teorie freud

Post on 16-Dec-2015

214 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

teorie

TRANSCRIPT

Teoria lui Freud asupra personalitiiFreud considera c personalitatea este alctuit din trei pri, respectiv sinele, eul i supraeul, al cror echilibru dinamic este meninut de ctre eu. Pe parcursul celei de-a doua jumti a secolului al nousprezecelea, Freud a elaborat tehnica psihanalitic al crei scop principal era de a scoate la suprafa toate traumele emoionale ale pacientului printr-un proces catarctic, permindu-i astfel s se elibereze de ele i s le stpneasc prin diverse modaliti.

n lumina teoriei psihanalitice, sinele constituie acea parte a personalitii care se dezvolt mai nti i care conine toate imboldurile luntrice, pulsiunile i instinctele. Sinele este descris ca fiind n ntregime egoist, supunndu-se doar principiului plcerii, de satisfacere imediat a oricrei dorine. n caz contrar, sinele poate avea reacii extremiste, de agresivitate.

Pe msura evoluiei individului, odat cu depirea primei perioade a copilriei, apare o latur mai realist a acestuia, eul care se separ repede de sine i care funcioneaz pe baza principiului realitii, ntr-o manier acceptabil din punct de vedere social i potrivit cu realitatea.

Cea de-a treia latur a personalitii, supraeul, apare n evoluia individului i conine toate ideile, datoriile i responsabilitile sale, ca parte a atribuiilor sociale. Supraeul este n n unele privine la fel de nerealist ca i sinele, situaie n care, eul va menine echilibrul ntre solicitrile acestuia si realitate.

Freud a elaborat totodat, un model n care mintea uman este organizat pe trei nivele, respectiv: contientul, precontientul (n care sunt cuprinse amintirile i gndurile temporar uitate) i incontientul, un nivel aflat n profunzime i ale crui componente (conflictele i traumele acumulate n prima parte a vieii), nu ajung niciodat la contien, dar pot influena comportamentul individului cauznd uneori tulburri severe.

Teoria elaborat de Freud a fost deseori criticat, principalele acuze care I s-au adus fiind acelea de caracter netiinific, datorit imposibilitii de a fi testat n raport cu realitatea i aceea de a nu putea fi utilizat n formularea de predicii, ea explicnd aproape orice numai dup consumarea evenimentelor.

Teoria lui Hans Eysenck

Din categoria psihologilor care s-au concentrat asupra modului n care oamenii pot fi grupai i comparai ntre ei, face parte H.J. Eysenck, care, influenat de tradiia behaviorist susinea c singura modalitate de nelegere a oamenilor dintr-o perspectiv autentic tiinific este printr-o analiz cu adevrat obiectiv.

Eysenck a utilizat pentru identificarea dimensiunilor personalitii, tehnica analizei factoriale, elabornd un model de personalitate pe baza prelevrii de eantioane din diferite aspecte ale comportamentului unei persoane, punndu-i subiectului ntrebri despre modul n care se comport n mod normal. Ca urmare a unor studii desfurate pe un numr mare de subieci, Eysenck a constatat existena a dou dimensiuni eseniale ale personalitii, care stau la baza principalelor tipuri umane ntlnite i anume neuroticismul i extraversiunea, la care mai trziu s-a adugat o a treia dimensiune, psihoticismul.Acestor dimensiuni principale sau factori, Eysenck le-a asociat o serie de factori secundari, care, investigai prin intermediul unui chestionar elaborat n acest sens, furnizeaza scoruri globale ce urmeaza a fi interpretate prin raportarea la o scal.

Eysenck susinea c aceti factori eseniali ai personalitii sunt probabil, motenii, ceea ce nseamn c trebuie s aib o baz biologic. Astfel, extraversiunea este cauzat de starea general de excitaie a cortexului cerebral, n consecin extravertiii motenesc un sistem nervos puternic ceea ce i determin s caute n permanen noi stimulri i variaia, noutatea pe care le-o ofer compania altor persoane. Introvertiii pe de alt parte, sunt capabili s-i menin activitatea cortical cu o stimulare relativ redus, se mulumete cu preocupri solitare i cu o companie nu prea numeroas.

Dei au existat unele critici la adresa teoriei lui Eysenck, referitoare la simplitatea excesiv a acesteia (n realitate personalitatea uman fiind mult mai complex i coninnd mai multe dimensiuni principale) precum i la faptul c rspunsurile la chestionar pot fi influenate de starea de moment a celor chestionai, totui, suportul biologic descris de autor pentru factorii definii, fac din aceast abordare o teorie complet, care explic de unde vin de fapt caracteristicile specifice ale personalitii umane.Teoria lui Cattell asupra personalitii

Cattell (1965) elaboreaz o teorie a personalitii utiliznd asemenea lui Eysenck, analiza factorial, pentru a grupa informaiile obinute despre indivizi. El mparte factorii de personalitate n dou tipuri: factori externi i factori interni.

