declarația pe venit, pe înțelesul tuturor · 2017. 3. 30. · tulcea (27 iunie-8 august 2017)...

16
Numărul 552 30.03 - 05.04.2017 SĂPTĂMÂNALUL ROMÂNILOR DIN SPANIA Distribución gratuita www.noiinspania.com EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑA GRATUIT Cum se pot reclama cheltuielile ipotecii? Cum se calculează pensia de la statul spaniol? Pag. 4 Pag. 8 Declarația pe venit, pe înțelesul tuturor Pag. 5

Upload: others

Post on 19-Feb-2021

2 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • Numărul 55230.03 - 05.04.2017

    SĂPTĂMÂNALUL ROMÂNILOR DIN SPANIA

    Distribución gratuitawww.noiinspania.com

    EL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑAEL SEMANAL DE LOS RUMANOS EN ESPAÑAGR

    ATUIT

    Cum se pot reclama cheltuielile ipotecii?

    Cum se calculează pensia de la statul spaniol?

    Pag. 4

    Pag. 8

    Declarația pe venit, pe înțelesul tuturor

    Pag. 5

  • 132 7 ZILE 30.03 - 05.04.2017

    Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a avut, pe 28 martie, o întrevedere cu deputata Soraya Rodríguez Ramos, președinta Comisiei mixte pentru Uniunea Euro-peană din Parlamentul spaniol.

    Întâlnirea a avut loc într-un con-text european special, marcat atât de discuții intense pe tema proiectelor de reformă ale Uniunii Europene, Bre-xit, problemele sociale și economice la nivel comunitar, cât și de crizele din vecinătatea apropiată a Uniunii

    Ambasadorul României în Spania s-a întâlnit cu președinta Comisiei mixte pentru UE din Parlamentul spaniol

    Europene.În cadrul întrevederii a avut loc

    un schimb de opinii pe aceste teme de actualitate afl ate pe agenda eu-ropeană, dar și despre provocările României ca stat membru care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene în semestrul I 2019.

    Ambasadorul României a afi rmat că „pentru reușita proiectului euro-pean trebuie să fi m mai solidari și mai angajați în construirea unei Europe bazată pe o viziune comună asupra

    viitorului”, subliniind, de asemenea, implicarea constantă și pragmatică a României în susținerea construcției europene.

    La rândul său, președinta Comisi-ei mixte pentru Uniunea Europeană din Parlamentul spaniol a exprimat sprijinul autorităților spaniole pen-tru pregătirea Președinției române a Consiliului UE din 2019 și a manifes-tat deschidere pentru continuarea și aprofundarea dialogului pe temele importante ale agendei europene.

    Ministerul pentru Românii de Pre-tutindeni (MRP) în colaborare cu Mi-nisterul Tineretului și Sportului orga-nizează ediția 2017 a Programului de Tabere „ARC”.

    Acest program, iniţiat de MRP și destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Cen-trele de Agrement din Sulina, județul Tulcea (27 iunie-8 august 2017) și Oglinzi, județul Neamț (26 iunie-iu-lie 2017), în serii consecutive de câte șapte zile.

    Programul va reuni 2.000 de elevi și tineri români din țările afl ate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Activitățile organizate în cadrul programului se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunica-re în limba română, stimularea spiri-tului de competiție în rândul tinerilor

    Au început înscrierile pentru Programul de Tabere „ARC”– 2017români de pretutindeni, infor-marea participanților asupra istoriei românilor și aprofun-darea cunoștințelor de cultură și civilizație românească.

    De asemenea, copiii vor avea ocazia să se întâlnească cu personalități din lumea spor-tului de performanţă care vor acorda patronajul seriilor, pre-cum și cu tineri care activează în cadrul cluburilor sportive din ţară.

    Grupurile se vor constitui cu sprijinul misiunilor diplomati-ce și a mediului asociativ res-pectând următoarele criterii:

    - Sunt români de pretutindeni cu vârsta cuprinsă între 10 ani și 18 ani;

    - Participă pentru prima dată la pro-gramul „ARC”;

    - Au cunoștinţe minime de limba română;

    - Sunt câștigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale și internaţi-onale sau au rezultate bune la învă-

    ţătură;- Au rezultate și aptitudini

    deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;

    - Au rezultate remarcabi-le în promovarea identității românești;

    Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este obli-gatoriu ca grupul să se consti-tuie din minimum 9 copii și să fi e însoţit de un adult, care își va asuma responsabilitatea pentru siguranţa membrilor.

    Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare și masă

    pentru toți participanții din cele două tabere. De asemenea, MRP va organiza și suporta transportul pen-tru participanții din comunitățile istorice, precum și cheltuielile de

    transport din București până la ta-bere și retur pentru grupurile din diaspora.

    Participanții din diaspora își vor asi-gura din surse proprii, cheltuielile de transport din țara de reședință până la București și retur.

    În 2017, pentru grupurile din di-aspora au fost alocate 600 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 1 mai 2017, la misiunile diplomati-ce sau direct la MRP, prin intermediul adresei de e-mail: [email protected] . În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi relocate parti-cipanţilor din comunităţile istorice.

    Pentru locurile alocate participan-ţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de organizare a grupurilor din anii anteriori.

  • 3PUBLICITATE 30.03 - 05.04.2017

    Colmenar Viejo Un colț din România C/ San Sebas án, 44 Tel.: 601 303 285

    VallecasUn colț din România C/ Travesía de Doctor Sánchez, 1

    Arganda del Rey Economic Market Discount Crta. Loeches, 7 Tel.: 697 172 460

    Guadalajara Economic Market Discount C/ Cardenal González de Mendoza, 27 Tel.: 642 645 776

    Talavera de la Reina Un colț din România Avda. Pio XII, 63 Tel.: 674 001 556

    Mejorada del Campo Economic Market Discount C/ Mayor, 9 Tel.: 642 225 829

    Mejorada del Campo Restaurante Nobile’s Ctra. Mejorada-San Fernando de Henares, Km. 0,650 Tel.: 916 792 813, 654 519 307, 627 906 904Formația restaurantului – Bebe de la Alba, Mihai de la Madrid, Elena Pamfi loiu – LIVE 100% Vinerea: 19-02Sâmbăta: 19-04 Duminica: 16-24

    San Fernando de Henares Economic Market Discount C/ Carretera de Mejorada, 2 Tel.: 642 383 104

    Coslada Casa Delicatessen Elite Avda. Cons tución, 55 Tel.: 642 922 160 Coslada Economic Market Discount Avda. Cons tución, 74 Tel.: 678 925 835

    Torrejón de Ardoz Economic Market Discount Avda. Juan XXIII, 18 Tel.: 642 707 249 Torrejón de Ardoz Grupo Lider Expert S.L. (pt. persoane juridice) C/ Alcorcón, 15 Tel.: 912 908 569, 722 253 783

    Colmenar Viejo

    Vallecas

    CosladaSan Fernando de Henares

    Torrejón de Ardos

    Arganda del Rey

    Mejorada del Campo

    - Magazinne românnești - DDDepozit pprodduse aalimennttare -- Resttaurantt NNobile's -

    ejón de Ardosd

    Vallecas

    San Fernan

    ejor

  • 144 INFORMAȚII UTILE 30.03 - 05.04.2017Cum se calculează pensia de la statul spaniol?

    CABINET DE AVOCATURĂ ÎN MADRID (COSLADA)AVOCATA LILIANA BALSAN - Membru ICAM nº 117988

    Drept Civil: Divorțuri, contracte, executări silite, moșteniri Drept Bancar: Restituirea clauzei suelo și a cheltuielilor de gestionare

    Dreptul Muncii: Concedieri, reclamaţii de salarii, indemnizațiiDrept Sanitar: Neglijenţă medicală, reclamații, indemnizații

    Pregătirea dosarelor pt. Pensia Comunitară Plângeri Curtea Europeană a Drepturilor Omului

    Adresa: C/Pablo Picasso, no. 3, local 2, Coslada

    Programări: 640 152 737, 910 715 028

    Cum ia în considerare Seguridad Social perioada cotizată în alte țări

    Depinde de țară. Dacă perioada cotizată a fost în Uniunea Europeană sau Elveția, perioada de cotizare într-un stat membru se va avea în vedere în toate celelalte. Există un Convenio Multilateral Iberoamericano de Seguridad Social para Latinoamérica, dar sunt și țări fără acord. Seguridad Social ia în conside-rare perioada cotizată în alte state în funcție de țară și acordul pe care îl are Spania cu aceasta.

    În cazul emigranților în țări din Uniunea Europeană, Spațiul Economic Eu-ropean sau Elveția, drept criteriu general se aplică Reglamento comunitario de coordinación de los sistemas de Seguridad Social, o normativă aplicabi-lă cetățenilor oricărui stat membru care sunt sau au fost supuși legislației cu privire la Protecția Socială din unul sau mai multe state membre, cât și fami-liilor lor și supraviețuitorilor. Acest lucru înseamnă că lucrătorii angajați, cei care lucrează pe cont propriu, funcționarii, studenții, pensionarii și persoanele neactive sunt protejați de normativele de coordonare, care se aplică tuturor sectoarelor Protecției Sociale (boală, maternitate, accidente de muncă, boli profesionale, pensii de invaliditate, subsidii de șomaj, prestaciones familiares, pensii de drept și pensii anticipate, subsidii pentru deces).

    Normativa comunitară recunoaște principiul de exportare a plăților între aceste țări. De asemenea, normativele de coordonare din UE garantează că nu se pierd cotizațiile plătite în diferite țări înainte de intrarea acestora în UE. Se admite și principiul acumulării sau totalizării perioadelor de cotizare, conform căruia perioadele de asigurare, muncă sau rezidență acoperite sub legislația unui stat membru se vor avea în vedere în toate celelalte state.

    Calcularea pensiei este plină de ne-cunoscute pentru mulți dintre noi, mai ales că s-a complicat tot mai mult ca urmare a repetatelor reforme ale siste-mului. Legea actuală, ce a intrat în vi-goare în 2013, a ridicat progresiv vârsta necesară pentru pensionare – de la 65 de ani în 2013, la 67 începând cu 2027 – cât și numărul de ani cotizați pentru stabilirea cuantumului pensiei – de la 15 ani în 2012 la 25 în 2022 – în linie cu nevoile bugetului de stat și creșterea speranței de viață a populației.

    Contribuabilii care vor să afl e mai multe despre acest subiect au la dispoziție un simulator, disponibil pe pagina web Tu Seguridad Social, pen-tru a calcula cuantumul pensiei pe care o vor primi. Pentru a avea acces la acest instrument trebuie să avem DNI elec-tronic sau certifi cat digital.

    Vă prezentăm pe scurt cum se face calculul.

    Ce este baza regulatoare și la ce folosește?

    Pentru a avea acces la pensia contri-butivă trebuie să fi lucrat și cotizat cel puțin 15 ani, iar pentru a ști cuantumul pensiei este nevoie de calcularea bazei regulatoare. Această sumă este media bazelor de cotizare – sau a salariului lunar, cu alte cuvinte – din ultimii ani munciți, excluzându-se pagas extra.

    Înainte de reformă se luau în consi-derare ultimii 15 ani de cotizare pentru stabilirea cuantumului pensiei. Cu le-gea actuală, această perioadă crește în fi ecare an, iar pensia se va calcula ple-cându-se de la ce s-a cotizat în ultimii 25 de ani munciți în 2022, după cum se vede în tabelul alăturat, ce se poate găsi pe pagina de internet pe care o are Seguridad Social.

    Bazele regulatoare care trebuie luate în calcul sunt 240 în 2017 – rezultatul înmulțirii celor 12 luni din an cu cei 20 ani ceruți – 252 în 2018, 264 în 2019

    etc. Conform noului calcul, cei care se pensionează după noua normativă vor primi probabil o pensie mai mică decât cei care au făcut-o înainte, pentru că, în general, spre fi nalul anilor de mun-că începem să primim un salariu mai mare.

