caiet de sarcini si anexe licitatie - 26.05.2015

Upload: tina-simionescu

Post on 10-Jan-2016

227 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

REGIA NAIONAL A PDURILOR - ROMSILVA

DIRECIA SILVIC NEAMT

CAIET DE SARCINI

(conine precizri, condiii tehnice i dispoziii legale care trebuie cunoscute i aplicate n derularea contractului)

1. IN CONTRACTUL CADRU URMATORII TERMENI VOR FI INTERPRETATI ASTFEL:

1.1. Contract actul juridic care reprezint acordul de voin al celor dou pri, ncheiat ntre o direcie silvic n calitate de furnizor de mas lemnoas pe picior i o societate comercial n calitate de beneficiar.

1.2. Direcie silvic unitate teritorial de administraie silvic a R.N.P. - Romsilva

1.3. Ocol silvic subunitate de administraie silvic a Regiei Naionale a Pdurilor Romsilva

1.4. Vnztor i cumprtor prile contractante, astfel cum sunt acestea denumite n contract.

1.5. Preul contractului preul pltibil vnztorului de ctre cumprtor, n baza contractului, pentru ndeplinirea integral i corespunztoare a tuturor obligaiilor asumate prin contract.

1.6. Evaluarea masei lemnoase pe picior activitate tehnico-economic i organizatoric prin care, anticipat recoltrii, se evalueaz cantitativ, calitativ i valoric produsele lemnoase destinate exploatrii forestiere i comercializrii, finalizat prin ntocmirea actului de punere n valoare.

1.7. Mas lemnoas pe picior volumul brut (volumul fusului, crcilor i cojii) al arborilor pusi in valoare, inclus n actele de punere n valoare.

1.8. Recepia masei lemnoase pe picior activitatea tehnic prin care cumprtorul, n prezena vnztorului, verific prevederile actului de punere n valoare.

1.9. Exploatarea masei lemnoase ansamblul de activiti cu caracter tehnic i economic care are ca scop punerea n circuitul economic a masei lemnoase obinut din pduri, prin aplicarea de tehnici i tehnologii specifice, cu respectarea normelor care reglementeaz regimul silvic.

1.10. Ealonarea tierilor programarea intervalelor de timp, pe perioada desfurrii contractului, n care este permis exploatarea autorizat a masei lemnoase din partizile contractate.

1.11. Posta poriune de arboret delimitat n procesul de predare spre exploatare, n scopul unei bune organizri tehnico- economice n derularea contractului.

1.12. Reprimirea parchetului aciunea de verificare, evaluare i consemnare a strii vegetaiei forestiere i a solului din suprafaa parchetului la terminarea exploatrii masei lemnoase, efectuat n scopul prelurii suprafeei parchetului n gestiunea exclusiv a administratorului legal.

1.13. Prejudiciu vtmare parial sau total a arborilor nepredai spre exploatare sau a seminiului utilizabil.

1.14. Accesibilitatea i practicabilitatea drumurilor auto forestiere s fie circulabile cu mijloacele auto specifice transportului materialului lemnos pe reeaua din aval, de la drumul public pn la km 0 i pe ntreg parcursul drumului pn la staia final (parchet).

1.15. Fora major prin for major se nelege un eveniment exterior, imprevizibil si de nenlturat cum ar fi: stare de rzboi, cutremure, inundaii, factum principis i orice asemenea acte prevzute de lege i care sunt de natur a pune una din pri n imposibilitatea ndeplinirii obligaiilor asumate. Prin factum principis se nelege acel act al autoritii competente (intervenit dup ncheierea contractului) care, prin promulgarea unei legi sau a altui act normativ, pune una din pri n imposibilitatea ndeplinirii obligaiilor asumate. 1.16. Zi zi calendaristic

1.17. Lun lun calendaristic

1.18. Parchet de exploatare - suprafaa de pdure n care se fac recoltri legale de mas lemnoas

1.19. Stoc pe picior -volumul arborilor pe picior dintr-o partid, destinai tierii i nedobori;

1.20. Stoc n faze pe suprafaa parchetului - volumul arborilor dobori i aflai n diferite faze tehnologice pe suprafaa parchetului, exclusiv volumul lemnului din platforma primar;

1.21. Stoc n platforma primar - volumul lemnului din platforma primar;

1.22. Mas lemnoas recoltat - diferena dintre volumul nscris n actul de punere n valoare i stocul pe picior

2. REGLEMENTRI I INSTRUCIUNI TEHNICE N BAZA CRORA SE DERULEAZ CONTRACTUL DE

FURNIZARE A MASEI LEMNOASE PE PICIOR CERTIFICATA FSC2.1. Direcia Silvic Neam este certificat din punct de vedere al managementului forestier n sistem FSC i prin urmare desfurarea oricrei activiti (lucrri de exploatare a masei lemnoase, lucrri de mpduriri, lucrri de investiii, lucrri de combatere etc.) n fondul forestier de stat administrat de Direcia Silvic Neam, trebuie s se respecte i cerinele reglementarilor FSC existente n vigoare la data organizrii licitaiei/negocierii, explicitate la punctul 8.2.2. Masa lemnoas pe picior furnizata in baza contractului si prezentata de catre vnztor in fisa tehnico economica este cuantificat prin aplicarea procedeelor de evaluare bazate pe determinarea volumului pe picior, conform normelor tehnice pentru evaluarea masei lemnoase destinat exploatarii aprobate prin Ordinul nr. 1651/2000.

2.3. Recepia masei lemnoase pe picior furnizat in baza contractului se face conform Normelor tehnice pentru evaluarea masei lemnoase destinat exploatarii aprobate prin Ordinul nr. 1651/2000.

2.4. Vanzarea se face cu respectarea prevederilor Regulamentului de vanzare a masei lemnoase care se recolteaza anual din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de Regia Naionala a Padurilor -Romsilva, aprobat prin Ordinul Ministrului nr. 1898 din 11.11.2010.

2.5. Predarea spre exploatare a masei lemnoase pe picior furnizat in baza contractului se efectueaz in conformitate cu Instruciunile privind termenele, modalitaile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificarile si completarile ulterioare si ale precizrilor naintate prin adrese de RNP-Romsilva.

2.6. Exploatarea masei lemnoase pe picior furnizat in baza contractului se efectueaz in conformitate cu Instruciunile privind termenele, modalitaile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificarile si completarile ulterioare.

2.7.Transportul materialelor lemnoase se face cu respectarea prevederilor Normelor referitoare la proveniena, circulaia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalaiilor de prelucrat lemn rotund, precum i a unor msuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995 / 2010 al Parlamentului European i al Consiliului din 20 octombrie de stabilire a obligaiilor ce revin operatorilor care introduc pe pia lemn i produse din lemn aprobate prin H.G. 470/2014 cu modificrile si completrile ulterioare si legii 171 / 2010 cu modificrile ulterioare.

2.8. Recoltarea masei lemnoase se face cu respectarea normelor privind protecia mediului - OUG nr. 195/ 22.12.2005 cu modificrile ulterioare, a normelor privind securitatea si protecia muncii - Legea nr.319 /14.07.2006 cu modificrile ulterioare, a normelor generale de aparare npotriva incendiilor aprobate prin Ordinul nr. 163/28.02.2007 cu modificrile ulterioare si Lg. 307/2006 cu modificrile ulterioare, precum i a altor acte normative prevzute n legislaia n vigoare pe perioada derularii contractului.

2.9. In zonele cunoscute ca locuri in care au avut loc lupte in ultimul rzboi mondial, cumprtorul i asum posibilitatea apariiei unor defecte ascunse datorate acestor evenimente care nu au putut fi observate la punerea in valoare, fr ca aceste defecte s fie imputate in vreun fel vnztorului.

2.10. Exploatarea masei lemnoase pe picior furnizat in baza contractului se poate realiza prin prestatori de servicii atestati, numai in condiiile in care cumprtorul prezint anterior la preselectie precontracte (antecontracte) sau contracte de prestri servicii cu aceti prestatori. Prestatorii (persoanele juridice cu care se ncheie antecontractul/contractul pentru exploatarea masei lemnoase adjudecate) trebuie s aib atestatul de exploatare a masei lemnoase valabil, cu anexa i cazierul tehnic completate la zi i o rezerv de exploatat cel puin egal cu volumul solicitat/adjudecat de cealalt parte contractant si s nu aib datorii restante la data preselectiei la Directia Silvic Neam.

2.11. Antecontractele si contractele de prestri servicii dintre agenii economici care nu sunt atestai pentru exploatri forestiere care vor adjudeca mas lemnoas i agenii economici atestai care presteaza lucrri de exploatari forestiere, vor avea prevederi prin care se mputernicesc respectivii prestatori (persoane juridice atestate) s reprezinte titularul de contract de vnzare - cumprare de mas lemnoas n relaia cu direcia silvic, cu ocolul silvic la care se exploateaz masa lemnoas i cu autoritile statului abilitate pentru respectarea prevederilor legale referitoare la exploatarea masei lemnoase, normelor privind regimul silvic i proveniena i circulaia materialului lemnos.

De asemenea respectivele antecontracte si contracte de prestri servicii vor avea clauze referitoare la obligativitatea firmei care execut lucrrile de exploatare de a respecta cerinele standardului FSC de certificare a managementului forestier.3. REGULI SILVICE PRIVIND EXPLOATAREA MASEI LEMNOASE3.1. Exploatarea unui parchet poate ncepe numai dup ncheierea contractului de exploatare a masei lemnoase, constituirea cauiunii i garaniei de bun execuie a lucrrilor de exploatare, conform regulamentului de vnzare a masei lemnoase i a contractului, n vigoare, prin virarea contravalorii acesteia in contul bancar al subunitatii, purttor de dobnda, pe raza creia se afl partida/partizile contractate, emiterea autorizaiei de exploatare i predarea pe baz de proces verbal de predare-primire, ntocmit ntre eful ocolului silvic sau reprezentantul mputernicit al acestuia, in prezena pdurarului titular de canton i titularul autorizaiei ori ctre reprezentantul mputernicit al acestuia.

3.2. Predarea masei lemnoase i a suprafeei parchetului se va face avnd la baz prevederile autorizaiei de exploatare, actului de punere n valoare i lund n considerare documentaia depus de beneficiar privind tehnologia de exploatare a masei lemnoase din parchete, precum i amplasarea cilor de scos-apropiat i a instalaiilor aferente care se aprob de emitentul autorizaiei de exploatare.

3.3. Este interzis exploatarea parchetelor fr act de punere n valoare, autorizaie de exploatare, proces verbal de predare - primire spre exploatare, precum i nainte sau dup termenele prevzute n aceste documente.

3.4. Autorizaia de exploatare se va emite de ctre ocolul silvic i se va ridica de ctre delegatul mputernicit al cumprtorului, la termenul prevzut n contract sau cu cel mult 30 zile inainte de termenul de incepere a exploatrii, in vederea pregtirii parchetului numai pentru:

a) amenajarea instalaiilor de scos-apropiat;

b) executarea lucrrilor specifice de pregtire a parchetului, respectiv: nlturarea stncilor i bolovanilor instabili, doborrea arborilor aninai, uscai i a iescarilor i altele asemenea;

c) executarea lucrrilor de organizare a antierului de exploatare, respectiv: amenajarea adposturilor pentru vite, a depozitelor pentru carburani i altele asemenea.

