despre borduri în office word 2007

10
Despre borduri în Office Word 2007 În Microsoft Office Word 2007, bordurile pot spori interesul și pot evidenția diverse părți ale documentului. Aveți posibilitatea să adăugați borduri unor pagini, unui text, unor tabele sau celule de tabel, unor obiecte grafice sau imagini. Aveți posibilitatea să adăugați o bordură fiecărei margini sau tuturor marginilor paginilor dintr-un document, paginilor dintr-o secțiune, doar primei pagini sau tuturor paginilor cu excepția primei. Aveți posibilitatea să adăugați borduri de pagină în multe stiluri și culori ale liniei, precum și mai multe de borduri grafice. Aveți posibilitatea să separați o parte din text de restul documentului adăugând borduri. Aveți posibilitatea să adăugați borduri unui tabel sau unei celule de tabel individuale. Este posibil să adăugați borduri obiectelor desenate și imaginilor. Modificați sau formatați bordura unui obiect în același mod în care modificați sau formatați o linie. Adăugarea unei borduri Alegeți una dintre următoarele: ADĂUGAREA UNEI BORDURI LA O IMAGINE, UN TABEL SAU UN TEXT 1. Selecta ț i imaginea, tabelul sau textul căruia dori ț i să îi aplica ț i o bordură. Dacă doriți să aplicați o bordură anumitor celule din tabel, selectați celulele, inclusiv marcajele de sfârșit de celulă. NOTĂ Apăsați CTRL+* pentru a activa marcajele de paragrafAfișare/Ascundereși pentru a vizualiza marcajele de sfârșit de celulă. 2. În fila Aspect pagină , în grupul Fundal pagină , face ț i clic pe Borduri pagină . 1

Upload: paun-rusalin-lucian

Post on 03-Jan-2016

337 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Despre borduri în Office Word 2007

Despre borduri în Office Word 2007În Microsoft Office Word 2007, bordurile pot spori interesul și pot evidenția diverse părți ale documentului. Aveți posibilitatea să adăugați borduri unor pagini, unui text, unor tabele sau celule de tabel, unor obiecte grafice sau imagini.Aveți posibilitatea să adăugați o bordură fiecărei margini sau tuturor marginilor paginilor dintr-un document, paginilor dintr-o secțiune, doar primei pagini sau tuturor paginilor cu excepția primei. Aveți posibilitatea să adăugați borduri de pagină în multe stiluri și culori ale liniei, precum și mai multe de borduri grafice.

Aveți posibilitatea să separați o parte din text de restul documentului adăugând borduri.

Aveți posibilitatea să adăugați borduri unui tabel sau unei celule de tabel individuale.

Este posibil să adăugați borduri obiectelor desenate și imaginilor. Modificați sau formatați bordura unui obiect în același mod în care modificați sau formatați o linie.Adăugarea unei borduriAlegeți una dintre următoarele:ADĂUGAREA UNEI BORDURI LA O IMAGINE, UN TABEL SAU UN TEXT

1. Selectați imaginea, tabelul sau textul căruia doriți să îi aplicați o bordură.

Dacă doriți să aplicați o bordură anumitor celule din tabel, selectați celulele, inclusiv marcajele de sfârșit de celulă.

 NOTĂ   Apăsați CTRL+* pentru a activa marcajele de paragrafAfișare/Ascundereși pentru a vizualiza marcajele de sfârșit de celulă.

2. În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

3. În caseta de dialog Borduri și umbrire, faceți clic pe fila Borduri, apoi faceți clic pe una din opțiunile de borduri sub Setări.

4. Selectarea stilului, culorii și lățimii bordurii.5. Alegeți una din următoarele variante:

o Pentru a plasa bordurile doar în anumite părți ale zonei selectate, faceți clic pe Particularizare sub Setare. SubExaminare, faceți clic pe laturile diagramei sau faceți clic pe butoanele pentru aplicarea sau eliminarea bordurilor.

o Pentru a preciza poziția exactă a bordurii unui paragraf față de text, faceți clic pe Paragraf sub Se aplică la, apoi pe Opțiuni și selectați opțiunile dorite.

1

Page 2: Despre borduri în Office Word 2007

o Pentru a specifica o celulă sau un tabel în care doriți să apară bordura, faceți clic pe opțiunea dorită sub Se aplică la.

