ghid audit 2012

Upload: lidia-din

Post on 31-Oct-2015

1.203 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • GHID PENTRU UN AUDIT DE CALITATE

    Asisten n elaborarea i documentarea procedurilor de audit

    n vederea conformitii

    cu Standardele Internaionale de Audit clarificate

  • Tehnoredactare: Luminia LOGIN Coperta: Nicolae LOGIN

  • 3

    Declinarea responsabilitii

    Aceast publicaie este doar un ghid i nu i propune s ofere asisten profesional. n consecin, ar trebui utilizat ca atare. Cu toate c att Institutul Contabililor Autorizai din Scoia (ICAS), ct i Camera Auditorilor Financiari din Romnia (CAFR) au depus cele mai susinute eforturi n pregtirea acestui document, nici ICAS, nici CAFR nu garanteaz acurateea sau veridicitatea tuturor informaiilor sau opiniilor, sau caracterul adecvat, corespunztor sau aplicabilitatea tuturor practicilor sau procedurilor coninute de acesta. Prin urmare, nici editorul, nici ICAS, nici CAFR, nici angajaii, colaboratorii sau agenii acestora i nici autorii care au contribuit la acest text nu vor fi trai la rspundere pentru nicio pagub sau pierdere economic, fie generat de neglijen, nclcarea unui contract sau din orice alte motive.

    n mod similar, nici ICAS, nici CAFR nu vor rspunde pentru pagubele sau daunele ocazionate de aciunile proprii ale persoanelor care vor achiziiona acest document, sau ale prilor tere, bazndu-se pe coninutul acestuia, care ar putea cauza pierderi suferite, fie de ctre persoanele care l vor achiziiona, de ctre cei pentru care acetia acioneaz n calitate de ageni, de ctre cei care se bazeaz pe acetia pentru consultan, sau de orice alt parte ter, sau pentru orice nclcare de contract de ctre ICAS, sau CAFR, pentru orice denaturare, eroare sau neglijen cuprins n acest document. Toate drepturile sunt rezervate. Nici o parte a acestei publicaii nu poate fi reprodus, stocat ntr-un sistem de recuperare, sau transmis n orice alt form sau prin alte mijloace, electronice, mecanice, de fotocopiere, nregistrare sau de orice alt natur, n lipsa unei permisiuni scrise anterioare, din parte entitii care deine dreptul de proprietate.

    Publicat de Serviciul de practic al contabililor autorizai

    Institutul Contabililor Autorizai din Scoia (ICAS) CA House

    21 Haymarket Yards Edinburgh EH12 5BH

    n colaborare cu

    Camera Auditorilor Financiari din Romnia (CAFR) Sector 5, Str. Sirenelor nr. 67-69

    Oficiul Potal nr.5, Csua Potal nr.83 Cod potal 050855

    Bucureti ICAS

  • 5

    INTRODUCERE

    Institutul Contabililor Autorizai din Scoia (ICAS) i Camera Auditorilor Financiari din Romnia (CAFR) v prezint acest Ghid pentru un Audit de Calitate, un manual de proceduri de audit, destinat membrilor, care a fost actualizat pentru a se conforma n totalitate cu Standardele Internaionale de Audit (ISA) clarificate.

    n urma Proiectului de Clarificare derulat de Consiliul pentru Standarde Internaionale de Audit i Asigurare (IAASB) din cadrul Federaiei Internaionale a Contabililor (IFAC), care i-a propus s clarifice gradul general de nelegere a ISA-urilor, acestea au fost supuse unor modificri structurale i de formulare. n timp ce toate ISA-urile au fost reformulate, unele dintre acestea au suportat modificri mai ample. n consecin, proiectul IAASB a avut drept rezultat o cretere a numrului de cerine ale ISA-urilor clarificate.

    Camera Auditorilor Financiari din Romnia, membru cu drepturi depline al IFAC, este organismul profesional responsabil de traducerea i implementarea ISA-urilor i a Codului Etic pentru Profesionitii Contabili, n ara noastr. Aplicarea ISA-urilor i a Codului Etic este obligatorie pentru toi membrii Camerei; aceste materiale au fost traduse i publicate de CAFR nc din anul 2000.

    ISA-urile clarificate au fost traduse n limba romn i publicate de CAFR n anul 2010, n cadrul unui proiect comun, gestionat de IFAC i Comisia European. Aceste standarde sunt obligatorii ncepnd cu situaiile financiare ale clientului de audit care se ncheie la sau dup 31 decembrie 2010.

    ISA-urile i Codul Etic al Profesionitilor Contabili n vigoare n Romnia, sunt cele n vigoare, n prezent, la nivelul IFAC, acestea au fost adaptate ca atare de Camer, fr niciun fel de modificri care s le altereze coninutul.

    Ghidul pentru un Audit de Calitate se subscrie obiectivelor i stragiei Consiliului CAFR, privind mbu-ntirea competenelor auditorilor financiari, demers sprijinit, nc de la nfiinarea Camerei, de ctre ICAS.

    Aceast lucrare, actualizat, are menirea de a v sprijini n ducerea la ndeplinire a misiunilor dumneavoastr de audit. Ghidul va fi utilizat n auditul financiar, cu precdere pentru clienii ntreprinderi mici i mijlocii, acesta a fost scopul care a stat la baza elaborrii acestor proceduri. Procedurile nglobeaz principiile cheie ale ISA-urilor, permindu-le auditorilor o abordare a auditului adecvat circumstanelor specifice misiunii de audit. Prin urmare, acest material se dorete a constitui un set de ndrumri generale, dar, cu siguran, va depinde de practicieni s l utilizeze ct mai eficient i s desfoare misiuni de audit n conformitate cu ISA-urile. Un lucru este important de reinut: utilizarea acestor programe de audit nu reprezint un substitut pentru nelegerea corect i aplicarea standardelor de audit propriu-zise.

    Pentru a rspunde cerinei desfurrii unui audit n conformitate cu ISA-urile, firmele de audit trebuie s se conformeze mai nti, la nivelul ntregii firme, cu Standardul Internaional privind Controlul Calitii (ISQC 1) "Controlul calitii pentru firmele care efectueaz audituri i revizuiri ale situaiilor finan-ciare, precum i alte misiuni de asigurare i servicii conexe". O alt cerin este ca firmele de audit s ia n considerare i s adopte ISA 220 "Controlul calitii pentru auditurile informaiilor financiare istorice" nainte de aplicarea altor ISA-uri misiunilor de audit individuale. Ideea de baz este ca utilizatorii acestui Ghid s fie bine familiarizai cu ISA-urile i cu Codul Etic al Profesionitilor Contabili.

    Este cunoscut faptul c ISA-urile prevd o abordare pe baz de risc a auditului, dar i o abordare formal a cunotinelor referitoare la domeniul de activitate i la client, precum i o abordare formal a evalurii riscului, inclusiv a riscului de fraud. Practicienii, punnd n aplicare scepticismul profesional corespunztor, ar trebui s capitalizeze cunotinele pe care le dein despre clieni i sistemele lor, astfel nct s asigure o evaluare corect a riscurilor. Dup ce riscurile sunt identificate, este deopotriv util, dar i necesar, elaborarea unui plan de lucru pentru a aborda sau minimiza aceste riscuri. Procedurile propuse, din cadrul seciunilor de audit, detaliaz aceste aspecte, dar se impune o mare atenie din partea auditorilor, pentru a se asigura c munca ce va fi desfurat abordeaz eficient, la propriu, riscurile identificate. Este bine de tiut c tabelul care urmeaz ilustreaz abordarea general. Numai c nu toate procedurile sugerate se vor dovedi necesare n toate cazurile i vor exista situaii care vor necesita efectuarea de teste i proceduri ulterioare, n vederea conformitii cu ISA-urile.

  • 6

    Utilizarea Ghidului pentru un Audit de Calitate

    ntruct Ghidul a fost conceput i prezentat ntr-o manier verificat i testat, se poate aprecia c

    utilizatorii vor dispune de un dosar structurat, conform necesitilor practice. Cu o precizare: ordinea n care este ntocmit dosarul nu respect Cuprinsul. Aadar, utilizatorii vor trebui, mai nti, s ia n considerare seciunea de planificare a dosarului i s finalizeze acea seciune nainte de a ncepe munca de audit pe teren. Dup cum se cunoate, seciunea de planificare este deosebit de important, deoarece aceasta identific riscul i pragul de semnificaie, furnizeaz unele liste de verificare a aspectelor care sunt, de obicei, anticipate i se asigur un mijloc de consemnare a procesului de planificare. Desigur, atunci cnd ncepe munca de teren, seciunile rmase (cu excepia seciunii A) pot fi finalizate, unele pe rnd i altele simultan. Ordinea n care aceste seciuni sunt finalizate va fi determinat n funcie de specificul fiecrei misiuni de audit. Autorii Ghidului recomand ca seciunea referitoare la bnci s fie finalizat prima, urmat de seciunile de vnzri i achiziii, apoi de domeniile de control al conturilor, precum salariile i TVA-ul. Logica acestei opiuni este aceea c seciunile rmase se pot construi, astfel, pe o baz destul de solid, iar atunci cnd acestea sunt ncheiate, este momentul potrivit pentru a cumula toate informaiile, aspectele generate i concluziile. Ne referim, mai precis, la seciunea A, care nu precizeaz ce concluzii trebuie formulate, dar prevede un mijloc metodic de punere n comun a informaiilor identificate n urma muncii de teren. Seciunea A furnizeaz o metod de nregistrare a concluziilor i considerentelor, precum i de ntocmire a unor liste de verificare utile, n sprijinul finalizrii misiunii. Cu siguran, etapele finale sunt cele care comport un risc mai mare de eroare, prin comiterea de greeli sau omiterea de informaii. Finalizarea unui dosar de audit se realizeaz cu atenia cuvenit, lund n considerare importana acestei etape n procesul de audit.

    Ghidul pentru un Audit de Calitate a fost actualizat de ICAS n decembrie 2011.

    ICAS are plcerea de a continua s sprijine profesia de audit financiar din Romnia.

    ANTON COLLELA Prof. univ. dr. HORIA NEAMU Director executiv ICAS Preedintele Consiliului CAFR

  • 7

    Declinarea responsabilitii

    Aceast publicaie este doar un ghid i nu i propune s ofere asisten profesional. n consecin,

    ar trebui utilizat ca atare. Cu toate c, att Institutul Contabililor Autorizai din Scoia (ICAS), ct i Camera Auditorilor Financiari din Romnia (CAFR) au depus cele mai susinute eforturi n pregtirea acestui document, nici ICAS, nici CAFR, nu garanteaz acurateea sau veridicitatea tuturor informaiilor sau opiniilor, sau caracterul adecvat, corespunztor sau aplicabilitatea tuturor practicilor sau procedurilor coninute de acesta. Prin urmare, nici editorul, nici ICAS, nici CAFR, nici angajaii, colaboratorii sau agenii acestora i nici autorii care au contribuit la acest text nu vor fi trai la rspundere pentru nicio pagub sau pierdere economic, fie generat de neglijen, nclcarea unui contract sau din orice alte motive.

    n mod similar, nici ICAS, nici CAFR nu vor rspunde pentru pagubele sau daunele ocazionate de aciunile proprii ale persoanelor care vor achiziiona acest document, sau ale prilor tere, bazndu-se pe coninutul acestuia, care ar putea cauza pierderi suferite, fie de ctre persoanele care l vor achiiona, de ctre cei pentru care acetia acioneaz n calitate de ageni, de ctre cei care se bazeaz pe acetia pentru consultan, sau de orice alt parte ter, sau pentru orice nclcare de contract de ctre ICAS, sau CAFR, pentru orice denaturare, eroare sau neglijen cuprins n acest document. Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei publicaii nu poate fi reprodus, stocat ntr-un sistem de recuperare, sau transmis n orice alt form sau prin alte mijloace, electronice, mecanice, de fotocopiere, nregistrare sau de orice alt natur, n lipsa unei permisiuni scrise anterioare, din parte entitii care deine dreptul de proprietate.