    Când lucrătorul știe ce perioadă de timp trebuie să aibă în vedere, trebuie să actualizeze aceste baze în funcție de IPC – excluzându-se cele din ultimele 24 de luni. Institutul Național de Sta-tistică are pe pagina sa web un instru-ment de actualizare a veniturilor cu IPC general (http://www.ine.es/calcula/).

    Pentru continuarea calculării, tre-buie să împărțim baza regulatoare obținută la numărul total de plăți (14 pe an). În tabelul de pe pagina pe care o are Seguridad Social acest nu-măr apare ca divizor (divisor). Divizorii cresc în funcție de anii luați în calcul, ajungându-se la 350 în 2022, rezultați din înmulțirea a 25 de ani cu 14 plăți.

    Câți ani ați lucrat? Încă nu am terminat: acum trebu-

    ie să avem în vedere perioada în care am lucrat, pentru că la mai mulți ani cotizați corespunde o pensie mai mare. Contribuabilul trebuie să aplice niște „coefi cienți de reducere” bazei re-gulatoare calculate mai înainte, pentru a stabili procentul de pensie pe care îl va primi.

    Cu o bază de 1.000 de euro și 25 de ani munciți, de exemplu, lucrătorul ar fi primit o pensie de 800 de euro îna-inte de 2013, adică 80% din ceea ce i-ar corespunde dacă ar fi cotizat 35 de ani, situație în care ar fi atins 100% din bază, cei 1.000 de euro.

    Legea în vigoare a stabilit o scală ce începe cu o reducere de 50% pentru

    15 ani cotizați și care crește, din anul viitor, progresiv. Astfel, între 2013 și 2019, creșterea va fi de 0,21% pentru fi ecare lună suplimentară de cotizare

    între lunile 1 și 163 și de 0,21% pen-tru cele 83 de luni care urmează; între 2010 și 2022 creșterea va fi de 0,21% pentru fi ecare lună suplimentară între lunile 1 și 106 și de 0,19% pentru ce-lelalte 146 de luni; între 2023 și 2026, creșterea va fi de 0,19% între lunile 1 și 49 și de 0,19% în următoarele 16 luni; începând cu anul 2027, 0,19% de la luna 1 până la 248 și 0,18% pentru celelalte 16 luni.

    Astfel, cu 25 de ani cotizați, în loc să primească 80% din bază, lucrătorul va ajunge să primească puțin peste 70%. Pe de altă parte, în cazul în care calcu-lul ar da ca rezultat o pensie mai mare decât cea maximă stabilită de lege, contribuabilul ar primi pensia maximă (2.573,4 de euro pentru 2017).

    Dacă lucrătorul se pensionează la o

    An Nr. luni luate în calcul/Divizor Ani luați în calcul

    2017 240/280 20

    2018 252/294 21

    2019 264/308 22

    2020 276/322 23

    2021 288/336 24

    2022 300/350 25

    An Perioade cotizate Vârsta cerută

    2017 36 ani și 3 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 36 ani și 3 luni 65 ani și 5 luni

    2018 36 ani și 6 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 36 ani și 6 luni 65 ani și 6 luni

    2019 36 ani și 9 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 36 ani și 9 luni 65 ani și 8 luni

    2020 37 sau mai mulți ani 65 ani

    Mai puțin de 37 ani 65 ani și 10 luni

    2021 37 ani și 3 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 37 ani și 3 luni 66 ani

    2022 37 ani și 6 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 37 ani și 6 luni 66 ani și 2 luni

    2023 37 ani și 9 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 37 ani și 9 luni 66 ani și 4 luni

    2024 38 sau mai mulți ani 65 ani

    Mai puțin de 38 ani 66 ani și 6 luni

    2025 38 ani și 3 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 38 ani și 3 luni 66 ani și 8 luni

    2026 38 ani și 3 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 38 ani și 3 luni 66 ani și 10 luni

    Începând cu 2027

    38 ani și 6 luni sau mai mult 65 ani

    Mai puțin de 38 ani și 6 luni 67 ani

    vârstă peste cea stabilită pentru fi ecare an, după atingerea perioadei minime de cotizare aleasă, va avea un procent

    adițional pentru fi ecare 12 luni supli-mentare de muncă. Este vorba de 2% pentru fi ecare an cotizat; 2,75% dacă sunt între 25 și 37 de ani cotizați; 4% dacă sunt peste 37 de ani.

    Reducerea pensiei inițiale Nu trebuie să uităm că, din 2019,

    va trebui să se țină cont și de atât de dezbătutul factor de sustenabilitate. Acest concept constă în ajustarea va-lorii pensiei inițiale în momentul pen-sionării la speranța de viață. Dacă, așa cum se prevede, speranța de viață va crește de-a lungul anilor, factorul de sustenabilitate aprobat de Guvernul condus de Mariano Rajoy va implica o diminuare a pensiei inițiale pentru noii pensionari care se vor pensiona înce-pând cu 2019.

    „Pentru că speranța de viață tinde să crească odată cu trecerea anilor, apli-carea acestui factor va face ca pensia inițială a generațiilor care se vor pensi-ona pe viitor să fi e mai mică decât cea a generațiilor actuale, pentru aceeași vechime în muncă. Cu acest sistem, echitatea intergenerațională se obține pentru că generațiile viitoare de pen-sionari vor avea o pensie mai mică, dar o vor primi mai mult timp, având o speranță de viață mai mare. Astfel, cuantumul total în termeni de pensie pe care îl vor primi de-a lungul vieții va fi similar între generații”, a explicat Banca Spaniei într-o analiză publicată în 2014.

    Reforma a introdus încă un nou cal-cul pentru revalorizarea pensiilor, care se relaționează cu situația bugetului pe care îl are Seguridad Social. Din cauza defi citului ridicat al acestei instituții, se prevede ca urcarea pensiilor să se limiteze la 0,25% pe an în următoarea perioadă.

  • 5INFORMAŢII UTILE30.03 - 05.04.2017

    Declaraţia pe venit, pe înţelesul tuturor

    CENTRO MEDICO PACÍFICO

    CLINICĂ AUTORIZATĂ DE CONSILIUL SĂNĂTĂȚII DIN 1993AVORTUL ESTE LEGAL ȘI UN DREPT AL FEMEII Gratis prin sistemul de securitate socială Privat: Anestezie locală: 310 € Anestezie generală: 410 € (până la 12 săptămâni) Pilulă avortivă: 370 €Controalele de după întreruperea sarcinii la 15 zile sunt gratuite POȚI ALEGE: CHIRURGIC PÂNĂ LA 14 SĂPTĂMÂNI CU PILULA AVORTIVĂ PÂNĂ LA 7 SĂPTĂMÂNI

    Adresă: C/Severino Aznar Embid, 8, MadridDacă vii cu mașina, este foarte ușor să parchezi Autobuzele 31-33-36-39Stația de metrou Alto de Extremadura, linia 6 (ieșirea către Francisco Brizuela)Tel.: 915 267 624, 627 559 739 [email protected]

    TOATE METODELE PENTRU PLANIFICAREA FAMILIALĂ: PAPANICOLAU (CITOLOGIE), DIU ETC.TRATAMENTUL BOLILOR VENERICE ECOGRAFII: OBSTETRICĂ, ABDOMINALĂ, TRANSVAGINALĂCONSULTAȚII GINECOLOGICE

    MICI INTERVENȚII CHIRURGICALE GINECOLOGICE HIMENOPLASTIE (reconstrucția himenului) etc. ANALIZE GENETICE:PROBĂ DE PATERNITATE: ANONIMĂ SAU JURIDICĂProbă de paternitate prenatală neinvazivăSCREENING PRENATAL NEINVAZIV - Înlocuiește amniocenteza DETERMINAREA SEXULUI FETAL (înainte de naștere) – după 9 săptămâni de sarcină Analize de anatomie patologică – analize polipi, biopsii ginecologice etc.

    Orar:

    Luni-sâm

    bătă (inc

    lusiv):

    10-14 și

    16-21

    Anul acesta, contribuabilii care au greșit vor putea să solicite rectifi carea chiar în declaraţiePe 5 aprilie va începe

    campania pentru decla-rarea veniturilor din 2016 (Renta 2016), ce vine cu câteva noutăţi, între care se remarcă dispariţia pro-gramului PADRE, ce este înlocuit cu aplicația on-line Renta Web. Pentru prezen-tarea declaraţiei IRPF în per-soană va trebui să așteptăm până pe 11 mai și, în ambele cazuri, atât în persoană, cât și telematic, termenul va fi până pe 30 iunie. Dacă rezultatul este a ingresar și doriţi ca plata să se facă prin cont bancar, perioada se termină pe 26 iunie.

    De asemenea, începând de anul acesta, este posibilă și rectifi carea au-tolichidării impozitului chiar în decla-raţie în cazul în care contribuabilul a făcut greșeli sau a omis date care duc la o mai mare înapoiere de bani sau la o plată mai mică a impozitului pe venit.

    Pe de altă parte, cei care au primit banii încasaţi în plus de bancă pentru ipotecă din cauza clauzelor suelo tre-buie să știe că trebuie să regularizeze această situaţie.

    Cum se folosește aplicaţia Renta WEB

    Toţi contribuabilii au la dispoziţie Renta Web, indiferent de natura veni-turilor (salariu, activităţi economice ori capital). Această aplicaţie înlocuiește Programul Padre și borrador del IRPF, fi ind o combinaţie a acestora.

    Pentru a folosi sistemul Renta Web mai întâi trebuie să accesăm sediul electronic pe care îl are Agencia Tri-butaria. Vom vedea că este vorba de o propunere de declaraţie, cum era și așa-numitul borrador, dar totul este mai simplu și extins tuturor contribuabililor. Datorită acestei aplicaţii, contribuabilul nu se va mai confrunta cu obstacole direct relaţionate cu descărcarea infor-maţiilor din borrador – care până acum menţiona numai anumite venituri – sau cu Programul Padre.

    Pentru a folosi Renta Web, trebuie să ne identifi căm ca și până acum pe pagina pe care o are Agencia Tributa-ria – DNI electronic, parolă și număr de referinţă. Odată în sistem, vom fi infor-maţi de posibile diferenţe între datele

    din ultima declaraţie și cele existente în prezent și va trebui să validăm datele de identifi care.

    Într-un sistem similar Programului Padre, contribuabilul va vedea o serie de date ce se asimilează datelor ge-nerale cu care Agencia Tributaria face propunerea și care le vor include pe cele corespunzătoare segmentelor sau impozitele la nivel de comunitate auto-nomă cunoscute de Fisc.

    Aplicația Renta Web permite să se înceapă procedura pe orice dispozitiv (calculator, tabletă, mobil etc.) și să se termine pe altul.

    De ce am nevoie ca să folosesc Renta Web și ca să fac declaraţia pe venit pe internet?

    Aveţi nevoie de numărul de referin-ţă, Cl@vePIN sau certifi cat ori DNI elec-tronic.

    Cum obţin numărul de referință? Pentru a obţine numărul de referin-

    ţă ce permite accesul la borrador sau la datele fi scale, trebuie să comunicaţi – prin internet sau la telefonul 901 12 12 24 / 91 535 73 26 – numărul de iden-tifi care fi scală, suma din căsuţa 440 din declaraţia pentru anul 2015 (sau IBAN-ul contului bancar în cazul în care în căsuţa 440 apare 0 ori sunteţi un nou declarant) și numărul telefonului mobil pe care doriţi să primiţi prin SMS numă-rul de referinţă.