Factorii externi formeaz personalitatea aparent, direct observabil de ctre cei din jur i care subntind un set de trsturi interioare, ce formeaz baza personalitii. Cattell a concluzionat c exist aisprezece factori eseniali de personalitate ce ar putea fi utilizai pentru a elabora profilul personalitii unui individ. n scopul investigrii acestora, a conceput un test de personalitate cunoscut sub denumirea de 16PF, utilizat pe scar larg n domeniul psihologiei aplicate.

Criticile la adresa teoriei lui Cattell se refer la relativa superficialitate a datelor utilizate n redactarea testelor de personalitate i la rigiditatea categoriilor n care aceti factori au fost cuprini. Astfel, unii dintre factori sunt nerelevani n cazul unor persoane n timp ce alii ar putea fi mai utili n acest sens. n acest caz, nu s-ar face o distincie clar ntre subiecii investigai, diferenele dintre acetia fiind prea puin evideniate.

Teoria lui Carl Rogers

Carl Rogers elaboreaz n 1959, o teorie umanist a personalitii, care sugereaz c, individul uman are dou necesiti de baz: necesitatea de preuire i necesitatea de autoactualizare. Rogers, considernd c abordrile psihanaliste i psihometrice ale personalitii sunt foarte limitate i privesc ntr-o manier ngust potenialul uman, susine c fiecare dintre aceste necesiti trebuie s fie exprimat, astfel nct individul s ajung la o stare de echilibru psihic.

Dup Rogers, exist o parte mai bun a personalitii umane, care se manifest prin tendina continu spre cretere i dezvoltare, n care indivizii sunt n permanen angajai. Nevoia de autoactualizare ar fi aadar, necesitatea de actualizare sau de realizare a potenialului propriu, iar atunci cnd acest aspect este n mod consecvent reprimat, ncep s se dezvolte problemele nevrotice sau psihotice.

Conform acestei teorii, fiecare individ avnd capaciti i tendine diferite i elaboreaz propriul set de valori, prin prisma crora i va evalua experienele de via, ca fiind pozitive sau negative.

Rogers percepe personalitatea ca pe o unitate coerent, nu mprit n seciuni sau pri i promoveaz conceptul de sine care desemneaz eul interior al persoanei sau sinele ideal. Individul ncepe s aib probleme de natur psihic, atunci cnd sinele real este cu mult diferit de sinele ideal.

Cea de-a doua necesitate, cea a preuirii se refer la importana pe care omul o acord afeciunii, respectului, aprobrii pe care cei din jur le exprim la adresa sa i a comportamentului su. Aceast nevoie, ar conduce individul spre tipurile de comportament aprobate de societate. Atunci cnd exist neconcordan ntre aciunile cerute de societate i valorile proprii persoanei respective, individul se poate confrunta cu tulburri de natur psihic.

Teoria constructelor personale ale lui Kelly

n 1955, George Kelly realizeaz o abordare fenomenologic a personalitii, considernd c lucrul cel mai important este modul n care individul nelege ceea ce i se ntmpl i felul n care interpreteaz aceste experiene. n acest sens, Kelly afirm c fiecare persoan i elaboreaz un set de opt sau nou constructe personale pe care le utilizeaz pentru a nelege lumea i care sunt caracterizate de: bipolaritate, supraordonare sau subordonare n cadrul sistemului.

Pentru a investiga funcionarea sistemului constructelor personale, Kelly a conceput un test de personalitate i o modalitate de interpretare a acestuia, pe baza unei grile-repertoriu. Astfel, terapeutul poate constata nlnuirea constructelor i cile pe care subiectul le utilizeaz n nelegerea mediului ceea ce poate conduce la rezolvarea problemei cu care acesta se confrunt.

Analiznd aceste teorii ale personalitii, observm c abordrile diferiilor autori sunt foarte diverse i conduc la modaliti diferite de tratare a problemelor specifice.

Modelul general uman de personalitate, dup P.P. Neveanu, este propriu tuturor oamenilor din toate locurile i din toate timpurile, din toate societile i culturile. n modelul general uman de personalitate intr n mod obligatoriu: a) apartenena la specia uman; b) calitatea de fiin social i deci, de membru al societii; c) calitatea de fiin contient dotat cu gndire i voin; d) participarea la cultur, nsuirea de valori i orientarea dup aceste valori; e) potenialul creativitii.

Trsturile sau factorii de personalitate se caracterizeaz prin faptul c:

a) au relativ stabilitate (nu se modific accidental) definesc un individ pentru o perioad mai mare de timp sau pe durata ntregii viei;

b) au generalitate se manifest n situaii sau activiti diferite desfurate de ctre individ pe parcursul vieii sale (joc, nvare, munc);

c) au relativ plasticitate, existnd posibilitatea de a se restructura i perfeciona sub aciunea condiiilor de mediu sau prin educaie;

d) sunt definitorii pentru fiecare individ n parte, l exprim n ce are el esenial i caracteristic.

n structura personalitii umane sunt cuprinse trei compartimente care se ntreptrund: temperamentul (latura dinamico-energetic), aptitudinile (latura instrumental-operaional), caracterul (latura relaional valoric).

top related