curs 6_cultura organizationala_dec 2014

20
MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR ALIMENTARE Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Upload: ursu-cristina

Post on 20-Dec-2015

7 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

moa exam

TRANSCRIPT

Page 1: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR ALIMENTARE

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Page 2: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

2

MANAGEMENTUL ÎNTREPRINDERILOR AGROALIMENTARE

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Promovarea disciplinei:

- 50% examenul final- 10% din oficiu - 5% prezența la cursuri- 5% prezența activă la seminarii- 20% implicare in activitatile planificate

ale seminarului- 10% testul de la seminar

Page 3: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Page 4: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

4

Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Cuprins: 1. Definirea conceptului2. Funcțiile culturii organizaționale 3. Componentele culturii organizționale

Page 5: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

5

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Un concept utilizat, de dată recentă, este cel de cultură organizaţională, inclusiv, a întreprinderii. Este vorba, totodată, de un concept la modă, bucurându-se de o largă acceptare din partea specialiştilor în management şi, în mod special, în cel al resurselor umane.

Formularea acestui concept este strâns legată de modul de a privii întreprinderea ca un organism social, şi nu numai ca un ansamblu de linii tehnologice, de agregate şi utilaje, de materiale etc. Ideea se întemeiază pe stări de lucruri, precum:

în întreprindere îşi desfăşoară activitatea oameni, cu întreaga lor încărcătură psihologică şi socială;

între componenţi întreprinderii se stabilesc relaţii (a se vedea subsistemul relaţional al acesteia);

cei ce populează întreprinderea se deosebesc între ei prin: nivelul formării profesionale, cultura, concepţii politice, religioase etc., dar interacţionează Se apreciazpentru realizarea obiectivelor şi pentru atingerea propriilor scopuri (motivaţie, realizare de sine etc.).

Page 6: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

6

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Se apreciază că ea acționează ca o față invizibilă care a propulsat spre succes multe companii. Se consideră un factor de bază pentru managementul unei întreprinderi, ca și strategia și structura organizatorică a acesteia.

Convinşi de utilitatea culturii, autori de lucrări de management au încercat să sintetizeze tot ceea ce ţine de ea, într-un concept. Asemenea definiţii au în vedere, inclusiv, întreprinderea ca organizaţie economică. Existe variante puncte de vedere.

Page 7: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

7

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

În cazul uneia dintre definiţii cultura este văzută ca un sistem de credinţă şi valori comune, care apar într-o organizaţie şi ghidează comportamentul membrilor săi (SCHERMERHORN, J. și alții ).

R. Griffin consideră cultură ca fiind un set de valori aparținând organizației, care-i ajută pe membrii acesteia să înțeleagă scopul pe care ea și-l propune, modalitatea de acțiune și ceea ce consideră a fi important.

Stamley Davis consideră cultura un ansamblu de valori și credințe împărtășite de personalul unei organizații, cu anumite semnificații și care le oferă reguli pentru un comportament acceptat.

Edgar Schein, citat în literatura de specialitate, defineşte cultura în şase puncte:

regulile de comportament observate când oamenii se întâlnesc cum ar fi: limbajul folosit şi modalităţile de exprimare a stimei şi a respectului;

normele .care se dezvoltă în cadrul echipelor de lucru; valorile dominante adoptate de organizaţie privind produsele ; filosofia care călăuzeşte politica unei organizaţii faţă de proprii angajaţi şi clienţi; regulile statornicite în organizaţii pentru o funcţionare eficientă; spiritul şi climatul prezente în întreprindere, exprimate prin: design, confort şi felul în care membrii

organizaţiilor iau contact cu cei din afara ei.

Page 8: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

8

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Alţi autori văd cultura organizaţională sub forma unui concept care reflectă mix-ul tradiţiilor, obiceiurilor, normelor de conduită şi al stilurilor de leaderschip şi management, punându-şi amprenta asupra modului în care angajaţii vor participa la realizarea activităţilor, se vor efectua schimbările, se vor manifesta personalitatea organizaţională şi climatul psiho-social.