    Publicat de Serviciul de practic al contabililor autorizai

    Institutul Contabililor Autorizai din Scoia (ICAS) CA House

    21 Haymarket Yards Edinburgh EH12 5BH

    n colaborare cu

    Camera Auditorilor Financiari din Romnia (CAFR) Sector 5, Str. Sirenelor nr. 67-69

    Oficiul Potal nr.5, Csua Potal nr.83 Cod potal 050855

    Bucureti ICAS

  • 8

    ABORDAREA GENERAL A EVALURII RISCULUI

    O parte semnificativ a abordrii prevzute de ISA-uri implic evaluarea riscurilor de denaturare

    semnificativ a situaiilor financiare supuse auditului i reacia auditorului la aceste riscuri (ISA 315 i 330). Urmtorul tabel i propune s ofere indicaii cu privire la abordarea general care este implicit n programele din cadrul acestui Ghid pentru un Audit de Calitate.

    n evaluarea riscurilor poteniale de denaturare a situaiilor financiare este necesar s se neleag

    domeniul de activitate al entitii auditate, mediul n care i desfoar activitatea i controalele care trebuie realizate. Echipa misiunii trebuie s discute riscurile poteniale, inclusiv pe cele de fraud. Aceast activitate iniial va permite identificarea riscurilor, ntr-un mod structurat. Odat ce riscurile sunt identificate, reacia auditorului la aceste riscuri poate fi identificat i poate fi ntocmit programul de lucru, n consecin.

    nelegerea i identificarea riscurilor generate de entitate i mediul su, inclusiv de controalele interne relevante. Seciunile B1, B3 i B4 sunt utile. Seciunea B9 ofer recomandri privind nregistrarea informaiilor.

    Discutarea riscurilor n cadrul echipei de misiune. Ar trebui s fie evident din B9, Acordul de planificare a auditului

    Identificarea riscurilor de denaturare semnificativ la nivelurile situaiilor financiare i afirmaiilor. Seciunile B4 i B7 sunt utile.

    Evaluarea modelului i determinarea implementrii controalelor relevante pentru audit i pentru riscurile care nu pot fi reduse la un nivel acceptabil doar prin proceduri de fond Seciunile B3 i C1 sunt utile.

    Determinarea msurii n care orice riscuri sunt att de semnificative nct prevd considerente de audit speciale. Seciunea B1 ofer recomandri.

    Clase de tranzacii

    Apariie; Exhaustivitate; Acuratee; Separarea exerciiilor; Clasificare.

    Solduri ale conturilor

    Existen; Drepturi i obligaii; Exhaustivitate; Evaluare i alocare. Prezentare i descriere

    Apariie i Drepturi i obligaii; Clasificare i inteligibilitate; Acuratee i evaluare. Acordul de planificare (B9) ar trebui s prezinte att planul de audit general, ct i planul detaliat. Abordarea ar trebui rezumat n Planul de Eantionare (B7).

    Afirmaii referitoare la situaiile financiare

    Doc

    umen

    tare

    a i

    com

    unic

    area

    eva

    lur

    ii ris

    culu

    i

  • 9

    ABORDAREA GENERAL A CONTROALELOR INTERNE Un auditor trebuie s ajung s neleag controlul intern relevant pentru audit i mediul de control

    ISA 315. Auditorii obinuiau, n trecut, s testeze controalele interne doar n scopul de a reduce testarea de fond. ISA-urile prevd o abordare diferit. Urmtoarea schem este destinat, n principal, sintetizrii metodologiei.

    Pe scurt, auditorii ar trebui ca ntotdeauna, i n toate cazurile, s ajung s neleag mediul de control i controalele interne utilizate. Acestea vor include procesul prin care conducerea identific riscurile, modul n care acestea sunt gestionate i modul n care desfurarea acestor controale este monitorizat de ctre conducere i de persoanele nsrcinate cu guvernana. Aceste aspecte vor trebui consemnate, pentru a se demonstra c au fost nelese. Evaluarea implementrii controalelor va constitui urmtoarea etap. n majoritatea auditurilor, n aceast etap se poate elabora un raport adresat persoanelor nsrcinate cu guvernana.

    n unele cazuri, mediul de control va fi suficient de puternic pentru a-i permite auditorului s testeze nelegerea sa asupra controalelor (un test de parcurgere) n vederea justificrii testrii de fond reduse.

    nelegerea celor cinci componente ale controlului intern

    Mediul de control

    B3/2(11)

    Procesul de evaluare a riscurilor

    B3/2(9)

    Sisteme de informaii i

    procese

    C1/2(1)

    Activiti de control

    B3/2(12)

    Controale de monitorizare

    B3/2(13)

    nelegerea modelului controalelor relevante pentru audit (interogarea

    simpl nu este suficient)

    Determinarea msurii n care controalele au fost implementate

    (interogarea simpl nu este suficient)

    Teste ale controalelor

    Toate auditurile

    Relevana controalelor Seciunea C1

  • 10

    CUPRINSUL DOSARULUI

    Semnarea A 1 Copie dup situaiile financiare semnate* A 2 Scrisoarea de reprezentare semnat* A 3 Lista de verificare a aspectelor viitoare 12 A 4 Revizuirea de ctre partenerul independent/la cald a dosarului sau Aspecte care necesit consultare 13

    Finalizarea auditului

    A 5 Finalizarea auditului 17 A 6 Aspecte semnificative 22 A 7 Revizuirea scrisorii ctre cei nsrcinai cu guvernana 23 A 8 Revizuirea scrisorii de reprezentare 26 A 9 Sumarul erorilor 28 A 10 Revizuirea situaiilor financiare i a listelor de verificare a informaiilor 30 A 11 Revizuirea analitic final 31 A 12 Evenimente ulterioare bilanului 33 A 13 Continuitatea activitii 36 A 14 Raportul de audit 41 A 15 Alte planificri adecvate misiunii specifice

    Planificarea auditului

    B 1 Obiectivele planificrii, concluzia, aprobarea i lista de verificare 44 B 2 Acceptarea numirii sau a renumirii 55 B 3 Cunoaterea clientului i evaluarea riscurilor 62 B 4 Evaluarea riscului inerent 64 B 5 Pragul de semnificaie 66 B 6 Revizuirea analitic preliminar 68 B 7 Sumarul evalurii riscului i planul de eantionare 69 B 8 Solduri iniiale/cifre comparative 72 B 9 Acordul de planificare a auditului 73 B 10 Lista de verificare a informaiilor permanente 78 B 11 Agendele ntlnirilor de planificare 79 B 12 Conturile anului precedent (situaii financiare precedente)*

    Revizuirea controlului intern

    C 1 Sisteme contabile i controalele interne 86 Aseriuni aferente situaiilor financiare

    D Imobilizri necorporale 95 E Imobilizri corporale 97 F Investiii 100 G Stocurile i producia n curs 103 H Debitori 108 I Soldurile bancare i numerarul disponibil 111 J Creditori 113 K Impozite 117 L Datorii, angajamente i contingene 119 M Aspecte legale i statutare, capital propriu i rezerve 121 N Vnzri i venituri 124 O Achiziii i cheltuieli 126 P Salarii i datorii asimilate 128 Q Contul de profit i pierdere 130 R Pri afiliate 132 S Situaia fluxurilor de numerar (va fi creat de autor, dac este cazul) T Conformitatea cu legile i reglementrile 135 U Balana de verificare 138 V Auditurile situaiilor financiare ale grupului 139

    Glosar de termeni 143 * introducei documente

  • 11

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A

    FINALIZAREA AUDITULUI SECIUNEA A

  • 12

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A3/1

    LISTA DE VERIFICARE A ASPECTELOR VIITOARE Not: Acolo unde este necesar, v rugm s utilizai un tabel separat cu referine ncruciate.

    1. Prezentai pe scurt orice modificri n activitile sau

    procedurile clientului, survenite pe parcursul acestui an sau care se estimeaz c vor fi recurente anul urmtor.

    2. Identificai planificrile i/sau testele care nu sunt

    necesare i nu ar trebui repetate i marcai-le clar, drept nesolicitate (ca nefiind necesare) anul urmtor.

    3. Avnd n vedere perioada precedent, identificai

    orice alte modificri n auditul dumneavoastr sau n abordarea ntocmirii situaiilor financiare, care ar fi conferit mai mult eficien misiunii (evalurii), din perspectiva costurilor.

    Alte puncte de vedere care decurg din prezentul audit:

    Confirm c am notat toate modificrile i aspectele relevante pentru anul urmtor i am identificat toate domeniile n care am desfurat activiti care nu erau necesare sau n care am abordat activitatea altfel dect n cel mai eficient mod, din perspectiva costurilor. Semntur .................................................. Data ............................. Revizuit ................................................ Data ..............................

  • 13

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A4/1

    REVIZUIREA DE CTRE PARTENERUL INDEPENDENT/LA CALD A DOSARULUI SAU ASPECTE CARE NECESIT CONSULTARE

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 200, ISA 220

    REVIZUIREA MISIUNII DE CONTROL AL CALITII Urmtoarele aspecte trebuie s fie revizuite de ctre un partener independent/la cald, nainte ca raportul de audit s fie semnat de ctre partenerul misiunii de audit: O misiune de audit a unei companii listate; sau O misiune de audit a unei companii nelistate, unde:

    o riscul de audit este evaluat astfel nct solicit o revizuire la cald, n conformitate cu procedurile interne ale firmei referitoare la revizuirile misiunilor de control al calitii; (ISQC1). Criteriile pentru acestea pot include o opinie de audit cu rezerve sau modificat, aspecte contabile complexe sau discutabile, dificile pentru domeniile auditului sau un client cu profil important.

    o ca o consecin a identificrii unei ameninri la adresa obiectivitii i independenei firmei, revizuirea la cald a dosarelor este considerat a fi o msur de protecie necesar. (Codul etic).

    n cazul companiilor nelistate, ar trebui s se noteze c, n anumite situaii, poate fi mai adecvat o revizuire independent a aspectelor principale (care ridic probleme), mai degrab dect o revizuire integral a dosarului. Nivelul solicitat de consultare i revizuire ar trebui determinat n conformitate cu nivelul riscului sau ameninrii identificat(e). Obiectivele revizuirii ar putea cuprinde urmtoarele: partenerul de revizuire (al dosarului cu probleme) ar trebui s identifice ce obiective sunt relevante pentru misiunea specific. 1. Evaluarea calitii auditului. 2. Confirmarea obiectivitii partenerului de misiune a auditului i a personalului cheie de audit i

    independena firmei, prin revizuirea factorilor care ar putea fi percepui ca fiind o ameninare, fie pentru obiectivitatea echipei de audit, fie pentru independena firmei.