ADĂUGAREA UNEI BORDURI LA O PAGINĂo În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

o Asigurați-vă că vă aflați pe fila Borduri de pagină în caseta de dialog Borduri și umbrire.o Faceți clic pe una din opțiunile de bordură sub Setări.o Pentru a preciza aplicarea bordurii pe o anumită latură a paginii, cum ar fi numai latura de sus, faceți

clic pe Particularizare sub Setare. Sub Examinare, faceți clic acolo unde doriți să apară bordura.Selectarea stilului, culorii și lățimii bordurii.Pentru a specifica o bordură artistică, cum ar fi pomi, selectați o opțiune din caseta Artă.Variante disponibile:

o Pentru a preciza aplicarea bordurii pentru o anumită pagini sau secțiune, faceți clic pe opțiunea dorită situată sub Se aplică la.

o Pentru a preciza poziția exactă a bordurii pe pagină, faceți clic peOpțiuni, apoi selectați opțiunile dorite.

 NOTĂ   Aveți posibilitatea să vedeți bordurile de pagină pe ecran vizualizând documentul în vizualizarea Aspect pagină imprimată.ADĂUGAREA UNEI BORDURI LA UN OBIECT DESENAT NOTĂ    Pentru a adăuga o bordură la un obiect desenat, obiectul desenat trebuie plasat pe o pânză de desen.

1. În fila Inserare, în grupul Ilustrații, faceți clic pe Forme, apoi pe Pânză desen nouă.

2. Office Word 2007 adaugă o pânză de desen.3. Faceți clic cu butonul din dreapta pe pânza de desen, apoi faceți clic peFormatare pânză de desen din

meniul de comenzi rapide.4. Pe fila Culori și linii subLinie, alegeți o culoare, un stil de linie sau accentuare linie.5. Adăugați orice obiecte desenate pe pânza de desen.

Modificarea unei borduriAlegeți una dintre următoarele:MODIFICAREA BORDURII UNEI IMAGINI, A UNUI TABEL SAU A UNUI TEXT

1. Selectați textul, imaginea sau tabelul ale căror borduri doriți să le modificați.2. Dacă doriți să modificați o bordură pentru anumite celule din tabel, selectați celulele, inclusiv

marcajele de sfârșit de celulă.

NOTĂ    Apăsați CTRL+* pentru a activa marcajele de paragrafAfișare/Ascundereși pentru a vizualiza marcajele de sfârșit de celulă.3. În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

4. Faceți clic pe fila Borduri, apoi modificați orice opțiune dorită.MODIFICAREA BORDURII UNEI PAGINI

1. În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

2

Page 3: Despre borduri în Office Word 2007

2. Asigurați-vă că vă aflați pe fila Borduri de pagină în caseta de dialog Borduri și umbrire.3. Modificați opțiunile dorite.

 NOTĂ    Aveți posibilitatea să vedeți bordurile de pagină pe ecran vizualizând documentul în

vizualizarea Aspect pagină imprimată.MODIFICAREA UNEI BORDURI PENTRU UN OBIECT DESENAT

1. Faceți clic cu butonul din dreapta pe pânza de desen cu bordura pe care doriți să o modificați, apoi faceți clic pe Formatare pânză de desen în meniul de comenzi rapide.

2. Pe fila Culori și linii subLinie, modificați o culoare, un stil de linie sau accentuare linie.Eliminarea unei borduriAlegeți una dintre următoarele:

ELIMINAREA UNEI BORDURI DINTR-O IMAGINE, DINTR-UN TABEL SAU UN TEXT1. Selectați textul, imaginea sau tabelul a cărui bordură doriți să o eliminați.2. Dacă doriți să eliminați o bordură din anumite celule din tabel, selectați celulele, inclusiv marcajele

de sfârșit de celulă.

3. NOTĂ   Apăsați CTRL+* pentru a activa marcajele de paragrafAfișare/Ascundereși pentru a vizualiza marcajele de sfârșit de celulă.

4. În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

5. Faceți clic pe fila Borduri.6. Sub Setare, faceți clic pe Niciuna.

ELIMINAREA BORDURII DINTR-O PAGINĂ1. În fila Aspect pagină, în grupul Fundal pagină, faceți clic pe Borduri pagină.