O ultimă definiție se referă, cu precădere, la comportamentele acesteia: cultura organizației cuprinde ansamblul produselor artificiale, al valorilor și al concepțiilor de bază, al modurilor de gândire și de comportament acceptate general într-o organizație ca bază comună de acțiune (ASE).

Page 9: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

9

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

În existenţa lor, întreprinderile cunosc numeroase mutaţii, acestea întâlnindu-se de la marile societăţi până la întreprinderea mică, al cărui rol, în asigurarea creşterii economice, este tot mai subliniat. Managerul este conștient că trebuie să construiască o organizație viabilă, având o veritabilă rațiune de a fi. În perioada actuală este tot mai mult remarcat rolul resurselor umane. Managerii urmăresc să modifice chiar esența muncii din organizațiile moderne.

În alți termeni, ei pun pe prim planul preocupărilor cultura organizaţională. Se porneşte de la ideea că o cultură puternică (forte) şi pozitivă distinctă poate devenii un avantaj concurenţial pentru o anumită întreprindere.

Page 10: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

10

1. Cultura organizațională

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Întreprinderile sunt diferite și din punctul de vedere al imaginilor pe care le oferă. Se apreciază că imaginea și personalitatea fiecărei întreprinderi sunt create, în primul rând, de cei care o populează (lucrează în întreprindere). Cum indivizii au personalități distincte, organizațiile vor crea culturi specifice.

Pe de o parte, oamenii ajunși în întreprindere vin cu propriile lor idei (despre alții, despre bunăstare și fericire, despre șefi și subordonați), propagându-și convingerile, iar pe de altă parte asimilează obiceiurile, restricțiile și regulile existente (în întreprindere). Din acest amestec de convingeri, percepte, idealuri, comportamente, limbaje etc se naște cultura fiecărei organizații (întreprinderi). Desigur că intervin și alte elemente, multe dintre ele aparținând managementului superior (idei, norme, reguli etc).

Page 11: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

11

2. Funcțiile culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Orice întreprindere are de soluţionat numeroase probleme pentru perfecţionarea mediului său intern şi pentru adaptarea la cel extern. Cultura promovată se manifestă ca un instrument util pentru atingerea unor asemenea scopuri vitale pentru întreprindere.

Cultura organizaţională va fi orientată către atingerea de către întreprindere a unor performanţe înalte. Specialiştii în management sunt, din ce în ce, mai convinşi că diferenţele culturale au o mare incidenţă asupra eficacităţii organizaţiilor şi asupra calităţii vieţii în procesele de muncă.

Page 12: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

12

2. Funcțiile culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

În ceea ce priveşte mediul intern, cu referire specială la integrarea internă, cultura contribuie la realizarea acesteia în măsura în care componenţii întreprinderii pot să muncească în grup, sunt adaptabili şi adepţii unui asemenea mod de a acţiona. Rolul culturii în crearea sentimentului de unitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în întreprindere se manifestă atunci când ea:

creează un limbaj sau un jargon comun tuturor membrilor grupului;

stabileşte un consens asupra criteriilor de admitere în grup; indică, în mod clar, diferenţele de putere şi de statut; fixează reguli referitoare la prietenie; determină modul de atribuire a recompenselor şi a sancţiunilor,

aspect legat direct de comportamentul organizaţional.

Page 13: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

13

2. Funcțiile culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Referitor la rolul culturii în ceea ce priveşte integrarea internă, este de remarcat şi faptul că ea poate influenţa disponibilitatea membrilor faţă de întreprindere, asumarea de către ei a obiectivelor acesteia şi aportul pe care îl vor avea la realizarea lor. La fel, influenţele sale se pot regăsi şi manifestarea corespunzătoare a subsistemului relaţional al întreprinderii. Influenţele culturii se extind şi asupra distribuirii puterii, a legitimării unor statuturi şi a unor roluri, a sistemului motivaţional etc.

Înţelegerea şi acceptarea componentelor culturii întreprinderii favorizează integrarea celor nou veniţi, conlucrarea membrilor diferitelor grupuri pentru realizarea unor obiective comune.