3.5. Procesul verbal de predare-primire a parchetului, va respecta modelul din anexa 4 la Instruciunile privind termenele, modalitaile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificrile i completrile ulterioare. n cazul n care pe suprafaa parchetului contractat exist i arbori marcai anterior (partizi de produse principale, secundare, etc. amnate prin precomptare), cu ocazia predrii parchetului se vor ateniona maitrii de parchet i muncitorii asupra prezenei acestor arbori, menionndu-se n procesul verbal de predare, numrul ciocanelor de marcat i vopseaua cu care acetia au fost marcai. Totodat, dac delimitarea parchetului s-a fcut cu ciocan ptrat, se vor preda arborii de limit pe specii i diametre.

3.6. n vederea protejrii regenerrilor naturale, a arborilor nemarcai, a evitrii degradrii solului, valorificrii integrale a masei lemnoase, beneficiarul este obligat s respecte urmtoarele reguli silvice:

3.6.1. Exploatarea masei lemnoase se va face pe postae delimitate n teren de ctre delegatul ocolului silvic i beneficiar, sau pe u.a.- uri n cazul partizilor cu mai multe parcele;

3.6.2. Doborrea arborilor se execut n afara suprafeelor cu regenerare natural sau artificial, pentru a se evita distrugerea ori vtmarea puieilor i pe direcii care s nu produc vtmri ori rupturi de arbori nemarcai. Pe pante cu nclinare mai mare de 10, dobarrea se face cu vrful in amonte sau pe curba de nivel, fr a se deprecia masa lemnoas;

3.6.3. Este interzis continuarea doborrii arborilor n parchete, dac nu se asigur scosul ritmic al materialului lemnos n depozite primare n maxim 20 de zile n sezonul de vegetaie i respectiv 30 de zile n sezonul de repaos vegetativ, sau nu se face curairea de resturi de exploatare concomitent cu evacuarea din parchet a masei lemnoase comerciabile;

3.6.4. Tierea arborilor se face ct mai jos, astfel nct nlimea cioatelor n partea din amonte s nu depeasc 1/3 din diametrul seciunii acestora, iar la arbori mai groi de 30 cm s nu depeasc 10 cm;

3.6.5. Colectarea materialului lemnos se face numai pe traseele autorizate, materializate n teren cu var sau vopsea cu ocazia predrii parchetului, cu respectarea strict a tehnologiei de exploatare aprobate, a elementelor de gabarit ale drumurilor de tractor, a culoarelor de funicular si respectiv platformelor primare;

3.6.6. Colectarea materialului lemnos cu tractoare n perioadele cu precipitaii abundente este interzis pentru a se preveni degradarea traseelor;

3.6.7. n arboretele de rinoase se cojesc cioatele n ntregime la molid i pin, iar la brad i celelalte specii de rinoase se cureleaz;

3.6.8. n perioada 01.IV. 01.X. este interzis meninerea n pdure, peste 30 zile, a lemnului de rinoase necojit i/sau netratat. n cazul exploatrii masei lemnoase de rinoase, cnd exist pericolul infestrii cu ipidae, lemnul se va coji obligatoriu n pdure la solicitarea scrisa a ocolului;

3.6.9. Arborii nemarcai de pe limita cilor de scos-apropiat vor fi protejai obligatoriu mpotriva vtmrilor, prin aplicarea de lungoane, rui, manoane, etc;

3.6.10. Exploatarea masei lemnoase se face astfel nct s se evite degradarea solului;

3.6.11. Trrea sau semitrrea lemnului rotund pe drumuri forestiere este interzis;

3.6.12. Tierea arborilor nemarcai este interzis;

3.6.13. La tierile cu restricii colectarea lemnului se face n afara poriunilor cu semini; scosul lemnului se face prin trre, cnd solul este acoperit cu zpad, i prin semitrre sau suspendare, n lipsa stratului de zpad sau daca solul nu este inghetat;

3.6.14.Depozitarea de materiale lemnoase n albiile praielor i vilor sau n locuri expuse viiturilor este interzis;

3.7. La expirarea termenului de exploatare prevzut n autorizaie, sau in cazul partizilor cu restrictii la exploatare, care sunt ealonate in doua perioade (inainte si dupa perioada de restrictii la exploatare), la sfarsitul primei perioade de esalonare, respectiv la inceperea sezonului de vegetatie, este obligatorie scoaterea ntregului volum de mas lemnoas comerciabil aferent actului de punere n valoare, sau aferent suprafetei predate i exploatate ct i strngerea resturilor de exploatare nevalorificabile (crci i vrfuri cu diametrul sub 2 cm grosime, zoburi, lemn putregios) dupa urmatoarele reguli:

3.7.1. La tierile rase n arboretele de rinoase, n substituiri-refaceri, n tieri de transformare a punilor mpdurite, precum i la toate tierile fr restricie urmate de regenerare artificial, resturile rmase n parchet se strng n iruri (martoane) cu o lime maxim de 1,0-1,20 m, ntrerupte din 20 n 20 m, cu orientare pe linia de cea mai mare pant, cu distana ntre iruri pe curba de nivel de 15-20 m. La tierile rase de plop i salcie, urmate de pregtirea integral a terenului, resturile de exploatare se strng n martoane la marginea parchetelor;

3.7.2. La tierile de produse principale cu restricii i la cele de produse accidentale, cu regenerare natural declanat, resturile de exploatare se strng n grmezi ct mai nalte n afara ochiurilor sau zonelor cu semini natural, fr a ocupa suprafee mari - cel mult 10% din suprafaa parchetului;

3.7.3. n parchetele i suprafeele afectate de produse accidentale amplasate n pdurile din zonele turistice i de agrement, n cele cu rol de protecie din jurul oraelor i staiunilor balneoclimaterice sau n cele situate lng drumuri naionale i judeene, resturile de exploatare se strng n grmezi, n afara potecilor i crrilor de interes turistic, a vilor i praielor din interiorul parchetului;

3.7.4. La tierile fr restricie care nu sunt urmate de regenerri artificiale resturile se las pe teren nestrnse;

3.7.5. n cazuri de for major - inundaii, avalane, alunecri de teren, precipitaii abundente - titularii autorizaiilor de exploatare pot solicita, pe parcursul termenului de exploatare prevzut iniial, prelungirea duratelor de exploatare a parchetelor. Prelungirea duratei nscrise iniial n autorizaie se face cu o perioad egal cu cea necesar pentru nlturarea efectelor negative determinate de fora major, cu ncadrarea n perioadele i termenele de exploatare prevzute n anexa nr. 3 la Instruciunile privind termenele, modalitaile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificrile i completrile ulterioare. Pentru obinerea prelungirii duratei de exploatare a parchetelor afectate de calamiti naturale, solicitantul va ntocmi i va prezenta actele doveditoare, verificate i nsuite de emitentul autorizaiei, n cel mult 5 zile de la apariia cazului de for major. La ncetarea forei majore se va ncheia un proces-verbal constatator. n cazul n care la verificare pe teren se constat c reprimirea parchetului nu se poate realiza ntruct nu sunt ntrunite toate condiiile cerute de instruciuni, se ncheie un act de constatare conform modelului prevzut n anexa nr. 8 la Instruciunile privind termenele, modalitaile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificrile i completrile ulterioare, in care se precizeaz c exploatarea poate continua dup termenul de reprimire prevzut n autorizaie, cu plata penalitilor stipulate n contract, pentru fiecare zi din acest interval, sau cu luarea altor msuri legale, dup caz, i cu respectarea obligatorie a perioadelor de restricie i a termenelor de exploatare.

3.8. Se interzice aplicarea tehnologiei de exploatare a arborilor cu coroan - varianta arbori ntregi. Coroanele arborilor vor fi fasonate separat la locul de doborre, masa lemnoas rezultat pachetizndu-se n sarcini de dimensiuni reduse, astfel nct prin scoaterea acestora s se evite degradarea solului, a arborilor i seminiului.3.9. Corhnitul se admite numai atunci cnd alte tehnologii nu sunt posibile, lundu-se toate msurile necesare pentru evitarea degradrii solului, regenerrilor i arborilor care rmn pe picior i numai cnd solul este acoperit cu zpad sau este ngheat.

3.10. La tierile n crng se recolteaz i subarboretul, indiferent de dimensiunile acestuia. Tierea arborilor se realizeaz de la suprafaa solului, piezii neted.3.11. La tierile rase recoltarea arborilor se face la rnd, inclusiv vegetaia forestier de mici dimensiuni al crei volum a fost estimat prin suprafee de prob.3.12. La tierile n crng - cznire, exploatarea se face prin scoaterea din pmnt a arborilor, tierea rdcinilor de lng tulpin i acoperirea gropilor create.3.13. La tierile n crng - scaun, tierile se execut la nivelul maxim al cotei apelor de inundaii, iar nlimea scaunului nu poate fi mai mare de 2,2 m.3.14. La taierile definitive, cu regenerare naturala asigurata, se taie i se valorific si semintisurile neutilizabile prevazute in actele de punere in valoare, evitandu-se vatamarea grupelor de semintis utilizabil;

3.15. Exploatarea parchetului ncepe cu doborrea arborilor aninai, uscai i a iescarilor;

3.16. Se interzice cu desvarire tierea arborilor nemarcai.3.17. Dac prin procesul de exploatare sunt distrui ori vtmai arborii care nu erau destinai exploatrii, titularul autorizaiei sesizeaz ocolul silvic pentru constatare; constatarea, inventarierea i marcarea arborilor prejudiciai se poate face i fr o sesizare prealabil, prin controalele curente de exploatare, volumul arborilor prejudiciai adugandu-se la volumul actului de punere n valoare, respectiv a celui contractat. Dac se constat arbori tiai din categoria celor nedestinai exploatrii aflai pe suprafaa parchetului sau sustrai, se aplic reglementrile legale privind tierile fr drept. Volumul arborilor prejudiciai se determin prin inventariere, cu stabilirea volumului pentru fiecare arbore n parte. Arborii prejudiciai se exploateaz numai dup marcarea acestora cu dispozitivul special de marcat. Valoarea lemnului rezultat din arborii prejudiciai n procesul de exploatare se calculeaz la nivelul preului unitar din contract; valoarea prejudiciului rezultat prin distrugerea sau vtmarea arborilor se calculeaz prin nmulirea volumului arborilor prejudiciai cu preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior n vigoare i cu valoarea factorului "k" pe specii ori grupe de specii i categorii de diametre, prevzut n anexa nr. 5 la Ordinul 1540 din 03.06.2011 cu modificrile i completrile ulterioare. Valoarea total rezultat din exploatarea lemnului provenit din arborii prejudiciai la care se adaug valoarea prejudiciului se recupereaz de la titularul autorizaiei de exploatare, dac acesta este i cumpratorul masei lemnoase; n cazul n care cumprtorul exploateaz masa lemnoas n baza uni contract de prestri de servicii, acesta va plti valoarea lemnului, iar prestatorul va plti valoarea prejudiciului. Prejudiciile de exploatare constituie prejudicii aduse pdurii, iar contravaloarea acestora se vireaz n fondul de conservare i regenerare a pdurilor, n condiiile legii. Volumul total al arborilor prejudiciai va fi nscris n amenajamentele silvice la rubrica "lucrri executate" i va fi evideniat distinct n evidenele financiar contabile ale ocolului silvic.