    3. Evaluarea procesului de planificare (seciunea B), inclusiv identificarea componentelor cheie a

    riscurilor de audit identificate de ctre echipa de audit i caracterul adecvat al reaciilor planificate la acele riscuri.

    4. Desfurarea unei evaluri independente a activitii de audit i a caracterului adecvat al

    raionamentelor cheie efectuate, mai ales n domeniile cu risc ridicat. 5. Luarea n considerare a semnificaiei i a caracterului adecvat al declaraiilor scrise (seciunea A8),

    inclusiv al declaraiilor cu privire la orice modificri posibile ale situaiilor financiare, cu care firma este la curent, dar pe care conducerea entitii auditate a refuzat s le efectueze.

    6. Confirmarea c toate aspectele care pot fi, n mod rezonabil, considerate de ctre auditori drept

    importante i relevante pentru conducere i pentru cei nsrcinai cu guvernana (A7/1), identificate pe parcursul auditului, au fost luate n considerare pentru a fi raportate comitetului de directori i/sau comitetului de audit (sau structurilor echivalente acestora).

    7. Confirmarea caracterului adecvat al proiectului de raport al auditorului. (Not: raportul de audit nu

    trebuie datat nainte de finalizarea revizuirii). CONSULTARE Partenerul misiunii i va asuma responsabilitatea c echipa misiunii a derulat o consultare adecvat (fie intern, fie extern, dup caz) cu privire la aspectele dificile sau discutabile i s-a asigurat c natura i aria de aplicabilitate a acestor consultri a fost agreat cu partea consultat. Partenerul misiunii trebuie, de asemenea, s determine c au fost implementate concluziile rezultate.

  • 14

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A4/2

    REVIZUIREA PARTENERULUI INDEPENDENT/LA CALD A DOSARULUI

    Obiectivul revizuirii: Amploarea activitii de revizuire ntreprins:

    ASPECTE REZULTATE/ NOTE AFERENTE REVIZUIRII

    Nr. Aspect rezultat Verificare/Rezolvare Iniiale/ Data 1.

    2.

    3.

    4.

    5.

    6.

  • 15

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A4/3

    CONCLUZII

    Confirm urmtoarele: 9 (i) Sunt partener independent/persoan nsrcinat cu revizuirea la cald a dosarului

    deinnd experiena i autoritatea necesare ndeplinirii rolului de partener de revizuire independent;

    (ii) Nu am fost angajat n efectuarea misiunii de audit sau n furnizarea altor tipuri de servicii, nici nu am avut niciun fel de alte responsabiliti fa de entitatea auditat sau fa de orice alt entitate care face parte din acelai grup de entiti;

    (iii) Confirm c nu am efectuat aceast revizuire a partenerului indepedent/la cald a dosarului pentru o perioad mai mare de cinci ani consecutivi;

    (iv) Am revizuit, cel puin, Acordul de Planificare, Aspectele care Necesit Atenia Partenerului, Situaiile Financiare ale clientului i proiectul de Raport de audit;

    (v) Sunt asigurat c obiectivele stabilite mai sus, care sunt relevante pentru aceast revizuire a partenerului independent/la cald a dosarului, au fost ndeplinite.

    Semntur ........................................................... Data .......................................... Nume ........................................................

  • 16

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A4/4

    ASPECTE CARE NECESIT CONSULTARE

    Detalii referitoare la aspectul care necesit consultare: Numele i calificarea prii consultate: Evidena discuiilor de consultare/ a corespondenei: Justificarea concluziilor obinute:

    Semntur .................................................. Data ............................. Revizuit ................................................ Data .............................. Partenerul misiunii de audit

  • 17

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A5/1

    FINALIZAREA AUDITULUI

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 230, ISA 220

    1. S ne asigurm c opinia de audit exprimat este, n mod corespunztor, susinut de activitatea

    efectuat, de probele de audit, de munca documentat i de concluziile formulate. 2. S ne asigurm c foile de lucru ofer o eviden adecvat a activitii efectuate i a concluziilor

    care au fost formulate. 3. S ne asigurm c activitatea de audit este conform cu ISA-urile i este efectuat la standardele

    prevzute de ctre firm. 4. S ne asigurm, dac este cazul, c activitatea derulat de fiecare membru al personalului de

    audit este revizuit de persoane cu mai mult experien n cadrul firmei. 5. S atragem ateniei partenerului, cu privire la toate punctele discutabile cu privire la audit i la

    situaiile financiare. 6. S nregistrm toate discuiile importante, s avem copii ale corespondenelor, etc. - dintre firm i

    client, care sunt relevante pentru situaiile financiare i pentru audit. 7. S ne asigurm de existena:

    a) Unei scrisori de misiune curente; b) Unei scrisori de reprezentare; i c) Unui raport ctre conducere, redactat n scris.

    CONCLUZIE Sunt satisfcut c obiectivele enumerate mai sus au fost ndeplinite. Semntur ........................................................... Data .......................................... Revizuit ........................................................ Data ..........................................

  • 18

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A5/2

    FINALIZAREA AUDITULUI CONCLUZIA PARTENERULUI DE AUDIT

    Planificarea auditului Ref. ISA Ref. seciune

    Iniiale partener/

    Data 1. Am luat n considerare Acordul de Planificare a Auditului i Plani-

    ficarea Aspectelor Importante i am documentat concluziile mele. B9

    A6

    2. Am verificat sau finalizat Lista de verificare pentru finalizarea dosarului.

    A5/4 A5/5

    3. Auditul a fost planificat i desfurat cu scepticismul profesional necesar, asigurndu-se c un element de imprevizibilitate a fost inclus n natura, amploarea i planificarea procedurilor.

    ISA 240, 200

    4. Confirm c nu mi s-a cerut s reduc sau s schimb aria de aco-perire a auditului, pe parcursul acestuia. (Dac aceast confir-mare nu este posibil, facei referire la seciunea n care s-au documentat considerentele generate de solicitarea de reducere sau modificare a ariei de acoperire a auditului).

    ISA 210

    5. mi asum responsabilitatea pentru calitatea general a acestei misiuni de audit.

    ISA 220

    6. Au fost luate msurile adecvate pentru a se asigura c membrii echipei de misiune s-au conformat cerinelor Codului Etic al IFAC, adoptat de ctre CAFR.

    ISA 220

    7. Declar c: (i) am obinut i documentat informaiile relevante de la firm

    i, acolo unde a fost cazul, de la firmele din cadrul reelei, pentru a identifica i evalua circumstanele i relaiile care au generat ameninri la adresa independenei;

    (ii) mi-am documentat evaluarea proprie a informaiilor privind nclcrile identificate, dac au existat, n legtur cu politicile i procedurile de independen ale firmei, pentru a determina msura n care acestea au creat o ameninare la adresa independenei misiunii de audit;

    (iii) am consemnat aciunile derulate n vederea eliminrii acestor ameninri sau reducerii lor la un nivel acceptabil, prin aplicarea unor msuri de protecie; i

    (iv) am raportat imediat firmei orice imposibilitate de rezolvare a problemei, n vederea iniierii unor aciuni corespunztoare.

    Concluzionez c att eu, ct i firma mea, am respectat Codul etic al IFAC, n derularea acestei misiuni de audit.

    ISA 220

    8. Confirm c nu am obinut informaii care ar fi cauzat refuzul firmei de a accepta misiunea, dac ar fi fost disponibile mai devreme.

    ISA 220

    9. Atunci cnd au aprut divergene de opinie ntre membrii echipei misiunii, sau n raport cu prile consultate i, dup caz, ntre partenerul misiunii i persoana responsabil de revizuirea controlului calitii misiunii (partenerul independent/ partenerul nsrcinat cu revizuirea la cald), echipa misiunii a respectat politicile i procedurile firmei n materie de documentare, gestionare i rezolvare a acestor divergene de opinie.

    ISA 220

    10 M-am asigurat c eu i membrii echipei misiunii am derulat consultri adecvate pe parcursul misiunii, att n cadrul echipei, ct i ntre echipa misiunii i alte pri, la nivelul corespunztor din cadrul sau din afara firmei, aceste consultri au fost documen-tate i aciunile convenite au fost implementate n consecin.

    ISA 220 A4/4

  • 19

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A5/3

    Concluzia partenerului de audit (continuare) Ref. ISA Ref. seciune Iniiale

    partener/ Data

    11. M-am consultat, pe parcursul auditului, cu partenerul independent /partenerul nsrcinat cu revizuirea la cald, dac acesta a fost numit, i revizuirea misiunii de control al calitii, dup caz, a fost finalizat nainte de semnarea raportului de audit.

    ISA 220 A4/2

    12. M-am consultat cu partenerul pe probleme de etic (dup caz) i am documentat discuiile i concluziile formulate.

    Codul etic B2/7

    13. Am luat n considerare comunicarea reciproc dintre auditor i cei nsrcinai cu guvernana i confirm c aceast comunicare a fost adecvat pentru un audit eficient, iar dac nu a fost aa, am documentat aciunile corespunztoare ntreprinse i am subliniat aspectele de avut n vedere pe viitor, dup caz.

    ISA 260 A7

    14. Am desfurat o revizuire ulterioar auditului, cu privire la nivelurile pragurilor de semnificaie i evalurile riscului de ctre echipa noastr i mi-am documentat concluzia n seciunea B1/2.

    B1/2

    15. Documentaia de audit a fost ntocmit astfel nct s demonstreze: (i) Natura, momentul i amploarea procedurilor

    de audit desfurate n vederea conformitii cu ISA-urile i cu cerinele legale i de reglementare aplicabile;

    (ii) Rezultatele procedurilor de audit i probele de audit obinute; i

    (iii) Aspectele semnificative care au reieit pe parcursul auditului i concluziile formulate pe marginea acestora.

    ISA 230

    16. S-au nregistrat abateri de la un principiu de baz sau de la o procedur esenial, doar n cazuri excepionale, relevante n circumstanele auditului. S-au documentat circumstanele n care s-au nregistrat abateri i s-au efectuat proceduri de audit alternative, n vederea atingerii obiectivului auditului.

    ISA 230

    17. Am revizuit i am evaluat concluziile care au reieit din probele de audit obinute ca baz a exprimrii unei opinii cu privire la situaiile financiare.

    ISA 700

    18. Am concluzionat c informaiile din raportul directorilor sunt consecvente cu situaiile financiare.

    ISA 720

    19. Am concluzionat c evidenele contabile adecvate (de ex.: facturi de vnzare/cumprare, evidene ale stocurilor, nregistrrile n jurnal, evidenele bancare) au fost pstrate, n conformitate cu Legea Societilor Comerciale, sau cu cerinele echivalente acesteia. n caz contrar, am luat n considerare i am documentat implicaiile acestui fapt asupra raportului de audit.