Page 14: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

14

2. Funcțiile culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Numeroase sunt, de asemenea, şi aspectele care vizează adaptarea externă a întreprinderii. Se spune că o cultură puternică şi pozitivă creează consensul de care întreprinderea are nevoie pentru a se adapta la mediul în care funcţionează. Cultura trebuie să acţioneze în sensul unei înţelegeri de către toţi componenţii întreprinderii a unor aspecte, cum sunt:

misiunea întreprinderii; alegerea celei mai potrivite strategii; implicarea în aplicarea strategiei şi atingerea obiectivelor

acesteia; mijloacele care se vor utiliza pentru realizarea obiectivelor; acţiunile necesare pentru îmbunătăţirea activităţii de ansamblu

a întreprinderii, astfel încât ea să facă faţă concurenţei.

Page 15: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

15

2. Funcțiile culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Impactul culturii, în sensul adaptării întreprinderii la mediul ambiant, este pozitiv în măsura în care componentele sale – valori, credinţe, norme etc. şi modalităţile în care sunt puse în operă se află în concordanţă cu modificările din mediul, acesta aflându-se, după cum se ştie, într-o „mişcare” continuă.

Funcţiile, redate mai sus, ale culturii organizaţionale sunt argumente care susţin aprecierile referitoare la influenţele pozitive pe care le are asupra funcţionării la nivelul dorit al unei întreprinderi.

Prin cultură, întreprinderea reuşeşte să inducă în mediul ambiant o anumită imagine. Când această imagine este în consonanţă cu ceea ce mediul aşteaptă de la întreprindere, ea se va regăsi într-o poziţie favorabilă faţă de concurenţă (întreprinderi similare). Fiecare întreprindere are o cultură a sa, aceasta fiind „rodul” acţiunilor, comportamentului etc. ale componenţilor ei (manageri şi executanţi).

Page 16: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

16

3. Componentele culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Impactul culturii, în sensul adaptării întreprinderii la mediul ambiant, este pozitiv în măsura în care componentele sale – valori, credinţe, norme etc. şi modalităţile în care sunt puse în operă se află în concordanţă cu modificările din mediul, acesta aflându-se, după cum se ştie, într-o „mişcare” continuă.

Funcţiile, redate mai sus, ale culturii organizaţionale sunt argumente care susţin aprecierile referitoare la influenţele pozitive pe care le are asupra funcţionării la nivelul dorit al unei întreprinderi.

Prin cultură, întreprinderea reuşeşte să inducă în mediul ambiant o anumită imagine. Când această imagine este în consonanţă cu ceea ce mediul aşteaptă de la întreprindere, ea se va regăsi într-o poziţie favorabilă faţă de concurenţă (întreprinderi similare). Fiecare întreprindere are o cultură a sa, aceasta fiind „rodul” acţiunilor, comportamentului etc. ale componenţilor ei (manageri şi executanţi).

Page 17: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

17

3. Componentele culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Se disting două niveluri de culturi din punctul de vedere al vizibilității și al flexibilității:

I. Partea vizibilă

1.1 Produse artificiale Fizice (mediul fizic) De comportament: ritualuri, rituri, ceremonii Verbale: limbaje, algoritmi, legende, proverbe, mituri

1.2 Actori, eroi

1.3 Perspectivele oferite indivizilor de organizație: Perspective ale organizației Perspectivele ale individului

Page 18: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

18

3. Componentele culturii organizaționale

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Se disting două niveluri de culturi din punctul de vedere al vizibilității și al flexibilității:

 

II. Partea invizibilă

Concepțiile de bază și valorile promovate de grupul care deține puterea în organizație, management superior – credințe, valori, norme de comportament

Page 19: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

19

Vă solicit feedback!

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Întrebări?

Page 20: Curs 6_Cultura Organizationala_dec 2014

04/18/2023

20

MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR ALIMNETARE

Conf. univ. dr. Raluca Ignat

Conf. univ. dr. Raluca IgnatDepartamentul Economia Agroalimentară și a

MediuluiFacultatea Economia Agroalimentară și a Mediului

[email protected]