3.18. Se interzice abandonarea de materiale lemnoase de-a lungul drumurilor i vilor pe care se transport lemnul pentru parchetul respectiv.3.19. Lemnul subire se exploateaz concomitent cu cel gros.3.20. Depozitarea de materiale lemnoase n albiile praielor i vilor sau n locuri expuse viiturilor este interzis.3.21. Se vor respecta normele de prevenire i stingere a incendiilor pe ntreaga durat a exploatrii parchetului, normele de protecia muncii n exploatri forestiere, pe toata suprafata parchetului predat in conditiile prevazute n contract si pe toata perioada cuprinsa intre data predarii parchetului, in vederea inceperii lucrarilor de exploatare sau de pregatire a parchetului si data reprimirii efective a acestuia, iar in cazul producerii de incendii la aceste obiective, titularii autorizaiilor de exploatare sunt obligai s intervin la stingerea lor cu utilajele proprii i personalul muncitor existent i s anune emitentul autorizaiei de exploatare.3.22. La terminarea procesului de exploatare a masei lemnoase in parchetele aflate n curs de exploatare aezarea grmezilor de crci i a resturilor de exploatare se face, de regul, pe cioate sau n locuri fr semini. Dac nu exist posibilitatea evitrii suprafeelor cu semini, seminiul acoperit cu resturi de exploatare i crci se include n procentul maxim admis conform instructiunilor.3.23. Se interzice lsarea n parchete la expirarea termenului de exploatare prevzut n autorizaie, de arbori marcai i netiai, de lemn rotund de lucru ori de foc fasonat, rspndit pe suprafaa parchetelor i a suprafeelor afectate de produse accidentale, de-a lungul vilor sau drumurilor pe care a fost transportat lemnul.

4. DOTAREA CU INSTALAII DE TRANSPORT I SCOS APROPIAT A PARCHETULUI

4.1. Stabilirea necesarului de instalaii (drumuri, funiculare, ci de acces, etc) i amplasarea lor n teren, se face de comun acord ntre cumprtor i ocolul silvic, inndu-se seama de posibilitatea de exploatare a lemnului, precum i de necesitatea protejrii mediului, a eventualelor elemente de biodiversitate identificate i de interesele generale de gospodrire a pdurii ( executarea tierilor de ngrijire, recoltarea fructelor de pdure, gospodrirea vnatului, etc); la predarea parchetului, schia acestuia completat cu traseele de drum existente i propuse, platformele pentru depozitarea materialului lemnos, zonele periculoase, etc. va fi anexat procesului verbal de predare - primire.

4.2. Dup terminarea lucrrilor de exploatare i transport a masei lemnoase, beneficiarul este obligat s dezafecteze instalaiile de scos - apropiat i construciile anexe (funiculare, rampe, grajduri, cabane, etc.), cu excepia celor acceptate de ocol pe teren n interesul gospodriei silvice.

4.3. La amplasarea drumurilor de tractor se vor respecta urmtoarele reguli :

4.3.1. Se vor evita zonele care impun un volum mare de lucrri n vederea construirii drumului;

4.3.2. Se va evita amplasarea drumurilor de versant. Aprobarea realizrii drumurilor de versant se face de eful ocolului silvic;

4.3.3. Drumurile de scos-apropiat se realizeaz numai pe versani cu pant de pn la 25 de grade; peste aceast limit scosul apropiatul lemnului se realizeaz cu funiculare/alte instalaii cu cablu;4.3.4. Se vor evita zonele mltinoase i stncriile, precum i alte ecosisteme fragile, identificate ca atare i specificate de ctre reprezentanii ocolului silvic ;

4.3.5. Limitarea limii drumului cu maxim 4 m ;

4.3.6. Consolidarea si stabilizarea taluzului drumului ;

4.3.7. Proiectarea curbelor cu o raz suficient de mare (cca.12 m) nct s nu se prejudicieze arborii din lungul traseului sau limitarea prin proiectul tehnlogic a lungimii trunchiurilor de arbori ;

4.3.8. Evitarea traversrii cursurilor de ap. Acolo unde acest lucru nu este posibil, numrul traversrilor se va reduce la minimum, iar traversarea se va face perpendicular pe cursul de ap ;

4.3.9. La traversarea cursurilor de ap, pe perioada cnd nu este format pod de ghea, se va prevedea instalarea de tuburi (beton, corugate, etc.) sau podee din trunchiuri de lemn ;

4.3.10. Se vor evita poriunile cu semini ;

4.3.11. Este interzisa folosirea albiilor paraielor ca trasee de colectare a lemnului.

4.4. Reamenajarea drumurilor de tractor sau amenajarea drumurilor aprobate a fi executate, se va face n perioada de timp aferent pregtirii parchetelor, conform autorizaiei de exploatare eliberat de ocolul silvic.

4.5. Amplasarea platformelor primare, necesare efecturii operaiunilor de secionat, manipulat, stivuit, ncrcat etc. se stabilete mpreun cu titularul autorizaiei de exploatare, mrimea acestora fiind de pn la 500 mp pentru parchetele dotate cu instalaii de transport permanente i de maximum 1.000 mp n cazurile n care nu sunt instalaii de transport permanente. Aceste suprafete se cuprind n autorizaia de exploatare i n procesul-verbal de predare-primire i se reprimesc n cel mult 60 de zile de la reprimirea parchetului. Depirea termenului de 60 de zile se sancioneaz ca ocupare fr drept a terenurilor forestiere respective.

4.6. Drumurile de tractor i platformele primare vor fi materializate n teren cu ciocanul ptrat, var, sau vopsea.

4.7. La amplasarea liniilor de funicular se vor respecta urmtoarele reguli :

4.7.1. In vederea nlturrii vegetaiei forestiere de pe culoar este necesar avizul emitentului autorizaiei;

4.7.2. Latimea culoarului, la nivelul sarcinii, poate fi de maximum 4 m la funicularele cu dou crucioare (sarcina paralel cu cablul) i 6 m la cele cu un singur crucior;

4.7.3. Punctele de ncrcare i de descrcare a sarcinii se amplaseaz n afara suprafeelor cu semini;

4.7.4. Arborii folosii pentru ancorare nu pot fi elagai i vor fi protejai prin manoane, iar arborii-suport se pun n valoare odat cu marcarea traseului de funicular;

4.8. Utilizarea instalaiilor de scos-apropiat. Inainte de nceperea lucrrilor de exploatare propriu-zise se vor efectua o serie de lucrri pregtitoare, dup cum urmeaz :

4.8.1. Verificarea corespondenei ntre cile de scos-apropiat existente n parchet i procesul tehnologic ;

4.8.2. Se vor amplasa lungoane pe marginea drumurilor de tractor, att pentru sigurana transportului, ct i pentru a se diminua pagubele ce se pot produce prin ieirea sarcinii n afara drumului (prejudicierea arborilor marginali sau distrugerea taluzurilor) ;

4.8.3. Se vor proteja arborii din lungul drumurilor de tractor, prin manoane, rui sau alte metode de protejare ;

4.8.4. Se vor amplasa tuburi din beton sau podee de lemn n punctele de traversare a cursurilor de ap, atunci cnd nu exist pod de ghea sau cnd acesta nu ofer suficient rezisten ;

4.8.5. Se vor amplasa indicatoare de atenionare la intersecia cu drumurile forestiere ;

4.8.6. Personalul angajat al agentului economic va fi instruit referitor la modul de lucru n parchetele de exploatare, inclusiv prezentele instruciuni, regulile de exploatare, regulile de protecia muncii i normele de prevenire i stingere a incendiilor .

4.8.7. Traseele de funicular i cele ale drumurilor de tractor folosite pentru scos-apropiatul masei lemnoase reprezint ci de acces interior i nu schimb categoria de folosin silvic a terenurilor pe care se amplaseaza.

4.9. Pentru protecia solului i apelor, agentul economic este obligat s respecte urmtoarele reguli de exploatare a drumului de tractor:4.9.1. In raza parchetului se va introduce numai gama de utilaje adecvate tehnologiei de exploatare aprobate de ocol i aflate n stare corespunztoare de funcionare ;

4.9.2. Se va utiliza numai personal calificat, corespunztor lucrrilor care se execut ;

4.9.3. Colectarea materialului lemnos se va face n afara poriunilor cu semini, pe traseele autorizate prin procesul tehnologic aprobat i materializate pe teren ;

4.9.4. Scosul materialului lemnos se face prin trre sau semitrre cnd solul este acoperit cu zpad i prin semitrre sau suspendat, n lipsa stratului de zpad sau daca solul nu este inghetat ;

4.9.5. Depozitarea materialelor lemnoase i a resturilor de exploatare se face n locuri care nu sunt expuse viiturilor, evitndu-se cile de scos-apropiat, jgheaburile, albiile praielor i vile ;

4.9.6. Lungimea trunchiurilor i catargelor transportate de tractor, nu va depi 12 metri ;

4.9.7. Corhnitul se admite numai atunci cnd alte tehnologii nu sunt posibile, lundu-se toate msurile necesare pentru evitarea degradrii solului, regenerrilor i arborilor care rmn pe picior i numai cnd solul este acoperit cu zpad sau este ngheat n condiiile n care nu provoac prejudicii asupra vegetaiei, solului i apelor;

4.9.8. In perioadele ploioase, n lateralul drumurilor de tractor se vor executa canale de scurgere a apei, pentru a se evita iroirea apei pe distane lungi n lungul drumului, erodarea acestora i transportul aluviunilor n aval ;

4.9.9. Materialul lemnos va fi evacuat ritmic din parchet i din platformele primare, pentru a se evita aglomerarea acestora i a drumurilor forestiere ;

4.9.10. In situaia n care apar scurgeri de combustibili sau lubrifiani, acestea vor fi ndeprtate prin mprtierea de rumegu sau nisip care ulterior va fi adunat i ndeprtat n locuri speciale de depozitare ;

4.9.11. La intersecia drumurilor de tractor cu drumurile forestiere, se va urmri n permanen asigurarea integritii anurilor de scurgere prin prile laterale ale drumului forestier, prin evacuarea apelor i evitarea depozitrii aluviunilor pe drum ;

4.9.12. Se va urmri degajarea drenurilor sau tuburilor de scurgere n situaia n care acestea se colmateaz cu aluviuni ;

4.10. Se interzice cu desvrire :

4.10.1. Prsirea drumurilor de tractor stabilite prin procesul tehnologic i materializate n teren ;

4.10.2. Aplicarea tehnologiei de exploatare a arborilor cu coroan - varianta arbori ntregi;

4.10.3. Corhnitul lemnului direct n albia praielor;

4.10.4. Colectarea lemnului cu tractorul n perioadele cu precipitaii abundente, precum i atunci cnd solul este mbibat cu ap, beneficiarul fiind n msur s solicite prelungirea termenului de exploatare, pe baza actelor de calamitate ntocmite i nsuite de ocolul silvic ;

4.10.5. Colectarea lemnului pe albiile praielor;

4.10.6. Colectarea lemnului prin traversarea cursurilor de ap, cu excepia cazurilor cnd se instaleaz podee sau tuburi, sau pe perioada iernii atunci cnd exist pod de ghea ;

4.10.7. Aruncarea sau depozitarea n parchet sau pe maluri, n albiile praielor, n zonele umede, n zona drumurilor, a resturilor de exploatare, crengi, deeuri etc. ;

4.10.8. Colectatul prin trre i semitrre a materialului lemnos pe drum auto ;

4.10.9. Circulaia mijloacelor de transport pe perioada n care datorit ploilor abundente s-au format pe drumuri ogae mai mari de 10 cm ;

4.10.10. Folosirea de mijloace de transport cu tonaj peste cel admis prin prevederile legislative sau cu gabarit depit. Depirea tonajului i gabaritului este permis numai acolo unde portana drumului permite acest lucru i se va face numai cu aprobarea efului de ocol. n zona parchetului agentul economic are obligaia s ntrein drumul pe perioada folosirii lui, iar la reprimire se pred drumul auto la starea tehnic iniial n care era la nceperea exploatrii.