  • 20

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A5/4

    LISTA DE VERIFICARE PRIVIND FINALIZAREA DOSARULUI ISA 230, ISA 220

    Planificarea auditului Ref. seciune

    Iniiale auditor senior/ Data

    Iniiale manager/

    Data

    1. Toate aspectele cuprinse n Acordul de planificare a auditului au fost abordate, consemnate i refereniate ncruciat cu Planificarea aspectelor importante.

    B9

    2. Aspectele semnificative au fost consemnate, revizuite i clarificate.

    A6

    3. Toate erorile necorectate sunt listate n foaia de sumar. Au fost redactate Declaraiile corespunztoare ale conducerii i, dup caz, a fost ntocmit un proiect de raport de audit cu rezerve.

    A9/2 A8

    4. Lista de verificare a evenimentelor ulterioare datei bilanului a fost completat i a fost notat poziia curent, care este susinut prin probe.

    A12

    5. A fost redactat Lista aferent principiului continuitii activitii i a fost notat poziia curent, care este susinut prin probe.

    A13

    6. Au fost documentate Revizuirile analitice preliminare i finale i s-au obinut probe pentru coroborare.

    B6 A11

    7. A fost completat Lista de verificare a conformitii cu legile i reglementrile i a fost notat poziia curent.

    T1

    8. A fost completat Lista de verificare aferent prilor afiliate i a fost notat poziia curent.

    R1

    9. Riscul de fraud i splare a banilor a fost tratat cu atenia cuvenit, s-au luat msurile corespunztoare i s-au fcut referine la cazurile n care acest tip de aciuni au fost documentate.

    B1

    10. A fost actualizat evidena informaiilor permanente, n conformitate cu lista permanent de verificare a informaiilor.

    B10/1

    11. Obligaiile stipulate n scrisoarea curent de misiune au fost ndeplinite.

    B1

    12. A fost realizat o revizuire a deprecierii, dac a fost solicitat, i rezultatele au fost documentate la dosar.

    13. A fost completat o list de verificare a prezentrii situaiilor financiare, n conformitate cu procedurile firmei i s-au respectat cerinele de reglementare aplicabile.

    A10

  • 21

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A5/5

    Lista de verificare privind finalizarea dosarului (continuare)

    Ref. ISA

    Ref. sec-iune

    Iniiale auditor senior/ Data

    Iniiale manager

    / Data

    15. Dac, n circumstane excepionale, considerai c este necesar s v retragei din misiune (de exemplu, deoarece conducerea nu a urmat paii indicai n urma raportului dumneavoastr cu privire la fraud sau avei ndoieli serioase referitoare la integritatea conducerii), acum trebuie s evaluai responsabilitile dumneavoastr profesionale i legale viitoare, msura n care este necesar ntocmirea unui alt raport i ctre cine ar trebui adresat acesta.

    16. Raportul directorilor i orice alte informaii suplimentare sunt consecvente cu situaiile financiare.

    A10

    17. Dac au fost cerute, s-au ntocmit situaii financiare prescur-tate pentru a fi depuse, inclusiv un raport al auditorului cu privire la acestea.

    18. Au fost respectate procedurile firmei privind controlul calitii.

    ISA 220 ISQC1

    19. Orice revizuire independent la cald a dosarului a fost documentat, dac o astfel de revizuire a fost necesar.

    ISA 220 ISQC1

    A4

    20. A fost ntocmit scrisoarea de reprezentare, pentru a fi semnat de ctre client.

    A8

    21. A fost finalizat revizuirea Listei de verificare a scrisorii ctre cei nsrcinai cu guvernana i scrisoarea a fost ntocmit pentru client.

    ISA 260 A7

    22. Au fost ntocmite calculele aferente obligaiilor fiscale, acestea au fost revizuite de personalul pe probleme de fiscalitate i seciunea referitoare la fiscalitate a fost aprobat de partener.

    K1/1

    23. Costurile reale au fost comparate cu bugetul alocat onorariilor i au fost explicate abaterile.

    24. Au fost realizate evaluri ale personalului, la nivelul tuturor angajailor.

    25. Fiele centralizatoare (situaiile de referin) coincid cu cele mai recente situaii financiare i nu exist aspecte din seciunile individuale care s nu fi fost ncorporate n seciunea de finalizare a dosarului. Toate aspectele sunt abordate i reflectate n raportul de audit, dup caz.

    26. A fost completat Lista de verificare a aspectelor de luat n considerare pe viitor.

    A3

    27. Nimic nu ne-a atras atenia, pe parcursul auditului, care ne-ar mpiedica s acceptm renumirea sau continuarea misiunii element ce va fi supus unei analize n anul viitor.

    ISA 220 ISQC1

    Concluzie: 28. Auditul a fost efectuat n conformitate cu ISA-urile i cu

    procedurile firmei i documentele noastre de lucru conin suficiente probe pentru a susine opinia de audit.

  • 22

    Numele clientului Perioada contabil Ref A6/1

    ASPECTE SEMNIFICATIVE

    Pentru a facilita revizuirea partenerului, ar trebui ntocmit un acord cu privire la elementele

    semnificative, urmnd etapele evideniate n cele ce urmeaz; sau pot fi furnizate aici referine la planificare, cu privire la seciunile unde sunt documentate la dosar aspectele subliniate, care trebuie aduse la cunotina partenerului.

    ntocmirea unui acord cu privire la elementele semnificative:

    Da/ Nu/ N/A

    Ref. seci-une

    1. Furnizai un sumar al aspectelor cheie identificate pe parcursul auditului, care trebuie aduse la cunotina partenerului.

    2. Descriei pe scurt orice modificri semnificative n activitile clientului.

    3. Furnizai profiluri (i cifre comparative) aferente clienilor i furnizorilor i explicai modificrile semnificative.

    4. Prezentai un sumar al cifrelor cheie din contul de profit i pierdere i din bilan, nsoit de cifre comparative i explicai orice fluctuaii semnificative.

    5. Explicai n detaliu activitile de audit efectuate pentru depirea domeniilor cheie de risc, identificate n Acordul de planificare. Realizai referine ncruciate la Acordul de planificare.

    B9

    6. Detaliai orice denaturri/omisiuni aparente sau inconsecvene semnificative dintre alte informaii din raportul anual i situaiile financiare.

    ISA 720

    7. Explicai orice modificri survenite n politicile/tratamentele contabile aplicate elementelor semnificative.

    8. Notai orice aspecte nerezolvate, pentru a fi aduse la cunotina partenerului.

    9. Explicai orice ajustri importante, care nu au fost procesate nc.

    10. Facei un sumar al oricror puncte slabe semnificative din sistemele companiei.

    11. Explicai orice depire semnificativ de cost, care a afectat bugetul.

    12. ntocmii un plan al observaiilor i semnelor de ntrebare care persist.

    13. Aspecte nerezolvate i poziia curent.

    14. Orice alte aspecte care trebuie aduse la cunotina partenerului.

    15. Proiectul de Scrisoare de reprezentare. A8

    16. Proiectul de Scrisoare ctre cei nsrcinai cu guvernana. A7

    17. Proiectul de agend a ntlnirii finale.

    18. Justificai opinia de audit propus. A14

    CONCLUZIE ntocmit de: ................................................ Data: ....................................... Revizuit de ctre manager: ............................................. Data: ....................................... Revizuit de ctre partener: .............................................. Data: .......................................

  • 23

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A7/1

    REVIZUIREA SCRISORII CTRE CEI NSRCINAI CU GUVERNANA ISA 260, ISA 265

    Planificarea auditului

    Ref. ISA

    Ref. seciune

    Iniiale/Data

    1. Evaluai i documentai dac comunicarea reciproc cu cei nsrcinai cu guvernana a corespuns obiectivelor auditului. Dac nu a corespuns, evaluai i documentai efectul, dac exist, asupra procedurilor dumneavoastr de evaluare a riscului i asupra abilitii dumneavoastr de a obine suficiente probe adecvate de audit i de a lua msurile necesare.

    ISA 260

    2. Scrisoarea ctre cei nsrcinai cu guvernana ar trebui s cuprind observaii de ordin general cu privire la responsabilitile auditorului, la orice puncte slabe identificate n sistemele contabile, n informaiile conducerii i n sistemele de control intern. Pot fi incluse, de aseme-nea, i informaii privind conformitatea cu cerinele fiscale de rapor-tare a TVA, reinerilor i contribuiilor sociale i/sau de asigurri etc.

    Se poate solicita comunicarea, n regim de urgen, a anumitor aspecte (de exemplu, naintea ntocmirii sau trimiterii unei scrisori de rutin).

    ISA 260 ISA 240 ISA 265

    3. Asigurai-v c dosarul cuprinde o eviden a oricror deficiene n controlul intern, notate pe parcursul auditului.

    Identificai acele deficiene care sunt suficient de importante pentru a merita a fi aduse la cunotina celor nsrcinai cu guvernana. (Luai n considerare probabilitatea producerii unei denaturri i amploarea potenial a acesteia). Deficienele semnificative ar trebui comunicate n scris, periodic, chiar dac au fost comunicate n urma unui audit anterior (i nu au fost luate msuri de remediere a acestora).

    ISA 265

    4. Comunicarea n scris a deficienelor n controlul intern ar trebui s cuprind:

    (a) o descriere a deficienei i o explicaie a efectelor posibile; i (b) suficiente informaii pentru a permite celor nsrcinai cu

    guvernana/conducerii s neleag: (i) obiectivul auditului; (ii) faptul c un audit nu include o exprimare a opiniei cu

    privire la eficacitatea controlului intern; i (iii) faptul c deficienele semnificative raportate sunt limitate

    la cele identificate pe parcursul auditului.

    ISA 265

    5. Dac ai identificat o fraud sau ai obinut informaii care indic posibila existen a unei fraude, sau avei motive s credei c a avut loc o nclcare a legilor i reglementrilor (fie o nclcare semnificativ sau una intenionat), ar trebui s comunicai aceste aspecte, ct de curnd posibil, structurii adecvate de conducere sau celor nsrcinai cu guvernana, dac frauda, nclcarea sau circumstanele implic: (i) Conducerea; (ii) Angajaii care dein roluri semnificative n controlul intern; sau (iii) Alte persoane, atunci cnd rezultatele fraudei sau ale

    nclcrii genereaz o denaturare semnificativ a situaiilor financiare.

    Este necesar o atenie deosebit pentru a avea certitudinea c clientul nu este mituit atunci cnd este ntocmit un raport privind suspiciunea de splare de bani.

    ISA 240 ISA 250

  • 24

    Numele clientului

    Perioada contabil Ref. A7/2

    Revizuirea scrisorii ctre cei nsrcinai cu guvernana (Continuare)

    Ref. ISA

    Ref. seciu-

    ne Iniiale/

    Data

    6. Luai n considerare importana fraudei sau a punctelor slabe (de exemplu, luai n considerare dimensiunea companiei, natura ope-raiunilor sale, impactul potenial al punctelor slabe i al probleme-lor cauzate de audit), i a msurii n care aspectul respectiv ar trebui inclus n scrisoarea ctre cei nsrcinai cu guvernana sau abordat n cadrul discuiilor purtate cu conducerea.