    Referinţa are șase caractere. Se poa-te actualiza în orice moment. De fi ecare dată când cere un nou număr, contribu-abilul va avea – dacă dorește – informa-ţiile actualizate, dar referinţa anterioară nu va mai fi valabilă. De altfel, de fi ecare dată când cineva va intra pe Renta Web va fi întrebat dacă dorește să continue cu aceeași sesiune sau cu una diferită.

    Această referinţă poa-te fi folosită și pentru alte formalităţi, nu doar pe durata campaniei, de exemplu, pentru a se face o declaraţie complemen-tară.

    Solicitarea de rectifi -care

    Pe lângă dispariţia Pro-gramului Padre, o altă noutate a campaniei din acest an este posibilita-tea de a cere rectifi carea

    autolichidării impozitului pe venit chiar în declaraţie în cazul în care contribu-abilul a făcut greșeli sau a omis infor-maţii care duc la o mai mare returnare de bani în favoarea sa sau la plata unui impozit mai mic.

    Astfel, contribuabilul trebuie doar să marcheze căsuţa pentru cererea rectifi cării. În plus, această solicitare, ce se va putea prezenta pe toată durata campaniei de declarare a veniturilor și după aceea, până la terminarea anului fi scal, poate să fi e însoţită de documen-tele necesare. Actele menţionate se pot prezenta prin registrul electronic pe care îl are Agencia Tributaria ori în persoană, la Fisc.

    Voi mai primi ciorna (borrador) prin Poștă?

    Da. Se va trimite prin Poștă contribu-abililor care și-au confi rmat ciorna în 2016 și care nu au intrat în Renta Web, nici nu au prezentat declaraţia cores-punzătoare veniturilor obţinute anul trecut. Trimiterile vor începe în mai. De asemenea, toţi contribuabilii, obligaţi sau nu să prezinte declaraţia pe venit, vor putea să aibă acces la borrador.

    Se mai poate face declaraţia în persoană?

    Sigur că da. Declaraţia cu privire la venit la sucursalele Fiscului va începe pe 11 mai și se va termina pe 30 iunie.

    Finalizează pe 26 iunie în cazul decla-raţiilor cu rezultat a ingresar în cazul în care contribuabilul alege să fracţioneze plata și vrea ca atât prima plată, cât și a doua să se facă prin contul său bancar. Dacă se alege să se plătească doar a doua tranșă prin cont bancar, declara-ţia se poate prezenta până pe 30 iunie.

    Ca în fi ecare an, vom putea face de-claraţia și să modifi căm ciorna la sucur-

    salele pe care le are Agencia Tributaria și la alte administrații.

    Însă înainte va trebui să cerem pro-gramare pe internet ori la numărul de telefon 901 22 33 44 sau la 91 553 00 71 (de luni până vineri, de la 9 la 19), în perioada 4 mai-29 iunie.

    Ce se întâmplă pe 5 aprilie? De pe 5 aprilie până pe 30 iunie se

    pot face toate aceste formalităţi tele-matic:

    - obţinerea numărului de referinţă a ciornei și a datelor fi scale prin internet (RENØ / Certifi cado sau Cl@vePIN) sau telefon – 901 12 12 24).

    - prezentarea declaraţiei Renta 2016, prin intermediul aplicaţiei Renta Web.

    - modifi carea și confi rmarea ciornei: se poate face pe internet (24 de ore din 24) sau prin telefon (de luni până vineri, de la ora 9 la 21). Dacă alegeţi a doua opţiune, trebuie să sunaţi la tel. 901 200 345 sau 915 356 813.

    - prezentarea declaraţiei de patrimo-niu

    Dacă iese a ingresar, pot să divid plata?

    Da, în două părţi. Prima, 60% din sumă, în momentul prezentării decla-raţiei; a doua, 40%, până pe 6 noiem-brie 2017.

    Mi s-a înapoiat ce am plătit în plus din cauza clauzelor suelo

    În acest caz trebuie să aveţi în vedere mai multe lucruri. Primul: nu trebuie să integrăm în baza impozitabilă din im-pozit nici banii înapoiaţi, nici dobânzile pentru întârziere. Cu alte cuvinte, nu trebuie declaraţi. Totuși, trebuie să se regularizeze anumite cazuri:

    - Când contribuabilului i s-au aplicat deducerea pentru investiţie în locuin-ţa obișnuită sau deduceri la nivel de comunitate autonomă, pierde drep-tul la deducerea în cauză. Va trebui să includă sumele deduse în declaraţia pentru anul în care s-a dat sentinţa, el laudo arbitral sau acordul cu organis-mul fi nanciar. Dacă a avut loc în 2016, va trebui să o facă anul acesta (să inclu-dă suma în căsuţele 524 și 526). Dacă organismul fi nanciar, în loc să-i înapo-ieze contribuabilului sumele plătite în plus, îi reduce suma pe care o mai are de plătit din împrumut, nu trebuie să se regularizeze deducerile realizate an-terior, corespunzătoare acestor sume.

    În acest caz, dacă sentinţa, laudo sau acordul a avut loc în 2016, regulariza-rea sumelor deduse se va face în acest an și va afecta anii cuprinși între 2012 și 2015. Dacă a avut loc în 2017, se va face în declaraţia pentru anul viitor și va afecta perioada 2013-2016.

    Contribuabilii vor trebui să prezinte o lichidare complementară dacă banii plătiţi în plus din cauza clauzei suelo le-au folosit pentru deduceri pentru locuinţa obișnuită, dacă i-au inclus ca o cheltuială ce poate fi dedusă. Termenul de prezentare va fi cuprins între data sentinței, laudo sau a acordului și fi nali-zarea următorului termen de prezenta-re a autolichidării pentru acest impozit. Dacă acordul a avut loc între 6 aprilie 2016 și 4 aprilie 2017, vor trebui să pre-zinte declaraţii complementare cu ca-racter general pentru anii 2012, 2013, 2014 și 2015 în termenul de prezentare a declaraţiei din acest an. Dacă s-a pro-dus după 4 aprilie 2017, anul viitor vor trebui să prezinte declaraţii comple-mentare pentru anii 2013, 2014, 2015 și 2016.

    Ce înseamnă rectifi carea autolichi-dării?

    Uneori un contribuabil poate să fi făcut greșeli (sau omiteri) ca urmare a cărora i s-au înapoiat prea mulţi bani sau a ieșit că ar fi trebuit să plătească un impozit mai mic. De exemplu, dacă nu a inclus o deducere la care avea dreptul.

    Până acum putea să o facă doar printr-un document prezentat la Agencia Tributaria, opţiunea aceasta menținându-se. De acum înainte, în cazul în care contribuabilul marchează căsuţa 127 de solicitare a rectifi cării, ce va apărea chiar în model, declaraţia îndeplinește funcţiile de solicitare de rectifi care a autolichidării.

    De asemenea, această solicitare se va putea prezenta pe durata campaniei de declarare a venitului și după aceea, până ce se prescrie (nu trebuie să fi tre-cut patru ani de la ziua următoare ter-minării termenului de prezentare). Poa-te să fi e însoţită de actele doveditoare.

    Dacă mai am neclarităţi, ce pot face?

    Puteţi să le rezolvaţi accesând pagi-na web Agencia Tributaria sau sunând la numărul de telefon 901 33 55 33 (de luni până vineri, de la ora 9 la 19).

  • 6 ÎN SPANIA 30.03 - 05.04.2017Arestaţi pentru că și-au obligat fi ica de 16 ani

    să se căsătorească pentru a treia oară Policía Nacional a arestat în

    Córdoba o pereche ce voia să își oblige fi ica de 16 ani să se căsătorească după rânduia-la romă. Victima mai fusese obligată să se căsătorească de două ori în România, ţara de origine, prima dată, la doar 12 ani. Când era repudiată de soţul ei, se întorcea la casa fa-miliei și atunci mama sa și tatăl vitreg aranjau o altă căsătorie, obţinând în schimb o altă zestre. Acţiunea de săptămâna trecută a Poliţiei spaniole a împiedicat o

    nouă căsătorie a tinerei și a făcut ca ea și copilul său să benefi cieze de măsurile de asistenţă și protecţie

    necesare. Poliţia a afl at de fapte chiar

    de la victimă, care, alături de părinţi, călătorise din România până în Córdoba. Cât a stat aici, a luat legătura pe reţele sociale cu alţi tineri de aceeași naţio-nalitate care, după ce au afl at de situaţia sa, au încurajat-o să fugă de părinţi și să denunţe faptele la Poliţie.

    La Poliţie, victima le-a spus agenţilor că a mai fost obligată de părinţi să se căsătorească de două ori, în România, prima dată, la 12

    ani, cu un bărbat de 21, pe care l-a cunoscut chiar în ziua nunţii. Că-sătoria a durat câteva luni, tânăra fi ind repudiată și întorcându-se la părinţi.

    După a doua căsătorie, pusă la cale tot de părinţi, familia tinerei a primit alţi bani. După patru luni de la nuntă, însărcinată, a fost repudi-ată din nou și s-a întors acasă.

    După ce a născut, părinţii au ve-nit cu ea și cu bebelușul în Córdo-ba, unde i-au aranjat a treia căsăto-rie. Datorită denunțării faptelor de către tânără, a intervenţiei Poliţiei,

    Ar echivala, deși nu este același lucru, cu indem-nizaţia pentru concediere ca i-ar corespunde unui tehnician califi cat cu două decenii de vechime în muncă într-o fi rmă: o femeie din Zaragoza a obţinut la Tribunalul Suprem 45.986 de euro drept „compensaţie economică pen-tru munca în casă” în anii în care a fost căsătorită cu fostul ei soţ, perioadă în care s-a ocupat mai ales de creșterea celor două fi ice.

    Tribunalul Suprem a respins recent recursul intentat de F.C. pentru a în-cerca să revoce sentinţa Audienţei Provinciale din Zaragoza care îl obli-ga să îi plătească fostei sale soţii, M.R., funcţionară de peste 20 de ani, pen-tru a se compensa „dezechilibrul pa-trimonial care apare când unul dintre soţi în regim de separare de bunuri generează recurse patrimoniale pe care nu le investește în acoperirea nevoilor familie, iar celălalt nu rea-lizează resurse asemănătoare, când el a suportat cel mai mult îndatoriri-le neeconomice și nu a fost retribuit economic pentru acestea ori nu a fost în mod sufi cient”.

    „Sentinţele recunosc că efortul unei femei pentru a-și crește copiii fără sprijinul soțului este mai mare și de aceea merită o compensare eco-nomică”, a explicat Eva Vera, avocata

    care a apărat-o pe soţie.

    Totuși, nu este vorba de o deci-zie obișnuită în tribunale. Actuala versiune a Codu-lui Civil are drept

    consecinţă, cu puţine excepţii, dispa-riţia pensiilor pe viaţă în divorţuri și un acces redus la compensări pentru munca în casă. Acestea din urmă pot apărea doar în cazurile de separare de bunuri, situaţie care, cu excepţia regiunilor Catalunya și Baleares – în Valencia a fost respinsă în Constitu-cional –, cere ca soţii să stabilească acest lucru în mod expres printr-un document de capitulaciones.

    Indemnizaţie de 45.000 de euro pentru 20 de ani de muncă în casă pentru o femeie divorţată

    părinţii tinerei au fost arestaţi, iar victima și fi ul său au primit măsuri-le asistenţiale și de protecţie prevă-zute de lege în aceste cazuri.

    Această operaţiune face parte din Planul Poliţiei Naţionale contra trafi cului de persoane cu scopuri de exploatare sexuală, demarat în 2013. Datorită acestui plan, Policía Nacional a activat linia telefonică 900 10 50 90 și adresa de e-mail [email protected] pentru a ușura co-laborarea cetăţenilor și denunţarea, anonimă și confi denţială a acestui tip de delicte.

