construcبڑia rezilienبڑei de cؤ‚tre tinerii din abandon, abuz ب™i neglijare, sؤƒrؤƒcie...

Download CONSTRUCبڑIA REZILIENبڑEI DE Cؤ‚TRE TINERII DIN abandon, abuz ب™i neglijare, sؤƒrؤƒcie extremؤƒ, lipsa

Post on 29-Aug-2019

1 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA DINIAI

  FACULTATEA DE FILOSOFIE I TIINE SOCIAL-POLITICE

  Domeniul: SOCIOLOGIE

  REZUMAT

  CONSTRUCIA REZILIENEI DE CTRETINERII DIN CENTRELE DE

  PLASAMENT

  Coordonator tiinificProf. univ. dr. tefan COJOCARU

  DoctorandOvidiu BUNEA

  IAI2017

 • 2

  Cuprins

  1. Justificarea alegerii temei ......................................... 3

  2. Fundamente teoretice................................................ 5

  2.1. Definiii i accepiuni ale conceptului ............... 52.2. Modele ale rezilienei ...................................... 10

  3. Proiectarea cercetrii .............................................. 123.1. Scop, ipoteze i ntrebri de cercetare ............. 123.2. Design-ul cercetrii.......................................... 143.3. Operaionalizarea conceptului ......................... 14

  4. - Metode.................................................................. 15

  5 - Rezultate................................................................ 19

  5.1. - Componentele rezilienei............................... 195.2. - Analiza corelaional ..................................... 25

  6. Discuii i concluzii ................................................ 29Bibliografie................................................................. 31

 • 3

  1. Justificarea alegerii temeiRomnia a devenit cunoscut n anii 90 i cu

  orfelinatele sale prezentate de ctre toate televiziunile ca fiindadevrate lagre de exterminare a copiilor abandonai i maiapoi uitai de societate. La mai bine de un sfert de secol deatunci, sistemul de protecie a copilului s-a reformat dintemelii, ns numeroi copii i tineri continu s-i duc bunparte din via n instituii ale statului. De exemplu, n judeulIai, n acest moment n cele 13 centre de plasament aleDireciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului(DGASPC) triesc aproape 1000 de beneficiari1. Copiii desprecare vorbim aici sunt ocrotii de comunitate n urma luriiunor msuri de protecie luate pentru a-i feri de consecinelenegative ale diferitelor situaii de risc din familiile de origine:abandon, abuz i neglijare, srcie extrem, lipsa de ngrijiren urma plecrii prinilor la munc n strintate, violendomestic, deficiene ale copilului sau ale prinilor etc. Cutoate c msura de protecie i-a salvat pe copii din situaiiadesea disperate, viaa lor nu este deloc uoar. Peste noapteei au fost luai din familii, din mediul familial i familiar(chiar dac, n cel mai ru caz, triau n strad, acel mediu eraconsiderat acas) i internai n centre rezideniale sau dain grija unor asisteni maternali. Experiena este traumatizantn sine ns ea poate fi amplificat de numeroase transferuri ninteriorul sistemului, de reintegrri ratate, de sperane nelatedin partea familiei de origine, de etichetri i discriminri dinpartea celor din exteriorul DGASPC, de dizabiliti iinfirmiti etc. Pe scurt, dei sistemul de protecie nu maipoate fi n niciun fel asemnat cu cel din anii 90, viaa copiilori a tinerilor nu este deloc uoar, cel puin n comparaie cu acelor care triesc n familiile naturale. Efecteleinstituionalizrii asupra copiilor sunt cunoscute i rigurosdocumentate n literatura de specialitate i aceasta este valabil

  1 973 beneficiari pe 1 septembrie 2017

 • 4

  pentru orice sistem de protecie, nu doar pentru cel dinRomnia. Pe de o parte, exist copii asupra numrului lor sepoate discuta care mereu vor avea nevoie permanent sautemporar de ajutorul statului i, pe de alt parte, sistemul deprotecie, n principal cel de tip rezidenial, aduce cu sine oserie de efecte negative care doar pot fi diminuate, dar foarteprobabil nu vor disprea niciodat complet.

  n ciuda acestor condiii de via, dar i a moteniriitraumatice pe care muli copii o au, unii dintre ei reuesc sprospere n mod cu totul i cu totul remarcabil. Orice s-arspune, centrul de plasament nu este o tabr n care copiii svin i s stea de bunvoie sau cu foarte mult plcere i dinaceast motiv rezultatele remarcabile obinute de unii dintre ein plan academic, profesional, n cultivarea unor talente saunclinaii este cu att mai mult de apreciat. ntrebarea care senate n faa acestei situaii este urmtoarea: Cum de unii copiicare au trecut prin experiene uneori teribile, care triesc ncondiii caracterizate ca dificile de ctre cei din afarasistemului, reuesc s se dezvolte uimitor, s obin succeseremarcabile n comparaie cu media din mediul n care cresc ichiar fa de cea a copiilor care triesc n familii? Ce i face peacetia s reueasc? Modelul lor de succes poate fi replicat icelorlali copii din sistemul de protecie?

  Un model explicativ care s rspund acestor ntrebripractice este cel al rezilienei, definit cel mai general ca fiindcapacitatea unui individ (dar i a unui grup, a unei comuniti)de a obine rezultate pozitive n ciuda situaiile dificile cu carese confrunt. Analiza rezilienei copiilor din centrele deplasament urmrete s determine cauzele, factori orimecanismele care determin rezultate remarcabile n ciudaunor situaii dificile cu care ei se confrunt, astfel nctexperiena lor s poat fi transferat i altor beneficiari.