    ISA 260 ISA 240

    7. Asigurai-v c toate denaturrile i omisiunile necorectate identificate pe parcursul activitii de audit sunt consemnate n Sumarul Denaturrilor i sunt incluse, dup caz, n scrisoarea ctre cei nsrcinai cu guvernana.

    ISA 450

    A9

    8. Aducei la cunotina conducerii denaturrile descoperite i asigurai-v c aceasta nelege natura problemei i deficienele subliniate. Discutai posibilele probleme i cdei de acord asupra unor aciuni corespunztoare. Deficienele semnificative ar trebui raportate n scris, iar ajustrile trebuie aprobate de ctre cei nsrcinai cu guvernana.

    ISA 450

    9. Asigurai-v c erorile i omisiunile necorectate sunt incluse n Scrisoarea de reprezentare, n vederea obinerii unor declaraii cu privire la motivele pentru care denaturrile nu au fost ajustate.

    ISA 450 A8

    10. Analizai dac deficienele afecteaz credibilitatea procedurilor de audit sau opinia de audit i modificai, n consecin, procedurile sau opinia de audit.

    ISA 320

    11. Asigurai-v c forma final a Scrisorii de reprezentare, pe care auditorul o solicit conducerii i celor nsrcinai cu guvernana s o semneze, este sau a fost pus la dispoziie. Ar trebui s facei referire, n mod specific, la orice aspecte pe marginea crora con-ducerea are reineri de a face afirmaiile solicitate de ctre auditor.

    ISA 450 A8

    12. Pregtii un comentariu adresat conducerii, cu privire la calitatea i eficacitatea practicilor contabile i a procedurilor de raportare financiar utilizate i cu privire la orice dificulti semnificative identificate pe parcursul auditului. (Dificultile pot include amnri semnificative, din partea conducerii, n furnizarea informaiilor, caracterul indisponibil al informaiilor ateptate, restriciile impuse auditorului i/sau efortul suplimentar neateptat n obinerea de suficiente probe de audit adecvate).

    ISA 260

    13. Avizai clientul cu privire la orice modificri care se estimeaz a fi aduse raportului de audit, aa cum s-a convenit n etapa de planificare.

    ISA 260

    14. Asigurai-v c orice comunicri referitoare la fraud, purtate cu conducerea, sau cu cei nsrcinai cu guvernana, sunt documen-tate corespunztor.

    ISA 240

    15. Asigurai-v c orice comunicri referitoare la neconformitatea cu legile i reglementrile, purtate cu conducerea, sau cu cei nsrci-nai cu guvernana sunt documentate corespunztor. Este nece-sar o atenie deosebit n ceea ce privete riscul de comitere a actului de mituire atunci cnd este ntocmit un raport privind suspiciunea de splare de bani.

    ISA 250

  • 25

    Numele clientului

    Perioada contabil Ref. A7/3

    Revizuirea scrisorii ctre cei nsrcinai cu guvernana (Continuare)

    Ref. ISA

    Ref. seci-une

    Iniiale/Data

    16. Discutai diferitele puncte cu conducerea, documentai recomandrile fcute i soluiile convenite. (Deficienele nesemnificative nu trebuie raportate n scris). Toate aspectele comunicate verbal ar trebui documentate la dosar, inclusiv data i persoanele ctre care au fost comunicate. Date:

    ISA 260

    a)

    Aspectele aprute i discutate cu clientul, referitoare la: ____________

    b)

    Proiectul de Scrisoare ctre cei nsrcinai cu guvernana: ____________

    c)

    Scrisoarea ctre cei nsrcinai cu guvernana, trimis clientului: ____________

    d)

    Rspunsurile primite de la client cu privire la Scrisoarea ctre cei nsrcinai cu guvernana: ____________

  • 26

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A8/1

    REVIZUIREA SCRISORII DE REPREZENTARE ISA 580

    n timp ce declaraiile scrise furnizeaz probe de audit, acestea sprijin alte probe i nu ofer, ele nsele, suficiente probe de audit.

    Planificarea auditului Ref. ISA Ref. sec-iune

    Iniiale/Data

    1. Asigurai-v c scrisoarea de reprezentare semnat de conducere coincide cu data de semnare a raportului de audit. (Dac scrisoarea de reprezentare este datat cu mult timp nainte de data semnrii raportului de audit, este important s se obin i s se documenteze o anumit confirmare a semnrii scrisorii de ctre conducere, la o dat ulterioar).

    ISA 580

    2. Asigurai-v c conducerea i-a asumat responsabilitatea pentru: (i) ntocmirea situaiilor financiare n conformitate cu cadrul

    general de raportare financiar aplicabil. (ii) furnizarea ctre auditor a accesului i a tuturor informaiilor

    relevante, aa cum s-a convenit n scrisoarea de misiune. (iii) asigurarea c toate tranzaciile au fost consemnate i sunt

    reflectate n situaiile financiare.

    ISA 580

    3. Scrisoarea de reprezentare include: (i) asumarea, de ctre conducere, a responsabilitii pentru

    elaborarea i implementarea unui control intern, care s previn i s detecteze frauda;

    (ii) prezentarea, de ctre conducere auditorului, a informaiilor referitoare la rezultatele evalurii sale cu privire la riscul c situaiile financiare ar putea fi denaturate semnificativ ca urmare a fraudei;

    (iii) prezentarea, de ctre conducere, a informaiilor privind cunotinele sale de fraud sau fraud suspectat care afecteaz entitatea i care implic conducerea, angajaii care dein roluri importante n controlul intern sau alte persoane, atunci cnd frauda ar putea avea un efect semnificativ asupra situaiilor financiare; i

    (iv) prezentarea, de ctre conducere, a informaiilor privind cunotinele sale referitoare la orice afirmaii de fraud, sau fraud suspectat, care afecteaz situaiile financiare ale entitii, comunicate de angajai, foti angajai, analiti, organe de reglementare sau alte pri.

    Not: un model de scrisoare este disponibil n Anexa 2 la ISA 580

    ISA 240

    4. Scrisoarea de reprezentare include declaraiile conducerii care confirm exhaustivitatea i acurateea informaiilor prezentate de prile afiliate?

    ISA 550

    5. Scrisoarea de reprezentare include declaraiile conducerii care con-firm c aceasta a prezentat toate cazurile cunoscute, reale sau posibile de neconformitate cu legile i reglementrile, ale cror efecte ar trebui luate n considerare n ntocmirea situaiilor financiare?

    ISA 250

    6. Scrisoarea de reprezentare include declaraiile conducerii care confirm toate cazurile cunoscute, reale sau posibile, de litigii i reclamaii care ar solicita contabilizarea sau prezentarea n situaiile financiare?

    ISA 501

    7. Scrisoarea de reprezentare include declaraiile conducerii potrivit c-rora toate evenimentele ulterioare datei situaiilor financiare i pentru care sunt solicitate ajustri sau prezentri de informaii, conform ca-drului general de raportare financiar aplicabil, au fost ajustate sau prezentate?

    ISA 560

  • 27

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A8/2

    Planificarea auditului Ref. ISA Ref. seciune Iniiale/

    Data

    8. Confirmrile scrise includ o evaluare a conducerii cu privire la capacitatea companiei de a i continua activitatea, la faptul c au fost efectuate prezentrile relevante de informaii n situaiile financiare i c a fost luat n considerare o perioad de 12 luni de la data aprobrii situaiilor financiare?

    ISA 570

    9. Scrisoarea de reprezentare include declaraiile conducerii care confirm c presupunerile efectuate pe marginea oricror estimri contabile sunt rezonabile?

    ISA 540

    10. Declaraiile scrise acoper toate domeniile n care nu se ateapt, n mod rezonabil, ca probele de audit s fie disponibile?

    ISA 580

    11. Scrisoarea de reprezentare include un sumar al denaturrilor necorectate i motivele pentru care acestea nu au fost corectate sau o declaraie potrivit creia nu exist astfel de denaturri?

    ISA 450

    12. Analizai dac denaturrile din situaiile financiare ar putea constitui indicii de fraud i dac exist asemenea indicii, luai n considerare implicaiile denaturrii n raport cu alte aspecte ale auditului, mai precis cu credibilitatea declaraiilor conducerii.

    ISA 240

    13. n eventualitatea n care o declaraie primit din partea conducerii nu coincide cu alte probe de audit, investigai circumstanele i, dac este cazul, reevaluai credibilitatea celorlalte declaraii primite.

    ISA 580

  • 28

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A9/1

    SUMARUL ERORILOR ISA 450

    Toate denaturrile i abaterile notate pe parcursul activitii de audit pe teren ar trebui consemnate mai jos, alturi de detaliile consecinelor acestora. Dac sunt procesate ajustri, atunci acestea ar trebui notate n consecin. Denaturrile neajustate reportate din perioada anterioar, care sunt ireversibile (de exemplu, au un efect cumulat) ar trebui, de asemenea, incluse n aceast planificare. Consemnai referina i o sum actual (adic una stabilit) sau cunoscut. Dac a fost descoperit o eroare, ca urmare a tehnicilor de eantionare, eroarea va trebui extrapolat (proiectat) n vederea imputrii identificrilor la nivel de eantion pentru ntregul lot.

    Denaturrile ar trebui difereniate n efective, de raionament i proiectate, pentru a lua n

    considerare dac trebuie s v revizuii strategia de audit i dac denaturrile identificate indic posibilitatea existenei unor alte denaturri.

    Not: Planificarea unui audit n scopul exclusiv de a detecta, n mod individual, denaturrile semnificative,

    omite faptul c totalitatea denaturrilor nesemnificative individuale pot duce la denaturarea semnificativ a situaiilor financiare, nelsnd o marj pentru denaturrile nedetectate posibile. Pragul de semnificaie funcional ar fi trebuit stabilit, pentru a reduce la un nivel suficient de sczut probabilitatea ca totalitatea denaturrilor necorectate i nedetectate s depeasc pragul de semnificaie al situaiilor financiare, ca ntreg.

    Denaturrile necorectate ar trebui comunicate, n mod periodic, celor nsrcinai cu guvernana i ar

    trebui solicitat corectarea acestora. Ar trebui s solicitai declaraii care s detalieze dac conducerea ia n considerare, drept nesemnificative, efectele denaturrilor necorectate. Un sumar al acestor elemente ar trebui adugat sau anexat scrisorii de reprezentare.

  • 29

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A9/2

    SUMARUL ERORILOR (CONTINUARE) Natura sau motivul erorii sau abaterii

    Ref. seciune

    Eroare efectiv

    Eroare proiectat

    Eroare de raionament

    Efect asupra

    profitului

    Efect asupra

    bilanului

    Ajustat Considerat nesemnificativ

    Debit Credit Debit Credit Debit Credit Da/Nu Da/Nu

    Totalul ajustrilor poteniale

    Nivelul pragului de semnificaie funcional stabilit la a fost de_____________ lei.

    (Data) Elementele sub _________________ lei sunt considerate nesemnificative.

    CONCLUZIE Efectul totalitii denaturrilor neajustate notate mai sus, din raportul nostru de audit este/nu este

    considerat semnificativ (tiai, dup caz). Clientului i s-a solicitat s efectueze ajustri pentru toate denaturrile, cu excepia celor care au fost marcate ca fiind n mod clar nesemnificative*. Pentru cazurile n care ajustrile nu au fost efectuate, scrisoarea de reprezentare explic motivele.