    Mai multe amenzi puse de radare și milioane de puncte pierdute Ochii care supraveghează șoselele

    sunt tot mai atenţi. DGT a colectat 164,2 milioane de euro în 2016 prin intermediul radarelor, a informat Di-recţia Generală de Trafi c. Suma este departe de cele 120 de milioane acu-mulate în 2012, înregistrându-se o creștere de 37% în cinci ani.

    Ministerul de Interne a anunţat, în ianuarie anul acesta, că va instala 60 de noi cinemometre fi xe, ca parte a seriei de 15 măsuri „urgente” aproba-te pentru a lupta împotriva număru-lui mare de accidente.

    DGT explică activitatea intensă a ra-darelor prin doi factori. Vorbește de începutul anului 2015, când s-a mo-difi cat planul de gestionare a vitezei

    pe șoselele din Spania și, cu obiec-tivul de a combate creșterea numă-rului de accidente, a decis să mute toate cinemometrele mobile pe șose-lele secundare, unde se înregistrează peste 75% dintre victimele mortale în accidente. În al doilea rând, Direc-ţia Generală de Trafi c subliniază că s-a produs o importantă creștere a mobilităţii în ultimii doi ani; în 2016 au fost 392 milioane de deplasări pe distanţe mari, cu 5% mai mult decât în 2015 și cu 9% faţă de 2014.

    „Analizând instalarea majorităţii radarelor [fi xe] pe autostrăzi, cât și numărul mare de denunțuri, nu se atinge obiectivul de a evita depășirea vitezei. DGT ar trebui să își modifi ce

    politica referitoare la radare, pentru că se transformă în simple instru-mente de colectare de bani”, denun-ţă asociaţia Automovilistas Europeos Asociados.

    Însă DGT spune că sancţiunile se dau doar celor care comit o infracțiune.

    Un sondaj de opinie din 2015 reali-zat de fundaţia Línea Directa a arătat că 92% dintre automobiliști cred că amenzile de circulaţie ascund o do-rinţă de a se colecta bani, doar 8% consideră că radarele se amplasează doar din motive de securitate.

    Și primăriile sunt cu ochii pe șoferi. Au retras în 2015 aproape 1,6 milioa-ne de puncte șoferilor pentru infrac-ţiuni comise în localităţi, conform ul-

    Circa 120.000 de separări și divorţuri pe an Numărul separărilor și divorţurilor în

    Spania se menţine stabil din 2009, an în care au avut loc 124.430 de desfaceri de căsătorii, în timp ce în 2016 cifra sepa-rărilor și divorţurilor a fost de 119.889, rezultă dintr-un studiu al evoluţiei din anul 2001 al cererilor de desfacere a căsătoriei, realizat de departamentul de statistică din Consiliul General al Puterii Judiciare (CJPJ).

    Astfel, conform statisticii prezentate pe 24 martie de organismul judiciar menţi-onat, de la începutul acestui secol până pe 31 decembrie 2016, în Spania s-au produs 2.068.063 de dizolvări de căsăto-rii, dintre care 1.621.394 au fost divorţuri (967.865, de comun acord) și 446.669, separări (297.226, de comun acord).

    1995 este primul an cu privire la care sunt date în această privinţă.

    CGPJ a explicat că, după intrarea în vigoare a Legii 15/2005, prin care s-a modifi cat Codul Civil și Ley de Enjuici-amiento Civil în materie de separare și divorţ și ce a implicat eliminarea terme-

    nelor prealabile, s-a produs „o impor-tantă creștere a cererilor de desfacere a căsătoriei în anii 2005 și 2006”.

    „Din 2007 până în 2009, dispărând impactul iniţial al noii legi și ca urmare a efectelor crizei economice, a scăzut numărul de cereri de desfacere a căsă-toriei”, a informat CGPJ, în același timp precizând că din 2009 cifra în discuţie se menţine stabilă.

    Pe de altă parte, a spus că evoluţia ce-rerilor de desfacere a căsătoriei, ce era în creștere în primii ani analizaţi, pre-dominând separările faţă de divorțuri și despărţirile de comun acord faţă de cele care nu au fost de comun acord, a suferit „o importantă schimbare” odată cu modifi carea Codului Civil, din 2005, ce a unifi cat condiţiile cerute pentru acordarea divorţului, egalându-se cu cele pentru separare, fapt ce a permis dizolvarea matrimoniului direct prin di-vorţ, fără să se mai treacă prin faza de separare.

    CGPJ a informat că din acel moment

    numărul de separări a ajuns la un sfert, iar cel al divorţurilor s-a triplat, în ultimii ani divorţurile reprezentând aproape 95% din totalul desfacerilor căsătoriilor.

    Pentru copiii minori no matrimoniales s-a observat o importantă creștere a măsurilor de guarda, custodia sau pre-stación de alimentos – 46.623 de măsuri adoptate în 2016 faţă de 16.122 în 2006.

    După cum arată analiza, o altă nou-tate a legii din 2005 a fost posibilitatea ca soţii să apeleze la medierea familială, pentru a încerca să găsească o soluţie pe temele care le afectează căsnicia, re-zervându-se intervenţia judiciară pen-tru cazul în care acordul nu este posibil ori aceasta afectează interesele copiilor minori sau cu dizabilităţi. Într-un fi nal, numărul de cereri derivate spre medi-ere a crescut în fi ecare an. În 2009 s-au derivat 1.642, în timp ce anul trecut au fost 7.336. De asemenea, în 2016, 4.160 dintre cererile derivate spre mediere s-au terminat prin această procedură, 20% dintre ele prin acord între părţi.

    timelor date publicate de DGT. Cifra confi rmă tendinţa de creștere ce se înregistrează de acum trei ani, ce im-plică o urcare de 7% faţă de 2014 și de 17% în comparaţie cu 2013.

    Într-o perioadă în care accidente-le pe șoselele urbane au trecut de la 52.222 la 63.198 (+21%), deși nu-mărul victimelor mortale a scăzut de la 450 la 441. Ce s-a tradus, con-form DGT, într-o progresivă creștere a numărului de sancţiuni ce implică retragerea de puncte, ce au trecut de la 408.830 în 2013 la 467.052 în 2015 (+14%).

    Una din fi ecare trei amenzi ce impli-că și pierderea de puncte este pentru nerespectarea semaforului. Urmează

    denunţurile pentru depășirea vitezei. Și pentru prima dată urcă pe acest „podium” sancţiunile pentru folosi-rea mobilului în timpul condusului. Este un fapt preocupant, pentru că dacă folosești mobilul când conduci posibilitatea de a suferi un accident de circulaţie crește cu 23%, conform DGT.

    În ciuda acestor cifre, un paradox confruntă realitatea cu percepţia: 60% dintre șoferi cred că DGT este administrația care pune cele mai multe amenzi de circulaţie, conform sondajului de opinie menționat mai înainte. Însă studiul arată că 75% sunt date de primării. „Primăriile sancţio-nează de cinci ori mai mult”.

  • 7COMUNITATEA MADRID30.03 - 05.04.2017

    Regiunea madrilenă atrage cel mai mare număr de fi rme, Cataluña pierde cele mai multe

    Madridul este comunitatea au-tonomă care a reușit să atragă cele mai multe fi rme în ultimii trei ani, 407, în timp ce Cataluña a pierdut cele mai multe, 279, conform stu-diului Schimbări de domiciliu 2016, publicat de Informa D&B, din cadrul Companiei Spaniole de Asigurări de Credit pentru Export.

    Studiul arată și că 91% dintre soci-etăţile care și-au schimbat domiciliul în 2016 au făcut-o în aceeași comu-nitate. Dintre cele 44.726 de socie-tăţi care s-au mutat, doar 9%, 4.142, au făcut-o în afara regiunii lor.

    Madridul este comunitatea aleasă

    de cele mai multe fi rme, 1.401, dar este pe primul loc și la ieșiri, 994, deși are un bilanţ pozitiv, 407, cel mai bun dintre toate regiunile din Spania. 22% dintre fi rmele care s-au mutat în Madrid vin din Cataluña.

    În Cataluña s-au instalat mai pu-ţine companii provenite din alte comunităţi, 504, în timp ce 783 au plecat anul trecut, pierzându-se 279 de fi rme. Acest sold negativ este cel mai mare dintre toate comunităţile din ţară.

    Următoarea cu cele mai proaste rezultate în această direcţia este Na-varra, care a pierdut 73 de societăţi.

    mutării fi rmei Hotelbeds Product SL din Canarias”.

    Andalucía a fost a treia comuni-tate, după Madrid și Cataluña, unde

    s-au mutat cele mai multe companii în 2016 (453), și și-a menţinut un sold po-zitiv de 132, depășită doar de Madrid.

    Valencia a fost următoa-rea, primind 380, deși au plecat mai multe, 433.

    Din totalul comunităţilor autonome, șase au un sold pozitiv între intrări și ieșiri ale fi rmelor în 2016. Pe lân-

    gă Madrid și Andalucía sunt Baleares, cu 76, Cantabria, cu 9, Murcia, cu 8, și La Rioja, cu 4. Ceuta rămâne la fel, iar restul regiunilor au pierdut fi rme.

    Majoritatea fi rmelor care au venit în Cataluña provin în principal din Ma-drid (43%).

    Directoarea de studii din Informa D&B, Na-thalie Gianese, spune că „schimbările de domiciliu ale fi rmelor au consecinţe economice, iar în 2016 Ba-leares a benefi ciat cel mai mult de această decizie, cu o creștere de aproape 1,3 mili-arde de euro, depășind Madridul, care are cel mai bun sold în ceea ce privește numărul de fi rme, datorită

    Din 2018 viteza maximă pe M-30 va fi de 70 km/hPrimăria Madrid va interzice

    circulația în oraș a autovehiculelor vechi începând cu anul 2025. Mă-sura va afecta modelele pe benzină înmatriculate înainte de 2000 și cele diesel de dinainte de 2006, care nici nu vor putea să fi e parcate în zona de Serviciu de Staționare Regulari-zată (Servicio de Estacionamiento Regulado – SER) începând cu anul 2020. Acesta a fost anunțul făcut pe 13 martie de primarul Manuela Car-mena, care a remarcat importanța de a se combate poluarea. „Este obligatoriu să avem în vedere vizi-unea acestei probleme (…) cu care trebuie să fi m ambițioși, noi și cei care vin din urmă”, a spus primarul capitalei.

    Planul include alte 30 de măsuri ce vor fi implementate în următorii ani, între care reducerea vitezei la 70 km/h pe M-30 și pe căile de acces începând din 2018.

    Noile restricții avute în vedere de Primăria Madrid vor afecta autove-hiculele pe care etichetele trimise de DGT le clasifi că drept nesustena-bile.

    Conform datelor departamen-tului pentru Mediul Înconjurător și Mobilitate, cu referire la perioada 2020-2025 modelele cele mai con-taminante vor reprezenta 20% din parcul de automobile din capitală, acestora urmând să li se aplice limi-tări de parcare în interiorul M-30 și de circulație pe toată raza munici-

    piului Madrid.Înainte de intrarea în vigoare a

    restricțiilor, se are în vedere o pri-mă fază de stimulare a dezvoltării de tehnologii pentru reîncărcarea electrică a mașinilor în următorii doi ani. În paralel, se va reînnoi fl ota de autobuze a EMT pentru ca toate aceste mijloace de transport să po-lueze cât mai puțin, iar peste opt ani vor fi permise doar taxiurile „zero emisii” sau eco.

    Între măsurile ce se mai au în ve-dere sunt: crearea a peste 30 de kilo-metri de rute pentru biciclete; benzi speciale și prioritizare la semafor pentru autobuze; impulsionarea fo-losirii autovehiculelor de mai multe persoane.

