cum poti deveni imun la executarea silita 158534

Upload: mariuscristian

Post on 16-Oct-2015

38 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

STUDIU

TRANSCRIPT

  • Miercuri, 21 Decembrie 2011

    Cum poti deveni imun la executarea silitaAutor: Cosmina Croitoru

    Fiducia, nou-introdusa in Codul civil la 1 octombrie 2011, poate fi un model eficient de administrare si protejare a activelor. Insaimplicatiile sale fiscale nu sunt pe deplin reglementate.

    Fiducia, imprumutata recent de legislatia romaneasca, este operatiunea prin intermediul careia se face un transfer depatrimoniu de la o persoana fizica sau juridica (numita constituitor) catre unul sau mai multi fiduciari. Acestia din urma auobligatia de a administra bunurile transferate in folosul unuia sau mai multor beneficiari.

    Calitatea de fiduciar o pot avea doar institutiile de credit, societatile de investitii sau de administrare a investitiilor, societatile deservicii de intermediere financiara, societatile de asigurare si reasigurare, avocatii sau notarii publici. Fiducia are mare succes intarile anglo-saxone, unde functioneaza sub conceptul de trust. Potrivit Mihaelei Mitroi, partener consultanta fiscala PwCRomania, flexibilitatea trust-ului l-a facut dezirabil inclusiv firmelor romanesti.

    In ceea ce priveste folosirea trust-ului in sistemul de drept anglo-saxon, daca ne referim la afaceri, acesta este folosit, de regula,ca vehicul pentru investitii. "De multe ori, trust-ul este folosit pentru evitarea platii taxelor legale - de pilda, in Marea Britanie, incazul taxelor de mostenire. Este folosit insa pe scara larga pentru protectia copiilor sau a celor incapabili sa-si administrezesinguri averile, in materie de testament, in materie de coproprietate etc., spune si avocatul Rodica Constantinovici,managing partner la Constantinovici, McCann & Asociatii. Insa, din punctul de vedere al reglementarii, Romania nu urmarestesistemul britanic, ci pe cel francez. Chiar si asa, fiducia ofera o serie de parghii absolut noi, unele dintre ele putand facilitaincheierea anumitor afaceri.

    "Este foarte potrivita, de exemplu, pentru operatiunile imobiliare in asociere, atunci cand exista mai multi constituitori caredesemneaza un fiduciar pentru realizarea proiectului imobiliar, constituitorii fiind, in acelasi timp, si beneficiarii castigurilorgenerate de acel proiect, arata Mihaela Mitroi.

    Protectia la executare silita

    In esenta, fiducia ofera constituitorului posibilitatea de a-si transfera averea sau anumite active pentru a fi administrate de catreun profesionist. Fiduciarul are libertate deplina cu privire la modul de administrare al patrimoniului transmis, insa puterile sale deadministrare pot fi limitate prin contractul de fiducie. "Din momentul transferului, de la constituitor, a proprietatii asupra bunurilorcatre fiduciar, creditorii constituitorului nu vor mai putea sa urmareasca bunurile respective decat prin anumite actiunispeciale, arata Mihaela Mitroi.

    Cu alte cuvinte, creditorii personali ai constituitorului nu mai pot executa silit aceste bunuri, cu exceptia cazului in care auinscrisa asupra acestor bunuri o garantie reala (ipoteca sau gaj) anterioara perfectarii fiduciei, sau cu exceptia cazului in carefiducia a fost desfiintata in instanta pentru frauda. "In mod evident, fiducia va fi un instrument predilect al oamenilor de afaceripentru limitarea riscului de executare silita asupra bunurilor afectate uneia sau mai multor afaceri, sau pentru o mai bunarelationare in raporturile juridice cu banca, arata avocatul Gheorghe Piperea.Si Rodica Constantinovici precizeaza ca bunurile din masa patrimoniala fiduciara pot fi urmarite de creditorii constituitorului doarcu conditia existentei unei hotarari judecatoresti definitive, prin care contractul de fiducie sa fie desfiintat sau sa fie declaratinopozabil. "Totodata, este interzisa realizarea unei donatii indirecte - renuntarea la un drept, stipulatia pentru altul - princontractul de fiducie, sub sanctiunea nulitatii absolute, spune avocatul.

    Implicatiile fiscale

    Codul fiscal, modificat prin Ordonana nr. 30/2011, stabileste tratamentul fiscal din punctul de vedere al impozitului pe profit, alimpozitului pe venit, al impozitului cu retinere la sursa si al taxelor locale. "Din pacate, reglementarea fiduciei din Codul fiscal nueste foarte clara. Fiecare caz trebuie analizat in parte, spune reprezentanta PwC Romania.

    Astfel, daca constituitorul este persoana juridica si este, in acelasi timp, si beneficiarul, atunci transferul drepturilor patrimoniale

  • de la constituitor la fiduciar este o operatiune neimpozabila in ceea ce priveste impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, valoareafiscala a activelor cuprinse in masa patrimoniala, preluata de fiduciar, este egala cu valoarea fiscala pe care acestea au avut-ola constituitor. Semnele de intrebare intervin in cazul transferului patrimoniului de la fiduciar la beneficiar, fiindca acest aspect nueste precizat, sau in cazul celorlalte impozite, respectiv TVA.

    "O alta intrebare ar fi: se pot face plati in timpul contractului de fiducie catre beneficiar, reprezentand rezultatul administrariipatrimoniului, daca constituitorul este de acord cu acest lucru? Si daca da, ce regim fiscal ar avea aceste sume de bani?,puncteaza Mihaela Mitroi. In cazul trustului, de pilda, beneficiarul poate sa primeasca sume de bani dupa cum decideconstituitorul (spre exemplu, pentru copii, pentru scolarizare)."Intelegem insa ca nu acesta este si cazul fiduciei, insa totusi profiturile ar trebui sa poata fi distribuite beneficiarului peparcursul celor 33 de ani (durata maxima a contractului de fiducie), arata Mihaela Mitroi. Potrivit acesteia, desi nu oferaavantaje fiscale deocamdata, fiducia se poate transforma intr-o institutie de succes daca vor fi clarificate aceste scapari. "Deasemenea, fiducia poate fi o directie de dezvoltare extrem de atractiva, pe termen mediu si lung, pentru banci, societati deinvestitii, de brokeraj si administrare de active, chiar si pentru birourile de avocatura si cele notariale, mai spunereprezentanta PwC.

    Fiducia va fi un instrument predilect al oamenilor de afaceri, pentru limitarea riscului de executare silita. Gheorghe Piperea,avocat

    Fiducia poate fi o directie de dezvoltare extrem de atractiva pentru banci, societati de investitii, de brokeraj si de administrare deactive. Mihaela Mitroi, consultant fiscal