4.11. n cazul n care se aduc prejudicii solului, beneficiarul masei lemnoase are obligaia de a efectua remedieri pentru a-l aduce n starea iniial existent la preluarea parchetului, n caz contrar ocolul silvic va efectua remedieri cu fonduri constituite conform contractului.

4.12. La terminarea lucrrilor de exploatare :

4.12.1. Potecile, crrile de interes turistic, drumurile utile accesului n pdure, vile din interiorul parchetului, se elibereaz de resturi de exploatare, prin strngerea lor n grmezi mici, cu aspect ordonat ; se interzice lsarea, la terminarea exploatrilor de mas lemnoas resturi de exploatare, crengi, de-a lungul drumului, pe platforma drumului din raza parchetului, pe ampriza drumului, n anurile de scurgere a apelor, n zona timpanelor la poduri sau pe taluze ;

4.12.2. Cile de scos-apropiat folosite la colectarea lemnului care se deterioreaz, se niveleaz sau repar de ctre agentul economic n perioada de exploatare a masei lemnoase, astfel ca la reprimire toate drumurile s fie nivelate i reparate ;

4.12.3. Dup terminarea lucrrilor de exploatare i transport a masei lemnoase, agentul economic este obligat s dezafecteze instalaiile de scos-apropiat i construciile anexe (funiculare, rampe, grajduri, cabane etc.) cu excepia celor acceptate de ocolul silvic s rmn pe teren n interesul gospodriei silvice, iar toate materialele lemnoase trebuie scoase n afara acestuia;

4.12.4. Suprafeele aferente instalaiilor, rampelor etc. cuprinse n autorizaia de exploatare se reprimesc o dat cu parchetul;

4.12.5. In cazul n care, constatarea prejudiciilor i distrugerilor se face la reprimirea parchetului sau beneficiarul nu ia msuri de remediere, reparare sau de achitare a sumelor datorate, aceste sume vor fi reinute din garania constituit n acest scop nainte de autorizarea parchetului.

4.13. In situaia n care se constat distrugerea drumurilor datorit nerespectrii clauzelor caietului de sarcini, acestea vor fi remediate de ctre agentul economic. In caz contrar, contravaloarea cheltuielilor de remedieri sau reparaii se va suporta de ctre agentul economic, aplicndu-se i amenzile prevzute de reglementrile n vigoare.

4.14. Furnizorul este n drept de a sista exploatarea unui parchet i (sau) s opreasc transportul de mas lemnoas n situaia n care se constat abateri de la prevederile contractului i caietului de sarcini.

4.15. Pentru nerespectarea documentaiei de exploatare aprobat vnztorul este n drept s rezilieze contractul i s aplice celelate reglementri legale.

4.16. n pdurile de codru, n cazul tierilor cu restricii, colectarea lemnului se face n afara poriunilor cu semini. n asemenea cazuri, n cadrul perioadei permise de recoltare i colectare, scosul lemnului se face prin trre cnd solul este acoperit cu zpad i prin semitrre sau suspendat n lipsa stratului de zpad.

4.17. n cadrul tratamentelor care promoveaza regenerarea naturala nu constituie prejudiciu imputabil distrugerea sau vtmarea seminiului ca urmare a desfurrii normale a procesului de exploatare n limita maxim de 8% din suprafaa cu semini, prevzut n procesul verbal de predare primire a parchetului, n cazul tierilor de dezvoltare sau de lrgire a ochiurilor i de cel mult 12% n cazul tierilor definitive sau de racordare.

4.18. Pe suprafeele cu semini prejudiciat peste limitele admise i pe taluzurile drumurilor de tractor executate ocolul silvic efectueaz, dup caz, lucrri de mpduriri pn la realizarea strii de masiv, retezarea puieilor prejudiciai, consolidri, nivelri, cu fonduri constituite din cauiunea depus de titularul autorizaiei de exploatare, pe baz de deviz.

4.19. n cazul n care la verificare pe teren se constat c reprimirea parchetului nu se poate realiza la termenul stabilit in autorizatie ntruct nu sunt ntrunite toate condiiile cerute de instruciuni, se ncheie un act de constatare ( conform modelului reglementat de OM 1540/2011 cu modificrile i completrile ulterioare) in care se precizeaz c exploatarea poate continua dupa termenul de reprimire prevazut in autorizatie, cu plata penalitilor stipulate n contract, pentru fiecare zi din acest interval, sau cu luarea altor msuri legale, dup caz, i cu respectarea obligatorie a perioadelor de restricie i a termenelor prevazute de instructiuni. Actul de constatare se inscrie in autorizatie la rubrica privind prelungirea autorizatiei. Prevederea se aplica in cazul tuturor parchetelor, indiferent daca termenul de reprimire initial, prevazut in autorizatie, este inainte, la, sau dupa data de 31 decembrie a fiecarui an.

4.20. La data de 31 decembrie a fiecarui an, suplimentar, pentru parchetele nereprimite la aceasta data, se va incheia, un act de constatare a volumului masei lemnoase recoltate pana la data de 31 decembrie, pe baza actelor privind controlul exploatarii, a documentelor de transport al lemnului si a altor documente din care rezulta stadiul exploatarii masei lemnoase. Actul de constatare va sta la baza intocmirii actului adiional.

5. REGULI PRIVIND PROTECIA MEDIULUI I PROTECIA MUNCII N CADRUL ACTIVITII DE

EXPLOATARE A MASEI LEMNOASE

5.1. Agenii economici vor depune la ocolul silvic, anterior emiterii autorizaiei de exploatare, pe lng mputernicirea responsabililor cu exploatarea i o list cu personalul care va executa lucrrile de exploatare cu menionarea funciei i pregtirii profesionale a acestora i documentele care atest instruirea acestora pe linie profesional i pe linie de protecia muncii ;

5.2. Agenii economici vor prezenta, la ocolul silvic, pentru fiecare partid n parte, n vederea aprobrii de ctre eful de ocol, documentaia privind organizarea lucrrilor de exploatare, tehnologia de exploatare i respectarea condiiilor ce se impun pe linie PSI, NTSM i protecia mediului, avndu-se n vedere evitarea degradrii solului, a malurilor i albiilor apelor. Cu aceast ocazie vor fi stabilite traseele de scos-apropiat, necesitatea reamenajrii sau construirea de instalaii de transport, amplasarea i dimensiunile platformelor primare, amplasarea unor construcii temporare necesare procesului de exploatare a masei lemnoase.

5.3. Se vor stabili locurile i modalitile de depozitare i evacuare a resturilor menajere, a celor mbibate cu produse petroliere etc.

5.4. Toate deeurile vor fi colectate n tomberoane sau containere etane, de a cror evacuare sau depozitare n locurile permise se face rspunztor agentul economic.

5.5. Beneficiarul va respecta legile i reglementrile legale privitoare la asigurrile de sntate i protecia angajailor. Pe ct posibil, acesta va angaja for de munc din zon, cu pregtire tehnic corespunztoare. Printre documentele ce trebuiesc prezentate la autorizare, vor fi i acte doveditoare privitoare la deinerea de ctre agentul economic a materialelor de protecia muncii. Administratorul firmei va urmri utilizarea echipamentului de protecie de ctre angajai. De asemenea, agentul economic are obligaia s doteze toate punctele de lucru i utilajele de exploatare cu truse sanitare de prim ajutor.

5.6. n cazul n care la predarea parchetului, responsabilul cu exploatarea i muncitorii sunt atenionai asupra eventualelor elemente de biodiversitate existente n raza parchetului, acetia sunt obligai s respecte msurile stabilite de protecie a acestora. Astfel, elementele identificate vor fi poziionate pe schia parchetului, iar modul lor de protejare va fi urmrit prin controalele ce se execut i la reprimirea parchetelor.

5.7. n pdurile certificate, n cele situate n arii protejate, n cele de interes tiinific i n cele de ocrotire a genofondului i ecofondului forestier, precum i n arboretele destinate s produc lemn de rezonan i claviatur, n funcie de importana acestora i de modul specific de gospodrire, ocoalele silvice pot stabili, prin autorizaii, msuri speciale pentru derularea corespunztoare a exploatrii masei lemnoase; de asemenea, conform legislatiei in vigoare privind protectia mediului si ariile naturale protejate, n vederea executrii lucrrilor de exploatri forestiere, agentul economic are obligaia de a obine autorizatia de mediu de la autoritatea competent, iar acolo unde parchetul este situat in raza unei arii naturale protejate, este obligatorie obtinerea de catre agentul economic i a avizului administratorului/custodelui respectivei arii protejate.5.8. Avnd n vedere faptul c toate pdurile proprietate public a statului din cadrul Direciei Silvice Neam sunt certificate FSC, este obligatoriu ca in derularea activitilor de exploatare s se respecte i reglementarile privind certificarea managementului forestier explicitate la punctul 8, avndu-se n vedere cu prioritate aspectele ce reglementeaz respectarea normelor de sntate i securitate n munc, msurile de management, protejare sau monitorizare a elementelor de biodiversitate, a cursurilor de ap, a PVRC-urilor sau a celorlalte elemente relevante din suprafata afectat de lucrarea respectiv.5.9. n cazul partizilor amplasate n raza parcurilor naionale, parcurilor natural, siturilor Natura 2000 sau altor tipuri de arii protejate, cumprtorul are obligaia sa se informeze i s respecte ntocmai reglementrile stabilite de administratorul sau custodele ariei protejate, inclusive cele referitoare la taxele speciale, tarifele i amenzile in vigoare.6. ORGANIZAREA ACTIVITII N PARCHET

6.1. Cumprtorul, ca agent economic de exploatare, are obligaia:

6.1.1. S introduc n raza parchetului gama de utilaje adecvate tehnologiei de exploatare aprobat de ocol;

6.1.2. S foloseasc pe fluxul tehnologic, personal care are calificarea corespunztoare lucrrilor ce se execut;

6.1.3. Orice eveniment n activitatea de exploatare (accidente, incendii, etc.) cade n sarcina cumprtorului.

6.1.4. Titularii autorizaiilor de exploatare, cu excepia persoanelor fizice, sunt obligai s amplaseze ntr-un loc vizibil, n apropierea platformei primare, un panou pe care sunt nscrise principalele elemente de identificare ale parchetului (ocolul silvic, numrul i data autorizaiei, titularul autorizaiei i datele de identificare ale acestuia, numrul partizii, felul tierii i termenul de exploatare), conform modelului prevzut n anexa nr. 9 la Instruciunile privind termenele, modalitile i perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificrile i completrile ulterioare. Panoul va fi meninut pe toat durata lucrrilor i va fi ridicat odat cu reprimirea platformei primare.

7. CONTROLUL RESPECTRII REGULILOR SILVICE DE EXPLOATARE

7.1. Controlul se realizeaz de ctre personalul silvic mputernicit, n prezena reprezentantului mputernicit al titularului autorizaiei de exploatare, n baza unui grafic de controale stabilit la emiterea autorizaiei, nsuit de titularul autorizaiei, precum i ori de cte ori se impune efectuarea unui control de ctre personalul mputernicit, asa incat fiecare parchet sa fie controlat() n mod obligatoriu de administratorul sau de ocolul silvic care asigur serviciile silvice cel puin o dat la un interval de 60 de zile.