    Comunitatea Madrid organizează anul acesta oposiciones pentru maes-tro, cu un total de 1.400 de posturi, 100% din rata de înlocuire. Examenele vor avea loc în a doua parte a lunii iunie, datele urmând să fi e comunicate ulterior. Informaţiile au fost prezentate de consilierul pentru Educaţie din Comunitatea Madrid, Rafael van Grieken, în declaraţii la Cadena Ser, prelu-ate de Europa Press, după ce a fost întrebat cu privire la planurile Comuni-tăţii Madrid în ceea ce privește examenele și după ce s-a afl at că Guvernul central va da pe 31 martie un decret regal ce le va permite comunităţilor autonome să organizeze examene pentru personal didactic, deși încă nu s-a stabilit bugetul general. „Ni se pare o veste bună pentru cadrele didac-tice care așteaptă o oportunitate de a se stabiliza, iar pentru noi este foarte important, ca Guvern regional, pentru calitatea sistemului educativ”, a de-clarat Van Grieken cu privire la acest decret. A asigurat că pentru cadre de Infantil și Primaria vor fi multe posturi. De asemenea, a spus că vor exista posturi pentru toate specialităţile. Surse din Consiliul pentru Educaţie au declarat pentru Europa Press că se vor scoate la concurs posturi pentru șap-te specializări: 90 pentru Audición y Lenguaje; 130 pentru Educaţie Fizică; 360 pentru Educación Infantil; 400 pentru engleză; 70 pentru muzică, 150 para pedagogie terapeutică și 200 pentru Primaria. Această repartizare tre-buie să fi e ratifi cată de organizaţiile sindicale.

    Se vor organiza oposiciones pentru maestro

    Delegatul pentru Mediu Înconjură-tor și Mobilitate din Primăria Madrid, Inés Sabanés, a informat că se studi-ază extinderea orarelor Serviciului de Staţionare Regulată (Servicio de Estacionamiento Regulado – SER) în unele dintre zonele din districtul Cen-tru pentru la sfârșit de săptămână și noaptea. Declaraţia a fost făcută când delegatul a ieșit de la un mic dejun informativ la care a participat și pri-

    marul Madridului, Manuela Carmena. La această reuniune Inés Sabanés a explicat că se va analiza această posi-bilitate în cadrul Planului A de calitate a aerului după „solicitarea repetată a cetăţenilor care locuiesc în aceste zone”. Cel mai probabil, măsura nu se va aplica în tot districtul, ci în zone „cu intensitate mare, ce se folosesc mult la sfârșit de săptămână sau noaptea” de către cei care nu locuiesc în zonă.

    A menţionat și cele 100 de noi lo-curi verzi în district și că parcări pre-cum cea din Plaza España sau Montal-bán vor rezerva un număr important de locuri pentru cetăţenii care locu-iesc în zonă. De asemenea, a amintit că, la cererea cetăţenilor, s-a realizat în cartierele din jurul M-30 un sistem de parcare în favoarea celor care locu-iesc în zonele în discuţie, Begoña fi ind punctul pilot.

    Primăria Capitalei vrea să extindă orarul parchimetrelor la 24 de ore

    Inditex va deschide, pe 7 aprilie, pe Paseo de la Castellana, magazinul Zara cel mai mare din lume, cu o suprafaţă de peste 6.000 de metri pătraţi, după cum a informat, pe 15 martie, președintele grupului, Pablo Isla.

    Compania și-a crescut vânzările cu 20% în ultimii trei ani în Spania și cu 6,2% în 2016, an în care a înfi inţat 2.480 de posturi de muncă.

    Macromagazinul Zara, în proprietatea lui Amancio Ortega, este situat la numărul 79 de pe Paseo de la Castellana, la câţiva metri de El Corte Inglés.

    Inditex va deschide magazinul Zara cel mai mare din lume pe Castellana

    CANJES DE CARNÉDE CONDUCIR

    CUPONES DESCUENTO

    20%DESCUENTOSCUENT

    PRESENTANDO ESTE CUPÓNTANDO ESTE C

    91 415 07 08 (SPANIOLĂ) 642 47 55 00 (ROMÂNĂ)

    TRADUCCIONES JURADAS RUMANO - ESPAÑOL / ESPAÑOL - RUMANO

    20%DESCUENTOSCUENT

    PRESENTANDO ESTE CUPÓNTANDO ESTE C

    WWW.TRADUCERIMADRID.COM

    Tasas de tráfico no incluidas.Oferta no acumulable con otras de la marcaRENUEVATUCARNET.COM

  • 8 30.03 - 05.04.2017ACTUALITATE

    Cum se pot reclama cheltuielile ipotecii?

    LA Passión Restaurantele noastre vă așteaptă să petreceți clipe de neuitat Nunți, botezuri, aniversări, petreceri private

    Pentru rezervări sunați la tel. 685 028 155

    C/ Almería, 29 și C/ Atenas, 1 Humanes de Madrid Orar: L-J: 06-20 V, S: 06-01

    Pe 23 decembrie 2015 o sentinţă a Tribunalului Suprem (TS) a schimbat unul dintre aspectele relaţiei între ce-tăţenii cu ipotecă și bancă. Ca răspuns la o cerere a Organizaţiei Consuma-torilor și Utilizatorilor (OCU), a anulat clauza de cheltuieli pentru documen-tele împrumuturilor bancare ale BBVA. Această plată, prin regulă generală, era făcută de client.

    Clauza în chestiune spunea: „Sunt în contul exclusiv al părţii care ia îm-prumutul toate impozitele, comisi-oanele și cheltuielile ocazionate de pregătirea, realizarea formalităţilor, corectare, realizarea documentelor, modifi carea și executarea acestui con-tract (…). Partea care ia împrumutul autorizează banca pentru a completa cheltuielile necesare pentru a asigura corecta înscriere a ipotecii”.

    Cu privire la această impunere, Tri-bunalul Suprem a decis că „nu doar nu permite o minimă reciprocitate în dis-tribuirea cheltuielilor, ci face să cadă toate acestea pe cel care ia ipoteca”. De asemenea, și poate cel mai relevant, evidenţiază: „cine are interesul princi-pal în ceea ce privește documentele și înscrierea actelor pentru împrumut cu garanţie ipotecară este, fără îndoia-lă, cel care dă împrumutul, pentru că astfel obţine un document executor, constituie garanţia reală și dobândeș-te posibilitatea de executare”.

    OCU, prin purtătorul său de cuvânt, Ileana Izverniceanu, se declară încân-tat de sentinţă: „Se recunoaște clar ca-racterul abuziv al clauzei, când banca este marele benefi ciar al constituirii împrumutului”. De asemenea, calcu-lează că aceste cheltuieli (notar, re-gistru și, mai ales, Impuesto de Actos Jurídicos Documentados – AJD) la o ipotecă tip de 150.000 de euro ajung la peste 3.000 de euro.

    Poziţia TS cu privire la cheltuieli-le ipotecare pune acum la îndoială această admitere. Totuși, sentinţa a avut puţine efecte, conform surselor juridice consultate de El Mundo și aso-ciaţiilor de consumatori, care remarcă faptul că majoritatea celor cu ipoteci nu înţeleg ce se întâmplă și nu știu cum să acţioneze.

    În faţa unei asemenea situaţii ne-clare, El Mundo a abordat problema din toate punctele de vedere pentru

    a răspunde la întrebările pe care și le pun milioane de persoane cu ipoteci și ca să vadă dacă într-adevăr se pot recupera banii din realizarea documentelor cu privi-re la împrumut: Cine și ce poate să reclame? De când? Ce pași tre-buie făcuţi? etc.

    Situaţia actuală: Rafael de Prada, avocat coordonator al departamentului de Drept Ipo-tecar din biroul juridic JM1, explică în ce punct se afl ă tema: „Sentinţa TS se aplică doar pentru BBVA și consuma-torilor care au solicitat nulitatea clau-zei abuzive”. În opinia sa, acum, după un an, avocaţii specializați au văzut viabilitate în aceste dări în judecată și au început să le facă publicitate.

    De Prada admite că acest confl ict între cei ipotecaţi și bancă, încă nescos total la suprafaţă, a fost eclipsat de cla-uza suelo. „Multă lume când aude vor-bindu-se de recuperarea cheltuielilor pentru împrumut crede că este vorba de suelo”. „Totuși”, adaugă, „deja sunt destul de mulţi consumatori care re-clamă, iar în viitorul apropiat va fi ceva cotidian”.

    Aproape 100.000 de persoane afec-tate au luat deja legătura cu OCU, care va începe în curând primele dări în ju-decată individuale.

    Care sunt cheltuielile? Acest avo-cat enumeră, pe de altă parte, cheltu-ielile ce trebuie solicitate: evaluarea imobilului (tasación), notarul, registro, gestoría și impuesto AJD.

    Și lansează un mesaj important: „Credem că impactul fi nanciar al cla-uzei de cheltuieli va fi egală cu cel al clauzelor suelo, sau mai mare, pentru că practic sunt în toate ipotecile”.

    Efecte fi nanciare. Astfel, ar fi în joc miliarde de euro. Unele surse consul-tate de El Mundo spun că banca ar tre-bui să dea înapoi peste 20 de miliarde de euro, de patru ori mai mult decât pentru suelo.

    Cheltuielile trebuie împărţite? De Prada insistă: clauza este abuzivă și nulă. De aceea semnalează că toa-te costurile vor fi pe cheltuiala băncii. Și sentinţa nu va afecta doar ce sem-nalează TS: „Toate clauzele în aceleași condiţii ca și cea declarată abuzivă vor avea aceleași consecinţe”, asigu-ră avocatul, recunoscând că încă nu

    există jurisprudenţă. De asemenea, spune că îi pare rău că băncile inter-pretează legea după bunul plac în faţa necunoașterii consumatorilor și a ne-voilor de a obţine un credit.

    Ce fac băncile? În ceea ce privește comportamentul băncilor, De Prada spune că acţionează ca întotdeauna. „Nu dau nici un ban înapoi până ce nu sunt obligate, fi e judiciar, fi e prin lege, după cum a fost cazul Decretului Re-gal Lege 1/2017, de pe 20 ianuarie, cu măsuri urgente de protejare a consu-matorilor în materie de clauze suelo”, afi rmă.

    Acest avocat amintește că sentinţa TS nu implică supunerea faţă de aceas-ta cât timp băncile nu sunt condam-nate prin proceduri concrete. „Până ce nu se va întâmpla ca și cu suelo și se va da lege, băncile vor continua să nu dea înapoi banii (generalizat)”, spune.

    De aceeași părere este Izvernicea-nu. „În ciuda clarităţii sentinței, băncile profi tă de poziţia dominantă pe care o au în faţa consumatorilor”, denunţă. Purtătoarea de cuvânt a OCU are în-credere în Justiţie, „lentă, dar inexora-bilă”, și consideră că băncile vor trebui să dea înapoi cheltuielile cu dobândă, „la fel cum a fost și cu suelo”.

    Ce invocă banca. Asociación Española de Banca (AEB) amintește că există o altă sentinţă a TS, în acest caz comercial, ce spune chiar contra-riul faţă de cea de pe 23 decembrie 2015. „În defi nitiv, avem o aparentă contradicţie a Tribunalului Suprem în clauza cu privire la cheltuieli, ce va tre-bui rezolvată cât mai repede”, susţine José Luis Martínez, purtător de cuvânt al AEB. „Spuse acestea”, continuă, „nu trebuie să uităm că Regulamentul de Impozite al AJD spune clar: cel care ia împrumutul este subiect pasiv, iar impozitele implică 80% din cheltuieli”.