    Semntur ....................................................... Data ...............................

    Revizuit de: ...................................................... Data ...............................

    * n mod clar nesemnificativ(trivial) nu este o alt expresie pentru termenul de imaterial. Aspectele care

    sunt n mod clar nesemnificative vor avea o cu totul alt ncadrare (mai redus) dect pragurile de semnificaie utilizate n audit i vor constitui aspecte care, n mod evident, nu genereaz consecine, fie luate individual sau cumulat, sau fiind evaluate fie dup criterii cantitative i/sau calitative.

  • 30

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A10/1

    REVIZUIREA SITUAIILOR FINANCIARE I A LISTELOR DE VERIFICARE A INFORMAIILOR

    OBIECTIVELE AUDITULUI

    1. Confirmarea caracterului rezonabil al oricror estimri contabile cuprinse n situaiile financiare. 2. Confirmarea conformitii situaiilor financiare auditate cu cunotinele despre client ale auditorului i

    cu rezultatele altor proceduri de audit. 3. Confirmarea faptului c metoda de prezentare este just i n conformitate cu legislaia i

    standardele contabile n vigoare. 4. Confirmarea faptului c datele comparative sunt conforme, din toate punctele de vedere

    semnificative, cu cadrul general de raportare financiar aplicabil situaiilor financiare auditate. 5. Confirmarea, n raportul auditorului, a msurii n care, n opinia auditorului, informaiile furnizate n

    raportul directorilor sunt consecvente cu situaiile financiare.

    PLANIFICAREA AUDITULUI

    Ref. ISA Ref.

    seci-une

    Iniiale/Data

    1. Luai n considerare orice estimri contabile sau domenii semnificative de raionament din situaiile financiare. Pentru fiecare estimare sau domeniu, luai n considerare dac exist suficiente probe la dosar, n domeniile relevante, care s confirme caracterul rezonabil i adecvat al prezentrii i descrierii n situaiile financiare.

    ISA 540

    2. Analizai din nou seciunea referitoare la revizuirea analitic i confirmai c dosarul prezint, n mod clar, faptul c situaiile financiare auditate sunt n conformitate cu cunotinele noastre despre client i cu rezultatele altor proceduri de audit.

    ISA 520

    3. Confirmai c metoda de prezentare este just i n conformitate cu legislaia i standardele contabile n vigoare, prin completarea unei liste corespunztoare de verificare a prezentrilor de informaii.

    4. Analizai caracterul adecvat al activitii de garantare a datelor compa-rative din seciunea Balanei de verificare i dac este cazul, obinei probe de audit suplimentare, conform crora valorile derivate din situa-iile financiare ale perioadei precedente nu conin denaturri semnifica-tive i sunt incluse, n mod corespunztor, n situaiile financiare ale perioadei curente.

    ISA 710

    5. Citii informaiile din raportul directorilor i evaluai dac sunt consecvente cu situaiile financiare.

    ISA 720

    CONCLUZIE

    Sub rezerva aspectelor aduse la cunotina persoanei nsrcinate cu revizuirea, n opinia mea, s-a obinut o asigurare de audit suficient, care ne permite s formulm concluzia c obiectivele de mai sus au fost ndeplinite, n mod corespunztor. Semntur ....................................................... Data ............................... Revizuit de:............................................. Data ...............................

  • 31

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A11/1

    REVIZUIREA ANALITIC FINAL

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 520

    1. S obinem o asigurare suplimentar referitoare la exhaustivitatea, acurateea semnificativ i validita-

    tea tranzaciilor nregistrate pe parcursul perioadei contabile i a soldului conturilor de la sfritul perioadei.

    2. S ofere suport pentru concluziile formulate ca urmare a unei alte activiti de audit.

    3. S evalueze consecvena general dintre cunotinele noastre despre client i situaiile financiare, luate

    ca ntreg.

    CONCLUZIE

    Sub rezerva aspectelor aduse la cunotina persoanei nsrcinate cu revizuirea, sunt asigurat c situaiile financiare par a fi corecte, luate ca ntreg i sunt consecvente cu cunotinele noastre despre client.

    Confirm c informaiile i explicaiile primite sunt susinute de probe coroborative.

    Semntur ...................................................... Data ............................. Revizuit .................................................. Data .............................

  • 32

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A11/2

    REVIZUIREA ANALITIC FINAL ISA 520

    Procedurile analitice ar trebui aplicate la sau spre finalul auditului, cnd se formuleaz o concluzie

    general privind msura n care situaiile financiare luate ca ntreg sunt consecvente cu nelegerea auditorului despre entitate. ISA 520

    Ref. ISA Ref.

    seciune Iniiale/

    Data Revizuirea situaiilor financiare 1. Efectuai o revizuire general a situaiilor financiare,

    pentru a confirma c acestea sunt consecvente cu cunotinele dumneavoastr despre afacere, cu ateptrile pentru anul curent i cu toate informaiile obinute pe parcursul activitii de audit de teren.

    ISA 520

    2. Comparai cifrele finale ale anului cu cele din perioadele/ bugetele anterioare, pentru a identifica variaiile semnificative sau soldurile neobinuite.

    Fcnd referire la revizuirea analitic detaliat i la procedurile de fond efectuate n cadrul fiecrei seciuni, evaluai credibilitatea datelor-surs i caracterul adecvat al explicaiilor obinute pentru toate aceste variaii i solduri. Asigurai-v c aceste explicaii au fost cumulate, n mod corespunztor.

    Asigurai-v c toate explicaiile sunt consemnate n etapa de finalizare i corelate cu activitatea detaliat, acolo unde este cazul.

    ISA 520

    3. Asigurai-v c s-au obinut toate explicaiile satisfctoare i, acolo cnd a fost cazul, au fost obinute probe coroborative corespunztoare pentru toate aspectele identificate pe parcursul revizuirii analitice preliminare.

    B6/1

    4. Atunci cnd nu s-au putut obine explicaii satisfctoare pentru niciun tip de variaii semnificative sau solduri neobinuite, sau pentru cazurile n care situaiile financiare sunt inconsecvente cu cunotinele despre afacere, asigurai-v c sunt elaborate proceduri suplimentare de audit pentru a oferi o asigurare, n aceast privin.

    ISA 520

    5. Verificai c niciuna din cunotinele pe care le avei despre afacere nu este inconsecvent cu situaiile financiare, luate ca ntreg.

  • 33

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A12/1

    EVENIMENTE ULTERIOARE BILANULUI

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 560

    1. S ne asigurm c toate evenimentele semnificative ulterioare datei bilanului, care implic sau nu

    ajustri, sunt identificate i tratate corect n situaiile financiare sau raportate membrilor.

    2. S confirmm efectuarea tuturor prezentrilor de informaii necesare, referitoare la evenimentele ulterioare.

    CONCLUZIE

    Sub rezerva aspectelor aduse la cunotina persoanei nsrcinate cu revizuirea, n opinia mea, s-a obinut o asigurare de audit suficient, care ne permite s formulm concluzia c orice evenimente ulterioare datei bilanului, dac exist, sunt corect tratate n situaiile financiare. Semntur ....................................................... Data ............................... Revizuit .................................................. Data ...............................

  • 34

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A12/2

    EVENIMENTE ULTERIOARE BILANULUI Procedurile de audit ar trebui finalizate pn la data raportului de audit (sau la o dat ct se poate de

    apropiat de aceasta)

    Munc de teren Revizuire final Planificarea auditului Ref. ISA Ref.

    seciune Iniiale/ Data

    Ref. seciune

    Iniiale/ Data

    1. Luai n considerare evaluarea riscului n aceast privin, atunci cnd determinai natura i amploarea procedurilor care vor fi ntreprinse.

    2. Obinei i documentai o nelegere a procedurilor implementate de conducere pentru identificarea evenimentelor ulterioare datei bilanului.

    ISA 560

    3. Interogai conducerea dac au aprut sau nu evenimente ulterioare datei bilanului. (Luai n considerare noile angajamente, mprumuturi, garanii, vnzri sau achiziii de active, aspecte legate de proprietate, etc.)

    ISA 560

    4. Revizuii urmtoarele pentru a v asigura c nu a aprut nimic de la sfritul anului care s necesite a fi prezentat sau furnizat n legtur cu: (i) conturile de gestiune; (ii) registrul de cas, chitanele i situaiile

    bancare; (iii) fluxurile de trezorerie; (iv) corespondena; (v) procesele-verbale ale edinelor; (vi) contractele importante; i (vii) orice alte surse.

    Asigurai-v c amploarea analizei dumneavoastr i orice aspecte generate sunt consemnate, n mod clar, la dosar.

    ISA 560

    5. Atunci cnd exist o ntrziere ntre ncheierea muncii de teren i semnarea raportului de audit, completai coloanele alturate, aferente revizuirii finale.

    ISA 560

    6. Asigurai-v c scrisoarea de reprezentare cuprinde declaraiile conducerii, potrivit crora toate evenimentele care au avut loc au fost ajustate sau prezentate, dup caz.

    ISA 560

    7. Asigurai-v c toate ajustrile sau prezentrile necesare, aferente evenimentelor ulterioare, sunt ncorporate n situaiile financiare.

    La data semnrii raportului de audit

    8. Avem cunotine despre orice evenimente ulterioare datei bilanului sau factori suplimentari legai de evenimentele cunoscute care modific situaia artat de cifre?

    ISA 560

  • 35

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A12/3

    EVENIMENTE ULTERIOARE BILANULUI (CONTINUARE)

    Munc de teren Revizuire final Ref. ISA

    Ref. seciune

    Iniiale/ Data

    Ref. seciune

    Iniiale/ Data

    9. Asigurai-v c este consemnat amploarea activitii suplimentare.

    ISA 560

    Dup data semnrii raportului de audit

    10. Luai n considerare raportarea, ctre adunarea general a membrilor, a oricror evenimente neraportate de ctre conducere, de care am luat cunotin dup ce raportul a fost semnat, dar nainte de adunarea general.

    ISA 560

  • 36

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A13/1

    CONTINUITATEA ACTIVITII

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 570

    1. S obinem probe de audit suficiente i adecvate referitoare la caracterul adecvat al utilizrii, de ctre conducere, a principiului de continuitate a activitii, n ntocmirea situaiilor financiare.

    2. S concluzionm, pe baza probelor de audit obinute, asupra msurii n care exist o incertitudine

    referitoare la evenimentele sau condiiile care pot genera dubii privind abilitatea entitii de a i continua activitatea.

    3. S determinm implicaiile asupra raportului auditorului.

    CONCLUZIE

    Sub rezerva aspectelor care au fost aduse la cunotina persoanei nsrcinate cu revizuirea, n opinia mea, a fost obinut o asigurare suficient care ne permite s formulm concluzia c situaiile financiare ar trebui ntocmite cu respectarea principiului continuitii. Semntur ......................................................... Data ............................... Revizuit ................................................. Data ...............................

