certificarea : audit si · pdf fileaudit si certificare suport de curs ceccar, filiala...

Click here to load reader

Post on 06-Feb-2018

225 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Audit si certificareSuport de curs

  CECCAR, Filiala Bucuresti26-29 noiembrie 2012

  Certificarea :

  Practician -> Persoana responsabila de informatia prezentata -> subiect + criterii -> concluzie pentru consolidarea gradului de incredere -> Grup tinta

  Subiecte: supravegherea gestiunii, legalitatea situatiilor financiare si concordanta acestora curegistrele, evaluarea elementelor patrimoniale, repartizarea profitului etc.

  Criterii: relevanta, exhaustivitatea, credibilitatea, neutralitatea, claritatea

  Audit financiar : misiunea de certificare rezonabila ce priveste situatiile financiare istorice(conform ISA)

  Examen limitat (revizuire): misiunea de certificare limitata (conform ISRE)

  Auditul este o certificare, dar nu orice certificare este un audit.

  Auditul financiar caracteristici generale

  Auditul financiar reprezinta orice inteventie in contabilitatea unei entitati in scopuri de control, revizie, studiu, cercetare, efectuat de un profesionist contabil competent si independent, dac celelalte elemente fundamentale ale definiiei auditului in general sunt ntrunite.

  Caracteristici:

  examinare profesionista

  obiect = orice informatie financiar-contabil

  specialist un profesionist contabil competent

  scop: emiterea unei opinii motivate : argumentare + raspundere

  criterii de calitate: standard, norma

  Auditul statutar caracteristici generale

  Auditul statutar reprezint examinarea profesionist efectuat de un profesionist contabilcompetent i independent asupra situaiilor financiare n ansamblul lor in vederea emiteriiunei opinii motivate n legatur cu imaginea fidel, clar i complet a poziiei, situaiei i performanelor financiare nregistrate de entitate prin raportarea la standardele naionale sau internaionale de audit.

  Caracteristici: examinare profesionist obiect = situaiile financiare n ansamblul lor specialist un profesionist contabil competent scop: emiterea unei opinii cu obiect precis: patrimoniu, performanele financiare criterii de calitate: standardele naionale sau internaionale de audit

  Caracteristici fundamentale (3) : caracterul legal (singurul tip de control legal) independenta absoluta a profesionistului contabil autorizarea organismului din care face parte profesionistul contabil

 • Terminologia utilizat n audit

  Riscul de audit Riscul ca auditorul s exprime o opinie neadecvat de audit atunci cnd situaiile financiare sunt denaturate semnificativ. Riscul de audit este o funcie a riscurilor de denaturare semnificativ i a riscului de detectare.

  Riscul de detectare Riscul ca procedurile efectuate de auditor pentru a reduce riscul de audit la un nivel acceptabil de sczut, nu vor fi n msur s detecteze o denaturare care exist i care ar putea fi semnificativ, fie individual sau la nivel agregat mpreun cu alte denaturri.

  Informaie financiar istoric Informaie exprimat n termeni financiari n legtur cu o anumit entitate, derivat n principal din sistemul contabil al entitii, cu privire la evenimente economice care au avut loc n perioade precedente sau n legtur cu condiii sau circumstane economice la anumite momente din trecut.

  Conducere Persoana(ele) cu responsabiliti executive pentru conducerea operaiunilor entitii. Pentru anumite entiti din anumite jurisdicii, conducerea include unele dintre sau toate persoanele nsrcinate cu guvernana, ca de exemplu, membrii executivi ai consiliului de administraie, sau un asociat- conductor.

  Denaturare O diferen ntre suma, clasificarea, prezentarea sau dezvluirea unui element din situaiile financiare raportat, i suma, clasificarea, prezentarea, sau dezvluirea care este necesar a fi fcut pentru ca elementul s fie n conformitate cu cadrul de raportare financiar aplicabil. Denaturrile pot aprea ca urmare a erorii sau fraudei.

  Raionamentul profesional Aplicarea pregtirii relevante, a cunotinelor i a experienei n contextul dat de audit, a contabilitii i a standardelor etice, pentru a lua decizii n cunotin de cauz n legtur cu procedura adecvat n contextul circumstanelor misiunii de audit.

  Scepticismul profesional O atitudine care include o gndire rezervat, fiind atent la condiii care ar putea indica o posibil denaturare datorat fraudei sau erorii i o evaluare critic a probelor de audit.

  Asigurare rezonabil n contextul unui audit al situaiilor financiare, un nivel de asigurare ridicat, dar nu absolut.

  Probe de audit Informaii folosite de audit pentru a ajunge la concluziile pe baza crora se bazeaz opinia auditorului. Probele de audit includ att informaii coninute n sistemul de nregistrri contabile care stau la baza situaiilor financiare ct i alte informaii.