    Cu privire la faptul că banca este

    marele benefi ciar al înscrierii îm-prumutului, Martínez are iar o altă părere: „De fapt, este decizia celui care ia împrumutul să solici-te ipoteca ale cărei formalităţi cer cheltuieli. Insist, chiar regulariza-rea majorităţii cheltuielilor îl si-tuează pe cel care ia împrumutul ca subiect pasiv. De asemenea, trebuie să amintim că nu băncii i se plătesc cheltuielile: sunt de re-

    gistro, notaría și impozite”, subliniază. Punându-se de partea clienţilor, pur-tătorul de cuvânt al AEB le recomandă „să vorbească cu organismul lor”.

    Căi de reclamare. Pentru a reclama, experţii arată două căi. Prima, cea ex-trajudiciară, înseamnă să se adreseze departamentului de Lucru cu publicul al organismului fi nanciar, care va avea două luni să le răspundă. Dacă după acest timp nu au obţinut un răspuns favorabil, a doua cale este cea judici-ară, fi ind necesară intervenţia unui avocat și a unui procurador. Se reco-mandă ca în ambele cazuri reclamaţia să fi e făcută de juriști.

    Cine poate să reclame? De Prada și Izverniceanu spun că pot să reclame toţi cei care au ipotecă, dar și cei care au terminat de plătit. „În principiu, fi -ind o clauză nulă, nu este un termen pentru a solicita înapoierea banilor, chiar dacă împrumutul este amorti-zat”, spune De Prada. „Totuși, ar trebui analizat fi ecare caz”, atrage atenţia.

    În ceea ce privește noile împru-muturi, majoritatea băncilor se opun sentinţei Tribunalului Suprem. Un exemplu al acestei realităţi este cazul lui Alberto, care a semnat o ipotecă de 76.000 de euro în ianuarie și a trebuit să își asume toate cheltuielile: 990 de euro, notarul; 883, pentru Hacienda; 407, la Registro, și 378, pentru gesti-onare.

    „Știam că plăteam tot și că există o sentinţă contrară acestei practici, dar toţi cei pe care îi cunosc au plătit, așa că am considerat normal acest lucru”, a afi rmat.

    Alberto recunoaște că nu a cerut nici o informaţie suplimentară, nici nu a negociat nimic cu banca, dar a vorbit de acest lucru la notar. „Mi s-a spus că așa se obișnuiește și că banca nu va schimba condiţiile pentru mine. Am dedus că banca nu era obligată să

    aplice sentinţa”, a spus. „Am mers mai departe”, continuă, „pentru că nu vo-iam să am probleme cu banca deoa-rece ea avea să îmi împrumute banii”. „Hai, că a fost mărunţiș!”, a adăugat, resemnat.

    Funcția notarilor. De Prada cre-de că notarii ar trebui să acţioneze, chiar dacă cel care ia împrumutul și cel care îl dă ajung la un acord, dacă prin acesta se contrazice sentinţa dată de Tribunalul Suprem. Acest lucru nu este ușor, consideră José Corral, de-can membru al Comisiei Permanente a Consiliului General al Notariatului. „Notarul întreabă clientul dacă este conștient că va plăti cheltuielile și dacă este de acord. Dacă acesta acceptă și s-a negociat, totul este legal”, spune Corral, care adaugă că unele bănci îm-part cheltuielile. „În prezent, în noile ipoteci noi ne asumăm cheltuielile de Registro și escrituras, iar clientul plă-tește gestoría și AJD”, au declarat surse din BBVA.

    „În plus”, critică José Corral, „TS vorbește de o distribuţie echitabilă a cheltuielilor”. „Ideal ar fi ca legea să specifi ce ce trebuie să plătească consumatorul și ce organismul”, cere. „Fără această concretizare, ne mișcăm pe un teren nedefi nit. Funcţia de con-trol a notarului este să îl informeze pe cel care ia împrumutul despre ce scrie în clauză, cum îl afectează, să îl întrebe dacă a înţeles-o și să îl avertizeze că există o sentinţă a TS. Dar dacă acesta acceptă…”, adaugă Corral.

    La nivel legal și cum a anunţat Gu-vernul, reforma Legii ipotecare are în vedere regularizarea clauzelor proble-matice, între care este cea cu privire la cheltuieli.

    Surse din Consiliul General al No-tariatului amintesc că s-a cerut ex-tinderea funcţiei notarilor la o etapă precontractuală, „când se negociază împrumutul și consumatorul încă mai are multe șanse de a decide dacă va căuta o altă bancă”.

    Analizând poziţia băncilor și cea a consumatorilor, totul arată că pro-cesul, indiferent de final, va fi lung. Polemica clauzei cu privire la chel-tuieli amintește de cea a clauzelor suelo, care s-a prelungit din 2009 până în 2017. Și încă sunt multe procese pe rol…

  • PUBLICITATE30.03 - 05.04.2017 9

    BÂRSAN PAN PRODUSE DE CARNE DUPĂ REȚETE

    TRA DIȚIONALE

    Magazine proprii şi distribuţie la cerere, în toată Spania, cu maşini frigorifi ce proprii Preparate naturale, doar cu carne şi condimente Afumate natural Peste 45 de sortimente Se fac la comandă. Garanţia prospeţimii şi a calităţii

    * Pentru clienţii fi deli (magazine), la comenzi peste 400 € se fac reduceri

    O gamă diversă de produse lactate aduse din România, băuturi alcoolice şi răcoritoare, produse de patiserie

    DEPOZIT ANGRO - Mezeluri - Toate tipurile de conserve, fără conservanţi- Pateuri de post - Condimente, murături, muştar, zacuscă- Făină (mălai, grâu) - Produse patiserie (plăcinte cu brânză, varză, cartofi ) - Băuturi alcoolice: bere (Ursus, Ciucaş, Timişoreana), vinuri, palincă - Lactate, brânzeturi (oaie, burduf, telemea) - Apă minerală - Toată gama Fru i Fresh - Compoturi (vişine, piersici) - Cafea Poligonul industrial Herlé, C/ Jaén, hala 14, Alcalá de Henares Informaţii distribuţie: tel. 918 321 958, 671 080 037; e-mail: [email protected]

    TRANSPORT DE PACHETE ROMÂNIA-SPANIA ŞI RETURBIRSAN Y BARSAN HERMANOS SL (Firma veche)

    RUTA CASTILLA Y LEÓN-CANTABRIA-PAÍS VASCO – Tel.: 647 713 810 (Orange)Sâmbăta: Galapagar, El Escorial, Guadarrama, San Rafael, Villacastín, Ávila, Salamanca, Tordesillas, Medina del Campo, Olmedo, Íscar, Chane, Navalmanzano, Cuellar, Valladolid, Palencia, Aguilar del Campo, Reinosa, Torrelavega

    Duminica: Santander, Astillero, Laredo, Castro Urdiales, Portugalete, Barakaldo, Getxo, Bilbao, Derio (biserica RO), Gernica, Amorebieta, Durango, Vitoria Gasteiz, Miranda de Ebro, Briviesca, Burgos, Roa de Duero, Aranda de Duero

    NOI RUTE

    PUNCTE PACHETE Madrid: C/ Felix Boix, 2 (Plaza de Castilla).

    Tel.: 647 208 888 Alcalá de Henares: C/ Juan de Cardona, 2.

    Tel.: 662 478 586, 609 182 407 Arganda del Rey: Paseo de la Estación, 29

    Barcelona: C/ Entença, 149. Tel.: 662 220 285, 642 933 422

    Lérida: C/ Maragal, 6 (în spate la Universitate). Tel.: 662 220 285

    În Alcalá de Henares şi Madrid, pachetele peste 30 kg se ridică de la domiciliul clientului, cu aviz

    telefonic (tel.: 647 208 888)

    CEA MAI RAPIDĂ DISTRIBUŢIE DE PACHETE DIN SPANIA Cu noi pachetele ajung la destinaţie în doar 3 zile!

    SPANIA-ROMÂNIA: De la 1 kg la 20 kg – 2 €/kg

    De la 20 kg la 150 kg – 1,5 €/kg De la 150 kg la 300 kg – 1,3 €/kg De la 300 kg la 500 kg – 1,2 €/kg

    Peste 500 kg – 1 €/kg ROMÂNIA-SPANIA – 2 €/kg

    RUTE ÎN TOATĂ ROMÂNIA

    Telefon informaţii România: 0040/ 752 618 805

    Pachetele colectate în Spania pleacă duminica, miercurea ajung în toate punctele din România

    FABRICĂ DE MEZELURI ŞI DE PÂINE

    Poligonul industrial Herlé, C/ Jaén, hala 13Alcalá de Henarestel.: 918 321 958, 671 080 037 e-mail: [email protected]

  • 10 ÎN ROMÂNIA 30.03 - 05.04.2017Aeroportul Băneasa se va redeschide pentru pasageriDirectorul general al Compani-

    ei Naționale Aeroporturi București (CNAB), Liviu Radu, a confi rmat pen-tru Business Magazin redeschiderea pentru zborurile comerciale a Aero-portului Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa, închis pentru acest tip de activitate în 2012.

    Trafi cul de pe cele 17 aeropor-turi din ţară a crescut anul trecut cu peste 23%, până la aproximativ 16 milioane de pasageri; dintre aceștia, circa 11 milioane au trecut prin aero-portul Henri Coandă.

    „Redeschiderea aeroportului Bă-

    general al Companiei Naţionale Ae-roporturi București, stadiul în care se afl ă lucrările pentru dezvoltarea acestui aeroport în prezent.

    Operarea pe aeroportul Bă-neasa, un obiectiv propus pentru anul viitor

    Liviu Radu spune că operarea pe acest aeroport este un obiectiv pro-pus pentru anul viitor.

    „Deocamdată nu avem nici un motiv să ne îndoim că în 2018 vom termina această operaţiune”, explică Liviu Radu.

    CNAB nu a stabilit încă tipul de

    operatori aerieni care vor desfășura activităţi pe acest aeroport (tradiţi-onali sau low-cost) și nici numărul exact de pasageri ce vor putea fi acomodaţi. „Estimăm între un milion și un milion și jumătate de pasageri pentru acest aeroport, dar este doar

    o estimare deocamdată”. În același timp, acomodarea nu-

    mărului din ce în ce mai mare de pa-sageri pe aeroportul Henri Coandă este inclusă într-o amplă strategie, parte din Masterplanul de Transport al României. „Dezvoltarea aeropor-tului pornește de la planul strategic de dezvoltare consacrat printr-o pre-vedere legislativă; aceasta include o dezvoltare la Est, care presupune noi terminale, noi platforme, noi zone de cargo ș.a.”, descrie Liviu Radu planul legat de dezvoltarea aeroportului Otopeni.

    neasa reprezintă mai mult decât o posibilă soluţie, lucrăm deja la ope-raţionalizarea aeroportului pentru zboruri comerciale de linie și de tip charter; terminalul de la Băneasa a fost consolidat și restaurat în exteri-or. Spun restaurat deoarece el a fost catalogat ca monument istoric, în același timp, avea și așa-zisa bulină roșie; acum se continuă amenajarea interioară. Licitaţia pentru proiectare este în curs, sperăm să fi nalizăm lu-crările anul viitor și să fi e reintrodus în exploatarea comercială pentru linie și charter”, explică Liviu Radu, directorul

    Cluj-Napoca a fost, în premieră, în 2016, orașul cu mai mulţi turiști de-cât locuitori. Aproximativ 370.000 de vizitatori au ajuns anul trecut în ora-șul din inima Transilvaniei. Populaţia municipiului înregistrată la ultimul recensământ este puţin sub 325.000 de locuitori. Cei mai mulţi dintre tu-riștii străini au venit din Europa și Sta-tele Unite.

    Majoritatea turiștilor de anul trecut au vizitat pentru prima oară Cluj-Na-poca. Mulţi sunt interesați de pieţele centrale, Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, apoi ar mai fi și Dealul Cetăţuia, cu panorama orașului, Grădina Botanică și de asemenea, Parcul Central.