7.2. Pe timpul efecturii controlului reprezentantul titularului autorizaiei de exploatare este obligat s prezinte autorizaia de exploatare, procesul-verbal de predare-primire a parchetului, documentele ncheiate cu ocazia controalelor efectuate anterior, situaia la zi a exploatrii i transportului materialelor lemnoase, precum i orice alte documente care dovedesc modul de respectare a regimului silvic, solicitate de persoanele care execut controlul .

7.3. n cazul n care reprezentanii titularului autorizaiei de exploatare nu se prezint la control la data stabilit prin grafic, convocare sau de comun acord cu personalul silvic mputernicit, aceast aciune se efectueaz n prezena pdurarului titular al cantonului silvic n care este amplasat() parchetul, in acest caz procesul-verbal de control ncheiat , se transmite n termen de 3 zile titularului autorizaiei de exploatare.

7.4. La expirarea termenului prevzut n autorizaiile de exploatare, organele silvice, n prezena delegailor unitii beneficiarului, verific temeinic pe teren parchetul respectiv, procednd la reprimirea acestuia numai dac sunt ntrunite i respectate condiiile din prezentul caiet de sarcini.

8. PREVEDERI FSC

8.1. Certificarea forestier reprezint obligativitatea aplicrii unui management durabil si responsabil prin respectarea unor reglementri cerute de organismul de certificare.

8.2. Direcia Silvic Neam este certificat din punct de vedere al managementului forestier n sistem FSC i prin urmare desfurarea oricrei activiti (lucrri de exploatare a masei lemnoase, lucrri de mpduriri, lucrri de investiii, lucrri de combatere etc.) n fondul forestier de stat administrat de Direcia Silvic Neam, trebuie s se respecte i cerinele reglementrilor FSC existente n vigoare la data organizrii licitatiei/negocierii.

Aceste reglementari se refera atat la respectarea prevederilor detaliate anterior: REGLEMENTRI I INSTRUCIUNI TEHNICE, REGULI SILVICE DE EXPLOATARE, DOTAREA CU INSTALAII DE TRANSPORT I SCOS APROPIAT A PARCHETULUI, REGULI PRIVIND PROTECIA MEDIULUI I PROTECIA MUNCII, ORGANIZAREA ACTIVITII N PARCHET, ct si la respectarea unor prevederi specifice din punct de vedere a certificrii managementului forestier, ce sunt prezentate in continuare.

8.3. Agenii economici vor depune la ocolul silvic, anterior emiterii autorizaiei de exploatare, dovada existenei Evaluarii riscurilor de munc pentru angajaii proprii sau ai subcontractorilor. In autorizaia de exploatare se vor face mentiuni referitoare la existena acestor evaluri de riscuri.

8.4. Agenii economici vor depune la ocolul silvic, anterior emiterii autorizaiei de exploatare, dovada achiziionrii echipamentului de protecia muncii pentru lucrarile silvice, conform cu cerinele minime ale legislaiei naionale (factur, lista inventar, etc.).

8.5. In conformitate cu procedurile interne ale Regiei Naionale a Padurilor - Romsilva, agreate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ori de cate ori se va constata inclcarea normelor de protecia muncii de ctre agenii economici care i desfoar activitatea in fond forestier de stat, Ocolul Silvic in raza cruia se afl parcelele respective va ateniona in scris agentul economic, iar dac dup o atenionare nu se constat remedieri ale situaiei, va nainta ctre Inspectoratul Teritorial de Protecia Muncii invitaie deschis (cu notificarea firmei i a direciei silvice) de a participa la controlul privind respectarea cerinelor SSM.

8.6. n cazul n care la predarea parchetului, responsabilul cu exploatarea i muncitorii sunt atenionai asupra eventualelor elemente de biodiversitate existente n raza parchetului, acetia sunt obligai s respecte msurile de protecie a acestora stabilite prin autorizaia de exploatare sau prin procesul verbal de predare-primire a parchetului. Astfel, elementele identificate vor fi poziionate pe schia parchetului, iar modul lor de protejare va fi urmrit prin controalele ce se execut i la reprimirea parchetelor.

8.7. n cazul n care la predarea parchetului, responsabilul cu exploatarea i muncitorii sunt atenionai asupra eventualelor PVRC-uri (Paduri cu Valoare Ridicata de Conservare) existente n raza parchetului, acetia sunt obligai s respecte masurile de management ale acestora stabilite prin autorizatia de exploatare sau prin procesul verbal de predare-primire a parchetului.

8.8. Se va acorda o atenie deosebita proteciei surselor si cursurilor de ap, conform prevederilor din articolele precedente, iar personalul de pe utilaje va fi instruit corespunztor referitor la regulile de traversare a cursurilor de ap i a locurilor permise. Drumurile de scos apropiat, locurile de traversare a apelor, zona de platform primar, zona de organizare antier vor fi materializate pe schiele parchetului i n teren conform reglementrilor n vigoare.

8.9. Caietul de sarcini, anex la contractul de vanzare-cumparare mas lemnoasa pe picior i prestari servicii exploatare forestiera, ce cuprinde regulile silvice de exploatare, va fi prelucrat n prezena muncitorilor echipei de exploatare de catre responsabilul de lucrare, iar lista cu semnturile de luare la cunostin a regulilor generale precum si a regulilor specifice fiecarui parchet va fi depusa n termen de dou zile de la predarea parchetului la ocolul silvic in raza cruia se desfoara activitatea.

9. CONDIII PRIVIND PARTICIPAREA LA LICITAIE A PERSOANELOR JURIDICE:

a) Dreptul de a participa la licitaia de mas lemnoas aparine:

- agenilor economici de exploatare i transport tehnologic a lemnului atestai pentru aceast activitate de ctre comisia interpatronal numit prin OM nr. 223/1330/2008.

- agenilor economici de industrializare a lemnului neatestati pentru exploatare forestiera cu obligativitatea ca exploatarea masei lemnoase s se fac numai prin agenii economici atestai pentru exploatarea lemnului;

- Participarea la preselecie i licitaie oblig agentul economic la cunoaterea i respectarea prevederilor caietului de sarcini, a contractelor ce se vor ncheia, precum i a altor acte normative i reglementri privind activitatea n fond forestier de stat.

b) Pentru admiterea la licitaie a agenilor economici, se organizeaz preselecie n ziua de 20.05.2015. Nu se accept depunerea de documente n ziua preseleciei. Documentele necesare preseleciei se pot depune in zilele de 18-19.05.2015, zilnic in intervalul orar 08.00 15.00. La preselecie agentul economic trebuie s prezinte datele de identificare a acestuia: denumire, sediu, adres, telefon, fax, e-mail i altele asemenea, numarul de inregistrare al solicitrii de participare la preselecie, din registrul de corespondent al agentului economic, numele, n clar, al conductorului agentului economic, semnatur i tampila acestuia, documentele de existent legal a firmei, certificatul constatator de la Oficiul Registrului Comerului sau Camera de Comer (acesta se poate obine i prin Direcia Silvic Neam), `atestatul de exploatare (original), anexa la atestat completat la zi i vizat de direcia silvic unde au executat exploatarea lemnului, cazierul tehnic de exploatare (original) completat la zi, declaraie pe propria rspundere privind lipsa datoriilor restante la unitile i subunitile Regiei Naionale a Padurilor - Romsilva, cu nr. de nregistrare din registrul de coresponden al agentului economic. In cazul persoanelor juridice neatestate sau cu atestatul epuizat care doresc s adjudece mas lemnoas pe picior acestea vor depune un antecontract sau contract de prestri servicii cu persoane juridice atestate pentru exploatarea masei lemnoase adjudecate. In acest caz, pentru persoanele juridice cu care se intenioneaz s se ncheie antecontracte si contracte de prestri servicii solicitanii trebuie s prezinte pentru preselecie urmatoarele documente : atestatul de exploatare (original), anexele acestuia si cazierul tehnic de exploatare ale prestatorului de servicii (original). Prestatorii (persoanele juridice cu care se ncheie antecontractul/contractul pentru exploatarea masei lemnoase adjudecate) trebuie s aib atestatul de exploatare a masei lemnoase valabil, cu anexa i cazierul tehnic completate la zi i o rezerv de exploatat cel puin egal cu volumul solicitat/adjudecat de cealalt parte contractant si sa nu aiba datorii restante la data preseleciei la unitile si subunitile Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Totodat n contractul dintre cele dou societi trebuie s existe clauze referitoare la obligativitatea firmei care execut lucrrile de exploatare de a respecta cerinele FSC de certificare a managementului forestier si prevederi prin care prestatorii care se mputernicesc s reprezinte titularul de contract de vnzare - cumprare de mas lemnoas n relaia cu direcia silvic, cu ocolul silvic la care se exploateaz masa lemnoas i cu autoritile statului abilitate pentru respectarea prevederilor legale referitoare la exploatarea masei lemnoase, normelor privind regimul silvic i proveniena i circulaia materialului lemnos.

c) Comisia de preselecie a Direciei Silvice va proceda la analizarea agentului economic n ceea ce privete: starea societii, lipsa datoriilor la unitile si subunitile Regiei Naionale a Pdurilor - Romsilva, capacitatea de exploatare atestat, masa lemnoas contractat anterior i specificat n atestat, modul cum s-a achitat de obligaii privind executarea contractelor anterioare, s nu fi nclcat prevederile legale n vigoare la data preseleciei referitoare la vnzarea masei lemnoase, circulaia materialului lemnos, precum i cele referitoare la personalul silvic angajat al RNP - Romsilva. De asemenea se verifica dac au fost depuse n termen toate documentele solicitate in vederea preselectrii. n urma analizei se va elibera o confirmare scris de admitere a cererii de participare la licitaie, n care va fi precizat cantitatea de mas lemnoas care va putea fi adjudecat de agentul economic respectiv. Rezultatele preselectiei se comunica persoanelor interesate n termen de 24 ore de la data ncheierii acesteia.

Comisia de preselecie va respinge cererea de participare la licitaie in urmatoarele cazuri:

- Se depete rezerva din volumul de mas lemnoas pentru care se deine atestatul de exploatare sau nu se angajeaz s respecte condiiile limitative stabilite, de ctre ocoale, pentru procesul tehnologic, caz n care se poate proceda la respingere pentru partizile n cauz.

- Nu s-a prezentat la preselecie sau nu a prezentat la preselecie toate documentele solicitate de ctre comisie.

- Nu a depus antecontract sau contract de prestri servicii de exploatare forestier a masei lemnoase ncheiat cu o societate atestat, n cazul societilor participante neatestate pentru exploatri forestiere sau pentru societile atestate pentru volumul suplimentar cu care se dorete majorarea rezervei din volumul atestat.

- Nu exist clauze in antecontractele sau contractele de prestri servicii ntocmite ntre persoanele juridice neatestate pentru exploatarea forestier i cele atestate, referitoare la obligativitatea firmei care execut lucrrile de exploatare de a respecta cerinele FSC de certificare a managementului forestier.