2. Asigurați-vă că vă aflați pe fila Borduri de pagină în caseta de dialog Borduri și umbrire.3. Sub Setare, faceți clic pe Niciuna.4. NOTĂ   Pentru a elimina bordura doar de pe anumite laturi ale paginii  — de exemplu, de pe toate

laturile cu excepția laturii superioare  — faceți clic pe bordurile pe care doriți să le eliminați în diagrama de sub Examinare.

ELIMINAREA BORDURII DINTR-UN OBIECT DESENAT1. Selectați pânza de desen care înconjoară obiectul desenat a cărui bordură doriți să o eliminați.2. Faceți clic cu butonul din dreapta pe pânza de desen, apoi faceți clic pe Formatare pânză de

desen din meniul de comenzi rapide.3. Pe fila Culori și linii, sub Linie, faceți clic pe Fără culoare.

INSERAREA TABELELOR;BORDURA ÎN WORD 2003

3

Page 4: Despre borduri în Office Word 2007

Un tabel se poate crea in modul următor: din meniul Tabel se alege opţiunea Inserare->Tabel. Apare o fereastra unde se alege numărul de linii si numărul de coloane.

Pentru a adăuga bordura tabelului se procedează in modul următor: se selectează tabelul, se da click dreapta si se alege Borduri si umbrire. De la Borduri se alege Caseta si apoi Stil, Culoare si Lăţime. Din partea dreapta se alege Se aplica pentru Tabel si se da OK.

Inserarea bordurilor de pagină (culoare, lăţime, model, etc.)

4

Page 5: Despre borduri în Office Word 2007

Meniul Format opţiunea Border and Shading .�  Se poate aplica bordură textului selectat ( Borders) sau paginii (Page Border) şi fundal pentru textul selectat (Shading) sau un model(Patterns).

Se alege tipul de bordură (zona Setting), tipul liniei (Style), culoarea liniei(Color) şi grosimea liniei (Width) şi se aplică bordurile (în zona Preview se poate face vizualizarea).Butonul Options permite stabilirea distanţei de la text la bordură.Butonul Horizontal line realizează trasarea unei linii decorative orizontale sub text, de exemplu: 

Pentru pagină se poate alege bordură cu model din lista Art.

Tabele in WordCrearea unui tabel

In bara cu butoane, daca glisati usor mouse-ul, puteti gasi usor butonul insert table; selectarea acestui buton va sugereaza alegerea unui tabel cu maxim 4 linii si 5 coloane; daca doriti o structura mai mare puteti mari suprafata cu drag and drop (trageti); aspectul tabelului este cel implicit, stabilit ca default.

5

Page 6: Despre borduri în Office Word 2007

O varianta mai sigura este sa alegeţi din meniul TABLE optiuneaINSERT TABLE; aceasta varianta va permite stabilirea exacta a numarului de linii si coloane precum si aspectul tabelului, apasand pe AUTOFORMAT; aici puteti alege forma dorita din modele prestabilite si  o puteti stabili ca implicita apasand butonul DEFAULT.SelectiaPentru selectie puteti folosi mouse-ul sau SHIFT + tastele de deplasare (sageti, home, end, pgup, pgdn); mai sigura este folosirea meniului TABLE unde, dupa ce cursorul este fizat in pozitia dorita puteti accesa optiunea SELECT puteti alege selectarea:

o intregului tabel (TABLE)o coloanei curente (COLUMN)o liniei curente (ROW)o celulei curente (CELL)

Deplasarea in tabelDeplasarea in tabel se poate realiza cu :

o click cu mouse-ul in celula doritao tastele de deplasare  – dar veti parcurge intregul continut al fiecarei celuleo de la o celula la alta cu tasta TAB; apasarea tastei TAB in ultima celula a tabelului determina aparitia

unei linii noiOperatii curente asupra unei selectiiCu click dreapta asupra unei selectii din tabel pot obtine:

o asupra tabelului (unele optiuni apar si la linii si coloane)o linii/coloane de dimensiuni egale (distribute row/columns evenly)o stabilirea unui model de formatare a tabelului (table autoformat)o formatarea liniilor din tabel (border and shadings)o aranjarea informatiei in cadrul celulei (cell alignment)o unirea celulelor selectate (merge cells)o asupra coloaneio editare text selectat (cut, copy, paste)o inserare coloana noua (insert column)o stergere coloana curenta (delete column)o stabilirea orientarii textului (text direction)o asupra liniei – asemanator cu optiunile pentru coloane