  • 37

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A13/2

    CONTINUITATEA ACTIVITII ISA 570

    Ref. ISA Ref.

    seciune Iniiale/

    Data

    1. Luai n considerare dac exist orice evenimente sau condiii care pot genera ndoieli semnificative referitoare la abilitatea clientului de a i continua activitatea. Chestionarul de la seciunile A13/4 i A13/5 ar trebui completat att n cadrul etapei de planificare, ct i n etapele finale ale auditului i ar trebui s cuprind note explicative, dup caz.

    2. Luai n considerare dac conducerea a derulat o evaluare a conti-nuitii activitii. Documentai aprecierea dumneavoastr cu privire la aceast evaluare i/sau discuiile cu conducerea (asigurndu-v c acoperii aceeai perioad i analizai dac evaluarea acoper toate informaiile relevante de care ai luat cunotin).

    ISA 570

    3. Dac au fost utilizate previziuni ale fluxurilor de trezorerie/ bugetelor, analizai: (i) credibilitatea datelor existente; (ii) dac exist suficiente probe pentru prezumiile ce stau la baza

    previziunii; (iii) dac acestea ofer probe adecvate cu privire la abilitatea

    companiei de a i continua activitatea; (iv) dac a fost luat n considerare o perioad de 12 luni de la

    data aprobrii situaiilor financiare; i (v) dac a fost luat n considerare o perioad mai scurt de 12

    luni, ar trebui s li se solicite directorilor/ conducerii s prelungeasc perioada, n mod corespunztor.

    ISA 570

    4. Discutai cu conducerea i documentai orice evenimente sau condiii aprute de la evaluarea acesteia, care pot genera ndoieli cu privire la continuitatea activitii.

    ISA 570

    5. Luai n considerare i documentai planurile viitoare ale conducerii, de a aborda orice aspecte referitoare la continuitatea activitii, inclusiv fezabilitatea acestor planuri. Obinei declaraii scrise din partea conducerii, cu privire la planurile sale de aciuni viitoare.

    ISA 570

    6. Atunci cnd nu sunt disponibile fluxuri de trezorerie sau bugete, descriei ce probe sunt disponibile pentru a susine abilitatea companiei de a i continua activitatea. Pstrai aceste probe.

    ISA 570

    7. Dac ajungei la concluzia c este adecvat utilizarea prezumiei de continuitate a activitii, dar c exist o incertitudine semnificativ, asigurai-v c situaiile financiare descriu, n mod corespunztor, faptele pertinente.

    ISA 570

    8. Dac sunt efectuate prezentri corespunztoare ale informaiilor, poate fi exprimat o opinie necalificat cu paragraf de evideniere, semnificativ, care atrage atenia asupra notei la situaiile financiare care prezint aceast incertitudine. Dac nu sunt efectuate prezentri corespunztoare, este necesar o opinie cu rezerve sau o opinie contrar. (O opinie contrar dac prezumia de continuitate a activitii nu este adecvat.)

    ISA 570

  • 38

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A13/3

    Continuitatea activitii (continuare) Ref. ISA Ref.

    seciuneIniiale/

    Data

    9. Luai n considerare necesitatea consultrii i/sau o a doua revizuire a partenerului, dac este preconizat un raport de audit n afara standardelor.

    A4

    10. Documentai analiza dumneavoastr cu privire la orice modificare sau rezerv, necesar n raportul de audit.

    11. Dac a avut loc o ntrziere n aprobarea situaiilor financiare, generat de continuitatea activitii, documentai procedurile suplimentare desfurate i analizai efectul asupra raportului de audit.

    ISA 570

    12. La data semnrii raportului de audit: Cunoatem alte informaii suplimentare care pun la ndoial validitatea ntocmirii situaiilor financiare, din perspectiva principiului de continuitate a activitii?

  • 39

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A13/4

    CHESTIONAR PRIVIND CONTINUITATEA ACTIVITII ISA 570

    Planificare

    Da/Nu Final

    Da/Nu Comentarii

    1 Aspecte financiare 1.1 Datoriile depesc activele?

    1.2 Datoriile curente depesc activele curente?

    1.3 Acordul cu privire la facilitile de mprumut necesare nu este nc finalizat?

    1.4 Compania se afl n situaia de nendeplinire sau nclcare a vreunui acord sau a vreunei clauze?

    1.5 Compania ntmpin probleme grave cu privire la lichiditi sau fluxul de numerar?

    1.6 A experimentat clientul, de la data bilanului, pierderi sau probleme aferente fluxului de numerar, care i amenin activitatea permanent?

    1.7 S-au nregistrat vnzri substaniale de imobilizri, care nu se intenioneaz a fi nlocuite?

    1.8 Se afl clientul n faza de negociere a unei restructurri a mprumuturilor?

    1.9 A fost afectat compania de un refuz (sau reducere) a termenilor obinuii de creditare comercial?

    1.10 Au ajuns la scaden rambursrile majore ale mprumuturilor sau este necesar o refinanare?

    2 Aspecte operaionale 2.1 Compania experimenteaz sau este probabil c va

    experimenta modificri fundamentale de pia sau tehnologice, la care se poate s nu se adapteze corespunztor?

    2.2 Este compania supus unei reduceri externe forate a operaiunilor, din cauza cadrului legislativ, de reglementare sau a altor factori?

    2.3 S-a confruntat clientul cu o pierdere a conducerii-cheie sau cu dificulti legate de personal sau mediul de lucru?

    2.4 Este clientul dependent de cteva linii de produse, de care piaa este saturat?

    2.5 S-a confruntat clientul cu o pierdere a furnizorilor sau clienilor principali sau cu evoluii tehnologice, care determin perimarea unui produs cheie?

  • 40

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A13/5

    CHESTIONAR PRIVIND CONTINUITATEA ACTIVITII (CONTINUARE) Planificare

    Da/Nu Final

    Da/Nu Comentarii

    3 Alte aspecte 3.1 Este clientul implicat n orice activiti ce pot

    genera litigii, care pot avea drept rezultat o despgubire creia clientul nu i poate face fa?

    3.2 Este clientul implicat n orice activiti, ce pot avea consecine variate, care ar afecta principiul de continuitate a activitii?

    EVALUAREA N CADRUL ETAPEI DE PLANIFICARE Dac au fost identificate riscuri specifice n tabelul de mai sus, asigurai-v c sunt elaborate

    proceduri adecvate, ca reacie la aceste riscuri. Atunci cnd aceste riscuri sunt considerate semnificative, analizai necesitatea unei persoane independente, care s se ocupe de revizuire. Asigurai-v c toate aspectele sunt consemnate, n mod clar, n Acordul de planificare a auditului din seciunea B9.

    Dac exist un risc ca prezumia de continuitate a activitii s nu fie adecvat, asigurai-v c acest

    aspect este discutat cu clientul, pentru a minimiza riscul modificrilor sau rezervelor din raportul de audit.

    EVALUAREA FINAL Dac au fost identificate riscuri specifice, asigurai-v c aspectele n cauz sunt pe deplin

    documentate i c efectul acestor riscuri asupra prezumiei de continuitate a activitii este consemnat n detaliu.

  • 41

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A14/1

    RAPORTUL DE AUDIT

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 700

    1. S ne asigurm c raportul de audit a fost corect prezentat n conformitate cu Standardele Inter-

    naionale de Audit i cu alte ndrumri profesionale i reflect concluziile activitii de audit desfurate.

    CONCLUZIE

    Sunt asigurat c obiectivele stipulate mai sus au fost ndeplinite. Semntur ........................................................... Data .......................................... Revizuit ........................................................ Data ..........................................

  • 42

    Numele clientului Perioada contabil Ref. A14/2

    RAPORTUL DE AUDIT ISA 700, ISA 705, ISA 706

    Planificarea auditului

    Ref. ISA

    Ref. seciune

    Iniiale/Data

    1. Luai n considerare implicaiile oricrei modificri/rezerve aduse raportului de audit n perioada precedent.

    2. Directorii au refuzat s confirme, n scris, unele declaraii?

    3. Exist inconsecvene ntre situaiile financiare (sau orice alte informaii care urmeaz a fi emise o dat cu acestea) i raportul directorilor?

    4. Revizuii i evaluai concluziile formulate n urma probelor de audit obinute, ca baz a exprimrii unei opinii pe marginea situaiilor financiare.

    ISA 700 A5 A6

    5. Raportul ar trebui prezentat n conformitate cu modelele de raport din Standardele Internaionale de Audit.

    6. Un raport modificat (cu observaii sau rezerve) ar trebui prezentat, n conformitate cu prevederile Standardelor Internaionale de Audit.

    ISA 705 ISA 706

    7. Asigurai-v c este inclus n dosar o prezentare narativ detaliat, n sprijinul oricrei opinii de audit modificate sau cu rezerve, incluznd detaliile, dac este cazul, oricrei consultri sau oricrui proces de revizuire la cald.

    8. Raportul de audit ar trebui s conin un paragraf referitor la responsabilitatea auditorului fa de prile tere paragraful Bannerman. (negarea de responsabilitate n ceea ce privete utilizarea raportului de audit de ctre alte persoane dect cele pentru care s-a avut intenia a se emite raportul de audit)

  • 43

    Numele clientului Perioada contabil Ref. B

    PLANIFICAREA AUDITULUI SECIUNEA B

  • 44

    Numele clientului Perioada contabil Ref. B1/1

    PLANIFICARE

    OBIECTIVELE AUDITULUI ISA 200, ISA 220, ISA 300

    1. Stabilirea ndeplinirii condiiilor preliminare ale unui audit. 2. Stabilirea mijloacelor prin care se intenioneaz ndeplinirea obiectivelor auditului. 3. Stabilirea unei strategii generale de audit, care prevede aria de aplicabilitate, perioada i

    direcia auditului i care ofer ndrumri privind desfurarea planului de audit. 4. Asigurarea c munca este atribuit personalului de audit care deine pregtirea, experiena i

    competena necesar. 5. Asigurarea c personalul de audit de la toate nivelurile nelege clar responsabilitile care i

    revin i obiectivele procedurilor pe care se ateapt s le ndeplineasc. 6. Asigurarea c am consemnat evaluarea noastr referitoare la riscul de audit. 7. Asigurarea c atenia noastr este ndreptat asupra aspectelor critice ale auditului. 8. Asigurarea c auditul este finalizat n mod eficient.

    CONCLUZIE

    M-am asigurat c obiectivele stipulate mai sus au fost ndeplinite. Atunci cnd acest fapt nu a fost posibil, am inclus detalii care trebuie aduse la cunotina persoanei nsrcinate cu revizuirea. Semntura ..................................................... Data ..................................... Revizuit .................................................. Data .....................................

  • 45

    Numele clientului Perioada contabil Ref. B1/2

    PLANIFICAREA AUDITULUI

    Planul de audit Aprobat nainte de nceperea auditului De ctre .. Persoana responsabil .. Data Prin semnarea acestui program, fiecare dintre noi confirm c Acordul de Planificare a fost citit de toi membrii echipei misiunii, nainte de nceperea misiunii i n paralel cu notele de informare a personalului. Confirmm, de asemenea, independena fiecruia dintre noi n raport cu auditul i faptul c vom respecta Codul Etic al IFAC.