- Prestatorii de servicii cu care au fost ncheiate contracte sau antecontracte de prestri servicii pentru preselecie, au datorii restante la data preseleciei la unitatile sau subunitatile Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva;

- Are datorii fata de unitile si subunitile Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

- agentului economic respectiv, in ultimile 12 luni, i s-au reziliat unilateral contracte de vnzare - cumprare mas lemnoas pe picior sau i s-au anulat adjudecrile din vina sa exclusiv datorit nencheierii contractelor n termen;

- asociatul/asociaii societii comerciale n cauza au aceeai calitate i n alte societi crora, n ultimile 12 luni, li s-au reziliat unilateral contracte de vnzare - cumprare mas lemnoas pe picior sau li s-au anulat adjudecrile din vina exclusiv a acestora, datorit nencheierii contractelor n termen.

d) Persoanele juridice nscrise la preselecie care consider c nu au fost admise s participe la licitaie din motive nentemeiate pot face contestaie. Contestaia se formuleaz n scris n termen de 24 ore de la afiarea rezultatelor preseleciei i se adreseaz organizatorului licitaiei / negocierii. Soluionarea contestaiei are loc in 2 zile lucratoare de la depunerea acesteia.

e) Participarea la licitaie : Agentul economic admis la preselecie poate participa la licitaie, urmnd a proceda astfel :

- Se va prezenta la biroul fond forestier, n data de 22.05.2015, in intervalul orar 08.00 14.00, pentru a depune cererea de nscriere, iar la biroul contabilitate pentru a achita tariful de participare la licitaie (200 lei) si garantia de contractare de 5% din valoarea de ncepere a licitatiei, pentru partizile la care solicit nscrierea pentru licitaie prin unul din instrumentele bancare legale (ordin de plata, numerar, etc.). Dovada achitrii acestor sume se depune la secretariatul comisiei de licitaie anterior nceperii licitaiei.

- Pentru partizile constituite din produse accidentale, ealonarea la exploatare a masei lemnoase se face cu ncepere imediat.

- Pentru partizile la care se impun condiii ce trebuie respectate la exploatare i vor fi cuprinse n procesul tehnologic, nscrierea la aceste partizi presupune angajarea necondiionat, a agentului economic, n respectarea acestor condiii.

Referitor la licitatie se fac urmtoarele precizri :

- Licitatia se face la preul mediu pe metru cub, volum fara coaja lemnului de lucru.

- Licitarea se desfoara pe partizi individuale sau grupaje de partizi conform listei.

- Oferta va fi mai mare dect preul de pornire pe metru cub i va fi constituit din preul de pornire a licitaiei la care se adaug valoarea a unui numr ntreg de pai. Pasul este constituit din valoarea de 5% calculat la preul de pornire pe metru cub. Pentru grupaje de partizi se va oferi un numar intreg de pai care se va adauga la preul mediu de pornire al grupajului, urmnd a se distribui concomitent i proportional cu valoarea tuturor partizilor din grupajul respectiv. La adjudecare acest numar de pai se adaug la pretul mediu de pornire la fiecare partida a grupajului. Licitaia pentru o partid este ctigat de ofertantul care ofer cel mai mare numr de pai, peste preul de pornire.

Licitaia va ncepe la ora 10.00, n ziua de 26.05.2015. Respingerile de la licitaie, pentru agenii economici admii la preselecie, se vor face n urmtoarele cazuri :

- Nu s-a achitat tariful de participare i garania de contractare la licitaie n termenul stabilit.

- Nu s-au depus documentele corespunztoare pentru constituirea garaniei de contractare pentru toate partizile la care s-a nscris.

f) Pentru partizile la care s-a prezentat un singur ofertant acestuia i se poate adjudeca partida respectiv la un pre cel puin egal cu preul de pornire daca este de acord. Partizile de produse principale, secundare, accidentale si de igiena neadjudecate la licitatia principal nu se va putea adjudeca, prin negociere, urmnd a fi oferit la o noua licitaie n condiiile prevzute de reglementrile n vigoare. g) Contestaiile referitoare la licitaie se fac n scris, n termen de 24 ore i vor fi adresate organizatorului licitaiei. Conducatorul organizatorului licitaiei este obligat s ia msuri pentru soluionarea contestaiei n termen de 5 zile lucratoare. h) Garantia se restituie n termen de 3 zile lucrtoare persoanei juridice care nu a adjudecat. Garania se reine n cazul n care nu se ncheie contractul de vnzare - cumprare corespunztor n termenul legal din vina depuntorului garaniei.

i) Termenul maxim pn la care se va ncheia contractul de furnizare a masei lemnoase cu agentul economic ctigtor este de 10 zile lucrtoare de la data expirrii termenului de contestare (24 ore de la data licitaiei). Neprezentarea la ncheierea contractului n termenul specificat duce la anularea adjudecrii, caz n care agentul economic pierde garania depus la licitaie pentru partida respectiv i dreptul de a fi primit la licitaiile organizate de catre Direcia Silvic Neam pe intervalul unui an calendaristic, ncepnd de la data comunicrii de ctre direcie la ocoale a interdiciei. Interzicerea participrii la licitaiile i negocierile organizate de Direcia Silvic Neam, pentru masa lemnoas pe picior, pe termen de un an, se aplic si societailor care au ca asociai i/sau acionari, una sau mai multe din persoanele cu aceeai calitate la societile crora li s-au anulat adjudecrile sau li s-au reziliat unilateral contractele din vina exclusiv a acestora. La contractare agentul economic va prezenta obligatoriu atestatul n original pentru nscrierea datelor din contract.

j) Ealonarea la exploatare a masei lemnoase, din produse accidentale, adjudecate se va face imediat, iar termenul maxim va fi conform prevederilor contractuale.

k) La ncheierea contractului nu se include taxa pe valoarea adugat, aceasta urmnd a fi adugat la facturare. Taxa pentru ntreinerea i repararea drumurilor forestiere este inclus n preul de adjudecare a masei lemnoase.

l) Nencheierea contractului de furnizare a masei lemnoase n termenul de mai sus, din vina vnztorului, se sancioneaz potrivit legii civile. Totodat se va restitui cumprtorului garania de contractare depus.

m) In cazul in care ntre momentul adjudecarii si cel al contractrii, persoana juridic care a adjudecat constat ca masa lemnoas nu corespunde , ca volum sau / i calitate, va ntiina n scris despre aceasta organizatorul licitaiei.

n) Garania de contractare achitat de agentul economic ctigtor, rmne la unitatea silvic, se poate lua in considerare la constituirea cauiunii de 5% din valoarea contractului.

o) Documentele privind constituirea garaniei de contractare, depuse de agenii economici a cror oferte nu au fost adjudecate, se restituie acestora n termenul legal.

p) Agenii economici care i adjudec sau contracteaz mas lemnoas n urma licitaiei, sunt obligai s respecte cu strictee Codul Silvic, Instruciunile privind termenele, modalitile i epocile de recoltare a materialului lemnos din pduri, aprobate prin Ordinul MMP nr. 1540 / 2011 cu modificrile i completrile ulterioare, O.M. 391/10.06.2003 completat cu O.M.1013/2003, OUG 196/2005 fondul de mediu cu modificrile i completrile ulterioare, precum i precizrile transmise prin adrese de RNP-Romsilva.

10. CLAUZE CONTRACTUALE

Capitolul I. PRILE CONTRACTANTE1.1. REGIA NAIONAL A PDURILOR ROMSILVA, prin DIRECIA SILVIC ______________________, cu sediul n _____________, Judeul _____________, Str. _________________, Nr. ____, Cod potal ___________, telefon _______________, fax _____________, E-mail _____________________, nmatriculat la Oficiul Registrului Comerului Bucureti sub nr. J40/450/1991, avnd atribuit CUI RO1590120, avnd cont IBAN nr. ______________________, deschis la ________________, existnd i funcionnd potrivit legislaiei Statului Romn, reprezentat legal de ____________________________, cu funcia de ________________, n calitate de VNZTOR,

i

1.2. _________________________________, cu sediul n ______________, Judeul _____________, Str. __________________, Nr. ____, Cod potal __________________, telefon ____________, fax _______________, E-mail _____________________, nmatriculat la Oficiul Registrului Comerului ____________________ sub nr. ___________, avnd atribuit CUI ________________, avnd cont IBAN nr. _______________________________, deschis la ___________________________, existnd i funcionnd potrivit legislaiei Statului Romn/______________, reprezentat legal de _____________________________, cu funcia de __________________, n calitate de CUMPRTOR,

au convenit s ncheie prezentul contract de vnzare-cumprare.Capitolul II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Obiectul prezentului contract l constituie vnzarea - cumprarea masei lemnoase pe picior aferent partizii / partizilor nr. _________ de la Ocolul Silvic ______________, pentru anul de producie _________, cu un volum brut de ________ m3, respectiv un volum net de ______ m3, adjudecat de cumprtor conform Procesului verbal de licitaie / negociere nregistrat la vnztor sub nr. _________ / ___________ i prevzut n Anexele nr. 1 i nr. 2 la prezentul contract.2.2. Predarea-primirea, recoltarea, colectarea, scoaterea i transportul, de ctre cumprtor, a masei lemnoase pe picior specificat la pct. 2.1., se face n conformitate cu prevederile prezentului contract i ale reglementrilor legale n vigoare.

2.3. Obiectul contractului, aa cum este definit la punctul 2.1. i punctul 2.2., se completeaz cu masa lemnoas aferent eventualelor prejudicii de exploatare i / sau a produselor accidentale aprute pe suprafaa partizilor i constituite din arbori afectai de factori biotici sau abiotici a cror recoltare nu poate fi amnat, precum i cu masa lemnoas aferent cilor i instalaiilor de scos - apropiat aprobate legal a fi realizate, conform actelor adiionale ncheiate la prezentul contract.

2.4. Parametrii cantitativi, tehnici i de calitate pentru masa lemnoas aferent partizii / partizilor care face / fac obiectul prezentului contract sunt menionai de actele de punere n valoare nr. ________________________ , conform Anexei nr. 1 la prezentul contract.

3.1. Capitolul III. DURATA CONTRACTULUI.

3.2. Prezentul contract intr n vigoare la data semnrii de ctre pri i nregistrrii la vnztor i i nceteaz valabilitatea la data de ____________.

3.3. Durata prezentului contract poate fi prelungit, cu acordul prilor, prin act adiional ncheiat anterior ncetrii valabilitii acestuia.

Capitolul IV. VALOAREA CONTRACTULUI I PREUL MASEI LEMNOASE.4.1. Valoarea total a masei lemnoase care face obiectul prezentului contract este de _________ lei, fr TVA, defalcat pe partizi i pltibil vnztorului de ctre cumprtor conform graficului specificat n Anexa nr. 2.

4.2. Preul unitar al masei lemnoase pe picior (lei/m3), fr TVA, vndut i cumprat n baza prezentului contract, este cel adjudecat prin licitaia / negocierea organizat de vnztor n data de _____________, conform Procesului verbal de licitaie / negociere nr. ____/ __________, respectiv:

a) _______ lei/m3 pentru Partida nr. _______;

b) _______ lei/m3 pentru Partida nr. _______;

c) _______ lei/m3 pentru Partida nr. _______;

.........................................,

pre care va fi menionat n facturile care se vor emite de ctre vnztor.

4.3. Valoarea contractului prevzut la punctul 4.1. de mai sus, se completeaz cu valoarea masei lemnoase prevzut la punctul 2.3., conform actelor adiionale ncheiate la prezentul contract.

Capitolul V. MODALITI I CONDIII DE PLAT. Specificaii pentru art. 5.1. i 5.2. n situaia n care valoarea garaniei de bun execuie este cel puin valoarea celei mai mari sume lunare rezultat din ealonare:5.1. Contravaloarea masei lemnoase pe picior care face obiectul prezentului contract, n sum de _______ lei, fr TVA, se pltete vnztorului de ctre cumprtor, n baza facturilor fiscale emise de vnztor, conform graficului de ealonare cuprins n Anexa nr. 2, prin: numerar (cu respectarea legislaiei n vigoare), ordin de plat sau prin orice alt instrument de plat prevzut de legislaia n vigoare. Scadena la plat este de 15 zile i se menioneaz n factur.