Alte operatiio marimea liniilor si coloanelor sa poate schimba tragand (drag and drop) de liniile despartitoare;o apasarea tastei TAB in ultima celula a tabelului determina aparitia unei linii noio pentru inserarea unei linii/coloane noi puteti folosi optiunile din meniul TABLE (insert row

after/below,insert column to the left/right)

6

Page 7: Despre borduri în Office Word 2007

o celula sau un grup de celule se pot imparti intr-un numar de linii si coloane pe care sa le stabiliti daca folositi optiunea SPLIT

Lucrul cu obiecte in MS WORD – imagini, ecuatii, shapes, …Adaugarea unui obiect nouVarianta 2007: Din meniul INSERT(inserare)  trebuie sa alegeti sectiunea XXX (ilustratii). De aici puteti insera PICTURES (imagini), CLIPART (miniatura), SHAPES (forme), SmartArt si CHARTS (diagrama).Varianta 2003:Operatii curente asupra obiectelor

o fiecare obiect poate fi redimensionat; trebuie sa trageti (drag and drop) de cele 8 patrate de pe margine; observatica deasupra patratelor, forma mouseului se schimba, invitandu-va sa executati drag and drop

o daca efectuati drag and drop asupra unui obiect (nu deasupra patratelor) realizati mutarea obiectului din locul in care se afla in locul unde ridicati butonul mouseului

o operatiile de editare (CUT – taiere, COPY – copiere, PASTE – lipire, DELETE – stergere) se realizeaza in mod identic cu ceea ce stim deja: selectam obiectul, click dreapta, si aleg operatia dorita

o proprietati generale obtinem cu click dreapta – FORMAT; aici aveti niste subsectiuni (in principal comune tuturor tipurilor de obiecte)

o Fill (umplerea obiectului) : cu 1-2 culori, cu amestec de culori predefinit (preset), cu

textura(marmura, nisip, etc), cu hasuri (XXX) sau cu o imagine la alegere

o Line (linie) : puteti alege diferite tipuri de linii pentru marginile obiectului, grosimi, culori

o Layout (incadrare text) va permite sa stabiliti cum se comporta textul vis a vis de obiectul

dvs: textul poate incadra imaginea (ca un patrat sau apropiat, daca obiectul permite), deasupra/sub

text; in lipsa acestor optiuni textul ocupa spatiul cel mai de jos, langa obiect; optiunea este foarte

folositoare la crearea unor reviste/ziare/brosuri, cand dorim ca textul sa curga pe langa obiect

(imagine)

o alte proprietati se pot obtine fie din click dreapta (2003) fie din meniul DRAW (click drp pe

bara cu butoane si alegeti DRAW)

aspect 3D

rotatie

luminozitateo pentru a putea efectua aceeasi operatie asupra multor obiecte (selectie multipla) trebuie sa tineti

apasata tasta CTRL si apoi sa click-ati pe fiecare obiect in parteo aceasta operatie este foarte utila pentru gruparea obiectelor (GROUP); obiectele selectate devin un

unic obiect si este mai uros de manevrat la mutari/redimensionari.

o operatia inversa este UNGROUP, care desface obiectul in partile componenteProprietati specifice

shapes (forme):

o formele disponibile sunt: linii, forme de baza (patrat, dreptunghi, cerc, …) , sageti bloc,

elemente de scheme logice, baloane text, stele si forme ondulate

o au in plus optiunea ADD TEXT (adauga text); textul poate fi formatat: font, culoare, marime,

o o forma poate fi schimbata cu alta  - CHANGE SHAPE

ecuatii:

o le accesa din butonul pe care, eventual, l-ati pus in toolbar sau din INSERT- OBJECT –

Microsoft Equation 3.0;

o in ambele cazuri se activeaza o bara cu butoane specifice; fiecare buton ascunde o clasa de

butoane

7