    Piaţa centrală a orașului adăpos-tește unul dintre monumentele re-prezentative ale arhitecturii gotice din Transilvania. Este obiectivul turis-

    tic cel mai căutat în Cluj-Napoca.„Nu am ajuns aici de mult timp și nu

    am citit despre acest loc, dar e foarte frumos. (...) Nu știam la ce să mă aș-tept de la Cluj, dar e minunat”, spune un turist.

    „În 2016 am avut cu 15% mai mulţi turiști care au vizitat Cluj-Napoca de-cât în anul 2015, iar numărul total al celor care ne-au vizitat a depășit locu-itorii rezidenţi ai orașului, fi ind apreci-aţi la circa 370.000 de vizitatori, turiști, pe tot anul 2016”, a declarat Oana Bu-zatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca. Din cei aproape 370.000 de vizitatori, aproape un sfert au fost turiști străini. Comparativ cu anul 2015, numărul lor a crescut cu peste 10%. „Românii au fost pe primul loc, urmaţi de francezi, nemţi, spanioli, cei din Marea Britanie, Italia, SUA, Polo-

    nia și Israel și Ungaria”, arată Marius Lazin, reprezentant al unui centru de turism din Cluj-Napoca.

    Anul acesta, orașul din inima Tran-silvaniei așteaptă și mai mulţi turiști. Autoritățile locale investesc peste nouă milioane de lei pentru a crea zone pietonale mai mari și pentru a deschide noi obiective.

    „Există o serie de investiţii speciale care vor crește interesul celor care vor să petreacă măcar un weekend prelungit în Cluj-Napoca. Vorbim de reabilitarea unor obiective turistice recunoscute, precum Turnul Pompi-erilor”, a declarat Oana Buzatu, pur-tător de cuvânt al Primăriei.

    Cluj-Napoca a fost în 2016 al pa-trulea cel mai vizitat municipiu din România, după București, Constanţa și Brașov.

    Cluj-Napoca a avut, în 2016, mai mulţi turiști decât locuitori

    Materialele și manopera se scumpesc, preţul de

    construcţie la case va creșteExpozanţii veniţi în aceste zile la târgul Constructexpo (București, Rom-

    expo) avertizează că materialele de construcţii s-au scumpit în medie cu 25-30%, iar salariul minim avansează puternic în sectorul producţiei, astfel că în 2017 va fi inevitabilă o creștere a preţului la metrul pătrat construit.

    Produsele de bază în construcţii, cum sunt fi erul-beton, cimentul sau tabla, au acum preţuri cu 30% mai mari faţă de cotaţiile din 2016. De ase-menea, materialele pentru fi nisaje (gresie, faianţă, lemnărie, feronerie) au tendinţa de a se scumpi cu 20% pe fondul creșterii cotaţiilor la ingredien-tele din care sunt fabricate, arată expozanţii de la Constructexpo consultaţi de Mediafax.

    În plus, salariul minim pe economie – indicator relevant și în construcţii, ca și în sectorul producţiei de materiale – a crescut cu 16% în februarie (de la 1.250 la 1.450 de lei) și va mai crește în iulie, avansul total fi ind de peste 35% în vara 2017 faţă de vara 2016, astfel că și manopera se scumpește.

    „Tabla are deja preţuri mai mari cu 30%, fi erul-beton tot cu 30%, plasa e la fel – cam tot ce e din oţel are preţuri ridicate. Iar la materialele pentru fi ni-saje încă n-au apărut noile cotaţii, dar ne așteptăm la scumpiri de cel puţin 20%. Furnizorii se grăbesc acum să scape de materiale și să le aducă pe cele cu noile preţuri”, a declarat pentru Mediafax Cosmin Răileanu, administra-torul portalului vindem-ieftin.ro, specializat în materiale de construcţii.

    Când românii din străinătate se întorc în ţară, preţul materialelor de con-strucţii crește brusc

    „În fi ecare an, în perioadele când românii plecaţi în străinătate se întorc în ţară, preţul materialelor de construcţii crește brusc. Comercianţii specu-lează astfel de perioade, cum ar fi sărbătorile de Paște sau luna august când e vacanţă în Occident. De aceea, românii care își vor face casă la vară e mai bine să-și antameze încă de pe-acum materialele, ca să evite puseurile de preţ create artifi cial în perioadele când chiar începe construcţia”, recoman-dă distribuitorul.

    Cosmin Răileanu spune că un metru pătrat de construcţie la o locuinţă costă, în medie, 300-400 de euro ca materiale, „restul este profi tul comerci-antului”. Cu cât va crește acest preţ în 2017? „Toţi factorii – materiale, trans-port, manoperă – vor contribui la această creștere, depinde foarte mult de atenţia cumpărătorului și de abilitatea lui de a negocia fi ecare element în parte”, a mai spus Răileanu.

    Și președintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARA-CO), Laurenţiu Plosceanu, a semnalat tendinţa de a crește preţul caselor, în special pe fondul creșterii abrupte a salariului minim pe economie. „Ma-jorarea de salarii din februarie cu siguranţă va produce efecte. Atenţie, că măsura cu TVA zero la tranzacţiile imobiliare (în limita a 100.000 de euro) ar trebui să atenueze aceste tendinţe, dar va fi compensată de creșterea costurilor cu materialele și cu manopera”, a declarat Laurenţiu Plosceanu, pentru Mediafax. El a refuzat să anunţe o estimare concretă a scumpirii la metrul pătrat construit, pentru că „o cifră avansată de noi i-ar putea avanta-ja pe unii, însă pe alţii i-ar putea afecta”.

    Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a primit, pe 24 martie, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia Zilei Poliţiei, drapelul cu noua stemă a României, care inclu-de acvila de aur încoronată, fiind primul din ţară căruia i s-a înmânat drapelul cu însemnul de stat adop-tat anul trecut.

    Șeful IPJ Cluj, Ciprian Miron, a de-clarat, la Cluj-Napoca, la ceremonia

    Coroana revine pe stema ţăriiorganizată pentru marcarea Zilei Poliţiei Române că, pentru institu-ţia pe care o conduce, evenimentul este printre cele mai importante de la înfiinţarea sa, a transmis cores-pondentul Mediafax.

    „Ziua în care ţi se înmânează dra-pelul unităţii este cea mai importan-tă pentru istoria unei unităţi milita-re sau civile, drapelul fiind cel mai important însemn. Îl vom păstra în

    siguranţă, va avea un loc special în cadrul unităţii. Se spune, de altfel, că dacă ţi se fură drapelul, unitatea se desfiinţează, iar din acest consi-derent îl vom păstra și îl păzim așa cum se cuvine. Este primul drapel al unui inspectorat de poliţie din ţară care are inclusă noua stemă a României cu acvila de aur încoro-nată, aprobată anul trecut”, a spus Miron.

  • 1130.03 - 05.04.2017 ÎN ROMÂNIA Dräxlmaier închide o fabrică cu 800 de angajaţi de la PiteștiDräxlmaier, unul dintre cei mai

    mari investitori germani de pe piaţa locală, care are în România în acest moment peste 15.000 de angajaţi, a anunţat că va închide capacitatea de producţie de la Pitești, unde produ-cea cablaje pentru Dacia și alţi con-structori auto.

    În prezent, în Pitești lucrează peste 5.500 de angajaţi Dräxlmaier.

    Angajaţii companiei Lisa DLR se afl ă deja în șomaj tehnic de la fi nalul lunii februarie 2017, din cauza redu-cerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. „Situaţia este rezultatul unui cumul de fac-tori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea fi rească a comenzilor în cazul produselor al cărui ciclu de via-ţă se apropie de fi nal, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienţi a decis să-și mute producţia în Mexic”, a declarat Bernd Schmitt, Director General Lisa Dräxlmaier Autopart. Ambii factori contribuie la reducerea

    numărului de comenzi pen-tru Lisa și, deși au fost făcute demersuri pen-tru a se încerca asigurarea de noi proiecte, acest lucru nu a fost posibil.

    Cel mai re-cent model auto mutat din Europa în Mexic este Audi Q5, lansat anul trecut în cadrul Salonului Auto de la Paris.

    Angajaţii afectaţi ar urma să pri-mească între 10 și 12 salarii compen-satorii, în funcţie de vechimea în ca-drul companiei și vor fi susţinuţi să se reintegreze cât mai repede pe piaţa muncii.

    „Pentru noi este foarte importantă dezvoltarea în România, cu atât mai mult cu cât aici se afl ă peste 20% din numărul total de angajaţi ai Grupului.

    Piaţa este foar-te dinamică, iar în relaţia cu clienţii noștri avem nevoie de adaptare rapidă. Prin urmare, ne c o n c e n t r ă m planurile astfel încât să le ofe-rim un pachet

    de servicii optim: efi cient, accesibil și produse la cele mai înalte standarde. în plus, în Pitești dezvoltăm activităţi de cercetare care asigură un mediu competitiv pentru specialiștii în IT și inginerie. Susţinem generaţiile vii-toare prin implementarea sistemului de învăţământ dual în toate regiunile în care ne desfășurăm activitatea în România, având deja peste 200 de ti-neri pe care îi pregătim pentru viitor”, a declarat Tobias Nickel, Director de Comunicare al Dräxlmaier Group.

    În 2017, DRÄXLMAIER va pune ac-cent în continuare pe dezvoltarea atelierelor-școală destinate elevilor de la școala profesională în regim dual. În prezent, există deja două astfel de ateliere, în Brașov și Timișoara, și sunt în proces de amenajare atelierele din Pitești, Satu Mare și Hunedoara. Aces-tea vor fi dotate cu echipamente și uti-laje noi și performante.Compania se implică în dezvoltarea noilor generaţii de specialiști încă din 2012.

    De asemenea, grupul german își dezvoltă afacerea în România, inves-tind peste 150 de milioane de euro până în 2018 într-un amplu proces de extindere. Lucrările de construcţie din Hunedoara și Brașov au fost deja demarate. În Pitești va fi continuată activitatea în Centrul de Dezvoltare Inginerie și IT, producţia în cadrul ce-lei mai noi companii, în timp ce prima companie înfi inţată ar putea fi închi-să. Investiţia în regiune va continua prin susţinerea sistemului de învăţă-

    mânt dual, precum și a programului de internship și a celui de predare de cursuri iniţiate în cadrul Universităţii Pitești.

    DRÄXLMAIER Group va investi, până la fi nele anului, în special în dezvoltarea unităţilor de producţie din Hunedoara și Brașov. În Hune-doara, suprafaţa fabricii actuale se va dubla practic, lucrările urmând să fi e gata în 2017, iar în Brașov urmează ca, în perioada următoare, să încea-pă activitatea de producţie în a treia hală. În Timișoara, volumul de lucru este tot mai mare, la fel ca în Satu Mare, unde campania de recrutare demarată anul trecut este în plină desfășurare pentru a asigura forţa de muncă necesară volumelor de lucru în creștere.

    Până acum, compania a investit peste 500 de milioane de euro în Ro-mânia, benefi ciind de susţinerea și implicarea unei echipe de 15.000 de angajaţi.

    Teléfonos: 910 81 42 35 666 05 75 02

    Compania turcă Arcelik, proprie-tarul mărcii Arctic, a anunţat că va înfi inţa 4.000 de locuri de muncă în România, în urma construirii unei noi fabrici în comuna Ulmi, jud. Dâmbo-viţa, unde a cumpărat 70 de hectare. Investiţia este estimată la 200 milioa-ne de euro.

    Fabrica va produce mașini de spă-

    lat rufe, mașini de spălat vase, pre-cum și cuptoare cu microunde.