  Risc de denaturare semnificativ Riscul ca situaiile financiare s fie denaturate semnificativ nainte de auditare. Acesta const n dou componente, descrise dup cum urmeaz la nivelul afirmaiilor:

  - Riscul inerent Susceptibilitatea unei afirmaii cu privire la o clas de tranzacii, sold de cont sau prezentare de a fi denaturat semnificativ, fie individual sau n mod agregat mpreun cu alte denaturri, nainte de a lua n considerare orice controale legate de acestea

  - Riscul de control Riscul ca o denaturare care ar putea s apar la nivelul unei afirmaii cu privire la o clas de tranzacii, sold de cont sau prezentare care ar putea fi semnificativ, fie individual sau n mod agregat mpreun cu alte denaturri, s nu poat fi prevenit, sau detectat i corectat la timp de ctre controlul intern al entitii.

  Tipuri de audit

  Audit financiar

  Audit fiscal

  Audit social

  Audit juridic

  Audit al calitatii

  Audit informatic etc

 • Tipuri de auditori

  Auditori externi

  Auditori interni

  Audit intern/Control intern (1)

  Auditul intern = componentcomponent a a audituluiauditului financiarfinanciar care const n examinareaprofesional efectuat de un profesionist contabil competent i independent n vedereaexprimrii unei opinii motivate n legatur cu validitatea i corecta aplicare a procedurilor interne stabilite de conducerea intreprinderii (entitii).

  Auditul intern = un compartiment de control din cadrul entitii care efectueaz verificri pentru aceasta

  Face parte din controlul intern al entitii i are ca obiective de baz verificareaeficacitii sistemelor contabile i de control intern.

  Audit intern/Control intern (2) Controlul intern reperezint un ansamblu de politici i proceduri puse n aplicare

  de conducerea unei entiti n vederea asigurrii, n msura posibilului, a unei gestionri riguroase i eficiente a activitilor acesteia.

  Implic respectarea politicilor de gestiune, protejarea activelor, prevenirea i detectarea fraudelor i erorilor, exactitatea i exhaustivitatea nregistrrilorcontabile i stabilirea la timp a informaiilor financiare.

  Existena unui sistem de control intern rational conceput i corect aplicatconstituie o serioas prezumie asupra fiabilitii conturilor i a concordaneidintre datele contabilitii i realitate.

  Principiile generale ale unui angajament de audit au n vedere ca:

  Auditorul s acioneze n conformitate cu cerinele ,,Codului de etic pentru profesionitii contabili, emis de Federaia Internaional a Contabililor (IFAC);

  Auditorul s desfoare angajamentul de audit n conformitate cu Standardele Internaionale de Audit (ISA);

  Auditorul trebuie s planifice i s desfoare un angajament de audit cu o atitudine de scepticism profesional, admind ideea ca n anumite mprejurri situaiile financiare s fie denaturate n mod semnificativ.

 • Norme de comportament in audit

  Codul etic al profesionistilor contabili

  Principii fundamentale

  Independenta in audit

  - Concept

  - Amenintari

  - Masuri de protectie

  Principii fundamentale

  Integritatea

  Competenta profesionala i atentia cuvenita

  Confidentialitatea

  Conduita profesionala

  Standardele tehnice

  Surse principale de rspundere juridic a auditorilor

  Exemplu de reclamaie potenial

  Clientul intenteaz un proces auditorului pentru nedescoperirea unei fraude semnificative n cursul auditului.

  Banca intenteaz un proces auditorului pentru nedescoperirea faptului c situaiilor financiare ale unui debitor erau semnificativ eronate.

  Un grup de acionari intenteaz un proces auditorului pentru nedescoperirea faptului c situaiile financiare erau semnificativ eronate.

  Autoritatile acuz auditorul de emiterea, cu bun tiin, a unui raport de audit eronat.

  Surs de rspundere

  Client Client rspundere fa de client n cadrul prevederilor de drept comun

  TerTer parteparte rspundere fa de tere pri n cadrul prevederilor de drept comun

  Rspundere n cadrul legislaiei privind protectia asociatilor

  Rspundere penal

  STANDARDE TEHNICE (1)

  Standarde emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de Audit i Asigurri (IAASB) din cadrul Federaiei Internaionale a Contabililor (IFAC)

 • STANDARDE TEHNICE (2)

  Se aplica misiunilor pe baza de proceduriconvenite, misiunilor de compilare si altorservicii conexe.

  Standardele Internaionale pentru ServiciiConexe (ISRS)

  Se aplica misiunilor de certificare ce trateaza alte subiecte decat informatiilefinanciare istorice.

  Standardele Internaionale pentru Misiunide Certificare (ISAE)

  Se aplica pentru examenul limitat(revizuirea) informatiilor financiareistorice.

  Standardele Internaionale pentru Misiunide Examen Limitat (Revizuire) (ISRE)

  Se aplica pentru auditul informatiilorfinanciare istorice.

  Standardele Internaionale de Audit (ISA)

  STANDARDE TEHNICE (3)

  Standarde emise de IASB (IFRS, IAS, IFRIC, SIC)

  Norme metodologice emise de IAASB (indrumari si asistenta):

  - Norme metodologice Internationale de Audit (IA

View more