fisa disciplinei[1] paun finantarea afacerilor 2012

4

Click here to load reader

Upload: anamaria-balan

Post on 23-Jul-2015

76 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Fisa Disciplinei[1] Paun Finantarea Afacerilor 2012

ŞCOALA NAŢIONALĂ DE STUDII POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE

Facultatea de Comunicare

Master: Management şi comunicare în afaceri

FIŞA DISCIPLINEI

Denumirea disciplinei Finanţarea afacerilorAnul de studiu 1 Semestrul * 2 Tipul de evaluare finală **(Es/Ec)Regimul disciplinei (Ob-obligatorie, As-asociată, Op-opţională)

Ob Numărul de credite

Total ore din planul de învăţământ

Total ore studiu individual/ lucru în echipă

Total ore pe semestru

Titularul disciplinei Conf. univ. dr. Cristian PĂUN

* Dacă disciplina are mai multe semestre de studiu, se completează câte o fişă pentru fiecare semestru** Es - evaluare sumativă, la sfârşitul semestrului, poate fi realizată prin examen scris (S), examen oral (O) sau examen scris şi oral (SO)); Ec-evaluare continuă pe parcursul semestrului.

*C-curs, S- seminar, L- activităţi de laborator, P- proiect sau lucrări practice, S.I. studiu individual

Competenţe specifice (competenţele generale sunt menţionate în fişa specializării)50% 1. Dezvoltarea capacităţilor şi cunoştinţelor legate de finanţarea afacerilor, riscurile asociate acesteia,

costului capitalului. Cunoaşterea în profunzime a diferitelor tehnici de finanţare prin credite, emisiune de obligaţiuni şi acţiuni pe pieţele financiare. Aprofundarea alternativelor de finanţare sub forma fondurilor europene (FSE, FEDR, FEOGA).

20% 2. Explicarea procesului de decizie în finanţarea afacerilor, a factorilor care determină această decizie precum şi detalierea metodologiei de analiză a gradului de expunere la diferite riscuri a unei alternative de finanţare.

20% 3. Aprofundarea unui instrumentar aplicativ prin elaborarea unor proiecte cu caracter practic legate de optimizarea unui portofoliu financiar, previzionarea ratelor de dobândă şi a cursului de schimb (pentru finanţările în valută), modelarea riscului valutar şi de dobândă asociat finanţării afacerilor dar şi a structurii optime de capital la nivel de companie.

10% 4. Dezvoltara unei atitudini pozitive legate de finanţarea corespunzătoare a unei afaceri pornind de la specificul şi dimensiunea acesteia. Reconsiderarea rolului pe care ar trebui să îl aibă piaţa de capital în finanţarea unei afaceri dar şi o viziune optimistă asupra surselor de finanţare oferite de fondurile europene reprezintă un alt punct esenţial al acestui curs.

Facultatea Facultatea de comunicare Catedra

Domeniul

Specializarea

1

Page 2: Fisa Disciplinei[1] Paun Finantarea Afacerilor 2012

La stabilirea notei finale se iau în considerare Ponderea la notare, exprimată în %(Total = 100%)

- răspunsurile la examen/ colocviu (evaluarea finală) 70%- răspunsurile finale la lucrările practice de laborator 20%- testarea periodică prin lucrări de control -- testarea continuă pe parcursul semestrului -- activităţi gen teme / referate / eseuri / traduceri / proiecte etc. 10%- alte activităţi (precizaţi)................................................................... -Lucrare scrisă de tip test grilă (30 de întrebări grilă cu o singură variantă de răspuns corectă dintre care 5 grile sunt probleme şi aplicaţii practice).Nota finală este ajustată cu lucrările practice ce trebuie prezentate la finalul cursului pe temele prezentate la curs (previzionarea ratelor de dobândă, structura optimă de capital, previzionarea cursului de schimb, evaluarea gradului de expunere la riscul de dobândă, riscul valutar şi riscul de ţară a unei finanţări) şi de rezolvarea a două studii de caz din cele 4 prezentate la seminar.

Cerinţe minime pentru nota 5(sau cum se acordă nota 5)

Cerinţe minime pentru nota 10(sau cum se acordă nota 10)

Răspuns corect la minim 12 întrebări grilă din test Răspuns corect la toate întrebările grilă din test, 2 proiecte din 4 rezolvate corect

Bibliografie minimală indicatăNr.crt.

Lucrarea Editura Anul apariţiei

Paginaţia Competenţespecifice realizate

1. C. Paun, „Finanţarea afacerilor. Oportunităţi de finanţarea în contextul integrării europene”

SNSPA 2003 Integral

2. C. Paun, „Finanţarea afacerilor. Oportunităţi de finanţarea în contextul integrării europene. Aplicaţii practice”

SNSPA 2003 Integral

3. Ross, Stephen A. ; Westerfield, Randolph W „Essentials of corporate finance”

McGraw-Hill/Irwin

2007 54 - 240

4. Pike, Richard ; Neale, Bill, “Corporate finance and investment : decisions and strategies”

Prentice Hall 2006 121 - 256

56.

Estimaţi timpul total (ore pe semestru) al activităţilor de studiu individual/ lucru în echipă pretinse studentului (completaţi cu zero activităţile care nu sunt cerute)

1. Descifrarea şi studiul notiţelor de curs

30 8. Pregătire prezentări orale 0

2. Studiul după manual, suport de curs

40 9. Pregătire examinare finală 0

3. Studiul bibliografiei minimale indicate

4010. Tutoriat

0

4. Documentare suplimentară în bibliotecă

2011. Documentare pe teren

0

5. Activitate specifică de pregătire SEMINAR şi/sau LABORATOR

2012. Documentare pe INTERNET

10

6. Realizare teme, referate, eseuri, traduceri, etc.

20 13. Alte activităţi................................... 0

7. Pregătire lucrări de control 0 14. Alte activităţi.................................... 0

TOTAL ore studiu individual (pe semestru) = 180 ore

Data completării Semnătura titularului:

2

Page 3: Fisa Disciplinei[1] Paun Finantarea Afacerilor 2012

26.10.2007

„ Fişa disciplinei „ se va completa pentru fiecare nivel de studiu- licenţă, master, doctorat; Caseta privind competenţele specifice va fi completată cu aspectele specifice disciplinei analizate ;

casetele privind competenţele specifice se vor completa pe baza recomandărilor generale menţionate între paranteze ;

Vă rugăm să indicaţi, de asemenea şi ponderea pe care o au cele patru categorii de competenţe specifice / abilităţi în cadrul disciplinei respective ( ex. o disciplină introductivă, în anul I de studiu, va avea o pondere mai mare a competenţelor / abilităţilor de cunoaştere şi de înţelegere în timp ce, o disciplină de laborator din anul al III-lea va accentua mai mult dimensiunea aplicativă; la finele procesului de prelucrare a fişelor vor putea reieşi cu claritate statutul fiecărei discipline în planul specializării şi ponderea acestora la nivelul Planului de învăţământ; compararea fişelor disciplinelor între ele şi a acestora cu Planul de învăţământ va permite identificarea aspectelor redundante cât şi a eventualelor omisiuni în raport cu cerinţele generale ale programului de studiu.

3