5.2. Vnztorul va emite lunar, pn n data de 5 a lunii curente, factura pentru cantitatea de mas lemnoas ealonat la tiere n luna respectiv, iar predarea masei lemnoase spre exploatare se va face numai dup ce cumprtorul pltete sau asigur plata contravalorii acesteia, conform prevederilor prezentului contract. Asigurarea plii se poate face prin fil de CEC sau prin bilet la Ordin datate la o scaden de maxim 15 zile de la data emiterii facturii fiscale, precum i prin scrisoare de garanie bancar. Specificaii pentru art. 5.1. i 5.2. n situaia n care cuantumul garaniei de bun execuie este 5 % din valoarea de adjudecare a partizii, iar plata masei lemnoase conform graficului de ealonare lunar se va efectua anticipat: 5.1. Contravaloarea masei lemnoase pe picior care face obiectul prezentului contract, n sum de __________ lei, fr TVA, se pltete vnztorului de ctre cumprtor, n baza facturilor fiscale emise de vnztor, conform graficului de ealonare cuprins n Anexa nr. 2, prin: numerar (cu respectarea legislaiei n vigoare), ordin de plat sau prin orice alt instrument de plat prevzut de legislaia n vigoare.

5.2. Prima rat se achit anticipat emiterii autorizaiei de exploatare. Pentru urmtoarele rate, vnztorul va emite lunar, pn n data de 15 a lunii, factura pentru cantitatea de mas lemnoas ealonat la tiere n luna urmtoare. Scadena la plat este de 15 zile de la data emiterii facturii, dar nu mai trziu de ultima zi a lunii i se va meniona n factur. Predarea masei lemnoase ealonate spre exploatare se va face numai dup ce cumprtorul a achitat anticipat contravaloarea acesteia.5.3. n cazul n care cumprtorul constituie pentru vnztor i n numele acestuia o garanie bancar, naintea ridicrii autorizaiei de exploatare, aceasta trebuie s aib cel puin valoarea celei mai mari sume lunare rezultat din ealonare i s fie valabil pe ntreaga perioad de derulare a contractului. n cazul n care cumprtorul nu achit factura emis n termenul scadent, vnztorul va emite pretenii asupra garanei bancare n limita sumelor neachitate. Anterior emiterii unei pretenii asupra garaniei bancare, vnztorul are obligaia de a notifica pe cumprtor, precizind obligaiile bneti care nu au fost onorate.

5.4. n cazul n care se ncheie acte adiionale la contract prin care se prelungete durata acestuia, n condiiile prevederilor legale, se va prelungi n mod corespunztor i perioada de valabilitate a garaniei bancare.

5.5. n cazul n care exploatarea masei lemnoase se face n devans fa de graficul de ealonare din Anexa nr. 2, lunar se vor face regularizri ntre volumul de mas lemnoas exploatat i cel pltit/asigurat plata, volumul ealonat prin Anexa 2 fiind minimal.

5.6. Eventualele obligaii financiare (creane), existente ntre vnztor i cumprtor n afara prezentului contract, pot fi stinse prin compensare n cadrul prezentului contract, n conformitate cu legislaia n vigoare.

Capitolul VI. CAUIUNEA I GARANIA DE BUN EXECUIE A CONTRACTULUI.

6.1. Conform prevederilor legale n vigoare, la exploatarea masei lemnoase cumprtorul trebuie s foloseasc tehnologii de recoltare, de colectare, lucrri n platforma primar i de transport al lemnului din pdure care s nu produc degradarea solului, a drumurilor forestiere i a malurilor apelor, distrugerea sau vtmarea seminiului utilizabil, precum i a arborilor nedestinai exploatrii, peste limitele admise de normele tehnice.

6.2. Cumprtorul rspunde, pe toat durata exploatrii, pentru prejudiciile produse n cuprinsul parchetului i a drumurilor auto forestiere pe care circul.

6.3. n scopul asigurrii fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor privind eventualele prejudicii de natura celor prevazute la pct. 6.1. i la pct. 6.2., inclusiv pentru refacerea elementelor de drum forestier distruse din vina sa, cumprtorul va depune la ocolul silvic, anticipat emiterii autorizaiei de exploatare, o cauiune de 5 % din valoarea contractului, conform prevederilor Legii nr. 46/2008 Codul Silvic, cu modificrile i completrile ulterioare.6.4. Pentru depunerea cauiunii de ctre cumprtor, vnztorul poate lua n calcul i garania de contractare n valoare de ________lei, constituit pentru partizile ce fac obiectul prezentului contract, conform Regulamentului aprobat prin Ordinul nr. 1898/2010 al ministrului mediului i pdurilor, cu modificrile i completrile ulterioare.6.5. Cuantumul cauiunii este de ________ lei ( 5 % din valoarea contractului) i se depune n contul ______________________ deschis la Banca ________________________________________sau n numerar la casierie.

6.6. Dac pe parcursul derulrii contractului se fac pli din aceast sum, cumprtorul este obligat s reconstituie cauiunea la nivelul iniial, n termen de 15 zile calendaristice. Specificaii pentru art. 6.7. n situaia n care valoarea garaniei de bun execuie este cel puin valoarea celei mai mari sume lunare rezultat din ealonare:

6.7. Cumprtorul are obligaia de a constitui, anterior emiterii autorizaiei de exploatare, o garanie de bun execuie a prezentului contract, n contul ocolului silvic ___________ __________________________________ - deschis la ___________________________, n cuatum de ________ lei, respectiv ________ % din valoarea contractului. Vnztorul are dreptul s emit pretenii asupra acesteia i de a reine sumele reprezentnd contravaloarea pagubei create sau a penalitilor calculate pentru nerespectarea instruciunilor silvice n vigoare i a clauzelor contractuale. Anterior emiterii unei pretenii asupra garaniei de bun execuie, vnztorul are obligaia de a notifica acest lucru cumprtorului, preciznd totodat clauzele care nu au fost respectate. Dac pe parcursul derulrii contractului se fac pli din aceast sum, cumprtorul este obligat s reconstituie garania la nivelul iniial, n termen de 15 zile calendaristice. Specificaii pentru art. 6.7. n situaia n care cuantumul garaniei de bun execuie este 5 % din valoarea de adjudecare a partizii, iar plata masei lemnoase conform graficului de ealonare lunar se va efectua anticipat: 6.7. Cumprtorul are obligaia de a constitui, anterior emiterii autorizaiei de exploatare, o garanie de bun execuie a prezentului contract n contul ocolului silvic ___________ __________________________________ - deschis la ___________________________, n cuantum de ___________ lei, respectiv de 5 % din valoarea masei lemnoase contractate. Vnztorul are dreptul s emit pretenii asupra acesteia i de a reine sumele reprezentnd contravaloarea pagubei create sau a penalitilor calculate pentru nerespectarea instruciunilor silvice n vigoare i a clauzelor contractuale. Anterior emiterii unei pretenii asupra garaniei de bun execuie, vnztorul are obligaia de a notifica acest lucru cumprtorului, preciznd totodat clauzele care nu au fost respectate. Dac pe parcursul derulrii contractului se fac pli din aceast sum, cumprtorul este obligat s reconstituie garania la nivelul iniial, n termen de 15 zile calendaristice. 6.8. Vnztorul are dreptul de a emite pretenii asupra garaniei de bun execuie i pentru contravaloarea lucrrilor de curire a parchetului de resturi de exploatare, neexecutate de cumprtor n cadrul termenelor stabilite pentru reprimirea parchetului, pentru refacerea drumurilor auto forestiere i a lucrrilor de art ale acestora degradate din vina cumprtorului, precum i pentru receparea puieilor prejudiciai, consolidri, nivelri, lucrri de mpduriri pn la realizarea strii de masiv, pe suprafeele cu semini prejudiciat peste limitele admise i pe taluzurile drumurilor de tractor care nu sunt suportate din cauiune.

6.9. Restituirea sumelor aferente cauiunii i garaniei de bun execuie se va face dup ntocmirea i aprobarea procesului verbal de reprimire a parchetului i lichidarea obligaiilor financiare datorate vnztorului de ctre cumprtor.

Capitolul VII. VERIFICAREA, RECEPIA I PREDAREA PRIMIREA MASEI

LEMNOASE CONTRACTATE.

7.1. Dup semnarea prezentului contract, cumprtorul nu mai este n drept s conteste prevederile actului de punere n valoare privind cantitatea i calitatea masei lemnoase contractate.

7.2. Cu prilejul aciunii de predare - primire spre exploatare a partizii/partizilor care face/fac obiectul prezentului contract, cumprtorul poate solicita vnztorului recepia cantitativ a numrului de arbori conform actului de punere n valoare. Dac n urma verificrilor se constat c sunt sustrageri din masa lemnoas contractat, cumprtorul este n drept s cear modificarea sub raport cantitativ sau rezilierea contractului.

7.3. Recepia cantitativ, de ctre cumprtor, a masei lemnoase pe picior, precum i constatrile fcute conform prevederilor de la punctul 7.2. se consemneaz ntr-un proces verbal ncheiat de reprezentanii legali ai prilor contractante.

7.4. Predarea spre exploatare a partizii/partizilor contractate se face efectiv pe teren de ctre eful ocolului silvic sau reprezentantul mputernicit al acestuia, n prezena pdurarului titular de canton, ctre titularul autorizaiei ori ctre reprezentantul mputernicit al acestuia, ntocmindu-se procesul-verbal de predare-primire, al crui model este prevzut n instruciunile n vigoare.7.5. n cazul n care sunt pli ealonate pe durata exploatrii parchetului, acesta va fi mprit n postae exploatabile ntr-o lun. Prima posta, corespunztoare n volum primei trane va fi delimitat cu ocazia predrii primirii parchetului. Postaele urmtoare vor fi delimitate pe masur ce cumprtorul a pltit sau a asigurat plata contravalorii acestora conform prezentului contract.

7.6. Dreptul de proprietate asupra masei lemnoase contractate trece de la vnztor la cumprtor cu prilejul ncheierii, ntre prile contractante, a procesului verbal de predare primire a masei lemnoase spre exploatare, dac contravaloarea acesteia a fost achitat integral, pn la acea dat, de ctre cumprtor. Capitolul VIII. OBLIGAIILE PRINCIPALE ALE PRILOR.

