ziua noastră de naştere. Cu toţii ştim că într-o zi vom muri, dar ştim când?’’ (Permiteţi să răspundă.) ,,Deşi nu ştim exact când vom muri, ştim sigur că într-o zi vom muri. Dumnezeu nu este ca noi. Biblia ne spune că Dumnezeu este veşnic. Asta înseamnă că nu are început sau sfârşit. Nu are o zi de naştere şi nu va muri niciodată. A fost dintotdeauna şi va fi pentru totdeauna. Dumnezeu spune în Biblie “Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.” (Apocalipsa 1:8). Haideţi să jucăm ceva pentru a învăţa cum să silabisim cuvântul “veşnic”.

Pentru joc:

1. Împărţiţi clasa în două.

2. Arătaţi diagrama pentru fiecare echipă.

3. Aşezaţi pungile sau coşurile în faţa clasei - unul pentru fiecare echipă.

Page 11: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

11

sursa absolută a întregii

creaţii şi istorii. Nimic

nu este fără voia Lui.

Alegeţi un copil din fiecare echipă pentru a extrage un număr din coşul echipei sale.

4. Învăţătorul va scrie litera corespunzătoare numărului pe care copilul l-a ales în spaţiu din susul numărului de pe diagramă. (ex.: #1 va fi V, #6 va fi C). Puneţi numerele alese în sac.

5. Copilul va pune numărul înapoi în coş.

6. Învăţătorul mai alege încă doi copii pentru a extrage un număr din coş.

7. Pentru fiecare număr extras de copil, învăţătorul va scrie litera corespunzătore în spaţiul de deasupra numărului de pe diagramă. Dacă copilul va extrage un număr care are deja litera scrisă pe diagramă, echipa pierde şansa de a plasa o literă în turul acela.

8. Jocul continuă în acest fel până ce o echipă a terminat cuvântul veşnic.

9. Împreună silabisiţi cuvântul veşnic de două ori tare.

Pregătirea Lecţiei

Alegeţi un copil mai mare să participe la obiectul lecţiei de săptămâna viitoare cu un avion de hârtie. Copilul poate avea nevoie să exerseze lecţia înainte de activitate.

Pregătirea Lecţiei

Pagina de colorat

Aveţi mai jos o pagină de colorat pe care vă rugăm să o printaţi şi să o

multiplicaţi. Pe pagină sunt două imagini de acelaşi fel, deci câte una pentru fiecare copil.

Page 12: Il Putem Vedea Pe Dumnezeu in Natura - Ianuarie 2011[1]

Îl putem vedea pe Dumnezeu în natură - www.KIDZROMANIA.com

12

“Cerurile spun slava lui

Dumnezeu, şi întinderea

lor vesteşte lucrarea

mâinilor Lui.’’

(Psalmul 19:1)

“Cerurile spun slava lui

Dumnezeu, şi întinderea

lor vesteşte lucrarea

mâinilor Lui.’’

(Psalmul 19:1)