ziua eroilor - miclesti, 2015

Post on 29-Jan-2016

2 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

eroi

TRANSCRIPT

Ziua Eroilor

Omagierea eroilor patriei îşi are punctul de origine în contextul creat după Primul Război Mondial, când, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), ţara noastră reuşea să obţină recunoaşterea internaţională a înfăptuirii unui deziderat naţional, făurirea României Mari. Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale.

În semn de recunoştinţă pentru efortul şi dăruirea acestor oameni, s-a hotărât prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte). După anul 1948, problematica cultului eroilor nu a mai reprezentat o preocupare pentru instituţiile statului român iar, după decembrie 1989, odată cu reintroducerea în sistemul de valori ale societăţii româneşti, a tradiţiilor militare interbelice, în anul 1995, prin Legea nr. 48, Ziua Eroilor redevenea sărbătoare naţională.

Așadar, sărbătorim Ziua eroilor pentru a aduce în actualitate jertfa lor ,nu doar eroii din primul război mondial , ci și pe cei din războiul de independență de la 1877-1878 și pe cei din al doilea război mondial 1941-1945, unde sacrificiul uman pe Frontul de est cât și pe cel de vest , a fost de aproape un milion de oameni . Jertfa comunei noastre este de peste 250 de eroi , numele lor este înscris pe monumentele eroilor , care reprezintă simboluri ale eroismului . Sărbătorim Ziua eroilor ca generațiile de azi să cunoască istoria neamului nostru și sacrificiile făcute pentru ca noi să trăim în libertate și pace .

top related