8.1. Obligaiile principale ale vnztorului.

6.1.1. Elibereaz autorizaia de exploatare a partizii conform termenelor din ealonare (Anexa nr. 2) i n condiiile prevzute de instruciunile n vigoare. 6.1.2. Pred partida spre exploatare, conform prevederilor instruciunilor n vigoare, titularului autorizaiei ori ctre reprezentantul mputernicit al acestuia, respectnd precizrile de la punctele a) i b) de mai jos.

a). Predarea primirea se face pe baz de proces verbal, ntocmit n dou exemplare. Exploatarea efectiv a masei lemnoase se va efectua pe postae aferente volumelor ealonate care se vor preda conform graficului din Anexa nr. 2, condiionat de plata sau asigurarea plii acesteia. La predarea fiecrei postae se va ntocmi un proces verbal care devine anex la procesul verbal de predare-primire a partizii i care este un document gestionar

b). n procesul verbal de predare-primire vor fi consemnate/specificate/menionate cel puin aspectele cu privire la:

- procentul seminiului utilizabil evaluat prin piee de prob conform instruciunilor n vigoare (obligatoriu n cazul partizilor de produse principale);

- numrul de arbori i volumul total al acestora;

- limitele parchetului;

- amprenta dispozitivului silvic folosit la marcarea arborilor pui n valoare i inclui n partida care se pred spre exploatare, precum i culoarea acesteia;

- starea i practicabilitatea drumurilor auto forestiere ce deservesc parchetul fcndu-se meniunea, acolo unde este cazul, cu privire la lucrrile ce trebuie efectuate de vnztor i termenul de execuie urmnd ca, n cazul deprecierii din cauza exploatrii necorespunztoare, contravaloarea lucrrilor de refacere s fie suportat de cumprtor;

- lucrrile de pregtire a parchetului ce urmeaz a fi executate, conform prevederilor autorizaiei de exploatare.

6.1.3. Pune la dispoziia cumprtorului suprafeele necesare amplasrii platformei / platformelor primare, dac aceasta/acestea se amplaseaz n fondul forestier administrat de ocolul silvic.

6.1.4. Urmrete respectarea graficului de ealonare la exploatare a masei lemnoase (Anexa nr. 2), innd cont de restriciile legale i cerinele silviculturale ale arboretului.

6.1.5. La semnalarea cumprtorului, soluioneaz problemele privind accesibilitatea i practibilitatea drumurilor auto forestiere aferente parchetului din care se scoate materialul lemnos, ori de cte ori este necesar.

6.1.6. Efectueaz constatrile i evaluarea privind lucrrile de reparaii ale drumurilor forestiere i ale lucrrilor de art ale acestora survenite n urma deprecierilor provocate de cumprtor printr-o exploatare necorespunzatoare n procesul de recoltarea i de transportul masei lemnoase aferent prezentului contract.

6.1.7. nainte de nceperea exploatrii masei lemnoase, materializeaz pe teren cile i instalaiile pentru scos - apropiatul lemnului prevzute n tehnologia de exploatare aprobat i nscris n autorizaia de exploatare.

6.1.8. Cu prilejul controalelor curente de exploatare, verific respectarea regulilor silvice de exploatare, constat, inventariaz i estimeaz volumul arborilor prejudiciai de cumprtor prin lucrrile de exploatare a masei lemnoase, dac acetia nu snt tiai i se gsesc pe teren, n conformitate cu instruciunile n vigoare. Totodat, vnztorul, potrivit atribuiilor i competenelor sale, aplic i sanciunile prevzute de legislaia privind constatarea i sancionarea contraveniilor i infraciunilor silvice.

6.1.9. n cazul n care constat abateri ale cumprtorului/prestatorului de servicii de la reglementrile privind recoltarea masei lemnoase, vnztorul va sesiza Comisia de atestare a agenilor economici n activitatea de exploatare forestier, n vederea anulrii sau retragerii atestatului cumprtorului/prestatorului de servicii de exploatri forestiere, dup caz.

6.1.10. Cel trziu la predarea - primirea masei lemnoase spre exploatare, aduce la cunotina titularului autorizaiei de exploatarea masei lemnoase ori ctre reprezentantul mputernicit al acestuia obligaiile care i revin din Standardul de certificare a managementului forestier aferente pdurii i suprafeei pe care este constituit fiecare partid care face obiectul prezentului contract.

6.1.11. Constat neconformitile n raport cu standardul de certificare care apar n exploatarea masei lemnoase contractat i solicit cumprtorului eliminarea acestora.

6.1.12. Face reprimirea parchetului la sfritul exploatrii fiecrei partizi care face obiectul prezentului contract, numai n cazul n care sunt ntrunite i respectate toate condiiile menionate n instruciunile n vigoare i n prezentul contract, n prezena delegatului mputernicit al cumprtorului, pe baz de proces verbal de reprimire, ntocmit n dou exemplare. Dup ncheierea acestui act, ntreaga rspundere privind situaia din teren revine personalului silvic care a efectuat reprimirea parchetului. Sanciunile privind exploatarea masei lemnoase, aplicate operatorilor economici atestai, se nscriu, de ctre personalul silvic mputernicit, n Cazierul tehnic (anex la certificatul de atestare). n cazul neprezentrii reprezentantului titularului autorizaiei de exploatare pentru reprimirea parchetului sau a suprafeei afectat de produse accidentale, procesul-verbal se ncheie n lipsa acestuia, conform modelului prevzut n instruciunile n vigoare, n care se consemneaz, dac este cazul, i valoarea pagubelor constatate, precum i eventualele penaliti. Procesul-verbal de reprimire se trimite, n termen de 5 zile de la data ntocmirii, titularului autorizaiei de exploatare.

6.1.13. n cazul n care reprimirea parchetului nu se poate realiza, la termenul prevzut pentru reprimire se ncheie un act de constatare n care se precizeaz termenul pn la care exploatarea poate continua, cu respectarea instruciunilor n vigoare i cu plata penalitilor prevzute n prezentul contract, pentru fiecare zi din acest interval. Termenul acordat va fi corespunztor volumului de mas lemnoas nerecoltat sau duratei necesare pentru efectuarea lucrrilor de curire a parchetului. n acest sens se va ncheia un act adiional la prezentul contract.6.1.14. Asigur accesibilitatea i practibilitatea drumurilor auto forestiere, prin lucrri de ntreinere i reparaii ale acestora pentru a nu ntrerupe fluxul tehnologic de exploatare - transport.

6.1.15. Prin ocolul silvic, respectiv prin eful de ocol i contabilul ef, va urmri ndeplinirea clauzelor contractuale, cu obligaia ca n cazul nerespectrii acestora s notifice cumprtorul i s ntocmeasc documentaia necesar rezilierii contractului pe care o va nainta conducerii direciei silvice, inclusiv cu propunerea de a se emite pretenii asupra masei lemnoase aflat n faze pe suprafaa parchetului i n platforma primar, n limita cuantumului contravalorii obligaiilor neonorate de cumprtor.

8.2. Obligaiile principale ale cumprtorului.

8.2.1. S respecte normele privind securitatea i sntatea n munc, inclusiv obinerea autorizaiei de funcionare de la Inspectoratul Teritorial de Munc, a normelor privind protecia mediului, a normelor de prevenire i stingere a incendiilor n fond forestier, a instruciunilor n vigoare privind termenele, modalitile i epocile de recoltarea, scoaterea i transportul masei lemnoase, precum i alte reglementri n vigoare pe perioada derulrii prezentului contract.

8.2.2. S respecte ntreaga legislaie a muncii care se aplic personalului , inclusiv legislaia n vigoare privind angajarea, programul de lucru, sntate, securitatea muncii, asisten social, emigrare i repatriere, i i va asigura acestuia toate drepturile legale.

8.2.3. S solicite angajailor si s se conformeze tuturor legilor n vigoare, inclusiv celor legate de securitatea muncii, n activitatea privind derularea prezentului contract. Specificaii pentru art. 8.2.4. n situaia n care valoarea garaniei de bun execuie este cel puin valoarea celei mai mari sume lunare rezultat din ealonare:

8.2.4. S constituie / depun cauiunea, anticipat emiterii autorizaiei de exploatare, n cuantum de _____ lei, respectiv de ____ % din valoarea masei lemnoase contractate, precum i garania de bun execuie a contractului, n cuantum de _____ lei, respectiv de ____ % din valoarea masei lemnoase contractate, conform prevederilor Cap. VI din prezentul contract. Specificaii pentru art. 8.2.4. n situaia n care cuantumul garaniei de bun execuie este 5 % din valoarea de adjudecare a partizii, iar plata masei lemnoase conform graficului de ealonare lunar se va efectua anticipat: 8.2.4. S constituie / depun cauiunea, anticipat emiterii autorizaiei de exploatare, n cuantum de ____________ lei, respectiv de 5 % din valoarea masei lemnoase contractate, precum i garania de bun execuie a contractului, n cuantum de ____________ lei, respectiv de 5 % din valoarea masei lemnoase contractate, conform prevederilor Cap. VI din contract.

8.2.5. S ridice autorizaia de exploatare, cu maximum 30 zile nainte de termenul prevzut pentru nceperea exploatrii, particip la predarea - primirea efectiv, n teren, a parchetelor / postaelor, direct sau prin delegat mputernicit, care rspunde i de respectarea regulilor silvice de exploatare, conform instruciunilor n vigoare. Predarea - primirea se va face numai dup ndeplinirea de ctre cumprtor a obligaiilor care-i revin conform prezentului contract.

8.2.6. S exploateze masa lemnoas numai pe baza de autorizaie de exploatare, n cadrul perioadelor i termenelor prevzute de aceasta. Este interzis exploatarea masei lemnoase n afara termenelor prevzute n autorizaia de exploatare. Se poate autoriza pregtirea parchetului sau a suprafeei afectat de produse accidentale cu maximum 30 de zile nainte de nceperea exploatrii masei lemnoase numai pentru: instalarea de funiculare; amenajarea drumurilor de tractor; asigurarea condiiilor pentru respectarea normelor de tehnica securitii muncii; lucrri de organizare a antierului de exploatare. Aceast perioad se nscrie n autorizaia de exploatare, cu precizarea expres a lucrrilor ce pot fi efectuate.

8.2.7. S suporte toate pagubele produse fondului forestier (prejudicii, pagube provenite prin tieri ilegale, incendii, etc) constatate n cadrul ua-urilor n cuprinsul crora este constituit fiecare partid care face obiectul prezentului contract i n ua-urile prin care trec cile de scos - apropiat conform tehnologiei aprobate, de la predarea - primirea parchetului spre exploatare, pe baz de proces verbal, pn la reprimirea acestuia pe baz de proces verbal de reprimire.

8.2.8. S ia, pentru masa lemnoas ce face obiectul prezentului contract, aceleai msuri de paz, ca i pentru propriile sale bunuri.

8.2.9. S respecte ealonarea exploatrii masei lemnoase (Anexa nr. 2), innd cont de restriciile i cerinele silviculturale ale arboretului.

8.2.10. S plteasc contravaloarea masei lemnoase i celelalte obligaii financiare, conform prevederilor prezentului contract.

8.2.11. S obin acordurile i avizele necesare de la proprietarul sau deintorul terenului, respectiv de la autoritile competente, pentru amplasarea platformelor primare, n cazul n care condiiile de scos-apropiat existente, impun ca aceasta s se amplaseze pe alte terenuri dect cele administrate de vnztor.8.2.12. S soluioneaze acesibilitatea la parchet, n cazul n care aceasta este asigurat de drumuri care nu fac parte din fondul forestier administrat de vnztor. Colectarea lemnului prin traversarea terenurilor aparinnd altor proprietari se face cu plata, de ctre cumprtor, a tuturor cheltuielilor i taxelor pentru cile de acces care i sunt necesare i, dup caz, a despgubirilor stabilite prin nelegerea prilor.

8.2.13. S asigure amenajarea/montarea i punerea n funciune a instalaiilor de scos apropiat a materialului lemnos, pn cel trziu la termenul de ncepere a exploatrii prevzut n graficul de ealonare. Cile i instalaiile pentru scos - apropiatul lemnului sunt cele prevzute n tehnologia aprobat i nscrise n autorizaia de exploatare, materializate pe teren de ctre vnztor.

8.2.14. S execute lucrrile de exploatare forestier n aa fel nct s evite producerea de prejudicii