 • 5

  2. Fundamente teoretice

  2.1. Definiii i accepiuni ale conceptuluiReziliena este aparent o realitate simplu de abordat

  ntruct prezena sau absena acestei caliti la unii indivizipoate fi constatat la nivelul simului comun. Oricine a lucratmai mult timp cu grupuri de persoane, poate intuitiv s-idesemneze pe cei care se descurc mai bine n condiii destres, care-i revin mai repede i mai deplin din traversareaunei catastrofe, care gsesc prile bune dintr-o adversitate, pecei care, pe scurt care se descurc mai bine dect s-ar fiateptat de la ei, date fiind circumstanele (Luthar, 2006).ns, aa cum aprecia un cercettor (Kumpfer, 1999), anelege reziliena este o sarcin dificil.

  Dat fiind complexitatea conceptului, variabilitateaperspectivelor teoretice i de aici numeroasele abordripractice ale rezilienei, definiiile date acesteia icomponentelor sale nu sunt uniforme. Aici trecem n revist oserie dintre aceste definiii, urmnd s le precizm pe cele pecare le vom lua n considerare cu precdere, precum imotivele alegerii.

  Cea mai general definiie este cea consacrat de ctreMasten & Coatsworth (1998): A avea rezultate bune n ciudaexpunerii la adversitate. Apar aici cele dou elementeindispensabile n definiia rezilienei, respectiv expunerea laadversitate, care presupune o piedic, un obstacol n caleadezvoltrii i rezultatele bune, respectiv un anumit progresnregistrat de individ. Ca urmare, rezultatele bune obinute ncondiii de absen a riscului de eec, nu conduc la rezilien.De exemplu, un copil care obine rezultate academice notabilen condiiile n care a dispus de toate resursele necesare, nupoate fi numit n niciune fel rezilient. Nu poate fi numitastfel nici un alt copil care eueaz pe toate planurile atuncicnd se confrunt cu diferite tipuri de adversiti. Mai curnd,

 • 6

  n aceast din urm situaie putem vorbi de procese de coping,acesta din urm fiind definit ca fiind, n sens larg, oricerspuns la evenimente sau episoade stresante i, n sensrestrns, doar rspunsurile contiente la adversitate,excluzndu-le din discuie pe cele reflexive sau automate(Compas, 1987). Copingul este n acest sens orice ncercarede a face fa stresului, ct timp reziliena este procesul care,prin definiie, se finalizeaz cu rezultate pozitive.

  Una dintre accepiunile rezilienei este adus n discuiede ctre Michael Rutter: Termenul se refer la situaia de adepi stresul i adversitatea. Spus n termeni maioperaionali, o relativ stare bun pentru cineva, dobnditn ciuda experimentrii unor situaii care preau a aduceriscuri majore n dezvoltarea psihopatologiei. (Rutter, 1999)Aceast definiie aduce n discuie reziliena doar ca depire cu succes a stresului i a adversitii, dei se mai poatevorbi i de revenire sau adaptare pozitiv sub stres. Pe de altparte, cercettorul englez aduce n discuie un alt element,acela al unei traiectorii ateptate de dezvoltare n condiiiledate, respectiv al unei traiectorii negative urmate de individ;or reziliena apare atunci cnd n ciuda tuturor ateptrilor,traiectoria nu este n acest sens, ci una pozitiv.

  Acest element de surpriz n faa a ceea ce observatoriisociali consider a fi normal apare i n alte definiii:

  O neateptat adaptare n faa unor serioaseadversiti (Hauser & Allen, 2006).

  Reziliena este capacitatea unor anume indivizi de aprospera (uneori inexplicabil) n circumstane care-i doboarpe alii, sau de a obine rezultate adaptative n condiii deadversitate serioas. (Hauser, Golden, & Allen, 2006)

  Termenul rezilien se refer la constatarea c uniiindivizi au o relativ stare psihologic bun n ciuda faptuluic au experimentat experiene de risc de la care s-ar fi

 • 7

  ateptat s aib ca efect sechele (urmri) serioase. (...)Reziliena este un concept interactiv care se refer lacombinaia de experiene de risc i o relativ starepsihologic n ciuda acestor experiene. (Rutter, 2006, 2007)

  Una dintre componentele rezilienei o constituierezultatele pozitive obinute n ciuda faptului c nu exist unconsens n ceea ce nseamn pozitiv. Aici, mai sus, Rutterdefinea reziliena n funcie de depire a adversitii i astresului, punct de vedere subliniat i de urmtoarea definiie:

  Reziliena este cel mai bun cuvnt pentru a descrieprocesul de depire a adversitii i rezilient este cel mai buntermen pentru a descrie rezultatul final al depiriiadversitii (Hunter, 2001).

  O alt accepiune a rezultatelor, n contextul definiriirezilienei este cea de mai jos, care, n plus, introduce i odimensiune sistemic (poate fi vorba de un grup, ocomunitate, o naiune etc.) dar i caracterul procesual alrezilienei ca rezultat ntre factori multipli:

  Reziliena poate fi definit n sens larg ca fiindcapacitatea unui sistem dinamic de a se adapta cu succes laperturbrile care pot s-i amenine funcionarea, viabi