    Autorităţile judeţene din Dâmbo-viţa au discutat, joia trecută, cu repre-zentanţii producătorului de electrice și electrocasnice despre investiţia care va fi realizată în comuna Ulmi. Localitatea care are o populaţie de aproximativ patru mii de locuitori.

    „Miercuri a avut loc o dezbatere publică la Primăria Ulmi, legată de autorizaţia de construcţie, care ur-mează a fi eliberată de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Joi, în ședinţa comisiei responsabile de la nivelul Consiliului Judeţean, s-a afl at pe or-dinea de zi obţinerea acestor avize și cred că nu este niciun fel de proble-

    Grupul turc Arcelik va înfi inţa 4.000 de locuri de muncă în comuna Ulmi

    Star Transmission, fi lială a grupu-lui Daimler, a realizat o investiţie de 36 de milioane de euro la Cugir, prin deschiderea unei noi unităţi în care se produc roţile planetare pentru cu-tia în nouă trepte 9G-Tronic, și creea-ză, astfel, 200 de locuri de muncă.

    „Star Transmission, fi lială a grupu-lui Daimler, își continuă strategia de dezvoltare sustenabilă în România, prin deschiderea celei mai noi uni-tăţi de producţie la Cugir. Finalizarea acestei noi facilităţi – o investiţie de 36 de milioane de euro și având o suprafaţă de 11.000 mp – creează oportunităţi de muncă pentru 200 de angajaţi”, se arată într-un comuni-cat de presă trimis de reprezentanţii Daimler.

    În noua hală de la Cugir, Star Trans-mission a început producţia în serie a patru modele diferite de roţi plane-tare pentru cutia în nouă trepte de viteză 9G-Tronic, potrivit corespon-dentului Mediafax.

    Cutia în nouă trepte de viteză 9G-Tronic se produce tot în România, la Sebeș, unde concernul german a fi nalizat, la începutul lui 2016, o investiţie masivă menită să susţină reţeaua globală de producţie Daim-ler: 300 de milioane de euro și opor-tunităţi de lucru pentru 500 de noi angajaţi.

    „În cadrul strategiei de creștere sustenabilă a Grupului, investiţiile fi nalizate în acest an la Cugir au vizat și califi carea personalului în fabricile din Germania, dar și implementarea de tehnologii de ultimă generaţie. Un exemplu e aparatura care moni-torizează zgomotul produs de roata planetară în cutia de viteză. Investiţia actuală de la Cugir presupune o creș-tere în mai multe etape a capacităţii

    de producţie a roţilor planetare. Ea urmează investiţiei de peste 13 mili-oane de euro din 2016, care a vizat construcţia, în cadrul aceleiași baze, a unei noi hale de producţie”, se mai arată în comunicatul de presă.

    Star Transmission a devenit, ulteri-or investiţiei din 2016, furnizor unic, la nivel mondial, al conductelor de înaltă presiune destinate motoarelor

    pe benzină.Grupul Daimler derulează, prin

    cele două fi liale din România, Star Transmission (Cugir) și Star Assem-bly (Sebeș), o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea durabilă a celor două comunităţi, oferind locuri de muncă pentru cei peste 2600 de angajaţi.

    Angajaţii fac traininguri pentru califi care la sediile Daimler din Ger-mania, iar compania se implică și în susţinerea învăţământului profesio-nal de tip german în România. Absol-venţii acestor cursuri au prioritate la angajarea în Star Transmission, Star

    Assembly și companiile partenere, deţinând competenţe și certifi cări recunoscute atât în România, cât și în străinătate.

    În cadrul unităţilor de producţie din Cugir și Sebeș funcţionează o Școală de Maiștri precum și progra-me de internship pe durata verii, pentru tinerii studenţi din România și Germania.

    Star Transmission, o unitate de producţie strategică pentru Grupul Daimler, a luat naștere în 2001, ca rezultat al unui joint-venture româ-no-german, capitalizând experienţa locală de două secole în prelucrarea metalelor și expertiza concernului german, unul din liderii pieţei mon-diale de mașini premium și vehicule comerciale. În 2013, Daimler a deve-nit acţionar unic al Star Transmission Cugir și a deschis o bază de montaj, Star Assembly Sebeș, consolidându-și poziţia și devenind astfel una din cele mai importante investiţii străine în România.

    Daimler creează 200 de locuri de muncă în Cugir

    mă pentru parcurgerea ultimei etape, urmând ca ei să depună documente-le și, în cel mai scurt timp cu putinţă, probabil în cel mult zece zile, să le eliberăm autorizaţia de construcţie. Din ceea ce știu de la investitori este vorba despre cea mai mare fabrică de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, cuptoare cu microunde din Europa. Este o investiţie totală de aproximativ 200 de milioane de euro, care va fi construită cu tehno-logie nepoluantă, care respectă toa-te normele de protecţie a mediului și această investiţie, în momentul în care va fi gata toată, va genera circa 4.000 de locuri de muncă. Din discu-ţiile pe care le-am avut cu domnul

    director Șerban, care este directo-rul român al societăţii, ei speră ca în opt-zece luni de zile de la emiterea autorizaţiei să aibă prima capacitate funcţională. Pentru mine, ca auto-ritate judeţeană, este un moment extrem de important și este de sa-lutat iniţiativa concernului Arcelik de a face această fabrică în judeţul Dâmboviţa”, a declarat corespon-dentului Mediafax Alexandru Oprea, președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

    Grupul Arcelik controlează fabrica producătoare de electrocasnice Arc-tic Găești și este unul dintre expor-tatorii importanţi din România, frigi-derele mergând în circa 60 de ţări.

  • 1212 30.03 - 05.04.2017SPORT

    Reacţii după egalul România-DanemarcaRomânia și Danemarca au ter-

    minat la egalitate, duminica tre-cută, scor 0-0, într-un meci din grupa E a preliminariilor Campi-onatului Mondial din 2018.

    Claudiu Keșeru a fost eroul negativ al României în egalul cu Danemarca, scor 0-0, pe stadi-onul Cluj Arena. Atacantul na-ţionalei a ratat trei ocazii mari, două în prima repriză și una în a doua, iar la fi nalul partidei a vorbit despre cele 90 de minute care ne-au îndepărtat de califi -carea la Mondial.

    Vârful de la Ludogoreţ a explicat ce a simţit după prima ocazie ratată, când a trimis în tribune dintr-o po-ziţie foarte bună, și a evidenţiat fap-tul că tricolorii au avut capacitatea de a-și crea situaţii de gol: „O seară tristă ca rezultat, din păcate. Nu mai contează ce am făcut pe teren,

    rezultatul e trist. Mi s-a părut că am început bine meciul, cu un presing avansat, ne-am creat ocazii, dar nu am înscris și cred că acolo se rezumă foarte simplu acest meci.

    A fost o atitudine foarte bună a întregii echipe, ne-am creat ocazii, dar nu am băgat-o în poartă. Cre-deţi-mă, cel mai frustrat sunt eu în

    momentul de faţă, pentru că eu am avut ocaziile cele mai mari. Încerc să fi u cât mai pozi-tiv, pentru că dacă intri în acel cerc vicios se acumulează frus-trarea, intervin lucruri negative și nu mai iese jocul. Am încercat să mă liniștesc, apoi am ratat altă ocazie... Am găsit spaţiile pentru a-mi crea ocazii, dar nu am înscris. Oricum, orice s-ar fi întâmplat pe teren, eu trebuia s-o dau în poartă!

    Sunt multe aspecte pozitive, toată lumea ar fi dorit să vadă doar golul care aduce trei puncte. Din pă-cate, am făcut bine multe aspecte, dar nu am înscris”, a spus Keșeru, la TVR.

    Christoph Daum: Am pregătit echipa pentru a câștiga trei punc-te, am câștigat doar unul

    România și-a compromis în mare

    Sirius-D este hrana care restabileștetoate țesuturile și organele

    Sprijină tratamentul următoarelor boli:

    1. Sistem musculo-scheletal. Sport și alte leziuni. Artroza, gonartroza, spondylarthrosis. Vindecă imobiliza-rea articulațiilor, hernia de disc, atrofi a musculară, paralizia și meniscul rupt.

    2. Inimă și sistemul circulator. Spri-jină recuperarea după atac de cord și accident vascular cerebral și le împie-dică. Boala coronariană ischemică și cardiacă. Hipertensiune arterială, vene și hemoroizi. Aritmie. Decompensarea mușchiului inimii. Insufi ciență cardia-că. Anevrisme și îngustarea aortei

    3. Bolile autoimune. MS. Lupus. Sindromul Sjogren. Sindromul lui Ha-shimoto. Poliartrită reumatoidă

    4. Oftalmologie. Retinopatie diabe-tică, dezlipire de retină, degenerarea retinei și corneei maculare. Glaucom. Walleye. Opacitate corneană. Opaciza-re de lichid a ochiului

    5. Rinichi. Reface rinichii la persoa-nele în curs de hemodializă. Sparge pietre la rinichi. Insufi ciență renală

    6. Poliomielită. Paralizie cerebrale – o îmbunătățire semnifi cativă

    7. Boli gastrointestinale. Gastrită. Colite. GERD. Modifi cări ale mucoasei stomacului, ale intestinului subțire și gros

    8. Adenom. Îngustarea uretrei 9. Diabetul zaharat. Se eli-

    mină consecințele. Decubit și altele

    10. Consecințele gutei. Parkinson. Calculi biliari

    11. Ficat. Ciroză. Steatoza hepatică. Stenoză

    12. Ajută la absorbirea chisturilor, fi broamelor

    Cum funcționează: Țesutul conjunctiv, care este mai mult de 50%, în corpul uman cu degenerări legate de vârstă. Sirius-D nu numai că menține

    țesutul conjunctiv, dar și recuperează, elimină fi broame granuloase/cicatrice/țesutul format după leziuni, intervenții chirurgicale, tăieturi, procese autoi-mune, iradieri etc. Este cunoscut fap-tul că aplicarea altor medicamente și aditivi alimentari poate duce la trans-formarea țesutului normal în granu-los. Produsul îmbunătățește micro-vascularizarea, crește concentrația de fi broblaste, îmbunătățește elasticitatea țesutului conjunctiv. Desfundă vasele de sânge, le reface și le menține elasti-citatea. Reduce modifi cări degenerati-ve ale cartilajului și ale țesutului osos.

    Ingrediente: Produse alimentare naturale, proteine animale solubile, liniar modifi cate, fi brilare și muco-polizaharide modifi cate, curcuma, scorțișoară și substanțe nutritive care nu sunt incluse în hrana noastră zil-nică. Fără conservanți și aditivi cu un efect advers.

    Mod de administrare: Luați pe stomacul gol, dimineața și seara, cu aproximativ o jumătate de oră-o oră înainte de masă cu iaurt, sucuri de fructe, apă și alte lichide. În cazurile severe și cronice – persoane sub 60 kg: 2 linguri cu vârf dimineața și sea-ra; peste 60 kg: 3 linguri dimineața și seara; peste 80 kg: 4 linguri dimineața și seara.

    Tratamentul este indivi-dual. Efectul poate fi simțit după o lună. Produsul poate fi consumat pe ter-men nelimitat. Nu există contraindicații. Nu există nici o limită de vârstă. Acest aliment este curat și sigur.

    Pentru informații și comenzi în Spania:

    tel. 647 039 275 Brillantina Dobreva

    Un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă Ipsos România în par-teneriat cu COSR arată că unu din doi ro-mâni (mai exact 56%) își dorește să asiste din tribune la competiţia de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

    „În urma unui studiu al companiei Ipsos, desfășurat on-line în perioada 27 februarie-8 martie 2017, pe un eșantion reprezentativ urban de 1.501 persoa-ne, la întrebarea „Dacă în 2020 aţi putea merge la Jocurile Olimpice de vară care vor avea loc la Tokyo, fără să plătiţi ni-mic