    Nume Iniiale Semntur Data

    Partenerul misiunii de audit

    Al doilea partener

    Managerul de audit

    Auditorul senior

    Revizuirea ulterioar misiunii de audit Pragul de semnificaie, revizuirea analitic i riscul n contextul rezultatelor finale ale muncii noastre, am revizuit evalurile noastre preliminare cu privire la cele de mai sus i, n opinia mea, evalurile noastre iniiale sunt n continuare valabile. (n caz contrar, facei referire la o re-evaluare.) Persoana responsabil: ... Data: ..

  • 46

    Numele clientului Perioada contabil Ref. B1/3

    LISTA DE VERIFICARE A PLANIFICRII

    Aceast list de verificare a fost conceput n vederea coordonrii procesului de planificare. n timp

    ce punctele de mai jos acoper principalele domenii prevzute de Standardele Internaionale de Audit, va fi necesar includerea n dosar a unor informaii narative suplimentare, cu scopul de a demonstra profunzimea analizei dumneavoastr pentru fiecare domeniu i concluziile trase.

    Ref. ISA

    Ref.

    seciune

    Iniiale/Data

    1. Confirmai c un audit este solicitat, prin completarea listelor de verificare din seciunile B1/10 i B1/11.

    B1/10 i B1/11

    2. Analizai dac exist condiiile preliminare pentru un audit: (i) exist un cadru general de raportare financiar acceptabil; i (ii) conducerea i-a asumat responsabilitatea pentru ntocmirea

    situaiilor financiare, controlul intern i furnizarea accesului la toate informaiile relevante?

    (Not: dac nu exist condiiile preliminare, auditorul nu trebuie s accepte numirea)

    210

    3. Confirmai acceptarea numirii sau re-numirea, prin completarea listei de verificare din seciunea B2.

    Asigurai-v c toate considerentele etice sunt corelate cu tabelul din seciunea B2/7 i c orice raport naintat ctre Partenerul pe proble-me de etic (dac este solicitat) este ntocmit n conformitate cu Codul Etic al IFAC.

    200 220 300

    B2 B2/7

    4. Revizuii toate informaiile disponibile pentru acest client, n contextul splrii de bani i analizai dac trebuie actualizate.

    5. Asigurai-v c exist la dosar o scrisoare actualizat a misiunii de audit, adaptat circumstanelor specifice ale clientului. Asigurai-v c aceasta respect cadrul general de raportare financiar adecvat i responsabilitile att ale auditorului, ct i ale conducerii.

    Analizai necesitatea revizuirii oricror clauze existente i asigurai-v c modificrile sunt convenite n scris.

    210 300

    6. Revizuii corespondena firmei cu clientul, ncepnd cu data aprobrii ultimului set de situaii financiare, documentnd orice aspecte care ar putea afecta auditul din acest an.

    7. Obinei i revizuii o copie a listei cu Aspecte de urmrit pe viitor, ntocmit pe parcursul auditului de anul trecut i adugai o copie la dosar, dac este cazul.

    8. Analizai rezultatele oricrei inspecii/monitorizri recente, interne sau externe, a calitii auditului firmei (de exemplu, revizuirile dosarelor la cald i/sau la rece) i documentai orice impact asupra misiunii actuale.

    220

    9. Organizai o ntlnire/discuie cu clientul, naintea nceperii auditului. Asigurai-v c data, numele tuturor participanilor i aspectele discutate sunt consemnate la dosar.

    ndrumri suplimentare sunt furnizate n seciunea B11, sub forma unui proiect de agend a ntlnirii.

    210 240 315

    B11

  • 47

    Numele clientului Perioada contabil

    Ref. B1/4

    LISTA DE VERIFICARE A PLANIFICRII (CONTINUARE)

    Ref. ISA Ref.

    Seciune Iniiale/

    Data 10. Revizuii i actualizai, dup caz, cunotinele dumneavoastr do-

    cumentate despre client, cu referire la Lista de verificare din seciu-nea B3/1 privind Cunoaterea clientului i evaluarea riscurilor. Asigurai-v c toate aspectele relevante sunt cuprinse n seciunea privind cunotinele de baz din Acordul de Planificare a Auditului, aferent seciunii B9.

    315 B3/1 B9

    11. Revizuii i actualizai, dup caz, cunotinele dumneavoastr docu-mentate privind sistemele contabile i mediul de control al clientului (inclusiv monitorizarea de ctre client a acestor controale), cu re-ferire la lista de verificare din seciunea B3 cu privire la Cunoate-rea clientului i evaluarea riscurilor, programul de audit privind Sistemele contabile i controale interne din seciunea C1/2. Asigurai-v c evaluarea general a sistemelor i controalelor existente (i orice plan de a lua n calcul controalele interne drept mijloc de reducere a testrii detaliate sau a amplorii testelor de detaliu) este documentat corespunztor i justificat n Acordul de planificare a auditului din seciunea B9.

    315 315

    B3 C1/2 B9

    12. Documentai evaluarea dumneavoastr cu privire la Riscul inerent, utiliznd lista de verificare din seciunea B4. Asigurai-v c evaluarea general este consemnat n Acordul de planificare a auditului din seciunea B9 i transferat n Sumarul evalurii riscului i planul de eantionare de la B7/2.

    315 B4 B9 B7/2

    13. Documentai evaluarea dumneavoastr cu privire la riscurile specifice, att la nivelul situaiilor financiare, ct i la nivelul afirmaiilor, pentru toate clasele de tranzacii, solduri ale conturilor i prezentri de infor-maii. Asigurai-v c evaluarea general i rspunsul dumneavoas-tr sunt consemnate n Sumarul evalurii riscului i planul de ean-tionare de la B7/2 i n Acordul de planificare a auditului de la B9. (Not: Auditorul ar trebui s planifice auditul cu scepticism profesional.)

    315 330 330 240 200

    B7/2 B9

    14. Identificai riscurile care, potrivit raionamentului dumneavoastr, solicit o atenie special n cadrul auditului (aceste riscuri sunt definite drept "riscuri semnificative).

    Atunci cnd au fost identificate riscuri specifice sau semnificative, asigurai-v c au fost concepute proceduri de audit adecvate pentru a aborda aceste riscuri i c acestea sunt reflectate n tabelul B7/3 i n Acordul de planificare a auditului de la B9.

    240 315 330

    B7/3 B9

    15. Luai n considerare n special riscul semnificativ al neglijrii controa-lelor de ctre conducere (management override of controls) i do-cumentai procedurile suplimentare solicitate n consecin, n tabelul din seciunea B7/3 i n Acordul de planificare a auditului de la B9. A se nota c acest risc presupus nu poate fi combtut.

    240

    B7/3 B9

    16. Luai n considerare n special riscul presupus de denaturare semnificativ cauzat de fraud, aferent recunoaterii veniturilor (sau justificai de ce nu abordai acest risc) n tabelul de la B7/3 i n Acordul de planificare a auditului de la B9. Analizai ce tipuri de venituri, tranzacii sau afirmaii genereaz astfel de riscuri i investigai orice inconsecvene n rspunsurile primite din partea conducerii

    240 B7/3 B9

  • 48

    Numele clientului Perioada contabil

    Ref. B1/5

    LISTA DE VERIFICARE A PLANIFICRII (CONTINUARE)

    Ref. ISA

    Ref. Seci-une

    Iniiale/Data

    17. Revizuii i documentai utilizarea de ctre client a estimrilor conta-bile i nelegei datele primare ce stau la baza acestor estimri.

    Analizai metoda de evaluare i dac ipotezele utilizate sunt rezonabile, adecvate i aplicate consecvent.

    Analizai dac sunt necesare aptitudini sau cunotine specializate n vederea obinerii de suficiente probe de audit adecvate n legtur cu estimrile contabile.

    Revizuii rezultatul estimrilor contabile efectuate ntr-o perioad anterioar i msura n care informaiile obinute sunt relevante n identificarea riscurilor din perioada curent.

    Asigurai-v c toate aspectele relevante sunt documentate n Acordul de planificare a auditului de la B9.

    540

    B9

    18. Calculai pragul de semnificaie la nivelul situaiilor financiare i pragul de semnificaie funcional, utiliznd tabelul de la B5. Asigurai-v c documentai justificarea dumneavoastr cu privire la nivelul (nivelurile) selectat(e) i c evaluarea general este reflectat n Acordul de planificare a auditului de la B9 i n Sumarul evalurii riscului i Planul de eantionare de la B7/2.

    320

    B5 B9 B7/2

    19. Efectuai i documentai revizuirea dumneavoastr analitic preliminar aferent situaiilor financiare, utiliznd programul sugerat de la B6. Asigurai-v c orice detalii relevante sunt incluse n Acordul de planificare a auditului de la B9 i c evaluarea dumneavoastr cu privire la impactul general asupra muncii dumneavoastr de audit este specificat clar.

    315 B6 B9

    20. Utiliznd evaluarea dumneavoastr cu privire la pragul de semnificaie, riscul inerent, riscul specific i riscul de control, documentai planificarea abordrii eantionrii de ctre dumneavoastr, prin completarea Sumarului evalurii riscului i planului de eantionare de la B7/2.

    530

    B7/2

    21. Asigurai-v c un element de imprevizibilitate este ncorporat n selecia planificat a naturii, amplorii i plasrii n timp a procedurilor i documentai n Acordul de planificare a auditului de la B9, cum va fi acesta realizat.

    240 B9

    22. Asigurai-v c legile i reglementrile aplicabile acestui client sunt clar identificate, fie n acest dosar, fie n dosarul permanent de audit (n special cele care sunt centrate pe afacere).

    Asigurai-v c sunt incluse detalii relevante n Acordul de planificare a auditului de la B9 i c evaluarea dumneavoastr cu privire la impactul acestor legi i reglementri asupra activitii dumneavoastr de audit planificate este clar specificat.

    250A

    B9

    23. Confirmai c Acordul de planificare a auditului de la B9 include toate cerinele dumneavoastr de raportare (de exemplu, legislaia corespunztoare, raportul de audit sau orice alt raport suplimentar sau declaraie ctre un organ de reglementare (inclusiv obligaiile aferente denunrii). Facei referine ncruciate la orice ndrumri specifice, note sau informaii din domeniul de activitate(industrie).

    250B

    B9

  • 49

    Numele clientului Perioada contabil

    Ref. B1/6

    LISTA DE VERIFICARE A PLANIFICRII (CONTINUARE)

    Ref. ISA

    Ref. Seci-une

    Iniiale/Data

    24. Obinei i documentai nelegerea dumneavoastr cu privire la controalele stabilite de conducere, n vederea identificrii, contabilizrii i prezentrii prilor afiliate i a tranzaciilor aferente.

    Chestionai conducerea cu privire la urmtoarele i documentai: (i) identitatea tuturor prilor afiliate cunoscute, inclusiv modificrile

    fa de perioadele anterioare; (ii) natura relaiilor dintre acestea; i (iii) dac au avut loc tranzacii pe parcursul anului (i dac da, tipul

    i scopul acestora).

    Analizai i documentai evaluarea dumneavoastr cu privire la riscul existenei:

    - unor alte pri afiliate nedezvluite, - altor tranzacii care au loc i care nu au fost prezentate.

    Asigurai-v c sunt incluse detalii relevante n Acordul de planificare a auditului de la B9 i c evaluarea dumneavoastr cu privire la impactul asupra muncii dumneavoastr de audi