curs 1 23.2.2015

2
Manual de criminologie Valerian Cicolei editia a Va Critica ratiunii penale Opinii juridice in cauze penale controversate. I.Cercetarea criminologica II. Criminologie etiologica-principalele teorii cauzale III. Criminologia dinamica-principalele teorii noncauzale IV. Studii criminologice I. Cercetarea criminologica 1.Obiectul cercetarii criminologice 2. Modalitati de cunoastere, procedee si finalitate in cercetarea criminologica. 3. Definirea criminologiei. 1. Obiectul Cu ce se ocupa cercetarea criminologica, sfera de interes a acestei cercetari. Criminologie- crimen+logos-stiinta despre infractiune, despre fenomenul criminal. a. Fenomenul criminal, un prim obiect al cercetarii criminologice b. Practica anticriminala. a) Innn cotinutul fenomenului criminal trebuie sa avem in vedere pe d eo parte o relitate individuala reprezentata prin crima si criminal iar pe de alta aprte o realitate sociala, coelctiva, reprezentata prin criminalitate. 1. Crima 2. Criminal 3. Criminalitate Crima=3 sensuri –comun-intelesul care este dat in vorbirea curenta, in literature nejuridica etc. Prin crima in sens comun intelegem infractiunile intentionate, impotriva vietii sau care au ca obiect juridic viata, comise cu intentie, precum si alte infractiuni care au alt obiect juridic dar au ca urmare moartea victimei.

Upload: oana-luca

Post on 26-Jan-2016

2 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

curs

TRANSCRIPT

Page 1: Curs 1 23.2.2015

Manual de criminologie Valerian Cicolei editia a Va

Critica ratiunii penale

Opinii juridice in cauze penale controversate.

I.Cercetarea criminologica

II. Criminologie etiologica-principalele teorii cauzale

III. Criminologia dinamica-principalele teorii noncauzale

IV. Studii criminologice

I. Cercetarea criminologica

1.Obiectul cercetarii criminologice

2. Modalitati de cunoastere, procedee si finalitate in cercetarea criminologica.

3. Definirea criminologiei.

1. Obiectul

Cu ce se ocupa cercetarea criminologica, sfera de interes a acestei cercetari.

Criminologie- crimen+logos-stiinta despre infractiune, despre fenomenul criminal.

a. Fenomenul criminal, un prim obiect al cercetarii criminologiceb. Practica anticriminala.a) Innn cotinutul fenomenului criminal trebuie sa avem in vedere pe d eo parte o relitate

individuala reprezentata prin crima si criminal iar pe de alta aprte o realitate sociala, coelctiva, reprezentata prin criminalitate.

1. Crima2. Criminal3. Criminalitate

Crima=3 sensuri –comun-intelesul care este dat in vorbirea curenta, in literature nejuridica etc. Prin crima in sens comun intelegem infractiunile intentionate, impotriva vietii sau care au ca obiect juridic viata, comise cu intentie, precum si alte infractiuni care au alt obiect juridic dar au ca urmare moartea victimei.

-penal- impartirea tripartite a infractiunii in crime, delicte si contraventii si in acest sens intelegem prin crima acea infractiune grava care este calificata ca atare in legea penala si pentru care se urmeaza proceduri speciale si pt care exista pedepse speciale. In codul de la 1864, precum si in codul penal Carol al II lea a existat aceasta impartire tripartita. Codul de la 1968 a renuntat la aceasta impartire, infractiunea avand o acceptiune unica. In vechiul Nou Cod penal se revenea la imparitrea tripartita iar noul cod penal are o structura unica a infractiunii=> notiunea de crima nu are o acoperire legala in legislatia penala. Nu este corect sa se afirme ca infractiune=contraventie. Acea infractiune grava, definita ca atare in legislatiile penale care o prevad.

Page 2: Curs 1 23.2.2015

In acest sens, notiunea de crima cuprinde o sfera mai larga decat sfera notiunii din sensul comun. Pe langa infractiunile contra vietii cu intentie intra in categoria de crima si alte infractiuni grave care pot fi impotriva persoanei, patrimoniului, economice etc. Uneori, in doctrina penala, notiunea de crima in sens penal se foloseste si cu intelesul general de infractiune.

-criminologic: Pleaca de la notiunea de infractiune dar nu se suprapune peste aceasta, in sensul ca notiunea de crima curpinde o sfera mult mai larga decat notiunea de infractiune.

In criminologie, aspectul ca fapta sa fie prevazuta de legea penala nu e necesar, pt ca sunt si fapte care au disparut din legea peanala, dar pot interesa in cercetare cand se face o analiza comparativa.

In sens cirminologic, prin notiunea de crima, intelegem o fapta penala sau cu justificata aparenta penala, in sensul ca, dincolo de noitunea de infractiune sunt cuprinse aici si faptele carora le poate lipsi unul sau altul din elementele definitorii ale infractiunii.